2016. április 25., hétfő

A KORMÁNY SZERINT A STADIONÉPÍTÉS HASZNÁL AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Jáámbor András
2016.04.25.


Rogán Antalt kérdezte volna Kész Zoltán a stadionépítésről, és arról, miért nem az egészségügyre költi a pénzt a kormány. Unalmas téma századszorra, bár fontos. De amit Rogán távollétében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kormány nevében válaszolt, az igazi unikum. Sőt, kell is hozzá pár unikum. Dömötör ugyanis elmagyarázta, a stadionépités valójában beruházás az egészségügybe.Dömötör először is kiigazította Készt, hogy itt nem stadionépítési program zajlik, hanem komplex sportkomplexum fejlesztési program. Példának hozta, hogy a kormány azt szeretné, hogy minden járásban legyen uszoda, nem csak stadionokat épít. Ez pont jó példa, ugyanis tudjuk, a 2013-ban a választások előtt bejelentett uszodaépítésekből lényegében semmi se valósult meg az alapkőletételen kívül.


ITT OLVASHATÓ

SZÜLINAP AZ ALAP CSALÁDBAN

K ÚR ÍR
Szerző: Szeletommy
2016.04.25.

– Ébredj, Törvike, nagy nap van ma!
– De mama, olyan szépet álmodtam, volt benne pöttyös labda és terrorfenyegetettség is… Mama, miért van nagy nap, mi ez a rendkívüli állapot?
– Törvike, a rendkívüli állapotot csak később kapod meg, gyermeknapra, de ma is nagy dolog történt: ötéves lettél.
– Ötéves? Ez azt jelenti, hogy holnaptól már hat leszek?
– Ez azt jelenti, hogy a hatodik évedbe léptél.
– De jó, de jó! (pizsamában ugrál) Akkor ősszel mehetek iskolába is?
– Törvike, te már ott vagy minden iskolában.
– De hol a tanítónéni?
– A tanítónéni tüntet.
– Ki ellen tüntet, mama?
– Ellened is, ellenem is, a papa ellen is.
– Akkor a tanítónéni pikkel ránk? (lefelé görbül a szája)
– Mondhatjuk, Törvike, de ne törődj vele, mi sem foglalkozunk vele sokat.
– Mama, vigyázz, morzsa van a bajuszodon, töröld meg!
– Köszönöm, Törvike, látod, te tiszteled a szüleidet, beléd is van írva… hanem mosdás, öltözés, mert megyünk tízre a babazsúrra.ITT OLVASHATÓ

SOSEM KÉSŐ A BÉKEVÁGY

BOLDOGNAK LENNI
Szerző: Lane
2016.04.25.


Nem szeret, elhagyott, goromba volt, megcsalt, megbántott, leordított, megvert, elvette, átvert…
A nehéz helyzetek nyugodt megélése nagy hitet és bizalmat kíván. Bizalmat a világban, a sorsunkban, és hitet arra, hogy mindegy, mi történt a múltban, a jó velünk is bármikor megtörténhet.
Gyakran hibáztatják egymást az emberek: férj a feleséget, vagy fordítva, a szülő a gyermeket, a gyerek a szülőt. Nem egyszer elhangzik, hogy „csak azért sem engedek”, vagy hogy „majd jól megmutatom én neki, hogy kivel kezdett…”, az sem ritka, hogy valaki azt gondolja, hogy „csak egy igazság létezik, mégpedig az, amit én gondolok”.
Nem mondom, hogy soha nem ér bennünket igazságtalan vád, vagy nem kapunk eltúlzott negatív reakciót. Minden ilyen esetben valós és helyénvaló a fájdalmunk, vagy félelmünk. Ám nem tudom elképzelni, hogy körülöttem béke és szeretet legyen, ha én folyton csak szidok valakit, ha én csak abban lelem megnyugvásom, amikor az egóm szempontjából kedvező történésnek leszek alanya. Úgy hiszem, nem attól fog változni valami, ha erővel és haraggal fellépek ellene, hanem, ha megnézem, hogy hol és mit tudok segíteni, hogy megváltozzon.

ITT OLVASHATÓ

KI VISZI TOVÁBB A CSALÁD NEVÉT, HÍRNEVÉT, A CSALÁDI CÉGET? SZÁMÍTHATUNK A GYEREKÜNKRE?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.04.25.

Milyen jó is lenne, ha bebiztosíthatnánk a gyerekeink jövőjét! Ha az, amit felépítettünk, megmaradhatna és utódaink továbbvinnék, tovább építenék amit mi elkezdtünk (vagy mi is folytattunk).
Sokunkban élnek ezek a beidegződések és szinte kötelességünknek érezzük, hogy így gondolkozzunk. Persze mind ismerjük azt a mondást is, miszerint: "adj halat az éhezőnek és aznap megmented a haláltól - tanítsd meg őt halászni és örök életére jóllakott lesz”. Ez már figyelmeztet a téma veszélyeire is, arra, hogy az átadás, a gondoskodás módja nagyon nem mindegy.
Mennyire vagyunk felelősek a gyerekeink, utódaink életéért, anyagi boldogulásáért? Izgalmas kérdés. Társadalmi, kulturális, és gazdasági aspektusai egyaránt vannak. Ha készülne egy nagy statisztikai kimutatás arról, a legsikeresebb emberek mekkora hátszelet kaptak otthonról, milyen anyagi és érzelmi támogatás segítségével érték el azt, amit elértek, akkor biztos lennének nagy meglepetések (ha valaki tud hasonlóról, jó lenne, ha megosztaná velünk!).


ITT OLVASHATÓ

FOGJUNK ÖSSZE A DUNAPARTÉRT!

ORGANIKUS KÁOSZ
Szerző: Mach Péter
2016.04.25.

- Ha zavar a teleszemetelt Duna-part. 
- Ha szúrja a szemed, hogy a lakókörnyezeted közelében ekkora a szemét.
- Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
- Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
- Ha zavar, hogy a tavaly nyári viharkárokat azóta sem rendezte senki.

Akkor találkozzunk április 30-án, szombaton délelőtt 9 órakor a Gubacsi-híd pesterzsébeti lábánál, a Duna-parton és szedjük össze együtt a szemetet, tisztítsuk meg a partot és a nádast, tegyük járhatóvá a kerékpárutat!POLT PÉTER ÉS NEJE KÖTÉSIG ÁLLNAK AZ MNB ALAPÍTVÁNYOK BOTRÁNYÁBAN

HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.25.

Buli volt a parlamentben, széthullott a vs.hu. Mindenki az MNB-alapítványok ügyeiben, meg a Századvég-tanulmányokban turkál. Mit tud Polt Péter neje? Hihetetlen hétfői hírek.
A vs.hu mint állami médium
Szinte élőben lehetett a nap folyamán követni, hogyan hullik darabokra a vs.hu szerkesztősége. Miután pénteken robbant a hír, hogy a Matolcsy György érdekeltségébe tartozó jegybanki alapítványok több mint félmilliárddal támogatták a Matolcsy György unokatestvére érdekeltségébe tartozó vs.hu kiadóját – ahogy azt a Mérték Médiaelemző Műhely is írta – néhány óra leforgása alatt kiderült az addig kereskedelmi vállalkozásnak hitt médiumról, hogy de facto állami.
Egymást követték ma a bejelentések: a vs legismertebb újságírói közül egyre többen jelezték távozásukat. Így tett Rovó Attila és Puskár Krisztián rovatvezető, Joób Sándor, Munkácsy Márton és Szedlák Ádám szerkesztők, valamint Joó Hajnalka, Sztefan Dzindzisz, Bátorfy Attila, Kovács Áron, Kósa András, Bartha Máté és szabó András újságírók. Kora délután Lebhardt Olivér főszerkesztő is bejelentette lemondását.
ITT OLVASHATÓ

KEDVES ELIT, KIREKESZTŐ VAGY ÉS VAK

MAGYAR NARANCS - MAGYAR TERMÉK
Szerző: Schilling Árpád
2016.04.25.


A Szeretem Magyarországot klub hívására összegyűlt a nagy magyar elit. Schilling Árpád nekik írt levelet.

Kedves Összegyűlt Értelmiségi Elit (továbbiakban Elit)!
Összegyűltetek, mert összegyűlni fontos és nemes dolog. Összegyűléseteknek oka van és célja is, ami dicséretes. Az ok az, hogy szarban vagyunk, a cél az, hogy kimásszunk onnan.
Meglátásotok szerint a szar (egyik) oka az, hogy 2010-re lejáratódott az értelmiség, és megbukott a politika. Véleményetek szerint kimászni leginkább úgy fogunk, hogy jön majd egy új generáció, amelyik eleve nem számol az állammal, viszont hatékonyan használja az internetet, óriási eredményeket ér el az informatika területén, tulajdonképpen anyagtalan, de nem szellemtelen lényükről lemállik a szar: okos és boldog felhasználóként veszik birtokukba a jóléti piacot.
Összegezve: a hibát azok követték el, akik szerencsére ma már nem rendelkeznek politikai hatalommal, jóvá pedig majd azok teszik a hibákat, akik még nem rendelkeznek politikai hatalommal. Igen, és akkor még azt érdemes hozzátenni, hogy Ti, kedves Elit, semmiképpen nem szeretnétek politizálni, viszont szeretnétek megmondani, hogy ki politizáljon és hogyan. OK.

ITT OLVASHATÓ

FÖLDÁRVERÉSEK: KÖZPÉNZBŐL LETT ORBÁN-MEGYE FEJÉRBŐL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.04.25.


Az országos földrablásból is kiemelkedik a miniszterelnök szülőfaluja közelében egy hektárra vetített Fidesz-közeli nyertesek száma. A miniszterelnök barátai mind bevásároltak, hogy ne kelljen a miniszterelnöki vagyonbevallást holmi 1000 hektárokkal, meg kastélyokkal terhelni.  

A két, Fejérben a legtöbb földet elnyert érdekcsoport közös eleme, hogy mindkettő vezetője, Garancsi István és Mészáros Lőrinc is Orbán strómanjaként bizalmasaként tartható számon. A legnagyobb meglepetés mégsem ez, hanem Orbán kutyás coming-outja. Ennek következtében derült ki ugyanis, hogy Mészáros Lőrinc bérli Orbán apjától azt a majorságot is, amelyen valószínűleg az Orbán-család titkos, 5+1 épületes rezidenciája található.

Ahogy azt már sokszor megírtuk, a földmutyi képlete egyszerű: a magánvagyon gyarapításának kézenfekvő módja a közösség (nemzet) által  generációk alatt felhalmozott vagyon megszerzése. Az állam kezelésében álló termőföld pont ilyen jószág, amely - különösen 2014-től az uniós agrártámogatási pénzek kiteljesedésével, a hazai nagytőkések, a földművelést iparszerűen végző érdekeltségek figyelmének középpontjába került...

ITT OLVASHATÓ 

A FIDESZ ALELNÖKE SZERINT NEM DEMOKRATA AZ, AKI NEM ÜNNEPLI A PÁRTOT

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.25.

Gulyás Gergely illemtant oktat a nagy évfordulón.

Ma van az Alaptörvénynek, a nemzeti együttműködés zálogának ötödik évfordulója, úgyhogy ünnepelni kell. Nekünk is, neked is, kedves olvasó. Legalábbis a Fidesz alelnöke szerint.

Gulyás Gergely ugyanis azt mondta ma a parlamentben, hogy „az alaptörvény Magyarország első olyan írott alkotmánya, amelyet a magyar választók akarata szerint létrejött, demokratikusan választott parlament fogadott el.


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT A VS ÚJSÁGÍRÓINAK KELL VÁLLALNI A FELELŐSSÉGET?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.25. 


Igazából soha nem voltam a VS.hu rajongója, Kerényi György távozása, majd Keller-Alánt Ákos kirúgása után pedig még kevésbé. De ami most történik, az az igazság megcsúfolása. Maga a szemétség.

A pénteken nyilvánosságra került dokumentumok után lényegében megsemmisült a VS.hu hitelessége, hiszen egyértelművé vált, hogy az MNB pénzéből finanszírozták a portál működését. Csakhogy ez nem az újságírók felelőssége. Persze lehet azt mondani, hogy miért nem látták, mi történik a lapnál, de valójában péntekig ezt senki sem látta az országban - maximum sejtéseink lehettek. Azt lehetett látni, hogy valami bűzlik, a Matolcsy-öninterjútól kezdve biztosan, de sajnos, ma alig van olyan szerkesztőség Magyarországon, amelyik ne bűzlene, ne lenne ott az állami hirdetés vagy egy gyanús tulajdonos. Ha minden ilyen helyen felmondanának az újságírók, nem maradna sajtó...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A ZSIDÓK - A HÍZELGŐ ÁTVERÉS ANATÓMIÁJA (7. RÉSZ): ZÁRSZÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Göllner András
2016.04.25.


Göllner András hét részes sorozatának utolsó része a KMH-ban már publikált hatodik, ötödik, negyedik, harmadik, második és első részből folytatódik. A szöveget lektorálta a KMH részére Kertész Ákos.
 
Egyszer s mindenkorra elég volt abból, hogy pusztán a zsidó szenvedéstörténeten keresztül szemléljük a történelmet, és ennek alapján írjuk a hivatalos kánont. Elég volt, elég volt, elég volt!
–Bayer Zsolt. Magyar Hírlap, 2016
 
Összefoglaló

E sorozat azt a tájat mutatta be, amellyel Dante, a pokol legalján találkozott, 800 évvel ezelőtt. Azt a fajta átverést járja körül, amely a szeretet látszatát keltő hízelgéssel operál, ezzel a módszerrel fosztja meg áldozatait természetes jogaiktól – a boldogságtól, a szeretettől, az embertársaik iránti bizalomtól – és teszi mind ezt úgy, hogy az átverésből származó fájdalom-érzetet az áldozat képtelen valaha is elfelejteni.

Nem azért vágtam bele ebbe a munkába, hogy felejtésre tanítsam zsidó testvéreimet: az nem csak lehetetlen, hanem egyúttal becstelen vállalkozás is lett volna. Célom ennek ez ellenkezője volt: élesíteni, frissíteni, fejleszteni akartam zsidó és nem-zsidó testvéreim emlékezetét, és olyan módon, hogy az ne a fájdalmukat, hanem a jó érzésüket, újjászületésük esélyeit növelje. Végső soron, e sorozattal azt akartam elérni, hogy olvasóim erőt merítsenek mind abból amit láttak, hallottak, átéltek, és képessek legyenek újra elsőként kezet nyújtani a feléjük közeledő idegennek, újra képessek legyenek gyönyörködni, bízni és hinni a szeretet, és embertársaik iránti bizalmuk felszabadító erejében.

E sorozat sok mindenre rávilágított, többek közt arra is, ami nem is olyan nagy titok. Tény, bár nem annyira köztudott: a “magyar alkat”, ellentétben mondjuk a német, vagy az angolszász alkattal, képtelen szembenézni, feldolgozni saját átveréseit, átveréseiből származó fájdalmait – azt mindíg a balsorsra keni. Ez a félelem a szembefordulástól, nem egy genetikai, hanem egy neveltetési aberrációnak a következménye. Azért fél a magyar a szembefordulástól, mert ellentétben a német, vagy angol testvéreivel, neki sose engedték meg hogy bátran kibeszélje a “családi” tévedéseket, bátran kiteregesse családi szennyesét a napfényre. A magyarok hátán ülő huszárok, mint mostani miniszterelnökük, Orbán Viktor, mindig is a vak, szótfogadó ugrásra ösztönözték e népet. Az ugratásból származó baleseteket hol a zsidókra, hol szabad-kőművesekre, a szlávokra, a nemesekre, a dzsentrire, a Nyugatra, a liberálisokra, a Keletre, az EU-ra, vagy mint manapság, a Gyurcsányokra kenik. A lóvá tett magyar nép, semmit de semmit nem kér számon a gerincét ferdítő huszáraitól, ha azok a szeretet és összefogás látszatát keltő, hízelgő szavakkal ugratják őt egyik válságból a másikba. Orbán ezt a neveltetést ápolja, ez a hagyomány tartja őt a nyeregben. Ugyan azzal a módszerrel ugratja a zsidókat a szakadék felett, mint a keresztényeket, ugyan azt a csalétket használja, mint amelyet a nácik, 1944-ben kiakasztottak Auschwitz kapuja fölé...

ITT OLVASHATÓ

TÉNYFELTÁRÓ ÚJSÁGÍRÓK UGRANAK KI AZ MNB KÖZPÉNZFOLYÓBÓL

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.04.25.


Szépen lassan azért világos lesz miért akarták Orbánék eltüntetni szem elől Kusza Szem alapítványainak közpénzjelleg-vesztő költekezését. A Pöttyösseggűek Klánja nem volt szégyellős, az csak aprónak számít, mikor ötször veszik meg ugyanazt a jelentést Gyurci uncsitesójától. Mármint úgy tessék ezt érteni, hogy a pénzügyi szakemberek tömegét foglalkoztató alapítványok vettek meg ötször olyan kiadványt, ami bárki számára elérhető gazdasági adatokat és trendeket rakosgat takaros rendbe. Most akkor ennyire hülyének teccenek lenni a Matolcsy Univerzumban, hogy ez sem megy önállóan - akkor mire fel a fizetés? - vagy ennyire kibaszott lustának?

De az uncsitesó nem csak a Hóttfelesleges Jelentések piacán aratott, csurgott a médiabirodalmába is párszáz millió...

ITT OLVASHATÓ

ORSZÁGUNK BÁJA

HUPPA BLOG
Szerző: Balogh József Linó
2016.04.25


Van valami diszkrét báj politikusaink viselkedésében. Kezdjük mindjárt a hal fejénél.

Magyarországon 4.1 millió ember él a létminimum szintjén, 1.5 millió mélyszegénységben nyomorog. Napi szinten éheznek gyermekek. Naponta mennek csődbe iskolák. Gettósodnak vidéken, falvak és városok csúsznak le. Többen hagyták el az országot, mint a forradalmak idején egy jobb élet reményében. Egy maffiakormány alatt a korrupció világszintre emelkedett.  A gyűlölködés a hatalmi helyzet mércéjévé vált. Köztársasági elnökünk armani öltönyében, divatossá simogatott csemege bajsza alatt büszkén tart nemzetközi előadásokat a víz globális helyzetéről.

Talán fél ,hogy a Dunakanyarban lévő hétvégi villájánál majd nem tud pontyot fogni. Ugyanez és hasonló észrevétele Setét Brada Jenőnek is: “Látom a Városligeti képeket. Mindenféle aktivisták, volt és jelenlegi politikusok szépen fotóztatják magukat. Tessék mondani, a tiszavasvári romákért mikor tetszenek kiállni? Ott is fognak ülősztrájkolni, hogy Zagyva Gyula és társai ne járőrözzenek a telepeken? Vagy az nem annyira érdekes!?”

ITT OLVASHATÓ

MNB: 5 RENDBELI TÖRVÉNYSÉRTÉS

MOMA BLOG
Szerző: Modern Magyarország Mozgalom
2016.04.24.


Tekintsünk el attól a legújabb hírtől, hogy aki közpénzt eltulajdonít, annak a saját kezéhez is szokott ragadni valami. Vegyük szemügyre csak a száraz tényeket. Ezek úgy foglalhatók össze, hogy a Matolcsy vezette hazai jegybank működése többszörösen törvénytelen.

1. Az MNB minden nyereségét 100%-ig köteles befizetni a magyar állam költségvetésébe. Ma nem ezt teszi.

2. Az MNB nem hozhat létre semmilyen célból alapítványokat, mert azzal elvonja a pénzt az állami költségvetéstől.

3. Az MNB nem költhet közcélokra az állami költségvetés helyett és mellett, mert nem vonhatja ki a közpénzek feletti rendelkezést az Országgyűlés ellenőrzése alól.

4. Az MNB nem folytathat költségvetési, fiskális politikát - feladata kizárólag a pénzpolitika, a monetáris politika kialakítása, végrehajtása.

5. Az MNB nem tehet kísérletet arra, hogy közpénzt magánpénzzé nyilvánítson. Ez utóbbi szándékos lopás és csalás...


ITT OLVASHATÓ

MÁR A BÍRÁK IS SZTRÁJKOLNAK AZ ELFOGULT BÍRÓSÁGOK MIATT

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Spectra
2016.04.25.


A  bírók is csatlakoznak a pedagógusok sztrájkjához és követelik az elfogult bírói vezetők, többek közt a “kenyéradó gazdás” Harangozó Attila lemondását - írta meg a hvg. Úgy tűnik, már nem csak a koncepciós perek vádlottjai, hanem a bírák is tartanak a Szegedi Ítélőtábla szervilis elnökének elfogultságától.

Korábban már
beszámoltunk arról, hogy több bíró is bevallotta: nincs független bíróság Magyarországon. Kulcspozícióban lévő feletteseik visszaélnek a bírák egzisztenciális kiszolgáltatottságával, és az ügyek elosztásával is manipulálják az ítéletet, pláne politikailag kényes ügyekben. 

A bírák vallomására a Szegedi Ítélőtábla elnöke
azt reagálta az OBH elnök Handó Tündére utalva, hogy “az ember a saját munkáltatóját, kenyéradó gazdáját nem támadhatja meg...”

Most egy bírók alapította testület, az Egyéni Függetlenség és Felelősség Fórum közleményben jelezte, hogy szolidaritást vállal a sztrájkoló tanárokkal. Mint írták ugyanis,
elégedetlenek a bírói szervezet jelenlegi "feudális működésével".

Mindemellett pedig követelik
a Magyar Bankszövetségnek bocsánatkérő levelet író Wellmann György Kúria-bíró és Harangozó Attila lemondását is...

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMI HIRDETÉSEK A MANDÍNEREN 2015

MANDÍNER BLOG
Szerző: Redakció
2016.04.25.

2012 óta minden évben nyilvánosságra hozzuk, hogy a Mandineren milyen értékben hirdettek állami intézmények, illetve állami (rész)tulajdonú cégek. Először a 2007 és 2011 közötti időszak hirdetési és szponzorációs bevételeit publikáltuk, amit aztán tavalyelőtt kiegészítettünk a 2012-es, aztán a 2013-as, majd tavaly a 2014-es adatainkkal.
Sajnos nincs olyan adatbázis, ahol az egyes médiacégek állami hirdetési bevételeiről idősoros adatokhoz juthatnának az érdeklődők (az alkalmi, sokszor listaárakkal számoló összehasonlítások sokszor tendenciózusak, ráadásul a valódi árak nagyon-nagyon eltérhetnek a listaáraktól). Ahhoz, hogy a média átláthatóságát elősegítő átfogó, összehasonlítható adatokat kapjunk, a legegyszerűbb mód a különféle sajtóorgánumok önkéntes adatközlése lenne. Bár 2012-ben, amikor először tettük közzé a saját számainkat bíztunk benne, hogy más orgánumok is így gondolják majd, sajnos csak az ÉS és a Népszava közölt adatokat, ők is csak egyetlen alkalommal, még 2012 őszén, az Átlátszó körkérdésére válaszolva.

ITT OLVASHATÓ

FEKETE / BLACK (2015) - TITANIC (2016)

LISZTES MEGMONDJA A TUTIT BLOG
Szerző: lisztes
2016.04.24.


A Fekete segítségével betekintést nyerhetünk a fejlett nyugati társadalomban élő, perifériára került emberek problémáiba. Noha próbálkoznak pár klisével az alkotók, alapvetően nem nagyon szeretnék ezt a világot másnak, jobbnak feltüntetni, mint amilyen, úgyhogy ezért jár a piros pont. De éppen emiatt a film nem is segít abban, hogy megkedveld a bevándorlókat, maximum abban, hogy jobban megértsd őket, mit miért tesznek. Szimpatikusabb, mint sok másik próbálkozás a témában...

ITT OLVASHATÓ

A CSEPEL-SZIGETEN JELÖLTEK KI ÚJ BICIKLIS TÚRAÚTVONALAT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.04.25.


Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indított a Magyar Kerékpárosklub.

A program célja, hogy több kerékpáros turista jobb feltételek mellett, eddig kevésbé ismert, de népszerűségre méltó területeket fedezhessen fel. A Magyar Kerékpárosklub ezért többek közt a Csepel-szigeten is új kirándulóútvonalakat jelöl ki, valamint felhívja a döntéshozók figyelmét a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan gazdasági lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára.

A Magyar Kerékpárosklub olyan túraútvonalak kijelölését vállalta

Debrecen, Székesfehérvár és Csepel-sziget régiójában, melyek népszerűbbé válásával fejleszthető a helyi turizmus és gazdaság, valamint erősödhet a civil- illetve üzleti szervezetek érdekérvényesítő képessége.

A Csepel-sziget, mint a program egyik kijelölt helyszíne, jelenleg kevésbé ismert a kerékpáros turisták körében, noha természeti és kulturális értékekben gazdag, és kisebb fejlesztésekkel könnyen népszerű célpont lehet akár a főváros, akár a környező, vagy helyi települések kikapcsolódásra vágyó lakói között...

ITT OLVASHATÓ

DIGITÁLIS CSELEKVŐ PEDAGÓGIA, TABLETTEKKEL

TANÍ-TANI ONLIE
Szerző: Bognár Amália
2016.04.24.


Egy osztályban öt szerkesztőség jött létre, amelyek négy- és ötfősek voltak. Mindegyik csoport két táblagépet kapott, hisz az alapkoncepció a digitálisan létrehozott alkotás volt.

Három éve dolgozom a tanórák egy részén digitális eszközökkel (okos telefonnal), az idei tanévtől pedig tabletekkel. Próbálom a tanulói motiváció, a netikett, a cselekvő pedagógia és a tananyag szolgálatába állítani azokat az eszközöket, amelyeket a tanulók szívesen használnak. Az információs műveltség kialakítását és fejlesztését is fontosnak tartom, a magyarórák és az internethasználat erre megfelelő keretet adnak. Írásomban egy adott téma (sajtószövegek) feldolgozása kapcsán mutatom be, hogy eredményes volt-e az előbb említett pedagógiai célok megvalósításában a digitális pedagógia. Végre tudják-e hajtani a kijelölt feladatsort a tanulók?

Kell? Nem kell?

A pedagógusok véleménye eltér a digitális világ oktatásban történő felhasználását illetően. Vannak, akik teljesen elutasítják, és vannak, akik bátran használják a tanulási-tanítási folyamat során. A kétkedők számtalan okot felsorolnak, hogy bebizonyítsák, mennyire káros a gyermekekre a digitális eszközhasználat és tartalom, illetve miért nem tudják felhasználni ezeket a tanórákon. Meggyőzni őket a nyitottság hiányában nem lehet. Talán nem is ez a cél, hanem az, hogy megoldásokat keressünk azokra a napi pedagógiai problémákra, amelyeket a hagyományos módszerekkel már nem tudunk orvosolni. Sokszínű a paletta, ha a diákok képességeit, tulajdonságait és szociális hátterét nézzük, emiatt széleskörű módszertani tárral kell rendelkeznie az óvodapedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak egyaránt. Mindegyik gyermeknél meg kell találni azt az eszközt, módszert, amelynek segítségével, elsajátíthatja a tananyagot, kialakíthatja értékrendjét, sikeres lehet, fejlődhet...
 

MAGYAROK: UTÁLNI BOLONDULÁSIG

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.25.


A Medián legújabb felmérése szerint a magyar emberek egyharmada erősen vagy mérsékelten antiszemita. 
 
A többiek nem a zsidókat, hanem a romákat utálják. A feketéket, arabokat, ázsiaiakat. A románokat, a németeket, az oroszokat.
A kerékpárosokat, az autósokat, a gyalogosokat.
A telet, a nyarat, a tavaszt, az őszt.
A melegeket, a hidegeket.
Az öregeket, mert felélik a fiatalok jövőjét. A fiatalokat, mert tiszteletlenek az öregekkel. A középkorúakat, mert nemrég még fiatalok voltak, és hamarosan öregek lesznek.
A kismamákat, a nagymamákat.
A postást, a hentest, a rendőrt, a kéményseprőt.
A Fradit az MTK-t, az Újpestet, a Kispestet.
A szegényeket, a gazdagokat.

Mindez nem azt jelenti, hogy a magyar ember rasszista, vagy gonosz lenne. Van neki szíve, nem is kicsi. Sokan elférnek benne...

ITT OLVASHATÓ

DOORSTEP - AMI NEM EGY ÚJ TÁNC

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.25.


Hogyan is feledhetnénk:

„Inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét.”

Ilyen az, amikor kósalajos váratlan kérdést kap, és ő a frakcióvezető a fideszben. Meg kell hagyni, mindez szíven üti az embert, amikor szembejön vele a szellem maga. Nem a lepedőbe burkolózós, hanem az tudatbéli, amely majd elhozza nekünk a napvilágot Petőfi szerint, aki szerencséjére nem találkozott fideszessel az ő idejében. Amilyen hirtelen természetű egy manus volt, teljesen váratlan dolgok történhettek volna, de ezt már sohasem tudjuk meg.

Kósa – megafidesz – szerencséjére azonban van egy habony nevű képződmény is a Föld nevű bolygón, aki organizmus Ibizán, vagy kölcsönzött festmények tanulmányozása közben szokott megvilágosodni, és ehhöz még csak lótuszülést sem kell alkalmaznia. Nem Sziddhartha ő, hogy túlerőltesse magát. Ellenben otthon van a szakirodalomban, és rátalált erre a doorstepre, ami megmentheti a fidesz hülyéit...

ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁN RENDSZER TÖRVÉNYTELEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.24.


Ma még ünneplik az alkotmányos rend megdöntésével létrejött törvénytelen és illegitim alaptörvényt az önkényuralom komisszárjai, de eljön az idő, amikor ezért életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása lesz aktuális. Orbán államellenes bűncselekményt követett el, amikor egy új rendszer megalapításával és létrehozásával bízta meg magát. Csak azért nem akasztják fel érte, mert Magyarországon eltörölték a halálbüntetést. 

A 2010. évi országgyűlési választásokat Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény alapján írta ki. Eszerint 2010. április 11-én és 25-én országgyűlési választásokra került sor. A választások célja az volt, hogy a választópolgárok szavazatai alapján eldöntse, kik jutnak az Országgyűlésbe. Szavazni egyéni képviselőkre és pártlistákra lehetett. Nem szerepelt a szavazócédulán az alkotmányos rendre, új rendszer megalapítására, új társadalmi szerződés megkötésére vonatkozó kérdés. A választópolgárok semmi ilyesmire nem szavaztak...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESSZEL FELESELÉS HELYETT ÚJRA KELL TANULNUNK GONDOLKODNI BAJAINKRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Sipos Balázs
2016.04.24.


...mert, hogy végre a dühét is kiöntse, nincsenek elégséges szavaink, ő, K., tudja, sokan mondták már ezt, sőt mintha mindenki evvel a diákos követeléssel állt volna elő, annyira elhasználtnak látta a szavakat, de nem bánja, legyen ez csak annak a jele, hogy ő, K. sem jobb a Deákné vásznánál, új szók kellenének, melyek szerények, alázatosak, hódítók, királyok és szolgák, rongyosak, fönségesek, tényszerűek lehetnének, de nem szenvtelenek, ilyenek lennének az új szavak...
Esterházy Péter: Függő
 
A baloldali, a fennállót bíráló, azzal szembehelyezkedő politizálás pozíciójánál fogva arra kényszerül, hogy kinyilvánítsa, mit bírál és mivégre.

Baloldali gondolkodók újra meg újra rámutatnak, hogy a politikai fantáziánk csökevényes, de elfelejtenek rákérdezni, miből ered ez a csökevényesség. Úgy állítják be a dolgot, mintha a politikai fantázia hiánya valamiféle személyes mulasztásunk volna, s mintha a mulasztás, kellő akarással, pótolható lenne (szorítsd össze a fogad, képzelegj!), csak éppen minket, szegény, depresszív kelet-európaiakat a cinikus görcs és az eredendő szkepszis minduntalan visszarántana a földre – amiben az a romantikus hiedelmünk köszön vissza, miszerint a képzelet valamiféle ösztönös adottság, nem pedig napi szinten trenírozandó, fegyelmet és rákészülést is előfeltételező aktus.

Csak akkor érthetjük meg, miért fulladt tompa apátiába, cinizmusba és kétkedésbebe az elmúlt évek összes törekvése; miféle néma struktúra dominál minket, s hogy mit és kivel kellene tennünk ellene, ha megkíséreljük az egyszeri ügyektől elvonatkoztatva, absztrakt módon, fogalmilag elhelyezni önmagunkat.

Ehhez közös, hatékony, teherbíró, filozófiai, esztétikai, társadalomelméleti és történelmi fogalmakra van szükségünk, s az ezekből szerveződő szisztematikus kritikai elméletre...

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: "MÉG MAGASRÓL NÉZVÉST MEGVOLNA AZ ORSZÁG"...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.24.


Öt éves az Alaptörvény.
Éppen megfelelő alkalom ez arra, hogy megnézzük közelebbről, hová is jutott az ország.
A szemrevételezés csak hasznos lehet, de egyre azért figyeljünk: szagolgatni nem biztos, hogy előnyös.
Nem tudományos igényű elemzésre készülök, inkább csak a benyomásaim szeretném megosztani mazochista hajlamú olvasóimmal, hogy azért szó nélkül ne menjünk el az ország romjai mellett...
A tervem az, hogy naponta egy-egy kiválasztott területről írok, szándékaim szerint a lehető legkevesebb érzelemmel.
Nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog, de hát a műfaj és az olvasó is elviseli tán, ha néha kicsit megtévedek.

A területek, melyekről írni szeretnék az alábbiak:
- Magyarország általános állapota
- az oktatás-nevelés helyzete, gyermekek és fiatalok Magyarországon
- az egészségügyről
- az aktív korúakról
- a nyugdíjasokról
- politikáról, pártokról, civilekről
- kultúráról, médiáról, sportról
- gazdagokról - szegényekről
- egyházakról, hitről,
- a magyar külpolitikáról
- a jövőről...


ITT OLVASHATÓ

MINDANNYIUNK ÖRÖME

KÉNYSZERBAGOLY BLOGJA
Szerző: Kényszerbagoly
2016.04.25.


Ritka az a pillanat, amikor mind a 9 855 571-en tudunk örülni valaminek. Mostanáig úgy gondoltam, hogy nagy valószínűséggel másnak örülnek az önkény hívei és haszonélvezői, és másnak a demokrácia helyreállításában reménykedők. De belátom tévedtem. L.Simon, koszorús költőnk talált egy legkisebb halmazt, úgy is mondhatnám közös pontot, és ez Kávé várbaköltözése. "Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni.” És az örömnek nincs ára, ha húszmilliárd (20 000 000 000), hát húszmilliárd, az a lényeg, hogy a mi miniszterelnökünk értünk szüntelenül aggodó orcáján átsuhanjon egy mosoly. Az én kéglim is belekerült vagy 10 000 000-ba, neki meg nem kell a részleteken rágódni, össszedobjuk mi meg az EU. Megérdemli, mert szegény egyszer már fájón lecsúszott a Sándor-palotáról (persze Gurcsány hibája ez is), vissza is akart kapaszkodni, de aztán mégis úgy gondolta, nem lenne illő kiebrudalni az elnöki palotából a nagy Hó-horgászt, jó neki a karmelita kolostor is. Cirkusz ugyan még nem volt ott, de Várszínház, majd Nemzeti Táncszínház igen, lehet ott is bohóckodni, és a pénzforgatás is régi gyökerekkel rendelkezik az épületben, mert a nép szórakoztatására egykoron casinó is működött a falak között...

ITT OLVASHATÓ