2018. január 8., hétfő

MÁR CSAK AZ EGYENRUHA HIÁNYZIK. AZ IS LEHET, HOGY NEM KELL ÚJABB TÍZ ÉVET VÁRNI RÁ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.01.08.


...Miután a Tőkés László és Szász Jenő-féle zsebpártok létrehozásával és futtatásával nem sikerült kiütni a nyeregből az RMDSZ-t, a nemzetstratégának álcázott tenyérjós kiegyezett az egykori esküdt ellenséggel: ma már az RMDSZ a partner, a szövetséges, de leginkább a lekenyerezett garancia arra, hogy a szavazati joggal felruházott erdélyi magyarok pontosan tudják, kire kell szavazni, ha eljön az ideje. Mert mégiscsak Budapestről látszik a legtisztábban, hogy mi a helyes és mi a jó.

A tíz évvel ezelőtt jó példaként emlegetett nyugat-európai demokráciák katasztrofális hanyatlásnak indultak, Magyarországnál mára már csak sikertelenebb országok maradtak a térképen, a magát a kárpát-medencei magyarság egyélőistenkirályaként marketingelő ötgyerekes családapa pedig a közpénz minden erejével Európa ellen háborúzik, és meg akarja állítani a senki által meg nem választott brüsszeli csürhét. Már nem kell kiegyezni Európával, le kell győzni Európát.

Az egészséges politikai verseny magyarországi úttörője jobb belátásra tért: a saját pártjára írt választási törvénnyel a zsebében, és az állami, egykor független hatóságok kézivezérlésével próbálja levadászni a pártja hatalmára potenciálisan veszélyt jelentő politikai ellenfeleit, a mindent túlüvöltő kormánypropaganda egyszólamúsága már nem sérti a fülét. Mert igaz, hogy egyből nem lehet választani, de ki mondta, hogy ami tíz évvel ezelőtt evidencia volt, abba tíz év után nem lehet lábat törölni?

A nőkben soha nem csalódó, a magyar közélet macsóságát nehezményező, a nők közéleti szerepvállalásának pozitívumait hirdető szerencsés (állam)férfiú időközben a vak komondorok védőszentjévé avanzsált és rádöbbent, hogy nőügyekkel inkább nem érdemes foglalkozni, és a nőket lehetőleg távol kell tartani a politikától.

Hát így múlik el a világ dicsősége, ha nem is egyik napról a másikra, de tíz év alatt feltétlenül. A nemzet közös ügyei a Fidesz politikai túlélésének kizárólagos ügyeivé satnyultak, egyezségre nincs szükség, hiszen az egészséges, virtigli teljhatalom mindent megold. Már csak az egyenruha hiányzik. És az is lehet, hogy már nem kell újabb tíz évet várni rá.

NYELVEKEN BESZÉLÜNK

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2018.01.08.


Ha valami értelme van annak a sorozatnak, amit itt elindítottam, akkor nem a szakértők számára van értelme, hanem a teljesen laikusok számára. Aki ért ezekhez a dolgokhoz, az szerintem hagyja ki, mert úgyis csak hibákat találna benne. Nem úgy értem, hogy tárgyi tévedéseket, bár még az is lehet, főleg olyan formában, hogy „nem bontom ki az igazság minden részletét”. Szerintem mindenki így tenne a helyemben (ha nem, akkor nem hiszem, hogy tényleg közérthetően el tudná mondani), de az biztos, hogy mindenki másképp csinálná, más sorrendben haladna, mást hallgatna el, és így tovább. Ezért mondom, hogy aki ért hozzá, az inkább ne bosszantsa magát rajta. Most például azon, amit a programozási nyelvekről készülök, nagyon felületesen, elmondani.

Beszéltünk arról, hogy a programok adatszerkezetekből és algoritmusokból (eljárásokból) állnak. Mutattam példát arra, hogy az adatszerkezetekkel hogyan ábrázoljuk az általunk kitalált (vagy a valóságról mintázott) „lényeket”, mint amilyen egy kártyapakli, és arra is, hogy milyen egy algoritmus, például az, amelyik megkever egy pakli kártyát. Mindezt anélkül, hogy egyetlen sor programot is leírtunk volna. Mindenki tudja, hogy a programozás sajátos nyelvek segítségével történik, olyan jelrendszerekkel, amiket a számítógép fel tud dolgozni (persze valójában erre a célra írt programok tudják feldolgozni), és le tud futtatni. Az ember által írt programok feldolgozása és lefuttatása elég bonyolult folyamat, amibe nem megyünk bele addig, amíg nem muszáj. A lényeg az, hogy a programozási nyelveken megírt programokat más programok először jó alaposan átgyúrják, míg azok a végén a gép számára végrehajtható utasításokká válnak...

2018-BAN TÁMAD A RÜH A MARGIT KÓRHÁZBAN - KÖSZÖNJÜK MINISZTERELNÖK ÚR!

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: M. Emil
2018.01.08.


Október óta küzdenek a rühesség tüneteivel és magával az állattal. Nem máshol és nem máskor, mint 2018-ban Európa közepén, Magyarországon, egy frekventált fővárosi kórházban.

A rüh-ügy

A rühességet egy apró atkafaj, a rühatka okozza, melynek tudományos neve Sarcoptes scabiei. Az általuk okozott bőrelváltozás az emberi bőr hámrétegén figyelhető meg. Az atkák petéiket a bőrbe rakják le, ezzel erős viszketést és csúnya kiütéseket okozva. A fertőzés nem súlyos betegség, de a nagymértékű viszketés elég kellemetlen lehet. A rühesség emberről emberre terjed, főleg túlzsúfolt közösségekben. Tévhit azonban, hogy csak a rossz higiénés körülmények között élők fertőződhetnek meg.
Betegek és ápolók is rühesek lettek a Szent Margit Kórház ápolási osztályán – tudta meg az RTL Klub Híradója egy ott dolgozótól, aki szerint hozzátartozók és az egyik dolgozó családtagjai is elkapták a fertőzést. Az időseket gondozó részlegen október óta küzdenek a problémával...

LISTÁZNÁ AZ ORBÁN-KORMÁNY A A TILTAKOZÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.01.08.


Nem kérdés, hogy a kabinet szeretné elkerülni, hogy az egészségügyben forrongjanak az indulatok a választások előtt, ám a korábban januári sztrájkot bejelentő szakszervezeti tagság névsorának esetleges bekéretése inkább a megfélemlítés, mintsem a megegyezés eszköze lehet.

Megdöbbentő, rémisztő Facebook-bejegyzést tett közzé a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

Soós Adrianna volt az, aki – mint arról a 168 Óra is beszámolt – már december közepén jelezte: az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyven százalékos emelésre lenne szükség. „Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmi" – mondta, hozzátéve:

mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés."

Most Soós Adrianna posztjából kiderül, hogy az állami egészségügyi ellátórendszerhez tartozó, egziztenciálisan kiszolgáltatott intézményvezetők kérték a sztrájkot belengető szakszervezet vezetőjét, hogy adja ki a tagjaik névsorát. Ezt a FESZ-elnök megtagadta, s a következőket tudatta szakszervezete tagságával:...

TGM: MAGYARORSZÁG KÜLPOLITIKÁJA

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.01.08.


A külpolitika – amely erőtlen kis országok számára még lényegesebb, mint nagyhatalmak esetében – nálunk hagyományosan kisebb érdeklődést kelt, mint úgynevezett belügyeink. A külföld (furcsa módon a szabad utazgatás és az internet óta különösen) idegen a magyarországi középosztálynak. A külföld iránti kíváncsiság lanyhul, ezért szűkül a tudás.

A nemzetközi viszonyok minden korábbinál nagyobb ismeretlensége azonban nem akadálya (sőt!) a folyamatosságnak, a külfölddel szembeni hagyományos beállítottságok makacs túlélésének, beleértve természetesen előítéleteket és legendákat is.

De most – mivel nemzetközi politikáról van szó – , fordítsuk meg a szokásos szemléleti módot, és nézzük meg egy nekünk fontos szomszéd ország közvéleményének a konszenzusát Magyarország mindenkori politikájáról.

Kilátás Romániából

Romániában azt hiszik a legtöbben, hogy a mindenkori magyarországi uralkodó osztály és politikai vezetőréteg a trianoni területveszteség (a birodalmi uralkodó szerep) elvesztése óta mindig az európai békerend nagyhatalmi ellenfeleivel, kihívóival szövetkezik győztes szomszédai ellen.

Az 1920-as évektől 1945-ig Németországgal, az 1960-as évek óta a Szovjetunióval, illetve Oroszországgal. A román mítosz azt tartja, hogy amikor az oroszok és a közép-európai országok (Magyarország, Lengyelország) 1968-ban lerohanták a demokratikus Csehszlovákiát (akárcsak 1938-ban a németekkel együtt a szintén demokratikus Csehszlovákiát), a térségben az agresszióval a másik két volt kisantant-ország (Románia és Jugoszlávia) szegült szembe – Románia csakugyan szakított a Szovjetunióval, amiről (ki tudja, miért) Magyarországon nem szeretnek tudni – , és veszélybe került Románia területi integritása, sőt, talán Jugoszláviáé is. (Jugoszláviát a második világháború alatt hadüzenet és ok nélkül támadta meg Magyarország, s emiatt gróf Teleki Pál öngyilkos is lett.) Amikor a Nyugat Jugoszlávia szétverését határozta el, akkor Magyarország a Nyugat, a Belgrádot bombázó NATO szövetségese lett rövid időre – így látták ezt Bukarestben.

Magyarország állítólag a magyarlakta vagy hajdan magyar uralom alatt álló területek fölötti befolyás megszerzése (vagy visszaszerzése) végett szövetkezik a mindenkori kihívóval, hogy a békeszerződésekkel törvényesített európai rendet megbontsa. (1968-ban voltak bizonyos magyarországi és erdélyi magyar értelmiségi körökben ilyesféle kósza hangulatok, de semmi több.) Nicolae Ceauşescu szovjetellenes propagandája „Erdély elcsatolásával” ijesztgette a közvéleményt (ez lett volna a „szovjet-magyar” szándék, ami nyilvánvaló abszurdum, de mindenki hitt benne, és sokan hisznek benne máig) – s evvel igazolta a magyar nemzetiség elleni korlátozó intézkedéseket.

Romániában az 1989. decemberi román forradalmat máig igen sokan szovjet-magyar összeesküvés (!) eredményének tekintik. (Iulian Vlad belügyi tábornok nemrégi halála alkalmából számtalan nekrológ a lázadó tömegre tüzelő állambiztonsági szolgálat [Securitate] hazafias, nemzetvédő szerepét emelte ki a szovjet-magyar ihletésű „puccs”, azaz a romániai forradalom idején…) Groteszk, hogy Magyarországon is tagadják a román forradalom forradalmi jellegét, mert Romániáról semmi jót nem szabad gondolni.

Jelen pillanatban a hagyományos magyar külpolitikai „vonalvezetés” szerves folytatásának tartják az Orbán-Putyin barátságot, amelynek – az Erdélyre leselkedő veszélyek miatt – elkerülhetetlen folyománya Románia nyugati orientációja és szoros katonai szövetsége az Egyesült Államokkal, kényszerű lojalitása az ott se kedvelt Európai Unió iránt. Különösen most, hogy a régi kisantant szolidaritás a múlté: Csehország, Szlovákia, Szerbia ma (a közös Európa-ellenesség, nyugatellenesség miatt) Orbán szövetségese: Románia viszont csak a Nyugatra számíthat. (Az oroszok miatt Románia – és Lengyelország – nagy hadsereget tart; Romániában amerikai támaszpontok vannak és amerikai katonai személyzet.)

A romániai magyarságot megbízhatatlan „ötödik hadoszlopnak” tekintik, amelynek kulturális, tömegkommunikációs és politikai establishment-jét nyíltan Budapestről finanszírozzák,


s amelynek a vezetői ugyancsak nyíltan hűtlenek a román állammal (az egységes nemzetállammal) szemben. Romániát föderalizálni akarják (vö. „székely autonómia”), ami a legutóbbi negyedszázad tanulságai alapján az államok fölbomlásának, szétbontásának biztos módszere. Amikor a magyarországi külügyminisztérium megtiltja a magyar diplomáciai karnak, hogy részt vegyen a román nemzeti ünnep (amely Erdély és Románia egyesülésének – 1918. december 1. – az emléknapja) alkalmából adott fogadásokon, amikor az RMDSZ elnöke, a romániai kormánykoalíció külső támogatója kijelenti, hogy a romániai magyaroknak ez nem ünnepnap: azt jelzi, hogy se Magyarország, se a Magyarországtól politikailag és gazdaságilag függő erdélyi magyarok nem ismerik el az érvényes határokat, bár megváltoztatásukra nem tesznek konkrét lépéseket. Egyelőre. (De csak nézzük meg – mondta nekem az egyik befolyásos román publicista – , hány cikk foglalkozik a világpolitika iránt általában közömbös erdélyi magyar sajtóban Katalóniával, vagyis avval, hogyan lesz a nemzetiségi autonómiából elszakadó, független állam. Ebből látszik, miről álmodnak voltaképpen a romániai magyarok! Neki volt erről statisztikája, a számok valóban meghökkentőek.)

Mindezt nem tennék és nem tehetnék Magyarország vezetői, ha nem állana mögöttük a hatalmas Oroszország fegyveres hatalma.

A magyarországi kormányzat nem vásárolhatná föl a magyar nyelvű romániai médiákat és kulturális intézményeket, nem alapíthatna magyar tannyelvű magánegyetemeket, nem utalhatna át milliárdokat az erdélyi magyar református egyháznak, nem tehetné romániai lakosok százezreit magyar állampolgárrá, ha e mögött – a román közvélemény szerint – példátlan lépéssorozat mögött nem tudhatná Vlagyimir Putyin (és némelyek szerint „a nemzetközi zsidóság”) szövetségesi szolidaritását. Orbán Viktor nem viselkedhetnék minden nyáron (a tusnádfürdői találkozón) erdélyi fejedelemként, ha csak Magyarország erőforrásaira támaszkodnék. De éppen ezért óvatosan kell bánni vele, és tapintatosan kell kezelni a romániai magyarokat – mert nem lehet tudni, hogyan alakul Putyin viszonya a Nyugattal.

Mindenesetre a román nacionalista közvélemény sértve (mi több: megalázva) érzi magát, hogy mindezt el kell tűrnie. (A nagy többség egyáltalán nem törődik vele, a magyarkérdés viszonylag keveseket izgat – főleg csak a hagyományos értelmiséget.)...

A FÜLKEFORRADALOM GYERMEKEI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.01.07.


Oda a Momentum.
De kár, hiszen oda lehetett volna már megalakulása napján is, ami azt illeti, hiszen létének semmi értelme nincs.
Ideológiája nincs, jelszavai unásig elkoptatott panelek, prominensei bátran indulhatnának az Utálatoskép címmel kiírt fotopályázaton, ha megérne akárcsak egyikük is egy csomag fotopapírt a nyomtatóba...
Pesze azonnal támadtak támogatóik, hiszen Magyarembernek százszor is el lehet adni ugyanazt a nevetséges hazugságot, mely szerint egy hegedűművész tekintetében meghatározó jelentőségű az életkor, másrészt, hogy az óvódáskorú versenyző határtalan képességeire utal, ha anélkül tudja kilopni társa bilijéből a szart, hogy az tiltakozna.
Eszük se sok volt, hiszen nyilvánvaló, hogy az LMP száz választóján kívül a mai magyar politikai térben nincs mégegyszer száz választó, aki annak kívánna politikai támogatást adni, aki annyira független, hogy még a józan észtől is elhatárolódik.
Kis ország, egy politikai osztály - nekünk ilyen jutott.
Karma...

Tulajdonképpen az is érdekes kérdés, hogy ez a remek száz miből gondolja, hogy Orbán ellen úgy célszerű harcolni, hogy a világmegváltó párt Orbán összes ellenfelét bekeni szarral, majd magát tisztának és illatosnak nyilvánítva előad néhány kártyatrükköt a Kossuth Lajos téri manézsban, miközben úgy tesz, mintha ezek a kupolában végrehajtott légtornászati halálugrások lennének...

VALAHA SZERETTEM A DUNA TV-T...AZTÁN ELNYERTE A "NEMZETI FŐADÓ" CÍMET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.01.08.


Bevallom egy nagy gyengeségemet: valaha szerettem a Dunát. Mármint a Duna TV-t. Még akkor is, amikor sokan kárhoztatták az ásatag szemléletet, nemzetieskedést vetették a program készítői szemére. Néztem a régi filmeket, bár azért eszembe jutott: a többnyire modern, felvilágosult nőt játszó Szeleczky, vajon tudja-e, hogy miközben forgatták a filmet, magyarok százezrei vándorolnak végzetük felé az orosz pusztákon? Örültem, hogy gyakran ismételnek régi tv-játékokat, valaha népszerű programokat, például az Egymillió lépés-t.

Ez utóbbit imádtam. Bár nincs megye az országban, ahol legalább a megyeszékhelyen ne jártam volna, de élveztem a szeretetteljes figyelmet, amellyel annak a filmnek a készítői szemlélték e haza és lakói életét, búját-baját, örömét.

Amióta viszont a csatorna elnyerte a „nemzeti főadó” címet, mintha eltévedt volna a feketeerdőben. Nyilván a valahai Egymillió lépés sikere ihlette a Hazajáró programot. Aminek talán a Körbejáró lehetne az adekvát címe. A Hazajáró ugyanis nemcsak a mostani határokon belül szemlélődik, ami nem lenne baj. Hiszen tényleg a kelleténél kevesebbet tudunk szomszédainkról. Csakhogy erről szó nincs.

Legutóbb például kedves tájaimon ballagott a körbe-körbe járó. Szlovákiában, a Felvidéken. Ehhez a tájhoz kedves emlékek fűznek, ha valaha el akarnám hagyni szeretett szülővárosomat, Budapestet, csakis a Vág, a Rima, vagy az Ipoly környékén keresnék otthont, vagy a liptószentmiklósi (Liptovska Mikulas) tó mellett. Ahogy elhagyja az ember a példaszerűen szabályos polgárvárost, Kassát, csodaszép út vezet egészen Poprádig. Mesebeli erdőket tarkító zöld domboldalak, az út mentén csörgedező kristályvízű patakok, csermelyek, partjukon az avarból kikandikáló ibolyák szegélyezik az autós útját. A méretesebb dombok, kisebb hegyek tetején kastélyok, várak, sőt várkastélyok. Valamennyi felújítva, gondosan karbantartva. A betléri Andrássy kastély csakúgy, mint Krasznahorka „büszke” vára. Pedig a legtöbb ilyen palota valamelyik magyar főúri család nevét viseli, a szlovák utódok mégis őrzik emléküket.

Nem így a hazajáró. Lépten-nyomon mást sem hallani, minthogy ez is a „miénk volt”, azt is „elvették tőlünk”. Pedig, ha máshonnan nem, a legnagyobb magyar lektűrírótól, Mikszáth Kálmántól tudható: azon a vidéken ugyan magyar főurak uralkodtak, az iparos – a drótos és az üveges –, meg a földművelő és a pásztor, a favágó és az erdőjáró a tót atyafi volt. Ők rakták a köveket, faragták a tetőgerendát a főúri lakokba. A Duna TV hazajáró lelke azonban minderről nem vesz tudomást: csak hajtogatja „a nagyhazát”, búsong az elvesztésén. Ahelyett, hogy örülne: megint a hazánk Poprád és Tátrafüred, sőt Párizs és Berlin is, ha akarjuk. Hiszen európaiak vagyunk...

"AKI NINCS VELÜNK, AZ ELLENÜNK VAN" - ILYEN POLITIKÁT, BÉKEIDŐBEN, CSAK OSTOBA KORMÁNYOK FOLYTATNAK

CIVILHETES BLOG
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2018.01.08.


...A Fidesz–KDNP koalíció az elmúlt években alkotmányos válságot idézett elő azzal, hogy a rendszerváltó politikai erők konszenzusán nyugvó (ideiglenes) alkotmányt félretolva úgynevezett alaptörvényt (pártelvű alapjogi szabályozást) hozott létre a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás jogintézményeinek a korlátozásával.
Magyarország polgárai, a túlnyomó többség a NER ellenségei: a civilek!
Mind nyilvánvalóbb ugyanakkor, hogy a kétharmados felhatalmazásra hivatkozó hatalom a maga törvényeit sem tartja be, ha a pozícióját bármilyen formában veszélyeztetve látja. A civil szervezetek elleni akcióval a kormány teszteli a jogi korlátok áthágására adott hazai és külhoni reakciókat, lejjebb viszi a jogkorlátozás érzékelési küszöbét.
A 2011. évi civil törvény, illetve a 2013. évi polgári törvénykönyv a nemzetközi jogrenddel összhangban „frissen” szabályozza a tagsággal rendelkező jogi személy egyesületek működését, törvényességi felügyeletét, adataik nyilvánosságát. Joggal feltételezhető, hogy ezen túli minden korlátozás, kötelezés, tiltás konkrét politikai céllal került napirendre.
Mindez különös, ha arra gondolunk, hogy a Fidesz–KDNP koalíció terjesztette elő és fogadta el a civil törvény bevezető indoklását, miszerint „az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez, a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink, megvalósulásához”.
Maga a törvény „az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése, társadalmilag hasznos és közösség teremtő tevékenységük elismerése, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében” született.
Nyomós hatalmi szempontokat kell feltételezni, amikor a kormányfő ellép a nemzetközi joggal is összhangban álló törvénytől.
„Aki velem együttműködik, az nyer”. (Orbán Viktor).
A nyilatkozatokból következtethető intézkedések közvetlen politikai célokat szolgálhatnak.
A civil szervezeteket feloszthatják, hasonlóan, mint az egyházaknál a „bevett” és a „többiek” kategóriára, együttműködő (kormánypárti) és nem együttműködő (ellenzéki, ellenséges) szervezetekre.
Ez a felosztás jogi legitimációt adna az együttműködő szervezetek további feltőkésítéséhez, illetve a nem együttműködők likvidálására, akár a szervezetalakítási jogok korlátozására is.
Az 1992-es alkotmány-módosítással analóg módon a NER az illiberális demokrácia és a magyar emberek érdekeinek megfelelően biztosítaná az egyesülési jogot. Vagyis: eliminálódna ez a fontos alapjog.
A civil törvényben nevesített úgynevezett közvetlen politikai tevékenységet végző civil szervezetek közül teljes legitimitást kapna a CÖF és a többi GONGO (Government Organised Nongovernmental Organisation), tehát a kormány által szervezett nem kormányzati szervezet, amelyeket a közbeszéd ál civileknek nevez.
Korlátoznák viszont az ellenzéki pártok és a civil szervezetek kapcsolatát...

NEM USZÍTOTTÁK MÉG EGYMÁS ELLEN A TÁRSADALOM MINDEN APRÓ SZELETÉT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.01.08.


...Diákmunkának álcázva, kampánycélokra használhatták ki a diákokat – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Halász János kitért arra is, hogy az egyik érintett elmondása szerint, az Altus által Czeglédyéknek adott pénzek valójában nem is kölcsönök lehettek, hanem Gyurcsányék így fizethették ki részben a kampányfeladatokra felhasznált diákok bérét.

Mit állít a költő? Hogy kampánycélokra használták ki a diákokat. Azt azért jó lenne tudni, hogy amennyiben valóban politikai tartalmú szórólapok kihordására használták a diákokat, akkor miről szólt a munkaszerződés? Mert ha történetesen szórólapok kihordásáról és ezt az érintett párt a saját kasszájából fizette, akkor ezzel mi a gond? Van olyan jogszabály, ami ezt tiltja? Ha igen, akkor a 2014-es választás előtt – például a mi otthonunkba is becsengető fiatalok – kinek a megbízásából járták az országot, kinek a megbízásából kampányoltak a Fidesz mellett és kinek a megbízásából nézegették nagyon jelentőségteljesen a kezükben lévő vaskos címlistát, látványosan egyeztetve az ott lévő adatokat a lakcímmel és irkálva valamiféle bejegyzést a címünkhöz? Persze csak azt követően, hogy elküldtem őket a vérbe.

Ami ennél nagyságrendekkel súlyosabb és jelentősebb: hány esetben bizonyosodott be, hogy a kormánypárt a közpénzből fizetett közmunkásokkal végeztet politikai tevékenységet, akár plakátragasztás, akár plakát letépés, akár szórólap kihordás, akár aláírásgyűjtés formájában?

Félreértések elkerülésére: nem védem Czeglédyt, de nem is láttam még bizonyítékot sem a bűnösségére, sem az ártatlanságára. Azt tudom, hogy sorra nyeri a pereket jelenleg is, mert bizonyítékok nélkül rágalmazzák. Azt látom, hogy a Fidesznek mindent megér ennek az ügynek a szétterítése, ahogy régebben mindent megért Budai Gyula rágalomhadjárata is. Azt azonban gyanítom, hogy milyen járulékos eredménye lesz a dolognak. Most ide másolom a Fidesz közlemény alól az egyetlen kommentet – a nem támogató hangvételűeket haladéktalanul törlik, úgyhogy ez az egy maradt -, amiből már kikönyököl a következmény...

Tehát a Fidesz annak oltárán, hogy kicsinálja elsősorban Gyurcsányt, akitől jól látható módon ma is retteg Orbán, simán belerántja a munkavállalókat is. Ugyanis a híveknek az jön le, hogy a kormány, sőt, a Kormány ellen dolgoztak és rohadjanak is meg ők is. Nem uszították még egymás ellen a társadalom minden apró szeletét? Vagy ez sem számít? Kalkulálható veszteség?

SPIRÓ GYÖRGY: "TOVÁBB ÉL A JOBBÁGYMENTALITÁS"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: HAMVAY PÉTER
2018.01.08.


Demokráciának nálunk a diktatúrák közti átmenetet nevezik – mondja a Kőbéka című új regényével jelentkező író, aki szerint még a szocializmusban is jobban álltunk. Interjú.

HVG: Írt már jó néhány keserű szatírát Magyarországról, például 2009-ben a Feleségversenyt. Miért vette elő a most megjelent Kőbéka című könyvében ismét ezt a műfajt?

Spiró György: Ha erről a világról realista prózát írtam volna, sem én nem élvezem, sem az olvasó: unalmas lett volna. Egy szatírán legalább nevetni lehet. A nevetés nagyon fontos, és hosszú évszázadok óta teszi elviselhetővé az életet. Ha nem tudunk nevetni magunkon, akkor régen rossz, akkor már háború van.

HVG: Talán még szürkébb, kietlenebb világot jövendöl a Kőbéka, mint a korábbi disztópiái. Meglehetősen bugyuta főhőse hiába utazza keresztül-kasul a világot, az USA-tól Oroszországon át mindenhol hasonló kegyetlenséggel, maffiaállam-szerű berendezkedésekkel találkozik.

S. Gy.: Úgy látom, hogy lassan az egész világ magyarrá válik. A második világháború óta nem volt példa arra, hogy Magyarországon is a világtendenciák uralkodjanak, és ne legyünk fáziseltolódásban. De nem maffiaállamokról írok, hanem a modern világban sokfelé létező archaikus struktúrákról, amiket lehet törzsinek vagy feudálisnak nevezni, mindenesetre ellentétesek a felvilágosodás eszméivel. Magyarországon nem új az a mentalitás, hogy nem munkával, hanem rablással lehet vagyont szerezni; gyakorlat volt a Horthy-korszakban, a nyilasok idején és a háború után egyaránt. Ahogy az előjogok rendszere is szinte folyamatosan működött, a dzsentrivilágban és a szocializmusban is, csak a kiváltságosok cserélődtek. Ebből a hosszú, másfél évszázados folyamatból született meg nálunk – ironikus módon már a rendszerváltás után – a szovjet embertípus, amelynek jellemzője az önfeladó, erőszakos kollektivizmus, a közöny, az engedelmesség, a hiszékenység...

LÁZÁR HÓDMEZŐVÁSÁRHELYÉN JÁTSZIK DUPLA VAGY SEMMIT AZ ELLENZÉK

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.08.


Hódmezővásárhelyen beérkezett az ellenzéki összefogás. Előbb az MSZP, az LMP a Jobbik, majd később a DK és a Momentum is beállt Márki-Zay Péter független jelölt mögé, aki állítása szerint 2010-ben is a Fideszre szavazott, és a kormánypártok nagy rajongója volt.
A helyi mérnök bejelentése után rögtön több hír is érkezett, amik mutatják, milyen kemény harcra lehet számítani. Előbb abból lett hír, hogy térfigyelő kamerákat szereltek a jelölt háza mellé, majd kiderült, egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe került Márky a bejelentés után.
Elsőre jól hangzik, hogy teljes összefogás alakult ki a városban a Fidesz polgármester-jelöltje ellen, de ha végignézzük a korábbi eredményeket ez se ígér sokat, az ellenzéki jelölt javára Lázár János városában. 2014-ben a tavaly elhunyt Almássy polgármester 61%-al nyer, 2010-ben Lázár János 66,  2006-ban 72, 2002-ben 46 százalékkal lett a település Polgármestere. Nehezen nevezhető ellenzéki terepnek, és így Márky is nehezen nevezhető esélyes jelöltnek.
Viszont a választás időzítése miatt, hiszen arra február közepén kerül sor, várhatóan 5 héttel az országgyűlési választások előtt, az eredmény kulcsfontosságú lesz, egyfajta szintmérő. Egy olyan kampány elé nézhetnek így a város lakói, mint anno 2013 végén Baján a helyi időközi választás kapcsán. Az eredményekből pedig a választók az országgyűlési eredményre nézve fognak következtetéseket levonni...

SOROS GÁTLÁSTALANUL KAMPÁNYOL A "MAGYAR KORMÁNY" (AZAZ ORBÁN VIKTOR) ELLEN...!

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG ELLEN
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2018.01.08.


A Nemzet (KK) Vezetője megint nyilatkozott – valamiért egy-két napra is képtelen befogni a száját. Talán nincs is a világon még egy „miniszterelnök”, akinek olyan szómenése volna, mint neki. Tán Ceausescu dumált ennyit utoljára – és ilyen magvas igazságokat!

Most valamiért a Bild tartotta szükségesnek, hogy mintegy méretes biliül szolgáljon az orbáni szómenés számára.

A Nemzet Keresztény (Kiválasztott) Vezetője a már megszokott módon adta elő magát: gyakorlatilag minden, amit mondott, amolyan „orwelli igazság” – például: „mi a jogállam talaján állunk”…

Há’ hogyispersze! Orbán Viktor Nemzetünk Besenyő Pista bácsija (valamennyiünket Pandacsöki Boborjánnak néz, tehát megmondja a véleményünk), pontosabban BMMI Istvánja (Besenyő Mindig Mindenben Igazam Van István), akinek annyiszor van igaza, ahányszor csak akarja… (4:22-ig érdemes nézni)...

ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÓSDI: MIT AKARNAK A SZAVAZÓK?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.08.


- Közös listában hisz a kormányváltást akaró szavazók többsége

- Az ellenzékiek nagyobb része a Jobbikot is várná az együttműködésben
- A jobbikosok jelentős többsége nyitott az összefogásra

Az ellenzéki és pártnélküli választópolgárok szerint inkább közös ellenzéki lista és közös jelöltek segítségével lehetne könnyebben leváltani a kormányt, mint külön listákkal és koordinált egyéni jelöltállítással: az előbbit 51, utóbbit 21 százalékuk tartja hatékonyabbnak. Mindkét elképzelés támogatóinak többsége (hattizede-kétharmada) szerint a Jobbik részvétele segítené a kormányváltást, míg egynegyedük úgy gondolja, hogy a velük való koordinálás vagy közös lista- és jelöltállítás inkább gyengítené a kormányváltás esélyét – ezek a legérdekesebb eredményei annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet a Ténygyár és a ZRI Závecz Research végzett 2017 decemberében. A felmérés az ellenzéki pártok szavazóit és a pártnélküli választópolgárokat együttesen reprezentáló, 800 fős mintán készült, telefonos adatfelvételi módszerrel készült.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki pártok vezetői és az elemzők sokat beszéltek, vitáztak arról, hogy a közös lista, közös egyéni jelöltek vagy a külön listák, koordinált jelöltállítás – vagyis hogy az egyéni választókörzetekben, de legalább az ellenzéki győzelemre esélyesekben, nem állítanak egymással szemben erős jelölteket az ellenzéki pártok – révén lehet leváltani a kormányt. A politikusok és pártjaik érdekei sokfélék, abban nem csak a kormány elküldése játszik szerepet, hanem az is, hogy a pártok versenyében minél jobb helyezést érjenek el, a választásokat követően a mostaninál erősebb pozíciót szerezzenek. A kutatásban arra kértük az ellenzéki szavazókat és azokat a választókat, akik még nem döntöttek pártválasztásukról, hogy a kormányváltás hatékonysága szempontjából mondjanak véleményt.

A közös listát és közös jelölteket leginkább az MSZP tábora tartja célravezetőnek, kétharmaduk szerint ezzel lehetne a kormányváltást megvalósítani. A külön listákat, a koordinált jelölteket a szocialisták 29 százalékuk véli eredményesebbnek. Érdekes, hogy a Jobbikosok és az LMP-sek között is a közös indulás a domináns vélemény, hattizedük tartja hatásosabbnak. A koordinációt az előbbiek körében 24 százalék tekinti jobb megoldásnak, míg az utóbbiak között ennél jóval többen, 35 százaléknyian. A Demokratikus Koalíció hívei megosztottak: 41 százalékuk a pártvezetés jelenlegi álláspontját fogadja el, vagyis a külön listában és a megegyezéses egyéni jelöltek indításában hisz. A DK-sok fele azonban a teljes összefogást gondolja a siker zálogának...

"AZ IGAZSÁG A LEGNAGYOBB FEGYVER, AMI MINDENKINEK MEGADATOTT" - OPRAH BESZÉDE ELLOPTA A SHOWT

VOUS BLOG
Szerző: ENGEL NÓRA
2018.01.08.


Vasárnap éjjel lezajlott a 75. Golden Globe díjátadó, ami után nem a vörös szőnyeges villantásoktól és nem is feltétlen a kiosztott díjaktól hangos a sajtó – Oprah Winfrey beszéde ugyanis ellopta a showt. A friss életműdíjas a megszokott köszönőbeszéd helyett a szexuális zaklatások áldozatai előtt tisztelgett, nem akármilyen szavakkal. Íme, Oprah Winfrey beszéde teljes terjedelmében.

"1964-ben kislányként ültem a linóleum padlón édesanyám házában, néztem, amint Anne Bancroft a 36. Oscar gálán átadja a legjobb színésznek járó díjat. Kinyitotta a borítékot és
mindössze öt szót mondott, amivel történelmet írt: "a győztes Sidney Poitier".

A színpadra felsétált a legelegánsabb férfi, akit valaha láttam.

Emlékszem a nyakkendője fehér volt, a bőre fekete. És emlékszem, hogy még korábban soha nem láttam, hogy egy fekete embert így ünnepeltek volna, mint akkor.

Azóta számtalanszor próbáltam elmagyarázni, hogy egy ehhez hasonló pillanat mit is jelenthet egy kislány számára, egy kisgyermek számára, aki a szegénység küszöbéről nézi mindezt. De mindössze Sidney-t tudom idézni és azt mondani: Ámen, ámen! Ámen, ámen!

1982-ben Sidney átvehette a Cecil B. de Mille díjat, ugyanígy itt a Golden Globe gálán. És tudom, hogy ebben a pillanatban számtalan kislány nézi, amint az első fekete nővé válok,
aki átveheti ugyanezt a díjat. Ez nemcsak megtiszteltetés, de kiváltság is, hogy egy ilyen estén osztozhatom velük, veletek és mindazokkal a nőkkel és férfiakkal, akik inspiráltak, kihívások elé állítottak, é segítették az utamat idáig..."...

TITOKBAN GAZDÁT CSERÉLT A LEGNAGYOBB ERDÉLYI MÉDIACÉG TÖBB SZÁZ ALKALMAZOTTJA

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.01.08.


Rég nem látott mozgásoknak lehetünk szemtanúi az erdélyi magyar médiában: miután az Udvarhelyi Híradó Kft. csődeljárást kért maga ellen, egy ismeretlen egyesület 1,45 milliárd forint kormánytámogatást kapott, aztán egy kis helyi rádiót működtető cég felvett pár száz embert. Megpróbáljuk összerakni a puzzle-t.

Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait január 8-tól a Prima Press Kft. vette át – tudta meg biztos forrásokból az Átlátszó Erdély. És bár egyelőre elég nagy a titkolózás, ez a lépés a kulcsmozzanata lehet annak a tervnek, amelyet a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalat „mentésére” kitaláltak. Szintén ezt a célt szolgálhatja az a szokatlanul magas, 1,45 milliárd forintos támogatás, melyet tavaly december végén a magyar kormány megítélt az Erdélyi Médiatér Egyesületnek.

De miről is van szó?


A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó patthelyzetéről itt írtunk részletesen:

Az Orbán – Simicska háború járulékos vesztesége lehet Erdély legnagyobb médiacége


Az alapvető probléma az volt, hogy a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-be nem szívesen tettek pénzt Fidesz-közeli körök, mivel a cég tulajdonosa a Simicska Lajos által ellenőrzött „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány. Így attól féltek – joggal –, hogy Simicska saját céljaira téríti el a támogatásokat. Simicska pedig, bár a cég egyáltalán nem érdekli, azt nem is volt hajlandó átengedni Orbán Viktornak.

Simicska kezeiből de facto kivennék a céget

A kérdés tehát az volt, hogy miképpen lehet az 1,8 millió lej (390 ezer euró, 120 millió forint) adóssággal rendelkező céget úgy kivenni Simicska kezéből, hogy az üzletember ne férhessen hozzá pénzhez...

KONOK PÉTER: VAN NEKÜNK IS ATOMBOMBÁNK? - HIVATALOSAN NINCS... ÉS NEM HIVATALOSAN?

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: KONOK PÉTER
2018.01.08.


” Árpikám?– Parancsolj, Főnök!
– Igen, azt szeretek. Most hallottam, hogy az észak-koreaiaknak van egy nagy piros gombjuk. A Trumpnak meg még nagyobb. Hallottál erről?
– Idáig nem hallatszott. Meg amúgy is eléggé hangos a zene itt, Ibízán.
– Kiabáljak?
– Ha gondolod, Főnök. De nem csináltam semmi rosszat!
– Na! Mondd, van nekünk is atombombánk?
– Hivatalosan nincs.
– És nemhivatalosan?
– Hát, a Kövér Laci 1988-ban vett egyet pálinkáért a szovjet csapatoktól. Egy nagyon részeg százados volt a szovjet csapatok. A Laci eredetileg szimatszatyrot akart volna venni, mert az menő volt akkoriban, és rá lehetett írni golyóstollal mindenfélét, de a szimatszatyrokat mind megvette előle a Gyurcsány. Úgyhogy atombombát vett. A pincében tartja, úgy hívja, “Turulököl”.

– Igazi atombomba?

– Hát… a szakértői vélemény szerint, idézem, “ez egy lyukas gulyáságyú, amiről lelopták a kerekeket”. De ez, ugye, csak vélemény, bár véleménynek nem volt olcsó.
– Működik?
– Az MTA Atomfizikai Tanszékének hatástanulmánya szerint “a vizsgált objektum pillanatnyilag a schrödingeri kvantum-szuperpozíció helyzetében található; ebből a piros gomb megnyomásával lehetne kibillenteni, hiszen akkor kiderül, hogy képes-e eleget tenni a megfelelő elvárásoknak”. Ez sem volt olcsó tanulmány, de a Filozófiai Szakcsoport különvéleménye sem, amelyt szerint “definiálni kell a ‘pillanatnyilag’ szó adekvát jelentését, hiszen az idő: pénz”, és persze a végén ott is van, hogy mennyi.

– Egy kurva kukkot sem értek az egészből. Hány megatonnás?

– Baromi nehéz. A múltkor a Laci lement a pincébe kötélért, és rábillent a lábára. Két hétig üvöltött az LMP-vel a Parlamentben.
– No. Fel kellene robbantani. Hogy lássák a komcsik meg az amcsik, mi is vagyunk valakik.
– Hol?
– Természetesen Felcsúton. Ünnepélyes keretek közt. Talán még a Leszli Mándoki is eljön.
– Nem tudom, jó ötlet-e. De amúgy sincs hozzá piros gombunk.
– Hogyhogy nincs?
– A Laci annak idején kapott hozzá, szép piros kabátgombot, sarló-kalapácsosat. Külön egy liter pálinkáért. De aztán amikor megszűnt alóla a KISZ, eldobta, nehogy valaki még komcsinak nézze.
– Basszus! Pedig kellene valami nagy durranás…
– De Főnök, azzal nincs gond. Kiteszünk vagy tízezer plakátot országszerte, az lesz rajtuk, hogy “Nemzeti Pirosgomb – Legnagyobb Pirosgomb, BUMMMM!!!”. A Leszli Mándokinak meg neten átutaljuk a haknidíját.”

CEGLÉDI ZOLTÁN: A DEMOKRATIKUS SAJTÓ ÖSSZEFOG ÉS AZ ORSZÁG MEGMENEKÜL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.01.08.


Lepöckölte blézeréről az utolsó pihét, behozta táblagépén a friss közvélemény-kutatási adatokat, kinézett a monitorra, majd felszólt a vezérlőbe:

– És akkor tuti, ugye, minden vendég tudja, hogy amint elkezdi, hogy így meg úgy fogjanak vele össze, azonnal leállítom, és vége a beszélgetésnek?

– Igen, Olga, szóltunk. A programjukról fognak beszélni. Nincs összefogósdi.

Az óbudai stúdióhoz képest a város átellenes sarkában, Kőbányán is az utolsó púderfoltokat rakták fel a műsorvezető arcára és csillogó fejére. Lendületesen felpattant a székből, széles mosollyal nyújtott kezet a folyosón várakozó interjúalanynak:

– Nagyon örülök, hogy végre valóban tudunk beszélgetni! Nektek is kínos volt, ugye, hogy mindenki a másikat anyázta, hogy így fogjon össze vele, meg úgy? Hiszen ennél csak fontosabb dolgok vannak, nem igaz?

– Őőőő, igen, Egon, nagyon jó lesz – válaszolta kényszeredetten a Hivatásos Ellenzéki Politikus. Már délután is kényelmetlen helyzetbe került, ugyanis a betelefonálós műsorok sem tettek fel összefogós kérdést. Aki erről akart beszélni, azzal bontották a vonalat. Szegény Andris, minden műsorvezetők legvajszívűbbje a végén már zokogott, hogy ne csinálják ezt, nem akar fájdalmat okozni, de kinyomja, aki összefogást rikolt. Nem úgy a rádió, ahol drága Bolgár úr (őt nem lehet keresztnéven emlegetni, bocsánat) rég tapasztalt lendületbe jött, hiszen hosszú évek után végre újra megbeszélték közös dolgainkat: pattogott telefonról telefonra, mint kottában a triola, itt egy egészségügyi reform, ott egy agrárkérdés, amott szociális ügyek, megbeszéljük! Végre! És itt került rettenetes helyzetbe a Hivatásos Ellenzéki Politikus, ugyanis amint elkezdte, hogy hát a lista meg választástechnikai megoldások, huszonötödik óra, akkor Bolgár úr keresztbe lenyelte, hogy nem erről beszélünk, tudja jól, elnök úr. Megállapodtunk. Az összes nem fideszes sajtótermék összefogott: nem hagyjuk, hogy maguk és maroknyi rajongóik így alibizzenek. Nézze meg, az újságban sincs egy sor sem arról, hogy mit üzent a nem úgy összefogóknak, és azok mit üzentek vissza. Egyetlen portál sem csinált cikket abból, hogyan veszekedtek a Facebookon az összefogásról. Nem dolgoztuk fel az egyik politikus kicsempészett listáját, így a másik reakcióját se. Szóval, térjünk vissza az egészségügyi reformhoz! Miért ilyen elnagyolt a programjában? Hogyan lesz pénz az ellátásra? Mit ajánlanak a háziorvoshiány pótlására, lesz-e co-payment?...

HA A MÚLTAT ELHAZUDJUK, AZ A JELENÜNKET IS TÖNKRETESZI

ZOOM
Szerző: MUCHICHKA LÁSZTÓ
2018.01.08.


Alföldi Róbert először rendezett a Centrál Színházban, Ibsen egyik legmegosztóbb drámáját, a Kísérteteket vitte színpadra, amely ma is valós képet fest arról, milyen káros a hazugság a családnak és egy nemzetnek egyaránt.

Miután Ibsen nevet szerzett magának a Branddal és a Peer Gynttel, a skandináv mitológiába öltött szatírái után 1881-ben elkészítette a Kísérteteket, amely a maga korában hihetetlen botrányt kavart. Elsősorban azért, mert felfedi benne a polgári élet hazugságait, szemforgatását, alakoskodását, a megjátszott mindennapok álarca mögött rejlő titkokat, amik bűzölgő tályogos sebekként mételyeznek egész családokat.

A darab cselekménye szerint Alving kapitány gazdag özvegye árvaházat építtet elhunyt férje emlékére, annak halálának 10. évfordulójára. A megnyitóünnepségre hazavárja rég nem látott fiát is, aki festőként Párizsban él, csakhogy az örömteli ünnepet megzavarja a família szégyenletes titkainak felszínre kerülése...

A PÁRTHŰSÉG KIMÚLT

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2018.01.07.


- Összefogás nélkül nem megy, de Gyurcsánnyal nagyon kockázatos
- A rendszerváltás óta először erősebb a kormányváltási vágy, mint a párthűség
- Nem biztos, hogy a pénz szavazatokra váltható – interjú Pulai Andrással, a Publicus Intézet ügyvezető és stratégiai igazgatójával
Hónapról hónapra növeli támogatottságát a Fidesz a közvélemény-kutatások szerint. Hol a határ?

– A teljes népesség körében 27 százalékos a kormánypárt népszerűsége, ez mintegy 2,2 millió ember. És ezzel el is érte a növekedési plafonját. Emlékeztetőül: 2014-ben 2,1 millió szavazatot kapott…

Azaz jobban áll, mint négy éve.

– Csakhogy most érdemben erősebb a kormányváltó hangulat.

Amit a kormányzat a bizonytalanok átfordításával ellensúlyozna. Életképes ez a taktika?

– Nem hiszem, hogy igaz az a hipotézis, hogy pár százezer kormányt marasztaló bizonytalan hajlandó a Fideszre szavazni, csak most éppen nem vállalja fel pártpreferenciáját. Mi oka lenne ennek a tömegnek titkolózni? Egyszóval szerintem a kormánypárt elérte a növekedési maximumát, a kérdés az, milyen sikerrel mozgósít.

A politikai közhely szerint 99 százalékos hatékonysággal.

– Normális esetben talán. Most viszont szimpatizánsainak negyed-harmada elégedetlen azzal, amit a Fidesz művel kormányzás címén. Ami az ellenzék talán legnagyobb lehetősége: ha sikerül elbizonytalanítani a rezsim támogatóit, akkor érdemi részük marad otthon.

Azt mondja, nem feltétlenül igaz az az alapvetés, hogy ha 5 milliós (ez a szavazók 61 százaléka) vagy kisebb lesz a részvétel, akkor automatikusan a Fidesz nyer?

– Azt mondom. Ez a hipotézis azzal számol, hogy a kormánypárt minden hívét elnyomja az urnákig, de ez nem feltétlenül igaz – a fideszesek egy része is passzivitásba süllyedhet, és akkor megfordul a mondás: az alacsony részvétel az ellenzéknek kedvez. Persze csak ha ők a sajátjaikat hatékonyan tudják bemozdítani...

HISZ MÉG VALAKI ORBÁNNAK? ENNYIRE NEM LEHETÜNK DEBILEK! AZ ADÓSSÁGUNK - MINDANNYIUNKÉ - 7255 MILLIÁRD FORINT

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: M. Emil
2018.01.08.


A Széll Kálmán Tervben 2017 év végére célul kitűzött 55 % helyett 74,5 % lesz az adósságráta, így még a kormány számai alapján is elbukott az államadósság elleni küzdelem. 

Nem tudott elszámolni Varga Mihály a kitűzött célt ezermilliárdokkal meghaladó államadóssággal

Nem válaszolt Varga Mihály az Országgyűlésről szóló törvény által megszabott határidőben az Együtt kérdéseire, amelyben a Széll Kálmán Terv teljesülését kérték számon. De persze mit is válaszolhatott volna? Az Orbán-kormány 2011. március 1-jén jelentette be a Széll Kálmán Tervet. Az

Összefogás az adósság ellen

alcímmel rendelkező terv célja az államadósságnak a bruttó hazai termék 50 százalékának megfelelő szintre történő csökkentése volt 2018-ra a 2010. év végi 80,5 százalékról. Ennek érdekében a 2017. év végére a Terv szerint a GDP 55%-ra kellett volna csökkenteni az államadósságot.

Varga Mihály január 2-án azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy előzetes számítások szerint, az Eximbankkal együtt 75,4% lesz az adósságráta. A terv és a megvalósulás között 19,5 százalékpont a különbség, amely 7255 milliárd forintot jelent...

MILLIÓS FIZETÉST KAPNAK AZ ÁLLAMI KÓRHÁZ FANTOMOSZTÁLYÁNAK ORVOSAI

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.01.08.


Egymilliós fizetéssel alkalmaz a kaposvári megyei kórház két orvost, hogy a magánszektorból hozott stábjukkal együtt működtessék az új lombikközpontot. Aminek azonban egyelőre híre-hamva sincs, így a magyar egészségügyben kimagasló fizetéssel szerződtetett meddőségi szakorvosok a szokásos kórházi járóbeteg ellátásban dolgoznak.

Ígéretet tettem a kismamáknak! – hangoztatta novemberben a helyi újságban Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, és tényként közölte:

"Januárban indul a kaposvári kórház lombikprogramja, így nem maradnak ellátás nélkül azok a párok, amelyeknek csak ezzel az eljárással születhet gyermekük."

De hiába volt a határozott ígéret, az érdeklődő párokat január első napjaiban már arról tájékoztatták: legyenek türelemmel, mert negyedéves csúszásban van a projekt. A 24.hu információi szerint a kórháznak se működési engedélye, se eszközparkja nincs a lombikbébi-kezelések megindítására. A közbeszerzéseket még ki sem írták, így a valóságban még hosszabb lehet a csúszás.

Kaposváron tavaly év végén zárták be a legnagyobb magyarországi lombikcég, a Kaáli Intézet kirendeltségét, amely hét éven át működött a városban. A tulajdonos, Kaáli Géza azt mondta: már az alapításkor is kétséges volt, működőképes lesz-e a kirendeltség.

"Még az intézet jó híre, és a hálapénz nélküli, ingyenes ellátás sem vonzott elég meddő párt Kaposvárra." – összegez...

KONRÁD GYÖRGY: ORBÁN FELELŐTLEN VOLT, MERT FELEJTHETETLENNÉ AKARTA TENNI MAGÁT

HVG ONLINE - KULT
Szerző: MÁTRAHÁZI ZSUZSA
2018.01.07.


Az egykori demokratikus ellenzék egyik hangadója már Nagy Imréék újratemetésekor rájött, hogy tévedés volt Soros György pártfogásába ajánlani a jelenlegi miniszterelnököt. HVG-portré.

HVG: Visszaemlékezés-trilógiájának Falevelek szélben címen most megjelent első kötetében a házak, szobák emlékezetéről is beszél mint önmagunk és a múlt megismerésének segítőiről. Hol igazolódott ez az elmélete?

Konrád György
: A saját lakásunkban, ahol jó nyárspolgárként negyven éve lakom. Ebben a szobában a parketta át volt itatva vérrel, mert nyilasok kínoztak itt embereket. A szomszédasszonytól hallottam ezt, aki már kint van a temetőben. A megkínzottak maradványait állítólag a kert végében hantolták el. Van is ott egy dombocska. Most játékkunyhó meg hinta áll rajta. A falak őrzik a titkokat.

HVG: Az ön gyerekkorában is szerepet játszott egy hinta. Mennyiben volt sorsfordító szerepe?

K. Gy.: Tizenegy évesen egy óra hosszat lengedeztem benne, amikor a szüleimet 1944-ben letartóztatták. Zajt hallottam a kapu felől, és kinéztem, egy magyar cselédlányt láttam karonfogva egy német katonával. Gondoltam, innen jobb elmenni. Apámtól tudtam, melyik íróasztalfiók mögött van a pénze. Magamhoz vettem, és átmentem a szemben lakó ügyvédhez, egy finom úriemberhez, aki sokat üldögélt apám boltjában. Mondtam, hogy négyünknek, nővéremnek, két unokafivéremnek meg nekem kellene utazási engedély. Pénzed van? – kérdezte. Van. Mennyi? Hülyeség volt, de a teljes összeget bevallottam. Másnap az iskolaigazgató közölte velem, hogy megkaptam az engedélyt. Azzal bocsátott utamra, hogy maradjak jó magyar gyerek. Elutazásunk másnapján Berettyóújfalu minden zsidó lakosát deportálták. Az osztálytársaimat Birkenauban mind elgázosították.

HVG: Családtagjai és barátai zöme disszidált, magának fel is kínálták 1974-ben, hogy kivándorolhat. Mi tartotta Magyarországon?

K. Gy.: Nem akartam befogadott lenni. Nem akartam hálás lenni. Menjek el megint diáknak valamelyik egyetemre, amikor már van diplomám, és már írom az esszéimet? Ez degradáció lett volna...

AZ OSZTRÁK ELNÖK VÉDELMÉBE VETTE A CSECSEMŐT, AKINEK MÁR SZÜLETÉSEKOR A HALÁLÁT KÍVÁNTÁK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2018.01.07.


Negyvenhét perccel éjfél után jött a világra az osztrák főváros első bébije, Asel Tamga, aki a szokásos jókívánságok helyett sok helyen csak rasszista gyűlöletet kapott - írtuk pénteken. „Ez az online gyűlölet teljesen új dimenziója, ami egy ártatlan újszülött felé irányul” - mondta a New York timesnak a bécsi római katolikus szeretetszolgálat munkatársa. 

Klaus Schwertner egyúttal mindenkit arra kért, köszöntsék szeretettel az újszülöttet és fejkendőt viselő édesanyját. Azóta több tízezer ember tett így.

Tegnap az osztrák köztársasági elnök is csatlakozott:

Minden ember szabadnak születik és egyenlő méltósága és joga van. A bizalom és az összetartás nagyobb, mint a gyűlölet és a felbujtás. Isten hozott, kedves Asel!

KÖZÉPKORÚAK, MINT MUNKAKERESŐK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.07.


A magyar munkaerő-piaccal kapcsolatban nem egyszer egymásnak, és a különböző tapasztalatoknak is ellentmondó vélekedésekről lehet olvasni. Az egyik ilyen vélekedés az, hogy az orbáni unortodox workfare, azaz a közmunka-alapú társadalommodell mindent megold. Míg a másik az, hogy akkora a szakemberhiány, hogy csak úgy vadásszák az embereket.

A két vélemény különben nem egymásnak ellentmondó, hanem egymás mellett is létező. Az a vélemény, amely szerint szó sem lehet életkor szerinti diszkriminációról a szakemberhiány miatt, az utóbbihoz van közelebb. Az említett vélemény egyébként az ATV-nek, a 45 év feletti munkavállalók helyzetével foglalkozó összeállításában szerepe. A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége által megfogalmazva. Amelyben különben az is olvasható, hogy az érintett korosztály számára is közel másfél év az átlagos álláskeresési idő. Ennek egészen biztosan több oka van, és ezek között egészen biztosan szerepel a pozícióféltés és a kommunikációs elesettség is. Az utóbbira ugyan általában úgy gondolunk, hogy a fiatal HR-es nem találja meg a hangot a középkorú és idősebb jelentkezővel. Valójában azonban nem csak erről leht szó.

Nem egy esetben szinte biztosan szerepet kap az is, hogy nagyon nehezen vállalja be valaki a szüleivel talán egy idős jelentkező egyfajta „vizzgáztatását”. Ezért inkább be sem hívja egy találkozásra. Mert cikinek érzi, ha nemet kell mondania. Ahogy azt is, ha esetleg kiderül: ő sem a szakmája csúcsa. Mert az is előfordulhat, hogy a sok vihart megélt jelentkező esetleg azt is észreveszi, ha a fejvadász már egy teszt összeállításánál is bénázott. Ilyen teszthez nekem is volt már szerencsém, és talán gyakoribb, mint azt az interjúztatók hiszik magukról. Ahogy annak is van valami keserédes bája, amikor ezer éves kipipálható listákból kérdezik az embert. Olyanból, aminek már az elvárt válaszát is felmondja valaki. Akár félálomban is. Ilyenkor, illetve különösen akkor, ha a kérdések a korábbi válaszokat teljesen figyelmen kívül hagyva sorjáznak, könnyen lebukik a feladatára inkompetens HR-es. Amely lebukás egy frissen végzett fiatallal szembeneséllyel bír...

ENNYIT HOZOTT A PÉNZED 2017-BEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.08.


Soha nem látott mélységbe süllyedő pénzpiaci hozamok sokkolták 2017-ben a megtakarítókat. A kockázatmentes befektetések az inflációt sem hozták, a pénzpiaci alapok még veszteséget is okoztak, ugyanakkor pezsgőt bonthatnak a hosszú kötvényalapokba fektetők. Ők voltak a tavalyi év nagy nyertesei. 

Már 2017. elején látni lehetett, hogy a kockázatmentes befektetésekkel az inflációt sem hozzák majd a megtakarítások. Egy évvel ezelőtt a legjobb banki kamatajánlatok 0,5 százalék körül alakultak 12 hónapos lekötés esetén, ami a novemberi 2,5 százalékos és a decemberi hasonló mértékre várható inflációt nézve azt jelenti, hogy lekötött betétben nem őrizte meg a pénz a reálértékét. A kamatok 2017-ben tovább csökkentek, a legjobb ajánlatok között még mindig akad 0,5 százalékos, ugyanakkor 2018. végére már akár 3 százalék is lehet az infláció. Tehát biztosan nem éri meg most a megtakarítást bankban lekötni.

Sokan már nem is bíbelődnek vele, döbbenetes mértékben nőtt a folyószámlán tartott pénz mennyisége. Míg bankban nagyjából ugyanannyit - 6350 milliárd forintot - tartottak a háztartások 2017. szeptember végén, mint 2016. decemberében, ennek már csak nem egészen egyharmadát kötötték le. A többi szó szerint parlagon hever, a banki nyereséget hizlalva. Nem csoda, hogy ilyen kamatkörnyezetben a készpénz is csúcsokat dönt; szeptember végén 3739 milliárd forint volt a háztartásoknál, ami az év eleje óta 200 milliárd forintos emelkedést jelent. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

NEW YORK KICSIT MÁSKÉPP

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.08.Az ember általában könnyen dobálózik az olyan mondatokkal, hogy „na, ide sem jövök többet”, aztán egyszer csak érkezik egy „visszautasíthatatlan ajánlat”, és máris ott találja magát, ahová nem akart visszatérni. Körülbelül ilyesmi történt Zoliék és New York kapcsolatában. Ha emlékeztek még, ősz elején egyszer már jártak ott, és nem nagyon terveztek visszatérni, mígnem…

„Már elég régen megfogalmazódott bennünk, hogy milyen jó lenne eljutni New Yorkba karácsony tájékán, de eddig ez nem sikerült. Azonban furcsa módon nem is maga a metropolisz érdekelt minket, hanem valami más.

Valami, amire - őszintén szólva - nem is gondoltunk volna, ha kedves szállásadónk nem említi, akivel egyébként szeptember óta tartunk egy jó kapcsolatot.

Onnantól fogva azonban nem volt megállás és teljesen beleéltük magunkat egy olyan karácsonyba, ahol a művészetek és azok alkotásai domináltak.

Ide többet nem... vagy mégis?

Amikor szeptemberben elhagytuk New York-ot, úgy voltunk vele, hogy persze érdekes város, de ide nem hiszem, hogy alapból még egyszer valaha is beteszem a lábam.

Egyszerűen elég volt és mivel inkább a természetet kedveljük, úgy döntöttünk, hogy ha lesz időnk és pénzünk, akkor inkább elmegyünk a hegyekbe, mintsem ebbe az óriási betondzsungelbe.

Aztán októberben felhívott minket - már mint kedves és jó ismerős – a szeptemberi szállásunkat biztosító hölgy, hogy lenne-e kedvünk vele, nála karácsonyozni.

Meglepődtünk, de egyúttal némi izgalom is volt bennünk, hiszen ezzel alkalom nyílt arra, hogy New York-ban töltsünk egy karácsonyt. Ha már a „közelben” lakunk, akkor ezt is ki lehetne próbálni, nem?

A részletek megbeszélése közben felmerült, hogy lehetőségünk lenne elmenni egy Broadway-előadásra valamelyik színházba. Mindezek mellett nagyon szerettünk volna eljutni a New York-i Metropolitan múzeumba is, így mód adódott arra, hogy idén karácsonykor a kultúrára helyezzük a hangsúlyt. Mint utóbb kiderült, nem is dönthettünk volna jobban...


ETNICISTA LÁTÓSZÖGÜNKA NEMZET KUDARCOSSÁGÁNAK JELE. A KONTROLLÁLT MIGRÁCIÓ MELLETT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.01.07.


...A mai magyarság nemzettudatában a kirekesztő etnicista látószög eluralkodása a '30-as évektől egyfelől a nemzeti kudarcainkra (kül. a liberális államrend multietnikus környezetben való sikertelenségére és a trianoni országvesztésre) való terméketlen reflexió jele volt, másfelől bűnös döntések (Holocaust) melegágya lett. Ma ebbe a manipulatív-hamis tradícióba csúsztunk vissza, amelynek legfontosabb oka az autonóm nemzeti modernizáció XIX. század közepi szétesése, amely a nemzettudatot előbb kulturális, majd etnicizáló, végül rasszista antimodernizációs vakvágányra vezette. Ennek felelevenítése Orbán által a magyar történelmi tapasztalatot hamisítja meg, amennyiben (ha csak az államalapítás utáni időszakot nézzük) a kontrollált migráció, az etnikai keveredés, a modernizációban rejlő nemzeti érdek elválaszthatatlanságát hazudja el, amely mindig is a nemzet érdekében állt. A nemzet és az etnikum szándékos összekeverése, mintha a nemzet homogén entitás lenne, és ennek a butaságnak a sulykolása a biztonságukra érzékeny magyarok között, majd erre -- a valóságban nem létező konstrukcióra -- eniticista (vagyis a homogén etnikum "megőrzésének" kollektivista érdekével házaló, zárt, szabadság- és nemzetellenes) politikát építeni, "megbolondítva" a kereszténység saját jogán problémás jelenének manipulált felhasználásával, többrétegű olyan hazugság, amelyre éppen a nemzetnek van a legkisebb szüksége. Hamis minden ízében, ezért hamis a konklúziójában is.

A kontrollált migrációs politika mint magyar hagyomány felelevenítése és a feltételeinek okos, produktív kialakítása persze az ellenzéktől sem várható, amiben ennek műveletlensége, gyávasága, a nemzeti történelem iránti érzéketlensége és a politikai kompetenciáinak súlyos fogyatékossága egyformán szerepet játszik. Ami igaz azonban: az, hogy a nacionalizmusunk -- saját hibánkból és a szomszédos népek nemzetté válásától való félelem miatt -- már a XIX. század végétől nem bírt megmaradni a kulturális önazonosság medrében, hanem elindult az etnicizmus és a rasszizmus irányába, ezt az örökséget olyan súlyossá teszi, hogy a közösségi mentalitás komolyabb reformjára és tartós modernizációs kormánypolitikára volna szükség annak érdekében, hogy az identitásvesztés érzése nélkül meg lehessen haladni. Nyilvánvaló, hogy most a legkevésbé sem ebbe az irányba haladunk. Végül pedig a migráció azért okozhat válságot Nyugat-Európában is, mert politikai, társadalmi és gazdasági rend -- és kivált ezek közös erkölcsi legitimációja -- már korábban felbomlott. A mai válságnak a migráció legfeljebb a kiváltó, de nem a végső oka, ezért az előbbivel foglalkozni az utóbbi nélkül így is, úgy is legfeljebb tüneti kezelés lehet.