2022. július 20., szerda

SZÁMOLD KI, MENNYIVEL FOGSZ TÖBB REZSIT FIZETNI: ITT AZ ÁTLÁTSZÓ REZSIKALKULÁTORA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.07.19.


Kiszámolhatod, mennyivel növekedhet augusztustól az energiaköltséged. Kalkulátorunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), illetve a gázpiaci szereplő, a Smart Gas Consulting adatai alapján készült...

CSABA LÁSZLÓ: AZ ŐSZI-TÉLI SZÁMLÁK KÉZHEZVÉTELE SOKKTERÁPIÁVAL FOG FÖLÉRNI

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.07.20.


A magyar társadalom rég szembesült már a mindennapjait közvetlenül érintő megszorítással, minél inkább rájátszott a kormánypárt arra, hogy megvédi az emberek anyagi helyzetét, annál durvább lesz az ébredés – mondta a hvg360-nak Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Interjú.

hvg360: Nem hátrált meg a Fidesz, Novák Katalin hétfőn aláírta a katatörvény szigorítását. 

Mi célt szolgál az intézkedés úgy, hogy magát az 50 ezres adó- és járulékszintet nem emelték?

Csaba László: A katánál két okból érezhetik magukat rosszul az emberek: az első az új szabály statáriális bevezetése. A rögtönző kormányzati stílus az első pillanattól jellemző a Fidesz-kormányra, így szoktak dönteni a legváratlanabb helyeken és pontokon, lényegében hétfőről keddre. Szerintem itt is az lehetett, hogy valaki kitalált valamit a József Nádor téren, az ötlet megtetszett a miniszterelnöknek és 9 és 12 között bevezette. De ez nincs se végiggondolva, se végigszámolva. Az éven belüli adóváltozás jogbizonytalanságot okoz, másrészt nem is ajánlottak fel helyette semmit.

A katát nyugodtan hívhatjuk államilag engedélyezett adóelkerülésnek, egy jelentős réteg nyilván az indokoltnál kevésbé vett részt a közteherviselésben (például a nyugdíj-, egészségügyi-, iskolarendszer fenntartásában), ezért másokat jobban kell adóztatni, de ezt akkor sem így kell orvosolni.

Ha már egyszer létrejött, és több százezer ember ebben a keretben működik – van, akiknek a túlélés záloga –, akkor nem jogos, méltányos és helyes egyik napról a másikra megváltoztatni.

Novák Katalin meg sem próbálta betölteni az Alaptörvény által biztosított – igaz, korlátozott – ellensúly szerepét, nem küldte vissza a parlamentnek a jogszabályt egy észszerű határidő bevezetését kérve. Pedig nem dőlt volna össze a NER, és Varga Mihály tekintélye sem lenne se nagyobb, se kisebb az eddiginél.

Ami történt, az tovább erősíti a társadalom és a politikai osztály között kialakult szakadékot, és az emberek teljes joggal érzik úgy, hogy a kétharmad úgy viselkedik, mintha bármit megengedhetne magának. Ez nem így van, ezt is üzenik a tüntetések.

hvg360: De nem vezet eredményre, a hídlezárás sem.

Cs. L.: Szerintem senki sem gondolja, hogy a tüntetés hatására Varga Judit majd hamut szór a fejére, amiért nem tartották be a jogalkotási törvényt, vagy Varga Mihály bevallja, hogy már megint előbb léptek, és csak aztán kezdtek el számolni.

Ez inkább az emberek kétségbeesésének a megnyilvánulása. Ezzel szemben a kormány úgy érzi, teljesen rendben van, amit tesz...

GÓRCSŐ ALATT NÉGY KORMÁNYZATI „ENGEDMÉNY” – V. VÉLHETŐEN TÖBBET AJÁNLOTTAK ORBÁNÉK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.07.20.


Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a kormány mindenben engedett az Európai Bizottságnak, majd négy területet sorolt fel, amelyen konkrét „engedményekre” kész. A közbeszerzések, a korrupció, a jogalkotás és az energiafüggés csökkentése az érintett területek, amelyeken konkrét ajánlásokat tettek – tudatta a kormányinfón. Már az első szakértői reakciókból is azt lehetett látni, hogy az „engedmények” nem valódiak, sőt, nem is igazán újak, legfeljebb a hazai közvéleménynek, merthogy az Európai Bizottságnak már korábban elküldték azokat a helyreállítási alap kifizetéseiről folyó egyeztetések keretében. Sorozatunk eddigi négy részében az általunk megkérdezett szakértők mutatták be, hogy „a király meztelen”. Összegzésképpen Horn Gábor úgy fogalmazott a Hírklikknek: „Ha valóban csak ennyi az ajánlat, akkor az nem lesz elég az uniónak, ám a tényleges ajánlat sokkal nagyobb lehet”...

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

I. – Jogalkotás

II. – Az egyszereplős közbeszerzések

III. – Az ügyészi túlhatalom letörése

IV. – Az energiafüggés csökkentése

A CÉLDÁTUM: AUGUSZTUS VÉGE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.20.


Bóka János európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerint Magyarország már augusztus végéig megállapodásra kíván jutni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy felszabadítsák az uniós támogatási alapok Magyarországnak szánt, jelenleg befagyasztott eurómilliárdjait. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet - a médiaszabadság mellett elkötelezett további olyan szervezetekkel együtt, mint például az Európai Újságíró Szövetség, illetve a Riporterek Határok nélkül -, nyilatkozatban üdvözölte a Klubrádió frekvenciája ügyében indított uniós bírósági beadványt.

Az Európai Bizottság lépése megkésett, de fontos jelzés arra, hogy készek jogi eszközöket is felhasználni a független média védelmében – olvasható a közös állásfoglalásban, amellyel arra reagálnak, hogy az Unió végrehajtó intézménye úgy döntött: Magyarországnak az Európai Unió luxembourgi székhelyű Bírósága előtt kell felelnie azért, mert a Médiatanács 2021 februárjában megfosztotta a Klubrádió független műsorszolgáltató rádiót a frekvenciájától.

Az állásfoglalás kibocsátói szerint a brüsszeli Bizottság döntése, hogy beperli Magyarországot a Klubrádió frekvenciaengedélyével kapcsolatban az uniós távközlési szabályok vélhető megsértése miatt, azt jelzi: a testület egyre inkább kész fellépni a független média, a szólásszabadság és a médiapluralizmus védelme érdekében ott, ahol azok a legnagyobb veszélyben vannak. "Úgy véljük, hogy ez a jogi lépés a demokratikus normák és az uniós értékek lényegét érinti: a sajtó szabadságát, hogy bírálhassa a kormányt, és független módon tudósíthasson, a kormány vagy az állami szabályozó szervek indokolatlan beavatkozása nélkül” – fogalmaznak a közös nyilatkozatban.

Az Európai Bizottság a múlt pénteken jelentette be a kötelezettségszegési eljárás folytatásáról szóló döntését, arra hivatkozva, hogy a Médiatanács "erősen megkérdőjelezhető indokokkal” utasította el a Klubrádiónak a Budapest 92,9 MHz-es frekvencia használatára vonatkozó kérelmét, valamint "aránytalan és diszkriminatív módon” alkalmazta a szabályokat. Hozzátette, hogy a rádió elhallgattatása "sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített szólásszabadságot”.

Bár a Klubrádió továbbra is működik az online térben, az a körülmény, hogy nincs frekvenciája, a Nemzetközi Sajtóintézet és a vele együtt közös állásfoglalást kiadó szervezetek szerint jelentősen korlátozza hatókörét és befolyását. A nyilatkozatban reményüket fejezik ki, hogy az Európai Unió Bírósága alaposan kivizsgálja ezt az ügyet, és megállapítja, hogy Magyarország megsértette az uniós távközlési jogszabályokat a rádiófrekvenciák tisztességes és megkülönböztetés nélküli elosztását illetően.

Végső soron ez az ügy túlmutat egyetlen rádióállomás helyzetén – áll a nyilatkozatban, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a függetlenség hiányában a Médiatanács központi szerepet játszott a médiapluralizmus jól dokumentált és szisztematikus eróziójában Magyarországon. A Klubrádió egyike azon eseteknek, amikor a frekvenciamegújítási eljárást szelektíven alkalmazták a kormánykritikus műsorszolgáltatók kárára.

Más téma. A Reuters ismerteti Bóka János európai uniós ügyekért felelős államtitkár nyilatkozatát, miszerint Magyarország már augusztus végéig megállapodásra kíván jutni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy felszabadítsák az uniós támogatási alapok Magyarországnak szánt, jelenleg befagyasztott eurómilliárdjait. A hírügynökségi beszámoló kitér arra, hogy a brüsszeli uniós végrehajtó testület szerint a médiapluralizmus és a bírói függetlenség mellett a korrupció is gondot jelent, és hogy ennek nyomán fennáll az EU-pénzek elköltésével való visszaélések kockázata – nem csupán az úgynevezett helyreállítási alap 5,8 milliárd eurós támogatási keretét, hanem a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési keret egész magyar vonatkozású részét illetően.

Bóka államtitkár most a Reuters jelentése szerint úgy nyilatkozott, hogy a brüsszeli Bizottsággal folytatott tárgyalások új szakaszba jutottak, és hogy Magyarország célja az összes még nyitott kérdés lezárása augusztus végéig. Szerinte nincs olyan kérdéskör, amiben ne lehetne megegyezni. Az egyik témával, a mindössze egyetlen pályázóval lebonyolított közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban megerősítette, hogy az ilyen ügyek arányát Budapest kész 15 százalékig leszorítani. Nullára azért nehéz lemenni, mert bizonyos területeken csak egyetlen komoly pályázó akad – magyarázta Bóka János.

A hírügynökség megkérdezte minderről az Európai Bizottságot is, de onnan nem kapott reagálást.

Végül röviden felhívom a figyelmet a Die Zeit német magazin honlapján megjelent vendégkommentárra, amelyben Markus Beeko, az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet németországi részlegének a főtitkára ír arról, hogy a kémszoftverek iparága az autokrata kormányzatok nagyhatalmú szövetségesévé vált, az ilyen szoftverekkel való üzletelés fölött képtelenség ellenőrzést gyakorolni. Egy évvel a Pegasus-leleplezések után az ügynek nincs szinte semmilyen következménye – állapítja meg. Mint írja, annyit már tudni, hogy a Pegasust több mint húsz állam vásárolta meg – ezek közt megemlíti Magyarországot is -, ám hozzáteszi, hogy a Pegasus csak a jéghegy láthatóvá vált csúcsa, és vannak más kémszoftverek is, mint például a Cytrox észak-macedón cég Predator nevű terméke, amit legutóbb egy görög újságíró mobiltelefonján észleltek...

HÁNY CIGÁNY ÉL MAGYARORSZÁGON?

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.07.19.


315 ezer? Félmillió? Egymillió? Annyi biztos, hogy a Magyarországon élő romák számát felmérő tudományos kutatások rendre több százezer emberrel nagyobb számot kapnak, mint az önbevallásra épülő népszámlálások. Miért?


Hány cigány él ma Magyarországon? Nem tudjuk. Miért nem tudjuk? Hiszen rendelkezésünkre állnak a legutóbbi, igaz, immár több mint tízéves népszámlálás adatai, és nagyjából ez az egyetlen olyan felmérés, ami azt kérdezi az emberektől, hogy minek vallják magukat. A számokból pedig világosan látszik, hogy 2011-ben 315 583 ember vallotta magát romának.

Csakhogy az a helyzet, hogy az országban először a 19. században végzett nagyívű „cigányösszeírás” és a 20-21. század romákat felmérő kutatásai is rendre több százezer emberrel többet számoltak össze, mint az önbevallásra épülő népszámlálások. A számok közötti szakadék ékes példája a romák magyarországi helyzetének, és itt nem csak arról van szó, hogy valószínűleg jóval többen gondolják magukat romának, mint amennyien ezt be is vallják. Amikor a kutatók azt is a romák közé sorolják, akit a környezete annak tart, arra hivatkoznak, hogy az előítéletek miatt fontos tudni, kiket tekint a többség romának, hiszen őket szegregálják az iskolákban, nekik nem adnak ki albérletet, őket nem engedik be az esti szórakozóhelyekre, magyarán a romáknak vélt emberek nagy részét így vagy úgy, de diszkriminálja a többségi társadalom.

Márpedig ha tudni akarjuk, hogy mekkora problémával állunk szemben, nem elég azt tudnunk, hogy kik azok, akik romának vallják magukat, hanem tudni kell a vélelmezett romák számát is...

HA AZ EURÓPAI PARLAMENT ELLENŐRIZNI MERI AZ ORBÁN-REZSIMET, AKKOR FEL KELL OSZLATNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.19.


Az ellenzék legnagyobb bűne az, hogy miután résztvesz egy előzetesen elcsalt, egyenlőtlen feltételek mellett zajló választáson, majd begyűjti az előre beállított kétharmados vereségét, bevonulnak a parlamentbe, ahol egy demokratikusnak látszó színjáték keretében legitimálják a rendszert, az önkényuralmi törvényhozást, amely egy diktátor önkényeskedéseinek és törvénytelenségeinek adja a törvényesség hamis látszatát. Egyebek mellett Orbán európai szemétkedései mögé állítják azt a hamis látszatot, hogy ezt nem egy diktátor, hanem a magyar parlament akarja.

Orbán utána erre hivatkozva állítja az Európai Unióban, hogy ő nem tehet mást, meg van kötve a keze, ugyanis a “magyar parlament” által hozott határozat őt kötelezi, ez pedig a magyar nép akarata. A magyar népnek ehhez semmi köze, a “magyar parlamentnek” is csak annyi, hogy a csaló választáson létrehozott mindenkori kétharmados többség parancsba kapja, hogy szavazza meg, amit Orbán akar, és ehhez adja a törvényesség és a demokratikus eljárás hamis látszatát az ellenzék.

Ez az arcátlanság már odáig tart, hogy a “magyar parlament” megszavazza, hogy szűnjön meg az Európai Parlament, amely az európai demokrácia egyik kulcsa, mert az ellenőrzi és kritizálja Orbán fasiszta rendszerét. Ehelyett legyen egy olyan európai parlament, ahova Orbán delegál embereket, akik mindenben vétójoggal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem születhet semmilyen döntés Orbán akarata és támogatása nélkül Európában. A magyar fasiszta diktatúra, a jogállamiság totális lebontása pedig nem kritizálható és nem szankcionálható.

Angela merkel bűne és az EU többi tagországának bűnös engedékenysége, hogy Európa első fasiszta államának diktátora már olyan arcátlan, hogy nyíltan az európai demokrácia, a jogállamiság ellen támad, és a magyar fasiszta diktatúra normáit és kontrollját kiterjesztené az európai intézményekre is. Nem az Európai Parlament kontrollálná Magyarországot, a magyar diktatúrát, hanem Magyarország és a fasiszta magyar állam kontrollálná az Európai Parlamentet. Mindezt a “magyar parlament” írja elő saját diktátorának, hogy ezt kell képviselnie, nem tehet mást...

MEGINT JŐNEK, SOKKOLÓZNAK - HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.07.20.


„Tíz éve dolgozunk a kilakoltatások megelőzésén és megakadályozásán, de még soha nem láttunk ilyen kegyetlen intézkedést”

Egy kisgyermekes édesanya lakhatása vált bizonytalanná Budapest XV. kerületében, az önkormányzat és a civilek egymásra mutogatnak. A rendőrök sokkolót is bevetettek az egyik aktivistával szemben.

Még itt: Rezeda: Sokkolózás

Salgótarján lefújta a tűzijátékot

Inkább katásoknak és a rezsiárak miatt bajba jutottaknak nyújtanak tanácsadást.

Csak a rakéták kerülnek 1,3 milliárd forintba az augusztus 20-i tűzijátékhoz

A tűzijáték azonban nem csak a rakéták megvásárlásából áll, továbbá ez az összeg egyértelműen nem tartalmazza a többi augusztus 20-i rendezvény költségét sem.

A kínai vasút kivitelezésének felgyorsítása is téma volt a Palkovics-féle találkozón a budai Várban

A találkozót a Népszavának név nélkül kommentáló fideszes politikus nem találta meglepőnek a dolgot, mondván, több mint 50 közös projektjük van, így érthető, ha időnként informálisan is beszélnek. 8Ahogy arra a VEKE felhívta a figyelmet, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Zrt. több ezer milliárd forint értékű közbeszerzésben érintett.)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megerősítette, hogy kiebrudalják a helyéről a Hadtörténeti Múzeumot

A HIM munkatársainak finoman szólva sincs ínyére a terv, leépítésektől tartanak. Előfordulhat, hogy a kulturális intézménynek végül Székesfehérvárra vagy Kecskemétre kell költöznie.

A főváros az Alkotmánybírósághoz fordul, amiért a kormány elvett budapesti tereket

Karácsony Gergely szerint ez az önkormányzati autonómia semmibevétele.

Megérkezett a fotó- és hangcenzúra

Elfogadta az Országgyűlés azt az alaptörvény-módosítást, ami lehetővé teszi, hogy ha valaki azonos tömegrendezvényen vett részt a kormányfővel vagy a köztársasági elnökkel, akkor kérhesse, hogy az ezt megörökítő fényképről távolítsák el a képmását. A hangfelvételekkel kapcsolatban is kéréseket fogalmazhatnak meg az eseményeken résztvevők. Sokkoló lesz?

Górcső alatt négy kormányzati „engedmény” – V.

Már az első szakértői reakciókból is azt lehetett látni, hogy az „engedmények” nem valódiak, sőt, nem is igazán újak, legfeljebb a hazai közvéleménynek, merthogy az Európai Bizottságnak már korábban elküldték azokat a helyreállítási alap kifizetéseiről folyó egyeztetések keretében. A Hírklikk sorozatában szakértők mutatják be, hogy „a király meztelen”.

1500 euróra emelték a belga nyugdíjminimumot

Mostani árfolyamon kb. 385 ezer forint.

Erdogan megváratta Putyint Teheránban

Az orosz elnök híres arról, hogy sportot űz a nemzetközi tárgyalópartnerek várakoztatásából… A fagylalt visszanyalt, bár csak 50 másodpercről van szó.

Bónusz: Orbán Viktor figyelmébe

A tusnádfürdői medvepásztor tanácsai

“Ha mégis szembetalálod magad a medvével: ne fuss el! Ne mássz fel egy fára! Ne pánikolj, őrizd meg a nyugalmadat! Tudasd vele, hogy ember vagy.”

Nem könnyű…

HASZNÁLT ÉTOLAJ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.20.


Tegnap tán a magyari jódógos, porbafingó panelproli számára a legörömtelibb hír az volt, hogy újabb helyeken adhatja le a használt étolaját, ezzel is kímélve a környezetét, ami majd másba pusztul bele úgyis. És a panelproli sem az étolajba fog. Hovatovább elérkezik az az idő, amikor, akárha Pelikán gátőr gyermeke arra a kérdésre, hogy tartanak-e disznót, azt a feleletet adta: „Nincsen ahhoz nekünk moslékunk”. Hasonképp a magyar porbafingónak sem lesz ahhoz étolaja, hogy óvja a környezetet, és mégsem erről fogunk diskurálni máma látszólag, pedig dehogynem. Ezt az olajas hírt foglalta aztán keretbe a fotósorozat, amelyet egy élelmes riporter készített a kedves vezetőről az ország házában, miközben aljas és röhejes törvényeket fogadtak el.

Azok a képek mindent elmondanak róla, de nem vagyunk mi egy Lombroso, hogy messzire mutató következtetéseket vonjunk le valakinek az ábrázatjáról, pedig az Orbánéról lehetne. De mondom, ilyet mi a hajdani gyermekszoba miatt nem teszünk, pedig tehetnénk. Ezek között a képek között minden bizonnyal szerepelt az a pillanat is, amikor nem vette át a kata-törvény ellen tüntető futárok petícióját. Igaz, hárító gesztusokat nem tudott volna kattintani az élelmes riporter, lévén, a petíció el sem jutott hozzá, testőrsége ugyanis megakadályozta azt, és most ne a TEK-re tessenek gondolni. Ők fizikailag védik a valóságtól, míg itt, a parlamentben Nacsa Lőrinc csinovnyik akadályozta meg, hogy a kérelem őméltósága (felsége?) kezébe jusson, megzavarva őt az emésztésben.

Rossz módszert és utat választottak a futárok. Nem csupán egy cetlit kellett volna küldeni be, a falak közé, hanem mondjuk egy pizzásdoboz belsejére írni rá a könyörgést, hogy a nagy ember ne tegye őket földönfutóvá, ne taszítsa őket nyomorba. Igaz, az sem biztos, hogy eredményre vezetett volna, mert emlékezhetünk, régebben a dohányipari dolgozók egy tábla csoki papírjára írtak hasonló esdekléseket, mint most a futárok, és akkor a Semjénnel a csokit megzabálták, a kérelmet pediglen le sem szarták magunk közt szólván. Így, ha most a futárok pizzával, illetve annak dobozával kísérleteztek volna, úgy járhattak volna, mint annak idején a cigisek. Hogy ugyanis a pizzát is megzabálták volna, és föl sem kötötték volna őket, ha már Pelikán gátőrt emlegettük az elébb...

ODAJÖTT HOZZÁM EGY KAPATOS FIATALEMBER, ÉS AZT KÉRDEZTE: FŐNÖK, LESZ PÉNZ?

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2022.07.19.


Az utóbbi hetek fejleményeinek, a megszorításokról egymás után született kormányzati döntéseknek köszönhetően valószínűleg most már sokak számára nyilvánvalóvá vált, mennyire ingatag lábakon állhat a magyar költségvetés. A hirtelen gyorsasággal elfogadott katatörvény-módosítás – amit hétfőn írt alá az államfő, és aznap meg is jelent a Magyar Közlönyben –, valamint a rezsicsökkentés-csökkentés különösen nehéz helyzetbe hozhatja a háztartásokat és a vállalkozásokat. Az viszont az egész költségvetést és a magyar kormány gazdasági céljait is megrengetheti, ha nem lesz idén megállapodás az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal.

A tárgyalások legfontosabb szereplője hazai részről Navracsics Tibor, aki a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterként tért vissza tavasszal az Orbán-kormányba. Ebben a szerepben igyekezett megnyugtatni mindenkit a fideszes elitképzőnek számító Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tartott előadásán arról, hogy szerinte lesz megállapodás a Bizottsággal – ehhez viszont kompromisszumokra van szükség.

„Már csak egy-két tisztázandó kérdés van, de folyamatosak a tárgyalások: online és offline is, ma is hazaérkezik egy tárgyalási delegáció, és mi is megyünk majd ki újra, és folyamatosan tisztázódnak a kérdések az Európai Bizottsággal.

Ma már nem a szakpolitikai kérdésekben látom a megállapodások akadályát, hanem a politikai akaratban

– mondta Navracsics, aki szerint bár a kormány részéről biztosított a politikai akarat a megegyezéshez, „a Bizottság részéről ezt nem tudom kitapogatni, de bízom abban, hogy sikerül erről őket is meggyőzni”.

A miniszter az előadás utáni beszélgetésen arra is kitért, milyen kép él benne az Európai Unióról: „Magyarország az EU része, szükségünk van rá, és az EU-nak is szüksége van ránk. Persze konfliktus nélkül nincs együttélés, hiszen két ember számára is gyakran lehetetlen ez. De minden vita előtt fontos tudatosítani magunkban, hogy meg kell egyeznünk valamiben, és holnap is oda kell köszönnünk a másiknak” – mondta Navracsics, aki uniós biztosi tapasztalata alapján azt mondta, nekünk, magyaroknak meg kell tanulni az európai politika játékszabályait: „Lehet itt kurucosan ajtót csapkodni, és azt mondani, hogy akár a torkát is átdöfnénk a másiknak, de nem fog működni.”...