2017. szeptember 28., csütörtök

LÉGY HÁLÁS A PÉNZÉRT ÉS SZAVAZZ, HÜLYEMAGYAR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2017.09.28.Az államtitkár arra bíztatta a határon túl élő magyarságot, vegyenek részt a jövő évi magyar országgyűlési választásokon, buzdítsák erre magyar állampolgársággal rendelkező családtagjaikat, ismerőseiket is – ez derült ki abból a miniszterelnökség által közreadott közleményből (ebben a cikkünkben olvasható a teljes szöveg), amelyben azzal verdeste a mellét a Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy hétfőn elkezdték postázni ama értesítőleveleket (ők ezt így csúfolják), amelyekben arról tájékoztatják a határon túli szülőket – akiknek gyermekei sikerrel pályáztak a Szülőföldön magyarul című programban -, hogy jön a pénz, tessék örülni, tessék hálásnak lenni!

Gyerekenként 22 400 forint egyszeri alkalommal folyósított oktatási, nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásról van szó, ami azon külhoni óvodai, általános, vagy középiskolai oktatásban résztvevő tanulókat illet meg, akik tanulmányaikat magyar nyelven végzik a szomszédos országokban. Miután az előző tanévben összesen 237 909 óvodás és iskoláskorú gyermek részesült támogatásban, ezután sem lesz ez másképp. A megfelelő miheztartás végett jó, ha mindenki tudja, és nem felejti el, amikor eljön a számonkérés ideje: 2010 óta a nemzeti magyar kormány kezét és lábát összetörve mindent megtesz azért, hogy a határon túlra szakadt szegény rokonokat mindenben támogassa.

És tényleg: jó hír lehet ez, hiszen mindössze 5, 3 milliárd forint választási alamizsnáról van szó. Igaz, hogy ebből már stadiont is lehet építeni az alkotmányos költségen innen és túl, sőt, egy Sorosba fulladt fél gyűlöletkampányt is le lehetne bonyolítani belőle, úgyhogy szégyellje magát, aki folyamatosan szóvá teszi ezeket a nevetséges tételeket.

Azt semmiképpen nem szeretném, ha elszabadulnának az indulatok (túl azon, hogy büdös román, nemzetellenes hazaáruló vagyok, mert ez már régen nem hat meg), de akkor is szóvá kell tennem újra ezt a mocskos tempót, ami Potápi Árpád János címzetes nemzetpolitikus levelét szétfeszíti.

Még ha Magyarországon lenne is valamiféle társadalmi konszenzus (nem, nincs ilyen, soha nem is volt, és minden bizonnyal ezután sem lesz) arra vonatkozóan, hogy a határon túli nemzetrészek támogatása a mindenkori kormányok kutyakötelessége, még ha ez a 22 400 forintos egyszeri támogatás ugyanúgy megilletné a magyarországi családok gyermekeit is, mint a határon túli magyarokat, akkor sem volna haszontalan végre minden érintettnek tudomásul vennie: a szavazatvásárlás, a határon túliak politikai bunkósbotként való ki- és felhasználásának ritka ocsmány módja ez is. Akkor is, ha a legtöbben nem veszik észre azt, amit a határokon átívelő manipuláció és a megtévesztő nemzeti-populista propaganda eltakar. Hogy tudniillik nem ingyér van ez a sok jótétemény, ezért márpedig szavazni illik, ezt várja el a magyar kormány. Nem azért építünk klientúrát a határon túl, mert szívünkön viseljük a sorsotokat, hanem mert minden más mellett ti vagytok örök hatalomban maradásunk eszközei...


MENNYIT BUKIK PÉCS A FIDESZES CSŐDÖN?

BERKECZ BALÁSZ BLOGJA
Szerző: BERKECZ BALÁZS
2017.09.28.


Ma tart rendkívüli közgyűlést Pécs bukott és illegitim városvezetése. Az alig 2 napja összehívott testület többek között a bőrklinika értékesítéséről is dönt, de milyen értéket nyúlna le az orbáni maffiaállam Pécs családi ezüstjéből?

Információim szerint 24 milliárdos mínuszt sikerült összehoznia minden idők leglúzerebb pécsi városvezetésének, az Orbán által mindig is madárnak nézett Páva Zsoltnak, a legbalekebb államtitkárnak, Hoppál Péternek, és Bánki Erik táskahordozójából alpolgármesterré, majd országgyűlési képviselővé és illegitim tanácselnökké avanzsált Csizi Péternek. Páva ebből a mínuszból 5 milliárdot vallott be néhány hete, majd a közelmúltban potom 50%-al megugrott a beismert hiány összege, amikor Csizi 7,5 milliárdról kezdett beszélni.

Ha elhinnénk, hogy Csizi ezúttal igazat mondott, akkor azt kellene gondolnunk, hogy 7,5 milliárd értékben vinne a pécsi családi ezüstből a jóságos atyuska szerepében tetszelgő Orbán-kormány, aki a Szabad Pécs szerint lenyúlná a két legjobban működő, nyereséget termelő, és így valós piaci értékkel rendelkező városi céget, a pécsi távhőszolgáltatót, vagyis a PÉTÁV Kft.-t, illetve a pécsi víziközmű-szolgáltatót, a Tettye Forrásház Zrt.-t is. A nagy rezsihazugság kormány ezeket vélhetően a nemzeti közműholdingba, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-be tolná be. A PÉTÁV nagyságrendileg és alsóhangon 6,1 milliárd, míg a Tettye Forrásház 4,6 milliárd forintot ér.

A másik einstandolandó tétel, amelyről már többször írt a sajtó a Pécs–Pogány repülőtér lehet. Ennek értékét a pécsi önkormányzat tavasszal 2,8 milliárdos értéken állította be a költségvetésében.

Sőt, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy mindezeken túl egy komolyabb, jelenleg még a pécsi önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokból álló csomag is állami kézbe vándorolhat át...

Vagyis Pécs megpávásodott önkormányzata a Zsolnay után elveszítheti minden vagyoni tartalékát, amelyek értéke alsó hangon is 13,5 milliárd forint lehet, szemben a Csizi által bevallott 7,5 milliárdos hiánnyal...

SZEMÉRMETES KITARTOTTAK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.09.28.


A derék és kevésbé derék kormánypárti képviselők igazán beszuszakolhattak volna már valahova egy olyasféle törvénycikkelyt, miszerint ha valami pernahajder kérdésekkel zaklatja őket vagy szimpatizánsaikat, arra elegendő legyen az a válasz, hogy:

– Csak azér', mer', hogy csak! Pontosabban mondva, vagyis. Izé! Menjenek már innen másfelé tájékozódni!

Ebből végre mindenki számára világossá válna az, hogy senkinek semmi köze sincs azokhoz a dolgokhoz, amelyek közpénzekkel, vagyonosodásokkal, monopóliumokkal, diszkrét harácsolással, meg ezekhez hasonló intim dolgokkal kapcsolatosak. Arra is gondosan ügyelni kellene, hogy az említett honanyáknak és honatyáknak, valamint hűséges elvbarátaiknak az időjárással kapcsolatban minden nap legyen egyéni, de egységes, központi véleményük. Amolyan határozott és világos ideológia mentén húzódó. Vagy sötét, ha éppen úgy alakul a nemzetközi helyzet, és a migránsok elkezdik befelé hordani a hótorlaszokat a lezárt határszakaszokon keresztül.

Ha valahol akadna valami ilyesféle regula, abban az esetben nem kellene magyarázatot adni olyan arcátlanságokra, mint például arra, hogy a Médiatanács mi a fenének ad oda mindent Andy Vajnának, amire őméltósága enyhén ráutaló magatartást tesz.

Ez, a kormány által összetákolt, igencsak szemérmes államvédelmi hatóság pofátlanul ezt írta magáról a honlapján:

A Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt, és egyúttal korrekt szakmai partnere legyen a piaci szereplőknek, szakmai szervezeteknek.”

Miről beszél ez az „ember”? Illetve a fenti mondatok vajon mire vonatkoznak? Vagy tán csak úgy kibiggyesztették maguknak, mint az úttörők tizenkét pontját? Ez a jóravaló testület a valóságban kitől és mitől független? A BBC-től? A Botswanai Állami Közlekedési Felügyelettől? A Canterbury érsekségtől? Oscar Wilde összegyűjtött elbeszéléseitől? Milyen pénzekből tengetik példamutató életüket? Csak azér', mer', hogy csak!

Mindenki előtt egészen világos, de büszkén letagadott tény az, hogy ki finanszírozza a leginkább közutálatnak örvendő állami szervezetet, a CÖF-öt. Minden jel szerint vagy a Bill & Melinda Gates Foundation, vagy a FIDESZ. Minek ilyen hiábavalóságokra elpazarolni az adófizetők pénzét, azaz az önkéntes felajánlókét? Csak azér', mer', hogy csak!
...

5 MILLIÓS HITELBŐL 33 LETT! KITETTÉK A CSALÁDOT A LAKÁSUKBÓL


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.09.28.


Kilakoltatás lett a vége egy ötmilliós lakáshitel-tartozásnak, amit a végére 33 milliósra duzzasztottak. Így nem hagynak senkit az út szélén. Az N1TV riportjában látható, hogy a kilakoltatás jelentős rendőri erőkkel történt, így a civilek nem tudták megakadályozni a kőbányai kipakolást.

ENNYI ERŐVEL AKÁR EL IS ÉGETHETNÉNK A PÉNZT

INDAVIDEÓ
Szerző: INDEX VIDEÓ
2017.09.26.


Itt a legújabb állami pénzszórás: a tatabányai sportcsarnok, ahol 3000 székre költünk el 15,2 milliárdot. Hogy ez sok pénz? Nem is hinné, mennyire!

Frissítés:

Páran jelezték, hogy a tatabányai sportcsarnok 6000 főre is bővíthető. Ezek azonban ilyenkor ideiglenes férőhelyek, és pl. csak egy koncertre turbózható fel így a csarnok - ahogy több másik, a videóban szereplő sportlétesítmény is csak hasonló rendezvényekre bővíthető. De mivel ezek az épületek elsősorban a sportot szolgálják ki, mi mindenhol a sportesemények férőhelyeivel számoltunk.

POSVÁNY

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.09.28.


...Aki akarta, tudta rólam, hogy undorodom a politikusoktól. Nem volt nehéz tudni, elmondtam sokszor, ki is rúgtak érte mindegyik kurzusban. Azt is lehetett tudni, hogy nincsenek pártpreferenciáim, legföljebb az undortáblázatomon vannak szintbeli különbségek. Ennélfogva biztosan lehetett volna számítani arra, hogy a hangfelvétel meghallgatása után bekéretem a Rádió két legjobb riporterét, előkerítem Gyurcsányt és a teljes hangfelvételt az öszödi mittudomén miről, aztán a rendes adásmenetet megszakítva eleresztem a rendszerváltás utáni legvagányabb politikai műsort.

Győrffy Miklósnak, Szénási Sándornak, Rangos Katinak, Szilágyi Jánosnak nélkülem is lett volna annyi esze, hogy ott és akkor rögtön kipréselje Gyurcsányból, ki lophatta el és vágatta meg a felvételt, de ha nem, én bizonyosan közbeavatkoztam volna. Egy jó riporternek sokféle módszere van arra, hogy neveket kapjon. Mi marad? Az például, hogy az azóta nyíltan fidesznyikké váló akkori legfőbb tisztségviselő vagy bejön vagy nem, egyik jobb, mint a másik, mert a helyzet csirájában fojtja meg a karaktergyilkosság lehetőségét. A sok kis ócska nyavalyás napvilágra kerül és eltakarodik, a többi kis ócska nyavalyás meg kénytelen beállni az egyetlen ember mögé, aki a magyar történelem ezer éve során először és máig egyedül ki merte mondani, hogy hazudtunk. Nem ő hazudott egyedül, hanem mindannyian, ők is, mi is. A többi, a legférgesebbjétől megszabadított ócska nyavalyás kénytelen lett volna véget vetni a hazudozásnak, nem egy politikailag megroggyantott ember kezdi rendbe tenni a gazdaságot a vizitdíjjal és az egyetemi tandíjjal meg egyebekkel, hanem egy normális, a párttársaival egyetértésben működő miniszterelnök. És akkor nem elsöprő fideszgyőzelem nincs, hanem semmilyen... És akkor majd jöttek volna más ócska kis nyomorultak, és megpróbálták volna tönkretenni az embert, aki véget akart vetni a sok évszázados, kóros hazudozásnak, melldöngetésnek, öncsalásnak. Mert annak természetesen nem lehet véget vetni... Jó, tudom, persze, hogy tudom.
Ez Gyurcsány tragikai vétsége. Az egyetlen emberé, aki ezt a tömeggyilkos gazembert, ezt a büdösbunkó parasztlumpenprolit el tudná takarítani. Dőljenek hátra, törődjenek bele, a primitív gyűlöletrakás marad, mert a színpadon játszó szereplők azt akarják játszani, hogy Gyurcsány a gazember.
Ha megkérdeznék őket egyenként és egyszerre, nyílt színen, ha valakinek egyszer volna annyi esze, hogy összehozza a jelen sokféle ócska nyomorultját, mondanák már meg, miért is Gyurcsány a gazember, mit tett, amiért a személye elfogadhatatlan, vajon mit mondanának?
Ha én kérdezhetnék, ha a régi, élőadásbeli gyakorlatomat még föl tudnám éleszteni, ami arról szólt, hogy nincs mellébeszélés, a valóságnak megfelelő választ akarom hallani, akkor mi lenne az?
A válasz nyilvánvaló: ki akart minket húzni a megszokott posványból, azt akarta, hogy nézzünk végre szembe magunkkal. Azt akarta, hogy hagyjuk abba a hazudozást.
Hááát. Ez tényleg megbocsáthatatlan.

A NÉMET VÁLASZTÁSRÓL MÁSKÉPP: NEM DŐLT ORBÁN DOMINÓJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.28....Trump esetéből megértették azt is, hogy nem az “elit” elleni lázadásról van szó, és nem is a liberalizmus csődjéről és kifulladásáról, hanem az orosz propaganda, az orosz beavatkozás, és az titkosszolgálat következményeiről. Lehullott a lepel, s kiderült, hogy az egész mögött a Kreml áll, Putyin pusztítja a szabad világot, s ebből nem kértek. Így Trump szörnyűséges néhány hónapja után megfordult a hangulat és az esély. Helyreállt az értékrend.

Merkel győzelmét ebben az összefüggésben kell látni, és értékelni. A szélsőjobb annyira visszaesett, hogy Párizsban a világ egyik legnagyszerűbb liberálisa került hatalomra, aki nagyon jó tervekkel át akarja alakítani az EU-t, és véget akar vetni a Merkel-féle gyenge, határozatlan, stagnálás időszakának. Ebből a szempontból ígéretes volt, hogy esetleg nem is Merkel, hanem a szocialista Schultz nyer, aki ehhez sokkal jobb partner lett volna, és az Orbán-féle pávatánchoz viszont nem partner.

Sajnos, Schulz személyében nem volt elég erős versenytársa Merkelnek, ezért a haladóbb program alulmaradt vele együtt. A német szélsőjobb bekerülése a parlamentbe, így is elég súlyos fejlemény, de nem csoda a világ egyik legnagyobb menekültválsága után. A világ azonban nem omlott össze, nem került szélsőséges fasioszta bűnözők kezébe, remélhetően megússza egyelőre a polgárháborúkat, háborúkat, világháborút, ami elkerülhetetlen lenne az illiberális diktatúrák esetében.

Merkel győzelme már az új helyzet figyelembe vételével csalódás, mert Orbánnak maradt védelmezője, akinek a szoknyája mögé bújjon. De önmagában a győzelme a demokrácia és a liberalizmus győzelme a putyinista, orbánista fasiszta illiberálisok fölött. S ez a győzelem egyértelmű és elsöprő, amire egy éve nem mert volna fogadni senki. Még akkor is, ha ez a korábbi eredményeket alulmúlja. A legfontosabb, hogy Orbán és fasiszta ideológiája megy a levesbe, Európában nem ő lett a főirány, és a perifériára sodródott. S ez a legjobb hír. Nem mintha a magyarokon ez segítene
.

ITT OLVASHATÓ

AZ ELSŐ IDEI NEMZETI KONZULTÁCIÓT 7,2 MILLIÁRD FORINTÉRT REKLÁMOZTA A KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.09.28.


Vaskos költségtérítésért, ráadásul szinte olvashatatlanná homályosított, optikai karakterfelismerő programmal nem digitalizálható dokumentumok formájában volt csak hajlandó kiadni a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mekkora összeget és milyen cégeknél költött az adófizetők pénzéből az “Állítsuk meg Brüsszelt” és a “Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” üzenetű kormányzati reklámkampányokra. Munkatársunk sziszifuszi munkával összesítette az adatokat: az áprilistól a júliusi vizes vb-ig tartó kampány során összesen 7,2 milliárd forintot költöttek. A Mészáros Lőrinchez került Mediaworksnek 2 milliárd, Tombor András médiacégének 860 millió, Andy Vajna tévéjének és rádiójának összesen 510 millió, Habony Árpád lapjainak 260 millió forint jutott az első idei nemzeti konzultáció reklámbüdzséjéből, de több mint 100 millió forintot költöttek a Népszavánál és az ATV-nél is.

Júniusban beszámoltunk róla, hogy a kormány csak áprilisban nettó 4,2 milliárd forintot költött az “Állítsuk meg Brüsszelt!” üzenetű reklámkampányra, amely elvileg a nemzeti konzultációról szólt, gyakorlatilag viszont a bevándorlók ellen hergelte a lakosságot.

Azóta két újabb adatigényléssel megkaptuk a propagandahadjáratot vezérlő Miniszterelnöki Kabinetirodától a vizes vb-ig tartó kampány teljes költségének listáját, és annak részletezését, hogy melyik újság, tv, rádió, közterületi hirdetésekkel foglalkozó cég mennyit kapott a reklámokért.

Az áprilisi 4,24 milliárd forintot a konzultáció hosszabbításában, május végén megtoldották 800 millióval, júniusban és júliusban pedig összesen 2,16 milliárdot költöttek az eredménykommunikációnak hívott sorosozós plakátokra és hirdetésekre, vagyis a kampány összköltsége nettó 7,2 milliárd forint volt...

A TÖKÉLETLEN KATONA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.28.


A jelek árulkodók: jó ideje már nemcsak vitatkozni fél, de beszélgetni sem mer „idegennel". Évek óta csak a mikrofonállványoknak nyilatkozik, normális újságírót nem engednek a közelébe.

Egy megbetegített ország feje. A Nemzet Betege.

Hívei nem merik látni leépülését. Ha elhinnék, amit látnak, az az ő vereségük lenne. Ezért számukra még mindig az, aki talán soha nem is volt: bátor, becsületes, puritán. Olyan, mint mi, csak még olyanabb.

A házi pálinka legyen házi pálinka, a stadion legyen stadion.

Vannak kultúrák, nevezzük ezeket diktatúrának, ahol a megegyezésre való hajlam, az engedékenység a gyengeség jele.

Aki pedig gyenge, azt eltiporják. Nem csupán az ellenfeleitől kell tartania, a sajátjaitól még inkább. Ha a falka vezére meggyengül, nem tud már több zsákmányt szerezni a csapatnak, akkor félreállítják.

Jó esetben kiközösítik maguk közül, boldoguljon, ha tud. Persze, nem tud, egyedül, segítők nélkül a megsemmisülés vár rá.

Durvább esetben rárohannak és széttépik. Nem csak hogy nincs rá szükség, de árt is a többieknek. Félelmetes, pusztító betegséget terjeszt – az erősek világában a gyengeség a leggyilkosabb kór.

Ezt a falka nem engedheti meg magának, az élet törvénye, hogy enniük kell. Ma többet, mint tegnap...

NEM AKARTUNK KISKAPUT HAGYNI A VISSZAFORDULÁDSHOZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.28.


Igazi sikersztori a mai, és nagyon sokat megértet abból, miért mennek külföldre azok, akik így döntenek. Igaz ez a magyarországi, és aztán az angliai részre is. A poszt legfontosabb mondata azonban így szól: „Minden visszajelzésből érzem, hogy becsülnek és szeretnek.” Márpedig ez ér annyit, ha nem többet, mint az anyagiak...

„Rendszeresen olvasom a Határátkelő leveleit és megérett bennem, hogy a magam/ magunk történetét is leírjam. Rám a rabszolgasors kivételével minden otthoni megbélyegzés igaz. Kalandvágy, gazdasági menekült, nyugodt életre vágyó polgár.

Milyen lenne az élet máshol?


Kezdem a nagyon távoli múltból. Gimnazista korom óta utazgattam széles e nagyvilágban. Minden egyes hazatérés Magyarországra boldogsággal töltött el, de minden utam ugyanakkor mély nyomokat hagyott bennem. Felfedeztem a másság szépségét és távoli népek kultúráját.

Gyakran megfordult a fejemben, milyen lenne az élet máshol. Izgatott a beilleszkedés gondolata, az új ízek, illatok, más tájak varázsa. Motoszkált bennem, hogy nyugdíjas éveimet máshol kellene leélnem.

Nem létezik, hogy csak ennyit szánt volna nekem az élet, hogy egy országban éljem le az életem. Ezzel túl sok mindentől fosztanám meg magam..."

EGY ARANYHAL EMLÉKEI

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.09.28.


...Az eredeti írásban van egy olyan mondat, miszerint „In 2015, more than a million migrants and asylum seekers entered Europe via the Mediterranean and the Balkans.” Vagyis: „2015-ben több, mint egymillió migráns és menedékkérő érkezett Európába a Földközi-tengeren és a Balkánon keresztül”. Ami igaz is, csakhogy ez a mondat múlt időben van, kedves uraim, nem jövő időben! Ez egy múltbéli eseményt említ, nem a jövőre nézve tesz javaslatokat! Azért nem ártana legalább kicsit megtanulni angolul, miniszterelnök úr, ilyen nagy fiú, és még mindig keveri a múltat a jövővel, ráadásul nem csak ebben az esetben… hát hiába tanult Oxfordban? Vagy azokat a tanulmányokat pont ebben az esetben ne is emlegessük?

A kilencmillió forintot hiába is keresem, legfeljebb a költségvetési részből lehetne valahogy levezetni, osztással-szorzással, viszont az épp nem a menekülők segélyezéséről szól, hanem a válság kezelésének költségeiről. Egy szó nincs benne enyhébb büntetésekről, egyáltalán a nemzeti konzultáció többi szamárságairól sem.

Nincs, nem erről szól.

Akkor tehát nem is ez lenne a Soros-terv?

De igen, mondja a kormány, és nekem is gyanús, hogy erre a cikkre akarják ráhúzni a „terv” meghatározást, mert ahogy ennek is hét pontja van, úgy a konzultációs kérdéscsoportnak is, csak éppen az egyiknek az égegyadta világon semmi köze nincs a másikhoz.

Mármost akkor ez azt jelenti, hogy nekünk rém- és tündérmesékről kéne konzultálni.

Az egy dolog, hogy a kormány az összes tagjával egyetemben nem tud angolul, már amikor nem akar, mert ha kell, akkor igenis tud – de miért gondolják azt, hogy mi sem tudunk? Aki bolond, az konzultáljon szemenszedett valótlanságokról, akinek van egy szikrányi ép esze, vissza ne küldje a paksamétát.

No, akkor ugye én itt és most bebizonyítottam, mit hazudik a kormány, miben hazudik és milyen mértékben teszi. Tetszik tudni, mi lesz ennek a következménye?

Eltalálták: a világon semmi.

Aki kedveli a kormányt, gondolkodás nélkül fog ikszelni, aki nem kedveli, gondolkodás nélkül dobja majd ki a borítékot, és aztán ezek az emberek néha ölre mennek egymással. De ehhez már semmi köze Soros György nem létező tervének.

A Soros-konzultáció nem Sorosról szól, nem is valamiféle tervről, hanem egy pozitív viselkedés-lélektani megerősítést csikar ki a kormány híveiből, újabb hűségesküt, amiről azt hiszik, valaki, valahol név szerint feljegyzi nekik, és remélik, hogy tesz majd az aktájuk margójára egy piros pontot. Azt is hiszik, hogy ha válaszolnak a konzultációs kérdésekre, akkor egy esetleges népszavazáson is kötelező lesz részt venniük, mert ha nem, számon kérik rajtuk.

Kérem szépen: senki nem jegyez fel semmit. A kormánypárti szavazók nagyjából alig kevésbé vannak letojva kormányunk részéről, mint az ellenzékiek. Árnyalatnyi különbséget látok csak. Nem érzelmi alapon kéne válaszolni vagy kihajítani a levelet, hanem tájékozódni kéne előbb a kérdésben, eredeti forrásokból, ha lehet, többől is – de ez reménytelen.

Itt a tények meg kell hátráljanak az indulatok előtt.

Itt egy alig több, mint egy évvel megjelent, a magyar sajtóban bőséggel elemzett, közismert és bárki által elérhető cikkről azt lehet állítani, hogy terv.

Itt, kérem, a lócitrom is francia krémes. Vagy fordítva, ahogy tetszenek parancsolni.

Itt minden érzelmi alapon dől el, és aki még gondolkodik, az is lassan belehülyül az össztársadalmi hisztériába.

Ahogy én is. Leírtam a fentieket, annak dacára, hogy tudom: a világon semmit sem fogok velük megváltoztatni, minden megy a maga kihisztizett útján, legfeljebb engem fog majd pár marha cseszegetni egy darabig.

Most mondják meg: nem vagyok én hülye?

Dehogynem.

Csak nem akkora, amekkorának néznek.

MÉG VAN IDŐ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.27.


Mondá a szocialista ász, márpedig ő egy piros ász, az pedig üt mindent...
Botka szerint még van idő stratégiát váltani.
Természetesen nem neki, hanem mindenki másnak.
Anyukám, hukkk, hozd a lavórt, hányni fogok!
Hukkk, mégse hozd, stratégiát váltottam, beszartam!
A nagy arc felettébb indokolt is, hiszen a Medián szerint tíz százalék alá merült a támogatottságuk - a biztos szavazók körében.
Hogy miért kell megvárni, míg az egész szocialista elnökségnek keszonbetegsége lesz, azt nem tudom, de azt már biztosan, hogy erre a szerepre Botka éppen annyira alkalmas, mint Bessenyei lett volna Ophelia szerepére a Hamletben.
Talán durva a véleményem, de Botka buta, vagy korrupt.
Mással nem lehet magyarázni tevékenységét, ehhez még társul előnytelen személyisége, gőgöt és pökhendiséget sugárzó magatartása, és bár nagy kedvem lenne egy-két érzékletes hasonlattal méltatni személyiségét, de hadd ne tegyem...

Azt mondta, hogy van még idő stratégiát váltani, és ezt akkor mondta, mikor már gatyát váltani sincs idő, mintha a pilóta a dugóhúzóban a föld felé zuhanó gépben tájékoztatná a kedves utasokat, hogy van még idő az italokat felszolgálni.
Van hát, idő az mindig van, csak nem biztos, hogy nekünk dolgozik.
Persze a többiek se jobbak, a DK ül a folyó partján és várja, hogy az MSZP tetemét előtte vigye a víz, és azt gondolja, hogy a szavazóbázist majd megörökli, mint Juliska a nagymama vibrátorát.
Csak hát ez tévedés, a kiábrándult választó vagy elsétál a politikai paletta másik végére, vagy otthon marad.
A Harmadik Lóhús pedig ül az erdőben, reszelgeti a körmöcskéjét és hülyeségeket beszél.
Nyuszika ül az erdőben, reszelgeti a körmöcskéjét.
Kérdi tőle a róka: mit csinálsz Nyuszika?
Hát hegyezem a körmöcskémet, és jaj a farkasnak, ha erre jön!
Arra megy a farkas: mit csinálsz Nyuszika?
Hááát - csak ülök itt, reszelgetem a körmöcskémet és beszélek hülyeségeket...
Akinek itt stratégiát kellene váltani, az elsősorban az MSZP, ennek első lépéseként el kellene hajtania Botkát, aki többet vitt, mint hozott.
Utána lehetne gondolkodni azon, hogy ki lenne még képes arcot adni a lepukkant pártnak.
Ha megvan a jelölt, akkor neki kellene látni egy választási párt gründolásának, az alapítás dicsőségét át lehetne engedni valamelyik civil szervezetnek, azonnal nevesíteni kellene a miniszterelnök-jelöltet, aki nem lehetne egyik párt prominens politikusa sem...

SZAVAZZ NYUGDÍJAS!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2017.09.28.


Egyes politikusi nyilatkozatokkal ellentétben, nem valószínű, hogy a nyugdíjasok fogják hatalomban tartani a Fideszt. Miért nem a pedagógusok, az oktatók, az orvosok a gyanúsak?

A nyugdíjasok pártszimpátiája nem változik meg attól, hogy kikerülnek a munkahelyükről. Az említett foglalkozást űzök közül viszont sokan erre a hatalomra szavaztak. Ki tudja, megrengeti-e hitüket az államosítás okozta káosz, a forráshiány, a beígértnél jóval alacsonyabb béremelés? Az bizonyos, hogy közülük sokan, akik úgy érezték, ez az ország nem igazán élhető, máshol keresnek boldogulást. Aki pedig kitette innen a lábát, az ritkán áldoz arra, hogy szavazni menjen, akarva, akaratlanul segítve távolmaradásával a hatalomban lévőket.

Visszatérve a nyugdíjasokhoz, ők valóban sokan vannak. Azonban nem alkotnak eszmei közösséget. Sorsuk annyiban közös, hogy a választásokig a kutyának sem hiányoznak, s túlnyomó többségük nem érdeklődik a tőzsdei árfolyamok iránt. Vannak nagyon szegény nyugdíjasok. Az ő helyzetükön segíteni kell. 2008. január elseje óta az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 28 500 forint. Miután az 1997-ben kiadott, e kérdést szabályozó kormányrendeletben ez az összeg 13 700 forint volt, ki lehet jelenteni, minden érintett miniszterelnök és minden érintett miniszter sáros ebben az ügyben, így egyetemleges a felelősségük azért, hogy több mint hetvenezren “élnek” hazánkban 50 000 forintnál kevesebb nyugdíjból, s ezek között több ezren vannak, akik a minimumot kapják. A nyugdíjas szegénységet (is) fel kell számolni! A nyugdíjak értékét meg kell őrizni! Aki ennél többet ígér, az felelőtlen! Arra nem érdemes szavazni! A nyugdíjak értékállóságát az euró bevezetése garantálja. Nem mindegy azonban, hogy az átszámítás milyen árfolyamon történik. Érdemes arra szavazni, aki vállalja a közös valuta minél gyorsabb bevezetését, a lehető legkedvezőbb árfolyamon!

A friss nyugdíjasok többsége biztosan nem támogatja a Fideszt. Sokuknak ugyanis esze ágában sem volt nyugdíjba menni. Nemcsak a politikai okokból leszállított foglalkoztatási korhatár alapján elküldött bírókra kell gondolni. Ez a hatalom elrendelte, hogy a közszférában nem dolgozhat tovább, aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot. Egészen pontosan: az dolgozhat tovább, aki erre engedélyt kér a miniszterelnöktől, és az kegyet gyakorolva megadja azt. Kell az engedély akkor is, ha az érintett tesz szívességet a munkáltatójának, mivel nincs, aki a helyébe lépjen. Ez a helyzet a köznevelésben is, ahol – cáfolva, hogy vonzó az előmeneteli rendszer – szinte minden kieső pedagógus helye üres marad. Egy jogszabálynak nem minősülő kormányhatározat alapján az állami munkáltató engedély nélkül akkor sem foglalkoztathatja a nyugdíjast, ha pedagógus hiányában órák maradnak el. Más kérdés, megéri-e tovább húzni az igát? A közszférában bevezették a kettős javadalmazás tilalmát. A közalkalmazott, a köztisztviselő az illetménye mellett nem jogosult nyugdíjra. [Nem vonatkozik ez a tilalom az országgyűlési képviselőkre és a polgármesterekre. Ők felvehetik a fizetésüket és a nyugdíjukat is.] Akinek e rendelkezések bevezetése előtt megállapították és folyósították a nyugdíját, le kellett mondania róla, ha maradni akart. Amikor újra nyugdíjas lesz, nem kérheti nyugdíja ismételt megállapítását. A ledolgozott idő nem számít szolgálati időnek, bár a nyugdíjjárulékot levonják, a nyugdíj folyósítását szüneteltetik. Ennek a helyzetnek az orvoslása jogos igény. Érdemes arra szavazni, aki vállalja, hogy a munkáltatóra bízza foglalkoztat-e nyugdíjast, aki vállalja, hogy – visszamenőleges hatállyal – megszünteti a kettős javadalmazás tilalmát...

POLT SOK(K) MÁR A FOLT!

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.09.28.


Több emberrel néztem szembe életem során, mint ahánnyal a nagy átlag. Nem kunszt, korom miatt sem, aktív dolgozó időszakomban pedig más dolgom sem volt. Jól ismerem tehát ennek a jelenlegi legfőbb ügyésznek a tekintetét is. Úgy néz, mintha lenne takargatni valója, valami zavarná, olyasmi, amiről nem beszélhet, amit muszáj titkolnia. Mintha valami rejtegetni valója lenne, ami foltot ejtett becsületén. Nem csodálkozom ezen, ha csak a legutóbbi kémperes felmentő ítéletre gondolok. Az általa vezetett, irányított és dirigált ügyészég megint felsült!

Folt esett tehát a minap az évtizedes kémügyön is. Emlékeznek még arra a háttérre, amit az NBH-t 2007-től 2009-ig vezető Laborc Sándor egyik, a Magyar Narancsnak adott interjúja árult el? Tanulságos ebben az ügyészséget érintő rész. Mert bizony Polt nem azért ül ott abban a székben, hogy a törvényességi felügyelet gyakorlatát politikai elfogultsággal igazgassa! De azért sem, hogy egy belügyi államtitkár ügyészségi fogalmazóként tengődő gyermekét – kivételezve – soron kívül ügyésszé nevezze ki. Ne hajtogassa állandóan, hogy minden törvényesen, az előírásoknak megfelelően zajlik az ügyészségen, amikor vádemelési javaslatok sorát kell módosítani, vagy akár a vádat ejteni. Mindezek cáfolják az általa mondottakat.

Pihentetőül megjegyzem – mint közismert –, hogy a Hunvald-ügy is az ügyészség szempontjából csúfos véget ért. A zuglói és erzsébetvárosi megbízási szerződések ügyében bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette a bíróság Hunvald György volt VII. kerületi polgármestert és társait a hűtlen kezelés vádja alól. A Fővárosi Törvényszék minden vádlottat felmentett. A másodfok ítélete szerint nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, sem a tanácsadói szerződések konkrét összege, sem az azokkal szemben álló teljesítmény nem volt kifogásolható. Az ítélet jogerős lett, fellebbezésnek helye nincs. A többi ügyet már meg sem említem...

ITT OLVASHATÓ

"KÓLAGYÁR" A CEKENDEN: A MAGYAR ÁLLAM CÉGE SZENNYEZ SZÉKELYFÖLDÖN

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: LUKÁCS CSABA - SIPOS ZOLTÁN
2017.09.28. 


Súlyos környezetvédelmi katasztrófával fenyegeti Székelyföldet egy magyar állami tulajdonban lévő vállalkozás profitéhsége. A cekendi hulladéktározóból többször kiszabadult az úgynevezett csurgalék – nyár közepén például derékmagasságig tört fel a székelyudvarhelyi kanálisokból. A hulladékos cég ugyanis fél Romániából befogadja a szemetet, annak ellenére, hogy a város azért adott területet neki, hogy a környező települések szemételhelyezési gondját hossző időre megoldják. Nyegle menedzser, hallgatásba burkolózó magyar állami cégközpont, tulajdonosként érintett politikus és egy város, ahol nem akarnak bajt a Fidesznek – riport a nemzetpolitika vadhajtásairól.

Csurgalék – kétségkívül ez az év szava Székelyduvarhelyen, pedig év elején azt sem tudták a helyiek, hogy mit jelent. Egyébként a szemétlerakó alján keletkező szennyvizet takarja – lehet mérgező is, ha a szemétben például nehézfémek vagy toxikus anyagok voltak. Jellemzően sötét színű, roppant büdös folyadék.

A történet egyébként tizenkét éve kezdődött, amikor az akkori polgármester, Szász Jenő (aki ma már a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet – továbbiakban NSKI – vezetője) a település nevében megegyezett egy helyi szemétszállítási céggel, hogy a város átad saját területéből csaknem húsz hektárt 49 évre a vállalkozásnak, hogy az EU-konform hulladéklerakót építsen a Cekend-tetőn. A szerződéskor aláírt dokumentumokban világosan benne van: regionális szemétről van szó, és nevesítik benne azokat a Hargita megyei településeket is, amelyeket a cégnek ki kell szolgálnia. Azt is kikötötték, hogy az üzleti forgalom minimum egy százaléka Székelyudvarhely városát illeti.

A tározó megépült, a vállalkozás azóta többször tulajdonost váltott. Három éve egy osztrák multitól vásárolta meg a magyar állam. Igaz, nem ez volt a cél: az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. az AVE Magyarország KFT-t vette meg 2014 májusában, de a csomagban benne volt két székelyföldi vállalkozás is, köztük a cekendi telepet működtető RDE Harghita SRL...

LINCSELÉSRE KÉSZEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ACZÉL GÁBOR
2017.09.27.


Ha ez a mi kis nációnk nem szokhatott volna hozzá a szégyenkezéshez, roppantmód szégyenkezhetne ezután a honi nácizmus terjedése okán. Azért fogant meg bennem a fenti gondolat, mert olvastam az őcsényi panzióban megszállt menekültek befogadása elleni, a polgármester által felkorbácsolt gyűlködő indulat részeredményéről közzé tett sorokat.

Hogy tudniillik még nem lincseltek, csupán kipukkasztották a panziótulajdonos autója kerekeinek gumiját. De vajon honnan való a gondolatból formált mondatom első fele, amit bizonyosan loptam.

És talán érdekes is, ahogy a nyomára jutottam.

Legelőbb Jókai jutott eszembe, meg a nagyapámtól örökölt száz kötete, amelyekből a regényolvasást megtanultam.

Aztán a Feszty-villa, ami itt van a szomszéd sarkon, a Bajza utcában, ahol Jókai Mór idős korában lakott, mert Feszty Árpád felesége az ő fogadott lánya volt, ő meg a felesége, Laborfalvi Róza halála után Fesztyékhez költözött.

Itt tartottam, amikor felötlött bennem Ady.

Igen ő, aki tán egyedüliként állt ki Jókai mellett, amikor nemcsak Fesztyék haragudtak meg rá, amiért megfosztotta őket a remélt örökségtől, hanem megharagudott rá az utca népe, s olvasói is letették a könyveit, a könyvárusoknál a Jókai-kötetek remitendája nőtt, amiért a nemzet írófejedelme egy zsidó szatócs fiatal lányával bujálkodott, s akit merészelt elvenni feleségül...

ATOMLOG: PAKSI SZÁLAK LÉVAI ANIKÓ CSALÁDJÁHOZ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg
2017.09.27.


Újabb paksi ingatlanforgalmazó céget alapított az az üzleti kör, amely több ponton is kapcsolódik Orbán Viktor kormányfő feleségének családjához.

Az Atomlog Kft. székhelye ugyanaz a paksi cím, ahol a Gesztenyés lakóparkot építő EPI Első Paksi Ingatlanfejlesztő Kft. is található. Pakson már most is nagy a kereslet az ingatlanok iránt.

Az Atomlognak több tulajdonosa is van, közük egyharmad-egyharmad arányban az Amalfi Hungária Kft., valamint a budapesti Thales Procurator Vagyonkezelő Kft. (Az Amalfi most nyerte el a paksi városközpont köztereinek felújítását 89 millió forintért.) Ugyanez a kör ugyanezen a címen hozta létre egy évvel ezelőtt az Atompark Kft.-t, szintén ingatlanforgalmazásra.

A Gesztenyés lakópark ingatlanjait Budapestről értékesítik, abból a Centrál-Ing Ingatlanirodából, amelynek cégcsoportjában Lévai Anikó testvérének, Gizellának az élettársa, Ökrös Imre is tulajdonos.

UTOLÉRNI ÉS TÚLSZÁRNYALNI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA 
- SZABADPOLC
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2017.09.22.


2030-ra Magyarország lehagyja Ausztriát, mondta Orbán a velencei Fidesz-frak­cióülésen, legalábbis azon Fidesz-képviselők szerint, akik az örömhírek kiszivá­rogtatására vonatkozólag kaptak a felsőbbségtől fontos megbízatást. Természete­sen a kihelyezett frakcióülés szigorúan bizalmas tanácskozás volt, ám a miniszter­elnök csupa szívderítő információt osztott meg az egybegyűltekkel, és nyilván fon­tosnak látta, hogy ezekről a magyar emberek is értesüljenek. Mindenekelőtt arról, hogy valamikor 2030 körül elhúzunk Ausztria mellett, politikai terminológiával élve utolérjük és túlszárnyaljuk, csak hát az ATV-nek szivárogtató képviselők fia­tal korukból és hiá­nyos történelmi ismereteikből fakadóan nem tudták, hogy ezt szakszerűen így kell mondani.

Az „utolérni és túlszárnyalni” (oroszul dognaty i peregnaty) program először a Szovjetunió Kommunista Pártja XXI. kongresszusán fogalmazódott meg, később aztán a szocialista tábor más országai is átvették. Az MSZMP 1962‑ben tartott VIII. kongresszusa párthatározatban deklarálta, hogy „az egy főre jutó fogyasztás 1980-ban magasabb lesz, mint a fejlett tőkés országokban”. Nem jött össze, van ilyen, később pedig feledésbe merült az egész.

A Fidesz efféle párthatározatokat nem szokott hozni, náluk elég, ha Orbán vala­mit kimond. Megszüntetjük Magyarország energiafüggőségét, hangoztatta pél­dául 2013-ban a Millenárison az ő úgynevezett évértékelő beszédében, majd egy éven belül aláírta a paksi bővítésre vonatkozó orosz–magyar megállapodást. Az új reaktorblokkok kétségkívül növelik Magyarország energetikai függetlenségét, vé­lekedett az aláírást követően Putyin, aki a magyar jobboldal köreiben nyilván sá­táni humora miatt vált népszerűvé. Igen, Magyarország energetikai függetlensé­gét leghatékonyabban úgy lehet garantálni, hogy titkos paktum alapján, orosz hi­telből, orosz technológiával, orosz üzemanyagot használó, orosz közreműködéssel üzemeltetett atomerőművet építünk, hogyan másképp.
Megállítjuk a népesség fogyását, mondta Orbán 2013-ban, viszont a Statisztikai Hivatal szerint a népesség fogyása azóta felgyorsult. A magyar gazdaság ver­senyképességét a világ legjobb harminca közé visszük, jósolta a miniszterelnök, ehhez képest Magyarország versenyképessége folyamatosan romlik, tavaly a negyvenhatodik helyen álltunk, idén az ötvenkettediken. A 2017-es IMD Verseny­képességi Évkönyv adatai szerint mind a visegrádi, mind a kelet- és közép-európai uniós tagállamok között sereghajtók vagyunk. A nemzeti össztermék 50 százalé­ka alá csökkentjük az államadósságot, hangzott el a legfőbb szájból 2013-ban, csakhogy a Nemzetközi Valutaalap Magyarországot érintő legfrissebb jelentése szerint az államadósság idén a nemzeti össztermék 73,1 százalékára csökkenhet, 2018-ban pedig 71,8-ra. Az se egészen ötven. Több egyetemünket is bevisszük a világ kétszáz legjobb egyeteme közé, hangoztatta a miniszterelnök 2013-ban, az­óta négy és fél év telt el, a világ legjobb kétszáz egyeteme között magyar továbbra sincs, és ha így megy tovább, nem is lesz. Európában egyedülálló módon megfe­leztük a politikusok számát, mondta ő, kormányunk viszont hovatovább a Csepel Vas- és Fémművekre kezd emlékeztetni, persze csak az alkalmazottak létszáma alapján. (Morális színvonalát tekintve a vörös Csepel egy szerzetesrendnek tűnik hozzá képest, de hát ezt nem is kéne mondanunk.) A legérdekesebb prófécia pe­dig úgy hangzott, hogy „az újraiparosítással a magyar ipart összeépítjük a né­mettel”. Úgy rémlik, a németek erre akkoriban nem reagáltak, hanem fásultan vették tudomásul, hogy az iparuk össze lesz építve a miénkkel. Lehet, hogy ez az­óta le is zajlott, csak senki se vette észre... 

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: EZÉRT NEM LEHET MEGDÖNTENI ORBÁN RENDSZERÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.09.26.


...Magyarország egészséges identitása 1848. Ennek ellentéte, ellensége a keresztény-nemzeti identitás, a Szent István-kultusz és a hamis Szent Korona legendára épülő államelmélet. A magyaroknak annyira nincs érzékük ehhez, hogy a liberális demokrácia hívei is könnyezve beszélnek a politikai ellenfeleit felnégyelő, Magyarországot a német császárság és Róma alá hajtó Istvánról, aki a katolikus Európához való csatlakozott, aminek Magyarország minden szörnyűségét köszönhette. Holott az a katolikus Európa éppen annak az ellentéte, jelképe, szellemi gyökere, ami ellen egy demokrata ma harcol, ami az Orbán-rendszer alapja.

Az eltörölt liberális Alkotmány 1848, a felvilágosodás szellemében a magyar identitássá a szabadságot tette. Az orbánista tákolmány ennek ellentéte, preambulumában a keresztény-nemzeti identitást tette a magyar identitás alapjává. Ez a 18. század előtti időkbe röpítette vissza Magyarországot. De a magyarok nem tudják, hogy mi az elnyomás oka és alapja, semmit nem értenek, mi történt velük, amikor a nemzeti identitásukat, a nemzeti jelképeik tartalmát megváltoztatták.

Ezért fogalmuk sincs arról, hogyan szerezhetnék vissza a szabadságukat. Arról sem, hogy amíg a nemzeti identitás és a nemzeti jelképek az ellenség, a zsarnok kezében vannak, addig rabszolgák maradnak saját hazájukban. A NER elitje uralkodik és élősködik rajtuk. Ez ellen harcol most Amerika, és csodálatos, hogy a legnépszerűbb amerikai sport, a futball (az amerikai-futball, nem az európai foci) legnagyobb sztárjai szállnak szembe a nemzeti jelképek átértelmezésével és elrablásával. Összetartanak, nincsen széthúzás, Trump ellen egységesen lépnek és szembeszállnak vele. Kicsoda Trump? Négy évre választott szolga.

Trump, ez a sötét gazember, mint ördögi figura, pontosan tudja, hogy az ő győzelme vagy bukása ezen múlik. Ezeken a jelképeken. S ahogy Magyarországon, úgy Amerikában is ez a sátáni rendszer nem fasisztának, hanem “kereszténynek” mondja magát. Magyarországon a középkori katolikus egyház ideológiájára, a politikai katolicizmus antiliberalizmusára épül, míg az amerikai keresztényfasizmus azoknak a protestánsoknak a meghasonlásából fakad, akik az európai katolicizmus üldözése elől menekültek Amerikába, s kvázi “rekatolizáltak” az állam és az egyház összefonódásának, az állam egyházi ideológia alá rendelése terén. Ördögi az egész.

Az a baj Magyarországon, hogy az emberek, amikor ilyeneket hallanak (már aki egyáltalán hajlandó és képes végigolvasni ilyesmit), legyintenek, hogy ez baromság. Az a fontos, hogy a Botka és a többi léhűtő szarházi hazaáruló összefog-e. Mintha ezen múlna bármi. Mintha nem úgy lenne direkt összerakva, hogy ne legyen érdekük összefogni, mintha ez bármit is megváltoztatna. Nem győzhetnek, mert nem azt akarják visszaszerezni, amit elvesztettek. Orbán kezében az ország, mert kezében a nemzeti identitás és a nemzeti szimbólumok.

Nem azért nem nyerhetnek, mert csaló a választási rendszer, egyenlőtlenek a feltételek, hanem azért, mert feladták az Alkotmányt, másik rendszer részei, amelynek más logikája van, s elveszítették a nemzeti identitást és a nemzeti jelképeket. Semmijük nincs. Ha az Alkotmányt megvédik, abban még egy másik nemzeti identitás volt, de ők ennek semmiféle jelentőséget nem tulajdonítanak. Ellenben annak, hogy a Botka meg a Gyurcsány meg a nem tudom milyen Bozsó a nem tudom milyen futottak még bandából mit csinál. Ez téboly. S döbbenetes ez a sötétség és butaság. Ja, ez amúgy a haladó magyar értelmiség. A többi ennél is rosszabb.

Mint friss emigráns arra nevelném a gyermekemet, hogy adja meg a tiszteletet az amerikai zászlónak és a himnusznak. Az itt született amerikai állampolgár kislányom pedig tagadja, hogy ez az amerikai zászló és ez az amerikai himnusz Amerikát jelentené. Trumpnak pedig nem hajlandó felállni, nem hajlandó az emberszabásúnak is alig nevezhető szörnyetegnek tiszteletet adni. Egy olyan embernek, aki gyűlöli a feketéket, a spanyolokat, a bevándorlók és menekültek családjait, a más vallásúakat, gyűlöl mindenkit, aki nem olyan, mint a Klu Klux Klan emberideálja. A magyarok többsége észre sem veszi, hogy olyan lett, mint a Klu Klux Klan, amikor nyaralni sem enged menekült idegeneket a határában. Iszonyat.

És én büszke vagyok a kislányomra, hogy nem egy magyar, hanem egy igazi amerikai, aki 13 évesen többet tud a világról, mint Orbánia tökkelütött és korrupt lakóinak a többsége. S még jelleme is van. Nem olyan, mint azok többsége, ahonnan a szülei származnak.

ŐK MÁR JÓL VANNAK, MI NYUGODTAN DÖGÖLJÜNK HALOMRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.09.27.


...Kár, hogy Magyarország alkotmányos kötelességei közé már nem tartozik a jelenlegi határokon belül született magyarok szülőföldön való boldogulásának biztosítása, elősegítése. Ez valahogy kimaradt a kormányprogramból.

Az idén – csak az első fél évben – 708 családot lakoltattak ki banki tartozás miatt. Az idén még legalább 1000 családra vár ez a sors. 2012-ben 700 család került az utcára, 2013-ban 550 család, 2014-ben (a választás éve) kilakoltatási moratórium volt, aztán belehúztak és tavaly már több mint 3100 család vált otthontalanná.

Több százezer ember rokkantellátását vonták meg, így ők álláskeresési támogatást kapnak (ha kapnak azt is), miközben fizikailag sem alkalmasak munkavégzésre, ezért még közmunkát sem kaphatnak.

A családi adókedvezményt lényegében csak azok tudják teljes egészében igénybe venni, akiknek olyan magas a keresetük, hogy nem is lenne szükségük adókedvezményre. Akiknek szüksége lenne rá, az alacsony jövedelműek nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis nincs miből levonni. Ugyanez a helyzet a CSOK-kal is.

A nyugdíjasok jókora része bőven létminimum alatt él. A közmunkások is, a minimálbéresek szintén. Nekik a nyugdíjuk olyan alacsony lesz (már ha lesz egyáltalán és ha megélik azt a kort), amihez képest a mostani legalacsonyabb nyugdíj is főúrinak tűnik majd.

A szegényebb családok nem tudják taníttatni a gyermekeiket, mert egyszerűen nincs annyi jövedelme a családnak, hogy képes legyen finanszírozni a tanulmányokat, az étkezést, az utazást és a lakhatást. A közepesnél magasabb jövedelműek a diákhitel igénybevételével meg tudják oldani. Azok a fiatalok úgy indulnak neki az életnek, hogy évtizedekre eladósodtak már akkor, amikor még el sem kezdődött az önálló életük.

A magas ingatlanárak és az alacsony jövedelmek miatt szinte lehetetlen önálló lakáshoz jutni egy fiatal párnak, így a családalapítás is nehézségekbe ütközik.

A középgeneráció egyszerre próbálja segíteni a szüleit és a gyermekeit, miközben nem marad lehetősége a takarékoskodásra. Megtakarítás nélkül pedig – a nyugdíjrendszer esetleges összeomlásával – villámgyorsan a szakadék szélére sodródhatnak.

Ma már egy gyermek jövője születésekor eldől. Ha egy leszakadóban lévő településen jön a világra, ahol nincs munkalehetőség, ahol az oktatás nem megfelelő, mert kevés a jól képzett pedagógus és az a kevés sem egy haldokló faluba megy dolgozni, akkor az a gyermek nem fog tudni kitörni a nincstelenségből. A szegénység újratermeli önmagát.

Az egészségügy állapota tragikus. Az orvosok és szakápolók közül a fiatalok nagy számban hagyják el az országot. Akik maradnak (50-60 évesek), még 5-10 évig el tudják látni a feladatukat, aztán nem. És nincs, aki a helyükbe lépjen. Az orvoshiány a vidéket már most is súlyosan érinti, ez csak romlani fog az idők során.

A polgári réteg gyakorlatilag felmorzsolódott. Nincs. Van egy nagyon szűk, elképesztően gazdag réteg, egy szintén szűk, jó anyagi körülmények között élő réteg és innen lefelé mindenki más. A jómódúnak nevezett, aki évekig spórol egy fogpótlásra, de képes télen fűteni a lakást és a nyomor legmélyén vergődő, akinek a napi betevő is megoldhatatlan feladat. Átjárás van a két csoport között, de csak egy irányban. Lezuhanni könnyű, elég egy baleset, egy tartós betegség. Felkapaszkodni onnan lehetetlen.

Magyarországon a társadalom döntő része azért dolgozik, hogy be tudja fizetni a számláit, tudjon enni valamit és cipőt vásárolhasson a gyermekének. Kikapcsolódásra, nyaralásra, megtakarításra, de még a tönkrement háztartási gépek cseréjére sem telik. Márpedig ez nem élet, ez vegetálás...

HOL AZ ADOTT SZÓ EREJE?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÜZES GÁBOR
2017.09.27.


Szanaszét kering az interneten egy egri képviselő-asszonyról, illetve az ő sajtótájékoztatójáról készült videofelvétel, amelyről egy pozitívum mondható el: a szokásosnál több pogácsa maradhatott meg a megjelentek számából ítélve. Az már csak hab a tortán, hogy az amúgy pedagógus végzettségű hölgy mondatfűzései és gondolatmenetének egyszerűsége 

veszélyezteti Németh (Rezsi) Szilárd és a miniszterré bukott Kósa Lajos stílusát.

Olvasónk – ismerve a hölgy egy korábbi „hőstettét” – klaviatúrát ragadott:

MI KERÜLT A HATÁRKERÍTÉSEN 270 MILLIÁRDBA?

CIVILHETES NET
Szerző: magyarugyved.blog.hu
2017.09.28.


A migránsellenes gyűlöletkampánnyal hiszterizált közönségnek már fel sem tűnik a közpénzek kontroll nélküli égetése - írja a Magyar Ügyvéd Blog

Valaki nagyon nem tud számolni, vagy átvertek minket, mert igazából semmilyen észszerű magyarázatot nem találtunk arra, hogyan sikerült 2015 óta plusz 270 milliárdot elkölteni a határvédelemre. Ha az unió ebből bármennyit hajlandó megtéríteni – ami eléggé kétséges –, biztosan fel fogja tenni ezt a kérdést.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület ötven százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig nyolcszázmillió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki – jelentette be Lázár János miniszterelnökség-miniszter a legutóbbi kormányinfón. Lázár szerint az európai szolidaritás ügyében a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia, ezért a magyar oldalon felmerült költségek viseléséből az uniónak is ki kell vennie a részét.

Az viszont, hogy honnan vette Lázár a 270 milliárdot, nemigen derül ki. Még 2015 augusztusában – abban az esztendőben, amikor több százezer menekült vonult át Magyarországon, jelentős részük minden kontroll nélkül –, a Fidesz-frakció szóvivője, Tuzson Bence még azt nyilatkozta, hogy a déli határzár építésének közvetlen költsége alig lépi majd át a hárommilliárd forintot, nem sokkal később viszont már 11, sőt húszmilliárd forintos keretről is szó esett.

Ehhez képest más források szerint a kormány július 7-én hat és fél milliárd, majd július 28-án további hárommilliárd forintot csoportosított át a kerítés felhúzására, ami háromszorosa annak, amit Tuzson tudni vélt. De olyan hír is megjelent, hogy a 175 kilométeres kerítés felhúzására a kabinet 22 milliárdot különített el. Tavaly viszont a Miniszterelnökség már azt közölte, hogy a migránsválság kezelése 2015-ben 84 milliárd forintba került...

SPANYOLORSZÁG KARAMBOL ELŐTT - MINDEN, AMIT TUDNI AKARSZ A KATALÁN FÜGGETLENSÉGRŐL

KETTŐS MÉRCE  BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2017.09.27. 


A katalán önkormányzat, a Generalitat továbbra is elszántan készül monumentális engedetlenségi akciójára, az október 1-re kiírt függetlenségi népszavazásra, bár ma délelőtt elismerték, hogy nem lehet majd minden szavazókörben voksolni. A madridi kormány szerint megengedhetetlen referendum ellen eddig sikeresen lépett fel az állami gépezet: a gazdasági miniszter átvette a kontrollt az autonómia pénzügyei felett, a polgármesterek beidézését a katalán adminisztráció tucatnyi középvezetőjének letartóztatása, a szavazócédulák és más dokumentumok lefoglalása követte. Napról-napra újabb hírek jelzik, hogy akárcsak az okos lány meséjében: referendum lesz is, meg nem is; kérdés, milyen közhangulatban. A csendőrség múlt szerdai akciói nyomán azonnal tiltakozó tüntetések alakultak, este 40 ezer ember követelte Barcelona központjában, hogy szavazni akar, de legalább 18 spanyol városban is demonstráltak a döntéshez való jog védelmében. Épp 3 évvel a különösebb földindulás nélkül lezajlott skót függetlenségi szavazás után, hogyan is jutott Spanyolország idáig?

FOGANTATÁS ZONGORAKÍSÉRETTEL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.27.A választások közeledtével megindult a sortűz kommunikációs gumilövedékekkel. Helyre, csontalakú lövedékek. Valószínűleg abban bízva, hogy ameddig ezen kérődznek a népek, addig sem foglalkoznak a lényegesen valósabb problémákkal. Az is érthető, hogy Balog Zoltán ebben jelentős szerepet vállal magára. Sok mindenben ő lehet az illetékes elvtárs, és szellemi lekészültsége is tökéletesen alkalmassá teszi a feladatra.

Mostanában arra, hogy zeneileg intézzen kihívást a hazai lakossághoz, illetve az iskolákhoz. Valószínűleg annak tesztelésére, hogy az emberek mikor kezdik halálra röhögni magukat. Ahogy az a remek kiszolása sem szolgálhatott más célt a közelmúltban, hogy a nők dalra fakadnak a fogantatás pillanatában. Amellyel kapcsolatban egy pillanatig sem vonom kétségbe a lelkész úr szerte ágazó személyes tapasztalatait. Noha határozottan érdekes lenne interjúkat olvasni mindazon hölgyekkel, akiket Balog miniszter úr eljuttatott a fogantatás pillanatáig. Az interjút akár egyetlen kérdésre redukálva: ők mit énekeltek Balog Zoltánnak?

A legutóbb kiszivárogtott hírek szerint már az iskolában felkészülhetnek arra, hogy a leendő anyák zenei kíséretet is szolgáltassanak ehhez az énekhez. Az ATV szerint olyan hírek kezdtek szivárogni, hogy ellátnák az iskolákat zongorával, illetve pianínóval. Potom két milliárd forintból. A zongora-program alibije a Kodály-év. Kodály pedig forogjon nyugodtan a végső nyughelyén. Mert alig hiszem, hogy az iskolarendszer jelenlegi állapotát ismerve azt várta volna el, hogy zongorásítsák az oktatást. Amely program, az említett oktatási közállapotok ismeretében egy kissé vicces. Annak ellenére, hogy emlékszem: az általános iskolában volt pianino az énekórák megzenésítésére. Az is tudható volt, hogy a tanárnő tudott zongorázni. Idő nem volt ugyan a tanórákon, hogy ezzel villogjon, de azért tudott...


MERKEL PÁRTCSALÁDJA MEGÜZENTE ORBÁNNAK É KACZYNSKINAK: KÍVÜL TÁGASABB, HA NEM TARTJÁK BE A JOGÁLLAMOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1  BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.09.28.


- A demokráciát tagadó államoktól meg kell válni az EU-ban - tette le a garast az Európai Néppárt frakcióvezetője

- A keleti tagok várhatóan szétszedik Macron Európa-vízióját, de ettől az elnök még a kétsebességes Európa mellett van

- A veszett fejsze nyele: Kovács Zoltán a kormány igazáról győzködi a Financial Timest

FAZ

A nem demokratikus államoknak nincs helyük az unióban és el kell hagyniuk az európai klubot. Ezt üzeni az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője a francia elnök beszédére reagálva. Weber azt tartja az egyik legfőbb szempontnak a Macron által vázolt európai reformterv alapján, hogy az EU mindenekelőtt értékközösség. A lapnak írt kommentárban a politikus kiemeli, hogy valamennyi tagnak el kell ismernie a jogállamot, ez a tagság alapfeltétele. Brüsszelt pedig a jövőben hatékonyabb eszközökhöz kell segíteni, hogy érvényesíteni tudja a vonatkozó normákat. Jelenleg ugyanis nagy fejtörést okoz, hogy egyes országokban csődött mondott a jogállam, az érintett kormányok bizonyíthatóan, jelentős mértékben és folyamatosan szegnek meg alapelveket. Ezért egyértelmű szabályokra van szükség. A szervezet csak akkor képes a megfelelő irányba tartani, ha mindenki az együttes elvek szerint él.

Weber abban is egyetért Macronnal, hogy az együttműködés nélkül sem az egyes országok, sem a kontinens nem jut sokra. Nem szuperállamra, hanem erős Európára van szükség, eleven nemzetállamokkal. Hozzátette, nem igaz az, hogy csak az a jó európai, aki több Európát akar. Meg kell osztani a jogköröket. Az EU sorsának meghatározásában lényeges szerephez kell juttatni az Európai Parlamentet. Azon kívül az emberek megnyugatására mielőbb legalább 10 ezer fegyerest kell kivezényelni a külső határokra. A földrészen kívül kell eldönteni, hogy ki léphet be, ugyanakkor fix és korlátozott kontinengesekben kell rögziteni, hogy hány menekült jöhet.

Bloomberg


A hírügynökség azt jósolja, hogy az ellenfelek egyenként fogják leszedni Macron minden jelentős javaslatát Európa jövője ügyében, mivel a beszéd összes fontos eleme erős ellenállásba ütközik. A francia elnök négy ponton hirdetett harcot, így az uniós bürokrácia, a német politikai elit, a lázadó kelet-európai államok, valamint az adóverseny legkeményebb részvevői ellen. Leginkább a volt szocialista országok szállnak majd szembe az elképzelésekkel. Ők a többi között amiatt aggódnak, hogy az európai hadsereg felállítása túl messzire megy, mert a NATO nem pártolja az ötletet és ezek az államok inkább az amerikai védelemre építenek. Szintén határozottan el fogják utasítani a közös menedékügyi hivatalt, és azt is, hogy EU-erők vegyék át a külső határok védelmét. A nacionalista magyar és lengyel kormány, amelyhez a jövő hónapban előreláthatólag csatlakozik az új cseh vezetés is, hallani sem akar olyan menekültpolitikáról, amely több migráns befogadására kényszerítheti őket, továbbá aggódnak a szuverenitásukért. Viszont értik majd, hogy Macron dicsérte a Bizottság erőfeszítéseit a jogállam fenntartására. Az elnök egyáltalán nem titkolta, hogy ellenez mindent, amit ezek az országok képviselnek.

A térség szereplői ellenzik a kötelező minimálbért és a társadalmi járulékok közelítését, főként ha azokat a francia indítványnak megfelelően az uniós támogatásokhoz kötnék. A lengyelek kapják a legnagyobb pénzeket az agráralapból és foggal-körömmel ragaszkodnak majd ezekhez a juttatásokhoz, illetve hallani sem akarnak a politikai feltételekről. Amit Macron kifejtett, az nagyjából és egészében a kétsebességes Európának felel meg, azaz a magországok gyorsabban integrálódnak, a periféria kétkedői pedig le- és kimaradnak. Az elemzés emlékeztet arra, hogy Juncker két hete éppen e modell ellen foglalt állást. A hírügynökség egyúttal kiemeli, hogy jobb lett volna, ha a politikus csupán néhány vitás területre összpontosít, vagy ha nem veri nagydobra, mit akar, hanem csendben győzködi az érdekelteket. Ahogy az már csak az unióban szokás. De lehet, hogy éppen azért választotta ezt az utat, mert tudja, mekkora ellenkezésbe ütközik, és fontosabb neki, hogy tisztázza, hol áll, mint az, hogy legyűrje a tiltakozást...

A FIATAL TANÁR ÚGY ÉRZI BECSAPTÁK ÉS MÁR ÉRZI, MIÉRT MONDANAK FEL A KOLLÉGÁI SORBAN

444.HU
Szerző: haszanz
2017.09.27.


Proust után szabadon, avagy az eltűnt béremelés nyomában...

Ifjú pedagógusunk lelkesen kezdte pályáját 2013-ban, nagy reményekkel, tudván, hogy az életpályamodell által rendezik a bérét, s ettől kezdve az követi a minimálbért, biztonságban van. Pedagógusunkat nevezzük Minta Pálnak, ő valódi minta, egyetemet végzett fiatal, aki az egész pályáját az új modell szerint futja be, nincsenek pótlékai és semmi különleges a történetében, csupán alapadatok.

Hősünket, Pált a törvény szigora kötelezte arra, hogy portfóliót töltsön fel, minősíttesse magát, így hát törvénytisztelő volt, megtette. Bár rossz érzése volt, amikor kiderült, hogy a fizetését már nem a minimálbér, hanem a vetítési alap (milyen költői szó, vetítés, mint maga a rendszer, némi szlenggel). Megértő a mi pedagógusunk, tudja, hogy a nemzetgazdaság nem bírja el a minimálbérhez kötött emelést, megérti. Neki ez rossz, de megérti. Kollégái becsülik, diákjai szeretik, neki ez a fontos.

Pál érti az ország helyzetét, így várja az éves béremelést, elvégre az jön minden év augusztus 31-én egészen 2017-ig, ekkor kapja meg az utolsó részletet az egyszeri pedagógus. Nem követheti a minimálbért, nem bírja az ország. Érti ezt Pál, csak azt nem, hogy akkor miért ígérték? Miért nem tudták ezt a bölcs döntéshozók már akkor, amikor ígértek? Aztán ifjú pedagógusunkat meglepetés éri, de nem a jó értelemben. 2017 augusztusában már nem jár neki a béremelés, az csupán adható. S az igazgató spórolni kénytelen, senkinek nem adhat.

Ekkor a fiatal pedagógus számolni kezd. Azt ígérték neki, hogy 2017. szeptember 1-től a minimálbér kétszerese lesz az illetményalap. Azaz az ő fizetése (hiszen már minősítették, pedagógus I.- bármi is legyen az) ehhez igazodik. Ez ma pontosan bruttó 306.000 Ft lenne. Ebből ő 203.490 Ft-ot kapna. Csakhogy jött a vetítési alap, s így ez az összeg ma csupán 156.474 Ft. Ez bizony közel 50.000 Ft-tal kevesebb, mint amit pedagógusunknak ígértek. S ez bizony 2016. szeptember 1-je óta ennyi, mert idén az utolsó emelési részletet sem kapta meg.

2018-ban az ígéret szerint ő bizony 220.248 Ft-ot kapna, csakhogy a vetítési alap 2015 óta változatlan, így a fizetése bizony marad 156.474 Ft. Úgy érzi becsapták, mert a megkapott és az ígért bére között havi 63.774 Ft lesz a nettó különbség januártól. Ez évi 765.288 Ft, ennyivel rövidítették meg a munkáját szerető, a kötelezettségeinek eleget tevő fiatal pedagógust. A havi fizetése alapján ez közel 5 havi nettó bére, tehát azt mondhatjuk, hogy ez a tanár 5 hónapot ingyen dolgozik, mert ennyit nem kap meg az ígért fizetéséből. Minta Pál csalódott, s már érti, hogy miért helyettesít egyre többet, s miért nincs elég pedagógus, a kollégái miért mondanak fel sorban…”