2020. március 4., szerda

BLOOMBERG KIESETT, SANDERS MAGÁT NYÍRJA KI, BIDEN LESZ AZ ELNÖKJELÖLT, TRUMP MARAD AZ ELNÖK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.04.A “Szuperkedd” a papírformának megfelelő eredménnyel zárult, miután a Demokrata Párt vezetése és az általuk támogatott Joe Biden sikerrel léptette vissza Pete Buttigieg és Amy Klobuchar aspiránsokat. Joe Biden 14 államból nyolc államot megnyert. A valós erőviszonyokat az mutatja, hogy a legtöbb delegáltat nyújtó Kaliforniában Bernie Sanders győzött, mert itt sokan levében szavaznak, és a szavazatukat még azelőtt elküldték, hogy Buttigieg és Klobuchar visszalépett volna. Ha ők versenyben maradnak, Sanders fölényesen nyerte volna a “Szuperkeddet”, függetlenül attól, hogy ki szereti, ki nem.

Különösen Buttgieg visszalépése volt fellettébb kiábrándító és immorális, miután neki sokan hittek, és sokan elhitték, hogy egy másik Amerikát csinál, ami Joe Bidentől a legkevésbé sem várható. Joe Bidentől a világon semmi nem várható, legkevésébé, hogy képes lenne legyőzni Trumpot, hiszen amikor a DNC háttere nélkül indult, észrevétlenül hullott ki már a demokrata előválasztáson is Obamával szemben. Nem is értette senki, miért őt választotta Obama alelnökének, hacsak azért nem, hogy egy kellőképpen jelentéktelen és szürke alelnököt találjon maga mellé.

Biden a Demokrata Párt elfogult támogatása és az előválasztásokba való beavatkozása mellett ezúttal is annak köszönheti, hogy egyáltalán versenyben maradt, hogy az első fekete amerikai elnök, Obama alelnöke volt. Ezért tudott nyerni Dél-Karolinában, az első olyan államban, ahol nagy számban élnek afro-amerikai szavazók. Az Obama miatt rá szavazó feketék nélkül Biden még ebben a gyenge mezőnyben is hatalmasat bukott Iowa-ban és New Hampshire-ben is. Ez várt volna rá mindenhol, ha csak a saját kvalitásai alapján elnyerhető szavazatokra számíthatott volna.

Mindezt úgy, hogy Bidennek, mielőtt Obama alelnöknek kérte fel, volt egy rasszista ízű beszólása is Obamának a “fekete akcentusa” miatt. Arra utalt, hogy Obama előveszi a “fekete akcentusát”, amikor arra van szüksége. Neki nincs mit elővennie, kizárólag azt a tényt, hogy Obama alelnöke volt, és fekete akcentus nélkül is rászavaznak a feketék. Buttigieg még a végső győzelemre is esélyes lehetett volna, ha le tudja győzni Sanderst, mert ha nem száll ki a versenyből, Bidennek semmi esélye nem lett volna a fekete szavazókkal is, hogy bármelyiküket legyőzze. Buttigieg talán alelnök akar lenni, és azt ígérték neki, s nem bízott magában, és ki tudja még, hogy mivel vették meg, de megvették kilóra, az látszik. Végtelenül kiábrándító jellemű ember...


RÁADÁS: SZUPERKEDD - TOVÁBBRA SEM TUDNI, KI LESZ TRUMP KIHÍVÓJA!

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.03.01.  Fontos mérföldkőhöz érkezett a Demokrata 
  Párt előválasztási folyamata, ugyanis a 
  tegnapi napon 14 államban döntöttek arról, 
  hogy kit szeretnének a demokrata szavazók 
  Trump kihívójaként látni a novemberi 
  elnökválasztáson. Az eredményeket Pap 
  Szilárd Istvánnal, a Mérce.hu főszerkesztő-
  helyettesével elemezzük...

RÁADÁS: AZ IWIW TÖRTÉNETE - PANELBESZÉLGETÉS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.02.29.  Beszélgetés Bodó Balázzsal, Bodoky 
  Tamással és Tófalvy Tamással. 

  Panelbeszélgetésünkben az adat-
  önrendelkezés idehaza alig tárgyalt, 
  majdhogynem ismeretlen kérdéseit jártuk 
  körbe: milyen kihívások elé állítja a magyar 
  felhasználókat egyrészt a techóriások 
  adatszerzési gyakorlata, másrészt az 
  autoriter magyar állam megfigyelési 
  eljárásai? A ‘kettős-szorítás’ feloldására hol 
  kell keresnie a megoldást a 
  közösségeinknek, hogy a politikai 
  önrendelkezésünket és így végső soron a 
  demokráciánkat mi magunk alakíthassuk - és ne autoriter hatalmak, illetve kapitalista vállalatok. 

Bodó Balázs, közgazdász, médiakutató, az Amszterdami Egyetem Információ-jogi Kutatóintézetnek egyetemi docense, vezető kutatója. 

Bodoky Tamás az Átlátszó blog alapítója és főszerkesztője, kétszeres Minőségi Újságírásért díj nyertes, valamint 2010-ben elnyerte a magyar Pulitzer-emlékdíjat. 

Tófalvy Tamás kultúrakutató és kommunikációs szakember, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány Digitális média szakirányának vezetője.

HŰSÉGES KUTYUSKÁNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Róza néni
2020.03.04.


Adós maradtam (már ha magamra vállalok bármi adósságot egy ilyenre) a hűséges fidesz kutyus egyik kommentjére, de nem azért mert kifogytam az érvekből, hanem mert a mondandóm nem igazán férhetett bele egy válaszkommentbe. Lehet, hogy a többség számára unalmas lesz, de azért megpróbálok első sorban érthető érveket felsorakoztatni a kutyustól megszokottan csupán belinkelt cikk helyett vagy mellett. Így szólt a roppant értelmes és meggyőző, csak saját maga által lájkolt komment, ennél a cikknél:

Te közgazdász is vagy, vagy mifene? Miért nem hallgatsz a sztárközgazdászra, Thomas Pikketyre? Tessék, itt vannak a számai, lehet kezdeni a meghajlást és abbahagyni az értetlenkedést!

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20180121_a_sztarkozgazdasz_kiszamolta_hogy_tobb_profit_megy_ki_magyarorszagrol_nyugatra_mint_amennyi_unios_tamogatas_visszajon_thomas_piketty_a_makronomnak

Mifene?!

Hát igaz, hogy nem vagyok sztárközgazdász, csak sztár…. ööö, akarom mondani, hogy csak egy szerény mezei közgazdász. Viszont örülök, hogy felhívtad a figyelmemet Thomas Pikettyre. És meg is hajlok előtte, hogy milyen alapos, komplex munkát végezhetett, összerakva valamilyen számokból azokat a grafikonokat, amiket a cikkben láthatunk és eljutva azokra a következtetésekre, amikre jutott. Tényleg örülök, hogy végre látok valamit számszerűsítve is arról a sokat szajkózott vélekedésről, hogy mi amúgy sokkal kevesebbet kapunk az Uniótól, mint amennyit kivittek a nyugati országok. Ugyanakkor, ha nem lennék szkeptikus, akkor nem én lennék a Róza néni.

Kezdem azzal, hogy lehet ugyan, hogy a kettő egybeesik, mármint az EU és a Nyugat, de ha nem, akkor máris tetten érhető egy csúsztatás és így az adatok nem összehasonlíthatók. Vagyis az, hogy bejött hozzánk a GDP 4%-a az Uniótól, míg kiment 7,2% a nyugati országokba vagy külföldre. És ebben a kontextusban sehol nem EU-t említ. De fogadjuk el, hogy mindkét adat Magyarország és az EU viszonylatában keletkezett. És lépjünk tovább.

Az idézett cikkben 2010-2016 időszakról van szó, míg én a 2004-2019 időszakban befolyt uniós támogatásokból indultam ki. Tehát a vizsgált időszakok sem összehasonlíthatók. Tudjuk ugye, almát körtéhez hasonlítani…

GÖRÖCS JÁNOS, SZÉKELY ÉVA: AKITŐL ELBÚCSÚZOTT ORBÁN, ÉS AKITŐL NEM

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.04.


Azzal kezdeném, hogy a nemrég elhunyt Göröcs Jánost, akit minden sportszerető ember Titiként ismert, nagyszerű labdarúgónak tartom. Szerintem a tíz legjobb magyar futballista között van a helye, nála pengésebb játékos pedig talán nem is született magyar földön. Olimpiai bronzérmes, KEK-gólkirály, világbajnoki ötödik, az Újpest örökös bajnoka, a magyar labdarúgás egyik legendás alakja, hatvankétszer volt magyar válogatott. Nagy játékos volt, és ismerői szerint nagyon jó ember. Megérdemelte, hogy amikor meghalt, Orbán Viktor miniszterelnök megemlékezzen róla a Facebookon.

Az ugyancsak a közelmúltban elhunyt Székely Éva nem futballista volt, hanem úszó. Olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója. 44 magyar bajnokságot nyert, 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel, 1947 és 1951 között nyolcszor nyerte meg a főiskolai világbajnokságot. Nagy sportoló volt és példamutatóan kiváló ember. Megérdemelte volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnök halála alkalmából megemlékezzen róla a Facebookon egy rövid üzenetben...


LONDON HÉT ÉV UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.04.


Azt mondják, hétévente változik az ember, a hetes számban egyébként is van valami mágikus. Szóval valahol adja magát, hogy egy régi szerző, Magda (aki korábban itt és itt írt posztot) kicsit visszatekintett a brit fővárosban töltött első hét évére.

„Mi változott a hét év alatt?

A hét fontos szám. Hétévente cserélődnek le a sejtjeink, a hét év kritikus egy kapcsolatban, hét napból áll a hét, Hófehérke és a hét törpe, a hétfejű sárkány, és természetesen a 007-es James Bond.

Végigkísért a hetes szám egész életemben. Minden lakcímemben benne van: 17, 27, 47. A hetes csoportba jártam a főiskolán, az első emelet 7-ben laktam. Jó, be is fejeztem a számokat, kezd unalmas lenni a bevezető.

Látom, ahogy az olvasó a sarokba hajítja a telefonját, hogy na már megint mit posztolt ez a szerencsétlen határátkelő? Nézzük inkább, hogy mi változott velem Londonban az elmúlt időszakban.

A lakóhelyem nem nagyon

Csak visszatértem oda, ahol a londonimagyar karrierem kezdődött. Kiköltözéskor három hónapig laktam a tottenhami gettóban. Utána London teljesen másik végébe költöztem hat évre.

Égre-földre esküdöztem a barátnőmmel kézenfogva, hogy mi aztán most már sehova nem mozdulunk innen, dél-nyugat londoniak lettünk örökre. Olyan vehemensen védtük a Temze másik partján lévő városrészt, mintha csak egy Pest-Buda háborúba csöppentünk volna. (Még mielőtt: szigorú értelemben vett pesti vagyok, sőt, nagykörúti.)

Itt még a levegő is más, északon az emberek bunkók, és különben is tele van magyarral, ki a fene akarna ott lakni? Végül is én...

LERÁNTOTTA A LEPLET AZ MNB: ENNYIT GOMBOLNAK LE RÓLAD A NYUGDÍJKASSZÁK

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2020.03.04.


Közzétette az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan is a megtakarítási célú életbiztosításoknál már évek óta elérhető Teljes Költségmutatókat (TKM), ezzel nemcsak egymással, hanem fő riválisukkal, a nyugdíjbiztosításokkal is összehasonlíthatóvá váltak a nyugdíjkasszák, bár a két számítási módszertan enyhén eltér. A TKM-számokból kiderül: a nyugdíjpénztárak 10 éves időtávon 0,33-2,55%-os éves költséget vonnak el, ami jellemzően alacsonyabb, mint a nyugdíjbiztosítások 1,89-5,69%-os terhelése...

NEM VÉLETLENÜL MASZATOL A FÉNYESTEKINTETŰ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Vogronics A.
2020.03.04.


Utálok konspirálni. Sőt. De most egy pillanatra elgondolkodtam. Egy barátom feltett egy kérdést, amire nem tudtam válaszolni. És válaszokat sem találtam rá a neten, meg úgy általában sehol sem. Azt mondja: mi a fasznak kell katonai karantén alá vonni városokat, ha ez a vírus gyengébb, mint az influenza? Minek, baszod? És tényleg, mi a fasznak kell fegyveres katonáknak őrködniük, mi a fasznak épített Wuhan egy hónap alatt akkora kórházkomplexumot, mint egy olimpiai falu?

Kezd nekem bűzleni ez az egész. Valaki hazudik, de kurvára. Tudtommal ekkora cirkuszt nem csináltak egy vírus megjelenésénél sem. Az Index folyamatosan friss híreket hoz, amelyek elég aggasztóak. Eddig leszartam én is, de sok itt a kérdőjel. Ezek ebbe simán bele fognak bukni, mi meg szimplán beledöglünk. Nézzük. Hadházy összefoglalta a lényeget. A következő hetekben három dolog várható:

1) Itthon is megjelenik a koronavírus (ha még nem jelent meg, csak titkolják/nem vették észre), és sajnos a magyar egészségügy természetesen csődöt mondhat majd (hiszen a járványvédelmi közigazgatást régen szétverték, az orvoshiány még normál időszakban is aggasztó, és olyan alapvető hiányosságok vannak, mint például hogy a háziorvosok nemhogy nem kapnak védőfelszerelést, de meg sem tudják azt venni, mert nincs).

2) A török elnök miután Szíriába katonaságával bevonulva mindent felforgatott és százezreket késztetett menekülésre, százezres menekültáradatot küld Európa felé Törökországból. Már buszoztatják is őket az európai határokhoz. Orbán Viktor ennek örül.

3) A kormánypropaganda így tele lesz a fegyvertelen, szerencsétlen menekültek ellen hősiesen védekező tábornok hőstetteivel. A koronavírusra meg nem marad majd műsoridő. Minek is, nem kell azzal a magyarokban kelteni a pánikot, ugye...

A FÓTI GYERMEKOTTHONTÓL A TRANZITZÓNÁKIG: MIT TETT A KORMÁNY A GYEREKEK JOGAIÉRT AZ ELMÚLT 5 ÉVBEN?

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.03.04.


Február 13-án hozta nyilvánosságra az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a magyar gyermekjogi helyzetet elemző, illetve azzal kapcsolatban ajánlásokat megfogalmazó jelentését. A bizottság 5 évente készíti el a jelentést, így a mostani a 2014 és 2019 közötti időszakot foglalja magában.

A vizsgált periódusban szinte minden fontos területen (pl. a gyermekeket érő erőszakkal, a diszkriminációval, az oktatással, az egészségüggyel, a fogyatékossággal élő és a menedékkérő gyermekek helyzetével kapcsolatban is) fény derült aggodalomra okot adó hiányosságokra.

A bizottság legfrissebb jelentéséről és a gyermekvédelem különböző aspektusairól a Magyar Helsinki Bizottság szervezett beszélgetést, ahol az intézményi rendszer problémáit Szlankó Viola pszichológus, gyermekjogi szakértő, a menekült gyerekek helyzetét Szekeres Zsolt jogász, a fogyatékossággal élő gyermekeket érő jogsértéseket pedig Gurmai Sándor jogász járta körül...

OLCSÓ BANKSZÁMLA? HÁT VALAMIK MEGJELENTEK - NÉHÁNYAN MOZDULTAK A JEGYBANKI ELVÁRÁSRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.04.


Elindult az azonnali átutalás, és néhány bank sietett a jegybank szájíze szerinti új számlát is piacra dobni. Sajnos azonban részletesebben megvizsgálva ezek egyelőre inkább csak arra lehetnek jók, hogy a bankok elmondhassák, ilyenjük is van.

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló – állapították meg korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban. A problémát a szakemberek egy cikksorozat keretében is körbejárták. Az MNB érzékelhetően attól tartott, hogy az azonnali utalás a banki díjak miatt nem lesz annyira sikeres, mint szeretné. Éppen ezért erős nyomást gyakorolt a bankokra, hogy dobjanak piacra fix díjas olcsó számlákat.

A bankok ugyanakkor korábban azt hangsúlyozták, hogy az azonnali fizetési rendszer akkor lesz sikeres, ha nem kerül versenyhátrányba. Márpedig jelenleg a magyar szolgáltatók számlacsomagonként 10 ezer forinttal drágábbak versenytársaiknál a tranzakciós illeték miatt. A készpénzforgalommal kapcsolatos banki bevételek 70 százaléka kerül illeték formájában az államhoz. Az olcsó csomagárazásnak ugyancsak a tranzakciós illeték a gátja. A bankoknak ugyanis a díjmentes készpénzfelvét után is ki kell fizetniük, ami összesen 25 milliárd forint.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy – mint arról korábban írtunk – a tavasz olcsóbb bankszámlák helyett inkább drágulást hoz. Néhány bank azonban érzékelhetően igyekszik az MNB kedvében is járni. Az Erste bejelentette, akciósan akár havi 690 forintért utalhatnak félmilliós összeghatár alatt korlátlanul a Szabadon díjcsomagot választó ügyfelei március közepétől. Az eseti és állandó belföldi forintátutalás, továbbá a csoportos beszedési megbízás a netbankot, illetve a mobilbankot használók számára lesz díjmentes. Feltéve, hogy a tranzakciók összértéke 500 ezer forint alatt marad.

A részletesebb tájékoztatásból kiderül: az alacsony havi csomagdíj feltétele, hogy az ügyfél az akciós időszakban, vagyis az indítás utáni két hónapon belül igényelje (és ez egy évig lesz érvényes). Az időszakon kívül igényelt, nem akciós, de mégis kedvezményes csomagdíj egyébként 990 forint. Mindkettőhöz szükség van arra, hogy az ügyfél vállalja: kivonatot elektronikusan kap, és legalább havi százezer forint érkezik a számlára. Ezek nélkül a számlavezetési díjat és a félmillió forintos határig eseti és rendszeres átutalás, illetve csoportos beszedési megbízás díját tartalmazó csomag díja 1990 forint lesz...

KIS KATEKIZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2020.02.28.


A szakmai testület – éppen ma – életműdíjat akar adományozni egy nagy életmű megalkotójának, ám ez egy múzeumigazgatónak nem tetszik. Különféle fórumokon fölszólal ellene, s minthogy nagy befolyású ember, tiltakozása akár sikerrel is járhat. Kérdezhetnénk, mi köze van hozzá, hogy egy autentikus művészeti intézmény mily módon akarja tiszteletét kifejezni egy nyolcvan év fölött járó, remekművek sorát alkotó művésznek, de ne kérdezzük. Végül is – a vélemény szabad. Zárójelben megjegyzem: pályám során magam is a véleményműfajban utaztam, de már régen sokkal fontosabbnak tartom a vélemény szabadságánál a hír szentségét. Persze, azt is hiába.

Nyilván mindenki kitalálta a három szereplőt. A díjadományozó: a Magyar Filmakadémia, a tiltakozó: Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója, a díjazott-kárvallott pedig Szabó István Oscar-díjas filmrendező. Schmidt Mária véleménye az, hogy „nem volna szabad egy egykori besúgót életműdíjjal jutalmazni”. Mondhatnánk rá, az életműdíj az életműre – a művekre – vonatkozik, nem az egész életre. Schmidt azonban nyugtalan: „Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása és mentegetése.” Ebben a mondatban több pontatlanság is van, de csak a nagyobbakat nézzük: 1. az életműdíj az életművet „magasztalja”, és nem foglalkozik a rendező egyéb tetteinek súlyával, azok mentegetésével. 2. a műalkotások alapvetően függetlenek a regnáló kormányok értékrendjétől, és – sokadszor mondom – itt a remekművek elismeréséről van szó. A művek értékét Schmidt Mária sem kérdőjelezi meg, illetve szóba se hozza. Annyiban említi, hogy a hatalom és az egyén – kisember, művészember – viszonyát ábrázolva a rendező miért mindig csak a fasiszta hatalomról szól, a kommunistáról soha. Mondhatnánk, hogy Szabó „pechjére” Klaus Mann éppen erről írt remek regényt, amiből aztán az Oscar-díjas Mephisto lett. De ha Szabó háromtucatnyi filmjét nézzük, az a „mindig” is biceg egy kicsit.

Ha Schmidt Mária nézete szerint az ifjúkori bűnök mindent meghatároznak, soha nem évülnek el, és nem bocsáttatnak meg, akkor az övé nem keresztényi nézet. S ha a kormány ezt osztja, akkor ez nem keresztény kurzus, bármennyire hirdeti magáról. A kereszténység legfontosabb tétele a szeretet, s rögtön utána a bűnök megbocsátásának szentsége. Finoman szólva: Schmidt Mária tiltakozásában sem szeretetet, sem megbocsátást nem érzek.

Csak egy kis katekizmus: mit csinált Saul, mielőtt mint Pált a keresztény egyház legnagyobb szentjei közé emelte? Üldözte a keresztényeket, gyilkolt, megköveztette például szegény, jámbor István apostolt. Milyen életet élt két talán legcsodálatosabb szentünk, Ferenc és Ágoston? Bűnöset, léhát, kicsapongót. Mit mond a Biblia József testvéreiről? Gonosz indulatból elárulják saját öccsüket: megverik, kútba dobják, aztán eladják rabszolgának – húsz ezüstért. Alig olcsóbban, mint Jézust. Mit mond József később bűnbánó testvéreinek? Ha közöttünk, emberek közt megbocsátásról van szó, akkor nekem kell tőletek bocsánatot kérnem, mert nektek kellett a gonosz szerepét eljátszanotok, hogy minden így történjék. Istenem, de szép mondat!
...

MIT TANUL A GAZDASÁG A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYBÓL?

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2020.03.04.


Világszerte rányomták a gazdaságra a bélyegüket a koronavírus miatti intézkedések. Egy-két héten belül akkor is leáll a termelés több hazai gyárban, ha egyetlen magyar beteg sem lesz.

A koronavírus rámutat a szállítási láncokra épülő gazdasági esendőségére – szinte alig van olyan terület, amin ne éreztetnék hatásukat a kínai és olasz szállítások akadozása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések. A HVG legfrissebb számában Szabó Yvette írt arról, hogy egyes iparágra milyen hatást gyakorolt a kórokozó megjelenése.

A tapasztalat azt mutatja, hogy számos területen a gazdasági eredmények beáldozása történik az emberélet megóvása érdekében. A kínai és az olasz hatóságok is úgy döntöttek, hogy vállalják a gyárak és a szolgáltatások leállását annak érdekében, hogy megfékezzék a globális járványt. Megszűnt a kínai alkatrészek utánpótlása, egy-két héten belül akkor is leállhat a termelés több magyarországi gyárban, ha nálunk nem is betegszik meg senki...

TÖRVÉNYJAVASLAT KORLÁTOZTA VOLNA AZ ERŐSZAKOS SZÜLŐKET – DE NEM KELLETT A FIDESZES KÉPVISELŐKNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2020.03.04.


A kormánypárti politikusok elviekben egyetértettek volna Szél Bernadett tervével, a gyakorlatban „alkotmányos aggályok” miatt elutasították.

Az ügyészség vagy a gyámhatóság mindig indítványozza a szülői felügyeleti jog felfüggesztését, ha olyan elkövetőről van szó, akit hozzátartozó, volt hozzátartozó bántalmazása miatt ítéltek el. 

Ha pedig a vádlott a szülőtárs ellen követett el erőszakot a bíróság szerint, vonják meg tőle a kapcsolattartási jogokat is – röviden összefoglalva ezt tartalmazta Szél Bernadett a parlament igazságügyi bizottságához beterjesztett törvénymódosító javaslata. amiről a képviselőnő Facebook-bejegyzésben számolt be. 

A módosításra Szél szerint azért van szükség, mert a bíróságok saját hatáskörben nem dönthetnek a szülői jogok korlátozásáról – ehhez minden esetben a vád- vagy gyámhatóság kérésére is szükség van; a kötelezővé tett indítvánnyal azonban az eljárás mondhatni automatikussá válna. 

A független parlamenti képviselő civil szervezetekkel és jogászokkal közösen dolgozta ki a javaslatot, és az vezette, hogy megelőzhetőek legyenek a tragikus győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló esetek. 

A kormánypárti többségű igazságügyi bizottság kedden azonban elutasította, tárgysorozatba sem vette a javaslatot...

AZ USA, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS NÉMETORSZÁG ÁLLNAK AZ ADÓPARADICSOM-LISTA LEGALJÁN, MAGYARORSZÁG A KANYARBAN SINCSEN

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.03.04.


A Tax Justice Network évente teszi közzé jelentését, amiben azt vizsgálják, hogy az adott ország mennyire segíti az offshore pénzrejtegetést. Ebben kitüntetett szerepe van a pénzügyi adatok nyilvánosság elöli elrejtésének. Nem meglepő módon a Kajmán-szigetek vezeti a kvázi pénzmosási listát, de előkelő helyen állnak a korrupciómentesnek gondolt, demokratikus nyugati országok.

A lista második helyén az Egyesült Államok áll, és számos EU-s ország is egészen rossz eredményeket ért el. Luxemburg és Hollandia ismert arról, hogy kényelmes feltételeket biztosít a nagy multinacionális cégeknek az adók elkerülésére és nagy hangsúlyt helyeznek a vállalatokra vonatkozó adatok minél kisebb nyilvánosságára is. De más európai országok is rosszul teljesítenek. Ha a különleges jogállású területeket nem vesszük figyelembe, akkor az Egyesült Királyság a 10., Németország pedig a 12. helyen áll.

A Tax Justice Network adatai azért is érdekesek, mert azt is megmutatják, hogy globálisan mekkora súlyuk van ezeknek a gazdaságoknak. Az USA és a nyugat-európai országok előkelő helye azért is nagyon problémás, mert ezeknek óriási szerepe van a világ gazdaságában.

Magyarországnál Ausztria például kétszer, Németország pedig háromszor rosszabb eredményt ért el. Ez nem is csoda, ebben a két országban például egyáltalán nem létezik transzparencia törvény, sokkal kevesebb adat érhető el szinte bármilyen gazdasági tevékenységről, mint Európa keleti felében.

Közép-Kelet-Európa világviszonylatban a vagyonelrejtés kapcsán kifejezetten jól teljesít, a 133 rangsorolt ország és terület közül Lengyelország kivételével minden más régiós ország a lista második felében van. Magyarországnál Szlovénia és Szlovákia helyez csak nagyobb hangsúlyt a térségben a pénzügyi átláthatóságra. Az alábbi grafikon az első 20 helyezett és a térségbeli országok eredményeit emeltük ki, a teljes lista itt érhető el...

TRIANON: EZÉRT „KELLETT” MAGYARORSZÁGOT FELDARABOLNI

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2020.03.04.


Katonai szempontból a központi hatalmak területe Európa egyharmadát lefedő, egységes hatalmi zóna volt, amelyet az antant szempontjai szerint meg kellett bontani: A hangsúly nem Magyarország, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia széthasításán volt.

Száz évvel ezelőtt ilyenkor Magyarországnak nem volt hivatalban levő regnáló kormánya. Miután Horthy Miklóst 1920. március 1-jén kormányzóvá választották, a Huszár-kormány „tudta a dolgát” és lemondott, a kormányzó viszont csak március 10-én kért fel új miniszterelnököt. De az akkori Magyarországon nem ez volt a legnagyobb probléma. Hanem, hogy a magyar békedelegáció ekkor már hetek óta vívta reménytelen harcát egy elfogadható békeszerződés érdekében.

Még majdnem egy hónapig küzdöttek, és amikor látták, hogy nincs semmi remény, március 31-én lemondtak és hazatértek. Utána már csak időhúzás volt, mikor hirdetik ki a halálos ítéletünket, ami végül június 4-én következett be. A békediktátum következményeire ma leginkább két tudományterület fókuszál: a történettudomány és a geográfia. A múlt mindig jelen van, nekünk száz évvel a békediktátum után is van teendőnk Trianon következményeinek feltárásával kapcsolatban.

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Csorba Péter, a Debreceni Egyetem professzora a Trianon 100: a békediktátum földrajzi megközelítésben című konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián, az egész napos eseményen tucatnyi tudós, kutató mutatta be Trianon természet-, társadalom- és politikai földrajzi összefüggéseit. Az újságcikk adta terjedelmi korlátok szorításában pedig a vázlatos áttekintés helyett egyetlen előadás részletezésére vállalkozunk...

HÁROM FIDESZES PLAKÁT LESZEDÉSE UTÁN BÜNTETŐELJÁRÁS, TÍZSZERES ÉRTÉKŰ MSZP-S PLAKÁT LESZEDÉSE UTÁN SEMMI NEM INDUL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2020.03.04.


Egy soproni és egy győri ügyben döntött igencsak eltérően az ügyészség.

Egy húszéves soproni egyetemista a választási kampányban leszedett három fideszes plakátot, most lopással gyanúsítják egy büntetőeljárásban. Eközben fideszes aktivisták kisbusszal szállítottak el több tucat MSZP-s plakátot Győrben, de mivel arra hivatkoztak, hogy ők nem ellopták, csak a szelektív hulladékgyűjtőbe akarták vinni az általuk letépkedett hirdetéseket, velük szemben az ügyészség nem látott törvényes indokot az eljárásra – számolt be a két ügyről az Index.

- Vállalom a felelősséget a tettemért, hibát követtem el, már ott helyben megbántam, de eszembe sem jutott, hogy ez lesz a vége

– mondta az Indexnek ifjabb Kránitz László. Őt a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban azon kapták, hogy piros festékkel lefújt néhány politikai plakátot, három darab fideszes hirdetést pedig az autója csomagtartójába tett, miután leszedte őket. Ezzel összesen 4650 forint kárt okozott. Az ifjabb Kránitzot két társával érték tetten, őrizetbe is vették őket. Már a helyszínen beismerte tettét...

MAGYARSÁGKUTATÓ: A LOVAKTÓL LESZNEK FÉRFIASABBAK A FÉRFIAK, NŐIESEBBEK A NŐK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.04 


Egyre kiválóbb tudományos eredményeket produkál a NER új tudományos krémje, amelynek krémje a Magyarságkutató Intézet. A Magyarságkutató Intézet a kutatás legegyszerűbb és leghatékonyabb formáját válastzja, annak ellenére, hogy évi 1,3 milliárd forintos költségvetésből tradícionális kutatásokat is folytathatna, de az a liberális csökevények módszere, és a végeredmény sem biztosan az lesz, amit a pártból megrendeltek. Ezért egyre másra megkérdzik a rendszer csókosait, amit videóra vesznek és feltesznek a honlapjukra, hadd lássa a magyar ember, hol tart a kutatás. Mindezt a 444.hu vette észre.

Nem mélyülnénk el ebben a mély tudományban, bár egyszer érdemes lenne végigelemezni az itt elhangzó tudományos eredményeket (jobb időkben ilyenre Soros-támogatást lehetett kapni). Maradnánk a 444.hu által szemlézett interjúnál, amelyet egy általunk Amerikában nem ismert Pintér (Tenya) Tibor adott, aki állítólag a Magyar Nemzeti Lovas Színház igazgatója. Erről aztán végképp nem hallottunk még, hogy létezik Lovas Színház, mert az számunkra már Amerikában is természetes, hogy ami létezik, az úgy kezdődik, hogy Magyar Nemzeti. Mit ad elő a Lovas Színház? Darabokat? Lovakon játszanak a nemzet lovas színészei? Vagy beszélnek a lovak? Esetleg ez valamiféle lovas showműsor? Olyan, mint a hortobágyi pusztán? Vagy olyan, mint a cirkuszban?

Ezekre a kérdésekre nem biztos, hogy még ebben az életben válaszokat kapunk, de ennél nagyobb hiányunk soha ne legyen. Azonban vegyük szemügyre, mit mond a lovas színház igazgatója. Pintér Tibor azt mondta, hogy “Meggyőződésem, hogy amilyen egy ország kultúrája, sporttevékenységei, lovas kultúrája, olyan az ország”. Ez egy okos ember, aki észrevette, hogyan maradhat sokáig lovas színház igazgató. A világ sportfővárosa Budapest, a világ sportembere Orbán Viktor, a legtöbb hűtlen kezelés címén elvert közpénzt sportra fordítják, mert a fasiszta társadalom célja a testben erős, edzett emberek kinevelése, akiknek eszük annyi, mint az istállóban agyontaposott bolhának, az izmuk és a tekintetük acélos. Akinek már annyi esze van, hogy tudja kinek kell benyalni, az lovas színház igazgató lesz minimum.

Aztán azt mondja a Pintér Tibor nevű igazgató, hogy “jobbá lehetne tenni a magyar fiatalokat a lovas képzéssel. Erősebb identitású, határozottabb, a fiúcskákban időben kialakulna a férfi energia, a lányokban időben kialakulna a női odaadás. És ez a kettő még a családokra is jól hatna, ez a rendszer a lovon keresztül csodákra képes.” Világos, akinek kalapács van a kezében, mindent szögnek néz. Mindent lovakkal lehetne megoldani egy lovas színház igazgató szerint, még a vasárnapi boltbezárást is. Ha Pintér Tibort áthelyezik a Magyar Nemzeti Autós Színházba, akkor az autókkal lehet majd mindent megoldani, de még inkább yachtokkal vagy repülőgépekkel, mert a NER-arisztokrcáia inkább azokat preferálja a lovak mellett...

A NÉZŐPONT CSOPORT CÉGE 5 MILLIÁRDÉRT VÉGEZ MÉDIAFIGYELÉST A KORMÁNYNAK

ÁTLÁTSZÓ / KÖZBESZERZÉS
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.03.03.


Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. három évig nettó 5 milliárd forintért végez médiaelemzési feladatokat. A közbeszerzést a kormány nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki, az Observeren kívül más ajánlattevő nem volt.

A Nézőpont Csoport cége, az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte el a kormányzat médiaszemlézésre, médiakutatásra és médiaelemzésre kiírt közbeszerzését. A kormány számára az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kötött szerződés az uniós tenderértesítőben jelent meg a napokban. Nem volt verseny a megbízásért: a nyílt eljárásra egyetlen cég, az Observer jelentkezett, aki meg is nyerte a közbeszerzést. A tendert tavaly decemberben hirdették meg, a nettó 5 milliárd forintos szerződést pedig 2020. február 21-én kötötték meg a felek – ezt először a Media1 hozta nyilvánosságra. A szerződés időtartama 36 hónap, azaz három év, ami további egy évvel hosszabbítható meg.

A nyertes cégnek azokat a jogalkotói vagy jogalkalmazói feladatokat és azokkal összekapcsolódó kommunikációs tevékenységeket kell monitoroznia, amelyeket központi kormányzati intézmények végeznek. Az ITM elég sok mindenre kiterjedő médiamonitor-szolgáltatásban gondolkodik, a megrendelés szerint az Observernek többek között az alábbi feladatokat kell elvégeznie:

- Médiaszemlézés címszó alatt naponta egy alkalommal el kell készíteniük a hírműsorok tartalomjegyzékét, munkanaponként két alkalommal belföldi hírösszefoglaló szemlét, munkanaponként egy alkalommal pedig világsajtó-szemlét kell összeállítaniuk. Emellett heti egy alkalommal a közép-európai országok politikai és gazdasági híreinek magyar nyelvű összefoglalása, és munkanaponként 120 kormányzati ügyfél számára tematikus médiaszemle összeállítása is a megbízás részét képezi.
- A médiakutatáshoz tartozik például a különböző médiumok közönségkutatása, (amihez negyedévente 6 000 főt kell személyesen megkérdezniük), és a médiahatás-kutatás, negyedévente 12 alkalommal.

- Médiaelemzés során hírműsorelemzést és hírelemzést kell végezniük hetente egy-egy alkalommal, továbbá Magyarország-kép médiaelemzést negyedévente egy alkalommal...

ÖT PONTBAN ARRÓL, HOGY MI KELLENE EGY JÓ ORSZÁGHOZ

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2020.03.01.


Magyarországon a jórészt kimaradt polgári fejlődés, illetve a vidéki zsidóság elpusztításával, a németek kitelepítésével és a bolsevizmussal a vékony polgári réteget (és mentalitást is) megsemmisítő politika miatt összetorlódott és egymásba épült a posztfeudális, személyiségi függőségen (szervilizmuson) alapuló keleties feudalizmus és a tömegdemokrácia, ezek minden, tágan értett kulturális jegyeivel. A helyzetet felismerő és annak minden gyengeségét kihasználó Orbán-rezsim leváltása megtörténhet ugyan a jövő csillagainak szerencsés együttállásával, de ha így is lesz, ez semmit nem fog megoldani az öröklött képletből. A nemzet súlyosan kompetenciahiányos állapota nem olyasmi, amivel -- ha csak a politikára hagyatkoznánk -- a mai ellenzéki színvonalon szembe tudnánk nézni és el tudnánk kezdeni tartós eredménnyel felszámolni. Ha mégis ezt akarnánk tenni -- túl a mai kocsmán --, akkor minimum a következő célokat magunk elé kéne tűzni:

1. A kooperatív személyes kompetenciák és tereinek (piac, etikai minimum, tudomány, kutatás és fejlesztés, közszolgálat, benne az állammal) kifejlesztéséhez szükséges oktatási rendszer. Látni kellene a család és az oktatás feladatát -- a gyereknek az optimális nevelődéshez fűződő személyes érdeke mellett -- egy nemzet szempontjából is: ez a szempont pedig a versenyképes társadalmon túl a kooperatív struktúrákban való elboldoguláshoz szükséges készségek kialakítása.

2. Az állam kiszabadítása az élősködők megszállása alól és az élősködő mentalitásból. Az államnak a legnagyobb értékteremtő szervezetté kell válnia az országban, amelynek hatékonyságát és hatásosságát folyamatosan, transzparensen mérni kell. Ez az igény minden bizonnyal odavezet, hogy az államot jócskán csökkenteni kell, egyes mai funkcióit egyszerűen fel kell számolni, a maradék bizonyos részeit a polgárok autonóm társulásaira, önkormányzataira, más funkcióit a piacra, továbbiakat egy -- remélhetően -- a jövőben jobb képet mutató EU-ra kell bízni. Az átalakuló államot sokkal kevesebb pénzből lehet működtetni a jogszolgáltatásban, a nemzetbiztonságban, a közös javak (jószágok) feletti ellenőrzésben stb. mutatott fő kimeneti teljesítményének javítása mellett...

„EURÓPA NEM SZÖRNYETEG, MAGYARORSZÁG NEM RASSZISTA”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.04.


A menekültekkel foglalkozik az európai sajtó jelentős része. A német Die Zeit „Európa nem jégszívű szörnyeteg” című cikkében arról ír, hogy az emberek befogadási készségét erősen befolyásolja a politika, például nem minden magyar eredendően rasszista, csak a miniszterelnök kisajátította a témát. A Bloomberg elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU 2015 óta nem tudta megreformálni menekültpolitikáját, a szintén amerikai AP pedig arról ír, hogy Szlovéniában Orbán Viktor közeli szövetségese, a bevándorlásellenes Janez Jansa alakíthat kormányt. Kárpáti János lapszemléje...

SZABAD SZEMMEL: EURÓPA MINDEN EDDIGI VÁLSÁG ELHALVÁNYUL AMELLETT, HOGY ORBÁN BEÁSTA MAGÁT A HATALOMBA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.04.


Guardian 

A populizmus egyik legjelesebb szakértője lehetségesnek tartja, hogy a politikai jobbközép válsága belülről szétrohassza az uniót, merthogy a néppártiak megadták magukat a szélsőjobbos tekintélyelvűség előtt, Magyarországtól kezdve az Egyesült Királyságig. Jan-Werner Müller, a Princetoni Egyetem politológia professzora az Orbán Viktor fényképével illusztrált elemzésben úgy látja, minden eddigi válság elhalványul ahhoz képest, amit az jelent, hogy a szélsőségesek beásták magukat a hatalomba a magyaroknál és a lengyeleknél. Magyarország arra szolgált példával, miként kell lopakodva aláásni a demokratikus intézményeket, valamint a jogállamot, noha a felszínen minden törvényesnek tűnik. A Fidesz teljesen átírta az alaptörvényt, saját autokrata szeszélyének megfelelően. A Freedom House már csupán részben tartja szabadnak az (EU-s !) országot. Aligha valószínű, hogy Brüsszel ne vette volna észre, miről is van szó. De azóta is arra hivatkozik, hogy ha túlságosan is megszorongatja Orbánt, akkor azt csak még a Jobbiknál radikálisabbá teszi. Így az EU ahelyett, hogy elzárta volna az oxigént jelentő pénzcsapot, perverz módon autokrata politikus finanszírozott. Az pedig elosztotta az anyagi forrásokat a vazallusok közt, illetve támogatást vett belőle. Lásd Mészáros Lőrinc mesés meggazdagodását. Az első ránézésre nem látszik, de a tekintélyelvű magyar fordulat kudarccal fenyegeti az egész európai tervet. Ezért a fő felelősség a kereszténydemokratákat terheli. Hiszen következetesen védték a stratégiai szövetségesnek tartott Orbánt az Európai Tanácsban, mivel rá voltak utalva annak voksaira Strasbourgban. De ugyanez ment végbe kicsiben egy sor más országban is. A konzervatívok nem tudtak mit kezdeni a szélsőjobbal, bár szajkózták annak irányvonalát. Nem tartóztatták fel a fenyegetést, ehelyett inkább bevonták a szélsőséget a politika fő áramlatába. Viszont hogy ezek a baljós erők bevették magukat Budapesten és Varsóban, az egyben megkérdőjelezi az EU egyik legfőbb létalapját, hogy ti. bástya a tekintélyelvűség visszatérésének megakadályozására. A felbátorodott autoriter vezetés alatt élő magyarok és lengyelek joggal érzik úgy, hogy Európai elárulta őket. A vége az lehet, hogy egy szép nap arra ébredünk: a középjobb válsága belülről rohasztotta meg az uniót.

Die Welt 

A Törökországgal négy éve létrejött megállapodás atyja, Gerald Knaus úgy látja: pontosan az olyan nacionalista populisták kezére játszik, mint Orbán, hogy Görögország egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek átvételét. Hiszen ily módon Athén megszegte a Genfi Menekültügyi Egyezményt, pedig a lépésnek a gyakorlatban semmi értelme sincs. Jelentősége csupán jelképes, ám nyugtalanító precedens. És nagy baj, hogy az EU minden további nélkül tudomásul veszi. Pedig téves a görög hivatkozási alap, hogy szükséghelyzetről van szó. Mert mi lenne például ha egy kormány egyszer csak kijelentené: a rendkívüli körülményekre való tekintettel, hatályon kívül helyezi a sajtószabadság biztosítékait. Magyarországon mellesleg most éppen ez fenyeget, és különösen érdekes, hogy két napja derült ki: a közmédiánál bizonyos témákkal csupán előzetes engedély birtokában lehet foglalkozni. Több országban is félő, hogy kialakul az orbáni illiberális állam. Az alapvető jogok felmondásához érvként szolgál a menekültkérdés. Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű elemző intézet vezetője hozzáteszi, hogy Európa napjainkban valóra váltja azt, amiről Trump csupán álmodik. Ha ez így megy tovább, akkor az idén vége az ENSZ Menekültügyi Konvenciójának. Ám semennyi könnygázzal nem lehet feltartóztatni a tengeren át érkező menekülteket. Nem segítenek a Frontex-katonák sem. Új megállapodást kell tető alá hozni Törökországgal. Cserében az uniónak fel kell ajánlania, hogy átvesz migránsokat Ankarától. Tovább hogy újabb pénzeket ad a menedékkérők ellátásához. Annál is inkább, mert hamarosan kifogy a jelenlegi keret, így újabb 6 milliárd eurót kellene előirányozni. De ez a legjobb eszköz az újabb emberáradat elkerülésére. Mármint ha a szírek viszonylag jó körülmények között vannak török területen. Így napokon belül alá kell írni a megállapodást, különben igencsak veszélyre fordul a helyzet.

Der Standard 

A lapnak adott interjúban Gerald Knaus határozottan óv attól, hogy a világ felmondja a Genfi Menekültegyezményt, függetlenül attól, hogy annak már van bizonyos előtörténete – Orbán Viktor jóvoltából. Hiszen 5 éve elhangzott kötcsei beszédében a politikus kifejtette, hogy Európa többé nem tudja betartani az emberi jogokat, vagy az ő szóhasználatával: liberális blablát. A világ szegény, az öreg kontinens gazdag, így sokan akarnak idejönni – a kormányfő szemében egy egész inváziós hadsereg. Az ilyesfajta nézetek évtizedek óta gyakorolt jogokat rúgnak fel, és a magyar miniszterelnök ezt már a gyakorlatban is végrehajtotta, amikor annak idején hatályon kívül helyezte a menedékjogot. Nem jött ellene tiltakozás nyugatról. Ha ezt most megismételné, akkor alighanem államok sora követné a példát. Mert amit Orbán hangoztat, azt hangoztatja Trump is.

Financial Times 

Az európai vezetők fogadkoznak, hogy nem tárgyalnak Erdogannal, amikor az kést szegez a torkuknak, meg hogy nem engednek a zsarolásnak. De mi más lehetőségük van? Egy magas rangú uniós illetékes úgy véli, hogy most jobbak a pozícióik, hogy diktálják a feltételeket, mint négy éve, mert Ergodan súlyosan elszámította magát Szíriában. Az új migrációs válság következményei elsősorban országán csapódnak le. Így – mondta a nyilatkozó – lesz egyezség, csak nem akkor, amikor annak zsarolás íze van.

Süddeutsche Zeitung 

A lap arra igyekszik ösztökélni Németországot, hogy álljon az élre és a kontinens legtehetősebb államaként tegyen többet az újabb menekültválság elkerülésére, hiszen módjában áll. Ám egyelőre csupán behúzza a nyakát a görög-török határtérségből érkező rettenetes képek láttán. A pártok ugyan mondogatják, hogy 2015 nem ismétlődhet meg, és Merkel is megtanulta a leckét. Bár most a körülmények sokkal rosszabbak, mint annak idején Budapesten, a kancellár ezúttal nem kíván az európai partnerek nélkül lépni. Ami jó. Annak idején illúzió volt azt hinni, hogy majd a szomszédok csatlakoznak az emberbarát berlini állásponthoz. Kelet-Európa beásta magát és félénk-nacionalista módon nemet mondott a muzulmán bevándorlásra. Ez azóta sem lett jobb, sőt… A német kormánynak azonban más utat kell választania. Ha kiáll az emberi méltóságért és az alapjogokért, az nem a gyengeség jele, hanem a demokratikus öntudaté. Ez talán a Merkel-korszak legfőbb öröksége. Így most példát kell mutatnia, a franciákkal és másokkal közösen. Mármint hogy kész befogadni menedékkérőket. Még akkor is, ha egyhamar aligha lesz összeurópai egyetértés ez ügyben. Viszont aki csak a látszatát is kelti, hogy Európai nem képes kezelni a migrációt, az a szélsőjobbosok malmára hajtja a vizet. Ez is 2015 egyik keserű tanulsága. És itt nem segít más, csak a németek pénztárcája. Főleg a védelemre szorulók, gyerekek, betegek, családok előtt meg kell nyitni a német kapukat. Már 140 település jelezte, hogy kész ebben segíteni. Ám aki még most sem cselekszik, az hagyja, hogy a földrészen a félelem irányítson, és jobbos félkatonai szervezetek az ököljog alapján szabályozzák a migrációt.

Washington Post/Bloomberg 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy egy új menekültválság megroppanthatja az EU-t. Az öt évvel ezelőtti nagy hullám egyébként is tartós töréseket okozott a tagállamok között, most pedig ismét nagy tömegek tartanak Törökországból Európába. Azt még nem lehet megmondani, lesz-e akkora a baj, mint 2015-ben. De az biztos, hogy azért ennyire fenyegető, mert az unió képtelen volt megújítani menedékpolitikáját. Így a szervezet ki van szolgáltatva az olyan cinikus autokraták zsarolásának, mint Erdogan. Törökország egyre inkább geopolitikai veszélyt jelent a Nyugat számára. Ha a görögök kitartanak, rengetegen senyvednek majd a határok között, sokan lesznek betegek, sőt halnak meg. Az EU nem engedheti meg ezt a humanitárius katasztrófát. Ha feláldozza az értékeit, akkor a létalapját éli fel. Viszont még nagyobb gond áll elő, ha beengedi a migránsokat. Az ugyanis ajándék lesz az általában idegengyűlölő és euroszkeptikus populistáknak. Egy újabb beözönlés azzal járna, hogy még több populista lenne még több országban, amely azután még nyíltabban igyekszik belülről aláásni a szövetséget. Ezt jó előre lehetett látni, ám ez csak még látványosabbá teszi az európai vezetők kudarcát, hogy nem készültek fel az újabb megpróbáltatásra. Németország és több más kormány ugyan belevágott, ám a kísérlet meghiúsult olyan nacionalista hatalmak ellenállásán, mint Magyarország és Lengyelország, amely makacsul visszariadt minden reformkísérlet láttán. Hiba volt, hogy az unió hagyta keresztbe feküdni ezeket az államokat, amelyek csak nemet tudnak mondani. Ám nélkülük is tovább kellene lépnie egy működőképes megoldás felé. De az új rendszerben gyorsan és határozottan vissza kell küldeni mindazokat, akik nem jogosultak a menedékjogra, nehogy a bizonytalanság láttán újabb tömegek induljanak útnak. A származási országokat mézesmadzaggal és korbáccsal kell rávenni az együttműködésre. De lépnie kell, mert ha egy szervezet nem tudja ellenőrizni a saját határait és nem képes fokozni a belső összefogást, akkor az búcsút inthet a hitelességének és a végén úgyis összeomlik. Ha nem akar erre a sorsra jutni, az unió jobban teszi, ha azonnal munkához lát...

BOHÓCOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.04.


Orbán Viktor Mihály posztolgat a Facebookra, illetve figyelembe véve azt, hogy pár éve még egy sms-t sem tudott megírni, posztolgattat mással. Jó állás lehet Orbán Viktor Mihály Facebook felelősének lenni, olyasmi, mint amikor Snoop Dogg arra vett föl embert, hogy a füves cigijét sodorgassa. S hogy ezt mért tette, arra a kérdésre az volt a válasz, hogy senki nem sodor úgy, mint ő, szereti, ha minőségi munkát végeznek mellette, és ő ezt jól meg is fizeti. Teheti, a sajátját osztogatja, míg viszont Orbán Viktor Mihály meg a miénket, de máma nem erről szól a mese.

Hanem arról, hogy miniszterügynök elvtárs nívójában egy primitív kamasz szintjét veri, ha ez nem lenne sértő a kamaszokra. Mondjunk inkább debil óvodást, de ez meg a kis hugyosok számára degradáló. Maradjunk annyiban, hogy Orbán Viktor hozta Orbán Viktor nívóját, és ezzel mindent el is meséltünk a kilátástalan tahóságról primitívséggel elegyest, plusz szaros gumicsizma. Nos tehát, az volt, hogy valami csoda folytán miniszterügynök elvtárs ellátogatott a parlamentbe, ahol kérdezni is lehetett tőle úgy, hogy nem bújt függöny mögé, és ez már döfi.

Viszont most sem válaszolt semmire, éppen csak boldog karácsonyt nem kívánt megint, de ez húsvét közeledtével röhejes lett volna. Mondjuk, amit sikerült összehozni a Facebookra, így is eléggé az lett, a kis opusz arról szól, hogy az ellenzékiek kínlódva kérdeznek, szenvednek, míg nagyméltóságú úr meg sziporkázik, söpri le őket az asztalról, semmisíti meg a kis pondrókat, akik voltak olyan bátrak, hogy szóval illették őt. Valami ilyesmit akart mondani a költő a kis filmecskével, amitől az embernek sugárban kell hánynia, csak már kiszáradt a gyomra...