2016. november 5., szombat

CLINTON VAGY TRUMP? TRUMP VAGY ORBÁN? MAGYAR ELEMZŐK AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.11.05.


Négy különböző politikai alapállású elemző vallott színt az amerikai elnökválasztással kapcsolatban a Republikon Intézet konferenciáján. A beszélgetés egyik fő kérdése volt, hogy mi várható az elnökválasztás után az amerikai külpolitikában Magyarországgal kapcsolatban? Arra is választ kaphattunk , hogy mi a közös a Trump-jelenségben és az Orbán-jelenségben:

ITT OLVASHATÓMAGYARORSZÁG 2016: JÁRDAFESTÉSÉRT ELŐÁLLÍTÁS, KORRUPCIÓÉRT SEMMI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.05.


A Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökét előállították Pécsen, mert a szétrepedezett járdákat festette társaival (úgy, ahogy a képen látható). Kovács Gergelyre annak a cégnek a munkatársa hívta ki a rendőröket, amelynek a járdák karbantartása lenne a feladata. Hibátlan...

Egy párt vezetőjét azért állítják elő a rendőrök, mert megpróbálja csökkenteni a nem működő állam és önkormányzat hibájából keletkezett kárt. Ötletes módon próbál az úthibákból valami szépet csinálni. Persze a festés szubjektív dolog, de biztosan jobban néz ki, mint az éktelen kátyúk, amik ezeket az utakat szegélyezik.

Történik mindez abban az országban, amelyben egyszeregy típusú matematikai műveltekkel bebizonyítható korrupciós ügyekben nem nyomoz az ügyészség. Ahol százmilliárdokat lopnak el a letelepedési kötvényekkel, amik két éve veszteséget hoznak az államnak, de egyetlen kormánypárti honatyának sem jutott eszébe ránézni az egyetlen kamatszámra, amiből látta volna, hogy ez nem éri meg Magyarországnak. De arra jutott idő, hogy most júniusban a fideszes oligarchák kezében lévő közvetítő cégek hasznát megemeljék. Abban az országban, ahol Orbán feleségének volt cégtársa saját telkére milliárdokért húzhat fel egy bicklis kilátót, amelyhez azonban nem vezet bringaút, és amelyről nincs kilátás. Ahol Orbán rokonainak cégét a külügy cége finanszírozza, megvásárolva letétbe több millió konzervet.

Ebben az országban egyetlen párt elnöke kerül dutyiba, egy viccpárté, és azért, mert megszépített egy kátyút.


Agyrém!

És ez az agyrém azért lehetséges, mert bevesszük a mesét arról, hogy minden politikus korrupt, hogy nem lehetséges olyan politikus, aki nem korrupt. Azt a mesét, amit pont a korrupt politikusok próbálnak elhitetni velünk, hogy természetesnek vegyük a lopásukat.

És hogy Magyarországon 2016-ban egy politikust előbb vihessenek be a rendőrségre a közösség javára végzett járdafestés miatt, mint a ténylegesen a közösből kivivő politikusokat. Mert utóbbiak közül 2010 óta senkit nem vittek be a rendőrök.

El kéne dönteni végre milyen országban akarunk élni, és le kéne számolni azzal a hazugsággal, hogy ez van, nekünk ez jutott. Mert ez nem igaz! Ez nem természetes állapot, hanem ezt mi hagyjuk. Pont annyit lophatnak el a politikusok, amennyit mi hagyunk nekik. Például azzal hagyjuk nekik, hogy újraválasztjuk őket, amikor tudjuk, hogy loptak...


ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY: NEM FELELEK SEMMIÉRT, HEHE!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.11.05.


Na mi van, mi?

Aszittétek, hogy, közbe'meg dehogy! Mehhehhehhee...

Olyan kis cukik vagytok ti mind ezekkel a hülye kérdéseitekkel. Komolyan azt hiszitek magatokról, hogy éngemet bármikoris zavarba tudtok hozni? Azt hiszitek van bennem egy szikrányi morális gátlás, ami legalább néha elnyomja azt az ösztöni cinizmust amivel megszülettem ? Dupla seggpöttyös mongol kisgyerek legyek, ha ti normálisak vagytok.
Én ugyanis nem felelek semmiért!

- Nem felelek azért, amit az Antall kormány miniszterelnöki hivatalának politikai államtitkára - aki én voltam - a privatizációért felelős kormánybizottság elnöke - aki szintén én voltam - tett. Nem felelek azért, mert emlegetett bizottság elnökeként közöm volt a "Tulajdon és privatizáció" című előterjesztéshez, aminek hatására olyan gusztusos lett Magyarország kirablása, amilyen.

- Nem felelek azért sem, amit...


ITT OLVASHATÓ

ZÉRÓ ÖSSZEGŰ JÁTSZMA? - A VÁRÓLISTÁK HELYZETE AVAGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER TOLDOZGATÁSA 1.

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Nagy Gyöngyi
2016.11.05.


A nyár vége felé röppentek fel a hírek, hogy a várólisták újra növekedni fognak. Azóta más problémák kerültek előtérbe az egészségüggyel kapcsolatban (pl. betegbiztonság, béremelés, kancellária-rendszer stb.) De bármelyik kérdést vizsgáljuk alaposabban, arra jutunk, hogy csak egy összetett betegség tünetei, a gyógyuláshoz pedig nem elegendő a rendszer toldozgatása-foldozgatása. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az egyes tüneteket okozó összefüggésekkel, most induló cikksorozatunk célja e válságtünetek szerkezetének, okainak feltárása - elsőként a várólistákat vesszük górcső alá.

A kormány korábbi intézkedései és ezek következményei

2015-ben a kormányzat a várólisták csökkentése érdekében hat milliárd forintos támogatásban részesítette az egészségügyi intézményeket. Ezzel az injekcióval párhuzamosan bevezetett néhány olyan szabályt is, amelyeknek célja egyfelől az volt, hogy a várólisták ne termelődjenek újra (a korábbi mértékben); másfelől igyekezett olyan garanciális szabályokat hozni, amelyek kulturált egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a várólista-szabályozás alapvető részei.

Így pl. bevezetésre került az ún. 14 napos szabály, amelynek célja, hogy a daganatos megbetegedés gyanújával diagnosztikai (CT, MRI) ellátásra szoruló beteg ennyi időn belül meg is kapja ezt az ellátást. A szabályozás ma már azt is támogatja, hogy a betegek vándoroljanak a szolgáltatók között a várólisták csökkentése érdekében. Más kérdés, hogy a magyar betegek nem mobilak e tekintetben, a várólisták csökkentésének ez a módszere nem jár látványos eredménnyel.

A szabályozás terén tehát számos pozitív változás történt. Ez önmagában is kedvező fejlemény, még akkor is, ha a magyar egészségpolitika a jog szerepét túldimenzionálja, és olyankor is a szabályozástól várja a sikert, amikor nyilvánvaló, hogy a jog önmagában nem elégséges eszköz a kedvező változások előidézéséhez. De a várólisták terén még a szabályozás továbbfejlesztése is elképzelhető lehet: az ellátás teljes folyamatát lehetne a fenti 14 napos szabályhoz hasonlóan garanciális időkorlátokhoz kötni.

Összességében pedig az utóbbi időszakban valóban a várólisták hosszának csökkenéséről beszélhetünk, bár sok területen, elsősorban az ortopédia, diagnosztika területén még mindig nagyon hosszúak, az
OECD-mezőny utolsó harmadába rangsorolandóak a várakozási idők; illetve nagyok a területi különbségek is - a betegek változatlanul elégedetlenek, joggal. Emellett a Szinapszis Kft. felmérése szerint a 14 napos szabály betartása a válaszadók közlése alapján az esetek 13%-ban nem valósult meg...

ITT OLVASHATÓ

OLIGARCHADERBY: MÉSZÁROS JÖN FEL, SPÉDER KIESETT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.05.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben  
Nevetségesen
befuccsolt az elszámoltatás 2002 után  
Csetényi
üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaival  
Még 170
millió forint az úszó vb-re  
6,6 milliárd
forint kormányzati propagandára
 
 
 
Heti Top 5 – magyar sajtó:
 
A ‘70-es évekből vették a gazdaságfejlesztési koncepciót Matolcsyék (Index)
Jogsértő volt a Népszabadság bezárása egy elsőfokú bírósági ítélet szerint (
444)
Közpénztemetővé vált a rakamazi Teknősház (
444)
Mészáros jön fel a leggazdagabbak között, Spéder kiesett (
Forbes)
Kampánypénzek: kormányközeli lapok jártak jól (
MNO)
 

MAGYARORSZÁG KIKERÜLT A BÓVLI KATEGÓRIÁBÓL - DE NINCS MIT ÜNNEPELNI

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: nocenz_Ura
2016.11.05.


Végre a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő is visszaemelte a befektetési ajánlású sávba a magyar államadós-besorolást. A kormány máris ünnepel, pedig még most is jobban tenné, ha szégyenkezne. Mert valójában azzal kellene szembenéznie, hogy miért csak most?

Korábban – éveken át – az összes hitelminősítő azt hangsúlyozta, hogy nem ajánlott magyar államkötvényeket venni, nem érdemes Magyarországon befektetni. Ez mostanra megváltozott, de az igazi kérdés az, hogy miért tartott ilyen sokáig. Elvégre a szomszédaink már réges-rég kilábaltak a gazdasági világválság által okozott bóvliságból…

Tegyük gyorsan hozzá, a magyar gazdaság nem a világgazdasági válság alatt, nem is azelmúltnyolcév miatt süllyedt a bóvli kategóriába. Elsőként éppen a Moody’s minősítette le az országot, 2011-ben. Ja igen, akkor már az Orbán-kormány volt hatalmon, Kósa Lajos pedig bedöntötte a forintot elhíresült beszédével, amellyel még a Hong-Kong-i tőzsdét is sikerült lejtmenetbe kapcsolnia. Ennél is fontosabb volt, hogy a kormány unortodox gazdaságpolitikát hirdetett, a Kedves Vezető jobbkeze, Matolcsy, pedig mindent tönkretett, amihez csak hozzáfért.

Például a lengyelekkel vagy a szlovákokkal ellentétben, mi nem kászálódtunk ki a világválság által okozott hullámvölgyből. A régió többi országa lassan lekörözött minket növekedésben, gazdasági teljesítményben...

ITT OLVASHATÓ 

ZSIGMOND VILMOS MEGŐRIZTE A TITKAIT

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: MATALIN DÓRA
2016.11.05.


"Aki látni tanít, gondolkodni tanít" - egyik filmes pályatársa szerint ebben állt Zsigmond Vilmos nagysága. Az operatőrről különös módon nem egy magyar és nem is egy amerikai, hanem egy francia filmes készített dokumentumfilmet. A Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossalt Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be idén a Cannes Classics programban, alig néhány hónappal azután, hogy a világhírű filmes meghalt. Pierre Filmon filmje tulajdonképpen Zsigmond Vilmos utolsó éveit, hónapjait örökítette meg, amitől az egész filmet belengi egy furcsa, szomorú hangulat.

Filmon eredetileg nem Zsigmond Vilmosról, hanem Zsigmond Vilmossal akart forgatni, azért kereste fel, hogy legyen az első játékfilmje operatőre. Később mégis úgy alakult, hogy remek érzékkel észrevette, mennyire fontos, hogy Zsigmond elmesélje az életét, a pályája alakulását, és ehhez a munkatársai is hozzátegyék a magukét. A filmben egyrészt az operatőr sztorizik szegedi gyerekkorától elkezdve az ötvenhatos forradalmon át Amerikába utazásáig, a kezdeti nehézségektől addig, hogy a legnagyobb hollywoodi rendezők és filmsztárok dolgoztak vele. Másrészt a pályatársak mesélnek a közös munkáról, harmadrészt egyszerűen beszélgetnek egymással a filmesek, felidézve a forgatásokat.

Filmon két éven át kísérte Zsigmond Vilmost, bejárták együtt Szegedet, Budapestet, Kaliforniát, de a stáb egy-egy interjú kedvéért Párizsba vagy Rómába is elment. Az életrajz szokásos kötelező körei mellett fontosnak tartotta, hogy minél jobban megértesse a nézőkkel, hogy miben is állt Zsigmond nagysága...

ITT OLVASHATÓ

ÁRPÁD VÉRE, HEJ!

7ÓRA7 BLOG
Szerző: B. Kiss Csaba
2016.11.04.


Spiró György: Árpád-ház / HOPPart Társulat / Jurányi Ház, Budapest

Könyves Kálmán és Álmos herceg tetszés szerint behelyettesíthető Szapolyaival és Dózsával, kuruccal és labanccal, Kádárral és Nagy Imrével, Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel.

„Hemzseg a trágár, obszcén kifejezésektől, gyalázza az egyházat” – így minősítette parlamenti interpellációjában a magyar politikatörténet emlékezetes alakja, Torgyán József 1996-ban Spiró György Vak Béla király című hangjátékát, amely az 1994-95-ben írt, de színpadon csak 2008-ban bemutatott Árpád-ház című drámából született. Torgyán doktor a „vérzékeny és naiv krónika” ősbemutatójakor már nem volt parlamenti képviselő, így nem is interpellálhatott ellene, ahogy a HOPPart Társulat mostani, legújabb előadása ellen sem, bár nem lehet kétségünk afelől, hogy lenne mit mondania.

Mindenesetre a magyar színház gondoskodott arról, hogy túl nagy visszhangja ne legyen a darabnak: az eredetileg mintegy hatvan szereplőt mozgató, nagyszínpadra szánt művet az ország talán két legkisebb színházi terében, a Shure Stúdióban és a Jurányi Ház kamaratermében sikerült bemutatni. Bár lehet, hogy így járt legjobban a politikai tartalmú művei miatt már nem egyszer kipécézett Spiró: az Árpád-ház egy nagyobb és ismertebb színházban borítékolhatóan kivívta volna a „nemzet- és egyházgyalázásra” mindig érzékeny hazafiak haragját.

Az Árpád-háziak uralkodása a magyar történelem aranykoraként él a nép emlékezetében, minek következtében az őket érő legkisebb kritika is szentségtörésnek számít. Pedig az a kor is csak ugyanolyan volt, mint a többi, a dicső királyok történetén végigtekintve pedig szinte egyetlen uralkodót sem találunk, aki ne küzdött volna meg valamelyik rokonával a trónért. Könyves Kálmán és testvére, Álmos herceg esete sem lóg ki a sorból, ahogy majd később Vak Béla fiai is egymás ellen ugrottak a Szent Korona megszerzéséért...

ITT OLVASHATÓ

NÉGY NAPPAL A VÉGE ELŐTT MÉG MINDIG MEGJÓSOLHATATLAN, HOGY CLINTON LEGYŐZI-E TRUMPOT

444.HU
Szerző: akirály
2016.11.05.


Hillary Clinton a Pollster súlyozatlan, a közvélemény-kutatások eredményeit névértéken kezelő összesítése alapján 6,1 százalékkal, a Fivethirtyeight súlyozott, a közvélemény-kutatók mintavételi módszereit és az átlagtól való eltérését is figyelembe vevő átlaga szerint 3,1 százalékkal vezet Donald Trump előtt. Négy nappal a választás előtt ez megnyugató előnynek tűnhet. Mégis, a kutatások alapján én még mindig nem mernék nagy összegben fogadni egyik jelölt sikerére sem, ha pedig fegyverrel kényszerítenének, lehet, hogy inkább Trumpra tenném a pénzem.

Clinton előnye ugyanis csalóka és törékeny is egyben.


Nem ok nélküli az elmúlt pár nap pánikja a demokrata oldalon, a látszólag még mindig Clintonnak kedvező közvélemény-kutatások súlyos titkokat takargatnak. Miért van oka félni mindazoknak, akik Clinton sikeréért, vagy talán még inkább Trump kudarcáért szorítanak?

Illékony szavazók

Amikor október második felében már behozhatatlannak tűnt Clinton előnye, baráti beszélgetésekben egy dolgot mindig kiemeltem. Clinton támogatottsága egy-két kilógó kutatástól eltekintve sosem érte el az 50 százalékot, 49 fölé is csak a Pollster súlyozatlan átlagában, és csak az emailbotrány újbóli kirobbanását megelőző csúcsidőszakban emelkedett. A nagy és megbízható közvélemény-kutatók rendre 45 százalék körül mérték. Egy jellemzően kétszereplős választáson - az idén rendkívül sokáig kitartó Gary Johnson támogatottsága október végére országosan 5 százalék alá zuhant - a győzelemre esélyes jelöltnek ilyentájt illik stabilan 48 százalék körüli támogatottságot hoznia.

A másik, ami kiemelendő, hogy Clinton és Trump támogatottsága együtt nem haladta meg még a 90 százalékot, ami rendkívül volatilissá teszi a felméréseket. Sok a bizonytalan szavazó, pláne ilyen kevéssel a választás előtt. A választók bizonytalansága pedig ez esetben nem Clintonnak kedvez, pláne, hogy az elmúlt egy hét jellemzően az ő botrányaitól volt hangos - márpedig ilyen szoros állásnál nem mindegy, hogy milyen arányban törik az az 5-6 százaléknyi bizonytalan szavazó. Trumpnak épp elég tartaléka lehet köztük egy fordításhoz...

ITT OLVASHATÓ

ROHADJAK MEG, HA EZ A PÖKHENDI ÁMOKFUTÓ NEM SZÁNDÉKOSAN CSINÁLJA EZT A MŰSORT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H.A.
2016.11.05.


Ameddig Varga Mihály közepes képességű könyvelő, mellékállásban nemzetgazdasági miniszter szívrepesve várja az ország újabb felminősítését – és sikerült, a Moody’s is felminősítette a magyar államkötvények besorolását – úgy, hogy közben megüzente már Brüsszelnek, semennyire nem érdekli, hogy elkaszálták a reklámadót (igen, ez az, amelyikkel Vajna és a TV2 járt jól), és a holttesteinken keresztül is megvédik az innovatív magyar baromságukat, Matolcsy Bulvárszabi György, szerelembe zuhant unortodox jegybankelnök újra orbitálisat alakított.
 
Pedig ezúttal nem mozgott a szája, nem rikácsolta, hogy blöff, blöff és blöff, mindössze egy MSZP-s képviselő hozzá intézett írásbeli kérdéseire válaszolt. Mivel Gyurcit köztudottan nem zavarta eddig sem, hogy a botrányok az MNB-irodája plafonjáig érnek – válás, Közpénz Zitukás afférok meg az általa felügyelt Unicredit vezér/Bankszövetség elnök lakásának szerelmi fészekként való használata csak az apraja a nagyjának – Szakács László 27 darab eldöntendő kérdőmondat formájában faggatta ezekről és más csacskaságokról. Az eldöntendő kérdőmondatot egyébként onnan lehet felismerni, hogy arra többnyire igennel vagy nemmel, az igaz vagy nem igaz formulával szoktak válaszolni, és jobb helyeken meg is érvelik a kinyilatkoztatást...
 

AZ ELNÖKVÁLASZTÁS SZOROSABB LETT, DE NEM SZOROS

MAGYAR NARANCS
- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Virág Andrea
2016.11.05.


Trump útja a győzelemhez továbbra is igen nehézkes.
 
Az amerikai elnökválasztásról szóló közbeszédet az elmúlt hét óta az a hír uralja, hogy a verseny egyre szorosabb, és a felmérések alapján Trumpnak napról napra reálisabb esélye van arra, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektort. A felmérésekben látható közeledés természetesen fontos, és megváltoztatta a verseny képét, ugyanakkor lehet, hogy a hírértéke nagyobb, mint a valódi jelentősége a verseny kimenetelére nézve – Trump erősödése az országos közvélemény-kutatásokban nem egyenesen arányos azzal, hogy mekkora esélye van megnyerni a választást. Ennek oka főként az amerikai választási rendszerben rejlik, amelyben a választást az úgynevezett csatatérállamok döntik el – azok, ahol a felmérések alapján nem egyértelmű, hogy a republikánus vagy a demokrata jelölt tudja megszerezni a szavazatok többségét és ezzel együtt az állam összes elektorát...

ITT OLVASHATÓ

A HARAG HULLÁMA: ÍGY JUTHATOTT TRUMP A FEHÉR HÁZ KÜSZÖBÉIG

HVG.HU ONLINE
Szerző: HVG
2016.11.05.


A washingtoni elitre dühös emberek, egy megosztott Republikánus Párt, egy népszerűtlen Hillary Clinton - ennyi kell, és Donald Trump akár amerikai elnök is lehet. Jeff Gedmin, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora, a Szabad Európa Rádió volt igazgatója magyarázta meg mindezt a HVG-nek.
HVG: Miként fordulhatott elő, hogy Donald Trumpból elnökjelölt lett? Hiszen bármi lesz is az eredmény, az amerikai választók legalább 35–40 százaléka vevő a populista szólamaira. De legalábbis nem ütközik meg rajtuk annyira, hogy ne rá szavazzanak.
 
Jeff Gedmin: Szokatlan és meglepő az elnökjelöltsége, s több tényező eredménye. Az amerikaiak egy része úgy érzi, a szabadkereskedelem és a globalizáció vesztesei közé tartozik, a washingtoni elit magára hagyta és lekezelően bánik vele, s ezért dühös. Ez az érzés nem is megalapozatlan, mert vannak, akik nem részesültek a fellendülés gyümölcseiből, és kimaradtak az oktatás és a technológia áldásaiból. Másodsorban Donald Trump olyan, egészségtelenné vált amerikai populáris kultúra terméke, amelyet a valóságshow-k, a celebek, valamint a nyers vulgaritás eluralkodása jellemez. A harmadik tényező, hogy Trump nagyszerűen megtanulta kezelni ezt a fajta médiát, kiválóan hirdeti önmagát, és építette fel a saját brandjét, ráadásul jól tapintotta ki a mostanra a politikában kialakult sebeket. Így az elégedetlenség kiváló közvetítőjévé vált. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Hillary Clinton rendkívül népszerűtlen. Ez olyan elnökválasztás, amelyen az emberek változást akarnak, amit Trump képvisel, míg Clinton tapasztalt ugyan, de a status quo embere, aki jóban van a Goldman Sachs brókerházzal, és sok pénzt kap a beszédeiért. Trump viszont csak a saját bázisára támaszkodik, amivel előválasztást lehet nyerni, de elnökválasztást nehéz a diplomás nők, a spanyol ajkúak, az afroamerikaiak legalább egy részének, valamint liberális republikánusoknak a támogatása nélkül.
 
HVG: Hogyan vezetett az út Trump számára a Fehér Ház küszöbéig?

J. G.: Az előválasztás során legyőzött 17 másik jelöltet, akik azzal voltak elfoglalva, hogy egymást kiüssék, ahelyett hogy vele vették volna fel a harcot. A média, a nézettség érdekében, hónapokon keresztül szabad teret adott Trumpnak. Senki sem gondolta, hogy elnök lehet belőle, inkább szórakoztató cirkusznak tekintették, amit csinált, aztán nyáron rácsodálkoztak arra, ami kialakult. Trump nemcsak fegyelmezetlen, hanem az alkohol-, a szerencsejáték- vagy a drogfüggőkhöz hasonlóan képtelen kontrollálni a viselkedését. Minden kritikát sértésként él meg, és úgy érzi, azonnal reagálnia kell rá, ez a magyarázat a hajnali Twitter-bejegyzéseire. A viták során Clinton ezt okosan használta ki, bokszhasonlattal élve nem kiütésre ment, hanem oda-odaszúrt, és ezzel kibillentette az egyensúlyából. Trump autoriter hajlamára utal, ahogyan a sajtóval bánik, hogy börtönnel fenyegeti riválisát, vagy hogy csalásra utaló bármilyen jel nélkül lebegteti, hogy elismeri-e a demokratikus választás eredményét. Az pedig sokkoló, hogy a veresége esetén utcára szólíthatja az embereket...

ITT OLVASHATÓ

ENNEK OKA IS, FELELŐSE IS VAN. ÉS ÁLDOZATAI IS VANNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.11.04.... De beszéljünk nyugodtan a mai 40-65 éves korosztályról. Ők azok, akik a rendszerváltáskor vagy fiatal szülők voltak, vagy még szülők sem voltak. Ők azok, akik beleszülettek a Kádár-rendszerbe, nem maguk alakították, módjuk sem volt erre. Örökölték és vagy felfogták, miről szól, vagy nem, mert túl fiatalok voltak.

Ez a generáció az, amelyik megszenvedte a rendszerváltást – ugyanis ne felejtsük el, hogy az eufória rövid volt, az új rendszert a maga teljesen új követelményeivel megtanulni gyötrelmes – és ők azok, akiknek meg kellett küzdeni a gyermekneveléssel, munkával, devizahitellel.

Ez az a generáció, amelyiknek még segítenie kell a gyermekeit és már segítenie kell a szüleit. Ez a generáció az, amelyik még oroszul tanult az iskolában, vagy ha nem, akkor sem feltétlenül kapott használható nyelvtudást.

Ez a generáció az, amelyik a nem túl régen dúló ifjúságkultusz első áldozata lett. Ők azok, akik 40 évesen már sehová sem tudtak elhelyezkedni, ha elveszítették az állásukat, mert a munkáltatók ragaszkodtak a fiatal, többdiplomás, nyelveket beszélő munkaerőhöz akkor is, ha csak egy rétesboltba kerestek eladót. Mert megtehették és meg is tették.

Ez a generáció izzadt és izzad vért azért, hogy valahogy kinyögje a lakásra felvett hitelt, a gyerek tandíját, a szülei ápolási költségeit. Ez a generáció az, amelyik most minimálbéren tengődik, hacsak nincs valami nagyon kurrens szakmája, mert a kora miatt csak olyan munkára vették fel, amit a fiatalok nem vállaltak.

A munkáltatóknak sokkal olcsóbb volt – ma is olcsóbb – diákokat foglalkoztatni. Egy egyetemista lány ötezerszer könnyebben kapott és kap meg például egy trafikos eladói állást, mint egy negyvenhét éves családanya.

Ez az a generáció, amelyiknek nagyon alacsony nyugdíja lesz, ha lesz egyáltalán. Mert ez az a generáció, amelyiknek az Orbán-kormány eltapsolta a magánnyugdíj megtakarítását. Ez a generáció az, amelyiknek a saját gyerekei a szemére hányják, hogy ő tehet a kommunizmusról (nem, nem ő tehet), de ő tehetett a munkanélküliségről is (arról sem ő tehetett), mert elfoglalja a helyet a fiatalok elől. Ez az a generáció, amelyiknek kérvényt kellett írnia Orbán tekintetes úrnak, ha tovább akart gyógyítani, vagy tanítani és ez az a generáció, amelyiknek le kellett és le kell mondania vagy a nyugdíjáról, vagy a fizetéséről, ha tovább dolgozik. Kivéve a parlamenti képviselőket, mert nekik jár mindkettő. Innen is üdvözlöm Harrach Péter nyuggert.

Tehát ez az a generáció, amelyik vért izzad évek óta, amelyikbe a lábát törli a kormány, a munkáltató, a bank és aki csak arra jár. Most pedig lehetséges, hogy mégis kellene ez a generáció. Az a helyzet, hogy aki évek óta közmunkán tengődik, minimálbérből nyomorog, miközben igyekszik helytállni a családban is, az már mentálisan, fizikálisan is közelebb van a roncshoz, mint amit az életkora indokolna. Amelyikük még tartja magát, az vagy már elment ebből az országból, vagy most tervezi. Aki már nyugdíjas és kiesett a munka világából, nehezen fog újra beállni a kórházi ágytál mellé.

Ez van és ezzel előbb, vagy utóbb szembe kell néznie a kormánynak is, az ellenzéknek is és a teljes magyar társadalomnak is. Szép csöndesen döglődik az ország. Ennek oka is, felelőse is van. És áldozatai is vannak.

ITT OLVASHATÓ

A FOX SAJNÁLJA, HOGY A TELEKOM ANDY VAJNÁT VÁLASZTOTTA HELYETTÜK

COMMENT:COM BLOG
Szerző: SAJÓ D.
2016.11.05


Közleményt adott ki a FOX Networks Group azzal kapcsolatban, hogy 2017-től nem hozzájuk tartozó csatornák, mint a Fox, a Nat Geo Wild vagy a National Geographic helyett a Telekom tévés csomagjaiban Andy Vajna új csatornái, mint a Kiwi TV, az Izaura TV vagy a Csili TV lesznek elérhetők. A Fox sajnálja a döntést, mert szerintük 2017 a National Geographic legerősebb éve lesz, ami ráadásul profitjának 27 százalékát a National Geographic Society társadalmi célú munkáira fordítja. A Fox kigolyózása a Telekom előfizetéseiből azért is érthetetlen, mert a Walking Dead új évadának premierjét itthon kifejezetten jól nézték, a teljes magyar tévés nézettségi mezőnyben az ötödik helyet szerezték meg. Mindeközben a 2018-ra tervezett ingyenes wifi-hálozatokra kiírt tenderen a Magyar Telekom szerezte meg a legtöbb fehér foltnak számító területet.
... a Fox közleményének teljes szövege:

ITT OLVASHATÓ

KIMARAD PÁR SZÜLÖI, ÉS VISZIK IS A GYEREKEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: SZURPVECZZ ILLÉS
2016.11.04.


Akár a gyerek családból való kiemelésével is sújtható lenne, ha a szülők nem működnek együtt az óvodával vagy az iskolával egy új, kormánypárti javaslat szerint. Az együttműködés bármit jelenthet, ezért sokan attól félnek, az intézmények visszaélnek majd a jogaikkal. A kormány szerint ettől nem kell tartani, de ha valaki több szülői értekezletet is kihagy, és a tanárok nem tudják utolérni, kezdhet aggódni. 
 
Az utóbbi néhány évben több súlyos gyermekbántalmazási ügy is nyilvánosságot kapott, idén Recsken és Gyöngyösön is volt hasonló eset, és mindkettőben közrejátszott a gyermekvédelem hibás működése is. Ezért a Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárságon úgy döntöttek, szigorítanak a jogszabályokon.
 
Selmeczi Gabriella és Horváth László fideszes képviselők októberben módosító javaslatot nyújtottak be a gyermekvédelmi törvényhez, amelyben súlyos veszélyeztetésnek minősítenék, ha a szülők “a gyermek gondozása tekintetében” nem működnek együtt a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával. Ugyanígy, minden további bizonyíték nélkül is súlyos veszélyeztetésnek számítana, ha a szülők nem engedik be a házukba a védőnőt, a háziorvost vagy a gyermekorvost. Súlyos veszélyeztetés pedig alapja lehet a gyermek azonnali kiemelésének is.
 
Az indoklásban azt írták, azért van erre szükség, mert a gyámhatósági eljárás kezdetén sokszor épp a szülők elzárkózása miatt nem bizonyítható a a gyermek életének, testi épségének, szellemi fejlődésének súlyos veszélyeztetése...
 

KIHALÓFÉLBEN LEVŐ ÉTKEINK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.05.


Egy brit felmérés szerint, amely a The Sunban jelent meg, egy nem távoli jövőben radikálisan megváltozhatnak étkezési szokásaink. A klímaváltozás, a globális felmelegedés és a rovarölő szerek használata miatt egyes kedvelt élelmiszerek teljesen eltűnhetnek.
 
A gombák és a rovrirtók miatt 2030-ra teljesen tönkremehetnek például a kávéültetvények, ha a növénykezelés módján nem történik változás vagy tovább emelkedik a hőmérséklet, amely kedvez a sok permetezést igénylő, kártékony gombák szaporodásának. Valamit tenni kell, mondják a szakemberek, mivel milliók gondolnak elborzadva a kávé nélküli reggelekre, vagy a napközbeni kortyolgatásra.
 
A méz is hasonló sorsra juthat. A méheket már most is tizedelik az élősködők. A mogyoróvaj, a tengerentúliak kedvence szintén. Ez utóbbit a szárazság fenyegeti, mert a növény, amelyből nyerik, sok esőt igényel...
 

FANTOMTULAJDONOSOK A KORMÁNYFÜGGETLEN MÉDIÁBAN: KIK ÁLLHATNAK A 168 ÓRA MEGVÁSÁRLÁSA MÖGÖTT?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.11.04.


A 168 óra egyelőre nem jutott az Origo sorsára – igaz, a rejtélyes új tulajdonos, ha úri kedve úgy tartja, most már akár a komplett szerkesztőséget is lecserélheti. Márpedig akár Alexander Rovt, akár az EMIH-hez köthető más befektető az, nehéz racionális okot találni a tulajdonos felől akár a lap, akár a jelenlegi irányvonal fenntartására.
 
 
 
Klasszikus likviditási válság látszik kibontakozni a 168 óránál: csúszó kifizetésekről, lekapcsolt szolgáltatásról és lefoglalt vagyontárgyakról jönnek a hírek. Mégis igaz lenne, hogy a Mediaworks/Népszabadság-sztori pandantja zajlik éppen az emblematikus baloldali lapnál? Eljutott hozzánk egy hangfelvétel, ami alapján azonosítottuk a baloldali-liberális média újabb megmentőjét. Tovább cikksorozatunk előző részére.
Bár az érintettek következetesen tagadják, egyre több jel utal arra, hogy a médiavásárlás mögött – részben Rovt pénzével -, valójában az EMIH áll. A vásárlást Megyeri András Jonatán és Bodnár Dániel készítette elő, ők ketten tárgyalták végig az ügyet a tulajdonosokkal és a menedzsmenttel. Megyeriről zsidó körökben köztudott, hogy bár formális tisztsége nincs a hitközségben, hosszú évek óta Köves Slomó belső köréhez tartozik, Bodnár pedig az EMIH vezetőségi tagja; illetve mindketten tagjai az EMIH-hez kötődő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kuratóriumának, Bodnár a kuratórium elnöke.
 
A Köves Slomóhoz köthető menedzsment titkolózása nemcsak a hitközség médiavásárlásban játszott szerepére vonatkozik: Megyeri például néhány hete hosszan ecsetelte, hol mindenhol kell átfuttatni az USA-ból indított pénzt, míg az a Brit Europe Foundation-en keresztül megérkezik a Brit Media Kft-hez. A brüsszeli bejegyzésű Brit Europe gazdálkodásának adatai a helyi szabályozás szerint nem feltétlenül nyilvánosak, de azokat az illetékes kereskedelmi bíróságnál vezetett nyilvántartás számára minden évben le kell adni. Érdeklődésünkre a bíróságon azt közölték, hogy hamarosan lépni fognak, mert az alapítvány 2011 óta nem adta le a gazdálkodására vonatkozó adatokat...
 

EGY FÉNYKÉPRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.04.


Remélem, van olyan önök között, aki ennyiből is mindent ért. Azért mégis elmondok egy történetet. Még rádiós koromban voltam olyan vigyázatlan, hogy kimondtam egy félmondatot (nem emlékszem, mi volt az, minthogy élőadásban hangzott el, nincs is nyoma), amely félmondatnak lett bizonyos következménye. Felhívott ugyanis egy vidéki ember, hogy ő volt az, akit említettem. Néhány kérdéssel kiderítettem, tényleg ő volt, aki másodmagával segített nekem egy sebesült lányt elvinni a klinikára. Pontosabban egy darabig a klinika felé, mert aztán jött egy tank, és akkor ők ketten elfutottak. Amit meg tudtam érteni.
 
A vidéki bácsi feljött hozzám a Rádióba, hozott egy levelet. Azt kérte, írjam alá. Azzal tanúsítom, hogy ő forradalmár volt. És? Akkor ő nyugdíj kiegészítést kap. Aha. Az más, akkor természetesen az aláírásommal tanúsítom, hogy ő forradalmár volt. 
 
És az nem számít, hogy engem senki nem igazol? Hogy én ebben a disznóságban semmi módon nem kívánok részt venni? Hogy hovatovább szégyellem az egészet azok miatt, akik érdemérmek kapására meg nyugdíj kiegészítésre használják azt a különben máig (és most már valószínűleg örökre) tisztázatlan minőségű, eszmeiségű öldöklést, amit ez a nyavalyás nemzet összevissza hazudott és gyalázott meg már hatvan éve folyamatosan?
 
Akik rólam tanúskodhatnának, meghaltak. Elég jó nevek, hitelesek. De lesülne a bőr a képemről, ha egyszer ez akármi módon szóba kerülne. Tetszik tudni, miért? Nem, nem azért. A hízott falusi futballista és a hozzá hasonlók mindig is élősködtek mindenen és mindenkin, arról én nem tehetek, hogy ezek a biológiai halmazok a világon vannak, ezekkel nekem nem kell elszámolnom magamnak.
 
Nekem azokkal kellene tudnom elszámolni, akiket nem is ismerek. Azokkal, akik az én fegyvereimtől haltak meg. Nem tudom, hányan voltak. Nyilván sokan, de egy is eggyel több annál, ami még elviselhető volna.
 
Mentségem nincs. Nem számít, hogy tizennégy éves voltam, nem számít, mit kellett elszenvednie a családomnak, nem számít, hogy alapjában véve nem pontosan tudtam, miért vagyok ott, ahol vagyok, az sem számít, hogy még csak nem is bosszúból öltem. És az sem számítana, ha egy magas eszmeiség nevében tettem volna, mert nincs az a magas eszmeiség, ami bárkit felhatalmaz az ölésre.
 
Ennyit a fényképügyről.

P. S.: Azt tetszik kérdezni, akinek a neve a fényképen van, olyasféle forradalmár volt-e, mint az a két ipari tanuló, akik segítettek nekem? Nem tudom. Én mindenesetre nem találkoztam vele. Pedig különösen a vége felé már olyan kevesen voltunk, hogy legalább gúnynévről ismertük egymást.
 
Úgyhogy szerintem olyan sem.
 

A MÉDIATANÁCS SZERINT SZERKESZTŐI SZABADSÁG, HA A KÖZMÉDIA CSAK KORMÁNYPROPAGANDÁT SUGÁROZ

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2016.11.04.


“A közszolgálati médiaszolgáltatás célja:
– kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás,
– az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás.” – 2010. évi CLXXXV. törvény (Médiatörvény)

A berlini székhelyű Democracy Reporting International (DRI) nevű nemzetközi szervezet a Mérték Médiaelemző Műhellyel közösen egy kéthetes médiamonitoring kutatást végeztek, melynek keretében az öt fő televíziós csatorna esti híradóiban a népszavazással kapcsolatos ügyek megjelenését nézték. A kutatás az M1, a TV2, az RTL Klub, az ATV és a Hír TV híradóit vizsgálta a szeptember 8. és 22. közötti időszakban (
cikk, maga az elemzés).

Az M1 Híradóban a menekültkérdést és a népszavazást érintő műsoridő 95 százaléka támogatta a kormány álláspontját. Nem műsoridő alapon számolva, a vonatkozó hírelemek 91 százaléka festett negatív képet a menedékkérőkről...


ITT OLVASHATÓ

KALAND, KÖNNY ÉS MESÉS MEGÁLLÓK CSEPELEN, A 159-ES BUSZ SOFÖRJÉVEL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.11.05.


Az alábbi beszámolót a 159-es busz egyik utasa tette közzé:

A végállomáson felszállt a buszra egy anyuka két kicsi gyermekével, az egyik babakocsiban, a másik már nagyobbacska volt. A busz elindult, tele volt, lassan haladt, mert nagy volt a forgalom. A kisebbik gyerek elkezdett sírni, de nagyon. Lépésben haladtunk és a kicsi csak sírt.

Egyszer csak a buszvezető hangját hallottuk: "Ne sírj, kicsi! Mindjárt kapcsolok neked egy kis zenét. De várj, még híreket mondanak."

A gyerkőc elhallgatott és figyelt :) A felnőttek szája fülig ért, és mosolygva néztek egymásra.

Aztán valóban jött egy kis zene, de a gyerkőcnek valószínűleg nem tetszett és újból sírt. A buszvezető pedig mesébe kezdett:

Egyszer volt, hol nem volt... és megállótól megállóig mondta a mesét, beleszőve, hogy milyen megálló következik. A leszálló utasoktól elköszönt és jó pihenést kívánt. A sírás is megszűnt. A felnőttek viszont azt gondolom, hogy mosolyogva értek tegnap este haza, bármi történt a munkahelyen vagy bevásárlás közben a boltban...
 
 

ÚTON A VILÁG LEGNAGYOBB TAVÁNÁL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Bumber
2016.11.05.


A világ legnagyobb tava (legalábbis területre) az Egyesült Államokban található, méghozzá a kanadai határnál. A Lake Superior (vagy Felső-tó) majdnem akkor, mint Magyarország, és amellett, hogy a kereskedelem szempontjából fontos hajózási útvonal, népszerű kirándulóhely is. Kalauzunk ezúttal Bumber, aki már több posztot is küldött amerikai élményeiről és most, utolsó írásában a Felső-tó környékére visz minket jó pár képpel segítve az utat. (Korábban írt már Minneapolisról, július 4.-ről, Chicagóról és gasztronómiai kalandjairól, ha nem olvastátok volna, akkor pótoljátok!)

„Nem tudom, a korábbi beszámolóim után érdekes lehet-e még egy történet, mindenesetre elküldöm, mert nekem nagy élmény volt az amerikai hetek során a Lake Superiorhoz tett kirándulás.

Nem csak azért, mert ez a világ legnagyobb területű édesvízi tava (a maga 82 ezer négyzetkilométerével nem sokkal kisebb, mint Magyarország – ez azért elég komoly), és még csak nem is azért, mert vendéglátóm szerint 4-5 C fokosnál nyáron sem melegebb (kipróbáltam, tényleg rohadt hideg, de meg nem mértem), hanem mert Minneapolis és Chicago után azt hiszem, itt éreztem meg kicsit jobban, milyen lehet a vidéki Amerika, és itt találkoztam először tisztességes középnyugati viharral.

Nyilván eszembe sem jut őrületes sarokigazságokat megfogalmazni, mert egy hosszú hétvége semmire sem elég, és simán benne van az is, hogy rosszul látok dolgokat (ennyit az előzetes mentegetőzésről), de benyomásaimat talán érdemesnek találod a megosztásra. (Meg azt a párt képet is, amit küldök mellé.)

Szóval a Lake Superior (avagy Felső-tó) baromi nagy. Én szeretem a Balatont, szuper hely, szép, elég nagy, de azért, mint oly sok minden más Amerikában, a nagy itt mást jelent.

Próbáltam felfogni, hogy akkora tóról beszélünk, mint majdnem egész Magyarország, hogy három amerikai (Minnesota mellett Wisconsin és Michigan) és egy kanadai (Ontario) állam határolja, és hogy egészen Duluthig bejönnek a nagy óceánjáró hajók, de azért ha úgy komolyabban belegondol az ember, akkor nem is olyan egyszerű ezt befogadni.

Az első nap már elég késő délután lett, mire felértünk a tóhoz. Eleve délután indultunk, de már maga a tó déli csücskében fekvő Duluth is jó 250 km-re van Minneapolistól, és a különböző útfelújítások sem könnyítették meg az életünk. (Jelentem, ha valaki azt hitte volna, hogy Amerikában szénné dolgozzák magukat az utakat felújító cégek és munkások péntek délután, az erősen téved.)

Az érkezés a közelgő alkonyat ellenére (vagy éppen azért) elég szuperre sikeredett, nem akármilyen látvány volt a tó a lemenő nap fényében, itt gondoltam bele először igazán, hogy milyen elképesztő mérettel állok szemben. Lenyűgöző volt, na!

...
ITT OLVASHATÓ

BASZKI, IZAURA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.04.


Miközben Vajna Kaszinósné Tímea rajongói lélegzetvisszafojtva várják, hogy a tiszavirágéletű, az önkéntesen felajánlott pénzükből létrehozott, agyonreklámozott elit funkozó nyit, vagy nem nyit, vagy mikor nyit, ha egyáltalán még kinyit, apu teszi a dolgát. Amiért Ámerikából visszamenekült ide közénk, és azóta is a nyakunkon tipor. A haldokló demokrácia szivarfüstjébe burkolózva.

A legújabb jó hír: a Telekom IPTV és digitális kábeltévé közzétette 2017. január 1-jétől érvényes kínálatát, amit úgy lehetne összefoglalni, hogy Vajna András közpénz zabáló, közpénzből tévébirodalmat építő oligarcha és stróman valamennyi újonnan gründolt, kétségtelenül színvonalas csatornája elérhető lesz a Telekomnál, cserébe kibaszkodják  a Fox International Channels csatornáit.
Vagyis a
 • National Geographic Channel,
 • National Geographic Wild,
 • FOX,
 • Baby TV,
 • National Geographic Channel HD,
 • National Geographic Wild HD,
 • MTV Hits,
 • FilmBox Premium,
 • Viasat Nature/History HD,
 • Sky News,
 • D1TV
helyét átveszik a népnemzetileg elhülyítő csatornák: Spíler TV, Chili TV, Kiwi TV és Humor+. Az Izaura TV-ről már nem is beszélve. Meg úgy általában arról, ami már eddig is elérhető volt: FEM3, Super TV2 és M3. Vagyis a hírhamisításban és karaktergyilkolásban élen járó, kereskedelmi csatornából kormánypropagandát sugárzó, nyolcadrangú bulvárszennytévéket megszégyenítő salakká átváltozott TV2 külföldön adózó tulajdonosának enyves keze rátette a lábát a piaci részesedés alapján a második legnagyobbnak számító szolgáltató műskorkínálatának alakítására.

Ilyenkor szokott jönni az a része a dolgoknak, hogy én eddig se néztem, ezután se fogom, engem nem érint, mert nincs Telekom-előfizetésem, 20 éve kidobtam a tévémet, ki az a hülye, aki ma még tévét néz, és sorolhatnám. Attól tartok, ez a vérlázító sztori (és egyáltalán nem a Walking Dead miatt siránkozom) már megint nem rólam, vagy rólad, vagy tetszőleges egységnyi tévéfogyasztóról/nem fogyasztóról, de még csak nem is az opportunista faszkalap Vajnáról, vagy a kormány által maga alá gyűrt Telekomról szól kizárólag, hanem erről az egész – napról napra egyre élhetetlenebbé váló – országról.

Ahol hosszú évek óta legyintünk egyet, hogy á, minket ez nem érint. Mert nekünk UPC előfizetésünk van, tehát leszarhatjuk. Nekünk nincs trafikunk, nincs földünk, nincs iskolás gyerekünk, nem vagyunk betegek, nem vagyunk nyugdíjasok, nincs hitelünk, nem lakunk a Városliget mellett, úgysem a miénket viszik, amikor viszik. Nem tőlünk lopnak, nem minket butítanak, nem a mi bizalmunkkal élnek vissza, nem minket néznek szellemi fogyatékosnak. Közben az önbizalomtól kettőig nem látó rezsim úthengerként halad át rajtunk. Erőszakkal és gátlástalanul...

ITT OLVASHATÓ

AHOGY A FIDESZ ÉPÍTKEZIK, AZ FELÉR EGY ROMBOLÁSSAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.11.04.


Minden középosztálybeli tudna helikopterezni – közölte nemrég Bencsik „Társadalomtudós” András, mintha bizony azzal, hogy Rogán helikopterezését fejben a pórnép sajátjának álmodja, megoldotta volna mindannyiunk problémáit. Persze, igaz: tudna minden középosztálybeli helikopterezni, az éves nettó fizetésükből kijönne mondjuk két utazás, és talán maradna még némi pénz három zsömlére és négy szelet párizsira is. De ebben az esetben sem lenne érdemes helikopterbizniszbe vágni: hosszú, kitartó és küzdelmes munkával a Fidesz ugyanis gyakorlatilag megsemmisítette a középosztályt. Pedig nagyon nem innen indultunk.

„A Fidesz az a párt, amely hidat épít a középosztály és a szegények közé” – villogtatta meg retorikai képességeit Orbán Viktor még 2007 nyarán, a Bálványosi Szabadegyetemen. 2010 után sokszor hallottuk is (például épp a helikopterezésben a középosztályra köröket verő Rogántól), hogy a kormányra jutott Fidesz erős középosztályt akar maga körül látni, ennek érdekében pedig mindent meg is tesznek majd.

Hatalmas nekifutással lendültek neki a középosztály megerősítésének: olyannyira, hogy hat évnyi kormányzás alatt látható mértékben őrölték fel ezt a társadalmi réteget.
Míg mondjuk 2007-ben, amikor Orbán Viktor hidat akart építeni, a középosztály közel 40 százalékát tette ki a magyar társadalomnak, addig 2014-ben, vagyis amikor intézkedéseiknek már érezhető hatása volt, a középosztály 33,2 százalékra zsugorodott. És bár kevesebben lettek azok, akik az alsó-középosztályba sorolódtak, azzal ne áltassuk magunkat, hogy ők felfelé buktak: 6,4 százalékról 9 százalékra nőtt a
szegénységben élők aránya.

A tendenciákat látva fontos tehát megnéznünk, milyen pillérekre is épült az a híd, melyet fáradtságos munkával épített a Fidesz a középosztály és a szegények közé.

Hagyományosan középosztálybelinek nevezzük nagy vonalakban azt, akinek van munkája, jövedelme, megtakarítása, többnyire szellemi munkát végző, polgári mentalitással bíró emberek csoportjáról beszélünk, anyagi helyzetüket, hatalmi státuszukat és presztízsüket tekintve nagyjából félúton az elit és a munkásosztály között. Ide sorolható az állami szférában dolgozó értelmiségi réteg éppúgy, mint az üzleti szféra kis- és középvállalkozói (előbbiek egy régebbi, polgárosodott berendezkedésből menekültek át, hogy a rendszerváltás után kissé megerősítsék társadalmi pozíciójukat, utóbbiak pedig egy modernebb réteget képviselnek, amely viszont sokkal bizonytalanabb jövőképpel bír).

Ez tehát a kiindulási pont. A problémák ott kezdődnek, hogy míg a nyolcvanas években a jövedelem még csak 12-13 százalékban befolyásolta, hogy milyen kategóriába sorolható egy-egy ember, mára 55-60 százalékban ez határozza meg, ki melyik társadalmi osztályba tartozik. Márpedig Magyarországon ma az átlagjövedelem messze elmarad a környező országokétól, így viszont nehéz megtakarítani is, megélni is belőle. Vagyis a magyar középosztály alapból hátrányos helyzetből indul, főleg ami az anyagi helyzetét tekinti (de az ebből fakadó hatalmi státusza és presztízse is jelentősen leértékelődött).


ITT OLVASHATÓ

PÁPAI ÁLDÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.11.05.


Ferenc pápát a menekültügy kapcsán eddig úgy ismertük meg, hogy a feltétlen és mindenkire kiterjedő befogadás híve. Ez nyilvánvalóan következett a krisztusi tanításokból, miszerint „szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”. Nem is lehetett ezzel elvileg baj, hiszen a katolikus világ fejétől ez és szerintem csakis ez volt az elvárható. Egy világi ember, különösen egy józan politikus azonban mindezt átengedte a valóságok és a lehetőségek szűrőjén és végén az jött ki, hogy bizony ez így nem járható út. Éppen ezért különösen érdekes volt Pápa Őszentsége szájából Malmőben hallani azt, hogy ő is másként gondolja a felebaráti szeretetet.

A pápa egy az újságíróknak adott interjújában, amikor azt kérdezték tőle, hogy miként vélekedik azokról az országokról, amelyek lezárják a határaikat a menekültek előtt, ezt válaszolta: "Elméletben nem zárhatjuk be szívünket egy menekült előtt, ….nem emberséges dolog bezárni a szívünket és a kapunkat előttük" …....Ugyanakkor a vezetőknek körültekintőknek kell lenniük: nyitottnak kell lenniük a befogadásra, de egyben azt is figyelembe kell venniük, hogyan képesek-e ellátni az ezzel járó feladatokat. Mert nemcsak fogadni kell egy menekültet, de integrálni is." Mindemellett hozzátette azt is, az országoknak be kell fogadnia menekülteket, ha 20-ra van lehetőségük, akkor annyit, ha többre, akkor többet fogadjanak be. 


Világosan látszik az, hogy a pápa a korábbi nyilatkozataival ellentétben egészen másként tekintett a menekültügy problémájára. Nem tudom, hogy mi áll emögött, de feltételezem, hogy ma már világosabban látja a migrációs válság későbbi valószínűsíthető következményeit. Talán beláthatta azt, hogy a muszlimok számolatlan befogadása eljuthat odáig, hogy Európa keresztény mivolta megkérdőjeleződhet és mellé, rosszabb esetben helyébe léphet a muszlim vallás. Ha erre gondolt, akkor szerintem jogos egy pápa részéről az aggodalom kifejezése a kereszténység iránt. Ha csak a 10 milliós Svédországot tekintjük, akkor az elmúlt évben befogadott 163 ezer fő is komoly átrendeződést eredményezett a vallási felekezetek összetételének tekintetében. Különösen akkor tekinthető ez jelentősnek, ha figyelembe vesszük azt, hogy Svédországban a becslések szerint csupán mintegy 150 ezer katolikus hívő van, ami a pápa szerint növekedett a bevándorlások nyomán. Ha pedig a távlatokat nézzük, akkor mindenképpen azzal kell számolnunk, hogy Svédországhoz hasonlóan más Uniós tagállamokban is számottevő befolyás vesztéssel kell számolnia a katolikus egyháznak. Tehát szerintem plauzibilis feltevés az, hogy Ferenc pápában a katolikus egyház felelős, és a távlatokban gondolkodó vezetője került fölénybe, ami most felülírta a korábbi nyilatkozatait.


Számunkra azonban fontos még a fenti kijelentések nemzetközi politikai megítélése is, hiszen az Unió még most sem oldotta meg a migránsügyet megnyugtatóan. Ferenc pápa állásfoglalása ugyanis erősíti azokat a véleményeket, miszerint a kötelező betelepítési kvóta tagállami méretekre való kiszabása nem járható út Nem gondolom, hogy az Unió vezetői a pápa szavait kötelező érvényűnek tekintik magukra nézve, de mindenképpen veszít az értékéből az a vélekedés, miszerint keresztényi kötelességünk befogadni minden menekültet. Ha maga a pápa nem így vélekedik erről, akkor nem tehet másként egyetlen Uniós vezető sem. Ezzel párhuzamosan erősödhet a kötelező kvótát ellenzők morális megítélése, ami azt eredményezheti, hogy a javaslataik győzhetnek ebben a vitában. Közéjük tartozik maga Orbán Viktor is, hazánk kormányfője, aki az elsők között volt a kötelező betelepítési kvóta kritizálásában...

ITT OLVASHATÓ

SZOLIDARÍTÁS-MESE, STADIONMUTYI

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.11.05.


Már hosszú ideje ácsorog az ország – illetve Orbán – abban a srapnelesőben, amelyet nem csak az Unió, hanem minden jó érzésű ember zúdít rá. Ez kettős irányú. Egyrészt megkérdőjelezik a magyarok emberségét, jobban mondva az országét, és elsősorban annak vezetőjéét, ahol állatokként bánnak a menekülő emberekkel a szögesdrótok tövében. Másrészt azon morfondíroznak, hogy érdemes-e pénzt adni annak a bagázsnak, amely a szolidaritás legkisebb jelét sem mutatja.
 
Ez az egész história már kezd ráégni a rezsimre, hajszálon múlik, hogy kiakadt manusok – lásd olasz miniszterelnök – megvétózzák az országnak jutatott euró-milliárdok utalgatását, s ha ez bekövetkezik, akkor nem csak a jobban teljesítő gazdaság zuhan össze egyetlen pillanat alatt, hanem – ami orbáni szemszögből még nagyobb gond lehet – nem lesz mit ellopni. S miközben magyarázzák az elégtelent, egészen elképesztő dolgokat állítanak, így zuhanva bele a – khm – valótlanságok sűrű mangrove-erdejébe.
 
Az új egységnek minden mindegy, a kívül rekedteket érdekli csöppet Manócska meséje. Minálunk állítólag kopt keresztények élvezik az ország vendégszeretetét, csak nem tudni, hol. Ilyen embereket senki, sehol nem látott, mint ahogyan százezer ukránt sem. Pedig itt kéne lenniük, ha egyszer Orbán Viktor azt mondja, mert mondja. Jelesül, hogy hazánk az orosz-ukrán háború idején már teljesítette kötelességét, százezer ukrán menekültet fogadott be. Ezért az egyik éppen ledarálandó lap munkatársa ukrán-nézőbe eredt a héten, amíg még teheti.
 
De egyet sem talált a magyar ugaron, pedig még gukkert is vitt magával, és szakszerűbben használta, mint annak idején az áldott Hende miniszter úr. Minálunk nemhogy arab-néger, de még egy rohadt kárpátaljai menekült sincs egy darab sem. Ők inkább otthonról szavazgatnak, mert még ahhoz sem kell idejönniük, ők a levélmenekültek, akik tényleg kivételezett bánásmódot kapnak. Jobban figyel rájuk a rendszer, mint saját állampolgáraira, de eltérített a mesélő hév. Viszont nincsenek itt. Ez ziher...