2016. november 12., szombat

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A FŐVÁROSI KÖZVÉCÉKKEL KAPCSOLATBAN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.11.10.


Az Utcajogász a Blaha Lujza téri jogsegélyszolgálat működtetése során gyakran találkozik olyan esetekkel, amikor közterületen tartózkodó hajléktalan embereket azért büntetnek meg köztisztasági szabálysértés miatt, mert a közterületen vizeltek vagy ürítettek székletet. A Város Mindenkié is rendszeresen kap megkereséseket magánszemélyektől, hatóságoktól és civil szervezetektől is, amelyekben a főváros közterületein uralkodó állapotok miatt panaszkodnak a csoportnak. A Város Mindenkié és az Utcajogász közös közvécé kampánya keretében közérdekű adatigénylésekkel fordultunk a fővárosi kerületekhez, hogy megtudjuk van-e más esély a bokron vagy a kapualjon kívül.
  1. Hány hajléktalan ember tölti napjai nagy részét Budapest közterületein?
Az NRSZH által hozzánk eljuttatott adatok szerint 2015 végén 6259 férőhely volt a budapesti hajléktalanellátó intézményekben, amelyek a téli időszakban lényegében mindig maximális kapacitáson működnek, vagyis ennyi ember biztosan hajléktalan a fővárosban. Ezen kívül, a Február Harmadika Munkacsoport minden évről évre felmérést készít olyan hajléktalan emberekkel, akik kapcsolatban vannak szállókkal vagy utcai szolgálatokkal. Noha a felmérés célja nem az, hogy a hajléktalan emberek számát megállapítsa, az a következtetés levonható belőle, hogy legalább hány ember volt aznap biztosan az utcán. 2016. február 3-án 1130 közterületen élő ember válaszolt a felmérés kérdéseire, vagyis a szállók lakóin túl ennyi ember biztosan az utcán élt. Összességben tehát naponta több ezer hajléktalan ember használja a főváros közterületeit és közülük sokan huzamosabb ideig is ott tartózkodnak.
  1. Miért speciális a hajléktalan emberek helyzete?
A hajléktalan embereknek pont ugyanazokat az igényeiket kell kielégíteniük, de összehasonlíthatatlanul nehezebb körülmények között, mint azoknak, akiknek van otthonuk. A hajléktalan emberek több órára, akár egész napszakokra, vagy egész napra az utcára kényszerülnek, így a magánszféra teljes hiánya mellett kénytelenek kielégíteni alapvető szükségleteiket: közterületen esznek és a biológiai igényeiknek megfelelően vizelnek, valamint székletet ürítenek. Ez pedig sok esetben bokrokban, kapualjakban, elhagyott telefonfülkékben történik, mert erre nincs igazán máshol lehetőség.

A hajléktalan emberek számára különösen problematikus a közvécék hiánya, mert egyfelől nagyobb részben a társadalmi előítéletek, kisebb részben a térítési díj, illetve a fogyasztási kötelezettség miatt kevésbé van lehetőségük igénybe venni az alapvetően nem illemhely célú, de vécével rendelkező egységeket (mint például gyorséttermek, kávézók, bevásárlóközpontok). Másfelől pedig amikor - jobb híján - közterületen végzik a dolgukat, még jól meg is büntetik őket.

A szabálysértési rendszerről szóló egy, még nem publikált tanulmányban szerepel egy kerületi kormányhivatal szabálysértési ügyekért felelős osztályvezetőjével készített interjú, ami alapján a köztisztasági szabálysértések legnagyobb része (kb. 75%-a) a hajléktalan embereket érinti. Azt is tudjuk, hogy 2015-ben csak Budapesten több, mint 5000 esetben állapította meg a szabálysértési hatóság a Szabstv. 196. § (1) a) pontja szerinti köztisztasági szabálysértési tényállás megvalósulását. Viszont fontos, hogy az előző adat nem kizárólag vizeléssel vagy székletürítéssel megvalósított köztisztasági szabálysértések száma, mert a szemeteléssel, rágókiköpéssel vagy zsebkendőeldobással megvalósult köztisztasági szabálysértések is ezt a számot gyarapítják.
  1. A Város Mindenkié és az Utcajogász szerint rendben van közterületen vizelni?
Nincsen rendben. De embereket csak azért megbüntetni, mert nincs hova elmenniük vizelni, még kevésbé van rendben...

ITT OLVASHATÓ

A 4+1 LEGNAGYOBB HIBA, AMIT EGY 35 MILLIÁRD FORINTOS PÁLYÁZATRÓL TUDNOD KELL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Milanovich Dominika
2016.11.10.

 
Tizenkilenc perc alatt el tudsz készíteni egy egyszerű ételt. Meg tudod mosni és szárítani a hajadat. Tizenkilenc perc elég idő ahhoz, hogy felolvass egy mesét egy kisgyereknek. Ennyi idő alatt néha sietve megebédelsz, olykor ennyi ideig halogatod reggel a felkelést. Ha vonatra szállsz egy városban, tizenkilenc perc alatt egy egészen más világba juthatsz. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a társadalom peremére érkezz.Nyomasztó a kietlenség, nincs egy bolt, kocsma vagy bármi a közelben. Ez már a puszta, a margó, a láthatatlan. Az intézet - ahol fogyatékossággal élő emberek élnek - innen még másfél kilométer gyalogútra van.
Ma Magyarországon 23 000 ember él ilyen és ehhez hasonló totális intézményekben. Pedig ezeknek az emberek joga van a közösségbe történő beilleszkedéshez, ennek segítése az állam nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettsége.
 
Tavaly és idén nyáron a kormány civil szakértőkkel közösen dolgozta ki, hogy miképpen lehetne megszüntetni az intézményeket és helyettük az egyéni igényekre odafigyelő, közösségi lakóformákat létrehozni. Hat intézmény bezárásra is került, ami által 600 ember kapott lehetőséget egy élhetőbb életre.
A kormány ősszel kiírt egy 35 milliárdos EU-s pályázatot a további intézménytelenítésre. Ezzel 8 - 10 000 embert lehetne segíteni abban, hogy kisebb támogató közösségben élhessen! Ez olyan, mint amikor azt hiszed, hogy a kedvenc sportolód nyerni fog. Tudatos, jól játszik, óriási lehetőség küszöbén áll. Majd megremeg, előtörnek a régi rossz beidegződések és veszélybe kerül a továbbjutás. Öt olyan óriási hibát vét, amik az eredeti célkitűzéseivel ellentétesek.   
Következzen hát egy 35 milliárdos pályázati kiírás 4 + 1 legnagyobb hibája:
 

ORBÁN VÁTESZ, TRUMP PRÓFÉTA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Farkas György
2016.11.09.


...A nép szereti a meséket. A mesemondókat is. Szereti azt is, ha etetik. Ha azzal etetik, hogy nagy a baj, a nép hajlamos azt hinni, hogy legalábbis mesebeli hősnek kell lennie annak, aki azt elhárítja. A nép választott vezetőinek tehát mindig jól jön, ha nagy a baj. Akkor annál nagyobb a hatalmuk, szinte bármire kérhetnek felhatalmazást, mondván, mekkora a felelősségük, népük iránt.

Így persze egyre nagyobbnak látszanak ők is, alig fér fejük fölé már egy felettes én. Egyre fojtogatóbb a magányuk, amiből sokszor csak annyi látszik még,
hogy a nép választottja már kordonok mögül kénytelen beszélni népéhez, testőrök védik házát, és minden léptét, amikor népe közé megy. A választott vezető élete tehát egyre nehezebb. Helikopterbe, magángépbe kell ülnie már akkor is, ha olyan egyszerű dolgot szeretne tenni, mint népe egyszerű gyermekei közül bárki, ha meg akar nézni egy meccset, el akar menni egy lagziba.

Két nép van

Minél nagyobb a baj, annál nagyobb a felelősség, és akit felruház a világ ezzel, annak már alig van esélye, hogy bármi érdemit is tudjon az őt körülvevő világról. Ő nem vár a kórházban, számára nincs várólista, nem ül metrón, nem nagyon érdekli, ha füstöl. Minek tenné sínre, amikor ott az autó, neki pedig nagy és szent céljai vannak. Az embereknek erre két reakciójuk van,
gyűlölik vagy istenként imádják az embert, aki ugyan egykor közülük való volt, de hát hatalma lett. Az ember ott fent, az egyiknek már-már szent, a másiknak csak egyszerű gazember. Az egyiknek törvényszerű a hatalomvágya, a pénzéhsége, a másiknak törvénytelen. A nép, mint olyan, nincs is már. Két nép van.

A nép választott vezetőjének ez voltaképpen nem is számít, tőle fütyülhetnek rá. Ő fütyül a fütyülőkre, ott a magasban ez tényleg lényegtelennek tűnik, a sok fontos ügy mellett a népszerűség egy időre elhanyagolható kérdés. A hatalomban már tényleg magányos az ember, olyannyira, hogy a kordonon belül már egyáltalán nincs olyan, aki emlékeztetné, milyen is volt kordonbontó korában.
Trump is készül az elnökségre, miközben tüntetnek ellene. A CNN közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége sem örül Donald Trump győzelmének. Az amerikai hírtévé gyors felmérése szerint csak 27 százalék örült Trump győzelmének, 20 százalékot nyugtalanított, 36 százalékot megrémített az eredmény...

ITT OLVASHATÓ

NA, MOST LETT ELEGEM!

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.11.12.


Megy itt kérem a kérlelhetetlen megfélemlítés, a szocialista pártállami módszerek elbújhatnak az Orbán-daráló mellett!

A nagyon régmúltban szebb napokat látott Terry Black lelkiismerete valami csoda folytán – zsarolás?, pénz?, esetleg egy műsor ígérete? – a minap ébredt tudatára és egészen a Lokál nevű nyomtatott papírhoz űzte-hajtotta, hogy feltárja a sötét titkot, miszerint a sok más fontos és szép tulajdonsága mellett homofób Vona Gábor, a Jobbik elnöke 2001 és 2003 között előszeretettel látogatott homoszexuális orgiákat. Arról nem szól a fáma, hogy utána átnyergelt-e az úr, vagy csak Terry veszítette őt szem elől.

Nem akarok tudni senki szexuális szokásairól! Ami ebben az ügyben érdekes lehet az az, hogy pont most ébredt öntudatra Terry Geréb Black, amikor Vona szembe ment a megkérdőjelezhetetlennel, minden magyarok első közszolgájával. Megy itt kérem a kérlelhetetlen megfélemlítés, a szocialista pártállami módszerek elbújhatnak az Orbán-daráló mellett! És ez az a pillanat, amikor kötelessége minden magára kicsit is adó demokratának – szégyen ide, szégyen oda – a kikezdett Jobbik-vezér mellé állni. Ugyanis teljesen mindegy, hogy van-e igazságalapja a vádnak, vagy sem, ez magánügy. Csakis rá, a családjára, és, ha van, akkor a harmadik félre tartozik...


ITT OLVASHATÓ

A POLITIKAI KORREKTSÉG ALKONYA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.11.12.


"Úgy döntöttem, hogy gazember leszek
S utálom e kor hiú gyönyörét."

Shakespeare - III. Richárd
Fordította: Vas István

Nincs semmi meglepő abban, hogy a politikai élet szereplői közül egyre többen tartják magukat távol a politikailag korrekt magatartástól. Jóval könnyebb közvetlenül az emberek szemébe hazudni, majd később mindent letagadni, amikor ez hasznosnak bizonyul, mint meggyőzni őket az igazságról és annak következményeiről.

Egy jól időzített csúsztatás, félrebeszélés, blöff hallatán sokakat tölt el elégedettség. A kíméletlen igazság ezzel szemben szörnyen elkeseríti őket és mély szomorúsággal tölti el lelküket. Ennek elkerülése érdekében gátlástalanul, meggyőzően hazudozó politikusokra van szükség. A valótlanságot könnyedén lehet igazítgatni, hajlítgatni, alakítgatni, a túlságosan merev valóságot ezzel szemben nem.

Nagybátyám, Walter Shahid von Dortmund, az Egyenlítői Ruhr-vidék köztársasági elnöke az igazság eme kellemetlen és haszontalan természetét már politikai pályafutásának legelején felismerte. Ez a felismerés nagyban hozzájárult sikereihez és hatalmának megszilárdításához. Külön minisztériumot állított fel abból a célból, hogy jó minőségű, tetszetős hazugságokat állítsanak számára elő. A Tájékoztatási és Szórakoztatási Minisztérium költségvetése mindig előnyt élvezett az olyan haszontalan tevékenységekkel szemben, minta az egészségügy, illetve az oktatás.

„Tudatlanul sokkal könnyebb boldognak lenni és ezzel könnyedén csökkenthetjük a különböző filozófiai irányzatok okozta öngyilkosságok számát is” — mondogatta többször is a nagybátyám. Az említett boldogság elérése érdekében erősen korlátozta az írásbeliséget, valamint csökkentette az Egyenlítői Ruhr-vidék területén leírható szavak számát. Szigorúan büntette a túlzásba vitt tanulást, illetve az illegális oktatást.

A sajtó szép lassan a sokat látott, 98 éves Shad Hashim Hassan kezébe került, aki történetesen az elnök kiváló egészségnek örvendő nagyapja volt. Az ország lakosságát így semmi sem zavarhatta meg optimista szemléletük kialakulásában.

Országunkat valamikor a németek gyarmatosították, de azt ma már nem lehet pontosan tudni, hogy mikor. Öt vagy hat dátum is elterjedt ezzel kapcsolatban, de az egyikre se találtak kielégítő bizonyítékokat. A legvalószínűbbnek 1897. március 5. tűnik, mivel ekkor alapították az Egyenlítői Ruhr-vidék legelső bajor sörözőjét.

A németeknek nem nagyon volt idejük távoli gyarmatukkal foglalkozni, mivel gyakran keveredtek világháborúkba, amiket aztán rendre el is veszítettek. Az Egyenlítői Ruhr-vidék államformája emiatt a legtöbbször háborús jóvátétel volt. A két világháború között országunk egyszerre volt francia, holland és brit gyarmat. Diplomáciai látogatásokkor a vendégeket mindig megkérték arra, hogy válasszák ki a számukra megfelelő nemzeti lobogót és himnuszt. Egy adminisztrációs hiba következtében 1932-ben az ország három hónapra spanyol fennhatóság alá került. 1950-ben a gyarmatosítók végül megunták az állandó kavarodást, így az ország az egyszerűség kedvéért elnyerte az önállóságát.

Walter Shahid von Dortmund elnök esetében politikai korrektségről azért sem érdemes beszélni, mivel ő maga erről soha életében nem hallott, hazudni viszont kiválóan tudott.

Bácsikámnak még a neve is szinte teljes mértékben hazugság, mivel tulajdonképpen csak Shahid igaz belőle. Valójában Amr Shahid Hassanként született 1948-ban egy kis faluban, Ngko-Ubn-Irfmen-ben, amely mára az ország nyüzsgő fővárosává vált. Von Dortmund elnök saját állítása szerint több évig szolgált a Bundeswehrben. Bátorsága és rátermettsége elismeréseként itt adományozták számára a Walter nevet. Miután leszerelt, gyorsan elvégezte a Humboldt Egyetemet, ahol doktori fokozatot szerzett csillagászatból. Mindezeknek kissé ellentmond az a tény, hogy nagybátyám soha életében nem hagyta le az Egyenlítői Ruhr-vidék területét, doktori fokozatát pedig állítása szerint a von Dortmund cím jelzi. Valószínűleg összekeverte a német nemesi családnevekkel.

Az Egyenlítői Ruhr-vidék köztársági elnökének bácsikámat nem megválasztották, csupán ügyesen elterjesztette saját magáról ezt. 1974-ben kitartóan teleragasztgatta az országot a plakátjaival, melyen az arcképe alatt az szerepelt, hogy „Éljen Walter Shahid von Dortmund, a dicsőséges Egyenlítői Ruhr-vidék örökös köztársasági elnöke!”. Egy idő után ezt senki sem kérdőjelezte meg, amihez valószínűleg nagyban hozzájárulhatott a tekintélyt parancsoló, egzotikus hangzású von Dortmund név is.

Az ország akkori, teljes mértékben elképedt miniszterelnökét letartóztatta, aki egy idő után elismerte azt a tényt, hogy a miniszterelnök szó az ugyanazt jelenti, mint a köztársasági elnök, csak egybe írják. Walter Shahid von Dortmund kiterjedt rokonsága és baráti köre ezután átvette az ország irányítását. A köztársasági elnök ezt a tettét azzal magyarázta, hogy nem akart számára teljesen ismeretlen embereknek kellemetlenséget okozni azzal, hogy a belegyezésük nélkül kinevezi őket valaminek. Önmagát a központosított demokrácia elszánt hívének nevezte.

1979-ben az országban jelentős aranylelőhelyeket találtak. A köztársasági elnök kijelentette, ez csupán bajt, szenvedést és szerencsétlenséget zúdít az országára, ezért vállalta, hogy a veszélyes aranykészleteket a saját költségére eltávolíttatja az országból. Önfeláldozó tettének szerény hasznából elnöki palotának felépítette magának a Versailles-i kastély, nyári rezidenciának pedig a Téli Palota másolatát. Azért, hogy mindez a későbbiekben ne okozzon ellentmondást, az Egyenlítői Ruhr-vidék területén kötelezővé tette a négy évszak használatát.

Az ország szép lassan magántulajdonba került, így az elnök kénytelen volt a lakosságnak jutányos összegű lakbért felszámolni...


ITT OLVASHATÓ

MIT KERES A KDNP A KASZINÓSNÉ FÁNKOZÓJÁBAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.11.12.


Miközben Rogán Antal és szűkebb-tágabb maffiózó körének ügyködéseiről szinte minden nap kiderül valami ordas disznóság  – e tekintetben mérföldkőnek számít az Index tegnap megjelent oknyomozó cikke, amely fotókkal, videókkal, dokumentumokkal bizonyítja Kertész Balázs ügyvéd és pénzügyi intéző kulcsszerepét a tökélyre fejlesztett, sötét belvárosi ingatlanbiznisszel összefüggő közpénzszivattyú-rendszer kiépítésében -, Juhász Péter egyszemélyes ellenzék (tisztelet a néhány további kivételnek) tolja szorgalmasan a fostalicskát az V. kerületben. Ahol attól, hogy Rogán már nem polgármester és Kertész ügyvéd igyekezett gondosan eltüntetni maga után a nyomokat, továbbra is él és virágzik a korrupció hagyománya.

Ez meg úgy jön ide, hogy a belváros önkormányzati képviselője tegnap Facebook-oldalán Timike fánkozójával kapcsolatban osztott meg vicces részleteket. Mint ő is mondja, csepp ez a tengerben, de tökéletesen szemlélteti, hogy a kormánypárttal elszaladt az a ló, és nincs megállás...

...Juhász Péter azt állítja, hogy Timike fánkozója pontosan úgy kapott egy  jelentéktelen helyiséget a kormánypárt színeit viselő önkormányzattól, ahogyan Rogán haverjai annak idején: pályáztatás nélkül, pofára. Ez praktikusan egy önkormányzati pince, amit raktárként használ a fánkozó.

A sors iróniájának is nevezhető ívét az adja ennek a fánkozós történetnek, hogy a Mr. Funk szomszédságában lakik az V. kerületi KDNP irodája. Nem hajléktalanszálló, és nem is Juhász Péter irodája. Neki ugyanis – szemben piócáékkal – nem jár iroda a belvárosban, holott ő érdemi, politikai munkát végez. Igen, valószínűleg ez a baj.

Konkrétan az történt, hogy ebből a kihasználatlan helyiségből (önkormányzati tulajdon) hozzácsaptak egy darabot Vajnáné magántulajdonához. Ergo mivel a KDNP nevű élősködő párt, amelynek tagsága és választói valószínűleg kényelmesen elférnének ebben az irodában (enyhe költői túlzás), érdemi munkát aligha végeznek, kvázi fölösleges egy akkora helyiséget fenntartaniuk, amekkorát, kérvényezték az önkormányzatnál, amely megadta az engedélyt a megcsonkításhoz. Ehhez nyilván falat kellett kiütni, de legalább valószínűleg meg is éri nekik. Amennyiben Timike cukorbombái viszont hasznot is hoznak a láblógatással ellentétben.

Juhász kérdése, meg sokan másoké, akik a büdös életben nem nyithattak volna fánkozót a nem létező KDNP tövén: mivel az önkormányzat nem rendelkezett arról, hogy valaha is vissza kellene állítani eredeti állapotába a helyiséget, az V. kerület vezetése – minden gondos gazdával ellentétben – nem tartja fontosnak, hogy úgy kapja vissza a helyiséget, ahogy azt átadta. Majd jól eladják a levágott rész nélkül is...

ITT OLVASHATÓ

KOPPANHATNAK A TRUMPISTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.12.


Könnyen pórul járhatnak Trump hívei, ha megválasztott elnökük ebben az ütemben vonja vissza mindazt, amit a kampányban megígért. Trump először is eltüntette a website-járól a muszlimokkal kapcsolatos kijelentéseit, és a programjából törölte azokat az ígéreteit, hogy korlátozza muszlimok beutazását Amerikába. Akik a muszlimok gyűlölete miatt támogatták, máris hoppon maradtak.

A muszlimok üdvözölték a megváltozott álláspontot, remélve, hogy a cselekedetekben is tükröződik majd. Obamával való találkozása után pedig Trump bejelentette, hogy nem törli el az Obamacare-t, hanem csak változtat rajta. Őszintén szólva, ez rá is fér, de erről majd később. A kampányban ördögnek ábrázolt Obamáról viszont azt állította, hogy kedves és rendes ember, aki nagy benyomást tett rá.

Trump ezen kívül kijelentette, hogy azt szeretné, ha Amerika olyan ország lenne, ahol mindenki szereti egymást. Ez nagy pofon azt őt támogató keresztény vezetőknek, akik hallani sem akarnak arról, hogy mindenki szeresse egymást. Az egész kampány alatt gyűlöletre uszítottak azok ellen, akiket Trump is támadott, a melegek, a muszlimok, a bevándorlók, liberálisok ellen.

Mi lesz itt, ha meghallják a republikánus fehér keresztények, hogy mindenki szeresse egymást? Méghogy szeretet? Nem ezért választottak meg egy fasiszta programot hirdető szalonképtelen őrültet, hogy szeresse azokat, akiket ők gyűlölnek. De Trump nagyon őszintének látszik, mint aki megrendült azon, hogy megválasztották elnöknek, és átérezné ennek a súlyát.

Nagy meglepetést okozott első nyilatkozataival, amelyek után sorban hozzá kellett tennie, hogy ezek nem republikánus gondolatok, de komolyan gondolja őket. Odáig elment, hogy már Clintonon is túltett. Bernie Sanders baloldali programját hirdeti, hogy minden embernek legyen biztosítása. Senki ne maradjon magára az utcán, aki nem tud gondoskodni magáról, arról gondoskodnak.

Ha ez így megy tovább, és Trump meghatódva a megtiszteltetéstől, szíve minden jóságával szeretni kezdi az embereket, akkor meggyűlhet a baja a republikánus szélsőjobb képviselőivel, akiknek a megválasztását köszönheti. Azokkal, akik a politikai korrektség, az egyéni jogok, a szeretet és tisztelet kultúrájának végét ünnepelték benne.

Nem lehet tudni, hogy ez meghatódás és elérzékenyülés következménye, ami majd elmúlik, és visszatér a kampányban megismert gyűlölködő önmaga, vagy nem ez lesz, hanem Amerika kap egy fura figurát, aki plebejus együttérzéssel a demokratákat is megszégyenítő módon a nép embere lesz, és a kívülállását arra használja fel, hogy az ennek útjában álló akadályokat elsöpri. Vicces lenne.


Az egészben az lenne a legszebb, ha kiderülne, hogy nem ő itt a legnagyobb fasiszta, hanem a Tea Party és az evangéliumi karizmatikus kereszténység milliárdos pápái, akik a nyakába ültették a sunyiképű Pencét, akinek az inkvizitor feladatait kellene ellátni. Ez még rejtély, de az első megnyilvánulások nem zárják ki ennek lehetőségét sem.

Ebben az esetben nagy lesz a koppanás, mert Trump nem közülük jön, nem olyan fanatikus, mint a sunyiképű és sötét tekintetű Mike Pence vagy Ted Cruz lett volna. Trump nem egy fundamentalista, nem keresztény, enyhén szólva esendő bűnös ember. Nem biztos, hogy állami erővel akarja üldözni a bűnösöket, akiket ezek a farizeusok gyűlölnek.

Kétségtelen, hogy kedves nejével olyan kategóriába tartoznak, akik eddig vendégként sem léphettek volna be a Fehér Házba. Amit mondott a nőkről, nem megjátszás, nem szerep, hanem ő ilyen. De nem biztos, hogy fasizálni akar, a kaszinók világa nem így működik. Nála sokkal veszélyesebb a sunyiképű Pence, aki fundamentalista fanatikus, és a Bibliából akarja levezettetni a nem hívőkre vonatkozó világi törvényeket. Ennek a vége pedig mindig gyilkolás...


ITT OLVASHATÓ

TRUMP AZÉRT GYŐZÖTT, MERT A BALOLDAL ELJÁTSZOTTA A SAJÁT BÁZISÁT, ÚJ BALOLDALI POPULIZMUS KELL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.11.12.


Donald Trump győzelme után nem lehet másképp, mint alázattal írni. Én is azok közé az emberek közé tartozom, akiket végső soron váratlanul ért az amerikai mágnás győzelme – még ha racionálisan fel is fogtam, hogy ez nem egy kizárható lehetőség. Ugyanez volt a Brexit kapcsán is, és mindezzel nem vagyok egyedül. Bárki, aki nem előre legyártott mirelit-értelmezésekkel operál, ilyenkor csak egyféleképpen reagálhat: alázattal. Ez nem a düh és nem a gyász ideje, és nem is az apokaliptikus vízióké. Hanem alázattal meg kell nyílni a valóság előtt, amely épp ellentmondott neked, és alázattal befelé fordulni, megértésre törekedni.

A gyásznak és az apokaliptikus vízióknak már csak azért sincs itt az ideje, mert nem valami megsemmisítő csapás, elsöprő ellenforradalom történt. Donald Trump úgy nyert, hogy kevesebb szavazatot kapott, mint 2008-ban és 2012-ben a vesztes republikánus elnökjelöltek, John McCain és Mitt Romney. Sőt abszolút számokban még a vesztes Hillary Clintonnál is hajszálnyival kevesebb szavazatot kapott. Ennyi valószínűleg annak belátásához is elég, hogy nem a szexisták és rasszisták, a „szánalmasok kosarának” (© Hillary Clinton) hatalomra emelkedéséről van szó.

Ami történt, hogy az a politikai oldal, amelyet sokan magunkhoz közelebbinek gondolunk (még ha nem is tudunk vele száz százalékig azonosulni) vereséget szenvedett. Kikapott, elpáholták. Lehet, hogy a katolikus neveltetésem mondatja, de veszíteni csak méltósággal érdemes, és a méltóságos vereség csak alázattal lehetséges. Nyilván rengeteg oka van ennek a vereségnek, ezekről sokan sok helyen írnak is. Az is biztos, hogy Hillary Clinton politikai karaktere, vélt vagy valós alkalmatlansága is szerepet játszott, de azt azért érdemes belátni, hogy a mérsékelt baloldal és liberalizmus az euro-amerikai térségben vereségre áll. Valami valahol nagyon elromlott ebben a táborban.

Lehet elemezni a diskurzusokat, a karizmát, a víziót, bármit, de végső soron visszajutunk az alapokhoz: ezekre a politikai csoportokra már nem szavaznak elegendően a győzelemhez. Szétbomlott az a választói koalíció, amely hatalomra emelte és hatalmon tartotta ezeket a pártokat – a legújabbkori amerikai demokratáktól a német szociáldemokratákon át a magyar „balliberálisokig”. A magyar pártokból persze már az a törekvés is kiveszett, hogy megismerjék a magyar társadalmat, és a társadalmat alkotó csoportokat, szóval ez egy szélsőséges eset, de a tendencia máshol is érezhető...

ITT OLVASHATÓ

NEM TUD LESZAKADNI AZ ÁLLAMI PÉNZEKRŐL ORBÁN VEJE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.12.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
Perrel kell végrehajtatnunk az infotörvényt a Bírósági Végrehajtó Karnál
Csendben rohad
egy állami tulajdonban lévő épület Budapest belvárosában
Elfognák Pharaont,
ha most jönne, bár múltját korábban is ismerhették a hatóságok
Tovább gyarapodik
az Orbán család cégbirodalma
Nagy ügyet
nyert Strasbourgban a Helsinki Bizottság (és az Átlátszó)
 
Heti Top 5 – magyar sajtó:
 
Ellentmondások és új szálak a Népszava eladása után  (Hír24)
Tiborcz István új céget vett, és megint állami pénzek közelébe került (
Direkt36)
Összeférhetetlen lehet a Quaestor-botrány után távozó államtitkár új pozíciója
(444)
Nem könnyű bejutni az uniós pénzből épített tanösvényre (Index)
Összenő, ami összetartozik – Tiborcz és Vajna egy házban? (Index, 444)
 

ENNEK AZ ORSZÁGNAK SÜRGETŐEN SZÜKSÉGE LENNE EGY NŐI MINISZTERELNÖKRE. LEHET LIBERÁLIS, MELEG, CIGÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.11.11.


...Csak szólok, hogy az ország legalább fele nőkből áll. Egyetlen egy nő sem születik szakácsnak, takarítónőnek, gyermekgondozónak. Megtanuljuk ezeket. Pont úgy, ahogy egy férfi is képes megtanulni. Igaz ugyan, hogy az én párom nem politikus, csak egy mezei pasas, de még az életben nem jutott eszébe a férfiúi felsőbbrendűségére hivatkozni. Szemrebbenés nélkül bevásárol, ebédet főz, mosogat, tereget. Sőt, vasal is. Minden előzetes egyeztetés nélkül. Miután együtt és egymással élünk, külön tárgyalás nélkül is tudjuk, éppen melyikünk elfoglaltabb. Aki nem annyira, az többet vállal a házimunkából. Megnyugtatásul közlöm, hogy én is szoktam például füvet nyírni, csöpögő lefolyót szerelni, autót mosni. És mindettől én nő maradtam és a párom sem veszített semmit a férfiasságából.

Jó lenne már tudomásul venni (esetleg felfedezni, akinek nem tűnt volna fel), hogy nincs ok büszkének lenni sem arra, hogy valaki milyen nemű, sem a szexuális irányultságára és még ezer dologra nem kell mellet döngetni. Becsületes, normális embernek kell lenni és ennyi.

A végére még annyit: valaki a nagy pofozkodásban belegondolt-e abba, hogy hány nőt sikerült megsértenie? És arra vajon gondolt-e valaki, hogy hány meleg ember lelkébe gázolnak bele, hány olyan szülőbe rúgnak, akinek meleg a gyermeke? Egyáltalán, mi köze lehet az emberi minőségnek ahhoz, hogy férfi, vagy nő valaki és hogy heteroszexuális, vagy homoszexuális?

Ennek az országnak égetően szüksége lenne egy női miniszterelnökre. Lehet liberális, meleg és cigány. Egyszerre. Hogy megértsük, nem ezen múlik. Lehetséges, hogy ideje lenne összefognunk nekünk, nőknek. Ha már amúgy is besorolódtunk a másodvonalba, mint főállású sikaművészek, fogjunk seprűt és takarítsuk ki végre a lomot. A saját életünkből is, a parlamentből is.
 

TÖRVÉNYELLENESEN SZÜNTETTÉK MEG AZ SNI GYEREKEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: OS
2016.11.12.


A konkrét átszervezési problémák és hiányosságok mellett az ellentmondásos törvényi szabályozásra, az egyetértési és véleményezési jog érdemi gyakorlásának fontosságára is felhívta a figyelmet az alapjogi biztos abban a jelentésében, amelyet egy XV. kerületi, sajátos nevelési igényű gyermekeket is oktató iskola megszüntetése kapcsán indított vizsgálatról adott ki. Az ombudsman szerint sokkal jobban kellene figyelni a kiszolgáltatott helyzetben lévő szülök és gyermekek jogainak védelmére.

A budapesti Neptun Utcai Általános Iskolába járó, sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek szülei a külön tagozaton, külön tantervvel, oktatási módszerrel dolgozó iskola 2015. áprilisi, gyors – a beiratkozást közvetlenül megelőző – megszüntetését kifogásolták az ombudsmannak küldött panaszukban.

A szülők azt is jelezték, hogy a különleges bánásmódot, figyelmet igénylő gyerekek esetében súlyos következményekkel jár, hogy az őket átvevő távolabbi Kontyfa Iskolában megnövekszik a létszám, változnak az oktatás körülményei, elmaradnak a szükséges fejlesztő ellátások, hiányosságok jelentkeznek a pedagógiai programban.

A biztos jelentésében hangsúlyozta, hogy a fenntartó nagyfokú önállósággal rendelkezik az iskolák átszervezésének kérdésében, de be kell tartania a jogállami követelményeket, így döntése mindig időbeli korlátokhoz, véleményezési és egyeztetési kötelezettség lefolytatásához kötött.

A vizsgálat megállapította, hogy a Tankerület aggályosan járt el akkor, amikor az iskolai szerveket helytelenül, az iskola igazgatóin keresztül kérte fel véleményük megfogalmazására. Jogsértő volt, hogy a nemzetiségi oktatási is folytató Neptun Iskola miatt érintett nemzetiségi önkormányzatot egyetértési joga helyett a véleményezési jog gyakorlására kérték fel.

Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy az eltérő jogkövetkezmények miatt különösen fontos, hogy az egyeztetési eljárás során a hatályos jogszabályokban foglaltak szerinti rendben, időben és módon kérjék fel a jogosultakat véleményezési, illetve egyetértési joguk gyakorlására.

A jelentés az egyeztetési kötelezettség kapcsán arra is rámutatott, hogy ellentmondásos a törvényi szabályozás. A hatályos előírások alapján ugyanis nem kell egyeztetést lefolytatni olyan oktatási intézmény esetében, amelynek alapdokumentuma nem módosul, holott akár egy megszüntetett iskola több osztályát is befogadja. A biztos szerint aggályos, hogy a Neptun Iskola átszervezésekor nem volt világos, hogy a véleményezéshez szükséges információkat mikor és milyen formában hozták az érintettek tudomására.

Valódi határidő kitűzéséről csak akkor lehet szó, ha a határidő kezdőnapján világos a véleményezés tárgya. Visszásságot okozott az is, hogy több iskolai szerv számára sem állt rendelkezésre a véleménykialakításhoz szükséges 15 nap.

Mindezeken túl az ombudsman visszásságként tárta fel az átszervezés kapcsán azt a tényt is, hogy az SNI tanulók számára nem biztosították a szakértői bizottság véleményében rögzített fejlesztéseket. A jelentés kiemeli, hogy az SNI tanulók a jogosultságuk megállapításától kezdve különleges bánásmódra jogosultak az iskolájukban, ami nem egyszerűen egy adminisztratív előírás, hanem alapjogi jelentőségű garanciális elem.

Ezért nem fogadható el, hogy az SNI tanulókat oktató speciális iskolák átszervezésekor az alapfeladatok ellátásával kapcsolatosan csak az iskolai dokumentumok áttekintésére kerül sor. Ilyen esetekben ugyanis a kiemelt figyelem éppen azt jelenti, hogy szükséges az iskolák tényleges személyi és tárgyi feltételeinek vizsgálata is.

Komoly aggodalomra ad okot az ombudsman szerint, hogy az SNI tanulókat átvevő és oktató Kontyfa Iskola igazgatója nem tartotta feladatának az e tanulók fejlesztésével kapcsolatos intézkedések megtételét. Az intézmény nem rendelkezik tanulóiról pontos adatokkal, ráadásul ezen feladatok ellátásának problémáját az utazó gyógypedagógiai hálózat szakemberállománya hiányosságainak tulajdonítja
...

ITT OLVASHATÓ

GONDOLKODJ RENDSZERBEN, CSELEKEDJ HATÉKONYAN! - HOGYN CSINÁLJ A KÁOSZBÓL RENDET?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.11.12.


Egy nyugalmas hétvége különösen alkalmas arra, hogy igazán rendet tegyünk - leginkább fejben. Érdemes erre egy fél napot rászánnunk, ez utána hetekre-hónapokra megkönnyíti az életünket és érezhető gördülékenységet, hatékonyságot hoz a mindennapjainkba. Mostanában a GTD-módszert tanulmányoztam alaposabban, amely egy egyszerű, de rendszerként működő időmenedzsment technika. Ezúttal a GTD "nagy rendrakásra" vonatkozó tippjeit osztom meg Veletek!

Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen! (Assisi Szent Ferenc)

A GTD betűszó a "Getting Things Done" ('intézz el mindent') angol kifejezés rövidítése, David Allen vezetési tanácsadó és tréner módszere, ami a világon szinte mindenhol elterjedt: menedzsment területen, vállalat-irányításban és hatékonyság-növelésben népszerű módszer. A nagy előnye, hogy nem csak a céges szférában és nagy rendszerek működtetésében alkalmazható technika, hanem a mindennapi élet minden területén érdemes az ajánlásait alkalmazni, mert a legapróbb teendőktől a fontos, jelentős ügyekig segít megtalálni a dolgok helyét az életünkben és azt a hozzáállást kialakítani, hogy a teendőink ne csak gyűljenek, torlódjanak, halogatódjanak - kiapadhatatlan stresszfaktorként viselkedve, hanem tényleg elintézzük őket. A módszer alapvető, minden szintjét és ajánlott lépését átszövő filozófiája ez: ne tarts semmit fejben, minden teendőt, elintézendő dolgot, felvillanó ötletet tárolj máshol, de ne a fejedben: hanem inkább "külső tárolókban", például kézzel írt vagy számítógépen tárolt listákban, dokumentumokban, bejövőirat-tartóban, referenciaanyagok feliratú mappában stb. - a lényeg, hogy ezek átlátható, könnyen hozzáférhető, logikus egészet alkossanak, ami abban segít minket, hogy biztosak lehessünk benne, minden a helyén van, a lehető legjobb helyén ahhoz, hogy elintézzük: ez pedig nem a fejünk!
...
 

ORBÁN STADIZÓLEUMÁBAN KÖZPÉNZBŐL SZEDIK A SZOTYIHÉJAT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.11.11.


A Kárpátok Középpályásának vannak ötletei a hobbijával és annak finanszírozásával kapcsolatban. Pont olyan ötletei, mint amilyen azoknak szokott lenni, akik még két forintot nem termeltek meg önállóan: ügyeskedjünk addig, amíg a hobbikát fizesse az államka. Nem kell szemérmesnek lenni, mint a többi hasonló csapat/akadémia, akik személyi jellegű ráfordításokra 0-13 fő után kértek egy kis pénzt, lófaszt mama!
A stadizóleum működtetése körül 112 embert fizessen az állam, legyen olyan szíves.

Azt elképzelni nem tudom mi folyhat a Puskás Akadémián, amihez 23 karbantartó és 22 takarító szükséges, mert ugye nem a nézők iszonyatos tömege retkeli össze és bassza szét a létesítményt. Viktorék így összeszotyizzák a VIP-t? Ráadásul vandál módra szanaszét vernek mindent? Lehányják a falakat boldogságukban és szétverik a budikat bánatukban?

És ezek akarnak rendpárti társadalmat?


Vagy a játékosok, akadémisták csinálják ezt? Mekkora lehet a káosz egy olyan helyen, ahol több karbantartót és takarítót kell foglalkoztatni, mint a falunak közmunkást? És mekkora lehet a csóróság, ha mindezt nem szégyellik az állammal finanszíroztatni? Mészáros Lőrinc 2010 óta minden évben megduplázta a vagyonát - 2016-ra a 31. helyen áll 23,8 milliárddal - a csapat legnagyobb rajongójának és országlásának jóvoltából,  Puskás Akadémia meg "rongyos százmilliót" kénytelen koldulni az ugyanaz az ember vezette államnál?

ITT OLVASHATÓ

TÖK MINDEGY, HOGY AZÉRT LOP-CSAL-HAZUDIK VALAKI, MERT BETEG, VAGY AZÉRT BETEG, MERT LOP-CSAL-HAZUDIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.11.


Az Orbán nevű ember állapota nem javul, ezzel szemben folyamatosan romlik. Az már nem is kérdés, hogy régen elrugaszkodott a valóságtól. Hogy az alternatív valóság létrehozása öntudatlan, betegségből fakadó ok és a krónikus hazudozás, a görcsös hatalomvágy és a tévedhetetlenségbe, legyőzhetetlenségbe és számonkérhetetlenségbe vetett hit okozat, vagy éppen fordítva, azt nem tudom.

Az egyszer biztos, hogy egészen penetráns módon hazudik és csak a jóisten, vagy egy intenzíven szemüveges pszichológus a megmondhatója, hogy valóban hiszi-e a saját baromságait, vagy csak úgy tesz. Akár így, akár úgy, a felelőssége nem elkenhető. Tök mindegy, hogy azért lop-csal-hazudik valaki, mert beteg, vagy azért beteg, mert lop-csal-hazudik.

A mai Kossuth rádióban előadott heti szófosása sem nagyon lóg ki a hülyeségek sorából, csak erősíti a kórképet. Korán reggel azzal indított a néhány maradék magyar miniszterelnöke, hogy a bevándorlás és a népvándorlás az életünk és az ország legfontosabb ügye. Nem csak ma reggel, hanem még hosszú évekig. Azt zárójelben jegyzem meg, hogy a rádióinterjú (Orbán+mikrofonállvány=interjú fideszül) alatt végig olyan hörgéseket és szüttyögéseket produkált a vezér, hogy szinte láttam közben a vadul öltögetett lilás nyelvét és hallottam a szemgolyók veszett kattogását forgás közben.

Tehát semmi egyéb bajunk nincs, nem is volt, de főleghogy nem is lesz ebben a büdös életben, mint a bevándorlás. Figyelem! Nem migráció. Vándorlás. Ezek szerint megállapodott az Orbán nevű Angela Merkellel, hogy visszavesz, ha nem akar kapni a pofájára. Visszavett. Amúgy ez a kormányzati kommunikáción is jól észrevehető. De kommunikációtól függetlenül: ki a franc látott egyáltalán bevándorlót ebben az egyébként is búval baszott országban? Mert én legfeljebb átvonulót láttam, olyat nem, aki itt akart volna maradni. Sőt, egyre kevesebb olyan magyart látok, aki itt akarna maradni.

Konkrétan élhetetlen lett az ország minden létező módon. Az teljesen más, amikor egy természeti katasztrófa, vagy egy világháború után összefog a lakosság és minden nehézség és kín ellenére közösen felépítik az országot. Olyankor mindenki egyenlő, mindenkinek csak a csupasz segge van és a két keze. De most szó sincs ilyesmiről. Most néhány aljadék gennyesre hízik a közösből, a többség pedig a szakadék szélén egyensúlyoz...
 

NE CSAK JOGUK, DE LEHETŐSÉGÜK IS LEGYEN A KULTURÁLIS JAVAK ÉLVEZETÉRE

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: beckera
2016.11.11.


„Akadálymentesítés az előadó-művészet területein” címmel szakmai konferenciát szervezett a Pesti Magyar Színház, melyen érdekvédelmi szervezetek, fogyatékkal élők és a színházi dolgozók az akadálymentesítés lehetséges megoldásairól folytattak párbeszédet. A konferencia szervezőit, Zalán Jánost, a Magyar Színház igazgatóját, és Tóth Cecíliát, a színház audionarrátorát és társadalmi felelősségvállalási referensét kérdeztük az eseményről.

Szocio blog: Honnan jött az ötlet, és kinek a szervezésében valósult meg a konferencia? Mi a szervezők célja?

Tóth Cecília: A Pesti Magyar Színház a 2015/2016-os évadtól bevezette az audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással kísért előadásokat. Egy éve született meg az ötlet, hogy idén egy szakmai konferencia keretében az akadálymentesítéssel foglalkozó és érdekvédelmi szervezetekkel, az érintettekkel együtt gondolkodjunk a teendőkről, és osszuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Zalán János: Amikor egy évvel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni az akadálymentesítés lehetséges formáival a Pesti Magyar Színházban, már tudtam, hogy szeretnék egy konferenciát, ahol mindenki bemutatkozhat, aki ezen a területen dolgozik. Azt a célt tűztem ki, hogy segítsünk mindenkit, aki audionarrációval és színházi jelnyelvi tolmácsolással szeretne foglalkozni, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljon a kultúra a kihívással élők számára.

Szb: Hogyan került kapcsolatba az audionarrációval, és mit takar ez a kifejezés? Milyen kihívásokkal találkozik a munkája során?

TC: 2014-től kerültem kapcsolatba az audionárrációval, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft. meghirdette az induló képzései között. A képzést 2015 márciusában fejeztem be, majd a 2015/2016-os évadtól a Pesti Magyar Színházhoz kerültem mint társadalmi felelősségvállalási referens.

A kifejezés jelentése igen egyszerű: az audionarráció egyfajta hangos leírás, hangleírás. Tehát a színpadon látható eseményeket írom le, amit a látássérültek egy applikáció segítségével élőben hallhatnak az előadás alatt. A munkám során sok-sok kihívással találkozom, de szerintem nem ez a fontos, és a kihívások motiválnak is. Nagyon fontosnak érzem a munkám. Amellett, hogy társadalom- és szemléletformáló szerepe is van az akadálymentesítésnek, a színház biztosítja a látássérültek számára az előadásokhoz való hozzáférést. Sőt, a 2015/16-os évad második felétől jelnyelvi tolmácsok kísérnek egyes előadásokat, hogy a siketek és nagyothallók számára is élvezhetővé váljanak a produkcióink.

Szb: Hol tart ma Magyarországon az akadálymentesítés, és egyáltalán, mit értsünk a kifejezés alatt?

ZJ: Komoly lemaradásaink vannak az európai országokhoz viszonyítva. A fizikai akadálymentesítést csak extra bevételek és pályázati források bevonásával tudják a színházak megvalósítani. Ez sokszor komoly átépítéseket jelent egy öreg épületen belül és kívül, de ehhez az intézmények jelenleg nem rendelkeznek többletforrással. Amiben mi előre tudunk lépni, az a szakmai feladatok újragondolása: az audionarráció és a színházi jelnyelvi tolmácsolás bevezetése, az oktatási, képzési rendszer újragondolása, a minőségbiztosítási szabályrendszer kidolgozása.

TC: Nálunk döbbenetesen rosszul áll a fizikai akadálymentesítés. Ma Magyarországon törvény teszi kötelezővé a közhasználatú épületek akadálymentesítését. Ennek 2004 végéig meg kellett volna valósulnia, de eddig csak az épületek 20 százalékánál történt meg. Az infokommunikációs akadálymentesítésre azonban sok-sok jó kezdeményezést láthattunk a konferencia keretében. Több szervezet biztosítja színházi előadásokhoz az audionarrációt, speciális feliratot vagy a jelnyelvi tolmácsolást. Találkozhattunk olyan szervezettel is, amely az autizmussal élő gyerekeknek tesz akadálymentessé előadásokat...


ITT OLVASHATÓ

RETRÓ MINDEN MENNYISÉGBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2016.11.12.


Elég nehéz hét van (majdnem) mögöttünk, úgyhogy a sok komolykodás, amerikai elnökválasztás, stb. után szerintem ma lazíthatunk egy kicsit, félig-meddig a múltba révedve. A révedésre Digger posztja ad majd alkalmat, de a kommentekben akár beszélgethetnénk arról is, kinek melyik korszak a kedvence akár zenében, akár öltözködésben, autókban – döntsétek el ti, de csak miután elolvastátok és végignéztétek Digger posztját. (Ha már: zenében nekem bejön a 80-as évek, öltözködésben meg szerintem jó az, ami most van.)

Ez a nap a lányomról szólt. Az ő hobbija a retrókorszak, a pin up világ, és minden, ami ehhez kapcsolódik. Amerikaiautó-kiállításokon vesz részt modellként, korhű ruhákban és most kapott felkérést egy ilyen témájú naptárfotózásra.

Ez a poszt is róla szól, mert a barátjával együtt meghívtam az idei Retrófesztiválra Newbury-be. Mi tavaly már voltunk és óriási élmény volt. Az idei, ha lehet fokozni, még jobban sikerült. Erről írok most egy képes beszámolót a teljesség igénye nélkül, mert ezt látni kell.

Az idén jött Zoli barátom is családjával és egyszerre értünk a rendezvény parkolójába, ahol mindjárt csináltam is egy fotót a lányomról és Zoli lányáról. Azt hiszem, mindketten büszkék lehetünk.

ITT OLVASHATÓ

ISMÉT GYANÚSÍTOTT OROSZ MIHÁLY ZOLTÁN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.11.11.


A jelek szerint az érpataki modell elvei alapján irányított település melegágya a korrupciónak, a közpénzek hanyag kezelésének, hiszen az érpataki önkormányzat tevékenységével kapcsolatban majd egy tucat feljelentés történt. Lassan helyi irodát nyithatnának a nyíregyházi rendőrök, annyi ügy van az egykor szebb napokat megélt településen. Jelenleg több ügy egyesítésével, öt büntetőeljárás van folyamatban gazdasági és más bűncselekmények gyanújával. Az egyik nyomozás fejleménye, hogy közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki Oroszt, mivel a gyanú szerint különböző bírósági eljárásoknál valótlan tartalmú orvosi igazolásokkal mentette ki magát az érpataki csodadoktor.

Egyre több jel mutat arra, hogy az érpataki modell fellegvárának számító település gazdálkodása a magyarországi törvényekre fittyet hányva, Orosz kénye-kedve szerint zajlott. Csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás, közfeladatai helyzetével való visszaélés és közokirat-hamisítás megalapozott gyanújával nyomozások folynak. Az utóbbi bűncselekmény okán Oroszt és a körzeti orvost gyanúsítottként hallgatott ki a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi alosztályának nyomozója.

A gyanú szerint Orosz valótlan tartalmú orvosi igazolásokkal mentette ki magát a bírósági tárgyalásokról.  Mint köztudott, a Jobbik által támogatott érpataki modell kiagyalója előszeretettel perlekedik mindenkivel. A település polgármestere az önkormányzat pénzén sajtó-, pót-magánvádas- és személyiség jogi perek tucatjait indítja, miközben az utóbbi időben rendre nem jelenik meg ezeken a tárgyalásokon. Ilyenkor orvosi igazolással, vagy egyéb hivatali teendőkre hivatkozva mentette ki magát. De Orosz közvádas büntető perben is közokiratnak számító orvosi igazolások benyújtásával igazolta távolmaradásának jogszerűségét. Így – az egyébként bűncselekmény hiányában felmentéssel zárult doktoros tárgyalásokról, amikor is a polgármestert szintén közokirat-hamisítással vádolta meg az ügyészség – kilenc tárgyalásról négy alkalommal orvosi igazolással mentette ki magát. A Püspökladányban lefolytatott eljárás során, 2016 januárjában, az eljáró bíró ellenőrizte az igazolás hitelességét. A közokiratot kiállító háziorvos azt nyilatkozta, hogy a vádlott „egészségi állapota nem tett lehetővé semmiféle helyváltoztatást, utazást”, amit ő „kétséget kizáróan” állapított meg. Ehhez képest a rendőrök egyetlen bejelentett címén sem találták meg a semmiféle helyváltoztatásra nem képes Oroszt...

ITT OLVASHATÓ

"ÖRÜLHETSZ, HOGY NEM LŐLEK LE" - ELSZABADULTAK AZ INDULATOK AZ USA-BAN TRUMP MEGVÁLASZTÁSA UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.11.11.


„Húzz vissza oda, ahonnan jöttél”, „örülhetsz, hogy nem lőlek le” – alig néhány napja nyert Donald Trump az amerikai elnökválasztáson, hívei pedig máris mindenre és bármire feljogosítva érzik magukat.

Bár az első napokban főként a Trump győzelme ellen tiltakozóktól volt hangos a média, mára kiderült, hogy Donald támogatói sem tétlenkedtek ebben az időszakban. Tevékenységük pedig sötét jövőt vetít elénk.

Nyugtathatták magukat sokan azzal, hogy Trump nem csinálhat olyan őrült dolgokat mégsem, mint amilyeneket a kampányában ígért – ez ugyan vissza nem tartja azt a gyűlölettel eltelt, és immár önmagát legitimnek tekintő tömeget, akik rasszista és szexista elnökük fedezéke alatt felhatalmazva érzik magukat arra, hogy a kipécézett csoportokat bántalmazzák. Lehet, hogy Trump maga verbális frázisokat alkalmazott csupán, ám az biztos, hogy követőit ez nem akadályozza meg abban, hogy az utcákon garázdálkodjanak, fenyegessenek, üssenek. Alig néhány nap telt el, de az uszításnak már van érezhető hatása, a gát átszakadt...

ITT OLVASHATÓ

VONA GÁBOR ÁLLÍTÓLAGOS HOMOSZEXUÁLIS ORGIÁJÁTÓL HANGOS A FIDESZES MÉDIA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző:Christopher Adam
2016.11.11.


Alig három napja szavazta le Vona Gábor és a Jobbik Orbán Viktor alaptörvény-módosítását és úgy tűnhet, mintha máris elkezdődött a Jobbik szalámizása. Volt egy dolog, amiben egészen az utóbbi évekig a magyar politikai kultúra valamelyest hasonlított a kanadai közélet íratlan szabályaihoz: visonylag ritkán turkált a média, illetve a politikai ellenfelek a különböző politikusok magánéletében. Már voltak jelek, hogy a Fidesz médiabirodalma nem tartja fontosnak e íratlan szabály betartását és most éppen Vona Gábor, illetve családja tapasztalhatja saját bőrén, hogy milyen az, amikor a Fidesz egyre tágabb médiabirodalma célpontként kezel valakit.

Az Andy Vajna fideszes oligarchához fűződő TV2-ben állt elő Terry Black (született Rácz Károly) egykori pornósztár, illetve budapesti melegklub tulajdonos azzal az állítással, hogy még a Polgári Körök mozgalma idején, Vona Gábor is tartozott egy olyan körhöz, aminek tagjai mind fiatal férfiak voltak. Jobboldali újságírókról, színészekről, politikusokról és értelmiségiekről volt szó, akik a világ és az ország nagy kérdéseit szokták megbeszélni körükben. És Terry Black állításai szerint az ilyen beszélgetések után Vona Gábor és a kör tagjai “szórakoztak egymással”.

Minderre egy VIII. kerületi lakásban került sor és Terry Black szerint a néhai Rózsa Flores Eduardo is része volt ennek a körnek.

Aztán hozzátette, Vona Gábor állítólagas (és rejtett) homoszexualitásáról:

“Itt nem az a probléma, hogy ki milyen szexuális hovatartozással rendelkezik, de egy közéleti embernek, főleg hogyha ilyen emberek ellen akar propagandát tenni, akkor bizony be kell, hogy vallja, ő is csinálta. Nem vagyok biztos benne, hogy valaki nem jelentkezik, hogy hát, esetleg 2010-ben is voltak ilyen dolgai a fiatalembernek.”

ITT OLVASHATÓ

VONA, A SIVATAG RÓZSÁJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.11.11.


Azt állította Terry Black, legénykori nevén Rácz Károly transzvesztita előadóművész, hogy Vona Gábor olyan homokos, mint a Szahara, a libatojásból rántotta lesz a kezében, olyan meleg, és felszólította, hogy büszke melegséggel vállalja fel önmagát, mert ha ezt nem teszi, hát nyilvánosságra hozza bizonyítékait.
Szerintem ezzel kellett volna kezdenie, ha már - teljesen illetéktelenül és feleslegesen - elkezdte, de hát nem vagyunk egyformák.
Ez az egész ügy nem lenne ennyire pikáns, ha nem annak a pártnak az elnökéről lenne szó, melynek tagsága rendszeresen és durván meg szokta zavarni a Budapest Pride rendezvényeit, fizikai erőszakot alkalmaz és gyűlöletet kelt a homoszexuálisok ellen, ellenzi a melegházasságot, szóval éppenséggel elképzelhető is lenne, hogy nem terpeszkedik Terry Black szíve közepében, és mégis, valahogy nagyon viszolyogtató ez az egész.
Leginkább az zavar, hogy éppen most tört rá Terryre az igazságszeretet, amikor Vona betartott Viktornak, aki - ebből a pofáraesésből kifolyólag - még egy darabig borogathatja a képét.
Nem nagyon kedvelem én az ilyesmit, mert ez már nem politikai harc, hanem kocsmai verekedés.

Ha Vona életében volt is esetleg olyan periódus, mikor kipróbálta a hasonló neműekkel folytatott szexuális életet, hát az az ő dolga, legbensőbb magánügye, ezzel együtt ha igaz, akkor akár segíthet is neki abban, hogy a pártját legalább e tekintetben a normális politikai viselkedés felé tolja, ami persze reménytelen vállalkozás.
Ha nem igaz, akkor viszont az eddigieknél még szélsőségesebb megnyilatkozásra késztetheti, ami nem jó hír a társadalomnak.
Abban igaza van Viktornak, hogy a magát demokratának valló társaság tévúton jár, mikor azt hiszi, hogy a társadalom azon részét, amely mindennapi gyűlölet-szükségletét a szerelmet a többségi társadalomtól eltérő módon fogyasztók rovására éli meg, meg lehet győzni arról, hogy a szerelem mindenkinek magánügye, és senki nem tehet arról, hogy a sors számára kedvezőtlen testbe passzírozta, melyben boldog hagyományos módon nem lehet.
A gyűlölködő emberek ugyanúgy kisebbséget képviselnek a társadalomban, mint szexuális téren kisebbségben levő társaik, legfeljebb számukra a tudomány mai állása szerint nem lehet magyarázatot találni, genetikára hivatkozni, a természet kísérletező kedvét tenni felelőssé állapotukért, mely arra készteti őket, hogy gyűlöljék társaikat valami számukra teljességgel indifferens tulajdonságuk miatt.
Tulajdonképpen ha az ember szabadon választhatna, mint ahogy ezt természetesen nem teheti, hát inkább lennék homoszexuális, mint olyan sültbolond, aki ezer és ezer pozitív történelmi példa ellenére éppen a homoszexuálisok ellen fenekedne, mintha azzal megoldana bármit is.
Kisebbséginek lenni sehol nem méznyalogatás, szexuális tekintetben sem, és ezt éppen Terry Blacknek illene tudnia...


ITT OLVASHATÓ

A DEMAGÓG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Székely Szabolcs
2016.11.12.


A „demagóg” szó eredeti jelentése „népvezér”. A belőle képzett „demagógia” pedig egy magyarázat szerint: „népámítás, népcsalás. A politikailag elmaradott néptömegek becsapásának módja mindenfele csalogató, hazug ígérettel, hízelgéssel.” Amióta politikai rendszer létezik, mindig voltak olyanok, akik ezzel a módszerrel akartak maguknak előnyöket kovácsolni, hogy aztán a politikai hatalmat megszerezhessék. Tehát egyáltalán nem új jelenségről van szó, legfeljebb annyiban különbözhetnek az egyes politikusok, hogy a demagógia módszerét mennyire használják fel a céljaik elérésére.
 
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke mindent bevetett azért, hogy a világ legbefolyásosabb országának vezetőjévé váljon, s mert a politikában csupán kevés tapasztalattal rendelkezett, a demagógia eszközéhez nyúlt. Ma már tudjuk, hogy ez különösen jól sikerült neki, ami sokakat csodálkozással, vagy megbotránkozással töltött el az egész világon. A kérdés itt is ugyanaz, mint oly sok más váratlan politikai esemény bekövetkezése után: hogyan történhetett meg ez akkor, amikor minden egyéb jel egészen másra utalt. A válasz most is csak szokványos lehet: Trump megérezte, miként lehet a többségre úgy hatni, hogy az elhiggye az elhihetetlent. Trump végül is olyan érzelmi szálakat pendített meg, ami rezonált sok amerikai ember érzelmi húrjaival.

Mindehhez azonban szükség volt egy olyan személyre, aki viszonylag hitelesen képes volt arra, hogy érzelmileg hathasson az emberekre. Trump német bevándorlók gyermeke volt, aki amikor felnőtt az édesapjától kapott egymillió dollárral és az édesanyjától kapott hamuban sült pogácsával indult szembe az amerikai üzletvilággal, hogy megpróbáljon helyt állni. Már maga az indulás is példamutató volt, hiszen egy alulról jött ember akart szembe szállni a nagytőkével, hogy ott vívja ki a szerinte megérdemelt helyét. Ez olyannyira sikeredett, hogy néhány évtized alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé vált. Az amerikai álom megtestesítőjévé vált, aki a korlátlan lehetőségek hazájában képes volt mesés vagyonra szert tenni és aki külsőleg úgy mutatkozott, hogy nem felejtette el azt, hogy honnan indult. Míg egyrészt aranyozott palotában páváskodott a nagyközönség számára, addig egy hatalmas edényből szórta szét a dollárjait az általa kiválasztottak számára. Ezt tetézte még a meglehetősen viharos házasélete, aminek során három feleségtől öt gyermeke született, amit szintén elfogadott az amerikai gondolkodás. Sikeres üzletember és showman volt tehát, aki csak úgy mellékesen megpróbálkozott az elnöki szék elnyerésével is...

ITT OLVASHATÓ

AZ AMERIKAI NÉPRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.11.


A világ tudományos életének egyetlen szuperhatalma az Egyesült Államok, a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek többsége amerikai.

Az amerikai polgárok nagyjából fele szerint Ádám és Éva történelmi személyiségek voltak, több mint harminc százalékuk szerint Isten hét nap alatt teremtette a Földet, nem metaforikus, hanem igen konkrét értelemben. Nagyjából az amerikaiak tizenöt százaléka gondolja úgy, hogy a Föld legfeljebb tízezer éves.

Amerikában alkotmányos védelem illet meg minden, de tényleg minden véleményt, még a rágalmazásnak tűnő vélemények egy részét is, nem tilos keresztet égetni, náci vagy kommunista propagandát folytatni, fegyveres milíciákat szervezni. És időnként égetnek is keresztet, vonulnak vörös lobogóval vagy horogkereszttel, és még én is láttam fehér felsőbbrendűségi ideológiájú idióta milicistákat közkönyvtárban tanácskozni, sőt nem messze attól a ponttól egy igazi NDK-s rendszámú fehér Trabantot is láttam.

Délen még mindig gyakori látvány a konföderációs lobogó és csak a kilencvenes évek végén törölték egyes déli államok alkotmányából az iskolai szegregáció kötelezettségét (ez nem jelenti azt, hogy nem büntették az iskolai szegregációt, csak azt, hogy az állami alkotmányban kötelezőnek volt nyilvánítva)...

ITT OLVASHATÓ