2016. április 15., péntek

EÜ CAMINO

24 HU - POSZT ITT BLOG
Szerző:Nagy Bandó András
2016.04.15.


Mondjuk így: reménykedve fejeztem be a Fekete péntek című írásomat:

…azoknak kellene fölfogniuk, hogy róluk és értük is kiállt és kiált a magányos ápolónő, akik most még az egészségesek közönyével és közömbösségével figyelik erőfeszítéseit...

ITT OLVASHATÓ

A FEKETE ÉS KOCKÁS SZÍNŰ PÉNTEK, AMI MEGGYŐZTE A NŐVÉRT, ÉRDEMES FOLYTATNI

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.15.


Tiltakoztak ma a kockás tanárok és a fekete nővérek, Tarlós beszólt Vitézynek, kinyithatnak a boltok vasárnap, Kiss László még egy nőt erőszakolhatott meg, vannak még élő rokonai Leonardo da Vincinek. Híreink a napos hétvége előtt.

A kockás-feketék…

Csendesebbre sikerült a mai kétórás tanársztrájk a múltkori, március 30-i egyórás tiltakozásnál. “A fekete / kockás nap az oktatás szabadságáért és a szolidaritásért” elnevezésű eseményt ezúttal a Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, a március 30-i eseményt szervező Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform pedig támogatta a sztrájkot. Ezúttal kevesebben vonultak az iskolák elé, a sztrájk főként a négy fal között és a tanárikban zajlott. Akadtak azért lelkes tanárok és diákok Budapesten, Pécsett és szerte az országban, akik az egészségügyi dolgozókkal szolidaritást vállalva fekete pólóban és kockás szalaggal (vagy fordítva) fejezték ki egyet nem értésüket a kormány oktatáspolitikájával. Sokan azonban már az április 20-i egész napos sztrájkra készülnek, vagy egyszerűen csak megijesztette őket Palkovics László, aki azt mondta, munkajogi következménye is lehet annak, ha valaki kimegy ma reggel 8 és 10 között az iskola elé, esetleg a bérükből is levonják a sztrájkkal töltött munkaórákat...

ITT OLVASHATÓ

A VASÁRNAPI BOLTZÁR VISSZANYAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.15.


A vártnál is gyorsabban reagált a kormány arra a tarthatatlan helyzetre, amely az Erdősiné és Nyakó István izmozását követően alakult ki. A kopaszok bevetésével meghiúsított népszavazási kezdeményezés tulajdonképpen a szocialisták malmára hajtotta vizet, így nem volt más lehetőség, mint előbb zöld utat adni a kezdeményezésnek, aztán szépen óvatosan kihátrálni a történetből. Az események számos tanulsággal jártak minden érintett fél számára, de az igazi kérdés most az, kik használják fel a legokosabban az ügy társadalmi hatásait.

Bár a Szegedi Kattintós ezúttal is előre megjósolta a történések menetét, a kormány sietsége nem volt túl logikus. Egyrészt még javában zajlottak az aláírásgyűjtések, másrészt valami kézzelfogható indokot is kiötölhetett volna Habony Árpád kommunikációs csapata, ha van elég ideje hozzá. A történet nagy tanulsága az, hogy lényegében az állami szervek készítették elő e látványos hátraarcot a kormány számára, hiszen csont nélkül átengedte a választási bizottság azt a szocialista kezdeményezést, melyet korábban minden eszközzel gáncsolt. A Kúria döntése már logikus volt, így az aláírásgyűjtés elindulása már lényegében a kormány visszavonulásának nyilvánvaló jele volt...

ITT OLVASHATÓ

FELEMELKEDHET-E ÚJRA A FASIZMUS?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.04.15.


A „náci kártya” és a „fasisztázás” olcsó retorikai húzások. Nem hiába tartjuk komolytalannak azokat a vitapartnereket, akik úton-útfélen fasisztát kiáltanak. Ettől azonban – mint a népmesei fiúnak – még nagyon is lehet igazuk, és a világpolitikai fejleményeket elnézve – az európai szélsőjobboldal megerősödésétől Donald Trump diadalmenetéig – joggal merül fel bennünk a kérdés: csakugyan visszatérőben van-e a fasizmus a világtörténelem színpadára. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy történelmünk e legsötétebb fejezete csakugyan megismétlődik-e épp, vagy csak rémeket látunk.

1. Mi a fasizmus

Orwell már 1944-ben úgy látta, hogy a „fasizmus” szó igazából nem jelent semmit, olyan, mint egy káromkodás: pusztán a nemtetszésünket fejezzük ki vele. Valóban, ha minden útszéli diktatúrát, autoriter politikust, sőt vásári demagógiát csípőből „fasizmusnak” minősítünk, az talán jól kifejezi, milyen mélyen elítéljük a szóban forgó jelenségeket, de a megértésükhöz nemigen visz közelebb.

Érdemes tehát mindjárt az elején leszögezni: az állami erőszak-monopóliummal való visszaélés, az idegengyűlölet, a személyi kultusz nem kizárólag a fasizmus jellemzői. Ezekkel az eszközökkel abszolút monarchiák is éltek, a nyíltan antiszemita Mária Terézia, vagy a magyar jakobinusokat kivégeztető I. Ferenc mégsem voltak fasiszta diktátorok. Ha annak hívnánk őket, semmivel sem kerülnénk közelebb ahhoz, hogy megértsük ezeket a figurákat és jelentőségüket...

ITT OLVASHATÓ

CÉLZOTT LÖVÉS

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2016.04.15.


Ez a boltbezárás-nyitási vevők-eladók vita a látszólag feloldhatatlan érdekellentét szép példája. Meg azé, hogy mennyire nem képes feloldani a rendszer egy látszólag feloldhatatlan érdekellentétet.
***
A vásárló nép főleg azzal érvel, hogy ő nem szórakozásból tölti a vasárnapját bevásárlással, hanem mert hétköznap -- papíron talán nem, de ténylegesen -- sokáig dolgozik, az óvoda ettől még négykor kéri elvinni a gyereket, szombaton meg pont a vasárnapi boltzár miatt tömegnyomor van.

Szegény bolti dolgozók meg hogy nekik ugyanúgy joguk van vasárnap otthon lenni, mint az átlagos helyen dolgozó nép nagy részének.


Aztán persze jönnek az indulatok az ellenoldal érveire: hogy boltban dolgozni nem kötelező, maguk választották, hogy a vevőkből élnek, hogy vasárnap a kövér buszsofőr is ugyanúgy dolgozik, bérpótlékot is kapnak, a vasárnap helyett meg kapnak egy hétköznapot szabadnapnak, stb.

A másik oldalról meg, hogy az a bérpótlék szánalmas és nem kárpótol a vasárnapért, ahogy egy szabad hétköznap se, mikor családjuk meg dolgozik, és hogy nem is önként vállalják, mert aki nem vállal vasárnapot, azt kirúgják, a buszsofőrök meg rendes bérpótlékot kapnak, mert ők hiánycikkek, így munkáltatóik hájjal kenegetik őket, és hogy aki pont őket dolgoztatná, az dolgozzon maga is, mert ők is szeretnének pl. vasárnap bankban-hivatalban ügyintézni...

ITT OLVASHATÓ

TELJES GŐZZEL AZ ÚJABB POFON FELÉ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.04.15.


...

ITT OLVASHATÓ

LOGÓ, SZOKNYÁCSKA, TALPAK - ISZONY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.04.14.


Amióta megszületett a „Nemzeti összetartozás dala”, és talpaink egymásba értek, kietlen honunk lineárisan halad az urambátyám giccsbe, vagy hova a pokolba. Voltaképp meghatározhatatlan az irány, olyan horthys, matyós, falvédős valami ez, trutyis massza. Erre futja, erre van igényük a vénülő ifjaknak, akiknek a tolakodás elvette a fiatalságát, úgy maradtak, és amely zakkanás valami bizonytalan rossz érzést kelt az emberben. Korántsem véletlen tehát, hogy egyre gyakrabban és egyre hangosabban zakatol bennem Ady: „Gémeskút, malomalja, fokos…”

Ott vagyunk megint, ahol száz évvel ezelőtt. Így megfogtam hát végtére, mitől van bennem az undor. Nem csak a diktatúra és nem is a szabadság hiánya, hanem a „Jó ebédhez szól a nóta” világa az, ami megüli a lelkeket. Ebben vagyunk, ebből fakad a vak komondor, a mise és a kinyílott a pitypang, és ezért ódzkodnak annyira Európától is, amely túlságosan világos és átlátható terep, nehezen érthető és értelmezhető a bokacsattogtatók számára...

ITT OLVASHATÓ

A NEMI ERŐSZAK ÉS AZ ARANYÉRMEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.15.


Valamit tisztázzunk. Hogy ez a Kiss László nevű erkölcsbajnok hány aranyat hozott. Egyet sem. Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?
 
A legendás nagy kapitányok. Mint például Sebes Gusztáv. Legendásabb kapitányabb nincs. Az Aranycsapat szövetségi kapitánya volt, ha valaki nem tudná. Sok "szakember" minden idők legjobb futballcsapatának tartja a magyar válogatottat. Én is.
 
Az olvasó kedvéért itt most sebtében összeállítok egy névsort, egy lehetséges válogatottat. Henni, Rudas, Kispéter, Dalnoki, Kovács I., Vilezsál, Kertész, Csordás, Palotás, Molnár Szimcsák. Négy-öt ilyen csapatot még föl tudnék sorolni, de azt is megtehetném, hogy az ötvenes évek NB I-es mezőnyét ideírom, valószínűleg végigverték volna a világot. Csak középcsatárokból mutatok néhányat, aminek láttán minden kapitány ma is megnyalná a tíz ujját: Deák, Mátrai (igen, a későbbi hátvéd, aki 18 éves korában már 11 másodpercen belül futotta a százat, az ÉDOSz, majd a Kinizsi - így hívták akkor a Ferencvárost - középcsatára volt), Szilágyi, Babolcsai, Tichy, Machos...
 
Feleki László és Tabi László, a kor azóta is utolérhetetlen sportújságírói már kielemezték, miért játszott akkor annyi világklasszis a magyar pályákon, ezzel most nem untatom önöket (grundfoci, szegénység, lezárt határok), csak azt a tényt akarom hangsúlyozni, hogy volt miből választani. Egy Aranycsapatot Mari néni is össze tudott volna rakni, akár jobbat, mint Sebes (Buzánszky politikai választás, kellett egy vidéki a csapatba, ő a Dorogban játszott, kapásból mondok öt jobbat nála, Lóránt nem volt az első háromban, Zakariásnál szürkébb balfedezet alig található, Budai sehol például Sándorhoz vagy Kertészhez képest), Sebesnél jobb kapitányt meg úgy is ki lehetett volna jelölni, ha valaki eldob egy kavicsot, és kiválasztja azt, akit eltalált.
 
Csak azt akarom mondani, hogy nincsenek zseniális kapitányok, akik hozzák az aranyakat. Azokat a sportolók hozzák...
 

MIT KÖVETEL A HAZA?

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Váncsa István
2016.04.15.


Ha azt akarjuk, hogy erős, jó jellemű fiataljai legyenek hazánknak, akkor költeni kell a sportra, mondta az alcsúti ember a Tiszaligeti Stadion átadásakor, azóta néhány dolog sokkal világosabb. Jó ideje megtanultuk, hogy költeni a sportra annyit jelent, mint úton-útfélen stadionokat építeni, mostantól viszont látjuk azt is, hogy sok stadion egyenlő sok erős, jó jellemű fiatal, kevés vagy semennyi stadion egyenlő gyenge, rossz jellemű fiatalok. Utóbbiak maguktól nőnek az árokparton, mint a herefojtó aranka, ezzel szemben az erős, jó jellemű fiatalok otthona az alcsúti ember által e célra építtetett stadion, ők abban látják meg a napvilágot, ott is cseperednek fel, a lelátókon. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a pályán is fiatalok szaladgálnak, ám az ő létszámuk a játékvezetővel és a partjelzőkkel együtt is alig haladja meg a két tucatot, míg viszont a lelátókon – pláne a tízezer fölötti befogadóképességű, újdonatúj stadio­nokban – esetenként akár több száz erős, jó jellemű fiatal foglal helyet. Azért vannak ott, hogy az egészségüket megóvják, semmi másért, ugyanis azt hallották az alcsúti embertől, hogy az egészség megóvása csak sportberuházásokkal lehetséges. Ami azt illeti, ezt mi magunk nem igazán tudjuk feldolgozni mentálisan, de hát mi gyenge, rossz jellemű öregek vagyunk, nekünk már úgyis annyi.
 
Hogy miképpen óvják az egészségüket az erős, jó jellemű fiatalok, az nem kérdés, szotyival, ennek a technikáját az alcsúti ember a gyakorlatban többször is bemutatta. Vesz az erős, jó jellemű fiatal egy zacskó szotyolát, ül a lelátón, napraforgóhéjat köpköd, és hevesen bírálja a pályán szaladgáló gyenge, rossz jellemű fiatalokat, már ha érdekli egyáltalán, ami odalent folyik. Mellesleg az ötvenes–hatvanas évek fordulóján valamelyik vidéki állatkertben láttunk egy bundermajmot, az élmény örökre bennünk maradt. A jószág szotyit evett, a magot baloldalt juttatta a szájüregébe, persze nem egyesével, hanem marokszám, a héjakat pedig evvel egyidejűleg jobboldalt köpködte kifelé, szintén nem egyesével, hanem megszakítatlan, egyenletes sugárban, ahogy a cséplőgép a szecskát. Erős, jó jellemű fiatal benyomását keltette ez a majom, termetét tekintve aprócska volt ugyan, de olyan szoborszerű, bölcs nyugalommal ült a ketrecében, amilyet a lelátón helyet foglaló más fiatalok részéről ritkán tapasztalunk, szotyizási technikáját pedig még maga az alcsúti ember se képes megközelíteni, noha szeretné...

ITT OLVASHATÓ ELŐFIZETŐKNEK, VAGY ANNAK, AKI MEGVESZI AZ ÉS-T

MÉG NEM TÖRTÉNT MEG AZ OLIGARHACSERE AZ AGRÁRTÁMOGATÁSOKNÁL

A K-MONITOR BLOGJA
Szerző: pite e
2016.04.15.


Idén is megvizsgáltuk, hogy kik osztoztak az agrártámogatásokon. A 2015-ben bevezetett új támogatások, szabályok egyelőre nem tették sokkal igazságosabbá az elosztási rendszert: 2015-ben ismét a felső 10% kapta meg a támogatások 76%-át, míg a támogatások maradék 12 százalékán osztozott a pályázók 80%-a. Látható azonban, hogy elkezdődött az politika-közeli játékosoknál az átrendeződés. Simicska Lajos 32%-kal kevesebb, Mészáros Lőrinc köre 65%-kal több támogatást kaparintott meg, mint egy évvel korábban.
Habár az agrártámogatások eloszlásán nem látszik lényeges változás, a felső 10 százalék összetételében jelentős átalakulások történtek az elmúlt évekhez képest. A korábbi évek nagygazdáinak területalapú támogatása jelentősen csökkent, miközben új oligarchák vannak születőben; Mészáros Lőrinc jelentős támogatásokhoz jutott és más, a miniszterelnökhöz közel álló személyek is láthatóan gyarapodtak, pedig a tavalyi földprivatizáció hatása még nem is látszik az adatokban...

ITT OLVASHATÓ

NEKED IS VAN ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLÁD! ÍGY NÉZHETED MEG!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.04.15.


A nyugdíj egy hihetetlenül felkapott dolog lett mostanában. Egyre többen beszélnek róla, egyre több embert "érint", és egyre többen kezdtek el gondolkodni. Nem kell megijedni ahhoz, hogy belássuk: az állami nyugdíj egyáltalán nem lesz elegendő a nyugdíjas éveinkre! Ez nem vélemény, hanem tény, amit már a politika is beismert. Viszont meglepő módon nagyon kevesek kapták meg az infót, hogy mindenkinek van egy állami nyugdíjszámlája, amibe belépve megtudhatjuk személyre szabottan mennyi az annyi!
 
Bármennyire is furán hangzik a magánnyugdíj pénztárak államosítása után, de az államon belül is van az embereknek egyedi állami nyugdíjszámlája. Érdemes ide belépni, mivel itt ellenőrizhetjük a legfontosabb adatokat, amiknek a tartalmával ha probléma van, akkor még időben tudunk cselekedni.
 
A rendszerbe jelenleg kizárólag ügyfélkapus regisztrációval tudunk bejelentkezni, amit a helyi okmányirodában tudunk a személyes papírjaink ellenébe kivitelezni.
 
A számlán láthatjuk, hogy eddig mennyi nyugdíjjárulékot fizettünk be az állami kasszába.A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak. A nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot kérhetünk...
 

ZAJLIK A BIG GAME: FELFELÉ BUKTATNÁK A FIDESZ FUNDAMENTALISTÁINAK A VEZÉRÉT

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.15.


Már egy hét is eltelt, hogy legutóbb föllebbent kicsit a függöny a pozícióharcokról, de hivatalos nyilatkozat nem született, úgyhogy továbbra is csak sötétben tapogatózunk az ügyben, hogy ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke.
A jelenleg szóba jöhető nevek:
  • Orbán Viktor
  • Kövér László
  • Áder János
  • Balog Zoltán
Ezek közül Orbán biztosan kilőhető, mert egy kétharmad hiányában nem tudja megváltoztatni, megerősíteni az államfő jogköreit, egy jórészt ceremoniális, protokolláris posztért pedig biztosan nem adná fel a politikai hatalmat.
A káosz úgy tűnik, nagyobb, mint valaha. Pedig csak

zajlik a Big Game.

A múlt héten két cikk is foglalkozott a témával. Közülük az elsőben Orbán és környezete véleménye dominál, az informátorok úgy tesznek, mintha 
  1. a kérdés már eldőlt volna,
  2. Orbán véleménye meghatározó, sőt kizárólagos volna,
  3. a jelöltje pedig Kövér László...
ITT OLVASHATÓ

MI LESZ VELED, BRIGITTA?

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY BLOGJA
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.04.8.


Az alábbiakban Brigitta példáján keresztül mutatom be, hogy milyen kilátástalan jelenleg a szegregátumban élő gyerekek helyzete, és ha nem történik gyökeres változás, milyen jövő prognosztizálható a számukra. Bemutatom továbbá azt is, hogy az Igazgyöngy Alapítvány milyen kapaszkodókat épít ki Brigitta, és a hozzá hasonló gyerekek számára. Ez utóbbiak dőlt betűvel szerepelnek a szövegben.


1. A család

Brigitta egy hétgyermekes roma család tagja. Legnagyobb lánytestvére is velük él két kisgyermekével. Rajtuk kívül még egy nővére, két bátyja, egy húga és egy kisöccse van. Szülei a nyolc általános iskolai osztályt sem végezték el.. Anyja sosem dolgozott, a gyerekekkel volt otthon, főállású anyaként. Apja leginkább alkalmi munkából, feketemunkából szerzett némi jövedelmet, szakmája nincs. Most átmenetileg közmunkán van.

Lakhatási körülményeik meglehetősen szegényesek. Áram már van a házban, az alapítvány segíti kártyás villanyórához juttatni a családokat, vizet az utcáról, a közkútról szereznek. A népes család két lakótéren osztozik, ami magában foglalja a konyhát is. Az alapítvány lehetőséget nyújt nyáron biobrikett készítésére, akik részt vesznek benne, azoknak a téli fűtésgondjai enyhülnek, de ez a család egyelőre nem érez erre motivációt.

Önfenntartási képességeik hiányosak. A ház melletti kertnek egy kis részét már művelik, az alapítvány segít a kertek felszántásával, vetőmagot, kerti szerszámokat is adunk. Akik igénylik, azoknak az ól építésében is segítünk, ha baromfi, vagy disznótartással szeretnének foglalkozni, de ennél a családnál is még a folyamat elején tartunk.

A tervezési, pénzbeosztási képességeik is alacsony szintűek. Gyakori, hogy a hónap második felében már a megélhetésre sem futja. Gyakran kölcsönkérnek, kamatra is, és ez lehetetlenné teszi, hogy anyagi helyzetük stabilizálódjon. A gyámhatóság az otthoni környezetük és az egészségi állapotuk miatt már többször vette védelembe gyerekeket.

ITT OLVASHATÓ

A KISGÖMBÖC IPARI TANULÓ MÉSZÁROS LŐRINCHEZ KÉPEST

SZTÁRKLIKK BLOG MAGAZIN
Szerző: Jabronka Richárd
2016.04.15. 

Napi öt millió forinttal gazdagodhat Mészáros Lőrinc. Ez annyi pénz, amennyiből naponta egy kis garzont, egy meglehetősen jó gépjárművet, vagy éppen huszonötezer darab Király utcai kétszáz forintos pizzaszeletet lehetne vásárolni. A baj csak az, hogy ez a pénz az államot illetné és nem őt. Feltéve, ha fizetne kötbért egy tender után, de nem tesz ilyet, mert Polt Péter legfőbb ügyész nem tartja indokoltnak.
Mészáros Lőrinc cége is része a konzorciumnak, amely 33 milliárd forintért fejlesztheti 66 magyar település, nagyjából 300 ezer ember ivóvízellátását. A munkát tavaly szeptember 30-áig be kellett volna fejezni, ellenkező esetben a kivitelezőnek naponta 5 millió forint kötbért kellene fizetni - írja a 24.hu.

Ennek ellenére mégsem fejezték be a munkálatokat, azok a mai napig tartanak, hiába fizette ki az oligarchának a teljes összeget a kormány. Az elvégezetlen munka fantomigazolásai és a kifizetetlen kötbér miatt Varju László, a DK alelnöke Polt Péterhez fordult, aki szerint "a büntetőeljárás megindítására feltételezések alapján nincs törvényes lehetőség", mert csak akkor lenne, ha "a hatóságok tudomására olyan tényre utaló adat jut, melyből megalapozottan lehet bűncselekmény gyanújára következtetni".ITT OLVASHATÓ

NÁD A HÁZAM TETEJE

HUPPA.HU 
Szerző: Szele Tamás 
2016.04.15. 

Azért úgy van az ember Lázár Jánossal, hogy mikor azt hisszük, már nem tud meglepni minket semmi újjal, akkor előrukkol a legújabb attrakcióval, és mi tátott szájjal bámuljuk, mintha legalábbis Rodolfó lenne, aki a szemünk előtt keveri, keveri a kártyákat, aztán egyszer csak előhúz egy tök alsót az orrunkból. A mostani ötlete – túlzás nélkül mondhatom – páratlan.
Világszám.
Azt bírta mondani ugyanis a miniszterelnökséget vezető miniszter és szultáni főmufti, valamint aldefterdár, miszerint panelben élni nem jó, főleg nyáron, mikor is meleg van. Ez a kijelentés alapjaiban rázta meg a művelt világot, a felismerés jelentőségét kizárólag a meleg víz és a spanyolviasz feltalálásához mérhetjük, és messze fontosabb, mint az általános és speciális relativitás elméletének közzététele.
ITT OLVASHATÓ

TOVÁBB HÍZIK A MUTYILISTA - MÉSZÁROS LŐRINC ÚJRA FŐSZEREPBEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.15.

A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A Freedom House 2015-ös legfrissebb jelentése szerint azon felül, hogy tovább romlott Magyarországon a demokrácia állapota és az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupciós ranglistájukon is sikerült jól visszaesnünk. Az, hogy Magyarországon nincs minden rendben, már az EU-nak is feltűnt. Az Európai Unió Bírósága nemrég két hazai gyanús ügyletet is kifogásolt: az Andy Vajnára szabott  kaszinótörvényt, és az Öveges névre keresztelt programot, amelynek keretében több milliárd forintos EU-s támogatás nem éppen oda érkezett, ahova kellett volna.
Legutóbbi helyzetjelentésünk óta a földmutyinál is lettek újabb fejlemények: a fejér megyei földárverés is azt bizonyította, hogy az elárverezett földek jelentős része egyáltalán nem a helyi gazdákhoz került. Ezen kívül talán csak a miniszterelnök úr és a Jó Isten segítségének köszönthetően Mészáros Lőrincz újabb területeket vásárolt közel 50 millió forint értékben, így már a felcsúti polgármester és családja birtokolja a fejér megyei földek 8,3 százalékát.
ITT OLVASHATÓ

PÉLDAKÉPÜNK, BAYER ZSOLT

SZTÁRKLIKK.HU
Szerző: Ceglédi Zoltán 
2016.04.15. 


Méltatlan támadás érte a legkiválóbb magyar újságírót a Hírcsárda nevű szennylap részéről. Ideje kiállni Bayer mellett!

A Sztárklikk olvasói csak a történet egyik oldalát ismerhetik. Arról bezzeg senki nem beszél, mennyi mindent köszönhetünk Bayer Zsoltnak! Én most inkább ezzel foglalkoznék, mert mindannyiunk példaképe megérdemli a kiállást és méltatást.

Kezdve azzal, hogy nála felelősebb tollforgatót nagyítóval sem lehetne találni. Róla például elképzelhetetlen lenne, hogy olyan cikkekkel jelentkezzen, melyekben arra biztat, hogy szándékosan gázoljunk halálra vagy lőjünk agyon embereket. Ő soha nem áhítozna arra, hogy a Fideszt kritizálók hulláját ássák el az erdőben. MAGYARORSZÁGON AZ IDŐSEKNEK NINCS BECSÜLETÜK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Klári
2016.04.15.


Sajátos látlelete a mai Magyarországnak Klári írása. Talán akadnak köztetek, akik emlékeznek még rá, ő az, akinek lánya és unokái Ausztráliában élnek, ottani tapasztalatairól már itt, a blogon is beszámolt (a két poszt itt és itt olvasható). Klári és férje Magyarország északkeleti részén él, és egy ideig gondolkoztam, mennyire illik a blogra ez az írása, de aztán úgy éreztem, fontos lenyomatát adja annak, mi is motivál ma embereket arra, hogy külföldön keressék a boldogulást. (A jórészt Ausztráliában készült képekért köszönet neki!)

„Ha tehetnénk, mi is elmennénk ebből az országból, hiszen itt az időseknek (a férjemmel 60 évesek elmúltunk pár évvel) már nincs becsületük, nem veszik már őket emberszámba.

Eddig három alkalommal volt szerencsém kimenni a nagyobbik lányomékhoz féléves időszakokra Ausztráliába. Ők immár 11 éve élnek és dolgoznak Perth-ben, a két kisfiuk.

2010-től kétévenként tudtam az ő segítségükkel kimenni hozzájuk, így mindkét unokám születésekor ott lehettem. Nem tagadom, nagyon vágyom vissza abba az országba, és tudom, érzem, hogy még kijutok majd.

Már csak azért is, mert ott az időseket szívesebben fogadják a munkahelyeken, persze az angol nyelv ismerete alapfeltétel, de már tanulom az angolt, már „nem tudnak eladni”.

ITT OLVASHATÓ

GREGORY PECK SZÁZ ÉVE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.15.


Hollywood a 40-es, 50-es években az aranykorát élte olyan színészóriásokkal, mint Humphrey Bogart, Cary Grant, Kirk Douglas, James Stewart és nem utolsó sorban Gregory Peck, aki 1916. április 5-én született egy kaliforniai faluban ír bevándorló szülőktől. Ha kimondjuk a nevét, megjelenik előttünk magas, elegáns alakja, diszkrét mosolya, természetes játéka, és sok emlékezetes szerepe, amelyeknek többségében szeretnivaló, tisztességes figurákat alakított, a haladást, az erkölcsi szilárdságot képviselte.

Volt elkötelezett újságíró, jó szándékú törvényen kívüli, bátor tengeralattjáró-parancsnok, fegyvertelen seriff, és mindnek az összegzése a Ne bántsátok a feketerigót című, Harper Lee könyvéből készült filmben Atticus Finch ügyvéd, aki a rasszista délen véd egy fehér nő megerőszakolásával vádolt fekete férfit. Ezért az alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

Karrierjét, mint annyian mások, ő is a színházban kezdte, a Broadway-n. Első filmje 1944-ben a Tamara, a sztyepp lánya volt. Egy évvel később találkozott Alfred Hitchcock-kal, aki szerződtette az Elbűvölve című filmhez. Ebben Peck egy gyerekkori traumától szenvedő orvost alakít, akire egy nagyravágyó kollégája, ezt kihasználva, rátereli egy gyilkosság gyanúját. A lélektani dráma, amelyben partnere Ingrid Bergman volt, Hitchcock egyik legizgalmasabb filmje lett, nem utolsósorban a titkától lassan megszabaduló Peck játékának köszönhetően. Hamarosan felfedezik a western számára, emlékezetes filmje ebben a műfajban a Párbaj a napon (1946), az Idegen a cowboy-ok között (1958) és a Vadnyugat hőskora (1962), végül a MacKenna aranya (1969)...

ITT OLVASHATÓ

A KLIK VEZETŐJE LEVÉLBEN TÁJÉKOZTATTA AZ ISKOLAIGAZGATÓKAT ARRÓL, HOGY A FIDESZNEK VAN IGAZA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.04.14


Igazán nem kell már meglepődnie senkinek, hogy a kormány a jól bevett eszközhöz nyúlt.kliklevel.pngPölöskei Gáborné levélben tájékoztatta az iskolák igazgatóit arról, hogy lesz sztrájk, és hogy mit kell ilyen nehéz időkben tenni. A levél különösen attól lett szép, hogy az „objektivitás jegyében” nem hallgatta el, sőt, inkább azzal kezdte, hogy van amúgy ez a köznevelési kerekasztal, ahol minden fontos, az oktatást érintő kérdés terítékre kerül. És lám csak, a pedagógusok mégis elégedetlenek, és sztrájkolni fognak. KÉTSZER! Pölöskeiné így fogalmaz: „Megítélésem szerint nem csak a párbeszéd kezdődött meg, hanem jelentős változások, illetve azok előkészítése kezdődött meg.” Tiszta szerencse, hogy Pölöskeiné sztrájkról szóló tájékoztató leveléből nem csöpög az a fajta elfogultság, ami már-már politikai iránymutatásnak is nevezhető...

MÁR MEGINT KEZDŐDIK

SZTÁRKLIKK.HU
Szerző: Juszt László
2016.04.14.


Az eszem áll meg. Már megint kezdik! Pedig még el sem kezdődött. Dunaújvárosban időközi választás lesz, mert egy vállalkozó meggyilkolása ügyében a rendőrség meggyanúsította a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjét, aki emiatt lemondott képviselői mandátumáról. Mint tudott, megállapodás van a MSZP és a DK között, hogy közösen indítanak jelölteket az időközi választásokon. Eddig ez a megállapodás korrektül működött. Itt és most borul.
Gyurcsány ezt nyilatkozta:

"Az MSZP a dunaújvárosi időközi választáson nem támogatja a DK jelöltjét, ezzel megsértve a korábbi megállapodást, sőt saját jelöltet állítanak, ami az utóbbi hetekben zavart okozott a két párt közötti kapcsolatban."

Erre Tóbiás: 

ITT OLVASHATÓ


„A NEMZET NAPSZÁMOSAIÉRT ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY RABSZOLGÁIÉRT SZERVEZZÜK" – SÁNDOR MÁRIA A PÉNTEKI DEMONSTRÁCIÓRÓL

MAGYAR NARANCS 
Szerző: Matkovich Ilona
2016.04.14


Április 15-én pénteken egymásért is tüntetnek pedagógusok és egészségügyi dolgozók. A feketében sztrájkoló tanárok így vállalnak szolidaritást az egészségügy dolgozóival.
magyarnarancs.hu: Egy év telt el, amióta meghirdette a fekete ruhás mozgalmatAztán két, több tízezres tömeg előtt metsző hidegben, esőben megtartott tüntetés után azt közölte a Facebook-oldalán, hogy „feladom”.
Sándor Mária: Március 15-én álltam 64 ezer ember előtt azokkal a pedagógusokkal, akikkel másfél éve dolgozunk együtt. A színpadról láttam, hány városból emeltek fel táblákat a pedagógusok mellett, viszont az én maroknyi csapatomon kívül nem láttam már egészségügyi tablókat. Az volt az agyamban, hogy itt állok ennyi ember előtt, és hol van a szakmám, hol vannak a szakszervezeteink, hol van a kamaránk? Ott fogalmazódott meg bennem, hogy meddig tudunk így menni a társaimmal. Ez egy közel ötvenfős csapat, a műszakistól a sterilizálóig, néhány orvos is van köztünk. Az osztályos ápolónők a csapatomban mindennap megtapasztalják a lehetetlen helyzeteket. Mikor áll ki a kórházigazgató, hogy az alkalmazottam, aki harminc év után 80-100 ezret visz haza, nem tud havonta 240 órát dolgozni? Egy fillér béremelés nem volt, amióta elkezdtük a demonstrációkat. Meddig nem tudunk összefogni úgy, mint a pedagógusok?


BAYER KONTRA HIRCSÁRDA

ELLENSZÉK 
huppa.hu 
Szerző: Lévai Júlia
2016.04.14.

karinthyBayer Zsolt jogi útra terelt egy tisztán műfaji kérdést. Most majd azért fogja följelenteni a Hírcsárdát, mert azok annyira találó paródiát tettek közzé róla, hogy azt sokan az ő írásának hitték. És hogy még a fotóját is odatették, szerinte csak erősítette annak képzetét, hogy ő a szerző – a fotó tehát innen nézve az ő igazságához bizonyíték.
Nem irigylem a jogászokat, akiknek most a vád megfogalmazásán kell gondolkodniuk.
Mivel a pert csak akkor nyerhetik meg, ha plágium-ügyként értelmezik (hiszen épp a nagy hasonlóság miatt a személyiségi jogok sérelme nem áll fenn; a szöveg csupán egy görbe tükör), a felperes ügyvédjének elsősorban azt kell a vádiratban megfogalmaznia, hogy a cikkben a forrás korrekt megjelölése nélkül idézték Bayer mondatait. Mivel azonban a paródia műfajában a parodizált személy mondatai eo ipso nem idézetek, hanem magát az alapanyagot adják, a szabályos idézettechnikák alkalmazása itt nem elvárás – a vádnak ez a pontja tehát erősen billeg.

SARIA


PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.15.

Ha  közhangulaton múlna, jövő héten bevezetnénk a halálbüntetést.Két hét múlva levágatnánk a tolvajláson értek kezét.
Három hét múlva kitépnénk a hazugok nyelvét, de aztán, miután hirtelen súlyos kommunikációs nehézségek merülnének fel, és a televízióban is már mindenki csak mutogatna, a nyelvkitépés (mert azért tépni kell, természetesen) a felséggyalázás elkövetőire vonatkozna.
Akit az uraság erdeiben falopáson érnének, azt fel kell kellene lógatni a nyakánál fogva, jó magasra.
Három hónap múlva megköveznénk a házasságtörő asszonyokat, ez erősen visszavetné a népesedési statisztikát, de kit érdekelne -végre rend lenne.
A férjnek jogában állna elkergetni megunt feleségét, aki csak azt vihetné magával, amit magán visel, a lányt, akit bezárt ajtó mögött találnak egy férfival, a rokonságnak joga, az apának vagy a testvérnek kötelessége lenne kivégezni. 

Szép világ jönne el végre, már megint példát mutatnánk a világnak, mint a szögesdróttal.
Talán
 mi lehetnénk az első európai ország, mely a sariát bevezetné.

NYILT LEVÉL A HÁBORGÓ KERESKEDELMI DOLGOZÓKHOZ, A VASÁRNAPI NYITVATARTÁSSAL KAPCSOLATBAN

IFL - AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.04.13.

Fúúúúú gyerekek állítsuk meg a triciklit, mert nagyon messzire gurult. Enyhébb nyomásra a Fidesz kihátrált ebből a buliból, és egy évnyi szenvedés után kinyitja nekünk a boltokat, kereskedelmi egységeket. Bloggerként nagyon sok emberrel érintkezek a legkülönbözőbb társadalmi, politikai rétegekből és véleményem szerint az emberek 90%-a örül ennek a dolognak. Amikor azt hinné az ember, hogy na végre minden visszaáll a régi kerékvágásba, hallani olyan híreket, hogy a kereskedelmi szövetség már tiltakozó tüntetéseken töri a fejét, és olvasok a Facebookon olyan bejegyzéseket, amiktől kiesik a ropi a kezemből.Egy konkrét levél, amire konkrét reagálok

ITT OLVASHATÓ