2017. augusztus 4., péntek

DIE PRESSE: ORBÁN TELJES ELLENŐRZÉST AKAR

CIVILHETES BLOG
Szerző: Hírszerkesztő
2017.08.04.


Orbán teljes ellenőrzést akar szerezni a regionális média felett - címmel jelent meg tudósítás a Die Presse című osztrák lap pénteki számában. - írja a napi.hu.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky arról ír, hogy a Cipruson bejegyzett Media Development Management Kft. (MDM), amely közvetve Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdona, megvásárolta az ország

utolsó három, kormánytól független regionális újságját.

Pecina volt az, aki tavaly eladta a Mediaworks céghez tartozó magyar regionális médiacsomagot egy olyan cégnek, melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök közeli bizalmasa.

Előzőleg azonban hagyta, hogy bezárják a médiacsoport "zászlóshajóját", a legnagyobb kormánykritikus lapot, a Népszabadságot. Budapesten már azt találgatják, nem az lesz-e az újabb ügylet következménye, hogy az együtt napi százezres példányszámban megjelenő, magyar viszonylatban jövedelmező lapokat majd egy kormányközeli oligarchának adják tovább
?...

ITT OLVASHATÓ

A DIKTATÚRÁK IMÁDJÁK AZ ILYET

KONOK PÉTER BLOGJA
Szerző: Konok Péter
2017.08.04.


A hazafias testneveléshez hazafias testekre van szükség, hogy nevelhetőek legyenek. Ez eléggé egyszerű, könnyű belátni.

Ha az ember, teszem azt, lukulluszparadicsomot akar nevelni, beszerez egy-két lukulluszparadicsom-palántát (vagy csatlakozik az interneten fellelhető virtuális paradicsomnevelő közösségek egyikéhez, és paradicsom-tamagocsikat adjusztál), és neveli. 

Mondjuk, nem tudom, hogy lehet hazafiasságot nevelni egy paradicsomba (migráns növény ráadásul, bár a lecsóval próbál szépíteni) - de valójában azt sem, hogy egy testbe hogy lehet. Illetve ez utóbbiról eszembe jut ez-az, de inkább másra gondolok, például egy üde réten játszadozó báránykákra. (Egy darabig nyírják őket, azután levágják... mégis valami másra kellene gondolnom inkább). 

Szóval testek kellenek hozzá, miszerint emberi erőforrások. Amúgy a gyerekeink (bárányok, bárányok... basszus!)

Nekünk is volt ilyen hazafias testnevelésünk, akkor "szocialista hazafiságnak" hívták: évente egyszer jött egy unott ember, valamit mormogott a cocilizmusról meg Petőfi Lajosról, elkúrtunk néhány gumikézigránátot a bokorba, aztán keresgéltük őket fél napig, azalatt az ember meg szépen berúgott, délutánra már a Székely himnuszt énekelte. Vidáman groteszk program volt, pont elég...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN HAZUGSÁGKAMPÁNYA VISSZAÜT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk, HírTV
2017.08.04.


A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere úgy véli, amíg a baloldali pártok anyázzák egymást, addig a választók nem fognak rájuk lehetséges, kormányváltó alternatívaként tekinteni.

A MoMa elnöke szerint visszájára fordult a kormány Brüsszel-ellenes plakátkampánya - ezt bizonyítja, hogy egy felmérés szerint 2010 óta most a legnagyobb a magyarok bizalma az Európai Unió irányába.

Az Eurobarométer egy olyan közvélemény-kutatás, amit félévenként végeznek. Ebből az derült ki, hogy 2010 óta most a legnagyobb a magyarok bizalma az Európai Unió irányába - magasabb, mint a magyar kormányéba.

A Fidesz sok milliárd forintot költött Brüsszel-ellenes és Soros György-ellenes plakátokra, de pont a negatív kampánynak köszönhető, hogy a magyar emberek jobban bíznak Brüsszelben.

A pártelnök szerint a túlhúzott kampánynak az az eredménye, hogy még azok is elfordultak a kormánytól, akik eredetileg hittek Orbán Viktorékban. "Ilyen mértékű hülyeségeket, hogy Soros György hívja össze a parlamentet vagy az Európai Bizottság ülését, azt normális ember nem hiheti el" - mondta...

A FIDESZ ÚGY TESZ, MINTHA NEM IS VOLNA POLITIKAI ELLENZÉKE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.04.


Érdekes kísérlet zajlik Magyarországon, amire valószínűleg más országokban is felfigyeltek már, és ha a gyakorlat beválik, biztosan követőkre talál néhány illiberális rendszerben. Az eljárás lényege, hogy a választások előtt el kell hitetni a választókkal, hogy tulajdonképpen nincs is ellenpólusa a kormánypártnak, azok, akik ellenük indulnak, nem is politikusok, hanem egy misztikus összeesküvés bábfigurái. Ehhez az kell, hogy ne maradjon olyan meghatározó független sajtóorgánum a piacon, amely valós erőként állítja be az ellenzéket, és amely időről időre leleplezi a kormány mítoszalkotó szándékait. A jelenlegi parlamenti ellenzéket pedig be kell szorítani egy olyan szűk térbe, ahol szinte lehetetlen valós politikai akciókat végrehajtani.

Az Orbán-kormány már régen nem Gyurcsány Ferencet, Botka Lászlót vagy Vona Gábort tartja fő ellenségeinek, hanem azokat az erőket, melyek állítólag e magyar politikusok mögött állnak. Gyurcsányt elsősorban Brüsszel fizetett ügynökének tartják, Botkát szerintük Soros György rángatja dróton, Vonát pedig megvette kilóra Simicska Lajos kegyvesztett oligarcha. Az ellenzék negligálása már azóta tart, hogy Gyurcsányt nem sikerült bíróság elé állítani a 2010-es kormányváltás után, majd szépen lassan elkopott az „elmúlt nyolc évezés” szlogenje is, így valamit ki kellett találni az ellenzék kezelésére.

A Fidesz stratégái úgy gondolták, hogy nem csinálnak ingyen reklámot azoknak a politikusoknak, akik valós kihívói lehetnek Orbán Viktornak 2018-ban, így egy szintet ugrottak az ellenségkeresésben. A kormánypárt azért a legnépszerűbb ugyanis a közvélemény-kutatásokban, mert a kormányfőről el tudja hitetni, hogy az egyetlen ember ő ma Magyarországon, aki szembe tud szállni olyan nemzetközi konspirációkkal, mint a menekültválság vagy a globalizáció hatásai. Orbán olyan keresztes lovagként vágtat pártja élén, aki nem csak az iszlámtól képes megvédeni hazáját és Európát, de ha a Klingon Birodalom törne ránk az ellen is sikerrel felvenné a harcot...

A KÁNIKULA VÉGÓRÁI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.04.


Nyugodalmas szép estét! Tudom, télen meg a hideg miatt nyivákoltam, de elég már ebből a kemencéből. Nem lehetne átlagolni, mint a háztartások vagyonát, amiben benne van Mészáros Lölö 100 milliárdja meg az én 10 ezrem és átlagban van kettőnknek 50 milliárd és még 5 ezer forintja? Arra gondolok, hogy mindig 23 fok lenne és kész. Szerintem szavazzuk meg.

Úgy tűnik, nem csak az én agyam forrt fel a hőségben. Manninger Jenő fideszes honatya belekürtölte az értő szurkolók fülébe a Facebookon keresztül, hogy a Migration Aid nevű, Soros Györgyhöz köthető szervezet migránsokat akar Keszthely környékére telepíteni. A felelősségteljes politikus haladéktalanul megkezdte a pánikkeltést...

CEGLÉDI: IGEN, JOBB LETT VOLNA A VIZES VÉBÉ NÉLKÜL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Ceglédi Zolrán
2017.08.04


Lesz, akinek a cím is hazaárulás – a többieknek elmondom, miért gondolom így.

Magyar vagyok. Szerelmese a magyar nyelvnek: csak a magyar szépirodalom tud úgy igazán megfogni, a magyarul mondott vers, a magyarul énekelt dal mindig több számomra, mint amit például angolul hallok. A magyar arckifejezéseket tudom a legjobban olvasni, ahogy ezer közül felismerem azt is, ha magyar tájat látok. Millió módja van annak, hogy megéljem azt, hogy ehhez a nemzethez, ehhez a közösséghez tartozom. Még akkor is, ha jó ideje, igen sokan és igen agresszív módon, továbbá rengeteg (tőlem ellopott) pénzzel dolgoznak azon, hogy ez ne így legyen. Csakhogy több kell ahhoz, hogy elvegyék tőlem Márait és Pintér Bélát, Kossuth Lajost és a Kispált, a Sugovicát meg a pesti tetőpornót egy langyos péntek éjszakán. Az első családi nyaralásunk Miskolctapolcán volt, magyarul mondtam először, hogy szeretlek, és magyarul hangzott el az első (összes) „vége”, amibe bele akartam halni. Magyarul temették a szeretteimet, magyar földbe.

Estig tudnám sorolni, akkor se szerepelne a példáim közt, hogy „és nemrég vizes világbajnokságot rendeztek Magyarországon”. Jogom van így érezni, és nem fogok szabadkozni miatta. Nem leszek attól kevésbé vagy rosszabb magyar, hogy így gondolom. Egyszerűen túl közelről látom ahhoz, hogy büszke legyek rá, hogy magyarságom pillére legyen.

Bő hét éve egyszerre kell hallgatnom azokat a magyarázatokat, hogy a szerintem fontos ügyekre miért nincs pénz (amit tőlem beszednek, az), és hogy magyarságunk, dicsőségünk úgy emelkedik az égbe, hogy faltól falig stadionokkal építjük tele az országot. Köztük kisvasút robog. A tévében az úgynevezett emberminiszter visszautasította a kritikát, miszerint baj lenne az, hogy nyitott mellkassal szállítanak egy kislányt egyik kórházból a másikba, mert alapvető műszerek hiányoznak egyre több helyen, az úgynevezett főpolgármester szerint meg tök oké a kigyulladó, lerohadó, leblokkoló metró – miközben ugyanebben a városban olimpiát akartak rendezni. Aztán ott álltunk volna, hogy kialudt a láng, mert fakockára lépett vele Orbán Viktor...

KONTEÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Végh Károly
2017.08.04.


Ami kívülről nézve összeesküvés-elmélet, konspirációs teória, az belülről nézve maga a valóság. Ami kívülről nézve gyűlölet alapú gondolkodás, tehát igazolhatatlan, az belülről nézve, a gonosz gyűlölete, tehát önigazolásra alkalmas.

Bevezetés

A választójog általánossá tétele óta, a politikailag (de csak politikailag) tájékozatlan szavazók tömege vesz részt a politikában egy-egy szavazatával. Csoportba vonásuk – a csoportérzés kiváltására alkalmas hiedelmek, hagyományok, értékek portfóliójának folyamatos kezelésével – a politikusok alaptevékenysége.

A politikusok közül annak a „politikus”-nak, akinek az a vezérfonala, hogy a politika a hatalomról szól, nem elég a normál üzemmódban elérhető győzelem. Ezért konteókkal egészíti ki, turbózza fel csoportképző portfólióját, hogy a szavazóinak nyújtott csoportérzést kezelő politikai szolgáltatása még ütősebb legyen, még több politikailag (de csak politikailag) tájékozatlan szavazó válassza az általa szervezett csoportot, hogy végül egyedül alkotmányozhasson.

A „politikus” azonban nem része a csoportjának, hanem bálványa, aki felülről tekint csoportjának konteóval sújtott gondolkodású, egyébként felkészült, médiaképes tagjaira, valamint a politikailag tájékozatlan, az előbbiektől tájékozódó mezei csoporttagok elfogult tömegére, de azokra a csoporttagokra is, akik konvencionalisták, nem konteósok (mentesek), valamely érték miatt kerültek egykor a csoportba, de jól tűrik a konteósok és a politikailag tájékozatlan szavazók közelségét is, „elvannak” közöttük. Azokat az értékelvű menteseket (mérsékelt jobbközép) viszont, akik nem jól tűrték a konteósok közelségét, szót emeltek ellene, nos azokat a „politikus” már rég eltávolította a csoportból.

A „politikus” felülről, kívülről, kritikával tekint a liberális, a szociális (szocialista) és konzervatív pártokra is, arra is amelyikben éppen van.
Megtapasztalja, hogy ha liberális nézeteket hirdet, a létező legtöbb konteó zúdul rá kívülről, mintha automatából jönne. Ez nem a „politikus”-nak való, ezért inkább antiliberális lesz, attól kezdve maga zúdít konteókat a liberálisokra.

A szociális (szocialista) pártok már eggyel jobb helyzetben vannak, védelmet ígérnek a szegénységet okozó gonosz ellen, amivel a konteók egy jelentős részét lerázzák magukról, de mindig vannak közöttük liberálisok, akik vonzzák a konteókat.

A konzervatív pártok eleve a legkevesebb konteóval sújtottak, nemesek, régiek, eredetiek (meg leírhatatlanul sokfélék), de közöttük is megbújnak nemzeti liberális álarcot viselő, kozmopolitákkal szóba álló egyének, amíg a „politikus” tűri, de nem sokáig tűri.

A „politikus” végül egy megtisztított párttá alakítja a sajátját, kiszorítva mindenkit, aki miatt a pártja kívülről konteóval támadható lenne, hogy csak ő tudjon másokat támadni. Más pártok szavazóit leválasztja/átveszi/lenyúlja, hiszen ő kínálja nekik a legerősebb csoportképző hiedelmeket, a nemzeti, a szociális és a túlvilági védelmet, de főleg a kor színvonalának megfelelő, legbeágyazottabb konteókat...

LEGYEN TISZTA, INGYENES ÉS AKADÁLYMENTES!


A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.08.02.Legyen tiszta, ingyenes és akadálymentes!

A KIKÖPÖTT AL CAPONE ADÓSZAKÉRTŐRE VÁR

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Friss Róbert
2017.08.03.


Be kell ismerni: nemcsak a magyar ellenzék, hanem Európa sem nagyon tud mit kezdeni a magyar kormányfő akaratát, a hatalom minél intenzívebb, kizárólagos, zavartalan gyakorlását elfedő, apróra tördelt kommunikációval. Pedig goebbelsi módszere egyszerű: egymásba fonódó, elhihető hazugságok terjesztése, és amíg ellenfelei a féligazságokkal bíbelődnek, biztosan halad célja, 2018 megnyerése felé.

Távol tartjuk magukat a

német választásoktól, mondja álszenten, de a mételyt rég elhintette. Martin Schulz, az SPD kancellárjelöltje nekiment Angela Merkel kancellárnak, mert 2015 őszén "áradatként" beengedte Németországba a Magyarországon várakozó menekülteket. Választási hevületében Schulz mintha elfeledkezne arról, hogy a magyar kormány - a Keleti pályaudvarnál felvonult nyugati média aktív közreműködésével - a néppárti szövetséges Merkelt kézből megetette a Baross téri „humanitárius katasztrófával”. Hogy aztán német problémának állítsa be a határokon átszalasztott több százezer ellenőrizetlen menekültet, miközben azóta is a keresztény Európát védő végvári vitézként tetszeleg.

Szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá - mondta a múlt héten Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, cáfolva a Soros György uniós befolyását taglaló „röhejes” magyar gyűlöletkampányt. Amire Tusványosról szombaton megérkezett az pofátlanul emelt tét: az Unió megújításának első feltétele, hogy a politikai funkcióját a nemzetállamokkal szemben bitorló Brüsszel nyerje vissza szuverenitását a Soros-birodalomtól....

AZOK A VÉRES SZÁJÚ. IDIÓTA MAGYAROK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.04.


Nem mindenki véres szájó idióta. Nem lehet általánosítani, de jó úton haladunk, hogy lehessen.

Mindjárt az elején – nehogy szó érje a tornácot – le kívánom szögezni, hogy nem általánosítok. Nem minden magyar véres szájú és idióta, csak a véres szájú és idióta magyarok véres szájúak is idióták. Ide értem a véres szájú és idióta erdélyi féltestvéreimet is, akik szintén nem mind véres szájú idióták, csak azok ilyenek, akik véres szújú idióták. Lévén, hogy ők is mind magyarok. Pont, mint mi, akik itt élünk és fizetjük az adókat a Fidesznek, azokat az adókat, amelyekből Mészáros Lőrinc gazdagodik és azokat is, amelyekből erdélyi féltestvéreink a milliárdos támogatásokat kapják. Azokat a pénzeket, amelyekért rendre ékes, tiszta, erdélyi magyar hanghordozással, szívet melengető köszönetet szoktak mondani. Orbán Viktornak.

Én azokról a véres szájú, idióta magyarokról beszélek csak, akikkel engem szokott összehozni a rossz sorsom. Ők azok, akik rendre az édesanyám állítólagos prostituált múltját emlegetik, vagy azt, hogy jobb lett volna, ha meg sem szüli egyetlen fiát (engem: a szerző.) vagy, ha mégis, akkor inkább mindjárt ment volna vissza Izraelbe, ahol – egyébként – soha nem jártam és az édesanyám sem, de egyre inkább érdekelni kezd, mivel olyan lelkesen, és szemmel láthatólag minden érdek nélkül propagálják nekem a desztinációt.

Tehát azokról a magyar féltestvéreimről beszélek, akiknek más a politikai véleményük. Nevezetesen a Fideszben hisznek, Orbán Viktornak csápolnak és úgy gondolják, hogy mindenki más a földön, – úgy Európában, mint az óceánon túl – teljesen idióta és egy csak egy legény van talpon a vidéken, Felcsút zseniális szülötte, aki – mint a magyar nemzetállami reneszánszának messiása – a saját hajánál fogva rántja majd ki a nemzetet Soros György bűzös pofájából, amely már majdnem elnyelni volt képes Mária (köz)munka alapú országát...

NEM JOGÁLLAM. TRÁGYADOMB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.08.04.


SÚLYOS BÖRTÖNÉVEKET KAPHAT AZ „ETIKUS” HEKKER – ezekkel a kiabáló, súlyos nyomtatott betűkkel rongyolt bele az arcomba a kormánypropaganda egyik mindig jólértesült zászlóshajója ma reggel. Igen, arról a 18 éves fiúról van szó, aki az elmúlt hónapban pár mozdulattal szégyenítette meg a BKK amatőr e-jegyrendszerét. Nem tudom, mi másnak lehet nevezni egy olyan informatikai gánymunkát, ahol a többezer forintos bérletet 50 forintért meg lehet vásárolni azáltal, hogy az ember átírja a vételárat a – tudomásom szerint – mindenki által hozzáférhető felületen.

A srác jószándékúan azonnal jelezte a hibát a BKK-nak, levelére ugyan nem kapott választ, ám cserébe a rendszert üzemeltető T-Systems nem sokkal később feljelentést tett az ügyben. Aztán a kisebb társadalmi felháborodás láttán, mindkét cég vezetője félszájjal bocsánatot kért. Most meg ott tartunk a Nemzeti Nyomozó Irodától jól értesült közpénzmédia szerint információs rendszer vagy adat megsértése névre hallgató bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg a fiút, és mivel a BKK közérdekű üzemnek számít, ezért az elkövető kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Most azt hagyjuk, hogy mit lehet ráhúzni jogilag erre a cselekedetre, hogy két év, nyolc év vagy három hét. Azt is hagyjuk, hogy hány ember személyes adatai kerültek ki az éterbe a BKK és a T-Systems gyümölcsöző együttműködésének eredményeként, vagy hogy mennyi közpénzbe került ezt a sok sebből vérző, szart nem érő szoftvert összetákolni az illetékeseknek. Azt is hagyjuk, hogyan dobálta a BKK a T-Systemsre a fekáliát, hogyan hárították innen oda a felelősséget, hogyan hazudtak a fiú levelével kapcsolatban bele az arcunkba és hogyan állították elő hajnalban a szerencsétlent, mintha legalábbis embert ölt volna.

Azt viszont ne hagyjuk, hogy mi lett ebből az ügyből a jogállamnak becézett Magyarországon. Ahol – hogy csak egyetlen példát említsek a hétköznapi korrupciós ügyek tengeréből – haja szála nem görbül az adófizetői pénzek milliárdjaival elszámolni nem tudó, azokat minden nyilvánosságra került információ szerint elsikkasztó Farkas Flóriánnak.

Ahol évek óta mindenfajta kézzelfogható eredmény nélkül nyomoznak azok a politikailag távvezérelt hatóságok az ügyében (és mások ügyében is), amelyek most viszont ...

LONDON VAGY ZÜRICH?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Jocó
2017.08.04.


A kérdésre a mai poszt szerzőjének, Jocónak meglehetősen markáns és egyértelmű válasza van, pedig ők a brit fővárosba sem a semmire érkeztek. Még csak azt sem mondanám, hogy nagyon nem jött be nekik London, de azért voltak hátulütői – de lássuk a részleteket!

„2014-ben költöztünk ki Londonba, én meg az asszony, 30-35 éves korosztály. Sose tartottam magam a tipikus kivándorlónak, ugyan nekünk is elegünk volt sok magyar dologból, de magunktól nem mentünk volna, enyhe lustaság és magasabb tűréshatár is szerepet játszott ebben.

Kis magyar informatikai cégnél dolgoztam, és felvettek egy csúcs informatikai céghez. Megvolt a szerződés, fizették és szervezték a költözést, ez megadta a lökést, elfogadtam az ajánlatot, mentünk.

Nagy lépés volt anyagilag, a hitelek miatt mínuszosak voltunk, de ez elég hamar átfordult. Nagy lépés volt szakmailag (habár az informatikusokat folyamatosan egyre inkább megbecsülik bárhol, és nem kell aggódni az elhelyezkedés miatt).

És ahogy várható volt, nagy változás volt világnézetileg is. Semmi bajom a magyarokkal, de nem is kerestem direkt a társaságukat, pont a százféle egyéb nemzetiség társaságát élveztem legjobban a munkahelyemen. A cég is rengeteget ad a diverzitásra, a nyitottságra, és ez baromi jól működik is..."

AZ AGRESSZÍV PROPAGANDÁNAK NINCS TITKA: HAZUDIK

444.HU
Szerző: 444.hu
2017.08.04.


A politikai kommunikációt szándékosan butítják vissza a mai kampányguruk – véli Pléh Csaba, a megismeréstudomány nemzetközi szintű úttörője, számos pszichológiai alapmű és szakfolyóirat szerkesztője, világszerte elismert, iskolateremtő pszichológus és nyelvész.

A Fidesz Soros-kampánya szerinte csak emlékeztető oltás a párt híveinek. Hogy ne felejtsék el: van egy közös ellenség, van kit gyűlölni.

A kormány kommunikációs stratégiáját sajnálatos hungarikumnak tartja, és egyértelműnek látja a párhuzamot a II. világháború Németországának propagandájával.
Szőke Dániel interjúja.

Van a kormány Soros-kampányának egyértelműen meghatározható célcsoportja?

Nyilván az eltervező politikusok, politológusok, kommunikátor-guruk kiindultak valamilyen célcsoportból. Kívülállóként csak saccolgatni lehet. Az is lehet, hogy a saccolgatásban említhető célcsoport, koncepciók a különböző egymással nem mindenben összhangban lévő guruk eltérő célcsoportjai. Szerintem a teljes lakosság csak abban a tág értelemben célcsoport, hogy a kormány kommunikátorai fent akarják tartani a gyűlölködő hangnemet és az állandó ellenség-, ha tetszik bűnbak-keresést. A Fidesz-szavazóknak ez egy emlékeztető oltás. A fő célcsoport a vélelmezett szélsőjobboldali szavazó, technikailag a Jobbik tábora. A nem is olyan rejtett antiszemita indulat mozgósítása azonban ezt a célját szerintem nem éri el. A világban és sorsában csalódott radikális jobboldali ettől nem áll át a Fidesz mellé. Úgy fogja érezni, hogy „mi ezt már régóta mondtuk”...

MÉSZÁROS LŐRINC NÉHÁNY ÉV MÚLVA A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE LEHET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Index.hu - Sztarklikk.hu
2017.08.04.


A felcsúti polgármester cégei nemrég világrekordot döntöttek a tőzsdén, és ha így megy tovább, hamarosan a nemzetközi milliárdosok ligájában is labdába rúghat - írja az Index. A lap megnézte mi kellene ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc legyen a világ leggazdagabb embere, és mikor jöhet el végre ez a magyar siker.

Ehhez semmi másra nincs szükség, csak Mészárosnak tartania kell az elmúlt bő tíz évben diktált fineszt. Ez persze nem lesz egyszerű, de nem kell csüggedni: ha a nemzet összefog, akkor képesek lehetünk tartani az iramot, és tíz éven belül a világ trónjára juttatni a nemzet Lölőjét.

A felcsúti mágusnak idén év elején nagyjából 120 milliárd forintos vagyona volt (ez azóta jelentősen nőtt cégei tőzsdei szárnyalásával), de egy évvel korábban még csak 23,8 milliárddal árválkodott, 2013-ban pedig be se került a száz leggazdagabb magyar közé. Sőt, 2006-ban még vállalkozásainak vagyona és eredménye alapján kevesebb mint 10 milliója volt...

ELLOPOTT IDŐ, ELHERDÁLT LEHETŐSÉGEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.04.


Azt mondják a primadonnák, hogy mindegy, miket is beszélnek róluk, csak beszéljenek.
Hát, Botkának akkor nincs oka panaszra, hiszen sikerült már megint - természetesen teljesen demokratikusan - beledurrantania a nulláslisztbe .
Botka Budapest ügyeiben a budapesti MSZP szervezet átlépésével akart dönteni, amikor Tóth Józsefre, az angyalföldi polgármesterre bízta a budapesti kampány irányítását, gondolom, valamilyen testületi döntés alapján.
De az is lehet, hogy rosszul gondolom, miután a párt budapesti elnökével az élen az elnökség másként határozott, és más felelősöket jelölt meg a budapesti választási munka összehangolására, irányítására.
Ezzel aztán kezd kissé túlcsordulni a pohár, persze alapjáraton se merném állítani, hogy Botka a siker kovácsa, de amikor még gázt is ad...

Ezzel az akciójával az alábbiakat tette:
1. Megerősítette a demokraták azon részében, akik nem rokonszenveznek vele, hogy alkatilag antidemokratikus, baloldali Orbán-klón, csak nincs meg hozzá a hatalma, mert tőle legfeljebb a szegedi városháza portása függ, de az se nagyon.
Emellett meg se tudja fizetni a rokonszenvet, legfeljebb aprópénzzel, de szerintem elvi alapokon áll, és egy fillért se senkinek abból, ami az övé.
Senki és semmi nem hatalmazta fel ugyanis, hogy egy ilyen horderejű kérdésben döntsön, hogy riosszul döntsön, arra meg végképp nem.
2. Szembefordította a szocialisták jóformán egyetlen sikeres budapesti politikusát a többi budapesti szocialistával, senki sem szereti ugyanis, ha parasztnak nézik a sakktáblán, ahol ő például a megválasztott királynő, vagy a szürke eminenciás...
3. Budapestet szembefordította a vidéki Magyarországgal, hiszen ő soha nem lesz pesti, ha belegebed sem, a pesti politikusok állandóan a szájából kilógó kapát nézegetik, ő meg gyanakodva pislog a pesti csibészekre, akik állandóan elkefélik a derék falusi legények elől a lányokat, akik a fene tudja, mit esznek ezeken a girnyókon.
Atavisztikus és antagonisztikus ellentétek ezek, melyek megoldása még sokáig váratni fog magára.
4. Bebizonyította, hogy minden handabandázása ellenére a hatalma korlátozott, és mégsem lett belőle diktátor, még ha visszahívta is saját magát az eke szarva mellől, mint a rómaiak Cincinnatust.
Ez ebben a helyzetben nem túl kedvező fejlemény, de ha valaki a szocialista párt vezetésére vállalkozik, akkor számolnia kell a rejtett forradalmári képességekkel is.
5. A potenciális választók közül azok, akik megint elkezdtek bízni abban, hogy itt van egy nagyranőtt Horn-reinkarnáció, most bánatosan legyintenek egyet, jobb esetben.
És ezt a helyzetet nem kellene Gyurcsányra kenni, inkább el kellene azon spekulálnia, hogy szinte az utolsó percben hogyan lehet példát venni terepjárója GPS-étől, ha már eltévedt a nagy forgalomban.
A szakadékban égő autóroncsból már hiába hallik ki, hogy újratervezés.... újratervezés.... újratervezés...

ORBÁN NEM A SÁRKÁNYÖLŐ SZENT GYÖRGY

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.04.


Fordulhat úgy a világ, hogy a választó a homlokára csap, és azt mondja: állj, hát ennek az egésznek Orbán Viktor az oka. A Fidesz egyértelmű célja, hogy mindinkább elodázza az Orbán a hibás felismerést. Ez azonban csak addig lehet sikeres, amíg fel nem bukkan az alternatíva. A bizonytalanság másik oka, hogy:nincs választási lehetőség, senki sem tud jobbat mutatni. A cáfolat, a tagadás pedig önmagában kevés.

Sírlaki István szociálpszichológussal készült interjú jelent meg a Vasárnapi Hírek legutóbbi számában. A beszélgetés azt próbálja körbejárni, milyen lélektani okai lehetnek annak, hogy az Orbán-kormány – minden hibája ellenére – masszívan őrzi a hatalmát, szavazóbázisa kitart mellette.

A professzor szerint:

„a kormány egy tömeglélektani szempont szerint cselekszik. A mindennapi életet érintő ügyekben nem tud vonzó mondásokat megfogalmazni, így ellenségképet gyárt és fenyegetettség-pszichózist állít elő Így azt mondhatja, hogy megvédi a nemzetet.”

A szakember úgy véli:

„…ha a kormány ügyesen manipulál, akkor az elégedetlenséget bűnbakokra vetíti, és az emberek nem a hatalmat kárhoztatják, ad abszurdum Soros György tehet arról, hogy nincs vécépapír a kórházakban.”

Tapasztalatai szerint, működik a személyes felelősség-áthárítás. Sokan vannak, akik nem tudják kiszámítani, hogyan működik a világ :

„ilyenkor kapaszkodók kellenek, és erre remekek a bűnbakok. Persze fordulhat úgy a világ, hogy a választó a homlokára csap, és azt mondja: állj, hát ennek az egésznek Orbán Viktor az oka.”

A Fidesz egyértelmű célja, hogy mindinkább elodázza az „Orbán a hibás” felismerést. Ez azonban csak addig lehet sikeres, amíg fel nem bukkan az alternatíva. A bizonytalanság másik oka, hogy:

„nincs választási lehetőség, senki sem tud jobbat mutatni. A cáfolat, a tagadás pedig önmagában kevés.”

Az emberek foggal-körömmel kapaszkodnak a meglévő biztosba:

„amíg föl nem bukkan fehér lovon egy hős, és ki nem hívja Orbán Viktort.”...

NAGYSZABÁSÚ HADGYAKORLATOT KEZD OROSZORSZÁG A NYÁR VÉGÉN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.08.04.


A New York Times térképpel is illusztrált, terjedelmes cikkben foglalkozik azzal, hogy Oroszország a hidegháborús időket idéző, nagyszabású hadgyakorlatot kezd a nyár végén, Zapad, vagyis Nyugat fedőnéven – nem csupán Oroszország nyugati térségében, hanem a kalinyingrádi enklávé területén, a Balti-tengeren, sőt Fehéroroszországban is.

A gyakorlatra százezer orosz katonát vezényelnek a NATO keleti végeivel határos térségbe, és felvonul az az orosz harckocsizó erő is, amelyet egykori szovjet hadseregbeli elnevezésével szerveztek újjá. A gyakorlat hónapokig fog majd tartani – írja a New York Times. A lap aggasztónak tartja, hogy az oroszok még nem járultak hozzá külföldi megfigyelők jelenlétéhez a Zapad manőverek során. A nyugati hírszerzésnek – olvasható a cikkben – nem könnyű megállapítania, hogy valóban pusztán gyakorlatról, vagy pedig valamilyen fegyveres intervenció előkészületeiről van-e szó. A kérdés, amire NATO-körökben leginkább szeretnék tudni a választ, hogy a gyakorlat végeztével valamennyi orosz katona távozik-e majd Fehéroroszországból.

Az EUObserver című uniós hírportál – ismertetve a lengyel igazságügyi miniszter elutasító sajtónyilatkozatait annak nyomán, hogy az Európai Bizottság szombaton kötelezettségszegési eljárást indított Varsó ellen, ezúttal a bírák nyugdíjazását is újraszabályozó friss törvény miatt – arra a következtetésre jut, hogy Zbigniew Ziobróval aligha nyílik esély építő szellemű párbeszédre, amire pedig Frans Timmermans, az uniós testület első alelnöke javaslatot tett.
A brüsszeli bizottság, amelynek egyik feladata, hogy őrködjék az uniós jog tiszteletben tartása fölött, egyebek közt azt kifogásolja, hogy a törvény értelmében az igazságügyi tárca vezetője túlságosan homályos kritériumok alapján dönthet arról, melyik bírónak lehet meghosszabbítani a mandátumát. Az EUObserver idézi azt a nyilatkozatot, amelyet Ziobro miniszter a Nasz Dziennik című jobboldali lapnak adott, és amelyben a helyzetet úgy jellemezte: politikai harc folyik Lengyelország ellen, és emögött olyan befolyásos csoportok állnak, amelyeknek az az érdekük, hogy Lengyelország gyenge legyen.
Egy másik konzervatív lapnak, a wSiecinek azt mondta az igazságügyi tárca vezetője az EUObserver ismertetése szerint, hogy Lengyelország követni kívánja Magyarországot a tekintélyelvűbb állam építésében. „A politikában karakterekre van szükség. Orbán Viktor, aki nem törődött a tüntetésekkel, a bírálattal, vagy azokkal a próbálkozásokkal, amelyek arra irányultak, hogy lekicsinyeljék őt, aki ezzel szemben megváltoztatta az országot az európai elit ellenvetéseinek dacára, felmutatta ezt a karaktert” – idézi a brüsszeli hírportál Zbigniew Ziobrót...

JOBBIK: AKI NEM TUD ÍRNI-OLVASNI, AZ NE SZAVAZHASSON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.08.03.


Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője közleményt adott ki arról, hogy a párt alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot.

A képviselő szerint visszaszorítaná a szavazatvásárlást, ha írni-olvasni nem tudó emberek nem választhatnának.

Dúró szerint a demokratikus alapjogokat korlátozó terv nem volna idegen a magyar jogrendszertől, mert hát az autó vezetéséhez is kell általános iskolai végzettség.

Elképzelését azzal a gondolattal is megtámogatta, hogy a választójog most sem korlátlan, mert például nem terjed ki a kiskorúakra.

A jobbikos képviselő húsz százalékra tenné az analfabéták arányát a lakosságon belül, ami azért veszélyes, mert az elmúlt években gyakorlat lett az alacsony iskolázottságú emberek szavazatainak megvásárlása. Megfogalmazása szerint “álságos a Fidesz álláspontja, hiszen ők is érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, haszonélvezői annak.”...

DÚRÓ DÓRA KICSIT ÁLSZENT KULTÚRHARCA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.03.


Dúró Dóra valahol eltévedt a választások felé vezető úton. Minden esetre valami ilyen oka is lehet annak, hogy végzettségi cenzust szeretne bevezetni a szavazáskor. Abból kiindulva, hogy aki nem végzi el a nyolc általánost, az ne szavazzon. Amiben egyébként lehetne valami, ha ez lenne a legnagyobb problémája a hazai választásoknak. Amelyeken egyébként a passzív távolmaradók száma látszik inkább döntőknek.

Ami azért is problémás lehet, mert a nem szavazók számának növekedésével egyre többen lehetnek azok, akik véleményt nem nyilvánítanak ugyan, de pompásan meg tudják mondani, hogy a többiek miért döntöttek rosszul. Miközben automatikusan a többiek kezébe helyezik a döntést a saját sorsukról is. Ha ezen a helyzeten valaki változtatni akarna, az valószínűleg inkább a kötelező szavazási részvétel irányába mozdulhatna. Mármint akkor, ha a meggyőző programok helyett a törvény-, illetve rendeletalkotás irányából szeretné megközelíteni a problémát. Mert a szűkítő cenzus inkább azt jelentené, hogy program, illetve meggyőzés továbbra sincs, de a részvételi bázis szűkítésével ki lehet kozmetikázni a részvételi arányokat. Nem feledkezve el arról sem, hogy a társadalom jelenlegi, erősen megosztott állapotában a végzettségi cenzust követhetné az egzisztenciális, majd a nemi, illetve származási is. Ugyanakkor a megfelelő papírokkal rendelkezőtől korántsem várna el közéleti jártasságot. Holott talán még képviselők is megbuknának azon, ha például az országgyűlés létszámát kellene kapásból megadniuk. A határ két oldalán élők megosztását illetően sem sokat segítene Dúró Dóra ötlete.

Miközben valószínűleg abból indul ki, hogy a pártjára csupa született zseni szavaz, miközben a többi párt szavazói tökkelütöttek. Ami annak ellenére sem biztosan van így, hogy a Jobbik támogatói között valóban ott vannak a nem túl sok tapasztalattal, de világmegváltó radikalizmussal már felfegyverzett életkezdő értelmiségiek. Ugyanakkor a felnőtt társadalomban azok között, akik a csoportban-bátrak ökölrázóit képviselik, igen jelentős számban lehetnek a mérsékelten túlképzett honfitársak. Amikor Dúró Dóra a Jobbik nevében a műveltségi cenzus irányába akar elmenni, akkor akár öngólt is rúghat. Amennyiben elveszthetné férje kedvenc támogatóinak szavazatát. Amiért persze fájjon férje feje...

FONTOS, HOGY ELŐLÉPTEK VÉGRE A MOMENTUMOT TÁMOGATÓ NAGYTŐKÉSEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.03. 


A Heti Válasz cikkében állt a nyilvánosság elé Raskó György, az Antall-kormány korábbi agrárminiszterre és Bojár Gábor nagyvállakozó, hogy ők támogatták nagyobb összeggel a Momentumot. Nem csupán az fontos hír, hogy nagyvállakozók támogatnak egy ellenzéki pártot, hanem az is nagy lépés, hogy ezt nyilvánosan vállalva teszik. Bár az ideális világ az lenne, ahol nem a nagytőke építene politikát, de ma Magyarországon Bojár Gábor és Raskó György kiállása nagyon fontos tett.

Aki ismeri az írásaimat, tudja, sem Momentum szavazó nem vagyok, sem a nagytőkések elkötelezett híve, de mégis, ezt a kiállást nagyon értékesnek tartom.

Amikor tudjuk, hogy reklámszerződések nem köttetnek meg bizonyos médiumokkal, mert nagy cégek tartanak a retorzióktól, sőt még közepes vállalkozások is tízszer meggondolják, hogy támogassanak-e akár egy vidéki kis független portált, akkor van értéke egy ilyen kiállásnak.

Az elmúlt években, amikor gazdag emberekkel beszéltem, mindig felmerült, miért támogassanak ők ellenzéki projekteket, ha utána másnap kijön az adóhatóság, ha nem lesz állami megrendelés, ha az állami megrendelésre pályázó cégek nem fognak velük dolgozni. Persze lehet, hogy ez csak csengőfrász, de ha sokan mondják, sok helyzetben, akkor inkább valóságnak tűnik.

Ezért fontos Bojár és Raskó kiállása, no meg azért, mert nyíltan támogatnak egy pártot. A burkolt pártfinanszírozás, amikor tudjuk, hogy majd úgyis visszaadnak valamit (pénzt, hatalmat, megbízást, egyebet), általában titokban történik. Ismerte valaki Simicska nevét 2010 előtt? Vállaja most Simicska a Jobbik támogatását? Még Mészáros Lőrinc, vagy pár éve a Lázár testvérek is titkolták és tagadták, hogy ők a Fidesznek adnak pénzt és hatalmat. Persze hogy nem, hiszen ha nyilvánosan rá lehet mutatni az érdekekre, amiket ők mozgatnak a háttérből, az kellemetlen lett volna számukra.

Sőt, Raskó a Heti Válasz cikkében elmondja azt is, hogy csak addig ad pénzt, ameddig a Momentum nem belvárosi liberális párt (hogy ez mit jelent, az persze kérdés, nem fejti ki), mert ő az antalli örökség nevében támogatja a pártot.

De legalább Bojár és Raskó kiállása után, ha ránézünk majd a Momentum programjára, lehet azt mondani, hát igen, a nagybirtok-rendszer támogatása azért került be, mert ez Raskó érdeke, az ideológiamentesség meg a Bojár nünükéje. Hogy tényleg ezért kerültek be ezek a programba a Momentumnál, vagy fordítva történt, és emiatt találták meg őket ezek az emberek, mindegy is, vagyis majd mindenki a saját szájíze szerint tálalja. De legalább ez egy nyilvános és az emberek számára értékelhető folyamat lesz, ami után tisztább képet kap a választó a párt hátteréről, és így egyébként könnyebben is dönt majd a párt mellett vagy ellene...

NÉMETH SZILÁRD VÍZILOVACSKÁJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.04. 


A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem vesz részt, mert a Soros. A kérdés, hiszik is, amit mondanak, vagy csak úgy szivárog belőlük. Az FKDNP, más néven NSDAP azt csinál, amit csak akar. Meg amit a Viktor óhajt. A Viktor egyszer, egy valószínűtlenül őszinte pillanatában azt találta mondani, hogy ellenzék nélkül is működik a parlament, aztán elment analízisre Freudhoz Grazba.

Viszont az ellenzék próbálkozik, és csak ő tudja, miért. Ott ücsörög a tiszteletlen házban, mert odakint esik, vagy meleg van. Értelme más nincsen a dolognak. Kövér házmester már kérdezni sem enged, igaz, a Viktor sem, hacsaknem alá a Kossuthban. És ezt a homokozót nevezik kormányzásnak meg demokráciának, ami jó móka. Nekik. Van a mi vezérünknek egy rögzülése még a felcsúti avas szagú parasztudvarról.

A férfiként kiállás, a face to face, ezt ordítozta már Goodfriendnek is, kihívta a budi tövihöz, malomalja, fokos. ’89-ben is így zavarta haza a ruszkikat, akik már rég Záhonynál jártak. Kifeszítette a mellét, és kérte a lövést. Viszont már akkor fingnyi tétje nem volt az ordítozásnak, és ez valahogyan rögzült benne, cukorkával erősítették meg az ingert, és sajátjává vált a látszattempó, az egérdübörgés.

Szóba nem áll ez az alak senkivel, csak mondja, ami a likacsos agyában kavarog. Elképesztő dolgok. Ez a habitus leszivárgott egészen Németh Szilárdig, aki amúgy nagyhangú kölök a kantáros nadrágjában, és, ha valaki meg óhajtja kérdezni, mért ilyen hülye már, akkor ilyeneket delirál: „Soros György a helyi embereivel akarja összehívatni a magyar Országgyűlést.”

Ha ő ebben hisz, akkor adjunk neki langyos tejet, és simogassuk meg a buksiját, vakargassuk meg a pociját, tán lenyugszik. A műanyag dömper is működő opció lehet, de csak a tapasztalat mutathatja meg, mire reagál pozitívan a beteg. Ha meg nem hisz ebben a tébolyban, amit elővezet, akkor hazudik. Nem tudható, tehet-e róla, vagy más a baj...

A FŐTANÁCSNOKI VÉLEMÉNY A KVÓTAPERBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Lattmann Tamás
2017.08.04.


A 2017. július 26-án közzétett, Yves Bot által jegyzett főtanácsnoki vélemény nem volt kíméletes Magyarország és Szlovákia keresetével, amelyet a Tanács által 2015 szeptemberében, Görögország és Olaszország megsegítése érdekében kialakított sürgősségi áthelyezési mechanizmus (ahogy a magyar köznyelvben elterjedt: „kvóta”) eltörlése iránt nyújtottak be. A vélemény cáfolta az államok érveit, és azt javasolta a Bíróságnak, hogy tartsa hatályban az elfogadott határozatot.

A vitatott határozat

2015 nyarán született politikai döntés arról, hogy az unió nyújtson segítséget a migrációs válság által leginkább érintett államoknak. A Tanács (a belügyminiszteri formáció) célja az volt, hogy Olaszország és Görögország helyzetét megkönnyítsék, s ennek érdekében úgy határozott, hogy egy ideiglenes áthelyezési rendszer keretében az EU tagállamai 120 ezer menedékkérőt vegyenek át tőlük az elkövetkező kétéves periódusban (2015 és 2017 szeptembere között). Ez a menedékkérelmek vizsgálatában való közreműködést jelentette, és maga a határozat is megpróbálta kizárni a gazdasági migránsokat: a határozat 3. cikke szerint csak olyanok válhattak az eljárás alanyává, akik már benyújtották a menekültstátusz iránti kérelmüket, és akik olyan országból érkeztek, ahonnan a benyújtott kérelmek utolsó negyedévi átlagának legalább 75 százalékában megadták a védelmet az EU tagállamainak hatóságai.

A határozat elfogadásának jogalapját az uniós alapító szerződések biztosították, egészen pontosan pedig a 78. cikk 3. bekezdése, amely felvázol egy kivételes helyzetben alkalmazható lehetőséget. Ennek alapján „harmadik országok állampolgárainak hirtelen beáramlása” esetén a Tanács „átmeneti intézkedéseket” fogadhat el, mégpedig gyorsított eljárás alkalmazásával, ami eltér az EU működésében egyébként létező jogalkotási eljárásoktól.

A javaslat maga nem találkozott a tagállamok teljes egyetértésével. Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia nemmel szavazott, Finnország tartózkodott, de a többi tagállam támogató szavazata elég volt a szükséges többséghez, és így a határozat hatályba léphetett. Ezután Szlovákia és Magyarország semmisségi eljárást kezdeményezett ellene az Európai Unió Bírósága előtt. Erre az uniós intézmények intézkedéseivel szemben van lehetőség, amennyiben azok ellentétesek az uniós joggal, ennek következményeképpen pedig az ilyen intézkedéseket a Bíróság megsemmisítheti, lényegében uniós alkotmánybíróságként eljárva. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek az eljárásnak a megindítása nem érinti az adott intézkedés kötelező erejét. Attól függetlenül kötelezően végre kell hajtani.

A bírósági eljárás maga is megosztotta a tagállamokat, többen felléptek beavatkozóként: Lengyelország a szlovák–magyar érvek, Belgium, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Németország, Olaszország és Svédország pedig a Tanács mellett. Ez az oldal kiegészült az Európai Bizottsággal is...

LEHET JÓKAT RÖHÖGNI TÖRÖK GÁBORON, CSAK SAJNOS IGAZA VAN

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.08.04.


...Most adott egy interjút, amiben végre olyanokról beszélt, amiről már régóta sokaknak kellene. Mi többször írtunk róla ezen a kis blogon, de amúgy a közbeszédben kurvára nincs benne, hogy a Fidesz 2018-ban leváltható. Mert pont mindegy a közel 40 százalékos párt-támogatottság a biztos választók körében, az egész nagyrészt az egyéni körzetekben dől el. Ezekben pedig lehet olyan helyben népszerű és ismert jelölteket állítani, akik leverik a fideszest. Ott van a majd' 40 százalék, de az emberek nagyobb része nagyon rühelli ezt a rendszert és ha van esélyes jelölt a narancsos droiddal szemben, akár a pártpreferenciát is félredobva rá fognak szavazni.

Persze minden azon múlik, sikerül-e bármiféle összefogás, koordinált indulás az orbánváltó oldalon, de ha igen, Viktor bizony veszélyben van. Ma abszolút érdemes körzetenként számolgatni az erőviszonyokat, teljesen reális felvetés, hogy akár minden másodikban megfingatható az a többség által rühellt fideszes jelölt, aki a mostani mocskos rezsimet képviseli.

Török a friss interjúban is erről beszélt és most aztán főleg nem lehet handabandázással vádolni, egészen konkrét számokat mondott és adott egy szintén nagyon konkrét, de szinte mindenkinek meglepő prognózist arról, hogy a Fidesz akár a többségét is elveszítheti, amiből előrehozott választás sülhet ki jövőre. Mégis, pár perc múlva már kapta is az ívet, na honnan? Például a rém idegesítő anarchista bohóc TGM-től, aki még most is a nem létező semmitmondását próbálja cikizni. meg a nagyon Puch-közeli bloggertől, aki kapásból Jobbikhoz vonzódónak titulálja Törököt, noha korábban azért fikáztak, mert mindenkitől kínosan nagy távolságot tart.

Tudtuk, hogy a baloldal is tele van idiótákkal, meg hogy ezeken épp Orbán röhög a legjobban a markába. Azon viszont nem vihoghat, amiről Török beszélt, nyilván ők is ismerik az esélyeket, pontosan tudják, hogy veszélyben van a többségük, csak nem beszélnek róla nyilvánosan, hanem folytatják az eddig hatékonynak bizonyult sorosozós népbutítást.

Most már igazán fasza lenne, ha a rendszerrel elégedetlenek kicsit gondolkodnának, túllépnének például a törökfóbián és azon menne a munka, hogy a legerősebb felhozatallal vegyék fel jövőre a versenyt Orbánnal az egyéni körzetekben.

TÖRÖK GÁBOR ( MONOGRÁFIA)

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.08.03.


Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor éppen mit gondol.

Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő. Véleménye jelentős. Kifejezi és befolyásolja sokak preferenciáit. Megkérdeztem a népszerű internetes portál szerkesztőjét, miért számol be Török Gábor legkisebb moccanásáról, válasza: mert Török Gábor puszta neve sok ezer kattintást jelent perceken belül. Ennek a jeles embernek érdemes utánanézni. Tűvé tettem az internetet, és immáron tájékoztatni tudom a nyájas olvasót Török elemző – csakugyan fontos – fölismeréseiről, amelyeket az alábbiakban foglalhatunk össze.

• Ha az ellenzék nem szerzi meg a képviselői helyek többségét, akkor valószínűleg elveszti a választásokat.

• Ha a Fidesz–KDNP nem szerzi meg a képviselői helyek többségét, akkor vagy koalíciós kormányzásra kényszerül, vagy valami másra.

• Orbán Viktor jól érti a magyar választó pszichológiáját, amit az bizonyít, hogy megnyerte a választásokat. Igaz, hogy annak idején Gyurcsány Ferenc is megnyerte a választásokat, de az már régebben volt, ez is bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc nem érti a magyar választó pszichológiáját.

• Az Európai Unió népszerű Magyarországon, ugyanakkor az Európai Uniót gyűlölő Orbán-rezsim is népszerű Magyarországon. Ennek az a magyarázata, hogy az Európai Uniót sokan kedvelik Magyarországon, habár ugyanakkor Orbán Viktort is sokan kedvelik Magyarországon. Ez jellemző – nyilatkozta a hírügynökségeknek Török Gábor.

• A magyar választót egyáltalán nem érdeklik az ideológiai kérdések, ugyanakkor az ideológiailag meghatározott politikai „oldalak” és „táborok” között nincsen „átjárás”. Ennek az az oka, hogy az „embereket” a megélhetés konkrét problémái foglalkoztatják, azonban a gazdasági realitások egyáltalán nem számítanak a választóknak, akiket csak az ideológiai elfogultság motivál. Ezért „a pártoknak” mindenekelőtt a gazdasági programjukkal kell a közvéleményhez fordulniuk – és abba kell hagyniuk a meddő ideologizálást –, ami persze a legcsekélyebb érdeklődést se váltja ki az állampolgárokból, akiket vagy a hagyományos nacionalizmus lelkesít, vagy az „európaiság” – ezeket a szlogeneket azonban a többség halálosan unja...

A MAGYAR ÉS A LENGYEL HELYZET AZÉRT AZÉRT KÜLÖNÖSEN AGGASZTÓ, MERT BELÜLRŐL PRÓBÁLJÁK MEG BEDÖNTENI A DEMOKRÁCIÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.04.


- Az Orbán-féle autokraták számára leküzdendő korlátot jelentenek a fékek és ellensúlyok

- Trump pont akkora veszélyt jelent a demokrácia számára, mint Orbán és Kaczynski

- A választások közeledtével a magyar kormány megpróbálja még jobban kiterjeszteni befolyását a sajtóban

New York Times/Reuters

Az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy immár bizonytalan Lengyelország jövője az unióban, mivel a varsói kormány egyre inkább kezébe kaparintja az igazságszolgáltatást, a közmédiát, valamint a környezetvédelmet. Tusk azután beszélt, hogy szülőhazájában órákon át kihallgatták a hatóságok a 7 évvel ezelőtti szmolenszki repülőgép baleset miatt, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski akkor államfő, illetve 95 magas rangú vezető. Megjegyezte, nagyon is megérti azokat a lengyeleket, akik aggódnak a bíróságok, illetve amiatt, hogy az ország az EU tagja maradhat-e. Azt is kifejtette, hogy van egy csomó terület, ahol nagyon is ellentmondásosak a mostani lengyel vezetés lépései az egész unió számára, beleértve Magyarországot is. A jelentés itt emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor ugyan Kaczynski szövetségese, tavasszal a PiS nagy sajnálatára mégis Tusk újraválasztására voksolt. A tudósítás arra is kitért, hogy az Európai Bíróság a múlt héten azonnali hatállyal megtiltotta egy középkori lengyel erdő kivágását. Az indoklás szerint azonban Varsó továbbra is elutasító magatartást tanúsít, és ez arra utal,, hogy közeleg a bejelentés, mármint hogy Lengyelországnak nincs szüksége az EU-ra, és az uniónak nincs szüksége a lengyelekre.

Daily Telegraph


Világszerte visszaszorulóban van a demokrácia, sőt haldoklik, mint a személyes szabadságjogok fő biztosítéka. Az erősen konzervatív lap idézi a Freedom House-t, amely úgy látja, hogy a demokrácia 11 éve egyfolytában hanyatlik, a kérdés ezek után az, hogy miként lehet megmenteni. Ehhez persze tudni kell, hogy a demokratikus rendszerek erejét a jogállam adja, azon belül is a független igazságszolgáltatás, a szólás és a sajtó szabadsága, az erős civil társadalom, a biztonsági szolgálatok és a hadsereg fölött gyakorolt határozott civil ellenőrzés, illetve ami a legfontosabb: a fékek és ellensúlyok hatékony rendszere a kormány munkájának felügyeletére. A gond ott van, hogy mindezt apránként el lehet venni, úgy hogy amikor a végső csapás jön, már teljesen természetesnek tűnik. Az utóbbi évek példái tanúsítják, hogy először mindenütt a médiát, a bíróságokat és a civil szervezeteket kapcsolják ki, nehogy az emberek vissza tudjanak vágni.

A magyar és a lengyel helyzetet különösen az teszi aggasztóvá, hogy demokratikusan megválasztott vezetők indítanak folyamatos támadást a demokrácia ellen. Orbán Viktor az illiberális demokrácia nagy híveként úgy gondolja, hogy a liberális demokráciák képtelenek meghozni a versenyképesség megőrzéséhez szükséges döntéseket, mert kormányzati rendszerük túlhaladott. Más szóval, a fékek és ellensúlyok útban vannak az olyan tekintélyelvű politikusok számára, mint amilyen ő is. És pont ez a lényeg, mert éppen a fékeket és ellensúlyokat találták ki annak megakadályozására, hogy belülről lehessen szétrombolni a demokratikus rendszereket. A magyaroknál, lengyeleknél, törököknél még tartanak szabad választásokat, ám az kapcsolja össze őket Venezuelával és Oroszországgal, hogy vezetőik a populizmus és a többségi elv durva túlhangsúlyozásával lépésről lépésre bontják le a demokráciát. Viszont az Egyesült Államokban igencsak működnek a demokratikus biztosítékok, pedig ott éppen a döntéshozatalnak arról az anakronisztikus módjáról van szó, amit Orbán annyira megvet.

Ellenben az EU önkényes és demokráciaellenes megközelítése erősíti az ostromlott vár érzetét az illiberalizmus magyar és lengyel támogatóinak körében. Hogy utóbbiakat le lehessen gyűrni, ahhoz éppen az ellenkezőjét kell tenni, mint idáig: több demokráciát kell adni, még jobban szét kell osztani a jogköröket, ez az autokraták legjobb ellenszere. A megyék és régiók ugyanis féltékenyen őrzik szerzett jogaikat a túlterjeszkedő központtal szemben.

ITT OLVASHATÓ