2023. szeptember 12., kedd

A HITELES KÖZSZOLGÁLATI TÁJÉKOZTATÁS A DEZINFORMÁCIÓ ELLENI HARC EGYIK LEGFONTOSABB ELEME IS LEHETNE

LAKMUSZ
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2023.09.12.


Magyarországon nem létezik valódi közszolgálati média, az állami szinten terjesztett dezinformáció ellen pedig még jogi eszközökkel is nehéz fellépni. Mit csinál egy jól működő médiahatóság? Miért óriási probléma, hogy már nem bízunk a hírekben? Rozgonyi Krisztinával, az NMHH elődjeként működő Nemzeti Hírközlési Hatóság egykori elnökével beszélgettünk.


Rozgonyi Krisztina annak 2010-es megszűnése előtt a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH), a mostani Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elődjét vezette. Most az Osztrák Tudományos Akadémia Médiakutató Intézetének senior kutatója. Emellett az osztrák médiahatóság egyik külsős tanácsadó testületének tagjaként abban ad tanácsot, hogy mire és hogyan költsék el az állami pénzeket az osztrák média sokszínűbbé tételének érdekében. Magyarországra továbbra is kiemelten figyel.

- Az elmúlt évek hazai folyamatai közül a legveszélyesebbnek a hírekbe vetett bizalom elvesztését tartja.

- A magyar közmédiát szerinte már nem lehet közszolgálati médiának nevezni, mert nem független és nem kiegyensúlyozott.

- Az államilag generált és terjesztett dezinformáció ellen nagyon nehéz fellépni, mondja: a jogi eszközök limitáltak, az uniós szabályozás pedig csak bizonyos szempontból, például a versenyjog felől szólhat bele a magyar médiapiac szabályozásába.

- A szomszédos Ausztria médiarendszerének működéséből szerinte lehet és érdemes is tanulni.

A Political Capital kutatása szerint Magyarországon a 2022-es választási kampányban a dezinformáció leginkább az állami médiában terjedt. Az orosz-ukrán háború kezdete óta számos alkalommal láttuk, ahogy a magyar közmédia orosz háborús propagandát terjeszt. Ön hogyan értékeli mindezt?

A magyar közmédiát semmilyen nemzetközi sztenderd szerint nem lehet közmédiának nevezni. Államilag finanszírozott pártpolitikai média, nem a közt szolgálja, hanem a kormányzati propaganda eszköze és szócsöve, ahol sokszor félretájékoztatás vagy tudatos hazugságok terjesztése folyik. Európában van egy szabályozáspolitikai hagyomány, amely szerint az államnak pozitív kötelezettsége az állampolgárai politikailag semleges tájékoztatása. Ezt az Európai Emberi Jogi Egyezmény szólásszabadságról szóló 10-es cikkelyéből vezette le részben a strasbourgi bíróság, részben pedig a nemzeti alkotmánybíróságok, elsősorban a német alkotmánybíróság. Ennek a kötelezettségnek a közmédiumok a legfőbb letéteményesei: ezeknek az intézményeknek függetleneknek kell lenniük irányításukban, finanszírozásukban és a működésükben egyaránt. A társadalom minden csoportját szolgálniuk kell, és semmilyen politikai párt vagy politikai erő nem gyakorolhat felettük indokolatlan befolyást.

A magyar közmédia nem ilyen, működése a 2010-2011 óta fennálló formájában teljesen felrúgja ezt az európai hagyományt...

KIM DZSONGUN ZÖLD PÁNCÉLVONATA BEROBOGOTT OROSZ FÖLDRE – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.09.12.


Similis simili gaudet

Bár a találkozó célját sem Phenjan, sem Moszkva nem közölte, a nyugati hírszerzés meggyőződése, hogy Kim azért utazott orosz földre, hogy Putyinnal tárgyaljon arról, hogy Észak-Korea fegyverekkel és lőszerekkel támogassa meg Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborúba.

Belarusz bezárja szlovákiai nagykövetségét

A részletek még nem ismertek, ma lép hatályba.

Litvánia különleges útlevelet ad az országba menekülő belaruszoknak


Belarusz nemrég bejelentette, hogy nagykövetségei többé nem adnak ki útlevelet a tartósan külföldön élő állampolgárok számára.

Republikon: Rég volt ilyen alacsony a Fidesz népszerűsége

Akkor jönnek a további hangulatjavító intézkedések, mert a tűzijáték meg az olcsósör nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket.

Négymilliárd euróért veheti meg az Orbán-kormány a ferihegyi repülőteret


Amíg 2020-ban egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyalt a reptérvásárlásról, egy évvel később a magyar kormány tett konkrét ajánlatot.

Orbán Viktor cége: a Magyarország Kereskedelmi Kft.

A kormányzat kormányzás helyett üzletel, holott nem ez a feladata.

A kormány a világ egyik legveszélyesebb régiójába küldi a magyar cégeket

A legnagyobb magyar építőipari vállalatokból álló konzorcium építheti újjá jövő évtől a Hegyi-Karabah térségében fekvő Soltanlit, az erről szóló terveket az azeri kormány elfogadta, a szerződések egy részét már aláírták.

A határvadásznak jelentkezők több mint fele alkalmatlan


Személyes megjegyzés: nyáron, Szerbiában találkoztunk egy kettős állampolgárságú határvadásszal. Finoman fogalmazva, nem állt elöl a sorban, amikor az észt osztották, de kellőképpen lelkes és hergelhető. Milyen lehet, aki nem alkalmas…?

Szalay-Bobrovniczky szerint százával jelentkeztek Lynx-kiképzésre fiatalok


A jelentkezők egészségi és fizikai felmérésen, pszichológiai elbeszélgetésen esnek át. A miniszter reményei szerint minél többen megfelelnek.

Nem árulja el a kormány, indítanak-e kollégiumépítő programot

Csak a fővárosból tízezer kollégiumi férőhely hiányzik.

Ki fogja kimenteni az égő házból, ha elfogynak a tűzoltók?

2012 óta nem emelték a magyar tűzoltók illetményalapját, és többek között eltörölték a korkedvezményes nyugdíjukat, rengeteg kifizetetlen munkát kell végezniük – több helyen méltatlan körülmények közt –, szinte mindegyiküknek másodállásban kell dolgoznia, elszipkázzák őket az új gyárak.

Egyszerre mondott fel 10 oktató a Budapesti Metropolitan Egyetemen

A fideszes propagandahálózattól érkezhetnek az új, alkalmas munkatársak.

Bence Szechenyi egy MCC által finanszírozott ösztöndíjban vett részt – leírta a tapasztalatait

Széchenyi István amerikai leszármazottja szerint az MCC-ben nem létezik az eltérő nézetek kifejtésének kultúrája…

Teljesen kipucolták az Origo impresszumát

A kormánypárti kiadvány csatlakozott a KESMA azon részlegéhez, ahol csak a felelős szerkesztő neve nyilvános, mindenki másé nem.

Kövér László kipucolta kimentette Semjén Zsoltot

Vadai Ágnes kérdéseit az utóbbi időkben már több alkalommal is blokkolta a házelnök.

A rendőrségi nyomozás miatt visszaesett a gyógyászati segédeszközök felírása

Igazi magyar történet: június elsejétől előírják, hogy eszköz rendelésekor a felíró orvos készítsen fotót kötszerek esetében a sebről, az ortopéd cipők esetén pedig a lábról, bemutatva annak deformitását. Az orvosok által használt Gyógyászati Segédeszköz Szoftver (GYSE) azonban a kép csatolását jelenleg nem teszi lehetővé.

De most tényleg: mit rugóznak a budapesti dugókon?

Félmillióval több az autó az utakon, és a rendszer még több kocsi vásárlására buzdít, ráadásul leállítottak olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen. A dolgok egy irányba mutatnak: tök mindegy, mi van/lesz a közlekedőkkel, lényeg, hogy Karácsonynak legyen rossz.

EGYRE TÖBB NYUGDÍJAS KÖT TARTÁSI- VAGY ÉLETJÁRADÉKI SZERZŐDÉST, MERT MÁR NEM TUD MEGÉLNI A NYUGDÍJÁBÓL - VAGY NINCS, AKI VIGYÁZZON RÁ

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2023.09.12.


– Az alacsony nyugdíjak és a magas infláció miatt egyre több idős ember köt tartási- vagy életjáradéki szerződést. Az elmúlt pár évben már elkezdődött a növekedés, ami most decemberben új lendületet kapott – mondta lapunknak Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász. Azt mondta, hogy nála az ezzel kapcsolatban érdeklődők száma az utóbbi háromnegyed évben 50 százalékkal emelkedett.

A tartási- vagy a köznyelvben eltartási szerződést jellemzően idősebb emberek általában rokonnal, ismerőssel kötik, és arról szól, hogy utóbbiak a gondoskodásért cserébe a lakásuk tulajdonosává válnak. Az életjáradéki szerződés esetén pedig havi pénzösszeg kifizetéséért cserébe lesz a szerződő fél tulajdonos. Mindkét esetben többnyire ingatlanról van szó.

– A két szerződési formát úgynevezett szerencse szerződésnek is szokták hívni, ami arra vonatkozik, hogy szerencse kérdése, ki „jár jól”. Némileg érzéketlen megfogalmazás, ugyanis a szerencse attól függ, hogy az idős fél mikor hal meg. „Mondok egy példát. Ha a szerződő felek megállapodnak abban, hogy egy 50 milliót érő lakás esetén az eltartó kifizet 25 milliót, utána pedig havonta mondjuk 100 ezret. Amennyiben az eltartott 30 évig él, akkor ez nem érte meg, mert többet is fizetett az eltartó, ráadásul a lakás is amortizálódott”. Viszont ha valaki a szerződéskötés után „csak” 5 évig él, akkor egyértelműen a másik félnek „volt szerencséje” – mondta...

OKTÓBER KÖZEPÉRE VÁRHATÓ A NYUGDÍJKORREKCIÓ BEJELENTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.09.12.


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint lázasan folyik a számolás, a költségvetés „áttervezése”. Barát Gábor úgy sejti, a kormány szeptember végéig, október legelején meghozza a döntést a nyugdíjkorrekció mértékéről, amiről október 10-16.-a között jelenik majd meg a közlemény. A szakértő szerint az már tény, hogy kiigazítás lesz, a mértékre még csak számolgatások, becslések vannak, a maga részéről ebbe a „versenybe” nem akar beszállni, annyit mondott csupán, hogy a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak. Az augusztusi inflációs adat megjelenésekor a Hírklikk is számolgatott, arra jutottunk, hogy – figyelembe véve a kormány jövő évi választási szempontjait is – 3,5-4 százalékos lehet az év elejéig visszamenőleg is járó kiigazítás mértéke.

Barát Gábort azonban nem arra kértük, hogy „számolgasson”, arra kerestük vele a választ, hogy – saját, több évtizedes nyugdíjfolyósítási tapasztalatai alapján – mikor várható a kormány döntése és így a bejelentése a kérdésben.

Az elmúlt napokban, a most már tényként kezelhető novemberi kiegészítő nyugdíjemelés kapcsán, tovább tart a ’mértékháború’, egyes szakértők és különböző szakmai intézmények részéről – kezdte válaszát. Sokszor már olyan címmel adják közre a tuti tippet, hogy „eldőlt a novemberi nyugdíjemelés mértéke” – „amikor ezt láttam, azt hittem, megjelent a vonatkozó kormányrendelet, amely eldöntötte a nyugdíjemelés mértékét, de nem, kiderült, arra még várni kell”. Mint felidézte, a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak, bár felmerült egy, azt érzékelhetően meghaladó mérték is – emlékeztetett, hozzátéve: és nem mondom, hogy megalapozatlan annak számszaki levezetése, vagyis a számítás logikája – jegyezte meg Barát Gábor, aki szerint azonban nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, meg kell várni a novemberi nyugdíjemelés mértékét is szabályozó kormányrendeletet, ideértve az év végéig várható éves, és most már a nyugdíjas fogyasztói árindexre számolt inflációs mérték levezetését...

A MODERN HIPNOTIZŐR NEM GONOSZ VARÁZSLÓ, HANEM FÁJDALMAT CSÖKKENTŐ, EMPATIKUS TERAPEUTA

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.09.12.


Hogyan került át a hipnózis a cirkuszi mutatványok világából a bevett terápiás módszerek közé? Hogyan segíthet a fájdalom enyhítésében, és mi köze van mindehhez a színháznak? Erről beszélt Bányai Éva hipnóziskutató, Perczel Kristóf hipnoterapeuta és Mácsai Pál színházigazgató a CEU Határtalan Tudás sorozatának hétfői évadnyitóján.


Mi a közös a raliversenyzésben és a lasagnában? Perczel Kristóf aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, hipnoterapeuta hétfőn este a CEU Határtalan Tudás sorozatának évadnyitó rendezvényén elmesélte, hogyan vetette be egyik páciensénél a ralizást, másikuknál pedig nagymamája lasagnáját ahhoz, hogy a hipnózis módszerével gyakorlatilag átprogramozza a külső hatásokra adott belső válaszaikat, és így legyőzze a náluk fennálló fokozott garatreflexet. Ez az állapot annyira megnehezíti a páciensek kezelését, hogy a komolyabb fogászati beavatkozásokhoz minden esetben altatásra van szükség.

A hipnózis ezen kívül végstádiumú rákbetegeknél morfium nélkül képes csökkenteni a fájdalmat, sikeresen oldja a szorongást, segít a pszichoszomatikus betegségek vagy az égési sérülések gyógyításában, és a szülési fájdalmakat is enyhíti. Erről az orvoslásban egyre több területen sikerrel alkalmazott módszerről beszélgetett Perczel mellett Bányai Éva, az ELTE professzor emeritája, a hipnózis egyik nemzetközileg legelismertebb kutatója és Mácsai Pál színművész, színházigazgató. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy miként került át a hipnózis a cirkuszi mutatványok és a hiedelmek világából a tudományos megalapozottsággal alkalmazott terápiás módszerek közé, hogyan segíthet a fájdalom, a szorongás vagy a szenvedélybetegségek enyhítésében, kiből lesz jó hipnotizőr, és mi köze van mindehhez a színháznak...

ITT A KÖVETKEZŐ KORMÁNYZATI GIGABIZNISZ: EGYETLEN KÉZBE ADNÁK A KÓRHÁZI PATIKÁKAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.09.12.


Több mint 4100 gyógyszerész tiltakozik a kormány terve ellen, amely megengedné, hogy diplomás patikus helyett középiskolai végzettségű szakdolgozó legyen csak jelen bizonyos patikákban. A kabinet szerint ezzel a vidéki gyógyszerellátást védik, az ellenzők szerint viszont az intézkedés hatására a kisebb településekről eltűnhetnek a gyógyszerészek. Az igazán nagy üzleti átrendeződés azonban nem ettől várható. Hanem attól, hogy az eddig patikalánc-ellenes kormány gigaláncot akar létrehozni – hogy aztán a kórházi patikák tervezett privatizációjának nyertese letarolja a gyógyszerpiacot...

BEVEZETÉS A SZÉPIRODALOMBA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.09.12.


Azon megy a rugózás így utólag – mintha nem lenne teljesen mindegy -, hogy a gyereket kivágták-e az Alexandra könyvesboltból, vagy csak eltanácsolták a felnőtt irodalom polcaitól. Felnőttön itt ne olyan tartalmakat tessenek érteni, mint a felnőttfilmek, amelyeket amúgy oly nagy előszeretettel élvez a magyar, hanem mondjuk Tolsztojt – vagy akárki hegyomlást -, akik könyvei borítóján nem szerepel az ifjúsági-, vagy gyermekirodalom kitétel. Azaz, akármely világirodalom (vagy magyar) remekét, amelyeket amúgy olvasni jó. Nem, mint például Orbán idézeteket a falon.

Tizenhat éves volt a gyerek, aki arra vetemedett, hogy ilyen – általunk Tolsztojjal fémjelzett, de írhattunk volna mondjuk Thomas Mannt is – polcok felé vette érdeklődve az irányt, ami igyekezettől őt eltiltották a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva. Ebből a szempontból édesmindegy, hogy udvariasan kitessékelték a boltból, kihajtották, hogy a lába sem érte a földet, vagy csak – amibe a bolt utólag kapaszkodik – nem engedték a tiltott tartalmak közelébe. És még egyszer mondjuk, nem kefélős könyvekről van és volt szó.

Hanem akármely szövegről, ami nem kifestőkönyv, vagy Ablakzsiráf, és innentől fogva nem, vagy inkább nagyon is értjük ezt az egészet, hogy meglátjuk, hová jutottunk. Ide. Az esetről szóló diskurzusokban előkerült a könyvégetés, mint ahová ez a folyamat vezet vagy vezethet. Nem kell az ördögöt a falra festeni, intettek a reménykedők, akik figyelmét arra hívnánk fel szelíden, hogy a körvonalai már ott vannak a Dúró Dóra darálásával, amiről szintén nehezen tételeztük, hogy bekövetkezhetne. Ennyit erről a szálról.

Másfelől viszont felettébb érdekes, hogy a NER-ben ez a tizenhat év – mint az a gyerek, akit így vagy úgy nem engedtek a felnőtt szépirodalom közelébe – fajsúlyos korhatár, itt véget ér a tankötelezettség, illetve gyámhatósági engedéllyel házasodni is lehet. Azaz, minden további nélkül gyártani szakmányban a közjószágokat az irodalom nélküli bamba tudattal, és még érdekesebb, hogy bizonyos eseteknél már a tizenkét éves gyerek büntethető. Viszont nem olvashat, ami ellentmondásból elég messzeringó következtetéseket lehet levonni.

Nem akarnánk a rendszert lefasisztázni, mert megtettük már elégszer, és megtették most is azok, akik fölháborodtak az alexandrás eseten, ami arra utal, hogy mások is meglátják az egyesben megbúvó általánost. Illetve azt a gyalázatot, amit a gyermekvédelmi köntösbe bújtatott homofóbia jelent, de az már tényleg csak hab a tortán, hogy erre hivatkozva nem engedik az irodalom közelébe a jövőnket jelentő ifjúságot. Ebből pedig tényleg arra is következtethetnénk, hogy a hatalomnak a kretén alattvalók felelnek meg csakis.

Még ebben is lehet igazság, de ezen is annyit lamentáltunk, hogy most már nem is érdemes többet. Inkább arra futtatnák ki ezt az egészet, hogy mitől működik a NER, és ezt a szervilis beszariságban kell meglelnünk. Abban a folyamatban, amit Marquez papa úgy jellemzett Aureliano Buendia ezredes kapcsán, hogy még kis sem gondolta a parancsait, de a katonái máris sokkal messzebb mentek azok végrehajtásában, mint ahogyan maga azt valaha is képzelte volna. És máris itt állnak előttünk a magyar csinovnyikok...