2022. december 6., kedd

480-AS ÜZEMANYAG: ÉLT MAJDNEM 13 HÓNAPOT – AZ OLCSÓ TANKOLÁSSAL ÖNMAGUNKAT CSAPTUK BE

TELEX
Szerzők: ZÁCH DÁNIEL, HAÁSZ JÁNOS
2022.12.06.


Kedd este 11-től már csak piaci áron lehet tankolni Magyarországon. A most megszüntetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat tavaly novemberben, hónapokkal az orosz–ukrán háború kezdete előtt vezették be, majd az elmúlt évben több lépésben módosították a szabályozást. Az állami beavatkozás sok vitát váltott ki, és bár a kormány egy évig kitartott a megoldás mellett, a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból már csak a magánautósok tankolhattak, az ellátási zavarok az életünk részévé váltak, a Mol pedig folyamatosan vészjelzéseket küldött, mert nem tudta kiszolgálni az import nélkül maradt magyar kutakat és a rekordkeresletet.


Egy rendkívüli, éjjel fél 11-es időpontra meghirdetett kormányinfón jelentette be kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy a 2021 novemberében bevezetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat eltörlik. A bejelentés még tartott, amikor megjelent a Magyar Közlöny, amiből kiderült – hamarabb, mint Hernádi vagy Gulyás szavaiból –, hogy a változás lényegében azonnal, este 11-kor hatályba lépett.

A dízeleseknek fáj jobban

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül. Ez egyik napról – sőt óráról – a másikra 33,5 és 45,6 százalékkal magasabb árat eredményezett.

A hatósági ár eltörlését azzal indokolták, hogy a hétfőn életbe lépett újabb, az orosz olajszállítást is érintő uniós szankciók, illetve a benzinkutakon megugrott forgalom – az elmúlt napokban közel kétszer annyian tankoltak, mint tavaly ilyenkor, Hernádi szerint pánikvásárlás alakult ki – olyan súlyos ellátási zavarokhoz vezettek, amit import nélkül, csak magában a Mol nem tudott megoldani. Az üzemanyagpiacon így is egy-másfél hónapig eltarthat, hogy helyreálljon a stabilitás, mondta Hernádi, bár később azt valószínűsítette, hogy ha kisebb problémákkal is, de már a karácsonyi időszakra rendeződhet a helyzet...


„ÜGYES EZ AZ ORBÁN VIKTOR, ÍGY AKAR MINKET RÁSZOKTATNI A 700 FORINTOS BENZINRE“

NÉPSZAVA
Szerzők: BATKA ZOLTÁN, FEKETE NORBERT
2022.12.06.


Sorok, lelakatolt pisztolyok, bosszankodás. Lapunk több mint egy tucat benzinkutat keresett fel tegnap Budapesten, és mindössze kettő olyan akadt, ahol lehetett hatósági áron tankolni.

- Még egy-két hét és rendőrök fogják kísérni a tankereket - ironizál lapunknak egy autós az egyik Váci úti Mol-kútnál, amikor az egyre durvább üzemanyaghiányról érdeklődünk. Azt mondja, ő már négy helyen volt, hatósági áras dízelt sehol nem kapott, de innen már nem megy tovább, megveszi piaci áron, „mert lassan többet kocsikázok el, mint az árkülönbség“...

AZ MÁR A VÉG, AMIKOR KIRÚGÁSOKKAL REAGÁLNAK EGY TÁRSADALMI MOZGALOMRA, A JOGOS ÉRDEKRE ÉS IGÉNYRE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.06.


Az Orbán-rendszer nemcsak a saját politikai végzetét, hanem a magyar társadalom óriási katasztrófáját készíti elő azzal, hogy nem vállalja a felelősséget az elrontott oktatási rendszerért – véli Antal Attila politológus. A Hírklikknek azt is elmondta, ha vállalnák a felelősséget, akkor ki kellene mondani azt is, szándékosan rontották el ezt épp úgy, mint a nyugdíjrendszert, a munkaerőpiacot és az egészségügyet is. Csak a saját elképzeléseiket követték mindig, az pedig csődhöz és kudarchoz vezetett.


Úgy tűnik, a pedagógusok tiltakozó demonstrációi nemhogy csillapodnának, egyre újabb és újabb akciókban mind többen vesznek részt. Mi vezérli most már őket, miért folytatják az ellenállást?

– Két okot lehet megemlíteni. Egyrészt az ellenállás kezdettől fogva, nem csak az anyagiakról szólt, úgyhogy azok az interpretációk, hogy ez egy bérharc, csak részben igazak. Azok között, akik tüntetnek, ott vannak a pedagógusok, a diákok és a szülők, nyilván azok, akiknek fontos az oktatás és a jövő ügye. Ők megértették, hogy ez messze nem bérharc, hanem alapvetően a jövő alapjáról van szó, hogyan lehet továbbvinni a magyar oktatás rendszerét. Szerintem ez az, ami megmagyarázza ezeknek a tüntetéseknek az erejét, és sok szempontból a perspektíváját is: bizony a jövő a tét. Az intenzitását az is befolyásolja, hogy az a kormány, amelynek a jövővel kellene foglalkoznia, a jelenben kelt gyűlöletet. A jelen gyűlöletére pedig nem lehet építeni jövőt, sem pedig egészségügyi-, nyugdíj- és oktatási rendszert. Ezt a feszültséget is érzik a szülők, a diákok és a pedagógusok is. Így már szinte egységfrontot képeznek. Ez volt mindig is, és azt gondolom, most ismét megerősödik a kormány újabb gyűlöletpolitikája következtében. Mert a kormány gyűlöletkeltéssel reagál a jogos bérigényekre – egyáltalán nem akarom kisebbíteni a bérigény jelentőségét –, de az a kormányzati kommunikáció, amely ezt a harcot le akarja egyszerűsíteni bérigényre, az egy hazug, undorító kommunikáció, és be akarja feketíteni a pedagógusokat, akik tényleg a diákokért, a jövőért küzdenek. Persze, nyilván önmagukért is, mert nélkülük nincs oktatási rendszer. A nemzet napszámosa nélkül nincs jövő...

„MINISZTERELNÖK ÚR, EGY ROSSZ HÍREM LENNE: EZT A GENERÁCIÓT ÖNÖK ELVESZTETTÉK”

444.HU
Szerzők: ÁCS DÁNIEL, BANKÓ GÁBOR
2022.12.06.


- Ismét ezrek vonultak utcára az oktatásért.

- November 30-án újabb 8 tanárt menesztettek az állásából polgári engedetlenség miatt. Ezzel 13-ra nőtt a tiltakozások miatt kirúgott pedagógusok száma.

- Szombat este mind a 13-án kiálltak a Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadra.

Pankotai Lili, akinek korábbi kiállása miatt távoznia kellet az iskolájából, újra felszólalt.

- Szervezők: Tanárok a Tanárokért csoport, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom

Szabó Zsuzsanna Éva (PSZ elnök): „Azért vagyunk ma itt, mert a kormány semmibe vesz bennünket. Tanárokat, diákokat, szülőket még csak válaszra sem méltat.”

Nagy Erzsébet (PDSZ ügyvivő): „A kormány, mondjuk ki nyugodtan, Orbán Viktor, szintet lépett. Szintet lépett Pintér Sándor. Megtizedelik a népet. Random választottak ki nyolc pedagógust, nem okvetlenül a legtöbbet engedetlenkedőt.”

Káldos János, karinthys szülő: „Nem azért vagyok itt, hogy ecseteljem, hogy az oktatásirányítás hogy árulja el a gyerekeimet és a nemzet jövőjét. Nem azért vagyok itt, hogy részletezzem, hogy amit a minisztérium és a tankerület csinál, az nemes egyszerűséggel hazaárulás. Azért vagyok itt, hogy a karinthys szülők szempontjából elmondjam, hogy mit jelent az, hogy nem hagyjuk. (...) Ezekre a tanárokra, akiket most kirúgtak, a gyerekeknek szükségük van. Ha kell, és most kell, akkor a szülők finanszírozni fogják a kirúgott tanárok oktatását, hogy tanítsák a gyerekeinket. Ha kell, akkor az iskolán kívül, de karinthysként.”

Szabó Anita, madáchos szülő: ”A tiltakozás új formáit kell választanunk, és nem szabad visszariadnunk az elsőre radikálisnak tűnő eszközöktől sem. Ez a hatalom sajnos csak az erőből ért. Nem azt figyeli, hogy mit mondunk, hanem hogy hányan vagyunk. Nem félhetünk, mert a gyerekeink élete a tét.”...

ITT AZ IDEJE, HOGY KÖZÖSEN TEGYÜNK VALAMIT!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.05.


Kedves taxisofőrök! Bizonyára nektek is van gyereketek, s van elképzelésetek a jövőről. Kedves orvosok, mérnökök, erdészek, rendőrök, közgazdászok, asztalosok, közlekedési dolgozók, pincérek, villanyszerelők, mozdonyvezetők, színészek, egyetemi oktatók, tűzoltók, lakatosok, számítástechnikusok, sportolók, zenészek, köztisztasági alkalmazottak, diszpécserek, buszsofőrök, villamosvezetők, pilóták, ápolónők, riporterek, pénztárosok, bolti eladók, képzőművészek, teremőrök, tetőfedők, szociális munkások, történészek, műfordítók, filozófusok, kertészek, méhészek, földművelők, matrózok, kamionosok, karmesterek, karvezetők, szociológusok, bankárok, statisztikusok, operatőrök, hírolvasók, meteorológusok, ácsok, programozók, fogtechnikusok, könyvtárosok, muzeológusok, állatorvosok, autószerelők, kritikusok, főszerkesztők és rovatvezetők, mind-mind, valamennyien: bizonyára nektek is van gyereketek, unokátok, de biztosan akad a környezetetekben, családotokban, baráti körötökben gyermek. S bizonyára van elképzelésetek a jövőről: a saját jövőtökről éppen úgy, ahogy gyermekeitek és unokáitok jövőjéről.

Itt az ideje, hogy közösen tegyünk valamit! Üzenjünk azoknak, akik ezekben a hetekben gyermekeinket fosztják meg a jövőjüktől véglegesen és visszafordíthatatlanul! Nem a saját gyermekeiket, akiket mindannyiunk pénzéből sikerült saját lábra állítaniuk, s akiket úgy kistafíroztak közpénzekből, hogy még a dédunokáiknak is bőven jut belőle. Üzenjünk azoknak, akik tizenkét év alatt szétloptak mindent, s most attól a pénztől is megfosztanak bennünket, ami járna nekünk, csak épp az európai adófizetőknek elegük lett abból, hogy bűnszövetkezetben működő tolvajok zsebébe juttassák továbbra is azt a pénzt, ami valójában az egész országnak járna, nektek, mindannyiunknak, fejlesztésekre, felzárkóztatásra, hasznos, értelmes és megtérülő beruházásokra. S miközben az európai polgárok nemet mondtak a nemzetközileg is hírhedtté vált magyarországi bűnözők, vezető politikusok, családtagjaik és hűbéreseik további finanszírozására, mi csöndben maradnánk, mintha mi sem történt volna? Most, amikor már a saját gyermekeinkről és gyermekeink jövőjét alakító, többszörösen megalázott és egzisztenciálisan ellehetetlenített tanáraikról van szó? Amikor mindannyiunk számára világossá vált a hatalom szándéka: a saját gyermekeikből a jövő gondtalan arisztokráciáját igyekeznek kifaragni, míg a mi gyermekeinkből az ő gyermekeik jövőbeli cselédjeit, tudatlanságra ítélt és a nemzetközi munkaerőpiacokon érvényesülni képtelen szolgákat.

És kedves szakszervezetek! Hát ti mivel foglalatoskodtok? Mintha csak gondtalanul töltenétek a szabadidőtöket! Léteztek még egyáltalán?

Elkerülhetetlenné vált egy országos sztrájk meghirdetése és egy Ellenállási Mozgalom elindítása ahhoz, hogy az ország végre kikeveredjen a diktatúrából és leváltsa a regnáló maffiaállamot. Elég volt az ország elementáris érdekével mit sem törődő, legfelülről vezényelt és a hatalom bértollnokai által generált, az egész nemzetet megosztó öngyilkos gyűlölködésből, elég volt az ország kifosztásából, elég volt abból, hogy lassan már csak ellenségeink akadnak, s mindez azért, mert a hatalomnak így kifizetődő! Tegyünk meg mindent valamennyien gyermekeink jövőjéért, s lássuk be végre, hogy a rendszert nem toldozni-foldozni kell, hanem leváltani, hogy mindannyian, kamionosok és orvosok, egyetemi oktatók és rendőrök, tanárok, diákok és szülők békében, gyűlölködéstől mentes országban élhessünk, reményben és valódi esélyekkel.

Gábor György – Kardos András

MEGNÉZTÜK, HOGY MITŐL MŰKÖDIK A FINN KÖZOKTATÁS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.12.03.Hiába a szomszédban zajló háború, hiába a gazdasági nehézségek, hazánkban az év második felének egyik legforróbb közéleti témája az oktatási rendszer helyzete volt: tiltakozások, sztrájkok, elbocsátások, fenyegető hangú levelek, élőlánc, tüntetés október 23-án. Ha az kerül szóba, hogyan lehetne javítani az itthoni helyzeten, sok szakértő és laikus is ugyanazt a követendő példát hozza fel: a finn oktatási rendszert. Ezért ellátogattunk Finnország fővárosába, Helsinkibe ahol megnéztük, milyen egy külvárosi iskola, beszélgettünk az igazgatóval és tanárokkal, valamint Li Anderssonnal, az ország oktatási miniszterével, hogy megtudjuk, milyen elvek alapján működik náluk a közoktatás és hogyan is néz ki a gyakorlatban. Azaz, hogy létezik-e a finn csoda?

ÜRES BENZINKUTAK ÉS A VALÓDI OKOK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.12.06.


A kormányzati intézkedések szokatlanul erős kritikájának minősíti a Reuters, hogy Matolcsy hibásnak nevezte a kormány válságkezelési stratégiáját az elmúlt fél évben. A magyar üzemanyaghiányról írnak Németországban, és arra is rámutatnak, ennek nem az az oka, amit nekik egy idős asszony mondott, hogy Brüsszel lenne az oka. De akkor mi? Muszáj lenne bevezetni a globális minimumadót, mert óriási segítséget jelentene a lakosságnak, de Orbán ellenáll. Nemzetközi lapszemle.


Magyarország egy sor napirenden levő politikai kérdést kapcsol össze egymással, a kompromisszum létrejöttének az esélye homályos, írta az uniós országok pénzügy- és gazdasági minisztereinek mai tanácskozása előtt Zalán Eszter az EUObserveren.

Az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt EU-pénzek visszatartását javasolja a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsnak, miközben a magyar kormány azt akadályozza, hogy az Unió testületileg csatlakozzék a nagyvállalatokra minimálisan kivetendő 15 százalékos nyereségadókulcsról szóló globális megállapodáshoz.

A portál szerint a zord tél közeledtével az EU-országoknak szükségük van minden lehetséges adóbevételre, hogy segítséget nyújthassanak a lakosságnak az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború következményeivel való megbirkózáshoz. A multinacionális nagyvállalatok 15 százalékos minimumadója évente 64 milliárd euró plusz adóbevételt jelentene az EU-nak, a magyar kormány azonban hónapok óta blokkolja ennek az elfogadását. Az EUObserver felelőtlennek és felfoghatatlannak tartja azt, hogy az Unió képtelen megállapodást elérni ebben a kérdésben.

A kommentár emlékeztet arra, hogy több mint egy évvel ezelőtt, 2021. október 21-én a világ 137 országa történelmi jelentőségű megállapodásra jutott, célul kitűzve a globális adócsökkentési verseny megfékezését. Ez áttörést jelentett, figyelemmel arra, hogy a 2000-es 32 százalékról mára 21,2 százalékra esett vissza a vállalati nyereségadó átlagos szintje a világban. A minimumként előírandó 15 százalékhoz képest ma Magyarországon rekordalacsony, mindössze 9 százalékos ez az adókulcs – ismerteti a portál kommentárja az Európai Bizottság statisztikai adatait. Az EU-ban először Lengyelország blokkolta a testületileg történő csatlakozást a globális megállapodáshoz, majd, amikor a lengyelek júliusban feladták az ellenkezésüket, váratlanul az Orbán-kormány élt vétójogával. Az EU soros elnökségét ellátó Csehország októberben nem is vette fel a pénzügyminiszteri találkozó napirendjére a kérdést.

„Ezek a nemzeti vétók súlyosan megkérdőjelezik az egyhangú szavazás követelményét adóügyi kérdésekben, valamint általános értelemben megkérdőjelezik az EU hitelességét” – írja a brüsszeli uniós hírportál. A kommentár szerint Európának sürgősen tisztességes adópolitikára van szüksége, ami igazságosságot teremt adóügyekben, és ezt az életbevágó célt nem ejtheti foglyul egyetlen tagállamnak a 26 további tagállammal szemben folytatott hatalmi játéka.

Üres benzinkutak címmel ír a német Die Welt a magyarországi üzemanyaghelyzetről. A beszámoló szerint a kormány a rögzített árszinttel tehermentesíteni akarta a polgárokat, de az intézkedés az energiaválság idején végzetesnek bizonyult: az országban ma már alig biztosított az ellátás. A mesterségesen alacsonyan tartott árszint olyannyira alatta van a világpiaci árnak, hogy a nemzetközi szállítók elkerülik az országot, az országos ásványolajkonszern pedig nem képes teljes mértékben kielégíteni az igényeket – írja a lap.

A helyszíni riport szerint a kutaknál az egyes oszlopokon elhelyezett cetlik tájékoztatnak arról, hogy milyen áron mennyit lehet tankolni. Elrettentő példaként említi azt a martonvásári töltőállomást, ahol kiírták, hogy a kormány által rögzített áron csak két liter benzin vételezhető. Az ottani független benzinkút üzemeltetője azt mondta a német újságírónak, „az emberek úgy veszik az üzemanyagot, mint ha nem lenne holnap”. Ismerteti a Die Welt Vastag Marikának, egy 73 éves pusztaszabolcsi asszonynak a véleményét is, aki a valós piaci áron volt kénytelen venni kannába tíz liter benzint, és aki – a német lap megfogalmazása szerint – Orbán állításait ismételgeti, hogy mindennek a szankciós politika az oka, és „az EU jobban tenné, ha felhagyna azzal, hogy nehezíti az életünket”.

Nagy figyelmet keltettek Matolcsy György tegnapi kijelentései. A Reuters azt emeli ki, hogy a jegybankelnök 15-18 százalékos inflációt jósol a jövő évre, és az ársapkák azonnali kivezetését követeli. „A kormányzati intézkedések szokatlanul erős kritikájának” minősíti a hírügynökség azt, hogy Matolcsy hibásnak nevezte a kormány válságkezelési stratégiáját az elmúlt fél évben.

A párizsi Les Echos „A Kárpátok óriása’ című cikkében a tokaji aszút dicséri, amit már XIV. Lajos is a borok királyaként és a királyok boraként méltatott. A szerző a disznókői Kapi-dűlő 2017-es évjáratú 6 puttonyosától van elragadtatva, amelyből egy fél literes palack 99 euróba kerül.

ZOKNIVÁSÁR

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.06.


Ha az lenne a tévképzetünk, esetleg valami válság van az országban, jobb, ha tudjuk, ez csak a sorosista sajtó kitalációja. Dolgaink, ha nem is a legesleg-, de legalábbis a legnagyobb rendben vannak. Állításom igazolásául előadom, arra is jócskán jut, hogy Kövér pedellus házőrségének ruhatárát fölfrissítsék, de, mint olvasni lehetett, azért csak ilyen szordínósan, ahogy, mert a sok vacak már így is alig fér el a gardróbban. Elnézve a listát, amit kapnak a derék házőrök ezúttal épp alig párszáz millióért, akad az őrség soraiban egy, akinek nem fázik a lába. Mással nem lehet indokolni azt, hogy vékony zokniból 399-et, míg vastagból csak 398 párat rendelt Kövér a csapatának.

Vagy spórolnak. A vastag lábmelegítőt ugyanis páranként 5200 pénzért szerzik be, nem mindegy tehát, mennyit rendelnek, ha már a fogukhoz verik a garast. Egészen érdekes tételek vannak azonban még a terjedelmes beszerzési listán, mint társasági sapka vagy kalap, de a legérdekesebb, hogy az egészet lehetne vagy kellene úgy ahogy van a kukába dobni, igaz, akkor nem gazdagodna a feltehetően haveri beszállító. Nem akarna az ember belelépni még egyszer ugyanabba a folyóba, amikor régebben azt szajkózta, az elcseszett pénzből mennyi lélegeztetőt lehetne venni, erre tízezrével vásároltak, de nem azért, hogy a szájunkat befogják, hanem, mert ott nyílt piaci rés a lopásra.

Ezeket pedig könyörtelenül kihasználják. Legyen szó vakcináról, maszkról vagy akármiről, mindenhol és mindenből lehet lopni, de amíg a bőségben ez sima bűncselekmény, a mostani szorongató időkben egyenesen aljasság. Ám erre vannak dresszírozva a fiúk és a lányok. De túl mindezen máig a fülünkben van az a hamis hang, hogy a kormány magán kezdi meg a spórolást, ami szép idea, jelei azonban egyáltalán nem mutatkoznak, vagy legalábbis jól titkolják. Innen nézvést – és a lopáson is nagyvonalúan túllépve – az, hogy épp most frissítik Kövér fogdmegjeinek ruhatárát (például társasági zubbony 244.348 forint) nemcsak aljasság, hanem vérlázító is. A magyarok jó része egy zubbony árát nem keresi meg...

NEM ELEGÁNS, DE HATÉKONY: ÍGY NYÍRJA KI ELLENLÁBASÁT NÉMETH SZILÁRD – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.11.06.


A rezsibiztos feloszlatta a helyi Fidesz-szervezetet

De úgy, hogy még a csepeli párttagság sem tudott róla.
Orbán Viktor Albániába megy

Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára, melynek egyik legfontosabb témája az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek kezelése… Imádni fogja! De lesz szerencsére migrációs rész is.

Orbán repül

“Orbán nem különösebben lelkes, amikor a repülőgépes útjairól érdeklődnek.”

Az egy dolog, de pl. amikor Kassára repült, a FB-oldalán ezt a fotót posztolta:

Politikai nyilatkozatban szúrna oda a Fidesz a német és a holland parlamentnek

„Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik”. (DK)

Gardróbfrissítés Kövér házőrségénél

Egy pár vastag zokni 6600 forint, egy díszzubbony 244 ezer, egy esőkabát 90 ezer forintba kerül.

Navracsics Tibor elmagyarázta, hogy miért nem csökkenthetik Matolcsy György fizetését

Jó sejti: “…azzal megint csak az Európai Unió haragját vívnánk ki”. Itt lehet, kérem, röhögni? esetleg sírni…?

Papcsák felügyeli tovább Matolcsyékat, fizetése pedig igazodik a jegybankelnökéhez

Papcsák Ferenc volt fideszes parlamenti képviselőt javasolja Kövér László a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöki posztjára. Ez nem jelent változást, eddig is Papcsák látta el ezt a feladatot.

“Fel fog épülni”

Ennyit bír mondani a kormány az Oltóanyaggyárról, amelynek három héten belül működnie kellene.

Szijjártó egykori futsalos munkatársa szárnyal az üzleti világban

Százmilliókat kapott hozzá a külügytől is – így könnyű…

Veszteséges volt, de így is kivett 120 millió forint osztalékot közös cégükből Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília

Az ismert, hogy a személyi jellegű ráfordítások 80 százaléka körül alakul a bérköltség egy cégnél, vagyis ebből kiindulva tavaly a Nakamánál az átlagos havi bruttó bér 892 ezer forint lehetett az előző évi 594 ezer forint után, ami 50 (!) százalékos bérszínvonal-emelkedést feltételez.

Újabb plusztámogatásokat kapnak az egyházi intézmények

A készülő kormányrendelet-tervezetek szerint a köznevelésben az egyszeri fejenkénti kiegészítő támogatás 19 626 forint lesz, míg a szociális-egészségügyi ágazatban jóval több, ellátottanként 194-388 ezer forint.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Idén februárban Orbán Viktorral tárgyalt—

Nehézfémmérgezést szenvedett Miheil Szaakasvili a börtönben

A most 54 éves Miheil Szaakasvilit tavaly október 1-jén vették őrizetbe, röviddel azután, hogy visszatért Georgiába önkéntes száműzetéséből.

MATOLCSY SZEMET VETETT A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOKRA - TISZTA SOR, NEM BÍR A JEGYBANK AZ INFLÁCIÓVAL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.06.


Vicces is lehetne, ha nem a mi bőrünkre menne, ahogy a jegybank elnöke a kormányra mutogat az elkövetett hibákért, miközben saját háza táján is bőven sepregethetne. A magyar gazdaságot kart karba öltve sikerült a jelenlegi helyzetbe navigálni. Most elvárná, hogy mi mindannyian húzzuk ki onnan.


Hatalmas vihart kavart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén elmondott beszéde, amit az RTL Klubnak sikerült megszereznie. Pedig Matolcsy György szavai valójában nem jelentettek akkora újdonságot, a gazdasághoz értőknek pedig meglepetést sem igazán okoztak.

Az infláció legyőzéséhez az MNB önmagban már nem elég – derült ki az elnök szavaiból már az idén tavasszal. Beszéde azután hangzott el, miután a jegybank brutális kamatemelésről döntött. Hol vagyunk már persze az akkori 5,4 százalékos alapkamattól (a ráta jelenleg 13 százalék). Matolcsy ennek ellenére sokáig hallgatott.

A jegybank és az állam karöltve térítette rendre el a pénzpiaci folyamatokat (is, hiszen ezt a gazdaság egészében is gyakorolták és gyakorolják most is). Már 2019-ben kettős kamatszint volt Magyarországon, hiszen a szuperállampapírral tömték a tehetősebbek zsebét, miközben a többség csak nulla körüli banki betéti kamattal találkozhatott...

EGY NÉPSZERŰTLEN VÉLEMÉNY AZ UNIÓS PÉNZEK FELFÜGGESZTÉSÉRŐL

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2022.12.04.


Megtörtént az, amitől sokan a változást remélték: az Európai Unió 3000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt függesztett fel a jogállami eljárás keretében. Mégse fog változni semmi. A kormány és néhány ellenzéki elmondja majd, hogy azok a pénzek járnak nekünk a piacaink megnyitásáért cserébe, az euróliberálisok pedig továbbra is értetlenül állnak majd afölött, hogy nem mindenki osztozik velük az euróoptimizusban.

De valóban járnak nekünk azok a pénzek? A piacaink már nem egészen nyitottak. Bármikor, bármire lecsaphat egy NER-tőkés.

A félperiférián „a jogállam” a külföldi befektetők jogállama. A polgári demokrácia növeli a befektetők bizalmát, kiszámíthatóvá teszi a piaci környezetet, és biztosítékot nyújt, hogy az üzleti szerződések nem veszítik érvényességüket. Ezt a rendszert rúgta fel a NER, amikor a joguralmon keresztül gázolva tőle függő és hozzá hűséges tőkésosztályt teremtett, részben azzal, hogy magukhoz csatornázták az uniós pénzeket.

Orbán Viktor szuverén államot épített. Magának.

Nem a jachtokért, a termőföldekért és a vidéki kastélyokért lopott – bár bizonyára egyik vagyontárgyát se veti meg – hanem azért, mert a politikai hatalom gazdasági hatalom nélkül mit sem ér. Már régóta nem a kétharmad az, amiből a hatalma ered, hanem a mélyállam, amelyen keresztül médiára, holdudvarra és párthű oligarchákra tesz szert, akiknek nem áll anyagi érdekében más politikai projektekbe fektetni a pénzüket, és amellyel valamelyest gazdaságilag is függetlenebb lehet Európától.

Családja, párttársai és barátai viszont főképp a pénzért csinálják. Nekik nem is kell másért aggódniuk, ők nyugodtan alhatnak, mert mögöttük áll a teljes magyar állam. Az államhatalom azonban, és főleg az, akiben az államhatalom megtestesül, nem tehet mást, mint folyton folyvást fél. Elsősorban a külföld ügynökeitől, ha már egyszer a hazai ellenségeit sikeresen elhallgattatta.

Ennek a viszálynak Budapest és Brüsszel között a magyar emberek legfeljebb szemlélői, de soha nem részesei vagy haszonélvezői.

A koronavírus alatt a kormány azzal „kezelte” a járványt, hogy lehetővé tette a két éves munkaidőkeretet az ipari multinacionális cégeknél. Az energiaválságban ugyanezt a szívességet megtették a NER-tőkések által dominált turizmusiparnak. Valamiben akkor úgy tűnik, mégis egyetért a nemzeti és a nemzetközi „érzelmű” tőke: a válságban az ostornak a dolgozókon kell csattannia...

ITT OLVASHATÓ

NAFTA KŐ!

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.12.06.


Jó reggelt! Ez itt a 444 reggeli hírlevele az elmúlt nap anyagaival, de itt megtalálható az összes hírlevelünk.

4 kiemelt cikk a címlapunkról:
„KÖZÉP-EURÓPÁBAN JOBBAN ÉRTIK AZ OROSZ REALITÁSOKAT, MINT MI, NYUGATIAK” – FRANCIA CSÚCSDIPLOMATA A VÁLASZ ONLINE-NAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.12.05.


Emmanuel Macron a hétvégén arról beszélt, hogy „biztonsági garanciákat” kell adni a NATO-bővítéseket fenyegetésnek érző Oroszországnak, hogy az visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. A francia elnök szavait rögtön élesen bírálták a balti államok. A helyzet értelmezésére a Válasz Online az egyik legilletékesebbet szólaltatja meg: Pierre Vimont francia csúcsdiplomata sokáig Macron Oroszország-ügyi szürke eminenciása volt. 2019-től a színfalak mögött próbált megállapodni az orosz partnerekkel egy új európai biztonsági rendszerről. Jól ismeri a moszkvai mentalitást, mert már apja is nagykövet volt a Szovjetunióban. Atomfegyverek bevetését valószínűtlennek tartja, s bár az orosz hadsereg szerinte is háborús bűnöket követ el Ukrajnában, véleménye szerint tárgyalni kell az orosz vezetéssel. Nagyinterjú.