2017. december 19., kedd

GERLÓCZY: MOST EZ A FOCISTA A SOROS

24.HU
Szerző: GERLÓCZY MÁRTON
2017.12.19.


Te, mondd csak, apa, miért mondják a suliban, hogy te gyökér vagy, meg köcsög és hogy a sitten lenne a helyed?

Néztem ezt a videót, amit Fábián Tamás készített a perzselt disznóval kapcsolatos nyelvi kérdésekről, hogy akkor most mi is van arra a disznóra írva és az mit is jelent. Félelmetes látvány ennek a társaságnak az összehangolt csapatmunkája,még a gyilkos bálnák sem dolgoznak olyan szervezetten egy fóka becserkészésén,ahogy ezek a romlott jogászok verik vissza a sajtó támadásait, de mindez már teljesen lényegtelen. Felnőtt emberek képesek ennyire szemérmetlen módon az újságíró képébe hazudni, és szerintem még élvezik is. Ha egy gyerek tenné ugyanezt, jól pofán vágnák. Otthon szobafogságot kapna. Az iskolából kirúgnák. Pistike, miért írtad a táblára, hogy Laci bácsi gyökér? Nem arra a gyökérre gondoltam, csókolom, hanem a virág gyökerére, Laci bácsi egy virág, meg köcsög is, amiben a tejfölt készítik, kérek szépen egy ötöst. Hazudnak. És? Van ennek következménye? Nincs. Lopnak. Annak van következménye? Nincs. Ahol pedig a bűnnek nincsen következménye, ott az igazság szajkózása, annak kutatása, felfedése, a közvélemény tájékoztatása tökéletesen felesleges.

Az újságírás felesleges. A híradó felesleges.

Szerencsétlen vergődés az egész. Időpocsékolás. Nincs bűn. Nincs itt semmiféle bűn. Fikció van. A morális tartás értékének illúziója, amikor az ember ilyeneket mond: szégyelljétek magatokat. Hogy fogtok a gyerekeitek szemébe nézni? Megmondjam hogy? Kisfiam, itt van a Merci kulcsa, ez mától a tiéd, tárd ki az ablakod a virágzó Rózsadombra, mert nagyon áporodott a levegő idebent. Máris, apa. De szép szemed van, kösz a Mercit.

Te, mondd csak, apa, miért mondják a suliban, hogy te gyökér vagy, meg köcsög és hogy a sitten lenne a helyed?

Azért mert én egy gyönyörű virág vagyok, mert bennem a tejföl kellemesen hűvös marad és szívesen látnának engem vezető pozícióban, építési törmelékekből emelt halmok tetején trónolni győzedelmesen, mint egy kakast. Értem, apa, szeretlek. Én is szeretlek, fiam...

VERSENYEZTEK VOLNA MÉSZÁROS LŐRINCCEL, KÁR VOLT

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.12.19.


Még tavasszal írtak ki közbeszerzést a zsámbéki Zichy-kastély felújítására, amiben a premontrei szerzetesrend üzemeltet iskolát. Most kiderült, hogy Mészáros Lőrincék fogják felújítani 1,7 milliárdért, vette észre az Mfor.hu. Pedig itt Mészárosékkal három cég is versenyezett volna. Majdnem sikerült is nekik.

Valószínűleg azért kellett a közbeszerzés, mert a premontreiek 2020-ig csaknem tízmilliárd forint közpénzt kapnak extra támogatásként a kormánytól. Hogy nálunk is méltóan tudják megünnepelni majd 2021-ben a rend alapításának 900. évforduláját. Az biztos, hogy "támogatott szervezetként" kellett bajlódniuk a közbeszerzéssel.
Kérek egy almát. Kettő lett, maradhat?

A premontreiek megbíztak egy közbeszerzési tanácsadó céget, a Perfekt-Tender Kft.-t, hogy minél nagyobb legyen a verseny az építési munkáért. A beruházás helyi szinten tényleg elég nagynak számít, nem csak felújításról szól, hanem új, nagy épületrészt is felhúzatnak a szerzetesek.

Ennek ellenére eleve nem sikerült tökéletesre a május végi közbeszerzési kiiírás, kétszer is módosítani kellett. A közbeszerzési adatbázisunkban és az EU értesítőjében sem lehet egyik módosítást se pontosan megnézni, mindenesetre érkezett négy ajánlat is. Ezek közül hármat azonnal ki is zártak, így a Mészáros-család tulajdonában álló Fejér-BÁL Zrt. és a szintén az érdekkörükhöz kötődő Magyar Építő konzorciuma adott be egyedül érvényes ajánlatot.

Ők azonban sajnos máshogy számolták a várható költségeket, így amíg a kiíró 963 millióra taksálta az elvégzendő munkák átlagos haszonkulccsal felszorzott értékét, addig a győztesek  inkább 1,72 milliárdot kértek érte. Ez 79 százalékkal lett több,mint amennyit eredetileg gondolt a kiíró, de így is belementek. Itt látszik csak igazán, hogy milyen kár, hogy mégse sikerült minimális versenyt se összehozni a munkáért...

ŐSZINTE AGGODALOMMAL TÖLT EL, HOGY A GYERMEKEIM EBBEN AZ ORSZÁGBAN FOGJÁK LEÉLNI AZ ÉLETÜKET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.12.19.


A nagyapám az Angol-Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója volt Fiuméban (ma Rijeka). Az édesapám ott született, ebben a sokszínű, soknemzetiségű városban. Mire iskolába ment már magyarul, olaszul, németül és horvátul is beszélt. Jómódú, felső középosztálybeli polgári család volt az övék, a nagypapa a város köztiszteletben álló polgára volt.

1928-ban az olaszok annektálták Fiumét, és rendeletet hoztak, mely szerint minden tisztviselőnek, aki meg akarja tartani munkáját, beosztását, le kell mondania eredeti állampolgárságáról és fel kell vennie az olasz állampolgárságot. A nagypapám, aki egyébként soha nem politizált, úgy döntött, hogy nem mond le magyar állampolgárságáról, inkább otthagyta bankigazgatói állását és a család Debrecenbe költözött. Mert a nagypapa magyarnak tartotta magát és ez fontosabb volt neki, mint a magas állás, a az ottani barátok, a megszokott környezet.

Az anyai nagymamámnak a holokauszt idején meggyilkolták a szüleit, 8 testvérét, a férjét és több mint száz rokonát. A háború befejezése után az életben maradt családtagjainak 90 százaléka Izraelbe költözött, őt is hívták. De ő végül úgy döntött, hogy Magyarországon akar élni, ide kötötte minden emléke és két életben maradt gyermeke. Magyar zsidónak érezte magát.

Az édesapám - a Nagy Imre csoport tagjaként - 1956 után börtönben ült, 1960-ban szabadult ki. Minket, a családját Romániába deportáltak, két évet töltöttünk ott rabságban. Az édesapám még alig szabadult ki a börtönből, azonnal újrakezdte az "ellenforradalmi szervezkedést", a "rendszerellenes uszítást". 1965-ben, mint a "revizionisták" és "ellenforradalmárok" egyik legnyughatatlanabbját behívták a Belügyminisztériumba, és közölték vele, hogy az egész családnak adnak útlevelet, ha elhagyjuk az országot...

AZ EGYMILLIÓ ÚJ MUNKAHELY HÁROMNEGYEDE: MIT JELENT A FOGLALKOZTATÁS BŐVÜLÉSE?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2017.12.19.


Egy dolog egy makrogazdasági mutató pozitív irányú elmozdulásának örülni, és más dolog hamis (kormány)propagandát előadni, ahogyan azt Pölöskeiné teszi.

A címben szereplő háromnegyed természetesen 750000 (hétszázötvenezer) új munkahely. Ennyi jött létre a kormány jóvoltából 2010 óta, állítja Pölöskei Gáborné, az NGM helyettes államtitkára. Egészen pontosan azt mondta, hogy „az utóbbi hat évben mintegy 750000-rel nőtt az új munkahelyek száma”.

Nos, ha pusztán a KSH által közölt foglalkoztatottsági adatsort nézzük, akkor a 2010-es 3732,4 millióhoz képest 2016-ban 4351,6 milliót találunk, ami kétségtelenül impozáns 619,2 ezer fős növekedést jelent a foglalkoztatottságban. Ha a legfrissebb KSH foglalkoztatottsági gyorsjelentés adatát vesszük alapul, akkor még szebbek a számok: ez 4445,1 ezer fő foglalkoztatottat jelez, így a különbség már 712,7 ezer fő. Majdnem megvan az a bizonyos 750 ezer. Mintegy.

Kár, hogy a KSH jelentéséből az is kiderül, hogy abból a bizonyos 4445,1 ezerből 105,8 ezren külföldi telephelyen dolgoznak (jellemzően Ausztriába ingáznak), 186,6 ezren pedig közfoglalkoztatottak, ami ugyebár nehezen tekinthető klasszikus munkahelynek, tekintettel a minimálbér alatti bérezésre, valamint a közfoglalkoztatottság időszakos jellegére. Ezeket levonva 4152,7 ezer foglalkoztatott marad, azaz a növekedés csupán 420300 (és nem 750000) a 2010-es bázishoz képest. „Ez is szép teljesítmény!” – mondhatnánk, de mielőtt ezt mondjuk, még pár megjegyzés ide kívánkozik...

THOMAS MELIA: MINDENKI LÁTJA, MI FOLYIK MAGYARORSZÁGON

HVG ONLINE - VILÁG
Szerző: HVG
2017.12.19.
...HVG: Csakhogy az utóbbi hét évben bármivel próbálkoztak az ügyvivők és a nagykövetek, semmi nem történt.

T. O. M.: Magyarországnak sok barátja van, és mindannyian azt akarjuk, hogy az ország sikeres, gazdag, stabil és szabad, valamint a demokratikus nemzetek közösségének része legyen. Amikor a dolgok rossz irányt vesznek, mint történik ez a 2010-es választás óta a demokráciát illetően, ezek a barátok rámutatnak a problémákra és korrekciót sürgetnek. Én ezt tettem azokban az években, amikor a külügyminisztériumban dolgoztam, s ezt teszem most független elemzőként is. A Washingtonban, illetve a budapesti követségünk által tett kijelentésekben és közleményekben megmutatkozó diplomáciai üzenetek nemcsak azt a szándékot szolgálják, hogy a magyar kormánynak elmondjuk az aggodalmainkat. Az is a céljuk, hogy a közvéleménnyel tudassuk, az USA tudja, mi folyik, törődünk vele, és csalódást okoz néhány fejlemény, amelyek veszélyesek Magyarország demokráciájára, illetve gazdasági és társadalmi fejlődésére.

HVG: Melyek azok a fejlemények, amikről beszél?


T. O. M.: Bennünket éppen úgy frusztrál, mint sok magyart, hogy a kormány az országot kevésbé demokratikussá teszi, s elhallgattatja a másként gondolkodókat, legyenek azok civil szervezetek, újságírók vagy mások. Vagy olyan üzletemberek, akiket figyelmeztetnek, ha eltérnek a kormány irányvonalától. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy Magyarország demokratikus teljesítménye nem süllyedt Szaúd-Arábia, Egyiptom, Üzbegisztán vagy Oroszország szintjére. Erről még nem beszélhetünk – egyelőre. A Freedom House minden januárban kiadott jelentésében például Magyarország még a „szabad” országok között szerepel, ha az utóbbi években a kategória aljára süllyedt is. A következő hónapban meglátjuk, átkerül-e a „részlegesen szabad” kategóriába, ami figyelmeztető jel lehet. Különösen, hogy Magyarország húsz éve még mennyivel a többi volt kommunista ország előtt szerepelt. Most pedig a demokratikus teljesítmény tekintetében sereghajtó.

HVG: A magyar kormány ugyanakkor rutinszerűen visszautasítja a külföldi kritikát.


T. O. M.: Mint mondtam, annak nemcsak a magyar kormány a célközönsége. Az USA, az amerikaiak és más külföldiek ugyanakkor nem fogják megváltoztatni Magyarország politikai irányát. Az a magyarok dolga. A diplomáciánk azt üzeni a társadalomnak, hogy az USA és az amerikaiak a barátai. Mindez nem oldja meg a problémákat, hacsak Magyarország arra a következtetésre nem jut, hogy akar valamit Amerikától, amit nem kap meg...

A PROGRAM BELSŐ UNIVERZUMA

QUBIT BLOG
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2017.12.18.


Már említettem, hogy amikor programozunk, akkor egy elképzelt univerzumban mozgunk, ott hozunk létre mindenféle lényeket. Talán az egyetlen nehézsége az egész folyamatnak, hogy ezt az univerzumot a folyamat során nem látjuk, de muszáj elképzelnünk. Például tegyük fel, hogy olyan programot akarunk írni, amiben két képzeletbeli játékos egymással sakkozik. Akkor a programnak létre kell hoznia a két játékost, a maguk tudásával és képességeivel, és aztán felváltva megkérni őket, hogy lépjenek a képzeletbeli sakktáblán. De mi, akik mindezt megalkotjuk, ebből semmit sem látunk, csak adatokat kezelünk valamilyen módon, és ezek az adatok határoznak meg mindent, a tudásukat és képességeiket, meg az eseményeket, amik majd a program futásakor megtörténnek.

Hol lakik a program?

Hol laknak ezek a nem látható lények? Természetesen majd a számítógépben fognak lakni, amikor a programot elindítjuk, közelebbről a számítógép memóriájában, amit egy nagy adattároló térnek fogunk elképzelni (bár a valóságban ez is bonyolultabb, több részből tevődik össze). A memóriának az a lényege, hogy a programok töltik meg adatokkal, és a programok tudják kiolvasni belőle az adatokat, és amikor egy program befejezi a futását, akkor a hozzá tartozó adatok végleg eltűnnek.

Persze tárolhatunk adatokat adathordozókon is (merevlemezen stb.), és az ilyen adatok a program futása, sőt a gép kikapcsolása után is megmaradhatnak, de ezt egyelőre hagyjuk, tekintsük extra lehetőségnek, amit majd szintén fogunk használni. Bármilyen képzeletbeli lény, amit megalkotunk, és annak bármilyen része valamilyen adatnak fog megfelelni valahol a gép memóriájában. Úgy is mondhatjuk, hogy ezek az adatok ábrázolják (reprezentálják) a lényeinket. Legalább két dolgot tudnunk kell róluk, hogy használni tudjuk őket: először is azt, hogy hol vannak, hogyan találhatjuk meg őket, másodszor pedig azt, hogy hogyan ábrázolják a lényeket, hogyan kell értelmeznünk őket.

Ami a tárolás helyét illeti, az a valóságban egy címnek felel meg (úgy képzelhetjük el, mint egy sorszám, mondjuk egy rekesz vagy postafiók száma), de a programokban mi általában valamilyen nevet, elnevezést fogunk használni minden adatunk azonosítására, és a neveket mi fogjuk adni nekik. Ami pedig az ábrázolás módját illeti, azt is nekünk kell kitalálnunk. Általában elég sok fejtörésbe szokott kerülni, hogy egy-egy képzeletbeli lény praktikus, később minden szempontból jól használható ábrázolását kitaláljuk.

A belső univerzum persze nemcsak a memóriából (és a benne tárolt lényeinkből) áll. Talán a legfontosabb, hogy ha körbenézünk, találunk mindenféle perifériát – így hívnak mindent, ami a külvilággal kapcsolatban van: billentyűzet, képernyő, adathordozók stb. Ezekkel muszáj időnként kapcsolatba lépni, hogy legyen egyáltalán valami külső jele annak, amit a programunk csinál (ehhez ki kell bocsátania mindenféle jeleket), illetve hogy kívülről befolyásolni tudjuk a működését (ehhez meg kintről be kell olvasnia mindenféle jeleket). És a memórián meg a perifériákon kívül is sok minden van még a számítógépben, bár ezekkel közvetlenül csak ritkán lesz dolgunk. Például van benne egy operációs rendszer. Ez valójában egy csomó program, amit nem mi írtunk, de ezek annyira fontos és hasznos feladatokat látnak el, hogy nélkülük a mi programunk se tudna futni. Az a jó bennük, hogy szinte észrevétlenül teljesítik minden kívánságunkat. Például az ő közvetítésükkel tudunk kapcsolatba lépni a perifériákkal (meg magával a processzorral is, ami az összes szükséges számítást elvégzi).

Hogyan ábrázolható a pikk ász?

A DEMOKRATÁKNAK ÁRGUS SZEMEKKEL KELL FIGYELNIÜK A BÉCSI KOALÍCIÓT - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.12.19.

Az európai média vezető témája az új osztrák kormány megalakulása. A jobbközép Néppárt melletti kisebb koalíciós partnert, a Szabadságpártot több hírmagyarázó továbbra is szélsőjobboldali politikai erőnek nevezi, kevéssé hatja meg őket az eddig euroszkeptikus módon viselkedő párt vezetőjének újsütetű, buzgó uniópárti fogadkozása.
„Ausztria (nem annyira) Európa-párti kormányáról” ír a Politico című amerikai portál, amely szerint az öreg kontinensen növekszik az aggodalom a populisták befolyásának terjedése miatt. A Politico idézi Pierre Moscovicit, az Európai Bizottság nagy befolyású francia tagját, a gazdasági és pénzügyek biztosát, aki szerint azoknak a demokratáknak, akik hisznek az európai értékekben, árgus szemekkel kell figyelniük a most létrejött bécsi koalíciót. Az amerikai portál szerint egyelőre nehéz tisztán látni, hol is áll majd a Szabadságpárt, amely az Európai Parlamentben kétségkívül az euroszkeptikusok frakciójában foglal helyet.

A hamburgi Die Welt a bécsi kormányalakítás németországi reakcióit áttekintve az értékelések felettébb széles spektrumára hívja fel a figyelmet. Idézi egyfelől Alexander Dobrindtot, a bajor konzervatív CSU tartományi vezetőjét, aki szerint az új osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal Bajorországnak és Németországnak lett egy újabb szövetségese Európában.

Ugyanakkor Achim Post, a német szociáldemokraták frakcióvezető-helyettese a következő szavakkal reagált: „Ismét itt van Ausztria-Magyarország. Kurz kancellárral, a „Burschenschaft”-os (ez az öregdiákok szélsőséges egylete) Strachéval és a gyújtogató Orbánnal háromnegyedes ütemben tartanak jobbra”. A Die Welt ehhez magyarázatként hozzáteszi: a bécsi kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányvonala elsősorban a menekültpolitika terén hasonlít egymásra...

LEGALÁBB TÖBB SZAKKÉPZETT EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ FOG KÜLFÖLDRE MENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.19.


Ártunk és ormányunk máris felfedezte, hogy a szakdolgozók hiányoznak az egészségügyből. Igazán sokat töprenghettek, mire rájöttek. Orvos van elég – bár nem éppen ideális az eloszlás -, az ő fizetésüket nagyjából már rendezte a kormány és ugye a hálapénz nem ment ki a divatból idő közben. Nem véletlen, hogy az orvostársadalom nem állt ki az egészségügyi dolgozók mellett.

Egészen nyugodtan lehet ösztöndíjprogramot indítani. Úgy majd több szakképzett egészségügyi dolgozó fog külföldre menni. A szakdolgozók attól még alulfizetettek – bár már nem minden területen és nem annyira, mint eddig – és olyan mértékben túlterheltek, hogy kevesen bírnak tartósan a szakmában maradni. Ameddig ezen nem sikerül változtatni, addig nem érdemes abban reménykedni, hogy lesz majd, aki beköti az infúziót, kicseréli az ágyneműt és beadja a gyógyszereket...

A NER LEGNAGYOBB TÚLÉLŐI XII. - NÉMETH SÁNDOR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PLT
2017.12.19.


A rendszerváltáskor, valamint a Demokratikus Charta és a kétharmados MSZP-SZDSZ koalíció éveiben nemigen gondolta volna mérvadó politikai elemző, hogy az SZDSZ-el jóformán szimbiózisban lévő, a szoclib politikai világba beágyazódó, s ma is egy balliberális tévécsatornában érdekelt Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor egyszer olyan jóban lesz egy Fidesz vezette jobboldali rezsimmel, amennyire csak lehet. Persze könnyen meglehet, talán rosszul van felvetve a téma. Mert nem az a meglepő, hogy Németh Sándor és Semjén Zsolt jól megértik egymást. Olyannyira, hogy a NER-kormány miniszerelnök-helyettese nemrég látogatást tett s beszédet mondott a Hit Gyulekezete teológiai főiskoláján. Végül is a melegházasság, migránskérdés, abortusz, család fogalma, és számtalan más dolog ügyében elég közel áll a nézőpontjuk. S Németh Sándor évtizedek óta következetesen így gondolkodik.

...Inkább az furcsa, hogy a liberális SZDSZ politikusai évtizedeken keresztül szoros kapcsolatban voltak egy antiliberális, az ultrakonzervatív tengerentúli protestáns vallási irányzatokat követő egyházzal. Illetve, hogy a balliberális értelmiségi, újságírói holdudvar egy része ma is kenyéradó gazdájának tekinti Németh Sándort, illetve a Hit Gyülekezete médiaérdekeltségeit. Holott Udo Ulfkotte migránsellenes, rasszista, (s nem mellesleg USA-, és Izrael-ellenes) konteóinak Hit Gyülekezete általi kiadása után nem lehettek illúzióik, kit is szolgálnak.

Az meg különösen érdekes, hogy a szoclib az ATV műsoraiban törzsvendégként feltűnő, s időnként hangosan diktatúrázó szoclib észosztók nem jönnek zavarba attól, hogy Németh Sándor nyilvános helyeken is szívélyesen cseverészik a rezsim propagandagépezetének irányítóival, sőt vendégül látja a “diktatúra” kormányfőjének helyettesét.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete és az SZDSZ szellemi jogelődjének tekinthető demokratikus ellenzék kapcsolata a rendszerváltás előtti időkig nyúlik vissza. Természetes, hogy a másként gondolkodó szamizdatos értelmiségiek, illetve a vallási nézeteik miatt üldözött keményvonalas, karizmatikus protestáns irányzatok hívei között a pártállami időszakban létezett bizonyos szolidáris érdekközösség...

NER-KARÁCSONY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2017.12.18.


A gyűlölet országa a szeretet ünnepére készül.

Az évek óta tartó folyamatos uszítás, hergelés és érzelmi zaklatás plakáterdejében és tv-reklámjai között élő lakosságot decemberben megszállja a szeretet. Ajándékok után kutatva üzletekben tülekszik, acsarkodva harcol a parkolóhelyekért, halat vásárol, bejglit süt, mindent a békés, áldott – ahogy ők mondják – szenteste érdekében. A szeretteiknek szóló örömszerzés biztonságáról látványosan gondoskodik a nemzetét kitartóan védelmező kormányfő.

A karácsonyi vásárok színterére hatalmas ún. páncélozott járműveket állított ki. Magánhadserege a TEK ill. hivatalos hadserege a rendőrség a Vörösmarty téren és a Bazilikánál gondoskodik a meghitt vásárlásról. A viszonylag szűk helyre beszorított, szalaggal körbekerített, félelmet keltő katonai járműnek látszó jármű nyilván gyors reakcióra képes és azonnal elháríthat egy váratlan terrortámadást abban az országban, Magyarországon, ahol még egyszer sem hajtottak teherautóval bele a tömegbe sokszor tíz, száz halálos áldozatot okozva. Az esetleges magányos késelő vagy robbantó terrorista ellen is bizonyára fölöttébb hatékonyak ezek a páncélozott, guruló tárgyak.

Nőknek a konyhában a helyük, mint tudjuk, és nyilván mi is jobban tennénk, ha éppen halat filéznénk, paníroznánk, diót meg mákot darálnánk, hiszen nem értünk sem a terrorelhárításhoz, sem a katonai hadműveletekhez. Azt sem tudjuk, miért jutott eszünkbe a második iraki háború, amikor az amerikaiak hetekig bombázták a vadászgépek magasságából iraki tankoknak látszó tankokat, míg kiderült, hogy csupán léggömbként felfújt kellékekről volt szó.

De mindez csak egy kósza gondolat volt. A hangsúly azon van, hogy a lakosság érezze a kormány által biztosított folyamatos védelmet és tizenegy hónap gyűlölködés után, egy hónapig szeretettől eltelve, szorongás nélkül vásárolgathasson...

"AZ EMBRIÓ NEM TORNACIPŐ"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2017.12.18.


Prof. Dr. Falus András egyetemi tanár használta ezt a hasonlatot az úgynevezett őssejtbotrány 2015-ös tárgyalása idején, ezzel hangsúlyozva, hogy nem lehet embriót pénzért adni-venni, mint egy pizzát, vagy tornacipőt.

Két évvel ezelőtt a bíróság nyolc embert, köztük Fásy Ádámot, a „Fásy Mulató” tulajdonosát és műsorvezetőjét, Pákh Imrét, a magyar származású amerikai műgyűjtőt és üzletembert (aki Munkácsy Golgotájának tulajdonosa), valamint Seffer Istvánt, az ismert plasztikai sebészt ítélt felfüggesztett szabadságvesztésre és sokmilliós pénzbüntetésre. Az ítélet szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek, esetenként több millió forintért. Fásy és Pákh a vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vettek részt.

Az így létrehozott őssejt-laboratórium különböző kórházaktól, alkalmanként 10-15 ezer forintért terhességmegszakításból származó szöveteket vásárolt. 2007-ben ugyan engedélyt kaptak az ÁNTSZ-től, hogy őssejtet gyűjthessenek gyógykezelés céljára, ám az engedélyt még abban az évben vissza is vonták...

MIÉNK LEHETNE A VILÁG LEGSZEBB TŐZSDÉJE - LECHNER ÖDÖN MEGÉPÜLT ÉS MEG NEM VALÓSULT TERVEI EGY ÚJ KÖNYVBEN

URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKI DÁVID
2017.12.19.


Lechner Ödön egyik épületére már gyerekként felfigyeltem, amikor még nem is ismertem a nevét. A Szent László Gimnáziumba jártam ugyanis Kőbányára (I. László volt még, mikor elkezdtem), amit ő tervezett Vágó Józseffel. Jól hangzana, ha azt írnám, teljesen beleszerettem a gimnáziumba, de hát nem lenne igaz, valahogy nem az épület szépsége jutott az eszembe akkoriban, ha rá gondoltam. Viszont az ablakából pont a Szent László templom tornyára lehetett látni.

Az egész templom jellegtelenül szürke és koszos volt, ráadásul fel volt állványozva. Minden volt csak szép nem. Aztán az egyik nap kibukkant a csúcsán az arany kereszt. Utána csigalassúsággal, hétről hétre haladtak a restaurátorok lefelé, és bontották ki az újabb részleteket. Megjelent alatta a fekete toronysisakrész, ami szintén szép volt, gondoltam ilyen lesz az egész. Aztán egyszer csak teljesen váratlanul egy egészen tarkabarka szakasz következett. Napról napra figyeltük, mint valami adventi naptárat, hogyan áll össze a minta. Nem láttam ilyen tetőt korábban, és teljesen lenyűgözött.

ITT OLVASHATÓ

FARKASHÁZY TIVADAR: SZENT MEGGYŐZŐDÉSEM, HOGY ORBÁN VIKTOR KEZD MEGHÁBORODNI

ZOOM
Szerző: BÍRÓ PÉTER
2017.12.19.


Farkasházy Tivadar – bár a felesége a főszerkesztő – szinte egyedül látja el a Hócipő magazinnal kapcsolatos teendőket, a Szent István körúti szerkesztőség szobái között vándorolva ír, szerkeszti az anyagokat, de még az olvasói telefonokat is ő veszi fel. A „szatirikus kéthetilap” főhadiszállásán beszélgettünk.Elég nehezen találtuk meg a szerkesztőséget, semmi cégér, semmi jelzés…

Jobb ez így…

Volt, hogy kéretlen vendégek érkeztek?

Erről nem szeretnék beszélni… 1999-ben felgyújtották a kocsimat… Most már kerülöm ezt a témát.

Az már lassan húsz éve volt.

Egy hete jött szembe velem egy idős bácsi, már messziről szitkozódott, hogy „szemét, zsidó, bolsevik, népellenség…”. A karján volt egy fiatal nő, aki viszont mosolygott és finoman jelezte, hogy a mellette lévő bácsi nincs teljesen rendben… Tavaly nyáron két nő köpött le az utcán, mert egy fél évvel korábban azt mondtam, hogy természetesen mindig a magyaroknak drukkolok, de ha kikapunk, azzal vigasztalom magamat, hogy szereztünk egy rossz napot Orbánnak. A Magyar Idők megvárta az EB sikereit, és valóságos kampányt indított ellenem.

Félnie kell ma egy magyar ellenzéki médiamunkásnak?


Remélem, hogy ezek csak kirívó példák és nekem szólnak, de egyéb módokon igenis el lehet lehetetleníteni egy nem kormánypárti újságírót. Pláne, ha focizik.

Nem hívják szakérteni az M4-be?


Oda nem is mennék… Nézze, sok évig játszottam a médiaválogatottban, 2010 óta már nem hívnak, mert több városban megmondták nekik, hogy ha én is jövök, akkor köszönik szépen, nem hívják a csapatot.

Játszottam sokat a salgótarjáni Gabora Gálán is, egyik évben megmondta a polgármester, nem ad pénzt, ha én is pályára lépek. Hogy mást ne mondjak, a Hócipőben 2010 óta semmiféle hirdetés nincs…

Miből tartják el a lapot?


Teljesen függetlenek vagyunk, külföldről sem kapunk pénzt. Rendkívül hűséges olvasóink vannak, ők tartanak életben minket. Egyébként érdekes változások zajlottak le, míg régen a fiatal vagy középkorú értelmiség lapja voltunk, ma vidéki zsákfalvakból is sok az előfizetőnk...

MAGYAR VILÁG - SPIRÓ GYÖRGY: KŐBÉKA (KÖNYVKRITIKA)

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: KÁROLYI CSABA
2017.12.15.


Ez a „mesély” szerencsésen ötvözi a disztópia és a történelmi regény, a szürreális szatíra és a fantasztikumra épülő pamflet elemeit. Hasonlít a Feleségversenyhez, de sokkal jobb. Illeszkedik több mostanában megjelent disztópikus mű közé (Margaret Atwood, Kemény Zsófi, Potozky László, Totth Benedek). Ugyanakkor máris a jelenlegi rendszer bírálatát látják benne olvasói, ez sem volna kevés, de ennél többről szól: a történelmi „fejlődés” reménytelenségéről.

A szerző, aki Spira nevű ősét és saját magát is beleírta a szövegbe a 127. oldalon, nem tagadja meg habitusát. Negatív antropológiája fölülmúlhatatlan. Az emberi butaság, sötétség, sodródás, primitívség nem ismer nála határokat. Stílusa pedig magával ragadó, pergő a történet, sziporkázó a humor. Bár sokszor túlzsúfolt az elbeszélés, egy oldalon tucatnyi poén, elképesztően sok erős ötlet torlódik össze, alig lehet követni, néha már kioltják egymást.

A Kőbéka sok mindenben rájátszik Voltaire Candide-jára az egyházellenességtől az egzotikumokig, még a jezsuiták és a majmok is emlegetve vannak mindkettőben. Mindkét mű rövid, könnyű, gyors és szellemes. A szatirikus kalandok mindkét esetben történetfilozófiai gúnyiratként is olvashatók.


Mikor ezt a könyvet olvasom, olyan híreket hallok, amelyek akár ebben is lehetnének. Két hazai nagyúr, akinek a felvilágosodás szellemében bíróság előtt kellene felelnie az ország tönkretételében játszott szerepe miatt, jól összeveszett, és most harcuk kimenetelétől függ a jövőnk. A katasztrófavédelem a tűzoltók helyett a kéményseprőket küldi az égő házba, egy ember meghal. Magyarul nem tudó ukránok települnek át tömegesen a határ menti falvakba, pardon: községekbe (23.), a többszörös nyugdíjért. A királyi ellenzék azon dolgozik gőzerővel, hogyan veszítse el a választásokat. A királyi látszatellenzékkel való leszámolásnak is mindig van apropója, még ugyan a való életben nincs „vasúti szabotázs” (36.), egyelőre megteszik az áron alul vett plakáthelyek. „A nép tökhülye, hiszen mindig idió­tákat választ maga fölé” (69.), ha véletlenül mégse, az a kivételes helyzet. És nem csak mi, magyarok vagyunk hülyék, hanem az egész világ az. Spiró György remekül meg tudná írni a napi híreket.

Új művét szerencsésen „mesély”-nek nevezi, nem elemezhetem tehát regényként, bár az olvasó úgy fogja nyilván olvasni. A műfaji különbség annyi, hogy egy mesélyben még annál is többet szabad, mint egy regényben. Bár, amennyiben Esterházy Fuharosok című prózaversét regénynek lehet nevezni, akkor talán a legjobb magyar regény Kassák A ló meghal, a madarak kirepülnek című poémája. Spiró pedig akkor is regényt ír, ha nem regényt ír.

A Kőbékában (melynek címét az író maga magyarázza meg az első fülön, a 202. oldalra utalva az olvasót) riasztó képet vázol országunk és világunk jövőjéről. Ebben a negatív utópiában visszaáll a királyság, a „rexesítés” azt jelenti, hogy Első Karabélyos Károly király mindenkitől elvesz mindent, majd szpáhibirtokokat osztogat hívei­nek, ha elfogy az osztogatnivaló, összevész néhány hívével, hogy legyen mit tovább osztogatni. A királypártnak öthatoda van, az ellenzék névleges. A király a neki behódolók jövedelmének elveszi a 97 százalékát, ezért Háromszázalékos Karcsi Királynak is hívják. Létrehozza zsoldosokból a Kitibát, a Királyi Tisztogató Bandériumot, de lehetőleg nem veti be. Viszont bevezeti a migránsadót, az egyházi adót triplájára emeli, és eleve levonja minden jövedelemből, szegénységi bizonyítvány kiállítására kötelezi még a gazdagokat is. Lakodalmas rock szól mindenhol reggel nyolctól este nyolcig. Az „internetes tevékenység” tiltott. Az ország hanyatlik, bár „a visszafejlődő országoknak juttatott alap”-ból még kap némi segélyt, miközben a Civilizált Uniót a király emberei jól kijátsszák. Egy kamaszfiút (tehát kiskorút) terrorcselekményért ítélnek el, mert „félig elfogyasztott kiflijét odaadta egy szembejövő menekültnek”. A fiú nem tudta, hogy az illető menekült, de a kamera igen. A végén már hármas szögesdrót, aknamező és határvadász különítmény védi körben a hazát...

VECSEI H. MIKLÓSÉK FANTASZTIKUS ÖTLETTEL NÉPSZERŰSÍTIK AZ OLVASÁST

FIDELIO
Szerző: Fidelio
2017.12.18.


Könyvautomatákat helyeznek el a főváros csomópontjain, amelyekből egyetlen érintéssel vehetünk jövő márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének középpontjában a közösségi közlekedést választók és a fiatalok állnak.

Könyvautomatákból megvásárolható, okostelefon méretű, minőségi, mégis olcsó zsebkönyvekbe csomagolva szállít kortárs és klasszikus irodalmat jövő tavasztól a Sztalker csoport. A Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író nevével fémjelzett kezdeményezés elsődleges célközönsége a budapesti tömegközlekedés felhasználóinak népes tábora, valamint a fővárosi fiatalok – hangzott el a sajtótájékoztatón vasárnap.

A POKET, amely várhatóan izgalmassá teszi majd a mindennapos utazási rutint, olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint Dés László, Geszti Péter, Lábas Viktória (Margaret Island), Rudolf Péter és Zacher Gábor, akik nagykövetként is részt vesznek a projektben.

A POKET a buszon, metrón, villamoson olvasás három jellegzetes problémáját orvosolja: a „pont nincs nálam könyv”-et, a „túl nagy ahhoz, hogy kézben tartsam”-ot, illetve a „nincs rá havonta többezer forintom”-at. A forgalmas csomópontokon elhelyezett könyvautomatákból mindössze 990 forintért vásárolhatók meg 2018 márciusától a zsebkönyv méretű irodalmi művek, ráadásul felismerhető, prémium minőségben: a színes könyvsorozatot MOMÉ-s grafikuscsapat tervezte...

A FIDESZ HIÁBA ÁLDOZZA FEL MAGÁT ÁGRÓL ÁGRA, HA AZ EMBEREK HÜLYÉK, AZ ELLENZÉK SZAR ÉS EURÓPA HANYATLIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.19.


Hihetetlennek tűnik, de kevés olyan hivatalban lévő politikai képződmény van, amelyik aki egységnyi idő alatt olyan szinten képes kihozni a béketűrésemből, mint a főházmesterként nyomuló élő fideszes lelkiismeret (höhö: lelkiismeret), aki az utóbbi időben valamiért elég gyakran előkerül a naftalinból ahhoz, hogy gondoskodjon az idegállapotomról. Mindenesetre, amikor jeleztem a kollégának, hogy jártam megint, vagyis hogy hirtelen felindulásból készülök szétverni valamit, azt javasolta: gondoljak az áldott adventre (kösz, Edgar). Najó.

Ezúttal a Mandiner mikrofonállványa kérdezett Kövér Akinemvallásoselőbbutóbbgyilkoslesz László alá egy úgynevezett kritikusat és önkritikusat, egy év- és ciklusértékelőt. Nem mondom, ezzel az önkritikával a Showder-klub színpadára is felhálhatott volna nevettetni. Kár, hogy nekem valamiért nem ért fülig a szám megint.

Bár Kövérről van szó, és bár belőle két mondat is sok, érdemes elolvasni az interjút, nem tart reggelig. Már csak azért is, hogy legyen meg a közös csacsogási alap. Azok kedvéért, akik érthető mentálhigiénés okokból mégsem vállalkoznak erre, ideteszem a lényeget.

Önkritika röviden: 

az ellenzék egy rakás szar, ezért nekünk, a Fidesznek kurvanehéz.

Önkritika hosszabban:

– Az ellenzék helyzete és minősége talán most a legrosszabb a rendszerváltozás óta. Részben az ebből fakadó frusztrációjuk okán, részben téves politikai számításból fakadóan gyakorlatilag már csak gyalázkodás, rágalmazás, hisztériakeltés ürügye számukra minden vita. Ez a kormányt is kényszerpályára szorítja, ami pedig a közbeszéd nívóját is jelentősen rontja. Elvész a társadalmi diskurzusok fókusza is, ha nem a valós nemzeti sorskérdésekről vitatkozunk.

– Gyurcsány, az ország csődje, szervezeti, morális, anyagi és szellemi lenullázódás a balolalon.

– Hosszú időn keresztül abban bíztunk, hogy a szellemi és politikai elit végletes megosztottsága magyar sajátosság, és majd mi is, úgymond felzárkózunk a nyugathoz, azonban a fejlemények megcáfoltak minket. Mer’ a baloldal szar és az is maradt.

– Európa demográfiai és morális zuhanópályán van, migárció, bevándorlás, muszlimok, mindmeghalunk.

– Az ellenzék kiállása a Fidesz mellett az ukrajnai nyelvtörvény ellen üres gesztus volt, az ellenzék amúgy ritka gesztusainak őszinteségében érdemes erősen kételkedni.

– … minden társadalmi vita tartalmi kiürülése a közbeszéd primitivizálódását is magával hozza. Ebben óriási felelőssége van az ellenzéknek, amely értelmes és meggyőző érvek híján nem tud, de nem is akar érdemben vitázni, csak katasztrófahangulatot, polgárháborús pszichózist kelteni. Ebben kétségkívül verhetetlenek. (…) a kilencvenes évek klasszikusnak tekinthető kommunikációs viszonyaihoz képest, feldolgozatlan és értelmezetlen információ olyan zuhataga szakad az emberekre minden nap – a tévén, a rádión és az elektronikus médián keresztül –, hogy az az üzenetek leegyszerűsítését követeli meg. Érthető, hogy a Fidesznek alkalmazkodnia kell ezekhez a viszonyokhoz…

– Az elmúlt nyolc év önkritikus mérlege: Gyurcsány Ferenc el nem évülő felelősséget visel, ahogy a hozzá és a hatalomhoz ragaszkodó baloldal is, és hiába támadtak Brüsszelből, megmentettük az országot. Ma Magyarország a saját lélekszámánál, gazdasági potenciáljánál lényegesen nagyobb mértékében képes befolyásolni Európa és a világpolitika alakulását. (…) Ez a hét-nyolc esztendő, különösen a második fele sikertörténet. Politikusként érezni lehet az alkotás lehetőségét és felelősségét.

– Hogy a kivándorlással nem sikerült mit kezdeni, hogy az istennek nem sikerül a fiatalokat hazacsábítani és demográfiai katasztrófa körvonalazódik? A Fidesz-kormány hiába áldozza fel magát ágról ágra, ha az emberek hülyék és önzők. Olyan emberképet kell mintává emelnünk, amely nem arról szól, hogy egy totális harcban, öldöklő versenyben hogyan tudja az individuum kiharcolni a korlátlan szabadságot arra, hogy úgymond megvalósíthassa önmagát, hanem arról, hogy önmagából a legjobb képességeket kibontakoztatva, másokkal együttműködve, hogyan tudja önmaga céljait a közösség erősítésével együtt elérni.

Ja, és a genderőrület rákos burjánzása, ami beette magát mindenhova és az ELTE-re is, és az adófizetők pénzét erre költik, szégyen, és Pázmány Péter is forog a sírjában. Teccünk érteni? Kövér belenézett a tükörbe, de sajnos ott megint csak az ellenséget látta meg.

Ez az ember a Fidesz kvintesszenciája, a társadalom önszerveződő képességének alulfejlettségét maximálisan kihasználó, majd az ebből adódó nyomorúságos függőséget az emberek szemére hányó pofátlanság, cinizmus ideáltípusa. A fideszesség mértékegysége. Az a lehányt frusztált tükör, amelyikre ránéz az ember és ezt látja benne: nem létezik a hatalom görcsös birtoklásának ama szintje, ahol már nem lehet másokra kenni a felelősséget, nincs az a mindent elsöprő kétharmados/98%-os/franc tudja mekkora támogatottság, aminek tudatában ne lehetne rohamot kapni a másfajta vélemények létezése okán.

Kövér László önkritikát gyakorolt, baszki és meglátta a fideszes sikertörténetet. Miután szétverték a nyilvánosságot, felvásárolták a médiát, a közmédiából pártállami propagandabirodalmat és médiahengert kreáltak, az újságírókat Kövér s.k. tiltogatja ki a parlamentből, az ellenzéki képviselőket orrba-szájba cseszteti és lábtörlőnek nézi, miután nyolc éve teljhatalommal uralkodnak, miután milliárdos kékplakát-kampányok útján és mikrofonállványok mögül kommunikálnak és álkonzultának a néppel, miután valódi vitákat nem vállalnak, bojkottálják a még be nem darált médiát, kiderül, hogy az ellenzék miatt nincsenek érdemi viták, az ellenzék annyira szar, hogy nem lehet valós nemzeti sorskérdésekről beszélni...

A VÉLEMÉNYEM AZ ÚN. KULCSKÉRDÉSEKBEN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.19.


Miután a huszadik ilyen irányú pellengérre hívtak meg kommentelők az utóbbi hónapban főleg a blogomon kívül -- a blog törzskommentelői nagyjából ismerik az álláspontomat --, hadd tisztázzam:

- Igen, károsnak tartom az Orbán-kormányzás etnicista irányát, viszont a modernizációs nacionalizmus oldalán állok a Nyugaton egy ideje domináns multikulti progresszivizmussal szemben. Vallom, hogyha a népbutító és a kompetenciáinkat megrekesztő etnicizmussal szemben nem térünk át a nemzeti modernizációra, akkor az ország népének nemcsak jelene nincs, de jövője sem lesz a boldog népek sorában. A nemzeti identitás és a versenyképesség összekapcsolása olyan feladat, amelynek az Orbán-vezette kormányok láthatóan nem tudnak megfelelni. Orbán látószöge ezen a területen hagyományosan szűkebb és terméketlenebb az összes közép-európai miniszterelnökénél, ma éppen Seehofert és Kurzot is ideértve.

- Tehát nem, nem választanám a mai magyar baloldalt a kártékony Fidesz-kormányzással szemben sem, mert a homogenizáló progresszivizmus és a pusztán materiális érdekű versenyképesség aláássa a nemzet kulturális kohézióját, ezzel az identitását, és kitépi a mai ismert értékkatalógusunkból a legtöbb fejezetet anélkül, hogy bármi vonzóval helyettesíteni tudná.

- Az ország érdekének tartom az újabb Fidesz-kétharmad elkerülését, de egyre kisebb esélyt látok rá...

8 KÉP, AMI SEGÍT MEGÉRTENI A JELENSÉGET, AMIT ÚGY HÍVNAK: EMIGRÁCIÓ

MÉRCE - TÉRKÉP E TÁJ
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.12.18.


A kormányzati gyűlölet-propaganda szitokszóvá tette a migráció kifejezést. Pedig a semleges jelentéstartalmú szó egyszerűen lakhely változtatást jelent. Ha elköltözünk egy munkahely miatt egy másik városba, vagy a szerelmünk után egy másik országba, az is migráció. A kényszerű migráció az, ha éhínség, háború vagy üldöztetés elől menekülnek el emberek.

A mai napon, december 18-án tartjuk az emigránsok nemzetközi napját, mert 1990-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ közgyűlése a bevándorlók jogairól szóló egyezményt. Az alábbiakban nyolc olyan ábrát mutatunk, ami segít megérteni a jelenséget.

A világon folyamatosan költöznek az emberek az egyik országból a másik országba. Az alábbi képen 2005 és 2010 közötti népesség mozgásokat ábrázolták, hogy honnan s hová költöztek az emberek...

OLCSÓN LETT KÓSÁÉKNAK SZÁZMILLIÓS CÉGE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2017.12.19.


Az olcsó, de sokat érő cég lehet a jutalom a Kósa javaslatára létrehozott nyugdíjas-szövetkezetekből remélt haszonért cserébe.

Névértéken, mindössze hatmillió forintért vett meg Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter felesége tavaly márciusban egy céget, amely utolsó ismert mérlegadatai szerint 139 millió forintos eszközállománnyal rendelkezett. Ahogy azt megírtuk, a vállalkozást a munkaerő-szövetkezeti szektor egyik fő lobbistája adta el Kósa feleségének, Porkoláb Gyöngyikének két hónappal az előtt, hogy a politikus férj benyújtotta a szektort újraszabályozó tervezetet a parlamentnek.

A "Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft-t 2014 decemberében alapította Fiák István ügyvéd Pilisborosjenőn, hatmillió forintos jegyzett tőkével. Cégbírósági adatok szerint később tempósan nőtt a cég vagyona, így a kezdeti 56 millióról 2016 végére 139 millióra hízott a cég eszközállománya. Mivel a vállalkozás alapszabálya szerint a későbbi pótbefizetések nem számítottak bele a jegyzett tőkéjébe, a cég papíron továbbra is hatmillió forintot ért. Ez eddig a vállalkozások világában megszokott eljárásnak számít - tudtuk meg cégjogban jártas forrásainktól. Cégeladásnál senki sem a jegyzett tőkét nézi, hanem a vállalkozás valós, piaci értékét veszi figyelembe, ami az eszközállomány - ingatlan, készpénz, berendezések - mellett a cég piaci részesedéséből alakul ki. Ehhez képest az adásvételi szerződésből kiderül: Fiák István 2017 márciusában a hatmilliós, lényegében szimbolikus névértéken adta el a vállalkozást Kósa Lajos feleségének.

A miniszter érdeklődésünkre elmondta: tudott az adásvételről, ugyanakkor szerinte nem volt furcsa az üzlet. Azt állítja:"azért névértéken kelt el a vállalkozás, mivel az eladáskor pont ugyanannyi volt a cég hitele, mint az eszközállománya. A miniszter válaszának az a furcsasága, hogy a kft. utolsó ismert mérlegadata az eladás előtt három hónappal keletkezett és akkor nyoma sem volt ilyen hitelállománynak, 2016 végén a Tócó-Pece Kft. 139 milliós eszközállományához mindössze 24 millió forintos kötelezettség tartozott. Biztosat csak a cég 2017-es mérlegadataiból lehetne tudni, ám azt a vállalkozások csak jövő tavasszal teszik közzé.

Az is kérdéses, hogy pontosan mivel foglalkozik a megalapítása óta árbevétellel nem rendelkező vállalkozás, vagy miféle vagyonelemei vannak. Erre vonatkozó kérdéseinket Kósa Lajos azzal hárította, hogy „nem közszereplő magánemberek magánügyleteivel kapcsolatban nem tudok és nem is lenne helyes nyilatkoznom." Arra viszont korábban sem válaszolt, hogy politikusként helyesnek tartja-e, ha a közvetlen családtagjai a vele szoros szakmai kapcsolatot ápoló lobbistával üzletelnek. Fiák ugyanis a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnökeként a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrejöttének egyik fő ötletgazdája volt, míg a szövetkezeteket létrehozó törvényt éppenséggel Kósa Lajos nyújtotta be Harrach Péterrel közösen, s az új lehetőséget Kósa azóta is együtt reklámozza Fiák Istvánnal...

UNGVÁRY: A KÉPVISELŐK CSICSKAVISELKEDÉSE MÖGÖTT AZ ÁLL, HOGY FOGJÁK A TÖKÜKET

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2017.12.18.


A történésznek nincs joga gyávaságból hallgatni – mondja lapunknak adott interjújában Ungváry Krisztián történész, akinek nemrég jelent meg A szembenézés hiánya című könyve, amelyből kiderül, a rendszerváltás utáni Országgyűlés tagjai közül kik szerepeltek az állambiztonsági nyilvántartásokban. Szóba kerül még Schmidt Mária, a Jobbik plakátjai és borászatának teljesítménye is, Orbán Viktor rendszere kapcsán meg elmondja: olykor már nincs mást tenni, mint ordítani.

Tudjuk már meg végre, kik voltak ügynökök a rendszerváltás előtt, legyen teljes aktanyilvánosság – kicsit úgy érzem, hogy a harcot, amit folytat, már régen elvesztette.

Ez nem így van.

Érdekel még bárkit, kikről van szó? Jó részük már nem is él. Eltelt 27 év a rendszerváltás óta.

Abból ítélve, hogy tegnap félóránként csörgött a telefonom, elég sok e-mailt is kaptam, mióta megjelent a könyvem, nem állítanám, hogy a hatás ne lenne elég komoly. Ennek az ellenkezője igaz, ez a történet a máról szól, nem a múltról, és nagyon is érdekli az embereket. A könyv témája valójában a jelen idejű „múltmutyi”. És emiatt a mutyi miatt mindenki nagyon hamar rájön, hogy ez miért a saját életéről, és áttételesen a saját pénzének az állam általi ellopásáról szól.

Ha jól értem, akkor ma is ismert neveket akarunk tudni. Olyan emberekről kínos iratokat, akik ma is elöl vannak a közéletben.

Ha egyszerűen tesszük fel a kérdést, akkor az úgy merült fel, hogy volt-e Farkas Flóriánnak érettségije, illetve, hogy voltak-e büntetőügyei. Nagyon fontos kérdések szerintem. Ezek pedig ahhoz, hogy egy közszereplő, aki ráadásul politikus is, megválasztható legyen, alapvető információk. Pláne akkor, ha az információk az önéletrajzával nincsenek szinkronban...

ÓNODI-SZŰCS: A SZAKDOLGOZÓK HIÁNYOZNAK LEGINKÁBB AZ EGÉSZSÉGÜGYBŐL

CIVILHETES
Szerző: Híres Ember
2017.12.19.


A humánerőforrás-krízist elsősorban a szakdolgozók hiánya okozza az egészségügyben, az egy főre jutó orvosok száma megfelel a nyugat-európai átlagnak - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Ezért indított a kormány ösztöndíjprogramot azon fiatalok számára, akik vállalják valamilyen egészségügyi szakképesítés megszerzését - közölte Ónodi-Szűcs Zoltán.

A 2021 végéig zajló ösztöndíjprogramra január 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők; a havi 40 ezer forintos díjat, a nappali képzés teljes ideje alatt megkapják a sikeresen pályázók - fűzte hozzá.
Arról is szólt, hogy a rendelkezésre álló 4,4 milliárd forintos keretből 3200 tanuló támogatására nyílik lehetőség, de elképzelhető, hogy megemelik a keretet. (MTI)

TÉNYLEG KIVÁLTHATÓK EGY GYORSTALPALÓVAL AZ ALTATÓORVOSOK?

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.12.19.


Komoly felháborodást keltett az aneszteziológusok körében, hogy a szakma bevonása nélkül indultak el az aneszteziológiai szakápoló képzések. Az orvosok leginkább azon háborodtak fel, hogy az új szakma képviselői másfél év tanulás után elvileg önállóan végezhetnének altatást és lélegeztetést. Az orvosok műhibáktól tartanak, a képzést indító Pécsi Tudományegyetem viszont azzal érvel, hogy nemzetközi példák alapján a kis rizikójú betegeknél ezek a képzett asszisztensek tehermentesíthetik az orvosokat.

A lényeg röviden:
  • Két vidéki egyetemen is indult 1,5 éves mesterképzés, ahol aneszteziológiai szakápolókat képeznek. A szak leírása szerint ők később önállóan is végezhetnek altatást. 
  • Az aneszteziológus szakma tiltakozik: a műtéti altatás komplex és veszélyes művelet, amit szerintük nem lehet szakápolókra bízni. Ez ellenkezik a mostani egészségügyi jogszabályokkal is.
  • A képzést indító Pécsi Tudományegyetem szerint az aneszteziológai asszisztensek enyhíthetnek az orvoshiányon, ennek köszönhetően kevesebb műtét fog elmaradni. Az USA-ban ennek megalapozott gyakorlata van, a kis kockázatú betegeket ott képzett asszisztensek altatják. 
  • Most kell meghatározni azt, milyen feladatokat végezhetnek ezek a szakápolók a magyar kórházakban.
Egy sikeres műtét után általában a sebészt szokták ünnepelni. Pedig ebben a sikerben legalább akkora szerepe van a háttérben dolgozó aneszteziológusnak. A több órás, bonyolult műtétek elképzelhetetlenek lennének nélkülük: ők tartják fenn a beteg alapvető életfunkcióit és teljes fájdalommentességet biztosítanak. Nagy műtétek előtt a betegek nem is mellkasuk vagy hasuk szétnyitásától félnek, hanem attól, hogy nem ébrednek fel soha többet. Ez a félelem szerencsére általában alaptalan: ma már az altatással kapcsolatba hozható súlyos szövődmények 10 ezer altatott beteg közül kevesebb mint egynél fordulhatnak elő. Aneszteziológus csak 11 év kemény tanulás után lehet valaki: a 6 éves orvosi egyetem elvégzése után még 5 éven át kell megszerezni a szükséges tudást és gyakorlatot...

EGYES KÓRHÁZAK CSAK AZ ÁGYAIK FELÉT HASZNÁLJÁK KI

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA
2017.12.19.


Összesen 2,4 millió beteget láttak el tavaly a gyógyintézmények, de csak 274 ezer beteg részesült egynapos sebészeti ellátásban

Jelentős különbségek vannak az országban, ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire használják ki a kórházak a rendelkezésükre álló ágyakat. Míg például Budapesten az 1918 ágyas Honvédkórházban 80 százalék felett volt tavaly a kihasználtság, addig ugyanez a szintén fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban, 558 ágy esetében 59 százalék volt – tudtuk meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban Országos Egészségbiztosítási Pénztár) legfrissebb, tavalyi évre vonatkozó jelentéséből. A 2016-os évben a lista végén szerepelt még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, ahol a kapacitás csupán 51 százalékát használták ki, és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház is 53 százalékkal.

A felsorolt intézményeknél gyakran voltak üres, kihasználatlan ágyak. Fontos azonban leszögezni, hogy az sem jó, ha túl magas az ágykihasználtság, hiszen ez veszélyeztetheti a biztonságos betegellátást. Lényeges ugyanis, hogy legyen szabad kapacitás a váratlan esetekre. Magyarországon ehhez képest tavaly is volt néhány olyan intézmény, ahol rendkívül magas, akár száz százalék feletti volt az ágyak kihasználtsága, de ez inkább a kisebb, alacsony kapacitással rendelkező és rehabilitációt, valamint krónikus ellátást nyújtó intézmények esetében volt így. Ilyen például a Sárvári Szent László Kórház vagy a Parádfürdői Állami Kórház.

Hazánkban országosan összesen 69 282 volt tavaly a kórházi ágyak száma, ezeken pedig nem kevesebb, mint 2 383 363 embert kezeltek. Közülük 80 253-an vesztették életüket, és 230 935 embert helyeztek át más osztályra. Az ágyak átlagos kihasználtsága 75 százalékos volt, ami összességében megfelelőnek mondható...

ÖN DÖNT: NÉGY ÉVET VÁR VAGY KÉTMILLIÓT FIZET A FÁJDALMÁN ENYHÍTŐ MŰTÉTÉRT

HVG ONLINE
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2017.12.19.


Nem, ez nem vicc, ez a magyar valóság 2017-ben. Ára van, ha az ember a legelismertebb specialistától várja a gyógyulást egy olyan betegségben, aminek kétszázezer érintettje van, de csak tízezer látszik belőle az egészségbiztosító rendszerében.


Kis híján elájult a Semmelweis Egyetem I. számú női klinikáján a 34 éves Krisztina, amikor több évnyi szenvedés, gyógyszerszedés és félrediagnosztizálás után végre eljutott a specialistához, aki egy műtéttel megoldhatná a problémáját, az orvos azonban közölte: 2021 december 10-én tudja elvégezni rajta az operációt. Krisztina először azt hitte, rosszul hallotta a négy (!) évvel későbbi időpontot, de az orvos elmagyarázta, hogy nem: az egyébként is komplex műtéthez egy speciális eszközre: bélvarrógépre is szükség van, ebből a beavatkozásból pedig heti egyet finanszíroz az OEP-utód, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A rendelőből sírva távozó nő összetörtségét látva a főorvos mellett dolgozó asszisztens megpróbálta „megvigasztalni”: nem kell ilyen sokat várnia, ha magán alapon veti magát alá a műtétnek: ugyanazt a beavatkozást ugyanott, ugyanazzal az orvosi teammel akár 1 hónap múlva is elvégezhetik rajta. A műtét, illetve az állami várólista átugrásának díja kereken 2 millió forint..
.

ITT OLVASHATÓ

MEGTUDNÁ, HOGY JÓ ORVOST VÁLASZTOTT-E? ITTHON NEM FOGJA

INDEX - ABCÚG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2017.12.18.


Egyre gyakrabban és egyre több orvos tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara döntései, működése ellen. Ez korántsem a szakma belügye, rengeteg pozitív hozadéka lehetne, ha az érdekvédelmi szervezet hatékonyan, demokratikusan működne. Például mindenki megtudhatná, hogy melyik orvos ellen indult korábban etikai vagy szakmai eljárás, és az milyen véget ért. De az is nyilvános lehetne, hogy választott orvosunk milyen hatékonyan gyógyít, mennyire elégedettek vele-e a kollégái, illetve a betegei. Az angol kamara működésén keresztül mutatjuk be, hogy milyen egy jó kamara, és ehhez képest hol tartunk mi. Az Abcúg írása.

Rég nem látott felháborodás tört ki az orvosok körében, miután napvilágot látott a hír, miszerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 27 ezer forintról 48 ezer forintra emelné az éves kamarai tagdíjat. “Az a felháborító, hogy mindezt a semmire fizetjük” – így kommentálta a hírt egy dühös orvos az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban. Többen levélben fordultak a kamara területi szervezeteihez, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

"A Magyar Orvosi Kamara jelenleg számomra csak egy sóhivatal, ami csak úgy van, l'art pour l'art, megszoktuk, kötelező, de nem jó semmire"

– írta a csoportban közzé tett levelében az egyik vidéki kórház reumatológiai osztályának főorvosa.

A tiltakozás hevességét jól mutatja, hogy a fogorvosok azt is felvetették: saját, önálló kamarát alakítanak. Mindeközben egy fiatal fogorvos, Drajkó Zsombor online petíciót indított az ügyben, amit néhány nap leforgása alatt több mint 750 orvos írt alá. Az aláírók vállalják, hogy mindaddig nem fizetik be a tagdíjat, amíg a közel 50 ezer taggal rendelkező kamara nem teszi átláthatóvá gazdálkodását, nem áll ki a hálapénz ellen és nem viselkedik valódi érdekvédelmi szervként. Ezzel gyakorlatilag orvosi engedélyüket kockáztatják, Magyarországon ugyanis kizárólag az dolgozhat orvosként, aki tagja a kamarának, ennek egyik feltétele pedig a tagdíj befizetése...

A MELÓ ELVÉGEZVE, HOL A LÓVÉ? - ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNETEK A SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT AMÚGY IS KÜLÖNÖS VILÁGÁBÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VOKTÓRIA
2017.12.19.


A nőgyógyászati vizsgálatért és a szülésért fizetett hálapénzt a nők legtöbbször nem utólag és nem köszönetképpen adják az állami intézményekben. A doktor és a kismama valójában hallgatólagos megállapodást köt: az orvosválasztással állandó készenlétet, azaz extra szolgáltatást vásárol. 

Az íratlan szabályok azonban nem rögzítik, mit várhatnak el egymástól a felek.

Garami Mariann és férje, György szokatlan dolgot tettek: nevüket vállalva álltak ki a nyilvánosság elé, és előbb a Facebookon, majd a 168 Órának nyilatkozva kifogásolták Mariann korábbi nőgyógyászának, Kassai Enikőnek a tevékenységét.

– Már két éve jártam a doktornőhöz, ez év márciusáig semmi gondunk nem volt vele. Aztán egyre több fura dolog történt – kezdi Mariann. – Folyamatosan vizsgálatokra rendelt be, havonta két-három alkalommal, minden egyes látogatás után 15-25 ezer forintot fizettünk, de a végén már külön a laborvizsgálatom eredményéért is, amiért újabb ötezret kért. Állandóan mindenféle aloe verás cuccokat akart ránk tukmálni, néha kész őrület volt, amit a rendeléseken művelt. Volt, hogy két és fél órát vártunk rá, mert nem találta a kulcsát. Megkérdeztem, mennyibe fog kerülni a szülés. Azt mondta, hogy a Róbert Károly Magánkórházban 420, a kistarcsai államiban 120 ezer. Rákérdezett, van-e szülésznőnk, mert ő mindig ugyanazzal dolgozik. Szerinte Kistarcsán egyik szülésznő sem jó, rémtörténeteket mesélt róluk. Anna, az ő embere a felét kéri a tarifájának. Mint utólag megtudtuk, azért ennyit, mert még a szülőszobát is neki kell kitakarítania. Nyeltünk egyet, de azt mondtuk, első gyerekünk, legyen minden rendben. Két hét múlva 170 ezerre emelte az árat. Három héttel a szülés előtt közölte, hogy október 24. és 31. között elmegy szabadságra. Jeleztem neki, hogy akkorra vagyok kiírva, erre azt mondta: ne aggódjak, a babák megvárnak. Érdeklődtünk, mi a B terv, kihez menjünk. Mondta, hogy a szülésznője majd segít. A „85 ezres” Annának viszont fogalma sem volt semmiről, de mindegy is, mert bejelentette, hogy ő is szabadságra megy. Beszéljük meg a doktornővel. Csakhogy őt akkortól már nem értük el. Jöttek a jósfájások, mi meg ott álltunk tanácstalanul. Egy ismerősünk végül a saját orvosát ajánlotta, aki történetesen ugyanott dolgozott, ahol a doktornő. Megvizsgált, mondta, hogy bármikor jöhet a baba, nyugodtan bízzuk magunkat a kórház bármelyik szülésznőjére, mind kiváló szakember.

Rájuk bízták magukat, és Mariann végül gond nélkül világra hozta kisfiát. Utána panaszlevelet küldött a doktornőnek, választ nem kapott. Igaz, a nőgyógyász a szabadsága letelte után kereste a kismamát, SMS-ben pedig föl is szólította: menjen a vizsgálatokra. Miután Mariann nem reagált, feljelentette a védőnői szolgálatnál. Pedig az asszony rendszeresen járt kontrollvizsgálatokra, de egy másik orvoshoz. Aki nem szabott tarifát, nem fogadott el pénzt. Viszont azzal, hogy elvállalta Mariannt, bajt hozott magára. A főigazgató ugyanis magához rendelte, mit képzel, hogy elcsábítja a kollégák pácienseit...