2020. április 7., kedd

RÁADÁS: SPIRÓ GYÖRGY CSIRKEFEJ (KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ, 1986)

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
Rendező: ZSÁMBÉKI GÁBOR
1986  Spiró György kiemelkedő jelentőségű 
  darabját 1986 őszén mutatta be a Katona 
  József Színház, amelyben Gobbi Hilda 
  utolsó főszerepét alakította. "A 
  Vénasszony és a Srác felemelő tragédiája 
  igazi színházi élmény Zsámbéki Gábor 
  kiváló rendezésének, a nagyszerű 
  színészi alakításoknak, elsősorban a 
  felejthetetlen Gobbi Hildának 
  köszönhetően, aki ezzel a csodálatos 
  alakítással búcsúzott a színpadtól és egy 
  kicsit már az élettől." A színpadon nemigen
  hallható trágár kifejezéseket használnak 
  azok a szereplők, akik pislákoló, csökött 
  érzéseiket szókincs híján így próbálják 
  kifejezni. 

Rendező: Zsámbéki Gábor 

Szereplők: Gobbi Hilda, Eperjes Károly, Papp Zoltán, Bodnár Erika, Vajda László, Csomós Mari, Varga Zoltán, Vajdai Vilmos, Ujlaki Dénes, Ronyecz Mária, Zsíros Ágnes, Szalay Kriszta, Boncz Géza

RÁADÁS: MIT NÉZZÜNK, HA NEM MOZDULHATUNK KI A LAKÁSBÓL

INDEX / KULTÚR
Szerzők: KLÁG DÁVID, MATALIN DÓRA
2020.04.07.


Ez itt ismét a Karantévé, az Index rendszeresen jelentkező cikksorozata a magyar streamingszolgáltatóknál megjelent új tartalmakról. Az előző heti ajánlónkat ezen a linken lehet elérni.

A lista nem teljes körű, inkább egy ajánló azoknak, akik keresik az újdonságokat, és szeretnének többet is tudni róluk. Van egy kis átfedés a múlt heti megjelenésekkel is, mert volt olyan, amit kihagytunk az előző cikkből, de ebbe már beleraktuk...


RÁADÁS: ORBÁN VÁLSÁGKEZELÉSE - ÉRTÉKEL: POGÁTSA ZOLTÁN, BOD PÉTER ÁKOS, PIKÓ ANDRÁS (VIDEÓ)

NAPIPARTIZÁN
Szerző: napiPARTIZÁN
2020.04.07.  Hétfőn Orbán Viktor nagyvonalakban, a 
  mai napon Palkovics László részletekbe 
  menően ismertette válságkezelési terveit: 
  gazdaságélénkítés, vagy nagyarányú 
  megszorítás? A bejelentett intézkedéseket 
  értékeli: Pogátsa Zoltán közgazdász, Bod-
  Péter Ákos ex-pénzügyminiszter, Pikó 
  András Józsefváros polgármestere.

RÁADÁS: KARANTÉN IDEJÉN

FACEBOOK
Szerző: ALFÖLDI RÓBERT
2020.03.31.Karantén idején...Alföldi Róbert gondolatai.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK MÉG MINDIG NEM ÉRTIK, HOGY MI A PROBLÉMA

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.04.07.„Nagyon fontos, hogy végre kamatot emelt a jegybank” – nyilatkozta portálunknak Pogátsa Zoltán. A közgazdász szerint, a döntéssel a jegybank annyit elért, hogy a megélhetési költségek újabb durva emelkedése talán már elkerülhető. A gyenge forint egyébként már a gazdaság számára is szinte elviselhetetlen volt. Pogátsa úgy véli, az is üdvözlendő, hogy Orbán Viktor feladta merev álláspontját és hajlandó a munkabérek kifizetését állami eszközökkel is segíteni, tehát a magyar kormány irányváltása jó, de kevés.

Lényegében kamatot emelt a jegybank. Ebben a pillanatban már majd’ tíz forintot erősödött a magyar fizetőeszköz. Mit szól hozzá?

Azt nagyon fontosnak tartom, hogy végre kamatot emeltek! Ha ugyanis tartósan 360 forint felett marad az euró, akkor már drámai import-áremelkedés következett volna be, ami a megélhetési költségeket brutálisan emelhette volna meg. Ezt a veszélyt talán elkerüljük...


KI SEGÍT AZ IDŐSEKEN JÁRVÁNY IDEJÉN?

INDEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2020.04.07.


A koronavírus-járvány a 65 évnél idősebb embereket fenyegeti leginkább, Magyarországon a lakosság majdnem 20 százaléka lehet veszélyeztetett, közülük sokan valamilyen mentális vagy fizikai problémával küzdenek. Az ellátórendszer hiányosságai miatt sokszor a családokra marad az idős hozzátartozó gondozása, ami járvány idején még komolyabb anyagi és pszichés terhet jelenthet. Önkormányzatoknál és az idősellátásban résztvevő szervezeteknél is egyre több idős jelentkezik segítségért, gyakran azért, mert a járvány miatt most a család nem tudja őket látogatni.

A koronavírus-járvány rég nem látott nehézségek elé állította az egész társadalmat, a bajban még inkább kiszolgáltatottabbá válnak az idősek, akikre leginkább veszélyes lehet a koronavírus. Nem véletlen, hogy a kormányzati kommunikációban is központi szerepet kapott a 65 évnél idősebbek tájékoztatása; plakátokon, videóüzenetben kérik őket, hogy maradjanak otthon, lehetőleg minél kevesebbet érintkezzenek másokkal.

Hány ember tartozik a veszélyeztetett korosztályba? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásaival foglalkozó összeállítása szerint a teljes magyar lakosság 19,3 százalékát teszik ki a 65 évnél idősebbek. Közülük körülbelül egymillióan élnek valamilyen fizikális vagy mentális korlátozottsággal. A nagyon idősek (80 évnél idősebbek) száma is magas, 2016-ban több mint 400 ezer ilyen korú lakost számláltak. Itt kell megemlítenünk a demenciában szenvedőket, akik leginkább gondozásra szorulnak, becslések szerint ők is legalább 200-250 ezren vannak.

Ehhez képest az ellátórendszer igen szűkös és vészesen alulfinanszírozott, hiányoznak az egyéni szükségletekre reagáló szolgáltatások. Az idősotthonokban férőhelyhiány van, miközben egyre több a demens vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdő idős, akik számára az intézményi ellátás lenne a legmegfelelőbb . 2017-ben az érintett korosztály mindössze három százaléka (55 ezer ember) élt bentlakásos intézményben, 2019 elején 24 ezren voltak várólistán, a várakozási idő 1,5-2 év volt. Munkaerőhiány és finanszírozási problémák miatt az önkormányzatok sem képesek mindenhol maradéktalanul megoldani az idősek ellátását, vannak települések, ahol nincs szociális étkeztetés, sem pedig házi segítségnyújtás. Mindent összevetve a 65 éves és idősebb lakosság csupán 9,7 százaléka (184 ezer fő) részesül étkeztetésben és 4,9 százaléka (92 ezer fő) házi segítségnyújtásban. Utóbbi magába foglalja a szociális segítést (háztartásvezetés) és a személyi gondozást (ápolási feladatok)...

MI LESZ A LEGELESETTEBBEKKEL?

G7.HU
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2020.04.07


A 70 százalékos bérkipótlással a kormány végre a jó iránya indult el. Be kellett látnia, hogy ez most elsősorban egy keresleti oldali és megélhetési válság, azaz a magyar állam sem fogja elkerülni, hogy átvállalja állampolgárai megélhetésének biztosítását, méghozzá tömegesen. Ezt korábban már felvállalta az állam a Távol-Keleten, Kelet- és Nyugat-Európában, sőt, még az Egyesült Államokban is. Ehhez képest a magyar 70 százalék – nem a teljes bérre, csak a kieső részre vonatkozik – relatíve szerény vállalás, de legalább elengedte a kormányzat az „aki akar, képes munkát találni” régóta dédelgetett fikcióját. Ez az ország nagy részén eddig sem volt így, a vírus idején pedig pláne nem.

Továbbra sem világos azonban, hogy mi lesz a társadalom legelesettebb rétegeivel. Jelentős lesz azoknak a száma, akiket a munkáltató nem részmunkaidőre rak át, hanem el fog bocsájtani, vagy már el is bocsájtott. Az eddigi, Európa-rekorder rövid és alacsony összegű munkanélküli segély itt elégtelennek fog bizonyulni.

Ismert, hogy a magyar háztartások háromnegyedének továbbra sincsen pár hónapnál hosszabb időre elegendő tartaléka. Ezt nagyjából a nyár közepére felélik. Ha a válság ennél tovább tartana, nagyon súlyos helyzet alakulhat ki...

AZ INGYENES PARKOLÁS POPULIZMUS ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK ELLENI BOSSZÚ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.06.Orbán az ingyenes parkolási rendelettel megnyitotta az utat és megkönnyítette, hogy az emberek ne tartsák be a járványügyi intézkedéseket, az otthonmaradást és a távolságtartást. Mindezt azért, hogy ezzel megbénítsa azokat az önkormányzatokat, amelyeket ellenzéki polgármesterek vezetnek, és ezzel büntesse azokat a városokat, településeket, ahol ellenzéki polgármestert és képviselőtestületet választottak. A fideszes vezetésű települések más forrásból megkapnak majd mindent, a járvánnyal kemény küzdelemre kényszerített ellenzéki önkormányzatok pedig semmit.

Azt mondani sem kell, hogy egy világjárvány idején, amikor emberek élete forog kockán, milyen aljasság az, és milyen beteg, aljas, mocsok embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki még ebben a helyzetben is a politikai és a hatalmi érdekeit tartsa szem előtt, és bosszút álljon azokon, akik nem rá szavaztak. Igaza van Gyurcsány Ferencnek, Orbán egy mocskos útonálló, gengszter bűnöző, aki nem államfréfi, hanem egy igazi aljadék, aki csak a gengszterkedéshez ért, de kormányozni nem tud. Szíve nincs, a saját népét pedig csak eszköznek tekinti és nagy ívben szarja le őket. Ez a helyzet.

Orbán ún. “zsenialitása” a gengszter mentalitásában van, hogy képes olyan eszközzel bosszút állni, ami látszólag az emberek érdekét szolgálja. Igazi populista intézkedés az ingyen parkolás. Józsi ezt szereti, ha nem kell fizetni, fasza gyerek az Orbán Viktor, aki ezt elrendelte. Csak arra nem gondol a Józsi, hogy az ő bedobott parkolási díjából mentenék meg az életét, és tartanak fenn olyan alapvető szolgáltatásokat és üzemeket, amelyek hiánya neki jobban fog fájni, mint a bedobott parkolási díj. Józsinak az agyáig ez már nem jut el. Orbán úgy szívatja meg a Józsiért aggódó, de emiatt Józsit megmenteni nem képes önkormányzatokat, hogy közben a Józsinak ez tetszik, és azokat utálja meg, akiket Orbán fosztott meg a működési feltételektől.

Orbán gazdasági csomagja nevetséges. Tökéletesen alkalmatlan a várható gazdasági krízis kezelésére, és abszolút bizonyítéka annak, hogy ez az ember alkalmatlan a kormányzásra, a hatalmi játszmákon kívül nem ért semmihez. Az ő esze csak arra való, hogy a csavaros nem magyar észjárásával arra számítson, hogy majd az Európai Unióból kiveri a pénzt, amire szükség van. A gazdasági intézkedések leple alatt pedig kicsinyes bosszút álljon azokon, akik merészeltek nem Orbán Viktorra szavazni. Tanulja meg mindenki, hogy aki Orbánnak ellenáll, az nem ússza meg. Erről szól az önkormányzatoktól, az ellenzéki pártoktól közvetlenül és közvetve elvett pénz...


KÉSZ A FIDESZES KÉPVISELŐK KIZÁRÁSÁT KEZDEMÉNYEZŐ NÉPPÁRTI LEVÉL TERVEZETE

NÉPSZAVA 
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.04.07.


Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak.

Ahogy lapunk korábban megírta, a Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. A levél vázlata mostanra elkészült, 14 küldöttségvezető írt alá, és a tervek szerint szerdán küldik el Manfred Weber frakcióvezetőnek. 

Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak az Európai Parlamentben. Többen most ennek is véget szeretnének vetni. 

A fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. A friss parlamenti felhíváshoz azonban újabbak csatlakoztak. (A Tuskhoz intézett levelet 11 ország pártvezetői írták alá). A Webernek címzett “petíció” aláírói skandináv, benelux, cseh, szlovák, észt, ír, lengyel, litván, máltai, portugál pártok EP-s delegációvezetői. Parlamenti forrásokból származó értesüléseink szerint még a görög tagpárt nemzeti delegációja csatlakozhat a kezdeményezéshez, bár ők külön is megkeresték a politikai csoport vezetőségét. 

Levelében a 14 küldöttségvezető sürgeti a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékekek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakciójának követnie kell a pártcsalád döntését, és ki kell állnia az alapító értékeik és a politikai meggyőződésük mellett. A levélírók kifejezik mélységes aggodalmukat a legutóbbi magyarországi fejlemények, különösen a március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény miatt, amely a magyar kormányt de facto felhatalmazza a rendeleti, kormányzásra, világosan megszabott határidő nélkül. Szerintük az EPP pártcsalád és a pártfrakció erkölcsi kötelessége, hogy megvédelmezze a liberális demokráciát és a jogállamot, különösen olyan súlyos válságok idején, mint a jelenlegi. “Cinikus dolog felhasználni a járványt a polgári szabadságjogok elnyomására, az illiberális politika előtérbe helyezésére és az EU bűnbakká nyilvánítására hazai politikai célok érdekében” - írják.

OTT A VÉGÜNK, HA NEM BESZÉLJÜK MEG NYÍLTAN, MI JÓ, ÉS MI NEM A JÁRVÁNY KEZELÉSÉBEN

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2020.04.07.


Nagyon későn kezdtük a tesztelést, és még mindig nem elég széles körben végezzük, ezért csak becsült adataink vannak a koronavírus-fertőzöttek valódi számáról. A kormány létrehozott egy matematikusokból, statisztikusokból álló munkacsoportot, hogy adatelemzéssel és prognózisokkal segítse a járványügyi intézkedéseket. Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense is e munkacsoport tagja. Szerinte egyelőre jól állunk, de őszintén beszélt a kockázatokról és a hiányosságokról is. Interjú:...

AZ ORBÁN-CSOMAG CSAK ÁTVERÉS!

HÍRKLIKK
Szerző: SZEKERES IMRE
2020.04.07.


A bejelentett húsz helyett, három százalékát teszi ki a GDP-nek. Nem más, mint a meglévő költségvetési tartalékok átcímkézése. Nem biztosít több pénzt a járvány elleni védekezésre, nem ad pénzt a városoknak, falvaknak az idősek és rászorultak ellátására. Nem ad pénzt a vállalkozásoknak, és nem ad pénzt a nehéz helyzetbe került munkavállalóknak. Nem csoportosítja át az EU támogatásokat sem az egészségügyre, sem a gazdaság élénkítésére és a munkahelyek megőrzésére.

1. Orbán Viktor közölte, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át annak érdekében, hogy a járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági kárait mérsékeljék, a költségvetés hiányát pedig az eddig tervezett egyről 2,7 százalékra emelik. (Forrás: Magyar Közlöny: 2020/66.)

A magyar GDP tavaly több, mint 42’660’000 millió forint volt, amelynek húsz százaléka 8’532’000 millió forint. A Magyar Közlönyben megjelent gazdaságvédelmi alap összesen 1’345’000 millió forintot tesz ki, vagyis a tavalyi GDP alig több, mint három százalékát...

UNGÁR ORBÁN OLDALÁN

HVG ONLINE
Szerző: BAUER TAMÁS
2020.04.07.


Az ellenzéki pártokat, amelyek egyaránt élesen szembehelyezkednek a Fidesz hatalmával, áthidalhatatlan nézetkülönbségek választják el számos kérdésben. Ez a véleménycikk még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt született írásra válaszol, abban a reményben, hogy a vírus témája mellett más, elvarratlan megbeszélnivalóinkhoz is vissza lehet térni.

A 2010 előtti idők visszatérését jelentené Ungár Péter szerint, ha egy esetleges 2022-es győzelem esetén az Orbánnal szemben összefogni kényszerülő ellenzékben Gyurcsány Ferenc dominanciája érvényesülne. Amit ugyanis a DK képvisel, s ami a 2010 előtti politika folytatása lenne, annak Ungár szerint nem szabad meghatároznia az ellenzék közös politikáját a választási kampányban és a majdani kormányzásban.

Igazat adok Ungárnak abban, hogy az ellenzéken belüli vitának mindenekelőtt nem listákról és miniszterelnök-jelöltekről, hanem politikáról kell szólnia, másképp fogalmazva arról, hogy mit is kezdjen az országgal az, aki reményeink szerint valamikor majd felváltja Orbánt és társait az ország vezetésében. Örvendetesnek tartom, hogy Schiffer András visszavonulását követően végre komoly LMP-s politikai gondolkodóként lép fel, akinek álláspontját nem lehet alapos megfontolás nélkül félre tenni...

JOSEPH E. STIGLITZ: A NAGYOBB EGYENLŐSÉG ÉS A JOBB GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNY KÉZ A KÉZBEN JÁRNAK

BALRA ÁT!
Szerző: TÁRKÁNYI PÉTER
2020.04.04.


A fejlett gazdaságokban jelentősen emelkedtek a társadalmi egyenlőtlenségek az elmúlt 35 évben. Ez a folyamat nem magyarázható kizárólag a munkavállalók eltérő termelékenységével: a járadékvadászat és a munkavállalók gyenge alkupozíciója is kiemelt szerepet játszik. Az egyenlőtlenség gyenge keresletet és instabilitást okoz, ellehetetleníti az egyéni lehetőségek kiaknázását és korlátozza a közösségi beruházásokat. Mindez hátrányosan hat a gazdaság egészére nézve. A megoldás a munkajövedelmek progresszív átalakítása, a munkavállalói érdekképviseletek megerősítése, az oktatási rendszer fejlesztése, a közösségi beruházások növelése, és a tőkejövedelmek és a vagyon megadóztatása...

MATOLCSY GYÖRGY: ELINDÍTJUK AZ NHP HAJRÁ!-T

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.04.07.


Az MNB feltámasztja a Növekedési Hitelprogramot és módosítja a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. Állampapírokat fog vásárolni, vagyis elkezdi hitelezni az államot. Matolcsy György szerint két b betű már megvan, de kell még egy harmadik.

Sajtótájékoztatót hirdetett a jegybank, amelyet a szokásoktól eltérően személyesen Matolcsy György elnök részvételével. A Monetáris Tanács átfogó intézkedésekről döntött - kezdte bejelentését Matolcsy.

Jön az NHP Hajrá!

Tájékoztatájót az elmúlt évek "nagy sikereinek" felemlegetésével kezdte. De most ott tartunk, hogy a vírus miatt veszélybe került minden, amit elértünk. A vírus megtámadta Magyarországot - mondta. A jegybanknak meg kell erősítenie az ország pénzügyi helyzetét. A cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára.

Matolcsy öt lépést kíván kihangsúlyozni a Monetáris Tanács döntései közül.
- Az első, hogy feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, ezúttal "Hajrá!" lesz az elneve. Ezer milliárd forint lesz a kerete, plusz az NHP+ meglévő 500 milliárdos kerete. Az NHP futamidejét 20 évre emelik, és tíz milliárd forintra az elérhető hitelösszeget. A vállalkozások eddig sok különféle célra vettek fel korábban NHP-hitelt. Az NHP Hajrát bármilyen célra fel lehet majd venni. Akár bérfizetésre is. Akár meglévő hitel kiváltására is.
- Az NHP-ban részt vevő bankoknak 4 százalék hiteltámogatást adnak. Ez a kamattal együtt 6,5 százalékos "nyereséget" jelent. De Matolcsy azt szeretné, ha a bankok versenyeznének, és alacsonyabb kamattal kínálnák. Az intézkedés 2021 júliusáig él. A jegybank a bankoknak kéthetes hitelbírálati időt ír elő - mert most gyorsaságra van szükség.
- A jegybank "megjavítja" nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. 10 év helyett 20 évre adják, 20 milliárdról 50 milliárdra emelik az egy cégre jutó részt. De a program keretét egyelőre nem emelik, a fele ugyanis még megvan.
- A jegybank 250 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe.
- 1500 milliárd forinttal javította a jegybank a bankrendszer likviditását, illetve a tartalékképzési kötelezettség javításával 250 milliárd likviditást hagy a bankrendszerben.

Mindesz összesen 3000 milliárd forint "új forrás a gazdaságnak" Matolcsy szerint...

HAT HÉT BEZÁRTSÁG UTÁN ÉLESEDIK A HELYZET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZALAI ANNA
2020.04.07.


Az összezártság a legszeretettebb emberrel is elviselhetetlen nyomást jelenthet egy idő után – mondja Dúll Andrea, az MTA doktora, az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára.

Lassan több időt visz el a kollégák lelkének ápolása, mint az aktuális feladatok megbeszélése - fakad ki Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek üzemeltetési igazgatója, aki szerint ahogy nyúlik a távmunka ideje, úgy egyre jobban oda kell figyelni az otthon dolgozókra, mert egyre nehezebben viselik a bizonytalanságot, a bezártságot és a folyamatosan rájuk ömlő rossz híreket. Sokan szinte könyörögnek, hogy bejöhessenek dolgozni – toldja meg a fentieket Keszler Ferenc, a cég vezérigazgatója, akitől azt is megtudjuk, hogy a fővárosi cégnél a közszolgáltatás biztonságos fenntartása érdekében jelenleg a munkavállalók csaknem harmada a vészhelyzeti protokoll szerint otthonról dolgozik. 

Életünk alapjában véve jól elkülönülő terek mentén tagolódik – magyarázza a Népszava tömeges home office kiváltotta szorongásra vonatkozó kérdésére Dúll Andrea egyetemi tanár, akinek fő kutatási területe a minket körülvevő terek ránk gyakorolt hatása. - Az otthonunk áll hozzánk legközelebb, ez a biztonság, a nyugalom, a feltöltődés és lazulás terepe. Fontos színtér a kihívásokat, jó esetben szellemi aktivitást igénylő munkahely, míg a szórakozás és a közterek inkább az utóbbi időben váltak a mindennapok hangsúlyos részévé - mondja a környezetpszichológus, az MTA doktora, az ELTE Pszichológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. 

A különféle terekhez kapcsolódó tevékenységek évszázadokon keresztül egyértelműen elhatárolódtak egymástól, az azokban folytatott viselkedést írott és íratlan szabályok határozták meg. Az elmúlt évtizedekben a mediatizált és virtuális világ megbontotta a korábbi egyértelmű térszerkezetet. Gondoljunk csak arra, hogy leveleink olvasásával már a reggeli 7-es buszon elkezdünk dolgozni és a főnök hívását este is fogadjuk. A külvilág történései figyelmet, aktív jelenlétet igényelnek, eseménynek számítanak, míg az otthoni létet a lebecsült, de végtelenül hasznos rutinok uralják, amelyeknek fontos mentálhigiénés szerepe van. Ezek a bevált, ismerős hatást kiváltó, ismétlődő cselekmények segítenek a lelassulásban, a kint végtelenül áradó ingerek feldolgozásában, a feltöltődéshez szükséges befelé figyelésben. 

Az iskolák bezárásához társuló kényszerű home office, no pláne egy esetleges karantén felborítja ezt a megnyugtató rutint. Már otthon sem lehet ellazulni, a külvilág betüremkedik. Gondoljunk csak arra, hogy a tanárok által otthonról tartott online órák, a céges megbeszélések során a kamerákon keresztül olyanokat is beengedünk az otthonunkba, akiket alapesetben távol tartanánk...

NYOMÁS A SZELEPEN: MIÉRT NEM AZ ADÓPOLITIKA?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2020.04.06.


Ahogy a kialakult ellenzéki-, és kormány-kommunikáció mutatja, Orbán Viktor alapvetően megveregetheti a saját vállát. Nem csak a társadalmat sikerült atomizálni a „maradj otthon, és ne foglalkozz az idősekkel sem” kampánnyal. S amely állapotnak jelenleg a törvényi „konszolidálása” zajlik. Az önkormányzatok piszkálásával láthatóan kommunikációs kapkodásra sikerült kényszeríteni az ellenzéket is. A koronát valószínűleg a „Budapest a bűnös” ismételt sulykolásával teszik fel a vírusra.

A kialakított helyzettel az ellenzéki kommunikáció, például, jobbára most az önkormányzatok anyagi helyzetén, kézi-vezérlésén pörög. Olyan képet kialakítva, mintha a kialakított helyzet csak az ellenzéki önkormányzatok területén élőket érintené. Holott nem. Egyébként a valós intézkedési logika pont az ellenkezőjét indokolná, mint ami zajlik. A lakásukba kényszerített embereknek a valós környezetük értékelődik fel. Ezek pedig a lokális önszerveződések, amelynek a hivatalos formája nem más, mint az önkormányzat. Így az emberek tényleges érdekeinek a képviselete az önkormányzatok erősítését, és nem gyengítését indokolná. Mindegyikét. Válogatás nélkül. Ha a kormány a nem-közösségi gépjárművek használatát akarja szorgalmazni, akkor azt elősegíthette volna az üzemanyagok adóztatásának a megváltoztatásával is. Ráadásul úgy, hogy valóban mindenütt segített volna vele. A nehézségekkel küzdő szállítókon is. Vidéken is. Valójában azonban Orbán az üzemanyagok adóján továbbra is nyerni akar. Esze ágában sincs abból engedni. Így viszont jobbára csak a magánhasználatú gépkocsi-használaton, és azon is csak a nagyobb városokban segít. Sem az időseknek házhoz szállítókon, sem másokon, a vidéken élőkön, a vállalkozásokon nem.

Jól mutatva azt a szemforgatást, ami zajlik, és ami alapvetően továbbra is idiótának kezeli a lakosságot. Általában is. Miközben utal azért arra is, hogy a vezérnek fáj a városok egy részének elvesztése. Budapest pedig hagyományosan Orbán bűnös városa. Amelynek a vezetését nyilván érzékenyen fogja érinteni az ingyenesre ígért parkolás okozta bevétel-kiesés. Miközben a tisztifőorvossal vitetik el a bejelentés valamennyi „örömét”, hogy amelyben rögzíthették: Budapest nem tartja be az otthonmaradási kényszert okozó vezéri rendeletet. Azaz, ha tömeges lesz a járvány, arról nem a korábban kivérzett egészségügy helyzete tehet. De nem is az, hogy képtelenek voltak megszervezni a tömeges teszteket. Amelyhez Müller Cecília ugyan gyártott, és kinyilatkoztatott valami ideológiát, de ennek komolysága hagy némi kívánnivalót maga után. Köztük a tisztifőorvos más területen való foglalkoztatásának vágyát. Elvégre lehet, hogy igazán profi a krumplipucolásban. Miközben természetesen tudjuk: a tisztifőorvos jelenleg pontosan azt a szerepet tölti be, amit korábban Kósa, vagy rezsi-Szilárd. Kommunikációs pofozóbábú...

CSAK MAGYARORSZÁGON NEM KAP A LAKOSSÁG SEGÉLYT A JÁRVÁNY MIATT - AMIBŐL MOST MEG KELLENE SEGÍTENI A LAKOSSÁGOT, AZ A SAJÁT PÉNZÜK - ORBÁN SAJNÁLJA A LAKOSSÁGTÓL AZ ÁLTALUK ELLOPHATÓ KÖZPÉNZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.07.


Szinte minden nyugati demokratikus országban a lakosságot segélyezik a válság hatásainak csökkentése miatt, még az ultrakapitalista Amerikában is, ahol a legkevésébé sem fordulhat elő, hogy bármit kapjon valaki “semmiért”. De ez a válság túlélésének és a gazdaság életben tartásának minimális feltétele. Egyedül Orbán fasiszta állama sajnálja az adófizetők pénzét az adófizetőktől, mert még mindig csak saját strómanjai és oligarchái hízlalásásra, Orbán a saját családjának gazdagodására gondol. Magyarországon az emberek nagy többségének nincsenek tartalékai, ami egyes körzetekben éhezéssel fenyeget.

Magyarországon kulturális hagyomány is, hogy az emberek többsége feléli a jövedelmét, akkor is, ha jól keres, és nem képez jelentős tartalékokat. Ha kevés van, azt is felélik, ha sok, azt is “eltáncolják”, megy a wellness-hétvége biznisz, utazások, bulik. De a többségnek erre sincs pénze, a helyzet pedig az, hogy egy ilyen világjárvány esetén nincs mihez nyúlnia. Márpedig, ha az embereknek elfogy a pénzük, nem tudnak alapvető cikkeket és élelmiszert vásárolni, nem tudják a közüzemi díjakat és egyéb költségeket fizetni, az nem csupán a gazdaság egészére van rossz hatással, hanem egyeseket életveszélybe sodor.

Most láthatja mindenki, miből van pénzbőség az Orbán-rezsim kezében, miért tudnak százmilliárdokat ellopni, stadionokra költeni, afrikai országok korrupt hitelezésére, és közel-keleti templomok építésére fordítani: az uniós pénzzuhatag mellett azért, mert Orbán leépített minden “extra” kiadást, megvont mindent a lakosságtól. Kiéheztetett oktatásügy, egészségügy, önkormányzatok, szociális háló, éhbéren tartott közmunkás sereg, és ugyanezt a stratégiát folytatja a világjárvány idején is. Szórja a port az emberek szemébe a pimitív és süket propagandával, a hazugságaival, a műparaszt kocsmai dumájával, miközben nem adja oda az embereknek azt, ami járna nekik, hanem ellopja tőlük.

Még a legnagyobb baj közepén is képes lopni, Mészárosnak és Tiborcznak milliárdokat juttatni, történelemhamisító alapítványt tőkésíteni, a magánvagyonát gyarapító Belgrád-Budapest vasútvonal építését titkosítani. Az egyetlen lakosságot érintő intézkedése, a banki hitelek fizetési moratóriuma közgazdasági őrültség, a magyar gazdaságra és a lakosságra visszahulló átok lesz. Megállítja vele a gazdaság és a pénzügyi szféra normális működését, a pénz körforgását, miközben csak eltolja a fizetést és aztán még nagyobb terhet jelent az embereknek. Ennek oka is az, hogy a veszteség ne nála, hanem a bankoknál jelentkezzen, és ne az ellopható közpénzből kelljen áldozatot hozni, mert az kell az Orbán-családnak és a strómanjainak...

MÁR AZELŐTT PADLÓRA KERÜLTEK AZ ÖNKORMÁNYZATOK, HOGY A KORMÁNY TOVÁBB ÜTÖTTE VOLNA ŐKET

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.04.07.


A települési önkormányzatok 2018-ban 2 ezer milliárd forint bevételhez jutottak, aminek kicsit több mint fele érkezett a központi költségvetésből. A saját források közül a helyi iparűzési adó (hipa) volt a legjelentősebb, ezt az ingatlanok adói követték, és harmadik helyen állt a gépjárműadó, amit most egy tollvonással elvesz tőlük a kormány.

A bejelentés szerint a kormány 35 milliárd forintot vár a gépjárműadó einstandolásából, ami teljesen megalapozott, hiszen 2018-ban 32 milliárd folyt be ebből. Igaz, az intézkedés részben visszamenőleges hatályú, és mivel az első negyedév már eltelt az évből, a kormány valószínűleg olyan bevételeket is elvesz az önkormányzatoktól, amiket azok már el is költöttek.

Elsőre nem is tűnhet ez olyan nagy összegnek, de a szűkös forrásokból gazdálkodó önkormányzatoknál

a gépjárműadó adta az összes bevétel 1,2 százalékát.

Ráadásul elég az önkormányzati bevételek megoszlását alaposabban megnézni, hogy kiderüljön, más miatt is drasztikusan csökkenni fognak a bevételeik. Az összes bevétel negyedét ugyanis a hipa teszi ki. Ez pedig a gazdasági visszaesés miatt jelentős mértékben csökkenni fog...

NESZE SEMMI, FOGD MEG JÓL, AVAGY MENTSEN MEG AZ ORBÁN-KORMÁNY

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.04.07.


Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a háromütemű gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét, ennek alkalmán kicsit elmélkedett arról, hogy noha nem mi okoztuk a válságot, szembe kell vele néznünk, és ez minden bizonnyal sikerülni is fog, úgy egészségügyi, mint gazdasági téren.

Azonban a most bejelentett második ütem alapján úgy tűnik, a nagy gazdaságmentésben a miniszterelnök sajnos elfeledkezett néhány millió emberről, akik szintén ennek az országnak a polgárai, és a kormánynak kutya kötelessége lenne megmenteni őket.


Na nem jogi értelemben, mivel jogi értelemben nem tartozik nekik semmivel (vagy ha tartozna, akkor a kétharmad vagy a rendeleti kormányzás tenne róla, hogy ne tartozzon), ahogy erkölcsi értelemben se lenne kötelessége, tekintve hogy a tőkés rendszer erkölcsei szerint akinek nincs semmije, az meg is dögölhet az árok partján. Dolgozott volna többet, meg hát félre kellett volna tenni az ínséges időkre (még ha a rendszer logikájából fakadóan ez a dolgozók jelentős része számára lehetetlen is). Mindazonáltal egy ország vezetőjeként tartozik némi felelősséggel az állampolgárok iránt, persze hogy ez a felelősség milyen szintű és milyen segítségnyújtás fér bele, mi számít túlzásnak, és mi az a terület, ahol az államnak nincs keresnivalója, az politikai beállítottság kérdése.

Jobboldali kormánytól egyébként nem meglepő, hogy nem érdekli különösebben a munkások helyzete és azt mondja, nincs ingyenpénz de mikor „szétnéz az ember a világban, akkor azt látja, hogy a legmegátalkodottabb népnyúzók, a leszivárgó gazdaság (trickle-down economics) meséjében rendületlenül hívők (tudjátok, ők azok, akik szerint ha csökkentjük a gazdagok adóit, az ők plusz gazdagságából majd lecsorog nekünk is), és az állami beavatkozás nagy ellenzői is úgy szórják a közpénzt, mintha nem lenne holnap”, és az eddigi világrend recsegve-ropogva készül önmagába roskadni, akkor azért minimum furcsa.

Mindenesetre a miniszterelnök – egyelőre legalábbis nagyon úgy tűnik – leginkább a gazdasági szereplők megmentésén fáradozik, erről árulkodik a mostani terve is.

Orbán öt pontba szedte mondandóját, ezeknek elvileg több alpontja lesz, melyek a gazdaság széles spektrumát fogják át, itt most azokat tárgyaljuk, melyekről a bejelentésen beszélt – a részletek várhatóan kedden vagy szerdán derülnek ki...

HA LENNE PÉNZ, AKKOR NEM LENNE MASZATOLÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Vogronics A.
2020.04.07.


Akkor összefoglalom: nesze semmi, fogd meg jól. Megvan? Oké. Körülbelül ez volt Orbán tegnapi bejelentésének lényege. Mellébeszélés, kamuzás, csúsztatás. Végül is csak a tények maradtak ki az ömlengésből, mint általában. Ezt így szépen csokorba lehet kötni, és átadni a tátott szájjal figyelőknek.

Szóval az van, hogy szinte minden földrésznek sikerült belelépnie globálisan ebbe a Covid-19 nevű szarba, mindenki rendre süllyed. Itt az egyetlen kérdés az, ki milyen mélyre merül el, és ki az, aki a saját haját megfogja és kirángatja magát. Azaz kik lesznek azok, akik vezetőkként a saját országaikat kirántják ebből a fekáliából. Mert cselekedni kell: gyorsan és hatékonyan. Nyilván ez a válság – és most beszéljünk a gazdasági részéről a járványnak – mindenkit, a gazdaság szereplőit lényegében egyformán érinti. A kicsiket pont úgy, mint a nagyokat, hiszen minden cégnek a maga szintjén kell majd kezelnie a krachot.

Sajnos azon már túlvagyunk, hogy azt mondhassuk: csak a turisztikai, utazási, vendéglátóipari, szórakoztatóipari cégeket érinti a legfájdalmasabban ez a kórság. Mindenhová gyorsan begyűrűzött, és ki lehet mondani: szinte mindent lebénított. Ennyi. Szerintem nincs olyan szektor, amelyik ne állt volna meg az elmúlt 2 hétben, és még állítólag csak most jön java. Erre fel a bonsai-cézár hétfőn bejelentette, hogy munkahelyeket teremt, meg kedvezményes hiteleket ad, meg a nyugdíjasok majd kapnak 4 részletben, négy év alatt 13. havi nyugdíjat. Bravó. Most szerintem sokan megnyugodtak és visszafeküdtek aludni.

Tényleg ennyit sikerült összehozni? Munkahelyeket minek akar teremteni? Azok ott vannak, a vírus előtt is inkább munkaerőhiány volt, mert a fél ország elment külföldre dolgozni. Gondolom, ha vége ennek a cirkusznak, visszatérhetnek, és például Ausztriában addig is az állam garantálja a kieső fizetésüket. Pont. Hogy képzeli? Hogy akinek most megszűnt a munkahelye, annak épít majd közmunkacentrumokat, és mindenki gazolni fog a stadionokban? Vagy utcaseprő lesz mindenki? Vagy újraéleszti a munkásőr programot? Tényleg visszarepülünk az időben, és énekelve felvonulunk majd május elsején? Ennyit sikerült összehozni a doktorúrnak? Ne már!

Hát nem azt halljuk évek óta, hogy mi még az Európai Unióra sem vagyunk rászorulva? Hogy mi szárnyalunk, mint a turulmadár. Hogy itt olyan stabil a gazdaság, hogy mi támogatunk mindenkit. Nem volt olyan nap, hogy ne adtunk volna más országoknak csilliárdokat templomokra, stadionokra, de még kórházakra is. Hol van a pénz, elvtársak? El kell venni az önkormányzatoktól, hogy legyen valahogy? Tényleg? Röpködtek itt az ezermilliárdok, de amikor zsebbe kéne nyúlni, akkor nincs pénz?

Nincs még egy olyan ország rajtunk kívül, ahol ne az lett volna az első lépése a kormányoknak, hogy a munkavállalóknak azonnali fizetést adjanak, a munkáltatóknak meg vagy eltörölték az adófizetési és járulékfizetési kötelezettségüket (hiszen így lehetne a legjobban megtartani a munkahelyeket, és nem kéne újakat létrehozni), ezzel is segítve a cégeket. Ehhez nem kell közgazdásznak lenni. Egész egyszerűen most az államnak kellene felvennie nemzetközi hitelt, ha nincs miből fizetnie, de mint fentebb kifejtettem: ha nincs, akkor nem értem, hogy miért nincs. Csak nem hűtlenül gazdálkodtak az EU-tól kapott pénzekkel és a magyar adófizetői forintokkal az urak?
...

MI LESZ VELED MAGYAR EMBER?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu

2020.04.07.


Ezt a problémát nem lesz könnyű megoldani.
Egyre közelebb a perc, amikor a szegények utolsó tartalékai is elfogynak, és aki azt hiszi, hogy ez csak a cigányokra vonatkozik (dögöljenek éhen pereputtyostól, ugye...), az rettenetes nagyot téved.
Merthogy elfogynak a tartalékai Juliska néninek is a Práter utcából, meg Sanyi bácsinak is a Kiss János altábornagy utcából, a nyugdíjat megzabálja az infláció, a gyerekeik is vergődnek, mert a munkahelyük bezárt, a tetejében Ede is hazajött osztrákból, merthogy az ottani munkahelyek is megszűntek.
Mikor újraindul a gazdaság ott, addigra itt még csak néz ki a nép a fejéből, tanácstalanul.
A kuszaszemű zseni természetesen megoldja majd a gondot, beindulnak a nyomdagépek, csak úgy köpik kifelé a forintot, fékje ennek semmi, ezért jó, hogy nem vezettük be az eurót.
Persze a kisember megfizeti majd ennek az árát az elszaladó inflációban, és piacra kerül sok értékes dolog, lakások, műtárgyak, ékszerek, meg minden, amire kereslet támad, mert enni kell, és nem minden tél kegyes, a klímaváltozás nem túl szilárd alapja a tüzelővásárlási terveknek.
No bumm, hát majd nem százan fagynak meg, hanem ezerkétszázan, miért nem hunytak el csendesen a vírus segítségével?
A nép persze enni akar, darabideig el is lehet trükközni azzal, hogy Nagyurunk személyesen osztja a krumplit szemenként, de ha nem bírja a tempót, akkor jöhetnek mindenféle Soros-ügynökök által előidézett zavargások, megugrik a bűncselekmények száma, Mari néni tyúkjait bunkerben nevelgetheti, ha van mivel etetni őket, a városi népek meg megeszik a macskát.
Merthogy jöhet itt még aszály, muszáj és viszály - de jöhet árvíz és jégverés is, a természet találékony.
Ha csak a fele jön be egyszerre, akkor is tragédiája lesz ez a szétzilált, lezüllesztett magyar társadalomnak, melynek nagy részéből már kihalt a szolidaritás, ma már többnyire magának kapar a magyar...

MOST NE LEGYEN BETEG, VAGY LEGYEN NAGYON TÜRELMES

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.04.07.


A koronavírus járvány miatt egyik pillanatról a másikra minden átalakult a magyar egészségügyben. A betegek, a kórházi személyzet védelme, és a lélegeztetőgép-kapacitások kihasználása érdekében épületeket ürítettek ki, egész osztályokat telepítettek át, és minden szakterületen meghatározták, milyen ellátást lehet elhalasztani. Műtétek maradnak el, a szülésnél csak egy hozzátartozó lehet bent, de neki kell vinni a védőruhát. Lehet, hogy messzebb kell majd utazni a művesekezelésre, és a fogorvosi ügyeletre is, ahonnan elküldhetik az embert, ha nem sürgős a problémája. Halasztják a HPV-oltások beadását, a népegészségügyi szűréseket, a jóindulatú daganatok vagy a rákmegelőző állapotok kezelését is.

A koronavírus járvány miatt olyan nagy átalakítások zajlanak az egészségügyben, hogy most nem túl jó megbetegedni. Az Index szerkesztőségébe érkezett levelek alapján az ember könnyen két szék közt a pad alá eshet, vagy egyéb meglepetés érheti. Egyik olvasónkat nemrég kontrollra rendelte vissza kezelőorvosa az egyik budapesti klinikára, de mire a beteg odaért, a klinikát üresen találta. Mint megtudta, az intézetet egyik pillanatról a másikra áttelepítették egy másik helyre, hogy meg tudják valósítani a zsilipes beléptetést.

Másik olvasónk gyerekeitől kapta el feltehetően a klasszikus influenzát. Gyerekei hamar kikeveredtek belőle, az ő köhögése azonban nem múlt. A mellkasa szúrt, a háziorvos által felírt gyógyszer nem segített. Addigra viszont bevezették a veszélyhelyzetet, és azt mondták neki: csak akkor vizsgálják ki, ha negatív koronavírus tesztje van. El kellett ezért mennie a Szent László kórházba, kockáztatva, hogy megfertőződik, majd az ottani negatív teszt eredményével végül eljutott egy orvosi ügyeletre. Ott az ajtón keresztül közölte vele az ügyeletes orvos, hogy valószínűleg bordaközi idegbecsípődése van, szedjen rá fájdalomcsillapítót. A fájdalom nem múlt, a betegnek végül nem sikerült elérnie, hogy valaki meghallgassa a mellkasát és esetleg csináljon egy röntgent...

CSAK A SZÁJÁT FIGYELJÉK, MERT CSAL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.07.


Azért figyeljünk a külsőségekre is: Orbán Viktor ismét odaállt a sok-sok zászló elé – odaszállították az állami televízió stúdiójába? –, maga mögé rendelte három miniszterét, közülük Palkovics vigyázzban hallgatta főnökét, és gondterhelt arccal közölte, mily igazságtalan ez a helyzet. Mármint a vírus, a járvány, amely egy már-már tökéletes állapotba hozott országra rontott. De ez már a tartalom, bármennyire is – amúgy – tartalmatlanok a mondatok. Illetve mégsem azok; a propaganda részei.

Mégis, mielőtt erről beszélünk: vajon most miért ezt a módját választotta Orbán Viktor a kormányzati intézkedések bejelentésének? Miért nem az Országgyűlést? Miért hagyta ott ezért a performanszért a Facebookot? Mintha a miniszterelnök képtelen lenne eltalálni, hogy mikor melyik eszközt, fórumot kellene mondandójához felhasználni.

Ha valami – gondolom én –, ez a közlés igazán a parlamentre tartozott volna, hogy azonnal meghallgathassa – nem azt írtam, hogy meghallja – az ország másik felének véleményét, és erről ne a Nézőpont Intézet felméréséből tájékozódjon...

ÖNKÉNTES ÜGYINTÉZŐK, ÉRINTÉSMENTES PIAC – MEGOLDÁSOK A VESZÉLYHELYZETBEN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: ZIMRE ZSUZSA
2020.04.07.


A vírus alapjaiban változtatta meg a szokásainkat. Az emberek nagy része otthonról dolgozik, igyekszik redukálni a kijárást, és közben bíztatni a környezetében élőket, főleg az idősebbeket, hogy maradjanak otthon. A kialakult helyzetre számos önkormányzat gyorsan reagált, máshol pedig a civilek vették kezükbe a szervezést, legyen szó ügyintézésről vagy épp egy teljesen új kezdeményezésről. Mert nemcsak problémák vannak, de megoldások is léteznek.

A 18000 fős pest megyei településen, Pomázon, 2300 hetven év feletti ember él – főleg kertes házakban. Az önkormányzat egyesével keresett fel mindenkit, szórólapon ajánlva fel nekik a segítséget bevásárlásban, postára menésben, illetve gyógyszerek kiváltásában. Azok, akik élnek a lehetőséggel, a nap 24 órájában hívhatják az önkéntes tűzoltók számát, és jelezhetik az igényüket. A rendszerbe eddig 80 fő regisztrált be, és hetente egy ügyintézést lehet igényelni.

Az interneten rögzített adatokat két koordinátor kapja meg, naponta egy alkalommal. Ők továbbítják az önkéntesek felé a jelzést. Minden önkéntes kapott kesztyűket, maszkot és egy igazolást arról, hogy ezt a tevékenységet végzi. Jelenleg 18 önkéntes végzi a feladatokat, de az igénybe vevők számától függően ez emelkedhet.

A tapasztalatok szerint az idős emberek megértéssel fordulnak a helyzethez, kellő humorral képesek kezelni azt, de igényük van arra is, hogy valaki beszélgessen velük. Többször próbálnak meg fizetni a szolgáltatásért, hiába jelzik nekik, hogy ez egy ingyenes szolgáltatás. Az önkéntesek szerint az ellátottak megbíznak bennük, sőt, olyan is akadt, akik maszkot varrt a segítőnek, egy másik pedig virágot szedett a kertjéből...

MEGSZEREZTÜK ORBÁN LEVELÉT: ÍGY MÓSZEROLTA A NÉPPÁRTBAN ANNAK ELNÖKÉT

MAGYAR NARANCS
Szerző: B. SIMON KRISZTIÁN, M.L.
2020.04.07.


Nagykövetségek küldik ki azt a levelet, amelyben a magyar miniszterelnök azt állítja: az őt kritizáló Donald Tusk hátráltatja a koronavírus elleni fellépést.

Úgy látszik, Donald Tusk az európai liberálisok és a baloldal retorikájához igazodik, és alaptalan aggodalmakat fogalmaz meg egyes tagpártjaink demokratikus elköteleződésével szemben” - így fakadt ki Orbán Viktor abban a március 27-i levelében, amelyet azt követően írt a Néppárt (EPP) tagpártjainak, hogy az európai jobboldali szövetség elnöke jelezte: meg kell vizsgálni, hogy az egyes EU-s országok intézkedései megfelelnek-e a jogállami normáknak. Tusk nem rejtette véka alá az elmúlt napokban, a magyar felhatalmazási törvény kifejezetten aggasztja.

Múlthéten már írtunk róla, hogy az AFP hírügynökséghez eljutott egy Orbán-levél, amelyben a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnöke ellen hergeli a pártcsalád vezető politikusait. Brüsszeli forrásból most hozzájutottunk a teljes dokumentumhoz, amelyet nagykövetségek továbbítottak az EPP tagpártok elnökeinek.

Mint ismeretes, pont egy éve függesztették fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, miután számos tagpárt jelezte, Orbánék folyamatosan építik le a magyarországi jogállamot, sértik meg az európai demokrácia írott és íratlan szabályait. A tavaly októberben az EPP elnökévé választott Tusk februárban jelezte: mivel „nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása”, ezért érvényben marad a felfüggesztés...

FALUN KÖNNYEBB „NEM KIJÁRNI”, MINT BUDAPESTEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2020.04.07.


A fővárosban egyre többször kell intézkedniük a rendőröknek, mert a kijárási korlátozás szabályait megsértik, miközben a jó idő miatt egyre többen vannak kint a köztereken, a városhoz közeli kirándulóhelyeken.

- Könnyű neked, hátramégy a kertbe, kihúzogatod a gyomokat, kapálsz kicsit, már megvan a napi mozgás a jó levegőn, ha akarsz, sétálsz pár métert, s kint vagy a réten vagy az erdőben, ott kis túlzással csak őzekkel találkozol, emberrel sehol. Nekem azért is fél órát kell buszoznom, hogy ne csak kőrengeteget lássak. Te a kerítés két oldalán, szabad levegőn beszélgethetsz a szomszéddal, én legfeljebb a szűk lépcsőházi fordulóban vagy az erkélyen át, négy másik hallgatózó szomszéd társaságában – zajlott a párbeszéd egy fővárosi és egy vidéki barátnő között, hétköznapi módon rávilágítva arra: ami az egyiknek könnyen elfogadható, a mindennapjait alig megnehezítő korlátozást, az a másiknak sokkal problémásabban betartható rigorózus szabályozást jelent. 

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján is kitértek arra, hogy Budapesten egyre többször kell intézkedniük a rendőröknek, mert a kijárási korlátozás szabályait megsértik, miközben a jó idő miatt egyre többen vannak kint a köztereken, a városhoz közeli kirándulóhelyeken...

AZ ORBÁN-REZSIM GYENGE PONTJA

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.04.06.


A rezsimet -- a gyenge kormányzati teljesítménye miatt -- a folyamatos erőkoncentráció és a hatalmi radikalizálódás hajtja előre.

A gyenge kormányzati teljesítmény oka a versenyképesség logikájával és a közjó távlatos szolgálatával nagyjából tökéletesen szembehelyezkedő társadalom-/politikafelfogásának és a nemzeti erőforrások szándékos elvonásának kombinációja, tehát egyfelől az inkompetencia, másfelől a politikai bűnözés. Mivel -- így -- a rezsim nem a valós értelemben vett teljesítményből nyeri a legitimációját (nem is aspirál ilyesmire), más logikát kell érvényre juttatnia a társadalom feletti politikai kontrollban (ideértve a megfelelő szavazatmennyiség biztosítását), ez pedig a társadalom manipulációja, megosztása, a tágan értett tudással szemben viselt háború és a hagyományosan demokráciának nevezett politikai váltógazdaság felszámolása. Innen érthető, hogy a rezsim politikai algoritmusának eredményei és az objektív kormányzati teljesítménye között egyre nő a szakadék. Az algoritmus -- a hatalmi radikalizálódás -- egyre kedvezőtlenebbül hat az objektív kormányzati teljesítményre, ezen keresztül a társadalmi képességekre, forrásokra és kilátásokra...

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HATÁSAI – CÉLKERESZTBEN A TÉNYEK ÉS „V”-ALAKÚ KILÁBALÁS

PORTFOLIO
Szerzők: PALOTAI DÁNIEL, VIRÁG BARNABÁS
2020.04.07.


Kivételes, ahogyan a koronavírus-járvány kapcsán a hazai közgazdász szakma megmozdult. Sok előremutató ötletet olvashattunk, még ha a vitába szükségtelen feszültség is került. A Surányi Györgytől az elmúlt heti válaszcikkében kapott jelzőket és stílust sem kommentálni, sem tovább vinni nem szeretnénk. Hisszük, hogy minden vitában a tények és a higgadt érvek számítanak, miközben bármely problémás állítás vagy másik fél gondolatainak hamis kiforgatása önmagában csak azért nem válik igazzá, mert azt kétszer akkora hangerővel kiáltják. Az alábbiakban pontokban összegezve röviden újból kifejtjük véleményünket.

A cikk előzményei:
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK


1. A koronavírus-járvány nem vethető össze a modern kor megelőző gazdasági válságaival

A koronavírus-járvány a 2. világháború óta nem látott sokk-hatást okozott. A híradások a világ legfejlettebb régióiban is néhány hét alatt szűkössé váló kórházi kapacitásokról, a határok lezárásáról, meghatározó gazdasági ágazatok és a külkereskedelem napok alatt bekövetkező teljes leállásáról, kijárási tilalmak miatt üressé váló utcákról és általános pánikreakciókról szólnak. A felsorolásból is érzékelhető, hogy itt nem a világgazdaság ingamozgásából időről-időre kialakuló krízissel nézünk szembe, hanem valami teljesen mással. Hatásaiban leginkább egy kiterjedt természeti katasztrófához hasonlítható. Ezt senki nem látta, senki nem láthatta előre. Az elmúlt 100 évben nincsen rá történelmi precedens. A 2008/2009-es globális gazdasági válságnak voltak előjelei, a koronavírus esetében ilyen nincs.

Minden olyan érvelés, miszerint a válságra készülni lehetett volna, vagy amelyek a korábbi években megfogalmazott állításokat utólag a koronavírus hatásaival igazolja, legfeljebb hangulatkeltésre alkalmasak. A kialakult helyzetre sehol sem készültek előrejelzések és forgatókönyvek. Amire az elmúlt évtizedek válságtapasztalatai alapján fel lehetett készülni, arra a magyar gazdaságpolitika minden korábbi periódushoz képest sokkal jobban felkészült...

KINEK SEGÍT AZ ÚJ KORMÁNYZATI AKCIÓTERV? - VÍRUS IDE VAGY ODA, A NER OLIGARCHÁI TOVÁBB ÉLNEK ÉS VIRÁGOZNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.07.


A kormányfő valóban hatalmas csomagot jelentett be, de az ellenzéki pártok egybehangzó véleménye szerint főleg azokat az ágazatokat részesítik támogatásban, amelyek döntően a NER oligarcháinak irányítása alatt állnak. Az mindenesetre elég sokatmondó, hogy a kormányfő a programpontokat sorolva utolsóként szólt a családokról és a nyugdíjasokról.

A magyar gazdaságvédelmi akcióterv – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök – három üteméből az első már megvalósult (ez volt a hitelfizetési moratórium, a közterhekre és a katára bizonyos területeken vonatkozó kedvezmények). A második ütemet tegnap ismertette a kormányfő. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott (szerintünk igen beszédes) kép éppen ezt a pillanatot mutatja. (A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, mögötte takarásban Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter látszik.)

Az akcióterv három szakasza a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is - közölte a kormányfő, aki bejelentette: a 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Mint a programról elhangzott: ez öt részből áll. Az első a bértámogatás speciális magyar formája, ami azt jelenti, hogy rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalhatja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán este az MTI tudósítása szerint részletezte: ha egy cég a „munkaterhelésének" 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el. Emellett a miniszter szerint egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag...

EGY HÁLÁS NYUGDÍJAS LEVELE ORBÁN VIKTORNAK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.04.07.


Méltóságos Miniszterelnök Úr! Bevallom, szíven ütött az a gesztus, ahogyan hétfőn méltóztatott bejelenteni, hogy jövő év februárban plusz egyheti nyugdíjjal méltóztatik megajándékozni bennünket. Majdnem sírtam, amikor ezt meghallottam, alig bírtam visszatartani. Hála és köszönet, magam és társaim nevében.

Tudom, Ön sem fiatalember, megette már a kenyerünk javát. Én még emlékszem arra, amikor, a mostaninál sokkal fiatalabban, volt oly kedves azt mondani, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. De ne gondolja, hogy most ezért írok, és ezt az egykori suttyóságot akarom számon kérni Önökön. Eszembe sem jutna ilyen, pláne, hogy tudom, annak a pénznek, amit nagylelkűen nekünk méltóztatik adományozni, ezer más helye is lenne. Stadion épülhetne belőle, kisvasút, esetleg valamelyik saját lábon álló rokonnál landolhatna. Épp ezért tudom értékelni az Ön nagylelkű gesztusát, és ha már itt tartunk, egyúttal szeretném megkérdezni, van-e arra lehetőség, hogy mi, nyugdíjasok, hálánk jeléül, már most, áprilisban, a Fidesz jelöltjére szavazhassunk?

Mi, nyugdíjasok ugyan nem vagyunk annyira hülyék, mint amilyennek néznek minket, de valljuk be, a mi fejünk sem káptalan. És félő, hogy 2022-ig – nyugtasson meg, hogy lesz választás! – ez a mostani apró kis szívesség kimegy majd a fejünkből. Ezt pedig nem szeretnénk...