2018. január 15., hétfő

KITŐL FÉLNEK AZ OROSZOK?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.15.


- Oroszország nagy, mégis a lakosság negyede szerint minden irányból ellenségek veszik körül

- Rengeteg új ellenség lépett színre az elmúlt években, néhány régi ellenlábastól viszont már nem tartanak

- Putyin és barátai viszont elég stabil helyet foglalnak el a listán
„Mit gondol, vannak Oroszországnak ellenségei?”

Ez az a kérdés, amire az oroszok kétharmada rábólint. Persze, hogy vannak. 2017 decemberében a Levada közvélemény-kutató végzett felmérést 1600 (18 évnél idősebb) fő bevonásával az ország 48 régiójából, amelyben leginkább azt vizsgálták, a lakosság szerint kik azok, akik Oroszország ellen fenekednek. A kutatást 1994 óta többször is elvégezték: akkor, vagyis 24 évvel ezelőtt még csak a lakosság 41 százaléka vélte úgy, hogy az országnak vannak ellenségei, míg a legtöbben (84 százalék) 2014 decemberében gondolták ugyanezt...

NEMZETI LOMBIKPROGRAM: FIDESZ-SZAVAZÓ GYÁRTÁS

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.01.15.


Kíváncsi, hogy miért kapnak 300 ezer forintos nyugdíjat a magyarok zsebéből olyan ukránok, akik soha nem éltek, dolgoztak és adóztak itt? A válasz a Fidesz-szavazó gyártás gyakorlati kipróbálása a 2018-as választásokra.

Biztos, ami ziher!

A fideszesek nem engedhetnek meg maguknak semmi lazaságot, mert részükre hatalmas a tét. Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán osztotta meg, milyen eredménnyel zárult, amikor 
utánajárt a világszenzációnak:

Kíváncsi vagy, hogy miért kapnak 300 ezer forintos nyugdíjat a magyarok zsebéből olyan ukránok, akik soha nem éltek, dolgoztak és adóztak itt?

És arra, hogy hogyan lesz belőlük magyar állampolgár, majd Fidesz-szavazó? Én most utánajártam. Nézd végig a videót, meg fogsz döbbenni!
”...

AZ ÁLLAM NYAKÁN MARADNAK A MÉREGDRÁGÁN MEGÉPÜLŐ STADIONOK?

QUBIT
Szerző: GOALIEATH
2018.01.15.


Nem egyszerű dolog stadiont üzemeltetni Magyarországon: üzletileg eddig kevés elkészült létesítményt sikerült sikerre vinni. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a hamarosan elkészülő újabb stadionokban sem sokan látnak fantáziát – így végső soron több helyen is az államra vagy az önkormányzatokra maradhat a feladat, és természetesen az esetleges veszteség is.

Miskolcon sem mer senki belevágni

Nemrég a debreceni Nagyerdei Stadion és a Groupama Aréna működésével foglalkoztunk részletesen, most a közeljövőben elkészülő stadionok miatt érdemes elővenni a témát. Kiderült ugyanis, hogy az új diósgyőri stadion üzemeltetésére kiírt közbeszerzésre sem volt jelentkező, pedig az idő sürget, hiszen a stadiont az eredeti tervek szerint, már februárban átadnák.

Hogy a DVTK-stadion működtetése éves szinten mennyibe kerülne, arra csak becslések vannak – vetette fel a múlt héten a boon.hu. A lap szerint ki lehetne indulni a régi, elbontott stadiont korábban üzemeltető társaság adataiból, tehát abból, hogy az ezt végző cég, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. éves szinten 40 millió forintot kapott a feladat ellátására a miskolci önkormányzattól, de nem érdemes: ez a gazdasági társaság ugyanis csupán 4 főt foglalkoztatott, az őrzést, az állagmegóvási feladatok ellátását – a regionális munkaügyi központ közreműködésével – közfoglalkoztatottakkal látták el.

Mivel az új stadion közel kétszer akkora lesz, mint az előző, és az üzemeltetést magasabb műszaki színvonalon végzik majd, mint korábban, illetve aligha lehet megúszni a szakértelemmel rendelkező munkavállalók alkalmazását, óvatos becslések szerint is jóval több mint 100 millióba, de lehet, hogy éves szinten 200 millió forintnál is többe kerül majd a Diósgyőri Stadion üzemeltetése.

A borsodi lap kérdésére egyébként a stadion felépítésére alapított projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője elmondta: a sikertelen közbeszerzés arra jó volt, hogy kiderüljön: van 2-3 érdeklődő, illetve variáció a jövőbeli üzemeltetésre.

A mostani miskolci helyzet kísértetiesen hasonlít a tavaly őszi szombathelyihez. Akkor a Haladás új stadionját már megnyitották volna, amikor kiderült, hogy senki sem akarja üzemeltetni. Végül némi huzavona után ideiglenesen a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t bízták meg a feladattal – ezt a céget is a stadion felépítésére alapították. Ugyanakkor ebben az esetben is vállalnia kell valakinek a költségeket, és a hírek szerint Szombathely városának is be kellett szállnia 9 millió forinttal...

EGY BESZÉLŐ KRUMPLI KARMAI KÖZÉ KERÜLT MAGYARORSZÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.01.15.


Ingyen nem lehet valaki ennyire hülye.

Kicsit nem figyeltünk oda, és úgy tűnik, egy beszélő krumplira az összetéveszthetőségig hasonlító ember jogot kapott arra, hogy eldöntse
- ki képviseli a magyar érdekeket,
- egy testület tagja elmehet-e saját bizottsági ülésére.

Szél Bernadett például nem mehet el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, amelynek tagja, mert Németh Szilárd megtiltotta neki. Illetve azt mondta, hogy

nincs kitiltva, de nem mehet be.

Ez a beszéd persze annyira zavaros, hogy Némethnél bonyolultabb életformák se tudnak rajta kiigazodni (több zöldség is intelligensebb nála), azonban annyi biztos: Némethnek senkit sincs joga onnan kitiltani.

A probléma egyrészt az, hogy egy tudatmódosítók nélkül is ennyire összefüggéstelenül beszélő, illetve gondolkodó ember hogyan tölthet be bármilyen komolyabb pozíciót a magyar közéletben (Németh a nemzetbiztonsági bizottság és egyszersmind a Fidesz mint párt alelnöke is).

A világos, hogy Némethnek súlyos gondjai vannak annak megértésével, hogy akadnak olyanok, akik másként gondolkodnak, pl. nem dőlnek be minden mesének.

Másrészt viszont, ennél is nagyobb probléma, hogy egyáltalán össze tervez ülni a nemzetbiztonsági bizottság, hogy megvitassa a Soros-tervet. Hogy

egy nem létező dolog, egy fikció, egy konteó
egyáltalán téma lehet a magyar parlament egyik bizottságának ülésén.

Mivel a Fideszben a józanabb arcok megvétózták, hogy a választási kampánnyal párhuzamosan egy újabb ún. nemzeti konzultációt tartsanak, azaz közpénzből finanszírozott kormánykampánnyal segítsék Orbán újraválasztását és kétharmadát, a kormánypártoknak nem maradt témájuk: minden kampány nélkül eltöltött nap azzal fenyeget, hogy elkezdődik a véres verejtékkel (és súlyos közpénzmilliárdokkal) egyben tartott szavazótáboruk lemorzsolódása.

Nekik kellenek olyan látszatesemények, amelyek elvben a valóságról, gyakorlatilag egy párhuzamos univerzumról szólnak, ahol a Soros-terv téma lehet, ahol gonosz (és a kiábrándult jobbikosoknak: lehetőleg zsidó) milliárdos migránsinvázióval próbálja elfoglalni az országot, a kontinenst, meg a világot, valamint az egész Naprendszert.

Hogy az egyszeri Fidesz-szavazó büszkén odavághassa kormánykritikus vitapartnerének a falusi kocsmában:

"hát már hogyne létezne Soros-terv, ha egyszer még a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozik vele"....

HA ÉRDEKLI, HOGY MI VAN MAGYARORSZÁGON, OLVASSON MÁLTAI LAPOKAT!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.01.15. 


Akit érdekel, hogy mi történik ma Magyarországon, annak nem a közmédiát, és nem is a Habony-Vajna-Mészáros trió sajtóbirodalmának valamelyik honi ékkövét kell olvasnia, hanem külföldi újságokat. A legjobb, ha máltai lapokat olvasunk, azokban mindig találunk valami érdekességet a hazai viszonyainkról.

Legutóbb Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott a Times of Malta című újságnak. Az interjúból kiderül, hogy a magyar kormány nem olyan szőrösszívű, mint amilyennek látszik, és nem is olyan érzéketlen, mint amilyennek mutatja magát. Tavaly például Magyarország – Altusz Kristóf szíves közlése– befogadott 1300 menekültet.

A kormány tehát nem verte nagydobra az 1300 menekült befogadását, igaz, nem is tagadta. Amikor ez kitudódott, és az újságírók rákérdeztek, az illetékes nyilatkozók elismerték, hogy a hír igaz, de azt mondták, hogy ez az 1300 menekült nem az az 1294 menekült, akiket Brüsszel akar erőszakkal rásózni a magyarokra. A magyar kormány által befogadott 1300 menekültet a genfi konvenció alapján, kérelmük elbírálása után, emberiességi okokból fogadta be Magyarország.

Minderről azonban a magyar embereket nem értesítették. A hivatalos indoklás szerint nem azért nem értesítették a magyar embereket, mert el akarták titkolni előlük, hogy miközben milliárdokat költ a kormány a menekültek elleni uszításra, és Brüsszel elleni gyűlöletkeltésre, 1300 embert mégiscsak befogadtak...

TGM: A LUKÁCS-ARCHÍVUM VÉGE

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.01.15.


Ma elkezdik elszállítani a kéziratokat a Belgrád rakparti Lukács Archívumból. A Lukács-szobor eltávolításáról, a tiltakozásokról értesülhetett az olvasó, a budapesti Lukács-konferenciáról és a jobboldali támadásokról is írt itt Zsurzsán Anita, a szobordöntés jelentéséről, Lukácsról és az ellenállásról ugyanitt Böcskei Balázs, aki igen fontos tanulmánygyűjteményt szerkesztett Lukácsról A forradalom végtelensége címmel (Bp.: L’Harmattan, 2016), az Eszmélet is rendkívül érdekes dokumentumokat és tanulmányokat tett közzé Lukács és művei sorsáról.

A baloldaliak ellenforradalmi támadásról írnak a Lukács életműve, emléke, a Lukács-kutatás és a marxizmus ellen, ami szerintem helytálló. A sajtóban polgári humanisták, liberálisok avval érvelnek, hogy Lukács György nagy ember volt, az európai kultúra dísze, világhírű tudós – ami igaz, de nem annyira lényeges, bár a támadás barbár és provinciális jellege tagadhatatlan.

Azt kevesen hangsúlyozzák – pedig talán kellene – , hogy itt a forradalmi Nagy Imre-kormány (1956) egyik miniszterét támadja a jelenlegi radikálisan jobboldali, egyértelműen ellenforradalmi kurzus. Ez is megmutatja 1956 jobboldali „kultuszának” teljes hamisságát és történetietlenségét. (Én 1956-otszocialista forradalomnak tekintem.) Az uralkodó 56-os „narratíva” a jobboldalon a Kádár-korszak elejének (rémuralom, 1957-1963) „Fehér Könyveit” követi, komolyan véve a hamis vádakat a forradalom ellen (amelyek szerint ez „horthysta” [ilyesmi egyébként sose létezett], kommunistaellenes, „huligán”, nyilas, egyszóval csakugyan ellenforradalmi lázadás volt).

Ma a jobboldali és szélsőjobboldali fordulat mindenütt Európában, Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, Indiában stb. tagadhatatlan tény – sőt: a pillanat legfontosabb ténye – , de ez nem jár mindenütt a baloldali szervezeteknek, a baloldali kultúra egyetemi-akadémiai és irodalmi-művészeti enklávéinak az elpusztításával. Ebben a magyarországi rezsim messzebbre megy, mint elvrokonai.

Az iszlám fundamentalista Iránban több kiadása és olvasója van a Történelem és osztálytudatnak, mint Magyarországon. (A könyv magas színvonalú új román fordításban jelent meg nemrég Kolozsváron.)

Amikor e sorokat írom, az állami-kormányzati rasszizmus, más néven „menekültpolitika” ellen tüntetnek tízezrek Ausztriában és Belgiumban, komoly sztrájkok készülnek Lengyelországban és Magyarországon… Az ellenállás még gyönge, de alakul, habár kilátásai egyelőre bizonytalanok.

A magyar (nemcsak baloldali) értelmiségnek nem sikerült megakadályoznia a Lukács Archívum tönkretételét: egyszerűen nincs hozzá elég ereje vagy befolyása. (A puszta önvédelemhez se.) A nemzetközi tiltakozást lerázta magáról a rezsim...

EMBER LEGYEN A TALPÁN, AKI KÉPES LESZ VALAMIT IS ÚJJÁÉPÍTENI E LEHARCOLT TRÁGYADOMB TETEJÉN

KOLOZSVÁRI SZALONA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Szalonna
2018.01.15.


Hát akkor a világ rendjének megfelelően ma is szép jóreggelt kívánok mindenkinek! Kicsivel hitelesebb lenne ez a kívánság, ha a jó és a hétfő egyazon szoros gondolati egységben nem képezne úgy általában egy veretes oximoront. Viszont mivel ez fennállásom óta elkerülhetetlenül így van, arra gondoltam, drága sorstársaim ebben a minden tekintetben megvalósult tündérmesében, hogy próbáljuk meg mégiscsak vidáman kezdeni a hetet.

Miután az én esetemben a kínomban röhögés is röhögésnek számít egy idő óta, feltétlenül szeretnélek tájékoztatni benneteket arról, hogy a kormány valagának nyilvános, napi fényesre nyaldosására megmagyarázhatatlan kényszert érző Reális Zöldek Klub tegnap sem pihent. És ugyan nem ritkán fordul elő, hogy mondjuk parlamenti ellenzéki pártok közleményeit nem hajlandó közzétenni az MTI, ha az egyik, vagy másik potentát számára vérciki, ez a jeles formáció már nem csak az Országos Sajtószolgálat (ide én is be tudok küldeni tetszőleges közleményt, meg a kiskutya is) felületén fut, hanem a nemzeti hírügynökség hírfolyamában is feltűnt. Foltokban és nyomokban idézni vagyok kénytelen azt a szemetet, amit Juhos László okleveles gépészmérnök, nukleáris szakmérnök, ennek a gittegyletnek az elnöke kipréselt magából:...

TÚLNYOMÓRÉSZT UNIÓS FORRÁSOKBÓL GAZDAGODTAK MÉSZÁROS LŐRINC CSALÁDI CÉGEI AZ ELMÚLT HÉT ÉVBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.01.15.


A közbeszerzési dokumentumok szerint Mészáros Lőrincék különböző cégei 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el. A gigantikus összeg 83 százaléka, nettó 396 milliárd forint európai uniós forrás volt. Közben Orbán Viktor folyamatosan az EU ellen kampányolt, és többször nyilatkozta, hogy nem az uniós támogatások pörgetik a magyar gazdaságot.

Kigyűjtöttük a közbeszerzési adatbázisból, hogy a felcsúti polgármester és családtagjainak vállalkozásai hány tendert nyertek az elmúlt hét évben. Az adatokat táblázatba rendeztük, és infografikákra tettük a legfontosabb információkat.

Kilenc családi cég nyerte a megbízásokat

Bár Mészáros Lőrincnek a Heti Válasz szerint már 203 cége van, azokból csak néhány indul (és nyer) közbeszerzéseken. Összesítésünkbe belevettük továbbá a Mészáros gyerekei, veje, és testvére tulajdonában lévő vállalkozásokat is, amelyeket a tavalyi évben elnyert tenderekről szóló cikkünkben nem szerepeltettünk.

Mészáros és Mészáros Kft.: tulajdonosa Mészáros Lőrinc és felesége

R-Kord Kft.: 2013.03.08.-tól tulajdonosa Mészáros Lőrinc

Euro Generál Zrt.: 2015.03.17-től tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc

Mediaworks Zrt.
: 2016.11.14-től tulajdonosa az Opimus Press Zrt., aminek tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc

CLH Klímaszervíz Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly

CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly

Agro-Felcsút: tulajdonosa Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János

Fejér-B.Á.L. Zrt.: tulajdonosai Mészáros Lőrinc gyerekei, Ágnes, Beatrix és ifj. Lőrinc

Homlok Zrt.: többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt (M. Ágnes férje)
476 milliárd forint hét év alatt

A közbeszerzési dokumentumok szerint a Mészáros-családhoz köthető fenti kilenc vállalkozás 2010 elejétől 2017 végéig összesen nettó 476 milliárd forint értékű megbízást nyert el. Ebből nettó 396 milliárd forint európai uniós támogatás volt. Vagyis a Mészáros-érdekeltségek által hét év alatt elnyert összes megbízás 83 százalékát az EU fizeti,

ITT OLVASHATÓ

EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (174.)

UJHELYI ISTVÁN BLOGJA
Szerző: dr. UJHELYI ISTVÁN
2018.01.14.


Azonnal hozzák nyilvánosságra a Tiborcz-ügyben készült OLAF-jelentést!
Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a magyar miniszterelnök családjához köthető cég által elnyert és megvalósított közbeszerzések ügyében. Az OLAF jogi lépések megindítását szorgalmazza és a közel 12 milliárd forintos uniós pénz visszafizetését. Ez az eddig nyilvánosságra került információk alapján az utóbbi idők egyik legsúlyosabb, állami segítséggel elkövetett visszaélési botránya lehet, emiatt az érintett szereplők elemi kötelessége az ügy mielőbbi tisztázása és a tettesek mielőbbi felelősségre vonása.

Felszólítom a magyar kormányt, hogy azonnal hozza teljes egészében nyilvánosságra az Elios Zrt.-hez kapcsolódó közvilágítási beruházások kapcsán született OLAF-jelentés teljes szövegét! Az Orbán-kormány korábban más ügyekben elengedhetetlennek tartotta az OLAF-jelentések „első betűtől az utolsóig” történő közreadását, a brüsszeli hivatal pedig ehhez az adatok védelme és az alapjogok betartása mellett rendre hozzá is járult. Jelen esetben sincs tehát akadálya a dokumentum mielőbbi nyilvánosságra hozatalának.

A kormányzati szereplők érintettségét is vastagon felvető botrány mielőbbi tisztázása elengedhetetlen. Ha a Fidesz-kormány valóban az átláthatóság és a tisztesség talaján áll, akkor azonnal nyilvánosságra hozza a teljes OLAF-jelentést és segíti az ügy feltárását. Nem hagyjuk, hogy a fideszes legfőbb ügyész mögé bújva, a közpénzpórázon tartott médiabirodalmat eszközként felhasználva elhazudják a valóságot. Ez a súlyos botrány és annak kezelése tökéletesen bizonyítani fogja a Fidesz valós hozzáállását a jog és igazság működéséhez. Ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, ha nem hozzák azonnal nyilvánosságra a teljes jelentést, ha nem vonják felelősségre a visszaélések felelőseit és haszonélvezőit, akkor egyértelművé teszik, hogy a maffiaállam fenntartásában érdekeltek. Akkor bizonyítják, hogy az Európai Ügyészség felállítását is csak azért nem támogatják, mert zavartalanul akarják továbblopni az uniós pénzeket. Bebizonyítják, hogy azért tették rá a kezüket szinte a teljes magyar médiára, hogy eltussolhassák a fideszes politikusok és rokonaik zsíros botrányait. Akkor bebizonyítják, hogy kormányzásuk csak arról szól, hogy esztelenül harácsoljanak és hülyének nézzék az egyszerű magyar embereket. Ők döntenek: végre egyszer a tisztesség oldalára állnak vagy maradnak a tolvajok árnyékvilágában.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

SESZTÁK MIKLÓSÉK NEM APRÓZZÁK EL, A MINISZTER KÖRÉHEZ KERÜLT AZ ERZSÉBET HOTEL - ELVESZTETTE KÖZVAGYON JELLEGÉT AZ EGYMILLIÁRDÉRT MEGVÁSÁROLT NYÍREGYHÁZI SZÁLLODA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: VÉG MÁRTON
2018.01.15.


Állami köztulajdonból Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető üzleti körök magántulajdona lett a nyíregyházi Erzsébet szálló. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egy július 20-i árverésen adta el az 55 800 négyzetméteres ingatlant 1,072 milliárd forintért egy akkor még ismeretlen vevőnek, aki egyedüliként tett vételi ajánlatot. Földhivatali adatokból a Magyar Nemzet megtudta, hogy az új tulajdonos a Kelet-Rest Turisztikai Kft., a bejegyző határozat érkezési ideje augusztus 31-e volt.

Adódik a kérdés, honnan lett hirtelen egymilliárd forintja a cégnek. A társaságot 2002-ben alapították, 2016-ban négymillió, 2015-ben pedig mindössze 1,2 millió forintnyi árbevétele volt, így az előző években leginkább veszteségesen működött. A 2016-os beszámolójából az is kiderül, hogy munkavállalót nem foglalkoztatott. A Kelet-Rest Kft.-ben egy héttel az árverés előtt, július 13-án lett többségi tulajdonos Mikucza László Zsolt. A cég tevékenységi köre októberben bővült, már sportlétesítmény működtetésére, reklámügynöki tevékenységre és például egyéb szórakoztatásra és sporttevékenységre is vállalkozik. Mikucza László Zsolt tulajdonában több cég is van, például az MHM Product Építőipari Kft., amelyben tavaly szeptemberig a bátyja, Mikucza Tamás is tulajdonos volt, egyik székhelye pedig Nyíregyházán található. Mikucza Tamás – aki jelenleg az MHM Product tulajdonában lévő MHM Invest ügyvezetője – 2015-ig vezető tisztségviselője volt a szintén nyíregyházi székhelyű Damjanich Lakópark Kft.-nek. Ez az ezer lakásból álló lakópark gyakorlatilag egy komplett új városrész közel Nyíregyháza központjához, az építtetője pedig a Nyír-Komplett Kft. Ebben a cégben Mikucza-Horváth Ágnes is tulajdonos, és a vállalkozás igazán dübörög: 2012 óta stabilan egy-kétmilliárd forint árbevételt produkál, 2016-ban pedig háromszázmillió forint profittal zárt...

MILLIÁRDOKAT ÖL A KORMÁNY A BALATONI ELEKTROMOS HAJÓZÁSBA

24.HU 
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2018.01.15. 


- A kormány terve a balatoni elektromos hajózás felvirágoztatása. Már 2016-ban biztosított erre egymilliárd forintot, és további milliárdos tervek is van.

- Decemberben a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balatoni Elektromos Hajózási Nonprofit Kft. stratégiai megállapodást kötött, a vízi élményturizmus fellendítésére és a kikötői infrastruktúra fejlesztésére.
- A kft. tulajdonosa Viszkei András, aki testvérével évekkel ezelőtt megalapította az elektromos hajók gyártására specializálódott Aqwia Kft.-t.
- Korábban a cég több száz milliós állami támogatást kapott. Viszkei András már nincs benne a vállalatban, a testvére viszi az üzletet.
- Viszkeiék reklámügynöksége milliárdos összegben nyert pályázati pénzeket a 2010-es kormányváltás után.
- Balatonkenesén lehet az egyik e-hajó kikötő, de a helyiek nem örülnének ennek. Félnek, hogy a strand eliszaposodik. Az sem tiszta egyelőre, hogy a kikötőnek szánt terület közpark-e vagy sem.
- Egy Mészáros Lőrincék által üzemeltetett kempingben is lehet e-kikötő.
- Pedig tömegigényről nem beszélhetünk: jelenleg 276 elektromos hajtással rendelkező kishajó van nyilvántartva, ebből körülbelül 250 van a Balatonon.
Ha minden jól megy, 20-30 millió forintos elektromos luxusjachtok lephetik el a Balatont, legalábbis már készül az infrastruktúra, startolnak az e-kikötő fejlesztések. A kormány kerített egymilliárd forint támogatást a beruházásokhoz, és Balatonkenesén hamarosan be is indulhat a gépezet. Esélyes helyszín még egy Mészáros Lőrinc-féle kemping partszakasza, de az önkormányzatok tulajdonában álló Balatoni Hajózási Zrt. is beszállna az üzletbe...

EGY RÉGI MÁNIÁM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.01.14.


Tankkal végigmenni Románián - dúdolja a Vezér, mikor éppen nem a kislányok meghágásáról dalol.
Tusványoson elmondja:
Támogatom az autonómiát.
Pont.
Jobb híján.
Pont.
Aztán rettenetesen csodálkozunk, ha néha visszafelé is találkozunk a bunkóság minősített eseteivel, mint például a román miniszterelnök esetében, aki valahogy úgy fogalmazott, hogy ahol kilógatják a székely zászlót a közintézményekre, ott a felelősök is lógni fognak.
Durva kétségtelenül, de nem durvább, mint a mi tevékenységünk.

Románia még így is igen türelmes, hiszen elnézegetném Orbán türelmét, ha a dáko-román kontinuitás jegyében a hivatalban levő román miniszterelnök állami meghívás nélkül ellátogatna Tiszafüredre, és a Hortobágyon kifejtené, miszerint egyetért azzal, hogy ahol áll, az ősi román föld, jelenleg sajnos Magyarországé.
Pont.
Átmenetileg.
Pont.
Orbán sikítófrászt kapna, magyarember piszkosul felháborodna, lehet, tán még hadat is üzennénk az oláhoknak, támadásba lendülne az I. Magyar Kerékpáros Fajfenntartó Hadtest, édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk!
Aztán menne minden a megszokott séma szerint, Románia természetes határa a Tisza medrének közepén húzódna, az erdélyi menekültek pedig évekig vagonokban laknának Rákosredezőn.
És mindenki csodálkozna, de nagyon - már megint nincs szerencséje ennek a kicsiny, könnyáztatta országnak, melynek szorgalmas népe annyi Nobel-díjast adott a világnak, habár, ha el nem mennek innen, valószínűleg a krematóriumoknak adják őket.

Le kellene már egyszer végre vonni a következtetést, hogy ezzel az ostoba hőbörgéssel nem megyünk semmire...

BÁLINT GAZDA: ANYÁM AUSCHWITZBAN HALT MEG, ÉN MUNKASZOLGÁLATOS VOLTAM

SZTÁRKLIKK
Szerző: Vasárnap Reggel
2018.01.15.


Mindenki Bálint gazdája szüleiről, az élet fontos céljairól és természetesen a kertészkedésről is mesélt a Vasárnap Reggel interjújában. Bálint György szerint a kert örök érték az ember életében: a gyermeknek játszótér, a felnőtteknek a kellemes munka területe, az öregeknek csendes elmélyülés legalkalmasabb menedéke. Egészséges és hasznos a művelőjének és a társadalomnak is.

Nemzedékeket tanított kertészkedni. A közösségi oldalán ma is 400 ezer követője van, Bálint gazda tanácsait ma is sokan kérik. Ahogy mondja, ő a kérdésekből is rengeteget tanult. Megtudta, mi érdekli az embereket és neki nincs fontos meg kevésbé fontos kérdés.

Mindig arra gondol: ha valaki csak azt kérdezi, hogy miért sárgul a muskátlija az ablakban, meglehet, az az egyetlen élőlény, amelyikkel együtt él, és ezért fontos számára. A tanácsadást az ismeretterjesztés egyik legszebb példájának tartja és nagyon megtisztelőnek. Akár lehetetlen helyzetekben is.

"Egyszer meghívtak egy előadásra, nagyon siettem, és egy olyan területen vitt az utam, ahol nem lett volna szabad. Siettemben látom ám, hogy szemben egy rendőr áll. Na, gondoltam magamban, most fizethetek. Jött felém, és ahelyett, hogy megbüntetett volna, megkérdezte mit csináljon az amarilisszel, mert nem akar nyílni náluk."

Bálint György családja 150 évre visszamenően a földből élt. Apja is földbirtokos volt, és korán, már négyéves korában kivitte magával a gyöngyöshalmaji határba, hogy megmutassa, melyik a gyom, melyik a zsurlófű, vagy a méhészetébe; ott mesélt és meg is tanította, mikor mit kell csinálni. Tőle örökölte ezt a szeretetet...

TÍZ (+1) DOLOG, AMIÉRT JÓ LOS ANGELESBEN ÉLNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Susan
2018.01.15.


Los Angeles a legtöbbünknek Hollywoodot, a hatalmas tömeget, a majdnem állandó meleget jelenti. New York mellett talán ez a másik nagyon emblematikus amerikai nagyváros. Hogy miért jó ott élni? Ezt írta meg 10 (+1) pontban Susan a Tíz dolog-sorozat legújabb részében, és jó sok képet is küldött mellé, amiért külön köszönet neki...

„Határátkelő felkérése, hogy írjak egy listát arról, miért szeretek itt élni, jó alkalom volt arra, hogy feltegyem magamnak is ezt a kérdést. Amikor az ember leélt egy évtizedet a lakóhelyén, már teljesen más szemmel – sokszor kritikusabban – tekint a környezetére, Így nem is volt olyan egyszerű összeállítani a listát (na jó, azért nem szenvedtem vele napokig).

Minden éremnek 2 oldala van, ahogy a mondás tartja. Nézzük meg akkor most Los Angeles, és tágabban Dél-Kalifornia – szó szerint fényesebb – oldalát, az én szubjektív szemüvegemen keresztül! :)

1. Közhely, de tényleg első helyen áll számomra a napfény!


Dél-Kalifornia klímáját akár az orvos is felírhatta volna receptre nekem. Emlékszem, hogy milyen nehezen viseltem anno az otthoni hosszú, szürke, ködös, hideg, téli napokat.

Ezek után fantasztikus élmény volt megtapasztalni a mediterrán klíma áldásait: azt, hogy most, amikor írom ezt a posztot tél elején, verőfényes napsütés és kellemes, 23C körüli meleg van; hogy az év nagy részében sem kell esernyőt nyitni (nálunk az ernyő napellenző funkciót lát el legtöbb esetben), vagy a fűtést bekapcsolni (ok, helyette megy a légkondi).

Statisztikák szerint is Dél-Kalifornia klímája a legvonzóbb az USA államai közti összehasonlításban...

ADDIG NEM LESZ VÁLTOZÁS, AMEDDIG AZ ELLENZÉK PONTOKBAN, ÉS NEM VONALAKBAN KÉPZELI EL A POLITIKÁT

INDEX
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.14.Ameddig az ellenzéki közvélemény, pártok, civilek, aktivisták, véleményvezérek, értelmiség pontokban és nem folyamatokban képzeli el a politikát, egy-egy történésre koncentrál, majd ugrik a következőre, ameddig nem érti meg és nem veszi figyelembe a körülötte mozgó többi vonalat, és nem határozza meg a viszonyát rajta kívül álló folyamatokhoz, a magyar társadalom vonalaihoz, a globális politika, a globális tőke és a globális társadalom történéseihez, nem lesz változás.

Ha megnézzük egy ellenzéki párt vagy szervezet működését, leginkább egy-egy azonnali reakciót, akciót, jópofa felütést, kemény Facebook-posztot látunk.


A magyar ellenzék figurái tüntetésről tüntetésre, sajtótájékoztatóról sajtótájékoztatóra, mondásról mondásra élnek.

De ezek nem tudnak kiadni egy egész vonalat. Egy olyan gondolkodási és cselekvési folyamatot, amelyben az egyes pontok, cselekvések egymásra épülő, egymásnak erőt és erőforrást adó folyamatot adnak ki.

Az ellenzéki pártok kommunikációjának legfőbb felületei például a sajtótájékoztatók és sajtóközlemények. Ezek az események két okból kerülnek be a médiába. Ha elrontanak valamit a pártok, illetve ha a magyar politikát egyedül uraló Fideszre reagálnak. Persze most a kampányban van pár kivétel, de a köztes 4 évben még ennyi sem. Ezek a mondások így nem adnak ki egy egészet, nem tudnak saját szellemi erőteret létrehozni, csak a Fidesz szellemi erőterén, tematikáján belül mozognak. De nem is hoznak létre kapcsolatot a választókkal, nem erősödik a szervezet, nem lesz több erőforrás, így még a gondolkodáson túl se kapcsolódnak össze folyamattá.

Lényegében megszűntek az olyan ellenzéki pillanatok, amikor egy párt egy ügyet tud vinni. Ennek pedig az az oka, hogy nincsenek olyan mondások, amiket ezek a pártok akár egy kormányzati ügyre reagálva mint érdekes, és érthető üzenetet adnának át. Így ezek az egy-egy ügyre reagáló közlemények, TV-s szereplések, sajtótájékoztatók önmagukban maradnak.

De nem csak a pártok járnak így. Az ellenzéki közvélemény is felháborodásról felháborodásra él.

Akár hónapokon belül is fel tud háborodni ellentétes értékek mentén valamin, ha egy érintett (főként értelmiségi) csoport felháborodása magával húzza a közvéleményt. Ezek a felháborodások pedig nem kapcsolódnak egymáshoz, nem adnak ki semmilyen folyamatot.

Ahogy a tüntetések és mozgalmak is csak arról szólnak, hogy az éppen adott ügyet próbáljuk megakadályozni, ezen jussunk túl, itt állítsuk meg a rendszer szekerét. Ezért szokott megtörténni az, hogy amit most nem hajtanak végre, azt a felháborodás elülésével, a tüntetések kifulladásával megcsinálnak 1-2 év múlva, de újabban már fél év múlva (lásd CEU-ügy).

Ezek a dinamikák pedig meghatározzák a teljes ellenzéki gondolkodást. Egyszerűen már a képesség sincsen meg arra, hogy ne ügyek, hanem folyamatok mentén nézzünk rá egy politikai problémára...

TAPODTAT SE AZ MMA NÉLKÜL!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KŐSZEG FERENC
2018.01.12.


...Hagyjuk a távoli múltat. A művészeti alap már 1992-ben megszűnt, helyette a volt alaptagoknak nyugdíjsegélyt fizettek, aztán ezt is hozzácsapták a nyugdíjhoz, már ha az illetőnek volt nyugdíja. Ha valaki a minimális szolgálati idővel se rendelkezik, akkor is kapja a minimálnyugdíjat, 28 500 forintot. Ehhez jött hozzá az egykori alaptagság után fizetett járadék, ez azonban többnyire olyan csekély összeg volt, hogy a fenti huszonnyolcezer mellett sem lehetett észrevenni. Mindenesetre szép az emberminisztertől, hogy a Fidesz-kormányzás nyolcadik évében, így közvetlenül a választás előtt eszébe jutott, hogy egy kiöregedett költőnek is jár annyi, mint egy Parkinson-kóros kidobóembernek.

Nyomban itt a következő kérdés: ki az író, ki a művész? Az új törvény kitér a kérdés elől, a döntést a múltra bízza: művész az, akinek már van valamilyen művészeti díja, kitüntetése. Ezt, ha elfogadni nem is, tudomásul lehet venni. Elfogadni azért nem lehet, mert az államnak és tisztviselőjének eleve nincs jogosultsága arra, hogy művészeket, tudósokat dekoráljon vagy pláne, nevezzen ki. És Baudelaire idejében ki volt a belügyminiszter? – szokták kérdezni. Baudelaire-nek a választások révén némi beleszólása van abba, hogy ki legyen a belügyminiszter. A belügyminiszter ellenben semmit sem tehet abban az ügyben, hogy ki legyen Baudelaire. Az évtizedek során jó néhányan kaptak méltatlanul Kossuth-díjat, és még többen voltak, akik méltánytalanul nem kaptak. Németh László meg Szabó Lőrinc némi késéssel ugyan, de megkapta a Kossuth-díjat. Ahogy megkapta Esterházy és Petri is. A méltatlanokat pedig már elfelejtettük. Ezért jobb dolog tudomásul venni, hogy az egykori díjazottak tekintessenek művészeknek, mint elviselni, hogy mondjuk Németh Szilárd nevezze ki a nyugdíjra érdemes művészeket. Nem részesülnek a művészjáradékban azok, akiknek a díjához életjáradék kapcsolódik (a nemzet művészei), de nem kapnak az akadémikusok sem. Az akadémikus kifejezés itt a Magyar Művészeti Akadémia tagját is jelenti. Azért ebből még lázadás lesz. Hiszen a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a havi járandósága 455 ezer forint, az MMA rendes tagjáé csupán 290 ezer forint, mindössze rongyos 169 ezerrel több, mint azé a liberál-Kossuth-díjasé, akinek a 121 ezer forint művészjáradék annak ellenére jár, hogy az MMA-nak nem is tagja.

Végül mi hát a baj a művészjáradékkal, ha annyi jó vagy legalább elfogadható jellegzetessége van? A művészjáradék egy hajdani, megszüntetett, illetve a nyugdíjba beolvasztott nyugellátásnak a helyreállítása. A kifizetőhelynek, ezúttal a Magyar Művészeti Akadémiának mérlegelési joga nincs, a járadékot a jogosultnak ki kell fizetni, kivéve, ha lemond róla. De akkor mi szükség van ehhez az MMA-ra, az MMA-hoz benyújtandó kérelemre? Nem volna egyszerűbb, ha a művészjáradékot a nyugdíjfolyósító fizetné ki, mint a többi nyugellátást? A kérelemhez csatolni kell a jogosult művészeti díjairól szóló igazolást. A nyugdíjfolyósító sok millió munkavállaló adatait kezeli, többnyire meg tudja állapítani, hogy a most nyugdíjba menő, 1970‑ben két hétig diákmunkát végzett. Vajon azt ne tudná ellenőrizni, hogy Nádas Péter kapott-e Kossuth-díjat, és tagja-e az MMA-nak? Hiszen ezek az adatok az interneten is megtalálhatók. Az MMA közreműködésére csak azért van szükség, hogy legyen még egy művészeti eseménynek álcázott állami aktus, amelyben nélkülözhetetlen az MMA részvétele. Hogy a járadékos, akinek ezt a 121 ezer forintot csak oda kell adni, közben legalább érezze rosszul magát, hogy kapcsolatba kellett kerülnie az MMA-val.

Hogy énekelte kortunk és pármányunk idején a Bizottság frontembere:

Köpni kell! Köpni kell!

P. S. Tisztelt 65 éven felüli, Kossuth-díjas olvasóimat arra kérem, írásom ne tántorítsa el őket attól, hogy igényeljék a művészjáradékot, az megilleti őket. Inkább köpjenek.

ANTIPROMÉTHEUSZI FORRADALOM

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: TAMÁS PÁL
2018.01.13.


...Készül-e Orbán valamiképpen az „Orbán utáni” Magyarországra? Társadalompolitikailag, úgy látszik, amennyire lehet, készül. Elsősorban pénzek elásásával, bebetonozásával. S az ezekhez csatlakozó menedzserrétegek politikai kikötésével. S vannak biztonságtechnikai megfontolások. Orbán nagyon óvatos, nem félnek ugyan tőle, de azért külföldről sok oldalról figyelik. S mert alig várják, hogy valamivel megvádolhassák, most valóban hagyja, működjön magától a dolog. Emellett Orbánból nem lett olyan országos szimbólum, mint Oroszországban Putyinból; ott tulajdonképpen az ellenzék is elismeri, hogy a nemzeti igazság egyfajta – még ha számukra antipatikus is – megtestesítője. Végül nincsenek olyan elitcsoportok, amelyekkel szemben Orbán még egyszer népfi lehetne. A másik elitet, az 1989 utánit Orbánék már felszámolták.

Hiányzó progresszív jövőkép


S közben keresni kellene a technikákat, amelyekkel ebben a helyzetben is növelni lehetne a progresszív mozgásteret. Végül is a magyar progresszió sorozatos kudarca nem a politikushiányból, nem egyszerűen a 2008-as gazdasági válságból, hanem leginkább belső erőforrásainak kiüresedéséből következik. Képtelen volt egy olyan jövőképet felrajzolni, amely a társadalom többségét valahogy integrálta volna s amelybe az magát is bele tudta volna képzelni. Bizonyos értelemben most kell fizetni az utolsó évtizedek intellektuális kimaradásaiért. Az első hullámban a köz végül is használta a késői Kádár-rendszerben felhalmozott javakat, szervezeti kultúrát és szociális hálókat anélkül, hogy elismerte volna, mit él fel igazán. A progresszió sem volt képes arra, hogy egy kis távolságból, de önállóan rá tudjon nézni az éppen otthagyott, felhasznált világra. Azután elhitte magáról, hogy a rendszerváltással nem egy geopolitikai fordulat egyszerű haszonélvezője, hanem önálló történelmi játékos. S amikor néhány év alatt kiderült, hogy legjobb esetben csak kis részben van így, a rendszer jövőkép nélkül összedőlt, az emberek jó része egyszerűen elfordult tőle. Ma így nem azt kellene bizonygatni, hogy mennyire jó szaktechnikus volt vagy lett volna ez az elit, ha hagyják, hanem hogy képes forgalmazható víziókat összerakni és forgalmazni. Az antiprométheuszi hullámot úgyis egyes helyeken pontszerűen, foltszerűen lehet csak először megállítani, lelassítani. S akkor mi is ilyen hellyé válnánk.

TOTÁLIS KÉZI VEZÉRLÉS SEGÍTI A FIDESZT

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.01.15.


Ha kell, kopaszok bukkannak fel egy népszavazás megakadályozásánál, rendőrök civileknél, máskor az ÁSZ keményít be az ellenzék ellen, de a kormánypárt ellenőrzését véletlenül sem tartja időszerűnek. A hatóságok, úgy tűnik, kettős mércét alkalmaznak. Az elmúlt években több eset is nagyon arra utalt, hogy a Fidesz saját politikai céljaira használ fel állami szervezeteket, immár kendőzetlenül.

Mindenki egyenlő, de van egy egyenlőbb szereplője a magyar közéletnek és a politikának: a Fidesz.

Nagyjából így lehetne összefoglalni azt a jelenséget, amit most éppen az Állami Számvevőszék eljárása példáz. Az Országgyűlés ellenőrző szerveként működő ÁSZ, amely – a korrupcióval foglalkozó civil szervezetek tanácsa ellenére – hosszú éveken keresztül simán szemet hunyt a pártok finanszírozási gyakorlata felett, egy csapásra hirtelen működni kezdett, sőt, a biciklit is túltolva sorra büntetni kezdte az ellenzéki pártokat...

ESÉLY AZOKNAK A GYEREKEKNEK, AKIKET SENKI NEM AKAR ÖRÖKBEFOGADNI

ZOOM
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2018.01.14.


Magyarországon még mindig érzékeny téma a roma és a fogyatékkal élő gyermekek örökbefogadása. A kormány január elsejétől fontos változásokat vezetett be, melytől azt remélik, hogy megváltozik a leendő szülők hozzáállása.

Legyen újszülött, lehetőség szerint szőke, kék szemű, na és persze teljesen egészséges – kicsit sarkítva így lehet jellemezni azt, milyen gyermeket szeretnének a legtöbben örökbe fogadni Magyarországon. Ez persze természetesen túlzás, de tény, hogy – mint korábban azt az Index cikke is hangsúlyozta – egy 2015-ös szociológiai tanulmány szerint a vizsgált kérelmezők 66 százaléka kizárta, hogy roma gyereket fogadjon örökbe.

Nem jobb a helyzete a valamilyen fogyatékkal élő kicsiknek sem, de már az is hátrányt jelent, ha valaki idősebben kerül a gyermekvédelmi rendszerbe. Még az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül működő Népesedés- és Gyermekügyi főosztály nemrég kiadott anyaga is elismeri: a gyermekotthonokban nevelkedő kicsik mindössze

70 százalékának van arra ténylegesen lehetősége, hogy örökbefogadó családban nevelkedjen.


A többieknek pedig sajnos maradnak az intézmények, márpedig 30 százalék ebben az esetben igen magas arány.

Ezt a trendet jelzik a Központi Statisztikai Hivatal adatai is. A rendelkezésre álló statisztikák szerint Magyarországon évente átlag 2000 gyermeket tartanak nyilván örökbe fogadhatóként. A szám 2005 és 2011 között szinte egyáltalán nem változott, mivel körülbelül ugyanannyian kerülnek be a rendszerbe, mint ahány gyermeket magukhoz vesznek. Utóbbi 2011-ben 808 gyermek esetében teljesült, azóta ez a szám lassan, de folyamatosan emelkedik.

Árulkodó viszont az, hogy örökbe fogadható gyermekek között igen magas a 10 évnél idősebbek és a fogyatékkal élők aránya. 2011-ben az így nyilvántartott kicsik
  • 36,6 százaléka valamilyen fogyatékkal élt,
  • 69, 3 százaléka tíz évnél idősebb,
  • a 3 év alattiak aránya pedig 6,7 százalék.
Valamit tenni kell:...

MINISZTERELNÖK ÚR! ÖNNEK DISZNÓÓL - NEKÜNK A HAZÁNK

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.01.15.


Hét évvel ezelőtt, 2011. január 11-én, levelet írtam Orbán Viktornak. Mindezt abból az alkalomból, hogy a miniszterelnök a Széchenyi tervet ismertető beszédében a pályázati rendszer kapcsán disznóólat emlegetett.

Bűzlő, trágyával teli helyet, amit ő majd kitakarít. Merthogy, maga a miniszterelnök mondta, származásából kifolyólag már személyesen is volt alkalma disznóólakat takarítani.

Íme, az egykori levél:


Miniszterelnök Úr! Önnek disznóól – nekünk a hazánk.

Ön a Széchenyi tervet ismertető beszédében a pályázati rendszer kapcsán disznóólat emlegetett. Vagyis bűzlő, trágyával teli helyet, amit majd Ön kitakarít. Merthogy, Ön mondta, származásából kifolyólag már személyesen is volt alkalma disznóólakat takarítani.

Miniszterelnök Úr! Amikor Ön, előttünk ismeretlen – merthogy lényegtelen – okból a származását emlegeti, még csak sejteni sem merjük, hogy panaszkodik-e, vagy dicsekszik.

Viszont, a takarítást kikérjük magunknak: Önt és párttársait nem takarításra szerződtették a választók, hanem kormányzásra. Ön ugyan a pályázati rendszert nevezte disznóólnak, de amit az elmúlt nyolc hónapban műveltek, abból joggal lehet arra következtetni: Önök számára az egész ország egy kitakarítandó ganédomb.

Önök, ahol csak tehetik, rárontanak a demokráciára, és eltakarítanak mindent, ami magasztos, nemzetmentőnek gondolt terveik útjában áll. Csorbították az Alkotmánybíróság hatáskörét, felszámolták a Költségvetési Tanácsot, korlátozzák a sztrájkjogot. Tették mindezt annak ellenére, hogy sehol sem volt benne az amúgy csak jelszavak szintjén létező választási programjukban.

Visszamenőlegesen és diszkriminatív módon vetettek ki különadókat, változtatnának meg bírósági ítéleteket...

Soha, sehol, senki nem hatalmazta fel Önöket erre.


Önök azt ígérték, hogy megvédik a nyugdíjasokat, megőrzik a nyugdíjak értékét. Ehelyett védelmi pénzt ajánlottak a magán-nyugdíjpénztáraknak, ellopják a vagyont, hogy azután valóban megőrizhessék.
Maguknak, természetesen.

Miniszterelnök Úr! Kikérjük magunknak, hogy disznóólnak tekintse a hazánkat. Mi szeretjük ezt az országot, hibáival, gyarlóságaival együtt. Itt születtünk, „s ha néha lábunkhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudjuk”.

Mi, magyarok, ennek az országnak a nyelvét beszéljük a legjobban. Ha úgy tetszik: anyanyelvi szinten. Jobban és szebben, mint az Ön által a köztársasági elnöki székbe pottyantott párbajtörőző, és hozzá nem értő korrektori csapata.

„Nekünk szülőhazánk e lángoktól ölelt kis ország, messze ringó gyerekkorunk világa.”

Számunkra Magyarország nem disznóól. Még akkor sem, ha tényleg van mit javítani rajta. De mindezt nem a zemberekre, a csalárd ígéretekkel megszerzett 53 százalékos kétharmadra hivatkozva. Hanem valódi párbeszéd útján, amit még véletlenül sem neveznék nemzeti konzultációnak. Ez utóbbi kifejezést ugyanis Önök már alaposan lejáratták. Nemcsak ezt: az Önök által használt újbeszél nyelven semmi sem az, mint aminek látszik.

A nemzeti konzultáció például azt jelenti: nem egyeztetünk senkivel.

Nem tárgyalunk sem az érdekvédelmi, sem a szakmai szervezetekkel – homályos, csak részben létező válaszlevelekre hivatkozva tesszük azt, amit jónak látunk.

Önök forradalomnak nevezik az önkényt, szabadságharcnak, hogy fejjel mennek a falnak. Utóbbi magánügy is lehetne, de a mi fejünk fáj maguk miatt. Önök, Miniszterelnök Úr, a más szerszámával verik a csalánt, a maguk keresztes háborúja miatt bennünket sajnálnak le szerte a világban.

Magyarország nem disznóól. Magyarország a mi hazánk és Önöket senki sem kérte fel arra, hogy itt takarítást végezzenek. Eltakarításról pedig végképp nem esett szó.

Takarodásról persze beszélhetünk – velünk, magyarokkal lehet tárgyalni.

"NE MENJ SULIBA": EGY ÚJABB , "JÓL IDŐZÍTETT", ALIGTÜNTETÉS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.14.


Ahogy telnek a napok, úgy kerülünk közelebb ahhoz a diáktüntetéshez, amit 2018. január 18.-ra hirdettek meg a szervezők. A Facebook-on is olvasható cím alapján „Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért”. Ami szép és hangzatos. Valahogy mégsem teljes a mosoly, és nagyon emlékeztet azokra a tüntetésszervezésekre, amelyekből kicsit túl sokat is láthatunk az utóbbi években.

Ami nem jelenti azt, hogy tüntetni, demonstrálni szükségtelen. A hatalom karcolgatásának mindenképpen lehet szükséges feltétele. Az elégségességével kapcsolatban ébredhetnek fenntartásai. Ahogy, annak idején, a tanártüntetésekkel, a tucatnyi, agyonismételgetett pontokkal kapcsolatban is. Az olyan volt, mintha a márciusi ifjak tüntetéséről nem a nyomdához, nem a költő kiszabadítására indultak volna, hanem mindenkinek elmondják, nyugodjanak meg, a vezérkar dolgozik a projekten. A tanártüntetésekkel kapcsolatban láttuk: valós program, de még ötlet sem igazán volt a tüntetések elindításakor. Annyira nem, hogy a tüntetések akkori arcának, Pukli Istvánnak, még 2016. júniusában sem volt sok fogalma a saját mozgalma programját illetően. Tudom, ez a múlt. Látszólag. Holott jelenidőben is hat.

Amiért érdemes erre visszatérni az az, hogy az oktatás továbbra is mindenki ügye. A pedagógusképzésben közhellyé koptatják, hogy a gyermek és az iskola viszonyrendszere legalább háromoldalú. A tanár, a szülő, és a gyermek egyaránt résztvevője, alakítója, illetve elszenvedője. Nem egy esetben szó szerint értve az utóbbit. Ezt a korábbi diáktüntetéseket szervezők még tudták. Ennek tanújelét nem a magasztos szövegekben láthatjuk, hanem a szervezésben. Olyan időben szerveződtek, amikor tanárok, diákok, szolidáris szülők egyaránt részt vehettek rajta. Ami pénteken délután négykor, amikor a mostani tüntetés, pontosabban a gyülekezés, indul, nem feltétlenül igaz. Amellett jó pár évvel ezelőtt még rémlett a szervezőknek az, hogy jó lenne megszólítani valamivel a társadalmat. Ezt a mostani tüntetés felhívásában nem igazán érzem. Sokkal nagyobb részt érzek a sérelmek felhánytorgatásának szentelni, mint annak, hogy merre lenne az előre. Természetesen tudomásul véve, hogy a szervezőknek elegük van. Sok mindenből.

Többek között abból, hogy „az oktatás, aminek részesei” „korántsem modern”. Ami egyébként nagyjából igaz is. Amit egyébként szinte minden korosztály elmondhatott volna a történelem során. Attól függően, hogy mit tekint valaki „modern” oktatásnak. Jedlik Ányost például szinte biztosan nem modernül oktatták, de azért képes volt tanulni. Az innovációs lécet is átugrotta valahogy. Ahogy szinte mindenki más is, akinek a munkásságát a múltban az innováció jellemezte. Ami pont azt jelenti, hogy meghaladják a korábbit. Amely folyamat egy természetes jelenség része. Alkalmasint az oktatásban is. Elég a Waldorf-iskolák történetére gondolni. Nem „modern” akart lenni, hanem egyfajta több évfolyamos, szociális iskola a dohánygyári munkásnők gyermekeinek Stuttgartban. Abban a korban, amelynek története a mostani diáktüntetés szervezőit csak érintőleg, vagy talán úgy sem érdekli. Mert borzalmasan halmozódik a tananyag, mint mondják. Amiben amúgy igazuk van...

HACSEK ÉS A KÁVÉ

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.01.14.


– Jó reggelt, Hacsek, hol volt, hogy nem láttam egész héten hála Istennek?

– Ne is kérdezze, kérem, magamon kívül…
– Magánál már volt valaha?

– Ne marháskodjon, ez most nagyon komoly, ha tegnap nem kerülök be a detoxba és nem mossák ki a gyomromat, lehet, hogy csak a főtárgyaláson látott volna újra.

– Hát mi volt, mondja?

– Kérem, hétfő reggel bevittem a Lipótkát az óvodába, tudja, az Izidorka fiát.

– Nahát, maga már nagypapa?

– Az vagyok, kérem, és örülök, hogy a Lipótka nem lánynak született.

– Miért? Nem lenne rosszabb az sem.

– Neki nem, de én akkor nagymama kéne legyek.

– Így meg síkhülye, de folytassa.

– Na, kérem, az Örsön bementem a Sugárba újságért, meg egy kávéra, nézem, hogy a kávéautomata kijelzőjén nem reklám fut.

– Hát mi?

– Az M1 hírei mentek.

– Még jó, hogy nem a Star Trek.

– Hogy képzeli, az jogdíjas!

– De ugyanúgy sci-fi. Na és, mi történt?

– Én nem tudom, mit tettek abba a kávéba, de ahogy megittam, vettem egy Magyar Időket, aláírtam az aluljáróban a tiltakozást a Soros-terv ellen és beléptem a Fidelitasba.

– Maga megőrült. És pont a Fidelitasba? Az ifjúsági szervezet, maga meg nagypapa!

– Nem voltam egyedül az újoncok között ebben a korban, meg hát kormánypártinak még egész fiatal voltam, alig egy napos.

– Na, szépen állunk. Még jó, hogy elmúlt: a doktor mit mondott?

– Azt mondja, valami egészen ritka karibi méreg lehetett a kávéban, tetrodotoxin, tudja, amivel a zombit is csinálják.

– Ja, csak azt előbb eltemetik.

– Én se érzem magam a legjobban…

– Szóval magából hétfőn zombi lett és belépett a Fidelitasba. Aztán mi történt?

– Kedden kimentem pénzért Pekingbe.

– A kormánynak?

– A kormánynak.

– És kapott?

– Maradjunk annyiban, hogy a kínaiak hajlandóak tárgyalni.

– Bővebben?

– Adnak hitelt, sőt, ideadják a Nagy Falat is, a déli határkerítés helyett, mégis jobban néz ki, csak össze kell kicsit csukni ezen a szűk helyen, pöttyet magas lesz, de szerkezetkész stadionban kell törlesztenünk, amiket léghajón viszünk el nekik a Himalája felett.

– Nem lesz egyszerű.

– Meg nem is pénzben adják a hitelt.

– Hanem?

– Tavaszi tekercsben. Amit aztán szabadon értékesíthetünk a világpiacon, napi áron.

– Maga megőrült? Az romlandó!

– Ezek a tavaszi tekercsek nem. Ezek még a Szung-korban kövesedtek meg, műértékük felbecsülhetetlen.

– És a világpiaci értékük

– Az viszont elhanyagolható.

– Ezt a kölcsönszerződést… na, maga sem az a született üzletember, hallja…

– De, kérem, mikor nincs bennem drog, egész nyereséges üzleteket kötök. Csak most volt.

– És aztán mi történt?

– Mikor visszaértem Kínából, kivettem a Lipótkát az oviból, és feljelentettem a gyermekkertészetet, mert nincs még Honvédelmi Intézkedési Tervük. Aztán kérelmeztem, hogy hívják be az óvónőket katonának, méghozzá a tüzérséghez.

– Miért pont a tüzérséghez?

– Mert a Magyar Honvédség kötelékében pillanatnyilag több a zenész, mint a tüzér.

– Talán azért, mert hegedűnk is több van, mint ágyúnk.

– Látja, ez nem jutott eszembe.

– Maga nagyon hülye tud lenni, ha drogozott. A kábszi rossz, értem?

– Értem, de nem magamtól kattantam rá. Aztán lementem Ceglédre.

– Miért pont oda?

– Azt mondták, migránsokat láttak a városban.

– És, felvette velük a harcot?

– Fel, nagyon örültek nekem.

– Hogyhogy örültek?

– Nem migránsok voltak, hanem szaúd-arábiai rendőrök, akik kutyás kiképzésre érkeztek a városba, csak erről senki sem tudott, mert hadititok.

– Értem. És mégis, miért örültek?

– Végre volt kin gyakorolni a csibészelést. Két napig kergettek a német juhászok és a szaúdi rendőrök. Pedig én mentem oda migránst kergetni.

– Elkövetett még valami szépet ezalatt a hét alatt?

– Tulajdonképpen ezen kívül nem sokat: tiltakoztam a civilek ellen, zarándokoltam a magyar Szent Család nyomában, meg elintéztem egy hamis légiriadót Hawaii szigetén.

– Magyar Szent Család? Azok kik?

– Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre.

– Azért a Szent Imre születésekor nem volt jászol a helyiségben.

– De barmok lehettek a környezetében…

– A légiriadót meg miért?

– Azt mondták, ott van a Soros és ettől kitöri a frász.

– És ott volt?

– Nem, de utána megittam egy liter kisüstit a körömpörkölt mellé, és olyan rosszul lettem, hogy kimosták a gyomromat, attól magamhoz tértem.

– Hát, volt egy hete, nem mondom… de legalább tudjuk, mit isznak a kormánytagok.

– Mit?

– Kávét, az Örsön!

– Mars ki!

SEMJÉN IS LOBBIZOTT A NAFFA-CSALÁD ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁÉRT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.01.15.


„Messzemenően támogatta” a kormány egyik legkedvesebb arab üzletembere, a nemzetbiztonsági vizsgálaton megbukott Zaid Naffa testvéreinek honosítási kérelmét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az érintett Tarik Naffa és Huda Naffa meg is kapta a magyar állampolgárságot még 2014-ben – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Márta iratbetekintése nyomán.

Az ellenzéki politikus elmondta, elsőként a külügy fordult levélben Semjén Zsolthoz a támogatásért még 2014-ben. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna” – írta Szabó László, akkori államtitikár, most wshongtoni nagykövet, arra kérve Semjént, hogy a honosításról szóló kérelmet terjessze fel elbírálásra Áder János köztársasági elnöknek. Semjén kabinete is levelet írt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának, amiben Semjénnemzetpolitikai érdekből „messzemenően” támogatta a kérelmet...

"CSAK EMBERNEK SZERETTÉK VOLNA ÉREZNI MAGUKAT A MUNKAHELYÜKÖN"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.01.15.


A kormánynak nem sikerül megállítania az orvoselvándorlást: egy friss felmérés szerint az ötöd- és hatodéves hallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást.

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek – derül ki egy friss kutatásból. Eszerint ugyanis az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük azt követően haza is csak akkor jönne, ha alapvető változások lennének a gyógyítás itthoni körülményeiben.

Noha a kormány ösztöndíj-programokkal próbálja maradásra bírni a frissen végzett orvosokat, a jelek szerint ezek nem tudják megállítani az elvándorlást. Míg tíz évvel ezelőtt a hazai orvosok hét százaléka, addig néhány évvel később már 12 százalékuk dolgozott külföldön. Jelenleg is 2-3 ezer gyógyító hiányzik az ellátóhelyekről, ennyi nagyjából tíz megyei kórház orvosszükséglete.

Győrffy Zsuzsa és Szél Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai ezúttal azt vizsgálták, hogy a magyarországi orvostanhallgatók közül hányan készülnek külföldre. A 2016/2017-es tanévben négy hazai orvosegyetem hallgatóit szondázták online kérdőívekkel. A tervez-e külföldi munkavállalást kérdésre 57,8 százalékuk egyértelmű nemmel felelt, további 38,1 százalékuk pedig határozottan igennel. Minden 25. pedig már abban is biztos hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét. Az országot elhagyni kívánók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

A külföldi munkát tervezők harmada az egyetem befejezése után azonnal repülőre ülne, negyedük csak szakvizsga után, valamivel több mint nyolcaduk már a tanulmányaik befejezése előtt is szívesen vállalna munkát a határokon túl. Ezért azonban a válaszadás pillanatában csak az érintettek alig ötöde tett konkrét lépéseket. A legtöbben minimum kettő–öt évre tervezik a távollétüket. Harmaduk állítja, hogy néhány hónap vagy pár év múlva biztosan visszajön. Felük abban sem biztos, hogy valaha hazajön. Tizedük viszont biztos abban, hogy nem...