2016. december 14., szerda

FELES - A NER ARANYIFJAI, GENERÁCIÓM OLIGARCHÁI


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.12.14.NER-fiatalnak lenni felér egy lottó ötössel: ömlik hozzád a zsé, bármilyen vállalkozásba kezdesz garantált a siker, és amerre jársz kastélyok/paloták/luxuslakások nőnek ki utánad a semmiből! Kérdés-e ezek után, hogy Magyarország jobban teljesít-e? Bizony kérdés, mert sajnos mindezen földi jóságok csak egy nagyon szűk elitnek járnak – míg a többséget szisztematikusan rabolja meg, fosztja ki, és tartja továbbra is elnyomásban a hatalom. Hogyan? Nézd meg az adást és megtudod!

BÚCSÚ ALEPPÓTÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2016.12.14.A hosszú, és gyötrelmes küzdelem, amely egy kétmilliós várost számolt föl, tőlünk alig 2000 kilométerre, szabadságharcként kezdődött, de erre a nagyhatalmak beavatkozása miatt már alig emlékszik valaki. Bassár el-Aszad most apjához méltó mészárlást végez, hiszen alig foglalta el a várost, a bosszúhadjáratokról máris videók keringenek. Ahogy akkor is mindenki csöndben volt, amikor Hafez Aszad végzett Hámával, most is fülsüketítő kussolás fogadja mindezt. A pofátlanabbak még meg is ünneplik a gyerekgyilkosságokat mint a „terroristák fölött aratott győzelmet.” Keserű üdvözlet ez „szép új világunknak".

2016-os év egyik legnagyobb témája a „hamis hírek” és az „igazság utáni politika” körvonalazódó keretei voltak. Ahogy év végére lezárul Aleppó hosszú, 2013 óta tartó ostroma, és a damaszkuszi kormányerők átveszik a várost, az pontosan látni engedi, milyen lesz ez az új világ.

A város a poszt írásának időpontjában már 98%-ban az Aszad-rezsim ellenőrzése alatt áll. A harcok folyamán a lázadók mellett jelenlévő tudósítók vagy az utolsó északi „zöld” ellenállóbázisra, Idlibbe menekülve folytatják munkájukat, vagy éppen búcsúüzeneteiket küldik szét a világnak a Twitteren keresztül. Egyesek csak arra kérik követőiket, legalább kisgyermekeiket hozzák ki a bunkerromboló- és foszforbombák, illetve az előrenyomuló bosszúszomjas hadsereg elől.

Így zárul tehát a valamikor „arab tavasz” részeként emlegetett szíriai lázadás utolsó előtti fejezete. 2012 júliusában a környékbeli falvakból összeállt, rendkívül vegyes felépítésű szíriai lázadó seregek bevették és felosztották egymás között a város keleti felét, a szíriai rezsim éppen azóta bombázta őket és az uralmuk alá került civileket a város nyugati feléből, és a fölé emelkedő citadellából. A lázadók között természetesen jócskán voltak akkor is iszlamista radikális csoportok, de az elfoglalt negyedeken a kezdettől osztozniuk kellett a nem vallásos lázadókkal, mind a Levantei Frontban, vagy egy éve az „Aleppó Meghódítása” frontban (Fatah Halab). A képet tovább bonyolítja, hogy vallásosság ide, iszlamizmus oda, a lázadó különítmények sem kímélik a civil lakosságot, még december elején is bombázták Nyugat-Aleppót, és menekülni akaró ártatlan civileket ejtettek túszul. Ezen kívül az iszlamista lázadók többnyire fölöslegesen,d e folyamatosan támadták a város északi részén jelenlévő harmadik erőt, a kurd forradalmi alakulatokat is, míg ez az Aszad-párti erőkről nem mondható el...

ITT A 3-AS METRÓ KATASZTRÓFATERVE - CITROMLOVAGOK/TŰZOLTÓ ÁLHÍREK

CITROMLOVAGOK 
- TŰZOLTÓ ÁLHÍREK BLOG
Szerző: Citromlovagok
2016.12.14.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai közreműködésével elkészült a 3-as metró katasztrófavédelmi vészforgatókönyve - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fideszes politikus a 30 évre titkosított dokumentum egyes részeit a szerdai Kormányinfón megosztotta a nyilvánossággal.

Ennek értelmében:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon metró operatív törzs alakul. A főtisztek 300%-os pótlékot kapnak érte.

Módosítják a metró Utazási Feltételeit. A jövőben mindenki csak a saját felelősségére használhatja a 3-as metrót, ezzel elejét veszik a politikai és polgári jogi felelősségnek, valamint a büntetőjogi felelősségre vonásnak.

A helyzet súlyosbodása esetén 24 órás tűzoltóügyeletet vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy minden metrószerelvényen lesz tűzoltó, ahogy régen a színházakban az előadásokon ültek.

A veszély fokozódásával bevetik a katasztrófavédelmi mentőcsoportokat. Az önkéntesek a tűzoltóügyelet erősítéseként fel-alá metróznak majd. A jelenlétük növeli a szubjektív biztonságérzetet.

Kritikus esetben a metrót már csak a tűzoltók használhatják.

A dokumentum külön kiemeli, hogy a hivatásos tűzoltók a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján amúgy is évek óta egyenruhában, a szolgálati igazolvány felmutatásával térítésmentesen vehetik igénybe Budapest tömegközlekedési eszközeit. Most azonban már elvárásokat is támasztanak velük szemben az ingyenes utazásért cserébe.

Az igazság odaát van:
3-as metró: Tarlós István közlekedési káoszról beszélt

DIVIDE ET IMPERA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr, Szüdi János
2016.12.14.


Miközben a civilek azzal töltik a drága időt, hogy diagnosztizálják a köznevelés problémáit és keresik az orvosságot rájuk, a hatalom rendületlenül halad tovább a megkezdett úton, azon, amelyik elvezet az oktatási rendszer társadalmi kontroll alóli teljes kivonásához, valamint a tudáshoz való hozzáférés kapujának résnyire zárásához. Nincsen nehéz dolga, mivel jószerivel nem ütközik ellenállásba. Az oktatásban dolgozók immár három éve, akaratukon kívül, a “törvény erejénél fogva” sodródnak egyik munkáltatótól a másikig, reszketve a munkahelyükért, a bérükért. A pedagógusokat leköti a hatalom által működtetett ellenőrzés, szakfelügyelet, minősítési rendszere, amelyek gondoskodnak arról, mindig legyen valamilyen házi feladat, amelynek nemteljesítése azzal is járhat, hogy megszűnik a foglalkoztatási jogviszony. Az ellátórendszert a hatalom atomjaira szedte szét, kizárva minden szakmai együttműködést, ésszerű összefogást a gyermekekért. Az óvodák felelőse a városi, községi önkormányzat. Az általános iskolák és a gimnáziumok ura az éppen, ismét átalakulásban lévő, Klebelsberg névre hallgató állami intézményfenntartó. A szakképzés rendszerét “lenyúlta” a nemzetgazdasági miniszter. Nincs közös nevező az ellátásért felelősök között. Az önkormányzatoknak semmi közük a településen működő iskolákhoz, kollégiumokhoz. A különválasztott iskolarendszerek egymás riválisai. A képet “színesíti”, hogy a szétesett állami rendszer mellett létezik az egyházi intézményrendszer, és létezik a magán, többnyire alapítványi fenntartású intézményrendszer. Az előbbi élvezi az állam gondoskodását, amelybe belefér a teljes körű finanszírozás, a kivételező szabályozás éppúgy, mint a tapintatlan gyámkodás. Az utóbbi lényegében az életéért küzd:

ITT OLVASHATÓ

ÍGY MULATNAK URASÁGÉK A NYAKATOKON TAPOSVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.14.


...a Vajna-házaspár gátlások nélkül szívja a vérünket, már nem is szégyellik, talán soha egy percig sem szégyellték. A megfáradt arcú nyugdíjas meg boldogan lájkolja Timike posztjait és gratulál, hogy milyen aranyosak a fotókon szereplő elszabadult pojácák.

Lehet persze legyinteni, hogy és kit érdekel Vajna Tímea, ki az a Vajna Tímea, milyen szerepet tölt be ő a Nemzeti Együttkarácsonyozás Rendszerében, hogy érdemes egyáltalán szóba hozni. Szerintem márpedig ez is egy remekbeszabott kórkép arról az országról, amely hagyta, hogy ezek a párvenü, semmihez nem értő, felkapaszkodott luvnyák alanyi jogon beleüljenek a tutiba, és a maffiakormány legnagyobb kaliberű figuráinak meghosszabbításaiként profitáljanak olyasmiből, amihez közük nem lehetne.

Vajna Tímea ilyen-olyan magánvállalkozásait (fánkozó, Miss Hungary) a TV2 nevű közpénzcsatornán futnak, a Nemzeti Filmalap karácsonyi bulijának Vajna Tímea gyémántkereskedése biztosít helyszínt, ahol felvonul a Mr. Funk csodakínálata, az idióták pedig a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványukkal finanszírozzák az műurak jókedvét. Fasza.


HÁROM MAI HÍR, AMI LELEPLEZI A FIDESZT MIGRÁNSÜGYBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.12.14.Miközben a fideszesek is elítélik a gyűlöletkeltést a migránsok ellen az Európai Parlamentben, idehaza tovább uszítanak a menekültek ellen. Ez hagyján: 50-60 éves, nyugdíjas tűzoltókkal akarják „megvédeni a határt”, mert sajnálják tőlük a nyugdíjat; ugyanakkor a Fidesz-közeli csókosokhoz ömlik a pénz a bevándorlási kötvényekből.

1. Gyűlöletet keltenek, majd megszavazzák annak elítélését

Az Európai Parlament olyan állásfoglalást fogadott el, ami leszögezi: a tagállamok tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet keltenek a migránsok és menekültek ellen. Ezt az állásfoglalást a fideszes parlamenti politikusok is megszavazták, teljes lelki nyugalommal, tudva tudván, hogy az utóbbi egy év másról sem szólt Magyarországon, csak a menekültek elleni szélsőjobbos uszításról. A magyar kormány pont olyan kampányt folytatott hónapokig, amit elítél a nyilatkozat - írta az Index.

Az unió közvetlenül választott képviselőiből álló testület azt is kimondta, hogy „határozottan elítéli az újságírókkal és a médiával szembeni erőszakot, kényszert és fenyegetést; kéri a tagállamokat, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely korlátozza a média szabadságát, a kommunikációs szabadságot és az információszabadságot”.

Az EP az uniós intézményeket is figyelmeztette, hogy „külkapcsolataikban is gondoskodjanak az emberi jogok magas szintű védelméről”. Három kivételével minden Fidesz-KDNP-s képviselő jóváhagyta a dokumentumot...

MITŐL LESZ EGY ORSZÁG SZEGÉNY VAGY GAZDAG?

24.HU - GAZDASÁG
Szerző: GAZDASÁGI TV
2016.12.14.


Már az elején érdemes leszögezni, hogy sokkal több a szegény ország a világban, mint a tehetős. Az okok sokfélék, hogy mitől válik azzá egy ország. Persze sokan csak a külső adottságokat sorolnák ide, de ez meglepő módon, többnyire nem így van. A humán tőke mértéke a megoldás!

A világ majdnem 200 országa közül 25 nagyon gazdag. A gazdagság azt jelenti, hogy lakói évi 30 millió forint felett visznek haza. Huszonötnél ugyanakkor sokkal nagyobb a szegény, sőt, nagyon szegény országok száma. A legszegényebb 20 országban az éves kereset 275 ezer, vagy napi 1000 forint alatt áll. Min múlik, hogy egy ország mennyire gazdag vagy szegény? Alapvetően három fő tényezőn:

ITT OLVASHATÓ

BÜNTETÉST A HÍRHAMISÍTÓKNAK?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.13.Az amerikai választási kampányt kísérő hisztéria elérte Németországot. Ansgar Heveling, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa és a Bundestag (a szövetségi parlament) belügyi bizottságának elnöke azzal gyanúsítja Moszkvát, hogy a német közvélemény befolyásolására készül a 2017-es parlamenti választások előtt.

Csodálni való távolba látási képesség! Én persze kész vagyok elfogadni, hogy az oroszok a hekkelés nagymesterei lettek, s a nyugati világ összes titkosszolgálatának tudása sem elég ahhoz, hogy felvegyék ellenük a harcot. Még azt is megértem, hogy a téma érzékenységére tekintettel eddig egyetlen bizonyítékkal sem állt elő nyilvánosan sem a CIA, sem a Passauer Neue Presse helyi lapnak (!) nyilatkozó német politikus. Azt azonban már kevésbé látom be, hogy ha tényleg ez a helyzet, miért nem váltják le azokat, akiknek számlájára írható, hogy ekkora rések keletkeztek a nyugati kíbervédelem falán. Legalább egy-két bűnbakot mutatnának fel annak közvetett igazolására, hogy nem légből kapottak a Moszkva, a Peking stb. ármánykodásával kapcsolatos állítások...

PISA 2015: MIÉRT ROMLANAK AZ EREDMÉNYEINK?

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Radó Péter
2016.12.11.


...A minőségromlás okai

Az eddigiekben a magyar PISA eredmények nagyon súlyos romlást magyarázó lehetséges okok hatos listáját kettőre szűkítettem; a teljesítményromlás mögött nagy valószínűséggel az iskolák működésében (minőségében) beálló komoly változások és/vagy oktatáspolitikai beavatkozások magyarázzák. Ettől kezdve azonban az elemzés három nagyon súlyos korlátjával kell számolnunk:
  • A 2010 óta követett oktatáspolitikai gyakorlat nem pusztán a tanítás-tanulás minőségének befolyásolására irányuló közvetlen beavatkozás volt, mint amilyen például az osztályzás szöveges értékeléssel való felváltása az első két évfolyamon a 2010 előtti időszakban. Egy szinte mindenre kiterjedő rendszer-átalakítás zajlott le, amely az iskolai szervezeti, szakmai és gazdálkodási autonómia teljes felszámolásával teljesen újraírta az iskolák működési módját. Ráadásul az iskolák külső adminisztratív mikro-menedzselése nem teszi lehetővé a két fennmaradt lehetséges ok szétválasztását.
  • Az egyenlőtlenségek eredményekre gyakorolt hatásával kapcsolatos változásokkal szemben a minőségromlás egyes összetevőivel kapcsolatos hatások nem számszerűsíthetőek. Bár a PISA-adatok nemzetközi összehasonlító elemzése rendre tendenciaszerű és rendszerszintű kapcsolatot mutat ki az iskolai autonómia kiterjedtsége és a mért tanulási eredmények között, az egyes autonómiát korlátozó magyarországi intézkedések hatásának elkülönítésére nincs mód.
  • Magyarországon ma már gyakorlatilag nincs oktatáspolitikai értékelés és empirikus oktatáskutatás, melynek eredményeire támaszkodhatnánk. Az elmúlt években a gyakorlatba átültetett hatalmas tömegű rendszerszintű oktatáspolitikai beavatkozások egyikének sem történt meg az értékelése. Az iskolák 2013 januárja óta nem kutathatók, az oktatáskutatás erős politikai kontroll alatt működött, annak legfontosabb intézménye pedig éppen most szűnik meg.
Mindezek miatt egyetlen fogódzónk maradt, amely orientálhatja a drasztikus minőségromlás okainak feltárását: a nemzetközi összehasonlító értékelés eredményeinek szembesítése a 2011 óta lebonyolított átfogó rendszer-átalakítás legfontosabb változtatásaival.
Mint azt már jeleztem, noha a tanulási eredmények alakulását elsősorban a pedagógusok tantermi munkájának minősége befolyásolja, az alapkészségek fejlődése nem az egyes pedagógusok, hanem a diákokat tanító összes pedagógus munkájának, végső soron az egész iskola működésének az együttes eredménye. Nemzetközi meta-értékelési eredmények alapján rendelkezünk egy a tanulóikkal kiegyensúlyozottan magas tanulási eredményeket elérni képes iskolák legfontosabb jellemzőit (school effectiveness enhancing factors) tartalmazó listával.1 E jellegzetességek között vannak olyanok, melyek kizárólag a pedagógusok tantermi munkájára vonatkoznak, többségükben azonban vagy az egész intézmény jellemzői, vagy értelmezhetők tantermi és intézményi szinten egyaránt.
Összegyűjtöttem azokat a legfontosabb rendszerszintű változtatásokat, amelyek véleményem szerint hatást gyakoroltak az iskolák tanulási eredményesség szempontjából fontos működési jellegzetességeire...

IGAZA VAN-E HOFFMANN RÓZSÁÉKNAK?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.12.14.


"Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába. 


Az ember kiválasztja a paramétereket, és olyan táblázatokat készít magának, amilyeneket csak akar. 


Három megállapítás:

1. Tudományból és szövegértésből a legalacsonyabban teljesítő rétegek romlása egészen brutális volt az elmúlt években. A legjobbak is romlottak egy kicsit, de sokkal kevesebbet.

2. A felső tíz százalék teljesítménye messze a világ legjobban teljesítő országainak átlaga felett van.

3. Mindazonáltal a magyar felső tíz százalék Japánban inkább a felső 25 százalékkal mérhető össze.

Az alábbi táblázatokat át kellett szerkesztenem, hogy beférjenek a blog.hu mezőbe. Az első adat az átlag, az azt következő adatok ún. percentile adatok. Egy gyerek percentile adata X, ha az ország tanulóinak éppen az X százalékánál jobb. A táblázatokban az átlagpontszám szerepel, illetve az 5., 10., 25., 50., 75., 90, és 95.-ik percentile adat, tehát ezeknek a gyerekeknek az elért pontszáma:

VÖRÖS RIADÓT FÚJTAK A LIGETVÉDŐK, BLOKKOLJÁK A FAÁTÜLTETÉSEKET A VOLT KERTEM TERÜLETÉN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.12.14.Vörös riadót fújtak a Ligetvédők, miután a Városliget Ingatlanfejelsztő Zrt. teljesen szakszerűtlen módon, ad-hoc alapon kezdte átültetni a fákat a volt Hungexpo-telken. Arra kérnek minden jó érzésű budapestit, hogy menjen ki a Városligetbe tiltakozni a barbár környezetpusztítás ellen!

Láthatóan az Ingatlanfejlesztőnek a fák csak akadályt jelentenek ahhoz, hogy megvalósíthassa a megalomán betonrémálmát a Városligetben. Miután lezavarták a Zöld Liget fórumot (ahol a lényegi kérdésekhez nem lehetett hozzászólni és Persányi Miklós, az egyik miniszteri biztos közölte, hogy a fákat így is-úgy is ki fogják vágni és csakazértis átalakítják a Városligetet), a munkagépek beindultak a Ligetben.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, igazgatóját, a volt quaestor-os Gyorgyevics Benedeket és a mögöttük álló erőszakos, profitorienált hatalmat nem érdekli, hogy a budapestiek nem akarnak 300 ezer tonna betont a Városligetben, 250 milliárd forint közpénzért (ez egyébként csak egy kicsivel több annál, mint amit Mészáros Lőrinc nyert közbeszerzéseken 2016-ban). Annyi jutott el az Ingatlanfejlesztő érzékelési küszöbéig, hogy néhány környezetvédő nem akarja, hogy a fákat kivágják. Ezért iszonyatos költségek árán (közel 1 milliárd forintért) megbízta egy céget azzal, hogy ültesse át a fákat, minden előkészítés nélkül.
A fák túlélési esélye az ilyen szakszerűtlen átültetések esetében 1%. (Írhattunk volna nullát is, egyébként.)

Ezért ma a Ligetvédők felmásztak az egyik ilyen átültető-gépre és sikeresen lassítják a munkálatokat. A rendőrség megint nagy erőkkel biztosítja a helyszínt, óriási a feszültség.

Arra vagyunk csak kíváncsiak: mikor jut el a hatalom tudatáig, hogy nem cselekedhet a saját állampolgárai ellenében Európa közepén?

A JÓGA NEM FITNESS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.12.14.Interjú Kéri Mónika jógaoktatóval:
 - A jóga egyre közkedveltebbé válik, de sok helyen ez mozgásra fókuszáló, a jógát tornagyakorlatokká silányító tanfolyamokat jelent. Számodra mi a jóga lényege? 
- A jóga valóban helyreállítja a test eredeti egészséges, szépséges mivoltát, de ez csak a kezdet, hiszen a mozgás melletti erős belső figyelem összekapcsolva egy mély-harmonikus légzéssel új dimenziókat nyit meg az egyén számára. Ilyen közhelyek, mint belső nyugalom, nagyobb életöröm megélése, valódi szeretetre való képesség, vitalitás növekedés valósággá válik az egyén számára. Képes túllépni a személyiségének a korlátain. 
-  Miért érdemes jógát tanulni? Kinek, mikor és miben tud segíteni?
- Először érdemes megtapasztalni az egészséges test adta előnyöket, milyen érzés mikor a test erős, rugalmas, és a saját legjobb formáját hozza. Bármely életkorban és bármilyen testi állapotban elkezdhető, legyen szó egy profi sportolóról, aki a jóga által a saját sportjában további fejlődést tud elérni, vagy legyen szó egy igen súlyos betegről, aki szinte alig tud mozdulni. Más módszerekkel, más ritmusban haladva, mindkettőnél nagy változás következik be a jóga rendszeres gyakorlása révén. De a testi változás csak egy kis aspektusa annak, amit a jóga indukál az egyénben. A rendszeresen (hónapok, évek óta) jógázó tanítványaim visszaigazolják, hogy kihat az emberi kapcsolataikra (sokkal boldogabbak), a munkahelyi területekre (férfi jógázok stresszmentes tárgyalásokról, könnyebben megélt, nagyobb sikerekről számolnak be).
-  Te kifejezetten női jóga oktatással foglalkozol.  Létezik külön női és férfi jóga és ha igen, akkor miben áll a különbség?

- A jóga univerzális, egyformán hat a Férfire és a Nőre. De alapvetően a Női Testnek a mozgatása, ugyanúgy lágyabb, finomabb, a mozdulatok szépségesebbek, mint ahogy a Női minőség lényegi eleme: a Finomság, a Lágyság, a Szépség. A Női Test ereje más, mint Férfi Testé, a Női Test gyermeket hord ki, ezért a Női területek másmilyen mozgatására és belső figyelmére koncentrálunk. Amíg a Férfi Test Erős, szereti a kihívásokat, célokat, erőnlétet, ezért itt a gyakorlatok másmilyen formát igényelnek. Az ellazítás, ellazulás képessége mindkét nemnél nagyon fontos, hogy a mai rohanó világunkban mindkét nem megpihenhessen, regenerálódhasson.  A teljes ellazulás eléréséhez másmilyen technikákat kell alkalmaznom a Hölgyeknél, mint az Uraknál. A tapasztalatom az, hogy a Férfiaknak nagyon gyors, hatékony változást szokott indukálni, mert kitartóak, célorientáltak, és otthon reggelente munka előtt tényleg gyakorolnak. Nőknél ezt a napi gyakorlást nehezebb elérni a család, gyerekekre való figyelem miatt, nekik sokszor jobb, ha eljönnek otthonról. A Férfiaknál szinte mindig kizárólag magánóra keretén belül dolgozunk együtt, hiszen az elején egy sikeres férfinek nehéz egy csoportba bemenni. Magánórán megtapasztalják, hogy nem számít a hajlékonyság, nem az a fontos, hogy a testük mennyire hajlékony, hanem az, hogy magukhoz képest milyen gyors ütemben képesek változni, és sokkal jobban érezni magukat a testükben, elmúlik a derékfájás, jobb lesz a testtartásuk, és sokkal jobban megy az egyéb sport is nekik (tenisz, futás, foci...). Ami, majdnem minden esetben megtörténik, hogy rájönnek, hogy ők a jógában is jók, sikeresek, pedig előtte azt gondolták, ez olyan messze áll tőlük... 

AZ 5 KEDVENC SZOKÁSA A SIKERTELEN EMBERNEK

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.14.


Köszi, hogy kattintottál a címre, mert érdekel téged, hogy mi a sikertelen emberek 5 kedvenc szokása... Hogy miért érdekel ennyire? Mert újfent önigazolást keresel, hogy te miért nem vagy sikertelen. Mostmár biztosan nagyon kiváncsi lehetsz erre az 5 pontra. Bár teljesen mindegy, hogy milyen sablon demagóg baromságokat szedek össze neked, akkor is szuperjó lesz, mivel megtalálod a kiskapukat. Ugorhatunk a végékövetkeztetéshez?
Te nem vagy sikertelen ember!
És most beszélhetünk felnőtt emberek módjára, akiket nem lehet irányítani és befolyásolni össze-vissza? 
Azért született ez a cikk, hogy bebizonyítsam neked: Senki nem rendelkezik a sorsodról, maximum elhitetnek veled dolgokat. De végül te döntesz jól vagy rosszul. A döntéseid következményeként érzed magadat sikeresnek vagy sikertelennek. És ezen következmény függvényében keresel önigazolásokat ezekben a cikkekben. Te szeretsz jól dönteni?
De mitől jó egy döntés? Attól, hogy más rábólint? A végén jó lesz az eredmény? De mitől jó az eredmény? Mert teljesülnek az elvárásaid? De az elvárás szubjektív! Akkor ki dönti el végső soron, hogy mi jó és mi nem? Mi a sikeresség mércéje, mi a sikertelenség esszenciája? 
Most szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbben kezdtek idegesek lenni! Várjátok már a pontokat, hiszen csak egy lineárisan levezetett sablonba tudjátok saját magatokat betuszkolni. A komplexebb gondolkodás azért nehéz, mert nincsen elöttünk példa. Mindenkinek egyedi és mindenkinek saját magának kell ezt a világot, gondolkodásmódot létrehoznia. 
De rendben, beadom a derekam, viszont nem adom magam könnyen! 5 tudományosan bizonyított szokást írok le neked, amit magadnak kell értelmezni! Az alábbi szokások közül 3 jó és 2 rossz szokásnak minősül, amiből összeáll a sikertelen emberek kedvenc szokása. Képes vagy megkülönböztetni a jót a rossztól? A végén elmondom a megoldást?

ÚJRATÖLTŐDŐ A TÁRSADALOM SZOCIÁLIS ABORTUSZA


GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.13.


A vízügyi szektorral, mint arra más is rámutatottújabb ágazat csatlakozott a gazdasági exodus kormányának belső ellenségképéhez. A könyvek és diplomák birtokosai immár térdig vízben állhatnak az említett képen. Azon, amelyen a tabló egyre népesebb. A folyamat pedig láthatóan nem annyira lecsengő, mint amennyire gyorsul.

Amely jelenség aligha meglepő, mert az egyik oldalon ott van a kormányzat hivatalos sikerpropagandája. De a másikon a nemzetközi elemzések, illetve az európai szegyénynegyedben, naponta, átélt helyzetek. A sikerpropagandát ugyanis meg lehet tapsolni, és jól megfizetett statisztákkal még körbe is lehet ugráltatni. Azonban a propagandát nem igazán lehet megenni. Ahogy az unortodox workfare generálta közrabszolgaság béréből sem igazán lehet egzisztenciát teremteni. Mármint akkor, ha valaki nem egy helyi Döbrögi. Mert akkor lehet dolgoztatni közmunkásokkal, és felépíteni akár a kacsalábat is. De aki építi, az örülhet, ha nem hal éhen. Ahogy azok is örülhetnek a hasonló állapotnak, akik az egyre kígyózó sorokban várhatja ki az ételosztáson esedékes élelmet. Eközben törvényszerűnek látszik, hogy a hatalmi kóklerkedés gyakorlatilag a hazaárulás határán billegő helyzetet teremtett. Az, hogy ebben most éppen a vízviszonyok látszanak inkább iszonynak, az csak a pillanatnyi állapot leírásában lényeges.

Ha visszatekintünk, akkor egy olyan folyamatot láthatunk, ami a matolcsyzmus pirospettyes ködfoltjaiból elég korán kirajzolódott. Alkalmasint magától a nagy tündérmesélőtől is hallhattunk olyan gondolatokat, hogy az extraprofit kivonása helyett az európai újraiparosításra kellene az új tagállamok munkaerejét használni. Ezt 2012 augusztusában fejtegette Matolcsy. Amelynek nyomán már akkor világosnak tűnt, hogy egy fokozódó államosítási nyomásra lehet számítani. Összekötve a hazai munkaerő kiszolgáltatottabbá tételével, illetve igen jelentős munkaerő-exporttal. Az akkori hatalmi álláspontok puszta továbbgondolásából is az unortodox workfare világa rajzolódott ki. Amely részben kétségtelenül mindazok távozásával járt, és jár a mai napig, akik nem elég képzetlenek, illetve immobilak ahhoz, hogy ne próbálhatnának szerencsét máshol. Ahogy az is világos volt, hogy az unortodox workfare, és a gazdasági exodus a tanulmányaikat végzőkre is hatással lesz. Különösen akkor, ha az oligarchikus kontraszelekció felerősödik. Így az, amit most látunk, az nem más, mint egy már négy éve megalapozott helyzet. Ha tetszik egy előre megfontolt hatalmi szándék gyümölcse...

ORBÁN PSZICHOPATÁKKAL BARÁTKOZIK ÉS ELMEHÁBORODOTTAKKAL KORMÁNYOZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.12.14.Nem feledtetik az erkölcsi fertőt Katinka aranyai. Szellemi sötétségünket csak kiemeli a Budapesten fellobbantani tervezett olimpiai láng.

Orbán Viktor magyar kormányfő, aki egy személyben – minden társadalmi és intézményes kontroll nélkül – irányítja az ország gazdaságát, meghatározza a hazai politikai életet és kijelöli a magyar külpolitika irányait, a határokon túl a saját szövetségi rendszerével szemben álló pszichopata politikai vezetőkkel áll egy táborba, itthon pedig elmeháborodottakkal és erkölcsi hullákkal, közveszélyes kalandorokkal, tehetségtelen seggnyalókkal és sarlatánokkal veszi körül magát. A határokon túl azokra gerjed, akik egyszemélyes diktatórikus hatalmat birtokolnak, vagy gátlástalanul erre törekednek. A határainkon belül pedig olyanok között érzi jól magát, akik kiszolgálják személyes hatalmi és zsákmányszerzési ambícióit, ápolják a mesterségesen nagyra növesztett egóját, megerősítik a hitében, hogy kivételes vezető, korszakos küldetéssel, eredeti gondolkodó, ügyes gazdája az országnak és strómanjain keresztül a saját mérhetetlen vagyonának. Nyugodtan lehet a jobb keze, és egyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kapuzárási pánikjában közpénzen kéjelgő, elmeháborodott Matolcsy György, aki nem is a hatalomtól, de saját zsenialitásától annyira elszállt, hogy százezrek minden pénzt megadnának, hogy megtudják, mi az a szer, amit tol.

A magyar politikai elit és a köré csoportosult értelmiség nagy része abban a tévhitben leledzik a magukat balnak és jobbnak nevező politikai szekértáborokban – amelyeknek egyébként semmi közük sem a baloldalhoz, sem a jobboldalhoz –, hogy egy politikai, eszmei harc részese. Azt hiszi, hogy parlamenti demokráciában él, ahol van jelentősége és értelme az Országházban szájat tépni és/vagy megnyerhetetlen, antidemokratikus, már kiírásuk pillanatában elcsalt választásokra gyúrni. Mindig a soron következő parlamenti választások megnyerhetőségével hülyíteni a társadalmat, mert az a választási fülkék biztonságos homályában kiszavazza a hatalomból a diktatúrát...

MAGYAR GYEREK KÜLFÖLDÖN: BEILLESZKEDÉSTŐ AZ ISKOLÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gabuschka
2016.12.14.


Egy hete kezdődött egy sorozat, amiben külföldön élő magyar gyerekek mesélnek az életükről, arról, hogyan látják ők a világot. Akkor a megérkezés, az első napok izgalma, és a nyelv volt a téma, ma pedig ugyanazokkal a szereplőkkel folytatjuk, a kérdések pedig az óvoda/iskola, a barátság és a Magyarországon maradottak körül forognak majd. A kérdező ezúttal is a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka, akinek rengeteg munkája van abban, hogy ez a sorozat létrejött.

„A sorozat első részében megismert gyerekek tovább mesélik a határátkelés és az új otthonukba való beilleszkedésük során szerzett tapasztalataikat.

A kezdeti élmények után, a sorozat második részében több szó esik majd a mindennapokról, az iskolai, óvodai beilleszkedésről, vagy akár a kedvenc ételeikről.

Mielőtt rátérünk a kérdésekre és a válaszokra, ismét bemutatnám röviden a válaszadó gyerekeket:

Laura és Bence

Testvérpár Melbourne, Ausztráliából. Laura 9 éves, Bence 11, tavaly decemberben költöztek át családostul a földgömb másik felére, így majdnem egy éve élnek a napsütésben. Anyukájuk írja, hogy azt mondják az országra, hogy a gyerekek paradicsoma, és ezt nagyon igaz állításnak tartja, mert a gyerekek nagyon szeretnek ott élni.

Peti

Hét éves kisfiú Németországból. Néhány hónapja költözött a családjával Wiesbaden város közelébe, az iskolát, nem számítva a néhány hetes magyarországi tanítást, már a német iskolában kezdte el.

Hét és fél éves kisfiú Brazíliából


Magyarországon született, 2 éves volt mikor Londonba költöztek családosan, és 6, amikor Brazíliába.

Marianna, Melinda, Johanna

Franciaországban élnek több, mint három éve. Többször is költöztek, ám 2 éve már Thionville-ben laknak. A válaszokat hárman testvérek közösen adták: Marianna és Melinda, 6,5 évesek, most kezdték az iskolát, a legkisebb, Johanna, 4 éves, középső csoportos.

„Az ikrek a három évet három különböző óvodában járták, Johanna két bölcsődébe és két óvodába járt a három év alatt. A nagyok Magyarországon jártak bölcsődébe és már jó magyar beszéddel jöttek ki, a kicsi 11 hónapos volt, mikor kijöttünk, ő itt tanult beszélni, ezért viszonylag későn - 3 évesen - beszélt rendesen. A válaszokat nagyrészt Marianna adta, de mindhárman beleszóltak.“ – mutatta be a lányokat anyukájuk egy bemutatkozó emailben.

Kata

Októberben lett 8 éves. Három éve élnek Ausztriában (Felső-Ausztria) egy kis 1500 fős faluban. A német határtól 10 kilométerre. Kata 2 évet járt ott óvodába. Most már második osztályos.

Kati

10 éves, 2013-ban érkezett Németországba.

Zsombor és Zorka

Zsombor 11, Zorka 9 éves, több mint egy éve élnek Luxemburgban. Ötödik és harmadik osztályosak, „itt ciklusok vannak, tehát Zsombi a 4.1, Zorka a 3.1 ciklusba tartozik. Luxemburg különlegessége, hogy a gyerekek otthon ill. egymás között luxemburgiul beszélnek, a suliban elsőtől németül tanulnak, 2 év 2. félévtől franciául is tanulnak, így mire a 6. év után megkezdik a gimit már 3 nyelven beszélnek.“ – írta a bemutatkozásban anyukájuk.

Péter

Decemberben lesz 7 éves, több mint egy éve élnek Frankfurt közelében, Németországban.

Van már barátod? Ha igen, hogyan segítette a beilleszkedést? Volt esetleg olyan játék, amelyet te tanítottál meg a helyi gyerekeknek? 

IDŐTLEN KORRUPCIÓ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.12.14.


Talán én kapom a legértékesebb karácsonyi ajándékot akkor, amikor könyvet és nem is akármilyen könyvet fogok kapni. Sikerült megszereznem Guglielmo Ferrero: Róma nagysága és hanyatlása című könyvét, amelyet még 1914 – 16 között adtak ki összesen hat kötetben. Jelenleg a második kötet olvasását fejeztem be, amelynek címe: Julius Caesar. Ezt azért volt fontos jelezni, mert ebből a könyvből fogok idézni, igaz nem Caesar viselt dolgairól, hanem Cicero politikai pályafutásának egyik részletét hozom ide.

Az akkor már egész Itália szerte ismert író, költő, szónok, aki éppen abban az időben adta ki a De Republica című híres könyvét, Kr. e. 51-50-ben megbízást kapott arra, hogy Cilicia tartomány prokonzulja legyen. Ez a tartomány a mai Törökország Földközi-tengeri déli partjánál található. A közigazgatásban járatlan tudós a helyzetét mérlegelve jobbnak látta elfogadni ezt a megbízást, ezért gyorsan odautazott. Bár ne tette volna. Ahogyan odaérkezett, „szemei elé tárult Cilicia egyik sarkától a másikig az egész iszonyú kétségbeesése egy római tartománynak, melyet a ragadozó plutokrácia és az Itáliából jött politikusok bandái végig letaroltak.”. Ebben a tartományban, írta Ferrero, görögök és bennszülöttek keveréke élt. Cilicia egy municipiális alkotmánnyal rendelkezett, kerületekre osztották, minden kerületnek egy város volt a feje, amelynek a szenátusát vagy tanácsát a nép választotta meg a gazdagok, tehát jórészt a hellének közül. Ők intézték a tartomány ügyes-bajos dolgait a római helytartó és szenátus felügyelete mellett. Ezt a rendszert meghagyták a rómaiak is, mert jól bevált és sokan jártak oda tanulmányozni azt. De amint az itáliaiak betették oda a lábukat, ezt a tartományt is a „zsarnokság és fosztogatás szörnyű eszközévé aljasították” Ferrero szerint: „A városi szenátusokban a tanácsosok bűnszövetsége volt az úr. Nyerészkedtek a város jövedelmein, legtöbbször adókon és ingatlan javakon, nyakra-főre rendeltek közmunkákat, ünnepeket, küldöttségeket, ezerféle haszontalan költségeskedést, hogy a vállalkozók kezére járjanak és nyereségeikben részesüljenek. Itáliai pénzemberekkel összejátszva kölcsönöket vettek föl, hogy lefölözzék az alkuszdíjat.”...

MIÉRT NEM ÉRTI EGYMÁST BUDAPEST ÉS BERLIN?

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.12.14.


A migránskrízissel összefüggésben éleződött ki Berlin és Budapest vezetése között az az erőteljes véleménykülönbség, amely már az új magyar alaptörvény vagy médiatörvény kapcsán konfliktusokat generált. Véleményem szerint a különböző álláspontok a két ország második világháború utáni gyökeresen eltérő történeti és szellemi fejlődésének áttekintésével érthetőek meg igazán. Cikkemben a magyar és német politika között feszülő különbség egyik okának bemutatására teszek kísérletet.

Rüdiger Altmann, Ludwig Erhard gazdasági miniszter, későbbi szövetségi kancellár tanácsadója 1960-ban egy, a német konzervativizmus fejlődése szempontjából fontos problémára figyelmeztetett, amikor a megszilárdult, konszolidálódó adenaueri szövetségi köztársaságot „szellemi árnyék nélküli államnak” nevezte.

Altmann kritikája arra vonatkozott, hogy noha Adenauer nagyon stabil politikai hatalmat alakított ki, amely sikeresen szövetkezett a (nemzetiszocializmussal korábban erősen kollaboráló) német üzleti világgal; azonban a konzervatív, jobboldali értelmiségi holdudvar nem − vagy csak marginálisan − jött létre.

A kereszténydemokraták kudarcot vallottak a fiatal, egyetemista értelmiség maguk mellé állításában. Ez a hiányosság különösen azért volt veszélyes, mert neves baloldali értelmiségiek, mint Theodor W. Adorno, Max Horkheimer vagy Jürgen Habermas ebben az időszakban a Szovjetunióval ugyan kritikus, de szélsőségesen neomarxista szellemi műhelyt hoztak létre és működtettek Frankfurti Iskola néven. Ez az iskola az 1968-as diáklázadások szellemi előfutárának tekinthető, és az 1970-es évekre Németország legfontosabb kulturális, újságírói, akadémiai pozícióinak jelentős részét már magáénak mondhatta, illetve ekkoriban szóhasználatával, témáival uralta a német közbeszédet.

Az értelmiségi hátországon végigsöprő baloldali fordulatra csak nagyon nehezen talált megfelelő választ a kereszténydemokrata konzervatív elit. Hosszú évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy az Altmann által hiányolt a Frankfurti Iskolával versenyképes „konzervatív” szellemi holdudvar létrejöjjön, és „szemmagaságban”, valós eséllyel tudjon a baloldali ikonokkal a tudományos és közéleti terepen is megmérkőzni.

E lassú folyamat alatt a politikai pozíciókban erős konzervatív erők csak egy módon tudtak szembeszállni az 1968-as, sokszor a terrortól sem visszariadó „lázadókkal”: a végletekig ragaszkodtak az államszervezés kereteinek betartásához és a(z amerikai „reeducation”-ből átvett és testre szabott) liberális demokráciát alapnak tekintő állami folyamatokhoz, eljárásrendekhez...

KÖVÉR ÉS BANDÁJA OLYASMIVEL HÁZAL, AMI NEM AZ ÖVÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.14.„A keresztény értelmiség felelőssége és kötelessége, hogy – figyelve az idők jeleire – a keresztény tanítás alapján a nemzet ügyének jobbra fordításáért dolgozzon”. Ezt nem én mondom, hanem Kövér László mondta a Polgári Magyarországért Díj átadásán. Semmi baj nincs ezzel a kijelentéssel. Dolgozzon mindenki a nemzet ügyének jobbra fordításán. Akár keresztény, akár nem keresztény, tök mindegy.

A díjat idén Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa vehette át, innen is gratulálok neki. Azonban ebben az esetben is az történt, ami évek óta minden esetben történik, ha egy fideszes politikus odatolja valahová a szervezetét. Márpedig mindenhová odatolják, miután minden funkcióban ők virítanak. Alig létezik olyan pozíció – minisztertől polgármesterig, nagyvállalkozótól sportklub-vezetőig – amit nem a kormánypárt hűséges katonája töltene be. Évek óta semmi sem tud történni – és mindegy, hogy nemzeti ünnep, óvodai anyák napja, egy felújított vécékagyló átadása, vagy kitüntetési ceremónia – ahol ne szónokolna valamelyik nagyeszű és ne a Fideszt fényezné és mindenki mást pocskondiázna.

Hetedik éve élünk az idegengyűlölet (nyugi, idegennek számít mindenki, aki nem fideszes) – háborúskodás – népnemzeti melldöngetés által határolt választási propaganda ágyútüzében. Hetedik éve annak, hogy a kormánypárt egyre fanatikusabb vallási áhítatba zuhan. Ami még nem baj, mert teljesen magánügy. Lenne. De nem az, hanem erőszakos hittérítés, agresszív támadás a vallás- és lelkiismereti szabadság ellen. Választási stratégia, semmi más.

Máshogyan fogalmazva: páros lábbal áll bele a kormány minden egyes tagja mindenkibe, aki nem vallja magát kereszténynek. Nem az elkötelezett hitbéli meggyőződés miatt teszik ezt, hanem egyrészt, mert a pártnak szüksége van a papokra, akik eljuttatják a hívekhez a parancsot, hogy kire kell szavazni, másrészt a vallás olyasmi, amivel tömegeket lehet manipulálni. Nincs ennél jobb eszköz, amennyiben azt akarja egy párt, hogy valami olyan közösségformáló, összetartó erő legyen a kezében, aminek a feltételeit bárki képes teljesíteni.

Irodalmi klubot mégsem szervezhetnek, mert ahhoz olvasottság kell. Máshoz történelmi ismeretek, vagy zenei műveltség, alapszintű kulturális tájékozottság, nyelvismeret, esetleg önzetlenség, empátia, szorgalom. Mindenféle hülyeség, amiért tenni kell, hogy az ember a magáénak tudhassa.

Ahhoz, hogy valaki magyar legyen és keresztény legyen, semmit nem kell tenni. Elég megszületni a magyarsághoz és elég a szülőknek megkereszteltetni a gyereket – ezt pótlólag is meg lehet tenni – és kész. A valódi hit és annak üzleti célú felhasználása között pontosan itt a lényegi különbség. Ismerek nem egy valóban hívő embert. Nekik soha nem jutna eszükbe ezzel hencegni, sem a vallás mögé bújni, sem arra hivatkozva rákényszeríteni másokra bármit. Soha nem kampányolnának a hittel, nem próbálnának abból hasznot kovácsolni és nem használnák a saját ambícióik érdekében. Soha.

Kövér Lászlótól Balog Zoltánon és Orbán Viktoron keresztül a politikából élők (nem politikusok, az egy másik dimenzió) azonban pontosan ezt teszik...

ÍGY LESZ ADÓPARADICSOM MAGYARORSZÁGBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.16.


A Nemzetgazdasági Minisztérium beterjesztette a parlamentnek a 2017-es adóváltozásokról szóló törvénycsomagot, amely nemcsak az eddig beharangozott járulék- és társaságiadó-csökkentést, hanem számos meglepetést is tartalmaz. 
Az adóügyek tekintetében rég nem volt ennyire izgalmas év, mint 2016, mivel a kormány az egyik kezével adott, a másikkal pedig elvett. A társasági adó csökkentésével például több mint 150 milliárd forint marad a cégek zsebében, azonban ez a 150 milliárd forint egy viszonylag szűk csoport kezében koncentrálódik, miközben a kkv-szektor csak marginális nyereséget tud realizálni a csökkentésből. Papíron a járulékcsökkentéssel is jól jár a vállalati szektor, azonban érdemes kivárni, hogy milyen makrogazdasági folyamatok indulnak be: Például könnyen lehet, hogy a béremelések miatt végül még több adót kell majd fizetniük a cégeknek, a magasabb infláció miatt pedig a reálbérek növekedési üteme is mérsékeltebb lehet. 
Egyvalamiben azonban biztosak lehetünk. Az idén bejelentett adócsökkentésekkel és béremelésekkel a kormány egyértelműen a 2018-as országgyűlési választásra készül fel - nem szabad megfeledkezni a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos Erzsébet-utalványról sem -, ahol visszaszeretnék szerezni a kétharmadot...

HITTANÓRAI POFON ÉS DÖBBENETES NYOMOR - EGY LELKÉSZ ŐSZINTÉN VÁLASZOLT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.12.13.


Múlt héten adta hírül több portál is, hogy egy veszprémi faluban egy katolikus pap úgy megütött egy gyereket a hittanórán, hogy a gyerek vérezni kezdett, a pap ellen pedig eljárás indult. Egy valamikor ugyanebben a faluban is hittant tanító – névtelenséget kérő – evangélikus lelkész beszélt az eset kapcsán arról a vidéki kilátástalanságról és nyomorról, amit a Budapestre látogató kanadai és külhoni magyarok bizonyára nem látnak. Amikor a lelkész megkérdezte diákjait, hogy mi kell a boldogsághoz a tanulók egyből azt válaszolták, hogy egy közeli Tesco. A nyomorban csak az élelem, az alvás, a védelem, és a belső menekülési kényszer számít. A lelkész azt is tapasztalta, hogy a magyar falusi gyerekek jelentős része egyáltalán nem tud olvasni. Az evangelikus lelkésszel a Kötőszó nevű magyarországi evangélikus blog készített egy riportot. Ezt a tanulságos írást osztjuk meg a KMH olvasóival:

ITT OLVASHATÓEZÉRT TÉNYLEG ÉRDEMES VOLT RÁHEL ŐNAGYSÁGÁT SVÁJCBAN TANÍTTATNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.13.


Miközben Mészáros Lölö univerzális, önkívületi állapotban zsírosodó nemstróman az össes káeftéje révén és mellett már kétszámjegyű szálloda boldog tulajdonosa is (inkább húsz, mint tíz szállodáé konkrétan), a Mészáros Lölö univerzális félanalfabétához közel álló Világgazdaság meglepően tanulságos adatokkal rukkolt elő, ami Orbán Ráhel egész súlyával saját lábon álló turisztikai főzsenit is érdekelhetné.

Az történik ugyanis, hogy a félfeudális viszonyokat visszahozó, bolsevik beütésű, fasizálódó szoft diktatúra országot fojtogató lassú kínzásának egyik távolról sem melléktüneteként szép lassan általánossá válik a munkaerőhiány a szállodaiparban. Is. Ez azt jelenti momentán, hogy a magyar szállodák 93 százaléka (!) küzd ezzel a rákos daganatként terjedő betegséggel: nincs szobatakarító, felszolgáló, szakács, recepciós, mosogató.

Nem én mondom – de üzenem a brexit következményeit elviselni kénytelen, Nagy-Britanniában kalandvágyból boldogulni kényszerülő magyarok sorsáért szemfényvesztő aggodalomba esett Orbán nevű szélhámosnak is -, hogy a tömeges elvándorlás mostanra brutálisan megnehezítette a szállodások helyzetét: a kifejezetten élőmunka-igényes szektor alacsony bérszintje nem ösztönzi maradásra a munkavállalókat. Az ágazatban az átlagkereset idén évi bruttó 2,3 millió forintra tehető (azaz havonta nem éri el a 200 ezer forintot), ami 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Hallod, Orbán? Tömeges elvándorlás, alacsony bérszint, rothadó ágazat.

Tudom, hogy szerinted egyáltalán nem a pénz minden, amikor mások pénzéről és versenyképességéről van szó, de feltétlenül a pénz számít, amikor a slepped és a saját segged zsírosodása a tét, viszont nem baj, ha tudsz róla: ezt a krónikusan aggasztó munkaerőhiányt igen nagy valószínűséggel nem oldja meg sem a minimálbér jövő évi 15 százalékos, sem a szakmai bérminimum 25 százalékos emelése. Egyszerűen túl nagy a nyugat-európai fizetésektől való elmaradás. De legalább majdnem biztosra vehető, hogy a jövő évi kötelező béremelés kigazdálkodása nehézségeket okoz majd elsősorban a vidéki hotelekben, ahol magasabb a minimálbéren foglalkoztatottak aránya.

Tehát akkor pillanatnyilag úgy néz ki a helyzet, hogy tulajdonost, vezérigazgatót azonnal lehet találni, bárgyú mangalicaszerelők és soha életükben nem dolgozott miniszterelnöki vők személyében, már csak a munkaerő hibádzik. Ez így a jövő évi úszó vb és a szájbatekert olimpia megrendezésére való különös tekintet nélkül is kurva nagy szarnak tűnik. Nem tűnik, mert már most is az.

Ennél csak az a félelmetesebb, ahogyan a szektor vezetői látják az ok-okozati összefüggéseket: nem számítanak arra, hogy jövőre több munkaerő lesz, inkább azt remélik, mondom, remélik, hogy a (minimál)bér-emelés itthon tartja a meglévő dolgozókat. Ja, így valahogy: ez a trágya mentalitás és a kegyelem taknya működteti a rendszert. Hogy jó az a szájbakúrt minimálbér is, hátha még hálás is lesz a drága dolgozó, hogy nem közmunkásbéren foglalkoztatják. Jó nekünk ez a tisztességgel meggürcölt szegénység is, ez a csillogóan tiszta minimálbér, csak egészség legyen...

LEZÁRT TERÜLETRE MÁSZTAK BE A LIGETVÉDŐK, HOGY MEGAKADÁLYOZZÁK A GYILKOS FAÁTÜLTETÉST

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.12.13.


10-15 ligetvédő mászott be a volt Kertem területére, ahol a Városliget Zrt. szakszerűtlen faátültetést végez. Tudósítónk ott van a helyszínen, és tájékoztat az eseményekről.

Ma reggel újra beindult a Ligetvédők riasztása a Városligetben. A mozgalom azért hívta aktivistáit és a sajtót a helyszínre, mert a volt Kertem területére egy gép érkezett, hogy a területen fákat ültessenek át. Csakhogy a Ligetvédők állítása, és az átültetést végző német cég technológiai előírásai szerint se lesznek sikeresek ezek a faátültetések.
Végül a faátültetés elkezdése előtt több aktivista átmászott a palánkon, jelenleg a rendőrség képviselőivel tárgyalnak.
14:40-kor 30 rendőr ment be a helyszínre, és igazoltatják a bent lévőket. A korábbi tüntetésekről ismert Komáromy Gergely az átültetésre szánt Tisza-fára mászott fel.
14:50 A Ligetvédők nagy részét a rendőrség eltávolította a területről, de egyikük még fent ül a fánt, most őt próbálják lehozni.
15:05 Tűzoltó autó érkezett a helyszínre valószínűleg a fán lévő Ligetvédő leszedésére. Közben egyre több a rendőr.
15:42 A tiltakozók még mindig a fán, körülöttük pedig zajlik a munkavégzés, ami így nem tűnik szakszerűnek. Közben órási fákat is elkezdtek áttelepíteni, amiket úgy raknak a földbe, hogy zuhannak le róluk a faágak. Az biztos, nem ez a szakszerű faátültetés módja.
16:32 Kijöttek a Ligetvédő aktivisták a belső terültről, miután a munkások majd minden fát átültetek azon kívül amin ők voltak. A fákat a területen lévő egyik ház köré telepítették ami azért érdekes, mert azt a házat lefogják bontani.
A tiltakozók állítása szerint, amit megerősítenek az átültetéseket egyébként az Állatkertben évek óta szakszerűen végző német cég feljegyzései is, a fákat hosszú hónapokig kell kezelni az átültetés előtt, hogy kibírják azt. Ez ezen a helyszínen nem történt meg. Sőt a fák új helyének szánt gödröket úgy ásták ki a Városliget Zrt. munkatársai, hogy az láthatóan a régebb óta ott lévő fák gyökérzetét is sérti. Az egyik Ligetvédő pedig bejelentést tett az illetékes jegyzőnek azért is, mert az építési tervben nem szerepelt ilyen típusú munkavégzés.
Nézd meg videónkat, ahol a Ligetvédők elmagyarázzák, szerintük mi a probléma...
A helyszínen próbáltuk megkérdezni a Múzeumi Negyed építését felügyelő Városliget Zrt. munkatársát is arról, hogy szakszerűtlen faátültetést készítenek elő éppen, aki kérdésünkre, hogy mit szól a Ligetvédők állításához, annyit válaszolt csupán, hogy semmit.
Különösebb hozzáértés nélkül is elég egyértelműnek tűnik, hogy az a módszer, hogy “kikapjuk a fát, arrébb visszük és berakjuk”, nem fog működni, és az is, hogy nem végezték el - hiszen nem is lett volna idejük még elvégezni - a faátültetéshez szükséges előzetes kezeléseket.
Ez pedig azt jelenti, hogy lényegében faátültetésnek álcázva, vagy nemtörődömségből veszélyeztetik, ha nem kivégzik a volt Kertem területén lévő fákat. Ami sokadik megszegése lenne a Városliget Zrt. kommunikációjának, miszerint nem esik bántódásuk ezeknek a fáknak.

MÉSZÁROS LŐRINCNEK LASSAN MÁR NEM TUD MIT HOZNI A JÉZUSKA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.13.


Ezekről ne maradj le!
Hotelekben és a médiában utazott idén Orbán kedvenc gázszerelője (Átlátszó)

Karibi üdülőkomplexumban fogták el Kun-Mediátor Marcsikát (HVG444IndexBlikk)
Bejelentkezett az Év Politikuslevele Címre a budavári polgármester (Index)
Ha van 3 perced:
Hotelekben és a médiában utazott idén Orbán kedvenc gázszerelőjeMészáros Lőrinc az elmúlt évben a médiában és a szállodaiparban is megvetette a lábát. Az üzletember, akinek felemelkedésében saját bevallása szerint szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, a vidéki napilappiacon súlyos erőfölényben lévő és a Népszabadságot megszüntető Mediaworks-szel, az ezoterikus-jobbos Echo TV-vel, valamint milliárdos hotelekkel és kastélyokkal bővítette a portfólióját. (Átlátszó)
Karibi üdülőkomplexumban fogták el Kun-Mediátor MarcsikátMosolyogva landolt rendőrök kíséretében Budapesten Dobrai Sándorné Marcsika, akit másfél év után az adóparadicsom Belize egyik homokzátonyán kaptak el. Nagyjából 10-20 milliárd forintos kárt okozott karcagi utazásszervező cégnek álcázott piramisjátékával 1500-2000 embernek, de az összegből eddig csak 200 millió került elő. Azt még nem tudni, hogyan nem tűnt fel a hatóságoknak évekig a Quaestor-ügyhoz képest sokkal kevésbé kifinomult csalás. (HVG444IndexBlikk)
Bejelentkezett az Év Politikuslevele Címre a budavári polgármesterJogszerű? Igazságos? Méltányos? Etikus? Igen – magyarázta tömören négyszer ugyanazzal az egy szóval az I. kerületi polgármester, hogyan bérel olcsón lakást a saját önkormányzatától a Várban. A rendszert a képviselők előtt is titokban tartva adnak ki jó lakásokat kiváló áron, általában egészen véletlenül olyanoknak, akik valahogyan köthetők a helyi vagy országos politikához. (Index)
Két lift, ötmilliárd forint, hét év, nulla utasMég senkit sem szállított az a két lift, amelyet a pilisi vasútállomás európai uniós támogatással 2009-ben befejezett, 5,1 milliárd forintos felújítása után nem állítottak soha üzembe. Igaz, kukákra és padokra nem futotta az összegből. A felvonók az építés befejezésével nem kapták meg a használatba vételi engedélyt, csak 2014-ben, addigra viszont már túlságosan leromlott az állapotuk. Az ígéretek szerint jövőre akár már működhetnek is. (444)
Lemaradhatott a nyugdíjasok Erzsébet-utalványainak egy részeTöbb nyugdíjas arra panaszkodik, hogy a kormánytól karácsonyra ígért tízezer forint értékű Erzsébet-utalványoknak csak a felét kapták meg Orbán Viktor köszönőlevele mellé. Ráadásul ugyan nem a kormányhivataloknak kell kihordania az ajándékokat, húsvéthoz hasonlóan ők is 25 ezer forintnyi juttatást kapnak, ami összesen 700 millió forintba kerülhet. Az utalványok mellé nekik miniszteri és kormányszóvivői köszöntő jár. (ATV24)
Még el se kezdték építeni, már duplájára drágult a Közlekedési MúzeumAz eredetileg tervezett hétmilliárd helyett 15,6 milliárd forintról van szó az új Közlekedési Múzeum költségeként. Lassan végeznek az előző épület bontásával, de végleges terv csak jövőre lesz, így akár még tovább drágulhat a beruházás. Eddig egy reklámvideó és egy prezentáció készült el a beruházásból és 1,1 milliárdnyi költekezésről érhetők el szerződések. (444)  
Ha van még két perced:
A Népszabadság újraindításának „sem racionális lehetőségét, sem gazdasági megalapozottságát” nem látja a laptulajdonos Mediaworks igazgatósága. (Átlátszó)
Újabb helyreigazítási pert veszített az együttös Juhász Péter ellen a filmügyi kormánybiztos állami hitelből vásárolt TV2-jének „Tények” című műsora. (444)
Áldott, békés adventet és karácsonyt kívánt mindenkinek a jegybankelnök – igaz, az ünnepi gondolatai helyett például a gyanús lakásügyéről kérdezték. (ATV)
Az N-betűvel kezdődő rendszámok után P-seket kapnak az új autók, mert a 12,5 milliárdból vett szupertraffipaxok összekeverhetik az O-t és a Q-t a 0-val, de 110 ezer forintos egyéni rendszámra lehet kérni ilyen betűket. (HVG)
Donald Trump továbbra sem hajlandó teljesen felszámolni a cégei és az elnöksége közti érdekütközést. A gyerekeire bízná a vállalatait, de becsszóra nem kötnének új üzleteket. (444)
Egy olyan volt olajcégvezető lesz az Egyesült Államok külügyminisztere, aki az Oroszországgal szembeni szankciók eltörléséért lobbizott és Vlagyimir Putyintól is kapott kitüntetést. (444)
Óvadékkal szabadult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik volt tagja, akit csalással vádolnak, mert jegyüzérekkel állt kapcsolatban. (444)
Balog Zoltán vizsgálhatja magát, amiért a legutóbb PISA-felmérés alapján drámaian romlott az utóbbi években a magyar középiskolai oktatás eredménye. (Vastagbőr)