2015. december 24., csütörtök

FERENC PÁPA KARÁCSONYI INTELMEI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Rónay Tamás
2015.12.24.

 
A korábbitól kicsit eltér a mostani karácsony a Vatikánban. A pápa ezúttal nem tudja minden erejét fő programja megvalósulásának, a rászorulók megsegítésének szentelni. Kívülről és belülről is támadások érték, s ezekre adventi szentmiséin és karácsonyi üzenetében is emlékeztetett. A pápa azonban ismeri a „kuriális antibiotikum” legfontosabb összetevőjét: az egyháznak vissza kell térnie gyökereihez.
Nem feltétlenül ez lesz a legcsillogóbb karácsony a Vatikánban. S nem is a legbékésebb. Miközben Krisztus születése a szeretet ünnepe is, a Vatikánban az idei év nem éppen arról szólt, hogy a főpapok egytől egyig lelkesen támogatták a pápa reformjait. A világban is aggasztó folyamatok zajlanak, mind nagyobb a terrorfenyegetettség, januárban, illetve novemberben és véres merénylet színhelye volt Párizs, ám a pápa élete is veszélyben foroghat, hiszen Róma, a Vatikán is az Iszlám Állam (IS) első számú célpontjai között van.
 
„A pápa azonban nem fél. Jól tudja, mekkora veszélyt jelent az IS, de ettől még nem akarja elveszteni a közvetlen kapcsolatot az emberekkel” – mondta a Szentszék sajtóügynökségének igazgatóhelyettese, Ciro Benedettini a brit Express című lapnak. A pápa nem is akar különleges biztonsági intézkedéseket december 25-én, Urbi et Orbi üzenete alkalmával. Róma több pontján már a november 13-i párizsi terrorcselekmények után emelték a készültség szintjét, amit a figyelemre méltó rendőri jelenlét is igazol. A karácsonyi ünnepekre azonban nem szigorítanak tovább. „Sok helyütt látni rendőröket, sőt, fegyveres katonákat is” – mondta Benedettini.
 
Ferenc pápa néhány hete figyelmeztetett arra, hogy miközben az ünnep alkalmából kigyúlnak a fények, az emberek ünnepelnek, karácsonyfákat állítanak, a világban továbbra is háborúk dúlnak. „A világ nem értette meg a béke üzenetét. A háborút meg lehet indokolni, fel lehet hozni egy sor érvet mellette, de a világ jelenlegi állapotára, a háborúkra nem lehet semmilyen magyarázat” – fogalmazott. Utalt arra, ha a mostani állapotok maradnának fenn, akkor „oly sok ártatlan ember életét oltanák ki, pénzzel tömnék ki a fegyverkereskedők zsebét, gyermekek ezreit fosztanák meg a tanulás lehetőségétől”...
 

HOGYAN VEGYÜNK TRAGIKUS AJÁNDÉKOT 3 EGYSZERŰ LÉPÉSBEN

LOBSTERIZMUS BLOG
Szerző: Quadrille Lobster
2014.12.24.


Most nem azért, de ennél csúnyábban nem tudnák kilopni a pénzt a zsebetekből, ti meg még tapsikoltok is hozzá és csak azt sajnáljátok, hogy nem jutott erre az őrületre több pénz.

A tökéletes ajándék-kudarc receptje

1) Vegyél mindenkinek,

...főleg olyanoknak, akikről semmi nem jut az eszedbe.
Így kelnek el a szagos vegyianyag-kosarak és járnak körbe a bonbonok. Így kap a nagyi lepedőt, a nagybátyád meg az aktuális Frei Tamás bestsellert. És ilyenkor megy el a legtöbb kurva kaspó.
A dolognak zéró szubjektyv értéke lesz a megajándékozott számára, miközben te annyit költesz minnél-olcsóbb szirszarokra, amennyiből legalább magadnak veetnél valamit, ami legalább téged boldoggá tesz. Hány dolgot nem vettél meg (fizettél ki) idén, ami ennyibe került?
Az egész karácsonyi ajándékozással egészen pontosan zéró szubjektív éték generálódik, cserébe mindig több megy rá, mint amire kényelmesen fel vagy készülve...

ITT OLVASHATÓ

AZ EU ÉS MI

FIGYELŐ NOLBLOG
Szerző: jehu
2015.12.24.
Elolvastam Rogán Antal valamilyenügyi miniszter - nyilván karácsonyi ajándéknak szánt - interjúját, amely a "kormány(párt)" egyik fasisztoid kedvencében jelent meg.
 
Nagyon rossz érzés fogott el: megérett a pusztulásra az az ország, amelyben a hatalom - magára nézve azonnali és nagyon súlyos következmények nélkül - ilyen bicskanyitogatóan arcátlan, uszító és hazug dumákat engedhet meg magának...
 
...És itt van még magának a Keresztapának az ótvaros dumája, amely a "kormány(párt)" másik fasisztoid kedvencében olvasható...
S naná, hogy Kövér is pofázott! Ugyan hol? - hát szintén egy fasisztoid kormánypárti szennylapban...
Őrület.
 
 
Karácsonyi ráadás:
 
A padlás
 
 
 
 

SÍR A JÉZUS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Kertész Ákos
2015.12.21.


Újsághír: El akarta törölni idén a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltani a karácsonyi dalokat is – diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva –, egy olasz iskolaigazgató…

Miért is sír a Jézus? Nem is ő sír, hanem a kiscsizmája és a ködmöne sír, merthogy nincsen. És persze Jézus is sír, mert megveszi az Isten hidege.

Sír a Jézus kiscsizmája
sír a ködmöne.
Ázik-fázik, megveszi az
isten hidege.
Hogyha volna kiscsizmám,
Jézuskának od’adnám.
Báránybőrös ködmönkémmel
jól betakarnám.


Ez a kedvenc karácsonyi nótám. A gyönyörű, pentaton dallamát sajnos nem tudom az olvasónak prezentálni, de a szövege is csodálatos.

Mindig elképzelem azt a kissrácot vagy kislányt a nagy magyar Alföldön, a téli hidegben, a hóval borított tájon, ott, ahol a nagy viharos szelek akadálytalanul söpörnek végig rónán, elképzelem ezt a kisgyereket, aki egy döngölt padlójú, vert falú tanyasi házban kucorog valahol a padka sarkában, és persze fázik maga is, mert nincsen kiscsizmája, se báránybőr ködmönkéje, de ha volna, ha lenne, bár maga is fázik, ő mégis odaadná; ez nemcsak beszéd, ez nem csak a nótában van így, ő odaadná csakugyan annak a másiknak, a Jézuska nevezetűnek ott a messze Betlehemben, mert az még sokkal kisebb, mint ő, csak ma született, és ott didereg a jászolban a szénán, rongyokban, mert csak rongyokba tudta bebugyolálgatni a mamája, Mária.

Nekem erről szól a Karácsony. Hogy sír a Jézus, és szerte a világban sírnak a fagyoskodók, az éhezők, a szükséget szenvedők, és aki igazán odaadná a kiscsizmáját és a ködmönkéjét, akinek csakugyan jó szíve van, akiben ott lakozik a szeretet, az csak adná, hogyha volna, de nincs neki, és akinek van, az hétszer is meggondolja, adjon-e, ha egyáltalán meghallja, hogy sír a Jézus, de nem hallja, az ilyenek fülébe soha se jut el a szenvedők hangja, sírhat akárki, maga a Jézus is...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Jesus Christ Superstar (1970 Original London Concept Recording) [Full Album]

KARÁCSONYI GONDOLATOK A KANADAI MAGYAR HÍRLAPTÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Christopher Adam
2015.12.24.


...Rikitó zöld karácsonyunk lesz idén Montreálban, Ottawában, Torontóban és szerte dél-Ontario és dél-Québec tartományokban. Egyik ismerősömmel viccelődtem, aki velem szögesellentétben hiányolja a Kanada legtöbb regiójában majdnem mindig bekövetkező fehér Karácsonyt. Karácsony előtt egy héttel jelezte, hogy mivel ő az észak-Ontario-i Timmins településről származik, itt hagyhatja a “trópusi” Ottawát és egy igazi fehér Karácsonyt élvezhet majd. Ma reggel megnéztem kiváncsiságból a timminsi időjárást. Egy langyos plusz 7 fokra ébrednek. Pech…

A legtöbb kanadainak idén szokatlan az, ami egy magyar, vagy európai számára teljesen standard Karácsonykor. Az ünnepek alatt általában azt keressük ami ismerős és otthonos, ami nem zökkent ki minket egy ismeretlen és esetleg zavaró új valóságba. Az idei évet a menekülthullám tematizálta–az a több mint egy millió ember aki ott hagyott mindent ami ismerős és egy számára új világ felé indult–egy sokszor veszélyes, könyörtelen úton menetelve egy számára ma még csak képzeletbeli, világosabb jövő irányába.

A migrációval járó magányosságot és aggodalmat – a barátok, családtagok és ismerősök nélküli létet egy idegen városban és országban – több százezer magyar is jól ismeri. Előttük pedig több millió járta be ugyanezt az utat, amikor a kései tizenkilencedik és a huszadik századokban Kanada préri tartományainak széljárta és végtelen síkságain találták magukat, vagy éppen a dél-Ontario-i Dohányvidéken, a rideg Winnipeg városában, később pedig Montreál St. Lawrence Boulevardján, vagy Torontóban a Spadinán.

A családtól és az otthontól elszakadt első Karácsony mindig nehéz. A migráns, vagy menekült körül zajlik az élet: családok készülődnek, ajándékokkal és ünnepi koszttal megtelt bevásárlóköcsikat tolnak a parkolóban. Az utcákat járva minden második családi ház pompás fényekben és színekben úszik.

Idegen és egyedül lenni egy új városban és új világban az ünnepek alatt, olyan mint amikor a sötét, esős utcáról benézünk egy kivilágított, kidíszített, hangulatos üzleti kirakatba – egy koreografált, kívülről ideálisnak tűnő világba, amihez mi még nem tartozunk. Csak passzívan és bizonyos távolságról szemlélhetjük a színeket és a mozdulatokat…és esetleg reménykedhetünk, hogy egyszer majd mi is belépést nyerünk ebbe az új világba.
Békes, boldog Karácsonyt kívánunk olvasóinknak. Idén különösképpen azokra gondolunk, akik egy új valóságban, távol, családjuktól és barátaiktól töltik első karácsonyukat az idegenben...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Portugal

KISKARÁCSONY

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2015.12.24.


Kedves Jézuska, először is hadd kívánjak neked boldog születésnapot. Tudod, kicsit zavarban vagyok, nem értem, hogy van ez, mások esetében ilyenkor mi adunk ajándékot, de ha rólad van szó, kérni szokás tőled ebből az alkalomból mindenfélét – nézd, te egy nagyon kedves valaki vagy, gyere, hadd hívjalak meg egy kávéra, anyagi viszonyaim ennyit tesznek lehetővé, és nem bízom a szolgáidban, inkább nem küldöm el velük, még megisszák.

Maradjunk annyiban, hogy ha legközelebb erre jársz, mindig van nálam egy kávéd, ha gondolod, egy söröd, egy ebéded a kínainál és jó szavam mindig lesz hozzád. Csak arra kérlek, nehogy viszonozd, elég neked, hogy a többiek kívánságát teljesítsed, nekem ne hozz semmit. Annyi mindent kaptam Karácsonyra a barátaimtól, kedveseimtől, hogy szemtelenség is volna tőlem, ha ezt-azt kérnék. De másokkal foglalkozhatnál, Jézuskám, ha ráérsz, nagyon rájuk férne.

Először is, itt van nekünk egy kis országunk, akkorka, mint Izrael volt a te idődben, tele bajjal-gonddal, búval van bélelve, tenger a félelme. Lakja ezt vagy tízmillió ember, mindnek más a baja, hanem, ahogy látom, a legtöbbjének az, hogy ez a mi Heródesünk, ez a negyedes fejedelem minden zsebbe belenyúl, mindenbe beleszól, élni sem lehet tőle. A szegénytől lop, a gazdagnak adja, meg van zavarodva. Édes Jézuskám, szólítsd már magad elé, beszélgess el vele, mert az még istenes, hogy engem nem hagy élni, de lassan már asszonynak, gyermeknek sincs békessége tőle. Beszélj már a fejével, sokan örülnének neki, csak arra az egyre kérlek, személyesen beszélj, mert ha üzensz neki, annak nem lesz foganatja, nem hisz az még az esztergomi érseknek, a pannonhalmi főapátnak sem.

Ha már itt tartunk, van itt nálunk egy másik fickó is, ez a helyettese a negyedes fejdelemnek (majdnem kétdekás fejedelmet írtam, ahogy viselkedik, meg is érdemelné), az egyenesen azt állítja, hogy neked közeli barátod és a te nevedben mindenféle szamárságot, rosszaságot cselekszik. Valami Semjén. A tegnap is állt egy romos kórház közepén, a sok beteg ott szenvedett, az orvosok épp zúgolódnak, és azt mondta a saját szájával, hogy soha még ennyit nem tettek az ispotályokért. Bátor ember, Jézusom, mert én ekkorát nem mertem volna hazudni egy düledező gyógyintézetben, még rám szakad a födém. Na, vele is beszélni kéne, de ha nincs időd arra, hogy magadhoz szólítsd, vagy kedved nincs – megértem, nekem sem lenne – adjál neki, kérlek szépen egy nagy, piros szemű, fehér nyuszit. Nagyon nagyot. Vadászpuskával. Vagy géppisztollyal. Ugyanis ez a papi fejdelem nagyon szeret vadászni, és annyira kellemes, izgalmas lenne, ha egyszer már a nyuszik is visszalőnének...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Mozart - DIE ZAUBERFLÖTE - Salzburg 2006, Highlights

MINDEN-KORREKT ÜNNEPI JÓKÍVÁNSÁGOK

24/HU POSZ-ITT BLOG
Szerző: Bátky Zoltán
2015.12.24.


Kérem, bárminemű közvetett vagy közvetlen kötelezettség nélkül fogadja jókívánságaimat..
 
…a környezettudatos, társadalmilag felelős, alacsony stresszfaktorú, függőséget nem okozó téli / nyári napforduló alkalmából, melyet ünnepeljen az ön szabadon választott vallásos meggyőződése szerinti hagyományok tiszteletben tartásával, mely természetesen nem zavarja semmilyen más embertársa vallásos / szekuláris előítéleteit és hagyományait. Emellett kívánunk önnek pénzügyileg gyümölcsöző, személyes sikerekben bővelkedő, orvosilag és mentálisan kielégítő új évet a Gergely-naptár szerinti 2016-ra vonatkozóan, amely alatt természetesen a bármilyen társadalmi csoportok által elfogadott egyéb naptárak szerinti következő év is értendő, minden olyan országban és kulturális területen, ahol a társadalom hasznos munkája a népesség épülését szolgálja (de természetesen nem állítva, hogy az adott ország vagy régió nagyobb vagy fontosabb lenne más országoknál és régióknál), függetlenül nemre, származásra, fajra, bőrszínre, életkorra, fizikai állapotra, vallási meggyőződésre, szexuális orientációra.

Ez a jókívánság a megszokott és hagyományos életeseményekre vonatkozik egy év időtartamra, vagy addig, amíg a fogadó személy ünnepi / vallási hagyományai előírják. Az “ünnep” szó nem vonatkozik és vonatkozhat kizárólag a judeo-keresztény ünnepi hagyományokra és dogmákra, így kiterjeszthető és kiterjesztendő minden előre megtervezett, vagy ad-hoc vallásos, közösségi, vagy akár egyéni ünnepi illetve ünnep nélküli tevékenységre és időszakra, vagy akár ennek teljes hiányára.

Figyelem: A jókívánság elolvasásával ön elfogadja az alábbi feltételeket. Ez a jókívánság visszavonásig érvényes, és a jókívánó szándékaitól függően bármikor felfüggeszthető külön indoklás nélkül. A kívánság szabadon átruházható az eredeti jókívánság megváltoztatása nélkül. A kívánság nem tartalmaz kötelező érvényű elkötelezettséget a kívánó felől, így nem kötelezhető a jókívánság bármilyen részének vagy egészének végrehajtására, vagy annak elősegítésére. Ezen felül a kívánó nem tehető felelőssé a jókívánság miatt felmerülő bármilyen következményért, illetve azok meg nem valósulásáért sem. A jókívánságot a küldő és fogadó ország törvényei védik...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:
 
Picasso kalandjai
 


ÁLDOTT KARÁCSONYT!

SZÜL(ET)ÉS MESE BLOG
Szerző: CsLKati
2015.12.24.


Így fogadd a kisdedet! ‪#‎igyfogaddakisdedet‬
Mesélj, milyen volt a szülésed? FELMÉRÉS A MAGYAR SZÜLÉSZETEKRŐL (AnyaBaba Mozgalom)
Hetek óta a Kisjézus körül járnak a gondolataink. A születéséről, a szeretetről, az örömről, a kisdedről és Máriáról gondolkodunk, beszélünk.
Vajon ki gondol arra, hogy neki, a kisdednek mire van szüksége?Miből érzi a szeretetet, hogyan érzi magát biztonságban, amint megérkezett erre a világra?
Az anyák évezredek óta tudják, szerencsére mára már a tudósok is bizonyították: az újszülöttnek az édesanyjára van szüksége, mégpedig az édesanya ölelésére, folyamatos testközelségére.
(PAF Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyérthez csatlakozva)
Karácsonyi ráadás: 

Sebestyén Márta - Betlehem Betlehem

Karácsonyi egyházi énekek

KARÁCSONYI TÖRTÉNET: KÖSZÖNJÜK, HOGY SZÉPPÉ TETTÉK ANDREA ÜNNEPÉT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2015.12.24.


Alig több mint egy héttel ezelőtt írtam egy cikket Rácz Andreáról. Andrea akkor végső kétségbeesésében keresett meg minket. Az otthonában nem volt sem áram, sem fűtés, és épp akkor zárták el azt a közkutat, ahonnan addig vizet tudott hozni magának. Míg a körülötte élőknek mind volt saját, fúrt kútjuk, neki erre nem volt pénze, sőt, közműtartozása miatt még az önkormányzattól sem kapott segítséget.

Andrea rákos beteg, otthon van, havi 26.600 forintból él. Munkája nincs, alig bír járni, a kezelések miatt gyakran annyira rosszul érzi magát, hogy felkelni sem tud.
Amikor megírtam a történetét, bíztam benne, hogy talán a legnagyobb problémájára, vagyis arra, hogy nincs otthon egyáltalán vize, tudunk valahogy, együtt megoldást találni.
Múlt hét kedden jelent meg a cikk. Másnap Andrea írt nekem egy levelet, amiben szerette volna megköszönni, hogy ennyien segítettek neki. Én is rengeteg levelet kaptam, amiben sokan ajánlották fel a segítségüket. Ismeretlen emberek, akik csupán azért, mert elolvasták a cikket, szerettek volna segíteni. Úgyhogy hihetetlen nagy örömmel mondhatom: sikerült.

Több mint 400 ezer forint gyűlt össze. Már másnap visszakötötték az áramot a lakásban, néhány nappal később rendezték a közműtartozást, Andrea gyógyszereit is sikerült megvenni, lett tűzifa, tartós élelmiszer, és még szekrény is került a jóformán bútorozatlan lakásba. És ami mindennél fontosabb: lesz kút is, amint kifúrják, vagyis hamarosan. Andrea emellett a beérkezett adományok felét lekötötte a bankban, hogy legyen tartalékja is. Az egyik adományozó azt írta nekem, azért utalnak annyit, amennyit, hogy ne csak a közműtartozást és a kutat tudja Andrea kifizetni, „de maradjon karácsonyra is.” Azt hiszem, ennél szebb, emberibb üzenetet nem is írhattak volna. És igen – Andreának így szép lesz a karácsonya.

EGY RÉGI KARÁCSONY

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2015.12.24.


Ilyenkor Karácsonykor az internet népe is felbolydul, az emberek érzelgősnél érzelgősebb képeket, zenéket osztanak meg egymással, kötelező az elérzékenyülés, túlcsordul a szeretet. Gyertyák, hópelyhek, szívek, sziporkázás, csillagok.

Kivételnek számít, aki ilyenkor is inkább politizál.  Ezt tette a Kétfarkú Kutya Párt is, méghozzá szerintem igen szellemesen és találóan.

NE FELEJTSD EL UTÁLNI A MENEKÜLTEKET, AMIKOR FELDÍSZÍTED A KARÁCSONYFÁD, HOGY MEGÜNNEPELJ EGY KÖZEL-KELETI CSALÁDOT, AKIK KÉTSÉGBEESETTEN KERESNEK MENEDÉKET!

Aztán persze csak nehogy úgy járjanak ők is, mint a HVG, a tavalyi, Betlehemi jászolt ábrázoló, Nagy Harácsony című képével! Hogy beperelik őket vallásgyalázásért.

De most e szent estén hagyjuk is most a csúnya politikát, ám azt javaslom, ne térjünk vissza a hópelyhek, száncsengő és a könnyes szemek világához sem! Mert néha azért ebben a nagy össznépi giccslavinában is rábukkanhatunk igazi gyöngyszemekre.

Erre példa Szami Radics Béla kedves ismerősöm egy régmúltbeli története:

Ilyenkor ünnepekkor régen vidéken az volt a szokás, hogy a muzsikus cigányok elmentek a faluba a házakhoz köszönteni, muzsikálni, kellemes, boldog ünnepeket kívánni. Engem az apám már 5-6 éves koromban elvitt ilyenkor. Nagy hidegben, hóban, jégben, sötétben, este bandukoltunk a faluban a házakhoz. Megálltunk a kapukban és muzsikáltunk. A gádzsók ha meghallották a zenét kijöttek, meghallgatták a muzsikaszót, aztán behívtak és megvendégeltek minket. Enni, inni adtak és pénzt. Szerettem is ezt a szokást, meg nem is. Nem szerettem, mert a gádzsó gyerekek csúfoltak, hogy cigány, meg hogy cincog a hegedűvel ... stb...Karácsonyi ráadás:

     Cséplő GyuriÜNNEPI NESZE

NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2015.12.24.


Lehet, hogy nem ott vagy, ahol lenned kéne.
Lehet, hogy nem azzal vagy, akivel lenned kéne.
Lehet, hogy már nem ülhet ott az asztalnál az, akinek ülnie kéne.
Lehet, hogy ma nem lesz minden tökéletes. De lehet, hogy minden a te szívedben dől el. Hogy tudsz-e örülni, a jelenben lenni és átadni magad a pillanatnak. Tudsz-e örülni annak, aki ott lehet, aki még ott lehet veled. Meghallod-e a csengettyűket, látod-e a fényeket, megtalálod-e a csodát, a te csodádat?!
Tudsz-e örülni annak, hogy ez a mai az egyik legeslegszebb ünneped!
Karácsonyi ráadás:
Márai Sándor: Füveskönyv

A JAKUPCSEK-ÜGY IS SIMICSKA-ÜGY

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2015.12.24.


A maga módján Simicska-történet ez is. Mert aligha tévedek nagyot, amikor azt gondolom, hogy a hisztérikus őrület, amit az elmúlt napokban Jakupcsekművésznő szabadított a magyar sajtóra, végső soron a Fidesz pártfinanszírozási zavaraiból eredeztethető.
Magyar Nemzet közlése nyomán december 21-én, hétfőn futótűzként terjedt el, hogy kirúgták Jakupcsek Gabriellát a közmédiától. Bár az újság már ekkor közölte, hogy január elsejével úgy százharminc ember munkájára nem számítanak, s hogy Jakupcseket csupán a belső munkatársi állományból veszik ki, a média csaknem egésze attól volt hangos, milyen méltánytalanság érte a műsorvezetőt.
Japkupcsekre irányuló kitüntető figyelem felkeltésének eszközei voltak azok a sejtetések, hogy az egyik műsor felvételének szünetében közölték a döntést. Aztán, immár az érintett nyilatkozataként, olvashattunk szívszorító történetet arról, milyen kilátástalan helyzetbe került a két nem oszt, nem szoroz szórakoztató műsor háziasszonya, aki most nem is tudja, hogyan közölje az őt ért méltánytalanságot karácsony előtt a gyerekeivel.
Maga Bolgár György is kínos helyzetbe került, mert azzal védte tévés kolléganőjét, hogy vele mégiscsak humánusabban kellene bánni, mint egy vasmunkással. Szintén kiverte a biztosítékot a Jakupcsekkel szembeni bánásmód a súlytalanságával népszerűvé vált Sebestyén Balázs showman-nél, aki az úgynevezett közszolgálati műsorokat azzal támadta, hogy „amikor csúsztatni kell, amikor hazudni kell, amikor mást kell mondani, mint a valóság, az megy. Amikor emberségesen kellene bánni valakivel, az nem megy.”
Miközben pletykapetárdákkal lett tele az éter, mindenki megfeledkezett a többiekről. S ami a hatalom gyakorlói szempontjából ennél is fontosabb: megtervezni sem lehetett volna jobban a figyelemelterelést arról, mi is állhat a háttérben. Mire a hét második felére fölocsúdott a sajtó – s már a Népszabadságis felfedezte, hogy az állami média kíméletlen vezetése „most 129 dolgozójától akar megválni” – a hullámverés elcsitult. Ráadásul az egész történet csalóka megvilágításba került azzal, hogy kiderült: Jakupcsek az egyik műsort eleve egy külsős cég megbízásából készíti, vagyis ebben a minőségében talán nem is érintik a változások…
A lényeg, hogy biztosat még arról sem lehet tudni, amiről a lapok, a rádiók, az internetes újságok beszámoltak. Arról pedig egy szót sem, hogy mi állhat a háttérben. A Népszabadság december 24-ei, csütörtöki száma is épp csak bedobta a „simicskátlanítás” kifejezést, pedig ab ovo ezzel kellett volna kezdeni. Mondom: kezdeni, majd a felvetés után annak nyomába eredni, milyen összefüggés lehet az állami médiánál – a TV2-nél, az Origónál, a kaszinókoncesszióknál stb. – történtekben annak, hogy a Fidesz és a Fidesz-vezetők finanszírozásában negyedszázadon át meghatározó szerepet játszottSimicska Lajos, illetve Orbán Viktor pártelnök összerúgta a patkót.
Feltehetően egyre nagyobb lehet a hiány a pártkasszában mióta kiszikkadtak a jól bejáratott, a Simicska Lajos által és a neki feltétlen engedelmességgel tartozó apparátussal működtetett pénzcsatornák. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy azt állítsuk: az újak kialakítása, a pénzcsapok kezeléséhez megbízható emberek beállítása bonyolult, időigényes feladat. Ráadásul az esetleges árulással immár hatványozottan kell számolni. Mert, ha a kollégiumi társ Simicskával megtörténhetett az, ami, akkor ugye a jövőben miként bízhat meg feltétel nélkül Orbán Viktor bárkiben is?

ITT OLVASHATÓ 


Karácsonyi ráadás:

Hofi Géza: Csöngess be anyádhoz, jó barát


ITT VAN TÍZ FIDESZES ABSZURD, MELYEKBŐL JÖVŐRE VALÓSÁG LEHET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2014.12.24.


Pártunk és kormányunk olyan lendülettel tekerte idén visszafelé a történelem kerekét, hogy a Szegedi Kattintós alig tudott egy lépéssel az események előtt járni. Mielőtt bárki értelmezni próbálná e mondat abszurditását, tisztázzuk: elsődleges célunk mindig az volt, hogy érzékeltessük, olyan mély gödör nincs, melynek látnánk az alját. Magyarán, hiába próbáltuk azt a látszatot kelteni, hogy ennél már nem lehet rosszabb, a kormány mindig ránk cáfolt. Most lássunk tíz esetet 2015-ből, melyek most még őrültségnek tűnnek, de 2016-ban akár az életünk részeivé is válhatnak...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Zorán: Soha se higgyetek a szemeteknek


Presser Gábor – Sztevanovity Dusán

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

Hé, gyerekek, figyeljetek
Elmagyarázom a bűvészetet
A pódium áll, a rivalda kész
Zajlik az össznépi megtévesztés
Nézd, az ott a kincs
Csiribi-csiribá, s híre sincs
Az elme villog, dől a szöveg
S úgy, ahogy én is, jól megeszed

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

Tapsra vár, ha becsapott már
S él belőled, mint a király
S minden csaláshoz van elég ész
És a bilincsből mindig kifér a kéz
Kérdezed, s félrevezet
S jól esik, hogy elhiheted
Egy széles mosoly, csak neked
S úgy, ahogy én is, jól megeszed

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

Néhány földön jártam
Néhány cirkuszt láttam
De jegyet veszek, s ráfizetek
Megismétlik a trükkjeiket
Nézek, mintha látnék
S ő minden törvényt átlép
A szemembe küldi a fényt
Így lesz a fejben sötét

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

Néhány földön jártam
Néhány cirkuszt láttam
Itt a piros, ott a piros
Itt úgysem lehetsz túl okos
Tudom, mindez játék
Szabályos, csak másképp
A szemembe küldi a fényt
Így lesz a fejben sötét

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

Hé, gyerekek, figyeljetek
Elmagyarázom a bűvészetet
Ott lenn a tömegben, ott a helyed
Kiválaszt és beköti a szemed
Táncolj körbe, jó bohóc
Annyira jó, hogy meghatódsz
Hallod a tapsot, s nagyra nősz
Ez nagy mutatvány, s újra bedőlsz
Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

MIT RÜHELLEK A KARÁCSONYBAN?

ATEISTA BLOG
Szerző: Brendel Mátyás
2015.12.24.Először is annyira rühellem a közhelyeket, hogy még a szokásos karácsonykriticizmust sem akarom itt reprodukálni, próbálok valami mást írni. A motiváció ehhez egy Facebookos flame, ahol ezt az egész kérdést gyorsan végigvitattuk valakivel, és rájöttem, van nekem erről mondanivalóm, nem is kevés. Ez a mondanivaló az én szemléletem, nem pedig valami kötelező ateista princípium.

A közhely, hogy a karácsonynak a szeretet ünnepének kéne lennie, és nem az, hanem csak a tabletvásárlás (picit korábban plazmatévévásárlás), sütés-főzés, és "Retykessetek betyörők!" ünnepe. Igen, persze, ez gond, de azon is el kéne gondolkodni, miért van ez?! Miért van ez, hogy azok az emberek, akik állítólag év közben nem szeretik eléggé egymást, azok karácsonykor sem tudják jobban szeretni egymást, hiába ez a kötelező szeretet ünnepe, csak nem ez lesz belőle?! Talán azért, mert ezekre az emberekre hiába erőltetnek rá valamit, csak a sablonokat veszik le belőle. Ha valaki nem képes a párját, gyerekét, szüleit, más rokonát vagy barátját év közben szeretni, annak most mit segít, ha parancsra most kell?!
Én úgy vagyok ezzel, hogy külföldön élek, amikor hazautazok, akkor megállok mindig anyukámnál, általában találkozom a testvérem családjával, néha még távolabbi rokonokkal is. Tök mindegy, hogy karácsony van, vagy húsvét, vagy augusztus 15, vagy április 6., hogy szavazni jöttem haza, vagy csak mert adódik egy hosszú hétvége, vagy valami más okból. Jövök, találkozunk, hozok valami ajándékot, amelybe tőlem telhetően a legtöbb figyelmet adtam bele. Ha barátokat látogatok meg Budapesten, vidéken vagy Münchenben, akkor is megpróbálok valami ajándékot vinni, ami mond és ad is valamit, aminek a kiválasztásába törődést fordítottam...

SZABI

ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR (OSZK) BLOGJA
Szerző: nemzetikonyvtar
2015.12.24.


Blogunk szerkesztősége, Kötél Emőke, Mann Jolán, Sudár Annamária és Tóth Péter áldott karácsonyt és boldog új évet kíván minden kedves olvasójának.

Péter írását gondoltuk erre a napra. Árva és félárva gyermekekkel foglalkozó szociális otthonok (elhelyező központok) karácsonyi rendezvényét tartották december 11-én az erdélyi Kápolnásfaluban. Péter saját blogjában is leírta, hogy mi történt:ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:


KÖVÉR LÁSZLÓ IDIÓTÁK KÖZÖTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Molnár Bálint
2015.12.24.Forog az ember gyomra és nem kap levegőt, fuldoklik az európai politika ostobaságától, képviselőinek középszerűségétől és jellemtelenségétől. Az ember néha azt érzi, hogy nincs is remény, mert benne ülünk egy olyan csónakban, ahol körülöttünk mindenki idióta, vagy legalábbis annak tetteti magát – többek között ezt mondta a PestiSrácok.hu, kormánynak csontig és feltétel nélkül benyaló, kormányhirdetésekkel és közpénzzel kitömött blognak adott évzáró nagyinterjúban Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

ITT OLVASHATÓ

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA IV. - JÉZUSKAFÁLYA

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2015.12.24.karacsony-gyerkrajzA szonta azibojnéni a tennap, hogyhátgyerekek mindgyá itta karácsonyis, mostmá télleglegyetek nagyonjók, mer a kisangyalok nemhoznak nektekfát hazase. Apityu vihogot mámegin, a szonta, hogyő azévihog, megrosz, mernálukmár járhatak azangyalok, mera fa márazerkéjen van.
Külömbenis, télleg járhatakitt mármer, akisböskén újkabát vót. A szonta, hogykapta. Eementek azanyukájáva valami hejreahol sokan vótak, lehetet ruhákat válogatniaz, anyukája eztetami rajtavót szereztemeg. Apityu aztkérdezte tőlehogy, a harakbácsi vóte ot, vagya másikaki a pötyöslabdát hoztanekünk amikuláskor, de a szonta, hogynem.
A szonta a kisböske, hogy vitekonnan haza olajt, cukrotmeg sokminden, ésaz anyukája örütt, hogyazé lesznekikis karácsonyuk, tudfőzni valami, ha nemtud azoviba jöni a kisböske. Apityu aszontahogy még szerencseez, mer nem ályulelnekik, minta mútkoritt azoviba, amikor átlátszot afüle minda bice bocának, a küsmödi unokályának amesébe.
Apityu kérdeztea kisböskét, hogy kaptake kökénytis, de a kisböske nemértete, a szonta, hogy szalonnáscukrot adot egynéni neki. Apityu vihogot, meg csuffolta, hogymég kolbászostortát isadtake, neki, és akisböske rínikezdet. Azibojnéni meghalota ésnagyon mérgeslet, a szonta, hogy apityut eeviszi azördög, deazcsak vihogot, hogyaza mikulássa jár, deazmeg márelment.

KARÁCSONYI KÜLÖNKIADÁS

SAKKOZZ MINDENNAP!
Szerző: Anna és Szilárd
2015.12.24.Blogunk minden kedves olvasójának szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Most pedig lássuk, milyen feladványokat hozott nekünk a Jézuska!
Világos lép! (Könnyű feladvány.)