2021. november 17., szerda

RÁADÁS: LOVASI ANDRÁS 50. SZÜLETÉSNAPI KONCERTJE

FISHING ON ORFŰ
Szerző: KISPÁL ÉS A BORZ
2017.0:06
Barlangba dobolok 3:02 Van-e nálatok alkohol [felváltva éneklik mindenkivel, még Kispi is!] 8:15 Rezervátom 10:38 Zsákmányállat 14:55 Mulató 18:32 Jönni fog egy lovas 21:25 Sirály 25:11 Tudtam, hogy jönni fogsz [Németh Jucival] 28:30 Örökre [Németh Jucival] 32:16 De szeretnék.. [Németh Jucival] 36:36 Lefekszem a hóba 39:26 Még egyszer 44:45 Hang és fény <3 49:59 Ágy, asztal, tv [ mindenki :D ] 1:00:07 Meglepetés szülinapi dal, énekli Földes Eszter (Révész Sándor - Én szeretlek) 1:02:53 Szívrablás 1:06:59 Húsrágó hídverő 1:10:02 Zár az égbolt
Fellépők:
Bajkai Ferenc - dob Gábor Andor - ütőhangszerek bajnoka Erős "Hibátlan" Márton - basszusgitár Szesztai Dávid - gitár, billentyű, vokál Leskovics Gábor - gitár, Szigetszentmiklós gyönyörű ajándéka Diósy D. Ákos - billentyű Kispál András - gitár Varga Ferenc vonóstrió: Kunos Tamás - brácsa, Szabó Attila, Pál István Szalonna - prímás Varga Líviusz - ének Kiss Tibor - ének Németh Juci - ének Lovasi András - gitár, basszus, ének, fő-szülinapos :D

SIMONYI ANDRÁS: JÖHETNEK MÉG DURVÁBB JELZÉSEK ORBÁNNAK A TENGERENTÚLRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.17.


„Az amerikaiak nem akarnak és nem is fognak beleavatkozni a magyarországi választásokba – ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, már csak azért sem, mert előre borítékolhatóan érkezni fognak ilyen vádak Orbán Viktor és kollégái részéről” – mondja Simonyi András. A korábbi magyar NATO, majd washingtoni nagykövet portálunknak adott interjújában kemény politikai üzenetként értékeli, hogy Magyarországot nem hívják meg a Joe Biden által összehívott virtuális demokrácia-csúcsra, ám mint mondja: ez, és a súlyos bírálatok nem Magyarországnak, hanem Orbán Viktornak szólnak. „Jöhetnek még durvább üzenetek is”– mondta, nyilvánvaló utalással a korábbi kitiltási ügyekre. Szóba került az Orbán és társai ellen, a Magnitsky-törvény keretében megszületett bejelentés sorsa, és az is, hogy mérhetetlen pénzpocsékolás – és a korrupció melegágya – a lobbizásra kint elköltött sok-sok milliárd, továbbá, hogy miért késik a budapesti amerikai nagykövet kinevezése – ez utóbbi személyt egyébként információi szerint Joe Biden a napokban már kijelölte. Simonyi véleményt mondott Márki-Zay Péter washingtoni fogadtatásáról is.


Tíz hónapja lépett hivatalba Joe Biden amerikai elnök. Tud-e mérleget vonni?

– Nem lehet még mérleget vonni, de a „mézeshetek” nagyon hamar véget értek. Nem titok, hogy én elég kritikus szemmel nézem a Biden adminisztráció eddigi teljesítményét. Sok probléma, amivel szembe kell néznie, rajta kívül álló okokra vezethető vissza, elsősorban a koronavírus-járványra. Ilyen az áruellátás zavara és az annak következtében drámaian megugrott infláció. Ám ezzel együtt is, egy évvel az elnökválasztás után nem lehet mindent Donald Trumpra kenni. Túl nagy teret és szerepet kap a szélsőbal, ami az amerikai társadalom ellenérzését váltja ki. Fontos, de mégis csak marginális ügyeket helyeznek előtérbe. A legfájóbb, hogy nagy hibákat követtek el a külpolitikában is, például az Északi Áramlat ügyében vagy az amatőr afganisztáni kivonulással. De ne vonjunk mérleget, még nagyon messze van a következő választás, még az időközi választások is egy teljes évre vannak. A vészjósló jeleket azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni...

JÖHET MÉG NAGYOBB ÜTEMŰ KAMATEMELÉS - NAGYOT VÁLTOZOTT, DE MÉG TOVÁBB IS VÁLTOZIK A VILÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.17.


Ugyan a korábbi kétszeresével, 0,3 százalékponttal emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), sokaknak ez így is csalódás volt. Sajnos azonban, ami késik, nem feltétlenül múlik, a döntést kommentálva a jegybank alelnöke azt érzékeltette, hogy decemberben – ha nagyon muszáj – akár nagyobb léptékű szigorítás is jöhet.


Mától már 2,1 százalékra rúg a jegybanki alapkamat, amire utoljára 2015 tavaszáig volt példa. Akkoriban egy kamatcsökkentési ciklus egyik állomása volt a 2,1 százalék. Az egyik állomás kifejezés most is használható, de az előjel ellentétes. Mostanában az emelés van napirenden. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez még meglehetősen sokáig tarthat.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt az MNB alelnöke, Virág Barnabás arról beszélt: a kérdés már nem az, hogy az infláció átmeneti vagy tartós, hanem az, hogy tartós vagy még tartósabb lesz-e. Akkor viszont még tartotta magát a jegybank a korábbinál lassúbb kamatemelési léptékhez. Annak ellenére, hogy a drágulás éppen akkor váltott durvábbra. Mindez pedig nyilvánvalóan a forint árfolyamát sem hagyta érintetlenül.

Virág Barnabás a tagnapi döntést követően újabb szakaszról beszélt. Visszaváltanak az erőteljesebb ütemű kamatemelésre, az emelés így 0,3 százalékpont lett. Sokan ennél sokkal erőteljesebb lépést vártak (akár egy teljes százalékpont is szóba került). Virág érzékeltette, hogy decemberben – ha nagyon muszáj – akár nagyobb léptékű szigorítás is jöhet, de alapvetően akkor is további 0,3 százalékpontos emelés várható...

ZACHER: NEM LESZ SZEMLÉLETVÁLTÁS A DROGOKKAL KAPCSOLATBAN, AMÍG AZ ÉN GENERÁCIÓM ITT VAN | MONOSZKÓP

PARTIZÁN / MONOSZKÓP
Szerző: Partizán
2021.11.16.Drogok, alkohol, nyugtatók, cigaretta, orrcsepp, édességek, kávé, közösségi média, vásárlás, pornó, szex vagy párkapcsolat: a különböző függőségeink kémiai háttere nagyon hasonlóan működik.
De pontosan mi is a különbség a szerfüggőség és a viselkedési addikciók között? Hogyan csökkenthetőek a drogfüggőség egészségügyi kockázatai? És elérhetjük valaha a drogmentes Magyarországot?
A Monoszkóp legújabb adásában Tóth Jakab Zacher Gáborral és Kapitány-Fövény Mátéval beszélget.

BOJÁR: ORBÁNÉK PÉNZE NEM TESZ JÓT A VÁLLALKOZÁSOKNAK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: L.CS.
2021.11.16.


Nagyon károsnak tartja azt a gyakorlatot Bojár Gábor, amely szerint a vállalkozások sikere attól függ, milyen közel állnak a kormányhoz. A vállalkozó szerint ezzel sérül a vállalatok, állóképessége valós versenykörülmények közt. Az állami támogatásokkal kapcsolatban kifejtette, a magyar foci sem lett attól jobb, hogy milliárdokat öltek bele.


Néhány nappal ezelőtt Márki-Zay Péter megnevezett néhány szakembert, akik a következő hónapokban tanácsokat adnak neki. Köztük volt Bojár Gábor is.

A Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő céget és a budapesti Aquincum Institute of Technology-t jegyző vállalkozó a Klubrádiónak azt mondta, hogy amennyiben Márki-Zay árnyékkormányt akar létrehozni, ő rossz választás lenne, hiszen nem tartja magát alkalmasnak semmilyen miniszteri pozícióra. Ez a gárda nem árnyékkormány, bár Bojár úgy látja, hogy van köztük olyan szakember, aki alkalmas lenne politikai pályára is. Tanácsadóként azonban szívesen segít, ahogy tanácsadó testület tagjaként segített Medgyesi Péternek, Gyurcsány Ferencnek, az előválasztás során pedig Dobrev Klárának és a 2010-ben alakult Orbán-kormány gazdasági miniszterének, Matolcsy Györgynek is. Márki-Zay Péter esetében úgy érzi, képes elfogadni tanácsait. Hozzátette ebben a gárdában ő az egyetlen vállalkozó.

Arra is kitért, hogy szerinte min kell a leginkább változtatnia egy új kormánynak. „A haveri kapitalizmust azonnal abba kell hagyni.” Bojár szerint semmi nem árt annyira a vállalkozásoknak, ha sikerük attól függ, milyen közel állnak a kormányzathoz. A drága közbeszerzéseken, az elvégezett munka minőségén kívül az az igazán nagy baj, hogy a kivételezett helyzetben lévő vállalkozások el is veszíthetik a képességüket a minőségi munka végzésére. Ez olyan vállalkozásokat fenyeget igazán, amelyek egyébként valós versenyben is megállnák a helyüket.

Nagyon ártalmasnak tartja továbbá a szóban forgó vállalkozásokba ingyen öntött állami pénzeket is. „A foci sem lett jobb attól, hogy milliárdokat öntöttek bele” – mondta. Hozzátette, az „ingyenpénz” dezorientálhatja a vállalkozásokat.

Hangsúlyozta, más a helyzet akkor, ha a támogatás nem a vállalkozásoknál közvetlenül jelentkezik, hanem össztársadalmi hatást gyakorol, mint a zöldenergia, vagy a hulladéktermelés csökkentésének esetében is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

MÁRKI-ZAY PÉTER LÁNYÁT A NETEN ZAKLATJÁK

BLIKK
Szerző: BALÁZS BARNABÁS
2021.11.17.


Hivatali irodájában adott interjút, majd az otthonába is bepillantást engedett lapunknak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje feleségével és néhány hete befogadott, 12 éves beteg kutyájával, Mimuval is összeállt egy fotóra, valamint megmutatta a falán lógó családi relikviákat is.

(A legfrissebb hírek itt)

Mikor volt először itt?

Márki-Zay: Lázár Jánossal állásinterjúztam először ebben a szobában még 2009-ben. Amikor hazatértünk Hódmezővásárhelyre, jelentkeztem, hogy szívesen dolgoznék a városnak, de aztán azok a barátok, akik a polgármestersége alatt is itt éltek, mondták, mennyire korrupt. Elég jó állást ajánlott végül, de kihátráltam belőle. Lázár akkor meglepően őszinte volt, ha felvettem volna a beszélgetésünket, abból nagy botrány lett volna.

Ön nem tesz ilyet?

Márki-Zay: Nem. Polgármesterségem elején, amikor egyedül bekerültem egy tisztán fideszes önkormányzatba, ahol folyamatosan letagadták a beszélgetéseinket, figyelmeztettem a kollégáimat, hogy vegyék úgy, mintha mindent felvennék. Ekkoriban előfordult, hogy úgy ültem le az emberekkel beszélgetni, hogy kiraktam a diktafont az asztalra, majd közöltem, hogy ezt most rögzítjük. A törvénynek megfelelően minden felvételről átirat is készült, de amikor később nyilvánosságra akartam hozni, ehhez az érintettek egyike sem járult hozzá, mert rögtön kiderültek volna a hazugságaik...

BÁTRAN KRITIKUSNAK KELL LENNI, ÜTNI KELL A VASAT – AZ OKTATÁSI RENDSZERT EGYEDÜL NEM TUDJUK FELFORGATNI

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2021.11.17.


2021. november 19–20. között először rendezik meg a LEMMA / Lehetőségek a Mai Magyartanításban konferenciát. A konferenciához kapcsolódóan több cikket is közlünk a pedagógusképzés helyzetéről, Kerti Anna Emese vitaindítója után Nahalka István oktatáskutatóval beszélgettünk. Ezúttal a konferencia szervezői közül hárman meséltek nekünk arról, miért van ilyen kevés alulról szerveződő esemény a tanárképzésben, és ők miért adták a fejüket ilyesmire.


Kérlek, mutatkozzatok be!

Kerti Anna Emese vagyok, a magyar-latin tanárin ötödéves, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló gimnáziumban csinálom a rövid gyakorlatomat, emellett római irodalommal, illetve az antikvitás és a kortárs magyar irodalom kapcsolatával is foglalkozom.

Ungvári Sári vagyok, ötödéves magyar-angol osztatlan tanárszakos hallgató, most csinálom a rövid gyakorlatomat az Eötvös József gimnáziumban, emellett színjátszókat, drámapedagógiai foglalkozásokat tartok.

Kárpáti Bernadett vagyok, és én még osztott képzésben vettem részt. Tehát én magyar alapszakra jelentkeztem, és közben találtam ki, hogy egyrészt latin lesz a minorom, másrészt, hogy tanári mesterre fogok menni. Ez akkor annyit jelentett, hogy BA-n 10 kreditnyi pszichológia-pedagógia modult kellett elvégezni. Utána magyar-latin tanári mesterszakra mentem, valamint az irodalomtudományi mesterszakot is elvégeztem. Most az ókortudományi programban vagyok doktori hallgató.

Mindhárman részt vesztek a Lehetőségek a Mai Magyartanításban (Lemma) konferencia szervezésében. Miért vágtatok bele hallgatóként egy konferencia szervezésébe, és milyen hatást szeretnétek elérni?

KB: Én, mint mondtam, tanárisként [tanárszakos hallgatóként; a szerk.] már végeztem, de nagyon jónak tartottam a kezdeményezést, és érdekel a magyartanári szakma és képzés jövője. Az én évfolyamomban, mi, az utolsó osztott képzésben résztvevők szintén csináltunk ilyen jellegű dolgokat, és megízleltük azt, hogy az önszerveződésnek mekkora ereje van, mennyire egységbe tud kovácsolni. Módszertani táborokat és konferenciát is szerveztünk. Igazából azért csatlakoztam most, mert nagyon fontosnak gondolom, hogy akár minden évfolyam megtalálja valahogy az önszerveződés formáit, és tematizálja azokat a kérdéseket, amik a képzésben és a tanári identitásban fontosak.

KAE: Betti most az IrodalomSZEMLÉLET nevű csoport tevékenységéről beszél.

US: Mi hárman is ott ismertük meg egymást, ott csiszolódtunk össze.

KAE: Rátérve arra, hogy mi mit szeretnénk: vannak olyan kérdések, amíg alig tematizálódnak, innen indul ez a konferencia. Ezek azok a kérdések, amikről rengeteget beszélünk egy kávé mellett, egy kocsmában, vagy két óra között. Azaz egymás között, úgy, hogy minden bent marad ebben az informális közegben, mi pedig megmaradunk a saját nézőpontjainknál. Ezzel a konferenciával szeretnénk kinyitni ezeket a beszélgetéseket, nyilvános fórumot teremteni nekik...

ÚJABB TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS A VÁLASZTÁSI CSALÁSHOZ, HOGY ORBÁNT NE LEHESSEN LEVÁLTANI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.11.16.


Ahogy várható volt, a választások közeledtével az Orbán-rezsim annyi törvényi változtatást csinál, amennyit akar, hogy Orbánt ne lehessen demokratikusan leváltani. Nem kell ehhez közvetlenül a választási törvényt módosítani. Elég, ha megváltoztatnak olyan jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a választási csalást, korlátozzák az ellenzéket és segítik Orbán szavazóit. Ki gondolná elsőre azt, hogy a lakóhely fogalmának megváltoztatásával meg lehet változtatni a kerület választói arculatát és oda lehet átcsoportosítani szavazókat, ahova csak akarnak (ahova kell)?

A most elfogadott törvény szerint, amelyre a TASZ hívta fel a figyelmet (ezért veszélyesek a független civil szervezetek), megnyitották a lehetőséget arra, hogy bárki fiktív lakóhelyet létesítsen törvényesen, és ezzel választói jogosultságot szerezzen egy olyan választói körzetben, ahol nem él. A jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik. A fiktív lakóhely létesítésének büntethetősége is megszűnik a Btk. módosításával. Mostantól bárkit bejelenthetnek oda, ahova akarnak...

MAGYARORSZÁGON ALIG LÉTEZIK A MAGÁNISKOLAI SZEKTOR, AZ ELITIZMUSA MIATT MÉGIS NAGY FELTŰNÉST KELT

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2021.11.17.


A közel 730 ezer hazai általános iskolás csupán 3 százaléka, 22 ezer tanuló jár olyan intézménybe, aminek a fenntartója nem az állam vagy az egyház. A miniméretű magániskolai szektor mégis azért ilyen látványos, mert ide járatják gyerekeiket a leggazdagabb magyarok, és ide tartoznak a híres reformpedagógiai irányzatokhoz tartozó alternatív iskolák.


A magán- vagy alapítványi iskolákról, ahová az állami rendszerből, aki teheti, menekíteni próbálja gyerekét, leginkább a gazdag gyerekek iskolái jutnak eszünkbe. Néhány éve kisebb vihart kavart Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára, aki az iskolákról értekezve kifejtette: a kormány számára mind nevelési, mind infrastrukturális szempontból kulcskérdés az iskolafejlesztés. A tanévnyitó napján aztán Szabó a gyerekeivel készült közös fotón mosolyogva köszöntötte az ország tanulóit Magyarország egyik legdrágább nemzetközi magániskolájából, a SEK Budapesti Nemzetközi Iskolából, ahol a tandíj évfolyamtól függően évi 1 millió 800 ezertől 2 millió 300 ezer forintig terjed, amihez hozzájön még havi a 42 ezer forintos étkezési díj és a jelentkezéshez szükséges 375 ezer forintos regisztrációs díj.

A magániskolák sokszor annak ellenére kerülnek a figyelem középpontjába, hogy a közel 730 ezer magyarországi általános iskolás csupán 3 százaléka, 22 ezer tanuló jár az iskoláknak mindössze 6 százalékát kitevő 154 olyan általános iskolába, aminek a fenntartója nem az állam és nem az egyház. (Ha az óvodákat és a középiskolákat is belevennénk, akkor ez a szám azért magasabb.) A miniméretű magániskolai szektor mégis azért ilyen látványos, mert egyrészt ide járatják gyerekeiket a leggazdagabb magyarok (és az itt élő külföldiek egy része), másrészt ide tartoznak azok a híres reformpedagógiai irányzatokhoz tartozó alternatív iskolák, ahová a jómódban élő elit tagjai íratják a gyerekeiket, ha ki szeretnék őket menekíteni a sokszor megkérdőjelezhető színvonalú közoktatásból...

ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓT SZERVEZ EURÓPA KÖZEPÉN, A MAGYAR KÜLÜGY MÉGSEM MONDJA, HOGY „STOP LUKASENKA”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.11.17.Akár 75 millió dolláros üzlet is lehetett eddig Aljakszandr Lukasenkának az államilag szervezett és menedzselt embercsempészet Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa szerint. Az Oroszország-szakértő a Válasz Online-nak azt mondja: tényszerűen igazolható, hogy Belarusz áll a migránsbeszállítás mögött, Oroszország viszont nem kezdeményező, legfeljebb külső támogató. Hogyan zajlik az utóbbi idők legcinikusabb nemzetközi provokációja? Miért hallgat a magyar külügy a belarusz szerepről, amikor Lukasenka olyat tesz, amilyet Soros György álmában sem merne? Nagyinterjú.

Hogyan került migrációs válsággóc a Kelet-európai-síkvidékre? Nem ez az első abszurd kérdés az utóbbi időben, ami Belaruszt, Európa utolsó diktátorának, Aljakszandr Lukasenka „birodalmát” érinti. Nyáron még az borzolta a kedélyeket, hogy útját megszakítva egyik percről a másikra földre vitték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó FR4978-as járatát, és Minszkben lerángatták róla Raman Prataszevics 26 éves aktivista-újságírót és barátnőjét. Még előtte, 2020 őszén üzbegisztáni kegyetlenséggel verték le a belarusz ellenzék tüntetéseit, melyek azután robbantak ki, hogy az évtizedek óta hatalmon levő Lukasenka minden képzeletet felülmúló fölénnyel nyerte a választásokat.

Mi történik itt? Miért pont most robban a helyzet a lengyel–belarusz–litván térségben? Rácz András történész, Oroszország-szakértő segít tisztábban látni a bonyolult kérdésekben...

A MAGYAROK JOBB SORSOT ÉRDEMELNÉNEK, MINT AMIT A FIDESZ NEKIK SZÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.11.16.


Volt vasárnap egy Fidesz-kongresszus, és van Magyarország. A kettőnek csak igen kevés köze van egymáshoz. A Hungexpo területén rendezett, zászlóerdővel súlyosbított dzsemborin volt minden, mi szem-szájnak ingere. Láthattunk száját nyalogató, beszédét papírról olvasó, ellenfél nélkül egyedüli indulóként rajt-cél győzelmet arató Orbán Viktort, aki szerint csapásokat adunk és kapunk. Ott volt a tekintetében a harcmezőn eltöltött 33 év, ami csak bemelegítés, valamint a szegény Nyugat lesajnálása, ahol fázni fognak a télen, viszont a férfiak is szülhetnek majd, mert a kormányuk ezt intézte nekik. (Taps, derültség.) És, szemben mindezzel, létezik egy kevésbé látványos, viszont valódi valóság, ismertebb nevén: Magyarország.

Például a kiskunhalasi járványkórház, amelyet – bár volna igény – egyelőre nem lehet megnyitni. Az első hírek még arról szóltak, hogy azért, mert elhordták az ottani eszközöket. Nem ellopták, bár a honi viszonyok ismeretében ez sem lett volna meglepő, hanem máshova vitték, oda, ahol szükség volt rájuk. De kiderült, nem ez az igazi ok, az eszközök állítólag rendelkezésre állnak, csupán a szokásos helyzet állt elő: nincs elég ember, se orvos, se ápoló, aki a gyógyításhoz és a gyógyuláshoz szükséges berendezéseket működtesse.

A zászlóerdő előtt egymást váltották a szónokok. A Fidesz alelnökei, valamint a főváros tizenhatodik kerületének polgármestere, aki ha lehet, még a kórházban fekvő, és ezért igazoltan hiányzó Kósa Lajosnál is ostobábbnak mutatkozott. Kovács Péterről van szó, aki elszólta magát, amikor azt mondta: a kampányban számít kellemetlen kérdésekre, de még nem kapták meg a választ a Fidesz-központból. (Néma, dermedt csend.)...

ORBÁN SZERINT A 2015-ÖS MENEKÜLTVÁLSÁGNÁL IS NAGYOBB MIGRÁCIÓS FENYEGETÉSRE KELL FELKÉSZÜLNÜNK. TÉNYLEG EZ LÁTSZIK?

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2021.11.17.


Miközben a koronavírus-járvány negyedik hullámának több hazai mutatója kezdi megközelíteni a harmadik hullám negatív rekordjait, a magyar kormány propagandamédiájában a Covid helyett sokkal nagyobb teret kap a rezsiharc és a migránsok fenyegetése. És bár a propagandához nem feltétlenül szükségesek valódi történések, azért nem árt, ha vannak olyan hírek, amivel meg lehet fűszerezni a „megvédjük a rezsicsökkentést/megvédjük a magyar határt” szintű üzeneteket. Márpedig ilyen hírek bőven akadnak: a nemzetközi energiapiac teljesen bezsongott, az energiaárak 2021-ben megduplázódtak, menekültfronton pedig a belarusz hatóságok sorra szolgáltatják a látványos alapanyagot a lengyel határra felsorakoztatott, megvezetett emberekkel.

Az energiapolitikai vitézkedésnek azonban megvannak a maga kockázatai; könnyen előfordulhat, hogy a rezsidémon ellen felvonuló hadakat átkarolják a mozgékony inflációs segédcsapatok, vagy más, az Emberek pénztárcáját fosztogató pokoli erők. Ezzel szemben a migránsok elleni küzdelemnek nincs valódi kockázata...


A NER KELETI NYITÁSÁNAK EGYKORI SZTÁRJAI EGYÁLTALÁN NEM SZÁRNYALNAK, INKÁBB BUKDÁCSOLNAK

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.11.16.


A 2010-ben felálló Fidesz-kormány a keleti nyitás politikáját meghirdetve a rendszerváltást követő atlantista irány helyett zömmel ázsiai országokkal igyekezett elmélyíteni a gazdasági kapcsolatait.

"Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország."

mondta Orbán Viktor Tusványoson még pár évvel később is, 2014-ben, jelezvén, hogy a kormány mely országokkal való együttműködéstől várja a magyar gazdaság versenyképességének javulását.

Az említett országok helyzete azonban most korántsem olyan fényes, mint amilyennek még az előző, 2008-as válság előtt, illetve az abból való kilábalás éveiben tűnt. Az egy főre jutó GDP növekedési ütemét nézve jól látszik például az említett országok dinamikus fejlődése ezekben az időszakokban az uniós, illetve magyarországi tempóhoz képest, ugyanakkor a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 5 százalék feletti növekedést már csak Kína tudott felmutatni...

TÍZ PONTBAN ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ ERKÖLCSI FEDEZETÉRŐL

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2021.11.17.


Orbán Viktor pártelnököt nem túl nagy meglepetésre újraválasztották a Fidesz hétvégi kongresszusán, ahogy több más tisztviselőnek is bizalmat szavazott a párt tagságának jelenlévő része. A miniszterelnök beszédet is tartott az egybegyűlteknek, többek között megtudhattuk, hogy a kormányfő a legjobb korban van, és mintha csak egy iparvállalat állománygyűlésén szólalt volna fel vezérigazgatóként, megállapította, hogy képzettebbnek kell lenni, jobb minőségben kell termelni, jobb munkaszervezésre és magunknál jobb gyerekek nevelésére lesz szükség.

De most nem erről lesz szó. Hanem a Fidesz erkölcsi fedezetéről, mert a miniszterelnök ezt is bemutatta nekünk – és valóban tanulságos, hogyan látja az elmúlt évek vívmányait...

HOGYAN KERÜL EGY BŰNÜGYI ZÁR ALATT LÉVŐ SZÁLLODA MÉSZÁROS LŐRINCHEZ, AZTÁN TIBORCZHOZ?

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.11.17.


Miközben a NER nagyjai adják-veszik a mátraházi szállodát, az ingatlan évek óta rendőrségi és bírósági kényszerintékedés alatt van. Bár a Quaestor-ügy tárgyalása még hosszú ideig eltarthat, a Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél feltűnő egykori rendőr, Csík Zoltán lapunknak azt mondta, az egykor a bedőlt brókercéghez tartozó hotelnek nem volt köze bűncselekményekhez, ezért szerinte nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. Mindenesetre Mészárosék megszerezték az ingatlant, állami támogatást kaptak a felújításra, majd túladnak rajta: az új tulajdonos Tiborcz István érdekeltsége.


Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. Orbán Viktor vejének cégcsoportja szeptemberben és októberben öt újabb egységet szerzett meg: egy spanyolországi négycsillagos szálloda, két ausztriai síhotel és egy budapesti belvárosi szálló megvásárlása után bejelentették, hogy a BDPST Hotel Management Kft. novembertől átvette a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését, és megvásárolta a szállodát tulajdonló céget is.

A Kékes lábánál található, wellness részleggel rendelkező 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott, így Tiborczéknak mind az üzemeltetésről, mind az adásvételről a felcsúti milliárdos cégeivel kellett egyezkedniük. A két osztrák síhotel után ez rövid időn belül a harmadik szálloda, amelyik Mészárostól a miniszterelnök vejéhez kerül. A Lifestyle üzemeltetése az elmúlt években a Hunguest szállodalánchoz tartozott, ami tavaly egy 820 millió forintos támogatáshoz is hozzásegítette a hotelt, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség 17,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami forrást osztott ki a Mészáros-érdekeltségű szálláshelyeknek.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben a költségvetés támogatja a felújítását, és a NER jeles személyiségei között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van.

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

A rendszerváltás előtt épült létesítmény eredetileg Bérc Hotel néven működött, mígnem a 2000-es években bezárták. A Quaestor-csoport 2011-ben átépítette, és Lifestyle Hotel néven nyitotta újra. A költséges rekonstrukció felemésztett egy 400 millió forintos uniós támogatást, és akkoriban került az ingatlanra az Unicredit Bank 14,7 millió eurós, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzáloga is. A nyitás után a szálloda üzemeltető
je és közvetlen tulajdonosa a Quaestor Invest Kft. leányvállalata, a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft. lett...

UNGVÁRY RUDOLF: AZ ELK*RTUK FILM A JUD SÜSS GYÖKERÉBŐL FAKAD

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.11.17.


A neves és markáns szókimondásáról ismert író meghökkentő párhuzamot vont a hitleri idők kultúrpolitikája és az orbáni időszak friss kurzusfilmje között. Véleménye szerint a producer Kálomista Gábor által jegyzett Gyurcsány-film szándéka szerint nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült hírhedt antiszemita zsánerfilmtől. A merész párhuzam okáról kérdeztük Ungváry Rudolfot.


Bolgár György legutóbbi rádiós műsorában beszélgettek Márki-Zay Péter brüsszeli látogatásán elhangzott kijelentése – miszerint Orbán fasiszta pártállamot épít – apropóján, és önnek volt egy mondata, ami felett nem kellene átsiklani. Párhuzamot vont ugyanis Kálomista Gyurcsány-filmje és a hitleri időszak alatt készült hírhedt antiszemita programfilm, a Jud Süss között. Miért?

– Annak idején, 1940-ben bizonyos értelemben Goebbels megrendelésére készült a Jud Süss és ezt egy akkoriban szintén ismert, jegyzett és nagyon jó filmeket készítő filmrendező, Veit Halran vállalta el, különösebb kapacitálás nélkül, teljesen Goebbels ízlése szerint. Mégpedig úgy, hogy tulajdonképpen együtt dolgoztak. Ennek történelmi bizonyítékai vannak, Goebbels ugyanis a naplójában beszámolt erről. A főszereplő pedig, Ferdinand Marian szintén egy jegyzett és jó színész volt.Tehát két tehetséges, jó, művelt, értelmes, keménykötésű emberről van szó...

ISMÉT KÉT REPÜLŐT HASZNÁLT SZIJJÁRTÓ – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.11.17.


Egy osztrák felségjelű repülővel kísérte a kormány vakcinaszállító gépét Afrikába

Az utazás közben született Facebook-videók és a repülési adatok alapján beazonosítható, hogy a Ruandát, a Seychelle-szigeteket és Törökországot is érintő több napos úton a miniszter egy osztrák felségjelű luxusgéppel utazott. Szijjártó business jetjét azonban elkísérte a kormány szállítógépe is.

Úgy került Mészároshoz, majd Tiborczhoz egy hotel, hogy évek óta bűnügyi zár alatt van

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

Sajókazán világíthatnak az Elios-ügyből ismert vállalkozók

A megbízás csak egy kisebb falat lesz Makráék számára, akik idén 436 millió forint értékben kaptak közvilágítási munkákat, a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint.

Közpénzből vehette meg a fideszes Tiba István fociklubja az árverezett stadion harmadát

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a közpénzből felhabosított fociklub két évvel ezelőtti bukása után leáll az állami pénzpumpa, tévedett.

Rahimkulov Ruszlan beveszi Budapestet

Több éves rejtőzködés után a befolyásos orosz család kisebbik fia rárúgta az ajtót a fővárosra: egyre több beruházásnál, ingatlanügyletnél bukkan fel a neve.

Ki kinek a kútjait akarja itt átvenni?

Vidéki benzinkutas a hatósági árról: pisztolyt tartanak a fejünkhöz.

Magyarország dobogós az antiszemitizmusban


A nyugat-európai muszlimokéval vetekszik az itthoni zsidóellenesség.

„Meg kell műteni önt. 2024. szeptember 7-én reggel nyolckor ráér?”

Minden halasztható műtétnek minősül, ami nem daganatos beteg műtétje vagy sürgősségi műtét.

Kásler kerülte a konkrét válaszokat


Lényegében kampánybeszédet tartott éves bizottsági beszámolóján az egészségügyért is felelős miniszter. A járványadatok közben egyre tragikusabbak.

Végül oroszok elismerték, hogy szétlőttek egy régi műholdat az űrben

Azt viszont tagadták, hogy ez veszélyes lett volna más Föld körül keringő űreszközökre.

Simonyi András: jöhetnek még durvább jelzések Orbánnak a tengerentúlról

A korábbi magyar NATO, majd washingtoni nagykövet a Hírklikknek adott interjút.

SZABAD SZEMMEL: STOP SOROS, STOP ORBÁN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.11.17.


Orbán Viktor újra a szakadék szélére sodorta Magyarországot, ezúttal az amerikai milliárdos ellen folytatott lejáratókampány és törvénycsomag, valamint az általa támogatott civil szervezetek üldözése miatt.


Washington Post

Az Európai Bíróság ugyan nem nyilvánította semmisnek a szélsőjobbos Orbán Viktor által támogatott Stop Soros-törvényt, de pénzbüntetést helyezett kilátásba, ha a magyar kormány nem változtatja meg késedelem nélkül a jogszabályt. A miniszterelnök mind odahaza, mind a világban a bevándorlás-ellenességre és a hipernacionalizmusra építi politikáját. Visszatérően megütközik az unióval, mivel távol akarja tartani a menedékkérőket és a migránsokat. Ugyanakkor lecsap az olyan szervezetekre, amelyekről úgy gondolja, hogy rokonszenveznek a menekültekkel vagy politikai ellenfeleivel.

A 3 éve hozott törvény értelmében akár egy évi börtönnel lehet sújtani, ha valaki segít az illegálisan érkezett bevándorlóknak. Egyben megszigorították, hogy ki kérhet menedéket. A jogszabályt Sorosról, Orbán liberális ellenpontjáról nevezték el, akit a politikus gyakran megrágalmaz, miközben nyomul a szabad beszéd híveivel és az ellenzékkel szemben. Azzal vádolja a milliárdost, hogy az bátorítja a magyarországi bevándorlást. Bírálók szerint viszont a kormányfő idegengyűlöleten és antiszemitizmuson alapuló összeesküvés elméletekben utazik.

Kovács Zoltán szóvivő visszautasította az Európai Bíróság következtetéseit. Azt üzente a twitteren, hogy az ország ugyan elfogadja az ítéletet, de fenntartja a jogot, hogy lépjen a külföldről, pl. Soros által finanszírozott civil szervezetek ellen. És amíg nemzeti kormány van hatalmon Magyarországon, addig az érvényt szerez a magyar emberek akaratának, továbbá nem engedi meg, hogy az ország a bevándorlók földje legyen.

Ezzel szemben Víg Dávid, az Amnesty International igazgatója úgy értékelte, hogy a határozat egyértelmű üzenetet jelent, mármint hogy a luxemburgi testület nem tűri meg a megfélemlítési kampányt azok ellen, akik kiállnak a menekültek és a menedékkérők jogai mellett. Azon kívül itt az idő, hogy a magyar vezetés végrehajtsa a verdiktet és azonnali hatállyal visszavonja ezt a szégyenletes törvényt.

Bloomberg

Az Európai Bíróság megint elkaszálta a renegát Magyarországot és Lengyelországot, ami azt jelzi, hogy mélyül a szakadék az EU, illetve a két állam között. Mindkét esetben az volt az ok, hogy a budapesti, illetve varsói kormány megszegte a szentnek számító jogállami előírásokat. Magyarországon ennek hátterében egyrészt a durva bevándorlás-ellenes törvény, másrészt pedig az áll, hogy a hatalom büntetni akarta azokat, akik segítenek a migránsoknak.

A lengyel esetet külön tárgyalta az EUB és arra jutott, hogy az igazságügyi miniszter, egyben a főügyész jogtalanul széles hatáskört élvez, amikor a bírák kinevezéséről vagy elmozdításáról van szó. Mindkét ügy újabb állomás a hosszú ideje tartó jogállami vitában. A két ország lázadása az uniós jog és az alapvető európai elvek ellen felpaprikázta a Bizottságot, miközben a térség próbál magához térni a járvány után.

FAZ

Hosszú ideje megy a harc Európában a jogállamiságért, de a küzdelem az Európai Bíróság tegnapi állásfoglalása után is folyik tovább, mármint hogy kié lesz az utolsó szó. Az EUB pár hete már napi egymillió eurós büntetést rótt ki Lengyelországra, amiért az nem hajlandó feloszlatni a vitatott Fegyelmi Kamarát. Ám az unió legfelsőbb bíróságának legújabb döntése újabb csúcspontot jelent a viszályban.

Varsó a szokásos módon reagált: a luxemburgi testület megint csak megpróbálja megingatni a lengyel jogrendszert – írta a helyettes igazságügyi miniszter. Kaleta szerint a vitatott szabályozás sok más országban is érvényben van, viszont nem része a kormány reformjainak. A tárgyaláson különben Lengyelország újból azzal érvelt, hogy az igazságszolgáltatás szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, ami igaz. Csakhogy az EU szerint a tagállamoknak létre kell hozniuk a megfelelő törvényi eszközöket az uniós jog által érintett területek hatékony jogvédelmére. Márpedig ez eleve feltételezi a bíróságok függetlenségét és pont itt van a gond.

Magyarországgal főként a menedékjog miatt éleződött ki a viszony. A Bíróság tegnap kifejtette, hogy a közösségi joganyag pontosan felsorolja, milyen esetekben lehet megtagadni a menedékeljárást, ezt a tagállamok azonban nem egészíthetik ki tetszésük szerint. Azon felül a kérelmezőket megilleti a jog a védelemre, illetve hogy annak érdekében tanácsot kérjenek, annál is inkább, mert az éppen ahhoz kell, hogy élni tudjanak alapjogukkal.

Ez már a sokadik elmarasztaló döntés az adott területen Magyarország ellen. Ugyanakkor mindkét kormány arra hivatkozik, hogy az EUB döntései ellentétesek a nemzeti alkotmánnyal. Az Orbán-kabinet február óta vár ez ügyben arra, miként vélekedik a kérdésről a hazai Alkotmánybíróság, ám ezt a Bizottság nem kívánja annyiban hagyni. Ezért a múlt pénteken kezdeményezte, hogy a legfelsőbb európai bíróság rendeljen el pénzbüntetést a magyar vezetés ellen, mégpedig egyfelől egy összegben, másfelől napi összegben, amiért a magyar fél továbbra is sem hajtja végre a tavaly született luxemburgi verdiktet.

Süddeutsche Zeitung

Az Európai Bíróság szerint jogsértő, hogy a magyar kormány büntetni kívánja a menekültek segítőit, ha azok olyan kérelmek benyújtásában segédkeznek, amelyek várhatóan nem mennek át. Vagyis túl messzire meréskedett Orbán Viktor, aki a kifogásolt törvénnyel meg akarja nehezíteni a civil szervezetek munkáját. De az ítélet arra is kiterjed, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemre hivatkozva nem lehet korlátoznia a védelemre szorulók jogát tanácsadás igénybevételére.

Hiszen ily módon bármiben is segítenek az aktivisták a kérelmek megfogalmazásakor, el lehet őket érte marasztalni. Még akkor is, ha a lehető legszabályszerűbben járnak el. Így pl. akár abban az esetben is, ha a civil munkatárs tudja, hogy a beadványnak a magyar szabályozás miatt semmi esélye a sikerre, de az előírásokat az uniós joggal ellentétesnek tartja. Ily módon ugyanis a menedékkérőt megfosztják attól a támogatástól, amely ahhoz szükséges, hogy az eljárás későbbi szakaszában fellebbezzen a nemzeti törvények jogszerűsége miatt.

Azon kívül a segítők gyakran maguk sem tudják, hogy megáll-e az ügy a hatóságok előtt. Mindez azután bizonytalan helyzetbe hozza őket. Vagyis a jogszabály alkalmas arra, hogy jelentős mértékben elriassza mindazokat, akik gyámságukba vennék a menedékkérőket, noha azok nélkülük egyáltalán nem tudnak élni alapvető jogukkal.

Frankfurter Rundschau

Az Európai Bíróság bemosott egyet mind Magyarországnak, mind Lengyelországnak, vagyis mindkét jobboldali-nemzeti kormány súlyos vereséget szenvedett, de nem lehet tudni, hogy ezek után jobb belátásra térnek-e. Mindenesetre Daniel Freund, német zöld képviselő – Budapest és Varsó kemény kritikusa – úgy értékelte, hogy az EU-ban mindenkit ugyanazon jogok illetnek meg. Az viszont nem lehetséges, hogy Magyarországon rendelettel helyeznek hatályon kívül bizonyos alapjogokat. És anyagi következményekkel kell járnia, ha a magyar fél továbbra is büntetéssel fenyegeti, ha valaki pártfogásában akar venni menedékkérőket.

A lengyel kérdésről azt fejtette ki a politikus, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége fő pillér az európai értékrendben. Az azonban nem járja, hogy a PiS neki megfelelő ítéleteket rendeljen meg a hazai bíróságoktól. A vitatott reform politikai támadást jelent az európai jogállam ellen. Ha azonban a Morawiecki-kabinet nem hajlandó azonnal visszakozni, akkor nem szabad további uniós pénzeket folyósítani Varsónak.

Die Presse

A magyar kormány újabb jogvitába bonyolódott az Európai Bírósággal. Orbán Viktor már a legutóbbi újraválasztása után megerősítve látta magát abban a szándékában, hogy szűkítse a menekülteket pártfogoló szervezetek mozgásterét. Annak idején azt közölte: a Fidesz felhatalmazást kapott, hogy átültesse a gyakorlatba az ’Állítsátok meg Sorost’-törvényt. Nem látott semmi olyat, hogy a jogszabály ellentmondana az EU-jognak.

Ugyanakkor magyar illetékesek többször is hangsúlyozták, hogy a szabályozás összefüggésben áll Soros Györggyel, akit azzal vádolnak, hogy tömeges muzulmán bevándorlást igyekszik előkészíteni Európában. Orbán nyilvánosan támadta a befektetőt, a többi közt államellenségnek nyilvánította.

Le Figaro

Az Európai Bíróság újfent elmarasztalta Magyarországot, ezúttal a Sorosról, a nacionalista magyar miniszterelnök mumusáról elnevezett törvény miatt. Orbán azzal vádolja a milliárdost, hogy az a hátsó szándékokat tápláló civil szervezeteken keresztül tömeges bevándorlást szervez az EU-ba. Ugyanakkor a Magyar Helsinki Bizottság üdvözölte a döntést, hozzátéve, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni.

Pardavi Márta elnök reményét fejezte ki, hogy a hatalom nem szabotálja el a határozatot. Egyben közölte, hogy szervezete 1800 menedékkérőt karolt fel a jogszabály hatályba lépte óta eltelt 3 évben. Most viszont ismét úgy dolgozhatnak, hogy nem lóg a fejük fölött a börtön veszélye.

Euronews

Magyarország az EUB ítélete nyomán köteles azonnal vagy módosítani, vagy visszavonni a kifogásolt jogszabályt. Ha erre nem hajlandó, a Bizottság kérheti az Európai Bíróságtól pénzbüntetés elrendelését. Kovács Zoltán úgy reagált, hogy a kormány teljesíteni fogja, amit a luxemburgi testület kért, de ettől még szembeszáll a bevándorlás-barát tervekkel. Szerinte a segítséget ott kell nyújtani, ahol eredendően szükség van rá, nem szabad behozni a problémát az EU-ba. Azaz le kell állítani a migrációt és a kontinens jövőjét a családokra kell alapozni.

Brüsszelben a két nagy frakció, a szocialista és a liberális tömörülés üdvözölte a legfelsőbb bíróság döntését és felszólította Magyarországot, hogy vessen véget a menedékkérők megfélemlítésének, illetve a velük szembeni rossz bánásmódnak. Budapesten az Amnesty International úgy foglalt állást, hogy a határozat nagy megkönnyebbülést jelent a civil társadalom számára. Demeter Áron emlékeztetett arra, hogy a jogszabályt szándékosan igen homályosan fogalmazták meg és még jogászok sem tudták értelmezni.

Politico

Lehet, hogy Varsó élvezi az EU támogatását a Lukasenkóval kialakult viszályban, de ettől még az Európai Parlament nagy pártcsaládjai ellenzik, hogy Bizottság mindaddig rábólintson a gazdasági segélyprogram felhasználására benyújtott lengyel tervre, amíg Lengyelország nem tesz eleget a jogállami normáknak. A von der Leyennek küldött levél, amelyet a két szélsőjobbos frakciót leszámítva az öt nagy pártszövetség, tehát a konzervatívok, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a baloldaliak strasbourgi vezetője írt alá, kiemeli, hogy a lengyel kormány kétségbe vonja a közösségi jog elsőbbségét és megsérti a demokratikus játékszabályokat.

Ám ameddig ez így van, addig nem lehet arra számítani, hogy megbízhatóan teljesíti vállalt kötelezettségeit. Ez érvényes arra is, hogy az újjáépítési csomag végrehajtását jogi úton lehessen számon kérni. Csakhogy a lengyel igazságszolgáltatás már olyan helyzetbe került, hogy adott esetben nem lehet tisztességes és elfogulatlan tárgyalást remélni tőle. Ezért nem is tudná kikényszeríteni a pénzek elköltésének megváltoztatását, ha netán úgy hozza a sors.

Az üzenet elveti a Bizottság javaslatát, hogy a lengyel fél nyilatkozzon tisztességes szándékairól és akkor megkaphatja a mintegy 36 milliárd eurót. Az öt pártcsalád szerint itt olyan egyértelmű kötelezettségvállalásra van szükség, amelyből nem lehet kihátrálni. Az is hangsúlyozzák, hogy nem a lengyel népet kívánják megbüntetni. Céljuk a jogállam helyreállítása, miután annak állapota egyre csak romlik Lengyelországban.

Die Presse

A vendégkommentár úgy véli, hogy csupán illúzió a határok nélküli Európa, mert kerítések, falak és más fizikai akadályok nélkül nem lehet megvédeni az EU határait az elszánt migránsok rohamától. A szerző a lap korábbi munkatársa, aki jelenleg szabadúszó újságíró, örvendetesnek tartja, hogy már jelentkeznek az első eredmények, miután Lengyelország nem enged a fehérorosz diktátor zsarolásának. Több légitársaság is leállítja a menekültjáratokat, Irak pedig holnap hazaszállítja az első csoportot azok közül, akik abban a reményben érkeztek Minszkbe, hogy bejutnak az unióba.

Ám a válság még korántsem rendeződött. Az EU-ban általános a vélemény, hogy Lukasenko szándékosan idézett elő zűrzavart. Nem kevés politikus örül, hogy a lengyelek megvédik a szervezet külső határait, de csak kevesen mondanak köszönetet érte, illetve ígérnek támogatást. A hála nem politikai kategória és Lengyelországra, akárcsak Magyarországra, általában a gyanú árnyéka vetül.

A kérdés a hat éve parázsló vitában az, hogy megvédelmezze-e Európa a határait és megtiltsa-e a tömeges bevándorlást (Európa-erőd), vagy kívánatosnak számít-e a beözönlés más kulturkörökből, ideértve, hogy elosszák a tagok között az érkező tömeget (határok nélküli Európa).

Az első kategória hívei korlátozott migrációs politika mellett kardoskodnak, és azt sürgetik, hogy igazítsák hozzá a mai követelményekhez a Genfi Konvenciót. A másik tábor viszont úgy véli, hogy a szerződést kőbe vésték. Nyilvánosan persze csak kevesen támogatják a határok nélküli kontinenst, mert tisztában vannak vele, hogy a gondolat sehol sem élvez többséget. Viszont ha a menekült kimondja a varázsszót: „Menedék”, akkor azonnal tartózkodási engedélyt kap meghatározatlan időre és ellátásban részesül – adópénzekből.

A migránsok barátai hallani sem akarnak arról, hogy a kérelmeket 3. országokban, az EU-n kívül bírálják el, mint ahogy elutasítják a kerítéseket is. Noha anélkül nem lehet hatékonyan ellenőrizni, hogy kik jönnek. Úgy tűnik, az érkezők számára lehetővé kell tenni, hogy akadálytalanul besétálhassanak a zöld mezőn át az európai szociális paradicsomba.

LOPNAK ÉS LOPAKODNAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.17.


...a Fidesz már most készülődik a választási csalásra. A permanens tutulásukkal, ordenáré gyűlölködésükkel fedik el a mélyben csöndben és sunyiban zajló dolgokat, amelyek lehet, nagyobb jelentőségűek, min az arról szóló napi jelentések, hogy épp melyikük mennyit lopott. Azon dolgoznak csendben, hogy ez a számukra paradicsomi állapot továbbra is megmaradhasson, azaz, meg akarják nyerni a tavaszi választást. Mindenáron. Varga Judit minisztériumához tartozik egy törvénymódosítás is, amellyel megváltoztatták a lakóhely fogalmát, azaz nem kell ott élni, ahol az ember lakik, ergo, a lakcímhez kötött szavazással ott élnek vissza, ahol csak akarnak, és ez már elég nagy bajnak mutatkozik.

És a tavasz is messze van még, annyit és annyiszor lehet törvényt módosítani, ahányszor meg nem unják, hogy a számukra lehető legideálisabb helyzetet állítsák elő, és utána jöhetnek csak a nagyobb kurvaságok Mert ebben az országban már mindent lehet. Varga Judit minisztériuma az élő példa, ahogyan lopnak és lopakodnak, míg a miniszterasszony a jogállam fogalmának hiánya miatt visítozik boszorkányüldözést delirálva, és így telnek a napjaink. Hogy mi történt 2018-ban a szavazókörökben és a szerverrel, és mi fog 2022-ben, sajnálatos módon kevéssé múlik a szavazópolgárok buzgalmán, így ez a törvénymódosítás is figyelmeztetés az ellenzéknek, mire kell figyelni. Nem elég szépnek lenni, okosnak is muszáj.

KISZÁRADÓ OÁZISOK AZ AUTÓPÁLYÁK SIVATAGÁBAN - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.11.17.


Jóvó reveggevelt kivívávánovok! Evez ivitt ava Pevegavasuvus-biviztovos reveggevelivi hivírlevelüvünk.

Most pedig, hogy semlegesítettük az izraeli kémszoftvert, lássuk is, hogy mik voltak az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei.

De előtte: Sarkadi Zsolt kollégánk novelláskötettel jelentkezett.

A 4 legfontosabb cikkünk pedig: