2016. június 17., péntek

MINEK CSINÁLT GYEREKET, HA NEM TUDJA ELTARTANI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.17.
 
 

 

A KÉPVISELŐNŐ HALÁLA MEGVÁLTOZTATHATJA A BREXIT-SZAVAZÁST

EKÖZBEN LONDONBAN BLOG
Szerző: WESTMINSTER
2016.6.17.


42. születésnapja előtt egy héttel megtámadták és megölték a Munkáspárt egyik nyugat-yorkshire-i választókerületének képviselőnőjét, a képen látható Jo Coxot, aki a kilépés ellen, az EU-tagság mellett kampányolt az utóbbi időben. Bár a gyilkosságot a demokrácia és tolerancia elleni támadásnak tartják, hatással lehet a június 23-i népszavazásra is.
Európa és a pénzügyi világ hetek óta már-már tényként kezeli, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ezt alátámasztják a felmérések is, amik rendre 6-7%-os Brexit-fölényt jeleznek a maradókkal szemben. A Financial Times szerint is szignifikáns 5%-os különbség van a két tábor között az exit-pollok alapján, ami nem volt korábban, miközben folyamatosan csökken a bizonytalanok aránya. Ám most olyan fordulat történt, amire senki nem számított és ez átrajzolhatja a közelgő népszavazás végeredményét is.
 
Június 16-án Birstallban, a helyi könyvtárban a választókerület munkáspárti képviselőnője, Jo Cox fogadóórát tartott, ahol megjelent egy helyi férfi és házi készítésű pisztolyával többször rálőtt a kétgyerekes nőre, majd késsel megszúrta. A politikusnő életét vesztette nem sokkal később a leedsi kórházban. A támadó elmenekült, de elfogták és azóta kihallgatják. Mint kiderült, az elfogott férfi, egy 52 éves helyi lakos - aki mentális zavarokkal is küzdött - magányosan élt, mióta meghalt az anyja és kertészkedéssel foglalkozott.
 
Szemtanúk szerint a gyilkosság idején "Britain first", vagyis "Britannia mindenekelőtt" kiáltással támadt a védtelen nőre. Ez a neve annak a szélsőjobboldali, brit nemzetiszocialista csoportnak, amely 2011-ben alakult és élesen ellenzi a bevándorlást, az ország eliszlamizálódását és ellenállásra buzdít. A férfi lakásán lefoglaltak olyan anyagokat és könyveket, amik nacionalista, antiszemita csoportok, mint az amerikai Nemzeti Szövetség kiadványai voltak, továbbá fegyverkészítési útmutatókat is találtak. ..
 

SZINGLI MENYASSZONYOKÉS NÖVÉNYEVŐ FÉRFIAK - ÚJ TRENDEK JAPÁNBAN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Jantek Gyöngyvér
2016.06.17.


Szingli menyasszonyok és Himono onnák

Nemrég olvastam egy érdekes cikket arról (Marie Claire, 2015 július, Naomi Harris), hogy egy japán ügynökség
(Cerca Travel) új csomagot kínál a hölgyvendégeinek: egyszemélyes esküvők megszervezését vállalják. Nyitólapjukon így ajánlják az olvasók figyelmébe a szolgáltatásaikat:

„Szingli vagy, és nem vagy biztos benne, hogy a közeljövőben férjhez mész, de szeretnél néhány képet magadról egy gyönyörű esküvői ruhában vagy csodás menyasszonyi kimonóban, amíg még szép és fiatal vagy...

…vagy úgy gondolod, nem kell ahhoz elkötelezned magad valaki mellett, hogy menyasszonyi ruhát viselhess...
…vagy már házas vagy, de az esküvőd nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, és ez bánt…
…vagy éppen túl régen történt mindez, és szeretnél újra esküvői ruhába bújni? Adj magadnak esélyt arra, hogy megtapasztald, milyen érzés hercegnőnek lenni a gyönyörű és bájos Kioto városában!”

ITT OLVASHATÓ

260 MILLIÓS NHB-HITEL ÉS 16 ÉVE TÖRTÉNT BRÓKERGYILKOSSÁG A BICSKEI LYUKAS TELEK KÖRÜLI CÉGHÁLÓBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.06.17.


496 millió forint EU-s pénzből tápszergyár helyett csak 59 lyuk készült azon a bicskei telken, amely a támogatás idején egy brit és seychelles-szigeteki hátterű cég tulajdonában volt. A Pannon Logistic Kft. ráadásul 260 millió forintot kapott kölcsön Matolcsy György unokatestvérének bankjától úgy, hogy a hitel fedezete mindössze egy autó. A bicskei beruházást közben annak a Reichardt Richárdnak a cége vette át, akinek apját, a London Bróker tulajdonosát 2000-ben a nyílt utcán lőtték le.

Mint nemrégiben megírtuk, Bicskén 496 millió forint EU-s pénzből mindössze 59 darab földbe ásott lyukat sikerült összehoznia a beruházónak, aki a támogatást logisztikai csarnokra és tápszergyárra kapta. Az LMP-s Hadházy Ákos korrupciót emleget, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont nincs semmi probléma...

ITT OLVASHATÓ

MARAD A ZSOLNAY GYÁRTÁSA PÉCSETT, DE A HELYZET EGYRE AGGASZTÓBB

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.06.17.


Legutóbb azt jeleztem a blogomon és a sajtó képviselőinek, hogy aggasztó és súlyos információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül kialakult botrány kapcsán, mely kérdések kapcsán a pécsi önkormányzat azonnali intézkedését követeltem. A pécsi önkormányzat ügyvédjének csak egy arrogáns sajtóválaszra futotta, de Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke korrekten  jelentkezett és írásban tájékoztatott a helyzetről, amely helyzet szerintem egyre aggasztóbb.

Mint ahogy azt a legutóbbi blogbejegyzésemben is megfogalmaztam, olyan súlyosnak tűnő információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kapcsán, amelyek szerint a többségi tulajdonos Törökországban és Kínában is beindíthatja a gyártást a márkanév birtokában, legalábbis ennek előkészületeiről beszélt egy informátorom, aki jól ismeri a Zsolnay-ban zajló folyamatokat. Emiatt június 16-i pécsi sajtótájékoztatómon arra szólítottam fel Páva Zsoltot és a pécsi önkormányzat illetékeseit, hogy társtulajdonosként ellenőrizzék ezen információk valódiságát, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket, továbbá tájékoztassák a fejleményekről a pécsieket és minden a Zsolnay márka iránt elkötelezett érdeklődőt. Páva Zsolt tudomásom szerint ezidáig nem reagált, csak Dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője, aki azt válaszolta az információim kapcsán a Dunántúli Napló megkeresésére, ha nekem van bizonyítékom, akkor tárjam eléjük, eljárnak az ügyben, s megakadályozzák, ha Najariék valóban külföldi kiszervezésre erre készülnek...

ITT OLVASHATÓ

10+1 ÉRDEKES KÍNAI SZOKÁS HONGKONGBAN

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Pataki Niki
2016.06.17.


A Hogyan működik Hongkong, az okos város? című cikkemben írtam róla, hogy ez a jövő városa, ami ráadásul fénysebességgel fejlődik. Ezek mellett azonban a kínai hagyományokat, szokásokat is követik az emberek a hétköznapokban. Pont ettől a kettősségtől van a városnak egyedi hangulata.
 
1. Kínai gyógymód
 
Hongkongban mindenfajta kórház és magánrendelés megtalálható, nincs semmiből sem hiány, mégis a helyi emberek nagy része a hagyományos kínai gyógymódokra esküszik. Ha a páciensnek panasza van, általában először egy akkupunktúrás tűszúrásos kezelés következik, illetve a doktor megtapogatja az ereket, hogy megtapasztalja, hogyan áramlik a vér.  A kínai orvoslás azt tartja, hogy nincsen kettő egyforma beteg, nincs egy általános gyógymód, mindenkinek másra van szüksége. Az egészségügyi problémákat különböző gyógyteák, gyógyfüvek illetve szárított tengeri állatokkal és növényekkel orvosolják. A belvárosban sétálva rengeteg helyi „patika” van, ahol hatalmas üvegekben tárolnak mindenféle szárított furcsaságokat, pl. kígyóuborkát, polipot, csikóhalat, amit az orvos utasításának megfelelően fogyasztanak. Általában teaként vagy levesbe, noodle-be főzve...
 

AZ ELLENZÉKI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEIRŐL - AVAGY HÁNY OLDALÚ A FIDESZ ELLENZÉKE?:

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2016.06.17.


A közelmúltban ismét föllángoltak a viták a 2014-es összefogás pártjai közötti együttműködés értelméről és lehetőségeiről. Az említett pártcsoportra persze a kérdésben megszólalók és különböző cselekvési terveket javaslók jellemzően nem azt a megnevezést használják, amit az előbb én; ők általában azt mondják: „baloldal”, vagy hogy „demokrata oldal”, esetleg „demokratikus ellenzék”. A megnevezésben nincs konszenzus. Számos konferencián és interjúban okozott ez már kínos másodperceket elemzőknek és az említett pártok politikusainak egyaránt, de általában gyorsan továbblendültek a problémán: elvégre – gondolhatták – úgyis mindenki tudja, hogy mely pártokról akarnak beszélni.

A kérdés azonban ennél fontosabb, már amennyiben politikai programot akarnak rá építeni. A 2014-es összefogás pártjainál már a tény is, hogy közös megnevezést keresnek rájuk, egy helyzetértékelést sugall: azt, hogy ezek a pártok egy oldalon állnak. A gyűjtőfogalomban lévő konszenzus pedig azt jelentené, hogy világosak a nevezett oldalt határoló törésvonalak is, illetve az a differentia specificum, amely megkülönbözteti ezen oldal pártjait a többi (ellenzéki) párttól. A konszenzus hiánya azonban a törésvonalak elmosódottságát jelzi, amely egyúttal az egy oldalhoz tartozás helyzetértékelését is törékennyé teszi. Márpedig a föntebb említett megszólalók terveikben mind a 2014-es összefogás pártjai (és a gondolatilag hozzájuk közel álló civilek) által alkotott közös platformban gondolkodnak...

ITT OLVASHATÓ

EGY HANG, AMELY 6 MILLIÓ HELYETT BESZÉL - ANNA FRANKRA EMLÉKEZÜNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Emberbarát
2016.06.17.


Író szeretett volna lenni, azt remélte, hogy műve túléli majd őt. Nem vigasz és mégis jó, hogy miután 15 éves korában meghalt Bergen-Belsenben, a világ egyik leghíresebb írója lett: egy hang, amely – ahogy Ilja Ehrenburg mondta – 6 millió helyett beszél, és amely mégis átélhetően személyes marad. Nehéz belegondolni, hogy voltaképpen még mindig nyugodtan élhetne, hogy a napokban ünnepelhette volna unokái társaságában a 87. születésnapját. Apró gyermek, amikor családja elhagyja a fasizálódó Németországot. Európát azonban nem hagyhatják el és a nácik Hollandia megszállásakor utolérik őket. Deportálásukat megelőző két éves bujkálásuk idejét követhetjük nyomon a naplóból, amely nagyon kevéssel a háború után, az első szövegek között mutatta be a világnak azt az eseménysort, amelyet jóval később holokausztnak neveztek el. A napló megejtő őszinteséggel beszél írója felnőtté válásának lassú, de világosan kivehető folyamatáról, egy voltaképpen természetes és nehéz átalakulásról: édesanyjához fűződő ellentmondásos kapcsolatáról, ébredező testi-lelki szerelmi problémáiról, egy olyan jövőre vonatkozó terveiről, amely jövőről minden olvasója tudta már az első betűtől kezdve, hogy még azelőtt lezárult, hogy elkezdődhetett volna: 1945 első hónapjaiban, Bergen-Belsenben.

A naplót azonban megőrizték a Frank-család segítői, így került Anne túlélő édesapjához, Otto Frankhoz, aki leginkább azzal töltötte élete hátralévő három és fél évtizedét, hogy a lánya hagyatékát kezelte...

ITT OLVASHATÓ

FERGE ZSUZSA: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYESÜLÉSEI ÉS A MAI CIVIL TÁRSADALOM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Ferge Zsuzsa
2016.06.17.


A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István halála napjáról minden évben megemlékezik. 2016-ban Ferge Zsuzsa mondott emlékbeszédet, melynek kicsit rövidített szövegét két részletben közöljük. Az első részben Széchenyi közteherviseléssel kapcsolatos gondolataival foglalkozunk és azzal, hogy mennyiben felel meg Széchenyi elveinek a mai magyar adórendszer, az alábbiakban az autonóm civil társadalom szerveződéséről lesz szó, Széchenyi munkáiban és a mai magyar valóságban. A teljes szöveg minden hivatkozással az Esélyben jelenik meg.

Mély történelmi-strukturális okai vannak annak, hogy Magyarországon miért maradt le oly sokkal a nyugati mintától a „civil társadalom” fejlődése. Bibó István fél életműve erről szól, Szűcs Jenő ezt foglalja össze és gondolja tovább  Európa három régiójáról szóló alapvető munkájában. Gondolkodóink jobbjai gyakran küzdöttek azzal, hogy lehet-e, és hogyan lehet „az örökletes kórokat” meghaladni. Ide tartoznak, Bibó és Szűcs Jenő felfogásában, „az arra való hajlam, hogy a ’félelmek mechanizmusa’ az ’értelem mechanizmusának’ fölibe kerekedve a ’mozdulatlanság rendje’ rögződjék meg”, vagy a Babits által is kiemelt passzivitás, „a rezignált belenyugvás a dolgokba, hiszen amúgy is minden fontos ügyben valahol ’fent’ születnek a döntések” (Szűcs 1983). Széchenyi a küzdők közé tartozott egy olyan periódusban, amikor a változás reménye felcsillant. A fejlődés nyilvánvaló feltételei az ő szemében is a nemesi kiváltságok eltörlése, a szabadság és jogegyenlőség voltak, de ezek eléréséig is szerinte el kellett indulni. Ezt az indulást szolgálták „egyesülései”...

ITT OLVASHATÓ

ZÁSZLÓVERSENY

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.06.17.


Napsugaras, illetve ízlés szerint zivataros nemzeti jó reggelt, kérem. Mindenkinek nagyon ajánlom figyelmébe Bereményi Géza tanácsát: házmesterünknek adjunk szép mosolyokat. Mondjuk ha nem adunk, akkor is várható, hogy a közös képviselők fel fogják lobogózni a lakóházakat a foci-EB idejére, már persze, a társasokat, a családiakban még nem kötelező. Azt tán majd jövőre vezetjük be.

Persze, az ember alig hitt a szemének, mikor a tegnap kora délutáni órákban meglátta az alig pár soros rövid hírt az MTI-ben – sok mindent megszoktunk már a távirati irodától, de ez még mindig nagy falatnak bizonyult számunkra:

„Társadalom-sport-labdarúgás

EURO-2016 – Közös képviselők egyesülete: tűzzék ki a magyar zászlót a társasházakra az Eb alatt!
 

Budapest, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – A Magyar Közös Képviselők Egyesülete arra kéri a közös képviselőket, számvizsgáló bizottsági tagokat, tulajdonosokat, hogy tűzzék ki a magyar zászlót a társasházakra a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) ideje alatt.
 

A szervezet az MTI-vel csütörtökön azt közölte: ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni a magyar sportolóknak a hihetetlen teljesítményüket.
 

“Az elmúlt évtizedek legfontosabb sporteseménye zajlik, amely a magyar társadalom minden rétegét megmozgatja. A magyar válogatott sikere előtt nem lehetnek közömbösek a közös képviselők sem” – írták a közleményben. 
geg \ bám \ hgp

ITT OLVADSHATÓ

"KVÓTANŐ VAGYOK, NEM SZÉGYELLEM" - SZÉLL BERNADETT LMP-ELNÖK A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.06.17.


Kikérem magamnak, hogy egy multimilliárdos akarja megmondani, mit tegyen vagy ne tegyen Európa a migránsokkal – utal Soros Györgyre Szél Bernadett, aki a Mandinernek beszél 16 évesen elnyert Soros-ösztöndíjáról, katolikusságáról, feminizmusáról és vegetarianizmusáról is. Az LMP vezetője szerint hiába mantrázza a Jobbik, hogy 21. századi párt, nem az, hiszen „Putyinnak nyomják a gombot a Parlamentben”. A globalizációkritikus Szél beszélő viszonyra törekszik az amerikaiakkal is, de csak a magyar nemzeti érdek alapján. Portréinterjúnkban sokféle zöldség terítékre kerül és végre kiderül, honnan jött és mit gondol a világról az LMP pillanatnyilag egyetlen elnöke...

ITT OLVASHATÓ


ELLENFÜLKEFORRADALOM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.17.


Kellene egy új párt, mondja a választópolgár, miközben végigtekint a demokratikus oldal szervezetein, melyekhez képest Drezda szőnyegbombázás utáni állapota olyan, min Schönbrunn fénykorában.
Nehéz ezzel vitatkozni, mert a helyzet valóban elkeserítő, de reménytelennek azért nem lenne mondható, ha a pártok vezetőinek és a civilek hangadóinak megjönne a józan esze, és azt tennék, ami esélyt ad a győzelemre.
Ez persze magával a csodával lenne egyenlő, de azért ne adjuk fel a reményt, történhetnek csodák még ebben a haszonelvű világban is - lásd EB - amikor - legalábbis a magyar belpolitikában - mindenki magának kapar.

Szóval kellene egy párt, de inkább egy ernyőszervezet, mely alá beállnának a mai demokratikus pártok, egytől egyig.
Ennek az ernyőszervezetnek a formáját úgy kell megválasztani, hogy a választásokon való részvétele ne álljon ellentétben a hatályos jogszabályokkal, ne adjon lehetőséget arra, hogy formai okokból kétségbe vonják a választásokon való részvételének jogosultságát.
A szervezet ne kötődjön egyetlen párthoz se, ne képviseljen semmiféle ideológiát, eszmét, vallást, egyszerű programja érthető legyen a legiskolázatlanabb rétegnek is.
A programja tükröződjön a nevében is, legyen például Antimaffia Liga, és ne akarjon mindent azonnal megváltoztatni, elég, ha a kulcskérdésekben foglal állást.
A kulcsot a rendszer lebontásához Orbán Viktornak hívják, őt kell beletörni a zárba.
A programnak ez kell legyen az célja, ha ez megvan, akkor helyre kell állítani a jogállamot, el kell távolítani azokat a személyeket, akik részt vettek a jogállam szétverésében és helyükre demokratákat kell állítani, a radikálisabb fajtából.
A szervezetet meghatározott időtartamra kell létrehozni, mondjuk három évre, utána vissza kell térni a pártpolitizáláshoz.
Első lépésként el kell takarítani az Alaptörvényt preambulumostól - mindenestől.
Azonnal át kell venni a fegyveres erők és fegyveres szervezetek, valamint az Ügyészég irányítását, a félkatonai szervezeteket és az adrenalinfüggő ultrák szervezeteit azonnal fel kell oszlatni, parancsnokaikat, hangadóikat rendkívüli intézkedésként őrizetbe kell venni.
A puccsistákat le kell tartóztatni, és megindítani velük szemben a nyomozást
...

ITT OLVASHATÓ

IMITÁLT PIACGAZDASÁG TISZATENYŐN: AMI AZ ORSZÁG LEGHÍRESEBB KÖZMUNKAPROGRAMJA MÖGÖTT VAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.06.17.


A későkádári idők reformista tsz-elnökeit idéző mentalitású polgármesterrel, mintaüzemekkel, május elsején táblákkal vonuló közmunkásokkal, háztájival, kockás papíron abszolvált „árképzéssel” mintha újra életre kelt volna a szocializmus a kőkeményen fideszes Jász-Nagykun-Szolnok megye kellős közepén. A faluban meghatározó tulajdonos az önkormányzat: az övé a mozgóbüfé, az „ifjúsági szórakozóhely”, a virágbolt és a tüzép telep. De az önkormányzat a legnagyobb munkaadó is: évről évre százhúsz közmunkás serénykedik az önkormányzat üzemeiben. A tiszatenyői polgármester nem tett mást, csak kimaxolta mindazt, amit a közmunkarendszer lehetőségként kínál...

ITT OLVASHATÓ

DEMJÁN AHOL TUD SEGÍT, HA SPÉDERNEK KELL KERESZTBE TENNI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.16.


Ezekről ne maradj le!
 
Így épül az érpataki modell: hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek (Átlátszó)
 
Tovább lapítja a kormányzati úthenger az Index tulajdonosát (Index, 444, Heti Válasz)
 
Szabad a piac, főleg Habonyéknak és esetleg Simicskának  (Népszava, Index)
 
Ha van 3 perced:
 
Így épül az érpataki modell: hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek
Semmi nyoma a hasznosításnak a bő félszáz telek többségén, amelyeket az érpataki polgármester által irányított Benefícium Szeretetszolgálat vásárolt fel a településen. Csak az ingatlanok mintegy negyedén van mezőgazdasági termelés, a többin szemét, gaz és romos házak – egyet, a polgármester „szolgálati lakását” kivéve. Ahol dolgoznak, ott nincsenek elszámolások, és közmunkásként fizetik az Orosz-féle politikai szervezet aktivistáit. (
Átlátszó)
 
Trükközéssel szerezhetett 338 milliós támogatást a Háda-cégcsoport
A legnagyobb összeget egy olyan mikrovállalkozás nyerte egy munkahelyteremtő pályázaton, amelyet nem sokkal korábban vett meg Háda György, az ismert használtruha-nagykereskedő. A felvett regisztrált munkanélküliek kétharmada két héttel korábban még a Háda-1 Kft-nél dolgozott. Háda György maga is azt mondta, egy másik egységet váltanak ki az új üzemcsarnokkal. Kérdés, hogy tudtak-e erről a megnyitón részt vevő miniszterek. (
Átlátszó)
 
Tovább lapítja a kormányzati úthenger az Index tulajdonosát
Spéder Zoltán lakásán is házkutatást tartottak a Magyar Posta és az oligarchához kötődő FHB mellett. Három konkrét ügyben nyomoznak a két cég közös bizniszei körül. A Spéder alá integrált takarékszövetkezeteket kormánybiztos felügyeli majd – jelentette be a konkurrens oligarcha, Demján Sándor. Az ő levele után indult be a háború, amibe a Fidesz-közeli média is beszállt, a TV2 lejárató anyaga például olyan erős lett, hogy még a parlament fideszes alelnökének is „felfordult tőle a gyomra”. Lázár továbbra is kitart Spéder mellett. (Figyelő via
Index, 444, Heti Válasz, Index)
 
Szabad a piac, főleg Habonyéknak és esetleg Simicskának
Szabad médiapiac van, mondta Lázár János arra, érdeklődnek-e Mészáros Lőrinc és Habony Árpád körei a Népszabadság kiadója iránt. Közben a „Simicska Lajos-közeli” forrás  megerősítette, hogy az Orbán Viktorral másfél éve háborúban álló nagyvállalkozó pályázik az Indexre, amelynek mai tulajdonosa, Spéder Zoltán kormányzati össztűz alá került. A hírek szerint komoly vásárlási opciója lehet a portálra.  (
Népszava, Index)
 

AKKOR KEZDJÜK EL!

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.06.17.


Magyarország lakosságának értelmileg nem fogyatékos része egyre elégedetlenebb. Mindazok, akik még képesek összeszedni a gondolataikat és megérteni, ami körülöttük történik egyre többször verődnek kisebb nagyobb csoportokba, ahol megtapsolják az érzéseiket és gondolataikat kimondó szónokokat, de még nem találják egymás kezét. Nem érzik, hogy kizárólag rajtuk, az ő elszántságukon és bátorságukon múlik, hogy mikor lesz vége ennek a rémálomnak, amiről sokan még ma sem akarják elhinni, hogy ez mind itt Magyarországon és mind velük történik.

Hazánk alig néhány év alatt az irracionalizmus, a hatalmi gőg, a diktatórikus kormányzás, az arcpirítóan primitív igehirdetés, a mocskos rasszista uszítás és az államilag támogatott korrupció országa lett. Az Orbán Viktor vezette Fidesz a magyar állam és a társadalom érdekeit Orbán Viktor családja és barátai által üzemeltetett zártkörű részvénytársaság üzleti érdekeire redukálta. A Zrt. működésének alapelve, hogy ami jó Orbán Viktornak és családjának, a Fidesznek és a Fidesszel szimbiózisban élő új magyar burzsoáziának, valamint a farvizeiken evező strómanoknak, a rendszer seggnyaló lakájainak és a szar pénzért megvásárolt gerinctelen állami és önkormányzati tisztségviselőiknek, az a jó az országnak is...
 

SKYPE APUKÁK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.06.17.


Nemsokára itt az apák napja (Magyarországon konkrétan vasárnap), ebből az alkalomból arra gondoltam, beszélgethetnénk arról, milyen is Skype-apukának lenni, hiszen a külföldön dolgozó férfiak egy része kénytelen hosszabb-rövidebb ideig így élni az életét. Jobb esetben csak átmeneti időszakról van szó, rosszabb esetben viszont akár hosszú hónapokig, évekig is tarthat ez az állapot.

A jobbik változat nyilvánvalóan az, amikor a férfi azért megy előre, hogy előkészítse a terepet, megteremtse a feltételeit annak, hogy aztán a család is utána mehessen. Ezzel együtt is felmerülhet ilyenkor egy-egy rosszabb pillanatban, hogy mi a fenét is keresünk távol az otthonunktól.

Felkészülni lehet és kell is, viszi magával a fotókat, a telefonon a videókat és persze ott van a Skype is, de hát azért ez még sem ugyanaz. De hogy ne csak én okoskodjak itt, átadom a szót a The Secret Father blog szerzőjének, aki több hasonló helyzeten ment át, mióta a lánya 2010-ben megszületett...

ITT OLVASHATÓ

IZLAND FELÉ FÉLÚTON

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.17.


Izland sem állíthat meg bennünket, ez az opció fel sem vetődik. Mi vagyunk többen, mi vagyunk a jobbak. Ők háromszázezren vannak, mi majdnem tízmillióan. Náluk 100 igazolt futballista van, nálunk sok tízezer.
 
Ki a jobb? Magyarok!

A győzelem ezzel együtt még arrébb van, egyelőre az osztrákok elleni sikernek örülünk. De ennek aztán nagyon, mert ezúttal nem csak a futballpályám győztünk, hanem ismét, és ezúttal minden korábbinál fényesebben beigazolódott, amit legjobbjaink eddig is tudtak, és hangoztattak, csak mi, örök kételkedők nem akartuk elhinni: jó úton járunk.
 
A győzelem, mint mindig, most is megosztotta az országot. Vannak, aki azt mondják, hogy a magyar válogatott győzött, mások szerint Orbáné a siker.

Egyelőre az utóbbiak állnak nyerésre...

ITT OLVASHATÓ

BREXIT LÁZBAN ÉG A VILÁG - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.6.17.


A kitűnő bolgár elemző, Ivan Krasztev a New York Timesban adott hangot azon véleményének, hogy Kelet-Európa retteg a britek kiválásától, de egyben kész is arra. Merthogy az unióban valószínűleg könnyebb lesz az élet a britek nélkül, csak éppen nem valószínű, hogy az EU túléli, ha a jövő csütörtökön a távozás hívei győznek.

A szerző úgy látja, hogy az igazi tragédia ennélfogva a földrész középső és keleti felére vár. A régióra sajátos paradoxon a jellemző: egyrészt az itteni lakosság viszonyul a legbarátságosabban Brüsszelhez, másrészt viszont minden bizonnyal mi választjuk az leginkább összefogás-ellenes kormányokat.
 

A szófiai Liberális Stratégiai Központ vezetője úgy ítéli meg, hogy a kelet-európaiak azt szeretnék, ha fennmaradna a szervezet, hiszen ők az integráció legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak, viszont a legnagyobb vesztesek lennének, ha szétesik az összefogás. De arra is felkészülnek, ha félremennek a dolgok. Nem azért szavaznak nacionalistákra, mert az unió végét akarják, hanem mert nem szeretnék, ha felkészületlenül érné őket, ha az EU netán kollektív öngyilkosságot követ el. Itt egyfajta szociális pszichológia érhető tetten: a keletiek a szocializmus bukása idején szerzett tapasztalatok miatt nem bíznak az intézmények rugalmasságában. Még akkor is, ha ez esetben két, teljesen különböző dologról van is szó...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGON MOST HIVATALOSAN IS MEGSZŰNT A KORMÁNYZÁS

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.16.


Semjén a kormányrúdnál

Ha csütörtök, akkor Lázár-show, a kormányinfón megint röpködtek a fontos kijelentések. Kiderült például, hogy per pillanat Semjén Zsolt vezeti az országot, mert Orbán szabadságon van – focimeccseket néz és együtt örül Csányi Sándorral minden magyar gólnak, tesszük hozzá. Mindeközben Lázár János itthon húzza az igát, mármint szervezi a kormányüléseket. Lázár elmondta, hogy folyamatosan egyeztet Orbánnal, aki még meccs közben is tud kormányzati kérdésekkel foglalkozni. „Reggel, délben, este kell referálnom a miniszterelnöknek” – mondta Lázár, aki azért sem ment Franciaországba, mert amúgy is jobban szereti a gyerekei kommentárjait hallgatni a meccsek alatt. Lázár arról is beszélt, hogy nem szeretnék a közvéleményt zaklatni az Eb alatt kormányzati ügyekkel. Micsoda előzékenység!

ITT OLVASHATÓA LOPOTT VAGYONÉRT ORBÁN CSALÁDJÁNAK IS FELELNIE KELL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.06.17.


Orbán veje, Tiborcz István, már a harmadik kastélyt szerzi meg. Vagyonkezelője, Mészáros Lőrinc is vett már egyet, apjáé pedig a hatvanpusztai luxusmajorság, ahol Nárcisz-kuvasz lakik. De még ez sem elég nekik! Uniós forrásokat és milliárdos adókedvezményeket is kaphatnak a felújításokhoz. Arcpirító ez a pofátlan harácsolás, majd nevetséges vagyonnyilatkozataikra hivatkozva mentegetik lopott vagyonukat.

Orbán saját maga teszi részévé családját korrupt, hazug politikai rendszerének: Tiborcz István éppúgy Fidesz-oligarcha, mint Rogán Antal, Andy Vajna, Habony Árpád, Lázár János, L. Simon László és még sokan mások. A lopott vagyonért pedig mindannyiuknak felelni kell!

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉHSÉG - FOCIRÓL, SIKERRŐL ÉS A NEMZETI EGYSÉGRŐL

MANDINER BLOG
Szerző: Csizmadia Ervin
2016.06.16.


Ostobaság lenne, ha úgy tennénk, mint ha a sportnak nem lenne kohézió-teremtő szerepe. A futballnak is van, sőt, Európában ennek van a legnagyobb. Ne firtassuk most, miért. Amerikában az európai futballnak nyoma nincs; ott az amerikai futball hódít. Ezen se filozofáljunk sokat. Kár elkanyarodni afelé, hogy azért ne örüljünk egy sportsikernek, mert az egy általunk netán nem szeretett szisztémát erősít. Értelmetlen a sport integráció-teremtő erejével szemben aktuálpolitikai ellenérzéseket állítani. Nem összemérhetőek. A sport bizony igazi „soft power”; de könyörgök, ne keverjük ide (is) Orbán Viktort.

A sztori ugyanis – mint azt az iménti link megnyitása után is láthatjuk – teljesen másról szól. Arról, hogy a világ lefejlettebb országai is rászorulnak a sport általi brand-építésre, és őrültek lennének, ha erről lemondanának. Hogy mega-eseményekbe szabad-e pénzt fektetni? Hogy ezek valaha megtérülnek-e? Hogy – főképpen szegényebb országokban – nem maradnak-e egy olimpia után kopár és lepusztult stadionok? Meglehet. De a kérdés nem ez. Hanem az, hogy országok, a mai politika-ínséges időkben lemondhatnak-e arról, hogy pótlólagos integrációs formákat találjanak a maguk számára...

ITT OLVASHATÓ

MUNKAFELAJÁNLÁSOK A NAGY GYŐZELEM ÖRÖMÉRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.16.


A házmesterek már csatasorba álltak, a Magyar Közös Képviselők Egyesülete arra kérte a közös képviselőket, számvizsgáló bizottsági tagokat, tulajdonosokat, hogy tűzzék ki a magyar zászlót a társasházakra a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. A szervezet az MTI-vel csütörtökön azt közölte: ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni a magyar sportolóknak a hihetetlen teljesítményüket.

"Az elmúlt évtizedek legfontosabb sporteseménye zajlik, amely a magyar társadalom minden rétegét megmozgatja. A magyar válogatott sikere előtt nem lehetnek közömbösek a közös képviselők sem" - írták a közleményben...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG A PUTYINI ÚTON

PONYVABLOG
Szerző: Mr. Gorsky
2016.06.17.


Spéder Zoltán való leszámolás (házkutatás MNB bírságok az FHB-nak stb.), új dimenziókat nyitott a magyar politikában. Bár nem most kezdődött, hanem Simicska Lajos közpénzekből való kiszorításával. De a  jelek  most lettek egyértelműek: Magyarországon nemcsak oligarchák vannak már, hanem vannak szövetséges és ellenséges oligarchák. Hasonlóan Oroszországhoz Orbán pedig megsemmisíti a kegyvesztett vagy csak szimplán antipatikus oligarchákat, aki nem engedelmeskedik, annak vége jelszóval...

ITT OLVASHATÓ

AZ OKTATÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY KÖZPONTOSÍTÁSA MAGA A PÁRTÁLLAM KIÉPÍTÉSE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.16.


Miközben a korrupció kapcsán az állami milliárdok - mint például az MNB pénzeinek a Fidesz céljaira való felhasználása - és az ehhez átalakított jogszabályi környezet kialakításánál rendre felmerül a takeover, vagyis az állam elrablásának, elfoglalásának a gyanúja, ugyanez a nagy intézményrendszerek központosításánál már fel sem merül.

Pedig a szakmainak eladott szempontok mögött (mint az egészségügyben bevezetendő, vagy a felsőoktatásban már bevezetett kancelláriarendszerben, és még inkább a KLIK újraszabásánál) tetten érhető a szándék: a párt középszinten is politikai irányítás alá akarja vonni az állam legnagyobb rendszereit.

Emlékezhetünk, az egyetemi kancellárok kinevezésénél (bár elsőre nem mindenkinél) a legtöbb kinevezett jelöltnél könnyen fellelhető a fideszes kapcsolat. Voltak olyanok, mint Szász Károly, a Semmelweis kancellárja, aki erős fideszes kötődése mellett közgazdasági és irányítási tapasztalattal rendelkezik, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élére kinevezett Kupper András, volt fideszes fővárosi képviselő, akit azóta el is kellett távolítani teljesen botrányos irányítása miatt, vagy Dietz Ferenc, a volt szentendrei polgármester, aki a BGF vezetését kapta meg, és pártkapcsolatainak köszönhette a kinevezését. Persze ne legyünk igazságtalanok, sok helyen az egyetem korábbi alkalmazottai nyerték el a pályázatokat...

ITT OLVASHATÓ

MINDENKINEK GOND LESZ A NYUGDÍJASKOR?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.17.


Megszavazta a parlament a szülőtartásról szóló törvénykönyv módosítást. Ezentúl az intézmények is perelhetik a gyermeket, ha az nem fedezi az eltartás plusz költségeit. Ez az ügy viszont sokkal nehezebben megválaszolható kérdéseket is felvet a jövőre nézve.

Amíg ma a 65 éven felüliek teljes népességen belüli aránya 18 százalék, addig ez az arány 2060-ra 33 százalékra emelkedhet, miközben az aktív korúak aránya 68 százalékról 54 százalékra eshet vissza. Az unós átlaghoz képest 30 százalékkal kapnak több pénzt a nyugdíjasok a fizetések arányában, viszont a keresetek Magyarországon jóval alacsonyabbak.

Tehát, e mögött a joginak tűnő vita mögött ott bujkál az, ami sokkal nagyobb baj: azok a hosszú távú társadalmi problémák, amelyeket ad hoc jogszabály módosítással nem lehet megoldani. Ismerjük ezeket az okokat: a lakosság elöregedése, a szolidaritás hiánya, a gyermekvállalási kedv csökkenése és a fiatalok kivándorlása...

ITT OLVASHATÓ