2021. november 4., csütörtök

KIEMELKEDŐ OKTATÓK, MOTIVÁLT HALLGATÓK ÉS A PÉNZ MELLETT AUTONÓMIA IS KELLENE AHHOZ, HOGY VILÁGHÍRŰEK LEGYENEK A MAGYAR EGYETEMEK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.11.04.


Az Európai Egyetemek Szövetségének legutóbbi értékelése szerint a szervezeti szabadságot tekintve a magyar egyetemek 29 országból a 23. helyen állnak, hangzott el az Eötvös József Csoport szerdai vitaestjén, ahol Polónyi István oktatáskutató és Rónay Zoltán oktatásjogász beszélt a felsőoktatási autonómiáról és az akadémiai szabadságról.


Az alapítványi modell általánossá tételével szinte nullára csökkent Magyarországon a tudós közösség önszabályozási szintje. Megjelentek az olyan akadémiai tabutémák, mint a társadalmi nemek, ezzel párhuzamosan erősödött a finanszírozási fenyegetettség, és átláthatatlanokká váltak a jogi konstrukciók. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egészen addig nem fontos sem az egyetemi szabadság, sem az akadémiai autonómia, míg a tudós, a kutató személyesen nem találkozik ezek korlátozásával – hangzott el a magyarországi jezsuita rend által alapított Társadalmi Reflexió Intézet és a 2015 tavaszán „a közbeszéd színvonalának romlását ellensúlyozandó” életre hívott Eötvös József Csoport közös rendezésű szerdai vitaestjén.

A november 3-án megtartott online beszélgetésen Polónyi István oktatáskutató és Rónay Zoltán oktatásjogász-neveléstudós beszélgetett a felsőoktatási autonómiáról...

BORBÉLY SZILÁRD

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.11.04.


Tegnapelőtt lett volna 58 éves. Hét éve meghalt. A Nincstelenek helye a világirodalom legnagyobb művei között van. Ezt időről időre közlöm olyan fórumon, ahol csak lehet. Ottlik Iskola a határonja mellett a magyar irodalom másik, csak az Iskolával mérhető könyve.

Most valaki föltett a netre egy írást 2010-ből. Idemásolom:

Tévedés volt Magyarországon, Debrecenben maradni. Tévedés volt irodalommal foglalkozni. Az elkövetkező évek, évtizedek a romlás és a veszedelem beláthatatlan rengetegét hozzák ránk. A dél-amerikai diktatúrákra emlékeztető hamis és cinikus világ rajzolódik ki, mi, Debrecenben már 1998 óta szenvedjük ezt. Mostantól az egész országra ki fog terjedni. Reménytelen. A demokrácia eszméje kihalni látszik, a szellem szabadságát emlegetve pedig nevetség tárgyává teszi magát az ember. Vissza a Kádár-rendszer szocializmusába, ez a program, erős nacionalista ideológiával egyesítve. Elborzasztó perspektíva, különösen azért, mert 1989-ben én el akartam menekülni Kanadába. Csak azért nem tettem meg, mert következett a fordulat, és olyan reményeket adott, melyek mára nevetségesekké váltak… Mint megírtam, elhunyt kedves tanárom, aki hősiesen tartotta magát József Attila eszméihez. Az ő sírjánál állni azt jelentette, hogy egész eddigi életem tévedés volt. Mindent itt kellene hagyni, és valahol, bárhol, akár utcasöprőként újrakezdeni. Van még húsz évem. Vagy harminc. És a gyerekeink egy normális világban élhetnek. Magyarország beteg, reménytelen, mint azok, akik kormányozzák, és mind, akik az elkövetkező évtizedekben más emberek sorsáról dönteni fognak. Az emberek még nem tudják, nem is fogják tudni, hogy a Kádár-korszak szörnyű ideje fog visszatérni évtizedekre, amelytől gyerekként és fiatalként borzadtam, attól, hogy ez lesz az életem. Ezért a barátommal úgy döntöttünk, hogy emigrálunk. Ő 1988-ban elment, én néhány év múlva követtem volna. Azonban csapdába estem, ó jaj, azt hittem, egyszer majd egy normális, demokratikus ország lesz ebből, ahol élni lehet.

Aztán még ideteszem azt, amit 2014-ben írtam a Nincstelenekről...

MI LESZ A BUDAI VÁR VÉDETT LAKÁSAIVAL? EZ ITT A KÉRDÉS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.04.


„Akik lakáscserével jutottak lakáshoz a rendszerváltás után, azok tudták, hogy bérleti jogot szereznek, ez az ő döntésük volt.... Őket nem érte sérelem, nem úgy, mint azokat, akik már a kilencvenes évek előtt is ott éltek ezekben a lakásokban, ám a rendszerváltás utáni lakásprivatizáció során mégsem vehették meg az ingatlanokat... mi ezeknek az embereknek szeretnénk lehetőséget biztosítani” – magyarázta portálunknak a lakástörvény módosításának a kiinduló pontját V. Naszályi Márta budavári polgármester, aki a térség országgyűlési képviselőjével, Csárdi Antallal közösen dolgozta ki a tervezetet. Ha a Fidesz-többség nem hajlandó ezt támogatni, az az ő saruk. Mint ismert, számos kormánypárti potentát szerzett csere révén lakást a Várban, az elmúlt években. Rájuk nem vonatkozna a vári önkormányzati lakások eladási tilalmának enyhítése.


„Lehet ezt alkotmányosan is csinálni: van jó megoldásunk a vári bérlakásokra!” – ezzel a felütéssel tartott tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót V. Naszályi Márta az I. kerület párbeszédes polgármestere és Csárdi Antal a térség LMP-s országgyűlési képviselője, akik bejelentették, Csárdi javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a lakástörvénnyel kapcsolatban. Azoknak a bérlőknek, akik 1993-94-95-óta az adott bérleményben élnek, lehetőséget nyújtanának arra, hogy az akkori feltételek mellett megvehessék a lakást.

Azt már mi tesszük hozzá, ha ezt elfogadják, akkor éppen a Fidesz-potentátok – Bayer Zsolttól kezdve a kerület korábbi polgármesterén, Nagy Gábor Tamáson át Rákay Philipig és Palkovics László miniszterig – nem fogják tudni megvásárolni a lakáscsere révén az elmúlt években megszerzett lakásokat a Várban, pedig pont miattuk futott neki a Fidesz a közelmúltban a lakástörvény módosításának. Igaz, az Alkotmánybíróság meggátolta annak hatályba lépését...

„A TERMÉSZETNÉL BRUTÁLISABB, KEGYETLENEBB, SZEXISTÁBB DOLOG NINCS A VILÁGON”

24.HU
Szerző: POLÁK ZSÓKA
2021.11.04.


November negyedikén mutatják be a valaha készült egyik leglátványosabb magyar természetfilmet, a Vadlovak – Hortobágyi mesét. A stáb évekig követte a Hortobágyon élő állatokat, hogy egy kiscsikó történetén keresztül láttassák: a Hortobágy nemcsak egy nagy puszta, hanem élettel teli, lenyűgöző vidék, ahol háromszáz vadló éli az életét távol az emberektől. A film Svédországban élő magyar rendezőjével, Török Zoltánnal beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogyan zajlik egy csikócasting, miként jutott el a film alkotója Szentendréről a floridai aligátorok közé, és miért mondott nemet David Attenborough-nak.


Hogyan kerül egy szentendrei lakótelepi srác az aligátorok és az evenkik közé?

Ha valaki gyerekkoromban azt mondja, hogy a NatGeo felkér, hogy forgassak Floridában egy teljes filmet, akkor mindent aláírok. De nem gondolom egyedi történetnek az én esetemet. Az ember tudja, mit szeretne csinálni, mi az oda vezető út, a visszaigazolások által érzi, hogy tehetsége is van. Innentől kezdve már csak kitartás és egy-két kulcsember kell, aki az ember életébe belépve lehetőségeket ad neki. Nyilván nagyon hosszú út vezetett a Felszabadulás-lakótelep melletti erdőktől a floridai mocsarakig. Gyerekkoromban rajongtam a természetért, majd rájöttem, hogy ez egy szakma is lehet, amiből meg lehet élni, bár a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején nem mindenki gondolta ezt így. De mostanra ez kőkemény biznisz lett, elég nagy költségvetésekkel.

A barátaim kelet-német meg orosz fotógépekkel járkáltak, de ez a formátum engem nem fogott meg, mert iszonyú nehéz egy képbe belesűríteni mindent. Nehezebb, mint a film, viszont a film hosszabb és bonyolultabb folyamat. És akkor jött ez, hogy a kép mozoghat is. A gimnáziumnak volt egy VHS-kamerája, azt kölcsönkértem. Forgattam két filmet az osztálytársaimmal, az egyiket egy Örkény-novellából. Majd lementem – ha már annyit madarászok – a mocsárba forgatni, és az utóbbi jobban tetszett, mint a színészeket utasítgatni. Kevésbé stresszesnek éreztem, ami hatalmas tévedés volt, mert a természetfilmezés elég stresszes műfaj...

KORRUPCIÓFIGYELŐ: ÁTLÁTHATATLAN KÖLTEKEZÉSSEL VÁG NEKI A KORMÁNY A VÁLASZTÁSI ÉVNEK

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ + K-MONITOR
2021.10.29.


A kormány változatos eszközöket vet be azért, hogy a favorizált klientúra és politikai osztály megélhetése egy esetleges kormányváltás esetén se kerülhessen veszélybe. Itt a K-Monitor és a TASZ ötödik, negyedéves Korrupciófigyelő jelentése.

A járvány eddigi legsúlyosabb, harmadik hullámának levonulásával sem történt érdemi javulás a korrupció területén – sőt, a 2022-es választási év közeledtével egyre jobban felerősödtek a korábban már tapasztalt tendenciák: a kormány változatos eszközöket vetett be azért, hogy a favorizált klientúra és politikai osztály megélhetése egy esetleges kormányváltás esetén se kerülhessen veszélybe. Eközben az állami működés átláthatósága sem javult, a járványügyi adatközlés továbbra sem (volt) kielégítő. De természetesen a jövő évi választásokat sem várja a kormány ölbe tett kézzel: miközben az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat egyre kevésbé leplezetten hozzák rendkívül hátrányos helyzetbe, hatalmas költségvetési osztogatás veheti kezdetét: ennek részben az átláthatatlan Gazdaságvédelmi Alap, részben pedig az uniós helyreállítási pénzek lehetnek a forrásai – az Európai Bizottság rosszallása ellenére.

Ötödik jelentésünk a 2021. júniusa és 2021. szeptembere közötti időszakot tekinti át.

Bemutatjuk, hogy

- A járványhelyzet a vizsgált időszakban tapasztalható örvendetes javulása ellenére az állami tájékoztatás továbbra is elégtelen, a közérdekű adatokhoz való hozzáférés az adatkezelők elzárkózó magatartása miatt akadályozott volt.

- Egyes politikai szabadságjogokat továbbra is járványügyi szempontból indokolatlannak tűnő korlátozások alá vetnek, azonban a kormány saját politikai céljai mentén lazított a szabályozáson a népszavazások kapcsán.

- A kormány szelektíven, néhol leplezetlenül a pártállás szerint támogatja a helyi önkormányzatokat, miközben a Fővárosi Önkormányzatnak nem adják át a közösségi közlekedés működtetéséhez törvényben biztosított normatívát.

- A Norvég Alap forrásaihoz Magyarország - a kormány politikai ellenállása miatt - nem jutott hozzá; az ennek helyébe lépő források szétosztása után számos kedvezményezett kormánypárti kötődésére, vagy éppen politikai pozíciójára derült fény.

- A helyreállítási forrásokhoz szintén kétséges, hogy mikor juthat Magyarország, mivel a Helyreállítási Terv nem tartalmaz megfelelő antikorrupciós vállalásokat.

- A Kormány továbbra is átláthatatan alapokat hoz létre és tart fenn a költségvetésben, amelyből ellenőrizetlenül csoportosíthat át a legkülönbözőbb célokra. Mindeközben a választási évhez közeledve szabadjára engedték a hiányt és a visszautasított EU-s hitelnél kedvezőtlenebb feltételekkel került sor rekordméretű kötvénykibocsátásra.

- Továbbra is zajlik az állami vagyonok kimentése a kormány szereplői által irányított közérdekű vagyonkezelő alapítványokba.

- A Kormány óriási, átláthatatlan és évtizedekre szóló koncessziós szerződéseken keresztül biztosítaná teljes üzletágak kiszervezését.

- Számos ágazatban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítottak fejlesztéseket, ezzel is kedvezve a NER-hez köthető üzleti körnek, vagy részesítettek direkt támogatásban az ehhez a körhöz köthető beruházásokat.

- Alapítványokon, állami cégeken keresztül óriási összegeket kaptak a Kormányt kiszolgáló tudásközpontok.

Összességében elmondható, hogy a nyári időszakot intenzív jogalkotás helyett az intenzív választási költekezés előkészítésére használta a kormány. Emellett tovább folytatódott az állami feladatok és vagyonok kiszervezése, ami biztosíthatja a jelenleg kormányzó érdekcsoport befolyását egy vesztes választás, vagy a parlamenti ⅔ elvesztése esetére. A kormánytól független szereplők gyengítése, ellehetetlenítése változatlanul központi eleme a döntéshozatalnak, erre a kiemelkedő példa, hogy a kormány inkább lemondott több tízmilliárd forint norvég támogatásról, annak érdekében, hogy az összeg egy töredéke se kerülhessen esetleg kritikus civil szervezetekhez.

A K-Monitor és a TASZ 2020 szeptemberében indította el közös Korrupciófigyelő programját azzal a céllal, hogy háromhavonta kiadott jelentésben értékeljék az állami korrupció, valamint a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések alakulását. A jogállam eróziója és a korrupció közpolitikai eszközzé emelése Magyarországon egyszerre, egymással szoros összefüggésben történik, többnyire valamilyen közérdekű cél mögé rejtve. Ez jelenleg a koronavírus okozta válság elleni fellépés. A K-Monitor és a TASZ célja, hogy saját szakterületeiken szerzett tapasztalataikat egyesítve világítsanak rá a válságkezelés árnyékában zajló korrupt folyamatokra. A szerteágazó intézkedések hiteles értékelése érdekében egy-egy terület ismert szakértői is kommentálják a jelentést, az ő meglátásaik is megjelennek az elemzésben...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2021.11.03.


T A R T A L O M

A SZERK.

A SZERK.
Nagy remények

Statisztikailag is értékelhető mértékű (4 százalék) az ellenzéki összefogás listájának előnye a Fidesszel szemben a Závecz Research október közepi felmérése szerint. Feltámadt az ellenzéki választók optimizmusa is: csaknem a teljes szavazóbázis bízik a kormányváltásban. Épp úgy, ahogy majd’ az összes Fidesz-támogató reménykedik az ötödik Orbán-kormány eljövetelében.

A SZERK.
Mégis melegünk lehet

Miközben Európa népei izgatottan találgatják, zord lesz-e a tél és jut-e majd elég gáz mindenkinek, a hétvégén Rómában a világ legfontosabb gazdaságainak vezetői megvitatták, mikor jön majd el az a kor, amikor már senki nem éget el egy köbcenti földgázt és egy gramm szenet sem.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
Elmulatják
Szétvereti-e az EU jogrendjét a lengyel kormány?

A lengyel kormány a Jog és Igazságosság párt (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta hadban áll az Európai Unióval. A viszály egyik oka: a lengyel bíróságok függetlensége ellen intézett kormányzati támadás.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Állami embriók

Hogy is volt? A méhbe feljuttatott kakasgyufa vagy száraz dohányszár olvastán tettem le a könyvet, és mentem ki a friss levegőre? Van az a fajta olvasó, aki olvasás közben akkor is érzi a méhében a kénes-foszforos kakasgyufát, ha történetesen nincs neki (mármint méhe).

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/44.


A szerk: Készpénz és ígéret, Magyar Narancs, 2021. október 21.

BELPOL

MAGYAR GYÖRGY ÜGYVÉD AZ ÁLLAMFŐJELÖLTI ELŐVÁLASZTÁS ÖTLETÉRŐL
„Elméletileg lehetséges”

Újabb előválasztást javasol Magyar György, noha köztársaságielnök-jelöltet a parlamenti pártok állíthatnak. A civilek célja azonban az, hogy alternatív államfőt oly’ sokan „ajánljanak”, hogy azt nagyon nehéz legyen figyelmen kívül hagyni.

RENDŐRSÉGI FELLÉPÉSEK 
AZ ELLENZÉKKEL ÉS CIVIL SZERVEZETEKKEL SZEMBEN 2010 UTÁN
Veszélyes szívecskék

Vélt vagy sugallt elvárásoknak megfelelve kezeli a rendőrség az ellenzéki pártok és civil szervezetek akcióit. A testület vezetésétől sosem volt idegen az igazodás a hatalomhoz, de 2010 után ez nemegyszer már abszurditásba fordult.

LESZ-E 20 EZER SZAVAZATSZÁMLÁLÓJA AZ ELLENZÉKNEK?
Biztosra mennek

2018-ban az ellenzék a szavazókörök több mint 10 százalékában egyáltalán nem tudta ellenőrizni a választás tisztaságát, de a 40 százalékot is meghaladta azon szavazókörök száma, ahol nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezen változtatna egy új kezdeményezés.

KRITIKA


KÖNYV
Ami hozzáférhető
Barna Imre: Kérdezd meg tőle

Mi, mai öregek még beszélgethettünk az öregjeinkkel – szüleinkkel, nagyszüleinkkel – a 20. század nehezéről. Én is elmeséltettem néhányszor a nagymamámmal, hogy milyen volt, amikor kihajtották őket a gyerekekkel együtt a futballpályára, de arról is kérdeztem, a papát hogyhogy nem lőtték agyon Isterbácon a partizánok.

OPERA
Operaterápia
Esterházy Péter–Vajda Gergely: Fuharosok

Ha egy zeneszerző Esterházyt akar megzenésíteni, nagy svungot kell vennie. „Az operairodalom nem egy nagy sikerű alkotása bárgyú, zavaros vagy teljesen igénytelen szövegre készült” ‒– írja Esterházy a Daisy című operalibrettója elején. Mármost egy Esterházy-szöveg sosem bárgyú, sosem zavaros – legfeljebb „igen gazdag szövegközi kapcsolathálója” révén válik nehezen értelmezhetővé –, igénytelennek pedig végképp nem nevezhető.

OPERA
Tűz van Charlesban
Terence Blanchard: Fire Shut Up in My Bones

A Grammy-díjas jazztrombitás-zeneszerző operájával nyitott újra, másfél év karantén után a New York-i Metropolitan Opera szeptemberben. Ő az első afroamerikai zeneszerző, akinek ez a dicsőség jutott. Blanchard többször is elmondta, hogy mások is megérdemelték volna ezt korábban, csak őket elutasították.

LEMEZ
Sosem múlik
My Bloody Valentine: Loveless

Harminc éve, 1991. november 4-én jelent meg az az album, amely sok tekintetben újradefiniálta, mit érthetünk gitáron játszott popzene alatt. Igaz ugyan, hogy e hangzásnak számtalan követője akadt, de számos titkát máig őrzi. Ráadásul elkészítése kalandos és izgalmas volt, kreatív kísérletezés és sok móka kísérte – nem beszélve a tagok krónikus fülcsengése miatti ismétlődő leállásokról.

RÁDIÓ
Jelena arca
Tudomány-népszerűsítő podcast az Akadémiáról

Szinte magától értetődőnek tűnik az ötlet, hogy a digitális technika adta lehetőségekkel élve a tudomány művelői is végezzenek némi tudomány-népszerűsítő munkát az éterben, illetve a világhálón.

SZÍNHÁZ
Víziszony
A nép ellensége

Antal Bálint, korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum rendező szakos, végzős hallgatója, tavaly az SZFE modellváltásakor történt események hatására cserélte le vizsgadarabját A nép ellenségére, és ősszel maga is aktívan részt vett az egyetemfoglalásban.

KÖNYV

Elágazó rejtekutakon
Kálmán C. György (1954–2021)

Október 17-én érkezett a lesújtó hír: meghalt Kálmán C. György. Máig felfoghatatlan halálával sokunk vesztett, sokan vesztettek nagyon sokat. Briliáns tehetségű és inspiráló munkatársat, szellemes és jóindulatú vitapartnert az Irodalomtudományi Intézetben és a pécsi bölcsészkaron, gondos szerkesztőtársat számos folyóirat szerkesztőségében, aktív blogolót és kommentelőt internetes fórumokon.

KÉPZŐMŰVÉSZET


INTERJÚ
„Digitális trükk nincs benne”
Féner Tamás fotográfus

Több mint hatvan éve van a pályán, ebből harmincat a Film Színház Muzsika című hetilapnál dolgozott, és még vagy húszat más újságoknál, miközben sorra jelentek meg szociofotói és erőteljes városképei. Most 82 éves, első kiállítása 1962-ben volt a Fészek Klubban, a legutóbbi néhány hete nyílt a 2B Galériában.

FILM

INTERJÚ
„Sajnálom, hogy eddig nem tettem”
Herendi Gábor filmrendező

Két hónapon belül két filmje is a nézők elé került: a Toxikoma a mozikban látható, a félórás Bűnös város pedig a múlt héten debütált a neten. Utóbbi a NER vitriolos paródiája a rendszer teljes bűnlajstromával.

TÉVÉSOROZAT
Cikázó villámlátogatások
Erdély – a székelykapun túl

Erdélyről számos nagyszerű tudományos és irodalmi mű jelent meg, de a fércmunkák száma jóval több. Ez egyértelműen a trianoni trauma következménye, ami érthető okokból korlátozta és korlátozza ma is a józan ítélőképességet, s oly sok valótlanságot állít be megfellebbezhetetlennek és vitathatatlannak, hogy attól csak nagyobb lesz a zavar.

VERZIÓ 18
„Idén hibrid”
Oksana Sarkisova, a Verzió fesztiváligazgatója

November 9-én kezdődik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A fesztivál igazgatójával az absztrakt és aktivista filmekről, a félelem nélküli beszédről és a hosszú élet titkáról is beszélgettünk.

VERZIÓ 18 – A NYITÓFILM
Minden erőnkkel
Kőrösi Máté: Dívák

Ha a Magyar Narancsból akar megtudni valamit a Belvárosi Tanodáról, a keresgélés során egészen biztosan kiveri a szemét az online felületünk egyik híre 2017 júliusából: „Székre sincs pénze a nehéz helyzetű diákokon segítő Belvárosi Tanodának”.

VERZIÓ 18
Családon belüli
Ruud Lenssen: Elveszve az emlékekben

Jac pontosan olyan, mint amilyennek a holland nyugdíjasokat képzeljük. Magas, hallgatag, energiáit kertjének gondozásában vezeti le, ahol nemcsak növények vannak, pónilovak és csirkék is. Felesége jó kedélyű asszony, csupa pozitív kisugárzással, hatalmas szeretettel.

VERZIÓ 18
A felfoghatatlan idill
Gyimesi Anna: Örökség

Ma már nincs vita arról, hogy a holokauszt borzalmai átragadhatnak a túlélők harmadik generációjára, az unokákra is. Szélsőséges esetben rémlátomások, pszichés betegségek formájában, gyakrabban a rossz közérzet, a boldogtalanság okozójaként.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Kurázsi

A kulcsjelenetben egy darazsat tessékel ki konyhájából a szereplő. Agyoncsaphatná egy újsággal, de ő inkább hokedlin egyensúlyozva tereli egy pohárba a plafonon tartózkodó rovart, majd kiereszti az ablakon. Csak menjen már!

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Arica

„Tipikus történet, hogy fejlett országok multinacionális vállalatai olyasmit tesznek a tengerentúlon, amiről odahaza álmodni se mernének.”

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Gyerekek

Dima 12 éves, börtönben volt. Egyike azoknak a ciszjordániai kiskorúaknak, akiket az izraeliek fogva tartottak.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Mindenütt fény

Szem, kamera, fegyver, fotó, lövés. Megfigyelés, biztonság, hatalom.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Ezt levezekelni nem lehet

„Ő Vilmos, aki – ha van bűnbocsánat – talán mára példakép lett. Azoknak legalábbis, akik a botlásuk után, a társadalom legmélyéről próbálnak visszatérni a világba, mindenképpen.”

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Elveszett sziget

Létezik egy sziget a Kaszpi-tenger orosz (dagesztáni) partjai előtt: az ott lakók a maguk egyszerű módján úgy hívják, hogy Sziget (Osztrov), és már csak félszáz ember lakja.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Még emlékszem

A mai Budapest utcáit járjuk, s valami gyanús mozgás tapasztalható körülöttünk. Ott a Lánchíd, itt a Szent István park, ez már a Duna-part a Parlament előtt... hova mennek azok a cipők?

VERZIÓ 18: VISSZHANG
A jövő gyermekei

Helyet az ifjúságnak!

TÉVÉSMACI
Ej, menyét, menyét

Amikor Sztupa és Troché a rókák után vetették magukat, nagy volt a kezdeti lelkesedés: sok utazás, mindenféle emberek, éjszakai műszak.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Alex Schulman: A túlélők

Három testvér (Nils, Benjamin és Pierre) úszik a nyaraló melletti tóban.

VISSZHANG: KÖNYV
Anders Roslund: Szép álmokat

Roslundot adnánk a kezébe. Annak, akit meg akarnánk kínozni.

VISSZHANG: KIRÁNDULÁS/KÖNYV
Kisvárosnézők – Budapest

Gyerekek (és szüleik) budapesti kalandozásainak kiváló útitársa lehet ez a hasznos ismeretterjesztő anyagokkal és klassz feladványokkal teli városnéző füzet.

VISSZHANG: LEMEZ
Európa Kiadó: Love 2020

El sem hisszük, de idén már negyvenéves az Európa Kiadó, amelynek első, az Ikarus Művelődési Házban rögzített, kézről kézre másolt kazettán terjedő demója a Love ’82 nevet viselte.

VISSZHANG: FILM
Tina

Ha valamely internetes keresőbe beírjuk a „Tina” szót, a program automatikusan azzal folytatja, hogy „Turner”.

VISSZHANG: LEMEZ
Jarvis Cocker: Chansons d’Ennui Tip-Top

„Az előrehaladott frankománia erős rohamai közepette készítette filmjét” – írtuk a múlt héten Wes Anderson A Francia Kiadásának legjellemzőbb vonásáról, ami azonban sokkal inkább sajnálatos, mint örömteli fejlemény.

VISSZHANG: FILM
A tolvajok hadserege

Az apokalipszis hajnalán járunk, amikor Zack Snyder egy évben kétszer is ócska paneleket ad el nekünk vadonatújként a streamingen.

VISSZHANG: FILM
Az éjszaka fogai

Bérgyilkosok, titkos ügynökök, vámpírok – az elmúlt évek filmterméséből megtudhattuk, hogy valamennyien rejtett, elit szövetségekbe tömörülve élnek és alkotnak.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/44.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/44.

Rövid hírek: ősember, mamut és rádiójel

Szüret 2021/44.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

MI A KOTTA?
Zsidók és hölgyek nem

Klasszikus zenei programajánló a 2021/44. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Mindig van ősbemutató”

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnöke

BŰN

EGY SZENTESI GYILKOSSÁG UTÓÉLETE
Anya vásárolni ment

Kétéves volt a kislány, amikor az anyja eltűnt. A gyermekelhelyezési perben az apjának ítélték. Az apa most megint tárgyalásra vár – előzetesben. Ha a vád bebizonyosodik, az azt jelenti, hogy a hamarosan tizennyolc éves szentesi lány a mellett az ember mellett nőtt föl, aki megölte az anyját.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Súlyos károkat okozó faj”
Standovár Tibor biológus, ökológus a vadgazdálkodás hatásairól és a muflonról

A vadállomány és az erdők, természetes élőhelyek kapcsolata bonyolultabb annál, hogy a menedzselését trófeavadászokra lehetne bízni. Erről, meg a vadfajok okozta természeti és gazdasági károkról, a vadgazdálkodás alapvető kérdéseiről beszélgettünk az erdőkutatóval.

MIT KEZDHETNEK A CÉGEK AZ OKOSTERMÉKEK ADATAIVAL?
A falnak is szeme van

Az okosotthon-technológiák elterjedésével egyre több kamera vesz körül minket az otthonainkban, és mintha nem is bánnánk ezt. De hova kerülnek az okostermékek által nyert adatok? A válasz korántsem megnyugtató, és e téren a legújabb házirobotok sem hoznak változást.

INTERJÚ
„Mit is akartak a forradalmárok?”
Gulyás Martin történész 1956 új megközelítéseiről

Fölösleges tovább bizonygatni a politikai okokból kreált hazugságokról, hogy azok hazugságok voltak, érdemesebb például gazdaságtörténeti összefüggéseiben vizsgálni 1956-ot. Miért érdekli a forradalom a rendszerváltás után született történészt?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A novemberi piac

Téli Caprese sütőtökkel, datolyaszilvával

ÉTEL, HORDÓ
Mozata

Libanoni konyha a Párizsi utcában.

AZ APÁTVARASDI GYILKOSOK – KILENCÉVES KISFIÚT IS ELÉRT A KÁDÁRI MEGTORLÁS

HETI VÁLASZ
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2021.11.04.


A társadalom szemeteként kezelték, elkülönítették, ellenségként tekintett rá a rendszer, pedig soha nem követett el semmit ellene. Sőt. Később egy elhárító tisztnek köszönhetően a kormányőrség tagja lett, ő szállította például idősebb George Bush-t 1989-ben. Bár ‘56-ban 9 éves kisfiú volt csupán, Schwebler Károlyt utána évekig kollektív bűnösként kezelték a rokonai miatt. Akik éppen 65 éve, november 4-én döntöttek úgy: az ország megszállása ellenére sem hagyják abba a harcot a szovjetek ellen, inkább a Mecsekbe húzódva folytatják az ellenállást. Történelem békaperspektívából...

A HIÁNY HIÉNÁI - A HVG HETILAP AJÁNLÓJA

HVG
Szerző: HAMVAY PÉTER
2021.11.04.


A héten beköszöntött novemberrel véget ért a – világjárvány alatt egyébként nem javallott – tömegrendezvényekben gazdag, forró ősz. Volt békemenet, vadászati kiállítás, ellenzéki előválasztás, mindenki megtalálta a kedvére való közösségi élményt. Most azonban nemcsak az esernyőt, hanem a már majdnem elfelejtett maszkot is elő kellett kotorni a fiók mélyéről.

Hiába próbált a társadalom és a kormány nem venni tudomást róla, ránk rúgta az ajtót a koronavírus negyedik hulláma, amiről Magyarország rovatunk igyekszik áttekintést adni. A delta-variáns agresszivitását mutatja, hogy annyian szorulnak jelenleg lélegeztetésre, mint egy éve, noha hatmillió honfitársunk már valamilyen fokú védelmet szerzett, hiszen legalább egy oltást kapott.

Még mindig nem nyilvános, hogy az elhunytak és a kritikus állapotban lévők között hányan vették fel az oltást, de, ha hihetünk Merkely Bélának és a nemzetközi adatoknak, elősorban az oltatlanokat érinti a járvány e szakasza. Hiába kínálja meg a kormány a munkáltatókat – és jár elöl jó példával a közigazgatásban maga az állam – az oltás kötelezővé tételének lehetőségével, ennek komoly alkotmányossági buktatói lehetnek. Könnyebb lenne ismét védettségi igazolványhoz kötni a szolgáltatások szélesebb körét – ám úgy tűnik, ezt sem vállalja a kabinet, tartva a társadalmi elégedetlenségtől.

A Covid-helyzet csak katalizálta azt a régebben kezdődött folyamatot, amit címlapsztorink mutat be. Fókuszban rovatunk sorra veszi, hány NER-közeli figura tűnt fel a gomba módra szaporodó magánegészségügyi befektetők között. Lassan összeáll a kép, hogy az Orbán-kormány miért mondott le már 2010-ben az egyre rosszabb hatásfokkal működő egészségügy reformjáról. Megvárta és segítette is, hogy létrejöjjön a magánegészségügyi hálózat, még a megfelelő számú orvosról is gondoskodott a szolgálati törvény megváltoztatásával. Cikkünk szerint nincs messze az az idő, hogy az állam az erőtől duzzadó magánszolgáltatókat vonja be az ellátásba, radikálisabban piacosítva az egészségügyet, mint azt valaha az SZDSZ álmodni merte volna. Igaz, egyelőre az állami egészségügy tetszhalott állapota a legnagyobb segítség ezen az úton. Az egyik egészségügyi szolgáltató képviselője szerint ugyanis „jelenleg akkora a fogyasztói igény, hogy alig tudunk vele lépést tartani”.

Ezt a mondatot sokan ismételgetik szerte a világban, a járvány következményeként. Gazdaság rovatunk a globális chiphiány megoldásának egyik lehetséges messiását mutatja be. Arról is ott olvashatnak, hogy a pánikvásárlásoknak köszönhetően hogyan tűnt el a piacról az AdBlue nevű dízeladalék. Világ rovatunkban kapott helyet az az elemzés, mely arról szól, hogy a részben szintén a pánikvásárlások miatt előállt gázhiányt miként használja fel Oroszország politikai fegyverként.

A világjárvány okozta hosszú távú hatások tekintetében nem sok jóval biztat Szellem rovatunk cikke sem, melyből az derül ki, hogy a nyolcvanas években a Szovjetunió tengizi kőolaj- és gázmezőinek feltárásán dolgozó magyar munkások még ma is küzdenek az ott szerzett betegségekkel, traumákkal, ha meg nem haltak.

SOK SZÜLŐNEK LÉPNIE KELL AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSHEZ - ITT VAN MINDEN INFORMÁCIÓ: MUTATJUK, KINEK KELL NYILATKOZNIA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2021.11.04.


Nem mindenkinek érkezik automatikusan a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés. Sok szülőnek nyilatkozatot kell benyújtania az adóhatóságnak, hogy február 15-ig megkaphassa a pénzét. Aki elmulasztja a december 31-i határidőt, majd csak az adóbevallásban kérheti vissza adóját. Mutatjuk, kinek van tennivalója.


Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont személyi jövedelemadó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. (A részletekről, hogy ki mennyit kaphat, itt írtunk.) A pénzt azonban előlegként csak azoknak utalja az adóhatóság automatikusan 2021. február 15-ig, akikről az adatok rendelkezésére állnak. Aki családi pótlékot kap, annak adatait az ellátást folyósító szervtől megkapja a NAV. Ilyenkor az adó-visszatérítést arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék is érkezik.

A többieknek nyilatkozniuk kell, ha február 15-ig pénzhez jutnának. Az adóhatóság honlapján már elérhető a VISSZADO nyomtatvány, de ügyfélkapuval elektronikusan is megadhatjuk a szükséges adatainkat...

KÍSÉRLETEZTEK ÉS GONDOLKOZTAK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.10.29.


Hét év nyomozgatás után vádemelés történt az Öveges-program ügyében, adja hírül Hadházy a saját Facebook-oldalán. Hét esztendő ily esetben csakugyan soknak tűnhet, már amennyiben a kákán is csomót keresünk, valójában viszont csak azt igazolja, hogy a vádhatóság nem kapkod, mint majom a ketrecben, hanem bölcs megfontoltsággal, józanul, körültekintően dolgozik. Pár milliárd tárgyában amúgy se érdemes tüsténkednie, effajta ügyből elég sok akad, valamennyit felplankolni akkor se tudná, ha minden ügyész a hét hét napján és a nap huszonnégy órájában folyamatosan dolgozna.

Az Öveges Józsefről elnevezett program állítólag azért indult, hogy javítsa a természettudományi tárgyak iskolai oktatásának a feltételeit, igazából viszont sejthetően azért, hogy a nagyobb arányú pénzszórásokból kihagyott hazafiak anyagi helyzete valamelyest konszolidáltabb legyen. 2014-ben úgy volt, hogy a program keretében ötvenkét oktatási intézmény jut majd korszerű tanteremhez, ami fölöttébb örvendetes dolog. Más kérdés, hogy Magyarországon ez idő szerint 3388 általános iskola működik, ebből ötvenkettőnek a kistafírozása észrevehető eredményt nyilvánvalóan nem hozhat, de hát ki a kicsit nem becsüli, sokat lop el.

Kormányzatunk az uniós adófizetők pénzéből tizennégymilliárdot szánt erre a célra, belekalkulálva azt is, hogy hű talpasai mennyit visznek ebből haza. A kétharmadát, de nem úgy ám, ahogy a nemzetstratégiai fontosságú ügyekben történni szokott, amikor is minden fillér automatikusan Lőrinc barát kincskereső kisködmönének zsebeibe vándorol, hanem érzelemgazdag, meghitt, családias módon. Valamennyi tender meghívásos volt, csakis az erre érdemesek szűk köre pályázhatott. A nyertes cégek között bőven vannak olyanok, amelyeknek a tulajdonosai korábbi Orbán-kormányok minisztériumaiban vagy azok háttérintézményeinél vezető beosztásban dolgoztak, a meghívandó pályázók listáját pedig nyilván olyasvalaki állította össze, aki a kormányzó urunk teremtette földi mennyország magasabb szféráiban lebeg...


SZABÓ TÍMEA: KÖVÉR LÁSZLÓ NEM A MUNKÁLTATÓM, JOGTALAN A 10 MILLIÓS FIZETÉSMEGVONÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.11.04.


Kövér László házelnök szerint 10 milliót, egészen pontosan 9 686 400 forintot ér egy zászló kitűzése a parlamenti ülés alatt. Legalábbis ilyen mértékű fizetésmegvonást szabott ki a Párbeszéd társelnökére, akivel interjúnkban arra is kerestük a választ, hogy vajon hova tűnnek ezek a tízmilliók.

Mint emlékezhetünk, a tavaszi ülésszak utolsó ülésén, amikor a Fudan Egyetemről is szavaztak, kiakasztott a pulpitusra egy kínai zászlóvá alakított Fidesz-logót és ennek köszönheti azt a megdöbbentő mértékű büntetést, ami négyhavi fizetésmegvonást jelent. Semmiképpen sem ironizálnék a történteken, de a helyzet annyira groteszk, hogy jogosnak érzem a kérdést: tízmillió forintból meddig tudná a gyermeke oktatását, taníttatását biztosítani?

– Ha rajtunk múlik a kormányzás, akkor a felsőoktatás ingyenes lesz, akárcsak az első diploma, tehát nem lesz szükség tízmillió forintra. Ez persze a Fidesz-kormány alatt nincs így, hiszen az összes egyetem fizetős.

Mindössze azért kezdtem ezzel a felütéssel a beszélgetést, mert az ember úgy gondolná, hogy egy keresztény-konzervatív értékrenddel büszkélkedő kormány fontos politikusának lehetne annyi belátása, hogy nem sújt tízmilliós büntetéssel egy családanyát. Sőt, semmilyen pénzelvonással. Amikor akciózott, számolt-e a várható következményekkel és azok mértékével?

– Természetesen számoltunk vele, de azzal semmiképpen, hogy 10 millió forintos lesz a büntetés. Ez a véleménynyilvánítás szabadságának olyan súlyos lábbal tiprása, hogy ilyet szerintem egy normális országban senki sem feltételezne. Ez is azt bizonyítja, hogy nyilvánvalóan nem élünk normális országban, nincs demokrácia, sem jogállam, ilyet diktatúrákban szoktak csinálni...

HOLLAND GYEREKKÖNYVEK A MÁSSÁGRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Vera
2021.11.02.


A másság el (nem) fogadása mostanában egészen kormányzati kommunikációs magasságokba emelkedett Magyarországon, így talán érdekes lehet megnézni, hogyan állnak ehhez a kérdéshez Hollandiában. Vera posztja ráadásul rögtön kétféle „másságról” szól.

„Múltkor, még nyár végén Sneekben betértünk egy könyvesboltba - nálunk szerencsére a városnézéshez hozzátartozik a könyvesboltok meglátogatása is. Szóval itt, ebben a boltban találtam rá egy kicsi gyerekeknek szóló képeskönyvre, aminek címe: Nem tudod kiválasztani, hogy kibe leszel szerelmes.

Először meg is lepődtem, mert hirtelen váratlanul ért, hogy ez tényleg ilyen kicsiknek szól. De valójában semmi meglepő nincs benne: meg lehet magyarázni gond nélkül, miért van valakinek akár két apukája vagy miért megy két lány kézen fogva az utcán.

Nem kellenek hozzá bonyolult szavak, egyszerűen olyan szinten és emellett értelmesen is el lehet mondani, amit a kicsik is teljesen megértenek. Sokak felfogásával szemben ettől pedig nem lesznek melegek, sőt, „hajlamuk” sem emiatt lesz. Csak nem fognak később köpködni az utcán, mint sokan olyan családokból, ahol ez volt a mérce...

INGYEN JÁTSZANÁK KI AZ ÁLLAMI TULAJDONBAN LÉVŐ SPORTLÉTESÍTMÉNYEKET, TÖBB TÖRVÉNYT MÓDOSÍTANAK EMIATT

ALFAHÍR
Szerző: Alfahír
2021.11.04.


Az Orbán-kormány gőzerővel folytatja a nemzeti vagyon kijátszását. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Mager Andrea egy olyan törvénycsomagot terjesztett az Országgyűlés elé, amelynek az egyik eleme meglehetősen furcsa módon módosítaná a sportról szóló törvényt.


A sporttörvény 64. paragrafusában eddig az szerepelt, hogy az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előzetes egyetértésével adhatók ingyenesen önkormányzati tulajdonba.

"Az önkormányzat az ingyenesen tulajdonba kapott, a tulajdonátruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban lévő ingatlant a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti. Az ingyenesen történt tulajdonszerzést követő 15 évig az önkormányzat az ingatlant csak a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium egyetértésével terhelheti meg" - szerepel még a törvényben.

Ez változhat most meg.

Mager Andrea javaslata szerint ezután

„az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter előzetes egyetértésével sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba"

- azaz nincs megnevezve, hogy kinek adható ingyen oda az állami vagyon, és az önkormányzat is kikerült a szövegből...

HÉT LESÚJTÓ ÁBRA A MAGYAR KÓRHÁZAK TERHELÉSÉRŐL - A KORMÁNY HAMAROSAN LÉPHET A JÁRVÁNYHELYZET MIATT

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2021.11.04.


Tombol a negyedik járványhullám Magyarországon és ez a kórházak terhelésén is érzékelhető, sőt. Olyan tempóban emelkedik a kórházakba, valamint lélegeztetőgépre kerülő betegek száma, mint korábban szinte soha. A tavalyi tapasztalatok alapján sajnos idén ősszel sem kizárt: pár héten belül eljöhet az a pont, amikor az állami kórházak annyira leterheltek lesznek covidos betegekkel, hogy a kormánynak korlátoznia kell az egészségügyhöz való hozzáférést, például a halasztható beavatkozások felfüggesztésével. A kormány abban bízhat, hogy pár hét múlva már effektív lesz a múlt héten elrendelt szigor hatása és az őszi szünet (a kontaktusok csökkenésén keresztül) is segít, így a járványgörbe laposodhat és a kórházak terheltségének növekedése nem lesz ilyen meredek.


Terhelődik az állami ellátórendszer


A negyedik hullám Magyarországon is a meredeken felfutó szakaszába lépett, már nem csak az oltatlanok járványáról beszélünk. A járványhelyzet egyre rosszabb az állami kórházak falai között is, legalábbis a legutolsó adatok szerint. A fertőzéssel összefüggésben már 3172 főt ápolnak az intézményekben, és 350 beteg szorul gépi támogatásra.

Az alábbi hosszabb távra visszatekintő ábráról jól leolvasható, hogy a számok alapján ugyan nem példanélküli a helyzet, azonban távolról sem megnyugtató. Főleg, ha összevetjük a görbéket az egy évvel ezelőtti azonos időszakkal...

INTERJÚ VEISZER ALINDÁVAL A HAZAI MÉDIAVISZONYOKRÓL ÉS AZ ONLINE TARTALOMGYÁRTÁSRÓL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.11.03.Mai adásunkban Veiszer Alindával beszélgetünk, aki miután dolgozott többek között az MTV, a Hír TV, az ATV és a Pátria Rádió műsorvezető-szerkesztőjeként is, újabban a YouTube-on készít tartalmakat, ami kizárólag a támogatói számára elérhető. Miért hagyta ott 2020-ban az ATV-t alig 3 hónap után? Megbánta, hogy nem vállalta el a Momentum felkérését a főpolgármester-jelöltségre? Lehet még ma Magyarországon valódi közszolgálati tartalmat készíteni? Az előfizetéses modellé a jövő a médiában?


MIT ADOTT NEKÜNK BRÜSSZEL? ÍGY KÖLTIK A TAGÁLLAMOK AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI ALAP MILLIÁRDJAIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.11.04.


Az Átlátszó is részt vesz abban a nemzetközi újságírói együttműködésben, melynek célja az uniós helyreállítási pénzek költésének nyomonkövetése a tagállamokban. A gazdaság fellendítésére és a Covid19-járvány utáni helyreállítás támogatására indított alapból (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz) Magyarország egyelőre nem kaphat, mert a kormány mostanáig nem egyezett meg a Bizottsággal a “helyreállítási tervről”, vagyis arról, hogyan és mire költenék a pénzt. A tagországok számára elérhető összesen 723,8 milliárd eurónyi helyreállítási támogatás (Recovery and Resilience Fund) felhasználását ellenőrző újságírói projektet (Recovery Files) egy holland szervezet (Follow the Money) vezeti. Az együttműködés első cikke azt vizsgálja, mennyire (nem) vettek részt az egyes tagországok parlamentjei az érintett országok helyreállítási tervének a megalkotásában.


A magyar kormány májusban nyújtotta be az ország “helyreállítási tervét”, ezt megelőzően egyetlen, az ellenzéki képviselők által kezdeményezett parlamenti vitanap volt márciusban. Több forrásunk szerint ráadásul akkor még nem is a végleges tervet láthatták a képviselők. A kormány két változatát hozta nyilvánosságra ennek a dokumentumnak, de azt, hogy a kormány és a Bizottság között azóta is zajló tárgyalások milyen végleges dokumentumról folynak, nem tudni...

BALKAN INSIGHT: LEGYŐZHETŐ A FIDESZ - KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.11.04.


Krekó Péter cikkében leírja, hogy verhető a Fidesz, amit ő maga is érez, ezért is menekíti ki fideszes magánalapítványokba az állami vagyonok egy részét. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

A kínai-magyar kapcsolatokat dicsérte a Pekingbe akkreditált magyar nagykövet, Pesti Máté, kiemelve az 5G-s mobil technológiai rendszer kiépítésében a kínaiak vezető szerepét, amely lehetővé teszi az egyes ember széndioxid lábnyomának a csökkentését, hozzájárulva ezzel a civilizáció globális ökológiai rendszeréhez. Merthogy Európa első okos vasúti csomópontjának létesítése több cég, többek között a Huawei és a Vodafone Hungary együttműködésével ezt a technológiát alkalmazza Magyarországon – írja a Global China Daily. Kína emellett a megújuló és a tiszta energiákra épülő projektekben is vezető szerepet játszik, legfőképp a napelemek létesítésében és a lítium elemgyártásban. Pesti szerint a vasúti közlekedés a fenntartható fejlődés ökológiailag legtisztább formája. Mindezzel a hazánkban november 29-re tervezett Fenntarthatósági Expóra hívja fel a közvélemény figyelmét, mivel ez Közép-Európában az egyik legnagyobb nemzetközi rendezvénynek tekinthető.

Krekó Péter adott közre hosszú elemzést a Balkan Insight nemzetközi portálon nagyon hatásos címmel: az ellenzék új arca – azaz Márki-Zay Péter, akiről Orbán olyan képet fest, mintha a múltat jelentené. Szerinte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a vidék meggyőzéséért sokat kell még dolgoznia, ráadásul Orbánék máris hozzáláttak a karaktergyilkossághoz. Megjegyzi, hogy az előválasztás előtt nagyon alacsony, 21%-os támogatottságot mértek neki, aztán Karácsony taktikai húzásának következtében 57%-ra felszökött a támogatói tábor részaránya. S ez erős legitimációt ad számára az ellenzék soraiban. Érdeme, hogy pártonkívüliként meg tudta szólítani, sőt az urnákhoz vinni azokat, akik általában véve csalódtak a pártpolitikában. Rajtuk kívül odafigyeltek rá a fiatalok és a városi értelmiség is. Illik a korszellembe, azaz olyan, kívülről jött politikusok sorába, mint Trump, Macron, Zelenszkij ukrán elnök, Igor Matovics szlovák és Andrej Babis cseh kormányfő. Ellenben korántsem populista, tekintve például a fiskális fegyelmére utaló kijelentéseket. Azonban meg kell erősíteni a Mindenki Magyarországa Mozgalmát. Ugyan látszik némi törésvonal a Gyurcsány-Dobrev és Márki-Zay között, amit feltehetően meglovagol Orbán, ám aligha fogja ezzel megbontani az ellenzéki egységet. S noha erősödik a közvéleménykutatások szerint az ellenzék, de a biztos győzelemhez legalább 4-5%-os fölényre van szükség. Krekó leírja, hogy verhető a Fidesz, amit ő maga is érez, ezért is menekíti ki fideszes magánalapítványokba az állami vagyonok egy részét.

Krekó Péter adott közre hosszú elemzést a Balkan Insight nemzetközi portálon nagyon hatásos címmel: az ellenzék új arca – azaz Márki-Zay Péter, akiről Orbán olyan képet fest, mintha a múltat jelentené. Szerinte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a vidék meggyőzéséért sokat kell még dolgoznia, ráadásul Orbánék máris hozzáláttak a karaktergyilkossághoz. Megjegyzi, hogy az előválasztás előtt nagyon alacsony, 21%-os támogatottságot mértek neki, aztán Karácsony taktikai húzásának következtében 57%-ra felszökött a támogatói tábor részaránya. S ez erős legitimációt ad számára az ellenzék soraiban. Érdeme, hogy pártonkívüliként meg tudta szólítani, sőt az urnákhoz vinni azokat, akik általában véve csalódtak a pártpolitikában. Rajtuk kívül odafigyeltek rá a fiatalok és a városi értelmiség is. Illik a korszellembe, azaz olyan, kívülről jött politikusok sorába, mint Trump, Macron, Zelenszkij ukrán elnök, Igor Matovics szlovák és Andrej Babis cseh kormányfő. Ellenben korántsem populista, tekintve például a fiskális fegyelmére utaló kijelentéseket. Azonban meg kell erősíteni a Mindenki Magyarországa Mozgalmát. Ugyan látszik némi törésvonal a Gyurcsány-Dobrev és Márki-Zay között, amit feltehetően meglovagol Orbán, ám aligha fogja ezzel megbontani az ellenzéki egységet. S noha erősödik a közvéleménykutatások szerint az ellenzék, de a biztos győzelemhez legalább 4-5%-os fölényre van szükség. Krekó leírja, hogy verhető a Fidesz, amit ő maga is érez, ezért is menekíti ki fideszes magánalapítványokba az állami vagyonok egy részét.

Az Orbán-kormány családpolitikájáról fest pozitív képest a CBN, az amerikai Chirstian Broadcasting Network, amely Budapestre jött, hogy interjút készítsen ennek részleteiről Novák Katalinnal, a családokért felelős tárca nélküli miniszterrel, a politika emelkedőben lévő csillagával. Aki elmondja, látva a látványosan romló adatokat, azt, hogy négy évtized alatt 10%-ot csökkent a lakosságszám, dönteni kellett, hogy menekülőket, migránsokat fogad be az ország, vagy a fiatalokat ösztönzi családalapításra és az abortusz mellőzésére. Részletesen beszél a Fidesz-intézkedésekről, többek között a négygyerekesek adómentességéről, a lakástámogatásról. Tíz év alatt 83%-kal nőtt a házasságkötések száma és 41%-kal radikálisan csökkent az abortuszoké. Megemlíti a Brüsszellel való összetűzést is az LMBTQ-ellenes törvényre utalva. Nyilatkozik Kovács Zoltán szóvivő, illetve Németh Sándor is, a Hit Gyülekezet alapítója, aki megerősíti, támogatja a kormány családtámogatási politikáját. Végül Novák kijelenti, a kormány családpolitikájának nincs alternatívája.

ORSZÁGUNK VEZETŐI ISMÉT BEBIZONYÍTOTTÁK: SEMMI SEM TÚL DRÁGA SZÁMUKRA, HA A KOREAI MULTIK KEGYEIRŐL VAN SZÓ

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.11.04.


Dél-koreai elnök 20 éve nem járt Magyarországon, de mivel gombamód szaporodnak az újabb és újabb akkumulátor, illetve az elektromos autóipart kiszolgáló egyéb gyárak, éppen itt volt az ideje személyesen is kifejezni, mennyire borzasztóan hálásak vagyunk azért, hogy a koreai beruházásoknak köszönhetően mi lehetünk Európa akkumulátor nagyhatalma.

Kedden érkezett Magyarországra Mun Dzse In dél-koreai elnök és vele több dél-koreai vállalat vezetője, akiket a magyar kormány annak rendje és módja szerint alaposan körbe is udvarolt. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ő csak a legjobbat mondhatja el a Magyarországon lévő koreai cégekről, fantasztikus beruházásaik vannak itt – írja az MTI. „Nagyon becsületes emberek”, minden megállapodást betartanak, a határidők teljesülnek, nagyon szeretünk velük együttműködni – mondta Orbán Viktor a dél-koreai elnök fogadásakor.

A Samsung, az SK Innovation és a Lotte Aluminium vezetőivel tárgyaló Szijjártó Péter külügyminiszter szerint „Egyértelmű sikertörténet a Magyarország és Dél-Korea közötti gazdasági együttműködés, ami abból is látszik, hogy az elmúlt húsz évben a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene a tízszeresére nőtt”. És ezzel még korántsincs vége a sikertörténetnek: a külügyminiszter úgy látja, a magyar beruházási környezet továbbra is a legkedvezőbb Európában, ami fontos ahhoz, hogy minél nagyobb szeletet sikerüljön kihasítani a dél-koreai vállalatok kontinensünk iránti növekvő érdeklődéséből.

Szijjártó rámutatott, hogy a dél-koreai vállalatok vezető szerepet játszanak az elektromos autóiparban a világpiacon, s ők diktálják a tempót az elektromos akkumulátorok gyártásában. Ezek a cégek pedig hatalmas kapacitásokat hoznak létre Magyarországon, aminek köszönhetően az ország az elektromos autóipar európai zászlóshajójává válik, illetve részben már vált is.

Túllépve a furcsa képzavaron, álljunk meg itt egy percre: megkérdezte bármelyik kormánypárti politikus a gödieket, a koppánymonostoriakat, a sóskútiakat, a tárnokiakat vagy az iváncsaiakat, hogy fel akarnak-e szállni erre a zászlóshajóra?

Hol van olyankor a híres konzultációs kedv, amikor a lakosok elviselhetetlen zajra panaszkodnak, amikor nem tudják már azt a nyugalmat élvezni, amiért a kertvárosba költöztek, menekülni pedig nem tudnak, mert napról napra értéktelenedik el a házuk, amelyre rátelepedett egy ipari komplexum? Hát sehol.

Országunk vezetői tegnap ismét bebizonyították: semmi sem túl drága számukra a gazdasági növekedésért. Rezzenéstelen arccal dicsérgetik azokat a koreai multikat, akiknek brutális bevételénél csak a lakosságnak okozott szenvedés nőtt nagyobbra magyarországi letelepedésük után. Még csak meg sem próbálnak a saját hazánkban, a saját adómilliárdjainkból megtámogatott nagyvállalatokkal szemben alkupozíciót kiharcolni nekünk, a népnek, amelyet elvileg képviselnek...

SOK CÉG HATALMAS KOCKÁZATOT VÁLLALNA A KÖTELEZŐ OLTÁSSAL, NEM IS MERIK MEGLÉPNI

G7.HU
Szerző: DEBRECZENI ANNA, JANDÓ ZOLTÁN
2021.11.04.


A lapunknak nyilatkozó cégek közül egyetlen egy sem tervezi, hogy kötelezővé teszi alkalmazottai számára a koronavírus elleni védőoltást. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben jelentős részük elég nagy kockázatot is vállalna egy ilyen lépéssel. Ha nagyszámú alkalmazott esik ki emiatt, jó eséllyel nem tudják pótolni őket, ami a működést is veszélyezteti. Jó gyakorlatok azonban vannak a védekezés hatékonyságának növelésére és az oltási hajlandóság javítására is.

A kisker láncok döntöttek, a többiek kivárnak

Nagyon sok cég még kivár, esetleg felméri a várható következményeket, akik pedig már döntöttek, azok nem írják elő a koronavírus elleni oltás felvételét alkalmazottaik számára. Röviden így foglalható össze a G7 cégek körében végzett felmérése. Az elmúlt napokban megkerestük az ország legnagyobb foglalkoztatóit, illetve több mint hatvan kis- és középvállalatot is. Bár nagyjából csak a vállalatok negyedétől kaptunk választ, ezek is elég jól mutatják, milyen dilemmákkal szembesülnek a cégek, és mik befolyásolják leginkább a döntésüket...

RAINER M. JÁNOS: NAGY IMRE BIZONYOS ÉRTELEMBEN ORBÁN VIKTOR FÉTISE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.11.04.


Hatvanöt éve általános szovjet támadás indult Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai objektumok ellen. Négy nappal korábban Nagy Imre miniszterelnök kihirdette Magyarország semlegességét, és kilépését a Varsó Szerződésből. 1956. november 4-én hajnalban az ungvári rádió közleményt sugárzott, amelyben Apró Antal, Kádár János, Kossa István és Münnich Ferenc - a Nagy Imre-kormány volt miniszterei - bejelentették, hogy minden kapcsolatot megszakítottak a kormánnyal, s kezdeményezték a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását Kádár János vezetésével. Ezek után hangzott el Nagy Imre drámai hangú rádióbeszéde: "Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével." 2001-ben november 4-ét nemzeti gyásznappá nyilvánították. Rainer M. János történésszel arról beszélgettünk, mégis miért van az embernek olyan érzése, hogy mintha az egész 1956-os forradalom emlékezete halványulni kezdett volna.


- Ön mit tart a legtragikusabbnak a november 4-én történtekből?

- Ez volt a támadás napja. Nem tudnék külön részletet kiemelni, nem tudnék különbséget tenni a tragédia egyes részletei között. Minden, ami akkor történt számomra egy és ugyanaz. Tragédia...

ÉGBŐL POTTYANT MIGRÁNCSMESÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.04.


No most. Az van, ha netán Rogán propagandista helikopterrel iramlik ebédelni, mint az szokásban van nála, akkor a minisztériuma által megrendelt és leforgatott riogató kisfilm bávatag hősnője fölnéz a levegőégre, amikor meghallja a rotorok csattogását, és sűrűn kereszteket vetve futmenekül azt sivítva, hogy Szűz Mária idesanyám, gyönnek a migráncsok. Mindmeghaluk minimum, de esetleg meg leszünk erőszakolva elveszítvén munkánkat, miközben a turbános ember arab számokat suttog a fülünkbe. Reményeim szerint jól érzékeltettem azt a kilátástalan, rettegő butaságot, amely Rogán minisztériumának filmjéből sugárzik, és „Helyszíni beszámoló a migrációs helyzetről a déli határról” címmel vonul majd be a filmtörténetbe.

Tegnap volt alkalmunk láthatni a műalkotást, és ekkor lett világos a kedves vezető előző napi, a határvédelemre pénzt tarháló levele. Hogy az nem szimpla surmóság, hanem a stratégia része, aminek ez a film is egy bimbaja volt. Feltehetőleg Bakondi elvtárs mindezek után beköltözik az M1 stúdióba, kap ott egy kis zugot gumimatraccal vagy baldachinos ággyal, hogy egy kis smink után bármely pillanatban adásba ülhessen elmesélni, hány százezren rázzák ott délen a kerítést mint valami rumbatököt, csattog a véres foguk, hogy keresztény magyari kisdedet óhajtanak vacsorálni, és nagyikat leteperni a sarokban. Szóval, sóhajt fel az ember, akkor megint ez lesz, ezt halljuk tavaszig, mert a gyurcsányozás már nem elég termékeny, nem kellően riasztó a Feri.

A Mórahalmon megszólaltatott statiszta Rogán minisztériumának filmjében mutatja az életérzést, ami mintegy megüli őtet, és ez az alábbiakban összegezhető: „most nagyon kezdek újból félni, mert újból iszonyatos nagy hullám jön”, „már megint jeleznek a rendőrök egymásnak, kereng fenn a helikopter”, „elnéptelenednek a falvak, mert a migránsok mindenütt ott vannak”, „megtámadják a lakosokat”. Látjuk, midőn a néptelen falvakban támadnak meg mindenkit a migráncsok, és máris előttünk van a luk a dramaturgiában. Föl kellett volna kérni Kálomistát, tegye rendbe ezt is, és visongjon, hogy nem akarják megnézni az emberek. Emlékszünk, hogy tán két napja csoportosított át kormányunk újabb ötmilliárdot Rogánnak, és látjuk is, mire...

NÁLUNK A LEGMAGASABB A REPRODUKCIÓS RÁTA A VILÁGON – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA BLOG
Szerző: huppa.hu
2021.11.04.


Újra berobbant a járvány Magyarországon


A negyedik hullám enyhítéséhez már egy újabb oltási kampány sem lenne elég.

Gulyás Gergely ügye, mint állatorvosi ló

Egyébként mit csinált Münchenben Gulyás Gergely…?

Ujhelyinél betelt a pohár

A szocialista EP-képviselőszerint a kormányzati szereplők vélhetően azért dobálják egymás között ezt az ügyet, mert a magyar adatok érdemben eltérhetnek más, nyugati országok hasonló adatsoraitól. Hozzátette: nagy valószínűség szerint Magyarországon az átlaghoz képest jóval nagyobb arányban szorulnak kórházi kezelésre oltott személyek, ennek magyarázatát pedig leginkább az idős korosztály Sinopharm-vakcinával történt átoltásában kell keresni.

Megvan, hol tűnhet el először a Covid

Ha egy ország belép az endémiás szakaszba, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz félnivalónk a betegségtől.

A teljesítőképessége határához közelít a leterhelt horvát egészségügyi rendszer

A sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak.

Nem engedték be Ukrajnába a szlovákiai Szövetség elnökét

A felvidéki magyar politikus az MTI-nek azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, mivel korábban sosem járt Ukrajnában, és más országokban sincs tiltólistán.

Több törvényt módosítanak, hogy ingyen kijátszhassanak állami tulajdonú sportlétesítményeket

A törvény indoklásában nem adnak érdemi magyarázatot arra, miért kerülhet ingyen magánkézbe állami vagyon (csak).

Demeter Szilárd nagyot ment

Azt mondta, ahol az iskolákba beviszik a nemváltásról szóló érzékenyítést, ott négyszázszorosára nőtt az ilyen műtétek iránti igény.

Nyáron még ellenezte, ősszel már támogatta a magyar kormány a globális minimumadó bevezetését

A kormány megígérte a multiknak, hogy kárpótolja őket a globális minimumadó miatt.

Közpénzből tuningolják magukat a magyar ingatlanos mogulok

A legnagyobb hazai ingatlanos vállalkozások eddig több mint 300 milliárd forintnyi közpénzt szívtak le az MNB Növekedési Kötvényprogramjának segítségével.

Újabb túlterheléses támadás érte a Central Médiacsoportot

A napokban a Hang.hu-t, a 168.hu-t, a Pesti Tv-t és a Klubrádiót is túlterheléses támadás bénította meg. Korábban számos más oldalt is támadás ért az elmúlt hetekben.

Államtitok megsértésével vádolnak finn oknyomozó újságírókat, börtön vár rájuk

Finnország vezető napilapja 2017. december 16-tól kezdve cikksorozatban számolt be azokról a tervekről, amelyek nagyobb hatáskörrel ruháznák fel a finn biztonsági szolgálatokat a belföldi és külföldi megfigyelések és titkos műveletek végrehajtása során.

Az unió nem ad pénzt a kerítésre

A levelet, amelyben a pénzt kérted, sajnos nem kaptuk meg…