2018. június 29., péntek

KERTÉSZ ÁKOS: CSIRKEGYÁR - A DUALIZMUS, MINT A GYALÁZAT IDEOLÓGIÁJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2018.06.29.


...A dualizmussal csak a szadista, állatkínzó elmebetegek takaróztak.

Valakinek tán nem tetszik a háziállatok szoktatása, idomítása? Nem elég humánus?
És a gyerek bilire szoktatása, családi, társadalmi éltre való nevelése, idomítása, az tetszik?
Külön fejezet a kutya. Óriási irodalma van. A kutya olyan régen és olyan közel él az emberhez, hogy gyakran többet tud rólunk, mint mi magunk. A kutya szeretete, ragaszkodása, hűsége, tisztessége legendás. Nincsenek előítéletei. A fájdalmat is elfogadja a kezedből, mert nem tételezi föl, hogy bántani akarod. Lehetsz rongyos, büdös, öreg, tetves, csúnya, púpos, kurva, rablógyilkos; a kutyád imádni fog. A kutya a dualista ostobaság legfőbb cáfolata. A kutya jobb, mint az ember. De kitől tanulta?
(Ha nem tudsz felelni rá, legalább te tanulj tőle.)

A dualizmus, már céloztam rá, nem csak az állattól, természettől választja el az önhitt embert, de ha az emberek egy csoportja valami kollektív disznóságot készül elkövetni az emberek egy másik csoportja ellen, mindig dualista elméletekkel takarózik.

Itt az amerikai földrészen történelmileg is, máig élő következményeiben is közel van hozzánk az amerikai rabszolgatartás. A szabad USA déli államaiban sem volt jobbágyság, hát a nagy gyapottermesztő latifundiumok számára nem volt munkaerő. Erre a földbirtokosok kitalálták hogy Afrikából vásárolnak (potom pénzért) feketéket rabszolgának, akikkel aztán az ókori rabszolgatartókat is megszégyenítő kegyetlenséggel bántak.
De a mégoly pénzéhes keresztény amerikaiak is érezték, hogy itt valami nincs rendben, az egész rabszolgarendszer Jézus igéivel nem egyeztethető.

Nosza, jól jött a dualizmus! Kitalálták, hogy csak a fehér ember ember, csak őt teremtette isten saját képére és hasonlatosságára, a fekete nem ember. Barom, vagy annál is alábbvaló. Így aztán a a rabszolgatartó minden morális felelősséget elhárított magától.
Vörösmarty sok ezer kilométerről már a 19. század közepén így látta mindezt.

Hogy még alig bír a föld egy zugot,
Egy kis virányt a puszta homokon, _
Hol a legkelendőbb név az emberé, (…)
Kivéve, aki feketén született,
Mert azt baromnak tartják e dicsők
És isten képét szíjjal ostorozzák

Az örmény népirtást azzal indokolták törökök, hogy az örménynek nincs emberi habitusa, kártevő, alsóbbrendű lény, féreg. Minket Isten alkotott saját képére, de az örmény nem ember, ha útban van, ki lehet irtani, mint a férget.
Mi ez, ha nem dualizmus?

A kiirtandó embereket „kártevőknek”, „baktériumoknak” „patkánynak” minősítő szóhasználat Hitlernél nem véletlenül ismétlődik. Mert ugyanarról a dualista ideológiáról van szó, amiről föntebb beszéltem.

Ugyanerre a mintára tartotta Hitler fölsőbbrendűnek, Herrenvolknak a germán fajt, melynek élettér kell, és ezért a szláv és egyéb európai népek nagyját ki kell irtani, a maradék pedig rabszolgája lehet a német Übermenschnek. A zsidó Unmensch. Nem-ember. Féreg, patkány, az írmagja is kiirtandó.

Mi ez? Kristálytiszta dualizmus.

A következmény: hatmillió zsidó ellen elkövetett genocídium, gáz- és tűzhalál, plusz a második világháború 52 millió áldozata.

Ötvenkét millió ember erőszakos halála úgy függ össze a csirkegyárakkal, hogy a gyalázatot mindig a dualizmussal, a másság fölfokozásával magyarázzuk. Azt mondjuk: én igen, ő nem.

Mi igen, ők nem.

Minket megillet az empátia a szolidaritás, mondjuk ki: a szeretet, őket nem.

ITT OLVASHATÓ

NYERS REZSŐ ÉS A BALLIBERÁLIS ÉRTELMISÉG

MÉRCE
Szerző: PANKASZ ANDRÁS
2018.06.29.


A múlt héten elhunyt Nyers Rezső és az általa megszervezett „reformközgazdász” világ a magyarországi balliberális gondolkodásmód egyik legfontosabb előzménye volt. Azt, hogy a rendszerváltás baloldali értelmiségének nagy része a piaci folyamatokra máig mint természettudományos törvényekre tekint, és ezáltal minden más szakpolitikát csak ennek alárendelve tud elképzelni, a Nyers által koordinált új gazdasági mechanizmus alapozta meg. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az értelmiség egy széles körében megkérdőjelezhetetlenné vált a közgazdaságtannak a piaci folyamatok védelmére való leszűkítése, valamint az ennek jegyében cselekvő szakértői kormányok aktív támogatása.

Nyers Rezső, a reformközgazdász

Múlt szombaton, 95 évesen hunyt el Nyers Rezső, aki kétségtelenül az egyik legfontosabb alakja volt a Kádár-korszaknak. Abba a generációba tartozott, amelynek politikai pályafutása átívelt a szocializmus teljes negyven évén. Már 1945 előtt részt vett a szociáldemokrata mozgalomban, 1989 után pedig ő lett az akkor újonnan megszerveződött Magyar Szocialista Párt első elnöke. Az államszocializmus megszervezése a kezdeti években szakértőhiánnyal küzdött, így a húszas éveiben járó generáció hamar államtitkári és miniszteri pozíciókban találta magát. A végig szociáldemokrata Nyers kezdetben a mezőgazdaság fejlesztésével foglalkozott, karrierjében a nagy ugrást azonban az hozta meg, amikor rövid idejű pénzügyminiszterségét követően 1962-ben kinevezték az állampárt Központi Bizottságának gazdasági kérdésekért felelős titkárává. Ez jelentette akkoriban a legfontosabb gazdaságirányítási pozíciót az országban.

Nyers, aki egy rendkívül megnyerő, művelt, integratív személy volt,
a KB titkáraként egy informális gazdaságpolitikai fórumot szervezett maga köré, ahol heti rendszerességgel egyeztetett a korszak legfőbb gazdaságpolitikusaival, közgazdászaival. Az így kialakított tapasztalatok alapján1964 végétől több mint száz közgazdász bevonásával előkészítette az 1968-ban elindított új gazdasági mechanizmust.

Nyers személyiségéről vélhetőleg sok elismerő írás fog születni a napokban, kétségtelenül rászolgált. Jelen írás azonban munkásságának legfőbb eredményét, az új gazdasági mechanizmust és a köré szerveződő ún. reformközgazdászokat és szakértelmiséget kívánja kritikailag értékelni...

MÉSZÁROS LŐRINC NEM SZERETI ELJÓTÉKONYKODNI "NEHEZEN SZERZETT" VAGYONÁT

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2018.06.28.


Mészárosnak sokkal jobban megy a TAO-s pénzek besöprése és a tenderek megnyerése, mint a társadalmi felelősségvállalás. Ne törjünk pálcát felette, az egész ország szarul áll, ha világviszonylatban az adakozási kedvet mérjük. Bezzeg a szemét Soros a harmadik legadakozóbb az egész bolygón.

A Hvg.hu hozta le tegnap, hogy a Berlinig zavart Soros-alapítvány, A Nyílt Társadalom 2017-ben összesen 22,7 milliárd forintot költött el Magyarországon. Főképp oktatásra, integrációra, kutatásra, emberi jogi és kulturális tevékenységekre. (1989-es megalakulása óta pedig kb. 3.500- 4.000 milliárdot, vagyis nagyjából egy olimpia árát, csak épp hasznos dolgokra.)

Soros György egyébként 2015-ben a világ HARMADIK legadakozóbb embere lett!

PEDIG CSAK AZ ÉLŐSKÖDŐKRŐL AKARTAM ÍRNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.06.29.


Bajkai István a keresztény kultúrában gyökerezik. Ő mondta a szájával. Mindenki más is a keresztény kultúrában gyökerezik, már aki magyar és fideszes. Aki nem fideszes, az is ott gyökerezik, csak nem tudja. Ő az a szép dundi ember, aki keresztényi kultúrában gyökerezve kitiltja a hajléktalanokat a közterületekről, mert az nem azért van, hogy ott mindenféle emberek mindenfélét csináljanak. A kormány mindenkiről gondoskodik, mindenkinek segít, senki sem kényszerül a szabadban lakni. Mondja ezt az Orbán família – pontosabban Orbán Viktor, Orbán Ráhel és Tiborcz István – ügyvédje, akin tényleg segített a kormány, hiszen milliárdos megbízásokat kapott az ügyvédi irodája az uniós pályázatok minőségbiztosításának ellenőrzéséhez kapcsolódva. Természetesen a kormánytól.

Soros ellenzéke, nyolcaska szorgosan folytatja a listázást. Ezek a Soros-bérencek szavaztak Magyarország ellen című művükben már átlépték az országhatárt és globális léptékben uszítják a fülkeforradalom kéményen csüngő harcosait. Most ott tartanak, ahol a komplett kormány. Mindenki minket támad (nem, mert csak a hülye kormányt), mindenki ellenünk van (nem, mert csak az ocsmány populizmus ellen) és természetesen mindenki Soros-bérenc, aki kritizálni merészeli a keresztény kultúrában gyökerező diktatúrát. Nyolcaska költője elfelejtette ide biggyeszteni, hogy a nagyszerű Soros-ellenzéke portál minden munkatársa természetesen hazaszeretetből és meggyőződésből üti a billentyűket. 2016-ban 185 millió forint, 2017-ben pedig 156,8 millió forint reklámszerződést kapott nyolcaska a Lokállal közösen, egyedül csak az MVM-től. Az MVM száz százalékban állami vállalat, a reklámköltései közpénznek minősülnek. És ez csak egy a számos reklámszerződésből, amivel mi, adófizetők támogatjuk a fideszes propagandát toló szorgos szalagmunkásokat.

Itt lehet csemegézni, hogy még ki mindenkinek jut a közösből. Ismételem: ez csak csepp a tengerben, csak az MVM. Ugyanezek a propagandaoldalak bőven markolnak a Szerencsejáték Zrt., különféle minisztériumok és persze közvetlenül a kormány hirdetéseiből. A PestiSrácok, a Magyar Idők, a 888, a Ripost, a Lokál, a Demokrata és hasonló megélhetési üzemegységek bőven merítenek a mi feneketlennek hitt zsebünkből...

BÉREK: AZ OECD-TAGÁLLAMOK KÖZÖTT CSAK MEXIKÓT ELŐZI MAGYARORSZÁG

VELEDVAGYUNK BLOG
Szerző: Magyar Szakszervezet
2018.06.29.


A látványosan emelkedő minimálbérek, illetve a munkaerőhiány bérfelhajtó hatása ellenére a vásárlóerő-paritáson összehasonlítható fizetések tekintetében az OECD tagállamai közül csak Mexikót előzzük meg.

Tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben növekedtek a magyar fizetések, köszönhető ez részben a minimálbér-emelések mértékének, másrészt pedig a fokozódó munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának – írta az mfor.hu. A bekövetkezett változásokat hazai viszonylatban igazi sikerként lehet eladni, a friss nemzetközi statisztika azonnal kijózanító hatással bír.

A növekedések ellenére ugyanis még mindig a sor végén kullognak a magyar bérek, s az OECD-tagállamok körében csupán egyetlen országban van ennél kisebb átlagfizetés. A 2017-re vonatkozó friss adatsor szerint Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt átlagos bér 22.576 dollár volt a korábbi 20.825 dollár után, ami a második legalacsonyabb az országok sorában. Ennél kevesebbet egyedül a mexikóiak keresnek, 15 314 dollárt.

Ebből a tényből egyenesen következik, hogy a régiónkat tekintve is a legkevesebbet keresik a magyarok, igaz, a felzárkózás úgy tűnik jól halad. Míg 2016-ban a közvetlenül előttünk álló szlovák átlagtól (24 328 dollár) 13, tavaly már "csak" 7,2 százalékkal voltunk elmaradva, a csehek átlagához képest 11, a lengyelhez pedig 16,5 százalék hiányzik.

Ha a következő években is sikerül elérni, hogy a régiónkban a magyar bérek növekedjenek a legnagyobb mértékben, akkor pár év alatt a hazai átlagfizetések versenyképesek lehetnek a cseh, a szlovák vagy akár a lengyel bérrel is...

TRUMP EMBEREI IS AZT MONDTÁK, "ZUHANYOZNI" VISZIK A GYEREKEKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.28.


A legfőbb bizonyíték arra, hogy Trump náci, a módszer, ahogy elválasztották a gyerekeket az illegális bevándorló szüleiktől. Ugyanazt mondták nekik, mint a nácik a haláltáborokban. A gyerekeket fürdőbe viszik, lezuhanyoztatják őket. A különbség annyi, hogy nem engedték rájuk a gázt, de nem lehetünk biztosan abban, hogy Trump nem jutna el oda, ha hagynák.

Trump egy rasszista, aki gyűlöli a feketéket is, de mindenekelőtt a latinókat, spanyolokat. Az egész illegális bevándorlás elleni uszítása, a mexikói fal, minden a spanyolajkúak elleni gyűlöletéből fakad. Trump minden mexikóit is bűnözőnek nevezett. A határokat nem azért őrzi, mert az illegális határsértés megengedhetetlen, hanem fajgyűlöletből.

Trump már a kampány alatt is kiállította azt a tucat embert a színpadára, akiknek valamely hozzátartozóját illegális bevándorló ölte meg. Ez személyes tragédia, elfogadhatatlan, de az illegálisok bevándorlók által elkövetett gyilkosságok aránya elenyésző az amerikai fehér keresztény gyilkosokhoz képest. Az illegális bevándorlókra éppen nem jellemző a bűnözés.

Ennek egyszerű oka, hogy ezek az emberek megélhetést keresnek, és ha egy közlekedési szabálytalanság miatt megállítják őket, akkor lebukhatnak és kitoloncolhatják őket. Nincs jobb munkaerő az illegálisoknál, különösen a mexikóiak a legjobb munkaerő. Kelet-európai illegális bevándorlók kissé árnyalják ezt a képet, nem tartoznak a legjobb munkások közé.

Szabálytalanság az illegális tartózkodás és az illegális munka, de az amerikai államot nem jogosítja fel semmi arra, hogy gyerekeket szakítsanak el a családjaiktól. Ez emberrablás, a törvénytelenségük nagyobb, mint amilyen vétséget az illegálisok követtek el. Ez fasizmus, ez embertelenség, maga a módszer pedig megegyezik a nácik magatartásával. Ez Trump úgynevezett “kereszténysége”. Ez maga a pokol kéngőzös lehellete.

Trump szokásához híven hazudik, hogy az ő immigrációs rendeletei azonosak lennének az Obama által hozott rendeletekkel. Obama alatt nem volt ilyen gyakorlat és hajtóvadászat sem volt. Valóban kitoloncoltak az elnöksége alatt 2,8 millió illegálist, ami csak bizonyítja, hogy Trump hazudik, amikor azt állítja, hogy a demokraták elárasztanák az országot papír nélküli bevándorlókkal. De ilyen fasisztoid hajsza, Gestapo és embertelenség nem volt. Hogy milyen fasiszta szervezetté tette az immigration-t a Trump adminisztráció, kifejezi, hogy az elválasztott gyerekeket nem ölelhetik meg, nem vigasztalhatják parancs szerint...

ITT AZ ÚJABB DRÁGULÁS A BALATONI STRANDOKNÁL - HÁROMSZOROS IS LEHET A BELÉPŐJEGYEK ÁRA KÖZÖTT A KÜLÖNBSÉG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.29.


A balatoni szezon indulására több strand a tavalyi után ismét emelte a belépőjegyek árát. Ha nincs a közelben szabad strand, a nyaralásra szánt összeget jócskán megdobhatja ez a tétel. A különbség egy család esetében közel háromszoros is lehet, attól függően, hogy a Balaton melyik részén tervezi a pihenést. Nem árt a parkolási díjakkal is számolni.

Az időjáráson egyelőre nem látszik, de a strandbelépők árán már igen, hogy elindult a főszezon a Balatonnál. A tavalyi drasztikus emelés után visszafogottan, de idén is több településen emelkedett a belépőjegyek ára. (Bár ezt nem minden esetben jelzik az önkormányzatok a honlapjukon.)

Balatonfüred már évek óta kisebb-nagyobb mértékben emeli az árait, így az Esterházy strand már két éve elnyerte a legdrágább belépőjegy kétes címét; idén június 23-ától a felnőtt belépő ára 100 forinttal 1250, a gyermeké 50 forinttal 750 forintra nőtt. Itt külön kell váltani a többszöri belépésre jogosító jegyet, ami ugyancsak 100 forinttal 1500 forintra drágult, a gyermeké pedig 900 forintra. Ráadásul a diákok és a nyugdíjasok sem kapnak kedvezményt. A 2015-ös árakhoz képest a felnőtt jegy ára három év alatt az egyszeri belépés esetében 25 százalékkal, a többszöri belépésre jogosítónál 28 százalékkal nőtt.

Az Esterházy strandon a családi jegy ára 4 ezer forintra emelkedett. Kedvezményhez a BBC (Balaton Best Card) kártyával rendelkezők juthatnak, így ők 750, a gyermekek pedig 450 forintért juthatnak be. A balatonfüredi Kisfaludy strandon csak a felnőtt belépők árát emelték 50 forinttal június 22-étől, a gyermek és diák (itt már van diák) maradt a tavalyi áron. (BBC kártyával a felnőtt belépő 480, a gyermek 300 forint.)

Balatonalmádiban és Káptalanfüreden a felnőtt belépők ára 100 forinttal nőtt, a kedvezményes belépők 50 forinttal drágultak. Révfülöp és Vonyarcvashegy is 50 forinttal drágított...

"ORBÁN VIKTORNAK ELEGE LETT A SLIM FITES FIÚKBÓL"

ZOOM
Szerző: ÁMBRAHÁM AMBRUS, MURÁNYI ANDRÁS
2018.06.29.


Gyümölcsöző évek, drasztikus vég: a propagandahivatal váratlanul bontott szerződést Kuna Tibor és Csetényi Csaba reklám- és kommunikációs ügynökségeivel. Előbbire ráadásul letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség. Mennyit nyertek eddig? Mit ronthattak el? Mire akadt ki a kormányfő?

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal által jegyzett múlt heti, gyors és váratlan kirúgás után számos találgatás látott napvilágot, valójában mit követett el Kuna Tibor és Csetényi Csaba, kivált, hogy cégeiket a kommünikében kemény váddal illették: „Súlyosan megsértették a közbeszerzési törvényt”. Amiben forrásaink egyetértettek: „A baráti alapon működő, centralizált piacon kisebb-nagyobb, akár közbeszerzési bakikkal is simán körön belül tudsz maradni, ha dolgozol és kellően lojális vagy”, ergo „ahhoz, hogy kivágjanak, valami durva hibát kell elkövetned”. És tessék: amint arról péntek reggel a 444.hu beszámolt, hogy
az ügyészség „nekiesett” a korábbi házi kommunikációs kedvencek egyikének, Kuna Tibornak, akire letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért.

A hatóság szerint az üzletember csökkenteni akarta a Young and Partners nevű cégét terhelő adókötelezettséget, ezért megállapodtak, hogy fiktív számlákat vásárol V. Attila első rendű vádlott hálózatától. Így végül is összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be – állítják. A lapnak korábban Kuna azt mondta, hogy minden számlájuk mögött valós gazdasági teljesítmény áll.

De mi vezetett idáig?

Az a friss állami kommunikációs kampányokra kiírt tender, amelyből kizárták Kuna és Csetényi cégeit, borzasztó nagy tételt ölel fel: elérheti a 75 milliárdot. A kizárás dátumai azonban igencsak furcsák. A két üzletember cégeivel június 19-én írta alá a szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Aztán az NKH éppen egy nappal később rájött, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság két héttel korábbi döntése – június 18-ával kezdődően – három hónapra eltiltotta a vállalkozásokat a közbeszerzési pályázatokon való részvételtől...

A NEGYEDIKEN MÁR MEGINT SZEXELNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.06.29.


Potrien Ursula, Celine Dion, az asszisztens, Hókuszpók és a többiek – mindannyian egy svájci hotel alkalmazottai, melynek hétköznapjaiba Ütvefúró segítségével tekinthetünk be ismét. Nem mellesleg az is kiderül, milyen feltolni egy kétméteres rámpán egy megpakolt, egymászás szennyeskocsit (nehéz).

Potrien Ursula

A recepció főnöke 30-as éveinek közepén jár, és próbál úgy öltözni, mint egy manöken, bár felülről karcolja a 100 kilót. A lába 3“-os (75mm) öntözőcsőhöz hasonlatos.

Könnyebb egy 300 literes indirekt tárolót utólag üveggyapot táblával szigetelni, mint erre a nőre ruhát találni. Az indirekt tárolóval ellentétben ebbe csak akkor kerül fűtőszál, hogyha a tutti.ch-ról rendelt világítós, forgós-zenélős segédeszközt magába döfi. Bár értesüléseim szerint, ebből is havonta elhasznál egyet…

Ez a munkájában visszaköszön, mivel állandóan savanyú képpel járkál, és hirtelen haragú. Teljesen kiszámíthatatlan. Nem csak velünk ordít, hanem a német sofőrökkel is. A taszári hangnyomásmérő versenyt bármikor megnyeri.

Drága Potrien néha kegyetlen tréfák áldozata lesz, mert vannak olyan megátalkodott gazfickók, akik a forgószékét statikailag kicsit meggyengítik pár csavar eltávolításával.

Majd másnap, amikor egyszeri dührohamában a hangsebesség kétszeresével belehuppanna a forgószékébe, szépen felkenődik az ülőlappal együtt a falra.

A gazemberek teljes biztonságban érezhetik magukat, mert drága Potrienünk minden hónapban elhasznál egy irodai forgószéket, mivel azok egyszerűen nem erre az igénybevételre lettek tervezve. Így nem gyanakszik senkire sem.

Sajnálatos módon néha a fiókja is nehezen nyílik a szerencsétlennek - szintén ismeretlen tettesek az elkövetők - a stratégiailag fontos helyekre diszkréten elhelyezett facsavar ugyanis csodákra képes.

Ekkor drága Potrien még jobban izzad a szokásosnál. Ugyanis a vészhelyzetekre tartogatott csokikészlete lapul a fiók alján. Azt azért tudni kell, hogy nála minden nap vészhelyzet van...

BELEÍRJÁK A TÖRVÉNYBE, AMI KEDVEZ A FIDESZNEK

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.06.29.


Látványos játékszereket vesz ki a tiltakozók kezéből a Fidesz. A gyülekezési és választási szabályok módosítása több ponton is megnehezíti az ellenzékiek dolgát. A Fidesz mintha csak átnézte volna, hogy az elmúlt években milyen megmozdulások, ellenzéki húzások és bírósági döntések zavarták, és eszerint szabja át a törvényeket.

Futószalagon nyújtották be szerdán a fideszes képviselők és kormánytagok azokat a törvényjavaslataikat, amelyek sok ponton rendezik az elmúlt évek vitás közéleti, politikai kérdéseit.

Politikai szempontból talán a két legfontosabb, hogy a Fidesz még a nyáron módosítani akarja a gyülekezési törvényt, illetve a választási szabályokat. A pártpolitikai viták ezeknél borítékolhatóak, ezzel együtt ezúttal semmi nem állhat a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz–KDNP útjába.

Az új gyülekezési törvény megalkotása régi adósság, a most hatályban lévő jogszabály a számtalanszor módosított 1989-es, amely már régóta nem tud lépést tartani a mostani gyakorlattal, amikor interneten már bárki két perc alatt elkezdhet szervezni politikai véleménynyilvánító gyűlést...

AZ ALAGUTAT MÉG NEM, DE A TERVEKET MÁR FÚRJÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.06.29.


Nem támogatja a fideszes vezetésű kőbányai önkormányzat a kettes metró rákoskeresztúri meghosszabbításáról szóló terveket – értesült a Népszava.

A fővárosi fejlesztési tervek szerint a kettes metrót és a gödöllői hév vonalát összekötnék az Örs vezér téren, az így létrejövő vonal elágazása lenne a keresztúri metró. A beruházás hívei szerint ez nem csak a kerületben élő mintegy 90 ezer ember életét tenné könnyebbé, hanem összesen 320 ezer lakos számára szűnne meg az átszállási kényszer az Örs vezér terén. A fejlesztés eredményeként kiváltanák a párhuzamosan közlekedő buszokat, az új utasok miatt pedig csökkenne a belvárosra nehezedő autóforgalom. Noha jó esetben is csak 5-10 év múlva kezdődhet el a beruházás, a tervezett nyomvonal máris vitákat szít.

Lapunk információi szerint a X. kerületi vezetés egyebek mellett azt kifogásolja, hogy a tervezett nyomvonal fővárosi védettség alatt álló természeti területen halad keresztül, a beruházás pedig mintegy 20 hektárnyi erdő besorolású területet is érint.

Kőbánya szerint ráadásul – a Pesti határút mellett futó felszíni vonalvezetés miatt – „kritikus zajterhelés” érné a környéket, ezt pedig csak egy ezer méter hosszú és három méter magas zajvédő fallal lehetne orvosolni. Kőbánya szerepe azért értékelődik fel a XVII. kerületbe vezető metróval kapcsolatban, mert Rákosmente a városból a X. kerületen érhető el a legkönnyebben, így értelemszerűen a nyomvonal is kőbányai területeken haladna át...

NEM MEHETNEK OSZTÁLYKIRÁNDULNI A LEGSZEGÉNYEBB GYEREKEK

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.06.26.


Sok szegény gyerek kimarad az osztálykirándulásból, mert nincs bevett gyakorlat arra, hogyan szerezzenek támogatást a kirándulásra. Az önkormányzathoz nem vagy csak nehezen lehet pályázni, a többi szülő csak szánakozik, de más gyerekét nem üdülteti. A pedagógusoknak nincs energiájuk pályázati lehetőségeket kutatni, a szülők pedig annyira szégyellik, hogy inkább hazugságokat találnak ki, miért nem tud a gyerek kirándulni menni.

Mindannyiunknak volt egy olyan osztálytársa, aki soha nem jött el a kirándulásokra, az okáról pedig mélyen hallgatott, ezért pedig általában mentek a szekálások. Egy 2-3 napos osztálykirándulás akár 20-30 ezer forintba is kerülhet, amit egy szűkösen élő család nehezen vagy egyáltalán nem tud kifizetni. A 2000-es évek elején még az iskolák pályázhattak az önkormányzatnál rendkívüli segélyre, hogy támogassák egy bizonyos összeggel a kirándulást. Ugyan ennek ellenére is bele kellett nyúlniuk a zsebükbe a szülőknek, de mégis több gyereknek lett esélye részt venni a közös programokon.

Most nem lehet csak úgy az önkormányzathoz fordulni, csak krízishelyzet esetén igényelhető anyagi segítség, és mindenféle papírokkal kell igazolni, hogy a család valóban nehéz anyagi körülmények között él. A pedagógusoknak nincs idejük pályázati lehetőségeket felkutatni, nincsenek szociális munkások, akik észrevehetnék, hogy melyik gyerek szorul segítségre, a szülők pedig szégyellik, ezért sokszor nem mernek az iskola alapítványához sem fordulni, már ha van ilyen az intézményben.

„Iskolája válogatja, hogy van-e alapítványuk, ahova lehet pályázni, de nem gondolom, hogy lenne erre sztenderd gyakorlat. A gyerekek havi étkeztetésére sem elég a családi pótlék, ezen felül az osztálykirándulás sok esetben egy elérhetetlen plusz” – magyarázza László Johanna, a Szegénységellenes Hálózat egyik munkatársa, akik épp most indítottak egy petíciót a családi pótlék emelésére, amit a visszajelzések szerint a szülők épp a gyermeknevelés többletköltségeire költenének, ilyen tétel lehet akár az osztálykirándulás is...

ÜRES FÉRCMŰ, VAGY A SAJTÓSZABADSÁG HALÁLA A KORMÁNY MAGÁNÉLETTÖRVÉNYE?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.06.29.


Szűkebbre vonja-e a sajtó- és szólásszabadságot, vagy csak az őt is megillető védelmet adja meg a politikusnak, ha tabu lesz a magánélete? De hol a magánélet határa a közszereplők, és hol a közhatalommal nem bíró, de közhatalom közelében (és közpénzből) ügyködők esetében? Ezek a legnagyobb dilemmái a kedden benyújtott új, magánéleti törvénynek, amely a válaszokat azonban nem adja meg ezekre.

A helikopterből kiszálló Rogán Antal behúzott nyakkal igyekszik a rá váró fekte Mercedeshez, Tiborcz István levest kanalaz Zaid Naffával és (az időközben elhunyt) Ghaith Pharaon ügyvédjével, Orbán Ráhel a belvárosban kávézik a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel – három olyan, a legszűkebb magyarországi elit életmódjára és eltitkolt ügyleteire rávilágító fotó és eset a közelmúltból, amely miatt kormánypárti politikusok vagy családtagjaik magyarázkodásra kényszerültek, és amelyek – legalábbis következmények nélkül – aligha járhatták volna be a teljes magyar sajtót, ha már hatályban lett volna az a magánélet védelméről szóló törvény, amelynek tervezetét kedden nyújtotta be az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László javaslatában – amelyről itt írtunk röviden – nem csak az a zavarba ejtő, hogy egy olyan alaptörvény-módosításra hivatkozva próbálja védeni a közszereplőket, amelyet még ki sem hirdetett a köztársasági elnök, hanem hogy olyan fogalmakat vezet be az említettek magánéletének megóvására, amelyet aztán nem fejt ki részletesen...

JUGOSZLÁV GULÁG SZTÁLINISTÁKNAK:b GOLI OTOK SZÖRNYŰ MÚLTJA

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.06.28.


1948 valódi vízválasztó a kialakuló hidegháború, és a szocialista „béketábor” történetében. Ez az az év, amikor, hetven évvel ezelőtt az addig viszonylag egységesnek tűnő – antifasiszta érdemeinél fogva egybe is tartozó kelet-európai szocialista államok között óriási törésvonal jelent meg, amikor a Szovjetunió kizárta a Jugoszláviai Kommunisták Szövetségét a nemzeti kommunista pártokat tömörítő Kominformból.

Az országukat 1941 és 1945 között kegyetlen partizánháborúban, de valóban a Szovjet Hadsereg segítsége nélkül a náci uralom alól felszabadító délszlávok kapcsolata a nyugati szövetségesekkel, és felfogásuk a szocializmus megvalósításának módjáról persze tökéletes célponttá tette Joszip Broz Tito jugoszláv vezetőt Sztálin számára. Ma már az is ismert, hogy a jugoszlávokkal való szakítás a szovjet blokkban milyen kegyetlen tisztogatásokhoz, koncepciós perekhez és végül állami terrorhoz, és Magyarország esetében, hermetikusan lezárt déli határhoz vezetett.

Ennek jól ismert példája Magyarországon az 1949-es Rajk-per, avagy Csehszlovákiában az ugyanekkor folyó Slánsky-per.

Ennél sokkal kevésbé ismert, hogy a sokszor a létező, 1945 utáni szocializmus ideális példájaként emlegetett Jugoszlávia az elhidegülés jegyében ugyanolyan vehemens és kegyetlen boszorkányüldözést szervezett a „moszkoviták,” azaz a Szovjetunió érdekeinek képviseletével vádolt párttagok ellen.

A korabeli represszió legelevenebb példája az Adriai tenger „Terméketlen szigetén,” Goli Otokon létesített munkatábor, ide kifejezetten a sztálinizmussal vádolt politikai foglyok kerültek, ahol az őrzött börtönből jártak követ fejteni.

Goli Otokon éppen a szakítás után, 1949-ben nyílt meg a szigetbörtön. Történetének kutatás a csak mostanában kezdődött el, de a tábor túlélői és a történészek egyetértenek abban, hogy Goli Otok nem „haláltábor,” hanem „politikai átnevelőtábor” volt: voltak tehát szép számmal halálos áldozatai, de a kényszermunkások nagy része kijutott, a fogság fő célja pedig az volt, hogy hagyjanak fel politikai tevékenységükkel...

ORBÁN ÖNBETELJESÍTŐ JÓSLATA - MÉLYPONTON A FORINT

CIVILHETES
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2018.06.29.


Ikonikus jelentőséggel bírhat az az immáron tízedik évfordulóját ünneplő kijelentés, amit Orbán Viktor tett akkor még ellenzékben. Álláspontja szerint „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak.”

Különös dolog ez, ha arra gondolunk, hogy a 2008-as gazdasági világválságot arra használta, hogy az Őszödi beszéd kiszivárogtatásával – szándékosan meggyengített – kormány ellen uszítson. Hogy mi köze lehetett az akkori kormányzatnak a gazdasági válsághoz, rejtély, de ez nem is számít, mentek a levesbe. Ami azonban ezt követte, Orbán Viktor regnálása alatt nem egyszer lépte át a 300 forintos árfolyamot az euró, amit még ellenzéki elemzők sem vettek túl komolyan.

Most azonban negatív rekordot sikerült felállítanunk, amit kíváncsian várunk, miként kommentál a Fideszen keresztül Orbán...

VÉGE A KOMÉDIÁNAK?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2018.06.29.


Csaknem hat évvel ezelőtt, 2012 novemberében - a néhai Népszabadság hasábjain „Finita la commedia?” című írásomban - már firtattam: „A kérdés az, hogy meddig komédiázik a magyar gazdasági kormányzat a több évtizedes múltra visszatekintő, méltán népszerű hazai cafeteria szisztémával? Tényleg megszületett már a „bölcs” döntés a béren kívüli juttatások megsemmisítéséről, vagy miután nyíltan eltörölni nem merik, a konstrukció lassú, sok szenvedéssel járó kivéreztetését választják?”

Az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat szerint a béren kívüli juttatások döntő többségének jövőre növekedni fog az adóterhe. Bérként fog adózni több, eddig kedvezményes adókulccsal adható elem. A pénzben fizethető béren kívüli juttatás 2019. január 1. napjával megszűnik. Azok a juttatások pedig, melyeknek kedvezményes volt az adóterhe, például az iskolakezdési-támogatás, az ajándékutalvány, a pénztári hozzájárulások, a helyi bérletek közterhe ugyancsak emelkedni fog. Ez a sors vár az eddig adómentesen adható juttatásokra is: nevezetesen az otthonteremtéssel, a munkavállalói mobilitással és a diákhitel-törlesztéssel kapcsolatos elemekre. A Széchenyi Pihenőkártyán adható juttatások keretösszegei és a felhasználási területei (vendéglátás, szálláshely, szabadidős elfoglaltság) megmaradnak, az ehhez tartozó vállalkozói terhek mérséklődnek. A SZÉP-kártyán kívül még „menedékjogot kaphatnak” a bölcsődei és óvodai ellátás után járó juttatások. Fontos kiemelni, hogy a béren kívüli juttatást eddig a munkavállaló nettó értéken kapta (sem SZJA, sem munkavállalói egészségügyi és nyugdíjbiztosítási befizetési kötelezettség nem sújtotta), de ebből egyáltalán nem következik, hogy a munkáltatónak – viszonylag magas közteherrel – megéri a rendszert működtetni.

Ezért az is lehetséges, hogy visszahúzódó munkáltatói reakciókat fogunk tapasztalni a jövőben, aminek még a méltán kedvelt SZÉP-kártya program is áldozatul eshet, elsősorban a versenyszektor vállalkozásai esetében.

Az évente módosuló és közben folyamatosan romló cafeteria környezetben ugyanis racionálisan gondolkodó vállalkozó nem fog új, béren kívüli juttatást bevezetni. 2019-ben a bérhez tapadó és a vállalkozást terhelő szociális hozzájárulási adó 17,5 százalék, de a SZÉP-kártyán kívüli juttatások esetében a cafeteria kulcs és a munkavállalók által fizetett adó-és járulékok együttes összege ennél jóval magasabb lesz.

Vajon a cég valamennyi dolgozójának kedvező-e az a merev szabályozás, hogy esetleges béren kívüli juttatását csakis étteremben, vendégházban, fürdőben vagy szállodában költheti el? Szerintem a munkavállalóknak lehetnek más – földhözragadtabb - céljai és vágyai is, például az, hogy az így kapott juttatást élelmiszerre vagy tanszerre költhessék el a bolti kiskereskedelemben.

A verseny- és működőképesség határán működő kis- és középvállalkozás tulajdonosa – aki eddig biztosított béren kívüli juttatást munkavállalóinak – vélhetően törölni fogja ezt a jövedelem elemet. Megteszi, mert már a bérversenyt is alig bírja, hiszen minden energiáját és forrását felemésztette a munkaerő-hiánnyal folytatott küzdelem és az erőltetett kötelező bértarifa-emelésekből (minimális bér, garantált bérminimum) eredő feszített tempó. A juttatások megszüntetése minden bizonnyal rontani fogja a munkahelyi közérzetet, és negatív irányba befolyásolhatja a jövőbeni munkáltatói-munkavállalói kapcsolatokat...

ELVÉTVE SZAVAZNAK A JOBBOLDALRA, SOKAN EURÓPAI POLGÁRKÉNT TEKINTENEK MAGUKRA: FELMÉRTÉK A MAGYAR ZSIDÓK HELYZETÉT

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.06.28. 19 év után készült el ismét a hazai zsidóság átfogó szociológiai felmérése: a Szombat folyóirat megbízásából, az összes jelentősebb hazai zsidó szervezet támogatásával összesen 1879 emberrel készítettek a kutatók hosszabb interjúkat, hogy megtudják,
- hogyan vélekednek zsidó identitásukról,

- hogyan állnak a valláshoz,

- mit gondolnak társadalmi kérdésekről,

- az antiszemitizmus jelenségéről

- vagy mondjuk Izrael állam szerepéről.

A kutatás eredményeit kedden a felmérés két vezetője, Kovács András (CEU) és Barna Ildikó (ELTE TÁTK) mutatta be. A mintavétel 2016 tavasza és 2017 eleje között zajlott, a kutatók olyanokkal beszélgettek hosszabban, akiknek legalább az egyik nagyszülője zsidó származású vagy vallású volt, illetve akik valamilyen értelemben zsidónak vallották magukat.

Azzal kapcsolatban csak becslések léteznek, hogy hány olyan ember élhet ma Magyarországon, aki megfelel ezeknek a kritériumoknak. A legelterjedtebb demográfiai becslés szerint mintegy 160 ezer. A kutatás előszava szerint közülük mintegy 10 ezer ember kötődhet valamilyen formában a zsidósághoz, nagyjából 5 százalékuk vehet alkalmanként részt a vallási életben, és más vallásokhoz hasonlóan a zsidóknál is jelentősen visszaszorult azoknak az aránya, akik aktívan követik a vallási előírásokat, a becslések szerint a közösség mintegy egy százalékára igaz ez.

Ezzel szemben a megkérdezett 1879 ember között magasabb volt a vallási előírásokat betartók aránya, 10 százalék. De a válaszadók fele nem vallásos, viszont érdekes volt látni, hogy a legutóbbi, 1999-es kutatáshoz képest jelentősen, 30 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik megtartják a nagyobb ünnepeket.

A megkérdezettek 48 százaléka volt homogén származású, azaz olyan, akinek mind a négy nagyszülője zsidó volt, de korcsoportokra lebontva ez az arány folyamatosan csökkent. Ez arra utal, hogy az évtizedek előrehaladtával egyre inkább nőtt a vegyesházasságok aránya: a megkérdezett 18-24 évesek között már 73 százalék volt azoknak aránya, akiknek csak egy vagy két nagyszülője zsidó.

A kutatás egyik legizgalmasabb területe az identitásról szól: azaz hogy a megkérdezettek mit válaszolnak arra a kérdésre, hogy kik ők, milyen csoportokkal azonosítják magukat.

Mint a válaszokból kiderült,

a megkérdezettek közel fele, kettős, azaz magyar és zsidó identitású csoportba sorolta be magát,

és mint a kutatók írják, a minta közel háromnegyede teljesen integráltnak, illetve asszimiláltnak tekinthető. Ami viszont meglepetést keltett a kutatók számára is, hogy 1999-hez képest lényegesen többen, a válaszadók 30 százaléka választotta az 'európai polgár' identitásopciót...

ITT MINDENKI AZ ELSŐ SZÁMÚ FŐEMLŐS KEGYÉBŐL EMELKEDIK FEL ÉS HULLIK ALÁ A PORBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.29.


Jó reggelt! Csúcs van, csúcs. Vagy mi a jóisten. Brüsszelben pojácáskodik a fényességes, bár a bulit nem ő vitte el, hanem a vele ellentében sokkal nagyobb pofájú olasz miniszterelnök. Aki ugyan a szélsőségesek táborát erősíti, de úgy tűnik, legalább annyival előrében van, hogy Brüsszelben is ugyanazt mondja, mint otthon. Azt már évek óta tudjuk, hogy ez nem mindenkinek megy ilyen flottul. De vegyük szépen sorban. Átugorjuk azt a részt, hogy ma ér véget a jövő évi költségvetés általános vitája az Országgyűlésben, már csak azért is, mert ez a műfaj számomra évek óta értelmezhetetlen, a hamarosan megszavazásra kerülő büdzséről meg lesz alkalmunk csacsogni éppen eleget.

Azt az Európai Tanács által készített egyperces videót remélhetőleg mindenki látta, amelyen bemutatják nekünk, hogy néz ki az ülésrend ezen a csúcson. Ha nem látta, akkor kattintson. Ha nincs kedve kattintani, akkor pontosítok: úgy nézett ki, hogy Európa védőbástyája kiszorult az asztal egyik szélére. Ezt csak azért mondom, mert senkinek nem javasolnám, hogy ebből messzire mutató következtetéseket vonjon le. Tekintettel arra, hogy ez egy olyan kurva hosszú félkör alakú asztal, ami valahol elkezdődik és valahol véget ér, két széle van neki. Tök véletlenül az egyikre a lengyel miniszterelnök, a másikra Orbán Viktor szorult. Nem, tényleg nem következik ebből semmi, és aki mást állít, az liberálisgyenderbuzi. A kommunista, hazaáruló fajtából.

Még mielőtt lehuppant volna a perfifériára, a köpönyegforgatásból 30 éve jól élő miniszterelnök hozta a nap abszolút trollkomentjét
:...

FEHÉR FÜST SZÁLLT FEL BRÜSSZELBEN, ELHÁRULT A LEGNAGYOBB VESZÉLY - EGYELŐRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.29.


- A jelek szerint a külföldi tőkebefektető ráébresztették Orbánt, hogy a kutya ugathat, de a karaván halad és jobb neki az EU biztonságos védelmében

- A németek külön megbeszélést tartottak Brüsszelben menet közben Orbán Viktorral, Macron pedig a tanácskozás előtt tárgyalt a V4-ekkel

- Az európai választások várhatóan megerősítik a magyar kormány befolyást az EPP-ben

Spiegel

Több mint tízórás kőkemény alkudozás után mégiscsak létrejött a megállapodás Brüsszelben a közös menedékpolitikáról. Ezt az Európai Tanács elnöke jelentette be twitteren, de Macron és az osztrák kancellár is megerősítette. A részletek egyelőre nem ismeretesek, mint ahogy az sem világos, az egyezség miként hat ki a német uniópártok belső vitájára. A jelek szerint azonban Merkel jelentős támogatókra talált a csúcskonferencián. A tanácskozás mai napján a brit kilépésről és az euróövezet reformjáról lesz szó.

New York Times/Reuters/Die Zeit

Kovács Zoltán azt közölte a brüsszeli EU-csúcson, hogy Németország egyeztetést kért a magyar delegációtól a kétoldalú alapon kötendő migrációs megállapodásról. A szóvivő szerint a magyar fél álláspontja ismert a bevándorlás ügyében, de nyitott a párbeszédre. A hírügynökség megjegyzi, hogy a Merkel-kabinet bajban van, ugyanakkor nem valószínű, hogy Budapest teljesíteni akarná Berlin kívánságait, mert Orbán Viktor egyetlen menedékkérőt sem óhajt befogadni. A kancellár ezzel szemben egyenletesebben szeretné elosztani az érkező tömegeket a tagállamok között. A Die Zeit Kovács Zoltánra hivatkozva ugyanakkor azt jelentette, hogy Magyarország kétoldalú egyezményt ajánlott Berlinnek a kérdés rendezésére.

Reuters

A francia elnök egy órával a legfelső szintű brüsszeli találkozó előtt személyesen tájékoztatta a Visegrádi Csoport vezetőit arról, hogy nem muszáj elfogadniuk a kvótát, más formában is kivehetik részüket a válság megoldásából, a terhek enyhítéséből. Macron egyik tanácsadója szerint a négyek érdeklődéssel fogadták, hogy pl. több pénzt adjanak az EU Határvédelmi Ügynökségének tevékenységéhez, a líbiai parti őrség kiképzéséhez, vagy az észak-afrikai fejlesztési tervekhez. A nyilatkozatból azonban kitűnik, hogy nyugati államok ragaszkodnak a szolidaritáshoz, ezt nem is tekintik vitatémának. Franciaország a következő hetekben folytatni kívánja a megbeszéléseket a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák kormánnyal, amely biztonsági okokra hivatkozva nem kíván átvenni egyetlen menedékkérőt sem.

Főleg az olaszok és görögök kitartanak amellett, hogy minden állam tanúsítson szolidaritást és ebben támogatják őket olyan tehetős államok, mint Németország, Franciaország, Svédország és Hollandia. Az uniót erősen megosztja, hogy miként reagáljon a migránsok beözönlésére, ami meggyengítette az európai egységet és populistákat segített hatalomra egy sor helyen, de még Merkel helyzetét is megrendítette...

LISTÁZTUK A FIDESZ ELLENSÉGEIT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2018.06.27.


Kisegyház vagy? Meleg vagy? Tanár vagy? Bajnai vagy? Liberális? Jenki? Brüsszeli? Soros vagy? Menekült? Hajléktalan? Akarsz a hatalom célkeresztjébe kerülni?

A kormány egész politikai stratégiáját a permanens háborúra építi: közös félelem és gyűlölködés tartja össze az egyzászlós tábort. A harci kedv fenntartása pedig nem megy biztos kézzel kiválasztott, kreatívan kidolgozott ellenségképek nélkül.

Persze a modern politikai kommunikáció nemcsak Magyarországon használ ellenségképet, ám alapesetben az ellenség (higgadtabb szóhasználattal: ellenfél) a közhatalomra ácsingózó rivális, vagyis a kihívó, akivel le kell játszani a meccset.

A Fidesz azonban komplett társadalmi- és népcsoportokat nevez ki ellenségnek, sőt, az ellenségképeit boszorkányos sebességgel képes változtatni, cserélgetni.

A mindenkori ellenségről azt kell tudni, hogy valamilyen módon veszélyt jelent a magyar emberekre. A magyar emberekről pedig azt, hogy ők a Fidesz támogatói. Ennek csalhatatlan jele, hogy bármit tegyen Orbán Viktor, állítása szerint az a magyar emberek akarata. (Amiből logikusan az következne, hogy Magyarországon cirka 2,5 millió magyar ember él – ennyi a kormány támogatóinak mérhető száma –, ám a sikeres politikai retorikának messze nem feltétele, hogy logikus legyen.)

Mármost ellenség nem egy van, hanem több: léteznek konstans és hangsúlyos, időszakos és egyszer használatos, valamint fő- és alellenségek. Ezekből szedtünk össze egy listára valót, kellemes gyűlölködést kívánunk...

SZÉP, KIFINOMULT JOGI MUNKA

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.06.29.


...Most a belpolitikai helyzet tovább fokozódik, tekintve, hogy az egyik vidéki egyetemen úgynevezett „keresztény szemléletű vezető szakirányú to­vábbképzés”, vagy más megfogalmazással „keresztény értékrendű veze­tés szakirányú továbbképzés” veszi kezdetét. Mindkét idézetet a Magyar Időkcímű tekintélyes laptársunkból másoltuk ki, ér­telme szerintünk egyik­nek sincs, ám ez mindegy is.

A probléma lényege – mármint elvi síkon, és csakis úgy – abban áll, hogy kormányunk viselt dolgai a kereszténység tanításaival frontá­lisan szembemennek. Vegyük például takonyszilárdságú Alaptörvé­nyünk legújabb módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot. Ez egy szép, kifinomult jogi munka, amely nagyon bonyolult filozófiai mélysé­gű kérdésekben is jó vá­laszt talál, mondta róluk az alcsúti ember a rá­diójában, és a maga szem­pontjából bizonyára igaza is van. Mi csak annyit teszünk hozzá, hogy ez a joganyag körülbelül annyira keresz­tény, mintha egy kannibál szekta tagjai hozták volna össze bőséges emberhúslakoma után, dizájnerdrogoktól és de­naturált szesztől befo­lyásolt szellemi állapotban. Aki tehát csakugyan ke­resztény szemléletű akárkiket képez, az evvel száll szembe, vagyis elméleti­leg nem mame­lukokat gyárt, hanem rebellis hajlamú szellemeket ereszt szabadon. Miközben a hallgatók az újabb értéktelen pecsétes papírjukkal nyilván nem autonóm voltukat óhajtják igazolni, hanem a lojalitásukat.

Gyanítható, hogy az érintett felsőoktatási intézményben is van­nak, akik a helyzet problematikus voltát felismerik. „Törekszünk arra, hogy az oktatásba becsempésszük a Biblia tanításait”, mondja a szak felelőse, nyá­jas olvasónk pedig talán már fel is tette a kérdést, mért kell a Biblia tanítá­sait a keresztény szellemű vagy értékrendű képzésbe úgymond becsem­pészni. Persze valamennyien tudjuk, miért. Azért, mert a laikus hívő palléro­zatlan értelmét az Írás talányos szövegrészei össze is zavarhatják. „Isten írott vagy áthagyományozott Igéje hiteles magya­rázatának feladata egyedül az Egyház élő Tanítóhivatalára bízatott”, mondja a katekizmus, tehát a bibli­ai szövegek nemcsak úgy átabotá­ban, hanem előírt módon, értelmezésben és adagolás­ban fogyasztan­dók. Viszont (e sorok írójának egyetemen oktató is­merősei szerint) könyvet ma már a bölcsészhallgatók se olvasnak, nem­hogy Bibli­át, de Mici­mackót, Alice Csodaországbant, sőt még Rejtőt sem, te­hát ilyes­fajta veszély többé nem létezik.

Csak hát az ember nem lehet eléggé óvatos. Vegyük például a hajlék­talanokat, akiket az általuk életvitelszerűen használt közterület­ről a rend­őröknek kell elszállítaniuk. Hogy hová, az nem kérdés, vala­hová. Beteszik az autóba, aztán valahol kihajítják, ennyi. Hogyan véle­kedik erről az Evangéli­um? „Bizony, mondom néktek, amikor megtet­tétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tet­tétek meg.” És ez még csak hagy­ján, de utána azt is mondja, hogy „menjetek előlem, átkozottak, az ördög­nek és angyalainak elkészített örök tűzre”. Az „átkozottak” szó a fenti kon­textusban, hogy félreértés ne legyen, az alcsúti ember és bandája módján viselkedő személyek sokaságára vonatkozik, más kérdés, hogy ennek a megállapítása mifelénk már a felségsértés tényállását is kimeríti.

A hívő keresztények, ha csakugyan volnának ilyenek, valamen­nyi em­bertársukat szeretnék, köztük az ellenségei­ket is, merthogy az számukra elvben kötelező. Az alcsúti ember és tanítványai ezzel szemben fe­lebarátaik bár­mely létező vagy kitalált csoportját bármely pillanatban ellenséggé ne­vezhetik ki, és utána minden rendelkezésükre álló eszköz­zel üldözik, persze nem haragból és nem is azért, mert örömüket lelik benne, hanem csak úgy. A társadalom többi tagja áll és bambán néz maga elé. Ez az irány nyílegye­nesen vezet a pokolba, írja TGM, csak hát pokol nem létezik. Vagy ha még­is, akkor már a tornácán vagyunk.

A FIDESZES ÜGYÉSZSÉG TŰZÖN-VÍZEN ÁT VÉDI KÓSÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.28.


Az, hogy Kósa Lajos közjegyzői okiratba rögzíttette az édesanyjának "járó", 800 milliós ajándékot, az ügyészség szerint nem veti fel a bűncselekmény gyanúját. Egy kérdésünk maradt: akkor mi?

A rejtői-ügy még a választások előtt robbant ki: a csengeri örökösnő 1300 milliárdos örökségének megszerzésében és befektetésében működött közre a Fidesz előző ciklusi frakcióvezetője, majd onnan tárcanélküli miniszterré, végül egyszerű képviselővé fokozz Kósa Lajos. Az is kiderült: Debrecen egykori polgármestere befolyására hivatkozva az örökösödési ügy felgyorsítását ígérte az asszonynak. Vajon teljesen független az a közjegyzői okiratban rögzített szándék, hogy amennyiben sikerül megszerezni az állítólagos örökséget, úgy Kósa édesanyja 800 millió forintnak megfelelő eurót kap "ajándékba" az örökösnőtől?

Aligha.

A józan paraszti ész azt diktálja: ennyit kért Kósa azért, hogy befolyását latba vesse az ügyben. És azért édesanyja nevére, hogy neki magának még véletlenül se kelljen – nyilvános – vagyonnyilatkozatában feltüntetnie és megmagyaráznia e tételt.

Vagyis: függetlenül attól, hogy az állítólagos örökség létezik-e vagy sem, hogy a csengeri asszony szélhámos vagy sem, Kósa egy darabig őszintén hitt az örökség létezésében, és jópénzért felajánlotta befolyását – ez pedig akkor is bűncselekmény (befolyással üzérkedés), ha végül semmi nem lesz a dologból. (Számos olyan bűncselekmény-típus létezik, amelynek már az előkészülete is büntetendő, függetlenül a végeredménytől.)...

ORBÁN VIKTOR KEZDI ÉRINTHETETLENNEK TARTANI MAGÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.27.


Nem kaphat szót olyan képviselő, aki pártelnöknek szólítja Orbán Viktort, egy nap alatt eltüntetik azt a graffitit, amely a miniszterelnököt ábrázolja, a külügyminiszter pedig azzal magyarázkodik egy külföldi újságíró előtt, hogy ő kitart Orbán Viktor minden kijelentése mellett. Mindez két napba sűrítve mutatja be, hogyan épül Magyarországon az a tekintélyelvű hatalom, amely nem tűri az ellentmondás semmilyen formáját. Orbán Viktor lényegben azt üzeni mindenkinek az országban, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

Orbán Viktor most már tényleg elhiszi magáról, hogy szakrális vezetője Magyarországnak. Aki ennek az elvnek ellenáll, most még megússza egy kis ejnye-bejnyével, de a rendszer érzékelhetően keményedik, így nem lesz rá garancia, hogy néhány hónap múlva nem írják majd bele az alaptörvénybe, hogy a magyar miniszterelnök személye szent és sérthetetlen, és komoly szankciókkal számolhatnak azok, akik megszegik ezt a rendelkezést.

Valószínűleg az lesz az igazi fordulópont, amikor Orbán a Budai várba költözik, hiszen onnantól a legősibb történelmi hagyományok követőjének érezheti magát, amivel persze komoly előjogok is járnak majd. Lényegében a magyar királyok nyomába szegődött már első kormányzati ciklusa alatt is, amikor Szent István koronáját úsztatta a Dunán. Úgy akar nyomot hagyni a magyar történelemben, mint a legnagyobb államférfiak, de már nem Széchenyi István példája lebeg a szeme előtt, hanem inkább Hunyadi Jánosé, aki ugyan nem király, hanem kormányzó volt, de szembe szállt a muszlim törökökkel, vagyis személyén keresztül aktualizálhatja a menekültellenes politikáját...

RÖFI HÁBORÚBA MEGY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.06.29.


Tudja, ha valami nagy disznóságot akar véghezvinni, akkor azt a ciklus elején kell tenni, mert ha a végére halasztja, úgy járhat, mint Gyurcsány hajdan, aki majdnem beledöglött abba, hogy úgy kellett tennie, mintha kormányozna.
Ciklus második felében már csak a nyugdíjas-simogatót meg a középosztály-nyalodát lehet látogatni, merthogy a választó ugyan olyan, mint az aranyhal - memóriája felettébb korlátos - de egy-másfél évre azért még vissza tud emlékezni, akkor meg annyi a választásnak oszt akár migráncsgyerekek is potyoghatnak az égből.

Egész pályás letámadás folyik, ha valaki nem vette volna még észre.
Pocak nekiesett a maradék demokratikus jogoknak is, piszkálgatja a gyülekezési jogot, az internet szabadságát, és hihetetlenül odafigyel saját személyes biztonságára is.
Betiltatja a tüntetéseket a háza környékén, pedig szerintem olyan az, mint a róka kotoréka, egy bejárata, de sok kijárata van, nehogy egyszer elkapja a feldühödött tömeg.
Merthogy ő talán az egyetlen a Fideszben, aki tudja, hogy mennyire ingatag az a bizonyos kétharmad, és ha egyszer a sok ostoba rájön, hogy - szép germanizmussal élve - hülyének lett nézve, akkor itt kő-kövön nem marad.
Persze majd a kedves papa elszállítja a következményeket útalapnak, ahogy ismerem a famíliát...

Általában zavartalan ügymenet esetén bármilyen szakmában alábbszáll a veszélyérzet.
Ilyenkor szokta agyoncsapni a háromnyolcvan a villanyszerelőt, ilyenkor kap hepatitiszt az orvos, ilyenkor pottyan le a légtornász és ilyenkor kötik fel vagy állítják falhoz vidám flashmob keretében a politikust, aztán csak úgy porzik a vakolat a háta mögött.
Sajnos, a tolvajlás olyan vacsora, amelyik állandóan fokozza az éhséget, nincs olyan, hogy valaki azt mondja magának: loptam már eleget, hadd lopjon már más is - a szokásos folyamat az, hogy a zsákmányolható javak fogytán a tolvajok egymásnak esnek és kifosztják egymást is, merthogy nem szeretik a konkurenciát.
Nálunk is ez a folyamat zajlik, most éppen a bankárt kóstolgatják - csak egymásnak esnek előbb-utóbb...
A bankár eszes ember, tudja, hogy a jó üzletmenethez nyugalom kell, de a mi pockos harcimarcink számára ilyen élethelyzet nem létezik, neki harcolni kell, míg csak seggbe nem lövi az ármány...


LÁZÁR JÁNOS ÉDESAPJA, NAGYBÁTYJA, UNOKATESTVÉRE A FÖLDÁRVERÉSEK NYERTESEI KÖZÖTT CSONGRÁDBAN - ITT A LEGÚJABB ÁNGYÁN-JELENTÉS

ÁTLÁTSZÓ - FÖLDMUTYI
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.06.26.


Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére és annak felesége: a család így együtt több mint 500 hektárt, a megyében dobra vert állami földek 4,3 százalékát vihette. A nagy nyertesek között van még Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia, illetve más helyi érdekű oligarchák. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legújabb elemzéséből.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a hetedik jelentés. Ezúttal a téma Csongrád megye, ahol 12,1 ezer hektárt árvereztek el. A trend a szokásos: kevesen nyertek nagyon sokat, köztük kormány-közeli potentátok hozzátartozói.

A mintegy 12 ezer 100 hektár elárverezett megyei területből több mint 7 ezer 700 hektár, azaz közel 64 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron talált gazdára.

További 2100 hektár pedig azt alig meghaladó áron, ráadásul a hektáronkénti 10-35 millió forintos európai földárak töredékéért, átlagosan 1,6 millió/ha megfizetésével került az árverési nyertesekhez.

A területek több mint felét olyan nagy, 20-270 hektáros birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok aligha rendelkeznek.

Az elkelt megyei földterület ugyan 277 nyertes árverezőhöz került, de annak mintegy 70 százalékát, több mint 8300 hektárt mindössze 27 nagy, 100 hektár fölötti területhez jutott érdekeltség szerezte meg. Az „átlagjavító”, 20 ha alatti területet szerző 126 kisnyertes érdekeltség, a nyertesek közel 60 százaléka csupán a területek kevesebb mint 9 százalékához, összesen alig több mint 1000 hektárhoz jutott. A megyei átlag: nyertesenként 44 hektár – szépen kommunikálható, csak hamis.

Csongrád megyében a földek mintegy 58 százalékát külső, tőkeerős árverezők szerzik meg...