2022. november 17., csütörtök

HATALMASAT KASZÁLHATOTT AZ ELMÚLT HETEKBEN, AKINEK VOLT HOVA TENNIE A GÁZT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.11.17.


Elméletileg alsó hangon 300 forintot nyerhetett minden köbméter gázon az elmúlt hetekben az, aki akár egy hónapig el tudta tárolni az energiahordozót. Ez rengeteg pénz, korábban ennek a huszadáért is megérte tárolói kapacitást bérelni. Nem csoda, hogy a magyar tárolók iránt meg is élénkült a kereslet. A gond csak az, hogy hiába volt a hazai egységekben még durván egymilliárd köbméternyi gáznak hely, ezt különböző piaci szereplők már előre lefoglalták. Így annak, aki most kapcsolt már nem jutott kapacitás. Persze így is voltak nagy nyertesei a furcsa piaci helyzetnek.

Ilyet még nem nagyon láttunk

Korábban is írtunk róla, hogy október közepére kifejezetten szokatlan anomália alakult ki az európai földgázpiacon. Mivel a kedvező időjárás miatt a gázfogyasztás még nem kezdett el emelkedni, az európai tárolók viszont szinte teljesen megteltek, így jelentősen visszaesett a kereslet. Ennek eredményeként az úgynevezett spot, tehát az azonnali szállításra vonatkozó ár is bezuhant. Volt olyan nap, amikor olcsóbban lehetett gázt vásárolni, mint 2021 áprilisa óta bármikor...

FELLÁZADTAK A HELYI LAKOSOK AZ ASZÓFŐ HATÁRÁBAN TERJESZKEDŐ IPARI ÖVEZET ELLEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: BODNÁR ZSUZSA, BALOGH DÉNES
2022.11.17.


Megbolygatta a kedélyeket Aszófőn egy zöldhulladék-feldolgozó üzem terve, melynek kapcsán parázs hangulatú lakossági fórumra is sor került. A Balaton-felvidéki, világörökség-várományos község határában, Natura 2000-es terület szomszédságában már egy betonüzem, egy húsfeldolgozó, sőt még egy sittlerakó is belerondít a tájba, ezért tiltakozás indult az újabb, zavaró hatásúnak ítélt beruházás ellen. Az aszófői civilek legújabb híre szerint a helyi képviselő-testület leszavazta a faapríték-feldolgozó üzem létesítéséhez szükséges HÉSZ-módosítást – úgy tűnik, hogy nem valósul meg a beruházás.


Aszófő közel 500 lakosú település a Tihanyi-félsziget tövében. A községben az elmúlt években olyan ipari beruházások létesültek, melyeket a helyiek közül sokan megdöbbenéssel fogadtak...

TE MIT SZERETNÉL, MENNYI VÍZ LEGYEN A BALATONBAN?

QUBIT PODCAST
Szerző: QUBIT
2022.11.17.A következő napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.


– Az emberek mást és mást látnak és értékelnek annak függvényében, hogy mennyi víz van a Balatonban – fejtette ki előadásában Honti Márk építőmérnök, hidrológus. A vitorlázók által vágyott magas, átlagosan 120 centméteres szint és az ökológusok mellett a vízügyesek által is szorgalmazott 70 centiméteres érték közötti félméteres különbség nem tűnik soknak, a komplex hatásokat tekintve azonban hatalmas eltérést jelent. A vizsgálatok ugyanis kiderítették, hogy a tartósan magas vízállás nem csupán a vízminőséget és a parti növényzet állapotát befolyásolja hátrányosan, de a kiépített partszakaszokat és az infrastruktúrát is rongálja...

WELTNER JÁNOS: AHOL BEZÁRNAK SZÜLÉSZETET, OTT FÉL TUCAT MAGÁNRENDELÉS IS MŰKÖDNI KEZD

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: KlikkTV / BOLGÁR GYÖRGY
2022.11.16.


A közéleti kérdésekben gyakran megnyilvánuló és a véleményét publikáló sebész ezúttal Bolgár Györggyel beszélte meg az aktuális kérdéseket a Klikk TV TÍZ című adásában.

Az egészségügyi rendszerről és annak állapotáról már csak azért is van mit mondani, mert a kormány előállt egy némileg homályos tervvel. Bár a részletek még nem ismertek, annyi megállapítható, hogy további központosítást terveznek.

„Nagyjából ennyi valóban megállapítható, de egy lényeges elemet még hozzátennék, hogy mindezt plusz ráfordítás nélkül akarják elvégezni, Nem csak az eddigi lehetőségek maradnak szűkösek, de a források bővülésének nyoma sem látszik” – közölte Weltner János.

Sose hitte volna, hogy szülészet-nőgyógyászati osztály azt mondja, „nem vállalnak szülést adott ideig vagy végleg, viszont ugyanabban a városban 5-6-8 magán nőgyógyászati rendelés van. Ez nonszensz”.

Weltner János szerint az orvosokéhoz képest a szakdolgozók átlagfizetését „fel kéne vinni 40-50 százalék közé. Ezt a pénzt valamiért nem akarják odaadni. Amennyiben ez a pénz esetleg hiányzik, akkor tessék elmondani, hogy nincs, elköltöttük Vodafone-ra”.

A KORMÁNY ÁTALAKÍTÁSA VIHAR EGY POHÁR VÍZBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11.17.


Szentpéteri Nagy Richard egyáltalán nem lát zűrzavart a kormányban, legalábbis nem nagyobbat, mint általában, hiszen – szavai szerint – mint eddig, úgy Pintér Sándor kivételével most sem kormányoz senki, beleértve Orbánt magát is. Az alkotmányjogászt, politológust a kormányban és közvetlen holdudvarában bekövetkezett változásokról, köztük egy miniszter távozásáról kérdeztük. Mint mondta, nem tulajdonít jelentőséget a kormányátalakításnak, Palkovics súlytalan volt, s az a többi is, az egy belügyminiszter kivételével. Az látszik, hogy jöttek a fiatalabbak, erősödni látszik az ő befolyásuk. De azért nem kell sajnálni a távozókat, mindegyik jól fog járni – ahogy azt Palkovics esetében már látjuk is.


Valamilyen rejtélyes okból öt napig hallgatás övezte a sajtó által kiszimatolt hírt, miszerint lemondott posztjáról Palkovics László információs és technológiai miniszter. Egyedül Navracsics Tibor erősítette meg – ő is csak informálisan – az értesülést egy odavetett megjegyzésében. Ez is felvetette, zűrzavar uralkodott el a kormányon belül. Végül azonban egy rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, igazak voltak a sajtóhírek: Palkovics lemondott, Orbán ezt elfogadta. Távozásával megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, feladatait a gazdasági, az építésügyi és beruházási, valamint a kulturális és innovációs tárca veszi át, illetve felállítanak egy új minisztériumot is. Az energiapolitika egységes irányításáért felelős, az Energiahivatal hatásköreinek többségét átvevő tárca élére új embert, Lantos Csabát jelölte a kormányfő.

Palkovics azonnali hatállyal megszűnt miniszter lenni, feladatait december 1-jéig Rogán Antal veszi át. Az immár ex-miniszter lemondása nyomán több Orbán-hű ember is távozik eddigi posztjáról. Köztük van Vitézy Dávid, aki eddig közlekedési államtitkárként működött az ITM-nél – hogy vele mi lesz, egyelőre nem tudni, de azt igen, hogy eddigi feladatait a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium veszi át. Rossz nyelvek szerint ez utóbbival függ össze, hogy a Lázárral az elmúlt években többször összecsapott Tarlós István, korábbi főpolgármester távozik a MÁV igazgatóságából (bár családi okokra hivatkozva jelentette ezt be, de az több, mint furcsa, hogy csak néhány hete nevezték ki újabb öt évre a MÁV-ot vezető testületbe)...

„HA NINCS ÖKOSZISZTÉMA, MINDEGY, HOGY AZ APA FÉRFI VAGY NŐ” – INDUL A ZÖLD VÁLASZ LITKAI GERGELLYEL [HETIVÁLASZ 150]

VÁLASZ ONLINE /  PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.11.17.


Örömmel jelentjük, hogy hamarosan bővül a Válasz Online podcastkínálata: a HetiVálasz mellett Zöld Válasz néven indítunk új, tematikus sorozatot, méghozzá a Dumaszínház-alapító Litkai Gergely vezetésével. Humoristaként mennyire lesz neki idegen komoly dolgokról beszélni? Miért fontosak számára a zöld ügyek, és miért a Válasz Online mellett döntött műsora elindításához? Zöld Válasz-beharangozónkban Litkai Gergelyt Stumpf András és Vörös Szabolcs kérdezi...

MEGNÉZTÜK, MIT ÉRDEMES VENNI A PÁRKÁNYI LIDLBEN, ÉS MI OLCSÓBB ITTHON

TELEX
Szerzők: SZALMA BAKSI FERENC, BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.11.17.


Egy szép őszi napon átugrottunk Szlovákiába, a Budapest központjától bő egyórás autóútra lévő Párkány (Štúrovo) Lidl áruházába, ahol megnéztük néhány alapvető és kevésbé alapvető élelmiszer árát, majd összehasonlítottuk azokat a magyarországi árakkal. Voltak meglepetések is, de ahhoz, hogy igazán jól járjunk, árgus szemmel kell figyelni az akciókat és az euró–forint árfolyamot.

Szokták mondani, hogy Magyarország a tízmillió szövetségi kapitány hazája, mert a focihoz mindenki ért, nyakunkon ez a furcsa világbajnokság, ahol vagy lehet inni, vagy nem, mindenesetre van a futballnál egy sokkal népszerűbb, tényleg össznemzeti, pártoktól független tömegsport: a vásárlás és az árak összehasonlítása. Főleg azóta, hogy egyre több körülöttünk a veszedelem, amilyen infláció folyik itt, ebben a rendszerben. Mindenki egyért, egy mindenkiért.

Nemrég nagyon alaposan kiveséztük, miért ilyen drága itthon az élelmiszer, például miért drágult meg brutálisan a hazai gyártmányú trappista sajt, miközben a tej hatósági áras. Szinte mindenkinek van már trappistás horrorsztorija, én például két hete az egyik boltban gyanútlanul a kosaramba tettem egy árcédula nélküli, hetvendekás darabot. Senkinek sem javasolnám, átkozottul veszélyes volt, veszélyesebb, mint buszt vezetni.

Szóval valahol meg kellene fogni azokat a huncut filléreket, lassan már a gyereknek is akciós újság lesz a jele az óvodában, ha így megyünk tovább...


KEZD ELEGÜK LENNI A MAGYAR VÉTÓKBÓL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.11.17.Miért állították ki a fasiszta Szemák Jenő volt Kúria-elnök portréját? A bíróságok hozzáállása nem sokkal Varga Zs. András kormánypárti kinevezése után változott meg. Az újabb magyar vétó felerősíti a Magyarországgal szembeni kritikus hangokat, mondta a jogállamisági ülésen jövő héten elnöklő cseh miniszter. A magyarok nem vesznek részt ukrán katonák kiképzésében. Nemzetközi lapszemle.

fasiszta Szemák Jenő volt Kúria-elnök portréjának kiállítása a magyarországi politikai hangulatot kifejező jelképes üzenet – véli a Guardian hivatkozva egy nyugalmazott bíróra, akinek a portréját szép csöndben visszaakasztották az intézmény falára. Szemák „tündöklése” mindössze hat hónapig tartott 1944 végétől, aztán menekülnie kellett, és Dél-Dakotában talált menedéket.

A férfit távollétében halálra ítélték, de sosem kellett bíróság elé állnia, és 1971-ben természetes halált halt. A Kúria elnökeinek portréi között korábban is ott szerepelt, de a keretben nem őt, hanem egy feliratot lehetett látni, hogy a vészterhes időkben betöltött szerepe miatt nem állították ki arcképét.

Egy másik nyilatkozó szerint nagyon helyes döntés volt korábban nem kiállítani arcképét, mert azt üzente, hogy amit tett Szemák, az elfogadhatatlan, és mert egyetlen bíró sem akart semmi áron azonosulni vele. A helyzet néhány hónappal Varga Zs. András Kúria-elnök kinevezésével változott meg, írja a lap, akit az ellenzék nem tart megfelelőnek a posztra, hiszen semmilyen bírói tapasztalata nem volt, és vele veszélybe is került az intézmény függetlensége.

Ungváry Krisztián szerint egy olyan elnök képét tették ki, akit az illegitim nyilas kormány nevezett ki, és lett maga is illegitim ezen a poszton. A múlttal persze szembesüli kell, de egyáltalán nem mindegy, milyen kontextusba helyezzük a múlt megítélését.

Reuters korábban arról értesült, hogy nagyot lépett előre a magyar kormány, hogy elnyerje "Brüsszel" kegyeit és pénzét, utóbbi kifejezetten jó ösztönző a számára. A U.S. News & World Report Gulyás Gergely szerdai tájékoztatóján elhangzottakat idézte, aki szerint a kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy létrejöjjenek a szükséges megállapodások az EU-val, és erre jó eséllyel heteken belül sor kerül. Mindehhez hozzátette, minden megállapodás akkor biztos, ha megszáradt a tinta a papíron.

Az EU alapvetően két téren vár határozott előrelépést, a korrupció felszámolásában és a független igazságszolgáltatás visszaállításában. Az országnak nemcsak azért van nagy szüksége az uniós forrásokra, mert megugrottak az energiaárak és az infláció, de azért is, hogy visszatérjen a befektetők bizalma a nemzetközi piacon.

A soros elnökséget betöltő Csehország illetékes minisztere szerint azonban nem vet jó fényt Magyarországra, hogy megint megtorpedózott egy közös álláspontot, amikor nem hagyta jóvá az Ukrajnának jövőre biztosítandó 18 milliárd eurós hitelkeretet. Az Euraktivnak Mikuláš Bek miniszter, aki a jövő héten a magyarországi jogállami helyzetet értékelő ülésen elnököl majd, úgy fogalmazott, hogy nemcsak kiélezi a helyzetet az Európai Tanácsban, de felerősíti a Magyarországgal szembeni kritikus hangokat is. Minden egyes vétó, amivel egyre gyakrabban és egyre több területen él a magyar kormány, károsan hat megítélésére is. Egyre többen már meg is fogalmazták gyanújukat, hogy így akarnak engedményeket elérni a jogállami normasértés miatti büntetőtételekben. Bek ehhez hozzátette, az utóbbi időben valóban látható, hogy a magyar kormány igyekszik megfelelni az uniós, demokratikus elvárásoknak, de arra nem számít, hogy lényeges változások egyik pillanatról a másikra bekövetkezhetnek.

Szijjártó szerint Magyarország nem hajlandó ukrán katonákat kiképezni. Nem hajlandó pénzt sem áldozni erre, mert szerinte diplomáciai úton kell rendezni a két ország konfliktusát. Az EU 110 millió eurót tervez a két éves programra, amelynek során legkevesebb 15 ezer katonát képeznek ki.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ-SZAVAZÓK FELE SZERINT A KORMÁNY NEM SZAVAZTA MEG A SZANKCIÓKAT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.11.17.


Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop…

Hab a (sza@r)tortán, hogy fideszesek nem az inváziót indító Oroszországot okolja a háborúért, hanem első helyen az Egyesült Államokat, utánuk pedig a megtámadott Ukrajnát.

A háború béke – a fideszes újbeszél nyelvtana

Vakhit és identitás – A Fidesz-tábor természetrajza.

Még itt: Szele Tamás: A népbutítás lélektana

A Kúria elnöke politikai szereplőnek tartja az USA nagykövetét, mégis találkozott vele

Amikor az Országos Bírói Tanács bírái látogatták meg David Pressmant, az “közfelháborodásra okot adó viselkedésnek” nevezte Varga Zs. András. Meddig lehet egyszerre két univerzumban élni?

Az MTVA vezetője szerint a közmédia hiteles, kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatást nyújt

Papp arról is beszélt az EBESZ küldöttségének, hogy az április 3-i országgyűlési választások óta 3976 meghívást küldtek ki a parlamenti pártoknak, és mindössze 69 alkalommal tettek eleget. Azt azonban vélhetően nem tette hozzá, hogy a választás előtt mindössze öt percet biztosított a közmédia az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek, de más ellenzéki politikust sem hívtak be a műsorba április 3-a előtt.

Egészen máshogy számolt be az MTI és egy román hírügynökség ugyanarról az eseményről

Kedden Budapesten járt Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és igen tanulságos megnézni, hogyan kezelte a magyar állami hírügynökség a látogatást, és hogyan a román Agerpress.

A hozzáértők egy része is távozik Palkovics László minisztériumának megszűnésével

A régi formula:

“… a jól képzett dolgozók 5-10 százaléka önként távozik, vagy kirúgják őket, mert kell a hely az új vezetők embereinek és amíg folyik a harc a székekért, nem jut elég figyelem a szakmai feladatokra.”

Orbán Viktor jobbkeze is helyettesíthető

A Magyar Nemzeti Bank elnöke rendeletet adott ki arról, ki adhat majd ki rendeletet akkor, ha őt kell helyettesíteni. Vagy a helyettese helyettesét.

Kósa megszólalt a rakétáról…

“…Tehát a mai kor követelményei szerint az nagyon vadregényes, hogy egyszer csak megjelenik a semmiből valami repülő eszköz, és akkor becsapódik, ez nem szokott lenni…”

Momentum: Most már tényleg le kéne szedni a bombás plakátokat

Gelencsér Ferenc szerint a lengyelországi eset után kegyeletsértőek is a kormány hirdetései.

Putyinék szerint ukrán provokáció volt a rakétaincidens

Akkor csodálkoztunk volna, ha nem így történik – orosz propaganda-rutinpálya.

Novemberre összeállt a gazdasági rémálom

Recesszióval kevert tartós infláció – üres polcokkal.

Fogadjuk örökbe a KDNP-t!

“Lehet persze a keresztekhez is igazodni, de akkor vegyük komolyan magunkat, ne csináljunk Krisztusból bohócot, úgy igazodjunk, ahogyan az a szent szövegekben meg van írva. Ne Orbán Viktor, hanem Krisztus tanításait kövessük.”

Még itt: Rezeda: A KDNP árva keresztjei

Az Európai Bizottság egyelőre nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet

A parlamenti vitát az Európai Bizottság (EB) keddi ülése elé időzítenék, amely a tervek szerint akkor értékelte volna a magyar helyreállítási tervet és a kormány korrupcióellenes intézkedéseit. A lap értesülései szerint azonban a biztosi kollégium – belső egyeztetések miatt – egy héttel elnapolhatja a döntést mindkét ügyben.

Még itt: Az EU Bizottsága elfogadhatja Magyarország korrupció elleni harca tett ígéreteit

Joe Biden elismerte a képviselőházi vereséget

Az elnök gratulált a republikánusoknak.

Lehet, hogy hivatalos magyar delegáció is indul Ukrajnába

Gulyás Gergely azt mondta, ha történik ilyen, a biztonsági helyzet miatt csak utólag kommunikálnak róla. Bátorak. És majd kiküldik a repülős Gizit…

Újabb különös öngyilkosság Oroszországban

A vlagyivosztoki sajtó szerint kedden tisztázatlan körülmények között meghalt Vadim Bojko, a Csendes-óceáni Felsőbb Haditengerészeti Iskola helyettes vezetője, aki helyben a mozgósítás végrehajtásáért felelt.

Illusztráció innen

PINTÉR JAVASLATA: VÉGE LESZ A KÓRHÁZI ELFEKVŐKNEK, AZ ÚJ HELYEN BIZTOSAN FIZETNIE KELL AZ ÁPOLTNAK

HVG / ITTHON
Szerző: HVG.HU
2022.11.16.


A kórházak helyett a szociális ellátórendszerre bízná a belügyminiszter azon tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátását, akik valójában nem igényelnek kórházi szintű ellátást, mégis az ápolási osztályokon (köznapi néven elfekvőkön) vannak. A friss törvényjavaslat szerint a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek az ágyak, a személyzet és a betegek is. Utóbbiak választhatnak: hazamennek vagy maradnak, de utóbbi esetben fizetniük kell.


A párhuzamosságok felszámolására és a kórházi ellátás indokolatlanságára hivatkozva alakítaná át a szakápolás jelenlegi rendszerét az egészségügyért felelős Pintér Sándor friss törvényjavaslata.

A változtatás indoklása szerint „a fekvőbeteg szakellátás ápolási ágyain fekvő betegek elsősorban ápolásra szorulnak, azaz mindennapi szükségleteiket, mint az étkezés, tisztálkodás, öltözködés nem tudják segítség nélkül megoldani, többségük kórházi elhelyezése azonban már nem indokolt”.

A javaslat célja, hogy „az ápolási szükséglettel rendelkező személy az állapotának és igényeinek megfelelő szolgáltatást kapja”, márpedig „az ellátottak szempontjából eredményesebb, ha a szociális ágazat keretében kapják meg a szükséges gondoskodást, hiszen a szociális intézmény teljes ellátást – fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást – nyújt lakóinak, emellett személyes igényeiknek megfelelően otthon-jelleget biztosít számukra”...

ORBÁN A FUTBALLON, MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.11.17.


Havasi Bertalan úgy válaszolt a lap kérdésére, mintha a Hyppolit a lakájból került volna elő, miszerint Orbán Viktor minden körülmények között ott lesz a futball VB-n, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Ráadásul ilyen körülmények között, amiben éppen leledzik a komplett földteke, s benne Magyarország. De az nagyon. Éppen csak annyit nem tett hozzá, hogy Orbán Viktor harminc éve egyfolytában jár futball vb-re, ráadásul repülővel, mint ahogyan ő maga már kifejtette nekünk régebben. De már nem áll szóba senkivel sem, a Havasival üzenget.

Most nem állnánk neki lefösteni kies hazánk állapotát, mert egyértelmű dolgokat fölösleges ismételgetni. Elég legyen annyi, hogy kilóg a sebes ülepünk a lukas gatyánkból, majdhogynem tetszhalott állapotban leledzünk, ráadásnak utálnak minket, mint a mosott szart, s őt kiváltképp. De nincsen mit tenni, ha futball van, Orbánnak menni kell, mint Havasitól tudjuk, amikor ideje engedi. Édes fiú, akkor és annyi ideje van, amennyit akar, a nyár végén is eltűnt majdnem egy hónapra valami susnyásba, és szakállas képeket küldözgetett. Akkor is szarban volt az ország, most is.

Ilyen apróságok azonban őt nem igazán zavarják, ezzel nekünk már együtt kell élnünk és halnunk. Várjuk tehát a nem is kormánygép röpködését, majd utána a hazugságokat. Majd az lesz az érdekes, hogy megszáll-e a vb helyszínén, vagy a szürke röpcsi forgolászik. Mostanában ez a divat, Kövér is hazaküldte Ománból, kerozin, pénz nem számít, az ország se, semmi se. Viszont ez a vb-látogatás nagyon sok sebből vérzik már úgy, hogy egyetlenünk útra sem kelt, s alább majd leírjuk, miért nem indokolja semmi a nagy utazást vagy utazásokat, hacsak nem az egyetlen, de megcáfolhatatlan és ellenállhatatlan focibuziság.

Ám ez valahogyan nem illik egy miniszterelnökhöz. Igaz, nagyon sok minden olyan van Orbánban, ami egyáltalán nem illik egy ilyen hivatalhoz, hogy maffiavezér-e ő vagy romlott diktátor, arról még folynak a viták, de most ez nem is érdekes igazán. Katarban lesz ez a vb, és különös egy hely ez a Katar. Olyannyira, hogy Rod Stewart azt mondta, kínáltak neki egymillió dollárt, hogy ott dalolásszon, de – így ő – oda be nem teszi a lábát, még ennyiért sem. Ez a Stewart is ilyen hanyatló nyugati alak, különös elvei vannak, amiket ezek szerint nagyon sok pénzért sem ad föl. Meg is látszik a frizuráján.

Súlyos emberjogi bajok vannak az országgal, amelynek a FIBA korrupciótól övezve odaadta a vb-t, ha innen nézzük, Orbán otthon is érezheti magát, de még mindig nem indokolja semmi, hogy odautazzon. Ilyen nagy emberek, ha nem futballbuzik, akkor járnak ilyen eseményekre, ha országuk aranylábú ifjai azon részt vesznek, hogy dicsőséget szerezzenek nemzetüknek. A mi fiaink azonban nincsenek ott, nem lesz véget nem érő éjszaka, sőt odaszúrás sem lesz, hogy na, ugye. Egyáltalán semmi nem indokolja, hogy Orbán elutazzon, ha ideje engedi, de ő utazni fog, ahogy harminc éve is mindig.

Az lesz majd a delikát, hogy a futballmeccsekhez lesznek igazítva a kormányülések, minden más dolgok, amíg Katarban pattog a labda, megáll az idő...

RAKÉTÁK ÉS PROVOKÁTOROK - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.11.17.


Jó reggelt, ez itt a napindító, egy őrült nap híreivel.

4 fontos cikk a rakétázáson túl: