2019. október 9., szerda

RÁADÁS: BESZÉLGETÉS NEM CSAK GYEREKEKRŐL RANSCHBURG JENŐVEL ÉS VEKERDY TAMÁSSAL

MEK.OSZK.HU
Szerző: RÉVAI GÁBOR
2007.


„Egy zuhanás kétségtelenül mindig zuhanás, de más dolog, ha azért esünk a kútba, mert nem néztünk magunk elé, és megint más, ha azért estünk bele, mert egy csillagot követtünk a tekintetünkkel.” (Henri Bergson: A nevetés)

ELŐSZÓ

Megmutatni magam és megismerni a másikat – együttélésünk nélkülözhetetlen feltételei. De mert embernek születtünk, és gesztusaink fogyatékosak, ehhez mindenekelôtt szavakra, mondatokra van szükségünk. Beszélgetésekre. Szomorú, hogy egyre kevésbé tudunk beszélgetni. Ha egyáltalán szóba állunk egymással, vagy elbeszélünk egymás mellett, vagy megértés helyett azonnal ítélkezünk. 

Ebben a könyvben két olyan emberrel beszélgetek, akiket sokan és jól ismernek, akik évek, évtizedek óta beszélnek hozzánk rádióban, televízióban, az újságok hasábjain, tucatnyi könyvükben. Mindketten elmúltak hetvenévesek. Vajon tudnak-e újat mondani a gyermeki lélekrôl, családról, iskoláról, nevelésrôl, a világról? A válasz, amelyet maguk a beszélgetések adtak erre a ki nem mondott kérdésre, engem is meglepett. Nem is az, hogy beszélgetôtársaim a hetedik évtizeden túl is maradéktalanul megôrizték szellemi frissességüket; ezt feltételeztem róluk. Inkább az, hogy az általam „lerágott csontnak” hitt témákról is vannak meglepôen új gondolataik. Nem lett volna baj az sem, ha nem szállnak le pszichológusi-pedagógusi vesszôparipáikról, hiszen egy újszülöttnek – mint tudjuk – minden vicc új, fontos dolgokat ismételni pedig sosem árt. De nem ez, legalábbis nem csak ez történt. Ranschburg Jenô úgyszólván mindent újragondolt. Hol egy kicsit többet, hol pedig egészen mást mond (például az abortuszról), mint korábban. Vekerdy Tamásnál, a Waldorf-módszer erényeinek leglelkesebb magyar hirdetôjénél pedig nincs kíméletlenebb bírálója a hazai Waldorf-gyakorlatoknak. 

Ebben a könyvben nem csak gyerekekrôl esik szó. Fontosnak tartottam, hogy kifaggassam beszélgetôtársaimat az életükrôl és a minket körülvevô világról. Feltételeztem, hogy érdekes és tanulságos lesz, amit mondanak. 

Mindketten 1935-ben születtek, gyerekként élték át a háborút. Ranschburg zsidó, Vekerdy félzsidó. És mindketten magyarok. „Min múlik, hogy ki a magyar? Vérségen? Ilyen nincs. Aki aminek vallja magát. A XX. században más megkülönböztetés egész egyszerûen kizárt.” Ezt Vekerdy mondja. „Azt hiszem, a származásom megakadályozta volna, hogy elôítéleteim legyenek, még ha lett is volna hajlamom rá. Ha már üldözôkre és üldözöttekre oszlik a világ, én az utóbbiakhoz szívesebben tartozom, mint az elôbbiekhez.” Ezt Ranschburg. De biztos vagyok benne, hogy mondhatták volna fordítva is. Sok mindenben hasonlítanak. Mindketten polgárok, demokraták, szabadelvûek, szociálisan érzékenyek, és érthetô módon mindketten ragaszkodnak e fogalmak eredeti, nem átpolitizált és meghamisított tartalmaihoz. 

Ranschburg békésebb, megengedôbb, elfogadóbb. Vekerdy harcosabb, sarkosabb, türelmetlenebb. És mégis, mintegy lélekben kiegyensúlyozandó ezt a különbséget, Ranschburg lemondóbb, borúlátóbb, Vekerdy bizakodóbb, optimistább. 

Sokféleképpen lehet az egyik oldalon állni, ahogy sokféleképpen lehet a másikon is. Nem a sokféleséggel van baj, hanem a megosztottsággal, az értetlenséggel, az elôítéletességgel, a közös értékek hiányával. 

Illúzió talán, hogy ezen itt és most lehet segíteni. Ezt az illúziót kergetik ezek a beszélgetések.

RÁADÁS: VEKERDY TAMÁS: GYEREKEK, ÓVODÁK, ISKOLÁK

SAXUM BT
Szerző: VEKERDY TAMÁS
Sorozatszerkesztő: POPPER PÉTER
2001.Tartalom 

Bevezető

Mire van szüksége a gyerekemnek – hogy boldoguljon?
EQ 
Érzelmet adni és kapni
Játék, mese – művészetek
Szinaptikus kapcsolatok – endorfin
Megérik, mint az alma a fán
Korai tanítás?
Mire van hát szüksége?

Milyen óvodát válasszak?
Iskolák, óvodák, szülők
Top-menedzserképzés?
Szóval: milyen óvodát?
Jó otthon is!
Mikor iskolaérett?

És milyen iskolát? 
Kisfelmenő, nagyfelmenő – a tanító személyisége
Mindenre volt idő!
Feleltetés – szorongás – teljesítmény
Olyan iskolát keresnék

Az első osztály
Agy és tüdő
A figyelem terjedelme
Iskolai ártalmak; napközi
Házi feladat
Önállóság; bukás?
„Tízpercben szaladgált!”
Óvoda - iskola
Felejtés?
"Karácsonyra mindenki ír, olvas!"
A készségek kialakulása
A szülő – mint házitanító
Mit tehetünk? 
Misi
Példa: az írás tanulása
A betegítő iskola
A szülői kongruencia

Képek és képernyők
Belső kép
Külső képek
Agresszió
Hullámszerkezet; fókuszáló tekintet
Testi és lelki tétlenség
Életkorok – mesék
Mesétől az olvasásig
A számítógép - otthon
Függőség

Két család

Az osztályzásról
Érthető szülői szorongások
Mit ér az osztályzat?
Kisfiam, többet vártunk tőled!
A szöveges értékelés lehetősége

Alternatívák – Például a Waldorf
Gyermekközpontú vagy intézményközpontú
Hallgassuk Széchenyit!
„Ismerd meg… hogy… szerethesd!”
Görögök, rómaiak, középkor
Felülről vagy alulról?
A gyermek évszázada?
Kimunkált pluralizmus
„Kísérlet”-ek
Reformok, alternatívák
Az ebihalak pártján
Az állami monopólium megtörése
Miért kell?
Alter
Korlátozatlan alternatívák
A Waldorf-alapelvekből
Írás – olvasás; még egyszer
Kövek, növények
Az elbeszélések változása

Egy kis fejlődés(lélek)tan
Test – lélek – szellem
Életérzés – játék
Érzelem – spontán derű
Értelem – utánzás
Akarat – ad hoc
Hitvilág – mese
A táblázat szerint
A kölyök (a kisiskolás) és a verseny 
Munkakedv
Gyűjtés
Csapat – barátságok
Monda
A kamasz
Az ifjú 

Zárszó

ITT OLVASHATÓ ÉS LETÖLTHETŐ PDF-BEN

Gyerekek, óvodák, iskolák Bővített,átdolgozott kiadás 2016

RÁADÁS: VEKERDY TAMÁS: NE SÍRJ, DÖGÖLJ MEG HÚSZ ÉVVEL ELŐBB! (INTERJÚ)

NÉPSZAVA
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2017.09.23.


Egy olyan rendszer, amely megengedi, hogy te az legyél, aki vagy, mindig sokkal erősebb, mint egy olyan rezsim, amelyik azt mondja, legyél, akivé, én akarlak tenni – állítja Vekerdy Tamás pszichológus.

- „Minél kevésbé ellenőrzik a helyi és központi hatóságok az iskolák működését, még anyagi értelemben is, annál jobban működnek”. A hatalom nem igazán ért egyet önnel.

- Két-három évtizeddel ezelőtt egy elég híres amerikai kutatóintézet, a Brookings Institution nagy felmérést végeztetett arról, hogy mely iskolák működnek igazán hatékonyan, tartalmi és anyagi szempontból. Egyértelműen az derült ki, hogy azok, amelyekben kisebb az ellenőrzés. Volt olyan „gettóiskola”, ahol egyszerűen odadobták a gyeplőt a hatóságok, mondván csináljanak, amit bírnak, annyira nehéz volt a helyzet. Erre fantasztikusan jó eredményeket értek el. A szuverenitás, az autonómia csodákra képes. A kétezres évek legelején, amikor bombaszerűen kiderült, hogy mennyivel jobb a finnek oktatása Európában, mint a többieké, akkor mi magyarok azt mondtuk: rossz a mérés. A németek tartományi oktatási miniszterei ezzel szemben – ott minden tartománynak van saját oktatási minisztere, nálunk az országnak sincs – azonnal repülőre ültek, és mentek Helsinkibe megtudni, mitől olyan jó az oktatási rendszerük. Első kérdéseik egyike az volt: önöknél hogy működik a tanfelügyelet? Válasz: nálunk nincs tanfelügyelet. Nem igaz tehát a lenini mondás, hogy megbízni jó, ellenőrizni még jobb. Ezt egy német pedagógus barátom egyébként a világ leggonoszabb mondásának minősítette...

NAGY-BRITANNIA BEDILIZETT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.09.Valami azt súgja, hogy Világpolgár írása megosztja majd a véleményeket. Tíz év Anglia után írta meg (meglehetősen sarkos) tapasztalatait a britekről, arról, hogy milyennek látja ő őket.

„Azt kérdeztétek, mit jelent a magyarság, hogyan viszonyulunk Magyarországhoz, illetve mik a tapasztalatok. Gondoltam, írok pár dolgot.

Rólam annyit, hogy lassan 15 éve élek külföldön és több helyen megfordultam. Szerintem ha elkezdenék mesélni, akkor egy egész cikksorozat jöhet össze.

Úgy gondoltam, hogy kezdjük a történetet a Brexittel, mivel ez most politikailag aktuális és érdekes lehet megérteni, amennyire emberileg meg lehet persze, a Brexit mögötti gondolkodást.

Ehhez ott kell élni. Én 10 évet éltem Angliában. Ez alatt a 10 év alatt sikerült megismernem az angolokat, ér rájöttem, hogy egy bunkó, idegengyűlölő népség. Már elnézést a jelzőkért.

Azt tudni kell, hogy én úgy jöttem el Magyarországról, hogy nagyon elegem volt az emberekből és az országból. Ez ezért lassan átértékelődött külföldi tapasztalataim során. De ehhez más oldalról is meg kellett tapasztalnom a dolgokat és az életet.

Erőltetett álkedvesség vagy kimutatott ellenszenv


Például azt mondják, hogy a magyar nagyon irigy a szomszédjára és egyebek. Ez lehet jogos valamilyen szinten, de az angolok ennél sokkal rosszabbak. Az a tipikus mindenbe magát beleártó, irigykedő, feljelentgető mentalitás, amit az ember nem is gondolna.

Azt hiszik, hogy megőrültem. :) De nem. A magyar sokkal egyenesebb. Lehet, hogy ez a másik véglet, de ha egy magyarnak nem tetszik az ember pofája, akkor elküldi a fenébe.

Az angol ezzel ellentétben nem meri nyíltan kimutatni az undorát, vagy nem is tudom. Például, hogy takarodjunk az országból. Erőltetett álkedvesség, közben meg hátba szúr.

Az angolokra nagyon jellemző, hogy van nekik egy ilyen gyarmatosításból visszamaradt felsőbbrendűségi érzésük. Alapból mindenki hülye, de ők az angolok a sztárok...


EZEK MOST A LEGDRÁGÁBB NYUGDÍJPÉNZTÁRAK - NÉHÁNY KASSZA KIRÍVÓAN MAGAS KÖLTSÉGEKKEL DOLGOZIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.09.


Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóit. Az Azénpénzem.hu a lista alapján összeszedte, mely kasszák a legdrágábbak és melyek a legolcsóbbak. Jövőre olyan költségmutatót is megismerhetünk majd, ami komplexebb lesz, és nem a múltat, hanem jövőt mutatja meg.

Közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóit az MNB. A korábbi években publikált díjterhelési mutató a 2002-2018 közötti időszakban 1,66 százalékról kevesebb mint a felére, 0,76 százalékra csökkent. Ehhez főként a vagyon dinamikus gyarapodása járult hozzá. Éppen ezért tavaly a jegybank módosított a számításon. Bevezették a korrigált díjterhelési mutatót. (Azt, hogy mekkora befizetéssel melyik pénztárhoz lehet menni, és az ott évente mennyit hoz, itt kalkulálhatja.)

A korrigált módszertan szerint a működési díj részt nem a nyugdíjpénztári vagyonhoz, hanem egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakkal rendelkező tag által az időszakban – a teljes tagdíjbefizetésekből – felhalmozott hipotetikus, átlagos vagyontömeghez viszonyítják. A korrigált mutatóban a működési díjrész a működésre és likviditásra levont tagdíjrész teljes tagdíjhoz viszonyított arányának alakulását tükrözi, a pénztárak vagyonának alakulása nem befolyásolja. Az MNB a korábbi éveket is átszámolta az új módszertan szerint. Ezen a téren (mint az a grafikonból is kiderül) is látványos a csökkenés...

ELŐSZERETETTEL BÜNTETIK A SZEGÉNYEKET A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZATOK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.10.09.


Bonyolult, nehezen értelmezhető előírásokkal és bürokratikus akadályokkal szivatják a rászorulókat az önkormányzatok – állapította meg az Utcajogász Egyesület a fővárosi kerületek lakás- és szociális rendeleteinek elemzése után.Nehezen jutnak bérlakáshoz, viszont könnyen elveszíthetik azt: vannak olyan kerületek, ahol néhány ezer forintos elmaradás vagy a nem megfelelő viselkedés is indok lehet a szerződés felmondásához. A szociális juttatások megítélésénél is hátrányból indulnak a szegényebbek, sok támogatástól eleve elesnek, ha nincs bejelentett lakcímük

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai négy hónap alatt végignézték a fővárosi önkormányzatok lakások bérbeadására, a szociális támogatásokra és a közösségi együttélés szabályaira vonatkozó rendeleteit. Azért ezt a három típust nézték át, mert ezek a területek érintik leginkább a szegényeket. Körülbelül 80 jogszabályt vizsgáltak meg, az eredményeket a Büntető önkormányzatok: Fővárosi körkép a szabályozó hatalom természetéről című, több mint 100 oldalas kiadványban foglalták össze.

Öt szempont alapján elemezték a rendeleteket:
- hozzáférhetőség
- közérthetőség
- szegényellenesség
- ütköznek-e magasabb szintű jogszabályokkal
- sértenek-e alapjogokat
Nem átlátható, hogyan lehet bérlakáshoz jutni
Nézzük először a lakásrendeleteket! A problémák ott kezdődnek, hogy kerületenként nagyon eltérőek a lakáspolitikai intézkedések, nincs átfogó rendszer, így Budapest gyakorlatilag 23 önálló kicsi városra esik szét. Sokszor a kerületi rendeletek ellentmondanak egymásnak, emiatt a főváros egyes területei hátrányos helyzetbe kerülnek. Az egyik önkormányzat dönthet úgy, hogy csak a kerületi lakcímmel rendelkezők indulhatnak a lakáspályázatokon, míg egy másik bárkinek lehetőséget ad. Utóbbi önkormányzat nagyobb terhet vállal, de nem feltétlenül kap plusz forrásokat ehhez a központi költségvetéstől.

Közérthetőség szempontjából a józsefvárosi az egyik legproblémásabb lakásrendelet: 2010-es hatálybalépése óta huszonnégy alkalommal módosították. Legalább ennyire átláthatatlan és nehezen értelmezhető a IX. kerület lakásrendelete, amit 2006 óta harmincnyolc alkalommal módosított – azaz átlagosan négyhavonta – a képviselő-testület. Ez azt jelenti, hogy akár egy pályázati cikluson belül is változhatott a jogszabály, nehéz helyzetbe hozva azokat, akik önkormányzati bérlakásban élnek vagy azokra pályáznának. A szövegek nem felelnek meg a jogi szaknyelv normáinak, az előírásokban használt fogalmak homályosak, nincsenek definiálva.

Az sem segít az eligazodásban, hogy nem mindig egyértelmű, melyik önkormányzati szervezet illetékes lakásügyekben. Akár 4-5 szereplő is közreműködhet egy kerület lakásgazdálkodásának a kialakításában: Ferencvárosban például öt különböző szervezeti egység rendelkezik hatáskörökkel. Mindössze 8 kerületben működik olyan kijelölt önkormányzati szervezet, aminek kifejezetten az a célja, hogy figyelembe vegye a szegényebb lakosok szempontjait.

Nem mindig egyértelmű, hogy milyen jogcímen lehet az önkormányzattól lakást bérelni. Józsefvárosban például tizenhét jogcímen juthat valaki lakáshoz, de sok esetben nincs kifejtve, hogy az egyes jogcímek alatt mit értenek. Erre is létezik jó gyakorlat: hét önkormányzat alkalmaz úgynevezett névjegyzéket, ami gyakorlatilag egy folyamatos pályázatnak felel meg. Előnye, hogy bármikor beadható az igénylés, nem kell figyelni a konkrét pályázati kiírásokat. Ezután az előre meghatározott szempontok szerint sorba rendezik az igénylőket, akik egy kódszám alapján nyomon követhetik, hol állnak a várakozók listáján.

Összesen 21 önkormányzat lakásrendelete biztosít valamilyen méltányossági jogkört a polgármesternek vagy a képviselő-testületnek. Elvileg ezzel a nehéz anyagi helyzetben lévők lakáshoz jutását segítheti az önkormányzat, viszont könnyen önkényes döntésekhez és függőségi viszonyok kialakulásához vezethet. Az újpesti önkormányzat jól szabályozza ezt a kérdést, mert a rendelet tartalmaz egy viszonylag pontos és objektív szempontrendszert. Ezzel szemben a pesterzsébeti és a józsefvárosi önkormányzat kifejezetten nagy mozgásteret ad az ilyen típusú döntéseknek...

RÁADÁS: ELVISZLEK MAGAMMAL - DR. VEKERDY TAMÁS

YOUTUBE
Szerző: WMN MAGAZIN
2018.06.13.  Dr. Vekerdy Tamás, Tanár Úr, mindenki 
  gyermekpszichológusa most nemcsak arról 
  mesél, hogy miért elég “csak” elég jó 
  szülőnek lenni, vagy hogy a gyerekek 
  mennyire fárasztóak, hanem a saját 
  apaságáról, sőt, a gyermekkoráról és a 
  szüleihez fűződő viszonyáról is. Persze 
  azért a jelenlegi oktatási helyzetről és az 
  okostelefonokról is elmondja a kendőzetlenül 
  őszinte véleményét. Elviszlek magammal:    
  Dr. Vekerdy Tamás.

  ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: VEKERDY TAMÁS GYERMEKPSZICHOLÓGUS - 1. RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2013.06.17.  Mit kell tudnunk gyermekeinkről és 
  magunkról? A nemesvámosi Fehérlófia 
  Waldorf Iskola meghívására Veszprémben t
  tartott előadást Vekerdy Tamás 
  gyermekpszichológus. Helyszín: Pannon 
  Egyetem.

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: RÁADÁS: VEKERDY TAMÁS GYERMEKPSZICHOLÓGUS - 2. RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2012.11.24.  Mit kell tudnunk gyermekeinkről és 
  magunkról? A nemesvámosi Fehérlófia 
  Waldorf Iskola meghívására Veszprémben t
  tartott előadást Vekerdy Tamás 
  gyermekpszichológus. Helyszín: Pannon 
  Egyetem.

RÁADÁS: RANGOS BESZÉLGETÉSEK A BÁLINT HÁZBAN: DR. VEKERDY TAMÁS

YOUTUBE / BÁLINT HÁZ
Szerző: RANGOS KATALIN
2019.02.21.Rangos beszélgetések a Bálint Házban: 
Dr. Vekerdy Tamás


ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: VEKERDY TAMÁS: HOGYAN KELL(ENE) NEVELNÜNK GYERMEKÜNKET?

YOUTUBE
Szerző: BUDA KÖRNYÉKI TELEVÍZIÓ
2014.13.26.Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író előadása.

ITT NÉZHETŐ MEG

MEGHALT VEKERDY TAMÁS

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.10.09.Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás - közölte a pszichológus, író családja.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten.

Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán folytatta, majd a BTK pszichológia szakát is elvégezte. Járt Mérei Ferenc és Nemes Lívia szemináriumaira. Volt házitanító és a Nemzeti Színház statisztája, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára.

1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, később tudományos tanácsadója, majd szeniora volt. Tanított a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén, Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében vett részt. 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője.

Vekerdy Tamás élete során számos díjat nyert, többek között Kiváló Munkáért díjjal jutalmazták 1985-ben, Budapestért díjat kapott 2000-ben, 2014-ben pedig Hazám-díjas lett.


HA VAN VALAMI, AMI FELBASZ, AKKOR EZ AZ - INTERJÚ KARÁCSONY GERGELLYEL, AZ ELLENZÉKI PÁRTOK FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTJÉVEL

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA, DULL SZABOLCS
2019.10.09.


- Arra számít az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje, hogy vasárnap pár százalékkal megnyeri a választást. Sőt, Karácsony Gergely meglepő győzelmekre is számít, például az I. kerületben.

- Nem készül B tervvel arra az esetre, ha vasárnap nem választják meg.
- Tarlós Istvánról nem gondolja, hogy lopott volna, de szerinte a főpolgármestersége idején zajlott az utóbbi évek legnagyobb korrupciója, a 3-as metró kocsijainak beszerzése. 

- Szerinte ki kell nyomozni, itt kinek kell börtönbe mennie.
- Sajnálja, hogy nem jött létre a vita Tarlóssal, de szerinte így kiderült, hogy ellenfele „egy fideszes báb, nem különbözik egyetlen fideszes helytartótól sem”.
- A Fideszt Karácsony „végtelenül aljasnak” tartja, és nem gondolja, hogy lehet normálisan együtt dolgozni majd a fideszes polgármesterekkel. De írt egy listát a kerületekről, amelyen két-három fős többséggel számolt.
- A mostani kampányban pozitív fejleménynek tartja, hogy összeálltak az ellenzék pártok, és szerinte most az ellenzék „a legjobb köreit futja”.
- Szerinte Puzsér Róbert az ellenzékváltásos programjával nem tőle, hanem Tarlós Istvántól visz el szavazót.
- A kiszivárgott hangfelvételről azt mondta, hogy nem ártott neki, és annak idején viccelt azzal, hogy elássák Zuglóban, sőt szerinte lehet még ölelkezős kép az MSZP-s Tóth Csabával.

Egy „The Boss” feliratú bögrével ült le az interjúhoz. Ennyire főnöknek érzi már magát? Így készül a budapesti hatalomátvételre?


Egyelőre arra készülök, hogy sok folyadékot igyak, hogy bírjam a kampányt. Egyébként nem hiszek a Fidesz egyszemélyi vezetős ideológiájában, csapatjátékos vagyok.

Akkor honnan a bögre, ki adta önnek?

Találtam a konyhában. Teát akartam inni, és ez volt a legnagyobb bögre, amit találtam. Szerintem Olivióé egyébként (Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója).

A kampány központi eleme volt, hogy vitára bírja Budapest jelenlegi főnökét, Tarlós Istvánt. A vita nem jött össze. Hogy higgyék el a budapestiek, hogy bármit is el tud érni, ha ötven nap alatt egy vitát sem sikerült kikényszerítenie?

Úgy, hogy a jövőben Tarlós Istvánnak semmilyen szerepe nem lesz a városvezetésben, és nem kell vele egyezkedni. Szerettem volna, ha van vita, de hát Tarlós István minden állítása ellenére úgy viselkedik, mint egy átlagos fideszes politikus. Ha önálló lenne, kiállt volna vitára, de kiderült egyértelműen, hogy egy fideszes báb, nem különbözik egyetlen fideszes helytartótól sem.

Tarlós erre azt mondja, hogy ön nem akar vitázni. Ha akart volna, akkor hajlandó lett volna Puzsér Róberttel vitázni előbb.

Tudjuk, hogy ez nem igaz. Puzsér Róberttel leültem tavasszal. Robi akkor olyan kedvében volt, hogy nem anyázott, de ettől még leültem vele. Aztán Robi kiiratkozott az ellenzéki politikából azzal, hogy nem állt ki az előválasztáson, és most az ellenzéket akarja leváltani. De eldőlt: vagy Tarlós István lesz a főpolgármester, vagy én, és egy ilyen sorsdöntő választás előtt szerintem a Fidesz szavazóinak is fontos lenne tisztán látniuk. Nekem egy feltételem volt és van, sokszor elmondtam: olyan vitát szeretnék, amelyen ott van Tarlós. Mert ezzel mindketten tartozunk a budapestieknek. Ennyi. Ja, és szerintem ne hozzon magával hangosbeszélőt, mert az béna.

A kampányban az akciókkal végig a vita megrendezésére fókuszáltak, de mégis miről vitáztak volna? Mert az egy kommunikációs panel volt, hogy Tarlóst így vitát elutasító Fidesz-bábként akarták beállítani, de valójában mi lett volna a vita tartalma?

Jogos kérdés, Tarlósnak ugyanis nincsen programja. Nem mondott semmit azon túl, hogy jóban kell lennie a kormánnyal. De ez is jó vitatéma, mert szerintem meg a budapestiekkel kell jóban lenni. A múlttal kapcsolatban pedig szerintem elég sokszor elmondtuk, hogy milyen károk történtek Budapesten a Fidesz által leuralt rendszerben, elmondtam volna a vitában is szemtől szemben...

BORKAI ÉS A GYŐRI POLIP TÖBBI TAGJA – 10¬ ÉV, 10 MILLIÁRD FORINT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2019.10.09.


„Tegnap már konkrét fenyegetések értek” – írja legújabb bejegyzésében az ördög ügyvédje, aki ezúttal belekezdett a „győri polip” szál kibontásába. Az írás egyik leginkább mellbevágó állítása: „Borkai egy évben nagyjából 1 milliárd forintot lop ki a városból, és visz ki külföldre. Bő 10 éve vidáman működtetik a pénzszivattyút, csak mert senki nem gátolja meg őket ebben.” A „győri polip” eme bevezető cikkében sok tény még nincs, állítás annál több. S mint egy jó regényben: megismerhetjük a szereplőket. És arra is kapunk utalást, hogy a szerző is ügyvéd.

„... Ha velem bármi történik, sokkal több szar fog a nyakukba ömleni, mint amennyit valaha el tudtak képzelni... Persze, ettől még folytatom. Talán lesz egy meglepetésem még mára, ennyi izgalmat hadd okozzak” – ezekkel a szavakkal zárja mai bejegyzését az ördög ügyvédje, aki a Borkai-féle hálózat bemutatását azzal kezdi, hogy tudatja, hogy nem csak Borkainak Rákosfalvy Zoltán ügyvédnek is van repülős jogosítványa, majd a sajtóban megjelent gyanút megerősítve arról ír, hogy „letiltotta, így nem lehet látni a gépét a flightradaron, ezért csak kevés adat van róla”. Nem csak a HA-CIZ géppel szoktak repdesni, van még egy másik, „kellett egy saját gép Borkainak is. Azt sem a fizetéséből vette”...

KISZIVÁRGOTT A VÁCI FIDESZESEK ŐSZÖDI BESZÉDE: „MI A F@SZT TUDUNK CSINÁLNI? - „NEM ÉRTESZ HOZZÁ ÉS HÜLYESÉGEKET BESZÉLSZ”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szertő: BM
2019.10.08.


„Tibi, te nem vagy pénzügyes, hagyjad abba az egészet, mert hülyeséget beszélsz. Nem értesz hozzá Tibi, az a baj. Nem indult mínusszal Tibi, ne vitatkozz, nem értesz hozzá és hülyeséget beszélsz, hülyeséget beszélsz, nem értesz hozzá.”

Ez hallható azon a felvételen, ami állítólag egy váci fideszes összejövetelen készült a múlt héten, amin a felvételt közreadó Alfahír szerint megszólal Fördös Attila polgármester és Pető Tibor alpolgármester is. A városvezetők Vác problémás pénzügyi helyzetéről beszéltek: nincsenek fejlesztések, a város költségvetése sem rendezett.

Ha igaz, hogy a felvételen a városvezetés tagjai beszélgetnek Vác helyzetéről, akkor a különféle kijelentések nagyban hasonlítanak Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszédére, ahol az akkori szocialista miniszter a saját párttársai előtt ismerte el káromkodva, hogy a kormányzása alatt nem csináltak semmit, de erről hazudtak a választóknak, s ezért az ország nagy bajban van...

A KAMPÁNY, AMELY UTÁN MAGYARORSZÁG NEM UGYANAZ A HELY TÖBBÉ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.10.08.


A Válasz Online szerkesztőségével tavaly decemberben arra szerződtünk, hogy publicisztikák helyett történeteket írunk, vészjelzést pedig csak akkor adunk, ha úgy látjuk, hogy tényleg baj van. Most úgy látjuk, tényleg baj van.

A választás minden normális polgári demokráciában ünnep. A kampány legtöbbször egyáltalán nem az: hajsza a tömegek szeretetéért és gyűlöletéért, egybites szólamokkal, tisztességtelen húzásokkal. A sajtó tapicskol, az értelmiség szörnyülködik, aztán jó esetben pár hónap alatt mindenki elfelejti az egészet. 2019-ben azonban valami eltörött Magyarországon. Az önkormányzati választás előtt a politika olyan elaljasulásának vagyunk szem- és fültanúi, ami egészen új pályát, új minőséget jelent. Öt bizonyítékkal támasztjuk alá, hogy valóban így van.

#5 Kamujelölt a legfontosabb listán

A főpolgármester-választások 25 éves történetében most először fordul elő, hogy teljesen kamu jelölt neve szerepel a listán: a politikai előélettel nem rendelkező trashcelebé, Berki Krisztiáné. (A városvezető személyéről ’90-ben még a Fővárosi Közgyűlés döntött, így 1994 óta, vagyis 25 éve van közvetlen főpolgármester-választás Magyarországon.) A közkézen forgó megfejtés szerint Berkit hatalomközeli spindoktorok biztatták, majd segítették az indulásnál. Erre konkrét bizonyíték nincs, van viszont három gyanús jel. 1) A Fidelitas szeptember 3-án jelentette be „Budapest nem cirkusz” című, Berkit is ábrázoló kampányát, pedig szeptember 9-ig nem is lehetett tudni, hogy a bulvárceleb összegyűjtött-e elegendő számú ajánlást. 2) Bűzlik maga az ajánlásgyűjtés is: Berki úgy adott le 962 ajánlóíven 10 ezer aláírást, hogy a pultjaival alig lehetett találkozni a városban. Önbevallása szerint 8 standdal dolgozott, „jómagam a feleségem, sőt az apósom is és több családtagom”. 3) Berki Krisztián „cirkuszának” a kormányzati sajtóholding lapjai biztosítják a legnagyobb felületet: Berki Krisztián kukába dobta Karácsonyt (Ripost), Berki Krisztián: Karácsony nemcsak Puzséréktól lopott, hanem tőlem is (Bors), Ezt küldte Berki Krisztián a szexbotrányba keveredett polgármesternek – Videó! (Lokál), Berki Krisztián újra nekiment a teljesen alkalmatlan Karácsonynak (Origo) – és még sorolhatnánk. Berki pont a kampányidőszakban kapott teret a KESMA amúgy apolitikus bulvárlapjában, a HOT! magazinban is. A felhajtásból profitál, hiszen pont szeptemberben indult saját műsora a Sláger TV-n, Überkirály címmel.

A médiakörforgás általában így néz ki: Berki Krisztián bemutat valami cirkuszt (például kukába dob egy karácsonyfát), az erről szóló videót kiteszi Facebookra, ezt megírja a Ripost, majd Berki a Ripost-cikket is kiteszi Facebookra. Aztán az egész kezdődik elölről. Az „üzenet” világos: a Fidesz támogatottján, a biztos kezeket sugárzó Tarlós Istvánon kívüli jelöltek világa maga a káosz.

A főpolgármesteri poszt tulajdonosa Magyarország legnagyobb közvetlen felhatalmazással rendelkező politikusa. Ebben a versenyben indultak már esélytelenek (tetszőleges munkáspárti jelölt ’94 óta) és antipolitikusok (Droppa György, 2002), de olyan 2019-ig nem fordult elő, hogy egy diszfunkcionális zavarkeltő neve is olvasható legyen a szavazólapon.
#4 „Hunvald-vírus”: zavarkeltés a legalsóbb szinten is

A lokális képviselői helyekért folytatott versengésben sem alakultak még ki soha ennyire bizarr helyzetek Magyarországon. Gondolhatunk itt akár a Hegyvidéken Jobbik-logóval induló gyurcsányista Vágó Istvánra: az ő választási szórólapjánál jobban talán semmi sem érzékelteti a magyar ellenzék 2019-es helyzetét. Vagy ott van a békéscsabai őrület, ahol Dancsó Tibor DK–Jobbik–Párbeszéd-támogatással indul a polgármesteri székért, Miklós Attila pedig MSZP–LMP–Liberálisok-háttérrel.

Ám ez a kampány elhozta a bizarrság új minőségét is. Nemcsak a börtönviselt Hunvald György és családtagjai indultak rá az egyesült ellenzékre Erzsébetvárosban: a politikusbűnözés csúcstartójaként jegyzett Gál György (ex-SZDSZ) egyik közvetlen rokona is így tett. Szeptember eleji feltáró cikkünkből kiderült, hogy a 47 legnagyobb magyarországi település (Budapest és kerületei, valamint a megyei jogú városok) közel felében előbújtak olyan régi baloldaliak – képviselő- vagy polgármesterjelöltként –, akik közvetve a Fideszt hivatottak segíteni a választáson. A Belvárosban például Schmuck Andor polgármesterjelöltként próbálja elhalászni a baloldal elől a szépkorúak szavazatait, de az egyes választókerületekben is indulnak hozzá kötődő független jelöltek. Például Wodicska Zoltán, aki amúgy arról híres, hogy öt éve már tagja volt a Schmuck-féle Szociáldemokraták-jelöltcsapatnak, amely akkor választási csalás (a Fidesszel való összejátszás) gyanújába keveredett.

A kamujelölt-jelenség tömegesen most először üti fel a fejét önkormányzati képviselői szinteken is. Látható, hogy franchise-szerűen terjedt el majdnem mindenhol, ahol az ellenzéki együttműködés miatt „megéri” a zavarkeltés. Berki Krisztián csak a jéghegy csúcsa...

SZEMÉRMETLENÜL TOLJA A FIDESZT EBBEN A KAMPÁNYBAN IS AZ ÁLLAMI TÉVÉ

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.10.09.


A mostani önkormányzati választás szempontjából különböző okok miatt érdekes öt települést választottunk ki, és ellenőriztük, hogy milyen hírekről számolt be róluk az M1 csatorna július 31. és október 5. között. 

Az derült ki, hogy az M1 nemhogy elfogult a Fidesz mellett, hanem egyenesen eszköze a Fidesz kampányának. Ezzel megsérti a csatornára vonatkozó, objektivitást előíró törvényeket. Évek óta ez történik, a probléma szerepel az EBESZ jelentésében is, amit a 2018-as parlamenti választásról készített. A mostani gyűjtésünk azért különleges, mert egészen pontosan bizonyítja, amit évek óta világosan lehet érzékelni: az MTV híradói a kormánypárt propagandaműsorai.

Így különösen kínos, hogy szeptember közepén a magyar igazságügyi miniszter felháborodva utasította vissza a többi EU-s tagállam kormányainak kifogásait, amikor az MTV elfogultságáról faggatták Brüsszelben...

DEVIZAHITELES RÉMÁLOM: MIRE PERT NYERTEK AZ ADÓSOK, A BANK ELÁRVEREZTE A HÁZUKAT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.10.09.


Képtelen helyzetbe került egy hódmezővásárhelyi házaspár: hiába nyertek pert öt év után a nekik devizahitelt nyújtó Budapest Bank ellen, a házukat addigra már elárverezte a pénzintézet. Bár a bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a hitelszerződés érvénytelen, a családnak egyáltalán nincs könnyű dolga, az eredeti állapot – vagyis tulajdonjoguk – visszaállítását az ügy egyetlen érintettje sem igyekszik kieszközölni. Ennek érdekében vélhetően újabb pert kell indítaniuk, a jogrendszer ugyanis a jelek szerint nem korrigálja önmagát.

A házaspár – amelynek tagjai nevük elhallgatását kérték, de a róluk készült képek felhasználásához hozzájárultak – 2007-ben vett fel 6,5 millió forint svájci frank alapú adósságrendező hitelt a Budapest Banktól. A 20 éves futamidőre kapott szabad felhasználású kölcsön törlesztése eleinte nem okozott problémát a családnak. 2011-ben azonban a házaspár mindkét tagja szinte egyszerre veszítette el a munkahelyét. Ez hamarosan nem csupán a rendszeres törlesztésben akadályozta őket, hanem komoly megélhetési gondjaik is lettek. Egy kis idő elteltével már egyáltalán nem tudtak fizetni banknak...

A FIDESZ NYOLC ÉV ALATT ÉPP FELÉRE TÖPPESZTETTE AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.10.09.


GDP-arányosan épp feleannyit tudtak költeni az önkormányzatok 2018-ban, mint 2010-ben. Saját bevételeik az inflációt figyelembe véve 900 milliárd forinttal csökkentek, a legnagyobb érvágást az szja helyben maradó részének elvétele jelentette. 2018-ban felpörögtek a beruházások, amiket főleg maradványokból és hitelekből finanszíroztak.

Nem csak a kormány, de az önkormányzatok is elég sokat költöttek sportra 2018-ban: összes kiadásuk 3,1 százaléka ilyen célokra ment el, holott az eredeti terv szerint csak 1,8 százalékot szántak ilyesmire – derül ki a költségvetés zárszámadásából. Forintban kifejezve 82 milliárd volt a végösszeg.

A kiadások legnagyobb szelete, a torta közel negyede azonban „általános közösségi szolgáltatásokra” ment, ezen belül az önkormányzatok elsősorban saját vezetésükre (szabályalkotó és végrehajtó szervek) költöttek, összkiadásaik 14,8 százalékát szánták erre. Épp annyit, mint szociális és jóléti intézményi szolgáltatásokra...

RÖVID ÚT VEZET A BORKAI-ÜGYTŐL A FIDESZ-KDNP LEGFELSŐ KÖREIIG

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.10.08.


A napokban néhány pornográf felvétellel és ködös korrupciós vádakkal kirobbant Borkai-ügy kevés konkrétan megnevezett ügylete közül csak az Audi-telek adásvételén 4-5 milliárd forintot kereshetett valaki.

A történet azonban szinte biztosan nem áll meg a győri polgármesternél, könnyen a helyi üzleti elitre is ráéghet. A botrány másik megnevezett érintettjének, Rákosfalvy Zoltánnak ugyanis két helyi milliárdossal, Paár Attilával és Somogyi Jánossal is vannak közös üzletei, amelyek szálai Luxemburgba vezetnek. A két vállalkozón és a luxemburgi kapcsolatokon keresztül pedig már közvetlen út vezet a Fidesz-KDNP elitjéhez is.
Tényleg úgy volt

A hazai közéletet lázban tartó Borkai-botránynak eddig elsősorban a polgármester dorbézolása volt a központi eleme. Azoknak az ügyeknek a hátteréről, amelyek a képeket és videókat megosztó, magát az ördög ügyvédjeként bemutató szivárogtató szerint az utazások fedezetét biztosították, eddig nem sokat tudhattunk meg. A blogbejegyzésekben általánosságban több olyan, közpénzek eltüntetésére használt módszer is szóba került*, amelyekről azért korábban is lehetett tudni, hogy léteznek. Önmagában a módszer leírása magát a bűncselekményt még nem igazolja, azt pont a módszer rejti el.

A Borkaival kapcsolatban említett két konkrét ügy közül a kaszinókoncessziókról tegnap már írtunk, a nagyobb pénzt azonban valószínűleg (legalábbis egyelőre) nem ez a biznisz, hanem az Audi-telkek adásvétele mozgatta meg. Itt pedig valóban nagyjából úgy történtek a dolgok, ahogy azt az egyik első blogbejegyzésben leírta a szivárogtató.

Más kérdés, hogy ez teljesen nem is újdonság, az ügyet ugyanis akkor a HVG nagyon alaposan feltárta. A lap részletesen leírta, hogyan szerzett meg a győri ipari parknál szántóföldeket Borkai Zsolt polgármester közeli ismerőse, Rákosfalvy Zoltán, a mostani képeken és videókon is feltűnő ügyvéd, illetve egy hozzá köthető cég. Ahogy arról is beszámoltak, hogy néhány hónappal később a földhivatal engedélyezte a „termőföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából”. Közben az akkori cikk szerint a szántók eladóit titoktartásra kötelezték, és a szerződésben azt is kikötötték, hogy nem támadhatják meg a megállapodást, akkor sem, ha később kiderül, rossz üzletet kötöttek.

Márpedig, ha nem is hamar, de kiderült, hogy rossz üzletet kötöttek. A HVG-cikkek megjelenésekor még nem volt biztos, hogy pont az érintett telkeken épül fel az Audi logisztikai központja, és elég valószínűnek tűnik, hogy nem is kizárólag a német autógyár vett a telkekből. De az biztos, hogy valakik nagyon sokat kerestek az ügyön.

Hogy pontosan kik, azt azért nem lehet tudni, mert a tulajdonosok az „ördög ügyvédje” által is emlegetett módszerrel rejtőztek el. A szivárogtató a blogján szó szerint azt írta:

"Meg akartak szerezni polgármester haverjával szántóföldeket. Persze tudták, hogy lesz rá majd gazdag vevő, ha ipari hasznosítását engedélyeztetik. Elmondtam neki, hogy másoknak miként csináltam: alapítottam egy uniós kis államban céget, aminek papíron egy helybéli lett a tulajdonosa, a törvényes képviselője viszont én. Ha balhé lenne, akkor arra kell hivatkozni, hogy az ügyvéd maga jár el, de a cég nevében."

Nos, a győri ipari park környéki telkek tulajdonosa némi kavarás után egy SR Invest Logistic nevű cég lett, amelynek a tulajdonosa a luxemburgi (egy uniós kis állam) SR Group SA, utóbbi kézbesítési megbízottja pedig egy olyan ügyvéd, aki 21 éve dolgozik a Rákosfalvy Ügyvédi Irodának.

Legalább 4 milliárdot kerestek

A cég elérhető beszámolói szerint a 2010-ben alapított vállalat éveken keresztül gyűjtögette az „eladásra vásárolt” telkeket, amelyek nagy részétől 2014-ben szabadult meg. Épp abban az évben, amikor a Győri Ipari Park bővítési területén a telekértékesítés zajlott, és néhány hónappal azelőtt, hogy az Audi logisztikai központjának építésébe belekezdtek volna.

Az ingatlanok eladásán tényleg hatalmasat kaszáltak. Az utolsó évben, amikor a telkek még megvoltak, kicsivel kevesebb mint 1,5 milliárd forinton tartották nyilván őket, azaz ennyiért vásárolták*. Egy évvel később azonban majdnem 7 milliárd forintnyi bevétele volt a cégnek, miközben a telkek nagy részétől megszabadult. Persze másból is jöhetett be pénz, de a kimutatások szerint

elég egyértelműnek tűnik, hogy 4-5 milliárdot forintot biztosan kereshettek az ingatlanbizniszen.

Ettől kezdve a cég – az Immobilien Trade Center Kft. – tele volt tömve készpénzzel. 2014 végén majdnem 5,6 milliárd forint volt a társaság bankszámláin és pénztárában. Ebből pedig azóta fokozatosan vette fel osztalék formájában a százmilliókat a tulajdonos: négy év alatt több mint 1,3 milliárd forintot. Mindezt úgy, hogy a vállalatnak azóta érdemi tevékenysége nem nagyon volt, a négy év alatt összesen nem csinált 50 milliós bevételt*. Azaz a hasznot tényleg nem egy összegben vették ki, hanem évente mindig valamikor tavasszal, ahogy erre szintén több utalás volt a blogbejegyzésekben. (Mint a 24.hu megírta, éppen a szivárogtató által dokumentált horvátországi kiruccanás előtt vettek ki 250 millió forintot.)...

AZ ITTHONI BÍRÓSÁG NEM FIGYELT A TÁRSADALOM ÉRDEKÉRE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.09.


Itthon visszapattant a hatóságokról az Abcúg újságírója, akinek megakadályozták egy riportját. Négy év után a strasbourgi bíróságnak kellett helyre tennie az ügyet. Ha nincs közös európai migrációs politika újra jöhet egy nagy és ellenőrizhetetlen bevándorlási hullám. Magyarország biztosan bomlasztani fogja a szükséges együttműködést. Témák külföldi lapokból.

Németország arra figyelmeztette a többi uniós tagországot, hogy közös európai migrációs politika hiányában megismétlődhet a 2015-ös menekültbeáramlási káosz. Ezt emeli ki a Reuters hírügynökség az EU-országok belügyminisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásáról szóló beszámolójában.

A megbeszélésen három tagállam: Luxemburg, Írország és Portugália jelezte egyértelmű készségét, hogy csatlakozzon a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz, amelyet a tehermentesítendő kicsiny dél-európai szigetország, valamint a szintén erős migrációs hatásnak kitett Itália mellett Németország és Franciaország írt alá nemrég, kötelezettséget vállalva a bevándorlók egy részének az átvételére.

Összesen tehát most heten vannak az együttműködésre nyitott tagországok. Több tagállam jelezte ugyanakkor, hogy szintén kész lenne csatlakozni, ha ez az egész unió migrációs politikáját megújító, átfogó keretbe illeszkedne. Egyelőre ugyanis hivatalosan még mindig a teljesen betarthatatlanná vált, úgynevezett dublini szabályozás van érvényben, miszerint minden menedékkérő ügyét annak a tagországnak kell kezelnie, ahová az illető érkezett.
Erősödő migráció, bomlasztó országok

A Reuters tudósítása szerint Horst Seehofer német belügyminiszter az október 8-ai luxembourgi eszmecserén azt mondta: ha az EU külső határai mentén fekvő országokra ráhagyjuk, hogy védjék meg magukat, akkor soha nem lesz közös európai menekültpolitika, és ha ez nincs, akkor fennáll a veszélye az újabb ellenőrizetlen migrációnak.

A megbeszélésen többen kiemelték, hogy erősödőben van a migrációs nyomás a Földközi-tenger keleti medencéjében, különösen a görög szigeteken. A Reuters megjegyzi: Magyarország, Lengyelország és több más keleti tagország 2015 óta folyamatosan bomlasztja az unió egységét azzal, hogy nem hajlandó bizonyos számú menedékkérőt átvenni a mediterrán „frontországoktól”....

PÁVATÁNC DEKÁZÁS KÖZBEN – JELMAGYARÁZAT ORBÁN VIKTOR AKTUÁLIS EURÓPAI POZÍCIÓJÁHOZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.10.09.


Háború vagy béke? Vajon mit üzen Trócsányi László uniós biztosi jelölésének elutasítása az Orbán-kormánynak? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke új jelöltet kért a magyar kormánytól. Ez rányomja-e a bélyegét az Orbán Viktorral való együttműködésének kilátásaira? A jelek eddig arra mutattak, hogy a Néppárt kész rendezni viszonyát a Fidesszel. Ez megváltozik? Mit szólnak a német és a francia vezetők az új fejleményhez? Semmit? Úgy gondolják, hogy ami történt, az csak az Európai Parlament erőviszonyait tükrözi, aminek vajmi kevés köze van a kétoldalú kapcsolatokhoz és az Európai Tanács munkájához? Egyelőre nem tudjuk a válaszokat. Az Európai Parlament jogi bizottságának hétfői üléséről lapzártakor érkezett hírek előtt szakértőkkel folytatott beszélgetéseink mindenesetre arra utaltak, hogy a német és francia vezetők hajlanak a döntésre: nem hadakoznak tovább Orbán Viktorral. Készek a békés egymás mellett élésre, együttműködésre az autokrácia jeleit mutató rendszerrel.

A Páneurópai piknik harmincadik évfordulóján tartott megemlékezésen Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány jól, az emberek javát szolgálóan használta fel az országba érkező kohéziós és strukturális alapokat. Közben tudjuk, hogy az OLAF az összes uniós tagállam közül Magyarországon állapította meg a legtöbb visszaélést. Nem sokkal később Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök bejelentette, a magyar jelöltnek szánja a bővítési biztos posztját. Azt Orbán nézte ki volt miniszterének, Trócsányi Lászlónak, mert a tárca jól illik tervébe, hogy kiterjessze befolyását a Balkánra. A hazai kormánysajtó ugyanakkor annak is örvendezhetett, hogy Emmanuel Macron francia elnök azt mondta az ország nagyköveti értekezletén, hogy tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely rendkívül inspiráló. A tegnapi ellenfélből Orbán csodálója lett?
...

NEM BOTLÁS, NEM HIBA, HANEM EGY SZERTEÁGAZÓ, BÜDÖS KORRUPCIÓS ÜGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.10.09.


Hahó, kedves barátaim! Friss, üde jó reggelt és erős gyomrot kívánok mindenkinek! Ha van valami, amire mostanság igen nagy szükség van, akkor az ez. Erős gyomor, és repedésálló tudat. Véres és zivataros idők járnak, alvásügyileg már csak ötöt kell teljesíteni, és meg is érkezünk. Hogy hova, arról sok mindent nem tudok mondani, arról igen, hogy miből lehet választani. Jó, Felcsúton például (és az összes település csaknem egyharmadában, ahol egyetlen jelölt pályázik a polgármesteri címre) nem lehet választani. Miskolc, Szeged, Győr vagy Budapest polgárai viszont elvileg választhatnak.

Olvasom a jobboldali morális fölényben lubickoló pártújságban, hogy Teljesen lenullázta magát az ellenzék, azaz minden az ellopott százmilliókról szól, illetve a folyamatos és intézményesített korrupcióról. Jajó. Végül is csak tizedik éve szorongatja a kormánykereket a Fidesz, csak tizedik éve döntenek életről-halálról éppen ideje, hogy ráeszméljünk arra, hogy

"az ellenzék hatalmas károkat okoz az ország közállapotaiban mind politikai, mind mentális értelemben egyaránt. Közel olyanokat, mint amilyeneket Gyurcsány Ferenc okozott 2006-ban. Éppen ezért előrebocsátom a végkövetkeztetésem: nem is egyszerűen pártérdek, hanem alapvetően nemzeti érdek, hogy az önkormányzati választásokon a választópolgárok leváltsák ezt az ellenzéket, amely méltatlanná vált szerepkörére".

Ööö… oké. Végül is nem mindenkinek adatott meg a repedésálló tudat, jó pénzért meg bármikor, bárkirő bármit. És ez még mindig sehol nincs ahhoz képest, hogy a jobboldali morális fölényben lucbickoló párttévék egyikében már odáig jutottak az elvtársak, hogy – idézem – legyen nemzeti minimum, hogy magyar ember Gyurcsányékra nem szavaz. Hát még nem tartunk ott, de jó úton haladunk afelé, hogy törvényben rögzítsék, magyar ember kire szavazhat és kire nem. Egyelőre még nem tartunk ott. Egyelőre még csak a jól bevált fenyegetőzéseknél tartunk.

Most, hogy a kampány utolsó napjaiban a felcsúti morális fölényt is kiengedték a karmelita kolostorból és egyenesen Miskolcig szaladt, meg is van a magyarázat arra, hogy miért bujkált eddig. Azért, drága véreim, mert neki akkor kell egy kampányban részt vennie, ha országos kérdésekre akarják a figyelmet irányítani. „Itt most nem ez a helyzet”, hanem arra akarják ráirányítani az emberek figyelmét, hogy „fontos, hogy alkalmas jelölteket találjanak a városi testületekbe, és alkalmas polgármestert válasszanak”. „Nincs igény arra, hogy országjárásban legyek” – mondta Orbán, aki állítása szerint azért ment el mégis, mert Miskolc fontos, „becsületbeli ügy”, hogy ott legyen. Mintha már hallottam volna ezt a becsületbeli ügyezést, akkor is pont ugyanolyan kínos volt, mint most. Neki a jogállamiság is becsületbeli ügy, meg az is becsületbeli ügy, hogy Miskolcon a helyi párttévében (még ahhoz is gyáva és lusta volt, hogy legalább élő emberek közé menjen) megfenyegesse a választókat, hogy hagyják a faszba az ellenzékieskedést, inkább maradjanak a nyerő oldalon. Mert ha ott maradnak, lesz pénz lóvéra, ha renitenskednének, akkor viszont megnézhetik magukat. Vagyis mivel még mindig nem lehet törvényileg megszabni, hogy a DK-ra például ne lehessen szavazni, akkor marad ez: a miniszterelnök nevű közjogi méltatlanság, a kétharmados kormányzása tizedik évében a saját szájával zsarolja és fenyegeti az ország lakóit, hogy fogják be az orrukat, ne nézzenek oda, és az esetleges más meggyőződésük ellenére is csak a Fideszre szavazzanak...

EZ A REPÜLŐGÉP KÖTHETŐ BORKAI ZSOLT ÜGYVÉD BARÁTJÁHOZ, RÁKOSFALVY ZOLTÁNHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.08.


A négyüléses Cessna kisrepülő tulajdonosa egy győri cégen keresztül egy luxembourgi vállalkozás, amelynek neve felmerült már a győri telekvásárlási botrányban is Rákosfalvy Zoltán nevével együtt. A repülőgépet birtokló Immobilien Trade Center Kft. székhelye Rákosfalvy lakcíme, a cég elektronikus elérhetősége pedig az ügyvéd email-címe.

Néhány napja kezdett el Győr fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról kényes dolgokat publikálni az “Ez az ördög ügyvédje” nevű blog, amely egy időre eltűnt, de írója egy másik helyen újraindította. A blogon rengeteg információt, több fotót és videót publikált a névtelen szerző, amelyek elmondása szerint arról szólnak, hogy Borkai és ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán magánrepülővel utaztak 2018 májusában az Adriára, ahol egy jachton orgián vettek részt alkohol, drog és magyar prostituáltak társaságában.

“Tavaly, azaz 2018-ban pünkösdkor akart Borkai lazítani menni. Neki ez jár, a sok „szívességért” cserébe gyakorlatilag követelte ezeket az utakat. Ekkor Rákosfalvy biztosította a magángépet, ami egyébként szerintem valamelyik cége nevén van. Pérről szálltunk fel, velünk utazott a győri vendéglős, Szabó Ervin is. A lányokat én intéztem Pesten, Borkai három prostit rendelt, fejenként másfél millió forintba kerültek” – írja a blog.

Borkai válaszul a családjával közös fotót posztolt a Facebook-oldalán azzal a szöveggel, hogy “Kitartunk jóban, rosszban”. Több napos hallgatás után a győri polgármester nyilatkozott is az üggyel kapcsolatban: azt mondta, megbánta a történteket, de nem mond le tisztségéről.

A blog által említett magánrepülő az Átlátszó információi szerint a HA-CIZ lajtstromjelű gép. A Légügyi Hatóság nyilvántartása szerint a négyüléses, 2008-as évjárú Cessna repülő tulajdonosa az Immobilien Trade Center Kft., melynek székhelye Rákosfalvy Zoltán lakcíme. A cég elektronikus elérhetősége pedig az ügyvéd email-címe, így a repülőgép egyértelműen hozzá köthető...