2022. július 18., hétfő

REZSIRŐL, TÜNTETÉSRŐL, KATÁRÓL - ORBÁN A TAXIBAN❗| SOMOGYI ANDRÁS |

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.07.Rezsiről, tüntetésről, katáról - Orbán a taxiban...

NEM SZÍVESEN ADÓZOM TÖBBET EGY OLYAN KORMÁNYNAK, AMI EZT A PÉNZT STADIONRA ÉS LÓWELLNESSZRE KÖLTI

TELEX
Szerző: SIMOR DÁNIEL, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2022.07.18.Hétfő reggel is lezárták a tüntetők a Margit hidat, a rendőri utasítással is szembemenve. A tüntetés kifejezetten civilek, elsősorban futárok szervezték, és a hídfoglalók már nem csak a katamódosítás ellen tiltakoznak, hanem pár napja bejelentett rezsicsökkentés csökkentése ellen is...

RÁADÁS FILMAJÁNLÓ: ALBA HARCA (SPANYOL FILMSOROZAT / NETFLIX) /18+/

NETFLIX
Szereplők: Elena Rivera, Eric Masip, Álvaro Rico
2021.Alba a tengerparton ébred. Testét nemi erőszak nyomai borítják, de semmire sem emlékszik az éjszakából. Idővel rájön, az erőszaktevők a pasija haverjai.

RÁADÁS KÖNYVAJÁNLÓ - UNGVÁRY: A KGB TÖRTÉNETÉN VÖRÖS FONALKÉNT HÚZÓDNAK VÉGIG A POLITIKAI GYILKOSSÁGOK

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: as
2022.03.10.Miben különbözik a CIA és a KGB titkosszolgálati működése? Kik voltak a “hasznos idióták”? Melyik 20. századi politikai vezetővel lehet produktívan összehasonlítani Putyint? Ungváry Krisztián történész részvételével mutatta be Király Levente, a Corvina Kiadó vezetője Bernard Lecomte KGB - A szovjet titkosszolgálatok története című könyvét a Magvető Caféban. A könyvbemutató online visszanézhető a kiadó oldalán, az érdekes megállapításokat itt összefoglaltuk...

- A szerző francia történész, újságíró, aki már több könyvet írt a 20. század történetéről, Franciaországban népszerű szerzőnek számít, de ez az első magyar megjelenése. Lecomte szereti a kelet-európai témákat, Lengyelország bizonyos korszakainak is szakértője.

- A KGB - A szovjet titkosszolgálatok története egy összefoglaló munka a KGB-ről, aminek első változatát 1917 decemberében alapították Cseka néven, az idősebbek még emlékezhetnek a csekista kifejezésre (a beszélgetésben alapvetően a KGB-t használták, függetlenül a későbbi névváltoztatásoktól). A kötet a megalapítással indul, de visszautal az előzményekre is, a cári titkosrendőrségre, majd a Szovjetunió felbomlásáig követjük az eseményeket. Putyin karrierjét így ebben nem igazán találjuk meg, egy-két utalás van rá, hogy a KGB-ben őrnagyi rangban szolgált.

- Ungváry elmondta, hogy a titkosszolgálatok kapcsán van egy olyan szólás, hogy ez a második legősibb mesterség. Szerinte van különbség a különböző titkosszolgálatok között (például a CIA és a KGB között), nem feltétlenül az eszközökben és módszerekben, hanem azok intenzitásában. Ez azt jelenti, hogy teljesen más feladatköre van egy fogyasztói-jóléti társadalomban működő titkosszolgálatnak, és mint ami nem jóléti társadalomban működik. Magyarországon is más feladata volt a titkosszolgálatnak 1990 előtt és után. Ami a nyugati szolgálatokkal összehasonlítva KGB-specifikus, az Ungváry szerint a politikai gyilkosság kultúrája, ami a szervezet történetén vörös fonalként húzódik végig. Hozzátette, hogy persze a jugoszláv titkosszolgálat is előszeretettel gyilkolta a saját nyugati emigrációjának tagjait, ráadásul ki volt osztva, hogy a szerbek a szerbeket, a horvátok a horvátokat ölik meg...

GÓRCSŐ ALATT NÉGY KORMÁNYZATI „ENGEDMÉNY” - IV. AZ ENERGIAFÜGGÉS CSÖKKENTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.07.18.


Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

I. – Jogalkotás

II. – Az egyszereplős közbeszerzések

III. – Az ügyészi túlhatalom letörése

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a kormány mindenben engedett az Európai Bizottságnak, majd négy területet sorolt fel, amelyen konkrét „engedményekre” kész. A közbeszerzések, a korrupció, a jogalkotás és az energiafüggés csökkentése az érintett területek, amelyeken konkrét ajánlásokat tettek – tudatta a kormányinfón. Már az első szakértői reakciókból is azt lehetett látni, hogy az „engedmények” nem valódiak, sőt, nem is igazán újak, legfeljebb a hazai közvéleménynek, merthogy az Európai Bizottságnak már korábban elküldték azokat a helyreállítási alap kifizetéseiről folyó egyeztetések keretében. Sorozatunkban szakértők segítségével egyenként vesszük számba a négy konkrét „engedményt”. Elsőként a jogalkotás területét érintő magyar vállalással, majd az ügyészséget érintő kormányzati ajánlásokkal foglalkoztunk és a közbeszerzések tisztaságát érintő javaslatról volt szó. Most az energiafüggőség problematikája kerül terítékre. Előre mondjuk: a rezsicsökkentés itt is komolyan ludas...

MÉG IDÉN FELE ANNYIT FOG ÉRNI A FORINT, MINT GYURCSÁNY KORMÁNYZÁSA IDEJÉN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MESTER SÁNDOR
2022.07.17.


Gyurcsány Ferenc kormánya idején átlagban 250 forint volt egy euró. Volt olyan időszak is 2008 nyarán, amikor 230 forintért lehetett venni egy eurót. Ha eléri az euró-árfolyam a 460 forintot, akkor a magyar forint fele annyit fog érni, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása idején. A Gyurcsány-kabinet évei alatt 2007-2008-ban volt egy akkora világ-válság, hogy még az USA is beleremegett. Gyurcsány alatt az EU nem tartott vissza forrásokat, mert normálisan működött az ország, nem volt semmi kifogásolható a jogi rendszerben, a gazdaságban, az EU-s pénzek elosztásában és az emberi jogokkal kapcsolatban sem volt támadható a Gyurcsány-kormányzat.

A mai magyar választói hozzáállás, a közéleti reakciók alapján úgy tűnik, hogy a magyar választók többségének kifejezetten tetszik vagy elfogadható, nem zavaró az orbáni antiszemita, iszlamofób, homofób, nyugat-ellenes, szélsőjobbos, kirekesztő politika. Az ellenzéki oldalon van ugyan továbbra is egy fogyatkozó értelmiségi réteg, amelyet felháborít az agresszív, fideszes politika, károsnak, veszélyesnek, rombolónak tartja azt. A 12 éve tartó kormányzati propaganda eredménye mostanra, 2022-re, az lett, hogy Magyarországon élő idegen nyelveket beszélő, akár nyugati diplomával is rendelkező, magyar művész értelmiségiek közül is egyre többen zsidóznak, a melegeket szidják, cinikusan, obszcén módon ócsárolják a nyugatot, mint valami, tulajdonképpen már nem is csak a pusztulásba tartó, hanem már-már felbomlott, megszűnt, beteg és aberrált civilizációt.

Nem szégyellik egy cseppet sem a véleményüket, nem titkolják, sőt csak úgy ömlik a közösségi médiában a mocskos gyűlölet, a zsidózás, a „buzi” nyugat szidása. Miközben a NER oligarchái iszonyatos összeget fektetnek be folyamatosan cégeikbe és vesznek ki osztalékban milliárdokat. Azt a pénzt fektetik be a saját nevükön, ami egyébként normális körülmények között nem lehetne az övék. Ez sem zavar tulajdonképpen sokakat. Sőt, a magyar választók tömegesen azt gondolják: inkább legyen Lölő százmilliárdos, mint egy nem fideszes, nem magyar ember. És, hogy ki a magyar és ki nem, azt a Fidesz mondja meg. Van viszont egy ok, ami miatt biztosan fellázad a magyar: ha hirtelen többet kell fizetnie egyik napról a másikra valamiért. Akkor utcára megy, tüntet és ordít.

Nem azért nem lehet Orbán Viktort választásokon legyőzni, mert akkora nagy politikai zseni, hanem azért, mert nincsenek demokratikus viszonyok, mert nem egyenlő költségvetéssel indulnak a pártok a választásokon. Meg sem lehet becsülni, hogy mennyi idő és pénz kellene ahhoz, hogy újra valós verseny legyen a politikai pártok között Magyarországon. Annyi esélye volt a legutóbbi parlamenti választásokon az ellenzéki összefogásnak, mint amennyi a Soroksár SC-nek lenne a Real Madrid szupercsapata ellen egy futballmérkőzésen – az éves költségvetésüket összehasonlítva. Vagyis semennyi.

Sok magyar családban megmaradtak a horthysta, antiszemita reflexek a kommunista évek és a rendszerváltás után eltelt évek alatt is. Évek óta – egyebek mellett – sorosozik az Orbán-kabinet, ami szítja, felkorbácsolja, erősíti az antiszemita indulatokat, hiszen Orbánék szerint egy gazdag, demokrata, amerikai zsidó a magyar nép fő ellensége. 12 éve folyik a csapból is az agresszív, orbáni gyűlöletpropaganda, ezért a tyúk-tojás probléma nehezen megfejthető ma már: vajon azért ilyen népszerű a szélsőjobbos Orbán, mert iszonyatos erővel lenyomják a nép torkán, amit csak akarnak, vagy tényleg erre van igény és ezért nyomja a magyar népnek ezt a szélsőjobbos politikát a Fidesz.

De mi lesz akkor, ha 500 forint lesz egy euró? Mi lesz akkor, ha 100%-os lesz az infláció és drasztikusan megcsappan Orbánék támogatottsága? Mi lesz akkor, ha senkiben sem bíznak majd Fidesz-szavazók milliói, mert azt tanulták meg, hogy mindenki ellenség, aki nem a Fidesz, nem a Viktor, de már a Fideszben sem hisznek? Az éhezés, a gyerekéhezés, mint – egyre nagyobb számú embert érintő – társadalmi probléma jelen van Magyarországon most is, de a kormányzatnak a nemzeti érzés és a nemzettudat fejlődése, a magyar nemzet képzelt ellenségeivel folytatott megállás nélküli harcok mindennél fontosabbak voltak. De mi lesz ezután?

Mi lesz akkor, ha egyre több magyar ember nem fog tudni ennivalót venni? Vagy, amikor majd a fűtést nem fogják tudni fizetni télen? Akkor megfagynak? Éhséglázadások, utcai harcok, gyújtogatás, törés-zúzás, lázongások lesznek? Orbán egy és ugyanaz a magyar politikai vezetéssel. Ő maga teremtette azt meg, ahol Magyarország most tart, ő hozta létre a NER-t, ő az, aki a legbüszkébb arra, ahol Magyarország most áll. Orbán Viktor a “magyar Magyarország” büszke miniszterelnöke 12 éve, és még lesz, elvileg, négy évig. Nem Gyurcsány, nem Soros, nem Zelenszkij, nem Brüsszel, hanem Orbán Viktor tehet arról, ahogy az ország most áll, s arról is ő tehet, hogy mi lesz ezután. Orbán személye a legnagyobb rizikófaktor ma Magyarország számára, az ő személye húzza lefelé a forintot, az árakat pedig felfelé.

Vajon majd az 500 forintos eurónál is a nemzeti érzés ereje vagy a nem létező ellenségek ellen vívott harcok is összekovácsolják majd a fideszes tábort vagy odajut az ország, mint Dél-Amerikában szokott lenni egy politikai válság idején?
...

AZ AGY NEM FELEJT, CSAK A KÖRNYEZETNEK LEGINKÁBB MEGFELELŐ TUDÁST HASZNÁLJA

QUBIT / PODCAST
Szerző: Qubit
2022.07.18.


Az agy fő funkciója a legújabb kutatások szerint nem merül ki abban, hogy szolgai módon letapogatja a körülötte lévő világot: a gyűjtött információk segítségével egyúttal megpróbálja előre jelezni a jövőt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az emberi agy a megismerés és a tanulás folyamán korántsem két-három lépéssel az események után kullog, hanem a környezetből gyűjtött ismétlődő mintázatok alapján, jórészt észrevétlenül, olyan összefüggéseket tár fel, amelyek segítik a világban való minél hatékonyabb eligazodásban.

Hogy jutott a pszichológia tudománya a megismerő agy képétől az agy mint prediktív gépezet képéig? Kell-e aludni a megtanult információ rögzítéséhez? Tud-e multitaskolni az emberi agy? Át lehet-e programozni egy dohányos agyát, hogy ne akarjon cigarettázni? Gyorsabban meg lehet-e tanulni egy idegen nyelvet az agy átprogramozásával? Vissza lehet-e fordítani az időskori elbutulás folyamatát az agy enyhe stimulációjával?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. Ebben a részben az agy működését a kognitív pszichológia és az idegtudományok eszköztárával vizsgáló Németh Dezső pszichológusnál, az ELTE-PPK és az ELKH-TTK Emlékezet, nyelv és idegtudomány kutatócsoportjának vezetőjénél vendégeskedtünk.

HAT ÉVVEL TÖBB IDŐT TÖLTENEK MUNKÁVAL A MAGYAROK A MÚLT ÉVTIZED ELEJÉHEZ KÉPEST

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
20220.07.18.


Egy év kihagyás után tavaly folytatódott az az évtizedes tendencia, miszerint egyre több időt töltenek munkával az Európai Unióban élők, közöttük a magyarok is. Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben egy magyar 15 éves 36 évnyi munkára számíthatott, ami pontosan egyezik az uniós átlaggal – Magyarországon ugyanis a 2010-es évek közepén meredek növekedésnek indult a mutató, és a 2020-ban tapasztalt stagnálást követően hirtelen több, mint másfél évet emelkedett, lehagyva ezzel Lengyelországot és Szlovákiát.

A 2020 és 2021 között regisztrált magyarországi változás ugyan kiemelkedő mértékű uniós összehasonlításban, bizonyos, főleg észak-európai és egyes nyugat-európai országokban még ennek ellenére is sokkal hosszabb ideig dolgoznak majd a mostani tizenévesek. A rekordot ebben a tekintetben az unión kívüli Izland tartja a kontinensen, ahol közel 45 év munkára számíthattak tavaly a 15 évesek, míg az uniós tagok közül Hollandia emelkedik ki, az itt élő fiatalok várhatóan 42,5 évet töltenek majd munkával. A rangsor másik végén Románia található, ahol mindössze 31,3 évre becsli az Eurostat a munkával töltött évek számát, és Olaszországban sem alakul sokkal magasabban ez a mutató...

A KÜLSŐ FINANSZÍROZÁSRA SZORULÓ MAGYAR GAZDASÁG

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.07.18.


Hihetetlenül zsúfoltra sikeredett már eddig is a július, noha általában ez a hónap a gazdasági és politikai életben uborkaszezon szokott lenni. Most viszont mindannyiunkat kemény próbatétel elé állít mindaz, ami a kormánypolitika felől érkezve, a gazdasági életben történik. Az alábbi elemzés átfogóbb makroökonómiai összefüggések keretében kívánja bemutatni, hogy az elmúlt egy-két hét történéseinek hátterében miféle, nehezen mellőzhető meghatározottságok munkálhattak. De be kell vallanom: a kata beszántására még így sem találok magyarázatot.


Túl a kamatemelésen

Amikor július 7-én az MNB bejelentette, hogy két százalékponttal megtolja a jegybanki kamatot – ami a tavaly nyáron megindított kamatemelési ciklusban a legnagyobb emelést jelentette –, a forint árfolyama szinte csak percekig erősödött, majd visszatért a romló pályára. Noha a kamatemelés a forint erősödését, vonzóbbá tételét szolgálta (volna). Az ezzel ellentétes történés egyértelműen arra utalt, hogy a kamatemeléssel a jegybank képtelen a forint gyengülését feltartóztatni, a magyar valuta iránti keresletet/kínálatot ezen kívül más mozgatja. Mégpedig az, hogy a befektetők olyan kormányzati üzenetet vártak (és várnak), ami megnyugtatja őket afelől, hogy a magyar gazdaság nem fogja elveszteni fizetőképességét, papírjai nem értéktelenednek el.

A befektetők ugyanis látják azt, amit a kormány a nagyközönség előtt nem ver nagydobra, hogy 2018 óta újra deficites a fizetési mérleg (euróban számítva a külföldre történő kifizetések meghaladják a bejövő pénzeket), és a hiány egyre duzzad. Ez önmagában nem lenne baj, haa deficiten keresztül bevont külső források olyan beruházásokat finanszíroznának, amelyek növelik az ország versenyképességét;

többlettőke beáramlása finanszírozná a mérleghiányt, azaz nem romlana az ország külső finanszírozási képessége.

Ám momentán nálunk nem ez a helyzet...

VÉLEMÉNYEK, VISZONYULÁSOK

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.07.17.


Nagyon érdekes és megosztó szerep ennek az egész problémának, munkának a kommunikálása. Ugyanis az ember óhatatlanul elvárások kereszttüzében találja magát. Mindenki a saját véleménye, viszonyulása, tapasztalása alapján alakítja ki az álláspontját erről a munkáról, majd ki-ki vérmérséklete, elköteleződése, saját státusza szerint szeretné befolyásolni azt is, ahogy csinálom, és azt is, ahogy kommunikálom.

Bár az igazság az, hogy ahogy csinálom, azzal keveseknek van gondja… és kevesen vannak akik a nagy “megmondó” szerep mellé tényleges terepi munkát társítanának, akár itt, ahol mi dolgozunk, akár máshol, sajnos lenne helyszín rá bőven.

A gond inkább azzal van, hogyan és mit mondok erről az egészről, és mit osztok meg még a közösségi médiában, amit kapcsolódónak érzek, vagy amiről (magánemberként) véleményem van. Kész listám van már az engem befolyásolni akaró, “rádöbbenteni”, vagy “nevelni” vágyó mondatokból. Párba is tudom már őket állítani, ellentétpárokba, mert ilyen lett a világ, minden elért már, és mindennek az ellentéte is, mióta a nyilvánosság előtt kommunikálok.

Mutatok pár ilyen ellentétpárt…példaként.

Jobb lenne, ha nem beszélnék róla, csak csinálnám csendben./Jobb lenne ha jobban kihangosítanám, határozottabban, támadóbban, nem ilyen szelíden, mert ez így csak egy értelmiségi nyavalygás.

Többet kellene írnom a sikerekről. Ez a bizonyíték arra, hogy jó az út./Minek írok a sikerekről? Ez önfényezés, és gusztustalan. Ebből is látszik, hogy csak rólam szól az egész.

Kollaboráns vagyok, hiszen néha pozitívan jelzek kormányzati rendszerhez kötődő kapcsolódásokat is./Egyértelműen ki kellene mondanom, hogy az ellenzéki oldalhoz húzok. Így lenne tiszta.

Teljesen értelmetlen szélmalomharc amit csinálok./Elképesztően fontos, amit csinálok, fel ne adjam.

Ezzel az egésszel a cigányság problémáját is képviselem./Nincs jogom a cigányok problémáját képviselni, hiszen nem vagyok cigány.

Ez kizárólag a cigányság problémája, mindegy, hogy írom, úgyis mindenki úgy olvassa, úgy érti./Ez egyáltalán nem csak a cigányság problémája, hanem a szegénységé. Ne szűkítsem le cigánykérdésre.

Ez a megértő attitűd, amit képviselek, szánalmas. /Csak így lehet, megértően, empatikusan. Ez a jó hang, nem a támadásé.

Nagyon jó, hogy együttműködésre törekszem./Együttműködésre törekedni ma a legnagyobb baromság.

Nem értek ehhez az egészhez semmit. Fogalmam sincs a szociális munkáról./Sokak példaképe vagyok a szakmában ezzel a munkával.

Az egész Igazgyöngy egy nevetséges próbálkozás. /Az Igazgyöngy munkája a legfontosabb ma a társadalmi leszakadás területén.

Hiteles vagyok./Hazug vagyok.

Megsértődök a kritikától, ahelyett, hogy elismerném, igaza van./Nagyon jó hogy ilyen önreflektív vagyok…kevesen képesek rá.

Egy népszerűséget hajszoló celeb vagyok, aki így szedi el az adományokat más szervezetek elől, akiknek nem marad. Miattam. /Nagyon jó, hogy ilyen vagyok…és az is, hogy átláthatóan használjuk fel az adományokat, bennünk meg lehet bízni. Stb.

Tudom, ha az ember a nyilvánosság előtt vállal fel egy ilyen ügyet, természetes, hogy ellentétes vélemények kereszttüzében találja magát. Persze mindig elgondolkodom ezeken, próbálva megérteni a reagálások hátterét is. Korábban sokszor beszálltam a kommentekbe, válaszoltam az üzenetekre (mondjuk ezt most is általában megteszem), akkor is, ha támadók voltak. Ma már kevesebbet reagálok, mert hamar leveszem, érdemes-e időt, energiát fektetnem bele, vagy hagyjam, mert úgy sem tudom meggyőzni az illetőt. És persze sokszor válaszolnak mások, és lebonyolítják a vitát helyettem is.

Azt sem mondhatom, hogy némelyik támadássá nőtt kritika nem vitt padlóra. Mert volt, hogy több dolog is összejött, és kimerült is voltam, és úgy éreztem, nem bír el többet a lelkem. Aztán mindig volt, aki átlendített, segített, kollégák, barátok, támogatók. Akik közelebb vannak hozzám, és belelátnak ebbe a munkába. Épp ezért megértőbbek, mint a távolról ítélkezők.

Nincsenek ebben az egészben fekete-fehér igazságok. A saját szemszögéből nézve mindenkinek igaza van, ezért ma egy ilyen ügyet képviselni nagyon nehéz. Ami nekem magabiztosságot ad, és a legtöbbet segít ilyenkor, az, hogy én a terepen vagyok. Nekem onnan, ezekkel a tapasztalásokkal kell ezt az egészet vinnem és kommunikálnom, és abban teljesen biztos vagyok, hogy azok, akik nem ebben és nem így dolgoznak, vagy sehogy sem dolgoznak ebben, csak, ahogy mondani szokták a “fotelből” mondják, hogy nekem mit és hogyan kellene tennem, nos, az ő támadásikat, tanácsaikat azért fenntartással kell kezelni. Mert melyiket is kellene elfogadnom? (lásd fentebb). Abból, amit ők elméletben, vagy a saját pozíciójukban, a saját frusztrációikkal e nélkül a terepi tapasztalat nélkül gondolnak? Ha ehhez igazodnék, már rég feladtam volna.

Mert még én sem, aki ennyi ideje vagyok már benne, én sem tudok, én sem értek mindent. De abban biztos vagyok, hogy sokkal többet tudok és értek, mint azok, akik távolról, és elméletben, vagy valami múltba vesző emlékek alapján gondolnak valamit erről.

Nem tudom másképp csinálni ezt. Nem tudok más lenni ebben, mint amilyen vagyok. Tanulom megérteni, keresem a megoldásokat, együtt dolgozok a csapattal, akik mellettem vannak. Nyilván hibázok néha, a munkában is, és a kommunikációban is. De tartom magam ahhoz a belső iránytűhöz, ami az egész életemet irányította. Csak így tudom vinni ezt az egész ügyet. Nem másoknak megfelelve, hanem önmagamnak. Az, hogy ez így mit hat, mennyit ér, egyszer majd talán mérlegre kerül valahol.

Nekem így kerek. Érzésekkel, tépelődésekkel, kínlódásokkal, néha könnyekkel, néha örömökkel. És igen, felvállaltam ezt így, a nyilvánosság előtt is. Azért, hogy kihangosítsam ennek az egésznek a bonyolultságát, nehézségeit, buktatóit. És a lelki terhét is. Nem azért, hogy sajnáljanak… hiszen nem kényszerít erre senki.

Vannak, akiket ez így irritál, vannak, akiket nem. Én nem támadok senkit, ez nem az én szerepem, nincsenek ehhez megfelelő készségeim. Mindenkinek meg kell találnia a szerepét, van, akinek a támadás megy jól. És van, ahol erre is szükség van. De azt hiszem, védekeznem sem kell. Nincs miért. Senki sincs hiba nélkül. Én sem.

A múltkor volt nálunk valaki Toldon, akinek beszéltem az állandóan visszatérő támadásokról. Azt mondta: “A vezetőket mindig támadják. Ne foglalkozzon vele. Ami itt van, amit maguk megteremtettek, az magáért beszél. El kell jönni, meg kell nézni. Mással meg ne törődjön.”

Talán igaza van. Nem kell mindenkit meggyőzni. A célt, amiért dolgozok, azt kell szem előtt tartani mindig. A többi mind másodlagos. Próbálok erre fókuszálni.

SZIJJÁRTÓ MEGÍGÉRTE, NYOMÁST GYAKOROL BRÜSSZELRE KÍNA ÉRDEKÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.07.18.


Szijjártó szerint Kína soha nem volt Európa riválisa, ellenben egy olyan partner, amelyik az együttműködésre számos lehetőséget kínál. Magyarország továbbra is elkötelezett a kínai és uniós együttműködés iránt a kölcsönös tisztelet és előnyszerzés valamint a fair kereskedelem elve alapján. Csernyányszkí Judit nemzetközi lapszemléje.

Mindenki tanulhat az ukrajnai válságból, fogalmazott a kínai külügyminiszter Wang Yi a Szijjártó Péterrel vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során – adta közre erről szóló beszámolóját az angol illetve többnyelvű kínai hírügynökség, a CGTN. A hívást kezdeményező magyar külügyminiszter a magyar gazdaságról helyzetképet adva elégedetten nyugtázta, hogy örül annak, milyen remek eredményeket ért el a magyar gazdaság a Kínával történő kereskedelem és befektetések terén. De természetesen megemlítette, hogy az ukrán válság nemcsak Európát, de Magyarországot is rendkívül érzékenyen érinti. Mire kínai kollégája úgy reagált, noha országa nem része ennek az ukrán válságnak, érdekelt a béke megteremtésében. Ami pedig a kínai-magyar kapcsolatokat illeti, azok modell értékűek – fogalmazott a kínai diplomácia első embere, és a továbbra is érdekében áll a baráti kapcsolat fenntartása, illetve a kínai befektetők magyarországi terjeszkedése.

Arra is felszólította partnerét, hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unióra, hogy politikája Kína irányába legyen pozitív és pragmatikus szemléletű. Szijjártó erre úgy reagált, Kína soha nem volt Európa riválisa, ellenben egy olyan partner, amelyik az együttműködésre számos lehetőséget kínál. Magyarország továbbra is elkötelezett a kínai és uniós együttműködés iránt a kölcsönös tisztelet és előnyszerzés valamint a fair kereskedelem elve alapján.

A magyar kormány azt állítja, egyre biztosabb abban, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való lemondás és megbirkózása a korrupcióval végül a Brüsszellel való megegyezéshez vezet, és feloldják a Covid-féle helyreállítási alap zárolt 15 milliárd eurós forrását – írja a Bloomberg Varga Judit igazságügyminiszter kijelentéseire alapozva, aki interjút adott a hírügynökségnek, s elmondta, hogy az Európai Bizottsággal megegyezett abban, hogy megreformálják az igazságügyi rendszert, megváltoztatják a törvényhozás és a közbeszerzési pályáztatás procedúráját és az energiabeszerzést. Ugyanakkor az uniós tisztségviselők azt jelezték, továbbra is számos kérdés megoldatlan. Varga szerint Orbán áprilisi választási győzelme óta az erről folyó tárgyalások sokkal kevésbé átpolitizáltak, mint korábban, a beszélgetések atmoszférája is alapvetően megváltozott, ami őt optimizmussal tölti el. Az általános alapelveket tartalmazó levél után most elküldték Orbánék a bizottságnak a törvényekkel szentesítendő részletes terveket. ebben például helyet kapott az is, hogy a legfőbb ügyész felett is lehet joggyakorlatnak helye. A magyar kormány bizakodóan beszél arról, hogy az év végéig le fogja tudni hívni az uniós forrásokat, azonban az uniós parlamenti képviselők hangoztatják, a most ismertetett elvi ígérgetések nem elegendőek a pénz elnyeréséhez. Szijjártó ehhez még hozzátette, hogy Magyarország már mindent megtett a források elnyerése érdekében, s ha ezek sem elegendőek, akkor onnantól megint a politika fog beleszólni. Ha mégsem kapnánk pénzt, akkor nyilvánvaló, hogy politikailag fognak zsarolni minket. A labda most tehát Brüsszel térfelén pattog – foglamazott a magyar külügyminiszter.

Szerbia további 500 millió köbméter gázt vásárol mintegy 500 millió euróért hazánktól – írja a török Anadolu hírügynökség, amiből már 250 millió előleget kifizetett Belgrád. Októberig nálunk tárolják az összeset, majd februárig napi 3 millió köbmétert szállítanak el Szerbiába.

brit Sun Daily a kedd óta tartó katás tüntetések részleteiről számol be, miszerint Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta soha nem nézett szembe ilyen kemény kihívásokkal, mint a 20 éve legmagasabb infláció, mint a forint mélyrepülése és az uniós alapok befagyasztása a jogállami normasértések okán. Illetve szerdán tetőzte a bajt, hogy a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges eltörlését az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva. A Reuters egy 70 éves tüntetőt is megszólaltatott, aki kiszámolta, hogy a mostani 30 ezer forintos havi áramszámla 153 ezerre fog felugrani tekintve például annak a barátjának a rezsiköltségét, aki csak árammal fűt. S aki aggódott is, hogy a párezres tüntető bizony nem fogja jobb belátásra bírni a magyar kormányt, még ha csatlakozott is hozzájuk Márki-Zay Péter. Egy másik, 52 éves asszony is cifrázta szavait, amikor kifejtette, nem érti, mi történik az országgal, mert az elmúlt 30 évben, amióta ő dolgozik, ennyire soha nem lehetetlenült el a gazdaság.

SZÉTVERHETI A FIDESZ SZAVAZÓTÁBORÁT A KATAÜGY VAGY A REZSIEMELÉS?

TELEX
Szerző: SZABÓ ANDREA
2022.07.18.


Az elmúlt napokban választói magatartással foglalkozó szociológusként többen kérdezték tőlem, hogy akkor most mi lesz az esetleg csalódott fideszes szavazókkal, merre is fognak mozogni, mit fognak tenni. A tőlem érdeklődők ugyanis abból az alapállásból indulnak ki, hogy a kata megszüntetése, valamint a rezsicsökkentés drasztikus átalakítása következtében lesznek olyan 2022. április 3-án a hegemón kormánypártra szavazók, akik elfordulnak tavaszi választottjuktól.

A választásszociológia alapelvei szerint ezek a szavazók első körben az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak vagy másként pártoktól távolságot tartók közé vándorolhatnak. Ha lesznek is csalódott fideszesek, azok nem váltanak azonnal – sőt kételkedem benne, hogy valaha is – pártot, hanem elindul egy úgynevezett zsilipelési folyamat, amelynek első lépéseként akár jelentősen növekszik meg az ismeretlen preferenciájúak aránya...

„KÓMÁBAN VAGYUNK” – A PARNO GRASZT VEZETŐJE KATA-ÜGYRŐL ÉS 30. SZÜLETÉSNAPJUKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.07.18.A Parno Graszt úgy ünnepli 30. születésnapját csütörtökön a Budapest Parkban, hogy még a zenekarvezető is elismeri, valójában nem is 30 éve alakultak. Oláh József nem tudja megmondani, pontosan mikor, de nem is ez számít: a ma is családi vállalkozásként működő együttes elképesztő útja a krampácsolástól és rossz edényeken való kalimpálástól a világ nagy színpadaira az egyik legszebb kárpát-medencei történet, amelyet elmesélhetünk. Így is teszünk most egy interjú formájában – amelyből kiderül az is, hogy a KATA-megszüntetés nekik is durván odavág...

A MULTIK HELYETT A MAGÁNEMBEREKNEK FOG FÁJNI AZ ADÓEGYEZMÉNYÜNK AMERIKAI FELMONDÁSA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.07.18.


A jelek szerint csúnyán eltaktikázta magát Orbán Viktor a globális minimumadóval kapcsolatos pávatáncával. A folyamatokra rálátó forrásaink szerint az Európai Unió elleni nyomásgyakorlást akarta azzal fokozni a miniszterelnök, hogy kihátrált az egységes európai álláspont mögül a 15 százalékosra tervezett globális társasági adó kapcsán.

A kérdésben a már korábban megígért jóváhagyást vonta vissza a Fidesz-kormány, mint később látni fogjuk, egyébként nem is alaptalan érvekre hivatkozva. De az EU-s jóváhagyásra bemondott vétó nem is az EU-nak, hanem az Egyesült Államoknak okozott nagy problémát. Mivel Orbán miatt már biztosan késik egy évet a globális minimumadó, az amerikaiak számára nemcsak gazdasági, de presztízs okokból, a demokraták számára pedig belpolitikai szempontból fontos projekt beborítására muszáj volt példát statuálva válaszolni.

Gyorsan meg is született egy látványos döntés: a június közepi magyar globális minimumadó vétó után néhány héttel, július elején az amerikaiak felmondták a kettős adóztatásról szóló egyezményt. Ennek nagyon jelentős a visszhangja, de mint látni fogjuk, a gyakorlati hatása kisebb. Arra viszont kiválóan alkalmas a döntés, hogy a következő másfél év alatt lépéskényszerbe hozza az Orbán-kormányt, és jelentősen csökkentse a zsarolási potenciálját...

TÍZ ÉV MÚLVA MEGTUDHATJA A HÜLYE MAGYAR, AKI NEM TUD FŰTENI, HOGY MENNYIT PUFFOGTATTAK EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.18.


A magyarok már nem tudják, hogy a közpénz az ő pénzük, és egy kormány köteles az ő pénzükkel elszámolni. Ez nem Orbán pénze, amivel azt csinál, amit akar, hanem az adófizetők pénze. A felcsúti Geci (Isten éltesse érte Simicska Lajost sokáig) pedig arra kapott felhatalmazást, hogy azt az adófizetők ellenőrzése mellett, az adófizetők javára használja fel. Az alattvalóvá tett magyarok nem tudják, hogy egy kormány minden fillérrel köteles elszámolni. Nem tíz év múlva, hanem azonnal. Ilyen költséggel pedig előre. A népnek joga van ezt ellenőrizni és számonkérni.

A civilizációban jogállamok működnek. Magyarországon egy barbár törzsi állam, amely nem része a civilizációnak. Civilizált államokban nincs törzsfőnök, aki egy személyben a varázsló is, és aki istenként vezeti a törzset. Senkit ne tévesszenek meg a technikai eszközök, amelyeket a magyarok is használnak, ettől ez még nem egy civilizált ország. A civilizált ország ott kezdődik, hogy az állam nem titkosíthatja, mennyit költ egy tüzijátékra, mennyiért fényezik a totemoszlopot, és mennyiért játsszák el, hogy a Turul jól megkúrja a keresztény Emesét, mert tavaly ilyen szintű műsor volt.

Magyarország a csőd szélén táncol, néhány év alatt duplájára emelkedett az infláció. A forint lassan annyit sem ér, mint a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan papírpénzei. Hatósági áras a farhát, hogy ne haljanak éhen az emberek, és legyen valami csont, amit szopoghatnak. Hatósági áras a benzin, amitől hamarosan nem lehet majd benzint kapni. Megszüntették a rezsicsökkentést, mert senki nem tudja a Geci által megállapított “átlagfogyasztást” teljesíteni, ezért fél hónapot nem fűtenek az emberek. De Európa legnagyobb tüzijátékát puffogtatják el ezek a mocskos gazemberek.

Idős emberek fognak fagyoskodni, fázni vagy meghalni. Családoknak lesz havonta több százezer forintos rezsi számlája, mert a Geci bevezette a rezsicsökkentést, amivel a tényleges áraktól teljesen elszakadt a lakossági fogyasztás és a rezsicsökkentett árak, ami Európában rezsicsökkentés nélkül nem történt meg. Mindenki tud fűteni és ki tudja fizetni. Olcsóbb a rezsi rezsicsökkentés nélkül is Hollandiában, Angliában és máshol, mint a Geci rezsicsökkentett, elbutított, barbár országában. De ezek tízmilliárdokat lőnek el a levegőbe fél óra alatt. Mint egy afrikai banánköztársaságban...

LEZÁRTÁK A MARGIT HIDAT A KATA-MÓDOSÍTÁS ELLENI TÜNTETŐK

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2022.07.18.


Politikusok nem szólalnak fel az eseményen, mivel azt a „nép szervezi és a népnek” szól
.

„A lóf...t egy sáv!

Kicsit nehezen akarta megérteni a hétfő reggel a Margit hídon tüntető tömeg egy kis hányada, hogy csak a külső sávot foglalhatják el. Negyed 8 után már több százan álltak fel a híd mindkét oldalán a Jászai Mari térnél. A korábbiaktól ellentéttel nem bénították meg a tömegközlekedést, s az autóforgalom is haladhatott.

A megmozdulás az utóbbi napok tüntetéseihez képest abszolút csendes, néhány autós dudálással fejezte ki szimpátiáját.

Nem sokkal fél nyolc után a tüntetők lezárták a hidat, sem a villamosok, sem az autók nm mehettek át. A szervezők hangosbeszélőn szerették volna jobb belátásra téríteni a jelenlévőket, de sikertelenül. Egyelőre a rendőrség nem avatkozott közbe.

Nyolc óra körül az ételfutárok hordóiból piramis épül, ezeken keresztül megafonba beszélnek a részvevők. Egyikük azt mondja, mást ígértek a kampányban, a lépések pedig átgondolatlanok. Másikuk az augusztus huszadikai tűzijátékot emlegette fel, melynek az árát szerinte másra is lehetne fordítani. Megjegyezte, érthető, ha felülvizsgálnak egy törvényt, ugyanakkor felháborító, hogy mindezt nyár közepén teszik...

ÜSS MÉG! ELSÖPRŐ FIDESZ-GYŐZELMET HOZTAK A VASÁRNAPI IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: Huppa-válogatás
2022.07.18.


Szentendrén, Esztergomban és Mezőtúron sem rúgott labdába az ellenzék

Egyedül Salgótarjánban nem kormánypárti diadal született.

Ez nem adóügyi vita, hanem megszorítópolitika

bármennyire is különlegesnek, egyedülállónak, világból kiemelt, speciális „magyar modellnek” festjük is le a jelenlegi rezsimet, ezek a most bejelentett intézkedések tipikus tőkés megszorítások.

Az ember, aki békét hirdet, de a háborúból húz hasznot

Ez az ember – és egész csapata – hetek, hónapok óta azzal van elfoglalva, hogy abból a helyzetből, amelyet Vlagyimir Putyin teremtett a világ számára, politikai hasznot szerezzen.

Az NNK-nak kellett közbelépnie, mert a kórházakban nem tudták ellátni a betegeket

Idén legalább 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit. Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is.

20 százalékos a drágulás az albérletpiacon

Átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban, de országszerte is kúsznak felfelé az albérletárak.

Égig érő latorja, avagy fogd meg a Viktor sörét!

A 24 óra leforgása alatt Semjén Zsolt címzetes könyvelő, mérlegképes illiberális, örök panorámás adószakértő előterjesztésében ennyi idő is elég volt az alapos kitárgyalásra.

Délibáb a feltámasztható Mátrai Erőmű, vagy a magyar energetika fából vaskarikája?

Bár a Mátrai Erőmű újraélesztési kísérlete látszólag ugyanaz, mint amit a németek tesznek, egy lényegi különbség azért mégis van. A németek vészforgatókönyve az engedéllyel rendelkező, üzemkész, de jelenleg nem termelő szenes erőművek tartalékban tartását, illetve vészhelyzeti bevethetőségét célozza, míg a Magyar Közlönyben megjelentek alapján a magyar elképzelés arra épül, hogy az erőművet négy blokkal be kell kapcsolni és működtetni kell(lene).

Ebben a sorrendben kapcsolják le a szolgáltatást, ha elfogy a gáz Magyarországon

Létezik nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormány.

Közkívánatra jönnek a vármegyék is

Kedden szavazza meg a parlament a költségvetést.

Miért akarják Orbánék 10-12-szeres áron adni a lakosságnak a 12 forintos paksi áramot?

A Paksi Atomerőműben termelt villamos energia mennyisége meghaladja a lakossági, azaz a rezsicsökkentésre jogosultak szükségleteit – vélekedik Tóth bertalan MSZP-s politikus.

A külügy cáfolja, hogy magyar honvédség átlépné az ukrán határt

Az elefántok nem nyugszanak a porcelánbolban..

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a C5 néven ismert országcsoport (Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Magyarország) pénteki budapesti tanácskozásának a margóján, az Index előtt ejtette el azt a megjegyzést, miszerint Magyarország érdeke, hogy „mielőbb béke legyen tőlünk keletre, mert akkor el lehet kerülni azokat a veszélyes forgatókönyveket, amelyek ahhoz készültek, hogy mit tehetünk a Kárpátalján élő 150 ezres magyarság kimentésére, megvédésére”.


ORBÁN NYANYA VISÍTOZIK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.18.


Bájos videóüzenettel jelentkezett egyetlenünk a hét végén. Nem, most nem a tökeit mutogatta, se nem disznóhullával pózolt, hogy leipponozta a malacot, hanem, mint valami káráló vénasszony, visítozott, hogy kibírhatatlan, ami most van, hogy „ezt már nem lehet elviselni”. Hogy jön a tél, és a Putyin elzárja a gázcsapot. Ilyenekkel örvendeztetett meg minket a hatalmas államférfi, akinek a fejéről már csak az álla alatt megcsomózott kendő hiányzott, meg a műszálas otthonka róla, és a kép teljes is lett volna. Másrészről viszont Peresztegi tanár urat juttatta az eszembe, aki, midőn nem bírta már elviselni a rosszaságunktól reá nehezedő nyomást, „ez már sok a többnél” felkiáltással rohant ki a teremből.

Mi pedig, gonosz ifjúság, eltelten kacarásztunk, illetve röhögtünk inkább a tanár úr nagy menekülésén, aki így visszatekintve akkori önmagunkra és a sokaságban az ifjú Kázmérra, ha akkor ugyan még nem tudtuk, de mára világossá lett, hogy ilyen készségekkel tanárnak lenni nem lehet. Hogy a nehézségek elől megfutamodunk, az ifjúság pedig ott marad maga bolondjában, mint valami ördögi és neveletlen massza. Orbán is, ezzel a tegnapi nyanyaságával csak egy valamit mutatott meg, de azt nagyon, hogy nemhogy hatalmas államférfi volna ő, hanem még egy ország, noch dazu egy futballcsapat vezetésére sem alkalmas, mert problémákat megoldani nem tud. A szarkavarás viszont megy neki.

Tovább megyek, másra sem alkalmas, csak trágyahaboztatásra, ami azt is mutatja, hogy építeni nem, csupán rombolni tud, vezetői képességei pedig addig terjednek, amíg a soha nem látott konjunktúrában maguktól is mennek a dolgok. Amikor hibázni nem is lehet, és a pénzbőség meg a szerencsés kártyajárás minden elcseszett intézkedést zseniálisnak mutat, amíg csak el nem durran a köréje fújt rózsaszín lufi. Ez most viszont megtörtént, és előhozta Orbán igazi arcát, ami ez: „ezt már nem lehet elviselni”. Egyébként valóban nem, az ország – és így Orbán – feje fölött kezdenek összecsapni a tajtékos habok, a rendszer inog, az eresztékek ropognak, a kártyavár készül összeroskadni. Szar ügy. Főleg Orbánnak.

És vele együtt nekünk természetszerűleg, mi viszont abban a kegyben részesültünk, hogy látjuk is a megoldást a bajokra, mégpedig az egyetlent. El lehet takarodni az ország éliről, visszavonulni a dácsára az emlékiratokon dolgozni, és közben várni, hogy értünk jönnek a zsandárok elvinni minket az igazságszolgáltatás elé. Amit Orbán nem bír már elviselni ugyanis, az a pénztelenség, ennek pedig soka oka van, ám az egyik legnagyobb közülük, hogy az Unió nem utal. És teljesen lecsupaszítva a dolgokat, az Unió addig nem utal, míg Orbán hatalmon van, megengedőbben, amíg így van hatalmon, azaz, illiberális és unortodox módon, és már ez a két, a NER által alkotott fogalom is mutatja, miért nem illünk a világba bele, mi, magyarok.

A megoldás – mint általában a legtöbb esetben – pofonegyszerű, és az, amit a tüntető tömeg is skandál az utcákon, Orbán, takarodj. Ez az országnak volna elemi érdeke, azt azonban tudjuk, hogy sem a Fidesznek, sem Orbánnak nem az ország az első, sőt, igazából az ő világukban az ország nagy ívben le van szarva, mert csak a baj van vele. Mégpedig az, hogy kormányozni kellene, ami viszont nem megy. Eddig sem ment, csak, mint már megmutattam, a szerencsés kártyajárás elfödte az alkalmatlanságokat és a bajokat. Ha nem is Orbánt magát nézzük, hanem csak az első négy éve alatti miniszterei közül Torgyánt és Deutschot, meg hozzácsapunk egy Káslert meg ilyen Szalay-Bobrovniczky féléket, máris előttünk áll a baj maga.

De túlbonyolítom, a baj maga Orbán, mivelhogy ő válogatta ki ezeket. Ám mivel tudjuk, hogy az összes minisztere csak ilyen jól varrott kesztyűbáb, mert mindent egy személyben intéz, máris visszajutunk oda, ahonnan elindultunk. Orbán takarodj. És nem azért, mintha rühellenénk a pasast – dehogynem -, hanem, mert ez volna az ország elemi érdeke, fennmaradásának kulcsa. Mert látjuk, hogy most még csak óbégat és toporzékol, hogy „ezt nem lehet elviselni”, de mi van, ha teljesen bekattan, és nekilát baseball ütővel szétverni az egészet. Mert láttunk már ilyet, mikor is egy alak azt mondta, ha a német nép győzni nem tud, akkor pusztuljon el vele együtt. És majdnem úgy is lett.