2018. november 21., szerda

POLITIKAILAG TELJESEN KETTÉSZAKADT A MAGYAR TÁRSADALOM 8 ÉV FIDESZ-URALOM UTÁN

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2018.11.21.


Az elmúlt években durván kilőtt a megosztottság, és ez most a Fidesznek kedvez.

2012 óta minden mutató szerint jelentősen nőtt a magyar társadalom pártossága és politikai megosztottsága – ez volt Patkós Veronika előadásának legfőbb tanulsága az MTA 2018-as választásokat elemző tanulmánykötetének keddi bemutatóján.

A Várakozások és valóságok: Parlamenti választás 2018 című kötet Böcskei Balázs és Szabó Andrea szerkesztésében jelent meg az MTA Politikatudományi Intézeténél. A keddi könyvbemutató érdekessége volt, hogy azt az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja eredetileg a Magyar Tudomány Ünnepe központi programsorozatába szánta, de az MTA főtitkár-helyettese nem járult hozzá, hogy a Széchenyi István téri székházban rendezzék meg. Barnabás Beáta később két másik társadalomtudományi előadást is kitiltott a központi programból.

Növekvő polarizáció

Patkós a magyar társadalom növekvő politikai megosztottságát egy 2018-as választáskutatási panelvizsgálat és a European Social Survey adataival illusztrálta. A „pártos szavazók” aránya (akik valamely párthoz közelebb állnak, mint a többihez) jellemzően magasabb Nyugat-Európában, mint keleten. A magyar érték 2012-ben megegyezett a kelet-európai átlaggal, azóta viszont ugrásszerűen megnőtt a pártos szavazók aránya, a 2018-as adat már a 2016-os nyugati átlagot is meghaladja. Igaz választási években (2002-ben vagy 2010-ben például) korábban is voltak kiugrások.

A szélsőséges ideológiai pozíciót elfoglalók aránya ellenben korábban nem látott magasságba emelkedett. A kelet hagyományosan szélsőségesebb, mint a nyugat, Magyarország 2010-ig nagyjából a kelet-európai átlaggal mozgott együtt, 2012-ben volt egy jelentős elmozdulás a politikai centrum felé, azóta viszont újból erősödik a polarizáció, 2018-ra már a kelet-európai országok többségének mutatóját is jócskán elhagyta a magyar adat. Patkós Veronika az ESS korábbi méréseit áttekintve azt találta, hogy csak a mindenkori ciprusi eredmények mutatják a jelenlegi magyar helyzetnél szélsőségesebbnek a társadalmat...

OLVASÓI LEVÉL: A CSODÁLATOS MAGYAR NÉP BÓLOGAT...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Egy Olvasó
2018.11.20.


Valahogy az utóbbi időben egyre többen vannak, akik úgy gondolják, saját fórumuk híján nekem küldik el véleményüket, mert hátha… Nos, és veszem magamnak a bátorságot, és nyilvánossá teszem ezeket. Az alant közölt olvasói levélben is csak a nyomdafestéket nem tűrő, ámbár találó kifejezéseket finomítottam. A lényeg maradt. – Ille István

„Ki szerint érdemel normális parlamentet ez az ország? Ez a szerencsétlen nép 20-25 évente választ magának egy diktátor hajlamú embert vagy társaságot, amelyik előbb néphülyítő baromságokat ígér, aztán szétcseszi az országot, a csodálatos magyar nép meg bólogat, végignézi, és még tapsol is. Itt van egy ekkora ország Európa kellős közepén, minden szempontból biztonságos, tervezhető méretű, rizikómentes helyen, amit egy talpraesett osztályfőnök el tudna vezetni, mert nem túl nagy, nincs hegytetőn, szakadékban, nincs cunami és nincs tornádó sem.

Van viszont hatalmas nemzetközi forgalom minden irányban úgy 6-800 éve, van know-how, van ember, hegy, víz, jó termőföld, némi nyersanyag, napsütés, csapadék. Nincs se sivatag, se 70 fok, se árvíz, se éhezés. Ehhez képest ez az ország néhány évtizedenként lenullázza magát a mélybe, mert egy akaratos, békétlen, kompromisszumokra képtelen, gyűlölködő, gőgös nép lakja, amelyik saját magát, és mindenki mást is gyűlöl. Nem tanul, nem fejlődik, nem tud megegyezni, nem tud összefogni, nem tud kompromisszumot kötni, nem tud és nem hajlandó gondolkodni, hanem csak arra képes, hogy mocskolódjon, békétlenkedjen, aztán csodálkozzon, hogy most mi a bánattól hasalt el megint.

Nem is érdemel más sorsot olyan nép, amelyik saját magával sem képes békében élni, nem képes megegyezni, csak egymás kárára tud bármit építeni és fejleszteni, amelyik nem tud és nem hajlandó gondolkodni, amelyik a saját kivételességét hangoztatja több száz éve, miközben szégyenletes, gyermeki ostobaságokat csinál és nagy létszámban inkább aljas, mint kedves.

Minden magyar meg tudja mondani, kit gyűlöl, de nagyon kevesen tudják megmondani, szeretnek-e bárkit igazán. Kollektív lejtmenet van, kollektív butulás van, kollektív fröcsögő gyűlölet van, és ez láthatóan minden kib…ott rendszerében így megy valahogy. Szánalmas szégyen ez az egész, ami itt megy közélet, politika, általános gondolkodás és igényszint vonalon. Igazi kollektív trágyadomb ez, amit senki sem fog tudni megmagyarázni az unokájának, hogy vajon hogy sikerült rendszerváltásból és EU tagságból ezt a mérhetetlenül gigantikus nagy szar szemét országot létrehozni, vajon hogy sikerült ilyen történelmi lehetőségeket, amik után 40 évig sírt az ország, úgy elb…ni, hogy ez a drámai szégyen legyen belőle?

Vajon hogy sikerült minden várakozást alulmúlni mind társadalmi, mind gazdasági téren, vajon hogy sikerült ilyen sokkolóan nyomorult hellyé tenni ezt az országot, és vajon van-e joga ugatni ennek a balfasz országnak bármilyen idegen hatalom kapcsán, ha önerőből + EU ezermilliárdokból mindössze egy ilyen gusztustalan, vállalhatatlan, mocskolódó szarkupacot tud létrehozni ez a nép?

Pontosan úgy él az egész ország, ahogy megérdemli, hogy éljen. Pontosan ilyen Magyarország, és ameddig gondolkodást nem tud váltani, nem változik semmi. Pontosan ilyen politikusokat és közéleti bohócokat érdemel ez az ország, mert nincs azon a szinten, hogy kultúremberek részt vállaljanak bármiben. Egy vállalhatatlan szégyen, ami itt közélet helyett megy, szánalmas pojácákkal, bohócokkal, balfaszokkal és szolgákkal..."

A SZEGÉNY CSALÁDOKAT MÉG MÉLYEBBEN NYOMJA A NINCSBE A KORMÁNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.11.21.


A nemzeti konzultációnak csúfolt kormányzati önigazolás érdemben nem is foglalkozik a rosszabb körülmények között élő famíliákkal.

Miközben a kormány adóforintok millióiból indított nemzeti konzultációval igyekszik „megvédeni” családpolitikáját, újabb és újabb adatok jelzik: épp a legrászorultabb gyerekeket és szüleiket hagyja magára a kabinet. 

Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa a késő ősszel megjelent Demográfiai portré című tanulmánykötet egyik elemzésében például arról írt: 2010 és 2016 között „jelentősen nőtt a biztosítási jogviszonyhoz kötött támogatások súlya, kiadási oldalon összesen mintegy 302 milliárd forinttal, miközben 50,6 milliárddal csökkent a nem munkaviszonyhoz kötött támogatásokra fordított összeg”. Vagyis az adókedvezmények réven a többet keresők egyre jobban jártak, míg a munkanélküliek, alacsony járandóságúak mind rosszabbul. 

A szakember egy másik elemzésében azt is hozzátette, hogy miközben a korábbi munkához kötött gyed maximális összege nőtt, addig a szintén majdnem tíz éve befagyasztott minimálnyugdíjhoz kötött ellátások, a gyes, a gyet és a rendszeres gyermekvédelmi támogatás elértéktelenedett. „Ennek következtében az egyenlőtlenségek növekedtek” – írta Makay Zsuzsanna...

LESÚJTÓ JELENTÉS: A NŐK ELLENI ERŐSZAK A MINDENNAPOK RÉSZE SZÁMOS MAGYAR MUNKAHELYEN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2018.11.21. Hiánypótló jelentést készített az IDEA Intézet a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának megbízásából a munkahelyeken tapasztalható nőkkel szembeni erőszakról és zaklatásról, valamint a „me too”-mozgalom elterjedéséről. A csaknem 40 kérdésből álló kérdőívet 651 szakszervezeti tag nő töltötte ki. A válaszok átfogó, és egyben megrázó képet festenek a női munkavállalók mindennapjairól, a nők elleni erőszakról a munkahelyeken, illetve a terület szabályozási nehézségeiről, valóságáról.

Az IDEA Intézet szerint a felmérés alapját a „me too”-aktivizmus nemzetközi és magyarországi kibontakozása adta, ami nemcsak tabukat döntött meg, hanem lehetőséget adott – többek között a hazai érdekvédelemnek is – hogy érdemben foglalkozzon a nők elleni erőszakkal, zaklatással a munkahelyeken. A szervezet nemcsak azt vizsgálta, hogy mennyire ismerik a nők, szakszervezetek női tagjai a „me too”-mozgalmat, hanem olyan kérdésekre is keresték a válaszokat, mint például, hogyan ítélik meg a szakszervezetek teljesítményét ezen a területen, miként azonosítják a szexuális erőszakot és a zaklatást. Mit tesznek szakszervezeti tag nők, ha erőszakot vagy bántalmazást tapasztalnak, vagy éppen átélnek, mennyire ismerik a hatályos jogi környezetet? Továbbá 2018. októberében készült kutatás külön kérdésekben foglalkozott a munkavégzés közbeni tapasztalt bántalmazás problémájával is...


VOLVO: VÁLLALNUNK KELL AZ ÖNVEZETŐ AUTÓKKAL JÁRÓ KOCKÁZATOT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2018.11.20.


A Volvo az első nagy autógyárként 2019-től minden járművébe az elektromos hajtást is beépíti, 2024-re pedig azt ígérik, hogy a gyártósorokról legördülő modelljeik fele teljesen elektromos lesz. A kínai tulajdonban lévő svéd márka az önvezető autók bevezetésében is az élen jár, bár az Uber kötelékében tesztelt autonóm XC90-esek közül az egyik idén tavasszal – mint kiderült, részben a gyalogos hibájából – halálra gázolt egy embert az Egyesült Államokban. 

Emellett a gyártó idén szeptemberben jelentette be, hogy 2020-tól 360c néven sorozatban is gyártani kezdi a 300 kilométeres hatótávolságú önvezető elektromos autóit, amelyeket az Uber afféle autópályán közlekedő intercity járatokként rendszeresítene szerte a világban.

Adódik a kérdés: biztonságos?

Alexander „Lex” Kerssemakers 35 évvel ezelőtt kezdett dolgozni az autógyártó hollandiai márkakereskedőjénél, jelenleg a cég egyik legfőbb stratégájaként tagja a Volvo Cars International felső vezetésének. Az európai, közel-keleti és afrikai piacokért is felelős 58 éves menedzser budapesti villámlátogatásakor válaszolt a Qubit kérdéseire.

A Volvo korábbi amerikai nagyfőnökeként szerepe volt abban, hogy az Uber kötelékében teszteljék az önvezető XC90-eseket. A márciusi tragikus kimenetelű baleset ismeretében nem gondolja, hogy túlságosan is nagy kockázatot vállaltak?

Rendkívül sajnálom a történteket, le is vontuk a megfelelő konzekvenciákat. Ugyanakkor, remélem nem lesz félreérthető, amit mondok, de vállalnunk kell a kockázatot. Meggyőződésünk, hogy az önvezető technológiák sokkal biztonságosabbá teszik a közeljövő közlekedését. Ahhoz azonban, hogy a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások tökéletesedjenek, szükség van a valódi forgalomban zajló tesztutakra. A számítógép csak így tanulhatja meg, miféle veszélyforrások és -helyzetek léteznek. A közúti tesztelésekkel a gépi tanulás az előre megírt programoknál nagyságrendekkel jobb és hatékonyabb megoldásokra vezetett. Ugyanakkor belátható időn belül elsősorban a szolgáltató szektorban, ahogy mi emlegetjük, robotaxiként terjedhetnek el leginkább az autonóm járművek...

A KÓRHÁZAK ÁLLAPOTÁTÓL MÉG MINDIG TÖBBEN RETTEGNEK, MINT A MIGRÁNSOKTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.11.20.


Ma Magyarországon az emberek döntő többsége az egészségügy helyzetétől, nem pedig a migráns inváziótól tart. Noha a kormány forintmilliárdokat ölt abba, hogy elvesse a rettegés magvait – ez sikertelennek sajnos azért nem nevzhető -, az egészségügy helyzete mégis több embert foglalkoztat. A migrációról és azon belül Soros Györgyől is volt már nem is egy nemzeti konzultáció, azonban az egészségügy helyzetéről még egyetlen egyszer sem kérdezték meg az emberek véleményét. Azért ugyanis nem lehet mást hibáztatni – a kormány mondjuk megteszi, a már jól ismert elmúltnyolcévvel -, ellentétben a menekültekkel. A borzasztó kórházi állapotok és a hatalmas orvoshiány nem oldható meg csupán egy szögesdrót kerítés felhúzásával.

Az egészségügy helyzete mellett a magyarok többsége a korrupciót, valamint az elvándorlást tartja komoly, megoldandó problémának. Ez tehát a valóság, nem pedig az, hogy a már évek óta Magyarországot messzire elkerülő menekültek Soros György támogatásával jönnek és megváloztatják országunkat örökre. A kórházak tarthatatlan állapota, valamint az ország siralmas helyzete miatt külföldre menekülő százezrek jelentik azt a megoldandó problémát, amellyel a kormány nem kíván foglalkozni. Az persze bozasztóan szomorú, hogy a hazánkban csak elvétve előforduló menekültek szerintük komolyabb gondot jelentenek, mint a siralmas oktatási rendszer helyzete, vagy a szegénység...

"MIKOR KERÜL A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁRA A MAGÁT KORMÁNYNAK KÉPZELŐ BŰNSZÖVETKEZET"

SZTÁRKLIKK
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.11.21.


...az új macedón kormány korrupció miatt vád alá helyezte a volt miniszterelnököt, akit aztán a bíróság szabályosan elítélt. Gruevszkinek már nem volt útlevele, amikor átszökött az albán határon. Innen magyar diplomaták segítettek neki átjutni további három határon – először Montenegróba, majd Szerbiába, végül Magyarországra.

Először fordul elő a magyar diplomácia történetében, hogy magyar diplomaták sorozatban megsértik a nemzetközi jogot, amikor egy hazájában elítélt bűnözőt három határon szemérmetlenül átcsempésznek. Senkinek nem volt annyi esze és ép erkölcsi érzéke, hogy megtagadja a külügyminiszter utasítását? Ez sokat elárul a magyar diplomácia színvonaláról.

Emlékeztessünk arra, hogy a jelenlegi külügyminiszter volt az, aki annak idején miniszterelnöki államtitkárként lezsírozta a baltás gyilkos, Szafarov kiadatását Azerbajdzsánnak. Akkor a Külügyminisztérium és az Igazságügyminisztérium még tiltakoztak – no nem hangosan, de a kormányon belül mégis –, mert hazánkra nézve roppant károsnak ítélték a vakmerő lépést.

Ma nem tiltakozik senki. Hézagmentesen összállt a maffiaállam. Belső jog, nemzetközi jog már nem számít. Csak a betyárbecsület. Orbán megvédi hasonszőrű cimboráit. Ez fontosabb neki, mint a haza becsülete és üdve.

Hazánk a nemzeti szégyen kormányának áldatlan tevékenysége eredményeképpen a legmélyebb szintre süllyedt, elvesztette maradék nemzetközi tekintélyét. Bűntanyává züllesztette Magyarországot a maffiakormány.

Orosz hazafiak mondják, hogy a magyar miniszterelnököt az orosz elnök kényszerítette erre a durva lépésre. Nem tudom. Ha így van, akkor a baj óriási, mert zsarolhatónak tűnik a magyar miniszterelnök. Ha nem így van, akkor a baj még nagyobb, hiszen a magyar kormány önszántából választotta a nemzet érdekének minden szempontból ellentmondó utat.

Nem akarok azon élcelődni, hogy az Orbán-kormány minden rászoruló menekültet elüldöz, ellenben a bűnöző menekülőket szeretettel befogadja.

Nem akarok azon kiakadni, hogy Gruevszki számára a menekült státus megadása minden szempontból ellentmond a kormány saját propagandájának.

Szomorúan lehajtom fejemet, mert Gyurgyák Jánossal szólva látom „ezzé lett magyar hazám”.

Vajon mikor kerül a történelem szemétdombjára a magát kormánynak képzelő bűnszövetkezet?

Putyin elnök fog-e menedékjogot adni az haza érdekeit lábbal tipró volt magyar miniszterelnöknek?

TIBORCZ ISTVÁN INGATLANCÉGE A VÁLASZTÁSOK UTÁN FELVÁSÁROLT 13 BELVÁROSI LUXUSLAKÁST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.11.21.


A Bellavista Apartments Kft. nevét már emlegették a magyar sajtóban a Tiborcz-érdekeltségek között, de eddig senki nem fejtette meg, hogy valójában mit rejt ez az ingatlankezelő vállalkozás. Az Átlátszó most megtudta: a cég összesen 1118 négyzetméternyi belvárosi lakást gyűjtött be idén tavasszal – 12 darabot a Dorottya utcában és egyet a Hajós utcában.

Viharos gyorsasággal írja felül az élet a miniszterelnök vejének ingatlanportfoliójáról szóló híreket. Noha szeptember végén ebben a cikkben azt írtuk, hogy az épp összefonódó Gránit és Takarékbank közel 10 milliárd forintnyi kölcsönt öntött a Tiborcz család érdekeltségeibe, ez a szám máris 11 milliárdra „kerekedett”.

A Takarékbank ugyanis a minap még rádobott 1,2 milliárdot a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítása munkacímű projektre (melyet az itt működő Vajna-cégek kiköltöztetésével kezdtek), így ennél az épületegyüttesnél már bő 7 milliárdon áll a hitelszámláló...

"AMIVEL NEM LEHET MELLÉNYÚLNI A JÖVŐBEN" - RENDHAGYÓ PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÁS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia / Dr. ERDEI RÓBERT
2018.11.21.


A múltkor kaptam egy nagyon kedves meghívást, egy általános iskolában kellett a pályaválasztás "rejtelmeiről" beszélni kicsit. Volt egy rendhagyó aspektusa, így ezt közkinccsé teszem. Ugyan nem vagyok varázsló, de hadd váteszkedjek egy kicsit arra vonatkozóan, hogy -szerintem- mivel nem lehet mellényúlni a jövőben. 

- „A legtöbb gyerek számára csupa kudarc az iskola. Képtelenség megítélni, hogy milyen tudásra lesz szükségünk negyven vagy akár tíz év múlva is” (John Holt: Iskolai kudarcok, 1991) - ez hatványozottan igaz ma is, sőt. Ha '91-ben 10 évet sem lehetett előre jósolni, akkor ma már 2-3-at se könnyű.

- Idegen nyelvek ismerete biztos, hogy nem lesz zsákutca. Szerintem (bár tévedhetek), ha valaki az anyanyelvén túl ismer még két nyelvet magas szinten, akkor már abból megélhet, ha semmi máshoz nem is ért különösebben. Ja, azt mondani se kell, hogy a magas szintű idegennyelv-tudáshoz az anyanyelv ismerete sem kifejezett hátrány. Sajnos elég sokan kezelik a magyar nyelv szabályait meglehetős, hm, rugalmassággal...

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK KAPHAJÁK MEG, VAGY LENYÚLHATJÁK A HITELCSAPDÁBA ESETT ADÓSOK LAKÁSAIT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.11.21.


Mint megírtuk, a javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. Egy másik jelentős részlet is akad.

Teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését az állam: a bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint. Az ingatlanok egy részéből a jövőben egészségügyi szolgálati lakások lehetnek, de az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakás programokat – írja az mfor.hu. A javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket. Az eszközkezelő honlapján frissiben közzétett tájékoztató ezek mellett kilátásba helyezi, hogy a tulajdon elhelyezkedése szerint százalékos arányban meghatározott kedvezmény is megilletné a vásárlás mellett döntő bérlőket...

ÍME A LEGÉRDEKESEBB KÜLÖNBSÉG AZ ALIBABA ÉS AZ AMAZON KÖZÖTT


QUBIT
Szerző: Qubit
2018.11.20.A globális márkák piaci értékét évről évre közzétevő nemzetközi piacelemző cég, a Kantar Millward Brown 2018-as listáján az amerikai Amazon és a kínai Alibaba is az első tízben szerepel. Mindkét cég ugyanazon a pályán játszik, erősen eltérő stratégiával. A munkahelyi körülményeket illetően mindenképpen. 

Miközben az Amazon raktárosai évek óta embertelen kizsákmányolásra panaszkodnak – tavaly ilyenkor az európai dolgozók sztrájkba is léptek, és egymást érik az elképesztő munkakörülményekről szóló beszámolók –, az Alibaba az alábbi videóban látható robotokkal segíti emberei munkáját...


VILÁGI OSZKÁR: "NEM VAGYOK SEMMILYEN OLIGARCHA"

HVG ONLINE / VÁLLALKOZÁS
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.11.21.


Gyerekként tengerész akart lenni, ma már a világért nem hagyná el szülőföldjét, Dunaszerdahelyet Világi Oszkár. A Slovnaft elnök-vezérigazgatójával, a Mol igazgatóságának tagjával, a Felvidék leggazdagabb magyarjának tartott üzletemberrel a DAC-futballakadémia megnyitóján beszélgettünk, ahol elárulta legújabb tervét is.

hvg.hu: „Lehetetlennek tűnik, amíg meg nem csinálja valaki” – ezzel a Nelson Mandelától származó idézettel nyitotta meg a dunaszerdahelyi futballakadémiát. Gyerekként el tudta volna képzelni, hogy most ilyen lesz a szülővárosa, és hogy ekkora szerepet játszik ebben?

Világi Oszkár: Valamikor tízéves koromban lettem DAC-szurkoló. Akkor ez volt a legkedvesebb csapat a számomra, és ez máig így van, ahogy az sem változott, hogy mindig érzelmi túlfűtöttség határozta meg a csapat életét itt a városban. Az emberek életének a része volt akkor is, és most is. A DAC az életem része, de nem vagyok ezzel itt egyedül: idős hölgyek imádkoznak a templomban, hogy győzzön a csapat, vagy kijönnek a templomból, és megkérdezik a félidős eredményt.

hvg.hu: Meccsre is járt?

V. O.: Persze, és az esküvőm előtt még az első félidőt megnéztem az ünnepi öltönyömben, aztán elmentem megházasodni.

hvg.hu: Fiatalon házasodott, de a DAC-szenvedély ezek szerint még hosszabb ideje tart.

V. O.: Ez már az életem...

A LIBERÁLIS GONDOLAT HARMINC ÉV UTÁN

MÉRCE
Szerző: NAGY ZSÓFIA
2018.11.20.


Egy héttel ezelőtt, kedden, november 13-án ünnepelte volna az SZDSZ harmincadik születésnapját – ha még létezne, és volna mit ünnepelni. Az évforduló kapcsán – néhány felületes írástól eltekintve – meglehetősen kevés érdemi elemzés látott napvilágot. Mindez különösen meglepő annak fényében, hogy a lassan egy évtizede nem létező párt milyen gyakori és fontos hivatkozási pont mind a jobb- mind a baloldali retorikában, egyfajta groteszk karikatúrájaként annak, amit a valóságban megtestesített a magyar közéletben.

Mind a hétköznapok zaja, mind az ünnep hallgatása üzenetértékű. Ahogyan a sztálini propaganda tette ellenfelei emlékével, úgy próbálja az Orbán-kormány is kiradírozni a demokratikus ellenzéket és az SZDSZ-t a rendszerváltás heroikus és felemelő narratívájából, hogy ott Orbán 1989. június 16-i beszédén kívül másnak ne legyen helye. Ugyanakkor az SZDSZ szimbolikusan felelőssé tehető mindazért, amit a rendszerváltás kapcsán kudarcként, elvesztegetett lehetőségként, kisiklásként fogalmaznak meg mind a jobb-, mind a baloldalon – még ha gyakran a tények egészen sajátos értelmezésére és olvasatára is van ehhez szükség.

Ezek a narratívák soha nem véletlenszerűek vagy ártatlanok. Az újbaloldalnak öndefiníciós küzdelmei során van szüksége arra, hogy a rendszerváltó liberálisokkal szemben fogalmazza meg magát. A jobboldal számára pedig a liberális gondolat veszélyt jelent. A maga sajátos módján ez utóbbi jó hír, és okot ad arra, hogy végiggondoljuk az évforduló kapcsán, mi volt a liberális gondolat tartalma a rendszerváltás után, és mi az, ami eltűnése után majd’ egy évtizeddel releváns és értelmezhető belőle.

Ez a cikk a Mérce napi véleményrovatának, az AMércének a mai cikke. A rovat célja, hogy naponta tudjunk nektek adni egy olyan véleménycikket, ami kitekint a mindennapi megszokott nézőpontokból, új dinamikákat ad a gondolkodásunknak, leveri azokat a falakat, amiket a politika körénk épít. A rovat többi cikkéért kattints ide!

Az alábbi leírás – tárgyából adódóan – nagyon kevés új gondolatot tartalmaz. Megismétli azt, amit számosan, amikor még létezett liberális diskurzus a nyilvánosságban, a liberális gondolat és világkép kapcsán megfogalmaztak. Ez a világkép – a liberális politikai program magyarországi, rendszerváltó kontextusban való megjelenésére vonatkozóan – nem tud azonos lenni a megvalósult politikai cselekedetekkel. Az SZDSZ-t szétfeszítő konfliktusok egy jelentős része éppen erről, a politikai gondolat és gyakorlat feszültségéről szólt.

Másodszor: miközben az írás összefoglalni kíván – elsősorban Bauer Tamás és Kis János a témában az elmúlt évtizedekben megfogalmazott gondolatainak segítségével –, nem alkalmas az összes liberális narratíva ötvözésére. Ennek kevésbé a személyes elfogultság az oka, mint az a tény, hogy az SZDSZ, szövetségi párt jellegéből adódóan számos, egymástól eltérő irányzat otthonául szolgált, amíg létezett. Meggyőződésem, hogy a világkép alább felsorolt pontjaiban azonban mindvégig konszenzus volt köztünk. Ami megkülönböztetett minket egymástól, az az egyes pontok hangsúlyára, illetve azok gyakorlati megvalósításának lehetőségeire vonatkozott.

Végül: nem alkalmas ez az írás az SZDSZ bukása okainak boncolgatására, ezt megtettem magam is korábban, ahogyan sokan mások is. Ez utóbbi döntést nem csak terjedelmi, hanem tartalmi okok is indokolják:

nem gondolom, hogy a liberális ajánlat tartalma okozta volna az SZDSZ politikai vesztét. Bár párt már nincs, az ajánlatot továbbra is meggyőzőnek, a NER kilencedik évében pedig megdöbbentően relevánsnak tartom.

A széttartó emlékezetek között nehéz feladat egy rövid írásban összefoglalni, mik is voltak a rendszerváltó SZDSZ céljai. Iránytűül szolgálhatnak ebben azok a Kis János (az SZDSZ első elnöke és a demokratikus ellenzék jelentős alakja) által több helyen megfogalmazott sarokpontok (Mi a liberalizmus?, 2014, Budapest: Kalligram), amelyek eltérő hangsúllyal ugyan, de meghatározták a párt politikáját két évtizedes története során.

Egy, a belső közönség számára született írásában Bauer Tamás a keretet egy ötödik ponttal toldja meg (Túl a félidőn, 2000). Az én írásom is ezt az utóbbi logikát követi, azt állítva, hogy a liberális ajánlat a demokratikus jogállam, a kapitalizmus, az elesettekkel való szolidaritás, az emberi jogok, a magyar progresszió választását jelentette; kiegészítve azt egy hatodik elemmel: a rendszerváltáshoz való viszonnyal, amelynek felelevenítését részben a közelgő kerek évforduló is indokolja...

AZ AKCIÓS TÉBOLYBAN IS LÉGY ÉSZNÉL! - ÁTVERÉS IS LEHET AZ OLCSÓBB ÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.21.


Nagyon belehúztak az akciózásba a webes áruházak. Már szinte a csapból is a Black Friday folyik. Nem árt azonban résen lenni, hogy a hihetetlen akciók után kialakított ár valóban annyira kedvező-e. A költés nagyságának felfelé srófolása terén is jobb a visszafogottság. Bukkantunk olyan webáruházra, amely a díjmentesség szállításhoz szükséges költési korlátot éppen a napokban emelte 15 ezerről 20 ezer forintra. 

Legutóbb az Alza.hu webáruházzal szemben indított versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „Black Friday” akciója miatt. Azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy kiemelkedő mértékű, akár 80 százalékos kedvezményre tehetnek szert a Black Friday idején történő vásárlással. A hatóság azonban valószínűsíti, hogy az akcióban részt vevő termékeknek csupán egy szűk köre volt elérhető 80 százalék feletti kedvezménnyel, és a kimagasló árleszállítás nem a hirdetésekben kiemelt termékeket érintette.

Nem ez lenne az első online shop, amely a kecsegtető akciók ígéretével átverte a fogyasztókat. A GVH korábban több alkalommal szabott ki versenyfelügyeleti bírságot a fogyasztókat megtévesztő „Black Friday”, illetve adventi hétvégi akciók miatt. Nemrégiben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) arra figyelmeztetett, hogy a webáruházak és a hagyományos boltok az akció előtti napokban felemelik a termékek árát, majd abból számítják az akció mértékét...

"OLYAN ORSZÁGOT AKARUNK, AHOVA VISSZA LEHET TÉRNI"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.21.


Az elsőre meglehetősen riasztó Hazatérés Stratégiai Terve nevet viseli az a dokumentum, amit a spanyol kormány állított össze és turnéztat meg a legnagyobb külföldi spanyol közösségek között. A riasztó név viszont meglehetősen érdekes elképzelést takar, amit talán Magyarországon is érdemes lenne megfontolni, így vessünk rá egy pillantást.

Sok kudarcba fulladt tervet láttunk már a hazatérés ösztönzésére, és nem csak Magyarországon (a Gyere haza fiatal történetét nem könnyű feledni), hanem akár a szomszédos országokban is.

De nem csak a közép-kelet-európai országok küszködnek a részben a határátkelés okozta munkaerőhiánnyal, hanem például Spanyolország is, ahonnan 2009 óta közel egymillió ember ment külföldre.

A statisztikák szerint a külföldön élő 2,5 millió spanyolból 949 ezer az elmúlt tíz évben hagyta el az országot, a legtöbben Németországban (155 ezer) és az Egyesült Királyságban (128 ezer) élnek. A hazatérők száma is emelkedett, méghozzá 137 százalékkal az elmúlt négy évben.

(Zárójeles megjegyzés: a számok annyiban csalókák lehetnek, hogy a távozók között bőven akad olyan, a spanyol állampolgárságot megszerző latin-amerikai is, aki a gazdasági válság hatására inkább visszaköltözött a szülőhazájába.)

Nem zárják ki az idősebbeket és a kevésbé képzetteket sem

Spanyolországban érdekes helyzet állt elő a gazdaságban, hiszen miközben tartósan 15 százalék körül mozog a munkanélküliség (tavaly 16,5 százalék volt, jövőre 13,4 százalékkal tervez a kormány), mégis sok területen munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek.

A spanyol kormány tervének lényege, hogy megpróbálja összekötni ezeket a vállalatokat a gazdasági válság idején határátkelővé lett spanyolokkal, megkönnyítve utóbbiak hazatérését. A napokban bemutatott program jövő év elején indulna...

KINYÍRJÁK A MUSIC FM-ET ÉS A SLÁGER FM-ET IS, MERT MÉDIATÖRVÉNYT SÉRTETTEK

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: ERIC
2018.11.20.


Mindkét rádiónak jövő februárban jár le a szerződése a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal, és 5 évre meghosszabbítható lenne, de az NMHH úgy döntött, inkább nem – írta meg a HVG. Egyre kisebb teret engednek a szabad sajtónak a kormánybefolyással szemben.

Aki azt gondolja, hogy a fenti két rádió nem azért lesz elhallgattatva, mert nem kormányközeli, az biztosan új a blogon. A Music FM és a Sláger FM a két leghallgatottabb azon rádió, amelyek még nincsenek Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna kezében.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb adatai szerint az idei júliustól szeptemberig tartó időszakban országosan a 4. és az 5. leghallgatottabb rádió volt a Music FM és a Sláger FM a 15+ korosztály körében. A Music FM napi hallgatósága nem kevesebb, mint 525 ezer fő, a Sláger FM-é pedig 393 ezer. Tökéletesen indokolt lenne tehát a hosszabbítás.

Azonban a Music FM és a Sláger FM üzemeltetőjének 2012 februárjában 7 évre megkötött szerződése jövőre lejár. A papírok szerint az engedélyük ugyan meghosszabbítható lenne további 5 évvel, de az NMHH most úgy döntött, nem járul hozzá ehhez...

CEU-ÜGY: A NEMZETKÖZI NYOMÁS MÁR VESZÍTETT EREJÉBŐL

SZTÁRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2018.11.21.

Nehéz szembeszállni a csúsztatásokkal, a jogi szabályokat és a felsőoktatás normáit figyelmen kívül hagyó megnyilvánulásokkal. Érvelünk, ameddig csak lehet” – mondja még mindig Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese. A Sztárklikknek adott interjújából átsüt, hogy még mindig szeretné remélni, hogy maradhatnak Budapesten, de erre vajmi kevés esélyt lát. Intenzív tárgyalások kezdődtek az osztrákokkal, s december 1-je még mindig december 1-je. S hogy miért történt, ami történt-történik? A latolgatás során szóba került a tavaszi parlamenti választás, színjáték és megvezetés, az oroszoknak tett gesztus, a Soros kampány és persze a propaganda gépezet kérdése is:...

NINCS MAGYAR ÁLLAM, A HELYÉT BŰNSZERVEZET FOGLALTA EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.20.


Rekordgyorsasággal bírálta el a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültkérelmét. Ennyi idő alatt csak politikai döntést lehet hozni, egy menekültkérelmet nem lehet elbírálni. Jogállamokban egyébként is független bíróság hoz döntéseket, de ennyi idő alatt nem lehet megállapítani azt, hogy “koholt vádak alapján” ítélték el a kérelmezőt, és az sem bizonyított, hogy a macedón “igazságszolgáltatás pártatlansága megkérdőjeleződött” az eljárás során. Nagyjából Orbántól is hasonló állításokra számíthatunk, ha egyszer független bíróság elé kerül.

De a Gruevszki által előadottak alapján még Donald Trump is kaphat magyar menekültstátuszt, mert Gruevszki érvelési technikája hasonló. A különleges ügyész vizsgálata boszorkányüldözés, a független sajtó “fake news”, a szabad média a nemzet ellensége. A független igazságszolgáltatás akadályoztatása a kereszténység védelme.

A menekültstátuszt kormányzati utasításra adták ki, s mivel a “kormányzat” kifejezés Magyarországon egyetlen ember megkérdőjelezhetetlen akaratát jelenti, Gruevszki kizárólag Orbán utasítására kapott menedékjogot Magyarországon. Oszt jó napot!

Mondanánk azt, hogy Nikola Gruevszki menekültstátuszával Magyarország megsértette a nemzetközi jogot, a magyar jogot is, a menedékjog az ország miniszterelnökének bűncselekménye útján valósult meg, de ma már gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy “Magyarország”. Magyarországon klasszikus értelemben vett “állam” nem létezik, amely hordozná magán egy állam jellemzőit, amely szabályozott módon működik. Egyedi döntésejekt hoz egy ember, amit a bürokrácia szolgai módon végrehajt.

Magyarország nevében egy ember cselekszik, és egy bűnszervezet élén gyakorolja korlátlan uralmát az elfoglalt és leigázott országban. Hatalma demokratikus legitimációjának látszatát két csaló, tisztességtelen és egyenlőtlen választás adja, amelyet a politikai ellenzék hitelesített a részvételével az Orbántól cserébe kapott anyagi javakért. De a választások az országot bitorló bűnöző mindenkori kétharmados győzelmére van beállítva, amelyben nem fejeződhet ki a népakarat.

A leigázott “Magyarország” nevében Orbán Viktor nem csupán az általa megdöntött magyar Alkotmányt, a magyar törvényeket, hanem a nemzetközi jogot is átlépte, s egy bűnöző társát az igazságszolgáltatás elől kimenekítette. Az állami működés látszatát keltő “menekültstátuszt” adott neki. Ez valójában azzal a cselkménnyel azonos, amikor egy gengszter az igazságszolgáltatás és a börtön elől kiszabadítja egy bűntársát, és elbújtatja a rendőrség elől. Mint egy westernfilmben, amikor a bankrablót egy társa lelövi a kötélről. Orbánt nemzetközi körözéssel le kellene tartóztatni, és a bűntársával együtt macedón vagy nemzetközi bíróság elé kellene állítani. Valósággal megszöktetett egy bűnözőt Macedóniából a börtönbüntetés elől.

Mivel Orbán bűnszervezete a magyar állam mögé bújva ténykedik, ezért az Európai Uniónak azonnal be kellene szüntetnie “Magyarország” összes támogatását, mert az egy bűnszervezet támogatását jelenti. Olyan ugyanis, hogy “Magyarország”, nem létezik. Egy országnak vannak intézményei, szervezetei, a polgároknak jogai, önrendelkezése, beleszólása, független intézményeknek mozgásterük. Magyarországon ilyen nincs. Ez nem egy ország, nem egy állam, hanem komplex szervezett bűnözői csoport, amely a megszállását “államnak” maszkírozza. Ezért Magyarország jelenleg nem tagja az Európai Uniónak, Orbán Viktor bűnszervezete vette át Magyarország uniós tagságát és sajátítja ki az uniós támogatásokat. Az Európai Uniónak ezt a helyzetet észre kellene vennie. Különös tekintettel arra, hogy ez a bűnszervezet nemcsak saját országát rabolja ki, és hajtja az uralma alá, hanem egész Európa elfoglalását tűzte ki célul, hogy egész Európát leigázza és kifossza.

Orbán azért nem szorul erőszakra, mert az országgal elhitette, hogy ő “miniszterelnök”, az általa vezetett bűnszövetkezet egy párt, amely egy államot irányít. Ebből semmi nem igaz. Orbán. évek óta azzal riogatja a magyar népet, hogy ha nem tűrik el az ő megszállását, akkor bűnöző migránsokat akarnak az ország “ellenségei” Magyarország területére telepíteni. Miköben a legnagyobb bűnöző ő maga, akihez hasonló károkat egymillió migráns sem tudna okozni...

AKI SZÁLLÓRA KÜLDENÉ A HAJLÉKTALANOKAT, PRÓBÁLJON MEG HÚSZ EMBERREL EGYÜTT ALUDNI

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.11.20.


Hiába próbálja a kormány erővel szállóra terelni a hajléktalanokat, egyelőre ez nem nagyon sikerült. Egyrészt azért, mert a szállók még az ott dolgozók szerint is embertelenek, zsúfoltság, veszekedések és bogarak nehezítik az elalvást. Másrészt a hajléktalanok többsége pletykák alapján próbálja eldönteni, hol töltse az éjszakát, és sokszor az utcán találják meg az áhított biztonságot. A szociális munkások közben az egyre nagyobb terheket nyögik, és alig néhányan próbálnak százakat ellátni.

“Na, ez meg minden este horkol” – bökött a magas, vékony férfi az ágyszomszédja felé, aki éppen a paplanját próbálta huzatba gyömöszölni. A másik elengedte a füle mellett a megjegyzést, de ahogy a takaróval bajlódott, néhány másodpercre közénk állt. “Éppen beszélgetek, kiállnál a képből?” – vetette oda megint, de erre sem kapott választ. “Mondom, kiállnál a képből? Beszélgetünk!”

A következő másodpercben már a szoba közepén, az emeletes ágyak között lökdösték egymást. “Na jó, most lett elegem, szólok a szociális munkásnak!” – csattant fel a magasabbik, és eltűnt a folyosó végén.

Az Előd utcai a főváros egyik legrosszabb hírű hajléktalanszállója, amit valaha börtönnek és gladiátorképzőnek is neveztek. Elnézve a kőbányai, erődszerű épületet, az ablaktalan folyosókat és egy korábban elkobzott, kardméretű kést, ez nem is tűnik óriási túlzásnak. Ide szinte mindenkit, még a részegeket is beengedik, legfeljebb megkérik őket, hogy pár óráig józanodjanak a bejáratnál. “A tizenharmadik kerületben dolgozom egy építkezésen. Ha megiszok utána egy-két sört, már be se engednek a többi szállóra. Ezért jövök ki Kőbányára. Jár az embernek az a sör munka után” – mondta egy férfi, aki este hat körül éppen kapunyitásra várt...

MIT GONDOL A SZABADSÁGSZERETŐ MAGYAR NÉP, MENNYIRE KELL EHHEZ MENTHETETLEN EMBERI TOPRONGYNAK LENNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.11.20. 


Miután halaszthatatlan közfeladatai ellátásának görcsös kényszere okán tegnap elsunnyogott a parlamentből a munkavégzés elől, és előretolt talpnyalóira bízta a nemes feladatot, hogy a Gruevszki elítélt macedón bűnöző tisztára moshatatlan szennyesét a szénné égés árán is mossák, mint Ágnes asszony, a felcsúti üstökösnek jutott ideje az igazán fontos dolgokra. A Havasi nevű Bertalantól tudjuk:

- Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután telefonon megbeszélést folytatott Jair Bolsonaróval, Brazília megválasztott elnökével.

- A kormányfő gratulált a januárban hivatalba lépő új brazil államfőnek. Mint fogalmazott: nagy elismeréssel látja, hogy azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában.

- Orbán Viktor hozzátette: Magyarország kész arra, hogy a két ország kapcsolatrendszerében szintet lépjenek.

- Jair Bolsonaro telefonbeszélgetésük végén meghívta a magyar kormányfőt elnöki beiktatására – közölte a sajtófőnök. (MTI)


Senki nem mondhatja, hogy – bár a csúcsra még nem sikerült felküzdenie magát az egyszemélyes államvezetésnek – üzembiztosan halad a célja felé. Beszéljük ezt meg, ha már múlt hét óta tudjuk, hogy feketeöves korrupt politikusok és elítélt szökevények bűnpártolása azok közé az értékek közé verekedte be magát, amelyeket Magyarország is fontosnak tart. (Amúgy a lopott pénzből működő, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz bekötött Magyar Idők propagandatermék már tudja, hogy megszületett a döntés Gruevszki ügyében: a Soros-fóbiás korrupt macedón gazember baloldal általi üldöztetésének fennállását villámgyorsasággal megállapították Orbánék.)

Nem először szúrja ki a szememet, hogy minden erkölcsi tartás porrá zúzásának legnagyobb úttörője szégyen nélkül tesz egyenlőségjelet az ország és saját maga közé, de ez a röffentés az összes eddiginél is hátborzongatóbban fest. Pláne a jelen politikai történéseinek kontextusában. Lefordítom az elvetélt sufnijogász nyelvéről a magvas mondanivalót, mert bár egyelőre mindössze ott tartunk, hogy a brazil mentális farfekvés mondja ki hangosan azt, amiről felcsúti kollégájának még csak ábrándoznia lehet, de lesz ez még másképp is:

– a véres katonai diktatúra (Brazília 1964-1985 között) valójában nem is az, hanem tekintélyelvű, fegyelmet parancsoló katonai rezsim, lájkoljuk, mert mi is a tisztjei közé tartoztunk;

– az éppen aktuális elnököt (aki nem én vagyok, Jair Bolsonaro) meg kellene ölni;

– vannak olyan női képviselők, akik még ahhoz is rondák, hogy megerőszakolják őket;

– ha kiderülne az ember fiáról, hogy meleg, nem lenne baj, ha autóbalesetben meghalna;

– a menekültek (konkrétan a Haitiból, Bolíviából és Szíriából Brazíliába érkezők) megnevezése: „söpredék”;

– a politikai ellenfelek tisztogatással való fenyegetése alap (lásd egyebütt: viszkető tenyerek és mindenféle elégtételek);

– a környezet védelme szart se érdekel, az amazonasi őserdők irtása rendben van, sőt a Párizsi Klímaegyezményből való kilépés is benne van a pakliban.

Ha jól értem, akkor mindaz, amit ez a populista, autokrata, diktatúrát vágyálmodó, emberek fizikai kínzását és megsemmisítését is üdvösnek tartó, a nőket, melegeket, menekülteket csomagban gyalázó és dehumanizáló dühöngő vadbarom képvisel (ami győzelemre vitte a hazájában – érted, libsikém?!), Magyarország is fontosnak tartja. És az még hagyján, hogy közös a nevező, de nem lenne baj új szintre emelni ezt a rengeteg finomságot. Na pláne: ha már Donald Trumpnak hiába pucsított be a Duna-mentén is világhírű illiberális, valaki azért végre mégis meghívta Ámerikába. Igaz, csak a latinabbik felére, de az mindegy is: újabb szélsőségesedő ország baráti zsarnoka nyújtott baráti jobbot az Európai Unió iránti gyűlöletéből és annak bomlasztásából élő elfuserált jogásznak.

Aki miután igen nagy valószínűséggel moszkvai parancsra, szerb szélsőjobbosok és fehérorosz demokraták közé keveredve, vadul sorosozva, az Európai Néppárt bárgyú nyálcsorgatása által kísérve menti az irháját egy nagypályás macedón politikus-bűnözőnek, immár Brazília frissen megválasztott elmebetegéhez dörgölőzik és mindennek a tetejébe büszkén hírül is adja. Neki a katonai diktatúra, a halálosztagok masírozása, a feketebőrűek, melegek, baloldaliak elleni szélsőjobbos hergelés, valamint a politikai ellenfelek megsemmisítéssel fenyegetése mind olyan érték, ami előtt mimagyarok fejet hajtunk...

MÉG TÖBB PÉNZT KERESHETNEK ADÓMENTESEN A FOCISTÁK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.11.21.


500 millióra emeli egy új törvényjavaslat a sportolók egyszerűsített adózásának felső határát.

Egy kedd este az államháztartási törvényhez benyújtott módosító javaslat szerint még több magasabb fizetés esetében sem kell adóznia az első osztályú hivatásos sportolóknak.

A parlament honlapján található tervezet az eddigi 250 millió forintos bevételi határt 500 millióra emeli, így januártól eddig az összeghatárig választhatják a hivatásos sportolók az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást.

Utoljára tavaly nyáron emelték a sportolók ekhós adózásának felső határát, akkor ugrott 250 millióra, most pedig ezt is megduplázták. Tavaly ősszel pedig a parlament elfogadott egy olyan módosítást, amely mentesíti a sportszervezeteket az ekho megfizetése alól is, vagyis nekik csak a minimálbér után kell adózniuk, afölött legálisan "kapjk zsebbe" a fizetésüket, az új javaslat szerint akár 500 millióig is.

A TANTERVREFORMTÓL A NEMZETHALÁLIG

INDEX
Szerző: NÁDORI GERGELY
2018.11.21.


Arthur Koestler írja magáról, hogy jellemző volt rá a krónikus felháborodás, amit ő általános állapotként ír le. Valószínűleg népbetegségről van szó. A krónikus felháborodók egyik kedvenc témája az oktatás és mostanában az, hogy vajon minek nem szabad kikerülnie a tananyagból, mi az, aminek az elhagyása új barbarizmust, szellemi öngyilkosságot, emberi mivoltunk hanyatlását vonja maga után. Remek terep ez, ugyanis végeláthatatlanul lehet róla vitatkozni. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy tulajdonképpen bármiről bizonyítható, hogy annak megtanítása nélkül nem lehetnek kiművelt emberfők, a Maxwell törvényektől Fanni hagyományaiig mindenhez találhatunk érveke, hogy miért nélkülözhetetlenek a tananyagban. Ha ez nem lenne elég, akkor az értelmetlen vitát érdemes még némi fals dichotómiával is megdobni, az oktatás esetében ez tényanyag és készség tanításának kettőssége, amiről rettenetesen sokat lehet beszélni.

A vitának természetesen semmiféle értelme nincsen. Nem lehet készségeket fejleszteni, ha nem tanítunk mellé tényanyagot és a tényanyag magában semmire sem jó, hiszen legalább az információk rendszerezésének és tárolásának képességét fejlesztenünk kell ahhoz, hogy azt a diák vissza tudja mondani. De képzeljünk el két iskolát, az egyikben csak tényanyagot tanítanak, például a Révai Nagylexikont, elkezdik az abaka (más néven malinakender) címszónál elsőben és érettségire eljutnak a zsúrkocsiig (más néven görpikoló). A másikban csak a problémamegoldást, kooperációt és a tudás szintézisét tanítják, de úgy, hogy soha egyetlen létező dologról sem eshet szó, csak levont és absztrakt problémák kerülhetnek elő és csak elvont és absztrakt síkon lehet kooperálni is. Melyikbe járatnánk szívesen a gyerekünket? Én egyikbe sem...

JELENTÉS A PÖCEGÖDÖR ALJÁRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.21.


Tegnap úgy összesűrűsödött a kurvamagyar élet, hogy ember legyen a talpán, aki illendő szavakkal tud mesélni róla, miközben elönti az undor. Úgy figyeli, ahogyan végképp kiiratkoztunk már nemcsak Európából, hanem általában a kultúrnemzetek sorából is, és megérkeztünk Ázsia végtelen tájaira, ahová OVM kicsi szíve annyira vágyott.

Gruevszki elvtárs megkapta a menekülti státust. S mivelhogy nagy valószínűséggel ettől a hírtől zuhant önmagába a Facebook, ezen túl máma mindenki erről fog mesélni a szakmában, én úgy döntöttem, hogy ennek a folyományait figyelem ki, hogy mit vált ki az események ilyetén alakulása a fidesztaknyokból, és nem is kellett csalódnom ünnepi várakozásomban. – Gyurcsány, perszehogy.

Hollik elvtárs megint domborított egyet, mint az akárhány kommunikációs fidesztakony, mindenféle igazgatók és alvezérek, akik naponta játszanak az ember zilált idegrendszerével. Miközben Gruevszkitől bűzlött minden, mint egy jobbfajta pöcegödör, ez a Hollik fölszólította Gyurcsányt, tisztázza magát, milyen kapcsolat fűzi egy Cvetan Vaszilev nevű bolgár bűnözőhöz.

Ez a balkáni ember is lopott, és a fidesztaknyok arra kíváncsiak, jutott-e abból a pénzből Magyarországra is. A fidesztakony azt követeli, Gyurcsány “számoljon be arról, a DK kapott-e pénzt abból, amit ez a bolgár ellopott”. Ebből megint Czeglédy-féle vádaskodás lesz, ő is minden pénzét elpolitizálta szerintük, és annyiféle érdekességet állítottak róla, hogy most meg nem győznek helyreigazítani és bocsánatot kérni.

Mint ahogyan Rezsiszilárd is. Ő régebben az Eötvös Károly Intézetnek ment neki sorosilag, és mit ád Isten, hazudott. Bírósági ítélet kötelezte őt kártérítésre és bocsánatkérésre, ez a rezsis azonban szart az egészre, egészen tegnapig. Mert két napja már végrehajtást rendeltek el ellene, így mégiscsak kéri azt a bocsánatot és kifizeti a sérelemdíjat és a perköltséget is.

Ebből is kietszik, milyen viszonyban vannak ezek a törvénnyel, hogy szarnak rá egészen addig, míg személyükben fenyegetve nem érzik magukat. A gruevszkis döntéssel is fölrúgtak mindenféle írott és íratlan szabályt, sőt, a saját Stopsorosukat is, szembeköpték a jogot, az erköcsöt, a jó ízlést, a megvezetett választóikat és saját magukat is. Ott csorog a csula a képükön, és jól érzik magukat, sőt, nagy a pofájuk.

Az Állami Számvevőszék például már most befenyegette a DK-t, hogy nagyon sajnálja, ha a párt minden papírja elégett ebben a bizonytalan tűzben, ennek ellenére ő azokat kérni fogja. És, idézem “a politikai pártok döntő mértékben közpénzekből gazdálkodnak és működnek, így a kár közvetve közvagyont is érintett”. Az ember pofája leszakad, ahogyan látja, már dörgölik a mocskos mancsukat, hogyan szívathatják Gyurcsányt nemlétező papírok követelésével...

A VILÁG KÖPNI, NYELNI NEM TUD A GRUEVSZKINEK NYÚJTOTT MENEDÉK LÁTTÁN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.11.21.


- Orbán roppant magabiztos, szembe megy a fejlett világgal, miközben egyre távolabb viszi az országot attól, az USA máris bírálta a kormányfő döntését, amely azért volt sürgős, mert a menedékjog megadása után reménytelen minden kiadatási kérelem 

- Ennyit ért a nyilatkozat, amelyet a kormányfő az Európai Néppárt sürgetésére írt alá a jogállami normák tiszteletben tartásáról, de közben az egész földrészen jönnek fel a populisták

- Ha tényleg elköltözik a Közép-Európai Egyetem, akkor Magyarország maradék nemzetközi tekintélye is oda lesz, de a CEU még mindig vár, hátha a kormányfő mégis jobb belátásra tér

Reuters

Az amerikai Külügyminisztérium szóvivője megerősítette Gruevszki budapesti befogadásának hírére, hogy a politikust Szkopjéban alapos és átlátható tárgyalás után sújtották kétévi börtönnel. Emlékeztetett arra, hogy még négy másik ügyben zajlik eljárás ellene, azokat le kell folytatni, és a volt kormányfőt a macedón igazságszolgáltatásnak kell felelősségre vonnia. A magyar Bevándorlási Hivatal nem kívánt semmit sem mondani az ügyben, egy kormányszóvivő viszont csak annak közlésére szorítkozott, hogy Magyarország az ügyben tiszteletben tartja a jogot. A macedón kormány jelezte, hogy küldi a kiadatási kérelmet. Egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül helyt adnak annak, a nemzetközi szabályokkal összhangban. A NATO és az EU tagjaként elősegítik, hogy Gruevszki visszakerüljön hazájába.

New York Times

A volt macedón kormányfőt, aki azt közölte, hogy menedékjogot kapott Magyarországon, odahaza olyan perben ítélték el korrupciós vádak alapján, amelyről amerikai és európai illetékesek egyaránt úgy vélték, hogy egy lépés előre a vesztegetési ügyekkel és etnikai megosztottsággal sújtott térségben. A politikus, aki 10 éven át erős emberként irányította a dolgokat, az általános tiltakozás hatására két éve kényszerült megválni hivatalától. De még további perek várnak rá, a többi közt több százezer illegális lehallgatás miatt. A felvételeken magas rangú tisztségviselők beszélgetnek a többi közt a választások meghamisításáról és gyilkosságok eltussolásáról. Macedónia be akar lépni az EU-ba, és Gruevszki elmarasztalását széles körben úgy tekintették, hogy az erős üzenet, mármint hogy még a legfőbb vezető sem úszhatja meg, ha bűncselekményt követ el.

Szkojéban sokként érte a hatalmat a magyar menedék híre. Azt mondják semmi sem igaz abból, amit a korábbi miniszterelnök állít. Az igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a menedékeljárás normális körülmények között sokáig tart, ám ha ez most nem így történt, annak egészen különleges oka lehet. Hogy a politikus éppen Magyarországot választotta, abban van irónia, hiszen az ország drákói intézkedéseket léptetett életbe a háború és az éhezés elől menekülő emberek távol tartására. Zgut Edit, Varsóban dolgozó politikai elemző azt mondja, az Orbán-kormány beleavatkozott a macedón belügyekbe, éspedig egy jogerősen elítélt politikus oldalán.

Wall Street Journal

A magyar kormány szívesen látja a szökött macedón oroszbarát autokratát, ami annak a jele, hogy az ország távolodik a Nyugattól és szembemegy az unióval, illetve az Egyesült Államokkal. Utóbbiak igyekeznek vonzáskörükben tartani Orbán Viktort. Gruevszki nem az első vezető, aki Moszkvához kötődik és menedékre talál Magyarországon, amely korábban megtagadta, hogy kiadjon két oroszt. Amerikai illetékesek ebben annak bizonyságát látják, milyen mértékbe tolta keletre országát a magyar miniszterelnök. A washingtoni kormányzat egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy a nyugati befolyás erős csökkenését tapasztalják Budapesten. Mint mondta, az ilyen kiadatási ügyek bizonyos értelemben lakmusz tesztet jelentenek, tehát mutatják, hol áll egy hatalom az USÁ-hoz, de egyúttal a jogállamhoz képest is.

Orbán fokozza a nyomást mindazokra, akik nem értenek vele egyet, miközben erősíti a kapcsolatokat a Kremllel, illetve külföldi nacionalistákkal. Uniós szervek szerint egyúttal megerősítette az ellenőrzést a bíróságok, a sajtó, az egyetemek és a hatóságok fölött, a közbeszerzéseket a miniszterelnök csókosai kapják. Amerikai illetékesek azon is ki vannak akadva, hogy a magyar fél ellenségeskedik Ukrajnával, továbbá sziklaszilárdan támaszkodik az orosz energiaszállításokra és örömmel fogadja az orosz és kínai befektetéseket. Orbán fokozza erőfeszítéseit az ország átalakítására, ideértve az európai szerepet.

Krekó Péter szerint a miniszterelnök úgy érzi: túl erős ahhoz, hogy kudarcot valljon. Meg hogy nem kell igazodnia sem Washingtonhoz, sem Brüsszelhez. Ugyanakkor Gruevszki nacionalista pártja gátolja az Egyesült Államok terveit a térségben, elutasítja pl. a névváltoztatást, noha az megnyitja az utat a Nato és az EU felé. Ebben egyetért vele Oroszország és Magyarország. Hogy a politikus menedékben részesült Budapesten, az jelzi, hogy Orbán kész kihívni a Nyugatot és tető alá akarja hozni az európai nacionalisták szövetségét. Nem adja ki Hernádi Zsoltot Horvátországnak, illetve hírek szerint ugyanígy járt el, amikor az USA egy pénzmosási ügyben kérte hat magyar kiadatását. Azon kívül lakhatási engedélyt kapott a szír elnök egyik bizalmasa, akit szintén az amerikai hatóságok köröztek.

Európai és washingtoni vezetők hónapok óta új taktikával próbálkoznak, hogy megfékezzék Orbánt. A Néppárt a minap nyilatkozatot íratott alá vele, miszerint tiszteletben tartja a jogállamot. Ám az utóbbi hetek változásai mutatják, mi megy végbe Magyarországon. Lassan felállnak a közigazgatási bíróságok, tárgyalás nélkül el akarják ítélni az Index újságíróját, amiért az terhelő adatokat hozott nyilvánosságra a hatalom egyik hívéről. Távozik továbbá a CEU...

A ZSENIÁLIS RÉSZARVASVADÁSZ

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.11.19.A „zseniális” jelzőt sajnos nem én aggattam Semjén Zsoltra, ő maga már októberben szerényen így jellemezte magát egy törvényjavaslata kapcsán. És most a miniszterelnök-helyettes újfent zseniálisat alkotott. Sikerült ismét egy olyan törvénymódosítást beterjesztenie, amilyet még a világ nem látott.

Kitalálta ugyanis, hogy a közterület miként veszítheti el közterület jellegét. Igaz, az ötlet nem eredeti, hiszen láttuk már, hogyan veszíti el közpénz jellegét a közpénz. A „jelleg” elveszejtésében világcsúcstartók vagyunk...

Nos, Semjén ezúttal a települések védelméről szóló törvény módosításával szerezhet magának újabb babérokat. Már a törvény szerkezete is a szerző zsenialitására utal. Az első része egy igazi kamu beetetés „az elektronikus közterület-használati tájékoztatás rendszeréről”. De hisz ez remek ötlet! Ha egy ilyen működik, bárki bármikor egy kattintással megtudhatja, kik, mikor és hol tüntetnek.

Ámde! Ha a gyanútlan olvasó eljut a javaslat második részéhez, azonnal a szívéhez kap. Hisz abban egy komplett utcanévsor szerepel! Ez a förmedvény egyetlen pontjában sem felel meg a jogalkotásról szóló törvény szabályainak. Az ugyanis előírja, hogy „a jogszabályok megalkotásakor biztosítani kell, hogy a jogszabály megfeleljen az Alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek, illeszkedjen a jogrendszer egységébe (na jó, ilyen nincs), megfeleljen a nemzetközi jogból és az európai uniós jogból eredő kötelezettségeknek és a jogalkotás szakmai követelményeinek”. Semjén műve sajnálatos módon egyetlen kritériumnak sem felel meg.

De hagyjuk a formai elemzést, nézzük a tartalmat! Az pedig nem más, mint a gyülekezési jog elképesztő, megengedhetetlen, minden nemzetközi és hazai jogba ütköző korlátozása. Kimondja, hogy „a nemzeti ünnepek, a nemzeti gyász- és emléknapok, egyéb ünnepi időszakok, valamint a helyi önkormányzati megemlékezések és ünnepségek helyszínei (és itt jön az utcanévsor) elveszítik közterület jellegüket....