2016. június 24., péntek

LAJOS A NAGY-BRITANNIÁBAN DOLGOZÓ MAGYAROK BŐRÉT ÁRULGATJA CSENGŐ SZAVAZATOKÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.24.
 
 

MIRE RÁJÖTTEK ARRA, HOGY BIZONY MÁS ORSZÁGBAN IS BÜDÖS LESZ ATTÓL, HA MAGYARORSZÁG A KÖZÖS VÍZBE SZARIK - ADDIGRA KÉSŐ VOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.24.
 


 

 

A NÉPFELSÉGRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.06.24.


A kérdés az, csalódtam-e az angolokban. A válasz: kicsit. Kisebbnek véltem a brit ostobák számarányát az egészhez viszonyítva. Ha a részt és az egészt reálisan számoljuk, akkor is. Reálisnak azt nevezem, amit nem a hülye emberi rendeletek (teljesen alaptalanul törvényeknek nevezik ezeket) befolyásolnak, azaz például reális számítás az volna, ha a 65 millió brit állampolgárból azt a 17 milliót nem tekintenénk meghatározó többségnek, amely massza a kilépésre szavazott. De mondom, ez akkor is sok.

Ide teszek egy három évvel ezelőtti bejegyzést, talán érthetőbbé válik általa a brit "népszavazás" eredménye:


ITT OLVASHATÓ

ZÁVADA PÁL: EGY PIACI NAP

MARIANN LAKOSZTÁLYA BLOG
Szerző: Mariann
2016.06.23.


ITT el lehet olvasni a regény első kilenc oldalát, kellően illusztrálja azt, ami a történet két nagy nehézsége: egyfelől több síkon zajlik a cselekmény, állandó ugrálás van a többféle múlt és a jelen között. Illetve bemutatásra kerül az, amiért szerintem pszichológiai a történet, hogy átlagemberek más emberek pletykái, híresztelései, rémhírei hallatán miként változnak normális, beszámítható emberi lényekből barbár csürhévé. 

Ez a kötet egy napló, jobban mondva egy feleség, Hadnagy Sándorné, Marika feljegyzéseiből áll össze, de nem teljes történetté, nem kerek egésszé. Természetesen mivel egy szemszögű a mű, nem pártatlan, leginkább teljes egészében áthatja egy indulat, egy érzelemvilág: a férj életéért való rettegés.
 
De nemcsak ezért állt hozzám közel Marika mondanivalója, hogy néha szinte együtt sóhajtottam vele, nagyon jól ábrázolt, kitűnően érzékeltetett a főszereplő és férje közti házasság, és ebből fakadó összes nehézség. Az asszony éjt nappallá téve félti férjét, mégpedig nem alaptalanul, mert az értelmiségi Hadnagy Sándor tanár csak egyet nem lát át előre: hogy milyen tökéletes bűnbak, még akkor is, ha éppen nem csinál semmit...
 
...Mi vezet arra embereket, hogy csoportba verődve mások ellen támadjanak? És miféle helyzetek, beidegződések és indulatok idézhetik elő azt, hogy falusi járókelők, piaci vevők nekiessenek olyan szomszédaiknak, akik nemrég halálgyárakból menekültek meg? Hogy kerülhet valaki lincselők közé?
Závada Pál új regénye 1946-os magyarországi antiszemita pogromok történetén keresztül keresi a választ. Egy piacnapon az elbeszélő főszereplő, a falu tekintélyes kereskedőjének lánya, egy tanárember felesége tanúja lesz egy zsidó tojáskereskedő elleni támadásnak, amely vérengzéssé fajul. Asszonyok vezetik a rettentő pusztítást, amely nem kímél sem nőket, sem gyermekeket. A pogromot követően nyomozás indul, és tárgyalások során tárulnak fel az előzmények, a háború alatti és az utána kialakult állapotok. Az események előterében azonban emberek és eltorzuló emberi viszonyok állnak. A történelem, amely bármely pillanatban ma is próbára tehet bármelyikünket...
 
 

TÉNYLEG CSAK A BRITEK FELELŐSEK?

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.06.24.


Mielőtt a világ nagyobbik része megkezdené a világháború, a gazdasági összeomlás és a káosz vizionálását, egy dolgot érdemes leszögezni. Az angolok nem angolosan távoznak. Az Európai Unió jelenlegi vezetőit sokkal nagyobb felelősség terheli a történtekért. A szigetország lakói ugyanis EBBŐL az Unióból léptek ki és NEM az eszméből.

A brit kilépés hírére természetesen mindenki pánikrohamot kapott, s azonnal szárnyra kaptak a legvadabb teóriák a jövőt illetően. Kár, hogy az EU irányító szervei és legfőképpen a posztjára teljesen alkalmatlan Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság feje nem ismeri azt a jelen helyzetben találó magyar mondást, mely szerint „Jobb félni, mint megijedni!” David Cameron miniszterelnök a választási kampányban tényleg eltaktikázhatta magát a népszavazás belengetésével, de a britek csak ezért nem hagyták volna ott az uniós hajót...

ITT OLVASHATÓ

NEKED MENNYI AZ EQ-D? ANNYIRA LESZEL BOLDOG ÉS SIKERES!

ÖNMAGAD BLOG
Szerző: Dunai Amina
2016.06.24.


A sikeres és boldog élet nagy mértékben függ az érzelmi intelligenciától.

IQ. Biztos te is tudod, mennyi az intelligencia-hányadosod. Ez az ismertebb érték, és az elismertebb is. Az emberek azt hiszik, minél magasabb az IQ-d, annál többre viszed az életben. Ez azonban nem egészen így van. Attól, hogy valakinek magas az IQ-ja, még lehetnek gondjai az érzelmek kezelésével (és ez komoly hátrány az élet számos területén).

Hogy mennyire vagy boldog és sikeres, annak az EQ (vagyis érzelmi intelligencia) a valódi fokmérője. Hiszen miről szól az élet? A kapcsolatokról! Arról, hogy emberekkel van dolgod, a velük való interakció pedig különféle érzelmeket ébreszt benned, amelyeket tudnod kell kezelni. Magas EQ nélkül nemigen lehetsz sikeres se a munka, se a magánélet terén. Ezért ez a poszt az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Mindjárt kiderül, milyen jelek utalnak a magas, ill. alacsony EQ-ra...

ITT OLVASHATÓ

BRRRRRRRRRRREXIT

TEHENÉSZET BLOG
Szerző: higgs_borzas
2016.06.24.


Ez nem jött be, honfitársainak többsége másként látja.  Előbb-utóbb minden méretes pofátlanság elnyeri méltó jutalmát, mint most is. Csak emlékeztetésül, Cameron 2013-ban megígérte, ha a 2015-ös angliai választásokon a konzervatívok győznek, akkor a 2017. december 31-ig megtartandó EU-Referendum -maradjanak, vagy kilépjenek-  előtt megpróbál Nagy-Britannia számára kedvezőbb szabályozást elérni és lőn. Cameron megzsarolta az EU-t, az EU meg hagyta magát, hogy most megkapja ezért a maga fenékbe rúgását, ami általában az elvtelen kompromisszumokért kijár. Nehéz megállnom, hogy ne vonjak párhuzamot a referendum és aközött, mikor valakinek a küszöbére végzik a nagydolgukat és becsöngetnek a lakókhoz WC-papírért és elmenőben azért még kifejezik nem tetszésüket a kapott papír minősége miatt.  Most hallom, hogy Cameron legkésőbb október végéig lemond. Móriczka.  Helyes. 

 Rögös volt az angolok útja az EU-ba, csak a harmadik belépési kérelmüket fogadták el 1969-ben, hogy 1973-ban Anglia teljes jogú tagja legyen az EU-nak. Ezt az elmúlt 40 évüket dobják most ki az angolok. Mondhatnám, hogy  mennél érettebb a bosszú, annál édesebb, de ahogy a belépésük nem volt sima, a kilépésük sem lesz az. Sokba fog kerülni másoknak, az angoloknak is, csak másként.  De Gaulle 1967-ben tudott valamit, mikor másodszor vétózta meg  belépésüket...

ITT OLVASHATÓ

BREXIT: TÖKÉLETES PATTHELYZETBE MANŐVEREZTE MAGÁT LONDON

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: siposzoltan
2016.06.24.


A jelenlegi helyzetből visszaút nem igazán van, a kilépés viszont hatalmas károkat okoz majd. A The Guardian szerint a brit történelemben világháborúkhoz hasonlítható fordulópontot jelent.
 
A londoni politikai és pénzügyi elitet – a miniszterelnökséget, a nagyvállalatokat, a gazdasági szakértőket és a külpolitikai establishmentet – hazaküldte a népakarat. És bár egyelőre semmi nem változik, a népszavazás a 20. század két világháborújához hasonló fordulópontot jelent a brit történelemben, melynek politikai, alkotmányjogi, diplomáciai és gazdasági következményei legalább egy évtizedig éreztetik majd hatásukat – értékelte a maradás-párti The Guardian a Brexit súlyát.
 
A népszavazás eredményeire reagálva a tőzsde azonnal beszakadt, a font 30%-ot gyengült az euróhoz képest, ezzel egy időben az EU-ban való maradás mellett kampányoló David Cameron egy – a jelenlevő újságírók szerint síri hangulatú – sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ugyan a következő hetek káoszát még levezényeli, azonban hamarosan lemond. A kormány októberig, a konzervatívok országos kongresszusáig hivatalban marad...
 

VISZONTLÁTÁSRA, EURÓPAI UNIÓ! GONDOLATOK A BREXITRŐL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kanada Magyar Hírlap
2016.06.24.


Eddig többnyire az volt a politikai valóság, hogy miközben egy kulcsfontosságú szavazás előtt simán győzelemre állhattak az anti-establishment erők, azért a szavazás napján a társadalom mindig visszalépett a szakadéktól és a biztonságosabb status quo mellett voksolt. Gondoljunk csak az idei osztrák elnökválasztásra, vagy a tavalyi görögországi krízisre, ahol az utolsó után percekben – Donald Tusk erélyes intervenciójának köszönhetően – az addig még radikális-populista Alexisz Ciprasz-kormány végül elfogadta az EU-s mentőcsomagot, annak kemény feltételeit és kis híján benne maradhatott Görögország az eurózónában. Egy évvel korábban pedig a skótok szavaztak az Egyesült Királyságból való leszakadás ellen.

Ezúttal nem érvényesült a hagyományos logika, amiután 52-48 arányban szavaztak a britek az Európai Unióból való kilépésre. A kilépéspártiak a magyar, lengyel és egyéb posztkommunista kelet-európai gazdasági bevándorló ellen hangolták a brit lakosságot. Miközben ez a módszer nem vált be Skóciában, Londonban és Észak-Írországban, észak és közép-Angliában annál inkább.

Donald Trump, aki anti-establishment színekbe öltözve kampányol az amerikai elnöki székért már diadalmasan bejelentette: az angolok “visszavették országukat.” A brit felmérések alulbecsülték az anti-establishment, elitellenes hangulatot Angliában. Vajon ugyanez mondható az amerikai elnökválasztási felmérésekről is?

ITT OLVASHATÓ

FASIZÁLÓDHAT-E EURÓPA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.24.


A brit népszavazás eredménye után beláthatatlan folyamatok kezdődhetnek el. Az orosz propaganda és befolyás erősödhet azokban az országokban, amelyekben eddig is az EU szétverésén vagy a liberális Európa felszámolásán dolgoztak. Ha Németországban bukik Merkel és politikája, ha néhány európai országban a menekültválság miatt győz a szélsőjobb, a visegrádi országok orbanizálódnak, egy egészen más Európa jöhet létre.

A legnagyobb veszély nem is az EU széthullása, hanem egy "kereszténynek" nevezett fasiszta Európa létrejötte, amely a liberális demokráciák díszletei között szélsőjobboldali ideológiai államszövetség létrejöttével fenyeget. Az antiliberális és amerikaellenes propaganda megtette a hatását, a felvilágosodást, az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatát elutasító tendenciák felerősödtek, az Unió belső ellentmondásait ürügyként felhasználó populisták győzelemre állnak. A szabadság ostromlott vár...

ITT OLVASHATÓ

A BREXIT CSAK AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.24.


A Brexit eredménye, azaz, hogy a britek többsége az Unió elhagyása mellett döntött, nem csupán a brit politika és az Európai Unió válságát mutatja. Ennél jóval többet. Azt a politikai és gazdasági válságot, amelyre a politikai elitek Nagy-Britanniától Magyarországig, a Fülöp-szigetektől az USÁ-ig nem tudnak választ adni a 2008-as válság óta. Vagy rossz választ adnak.

A következő napokban sorra fogják elmondani az értelmiségi elemzők, hogy a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb korosztály szavazott az EU elhagyására. A válasz pedig erre nem az lesz, hogy azért, mert a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb lakosság szenvedte meg a legjobban a válságot, és élvezte legkevésbé az Unió hasznát, hanem valamiféle elitista konszenzus fog kialakulni, miszerint ők egyszerűen csak hülyék. Pedig nem hülyék, és ha még mindig komolyan gondoljuk a demokrácia nevű projektet, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy az ő szempontjukból ez a szavazat teljesen érthető volt.

Az egisztenciális ellehetetlenülésre és a megélhetés biztonságának elvesztésére, a lakhatási válságra, a biztos munkahelyek hiányára ugyanis senki se kínált nekik választ. A mainstream elit ignorálta a problémáikat, a dühüket pedig a jobboldal és a szélsőjobboldal az EU elleni népszavazásba csatornázta be.

De ne tegyünk úgy, mintha a Brexit egyedülálló és előzmény nélküli lenne. A tegnapi és mai nap történései, ha nem is megjósolhatóak voltak, de megvolt a valószínűségük, és ezt a valószínűséget az elmúlt évek, évtizedek rossz politikai és gazdasági döntései tették valósággá...

ITT OLVASHATÓ

AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA SZÉTESÉSE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.06.24.


„- Hát az nem ostobaság, Švejk úr – mondta az erőltetetten atyai hang –, hogy Ön, az Önt kísérő rendőrbiztos jelentése szerint, csődületet idézett elő a sarkon kiragasztott háborús kiáltvány körül, és ilyen szavakkal izgatta az embereket: „Soká éljen Ferenc József császár. Ez a háború meg van nyerve!”?(Jaroslav Hašek, Švejk)

Brexit ide vagy oda, a magyar nép optimizmusát semmi sem tudja megingatni. Ez a háború már az elejétől fogva „meg van nyerve”. A Brüsszel elleni harc egyik leglátványosabb sikere azonban Nagy Britannia kiválása az Európai Unióból. Az egyre jobban teljesítő magyar gazdaság ezzel megszabadult az egyik vetélytársától és így már csak 26 maradt az arénában. Ha pedig egy üzlet beindul.

A kormánynak minden oka meg is van az elégedettségre. Több éves, kitartó, szívós munkával sikerült egy olyan Magyarországot összehozniuk, amelyet az emberek nagy része kedvel, és ahol a többség hatalmas bizalmat táplál Orbán Viktor politikája és a valamikori sikeres jövőbe vetett hitébe. A kereslet találkozott a kínálattal, ami bizonyos szempontból paradicsomi állapotokat teremtett az országban...

ITT OLVASHATÓ

FÓKAZABÁLÓK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.24.


Felhőtlen, zavar nélküli boldogság tölti el a szívemet, amikor látom, hogy embertársaim bozontos lelkéből mintegy előbúvik a benne rejtező állat.

Egy sajtóipari termék, amely nevében sok nyolcast visel, s ekképp arra szakosodott, hogy mindent és mindenkit mocskoljon, aki, és ami nincs velük a narancsban, kiderítette, hogy Vona káplár fasiszta volna. Úgy tapsikolt ennek, mint aki föltalálta a spanyolviaszkot.

Viszont meg kell adni, adott egy kis nóvumot a dolognak, amikor azt állította, hogy nem simán mezei pocok módján fasiszta ő, hanem „muszlim-fasiszta”. Úgy vélték, hogy ettől valami különös bukéja lesz az egésznek. Persze, értjük az új kontextust: menekültek, terrorizmus, meg a népszavazás.

Mindezt bizonyítandó képpel is szolgált a soknyolcas sajtóipari termék, amely ezúttal nem ábrándos szemű vizslakölkök társaságában mutatja a káplárt, hanem, mintha árnyjátékozna, úgy. Mutogat valamit a szélső ujjaival.

Történet pedig ez szerepel a színházi előadáshoz: „Vona Gábor, a Jobbik elnöke évek óta a törökországi Szürke Farkasok szimbólumát használja, amely egy muzulmán, újfasiszta terroralakulat. A jelzés nem más, mint a “farkasfej”, a muszlim-fasiszták üdvözlésre használt jelképe.”

És továbbá: „A Törökországban megalapított újfasiszta terroralakulat ma is aktív. A szélsőjobboldali katonai mozgalom elsődleges feladata az iszlám-fasizmus terjesztése mellett az erőszakos, halálos kimenetelű terrortámadások elkövetése. Célpontjaik közé tartoznak a keresztények, az örmények, az oroszok és bárki, aki visszautasítja az iszlám-fasizmus ideológiáját.”

A soknyolcas tehát lerántotta a leplet a Fidesz ellenségéről, magam viszont azon az állásponton vagyok, hogy ki nem szarja le, mit pantomimezik össze a vizslatulajdonos, tökmindegy. A fasizmus az ő mutogatása nélkül is megtelepedett már kietlen honunkban.

Itt van nekünk mindjárt ez az európai láblabda játék, amely mintegy lakmuszként fungál. Mint a drága szomszédomnál is, aki még a magyar-izlandi meccsen, amikor tizenegyest ítélt ellenünk a játék bírája, ekképp fakadt ki a maga nemes egyszerűségében elbődülve: „Befújta a fókazabálóknak az orosz cigány.”

Ez oly szép, oly nemes, hogy elég csak annyi kiegészítést fűzni hozzá, ő az a fennkölt lélek, aki, amikor hazaküldik a munkából, mert épp nincs, sohasem bírja kihagyni az átkozódást, miszerint a dakoták elvették előle a tevékenykedés lehetőségét.

És ilyenből annyi van, mint a rosseb...

ITT OLVASHATÓ

TÜNTETŐ CIVILEK - MAGATARTÁS PÉLDÁS

OFOE BLOG
Szerző: Sulyok Blanka
2016.06.22.


„Amíg léteznek alsóbb néposztályok, közéjük tartozom.
Amíg vannak született bűnözők, én is az vagyok.
Amíg egyetlen lelket is fogva tartanak, én sem vagyok szabad”
(Eugene Debs)


Egy levéllel kezdődött az egész. A miskolci tantestület EMMI-nek címzett levelét több mint 900 intézmény és 35 000 magánszemély írta alá. A tiltakozáshullámból nőtt ki a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform, melyek a pedagógus szakszervezetekkel összefogva néhány hónap alatt több, tömegeket megmozgató társadalmi megmozdulást is szerveztek az oktatásügy (és ezzel szoros összefüggésben az egészségügy és szociális szféra) megmentése érdekében. A szakmai és humánus érvekre a kormányzat kizárólag (a szó legrosszabb értelmében vett) „politikus” válaszokat adott – hazugságokkal, lejáratással, megfélemlítéssel, erőfitogtatással, a közvélemény megtévesztésével és megosztó látszatintézkedésekkel reagált. Szeptembertől várhatóan az eddiginél is durvább központosítással, a szakképzésben tanuló diákok lehetőségeinek beszűkítésével, átgondolatlan, kaotikus átszervezésekkel indul az új tanév.
 
A kormányzati taktika – bár az ország hosszú távú stratégiájának kidolgozásában lennének ilyen tudatosak –, a kifárasztásra épült. Tiltakozzatok csak, vékonypénzű, szorult helyzetben lévő kis közalkalmazottak, kapaszkodjatok az esernyőkbe, vonuljatok a nyirkos utcán, sztrájkoljatok, mondjatok le a napi béretekről, szívesen átcsoportosítjuk valamelyik stadionépítő barátunknak. Pont ettől a mártírkodástól lesztek ellenszenvesek. Politizáló tanárok? Nagyon helyes, kitűnő ellenségkép vagytok. Felforgató, rendetlen csőcselék! Nem tudjátok, mi a dolgotok. A tanár tanítson, az ápoló ápoljon, a politikus diktáljon és sikkasszon. Mi a gond ezzel? Csak csináljátok a balhét, majd meglátjuk, ki bírja tovább. Úgyis túl vagytok terhelve, nem? Meglátjuk, mikor untok rá a heti 250 dolgozatjavítás és 328 regisztrálandó igazolatlan hiányzás mellett tüntetgetni meg sztrájkolgatni, némi kormányhű közmegvetés és egzisztenciális kockázat közepette. Hajrá! Na, bírjátok még?

ITT OLVASHATÓ

KÖSZ, CAMERON, EZT ELKÚRTAD, NEM KICSIT, NAGYON!

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.06.24.


Nem csak magyar politikusok lehetnek hülyék és önzők. A brit kormányfő is saját hatalmi érdekei miatt erőltette át azt a brexit népszavazást, amely végül hatalmas károkat okoz - nemcsak a briteknek, hanem egész Európának. Nekünk is.

Úgy látszik, a populista népbutítás, a gyűlöletkampány, a migráncsozás nem csak nálunk, hanem a fejlett Nyugaton is hatásos. A brit népszavazáson a brexit hívei győztek, és ezzel elindították Angliát és az Európai Uniót a lejtőn. Most még ünnepelnek, pedig máris megkapták az első pofont, a font nagyobbat zuhant, mint a legutóbbi gazdasági világválságot kirobbantó fekete pénteken. Persze gyengült az euro és a forint is!

A brexit által okozott hosszú távú gazdasági károk egyelőre beláthatatlanok. A kilépés hívei azzal kampányoltak, hogy megspórolják a brit hozzájárulást az uniós költségvetéshez, miközben az egységes uniós piacból való kiiratkozás ennél nagyságrenddel nagyobb veszteséget okoz nekik...

ITT OLVASHATÓ

NEM ORBÁN FÚJTA BE A GÓLT

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.24.

 
Nem Orbán fújta be a gólt. Nem ő mentett a gólvonalról, nem ő védett parádés vetődéssel, nem ő szerelt pazarul, majd indított hajszálpontosan. Mindezt a magyar labdarúgó válogatott játékosai cselekedték: előbb Dárdai Pál, majd a Németországból importált Bernd Storck vezényletével.
 
Mindehhez Orbánnak semmi köze. Azzal, hogy számtalan stadiont építtetett, és kitömte pénzzel a másodosztályba kiesett felcsúti klubot, semmit nem tett hozzá a magyar válogatott sikereihez.
 
A sport, különösen a futball, történelmünk szerencsétlen korszakaiban rendre összefonódott a politikával. Az Aranycsapatot szerettük, Rákosi Mátyást és társait nem. Elviselte őket az ország, mert nem tehetett mást, ránk erőltették magukat, külső fegyverek segítségével uralkodtak. Orbánékat mi magunk választottuk magunk fölé, a saját kishitűségünknek és rövidlátásunknak köszönhetjük őket. Nem arra adtunk nekik felhatalmazást, amit tettek. Nem arra szerződtünk velük, hogy széthordják az országot, lerombolják az egészségügyet, lenullázzák az oktatást. Kisvasúttat építsenek, kaszinótulajdonosok zsebét gazdagítsák.
 
Ettől kellene most elválasztani a magyar válogatott vártnál jobb szereplését. Király és társai azért sikeresebbek annál, mint amire számítottunk, mert valódi csapatként működnek. Közepes, vagy annál valamivel jobb alkatrészekből egy nagyszerűen működő motort sikerült előállítani. Reméljük, ez a motor megy még egy ideig, és a belgák ellen is bizonyít. Ha nem, már akkor is megérte, mert kiderült, hogy igenis, képesek vagyunk jó motort gyártani...
 

FOCI EB: HATALMAS MAGYAR SIKER NÉMET SEGÍTSÉGGEL, AMELYHEZ A POLITIKÁNAK SEMMI KÖZE

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.24.


2013-ban, a holland-magyar 8-1 után ki hitte volna, hogy pár év múlva az Európa-bajnokságon a csoportmeccseket nagyszerű játékkal, veretlenül továbbjutva fogjuk abszolválni. Gyakorlatilag meccsről meccsre, passzról passzra kerültünk vissza a világ futballtérképére.
 
Ez a siker mindannyiunk a sikere, amelynek nincs semmi köze a politikához. Nem az Orbán-féle stadionfejlesztési őrület hozta meg az eredményeket, hanem a külföldről hozott szakmai hozzáértés, a kemény munka, és végül természetesen a magyar játékosok csodás teljesítménye.
 
Hogyan jutottunk el idáig?
 
Három évvel ezelőtt még arra gondolhattunk a hollandok ellen elszenvedett csúfos 8-1-es kudarc után, hogy kész, ennyi volt, nincs remény. Erre az érzésre tett rá még egy lapáttal Pinyő Pintér Attila érkezése, akivel közel húsz hónappal ezelőtt csúnyán kikapott a válogatott itthon az északírektől.
 
Aztán minden egy csapásra megváltozott: a következő edző végre nem a hazai nagybetűs szakmából érkezett...

BREXIT: A BRIT PÁVATÁNC VÉGE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.24.


Furcsa érzés azzal szembesülni, hogy Orbán Viktor a britek uniós tagsága mellett kampányolt, és vesztett. A magyar miniszterelnök ugyanis az elmúlt hat esztendőben látszólag szinte mindent megtett azért, hogy szétforgácsolja azt az amúgy is gyengécske egységet, melyet lényegében csak a tagok számára biztosított gazdasági előnyök tartottak egyben. A britek kilépése azt a tényt égeti az agyunkba, hogy nincs egységes európai ideológia, ezért a nemzeti kormányok többsége Orbán Viktorhoz hasonlóan csak arra használta az EU-t, hogy pávatánccal csalja ki magának a gazdasági előnyöket, majd ugyanezzel a lendülettel szítsa fel a nemzeti érzelmeket Brüsszel ellen. David Cameron ráfizetett erre a mesterkedésre.

Az igazság pillanata érkezett el a brit népszavazással Európába. Mivel a britek úgy döntenek, hogy kihúzzák a lábukat a közös Európából, megfordulhat az a több évtizedes trend, melyben az öreg kontinens országai a közös akol melegére vágyva befelé igyekeztek, ehelyett most inkább a kívülállás ridegségét venné magára egy olyan állam, amely gazdaságilag sokat nyert, érzelmileg viszont sokat veszített a tagsággal. Az unió működése rendkívül bonyolult, ezért finoman szólva sem könnyen követhető hatásokat váltott ki az érintett országok politikusaiból és polgáraiból a kontinenshez való szoros kötődés élménye. Nehéz például megítélni, hogy a munkaerő szabad áramlásával mennyit nyertek a gazdagabb tagországok, és mennyit buktak a szegényebbek, ám az biztos, hogy mindkét régió vegyes érzelmekkel viszonyul az unión belüli szabad munkavállalás kérdéséhez...

ITT OLVASHATÓ

RAJTATOK MÁR EGY ELHALASZTOTT LOBOTÓMIA SEM SEGÍTENE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.23.
 
 


 

 

AKÁRHOGY IS: GOD SAVE THE QUEEN!

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.06.23.

 
Felirat hozzáadása
Eredetileg csupán csatlakozni akartam az előttem szólókhoz. Hörcher Ferenchez és Rajcsányi kollégához. Úgy volt, hogy röviden leírom én is: maradjatok velünk.
 
Már hogy brit barátainknak, akik ugye ezekben az órákban szavaznak arról, maradnak-e az EU tagjai vagy sem.
 
Aztán elkövettem a nagy hibát: íráshoz készülődve olvasgatni kezdtem és megláttam két hírt. Mindkettő főhőse Jean-Claude Juncker. Az egyikben arról keménykedik, hogy nem lesz újratárgyalás meg kivételezés, akármit döntenek is a britek. A másikban Orbánt osztja ki és arról papol, hogy kereszténydemokrata csak migránssimogató lehet.
 
És ekkor rádöbbentem, milyen nehéz is lesz érvelnem a brit bennmaradás mellett, ha csak egy csöpp empátiám van a szigetország lakói felé. Márpedig van.

Imádom a stílusukat, az életmódjukat, az arisztokráciájukat, rendre fura színű ruhákban pompázó királynőjüket, aki a mi királynőnk is szegről-végről, mindenesetre több árpádi vér folyik benne, mint mondjuk bennem. Még a prolijaikat is bírom, hiszen a proliságnak is van jellegzetesen brit arca, amelynek szemléléséhez, hála az EU-nak, sehova sem kell utaznunk: minden hétvégén megcsodálhatjuk azt Budapest belvárosában, búcsúzó legényekben és leányokban testesülve meg.
 
Ők nyilván maradnának az EU-ban, utaznának szabadon, korlátozások nélkül továbbra is, és élveznék a brit pénztárcával olcsónak számító pesti kocsmákat. Még akkor is, ha olykor kidobják őket, amikor éppen hülyére isszák magukat és okoskodni kezdenek, meg esetleg pofozkodni. Előfordul ilyesmi, senki nem is lepődik meg. Britek is, magyarok is tudják, hogy ez az élet rendje: még a kocsmából is kihajítják az arcoskodó, pofozkodó alkeszt...
 

EURÓPAI ÜGY LEHET A MAGYAR BOHÓZATBÓL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.24.


A Süddeutsche Zeitung “Orbán vonata a semmibe” címmel arról ír, hogy a keskenynyomtávú felcsúti vasút magyar bohózatból európai ügy lehet, mert korrupció gyanúja lengi körül a kormányfő turisztikai látványosságnak szánt tervét. A Frankfurter Allgemeine Zeitun az EU jövőjét taglaló írásában kitér arra, hogy a Bizottság a brit kilépés miatt az utóbbi időben azoknak az államoknak is szolidaritását fejezte ki, amelyek egyébként összetűztek az unióval. Így főként Magyarországnak és Lengyelországnak...

ITT OLVASHATÓ

KILÉPNEK A BRITEK AZ UNIÓBÓL - BREXIT PERCRŐL PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2016.06.23.


Győztek a kilépéspártiak. Ez még nem tudjuk, mit jelent. Nagy-Britannia végét, az EU végét, a londoni City végét, vagy mindhármat így egybe. Az biztos, a következő napok eseményeiből kevés megjósolható. Jelenleg a világ tőzsdéi nagyon feszültek, a font, az euró és a forint is zuhanni kezdett a döntés hírére. A francia és holland szélsőjobboldal szavazást akar saját EU tagságukról, míg az Észak-Írek és a skótok elszakadnának Nagy-Britanniától, hogy csatlakozhassanak Írországhoz, illetve az EU-hoz. Percről-percre...
 

AKI MAGYAR 3.

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.06.23.


Nem mintha bármi értelme volna, változtatni nem lehet, csak rögzítem a tényt. A múlt héten szóltam, hogy ez nem lesz jó, a futball Európa-bajnokság olyan népszerűséget hoz a csúti hízott jobbszélsőnek, amilyet Rákosinak jelentett volna az 54-es VB megnyerése.
Tessék megnézni a Medián (az egyetlen igazán hiteles cég) felmérését. Június közepén készült, azaz a hetek óta tartó hisztéria, és feltehetőleg az osztrák-magyar meccs után.

A magyar nép lelkesen dugja a fejét az igába. A hordóhasú köpcös ezentúl azt csinál, amit akar, mindegy, mi történik mostantól Franciaországban...
 
 

ÉTOLAJAT ONNAN, AHOL NEM IS TEREM NAPRAFORGÓ? HÁT PERSZE!

ÁTLÁSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.24.


Ezekről ne maradj le!
 
12 év után távolítják el a szegedi HÖK-elnököt (Átlátszó Oktatás)
Megint vannak áfacsalás-gyanús étolajak a polcokon (Magyar Nemzet)
Putyin-barát megfigyelők a Brexiten (OCCRP)
 
Ha van három perced:
 
12 év után távolítják el a szegedi HÖK-elnököt
Megsemmisítette a Szegedi Tudományegyetem Török Márk szeptemberi megválasztását, mivel az már szeptember 1-je után történt, azóta pedig egy törvény 4 évre korlátozza a HÖK-ös tisztségviselést. Török Márkról azt kell tudni, hogy 12 éve tölt be vezető tisztséget a szegedi HÖK-ben. A hihetetlen az, hogy a HÖK már a rektor közleménye előtt bejelentette: bírósághoz fordulnak, ha semmis lesz Török megbizatása. (
Átlátszó Oktatás)
 
Megint vannak áfacsalás-gyanús étolajak a polcokon
Egy független szakértőkből álló csoport járt végig a magyar élelmiszerboltokat, és olyan étolajakra bukkantak, amelyek minőségüket, bizonytalan származásukat és alacsony árukat tekintve felvetik az áfacsalás gyanúját. Volt olyan termék, amelyet a napraforgót alig termesztő Horvátországból szállít Magyarországra egy cseh cég. (
Magyar Nemzet)
 
Putyin-barát megfigyelők a Brexiten
Már a skót függetlenségi szavazás idején is furán viselkedtek az Orosz Központi Választási Bizottság delegáltjai, mert káoszról és a nemzetközi elvárásoknak való megfelelés elmulasztásáról beszéltek, miközben egyetlen más megfigyelő nem nyilatkozott ilyesmiről. Oknyomozó újságírók most óva intenek a Putyin-közeli tisztviselőktől. (
OCCRP)
 
Jogállamban nem lehet ilyet csinálni
Ezt mondta Baka András, akit 2011-ben a tisztség betöltéséhez szükséges tapasztalat megváltoztatása révén váltottak le a Legfelsőbb Bíróság éléről, mert bírálta a 2010 után elfogadott bíróságokat érintő törvényeket. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint sérült Baka tisztességes eljáráshoz és véleménynyilvánításhoz való joga. A kártérítés és a többi költség, amit Magyarországnak kell fizetnie a bíró eltávolításáért több mint 30 millió forint. (
Index)
 

HOSSZABBÍTÁS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.24.


Ha már úgyis focilázban él az ország, akkor a cím is tükrözze ezt. És valóban nem akarom senki örömét ürömmé változtatni, de a politikai elemzőnek is megvan a maga feladata: megmutatni olyan összefüggéseket, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak.

A tényekkel kezdjük: Magyarország 44 év után kijutott a foci EB-re, és ráadásul ott továbbjutott a következő körbe. Van tehát mit ünnepelni, fociszerető nép lévén nem meglepő az általános ováció. Ez eddig okés. Más országokban is fontos tömegesemény az EB, szurkolók tízmilliói nézik minden percét, és egy győzelem után náluk is utcára megy a nép ünnepelni. Ez is rendben van. Csakhogy van némi különbség abban, hogy a focieseményeknek milyen hatása van az adott ország egészére. Ausztriát legyőztük, kiestek, számukra vége a mókának, hazamennek a legények, kicsit szomorkodnak, és a sógorok számára le is zárul a történet. Nem válik politikai eseménnyé, nem bukik miatta kormány, megy tovább az élet odaát, mert a helyén kezelik a dolgot. És ez általában is elmondható az összes résztvevő országra: ott addig tart a fociláz, amíg megy az EB, aztán visszatér az élet a normális kerékvágásba.
 
Nálunk azonban nem így lesz. Nálunk ugyanis a foci nem egy népszerű sport, hanem a Diktátor kedvenc játéka. Önmaga nem volt tehetséges a pályán, nem is ott játszik elsősorban: Ő a focival, mint játékkal játszik, és hosszú évek minden percében, nem a labdával a pályán két félidőnyit. Máshol egy miniszterelnök nem épít százmilliárdokért stadionokat, pláne nem a saját kertje végébe, és nem az a társadalmi esemény, ha a szülőfaluja csapata meccset játszik. Nálunk azonban az államforma Népstadion, az ország neve Focisztán, a politikai "elitünk" ugyanis többet foglalkozik a labdarúgással, mint az oktatással, egészségüggyel, vagy bámivel, amivel valójában foglalkoznia kéne. És persze azt is tudjuk, hogy a továbbjutott magyar csapat teljesítménye nem a stadionépítési láznak, és nem a Felcsúti Fociakadémiának köszönhető, külföldi edző külföldi klubokban játszó magyarokból kovácsolt működő csapatot...