2016. november 2., szerda

MIELŐTT TÚL KÉSŐ LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.02.


...Szükséges lenne látni mindenkinek – az egészségügyben dolgozóknak is -, hogy minden mindennel összefügg. Ameddig mindenki csak a saját baját, nehézségeit látja, addig nem jutunk előbbre. Ahogyan egy autót is hiába fényezünk át, ha közben csak három henger működik és hiába veszünk új felnit, ha a gömbcsukló tönkrement, attól az autó még nem fog működni.

Az egész rendszert, az alapoktól kell megjavítani. De ahhoz előbb szét kell szedni. Mindezek előtt azonban fel kell ismerni és el kell fogadni, hogy csak így fog működni. Lehet pénzt önteni az egészségügybe, attól még a nem megfelelő táplálkozás következményei ott lesznek. Lehet pénzt önteni az oktatásba, ha közben egyre több család szakad le, egyre több gyermeknek nincs esélye sem a tanulásra. Ahogy lehet pénzt önteni a nyugdíjrendszerbe, attól még középtávon fejre fog állni.

Minden rossz. Hiányzik a szétlopott pénz, amiből magánvagyonok, nagybirtokok és helikopteres rongyrázás lett. Hiányzik az a pénz, amiből üresen kongó stadionok, luxusberuházások, külföldről vásárolt szavazatok, mesterségesen létrehozott és mesterségesen életbentartott televíziócsatornák, újságok, weboldalak, kommunikációs cégek, szellemi műhelynek, vagy kutatóintézetnek nevezett pénzszivattyúk lettek.

Hiányzik az a pénz és holnap még jobban fog hiányozni. Szociális háló nélkül nincs esélye a lecsúszottaknak az életbenmaradásra sem, nemhogy a felkapaszkodásra. Megfelelő és mindenki számára hozzáférhető oktatás nélkül nincs esélye az országnak a talpraállásra. Megfelelő és hozzáértő politikusok nélkül nem lehet mérsékelni (megszüntetni sehol sem sikerült még) a korrupciót, az esztelen pazarlást, az elbutulást, a rombolást. Erős civil társadalom és társadalmi kontroll nélkül soha nem lesz működő demokrácia.

Ameddig mindenki csak a saját érdekét nézi és csak azt tartja fontosnak, addig nem fogunk egyetlen lépéssel sem előbbre jutni. Sőt. Ameddig az orvostársadalom úgy hiszi, hogy elkülönülhet az egészségügy egyéb szereplőitől, a pedagógusok úgy gondolják, hogy elhatárolódhatnak a politikától és a társadalomtól, a tudósok úgy gondolják, hogy nincs közük a kormány működéséhez, addig lényegét tekintve nem fog javulni a helyzet.

Mert nem a felsőoktatásban kezdődnek a bajok, hanem a nógrádi kis zsákfalu utolsó házában. Nem az Érsebészeti Klinikán dől el, hogy megmarad-e a beteg lába, hanem a szabolcsi faluban, ahol évek óta nincs orvos és ahol az egy főre jutó bevételből kenyérre sem telik, nemhogy buszjegyre a legközelebbi kórházig.

A jövő orvosai, mérnökei, pedagógusai, újságírói, villanyszerelői, fodrászai most maradnak ki 16 éves korban az iskolából, hogy felszippantsa őket a közmunka és soha, soha ne szabaduljanak abból a gödörből, amibe beleszülettek és amibe a gyerekük is születik.

Ott kell elkezdeni. Szabolcsban és Nógrádban. Mielőtt túl késő lesz. Ha nem túl késő már most is
.

ITT OLVASHATÓ

NYERJ DEDIKÁLT PÉLDÁNYT NYÁRY KRISZTIÁN ÚJ KÖNYVÉBŐL!

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2016.11.02.


Híres magyar festők és múzsáik szerelmét kutatja új könyvében, a Festői szerelmekben Nyáry Krisztián. A könyvből most öt dedikált példányt sorsolunk ki, ehhez pedig nem kell más tennetek, mint megnevezni a megszámozott festmények alkotóit és a képeken szereplő múzsáikat. 

A számokhoz tartozó festmények alkotóit és a rajtuk szereplő múzsák nevét is várjuk tehát, összesen 24 nevet. Ehhez egy kis segítséget is adunk, minden képhez három festőből és három múzsából választhattok. A dedikált köteteket az első 5 helyes választ beküldő kapja. Ha november 7-én 12 óráig nem érkezik hibátlan megoldás, az 5 legtöbb helyes választ adó részesül a nyereményben. A megfejtéseket a konyvesblog@gmail.com emailcímre várjuk, a levél tárgya legyen: Festői szerelmek. (csak azokat a válaszokat tudjuk elfogadni, amelyek ezzel a tárggyal érkeznek.)...

ITT OLVASHATÓ

KOLLÉGÁKKAL JÁRTUNK A KEREPESI TEMETŐBEN - 2. RÉSZ

NEMZETIKÖNYVTÁR BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2016.11.02.


Előzmény:
Kollégákkal jártunk a Kerepesi temetőben – 1. rész

Október 14-én könyvtárunk néhány munkatársával a Nemzeti Sírkertben jártunk. Az 1847 óta létező Fiumei (Kerepesi) úti temető, számos híres művész, tudós, államférfi nyughelye. Mindenszentek és halottak napja kapcsán néhány fotóval és idézettel emlékezünk minden halottunkra:

ITT OLVASHATÓ

EGY MÁR MEGSZŰNT, "BULVÁRSZABI" NEVŰ LAP LÉGBŐL KAPOTT ÁLLÍTÁSA, HOGY ÉN LAKOM VALAHOL

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2016.11.02.


A Népszabadság egyik utolsó lapszáma írta meg, hogy a jegybankelnök Patai Mihály Unicredit-vezér egyik luxuslakását használja a Budai Vár oldalában, és ez súlyos összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, hiszen a Nemzeti Bank felelős az összes pénzintézet piaci felügyeletéért.
Bárándy Gergely, szocialista képviselő kérdezte szerdán a Parlamentben Matolcsy Györgyöt arról, hogy most akkor végül is hol lakik.

Matolcsy azt felelte, hogy ellene 2014 nyara óta blöffökből álló lejáratás zajlik. Kezdődött azzal, hogy a jegybank állítólag méregdrága hegedűt vásárolt, amiről aztán kiderült, hogy nem igaz - bár vehetett volna, ha már az osztrák jegybanknak 8 Stradivari hegedűje is lehetett.
Aztán szó szerint mondta, hogy 2015-ben és 2016-ban ugyanez történt, mikor az ellenzék és a sajtó is kezdte szajkózni, hogy
"az én unokatestvérem 600 millió forint támogatást kapott a jegybank alapítványaitól, hónapokig folyt a vádiratba illő blöffölés, majd kiderült, hogy egyetlen fillért nem kapott a VS portál támogatása keretében Szemerey Tamás."
Hogy ennek az állításnak mennyi igazságtartalma lehet, arról korábban írtunk egy részletes cikket, "6 bizonyíték, ami Matolcsy unokatestvérét szorosan a Vs és az Origo tulajdonosához köti" címmel.
A fenti példáknak pedig logikus folytatása mindaz, ami most történik:

ITT OLVASHATÓ

MILLIÁRDOS ÜZLET ROGÁNÉKNAK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY, NEM CSODA, HOGY VARGA LEBEGTETI A VISSZAVONÁST

B1... BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.02.


A Jobbik sarokba szorította a Fideszt letelepdési kötvény-ügyben. Október végén Vona Gábor, a Jobbik elnöke azzal zsarolta meg Orbán Viktort, hogy csak akkor támogatják az újabb alkotmánymódosítást, ha a Fidesz lemond a letelepedési kötvényről. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke ma
"minősített hazaárulásnak"
nevezte, hogy a testület kormánypárti többsége egy cipruson bejegyzett közvetítő cég tevékenységét a Seychelles-szigetekre is kiterjesztette. Bírálta, hogy mindeközben a kormány a közvélemény előtt a konstrukció kivezetését lebegteti.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis ma óvatosan meglebegtette, hogy mégsem vonják vissza a letelepdési kötvényt. A politikus úgy fogalmazott: a kormány megvárja az új hitelminősítői döntést, utána dönt a letelepedési kötvény további sorsáról, de a konstrukció feltételeihez hozzá kell nyúlni.

Mindnenek egy magyarázata van: Rogánék és a fideszes haverok rengeteg pénzt vesztenének, ha valóban kivezetnék. A Fidesz láthatóan inkább a pénzt választja, mintsem a sikeres alkotmánymódosítást...


ITT OLVASHATÓ

KI LOPTA EL A ZÁSZLÓ KÖZEPÉT?

PROSZEKTURA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.11.01.


Ötéves unokám meglátva a lukas lobogókat, azt kérdezte, tatus, ki lopta ki a zászló közepét? Látszik, ez a gyerek már a mában él.

Egy olyan korban szocializálódott, amikor természetes, hogy mindent ellopnak, ami mozdítható, mint régen a szocializmusban. A rendszert akkor is, most is ez tartotta fenn, ez a nagy közös lopási akarat. A gyári munkás alkatrészeket lopott, a téeszparaszt terményt. De lopott a hivatalnok is, az orvos is, az ápolónő is, a fodrász is, szóval mindenki. Ki mit tudott. Még a sekrestyés is ellopta a misebort.

A főnökök persze akkor is többet loptak, mint ahogy most is. Minél közelebb volt, van valaki a tűzhöz, annál többet. Mostanság például már a vezér azt is megteheti, hogy egy országos napilapot is lenyúlhat, ha arra támad kedve...


ITT OLVASHATÓ

HOGYAN SZÁMOLD KI, HOGY AZ MLM ÁTVERÉS, VAGY SEM? MEGÉRI, VAGY SEM?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2016.11.02.


Most éppen a Kairos bomba robbant és jogosan merül fel az emberekben a kérdés, hogyan védekezhetnek legközelebb? A hatóságokra kár hagyatkozni, hiszen ők jellemzően utólag reagálnak az egyértelmű átverésekkel szemben. Sajnos akkor már késő, hiszen esetenként több ezer embert károsítottak meg.

Azt a sztereotip gondolatot viszont elutasítom, miszerint minden MLM rendszer hazugságra épül, fenntarthatatlan és lehúzás. Első nekifutásra tudnék hozni több olyan példát a világból, amikor a terméket/szolgáltatást értékesítői hálózaton keresztül végzi az adott cég és mindezt átverés nélkül. Sőt! Az MLM rendszerben értékesített termékek/szolgáltatások nem mindig dágábbak, mint a piaci termékek. Ez egy másik hibás feltételezés. De erről majd egy külön cikkben valamikor tényfeltárok.

Most nézzük meg, hogy milyen kérdéseket kell feltenned-megválaszolnod mielőtt csatlakoznál egy értékesítői hálózatba, amit egyszerűen MLM rendszernek hívunk?

Honnan jön a pénz?

ITT OLVASHATÓ

MERRE TOVÁBB, MAGYARORSZÁG?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.02.


Amikor a nyár elején meghirdettem a Magyarország 2.0 pályázatot, az volt a nem is titkolt vágyam, hogy talán sikerül összeszedni olyan külföldön bevált ötleteket, gondolatokat, melyeket hasznosítani lehetne Magyarországon is. Azt gondolom, jó pár ilyen írás született, és feltett szándékom, hogy ezeket majd összegzem is a közeljövőben, egyvalami azonban még hibádzik: nincsen rendes pályázat végső döntés nélkül. Ma ez következik, és természetesen a döntés a ti kezetekben van. Jöjjön tehát a három legtöbb szavazatot kapó poszt (illetve ezekből egy-egy, szerintem jellemző részlet), a végén pedig mindenki szavazhat a kedvencére. Vágjunk bele, méghozzá megjelenési sorrendben!

Időrendben a TOP3 első posztját András írta, méghozzá Finnországból. A kérdés, amit feltett, körülbelül úgy hangzott, hogy mit taníthatnak a finnek a magyaroknak és nem csak az oktatás, a tolerancia és a nyitottság terén:

ITT OLVASHATÓ

A HELYETTES ÁLLAMTITKÁR ÉS AZ "UTCÁN ÉLNI KÍVÁNÓ SZEMÉLYEK"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2016.11.02.


A következő napokra már fagypont alatti hőmérséklet várható. A hajléktalanság korántsem csupán télen probléma. Mégis, amikor fedél nélkül élő emberek lényegében közvetlen életveszélynek vannak kitéve, különösen nagy szükség volna rá, hogy a kormányzat illetékes munkatársai őszintén, felelősségük tudatában tájékoztassák a közvéleményt erről a kiemelkedően súlyos társadalmi problémáról.

Nyitrai Imre, a kormány „szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára” múlt héten adott nyilatkozatot az ügyben. Szerinte „a számok azt mutatják, hogy kialakult egy viszonylag fix és stabil, kevéssé változó számú, folyamatosan utcán élő, utcán élni kívánó személy” (sic). A helyettes államtitkár szerint továbbá „ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes mindenkinek a lakhatását biztosítani”, így csak azok élnek utcán, akik ott „kívánnak” élni.

A helyettes államtitkár félrebeszél – ami persze önmagában már-már szóra sem érdemes, tekintettel arra az intellektuális és erkölcsi mélységre, ahová a kormányzat és a kormánypárt illetékesei napi rendszerességgel alámerülnek. Itt azonban emberi életekről van szó.  

Egyrészt, nincsenek olyan „számok”, amelyek azt mutatnák, hogy „kialakult egy viszonylag fix és stabil, kevéssé változó számú, folyamatosan utcán élő, utcán élni kívánó személy”. A közterületen élő hajléktalan emberek számának megbecslésére két módszeres kísérlet történt, 2005-ben és 2008-ban, mindkét esetben Budapest vonatkozásában. A felméréseket a kutatók eredeti szándéka szerint háromévente megismételték volna, a közterületi hajléktalanságot kriminalizáló szabályozásra való tekintettel azonban egyelőre felfüggesztették. Az azonban – az utcán élő emberek számának felmérésére nem alkalmas – kutatásokból is kiderül, hogy durva leegyszerűsítés azt gondolni, hogy a fedél nélkül élő emberek egy jól körülhatárolható állandó csoportot alkotnak: az utcán élő emberek több mint harmada egy évvel korábban még máshol lakott (ismerősöknél, szívességből, albérletben, hajléktalanszállón, stb.), és közel felük lakott már lakásban is azóta, hogy hajléktalanná vált.

Másrészt – és ez volna a lényeg – azt állítani, hogy Magyarországon csak azok élnek az utcán, akik ott „kívánnak” élni, az önfelmentő hazugság egy kiemelkedően súlyos esete.

A hajléktalan emberek többsége minden ellenkező híresztelés ellenére nem Budapesten él, és Szegeden vagy Pécsett például többen élnek közterületen, mint ahányan hajléktalan szállókon. De Budapesten is úgy alszik vélhetően 1500-3000 ember a legnagyobb téli hidegben is közterületen vagy emberi lakhatásra alkalmatlan, fűtetlen épületekben, hogy közben a hajléktalanellátó intézmények 100 százalék körüli (és gyakran 100 százalék feletti) kihasználtsággal működnek...

ITT OLVASHATÓ

CSÚNYÁN ELSZÁLLTAK TOKIÓBAN AZ OLIMPIÁRA SZÁNT EREDETI KÖLTSÉGEK - NÁLUNK VAJON MI LENNE?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.02.


Több mint négyszer annyit költene Tokió az olimpiájára, mint amennyit eredetileg tervezett. Ha mindez nem lenne elég, a legfrissebb számítások szerint Rió legalább 10 milliárd dolláros veszteséget termelt az olimpia miatt. Ezek mellett elmélkedjünk egy esetleges budapesti olimpiára rendezéséről, illetve azokról a kormánypárti tervekről, melyek szerint a sportesemény bevételeiből tennék helyre a magyar egészségügyet.

A múltkori, egy esetleges budapesti olimpiával foglalkozó bejegyzésünkben már jeleztük, hogy az olimpia megrendezésével leginkább csak a fideszes oligarchiák járnának jól. A népet megkérdezni nem fogják, hogy kell-e az egész cirkusz, ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) lesöpörte az asztalról a civilek által benyújtott népszavazási kérelmet. Ez azért rendkívül visszás, mert Orbán ellenzékben még arról beszélt, hogy az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, hogy mit akarnak, és mit nem akarnak. Igaz, nemcsak a budapesti olimpia, hanem Paks II. és a Városliget ügyében sem kíváncsiak az emberek véleményére...

ITT OLVASHATÓ

A KÖZVETÍTŐK 3 ÉV ALATT KÖZEL 100 MILLIÁRD FORINTOT KASZÁLTAK: BÚCSÚ A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYTŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2016.10.31.


A magyar gazdaság felpörgetésének ürügyével indult, végül csúfosan elbukott a letelepedési kötvény. A témával sok cikkben foglalkoztunk az Átlátszón, ebben az összeállításunkban felidézzük azt is, hogy ki járt a legjobban az üzlettel. Segítünk: nem a magyar állam.

...Profit az offshore közvetítőknél
Az államkötvények révén a magyar állam finanszíroztatja magát a kötvényvásárlókkal, és a kötvényekért kamatot fizet. A letelepedési kötvény kamatát törvényileg szabályozzák, 2,5 százalékos szinten. Az utóbbi időben ennél csak olcsóbban jutott hozzá pénzhez a magyar állam. Jelenleg az euró alapú prémium államkötvény kamatszintje 2 százalék.
A haszon nagy része közvetítő cégeknél landolt. Ezek a cégek a letelepedési kötvény vásárlóitól jutalékot kértek. A jutalék a 250 ezer euró névértékű kötvénynél az Index számításai szerint 45 és 70 ezer euró között volt. Az Átlátszó felmérése szerint 2015-től a legtöbb kereskedőnél már 60 ezer euró volt a jutalék.

Haszon keletkezett abból is, hogy a kötvényhez diszkontáltan jutnak hozzá a vevők, így a kamat is a kereskedőknél maradt a kötvény lejártáig.

Ez azt jelenti, hogy miközben a vevő 300 ezer eurót fizetett a cégnek egy 300 ezer euró névértékű kötvényért, az offshore cégek az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) az öt évi kamatos kamattal csökkentett összegért vásárolták meg, pontosan 265 200 euróért.
Öt év múltán, a kötvény lejártakor, a kamatokkal együtt a névértéket, 300 000 eurót kap vissza a cég, majd a letelepedő vásárló. Ez a kamatokból álló bevétel kötvényszelvényenként 5 800 euró, a most árusított kötvénynél 34 800 euró vásárlónként, ami egy kötvényre vetítve 10,8 millió forintot tesz ki.

A témában a legaktívabb újság, az MNO szerint 2727-en szereztek letelepedési jogosultságot kötvényvásárlás útján, további 650 fő pedig tartózkodási engedélyt szerzett. Ezen felől családegyesítési szándékkal további 4 832 fő jött hazánkba a kötvények segítségével.

Tehát összesen 3 377 kötvényt adhatott el az ÁKK, a közvetítő cégek haszna így a jutalékkal és a náluk maradt kamatokkal együtt közel 320 millió euró, mai áron közel 99 milliárd forint.

Lázár János szerint (lásd a fenti idővonalat) 315 milliárd bevételt jelentett a magyar államnak a letelepedési kötvényprogram 2016 augusztusáig.
Korábbi cikkeink a témában:
Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben
Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken
Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására
Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja
Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég
Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán
Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket
Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedésikötvény-bróker
Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára
Trükköznek a letelepedési kötvénnyel: 60 milliót szakíthatnak letelepülőnként
Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában
A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül
Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT OLYAN BOLDOGTALANOK A MAI GYEREKEK

DIVÁNY - KÖLYÖK BLOG
Szerző: S-W. Zsó
2016.11.01.


„Van abban némi ellentmondás, hogy ugyanaz a szülő, aki nem akarja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban vagy a húsvéti nyusziban - mert a fantázia szüleményei, és ennélfogva hazugságok -, engedi, hogy felnőttként öltözzön és viselkedjen, és nem törődik az ezzel a fajta engedékenységgel járó végtelenül sok hazugsággal” – véli David Elkind a massachusettsi Tufts University professzora, akinek fő szakterülete a gyermeki fejlődés.

Örülök, hogy a kezembe akadt a szakember mára klasszikusnak számító könyve, a
Hajszolt gyerekek, amelynek legfőbb üzenete, hogy a gyerekeknek jogában áll gyereknek lenni, élvezni ennek a kornak az örömeit, és átélni egyes kínjait, amiket a siettetés okoz. Elkind arra keresi a választ, hogy hogyan óvhatjuk meg gyerekeinket a modern világ okozta stressztől, a média sugallta hamis ideáloktól és a kortárs csoport nyomásától.


Hova tűnt az igazi gyerekkor?

Amikor a gyermektől elvárják, hogy úgy öltözzön, cselekedjen és gondolkodjon, mint a felnőtt, akkor valójában szerepet játszatnak vele, ám ettől nem lesz felnőtt. Elkind tanácsa az, hogy tudomásul kellene vennünk, hogy a gyerekek nem képesek ugyanúgy érezni, érzékelni, gondolkodni vagy tanulni, mint a felnőttek. És ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, azzal elnyomjuk valódi énjüket és nem tudják megélni az igazi gyermekkort.

Ennek a hajszolt életmódnak köszönhető, hogy az öngyilkosságok aránya az utóbbi harminc évben megháromszorozódott. A kamaszoknál az öngyilkosságot sokféle összetett dolog okozza, de nem ésszerűtlen az a feltétételezés, hogy a mai kamaszokra nehezedő terhek – a jó jegyek szerzése, a jó felsőoktatási intézménybe jutás, a drogok okozta nyomás és a korai szexuális élet – is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több fiatal dobja el az életét.

Nem is beszélve a médiáról, aminek köszönhetően a gyerekek sokszor esnek többé-kevésbé explicit szexuális manipuláció áldozatává. A magazinok, a tévéreklámok és –műsorok, illetve az interneten megjelenő tartalmak hamis képet mutatnak, koraérettként ábrázolják a fiatalokat, arra ösztönözve őket, hogy utánozzák a felnőtteket, miközben nyugodt és játékos gyerekkorukat kellene élniük...


ITT OLVASHATÓ

25 HELY A FÖLDÖN, AHOGY TALÁN SOSEM LÁTNÁNK

MR. FOSTER BLOGJA
Szerző: fosterur
2016.11.01.


Csodaszép műholdas képeken mutatja be egy művész, hogyan néz ki Földünk a magasból, milyen látványt nyújtanak a turista látványosságok, a városok vagy éppen kevéssé ismert helyek. Elénk tárja mindazt, amit egyébként valószínűleg soha nem látnánk.
 
Benjamin Grant 2013-ban indított Instagramon egy sorozatot Daily Overview néven. Egy műholdas céggel szerződött le, az ő felvételekből varázsol csodaszép légifotókat. Mostanra annyi kép gyűlt össze, hogy albumot is kiad belőlük. Az alábbi fotókat a Bored Pandán publikált listáról válogattam:
 
 

ITT OLVASHATÓ


LEVÉL FINNORSZÁGBÓL: A VALAMIREVALÓ MAGYAR EMBER MINDIG, MINDENT JOBBAN TUD

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Veres Réka
2016.11.01.


Tíz éve lesz, hogy elköltöztem Magyarországról. Akkor még egészen szépnek, jónak láttam, nem a szükség szólított el – igaz, a politikával akkoriban nemigen törődtem. Sosem éreztem azt, hogy az egymást váltó kormányok lényegi változást hoznának az életembe és – ez fontos – nem tapasztaltam a környezetemben nélkülözést, nyomort. Az is tény, hogy a helyzet korántsem volt annyira hitvány, mint manapság.


Az ország, ahol új életet kezdtem jó néhány alapvető dologban másnak kezdett bizonyulni, mint amiben „otthon” szocializálódtam. Ezzel együtt kezdtem el úgy érezni, mintha újjászületnék. Senkit nem érdekelt, mibe öltözöm, mennyire rozoga a biciklim vagy éppen van-e kedvem beszélgetni: itt mindenkit úgy fogadnak el, amilyen és amilyen napja van éppen. Elvárások, háta mögötti kibeszélések, ítélkezés nélkül. Tiszteletben tartják és elfogadják az embert annak minden különbözőségével vagy különcségével, egyformán az introvertáltat és az extrovertáltat, a péntek esti bárba egyedül lejáró férjezett családanyát, a polgármesteri hivatalban dolgozó hosszú műkörmös transzvesztitát vagy a piercinges női papot. Az emberek közötti egyenjogúság a társadalom egyik legféltettebb kincse és nem csak papírforma szerinti lózung, ezért a takarító gyakran kiválóan beszél angolul, a professzor az egyetemi folyosón előre köszön a diákjának, a parlamenti képviselők között van bevándorló is és amúgy 42%-uk nő, a miniszterek közül pedig 6 a 15-ből.

Az emberi különbözőség elfogadását es tiszteletben tartását, ezzel együtt a saját pozitív énkép kialakítását, a demokráciát már óvodás kortól tanítják és teljes gőzzel folytatják az iskolai években. Hatalmas erőket fektetnek szervezetten és különböző szervekkel aktívan együttműködve, a kortárs bántalmazás (iskolai berkekben diákok közötti pszichés agresszió) felszámolásába, mivel az sokszor visszafordíthatatlan lelki károkat okoz. Az óvodai-iskolai közösségekben kisgyerekkortól kezdve gyakorolják a sajáttól eltérő véleménynek való tiszteletadást: mindenki véleménye számít és meghallgatásra kerül, amennyiben nem sérti az emberi méltóságot, akkor is, ha magunk nem értünk vele egyet.

Tanítják azt is, hogy nem mindegy egy embert a cselekedetei miatt bírálni, vagy a véleménye, világnézete miatt. Senkit nem emelnek piedesztálra, de senkit nem hagynak a közössegből kisodródni. Ebben az országban mindenki lehetőséget kap arra, hogy kihozza a magában rejlő maximumot. Az olyan típusú, felsőbbrendűségi tudatra játszó, pátosszal átitatott hazafiasság, amely saját nagyszerűségének, különbvalóságának állandó hirdetéséből, esetenként komisz erők áldozataként való megjelenítéséből áll, errefelé teljesen ismeretlen és elég rosszul venné ki magát. A múltból levonják a szükséges konzekvenciákat és a jelen lehető legjobbá tétele mellett a jövőt építik: mindenki számára. A szociális hálón nincsenek lyukak, mindenkiből az lehet, amit a képességei és törekvései megengednek. A történet akkor kerek, ha hozzáteszem: nem egy mindig-is-gazdag-volt országról van szó, hanem egy olyan európai államról, amely alig 100 éve vívta ki függetlenségét és gyakorlatilag a nulláról kezdve jutott a csúcsra. Hogyan? Bizonyos alapvető morális értékek tiszteletben tartásával...


ITT OLVASHATÓ

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS ELUTASÍTVA

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: kardostamas
2016.11.01.


 
Október 18-án ülésezett a Kábítószerügyi Tanács, ami egyeztetési pontot biztosít drogterület civil szervezetei és az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) között.
 
 
 
 
 
Röviden összefoglalva a következők történtek az ülésen.
 
 
  • Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár eddigi gyakorlatától eltérően részt vett az ülésen, így végre közvetlenül lehetett visszajelezni a minisztériumnak.
  • A szakmai ajánlás rendszerének bevezetése óta a drogprevenciós szolgáltatók kiszorulnak az iskolákból, de évről-évre többen nyerik el az ajánlást. Számuk azonban messze nem fedi le az országos igényt, így sokan ajánlás nélkül folytatják tevékenységüket.
  • Friss felmérés szerint pár év alatt harmadára esett vissza az becserélt tűk száma, miközben az intravénás szerhasználók száma nem csökkent, ahogy a körükben mért ~80%-os HCV fertőzöttségi arány sem.
  • A kormány ennek dacára nemkívánatosnak tartja az ártalomcsökkentést és nem hajtja végre a Nemzeti Drogellenes Stratégiában ezzel kapcsolatban tett vállalásait.
  • A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület javaslatai megjelentek az aktuális cselekvési tervben, így bővült a támogatott tevékenységek köre és helyenként a felhasználható források is emelkedtek.
Szomorú, de korántsem meglepő, hogy a legnagyobb ártalomcsökkentő szolgáltatók bezárása óta meredeken visszaesett a kiadott és becserélt tűk száma, holott a steril tűk igénye tovább nőtt. 2015-ben az intravénás szerhasználók már 80%-a használ új pszichoaktív szereket (dizájner drogokat), amiket gyakrabban szúrnak a klasszikus szereknél, ezért a fertőzésveszély megelőzése több steril tűt igényel. 2010 és 2014 között megkétszereződött az aktív használók Hepatitis C fertőzöttség aránya, ami 2015-re ugyanolyan magas maradt. Óvintézkedések helyett azonban tovább csökkent a kiadott tűk száma, 2011-hez képest már a harmadára esett vissza...
 

A MUSZLIMOKAT ÉRTEM, AMIT NEM ÉRTEK, AZ A BALOLDAL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Farkas Attila Márton
2016.11.01.


A muszlimokat megértem. Ők ott, mi itt, mint ezervalahányszáz éve szinte mindig és mindenhol, kábé Gebel al Tarik, illetve Martell Károly óta. Ez korrekt. A lényeg, hogy ki éli túl. (Ahogy a tendenciákat elnézem, nem mi.)
 
Az áttérteket, az ún. behódoltakat is megértem, mert kell a romantikus Nyugat-gyűlölet, vagy épp a vakhit, az “igazi” vallásosság, amit a dekadens és világias kultúránk képtelen a gyengébb intellektusú útkeresőknek megadni. Innen, ebből az alomból kerülnek ki azok is, akik a 70-es években még a RAF-hoz vagy a Vörös Brigádokhoz csatlakoztak volna, de mivel az a világmegváltás kifújt és mára csak egyetlen erőszakos megváltást ígérő tan maradt, hát ide, az iszlámhoz sodródik minden olyan figura, aki bár a Koránt se olvassa, de nagyon nem tud mit kezdeni magával, amiért is szeretné felrobbantani ezt a mocsok világot.
 
Szóval őket még megértem. Ellenben azokat a mecsetekért és burkiniért tüntető, nem behódolt nyugatiakat (baloldaliakat és liberálisokat) már nehezebb értelmezni, akik nem akarják felrobbantani a világot, de még a Közel-Keletre se utazgatnak lefejezgetni. Persze mindenki úgy lesz öngyilkos, ahogy akar, nem kivétel ezalól a nyugati baloldal sem...
 

AZ ÁGY DUPLA ÉLVEZETFORRÁS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: dr. Hermánné Fogarassy Éva
2016.11.02.


Az ágy kizárólag alvásra és szexre való! – mondja az alvásterapeuta. Korábbi írásomban annak jártam utána, mi lehet az oka annak, ha már a pihenés is fáraszt, most lássuk mi az oka annak, ha az alvás sem pihentet: dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeutával beszélgettem a fáradtság okait kutatva:
 
 
 
 
 
Mit ne tegyünk az ágyban, ha jól akarunk aludni?
 
Az ágyban töltöttt idő 90%-át alvással kellene töltenünk. Lefekvéskor pár oldalt még nyugodt szívvel olvashatunk, de a televízió, a számítógép, vagy az okos telefon nyomkodása az ágyban szigorúan tilos. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, ami a biológiai óránk szerint nappalt jelez, miközben érezzük a testi fáradtságot. A külső és a belső inger ütközése stresszt okoz, ami az elalvás gátja lehet.
 
Jól alszik-e az alvásterapauta és tulajdonképpen mit jelent a jó alvás?
 
Az alvásterapeuta sem aludt mindig jól! Persze akkor még nem voltam alvásterapeuta, többek közt ezért is kezdtem el foglalkozni az alvás fiziológiájával és lélektani hátterével. Az elegendő alvás felnőtt ember esetében napi 7 és fél órát jelent, amibe 1-2 rövid megszakítás még belefér, ha 10 percen belül visszaalszunk. Aki jól alszik, az reggel általában álomból ébred, kipihentnek érzi magát, és ha nem is azonnal, de egy órán belül pozitív energiával kezdi a napot.
 
Mi lehet az oka annak, ha valaki eleget alszik és mégis fáradtan ébred?
 
Ha elegendő alvás után is fáradtak vagyunk, annak két gyakori oka van. Az első a horkolás, az éjszaka jelentkező oxigénhiányos állapot. Az is előfordul, hogy valaki akár 100-szor is felébred egy éjszaka az oxigén hiány által kiváltott alarm állapot miatt – ráadásul könnyen lehet, hogy nem is emlékszik rá -, ami alapvetően is fárasztó, de a 90 perces alvási ciklusokat is megzavarja. A másik gyakori ok a túl sok álom, ami egy rendkívül intenzív tudati állapottal jár együtt. Mindkét eset kezelést igényel!
...

BEKAPHATJUK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.11.02.


Nem mentek be, mert nem mentek be. Ezt a frappáns tiltást a kis Hajós András kapta a tanító nénitől, amikor az iskolában az ebédlőbe óhajtott volna behatolni az osztálytársaival. Nem mentek be, mert nem mentek be. Ez olyan igazság, amin vitatkozni nincs mit, ám ami a színpadon így visszaemlékezve röhejes már, más fényt kap, amikor egy országot irányítanak hasonló filozófia alapján.

Pedig ez van minálunk. Ilyen értelmetlen, hülye tanító nénis dac mutatkozott akkor is, amikor miniszterelnök úr – midőn prüszköltek a kisvasútja ellen – kijelentette, ha nem tetszik, akkor meghosszabbítja a vonalat, ezt a csodát. És meghosszabbítja. Szarik ez mindenre, arra is, hogy már az Uniónak is csípi a szemét az ő játékszere.

Dafke. És érdekes folyományok is fakadnak a durcás hosszabbítgatásból. A megszületett eget rengető tervek szerint a sihuhu-pitypoty kertek alatt kóborolna, s hogy, hogysem, néhány telket ketté is szelne haladtában. Még szerencse, hogy nem a nappalin keresztül iramlana, vagy a konyhán át. A magyar mókus azonban nem szereti, ha a paprikái közt zakatol a vonat. – Érthető okokból.

Etyeken történne meg ez a csoda – ami nem Felcsút, ilyképp le van már szarva magunk közt szólván -, s amikor mindez kiderült, és a jó etyekiek fölhorgadtak, akkor a miniszterelnökség illetékes seggnyalója azt felelte nékik, hogy bekaphatják, ha nem tetszik a grandiózus elképzelés, akkor saját költségükön terveztessék át. És ott volt a pont, kibukott a rezsim hozzáállása az ő alattvalóihoz.

Így megy ez ebben az országban már hat hosszú éve. Nem csak az etyekiek kaphatják be, hanem minden keményen dolgozó kisember, az összes jobbágy. Valamit delirál Orbán úr, és akkor az lesz. Azon kívül minden mindegy. Ezt érzékeny széplelkek diktatúrának nevezik suttogva, és az istenadta meg kussol, egy kivétellel, amikor az internet kínálta ingyenpornót vonták volna meg tőle...

ITT OLVASHATÓ

OKÉ, DE KI JÖN MAJD ORBÁNÉK UTÁN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Boda András
2016.11.01.


Egy interjúban ezt mondja Tölgyessy Péter politikai elemző, aki anno, a kilencvenes évektől 2006-ig maga is belekóstolt a politikacsinálásba: kezdetben a sokak (szerintem leginkább: felületes) véleménye szerint mindenért, de legalábbis nagyon sok mindenért felelős Szabad Demokraták Szövetségének egyik meghatározó személyisége, frakcióvezetője majd a párt elnöke is volt – aztán, ahogy mondani szokás, nagyot változott a világ, s ő 1998-2006 között már a Fideszben ténykedett.

Azt aligha lehetne rákenni, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánna korábbi pártjával és annak fejével: az interjúban csak úgy kopognak a karakánul, tűpontosan megfogalmazott mondatok. „Egy országot akkor is egyben kell tartani, ha sikertelen – és Magyarország meglehetősen sikertelen. Ha nem tudunk eredményt elérni, akkor legalább felelőst és ellenséget kell adni. Ezt az Orbán-rendszer roppant tehetséggel végzi, világcsúcsszintű bűnbakképző.” Vagy: „A lelki dimenzió nagyon jelentős. Orbán Viktor egyszerűen visszamondja azokat a hiteket, képzeteket, mítoszokat, amelyeket a magyar közvélemény többségében gondol. Ezt pontosan mérik is a kormány környékén, és egyszerűen visszakiabálják, amit hallani akarnak az emberek, elképesztő sikerességgel.”

Netán: (Orbán Viktorról szólva) „Habozás nélkül alakítja céljaihoz akár a tényállításait is. Az igazság és a racionalitás nála mindig a politikai akarat szolgálólánya volt.” Hosszasan idézgethetnénk még, bőven van anyag – olvassátok el, ha gondoljátok, érdemes. Nagyon érdekes az a rész is, amelyben Tölgyessyt arról a téziséről kérdezik, mely szerint a centrális erőtér a mai politikai váltógazdaság keretei között nagyjából leválthatatlan: ő meg is indokolja, miért vélekedik így, ám aztán hozzáteszi: „Néha megdöbbentően gyorsak a rendszerváltások.”

De azok ám… veszedelmesen. A napokban beszélgettünk valahol, szokás szerint csupa nemzetellenes, hazaáruló, liberálbolsevik dologról, és valaki bedobta, egyszerűen fel nem foghatja, minek kéne még itt történnie, hogy egy kicsit bemoccanjon már a nép; hogy közérthetően, a maga egyszerű módján elmagyarázza pár pökhendi, senkiházi, semmirevaló tahónak, hogy mennyire nem helyénvaló a., mindent ellopni, b., folyamatosan hazudni, c., a meglopottak pofájába röhögni. Hosszasan folytathatnánk persze, de a mostani ügyhöz elég lesz ennyi is. Szóval mi kell a robbanáshoz?


ITT OLVASHATÓ

LÁNC, LÁNC, IMALÁNC

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2016.11.01.


2016. október 31-én lett hír a szlovákiai Új Szó oldalán, hogy Orbán Viktorért imaláncot indítottak északi szomszédainknál (is). Lehet, hogy tudnak valamit? A Közép-Európában is egyre többek által, ezen a napon megtartott Halloween ugyanis a kísértetek és démonok pogány ünnepének „jogutóda”. De ez az imalánc-ügy ennyire nem egyszerű.

Mert valakinek meg is kellett írnia a fohász szövegét. Azt hihetnénk, hogy ez valamelyik túlbuzgó hazai pap volt, de tévednénk. Az Új Szó szerint legalább is egy Rómában élő bencés szerzetes, Kühár Ede, írta azt a szöveget, amit napi öt percet kell mondogatniuk a híveknek. Akik akár sokan is lehetnének. Elvégre Kerényi annak idején, az orbanista ezoterika alapkövének lefektetésekor azt mondta, hogy mindenki spirituálisan Orbánnal van kapcsolatban. Ő biztos. Nem is igazán értem, hogy itt ez a pompás kis imalánc, és Kerényi még nem helyezte szolgálatba magát. Meg egyáltalán. Már nagyon régóta hallgat. Na mindegy. Túléljük valahogy! Addig is itt van nekünk egy kiváló római nyalnok, akarom mondani dalnok, aki megszerzé az elmondandó imát. Hogy miért? Hát miért ne? Például azért, mert az említett bencés szerzetes, mint arra az Új Szó hozzászólói is rámutatnak, jelenleg a függönyön túl van. Elhunyta előtt persze még írhatott volna imát. De az idézett szöveg vészesen hasonlít a Szent Patrikról elnevezett kódex egyik áldására is. Úgyhogy egy elhunyt szerzetes holta után elkövetett plágiumról is szó lehet...

ITT OLVASHATÓ

AZ FBI DÖNTHETI EL AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai népszava
2016.11.01.


Amerika történetében egyedülálló eset lesz, ha ugyan az amerikaiak szavaznak, de a választás eredményét a demokrata elnök által kinevezett republikánus FBI igazgató dönti el. Annak ellenére, hogy az FBI nem tudott egyetlen bizonyítékot sem mutatni, ami indokolta volna, hogy egy lezárt nyomozást újraindítsanak az elnökválasztás előtt 11 nappal.


A beavatkozás egyértelműen az elnökválasztás eredményének megváltozását idézi elő, ahogy arra is irányult, mert ha Hillary Clintonnak sikerülne is megnyernie a választást, akkor sem abban az arányban, amilyen arányban nyert volna a beavatkozás nélkül. A tény az, hogy amíg a két jelölt teljesítménye alakította az esélyeket, Clinton behozhatatlan előnyre tett szert. Az FBI beavatkozása pedig akár meg is fordíthatja az eredményt.

Ha az FBI az újabb emailek között sem talál semmi olyat, amely bűncselekmény gyanúját alapozza meg (ami csak az elnökválasztás után derül ki), akkor az azt jelenti, hogy hamis manipulációval megtévesztették az amerikai népet, becsapták a szavazókat. Trump nem azért nyer választást, ha nyer, mert saját teljesítménye alapján az amerikaiak őt választották volna, hanem azért, mert az FBI a gyanú lebegtetésével diszkvalifikálta a sokkal esélyesebb jelöltet.

Trump támogatóinek egy része ezt "isteni beavatkozásként" ünnepli, miközben csalásról van szó. Isten nem csal. Trump azt állította az FBI újabb emailbotrányáról, hogy az nagyobb ügy, mint a Watergate-ügy, miközben az FBI igazgatója elismerte, hogy semmit nem tudnak arról, mik vannak a Clinton munkatársának gépén talált magánemailekben. Így szó nincs arról, hogy a bűncselekménynek bármilyen gyanúja felmerült volna. Ezt most akarják "ellenőrizni"...


ITT OLVASHATÓ

IGAZAD VAN KÓSA, CSCSKÁK VAGYUNK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.01.


“Csicskák vagytok” - indította Kósa Lajos a vasárnap reggelt a Kossuth rádióban, persze nem ezt mondta, de a lényeg ennyiben foglalható össze. Kósa szerint olyan bér nem lesz itten, mint amilyennel a magyarok elégedettek lennének. És Lajos bátyánk azt is elmondta, képtelenség, hogy a “rettenetes munkahelyi és bérviszonyok, valamint azok kilátástalansága miatt menekülnek el annyian az országból”.Hát akkor miért, Lajos? Vagyis fordítsuk meg: miért maradjunk itthon mi, akik megtehetnénk, hogy elmegyünk?

Mert olyan jó az egészségügy helyzete? Mert virágzik az oktatás, a szakképzés csúcsra pörög? A kiváló kormányzás és a korrupciómentes ország miatt?

Nem, azért maradunk, mert csicskák vagyunk, ebben igazad van. Csicskák vagyunk, mert amikor egy kormányzati politikus kimondja, hogy sose fog a magyar olyan bért kapni, amivel elégedett lenne, akkor nem gyújtjuk rá a mikrofont.

Mert hogy itt az elégséges bér, amivel elégedett lenne az ország többsége, nem luxusvakációt jelent mondjuk Ausztráliában, nem helikopter túrát, vadászatot a vadászkastélyban, luxusjachtozást az Adrián és még csak nem is kirepülgetést a válogatott külföldi meccseire, hanem azt, ami ma az ország többsége számára nem működik.

Lajos, a magyarok 73 százaléka nem tud kifizetni egy váratlan kiadást! Lajos, a szülők majd harmada vesz fel hitelt a gyerekek beiskolázásakor, hogy ki tudja fizetni a taneszközöket! Lajos, mi nem külföldi útról álmodunk, hanem arról, hogy 2 hétre el tudjunk menni nyaralni, és ne a pénzt kelljen számolgatni, hogy belefér-e még egy fagyi a gyereknek.

Nem tudom, milyen álomvilágban éltek ti a helikopteres pajtásaiddal, de legalább az adatokra ránézhetnétek. 2015 volt az első év, hogy a szlovák nettó átlagbér meghaladta a magyart. Egy karosszéria lakatos ma 20-30 százalékkal többet keres Pozsonyban, mint Győrben. Régiós összehasonlításban a magyar bérek és a magyar növekedés a béka-, de legalábbis a csehek, a lengyelek, a szlovákok segge alatt van. Míg 15 éve velük versenyeztünk, már Románia és Bulgária, de van olyan adat, amiben Szerbia a versenytársunk.

Igen, csicskák vagyunk, mert hagyjuk, hogy elbasszátok ezt az országot, kilopjátok belőle, amit ki lehet szétzüllesszétek az oktatást, az egészségügyet, kihúzzátok a szociális hálót az emberek alól, és belökjétek őket közmunkára. Aztán meg Orbán büszkén kiáll, hogy milyen sokan dolgoznak. Csak hát miért dolgoznak? Mert előrejutni ebből nem lehet...


ITT OLVASHATÓ

SZELFIT POSZTOLT NEW YORKBÓL A JÁTSZÓTÉRMUTYI FŐKOLOMPOSA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.02.


Ezekről ne maradj le!
 
Kampánypénzek: kormányközeli lapok jártak jól (MNO)

Csetényi üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaival (
Átlátszó)
 
Nemzetközi botrányok a letelepedési- és útlevélprogramok piacán (444, 444)
 
Ha van 3 perced:
 
Kampánypénzek: kormányközeli lapok jártak jól
A Magyar Idők és a Mediaworks járt a legjobban, de a Magyar Hírlapnak is bőven jutott a kvótanépszavazási hirdetési pénzekből – derül ki az Állami Számvevőszéknek a héten nyilvánosságra hozott adataiból. A kabinet két ügynökséget kért fel a kampány menedzselésére, az érintett cégek több mint 10 milliárdot kaszáltak. (
MNO)
 
Csetényi üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaivalMájusban összesen 404 millió forintot költött a kormány a kvótakampányra, a tévéhirdetésekkel a TV2, a rádióreklámokkal Csetényi Csaba üzlettársa kaszált. Augusztusra 1700 citylightot és közel 4800 óriásplakátot rendeltek a nyomdától 22 millió forintért. Újabb adatok a Kabinetirodától. (Átlátszó)
 
New Yorkból posztolt utoljára szelfit a szegedi játszótérmutyi gyanúsítottjaA gyanú szerint csaltak és pénzt mostak egy offshore cég beiktatásával a szegedi vadasparki játszótérmutyiban: a játszótér jóval kevesebbe került valójában a szerződésben megjelölt összegnél. Az ügy harmadik gyanúsítottja ellen júniusban adtak ki elfogadtóparancsot, de azóta sem találják. (Délmagyar)
 
Letelepedési kötvény: a közvetítők 3 év alatt közel 100 milliárd forintot kaszáltakA magyar gazdaság felpörgetésének ürügyével indult, végül csúfosan elbukott a letelepedési kötvény. A témával sok cikkben foglalkozott az Átlátszó. A friss összeállításból kiderül az is, hogy ki járt a legjobban az üzlettel. Segítünk: nem a magyar állam. (Átlátszó)
 
Nemzetközi botrányok a letelepedési- és útlevélprogramok piacánEurópai miniszterek és hivatalnokok börtönben, iráni bevándorlók karibi diplomata útlevelekkel és gyanús szándékkal szerte a világban. Ezek nem egy kémregény fejezetei, hanem az ellenőrizetlen bevándorlási programok eredményei. Nem Magyarország az első hely, ahol pénzért lehet gyakorlatilag állampolgárságot venni. A közös szál mindenhol a balhé és a bűnözés lett. (444, 444)
 
Ha van még két perced:

Még 170 millió forint az úszó vb-re, pedig már a korábbi számítások is  90 milliárdról szóltak.  Az összeg most tovább növekszik, és nem lehet tudni, hol állnak meg végül a kiadások. (Átlátszó)
 
A Transparency International szerint a hatalomhoz közel álló üzleti köröknek kedvez a közbeszerzési értékhatárok emelése. (HírTV)
 
A DK értesíti az Interpolt és az FBI-t, hogy Pharaon a magyar miniszterelnök családjával üzletel. Varju László szerint Orbán ezzel Oszama bin Ladennel került egy társaságba. (444)
 
Fizessen Etyek, ha nem tetszik neki Orbán kisvasútja. Egészen elképesztő levelet kapott a gazdaságtalan kisvasút miatt tiltakozó település a miniszterelnöki megbízottól. (444)
 
Súlyos korrupciós ügybe keveredett a dél-koreai elnök egy vezető tanácsadója, ami miatt több ezren vonultak Szöul utcáira, az államfő távozását követelve. (Origo)
 
Az átláthatóság elterjedését elősegítve, ukrán politikusoknak online vagyonnyilatkozatot kellett készíteniük, amitől végül ledöbbent mindenki, akit egyébként képviselnek. (Index)

Az FBI szerint nincs közvetlen kapcsolat Trump és az orosz kormány között. Pedig hónapokon át nyomoztak. Trump segítői közt talán lehetnek rizikós személyek, de ez sem biztos. (444)

ITT OLVASHATÓ