2017. július 27., csütörtök

VAGY HARC NÉLKÜL BEÁLDOZZÁTOK 2018-AT IS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.07.27.


Úgy tűnik, hogy miközben az utóbbi három, plakátháborúval és talán minden korábbinál töményebb gyűlölettel sújtott hónapból a közvéleménykutatási adatok szerint a felülről ránk zúdított mocsok és rombolás forrása került ki győztesen, az MSZP szépen, lassan, de meglehetősen biztosan kinyírja saját magát.

Tehát miközben a Fideszt pillanatnyilag csak a párt nélküli bizonytalanok előzik meg a népszerűségben, miközben az MSZP és a DK gyengült, a Jobbikon pedig egyáltalán semennyit nem lendített a Ti dolgoztok, ők lopnak látványos plakátkampány, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai nyár derekára nyilvános acsarkodásba kezdtek. Mivel nekem biztosan nem kell választást nyernem (ellentétben az MSZP-vel, amelyik állítólag ezért küzd hanyatt és homlok), nyugodtan elmondhatom, mit gondolok arról a történetről, ami tegnap robbant ki. Rögtön miután Botka László, az MSZP szegedi polgármestere és jelen állás szerint miniszterelnök-jelöltje a 168 órának nyilatkozva azt mondta:
 „a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei” 
ott vannak az MSZP-ben. Konkrétan Molnár Zsoltot, a párt elnökségi tagját, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökét nevezte árulónak, mivel szerinte szembe megy a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával. Mondjuk, ahhoz nem kell Botkának lenni, hogy az ember lássa: a Fidesz számára, és az egész ország számára nemzetbiztonságilag több mint kínos ügyek tömkelegéből (a Yandex nevű orosz kód a kormányzati oldalon, terroristák által használt SIM-kártyák, Pharaon professzor ügye, a híres letelepedési kötvények, a moszkvai magyar vízumközpont körüli botrány, vagy legutóbb a vizes vébé informatikai rendszerével kapcsolatos aggályok) Molnár körülbelül meg sem próbált bármit is az MSZP javára fordítani, egyértelműen beszélni, számonkérni, a nyilvánosság előtt úgy tenni, mint egy valóban ellenzéki párt tagja...

A FIDESZ ZSÁKSZÁMRA ÖNTI A KÖZPÉNZT A KOMMUNIKÁCIÓBA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.27.Az emberek tömegként olyanok, akár a gyerekek, könnyű őket befolyásolni, és még könnyebb irányítani, ha az üzeneteket jól becsomagolják és eleget ismételgetik. (Gustave Le Bon, francia pszichológus, 1841-1932)

A Fidesz megtanulta a leckét. Közpénzt nem sajnálva, tökélyre fejlesztette, hogyan tudja manipulálni a magyar embereket. Mivel a kormányzása egy lyukas garast sem ér, el kellett a választók figyelmét valamivel terelni.

Habony és csapata –gondolom alapos mérések alapján–ráérzett arra, hogy a magyarok egy része nem befogadó, félti azt a keveset is, amije van. Ezt tetézi még számos előítélet. Gondolok itt a roma lakossággal szembeni ellenérzésekre, vagy a mássággal összefüggő gondolkodásra.

Mielőtt folytatnám, szeretnék megjegyezni valamit. Európa egyik legkeresztényibb államában, Németországban, június végén a parlament törvénybe iktatta az azonos neműek közötti házasság szabadságát. Vajon a magyar társadalom mikor lesz nyitott egy ilyen hazai szabályozásra? Pedig ez az élet rendje. A nyugati világ jobbik felében természetes, hogy azonos nemű párok törvényesen, nem titokban, a világ előtt vállalva, együtt élnek. Legutóbb Máltán fogadták el a jogszabályt, amely legalizálja az azonos neműek közötti kapcsolatot.

A Fidesz pénzt, pénzt és pénzt nem kímélve – a mi adóforintjainkat költve –, először a menekülteket jelölte ki ellenségnek. Majd jött Brüsszel, később Soros György. A kampányok tízmilliárdokba kerültek; talán még a legkisebb falvakba is jutott a plakátokból. A reklámcégeket vezető haverokhoz dőlt a közpénz. Igen rövid idő alatt többen milliárdosok lettek. A visszaadott százalék nagyságáról nem szól a fáma. A városi legendák alapján, több zsebbe is jutott a túlárazott „közbeszerzésekből”. Aki nem, vagy csak késve teljesített – legalábbis a rossz nyelvek szerint –, azt gyorsan kipenderítették a bizalmi körből. Így járhatott a propaganda miniszter Pasa parki szomszédja is, akinek a Soros kampányból már csak morzsák jutottak.

A Magyar Nemzet szerint kommunikációra az első bő félévben közel 35 milliárdot költöttek a különböző állami szervek, a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (mert ilyen is van ám!) keresztül...

JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK VAJNA ANDRÁSNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.27.


Azt írja az újság – mármint az az újság, amelyik még újság funkcióját betölti és ellátja -, hogy Vajna András ’56-os menekült tulajdonába készül kerülni a Délmagyarország, a Kisalföld és a Bors nevű médiatermékeket kiadó Lapcom Kiadó Zrt. Vagyis ami nem Habonyárpád vitrines nemtanácsadó, vagy Mészároslölö disznószerelő médiacézár, esetleg ifjabb Matolcsy őstehetsége kezébe kerül, arra ott van a jó öreg parókakészítő.

Aki – mint tudjuk, Ámerikában megalapozott irigylésre méltó egzisztenciáját hátra hagyva – pusztán hazafias kötelességből tántorgott vissza Magyarországra. Hogy itt aztán minden idők legnemzetibb kormányának egyik legmegbízhatóbb strómanjaként segítse a haza felemelkedését.

Vagyis miután Lölö már 13 darab megyei lapot megkaparintott a Mediaworks révén, most újabb két megyei lapból, no meg a Bors című bulvármocsárból is a propaganda szennyvize fog ömleni bele az arcunkba. Nyilvánvaló, hogy Vajna papa áprilisban alapított cégén kívül más szóba sem jöhetett a rongyosra taposott magyar médiapiac (bár a piacot hagyjuk inkább) újabb szegmensének bekebelezésére...

BAUER: MÁSÉRT NEM

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Bauer Tamás
2017.07.27.


Nem az MSZP múltja, hanem a jelene a legnagyobb probléma. Válasz a Momentumnak és másoknak.

Korábban elleneztem ehelyütt Tamás Gáspár Miklós barátom ötletét, hogy a demokrácia hívei az MSZP-re szavazzanak a jövő évi választáson, sőt a többi demokratikus párt el se induljon. Azért elleneztem, mert az MSZP politikájával, vagyis az MSZP jelenével vannak komoly bajaim. Pottyondy Edina, a Momentum elnökségi tagja is ellenzi TGM javaslatát, de másért: ő az MSZP múltjára hivatkozik, arra, hogy az MSZP „posztkommunista” párt, illetve olyan párt, amely a rendszerváltás óta tizenkét éven keresztül kormányon volt, bár szerinte „csak kamukormányzott és hazudott”. Az MSZP jelenéről, mai politikájáról Pottyondy nem ejt szót.

Amivel Pottyondy TGM ötletének elutasítását indokolja, az – ha jóhiszeműen fogalmazok – tévedés. Nem az tévedés, hogy az MSZP posztkommunista párt, hiszen valóban az egykori MSZMP jogutódja. Az tévedés, hogy az MSZP „csak kamukormányzott és hazudott”.

A rendszerváltást követően az MSZP Horn Gyula vezetésével 1994-ben került kormányra, koalícióban az SZDSZ-szel. Olyan időpontban, amikor a magyar gazdaság súlyos pénzügyi válsággal került szembe, és megkezdődött, de nem fejeződött be a privatizáció. Ugyanakkor az új demokratikus politikai rendszer, amely politikai pluralizmusra épül – mondjuk így – nagyobb részben felépült már, de fontos elemei még hiányoztak. Magyarország már bejelentkezett az Európai Unióba, de még nem volt egyértelmű, hogy mikor, s hogyan leszünk az Unió és a NATO tagjai, vagyis az euroatlanti közösség része. Az Antall-kormány hozzákezdett a szomszédsági kapcsolatok rendezéséhez, bár zavart is keltett Jugoszlávia felbomlásának szerencsétlen kezelésével. A Horn-kormány – ha némi késéssel is – az 1995-ös Bokros-csomaggal példásan helytállt a gazdasági stabilizációban, és határozottan tovább vitte a privatizációt. A nemzetközi szakértők ekkor tekintették a gazdasági átalakulás éllovasának Magyarországot, és ebben az időszakban került az ország az élre a közvetlen külföldi befektetések tekintetében. Tekintettel arra a veszélyre, amit a népesség elöregedése jelentett a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságára, az 1997-es nyugdíjreformmal a felosztó-kirovó elvű első nyugdíjpillér mellé létrehozták a tőkefedezeti elvű magán-nyugdíjpénztárakat, biztosítva a nyugdíjak tartós finanszírozhatóságát...

NEM DÖNTHETNEK VAKON A BÍRÓSÁGOK: JOGUNK VAN TUDNI, MIRE MEGY A KÖZPÉNZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Vissy Beatrix
2017.07.27.


Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet „vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

Gyöngyösi ügyfelünk, Róbert, tavaly nyáron arra lett figyelmes, hogy a helyi képviselő-testület gazdasági társaságot alapított a várostérség fejlesztését szolgáló beruházások előkészítésére. Néhány hónappal a cégalapítást követően Róbert úgy gondolta, ideje megtudni, hogy pontosan milyen megbízásokat is ad az önkormányzat legújabb saját tulajdonú cégének, és ezeket hogyan, illetve mennyiért teljesíti a cég. Hogy válaszokat kapjon, közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz. Ebben rákérdezett arra, hogy rendelt-e az önkormányzat tanulmányokat vagy fejlesztési terveket saját cégétől. Amennyiben igen, kérte, hogy ezek másolatát bocsássák rendelkezésére.

Az adatigényre a jegyző válaszolt, aki elismerte, hogy az önkormányzat számos tanulmányt és beruházási tervet rendelt, de úgy nyilatkozott, hogy ezek tartalmát Róbert (és a közvélemény) nem ismerheti meg. Az indok itt is a jól bevált, jolly joker érv: a kért tanulmányok a jegyző szerint ún. döntés-előkészítő adatok. A hozzá fűzött - logikailag nehezen követhető - magyarázat szerint az önkormányzat számos, még el nem bírált beruházási pályázaton indult, a kért tanulmányok és fejlesztési tervek pedig az ezeken benyújtott pályázati anyagok részét képezik. Mindaddig, amíg valamennyi pályázatot el nem bírálják, a tanulmányok döntés-előkészítő adatnak számítanak, mivel azok megismerése sértené az önkormányzat gazdasági érdekeit.

Az elutasító választ Róbert nem tudta elfogadni, ezért a per mellett döntött, amelyben jogi képviseletét a TASZ ügyvédháló programja biztosítja...

BOTKA EBBE BELE FOG BUKNI

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2017.07.27.


Az átlagosnál talán több reményt fűztünk Botka László miniszterelnök-jelöltségéhez, mint a közéleti ügyekben véleményt formálók többsége, de be kell lássuk tévedtünk. A szegedi polgármester messze alulteljesít minden várakozást, még a miénknél jóval pesszimistábbak által felvázolt forgatókönyveket is. Vaci Laci ebbe bele fog bukni.

Botka László alig fél éve, idén januárban adta elő a sértődött szögedi keményfiút, amikor azt mondta: vagy támogatják a pártok, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, vagy találnak egy másik támogatható vezetőt gyorsan, különben nélküle kell végigcsinálni a 2018-as kampányt. Sőt, az Indexnek azt is mondta, hogy a következő hetekben, legkésőbb tavaszig kell dönteniük az MSZP–DK–Együtt–PM pártoknak: a kormányváltásra vagy a túlélésre játszanak.

Botka javaslata nem sokban különbözött a 2014 januári összefogásként elhíresült ellenzéki roncsderbitől, hiszen Botka nem akar előválasztást, nem néz szembe a baloldal személyi problémáival és ez alapján úgy tűnhet, hogy hiányzik belőle az a politikai innováció és megújuláskészség, amely képes lenne kimozdítani a holtpontról a jelenlegi ellenzéki térfelet.

A molnárzsoltok által csak Vaci Laciként emlegetett Botka egyetlen dolgot mert a '14-es összefosás víziójához hozzátenni: Gyurcsány nem indulhat el az általa vízionált roncsderbi 2.0 listáján...

MIÉRT MOST SZÁLLT BELE BOTKA AZ MSZP KOLLABORÁNSAIBA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.27.


Nagy kérdés, Botka László miért most, kilenc hónappal a választások előtt indította el a hadjáratát a párt kollaboránsai ellen. Talán most lett meg ehhez az ereje, most tudták ezt párton belül előkészíteni, vagy pont most van az utolsó lehetőség, hogy megcsinálják, mielőtt Botkát leszedik a lista éléről. Az is lehetséges, mostanra látták be, hogy nem lehet sikeres, erős, jó ellenzéki kampányt csinálni a párt kollaboránsaival a csónakban. De a lényeg ez: a háború elindult.

Ne gondoljuk persze azt, hogy ki fogják zárni a pártból Molnárt vagy a többieket, akikről Magyari Péter írt jó cikket a 444-en, leírva azokat a több mint pletykákat (például, hogy fogtak össze bizonyos MSZP-sek Bajnai ellen a Fidesszel, hogy bizniszelnek, például, letelepedési kötvényekkel), amiket a választók nem, csak a politikával foglalkozók egy szűk köre hallott eddig is. De ha nem is fogják kizárni, marginalizálhatják őket, csökkenthetik a veszélyfaktorukat, a háttérbe szoríthatják őket.

Ezeket a több mint pletykákat eddig az MSZP-tagok többsége sem tudta, de talán ha tisztában lesznek velük, Botkának is nagyobb mozgástere lesz a párton belül.

Hogy mikről beszélünk Magyari 444-es cikkében említetteken kívül? 2014-ben az MSZP kampányfőnöke az a Molnár Zsolt volt, akit most Botka betámadott. Molnár összeveszett akkoriban az MSZP örökös külföldi kampánygurujával, Ron Werberrel. Werber akkor egy vita után azt mondta, örüljön Molnár, hogy nem nyitja ki a száját...

AZ ORBÁNI ÚJFASIZMUS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.27.


Az agydaganattal diagnosztizált McCain megtartotta - vélhetően - utolsó beszédét az amerikai Szenátusban: igaz és demagóg beszéd volt annak szükségességéről, hogy felül kellene emelkedni a szekértábor-politikán, és a választók érdekeit szolgálni. Igaz és demagóg - egy politikus, ha valami igazat szól, szinte mindig demagóg is egyben. Ez így működik, valójában felesleges is lenne moralizálni rajta.

Persze McCain akkor került a magyarországi érdeklődés homlokterébe, mikor két és fél éve "újfasiszta diktátornak" nevezte Orbánt. Talán elsőként a nyugati politikusok közül.

Most függetlenül attól, hogy mit gondolok McCainről, vagy az amerikai republikánusokról (semmi jót, sőt - és ugyanezt gondolom a demokratákról is), vizsgáljuk már meg újra ezt az "újfasiszta diktátor" szöveget.

Szerintem frappáns. Pár szóban sok mindent leír - többek között azt, hogy bár Magyarországon még nem épült ki teljesen a diktatúra, vagy csak annak egy nagyon slampos, még közel sem totális formája, de az irány efelé mutat. Márpedig az irány (vagy inkább a vektor) maga a cél: a diktatúrába vezető út már maga is diktatúrával van kikövezve, vagy hogy Eduard Bernsteint idézzem, aki egy teljesen másfajta mozgalomról írta: "a mozgalom minden, a végcél semmi"...

MAGYAR FALU HOLLAND KÉZBEN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: hataratkelo.com
2017.07.27.Egyre több holland él Magyarországon, a legtöbben Baranyában és Somogyban. Az ország kezd olyannyira népszerű lenni, hogy legutóbb egy holland üzletember egy teljes magyar falut megvásárolt.

A budapesti holland nagykövetség adatai szerint háromezer, ám egyes becslések szerint inkább már tízezer holland él Magyarországon. Nagyobb részük nyugdíjas, akik az otthoni nyugdíjukat költve kifejezetten jó életszínvonalat tudnak elérni.

Mindez persze hatással van az ingatlanpiacra is, a Mátrában, Somogyban és Baranyában egyre nehezebb a helyiek számára elérhető áron ingatlanhoz jutni, mert mindenki abban reménykedik, hogy drágábban adhatja el a hollandoknak – írta a HVG.

Míg egy helybéli magyarnak 10 millió forint egy ingatlanért sok pénz, addig a nyugat-európai nyugdíjasok simán kifizetnek ennyit...


JASON STATHAM 50 ÉVES - ÉS MÉG MINDIG NEM BÍRUNK BETELNI VELE

24.HU - KULTÚRA
Szerző: Bodnár Judit Lola
2017.07.27.


Eltekintenénk a klasszikus portré-életrajz témától, hisz az sokkal érdekesebb, hogy miért is imádjuk őt annyira.

Izgalmas gyökerek

Ha Jason Statham, akkor hollywoodi akciófilmek, ugye? Pedig Jason brit, ami színészek esetében hozzáad néhány pluszpontot az ember szexiségéhez. Akcentusát sajnos ritkán halljuk – nem beszél túl sokat a szerepeiben.

Csak akasztott ember nem


Statham, mielőtt az akciómozik ünnepelt királya lett, megjárta már a kipattintott pasihadak útját: volt divatmodell, és sportolóként is letette névjegyét, műugróként az olimpián is indult, a brit csapattal tizenkettedikek lettek.

Nem mind arany

Kevésbé fényes, ám annál szórakoztatóbb karrierdöntés volt, amikor apját követve ő is illegális utcai árusként dolgozott. Az itt szerzett tapasztalatai azért jól jöttek: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőbeli szerepét ugyanis épp amiatt kapta meg, amit az utcán magára szedett. Az volt ugyanis a meghallgatáson a feladata, hogy vegye rá Guy Ritchiet, hogy megvegyen tőle egy gagyi bizsuékszert. A dolog olyan jól sikerült, hogy Ritchie végül négyet vett, Statham pedig nem csak a szerepet kapta meg, de még egy kis aprót is keresett a bizsukon...

RÓNA: SZEMEN KÖPTÜK EURÓPÁT

HÍRTV
Szerző: KK
2017.07.27.Róna Péter közgazdász szerint Orbán Viktor megérezte, a korábbi kormányok hibáiból mélységes csalódás halmozódott fel az országban, ezért „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”.

Róna Péter elmondása szerint nem tud arról, hogy ő lesz majd az állítólagos Jobbik–MSZP–LMP választási összeborulásnak a motorja, ahogyan azt a kormánypárti Magyar Idők állította, és nem is szeretne különösebben reagálni egy ilyen „pongyola” jelentésre. „Ez komolytalan dolog, nincs azonosítva a forrás, engem nem kérdeztek, teljesen pontatlan fogalmazások, állítások, satöbbi. Nincs mit se megerősíteni, se cáfolni” – jelentette ki az Egyenesen stúdiójában.

A közgazdász szerint ha korábban nem volt világos, mára teljesen azzá vált, hogy Orbán Viktor megérezte, a korábbi kormányok hibáiból és sikertelenségeiből mélységes csalódás halmozódott fel az országban, ezért „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”. Úgy véli, a 2018-as választás arról szó: vagy Szent István, a keresztény Európába való betagozódás, vagy pedig az abból való kimaradás, „és akkor lesz nekünk Orbán Viktor, Erdogan, Putyin és társaik”.

Róna Péter megjegyezte, 1962-ben Konrad Adenauer, Charles de Gaulle és Alcide De Gasperi a reimsi katedrálisban bejelentette, hogy az ő küldetésük a közös európai sors megalkotása. Magyarország EU-s csatlakozáskor arra kapott meghívást, hogy vegyen részt ebben, de szerinte Orbán Viktor ezt nem kívánja. „Tagadja, és azt mondja: márpedig a nemzet, a nemzeti szuverenitás a legfontosabb dolog a világon, ő közös sorsot nem vállal.”

A magyar kormányfő abban reménykedett, és be is jelentette, hogy 2017 lesz az európai lázadás éve, de nemhogy nem lett lázadás, hanem az Orbán-féle politikai erők történelmi vereséget szenvedtek Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Németországban pedig alig léteznek – jelentette ki a közgazdász, megjegyezve: nem kívánja sem Orbán Viktort, sem pedig a követőit ócsárolni.

A magyar társadalom előtt ott van a világos választási lehetőség: vagy ez, vagy az; nem lehet elsumákolni, nem lehet elkenni, nem lehet elszórakozni, és nem lehet eltaktikázni, mert már fél lábbal az Európai Unión kívül vagyunk.”...

A MAGYAR ÁLLAM TÁRT KAROKKAL VÁRJA AZ ETIKUS HEKKEREKET

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2017.07.27.


Etikus hacker vagy?
Megtaláltad? Felismerted? Hozzáfértél? Kipróbáltad? Mindezt megosztanád, de nincs kivel?
Köztünk marad!

A GovCERT várja ANONIM bejelentésedet!
– írja honlapján, egy ma reggel frissen megjelent felhívásban a magyar állami informatikai rendszerek kibervédelmét ellátó Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT).

Az időzítés alapján logikus feltételezés, hogy a felhívást az a múlt heti eset inspirálta, amikor a BKK online jegyértékesítési rendszerét fejlesztő T-Systems feljelentette azt a fiatalt, aki szólt nekik, hogy súlyos hiba van a rendszerükben. A lépés nagy közfelháborodást váltott ki, a cég később bocsánatot is kért, a német anyacég pedig Facebookon határolódott el a magyar leányvállalattól. (A BKK e-jegy-botrányáról szóló cikkeinket ide kattintva találják meg.)

A felhívásban a GovCERT külön kiemeli, hogy bárki tehet bejelentést, akár anonim módon is, de ha valaki mégis úgy dönt, hogy megadja a személyes adatait, azokat bizalmasan kezelik. Csak annyit kérnek, hogy a feltárt sérülékenységet minél részletesebben írja le a bejelentő, hogy ők aztán az alapján értesíteni tudják az érintett céget. Egy titkosított email küldéséhez szükséges titkosítási kulcsot is megadtak, hogy a bejelentő tényleg védett módon tudjon szólni, ha bajt lát valahol...

"TUSVÁNYOSON ÉN VAGYOK OTTHON, NEM ORBÁN VIKTOR"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző:  HírTV
2017.07.27.Csalódott Orbán Viktorban Ladó Andrea, ezért fütyülte ki a miniszterelnököt Tusványoson. A Hír TV-ben arról beszélt, a kormányfő már első regnálása idején hazudott, a magyar-orosz "barátságot" pedig soha nem bocsátja meg.

Ladó Andrea Magyarországon él és szoftverfejlesztőként dolgozik. Tusnádfürdőn Orbán Viktor 2010 utáni politikája ellen tiltakozott. Ladónak nem tetszik, hogy a kormányfő az embereket, az erdélyi magyarságot és a tusnádfürdői hallgatóságát használja díszletnek amellett, hogy saját magát fényezi.

"A biztonságérzetünkre apellál, megment minket, közben nyugodtan lehet lopni" - mondta a Hír TV stúdiójában.

Azt mondta, nagyon csalódott, sőt, mindennap van olyan, ami felháborítja - "nem ezt várják a kormánytól, hogy a bajaikat szaporítsa" - tette hozzá...

FELBILLEN AZ ORSZÁG?

PANGEA BLOG
Szerző: lezlidzsi84
2017.07.26.A közelmúltban számos olyan sajtóanyag látott napvilágot, ami azt állítja, hogy az ország "felbillenőben" van, a lakosság egyre nagyobb része koncentrálódik a nyugati határszéleken, miközben a "kelet" kiürül. Az egyre sűrűsödő cikkek jelentős része a nyugati határszél médiájában jelent meg, és a be nem jelentett, de helyben élő, dolgozó beköltözők által kiváltott infrastrukturális (intézményi) nyomásra vonatkozó megfigyeléseken alapult. A tudósítások másik részének kiváltója vélhetően a némileg túlmisztifikált kelet-nyugati "fejlettségi lejtő" mantrázása, illetve a népességi adatok időnkénti félreértelmezése lehet. (Kelet-nyugati lejtő helyett valójában egy központi heggyel és lejtőivel van dolgunk, ahol a nyugati lejtő kevésbé meredek...) A cikkekben közös, hogy mindegyikük valamilyen természetes egyensúly megbomlásaként említi a helyzetet, ami szintén kérdőjeleket vethet fel bennünk. Vizsgáljuk tehát meg, hogy mennyire bomlott meg az ország népességének "területi egyensúlya", illetve azt, hogy egyáltalán beszélhetünk-e bármiféle egyensúlyról?

Először is rögzítsük, hogy a vizsgálatnak sajnos vannak korlátai. Egyrészt az elmúlt 20-25 évben gyakran emlegetett magyar "helyhezkötöttség" az elmúlt 5-10 évben mintha valóban lazulni kezdene. Ennek okai között van a külföldi munkavállalás lehetősége, a lakáspiac megélénkülése, a javuló közlekedési kapcsolatok, valamint a viszonylag képzett embereket kereső, jól fizető munkahelyek térbeli elterjedtségének növekedése is. Ha a nagyvárosainkban, a nyugati határszélen, az odavezető utakon járunk, esetleg arrafelé tartó vonatokon ülünk, ennek egyre több jelét láthatjuk. Ugyanakkor a folyamat csak az elmúlt pár évben látszik lendületet venni, így meglehetősen korlátozottan állnak rendelkezésre adatok. Ennek egyik oka a magyar lakcímbejelentési szokásokban gyökerezik, ami főleg Budapest esetében mutat alacsonyabb lakosságszámot a valósnál, az ország többi részében ugyanis valamivel kevésbé (volt) elterjedt a feketén albérleteztetés (főként a fajlagosan több kollégiumi férőhely és az alacsonyabb lakásárak miatt). Szintén komoly visszatartó erő, hogy Budapesten az ideiglenes lakcím gyakran nem jelenti az ezzel hivatalosan és kötelezően járó szolgáltatások igénybevehetőségét (pl. egyes orvosi vizsgálatok esetén), ami szintén nem segíti elő a bejelentési kedv erősödését.

Megbízható és naprakész lakosságadatok hiányában fő támpontjaink a KSH népszámlálásai lehetnek, ami a be nem jelentetteket ugyan szintén nem a jó helyen tartalmazza, de viszonylag jó pillanatfelvételt mutat. Azonban ebből az utolsó 2011-ben volt, azaz valószínűleg épp nem mutatja a lendületet kapó országon belüli vándorlást - erre csak a hírekből és a KSH vándorlási adataiból következtethetünk - egyes hosszútávú trendek viszont kimutathatóak.

Fontos kiemelni, hogy minden esetben a lakónépességet (illetve az 1949-es adatok esetében a jelenlévő népességet) vizsgálom, mert ez tükrözi, hogy hányan élnek valójában az adott megyében, városban. Minden esetben a jelenlegi közigazgatási határokat veszem figyelembe az összehasonlíthatóság érdekében, tehát az 1949-es adatok esetében is a jelenlegi megyékkel, Budapesttel számolok.

Gyanúnk szerint Magyarország népességének térbeli eloszlása korábban is nagy változásokat mutatott, úgyhogy kezdésként vizsgáljuk meg, hogyan alakult az egyes megyék népessége 1949 és 1980 között. A két dátumot a következők miatt választottam: 1949-ben a népességszám ugyan még nem érte el a háború előtti szintet, de a háború miatti ideiglenes változások (falura, vidékre menekülés) már nem érvényesültek, illetve a tartós hatások (vallási és nemzetiségi alapú kitelepítések, deportálások) már érvényesültek. 1980-ban Magyarország elérte legmagasabb népességét, a nagy belső vándorlások is lecsengőben voltak, innentől a népességváltozást a természetes fogyás határozza meg, így indokolt a "törés"...

MIÉRT FONTOS FELJELENTENI BORBÁTH ÁRONT, A NŐVERŐ FOTÓST?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2017.07.26.


...Mit üzen egy bántalmazott nő esete és arra adott reakciója a többi nőnek?
Borbáth Áron áldozata, Andrea nem akar feljelentést tenni az őt ért tettlegességért.
Az esetről készült videón jól látható, és a tv-interjúban be is vallja a nő, hogy sokkolta a bántalmazás: a földre teperve, hátán feküdve egyfajta „lárva” vagy magzati pózban megmoccanni sem bír, nem rúg, nem üt, nem védekezik, nem sikolt. A körülötte állók a foga kiverésére is buzdítottak. A biztonsági őr, ha a nőt nem vezeti ki, akár meg is lincselték volna. Ha ez nem a nagy nyilvánosságban történik, akkor Borbáth reflexből hajtépéssel és leteperéssel indított mozdulatsora minden bizonnyal nem áll meg itt. A meghitt esküvői képek fotósának elszántságát az is igazolja, hogy pontosan tisztában volt a nyilvánosság erejével, ahol ő magabiztosan mozog akár esküvőkön, akár a konzulátus sajtófotóit készítve. Ebben a közegben tudott számára természetesen reagálni azzal, hogy különösen nyers brutalitással nekiesett egy nőnek. Hátulról, lesből, visszakézből.
Az indoka az volt, hogy a nő ellentmondott Borbáth nézeteinek. Az indoka az volt a tettlegességre, hogy a nő ellenkezett mindazzal, amit a férfi fontosnak tart. A férfi lábánál fekszik egy sokkos állapotú, tehetetlen nő, aki ellenszegülni mert neki. Addig is gyengébb volt nála, de most a földre levitt, összegubózott nő az állatvilágból ismert „áldozat vagyok” pozícióval agresszióra felhívó üzenetet közvetít a támadónak.
Andrea sorstársai ezt már nem szokták megúszni egy háton esett karcolással. Másnap napszemüvegben jelennek meg a munkahelyükön, némelyikük megfázásra hivatkozva beteget jelent. A megdöbbenést, sokkot kiváltó esetet továbbiak követik a sorstársak esetében. Felszabadul egy addig elfojtott gát az agresszorban.
Andrea sorstársai sem jelentik fel a férfit. Ők is megbocsátanak neki, ahogy Andrea. A sorstárs nők indoka az a hallgatásra, hogy megesik ez egy párkapcsolatban. Sokat dolgozik a férj, a partner, feszült, annyi fontos dolga van a férfinak, biztos felidegesítette valami ostobasággal a nő. Nem számít.
Andrea szerint egy feljelentés cicaharc lenne, elvonná a figyelmet a lényegről.
Egy bántalmazott nő esetén nem szeretnék külön belemenni, hogy a nő szülei ma is hagyományosan, ő maga pedig a kifütyülésig hithű Fidesz-es volt. Bár heves társadalmi vita tárgya volt a nyilvánosan kiábránduló, korábban kormánypártiak megtérése, köztük a legnevezetesebbek szintén nők, de azt az esetre reagálók sem vitatják el, hogy nem a semmiből van meg könnyedén a 2/3-a az Orbán-kormánynak hét éve, dacára a totálisan leépített demokráciának és a kizsigerelt, megalázott, meglopott társadalomnak.
A letepert áldozattal készült interjúkból is kiolvasható, hogy Andreának nem csupán a demokrácia alapértékeihez van/volt egy nagyon sajátos, torz, megengedő viszonya hét évig. A cicaharc kifejezéséből leszűrhető, hogy azt sem érti, hogy a köznyelvben az két nő civakodását jelenti, egyben mindkettejük sérelmét lényegtelennek tekintve, a női küzdelmet vásári komédiának titulálva, és még véletlenül sem jelenti azt, hogy egy férfi bestiálisan leteper egy nőt, akinek fontos véleménye lenne.
Andrea azt sem érti, hogy egy férfi tulajdonává vált a teste, azon erőszakot vettek.
Andrea az emancipációja részének tekinti, hogy teste kényszerű birtokba adásával érvényt szerezzen politikai véleményének.
Nyilatkozatából az tűnik ki, hogy annak érdekében, hogy a világnézetét komolyan vegyék, hajlandó a testére tárgyként tekinteni, amit egy férfi kedvére bitorolhat, üthet, gyalázhat. A teste nem nagy ár, mondhatni semmiség, csak hogy egyenlő tagja legyen a társadalomnak.
A nő azt állítja, hogy nem nézett rá a médiafogadtatásra az esetet követően, így később meglepte, hogy a teste leteperése ekkora hírt vert fel. Nem tudom, megnézte-e újra a videót, amikor begubózva, sokkosan, tehetetlenül fekszik másodperceken át, védekezés nélkül, testét kiszolgáltatva a körülötte álló zömmel férfiaknak. Nem csak ő van sokkos állapotban, a látvány is sokkoló. Jellemző, hogy a saját esési ívén ámul el jobban, „focista műeséshez”hasonlítja azt. A maszkulin erőt látja magában azzal, hogy leteperik, egyúttal azt már ő maga egy megrendezett esethez hasonlítja...

SORRA KÜLDIK HAZA AZ ORVOSOK A SZÜLŐKET

24.HU
Szerző: Benke Ágnes
2017.07.27.


Mert nincs elég védőoltás a csecsemőknek. A minisztérium szerint nincs ellátási probléma, az orvosok szerint van. Pánikolni nem kell, de sokkal jobban lehetne kezelni a helyzetet.

Olvasónk kedd reggel vitte 4 hónapos kisbabáját háziorvoshoz. Az esedékes kötelező védőoltás lett volna soron, de a doktornő hazaküldte.

„Nem kaptuk meg a Pentaxim oltást, mert az orvos közölte, országos hiány van az oltóanyagból” – mesélte a 24.hu-nak az esetet az édesanya, akinek csak annyit tett hozzá a doktornő, hogy nézzen vissza egy hónap múlva, remélhetőleg addigra pótolják a készletet.

Olvasónk nem oltásellenes, kifejezetten fontosnak tartja, hogy gyermeke megkapja a torokgyík, gyermekbénulás, merevgörcs, szamárköhögés és agyhártyagyulladás elleni védelmet, de azt mondja, ebben a rendszerben ez most, úgy tűnik, nincs biztosítva.

Azért is érte váratlanul a keddi eset, mert eddig nem volt gond a védőoltások beadatásával, azokat kisgyereke rendre megkapta. Most viszont majd csak augusztus végén derül ki, hogy beadják-e azt a vakcinát, amit júliusban kellett volna.

Mivel háziorvosa is csak reménykedni tudott abban, hogy a következő hónapra az ellátási probléma megoldódik, az édesanyát ez nem nyugtatta meg. Attól tart, hogy a többi oltóanyag is hiánycikk lesz, és nem lehet majd követni, melyik oltás mennyit csúszik.

"Semmire nincs pénz az egészségügyben. A vizes vb-re és a focira rengeteget áldoznak, de arra sem vagyunk képesek, hogy a császármetszett anyukának valaki kicserélje a kötését, vagy hogy rendelkezésre álljanak az amúgy kötelező védőoltások" – fakadt ki...

AZ ÚJSÁGÍRÓI MUNKA KRIMINALIZÁLÁSA A TOTALITÁRIUS RENDSZEREK SAJÁTJA

444.HU
Szerző: akiraly
2017.07.27.


"Azt akarják, hogy hallgassunk a bűneikről és ne mondjuk el az igazságot. Olcsó és sekélyes politikai stratégiájukra használják a puccsisták áldozatának vérét. A hatalom birtokosai előtt egyetlen cél lebeg, totalitárius uralmuk fenntartása bármi áron" - vallotta a bíróságon Ahmet Sik. Sik a legnagyobb múltú török napilap, a Cumhuriyet újságírója, egyike a 17-nek, akiket a puccs utáni tisztogatások során letartóztattak, és most terrorizmus vádjával állítottak bíróság elé. Vallomásában élesen bírálta Erdogan rezsimét...

A FIDESZ VEZETŐI ELHATÁROZTÁK, HOGY MINDENKÉPPEN LEMENNEK KUTYÁBA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.27.


Sosem látott mélységekbe szállnak alád a kormánypárt meghatározó politikusai, megelőlegezve a korábban meglebegtetett kíméletlen választási kampány hangulatát. A Fidesz számára már nincsenek morális fenntartások, etikai aggályok, melyeket figyelembe kellene vennie a korteskedés idején, hiszen totális hatalomra tör, és ennek megszerzéséhez minden eszközt bevethetőnek tart, még olyanokat is, melyek korábban ismeretlenek voltak a magyar politika eszköztárában. A kormánypárt azt szeretné, ha mindenki félne tőle, így a politikai ellenfelek százszor is meggondolnák, hogy egyáltalán kiálljanak-e ellenük.

Lassan tolmács után kell kiáltanunk, (akár annak idején Vida Ildikó a Szabadság téren) ha meg akarjuk fejteni Németh Szilárd mondatainak értelmét. A Fidesz alelnöke, megmondó embere, faltörő kosa (és még sorolhatnánk) egyre gyakoribb sajtótájékoztatóin most már önmagát próbálja ugyanis magyarázni, és mivel az eredeti kijelentésnek sincs igazán értelme, a magyarázatok még inkább zavarba hozzák az embert. A dolgot csak bonyolítja, hogy először Orbán Viktor kijelentéseinek értelmezésével próbálkozik, aztán a saját magyarázatát is próbálja kifejteni az okvetetlenkedő riportereknek.

Legutóbb például
megmagyarázta a miniszterelnök, mit kellett azon érteni, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn félreérthetetlenül megfenyegette a független (illetve szerinte ellenséges) sajtót azzal, hogy a következő kormányzati kommunikációs csapást rájuk méri a hatalom. Ezt Németh tovább görgette azzal, hogy Soros György bérenceinek mutatta be azokat a médiamunkásokat, akik nem hajlandók beállni a Rogán Antal, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Habony Árpád által alkotott kormányzati kvartett által irányított lakájmédia irányvonalába...

MI IS AZ "ORBÁN-KORMÁNY" ÉRDEKE?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.07.27.


Hát az, ami minden kormányé: hogy nyugalom legyen. Az ellenzék pedig zavart akar kelteni, és erre látunk majd kísérleteket az ősszel.

A fenti bölcsességet valami nézhető műsor reményében (reménytelenségében) való keresgélés közben sikerült elkapnom az Echo Tv-ből. A mai hatalom egyik mindegykicsodája mondta bele nézőik arcába.

Egy pillanatra elmerengtem: tényleg, általában a kormányok nyugalmat szeretnének. Például így voltak a szoclib kormányok – és ennek nemegyszer jelét is adták. Nem állítom, hogy soha nem mentek bele értelmetlen, elvileg is vitatható konfliktusokba az ellenzékkel, de azt igen, hogy magatartásuk egészét az ellenzék érdekeinek valamilyen beszámítása, a politikai váltógazdaság elismerése, elfogadása jellemezte. Nem csináltak új alkotmányt, amikor megtehették volna; négyötödös szabályt alkottak bizonyos esetekre a korábbi kétharmados helyett, tekintettel az ellenzék meggyengülésére; nem nevezték ki pártjuk pénztárosát a számvevőszék vagy az adóhivatal élére, nem választották meg bizalmi emberüket legfőbb ügyésznek stb.

Azt sem állíthatom, hogy olykor ne mondtak volna csúnyaságokat a maguk ellenzékéről (hagyjuk az egyébként érdekes és jogos kérdést, hogy azok megfeleltek-e a valóságnak); ám idegen érdekek képviselőinek, ügynököknek, bérenceknek nem nevezték ellenfeleiket, s amikor azok hatalomra kerültek, nem emlegettek helytartótanácsot sem. Voltak, akik olykor arról beszéltek, hogy kormányuknak nincsen alternatívája, de azt azért sosem mondták, hogy a választás arról döntene, magyar (érdekeket képviselő) kormánya lesz-e az országnak…

Mert ha túllépünk a szűken vett pártpolitikán, azt is elmondhatjuk, hogy a szoclib kormányok nem tekintették magukat a nemzet egyedül hiteles képviselőjének; nem zagyváltak arról, hogy a velük olykor kritikus civil szervezeteket senki sem választotta meg. Általában véve politikájuk nem arra irányult kizárólag, hogy a maguk bázisát valahogy megtartsák; és egész politikájuk nem volt mindenestül alárendelve törvénysértéseik, netán lopásaik fedezésének, takarásának.

Nem bitoroltak el mindent, nem igyekeztek fölszámolni minden autonómiát – általában véve keresték a megegyezés lehetőségeit, még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált: ellenzéke soha, semmiben sem akar vele megegyezni.

Szóval, voltak már hazánkban is olyan időszakok, amikor a kormány bizonyos értelemben nyugalmat szeretett volna, és a tőle telhetőt általában igyekezett meg is tenni azért a nyugalomért.

Hanem a Fidesz-„kormányokkal” kezdettől más volt a helyzet. Bizony, már 1998-tól sem úgy viselkedett a „nemzeti hatalom”, mint amely a maga kormányzásához szükséges nyugalmat igyekezett volna megteremteni.

Mert elsődleges célja sosem a polgári értelemben vett kormányzás volt...

MIÉRT GYŰLÖLKÖDNEK A MAGYAROK?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.07.27.


...Valószínűleg az anyagtejjel szívjuk magunkba a negatívumhoz való hozzáállásunkat. De legvégső esetben az iskola végére meggyőznek minket arról, hogy van a jó és a rossz. Van a fekete és van a fehér. Lehetsz jó vagy lehetsz rossz. Mindig két irányt mutatnak, míg elképzelhetetlen egy harmadik irány, vagy negyedik, vagy tizedik. A magyarok gyerekkoruktól kezdve törekednek a helyes irányra", miközben azt sem tudják, hogy az tulajdonképpen mi lenne.

Gondolj bele! Már többször elmeséltem egyik sztorimat nektek, amiben volt Peti. Peti kódneve az általános iskolában a "ketteske volt". Ha fejreállt is mindig kettest kapott. Ebben a rendszerben ő egy negatív példa, egy bukott gyerek volt. Senki nem akart Peti lenne pontosan emiatt. Iskolából kikerülve legnagyobb meglepetésre kiderült, hogy Petit az ételek iránti szeretet mozgatja. Ételszobrász lett, mégpedig saját kategóriájában világbajnok. Felnőttként sokan szeretnének "Peti" lenni. Akkor most Peti életét hogyan értékeljük? Követendő példa vagy elkerülendő eset?

Úgy látom, hogy a magyarok mániákusan menekülnek a negatívtól, a hibáktól. Annyira félnek hibázni, hogy folyamatosan letagadják, nem ismerik el. Mivel nem vesznek "hivatalosan" tudomást róla, ezért nem is tudnak ellene tenni. Hányszor volt már az életedben olyan eset, amikor valami történt egy cuccoddal, amit kölcsönadtál, és a másik egyszerűen letagadta? Sőt! Egyenesen megsértődött, hogy azt feltételezed, nála ment tönkre!

"Még a feltételezés is sértő! Hiszen Én én vagyok. Kizárt dolog, hogy a kezembe menne valami tönkre! Ha én eszek, akkor még a morzsa sem esik a földre!"...

MINDENKI SZÁMÍT!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Karácsony Gergely
2017.07.27.


„Folytatjuk!” Ez az egy mondat volt Orbán Viktor választási programja 2014-ben. És ez a program akkor kétharmadot ért. Már csak ezért is sokan vannak, akik szerint az Orbán-rendszer ellenzékének nem kell program. Az embereket úgysem érdekli, a pártok meg csak összevesznének rajta. „Győzzük le Orbánt, aztán majd csak lesz valahogy!”

De akik változást akarnak, azok nem érhetik be ennyivel. Meg kell ragadniuk az emberek képzeletét, ha meg akarják ragadni a hatalmat. Mindenekelőtt meg kell érteniük, hogy ez miért sikerülhetett Orbánnak. Négy év kormányzás után miért volt elég annyit mondani, hogy „folytatjuk”.

A Fidesz kormányzása a társadalomra nézve romboló, de politikailag egyelőre sikeres. A siker oka részben persze a rendszer mindent eszközt bevető cinizmusa: a manipuláció, a megfélemlítés, a hatalommal való visszaélés. De azért ennél jóval többről van szó. Orbán képes volt ideológiát csinálni a zsarnokok legócskább trükkjéből, az „oszd meg és uralkodj” praktikájából. Elhitette az emberekkel, hogy a veszekedős, „félázsiai” magyar nép képtelen az együttműködésre, a társadalom szétesett, és csak egy erőskezű vezető képes összefogni és irányítani. És mindent meg is tesz azért, hogy a társadalom valóban szétessen. Megosztja az ellenzéket, ellehetetleníti a szakszervezeteket, vegzálja a civileket, szembeállítja egymással a társadalmi csoportokat és igyekszik kiölni az emberekből a szolidaritást, felerősíteni a jobb módúak önzését. Egy megosztottságában legyengült társadalommal szemben pedig minden hatalom erősnek érezheti magát. Főleg, ha a szétzilált néppel elhiteti, hogy a nemzet nem az együtt élő és egymást követő nemzedékek valós közössége, hanem egy képzelt közösség. Egy olyan elképzelt közösség, ami a hatalom óriásplakátjain jön létre (onnan tudható, hogy erős és büszke), és amelynek az érdekei egyben a hatalom érdekei. Így lesz a „nemzeti” érzés a nemzet elnyomásának legfőbb támasza.

Ha le akarjuk győzni Orbánt, akkor le kell győznünk az elnyomó nacionalizmust, és helyére a szolidaritáson alapuló patriotizmust kell állítani. A Fidesz politikai sikerétől frusztrált ellenzékiek közül sokan úgy érzik, a hiba a népben van – talán Orbánhoz hasonlóan ők is félázsiainak tartják. A magyar társadalom valóban egy kicsit olyan is, mint amilyennek Orbán képzeli. Bizalomhiányos, csalódott, és ennek kompenzálására nacionalista. De nem csak ilyen. Hisz az egyenlőségben, a társadalmi igazságosságban, Európában, a szociális gondoskodásban. Ezek olyan értékek, amikre egy boldog és sikeres országot lehetne építeni. Csak éppen a rendszerváltás óta nem volt egyetlen kormány sem, amelyik ebből csinált volna politikát...

NEM ROBBAN KUSSOL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.27.


...A közélet nem robbant fel, pedig már tegnap fel kellett volna robbannia. Sőt, évek óta fel kellene robbannia. Naponta. És mitől robbanna? Attól, hogy Jusztnak vannak bizonyítékai a széfben és ha kell, használni fogja őket? És mikor kell? Amikor őt személyes sérelem éri? Hiszen már érte. Mindenkit ért, aki nem simult bele a NER mindent elfedő szövetébe.

Vannak bizonyítékai Simicskának is. Időnként a fia sejtelmes közléseket lebbent meg a Facebookon. Na és akkor mi van? Semmi. Majd Simicska is nyilván akkor tárja elő a bizonyítékait, ha őt személyes sérelem éri. Holott már érte.

És Gurcsánynak is vannak bizonyítékai, csak még a fene tudja, hol vannak, de majd nyilvánosságra hozza, amikor a fenén kívül ő is tudni fogja, hol vannak. Addig időnként bejelenti, hogy már majdnem, de még nem.

És voltak bizonyítékai Horváth Andrásnak, de sajnos elsikkadtak. És vannak bizonyítékai Hadházy Ákosnak és vannak bizonyítékai Juhász Péternek és naponta tolják elénk, csak minket nem igazán érdekel.

És voltak bizonyítékai Ferenczi Krisztinának, csak éppen egyedül küzdött a mi igazunkért és már benőtte a sírját a fű. És egyedül küzdött Sándor Mária, de megtörték, eltaposták. Mert nálunk ilyen csuda dolgok történnek. Van, aki elgázol egy kóbor létra, más szívrohamot kap hirtelen, miután eladta a cégét az első embernek, aki visszautasíthatatlan ajánlatot tett, megint más kígyóméregbe ül véletlenül, vagy szándékosan, esetleg hirtelen elhalálozik külföldön és nyom nélkül eltemetik két perc alatt.

Hamarosan meg mindegy is lesz, kinek miről van bizonyítéka. Mert el sem jut a bíróságig. Hamarosan nem is lesz, aki beszéljen erről, vagy bármiről. Mert aki még megtehetné, azt megveszik, lefizetik, megfenyegetik. Vagy kap egy ajánlatot, hogy amennyiben egy kicsit bulvárosabb témákkal foglalkozik, egy picit kevésbé egyértelműen fogalmaz – nem nagyon, nehogy feltűnjön az olvasóknak -, esetleg besegít néhány, mintegy odavetett mondattal a másik, nem kormánypárti média, újságíró, blogger, közéleti szereplő lejáratásában, akkor a hatóság kevesebb szabálytalanságot talál a könyvelésben és nem havi öt, hanem ötévente egy ellenőrzésre kell számítania.

Nem fog itt robbanni semmi, ameddig nincsen társadalom, csak egyének vannak a maguk kis titkaival, félelmeivel, érdekeivel. Ha akart volna, már robbant volna. Ezerszer. Lett volna rá ok. Ezerszer. De mi így szeretjük. Nekünk kellenek a Habonyok, Vajnák, Garancsik, Simicskák, Orbánok, Tiborczok, Lázárok, Mészárosok, Mészárosnék, Matolcsyk, Kósák, Balogok, Némethek és reggelig sorolhatnám és minden névhez odabiggyeszthetném azokat az okokat, amelyek egyenként is robbanásra késztetnének egy normális társadalmat.

Mi jelenleg nem rendelkezünk azokkal a paraméterekkel, amelyek jellemeznek egy normális társadalmat. Pedig csak két dolog kellene.

Normális.

Társadalom.

BARTUS LÁSZLÓ: A ZSIDÓ, MINT AZ ANTISZEMITÁK CSODAFEGYVERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.26.


Elérte a nácikat a logikai gondolkodás, alkalmassá váltak néhány logikai műveletre, mint az analízis és a szintézis, aminek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek. A kétkezi egyszerű náci eddig azt hitte, s ebből a hitéből nem lehetett kibeszélni, hogy minden zsidó egyforma, a zsidók összefognak és összetartanak, nincs különbség közöttük. Nem zavarta őket, hogy a világon nem talál két olyan zsidót, aki egyetértene, mert a mítosz erősen állt.

Ez a gondolkodás eredményezte, hogy a nácik kizárólag származás alapján minden zsidót egyformán alkalmasnak és méltónak találtak arra, hogy auschwitz-i vonatjegye legyen. Az egymással szemben álló zsidókat sem voltak képesek megkülönböztetni egymástól, minden különbséget csak zsidó trükknek tartottak. A nagytőkés és az ő vagyonát államosító zsidó csak szándékos megtévesztés a hagyományos náci logika szerint. Ezek szerepek, melyeket megtévesztésül használnak a zsidók. Egy derék magyar nácit ez eddig nem tévesztett meg. Az apák kommunisták, a fiak polgári liberálisok, de az csak a látszat, hogy ezek ellentétei egymásnak, még inkább, hogy ellenfelek lennének. Ez a zsidók trükkje.

Ám jelentős fordulat állt be a náci gondolkodásban, miután egyik jeles képviselőjük, Orbán Viktor megismerkedett az ortodox jobboldali, nacionalista zsidókkal, Köves Máté (Slomó) és a haszid mozgalom segítségével, s megértette, hogy ezek ugyanúgy utálják a liberális és nem ortodox, nem nacionalista (más irányzat szerint nem cionista) zsidókat, mint bármely más rendes zsidógyűlölő antiszemita. S megértette, hogy jobban jár, ha ezt az ellentétet kihasználja, és mélyíti, mintha az összes zsidót az eddigi náci logika szerint egybemossa.

Eddig is fel-felbukkant a rendes, keresztény magyar antiszemita táborban a “jó zsidó” és a “rossz zsidó” toposza (Csoóri Sándor és Csurka István munkásságában egyebek mellett), és minden jó nácinak van legalább egy zsidó barátja, aki rendes ember, annak ellenére, hogy zsidó. Akit mélyebben érdekel a téma, vannak a “keresztény” antiszemitizmusban is ennek történeti előzményei. De rendszerszintűen és politikai cselekvéssé formálva most bukkant fel a nácik között először a felismerés, hogy a zsidók különbségeit nem eltakarni, hanem kiaknázni kell...