2016. április 11., hétfő

ÍGY ROMBOLJA A FIDESZ A PÉNZÜGYI KULTÚRÁT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.11.


A kormánypárt elmúlt hatévnyi tevékenysége nyomán a pénzügyi kultúra amúgy sem nívós szintje jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a fejlett országokban éppen az ellenkező trend figyelhető meg. Magyarországon is elengedhetetlen lenne, hogy a lakosság minél szélesebb köre megértse az alapvető pénzügyi folyamatokat, hiszen mind a devizaadós-válság, mind a tavalyi év brókerbotrányai rámutattak arra, hogy a magyar lakosság jelentős hányadának fogalma sincs arról, hogy mi fán terem a kockázat, vagy mi is az a teljes hiteldíj mutató (THM). 

Ennél azonban sokat tágabb körben érdemes vizsgálni a pénzügyi folyamatokat, hiszen az elmúlt 6 évben ahelyett, hogy egy modern szemléletváltást figyelhettünk volna meg, egyre inkább az tapasztalható, hogy a kormánypárt nem feltétlen híve a pénzügyi kultúra és az ehhez kapcsolódó folyamatok/technológiák fejlesztésében. Elég csak a tranzakciós adóra gondolni, a manyup-pénzek beszántására, vagy éppen a jegybank átláthatatlan ügyeire, amelyre már mindenki felkapta a fejét...

ITT OLVASHATÓ

CSAK EGY TÖRÖTT POHÁR

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.04.11.


„Gyenesei Leila felvetette, hogy „ha neked van egy lányod, akkor azt a lányodat úgy neveled, hogy menjen fel három férfinak a lakására?” És itt következik a jelenet, amikor Csapó Gábor egykori jogi tanulmányai alapján egy pohárral megmutatja, hogy működik a nemi erőszak.” (Dugd bele, tessék, dugd bele” – Csapó Gábor egy pohárral játszotta el a nemi erőszakot a Sport 1-en) 
 
Gyenesei Leila kérdése szerintem nem volt túlságosan szerencsés. Természetesen nagyon sok lány megy fel ismerőseinek, barátainak lakására, méghozzá gardedám nélkül. Önmagában maga ez a cselekedet ma már nem számít prostitúciónak, illetve illetlenségnek. Dajka Margit nagyon aranyosan alakította Camilla kisasszonyt, Mariska (Krencsey Marianne) nevelőnőjét a Liliomfi című filmben. Saját társalkodónőt azonban nem mindenki engedhet meg magának.
 
Nem ismerem az uszodák zárt ökoszisztémáját, rítusait, hitvilágát, de Aczél Endre, Bayer Zsolt, Csapó Gábor elbeszélései alapján Kiss László ügye nem lehetett egyedi. Ebben az esetben a Kiss László által elkövetett bűnügy jóval mélyebb nyomokat hagyott volna az adott a szubkultúrában és a következményei is sokkal szigorúbbak lettek volna. Ez csak amolyan „jópofa kis sztori” volt, amin egymás között még nevetgélni is lehet. Kiss László „nagy vagabund volt", mondta Székely Éva, olimpiai bajnok magyar úszónő. Nem hiszem, hogy ő ezzel a kijelentésével egy szélsőséges véleményt képviselne és rossz szándékot sem feltételezek róla. Egy „szép dolog a szerelem” kijelentéssel jelentéktelenné válhat mindaz, ami megtörtént. „Bagatell ügy!”
 

RÉS A PAJZSON, MEGHÁTRÁLT AZ ORBÁN-KORMÁNY

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Kinyo Norbert
2016.04.11.


 
 
ITT OLVASHATÓ

"HA NEM TÖRTÉNIK VALAMI, NEM LESZ NYUGDÍJAD" - GALAMBOS RITA A SZEGÉNYSÉGRŐL ÉS OKTATÁSRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kerényi Máté
2016.04.11.


A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) április 2-án tartott konferenciát a mélyszegénység és az oktatás kapcsolatáról. A teltházas eseményen bemutatásra kerültek a Tanulószoba projekt kutatási eredményei, valamint a több éve tartó DEMO programban részt vevő civil szervezetek módszertanából összeállított, „Alternatív leckék” című kiadvány is. Galambos Ritával, a DIA ügyvezető igazgatójával beszélgettem a projekt eredményeiről, valamint a hazai pedagógusok eszközeiről.

A mai konferencia, valamint a délután bemutatott kiadvány egy több éves projekt eredménye. Hogy jutottatok el idáig?

Az egész a DEMO projektünkkel kezdődött 2014-ben. Létrehoztunk egy DEMO-blog nevű platformot, amiben olyan civil szervezetek vettek részt, amik fiatalokat bevonva hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak és/vagy a többségi társadalmat érzékenyítik velük kapcsolatban. Továbbá szerettük volna, ha ezek a szervezetek egymástól is tanulnak, igyekeztünk feltérképezni, hogy milyen jó gyakorlatok vannak ezen a téren. Ennek a projektnek a zárásaként jött létre a ma bemutatott könyv, valamint a konferencia is: mostanra jutottunk el odáig, hogy ezek a szervezetek úgy érezték, hogy van leírható módszertanuk, ami máshol is hasznosítható...

ITT OLVASHATÓ

MOST KEZDŐDIK

SZTÁRKLIKK - KÖZÉLET
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.04.11.1.Oda a legyőzhetetlenség mítosza. Reped a szobor talapzata. Itt a bizonyosság, az erőből értenek. Csak az erőből. Csak ettől riadnak meg. Az igazságtól nem, az erkölcstől vagy jogtól nem, hogy mivé teszik az országot, attól nem, de az erőtől igen.

2. Eddig is pontosan tudták - hiszen ki sem várták az aláírások számát -, hogy az ország akarata és érdeke ellen cselekednek. Ez önmagában nem zavarta őket, sem ebben, sem másban.


ITT OLVASHATÓ

A 14. HÉT ÜRÜGYÉN

SZTÁRKLIKK, KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2016.04.11.


Amikor benne élsz, nem is oly könnyű megkülönböztetni a mesterséges balhékat azoktól, amelyek maguktól is komolyan veendőek. S hogy még tovább bonyolítsuk: van az úgy, hogy a kreált, szűk körű műhelyekben kieszelt botrányok/ügyek viharos gyorsasággal átalakulhatnak valódi ügyekké. ( Az idei évben e típusból különösen terebélyes lett a felhozatal - az uszodai ügyektől a kopasz-brigádok aktivitásáig.)
Az éppen magunk mögött hagyott héten is meglehetősen szélesre nyílott a skála, mit is vegyünk komolyan? Nem kellett volna elmélyültebben elgondolkodnunk például a félidős mérlegeken? Éppen két éve voltak a legutolsó választások, s ha még van remény a jelenlegi szabályok érvényben maradására, akkor talán két év múlva lesz a következő csata. Lett volna mit elemeznünk.


ITT OLVASHATÓ

BESZÉLJÜNK MÉG EGYSZER AZ ÁLDOZATHIBÁZTATÁSRÓL

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.04.11.


Úgy tűnik, tovább dolgozik az a körfűrész, az egykori vasfüggöny nyomvonalán, amely mintha végérvényesen választaná le Magyarországot Nyugat-Európáról. Aczél Endre, Csapó Gábor, Gyárfás Tamás, és mindenki, aki részt vett Kiss László ügyének kapcsán az áldozathibáztatásban és a történtek elbagatellizálásában, évtizedekkel veti vissza a magyar társadalomfejlődést, a nemi erőszak áldozatait pedig, meglévő lelki és testi sérüléseik mellett, további dilemmáknak és az önvád kínjának is kiteszik. A társadalom szemében éppen a tettesnek kéne megszégyenülnie, az áldozat helyett. Nem erre mennek idehaza a folyamatok.
Kiss László ügyében nagyon fontosnak tartom leszögezni: természetes, hogy a büntetés végrehajtás nevelő hatással kell, bírjon, s nem megtorló szerepet kell betöltenie. Tisztában vagyok azzal is, hogy egy bűnelkövetőnek meg kell bűnhődnie, rá kell döbbennie, hogy rettenetes dolgot művelt, és arra az elhatározásra is el kell jutnia, hogy nem követ el ilyet többé. Az érem másik oldala viszont, hogy a tettesnek jogában áll újra bizonyítania a társadalom szemében: büntetése letöltése után nem követ el újfent bűncselekményt, és képes a közösség hasznos tagjaként élni.  
A Kiss-ügy legnagyobb problémái azonban az áldozathibáztatás, az erőszak kultúrájának nyilvánvalóvá válása és a diszkrimináció. Ha Kiss azt mondta volna, hogy kér fél órát a köztévében - esetleg ''őszintén Kiss Lászlóval'' lehetett volna a címe -, ahol elmondja, mi történt, nem mosakszik, nem hibáztat másokat, nem keres felelősöket, nem konfabulál (mert sajnos ez is történt), hanem vállalja a felelősséget, és kendőzetlenül a nyilvánosság elé tárja a történteket, más helyzet alakult volna ki. Akkor még azt is elmondhatta volna, hogy megbánta – gondolom, ez a bíróságon kötelező gyakorlat, a sajtóban már gesztus. Nem így történt. Sőt!
ITT OLVASHATÓ

VILLÁMPOSZT: VISZLÁT BOLTBEZÁRÁS

BLOGREPUBLIK
Szerző: Professzorpizka
2016.04.11.Na igen. Ebben a blogban hosszú ideje fejtegetjük minden irányból, mitől retteg a politikai elitünk. Attól, hogy egyszer a magyar rájön, hogy az életét nagyjából kiválóan tudja irányítani anélkül, hogy a kormányra várna. Természetben már jó ideje ezt csinálja, visz magával vécépapírt a kórházba mert a kormány nem visz. Kifesti a kórházat, mert a kormány nem teszi. Telekocsi-fuvart szervez, mert a vonat tízből nyolcszor legalább negyedórát késik, és drága.
Mindezt azonban a magyarok még nem váltották politikai igényre, egyetlen párttól sem várnak el semmiféle racionális cselekvést, és nem jöttek rá arra sem, hogy még ilyen hülye népszavazási szabályokkal is bármikor meg lehet rendszabályozni még Orbán Viktort is.
A boltbezárós népszavazásnak ez volt az igazi veszélye, ezért nem volt szabad elengedni.

ITT OLVASHATÓ

A MULTINŐK TIPUSAI

BIRCAHANG BLOG
Szerző: Birca Hang Média
2016.04.11.


Az elmúlt 10 év alatt összes munkahelyem – egyet leszámítva – nagy nemzetközi cég volt. Teljesen politikamentesen most az ilyen helyeken dolgozó nők osztályozása következik. Ugyanis megfigyeltem: az ilyen munkahelyeken vannak erős közös tendenciák.
Négy típust tudtam eddig megfigyelni, íme ezek:
A titkárnő típus.
Üzletasszonynak öltözik, ami azt jelenti jellemzően: magassarkú cipő, kiskosztüm, sőt esetenként estélyi ruha, de lehet elegáns nadrág is rajta. Smink, mindig megcsinált frizura, állandó mosolygás, intenzív szociális kapcsolatépítés. Ez a típus nagyon akar karriert építeni, a lehető leggyorsabban. Ha ez a típus a főnököd, akkor jellemzőenbajban vagy: ő ugyanis nem fogadja el, hogy valakinek nem élete központi eleme a munkahely. Ha ő veled egyenrangú munkatárs, érdemes barátkozni vele, ellenkező esetben bajban leszel.
ITT OLVASHATÓ

HAMARABB TUDTA A PÁROM, HOGY TERHES VAGYOK, MINT ÉN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Tünde
2016.04.11.

„Hogyan derült ki a terhességem és hogyan mondtam el, hogy várandós vagyok” sorozatunk mai részében négy rövid történet következik az örömhírekről és megosztásukról.
Terhességemet már előre sejtettem, mert tervezett baba volt, amit egy teszt igazolt is. Apával együtt csináltuk így egyből tudott róla. A családdal meg nagy örömmel tudattuk. 2011 áprilisában elhatároztuk a férjemmel, hogy jöhet a baba, így abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Teltek a hónapok, júliusban megtartottuk az esküvőt. Szeptember elején, amikor meg kellett volna jönnie, éreztem, hogy valószínűleg baba lesz. Jobban feszült a mellem és nagyon fáradékony voltam, így egyik reggel megcsináltuk a tesztet Apával, mely halványan, de pozitív volt. Anyukámmal egyből tudattam telefonon, és szép lassan elterjedt a családban a hír. Időpontot kb. két héttel utána kaptam az orvostól, aki megerősítette a teszt eredményét. 2012 májusában megszületett a kislányunk, és azóta a kisöccse is.

ÜLDÖZÉS HELYETT OTTHONOKAT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Fekete Nagy Miklós videója
2016.04.11.


ITT TEKINTHETŐ MEG

KAVARÁS EGY KISVÁRDAI INGATLAN KÖRÜL: MIRE KÉSZÜLNEK A FEJLESZTÉSI MINISZTER BARÁTAI ÉS ÜZLETFELEI?

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Becker András – Móricz Csaba
2016.04.11.

Foto: Várda SE.
Egy nem túl jelentősnek tűnő, inkább csak furcsaságában érdekes ügyre figyeltünk fel 2014 végén: az állami vagyonkezelő fillérekért megvásárol, majd százmilliókért felújíttat egy önkormányzati  ingatlant, de senki nem akarja elárulni, mi az ügylet célja. Utóbb kiderül, hogy innen három háznyira van a fejlesztési miniszter feleségének vállalkozása, amelyben családján keresztül érdekelt a legutolsó kaszinótender egyik kulcsfigurája is. Az ügyben balkézről felbukkan Seszták Miklós egy régi, milliárdos áfaügyekkel kapcsolatba hozható üzletfele is, és a város korábbi, szintén szerencsejátékban utazó alpolgármestere. A Győr-Kisvárda tengely?
2014 decemberében vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Kisvárdán a Szent László út 57. alatti Bagolyvár nevű ingatlant. (Az MNV felett a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolja a magyar állam nevében a tulajdonosi jogokat.) 2015 januárjában megpróbáltuk az adásvétellel kapcsolatos dokumentumokat kikérni, a vagyonkezelő azonban üzleti titoknak, illetve döntéselőkészítő anyagnak minősítette azokat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, mert úgy gondoltuk, egyik megtagadási indok sem valós.

ITT OLVASHATÓ

MÉRŐ LÁSZLÓ ÉS A CSAPODÁR ISMERETTERJESZTÉS

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2016.04.11.


Ezt a cikket azért közlöm a blogon, mert a Magyar Tudomány elutasította a publikálását. Az elutasítás azért meglepő, mert több másik cikkemet elfogadták az utóbbi időben, és azokhoz hasonlítva ez a cikk még inkább tudományosabb, még szakszerűbb, még inkább releváns a tudomány szempontjából.
Azt lehetne gondolni, hogy talán az az oka, hogy Mérő Lászlónak messzire elér a keze, vagy valaki túlbuzgó rajongója. Azonban az az igazság, hogy nem is voltam annyira kritikus Mérővel, mint például korábban Freund Tamással. Az igen valószínűtlennek tűnik, hogy több megfelelő színvonalú cikk után, hirtelen, valamilyen rejtélyes agyvérzés miatt lebutultam, és egy pocsék cikket írtam. Szerintem egészen jó ez a cikk színvonalában. Az lehet, hogy valahogy mégis kegyvesztett lettem, valamilyen okból. Tapasztalataim szerint ez a magyar újságírásban igen elterjedt jelenség. De nem vagyok paranoiás, úgyhogy ezen nem rágódok.
Sajnos ilyen hosszabb lélegzetű, komolyabb könyvismertetést és vitát tudományos témában nem lehet Magyarországon máshol közölni, sem az Élet és Tudomány, sem a Természet Világa nem fogad be ilyeneket.
Mindenesetre azt semmi nem tiltja, hogy ha már megírtam, akkor magam publikáljam az írást. A cikk témája nem az ateizmus számára legfontosabbak közül való, de egy tudományos és egy ateista életszemlélet szempontjából is fontos. 

ITT OLVASHATÓ

VASÁRNAPI MUNKAVÉGZÉS

ARRA JUTOTTAM BLOG
Szerző: csonka balázs
2016.04.11.avagy a pótcselekvés-politika állatorvosi lova

Vannak olyan jóléti országok, ahol lehet vasárnap vásárolni, és vannak olyanok, ahol nem. Szögezzük le: az ember boldogulásához önmagában vajmi köze nincs annak, hogy vasárnap lehet-e vásárolni, avagy nem.
E kérdésben a (normál emberi) álláspont nem vezethető le politikai irányultságból. Elég nagy baj, hogy vannak, akik aszerint állnak az ügy mellé vagy vele szemben, hogy rokonszenveznek-e Orbánnal, vagy sem.
Annak már több köze lenne a tisztességes élethez, hogy munkavállalóként rákényszerül-e az ember a munkavégzés vállalására, illetve hogy a törvényeink rákényszerítik-e a munkaadókat arra, hogy vasárnapi munkavégzés esetén extra magas bérpótlék járjon a munkavállaló részére. De sajnos a mostani politikai vita nem erről szól.
A mostani vita ugyanis egy nagy hülyeség. (Bizonyos szempontból marhaság. Álvita. Vakvágány. Pótcselekvés.)

AFRIKÁÉRT KÜZDENEK A VILÁG BANKJAI

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.04.11.


A közel 1 milliárd lakossal bíró Afrika nagy részén a banki szolgáltatások elterjedtsége igen alacsony szinten áll. Vannak olyan országok, ahol tízből csak egy lakos rendelkezik bankszámlával. Ezen a helyzeten akarnak változtatni a világ pénzintézetei, amelyek mind belülről, mind kívülről ádáz küzdelmet folytatnak a kontinens lakosságáért. Nem is csoda, hiszen a tét több százmillió potenciális ügyfél. Hogy végül ki jöhet ki győztesen, és hogyan is folyik a harc, kiderül az alábbiakból.
Afrika óriási potenciált rejt a bankok számára. Számos pénzintézet meg is tesz mindent, hogy minél többet megszerezzen a kontinensen rejtőző egyelőre még kiaknázatlan lehetőségekből. Ezek nagyságrendjéről talán elég annyit mondani, hogy a földrészt közel 1 milliárd ember lakja, jelentős részüknek pedig jelenleg semmilyen kapcsolata sincs a bankokkal. Ennek ellenére nagyot kell csalódniuk azoknak, akik rövid távon várják a csodát: egy hosszú fejlődési folyamat megy éppen végbe Afrikában.

ITT OLVASHATÓ

353 MILLIÓT KÖLTENEK A FŐPOLGÁRMESTERI HIVATAL BIZTONSÁGI RENDSZERÉRE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.04.11.


BUDAPEST.HU
A Főpolgármesteri Hivatal két részletben összesen nettó 352,8 millió forintot költ biztonsági és vagyonvédelmi rendszerére. Először január közepén, majd közel három hónappal később, áprilisban jelent meg egy-egy ilyen tenderük eredménye a közbeszerzési értesítőkben.
januári tájékoztató szerint nettó 15,4 millió forintért felújítják a meglévő beléptetési rendszert, különböző eszközökkel (konzolok, kijelzők stb.) bővítik a biztonsági rendszert, és infrasorompós védelemmel látják el az ingatlan kerítéseit.
Az áprilisi eredményközlő szerint nettó 337,4 millió forintot költenek arra, hogy kialakítsák a Városháza biztonságtechnikai rendszerét. Lesz 3 behatolásjelző központ, 1100 db különféle érzékelő, 238 IP és rendszámfelismerő kamera, plusz még sok minden más, pl 760 négyzetméternyi üvegfóliázás is.

ITT OLVASHATÓ

HERNÁDI JUDIT: MINDIG AZT MONDTAM, AMIT GONDOLTAM

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT
Szerző: DicsukD
2016.04.11.


 (fotó: Dudás Ernő)
Az a legnagyobb probléma, hogy ma nem természetes az, hogy valaki következmények nélkül szólalhasson meg.
Hatvanadik születésnapja alkalmából, eddigi pályája összegzéseként Hernádi Judit önálló esttel lép a nézők elé. A HERNÁDI pont címet viselő előadás jelmondata: „Díva, bohóc, ember és színésznő” – és tényleg jócskán van benne mindebből. Az évforduló és az est kapcsán beszélgettünk Hernádi Judittal az ismertségről, a véleménye felvállalásáról és arról, hogy számára milyen a jó színház.
Hogyan állították össze az est tartalmát, formáját?
Leginkább olyan dalok, versek és prózai szövegek közül válogattunk, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak hozzám a pályán töltött idő során – vagy akár az előtt, hiszen a gyermekkorom is szóba kerül. Végül azok kerültek be, amelyeket valamilyen szempontból még most is fontosnak érzek.

ITT OLVASHATÓ

VALAMI BŰZLIK A RÓNA UTCÁBAN

24.HU-POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.04.11.


Ez az időjárás jelentésről szóló szél-jegyzet a TV2-n kis híján teljesen rendben volt: egyetlen hibája volt, hogy nem nőre, magyarosan: nem egy hölgyre bízták. Így, hogy a szellentést egy (úgy tűnik) bármire rávehető fickó vezette elő, nem volt egy nagy durranás, mondhatni: (bocs!) szart se ért!
Mivel nem nézek TV2-t, és azt is tudom, hogy a sejthetően közpénzen vásárolt, mondjuk úgy, Andy Vajnának ajándékozott kereskedelminek nevezett kormány közelinek mondható szócső ezután sem lesz „kedvencem”, vagy ha egészen pontos akarok lenni, mindaddig nem fogom nézni, amíg nem fújnak új szelek a háza táján.
Becsülettel ki- és bejelenthetem, hogy azt a kétperces „műsort” sem láttam volna, ha nem teszi elém a párom, hogy nézd, András, ezzel van tele az internet, és már be is indította az ominózus (és ózondúsnak nem nevezhető) időjárás-jelentést, mondván, ezt nem hiszem el, meg hogy ez már mindennek a teteje, illetve alja, ennél lejjebb már nem lehet menni (közbevetettem: de bizony, lesz még lentebb is, csak várjuk ki a végét, ez még csak a lent, a mélyrepülés előszele, mely kevés a zuhanásmentes sárkányrepüléshez.
ITT OLVASHATÓ

ÉRTELMES EMBEREK MÁRPEDIG NEM TEREMNEK STADIONBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.04.10.ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚBAN MEGFELEL, BÉKÉBEN ALKALMATLAN

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.10.


Már pszichológusok is mondják, hogy beteg. Fél mindentől, okkal ok nélkül, mindegy. Hogy valóban közel a vég, vagy csak az őt nem kedvelők egyre növekvő tábora szeretne a valóságosnál többet belelátni a furcsa mozdulatokba, a kínos, erőltetett nevetésekbe, előbb-utóbb kiderül.

A jelek árulkodók: jó ideje már nemcsak vitatkozni fél, de beszélgetni sem mer „idegennel". Évek óta csak a mikrofonállványoknak nyilatkozik, normális újságírót nem engednek a közelébe.

Egy megbetegített ország feje, a Nemzet Betege.

Hívei nem merik látni leépülését. Ha elhinnék, amit látnak, az az ő vereségük lenne. Ezért számukra még mindig az, aki talán soha nem is volt: bátor, becsületes, puritán. Olyan, mint mi, csak még olyanabb...

ITT OLVASHATÓ

EZEK ITT VANNAK

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.10.


Hagytam elterjedni magamról azt a sokaktól megkülönböztető tulajdonságot, miszerint én annyira kedvelem a nőket, hogy ez a vonzalom már-már feminizmusnak is nevezhető.
 
Van benne valami. Most sem akarom cáfolni, csak talán finomabb árnyalatokat festenék a képre. A feleségem (akit különben szívesebben nevezek a két fiam mamájának, bár ez kétségkívül körülményesebb) lapozgatott a tévéadók között, és egyszer csak kihívott a szobámból, hogy mutatna valamit. Ilyenkor rosszat sejtve megyek a televízió képernyője elé, pedig szokott ő mutatni szépet, kedveset, érdekeset is.
 
Most egy zöld holmiba öltözött nőt mutatott, az illető beszélt valamiről, de meglátni és teljesen jelentéktelennek találni egyetlen pillanat műve volt, ilyenkor az én kitűnően működő szervezetem úgy löki vissza az alattomosan támadó traumát, hogy felhúz egy szinte áthatolhatatlan falat a jelenség elé, nem engedi eljutni hozzám annak semmilyen megnyilvánulási formáját. Azaz például hallom, hogy beszédjellegű hangokat bocsát ki, de nem értem, látom, hogy mozog, de nem tudnám leírni, mit tesz, még azt sem, ül-e vagy áll. (Pilinszky János nevezetű régen meghalt barátom azt mondta, így sikerült viszonylag sérülésmentesen /mármint lelki sérülésmentesen/ túlélnem a börtönt, ő is valami ilyesmit próbált, neki nem mindig sikerült.)
 

EGY ÚJABB KÖNYV - EGY ÚJABB KIÁLTÁS

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.04.10.


Nem szívderítő olvasmány Leiner Károly: Az én gyerekeim című könyve. Szomorú, ám hiteles problémaleírása egy, a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése iránt elkötelezett pedagógusnak.
 
Hiteles, hiszen saját tipródásait és tanítványai személyes sorsát rajzolja meg, és a kép, amit így látunk, elkeserítő. Újabb olyan szegmense a valóságnak, ami rejtve marad a közoktatásban, amit nem szívesen mutat a sikerkommunikációra hangolt szakpolitika. Pedig ott van, sokakat érintő módon, sorsokat határozva meg, fekete foltjaként ez is az oktatásnak.
 
A könyv első fele a Leiner Károly korábbi kötetében (Elveszett gyerekek országa) bemutatott SNI gyerekek sorsát követi tovább, gyerekekét, akik kikerültek a rendszerből, és akiknek élettörténete mind magában hordozza a „lehetett volna más, alakulhatott volna másképp” torokszorító érzését. 
 
Ez a fajta kíméletlen utánkövetés azt is pontosan mutatja: az iskola önmagában tehetetlen a felmerülő problémákkal szemben. A szegénység, a kriminalizáció kockázata, a család alkalmatlansága és tehetetlensége, az érzéketlen közeg mind csak tovább növelik a problémát, és több sors érzékletesen mutatja: tovább megy az egésznek újratermelése és az átörökítése is.
 
A gyereksorsok leírása azokhoz hozza közel a problémát, akik távol élnek tőle. Akiknek
családjában, barátai között nem fordul elő SNI gyerek, vagy ahol nem nehezíti az amúgy is nehéz beilleszkedést a kirekesztés többi eleme. Az oktatásban és a szociális területen dolgozók pedig mind pontosan érthetik, amit ír, mert napi gyakorlatukban megtapasztalják ezt. Ők is láthatják a rosszul átalakított rendszer fonákságait, a szakemberhiányt, a kis tantermeket, a hiányos szabályozást, a feltételek biztosítása nélkül előírt integrált nevelés kilátástalanságát. Mert látható, érezhető, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs biztosítva olyan hely ma sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon, ami egy élhető életminőséghez segítené őket. Nincsenek a figyelem fókuszában. Sem az iskolarendszer, sem a társadalmi közeg nem számol velük...
 

KÉT KUTATÁS A MEMÓRIÁRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.11.


Nem nevezhetjük elektrosokknak, mert sokkal gyengébb áramot használtak kísérleti egereken a római Gemelli klinika kutatói, akik a memória-erősítés módjait vizsgálják.

Egy nagyon gyenge, fájdalommentes, 20 percig tartó szeánsszal a hippokampuszban aktivizálni tudják a szinapszisokat, amelyek összekapcsolják a neuronokat és nélkülözhetetlenek az információk raktározásában.

A kísérleti egereknél néhány napig ismételt szeánsz már javította az emlékezet lehetőségeit. És a szakemberek úgy vélik, hogy a stimuláció jó eredményekkel járhat az Alzheimer-kór ellen is...

ITT OLVASHATÓ

SOLTÉSZ: A SZABADSÁG ROMBOLJA A LELKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2016.04.10.


Az emberállamtitkár szerint a liberálisok a "lelkek, az erkölcsi értékek rombolását támogatják, s a hagyományos alapértékek megőrzése ellenükre van". Ez az ember az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, akinek fealadata az emberi jogok és a polgári alapjogok védelme, a polgári egyenlőség biztosítása. Azt állítja, hogy az országnak a felvilágosodás eszméjét követő, az európai liberális demokrácia híveinek csak a "rombolás" és a "lelkek pusztítása" jár a fejükben.
 
Az EMMI államtitkára az ország egyik feléről azt állítja, hogy pusztítja a lelket. Civilizált országban egy ilyen kijelentés után egy államtitkárnak, de még a miniszterének is azonnal távoznia kellene. Magyarországon ez azért nem történik meg, mert ez nem egy ostoba elszólás, hanem a rezsim hivatalos ideológiája. Az alkotmányellenes és illegitim magánalaptörvényükben is ez áll. Ez az általánosítás és kirekesztés önmagában is védhetetlen botrány, ugyanakkor egy történelemhamisítás az alapja.
 
1942-ben és 1944-ben nem a liberálisok, hanem a "keresztény" Magyarország küldte halálba zsidó polgárait a nácik oldalán. Nem liberálisok terjesztették az antiszemitizmust, hanem Prohászka Ottokár katolikus püspök, Ravasz László református püspök, és az összes történelminek nevezett egyház vezetői. Ma a magát kereszténynek tartó rezsim állít szobrokat antiszemitáknak, fasisztáknak, nyilasoknak. Mi ez, ha nem rombolás és a lélek pusztítása? Ezt nem a liberálisok teszik, hanem Soltész "keresztény" kormánya...

ITT OLVASHATÓ

AZ UTCÁN ÉLŐ EMBEREK NEM A MŰVÉSZI INSPIRÁCIÓDAT SZOLGÁLJÁK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Márton Joci
2016.04.10.


A művészet szolgálhatja is a kiszolgáltatott nélkülözőket, ahelyett, hogy rajtuk élcelődne. Szerzőnk azt magyarázza el, miért nincs rendben az, ha a hajléktalanok kiszolgáltatottságát kihasználva törünk művészi babérokra.
 
Képzeld el, hogy transzformer csata dúl a Jászain, ufók szállják meg a földet – de mindenekelőtt a Déli pályaudvart – és King Kong rémiszti halálra a pesti népséget a Dohány utcai zsinagóga tetején ugrálva.
 
Ha ezt már mind elképzelted akkor most mindennek tetejébe jön valami igazán hajmeresztő: A szórakozó negyed kellős közepén, a járdán, egy járóképtelen, törpenövésű nő ül, pár száz forintot remélve a napi betevőre. Mellette pedig egy oda montírozott, integető Disney-Hófehérke.
 
Én ezeket nem csak elképzeltem hanem láttam is a saját két szememmel az Alternative Budapest fotókiállításán, aminek egy belvárosi kávézó ad otthont...