2016. július 27., szerda

ITT A BIZONYÍTÉK, HOGY MÉGIS KÉNYSZERSOROZZÁK A KÖZMUNKÁSOKAT

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: hvg.hu
2016.07.27.


Az álláskeresőt kizárják a közfoglalkoztatásból, ha nem fogadja el a felajánlott munkahelyet, és a toborzón pedig kötelező a megjelenés.

Először túlzásnak tűnt a közfoglalkoztatottak kényszersorozásáról szóló híradás, a Belügyminisztérium próbált is rendet vágni, ám a most bemutatott dokumentumok alapján mégis egyértelmű, erősen fenyegették a közmunkásokat a toborzással.

Úgy tűnik, ami a Belügyminisztériumból nézve csak egy lehetőség, az a járási hivatalban már kötelezettség. A hét elején nagy port kavart fel a közmunkások besorozásának híre. A Kisalföld írta meg, hogy ötvenkilós kulturális közfoglalkoztatottak is levelet kaptak a járási hivatalból, hogy jelenjenek meg a Magyar Honvédség toborzóin. A közmunkások úgy vélték, fenyegetik őket, hogy elveszthetik három hónapra a közfoglalkoztatotti státuszukat, illetve kizárják őket a munkakeresők köréből két hónapra, ha nem mennek el a toborzásra.

Aztán a Belügyminisztérium mindenkit megnyugtatott, hogy erről szó sincs, ez csak egy lehetőség, senkit semmilyen retorzió nem ér, se akkor, ha nem megy el a toborzóra, se akkor, ha nem akar a Magyar Honvédséghez bevonulni.

Csakhogy ami a BM-ben ennyire egyszerűnek tűnik, kicsit máshogy néz ki alulnézetből. A Kisalföld most lehozta azt a levelet, amelyet egy közfoglalkoztatott kapott a Csornai Járási Hivataltól, és abban elég konkrétan fenyegetik őket: az álláskeresőt kizárják a közfoglalkoztatásból, ha nem fogadja el a neki felajánlott megfelelő munkahelyet, és a toborzón pedig kötelező a megjelenés. A hivatal ebben az esetben egyáltalán nem tűnt emberarcúnak...

ITT OLVASHATÓ

SEX AND DRUGS AND MONEY

MAGYAR NARANCS - MAGYAR TERMÉK BLOG
Szerző: Schilling Árpád
2016.07.27.


Háborognak a közösségi oldalakon a Quimby rajongói, hogyan léphettek föl ünnepelt kedvenceik Tusványoson. Kiss Tibi és barátai azzal magyarázzák a helyzetet, hogy ők egy zenei rendezvényen léptek föl, és elhatárolódnak mindenféle politikától. Igaz, hogy pár órával korábban ugyanazon a rendezvényen biztosította támogatásáról Orbán Viktor Donald Trumpot, és annak a nyugatnak a haláláról értekezett megint, amelyiknek a támogatásából kifizeti politikai támogatóit, strómanjait etc. Kiss Tibi őszintén határolódik el, mert őt a politika valóban nem érdekli. Őt a pénz érdekli. Ahogy azt a másik, sokkal korrektebb rocker, a Nemzet Csótánya az Omega felcsúti fellépése kapcsán már kifejtette, azon kívül semmi más nem számít.  Ha Kiss Tibit, a vele egy színpadon fellépő Lovasit és a többi ismert rockzenészt kizárólag az erdélyi közönséggel való találkozás érdekelte volna, akkor elmehettek volna egy rakás másik erdélyi buliba, ahogy valószínűleg el is fognak menni. Mert ők odamennek, ahova hívják, és ahol kifizetik őket.

...Kérdésem az, ha az MSZP rendezvényére hívnák Kiss Tibiéket, akkor is elmennének? Vagy csak a kormányzó párt számít? A magyar rock and roll annyira menő, mint egy márványkoptatott farmer és annyira bátor, mint az ablak mögül vadul vicsorgó, jóltáplált pincsi. A Quimby Forradalom címmel jelentet meg egy számot, de a kormánypárt nyári szabadegyetemén haknizik. Ennél sokkal menőbb Mick Jagger, aki megtiltja Trumpnak, hogy a számaikat használja. Ja, hogy ezt Trump leszarja? Nem probléma, az igazi rock and roll szabad. A Quimby és társai nem.

ITT OLVASHATÓ

AZ ISIS "MAGÁRA VÁLLALTA"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.27.


Európa legjobb védekezési módja az lenne, ha szétkürtölné egy kamu terrortámadás hírét. Bejelentene egy meg nem történt támadást, és a hírben megírnák, hogy az ámokfutó elkövető az Iszlám Államra esküdött fel. Bármiben fogadunk, hogy az Iszlám Állam azonnal magára vállalná az el sem követett terrortámadást. Ebből kiderülne, hogy az Iszlám Állam csak a világsajtóból értesül a neki tulajdonított terrortámadásokról, és a sajtóhírek alapján vállalja magára azokat.

Aztán nyilvánosságra kellene hozni, hogy az adott terrortámadás meg sem történt, de az Iszlám Állam "magára vállalta". Ez bizonyítaná, hogy elmebeteg ámokfutók használják ki az Iszlám Állammal való riogatásból fakadó publicitást. Ez nem új jelenség, az amerikai iskolák ellen elkövetett tömegmészárlások 80 százaléka mögött ez áll. Hacsak nem az összes többi, ami az első után történt. Egyszerűen a tömegmédia hisztériakeltése energizálja az elmebetegeket és a magányos elkövetőket, esetleg elszigetelt kisebb csoportokat. Szinte versenyeznek a világhírnévért. Mikor, ha nem most? Most mindenki odafigyel...

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN CSAK ADDIG MARADHAT SZABADLÁBON, AMÍG ORBÁN VIKTOR MEGENGEDI

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.07.27.


Ha feltesszük, hogy Polt Péter csak a miniszterelnök tenyeréből eszik, akkor Orbán Viktornak nem kell tartania attól, hogy Rogán propagandaminiszter szembeszáll vele, megpróbálja megpuccsolni, szövetséget köt a meggyengítésére.

Rogánt bátran ki lehet nevezni mindenféle kabinetekbe, hogy ott Orbánt képviselje, rá lehet bízni a miniszterelnöki titkárságot, ő nem fog visszaélni a vezéri bizalommal.


Rogán ugyanis csak addig van szabadlábon, amíg parírozik...

ITT OLVASHATÓ

HÚSZ PLAKÁT, MELYEK LÁTTÁN HABONY IS ELISMERŐEN CSETTINT MAJD

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.27.


Hála az Index kampányplakát-generátorának, ma már mindenki ereje, ideje és fantáziája mértéke szerint segítheti Habony Árpád és kommunikációs csipetcsapata áldozatos munkáját, melyet hazánk felvirágoztatása érdekében végeznek. A Szegedi Kattintós sem volt rest, mindjárt húsz pályamunkával ostromoljuk a nagy kommunikátort, válasszon belőlük kedve szerint. Ha esetleg feltűnik ezekből néhány az utcákon óriásplakát formájában, biztosíthatjuk Rogán Antal propagandaminisztert, nem fogjuk jogdíjjal terhelni az amúgy is szűkös költségvetését. No, akkor csapjunk is bele:  

ITT NÉZHETŐK MEG 

A REZSICSÖKKENTÉSTŐL ÚGY ROHAD LE MINDEN, MINT A MÁV

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.07.27.


Aki utazott már vonaton Franciaországban, Finnországban vagy Ausztriában, annak lehet megfelelő összehasonlítási alapja arra, hogy milyen minőségi különbség van a Fidesz által utált nyugati országok vasútjai és a Magyar Államvasutak között. A MÁV tragédiáját és a vasút leépülését a több évtizedes forráshiány valamint a rossz menedzsment okozta, és ez a pénzhiány és elhibázott stratégia miatti lerohadás indult el a létfontosságú ivóvizet és energiát szolgáltató közműcégeknél is.
 
Múlt héten Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője és harcos környezetvédője Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatót, mert a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vásárosnaményi szennyvíztelepe 2000-2600 köbméter szennyvizet fogad naponta, amit aztán nem megfelelően kezelt állapotban ereszt a Tiszába. Az oxidációs medencét, amiben próbálják ártalmatlanítani a szennyvizet, mindössze napi 600 köbméterre tervezték, és mivel a rendszerváltás előtt építették, így rendkívül elavult, elhasznált is. A felújításra esély sincsen, hiszen a vásárosnaményi víztelep államosítása óta a folyamatos forráshiány miatt alapvető karbantartási munkálatok maradtak el.
 
Rohad a rendszer másutt is: a 195 település víz- és csatornaszolgáltatását ellátó Baranya-Víz Zrt. már ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszternél kilincselnek potom 300 millió forintos támogatásért, hogy a napi likviditási problémákat elkerüljék, és a tőkeszerkezetet rendezzék.
 
A bama.hu nevű baranyai hírportál úgy értesült, hogy a Baranya-Víz Zrt. szerint a helyzet kialakulásáért a rezsicsökkentéssel terhelt díjbefagyasztás és a közműadó okolható, mert a „rezsitörvény” miatt a jelenleg alkalmazható díjak nem fedezik az ivóvíz-, illetve a szennyvízszolgáltatás költségeit. A közműadó pedig aránytalanul nagyobb mértékben terheli azokat a szolgáltatókat, melyek egységnyi vezetékhosszra kevesebb felhasználót szolgálnak ki (ilyenek a kistelepüléseket ellátó cégek, mint amilyen a Baranya-Víz Zrt. is).
 
A hazug rezsicsökkentés viszont kizárólag a Fideszt szolgálja, mert az általa keletkezett károkat mi adófizetők fogjuk megfizetni, nem is olyan sokára!
 

AZ UNIÓS MILLIÁRDOKBÓL FELÚJÍTOTT HOLLÓKŐN ÉPÜL A FIDESZES BECSÓ CSALÁDI HÁZA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.07.27.


A Fidesz Nógrád megyei erős emberéhez, Becsó Zsolthoz több szállal is köthető családi ház épül Hollókőn. Az 1987 óta a Világörökség részeként nyilvántartott faluba az elmúlt években mintegy 2 milliárd forint uniós támogatás érkezett. A pénz több mint felét két vállalkozás kapta különböző építési munkákért. Az egyik cég ingatlana a falufelújítással egy időben megszépült, a másik cégnek pedig 500 millió forint EU-s támogatás segítségével hamarosan wellness szállodája nyílik a település szélén, Becsóék épülő háza mellett...
 

F*ASZOK ÁSÓVAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.27.
 
 


  

MIKOR NÉZ VÉGRE SZEMBE EURÓPA AZ IGAZI ELLENSÉGÉVEL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.07.27.


Mint minden kérdés -- és következésképp minden válasz -- ebben a témában, úgy a fenti is pontatlan. Európa egy többrétegű, komplex válságban van, amelynek a legnépszerűbb eleme az iszlamista terror -- de ez sem véletlenül a legnépszerűbb. Erre lett ugyanis optimalizálva a komplex válság domináns -- unió-ellenes -- kezelése, és ellen-narratíva híján ez mozgatja meg a legtöbb szenvedélyt.

Holott az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne, mint ahogy eleve a migrációt is jóval több szereplő váltotta ki, mint az Iszlám Állam közel-keleti rombolása. A legfontosabb szereplő vélhetően az energiaár-válság nyomán kétségbeeső Putyin, aki leszámolt azzal, hogy Ororszországnak érdemes megpróbálnia a globális piaci rendszer részévé válnia, amire nyilvánvalóan nem lenne képes akárcsak egy európai középhatalom súlyával sem. Az orosz titkosszolgálat, propagandagépezet, a csatlósok korrumpálása, a meleg háború eszközeivel folytatott hibrid háború nagyon hamar meg is kezdődött Európában, és mára kiterjedt az USÁ-ra, miközben Európa vezetési válságba, és Putyin érdekeitől nem függetlenül -- Orbánunk tevőleges részvételével, ami a migránsválság utóbbi másfél éves kezelését illeti -- kulturális válságba került...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA BAZÁRI MAJMA

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.07.27.


A világ fejlettebb részén, ahol több a tejbe aprítani való, mint nálunk, ahol nem kapnak epilepsziás rohamokat a másként gondolkodóktól, ahol a kevésbé vájtfülűek tájékozatlanságát és iskolázatlanságát, valamint a sorscsapásaiktól szabadulni akaró menekültek helyzetét nem használja ki az éppen uralkodó politikai hatalom saját céljainak eléréséhez, ott a liberális demokráciát eszük ágába sem jut elutasítani.

Ott tudják, hogy a toleranciát és a multikulturális adottságokat a harmadik évezred elején, fejlett társadalmak már nem tudják kikerülni!

Ott a társadalomban természetesnek tartják, hogy vannak a mindenkori hatalomnak fékjei és ellensúlyai, melyek megakadályozzák, hogy az adott kormány elfeledkezve magáról, netán olyan törvényeket, vagy intézkedéseket hozzon, melyek sértenék az emberi méltóságot, és kiszolgálnák a korlátlan személyes hatalmat, az önkényuralmi törekvéseket. A fejlett többpárti demokráciákban, ahová a papírforma szerint mi is tartozunk, a mindenkori ellenzéknek tartalmi jogosítványokat is adnak, nem csak formait.

Ezekben az országokban a miniszterelnök nem csinál magából bazári majmot, sem azzal, amit mond, sem azzal, ahogyan viselkedik. Míg az osztrák kancellár a tegnapi sajtótájékoztatón Donald Trump amerikai elnökjelöltségével kapcsolatban azt mondta, „Egy dolgot tanulhatunk Trumptól, hogy az ember férfi létére soha ne fesse be a haját”, addig a felcsúti kisvasutas ismét nem tagadta meg magát.

„Vannak olyan felvetések, melyeket a magaménak érzek” – mondta Orbán. Majd ócsárolni kezdte a demokrata külpolitikát, amely szerinte Európának nem jó, nekünk pedig egyenesen halálos! Trump politikája pedig Európának jó, nekünk pedig nem jelent mást, mint az életet. Mert mi – mondta a magyar kormányfő – ellenezzük a demokráciaexportot a migrációval együtt...

ITT OLVASHATÓ

TUSVÁNYOS: HOL A QUIMBY HELYE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balázsi-Pál Előd
2016.07.27.


Azért az durva, hogy a délben hülyeségeket beszélő bácsik miatt az esti fellépőn verjék el a port - írja Balázsi-Pál Előd, az erdélyi Transindex felelős szerkesztője, aki 2001 és 2006 között a Tusványos zenei programjáért felelt, 2009 és 2013 között pedig a Félsziget Fesztivál kommunikációs igazgatója volt.
 
Nehogy azt higgyétek, könnyű nekem írni Tusványosról. Éveken keresztül szervezője voltam a rendezvénynek, aztán meg évekig szándékosan kerültem, és hát egy csomó érzelem kavarog bennem még mindig. Van egy csomó jó sztorim innen, de nyilván most nem sztorizgatni akarok, és kulisszatitkokat sem lenne szép elárulni. Meg van persze frusztrációm is néhány, naná, de ezt sem fogom az orrotokra kötni.
 
Hanem arról akarok írni, hogy milyen hely Tusványos.
 
Mivel annak idején a zenei programmal foglalkoztam, erről a végéről kezdem. Ez az az erdélyi fesztivál, ahol az évek során fellépett az Ismerős Arcok, a Kormorán, a P.Mobil, a Karthago, a Beatrice. De ez az a fesztivál is, ahol fellépett a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, az Emil.RuleZ, a Budapest Bár, a 30Y, a Magashegyi Underground ésatöbbi. Ezen a fesztiválon lépett fel 2007, 2012 és 2014 után idén negyedszer (!) a Quimby, akiket most hirtelen jól szétszedett az internet népe emiatt.
 
Annak idején, amikor még KMDSZ-esként, majd ErGo-sként szerveztem, az volt a megállapodás a szervezők közt, hogy kell egy népzenei/folk nap, egy „nemzeti rock” nap, utolsó estére valami nagy név, és ott volt keretnek (zárásnak és/vagy nyitásnak) a Role, afféle házizenekarként. Ki kellett töltenünk a lyukakat, mi meg csináltunk egy román napot, ha már a tábor üzenete a párbeszéd alapon, így lépett fel többek közt a Vita de Vie, a Shukar Collective és a Zdob si Zdub (a 2004-es koncertjüket azóta is sokan a legeslegjobb koncertjükként emlegetik) is Tusványoson, meg becsempésztük az elektronikus zenéket is, hogy ne csak a Csűrbulik legyenek éjszaka, és figyeltünk arra is, hogy legyen naponta egy hazai előadó is a nagyszínpadon. Meg persze elhívtunk egy csomó jó magyarországi előadót...
 

SZŰKÍTENI KÉSZÜLNEK A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGÁT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.27.


Az Alkotmánybíróság július 12-én kihirdetett határozata szerint mulasztásos alkotmánysértés állapítható meg a gyülekezési jog és a magánélethez való jog kapcsán. Felszólította a kormányt, hogy decemberig alkossa meg az új jogszabályt, hogy az alkotmánysértő helyzet feloldódjon.

Az új törvénybe akár az is belekerülhet, hogy a rendőrség előzetesen tilthasson be demonstrációkat arra hivatkozva, hogy fennáll a jövőbeni jogsértés veszélye. A jogvédők és az ellenzék szerint is, ha ez a passzus belekerül a törvénybe, az hallatlan visszaélésre ad lehetőséget a rendőrségnek, és torzítja a véleménynyilvánítás szabadságát.

Nagy port kavart annak az alkotmányjogi panasznak az elutasítása, amelynek benyújtója 2014. december  19-én a devizahitel károsultak érdekében tartott egész napos demonstrációsorozat egyik résztvevője volt. A panaszos szerint alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a bíróság is megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök házánál és a Kúriánál arra hivatkozva, hogy az a sérti az ott lakók magánélethez való jogát...

ITT OLVASHATÓ

A BEVÁNDORLÁS MÉREG - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.27.


A nemzetközi lapok legtöbbje beszámolt a magyar és az osztrák vezetők találkozójáról. Orbán Viktor ezen kiemelte, hogy szerinte minden migráns veszélyes a közbiztonság és a terror szempontjából, Christian Kern pedig úgy véli, hogy országának támogatnia kell a magyar határintézkedéseket, mert azok jól jöttek Ausztriának és Németországnak is.

New York Times/AP

A hírügynökség azt emeli ki a magyar-osztrák kormányfői találkozó kapcsán, hogy Magyarország hajlandó visszafogadni menekülteket, de itt csak pár száz emberről van szó, akit visszaküld, leginkább Koszovóba és Albániába. Akik azonban Görögországon át érkeztek, azokra ez nem vonatkozik. Arra is kitér a jelentés, hogy a kormányfő a közbiztonság és a terror szempontjából veszélyesnek tart minden egyes migránst. Ugyanakkor az osztrák kancellár arról beszélt, hogy országának támogatnia kell a magyar határintézkedéseket, mert azok jól jöttek Ausztriának és Németországnak is. Ám Christian Kern egyúttal igyekszik segíteni mindazoknak, akik rettenetes körülmények között rekedtek a határ szerb oldalán. A hírügynökség azt is megemlíti, hogy Orbán szerint Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, továbbá hogy a migráció az EU számára bizonyos esetekben gyógyír, Magyarország részére azonban méreg...


ITT OLVASHATÓ

MINDENT BEKEBELEZ ORBÁNÉK EGYETEME?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Szánthó Péter
2016.07.27.


A Természettudományi Múzeum után a Bárka Színházat és az Orczy-park fáit sem kímélte Orbán-kormány "elitképzője", a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Miután a kabinet kiemelt állami beruházássá minősítette a Ludovika Campus projektet, a környezetvédő civilek gyakorlatilag tehetetlenek, hiszen a kormányhivatalnak kell kiadnia a fakivágásra az engedélyt, amely öt nap kifüggesztés után fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatóvá is válik. Több helyi ellenzéki képviselő is úgy látja, hogy csak polgári engedetlenséggel menthető meg az Orczy-park mintegy 200 fája.
Hosszú évek után most úgy látszik, megvan, mi lesz a (volt) Bárka Színházzal: ismét vívóterem lesz az épületében, amely idő közben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kezelésébe került. Holott a kormány tavaly tavasszal még 178 millió forintot csoportosított át az intézmény adósságainak rendezésére a színházat akkor fenntartó Józsefvárosnak. A színház azóta megszűnt, az egyetem területén lévő épületben jelenleg a Ludovika Campus Beruházási projekt­iroda és NKE Bartók Táncegyüttes működik. Bérczes László, a Bárka egyik alapítója a Népszabadságnak elmondta, szerinte az intézmény első perctől púp volt a kerület hátán. Nagyobb színház lett belőle, mint amennyit egy helyi önkormányzat megengedhet magának. És ­hiába próbálták áttolni a fővároshoz vagy a minisztériumhoz, nem tudtak megszabadulni tőle.
 
A rendező 2014-ben Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal levelet írt Orbán Viktornak a színház érdekében. Erre reagálva Hoppál Péter államtitkár azt írta nekik, hogy a 2015-ös költségvetési támogatás garantálja a színház középtávú biztonságát - a Bárka azóta sem működik. A lap megkereste az NKE sajtóosztályát: mi lett a Bárka színházi technikai berendezéseivel, és mi lesz az épülettel, ha befejeződik a beruházás. Az egyetem közölte, a korábbi Bárka Színház berendezéseiről nincs információjuk, a színházat működtető gazdasági társaság a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdona volt. Bár az ingatlan 2012 óta az egyetem vagyonkezelésében van, a színház működéséhez és finanszírozásához nem volt közük: mindössze ingyenes használatot adtak a területre a Bárkának. A renoválás után vélhetően nem költözhet vissza a színház, hisz mint írták a Ludovika egykori vívóterme megújul, alkalmas lesz vívásoktatásra, vívóversenyek rendezésére is. Céljuk ugyanakkor az is, hogy olyan multifunkcionális egyetemi rendezvényközpont jöjjön létre, amely egyszerre ad otthont az egyetem saját eseményeinek – konferenciáknak, diplomaosztóknak – és kulturális programoknak is.
 
A vívóterem a Ludovika Campus beruházás második ütemében épül meg, a vonatkozó kormányhatározat a múlt héten jelent meg. A kabinet indoklása szerint gondoskodni kell a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ megvalósításáról. Az ezt szolgáló beruházás részletes programjáról, ütemezéséről és forrásigényéről a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak szeptember végéig kell benyújtania az előterjesztést a kormánynak. A hadtudományi és honvédtisztképzőhöz egy 700 személyes kollégium, 66 speciális terem és 52 tanterem tartozik majd, 454 ember - köztük oktatók, kutatók - irodai elhelyezését kell megoldani, lesz egy 500 ezer kötetes könyvtár, továbbá speciális és egyéb termek (minősített, katonai, egészségügyi, nemzetbiztonsági), valamint egy alakulótér is. A speciális katasztrófavédelmi képzési központhoz 220 személyes kollégium, gyakorló őrs és speciális tantermek készülnek, 60 ember irodai elhelyezését kell megoldani, továbbá speciális és egyéb termeket alakítanak ki....
 

TUSNÁDFÜRDŐI ANZIKSZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.27.


Ebben az évben ismét megtartották a „Tusványos” újabb rendezvényét, immár a 27-iket, amelyen az utolsó napon, mintegy „megkoronázva” az egész találkozót, Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. Ez az egész rendezvény talán belesimulna az oly sok és oly gyakran megrendezett egyéb más jellegű találkozók, popzenei koncertek és szabad egyetemek sorába, ha a kormányfő nem lenne ott minden évben., és nem intézne szónoklatot nem csupán a romániai magyaroknak, hanem az anyaországban élők, sőt, az EU-ban és a világon élő összes más ember számára. Ezek az előre jól megkomponált kinyilatkoztatások aztán általában egy körképet adnak arról, miként gondolkodik Orbán Viktor a hazáról, az Unióról és a világról, s ezért ezeket az üzeneteket egyfajta anzikszként is értelmezhetünk. Még emlékezhetünk arra, hogy egy korábbi beszéde során az „illiberális” gazdaságpolitika eszményképét rajzolta fel, ami kiválóan alkalmas volt arra, hogy az ellenzék félremagyarázza és egy nem liberális politikai rendszert vizionáljon. A mostani beszédében azonban nem volt ilyen nagy durranást kiváltó és az egész világot bejáró kijelentése, de azért a kormányfő most is kitett magáért...

ITT OLVASHATÓ 

NEM FÁRADUNK BELE. ELMONDJUK, AHÁNYSZOR CSAK SZÜKSÉGES

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.26.
 
 

ORBÁNÉK MINDENKIT LEHÚZNAK A POSVÁNYBA, EZÉRT NINCS VELÜK BRATYIZÁS

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.07.26.


Zokon vették a Quimby rajongói, hogy kedvenc együttesük elment Orbán házi fesztiváljára, Tusnádfürdőre. A Quimby Facebook-oldalán nem csitulnak a kedélyek, a kommentelők változatos érzelmi skálán csalódottságuknak vagy felháborodásuknak adnak hangot.

Hab a tortán, hogy mindez másfél hónappal azután történik, hogy az együttes tagjai egy
interjúban deklarálták: nem vesznek részt politikai rendezvényen.

Akkor tisztázzuk a tényeket. Aki az elmúlt 20 évét nem egy sötét pincébe bezárva töltötte, az pontosan tudja: Tusnádfürdő régóta a legkirekesztőbb fideszes mentalitás szimbóluma.

Orbán évről évre itt adja elő a legmocskosabb dumáit arról, hogy a baloldal „genetikai alapon” hazaáruló, ráront a nemzetére, idegenszívű, stb. A miniszterelnök idén épp a teljes Európai Uniónak üzent hadat a nevünkben, valamint beállt a populista szélhámos Donald Trump mögé, akit eddig csak olyan politikusok dicsértek, mint Vojislav Seselj, szerb háborús bűnös.

Ezen kívül volt még az idei Tusványoson vérbő kommunistázás, buzizás, migráncsozás, az előadók közös nyilatkozatban agitáltak Orbán népszavazása mellett, valamint fellépett a szellemi nehéztüzérség Rogán Cecília is. Az egész dzsemborit állami milliókkal tömte ki a hatalom.

Mindez régóta tudható – nem tavaly óta zajlik ebben a szellemiségben a hírhedt fideszes buli...


ITT OLVASHATÓ

GYERMEKKOROM BALATONJÁHOZ VISZEM A GYERMEKEMET

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.07.27.


Reggel 6 van, szinte még hajnal, de ezt senki sem bánja. Az előző nap bepakolt utazótáskában már ott várnak az összehajtogatott ruhák és fürdőruhák. Nyaralni megyünk! Én lenyomok a torkomon egy kis kakaót, majd az autóban reggelizem rendesen. A Dacia narancssárga-fekete csíkos üléshuzata mindent elbír, és én ügyes nagylányként nem morzsálok. Gyorsan elkészülünk. A 4-esen alig vannak még, ezért is indultunk korán. Apukám repeszt, néha megkockáztatja a 110-es tempót is. „Vegyél vissza”- mondja anyukám. – „Nem sietünk annyira.” “Á, ilyenkor úgysincs még rendőr és tiszta az út is”- jön a válasz.

Még a reggeli órákban elérjük Budapestet. Álmos még a város, szinte sehol egy autó. Imádom nézni a nagy házakat, a különböző kirakatokat, neonfeliratokat, amelyek már nem világítanak. Ha szerencsénk van (apukám szerint) és zöldhullámot kapunk, gyorsan átjutunk a városon. Én jobb szeretem, ha minden pirosnál tudok nézelődni. Majd jön az M7-es tadam-tadam érzése. Szinte számolom, hogy hányszor bukkanunk. Imádom nézni a tájat, már alig várom, hogy megpillantsam a nagy kékséget, ami olyan sokára jön el. De igen! Ott van! Már látom, pici sarkocska még, néha eltűnik a dombok, házak mögött, de egyre közelebb érünk, egyre nagyobb lesz. Nagy sokára végre megérkezünk a SZOT-üdülőbe, minden évben máshova...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR VÁGY: KÖZMUNKÁRÓL ÁLMODIK 18 ÉVESEN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.27.


Hiába a növekvő munkaerőhiány az ország fejlettebb részein, az ormánsági falvakban közmunkásként dolgozók nem gondolkodnak azon, hogy máshová menjenek.

Sokszor gondoltam, hogy el kellene menni innen, mert itt nincs munka, de a férjemet nem lehetett meggyőzni. Sajnálta a házat. Saját kezünkkel építettük, négyszobás, szép ház – összegzi Csöme Tiborné, hogy miért nem próbáltak a dél-baranyai Vajszlóról elköltözni az ország fejlettebb vidékére.

Az 1900 lelkes Vajszlón 20-40, a közeli falvakban 50-80 százalékos az állástalanság. Az elmúlt években a közmunka jelentette a fő jövedelmet az itt élők nagy részének.
Részletek:

Az 59 éves asszony eleinte varrónőként Pécsre ingázott. Jöttek a gyerekek és a gyes, s mire visszatért, az őt munkáltató szövetkezet megszűnt. Az érettségizett nő a helyi burgonyaszirom-üzemben talált munkát, de 2005-ben az is bezárt. Felvették a pécsi elektronikai gyárba, az Elcoteqbe, ám 2011-ben a korábban hétezer embernek munkát adó cégnek is vége lett. Azóta az asszony közfoglalkoztatott, most a falu kertészetében. Férje tévészerelőként a kilencvenes években vesztette el állását, utóbb neki is az Elcoteq adott munkát a felszámolásáig. Most a férfi is közmunkás...

ITT OLVASHATÓ

HOVA TŰNIK AZ ADÓFIZETŐK PÉNZE A KÍNAI ÉTTERMEKBŐL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.07.26.


Te láttál már Magyarországon kínait gagyi autóban? Én sajnos még nem igazán, ellenben bennem a sztereotip gondolat, amit a szemem csak megerősített az elmúlt években, hogy általában az Audi-BMW-Mercedes luxusmárkákban ülnek, időnként a másodvonalból (még midnig elérhetetlen az átlag magyarnak) válogatnak. Ezzel csak perspektívába szeretném állítani a következő történetet, amiről nem mondom, hogy valóság és nem állítom hogy kizárólag az elmém szüleménye. Döntsd el te magad, hogy mi lehet az igazság.

A budapesti WestEnd egyik távol-keleti gyorséttermében tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. A koszos és rendezetlen, élelmiszer-biztonsági szempontból aggályos étterem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek - adta hírül a hivatal. A  most bezárt éttermet a C.Y. Shun Fa Kereskedelmi Kft. működtette a budapesti WestEnd City Centerben. Az egymillió forint jegyzett tőkéjű, 2009-ben alapított cég három tulajdonosa Yin Xue Qin, Chen Xiao Qing és Chen Xiao Dong. A kft. 2015-ben 25,15 millió forint árbevétel mellett 9,2 M forintos veszteséget ért el - derül ki a ceginfo.hu adataiból...
 

ORBÁN TÁMOGATJA TRUMPOT, DE KI IS RÖHÖGI

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.26.


Az osztrák kancellárral viccelődtek az elnökjelölt hajviseletén. Túszejtés és török fenyegetések jutottak még erre a nyugtalanító keddre.

Trump

Orbán Viktor Christian Kern osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az amerikai demokratákkal szemben Donald Trump migrációs és külpolitikáját támogatja. Ugyanakkor egyetértett Kernnel, aki Trumpról csak annyit mondott, az ember férfi létére ne festesse a haját.

A találkozó fő témája amúgy a menekültkérdés volt, a két politikus az elmúlt hónapok éles osztrák-magyar ellentétei után most békülékenyebb hangot ütött meg. Ezzel együtt az osztrák határellenőrzés és a magyar „tranzitzónák” előtt kialakult humanitárius helyzet okozhat még nézeteltéréseket.

Eközben az index.hu azt fejtegeti, hogy Orbán látványos hétvégi Trump-endorsementje talán nem is volt annyira tervezett. Az erre utaló jelek: Orbán a papírjai között keresgélt, amikor beszédében Trumphoz ért; Orbán szóvivője és a kormánypárti sajtó igyekezett kisebbíteni a bejelentés súlyát; Orbán fő amerikai lobbistája, Connie Mack többször is határozottan nekiment Trumpnak...

ITT OLVASHATÓ

AZ LMP TÁMOGATJA A FIDESZ NÉPSZAVAZÁST - EZ SÚLYOS HIBA, DE NEM FIDESZ-BÉRENCSÉG

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.07.26.


A menekültválság és az Európa-ellenes népszavazás remek lehetőség arra, hogy megtudjuk, melyik párt valójában miről, mit gondol. A hétvégén – sajnos – a Lehet Más a Politika újabb menekültügyi fordulatáról kaptam hírt.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy a menekültügy kérdését nemzeti hatáskörben kell hagyni, zsarolásnak tekinti az Európa Unió válságkezelését, és a kvóta ellen kell szavazni október 2-án.

Szemben az LMP-vel, Schiffer Andrással és Szél Bernadetttel, én nem gondolom, hogy Németország okozta volna a menekültválságot. Viszont hiszek benne, hogy a politika attól lehet más, ha szembe merünk nézni a gazdasági helybenjárás miatt keletkezett félelmekkel, és azokra nem indulatkeltő, demagóg válaszokat adunk. Az Együtt a józan középúton járva ezt teszi az Európa-ellenes népszavazás kapcsán is.

Szemben más ellenzékiekkel, Szél Bernadett álláspontját e kérdésben nem árulásnak tekintem, nem tartom Fidesz-bérencségnek, csak egy súlyos hibának. Elfogadhatatlan számomra, hogy a plurális politikai vitákat az ellenzék oldalán sokan rögtön a Fidesz érdekében tett árulásként mutatják be...

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA KÖPTE BE PORTIK, MEGÚSZTA ROGÁN A NYOMOZÁST

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.26.


Ezekről ne maradj le!

Ez aztán a pályázat! Csak egy cég felel meg a budapesti városnéző busztenderen (Átlátszó)
Titokzatos tulajdonos söpri be a Fidesz-kedvenc profitját (
NOL)
Hangfelvételen a hivatalvezetőről, aki megbuktatná a jobbikos polgármestert (
Index)

Ha van 3 perced:
Csak egy cég felel meg a budapesti városnéző buszok koncessziós feltételeinek
Úgy tűnik, hiába a miniszterelnöknek írt levél – 20 évre koncesszióba adja a főváros a  városnéző buszoztatást. A feltételeknek a jelenleg a piacon lévő négy cég közül csupán egy felel meg. Szerinted ki fog nyerni? (
Átlátszó)

Titokzatos tulajdonos söpri be a Fidesz-kedvenc profitját
Még Navracsics Tibor minisztersége idején, egy másik törvény módosító indítványai közé rejtve terjesztette elő az igazságügyi tárca a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét. A feladatot a Hunguard Kft. kapta, piaci vélemények szerint külön erre a cégre szabták a feltételeket. A nyereség viszont jórészt egy ismeretlen máltai cégnél köt ki. (
NOL)

Ha van még két perced:
Doppingolással lebukott, ezért eltiltották a ceglédi fideszes önkormányzat lovát a Nemzeti Vágtáról. (444)
Csúszik a városligeti üzemeltetési központ megterveztetése. A tervpályázat kiírását egy nappal a július 12-ei határidő előtt vonták vissza. (Átlátszó)
7 millió forintjába került az adófizetőknek a ligetvédők rendőri kitakarítása. (444)
A jól értesült Magyar Idők szerint ugrásra kész a kipaterolt Uber hazai utódja. (HVG)
Ha csak Mészáros Lőrincen (és az állami milliárdokon) múlna, épülne-szépülne az ország – de az a fránya időjárás nem hagyja. (Átlátszó)
Képtelen leszállni az FHB-ról a jegybank – újabb 4 milliós bírság egy Spéder-érdekeltségnek. (444)
Luxusautókat használ, és ezzel rengeteg közpénzt spórol az Operaház vezetősége. Tényleg. Nem csalás, nem ámítás. (Átlátszó)
Még rövidebb pórázon a kínai médiamunkások: az ország internetes újságjai ezentúl csak az állami hírügynökség anyagai alapján írhatnak politikai ügyekről. (444)
Gyümölcsöző orosz üzleti kapcsolatai vannak a NOB elnökének. Így kevésbé meglepő, hogy az államilag szervezett doppingról szóló bizonyítékok ellenére sem tiltották el az orosz csapatot. (444, Guardian)
Kenőpénzek elfogadása miatt élete végig rács mögé kerül az egykori magas rangú kínai tábornok. A zárt tárgyaláson meghozott ítélet vagyonától és politikai jogaitól is megfosztotta. (BBC)

Nem nyomoznak Rogán ellenValószínűleg senki sem rágta le a körmét izgalmában, hogy mi lesz, de azért érdekes látni, hogy elutasította a feljelentést Rogán Antal ügyében az ügyészség. A politikust hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt jelentették fel, miután a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként elítélt Portik Tamás azt nyilatkozta, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át neki. (Index)

Hangfelvétel a hivatalvezetőről, aki megbuktatná a jobbikos polgármestert
„Ha te ezzel azonosulsz, akkor nem paktálsz a Jobbikkal, ha nem azonosulsz, akkor paktálsz a Jobbikkal” – a Jobbik szerint ezt Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője mondta egy meg nem nevezett férfivel beszélgetve. Hosszú két éve függetlenként maradt alul az önkormányzati választáson a jobbikos Fülöp Erikkel szemben. (
Index)

Nem árulja el a kormány, hogy kiket akar strasbourgi bírónak jelölni
Bár akad olyan ország, ahol televíziós vitán vesznek részt a jelöltek és maga a strasbourgi testület is az átlátható kiválasztási formát preferálja, a három magyar jelöltről még a közérdekűadat-igénylésre küldött minisztériumi válaszból sem derült ki semmi. Csak az világos, hogy augusztus végéig megtudhatjuk, kit jelöl az ország. (
Átlátszó)

ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁNŰZÉS TERVE

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.07.26.


Nagyképű cím? Biztos van, aki ezt gondolja. De azért tessenek végigolvasni, és a végén megítélni: vágyálom, lázálom, vagy nagyon is gyakorlati és végigvihető a Terv.
 
Az Orbán UTÁNI időkről szóló programokkal tele a padlás, épp csak egy dologba nem hajlandóak belemenni az ilyen tervek kiötlői: hogyan is jutunk el ADDIG? Merthát szép dolog megtervezni, hogy kinek mennyi jut majd a vaddisznóból, ám először föl kell deríteni, be kell cserkészni, és el kell ejteni, vagy marad az éhkopp. Vannak persze - magam is írtam már - koncepciók a Rezsimbuktatásra is, de egyrészt, akiknek ilyen van, az közellenség minden oldalon, tehát agyonhallgatják, másrészt meg nem mindenki meri a gyakorlatban is letesztelni gondolatai helyességét. Nem mondom, kell bátorság egy Diktatúrában az írogatáshoz is, de azért a küzdelem igazi ízét mégiscsak a valós, terepen történő kipróbálás adja. Úgyhogy vágjunk is bele. Írom a Tervet, és mondom, mit TESZÜNK, hogy sikerre vigyük.
 
Egy jó terv az ellenség gyenge pontját támadja. Orbánék egy hatalmas zsoldoshadsereg, nagyjából az évi 2000 milliárd forintnyi EU-támogatás magánzsebekbe juttatására jött létre. Politikusok, üzletfelek, ügyészek, zsaruk, verőlegények, miegymás, mint a Micimackóban Nyuszi rokonai és üzletfelei. És tényleg pont úgy. Ott sem tudjuk meg, hogy pontosan kik is ezek a rokonok és üzletfelek, és pár közimert arc kivételével - Mészáros Lórinc, Tiborcz, Tarsoly - itt sem ismerjük a szereplőket. Ugyanis ez nem egy páremberes rablóbanda, hanem egy hatalmas kiterjedésű országos hálózat. A csendben megkötött alkuk, a közös titkok zsoldoshadserege, kéz kezet mos alapon megszervezve. Semmi sem mér nagyobb csapást az Orbán Rezsimre, mintha a pénzáramlás útját megmutatjuk, a szereplők tömegét megnevezzük, és egész életükre büntethetővé tesszük Őket...
 

ROGÁN ÁRTATLAN...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.26.


Majd fenékre estem, mikor ma kiderült, hogy Rogán Antal után nem nyomoz az ügyészség!
Mecsoda meglepetés, ki gondolt volna erre?
Az ember azt gondolta volna, ha már akadt feljelentő, akad tanú is, akkor talán az ügyészség is lép, elrendeli a nyomozást, de lám, az igazság győzedelmeskedett, a jog és az erkölcs egybeesése példás, azt meg nem is vitathatja senki, hogy az emberek természetes jogérzéke is ezt a döntést követelte.
Ez maga a tökéletes megoldás, jobbat ennél senki ki nem találna.

Merthogy hiába itt a jópofizás, meg a rosszízű szójáték Rogán Antal nevével, utalva totemállatjára az antilopra, ha nincs vád, nincs ítélet sem, tehát Anti ártatlan, mint a ma született bárány.
És mindaddig annak is illik tekinteni, ameddig a bíróság jogerősen el nem ítéli.
A bíróság viszont addig nem foglalkozhat vele, ameddig az ügyészség vádat nem emel, az pedig akkor emel majd vádat, mikor a puma dalol, de azért - biztos, ami fux - már a nyomozás megindítását is megtagadja.
Magyarországon így néz ki a jogállam.
Mindenesetre Orbán legnagyobb dobásainak egyike volt Polt kinevezése, merthogy az ügyészség még elvileg sem demokratikus szervezet, szigorú alá-fölérendeltségi alapon működik, így aztán nem kell minden ügyésszel külön nyűglődni, akié a legfőbb ügyész, azé az ügyészség és azé az állam büntetőmonopóliuma.
Ha Polt úgy dönt, akkor az anyagyilkos is ártatlan marad, ha vádat emel, akkor is éveken át sétáltathatnak meg embereket vezetőszáron, ha közben ötvenszer derül is ki, hogy nem követtek el bűncselekményt és erről egyszer-kétszer már bíróság is döntött.
Hogy aztán megfordul-e néha Polt Péter fejében az, hogy egyszer lehet, majd ellene is vádat emel valaki, azt nem tudom, csak azt, hogy a magyar jogtörténet legocsmányabb lapjain együtt fog szerepelni a neve Domokos József nevével, mint ahogy főnöke neve sem Kossuth Lajos nevével együtt kerül majd említésre...


ITT OLVASHATÓ