2022. október 5., szerda

PETÍCIÓ - CÍMZETT: MAGYARORSZÁG KORMÁNYA - VÉDJÜK MEG AZ OKTATÁST! CSATLAKOZZUNK A SZTRÁJKHOZ! TÁMOGASSUK A SZTRÁJKOLÓKAT!

SZABAD AHANG.HU
Szerző: PEDAGÓGUSOK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE+PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE
2022.10.


Felszólítjuk a kormánypártokat, hogy vonják vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát lábbal tipró törvénymódosításokat! Adják vissza a tiltakozás lehetőségét a munkavállalóknak!

Felszólítjuk a Magyar Kormányt, hogy adjon valós válaszokat az oktatásban érdekelt szakszervezetek által alakított sztrájkbizottság követeléseire! A kormány nem halogathatja tovább, hogy megoldja az eddig súlyosan elhanyagolt problémákat! Teljesítsék a sztrájkbizottság és a sztrájkolók követeléseit!

Miért fontos?

Szülők, pedagógusok, oktatásban dolgozók, diákok, a gazdasági élet szereplői – és minden magyar állampolgár: bennünket és a gyermekeinket is közvetlenül fenyegeti mindaz, ami ma az oktatásban történik!

FRISS! Súlyosan korlátozza az oktatásban dolgozók jogait a Nemzeti köznevelésről szóló törvény 2022. május 24-én elfogadott módosítása! Az oktatás amúgy is páratlan válságban van, rég nem tiltásokra, büntetésekre és szigorra van szükség megmentéséhez, hanem forrásokra, együttműködésre, szakmai megoldásokra! A frissen elfogadott módosításokat a pandémiára hivatkozva, ideiglenesen, rendeleti úton vezették be – ezeket most törvénybe ágyazva véglegesen megakadályoznák a hatékony, érezhető sztrájk lehetőségét a teljes ágazatban.

Erről bővebben: 

Arról, hogy a köztársasági elnököt kérjük, hogy normakontrollra küldje e súlyosan jogkorlátozó törvényjavaslatot: 

https://nedolgozzingyen.hu/2022/05/26/kerjuk-az-allamelnokot-kuldje-alkotmanybirosagi-normakontrollra-a-sztrakjogfoszto-torvenyt/

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók január 31-i szervezték első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követett. A petíció aláírásával álljunk a sztrájkolók közé! Jelezzük a döntéshozóknak, hogy elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!

A bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helyekként tekint az állami oktatásra. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni. A pályára nincsenek új belépők: a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. Eljutottunk oda, hogy ma már képesítés nélkülieket toboroznak tanítani az állami iskolák!

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldogulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!

Szülők, pedagógusok, diákok, oktatásban dolgozók! Magyar állampolgárok! Oktatásban érdekeltek!

Ne hagyjuk! Írjuk alá a petíciót!

Bővebben a sztrájkról, a követelésekről, a következő cikkekben olvashatsz:

https://nedolgozzingyen.hu/2021/12/17/sztrajk-jan31-marc16/

https://nedolgozzingyen.hu/2022/01/15/oktatasban-dolgozok-most-alakitsatok-meg-a-helyi-sztrajkbizottsagokat/

https://pedagogusok.hu/hirek/itt-az-ideje-a-figyelmezteto-sztrajknak/

MÁR NEM CSAK HAJLÉKTALANOK ÁLLNAK SORBA, MEGJELENTEK A KISKOSZTÜMÖS NYUGDÍJASOK

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2022.10.04.


A növekvő infláció és a megemelkedett rezsiszámlák egyre nagyobb terhet rónak a társadalom legszegényebb rétegeire, és ezt már a segélyszervezetek is megérzik. Miközben augusztus közepe óta egyre többen kérnek tőlük anyagi segítséget vagy állnak sorba étel- és ruhaosztásaikon, a szervezetek kettős szorításban küzdenek. Az áremelkedések őket is sújtják, és már készülnek rá, hogy megfogyatkoznak az adakozó kedvűek, így egyre kevesebb adományból kell kielégíteniük az egyre nagyobb igényeket.„Válság van, ezt mi is érezzük, főleg onnan, hogy az elmúlt hetekben látványosan nőtt a sor a Klauzál téren. Néhány héttel ezelőtt még 220-230 sorszámot adtunk ki, most vasárnap elértük a kritikus 300-as számot. Korábban is ennyit főztünk, de akkor hajléktalanszállókra is tudtunk ételt szállítani, ezt most már nem engedhetjük meg magunknak. Egyre többen, egyre éhesebben, egyre rosszabb körülmények közül érkeznek hozzánk. Ha valamikor, hát most szükségünk van rátok, a támogatóinkra”

posztolta nemrégiben a Heti Betevő Egyesület a Facebook-oldalára.

Vasárnap kimentünk ezért a Klauzál térre, hogy megnézzük most hányan állnak sorba a Marriott hotel önkéntes séfjei által főzött csirkepaprikásért. Miközben az ételosztás csak 13 órakor kezdődik, a kitartóan szemerkélő esőben már 11 órakor legalább ötven ember volt a téren. Ekkor a Heti Betevő önkéntesei még csak csomagolták a meleg ételhez járó kenyérszeleteket, a házi sütiket, a banánt, és főzték a meleg gyümölcsteát a Kisüzemben.

A 80 éves János és felesége 2014 óta minden vasárnapjukat ezzel töltik. Amikor először hallottak az egyesület akciójáról, először csak egy tepsi süteményt hoztak, aztán szépen lassan összebarátkoztak a többi önkéntessel, és beálltak hozzájuk csomagolni és ételt osztani. Mint mondja, nagyon megérintette őket, amikor látták, hogy hányan rá vannak szorulva a meleg ételre. Máshogy talán nem is találkoznának a társadalom legelesettebbjeivel, de itt személyes kapcsolatot tudtak velük teremteni, és ráébredtek, néha milyen kevésen múlik, hogy valaki kiesik-e a szociális hálóból.

„Hálásak és megköszönik nekünk a munkánkat, tudják, hogy ezért itt senki sem kap fizetést, mindenki a saját szabadidejét áldozza fel hétről hétre. Főleg télen kapunk sok köszönetet, amikor látják, hogy mi is fázunk, vörös a kezünk az osztáskor. Még ők sajnálnak minket” – mondja a korábban vegyészként dolgozó férfi.

Aki sorban áll ételért, nem jókedvéből teszi...


FÜLKE: TÉNYLEG KIVÁRJUK, HOGY AZ EGÉSZ TÁRSADALOM A BŐRÉN ÉREZZE A TANÁROK ÜGYÉT?

HVG / ITTHON / PODCAST
Szerző: NAGY IVÁN LÁSZLÓ
2022.10.05.


Élőlánc Budától a Keleti pályaudvarig - így indul a nap a fővárosban szerdán, amikor országszerte, reggeltől estig akciózik a pedagógusszakma, a diákok és a szülők egy élhető és fenntartható oktatásért. Hogy mi szükség van erre? A fő célokról a láncot szervező Faludi Andrást kérdeztük, a tanársztrájkok történetét és az elvadult kormányzati reakciókat pedig Szabó Fruzsina, az Eduline vezető szerkesztője összegezte közéleti podcastunk legfrissebb adásában...

00:44: Kicsoda Faludi András, aki élőláncot szervez a tanárokért? (Faludi András válaszol)
01:38: Mi tekinthető sikernek egy ilyen demonstráció után?
03:14: Mennyire vállal felelősséget a tágabb társadalom?
04:41: Fordulópont-e a Kölcsey tanárainak kirúgása?
05:55: Hogyan küzdhető le a Budapest-buborék?
07:13: Hogyan folytathatják a tanárok a tiltakozást, figyelembe véve a kockázati tényezőket?
10:15: Hogyan fest majd az élőlánc?
13:16: Honnan ered a pedagógusok elégedetlensége? (Szabó Fruzsina válaszol)
14:27: Mi vezetett a téli-tavaszi sztrájkhullámhoz?
16:11: Hogyan csúszott össze a tanárok ügye a kampányidőszakkal?
17:31: Pintér Sándor megjelenik a történetben
18:30: Hogyan éledt újra a tanárkérdés tanévkezdésre?
19:55: A kormányzati narratíva a pedagógusbérekről
21:11: Az első nagy diáktüntetés ősszel
23:21: Megtörténik az elképzelhetetlen
25:15: A szolidaritás-probléma, ismét
27:33: Mi jöhet szerda után?


UKRAJNA ÉS ORBÁN VIKTOR TÖRTÉNELEMMAGYARÁZATA

QUBIT
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.10.05.


A miniszterelnök fatális magyar tradíciót követ azzal, hogy 1914-hez, 1941-hez és 1944-hez hasonlóan most is a morálisan és politikailag egyaránt vesztes oldalra áll, írja Ungváry Krisztián történész.


Az ukrajnai orosz agresszió tekintetében a magyar kormány saját álláspontja szerint középre helyezi magát: miközben megszavazott minden eddigi szankciót, azt az elvet képviseli, hogy helytelen Ukrajna fegyveres támogatása.

Ennek az álláspontnak az ideológiai alátámasztását szolgálják azok az állítások, amelyek szerint a „Nyugat” nem rendelkezik erkölcsi alappal egy másik ország területi agresszióinak elítélésében, hiszen Trianonért is ők felelősek, és máig nem vonták le az ezzel kapcsolatos konzekvenciákat. A „Nyugat” hiteltelenítésének a NER regnálása óta komoly hagyománya van, és ennek elemei köszönnek vissza most is, amikor Ukrajna függetlenségének kérdéséről van szó. Ebben ugyanis visszatérő elem a „felelőtlen és képmutató Nyugat”, amely egyrészt megcsonkította 1920-ban Magyarországot, másrészt most is elvekről papol, miközben nem veszi figyelembe a „jogos” orosz biztonsági igényeket. Ennek az elbeszélésnek Orbán Viktor miniszterelnök már az ukrán háború előtt megágyazott, amikor 2020. június 6-i sátoraljaújhelyi beszédében azt állította, hogy „A Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait és történelmét. Bennünket védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásainktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált. Erkölcsi aggályok nélkül rajzolták újra Közép-Európát, ahogy újrarajzolták Afrika és Közel-Kelet határait is. Ezt nem fogjuk elfelejteni nekik soha. S amikor azt hittük, ennél már nem süllyedhet mélyebbre se a gőgös francia és brit, se az álszent amerikai birodalom, mégis volt lejjebb. A II. világháború után szívfájdalom nélkül dobtak oda bennünket a kommunistáknak.”

Trianon azonban nem a „Nyugat” bűne...

A BIZOTTSÁG HAJLANDÓ KIBÚVÓT BIZTOSÍTANI MAGYARORSZÁGNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.05.


Mik lehetnek egy taktikai fegyverrel végrehajtott esetleges orosz nukleáris elsőcsapás következményei?  A február 24-én elindított „speciális katonai művelet” a Putyin-rezsim létért folytatott küzdelmévé vált. A hagyományos domináns európai pártok szélesre tárják az ajtót a populista szélsőjobboldali pártok előtt. Magyarország haladékot kaphat. Nemzetközi lapszemle.

Putyin nukleáris pókerjátszmája a Nyugat stressztűrő képességét teszi próbára – írja Lendvai Pál a bécsi Der Standardban annak kapcsán, hogy mik lehetnek egy taktikai fegyverrel végrehajtott esetleges orosz nukleáris elsőcsapás következményei.

Thomas Friedman a The New York Timesban azt írta, ameddig Vlagyimir Putyin marad hatalmon, addig a Nyugatnak egy gigantikus orosz Észak-Koreával kell együtt élnie, egy paranoid, dühöngő, elszigetelt állammal, amely atomfegyverek ezreivel rendelkezik. Lendvai szerint a tartalékosok mozgósítása és több mint 260 ezer fiatal tömeges menekülése, aminek a hátterében az ukrán fél katonai sikerei állnak, azt mutatja, hogy a február 24-én elindított „speciális katonai művelet” a Putyin-rezsim létért folytatott küzdelmévé vált. Az ukránok harci szellemét alábecsülő agresszorral folytatott birkózásban központi szerepet játszik az, hogy mennyire szavahihető a Nyugat kiállása Ukrajna mellett.

A kelet-, illetve közép-európai térség egyes országainak a hozzáállását sorra véve Lendvai figyelemre méltónak nevezi a lengyelek és a baltiak segítőkészségét és szolidaritását, valamint méltatja a velük együtt közös nyilatkozatot kiadó Szlovákia, Csehország, Románia, Észak-Macedónia és Montenegró államfőjét. „Az, hogy a listáról hiányzik Novák Katalin magyar elnök aláírása, jól jelképezi annak az Orbán Viktornak az oroszbarát irányvonalát, aki követeli a szankciók eltörlését, és mindent megtesz az EU egységének az aláásása érdekében”. Orbán azonban nincs egyedül – jegyzi meg, és szintén oroszbarátnak nevezi Rumen Radev bolgár és Zoran Milanović horvát elnököt. Nem szabad szerinte alábecsülni Aleksandar Vučić szerb államfő és Milorad Dodik boszniai szerb vezető szerepét sem a balkáni politikában – utóbbi néhány nappal a boszniai választások előtt szolidaritási látogatást tett Putyinnál.

A Der Standardban azt írja, meg kell várni, hogy kiválik-e a szankciópártiak sorából az új olasz kormány, illetve, hogy a német vezetés, azon belül mindenekelőtt Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár – ellentétben a szilárdnak mutatkozó zöldpárti koalíciós partnerrel -, a nukleáris eszkalációs spiráltól való félelmében a fegyverszállításokat illetően „önmérsékletet” kezd-e gyakorolni, miként azt a Der Spiegel vezércikkben követelte.

Le Monde közzétette Iratxe Garcíának, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetőjének, valamint Sylvie Guillaume-nak, a frakció tagjának, a szociális és környezetvédő baloldal delegációvezetőjének a közös felhívását, amelyet az Európai Parlament két másik politikai csoportjához, a jobbközép néppárti és a centrista-liberális Megújítás-frakcióhoz intéztek: ha ez a két politikai család az európai projekt centrumában akar maradni, akkor együtt kell működniük a szociáldemokratákkal a nacionalista és idegengyűlölő szélsőjobboldallal szemben, vissza kell térniük a szélsőjobb karanténba zárásának a politikájához.

A két baloldali politikus szerint demokráciában senki sem fogadna el egy hirtelen államcsínyt, de vannak olyanok az Unióban, akik normálisként tudomásul veszik a demokratikus rendszer, a hatalmi ágak szétválasztása, illetve a sajtószabadság napról napra történő lerontását. „Ezt látjuk Lengyelországban és Magyarországon, és ez hamarosan megtörténhet Olaszországban vagy Svédországban is” – írják, utalva e két utóbbi országban tartott parlamenti választásra, amelyek nyomán a szélsőjobboldal Olaszországban kormányzati, Svédországban pedig kormányzattámogatói szerephez jutott.

A két szociáldemokrata politikus bírálja azt a jelenséget, hogy hagyományos domináns pártok szélesre tárják az ajtót a populista szélsőjobboldali pártok előtt. Autokrata vezetőknek és rasszista ideológiáknak nem szabad teret engedni Európában, és a demokráciához nem elegendőek a működő intézmények, hanem szükség van a demokrácia szellemére, a pluralizmus és a különbözőség mély tiszteletére is.

Ami a Magyarországgal szembeni uniós eljárás ügyét illeti, az EUObserver beszámol arról, hogy európai parlamenti képviselők bírálták az Európai Bizottságot, mert úgy ítélik meg, hogy az hajlandó kibúvót biztosítani a több milliárd eurós támogatás befagyasztása alól. Johannes Hahn, a költségvetési ügyekben illetékes EU-biztos – annak nyomán, hogy Magyarországon kulcsfontosságúnak tartott törvényeket fogadtak el a zárlat feloldása érdekében – azt mondta, hogy a dolgok jó irányba haladnak. A brüsszeli Bizottság – írja az EUObserver – a hosszú ideje húzódó jogállamisági kötélhúzás közepette utalt arra: hajlandó lehet több időt adni Magyarországnak, hogy az bebizonyítsa, hatékony korrupcióellenes intézkedéseket hozott.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGY VOLT SZÓVIVŐRE BÍZTA ROGÁN AZ ÖSSZES POLGÁRI TITKOSSZOLGÁLAT FELÜGYELETÉT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.05.


Erőssége viszont, hogy sok vizet nem zavar

Időbe telt, mire kiderült, hogy mire használható…


Simonka György vádlottat alpolgármesterré választották Pusztaottlakán

„Annyira nem zavarta a testületet, hogy a vádlottak padján ülök és a Központi Nyomozó Főügyészség összességében 1,4 milliárdos költségvetési csalással vádol, hogy egyhangúlag választottak meg nemrégiben Pusztaottlaka társadalmi megbízatású, mandátummal nem rendelkező alpolgármesterévé.”

Élőlánc, hídfoglalás, egész nap tüntetnek a diákok és tanárok

Legalább 71 iskolából jelezték a szülők, diákok és tanárok, hogy részt vesznek a Szél Kálmán tértől egészen a Keleti pályaudvarig tartó láncban. Délután a Margit hidat fogják elfoglalni a tüntetők, este a Kossuth téren lesz szolidaritási koncert.

Az ügyfélkapun keresztül fenyegette meg a tankerület a dunakeszi Radnóti gimnázium tanárait

Ugyanaz a Szabóné Forgács Gabriella írta alá a fenyegetőző levelet, aki korábban lemondta a beázott, részben tető nélküli gödöllői Török Ignác Gimnázium diákjainak szüleivel való találkozást.

Csak dísznek van az uniós pénzből telepített napelem négy kisvárdai iskolán

A Házon kívül stábja négy olyan iskolát talált a kisvárdai tankerületben, ahol soha, egyetlen percet sem működött az uniós támogatásból telepített napelemes rendszer. Az ide tartozó 15 iskola korszerűsítésére összesen 250 millió forintot költöttek el. Ha mindenhol működött volna a rendszer, akkor milliókat lehetett volna spórolni az áramszámlákon.

Magyarországon minden tizedik háziorvosi praxis üres

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik. Hasonlóan sok a betöltetlen praxis Budapesten és Pest megyében, ahol 59, illetve 58 háziorvost keresnek, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben, ahol 47, valamint 45 betöltetlen praxis van. Átlag feletti volt az orvoshiány Fejér, Heves és Nógrád megyékben.

Elindult a dollárbaloldalos lejárató kampány – egyből aknára szaladtak

Ahogy várható volt, erre a csodálatos szóra épül fel egy új lejárató kampány a kormánypárti sajtóban, ami nem szokott pöcsölni a BBC etikai alapelveinek betartásával, és valahonnan mindig van pénz a sorozatban elvesztett sajtóperek kifizetésére.

Orbán Viktor Szamarkandba megy, hogy türkökkel randevúzzon

T Ü K R Ö K -nek olvastuk, furcsállottuk is, hogy ehhez miért kell ilyen messzire mennie: olvasson Huppát 
Nekiestek az EP-képviselők a magyar korrupcióellenes csomagnak, legtöbbjük azonnali pénzbefagyasztást követelt

A középjobb, baloldali és liberális pártokhoz tartozó hozzászólók azon a véleményen voltak, hogy a javasolt támogatásokat azonnal be kell fagyasztani, és csak akkor szabaddá tenni, amikor Budapest már eredményeket mutatott fel a visszaélések és csalások visszaszorításában. (Ez azért, valljuk be, elég logikus, csak azt nem látjuk, hogy ki ellenőrzi a felmutatott eredmények igazságtartalmát..)

Iskolapélda a rendszeren belüli korrupció kezeléséről

Az eljárás a Magyar Hang szempontjából is érdekes, mert a B. I. Zs. által vezetett főigazgatóság és a cikksorozatukban érintett intézményvezetők annyira zokon vették a leleplezéseket, hogy minden fronton elégtételt akartak venni a szerzőn és a szerkesztőségen is.

Növekszik az elégedetlenség a Fidesszel szemben, de az ellenzék mégsem szárnyal

A közelgő téli időszak, és az azzal együtt érkező megszorítások komoly kihívást jelentenek majd az országnak. Erre készülnek gőzerővel Rogánék, Rezeda mester mai írása is erről szól majd, Szele Tamás pedig tegnap emlegette a dolgot.

Teljes orosz összeomlás: tucatjával foglalják vissza településeket az ukránok

Az események újra felvetik annak a lehetőségét, hogy a katasztrofálisra fordult hadi helyzetre válaszul Vlagyimir Putyin parancsot ad taktikai nukleáris fegyver bevetésére. A Fehér Ház viszont úgy nyilatkozott, hogy hírszerzési értesüléseik szerint egyelőre ez nem várható, a moszkvai üzenetek csupán „nukleáris kardcsörtetésnek” minősülnek. (Úgy legyen…)A MAGYAR OKTATÁSI RENDSZER 5 LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJA

TANULOM MAGAM
Szerző: TANULOM MAGAM
2022.10.04.Sziasztok! A mai videóban a magyarországi oktatási rendszer 5 legnagyobb problémáját mutatom be röviden, illetve adok pár gondolatébresztő javaslatot ezen problémák megoldására...

Email: tanulommagamcsatorna@gmail.com 00:00 - Miről szól a videó? 01:04 - Tisztázzunk pár dolgot 04:28 - Pedagógushiány: számok 05:43 - Pedagógushiány: elöregedés 06:40 - Pedagógushiány: fizetés 10:23 - Pedagógushiány: társadalmi megbecsültség 12:11 - Teljesítményhiány 15:41 - Autonómiahiány 17:12 - Esély - és egyenlőséghiány 18:25 - Jövőkép hiánya 21:27 - Megoldás morzsák, gondolatok 24:36 - Záró gondolatok

HONNAN HIÁNYOZNAK HÁZIORVOSOK MAGYARORSZÁGON?

SZABAD EURÓPA
Szerzők: NÉMETH DÓRA, SZALAI BÁLINT
2022.10.05.


Miután a magyar állam hosszú ideje elhanyagolja az egészségügyi alapellátási területet, háziorvosból is egyre kevesebb van. Részletesen ábrázoltuk, hogyan áll az ország ezen a téren.

Magyarország népessége stabilan csökken, de a háziorvosok száma még ennél is meredekebb ütemben. Mindez azt eredményezi, hogy mára több mint kilencszázezer magyar él olyan körzetben, ahol nincs betöltve a háziorvosi praxis...

ELKEZDŐDÖTT AZ ORSZÁGOS PEDAGÓGUSSZTRÁJK, ALAKUL A BUDAPESTI ÉLŐLÁNC, FOLYAMATOS DUDÁLÁSSAL FEJEZIK KI SZOLIDARITÁSUKAT AZ AUTÓSOK

TELEX
Szerző: TELEX
2022.10.05.„Tizenkét éve azt mondjuk, hogy nem lehet lejjebb süllyedni, de aztán mindig sikerül”


A tanárok felháborodásának újabb hullámát az váltotta ki, hogy pénteken kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát, köztük van Palya Tamás, aki osztályfőnöke volt egy végzős osztálynak. Hétfőn délután derült ki, hogy az elbocsátott öt tanár között van Törley Katalin is. Vidónkban velük beszélgettünk megkönnyebbülésről, kiállásról és a jövőjükről...

Skandálás és folyamatos dudálás kíséri az élőláncot

Ahogyan azt élő Facebook-tudósításunkban is láthatják, hallhatják, a Ferenciek tere közelében El a kezekkel a tanárainktól-skandálás követi az élőlánc alakulását, közben szinte folyamatosan dudálnak az elhaladó autósok. Erre amúgy transzparensekkel is biztatják őket a tüntetők...

EGY DARABIG A PROPAGANDA MINDIG TUD MŰKÖDNI - HADHÁZY ÁKOS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / YOUTUBE
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.10.04.A 2022. október 4-i Reggeli személyben Dési János vendége Hadházy Ákos - megválasztott, de esküjét letenni még mindig nem tudó - független parlamenti képviselő volt. Arról beszélgettek, milyen az élet egy hibrid rezsimben, merre tart ez a rendszer, és mit lehet tenni ellene.

SZTRÁJK, TÜNTETÉS, POLGÁRI ENGEDETLENSÉG – JÖN MAGYARORSZÁGON A PEDAGÓGUSOK VILÁGNAPJA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.10.05.


Tanárok, diákok, szülők együtt tiltakoznak ma a kormány oktatáspolitikája, a pedagógusok megfélemlítése ellen.


Országszerte több száz köznevelési intézményben tiltakoznak ma munkabeszüntetéssel a pedagógusok a megalázóan alacsony bérek, a megnövekedett munkaterhek, kifizetetlen túlórák, értelmetlen látszatintézkedések és a kormányzati megfélemlítések ellen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett egységes sztrájkra több mint 200 intézményből csatlakoztak tanárok, a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akciókhoz pedig legalább 57 iskola 746 tanára csatlakozott.

Október 5. a pedagógusok világnapja is, a sztrájk és a polgári engedetlenség mellett több más akcióra is sor kerül. Csütörtök reggel diák-szülő élőlánc lesz a tanárokért Budapesten a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton, amelyhez több fővárosi iskola tanulói és szülei csatlakoztak, a tervek szerint a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig állnak majd sort.

Délután három órakor a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselői átadják a tiltakozást támogató több mint 70 ezer aláírást tartalmazó petíciót az alapvető jogok biztosának budapesti és vidéki irodáinál, felhívva az ombudsmanok figyelmét az oktatási rendszer problémáira, hiányosságaira is. Délután öt órára kétórás hídfoglalást szervez a Grund diákcsoport a Margit-hídra, este hét órától pedig a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertjén lehet részt venni a Kossuth téren...
KINCSES GYULA: NEM AZ ORVOSVÁLASZTÁS ÁTALAKÍTÁSA, HANEM A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS HIÁNYA A FŐ PROBLÉMA

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.03.


A beteglátogatási idő szabályozása, az intézményi teljesítmény mérése és még az orvosválasztás átalakítása mellett is szólnak szakmai érvek – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Megbeszéljük című műsorban. Arról is beszélt, hogy hozhatna pozitív változtatásokat az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslat, de az orvosszakma, és főleg a társadalom megkérdezése nélkül életveszélyesek lehetnek az egyes beavatkozások.


Bizonyos reformokra mindenképp rászorulna az egészségügy, de nem olyan formában, ahogy annak híre hétfőn bejárta a sajtót. A MOK kiadott egy közleményt, amelyben elfogadhatatlannak tarják az átalakítások tervezetét, egyúttal nehezményezték, hogy a törvényhozás nem egyeztetett sem velük, sem a társadalom szélesebb rétegeivel.

Kincses Gyula, MOK-elnök kifejtette, hogy az egészségügyi ellátórendszert időről időre hozzá kell igazítani a megváltozott szakmai környezethez, megbetegedési viszonyokhoz, és a település struktúrához. Javaslata szerint regionális központokat lenne érdemes létrehozni, amelyek biztosítanak a környékbelieknek egynapos sebészet, nappali kórházat, illetve megerősödött alapellátást. A praxishatárok ésszerű átalakításakor szerinte azt kellene megvizsgálni adott helyi szinten, bizonyos praxisok miért nincsenek évek óta betöltve, illetve érdemes volna utánajárni, az élet hogyan is oldotta meg ezeket a helyzetek – mondta Kincses.

A MOK-elnök szerint pozitív hozadéka lehetne a törvényjavaslatnak a kétlépcsős béremelés, amiről a Kamara a hálapénz feladásáért cserébe már megállapodott a miniszterelnökkel. Bár ez még nem teljesült – tette hozzá kincses. Ugyanakkor az is része a tervezetnek, hogy orvosok bérét csökkenthetik is, amivel az a probléma, hogy nem tudni, milyen szempontok szerint különböztetnék meg az egyes dolgozókat. Kincses a Kamara álláspontját tolmácsolta, mikor kifejtette, szükség volna egy átlátható teljesítménymérésre az intézmények körében. Hozzátette, Magyarországon ez hagyomány nélkül való, ezért ha három hónap alatt szeretné bevezetni a Belügyminisztérium az "életveszélyes" lenne.

A törvényjavaslatról szóló hírek közt szerepelt, hogy az korlátozná a beteglátogatási időt. Kincses szerint bizonyos esetekben a látogatók hátráltathatják a betegellátást. Azonban a látogatási idő előre történő egyeztetését, illetve annak korlátozását csak egyes esetekben látná indokoltnak, és bízik benne, hogy egy ilyen intézkedés törvényesítése esetén az intézményvezetők jóhiszemű belátásuk szerint járnának el.

Az orvosválasztás szabadságáról Kincses azt mondta, hogy a legtöbbek azért ragaszkodnak egy bizonyos doktorhoz mert személyesen ismerik, vagy, mert a "fodrászuk azt ajánlotta". Erről elmondott egy anekdotát abból az időből mikor még Debrecenben ő gyermek fül-orr-gégészként működött, míg a kollégája orrspecialistaként. A kettejük személyiségbeli különbségéből azonban kialakult az a szokás, hogy a kollégájához inkább a sportolók, míg Kincseshez inkább a művészek jártak panaszaikkal. Kincses szerint azonban az ellátás jobban tudná biztosítani, ha nem szimpátia- hanem szakmai alapon választanák a betegek az orvosokat.

Összességében Kincses úgy gondolja a betegellátás nem az orvosszakma belügye, hanem minden állampolgáré. A szakmai egyeztetés mellett azt tartja legfontosabbnak, hogy az intézményi átalakításokat minden esetben előzze meg társadalmi vita – zárta a Kamara elnöke.

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: A KORMÁNY CSÍPŐBŐL TÜZEL, ÉS NEM GONDOLKODIK A KÖVETKEZMÉNYEIN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.05.


„A pedagógiai tevékenység legfinomabb eleme az egyéni differenciálás. Ha most jön hirtelen egy „vendégmunkás” – miután a munkahelyétől megfosztott tanár már be se léphet az iskolába, hiszen ott ő „ellenség”, és még beszélni sem tud a beugró kollégával –, akkor ez pont olyan lesz, mintha a kosárlabdacsapat hirtelen kapna egy asztalitenisz edzőt a verseny előtti utolsó héten.” Ezzel a metaforával illusztrálta Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, miként érinti az érettségire készülő kölcseys diákokat, hogy kirúgták a tanáraikat. Hozzátette: nem ismerjük sem a szándékot, sem a dominó elindítójának a nevét, nem tudjuk, hogy milyen szintről indult az egész. De azt igen, hogy a kormány ma csípőből tüzel, amikor fegyelmez, és nem gondolkodik a következményein.


Mit jelent az érettségire készülés egy tanárnak és egy diáknak, és milyen károkat okoz a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott tanárok eltávolítása a diákoknak?

– Ma az érettségi a differenciált pedagógiai eszközrendszernek is az egyik eleme, hiszen az érettségizők a kötelező tárgyakon túl abból a tárgyból készülnek fel, amely a továbbtanulási- vagy pályaorientációs aspirációjuk miatt fontos. Többnyire ebből tesznek emelt szintű vizsgát, ha olyan helyre akarnak bekerülni, ahol ezt megkövetelik. Vagyis olyan tudásra, és formába hozásra is szükség van – egyszerre mindkettőre –, amire mindenkinek nem nyílik lehetősége a tanórákon. Csak, hogy megvilágítsam, ez olyan, mint amikor a focicsapatnak együtt van edzése, de a kapussal azért mégis más gyakorlatokat végez az edző, mint a góllövő csatárral. Visszatérve az iskolára, többnyire a megelőző érettségik alapján segít a tanár. Egy érettségire felkészítő tanárnak feladata és felelőssége is, hogy képben legyen: a megelőző években milyen tételek, kérdések szerepeltek, milyen típusú feladatokat kellett megoldani a diákoknak. Ahhoz, hogy felkészüljön egy ilyen formába hozó „edzéshez” – maradjunk a sportpéldánál, az ma kedves metafora – nem csak azt kell tudni, hogy a „versenyzőnek” milyen erősségei és gyengeségei vannak, hanem azt is, hogy a megelőző versenyeken a versenybírók mire figyeltek. ami dupla felkészülést jelent. Ez a pedagógusnak is feladatokat ad a felkészülésben, de az esetek többségében az emelt szintű érettségire készülő diákkal is jelent külön órákat. Neki fejlesztő foglalkozásokat tart...


"KEGYETLEN JÁTÉK A HATÁRON"

HUPPA
Szerző: HUPPA
2022.10.03.


Ezzel a címmel közölt igen terjedelmes helyszíni riportot a Wiener Zeitung, és a cikkben a szerb-magyar határon várakozó, illetve onnan Magyarországra jutni próbáló menekültekkel szembeni masszív erőszakról számolt be.

A világ legrégibb, 1703 óta megjelenő, és az Osztrák Köztársaság közlönyeként is szolgáló osztrák lap beszámolt a négy méter magas szögesdrót kerítésről, amelyben áramot vezettek, és arról, hogy ha akad, aki átjut ezen az akadályon, azt visszatoloncolják – azaz sokak beszámolója szerint visszaütlegelik – Szerbiába. A hivatalos szerbiai befogadó helyek megteltek, ezekben mintegy hatezer menekült várja a lehetőséget arra, hogy bejusson az unióba. A határ mentén rég elhagyott, omladozó gazdasági épületekben és a körülöttük felhúzott sátrakban mintegy 4500 ember tengődik. Tető ugyan van a fejük felett, de az ablakokban nincs üveg és nyílt tűzön főznek.

A civil szervezetek aktivistái hetente többször elmennek ezekre a helyekre, és igyekeznek humanitárius és pszichoszociális segítséget nyújtani. Egyebek mellett a mobil telefonok feltöltéséhez szolgáló berendezést visznek magukkal, mert a telefonoknak hatalmas jelentősége van a menekültek számára. Ilyen szervezet a KlikAktiv, amelynek pastu tolmácsa maga is menekültként érkezett korábban, és menedékjogot kapott Szerbiában. A menekültek arról számolnak be, hogy a magyar fél visszatoloncolja, vagy törvénysértő módon elutasítja őket, és hogy szélsőséges erőszakot alkalmaznak, ütik, rugdossák őket, borssprayt fújnak a szemükbe és a szájukba. Mutatják a kék foltjaikat és bekötözött végtagjaikat.

Egy a helyszínen járt német politikus szerint az illegalitásba taszítják a menekülteket azzal, hogy nincs módjuk a kérelmük legális benyújtására, és a szerb-magyar határon lévő menekültekre az EU más mércét alkalmaz, mint például az amerikai-mexikói határon lévőkre vagy a kínai jogsértésekre, és így Magyarország folyamatos jogsértésben van.

Közben a budapesti kormány büszke a határai védelmére, amely a kormányszóvivő irodája szerint „a belső biztonság bázisa”. A hivatal szerint nagy a migrációs nyomás, folyamatosan érkeznek az „illegális migránsok”, és ezeket egyre inkább “jól szervezett embercsempész bandák kísérik”.

Szólt a cikk a határvadász egységek szervezéséről, járt más táborokban is a szerb-magyar határ szerbiai oldalán, és megszólaltatott az írásban sok menekülőt is. Rámutatott: a segélyszervezetek is rendszerszerű erőszakról és kínzásokról beszélnek, köztük az Orvosok Határok Nélkül már jó ideje kongatja a vészharangot...

KÉSZÜLJÖN FEL AZ OKÁDÁSRA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.05.


Mint hírlik, kormányunk – élén Orbánnal – kampányra készül az őszön, hogy hatalmát megszilárdítsa. Azon már el sem merengünk felháborodva, miért nem inkább kormányozni szeretnének a kampány helyett, de ez fölösleges volna, mert rég kiderült, az ország irányításához nem értenek, mocskolódni viszont nagyon tudnak. Nem lepett meg, mégis azért némi csodálkozással olvastam, Orbán tudja, hogy nehéz ősze lesz, a készülő kampány pedig arra kell, hogy az indulatokat magáról másra irányítsa. Tiszta hatalommegtartó játékot kezd, ami közben a lehető legkevésbé sem érdekli az ország és a benne élő emberek sorsa...

„FIZESSÉTEK KI A TANÁRAINKAT!” – REGGELTŐL ESTIG TILTAKOZÁSOK LESZNEK SZERDÁN A FŐVÁROSBAN ÉS ORSZÁGSZERTE

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.10.04.


...Az október 5-i menetrend előreláthatólag így néz majd ki:

Budapest

7:15-7:45 Élőlánc Csepelen, a Vermes Miklós Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és a Jedlik Ányos Gimnázium között.

7:45-9:00 között élőláncot állnak majd a tanárokkal szolidaritást vállaló diákok és szülők, összesen 49 iskolából a Döbrentei tér és a Keleti Pályaudvar között, a (Döbrentei tér Erzsébet híd – Ferenciek tere – Astoria – Baha Lujza tér – Keleti pályaudvar vonalon).

8:00-kor a Szél Kálmán téren,

9:00-kor pedig a Madách téren tiltakoznak majd a munkabeszüntetésben résztvevő tanárok.

8:00-9:00 Kőbánya, Szent László Gimnáziumnál tiltakozás

9:30 Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium tanulói és tanárai szerveznek flashmobot az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12:00-kor dudaszóval fejezik ki szolidaritásukat a BKK dolgozói.

12:00 A kormány szabályt sértett! közös sajtótájékoztatót tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

14:30-tól Petíciót adnak át a legnagyobb pedagógus szakszervezetek az Alapvető Jogok Biztosának Falk Miksa. (Ezzel egyidőben Győrön, Miskolcon és Pécsen is ellátogatnak az Alapvető Jogok Biztosához.)

15:30 Óbuda Fő téren tiltakoznak a munkabeszüntetésben résztvevő tanárok

17:00-19:00 Hídfoglalás a tanárokért – diákok szervezésében elfoglalják a Margit hidat a pedagógusok követeléseivel egyetértők.

19:00 Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért!  A Kossuth téren a Tanítanék és a noÁr mozgalom szervezésében lesz zenés program, ahol fellép noÁr, valamint az eduline információ szerint zenél majd a Kiscsillag, a Funktasztikus, a Mered, Szakács Gergő, Nági & Betti, Agócs Márton, a Damara, Péterfy Bori & Love Band is.

Országosan

Tanárdemonstrációk:

7:00-7:40 Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimnázium előtt

14:30 Budaörs, az önkormányzat előtt

16:00 Dunaújváros, a főiskola előtt

16:15 Budakalász, a Kárpátok őre szobornál

17:00 Sopron, Széchényi tér

Petícióátadások: 

15:00 Pécs, Koller utca 7. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

15:00 Győr, Kálvária utca 1-3. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

15:30 Miskolc, Görgey utca 5. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

Élőláncok:

7:30 Szeged, Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt.

16:00 Veszprém,  Kossuth Lajos Általános Iskola előtt...


ITT OLVASHATÓ