2019. május 17., péntek

„ORBÁN NEM ÉRT AZ EGÉSZSÉGÜGYHÖZ ÉS NEM FOGLALKOZIK VELE”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / PANXNOTDED MIKLÓS, PIKÓ ANDRÁS
2019.05.17.


Az egészségügyi közgazdász szerint 8-9 éve tartó állapot, hogy a kormány nem nyúl hozzá az egészségügyhöz, nincsenek komoly reformtervek, de időnként bedobnak szlogeneket, mint az új kórházak építését vagy az egészségtudatosság fejlesztését – viszont eddig érdemben nem történt semmi, és úgy véli, most se fog.

A reformhoz nem is annyira pénz, mint inkább koncepció, bátorság és valaki olyan kell, aki az adott gondolatot személyében szakmailag hitelesen tudja képviselni - közölte Mihályi Péter. De a mai hatalmi felállásban nem pénzről van szó, hanem arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akar-e valamit.

Kiemelte: Magyarországon lassan egy évtizede Orbán Viktor kormányoz, az van, amit ő akar; ő nem ért az egészségügyhöz, nem is akar érteni és nem is akar ezzel foglalkozni. Innentől kezdve szerinte minden miniszter vagy államtitkár a biodíszlet funkcióját tölti be, Kásler Miklós is, amíg engedik neki.

Mihályi Péter azt mondta: az embereket valójában sokkal inkább érdeklik a fizetések, az árak és a munkanélküliség, ehhez képest minden más sokkal kevésbé fontos, az egészségügy is. A kormányfő pedig érzelmi politizálással, nacionalista gondolatokkal tökéletesen maga mellé tudja állítani azokat, akikre szüksége van.

A közgazdász megjegyezte: ha egy jótündér odavarázsolna három szuperkórházat arra a három pontra, amelyre Orbán Viktor odabök, és ezeket az intézményeket ki se kellene fizetni, érdemben az se változtatna a magyar egészségügy problémáin. Sőt, mivel nem lenne a működtetésükhöz kellő ember, csak növelné az anarchiát.

Arra a felvetésre, hogy a kormány jövőre körülbelül 6 százalékkal szán többet az egészségügyre, Mihályi Péter megismételte: nem pénzkérdésről van szó, hanem arról, hogy értelmesen kellene átszervezni a rendszert, végrehajtani egy normális biztosítási rendormot, ez az alapkérdés.

Azonban - tette hozzá - ezt a kormányzat nem akarja meglépni, mert más konfliktusokat generál Orbán Viktor, „európai szinten harcol, ez a passziója”.

PARLAMENTI ÁKCIÓ: TESSÉK, TESSÉK, FELÜLMÚLNI AZ ORBÁNI EMBERTELENSÉGET!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.17.


Jó estét kívánok! Mindenkinek! Fárasztó hét volt ez is. Lesz-e könnyebb?

Jó bőrben vagyunk. A sajátunkban élünk. Ha netán kicsit ráncosodna, majd Orbán kitalál valami bőrsimító csodaszert nekünk. Jó lenne valami megnyugtató végre, mert hogy a büdös francba néz már ki egy harmincas-negyvenes hölgy aszott bőrrel, szem alatti és fölötti barázdákkal. Most, hogy Orbán Viktor plusz az állam (nem az enyém) 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolta Renoir Fekvő nő című festményét a Szépművészeti Múzeum részére, kikerekedett a hasán kívül is vitézünk mondanivalója:

Ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ (Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ), csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek. Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy „az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben”.

…és nem sül az arcáról bőr annak az embernek, aki a bőrt is lenyúzná másokról. Tessék csak ránézni a miniszterelnökre, lassan kiugrik a bőréből, nyilván nem a nyomorában. Ami ugyan nem lenne baj, mindenki úgy néz ki, ahogyan jól érzi magát, de mást nem szabad nyúzni és már-már megnyúzni. Pedig ez lesz a vége. A fideszes-kádéenpés urak és hölgyek elfelejtettek elmenni a rendkívüli parlamenti ülésre, amit az ellenzék kezdeményezett. Nem értek rá, ma is ki kellett osztani a szerepeket: hány migránsozás, hány Sororozás, Európát ugatás fér bele a napjukba. A kilakoltatások megbeszélése már nem fért bele. Az ülésnek aktualitást adott annak a kilencgyermekes családnak a története, akiknek a házuk elárverezése előtt levelet írt Orbán Viktor.

"Kitartást és minden jót!"

Ezt írta a kilencgyerekes édesanyának Magyarország miniszterelnöke, még hozzátehette volna, hogy boldog karácsonyt. Azt a leborult szivarvégit, mondaná most apám százötven kilós barátja, a Lapaj, de attól tartok, ha a Lapaj találkozhatott volna Orbánnal, úgy teszi helyre, hogy még Kamcsatkán is azon röhögnének.

Azt mondták a fideszesek, hogy az ellenzék csak akciózott. Ákció, tessék, tessék, felülmúlni az orbáni embertelenséget! Jól látta Vaclav Havel, pedig még csak 2002-öt írtunk akkor: “Ha ez az ember még egyszer hatalomra jut , Isten óvja Magyarországot, de Európát is.”

És még mindig itt vannak, egyre jobban belénk másznak a zsarnokok, és egyre inkább jól látszik, hogy a magukat családbarátoknak nevező urak csak hintik a sóderüket itthon és már külföldön is. Nem volt egyetlen tökös és komoly képviselő sem, aki kiáll a Parlamentben, és habog valamit. Nem merte senki vállalni, igazat nem tudott volna mondani, a hazugságukat, a pökhendiségüket pedig ismerjük...

EGY NORMÁLIS HÁZELNÖK TUDJA, HOGY A VILÁG RENDJE MICSODA

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BÁLINT JUDIT
2019.05.17.


Bálint Judit jegyzetének főszereplője a homoszexuálisokat a pedofilokhoz hasonlító Kövér László h̶á̶z̶m̶e̶s̶t̶e̶r̶ házelnök.

Végtelenül szomorú vagyok, nézzék el nekem, de már tényleg nem tudok mit kezdeni azzal, hogy Kövér László mondja meg, hogy mi a normális és mi nem. Hogy az ő értékrendje határozza meg, hogy hogyan érezze magát a lakosság jelentős része. Mert azzal, hogy azt mondja, idézem: a normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.” azzal nemcsak az LMBTQ közösséget alacsonyítja le, pedig ez sem kevés ember, a lakosság uszkve 8-10 százaléka. Hanem ugyanígy szembeköpi azokat, akik ezeknek az embereknek a szülei, barátai, sőt, kapaszkodjanak meg, gyerekei.

Fel nem foghatom, Kövér László honnan veszi magának a bátorságot, hogy ilyeneket mondjon, és azt sem, hogy nincs a közelében senki, aki azt mondaná neki, hogy Lacikám, kulturált emberek nem beszélnek így. De persze a normalitáshoz való hozzáállás az uralkodó pártban már rég ilyen ellentmondásos, most ugye ott tartanak a „családbarát kormány” pártjai, hogy nem mennek el a családok kilakoltatásáról szóló rendkívüli ülésre, hogy simán végignézik, hogy egy kilakoltatásra váró 9 gyerekes családnak civilek adják össze a házra valót. Vagy hogy a „keresztény kormány” egyik legfőbb ellenfele a katolikus egyház feje, pápa, a „várakozások felett teljesítő magyar gazdaság” nem tudja kitermelni a kórházak adósságát, sőt, hogy legyen egy focipélda is, a minden faluban két fociakadémiával bíró országban a labdarúgás maga is a béka feneke környékén van…

És ezt nem hiszem el, hogy nem látják azok, akik Kövér Lászlót a hatalomban tartják. De ezek szerint nekik az a jó, ha rajtuk kívül mindenki másnak egyre rosszabb.

Olyan hangulat van most körülöttem, mint a Harry Potterben, amikor rászabadultak a dementorok az országra. Tudják, a dementorok azok a lények, akik kiszippantják az boldogságot mindenkiből, minden szürke és szomorú lesz körülöttük, és egyszerűen eltűnik az öröm a világból.

Kövér László szerintem az egyik legnagyobb dementor. De amíg nem bújik elő valahonnan egy okos Dumbledore, vagy néhány lelkes Harry Potter, addig ez az állapot így is marad. Esetleg gyakorlok picit – huss és pöcc, Expecto Patronum. Kár, hogy én nem vagyok varázsló.

NEM TÖRTÉNT SEMMI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.05.17.


Ma van a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap. Kövér László közjogi méltatlanság, a magyar országgyűlés elnöke – alkalomhoz illően, kiváló ütemérzékkel – két nappal ezelőtt ezt okádta ki magából egy fideszes agymosó szeánszon lakossági fórumon:

Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli (hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe – szerk.). Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá, hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.

Egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.

Kövér László főnöke, a felcsúti keresztapa ma reggel becaplatott a magánrádiójába, és mintha mi sem történt volna (a Fidesz-KDNP szerint valóban semmi nem történt) liberális maffiáról (!) beszélt, migránsozott, brüsszelezett, ahogy négy éve reggeltől estig. Nem történt semmi. A sakálmédiában kuss van, csend van és lábszag van. Mintha mi sem történt volna. Ja, de. Annyi történt, hogy az egyik bugyorban a kissé silány minőségű, otthonszerelős tömegbútorairól népszerűvé vált, náci gyökerű Ikeába törölgették a lábukat, miután a cég Facebook-oldalán kiállt a sokszínűség, nyitottság, egyenlőség mellett. Idézem a trágyadombot:

Mi az IKEA-nál hiszünk a sokszínűségben, az esélyegyenlőségben és a tisztességes bánásmódban függetlenül a származástól vagy az egyéni különbségektől. Senki nem egyenlő mindaddig, amíg mindenki nem egyenlő!

– írták a közösségi oldalukon az LMBTQ-közösségek házassága és gyermekvállalása kapcsán, bírálva ezzel a hírek szerint Kövér László házelnök véleményét, végső soron pedig a magyar alaptörvényt, mely a házasság fogalmát egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg. (nyolcas)

Nem történt semmi. Az IKEA megámadta a házelnököt és a magyar alaptörvényt. Mert – hogy Gulyás Gergely silány minőségű eltakarító berendezésről se feledkezzünk meg – amit Kövér az azonos neműek örökbefogadásáról okádott, az tényszerűen igaz.

Egyrészt majdhogynem hálás vagyok, amiért témába vágó cikkünk alá nem tévedt még egyetlen önérzetes hazafi sem, aki szerint ez gumicsont, és inkább azzal kellene foglalkozni, hogy Mészáros mennyit lopott el tegnap, vagy hogy Tiborcz cége zsírúj, sok tízmillió forintot érő luxusterepjárót lízingel. Másrészt valaki azt írta témába vágó cikkünk alá: Ne tegyünk úgy, mintha ez valami új dolog lenne! Nem, nem teszünk úgy, az olvasónak feltétlenül igaza van abban, hogy baromira nem új dologról van szó. A szakállas bácsitól a mentális sérülésig minden is elhangzott már az elmúlt években a homoszexuálisokkal kapcsolatban, és Kövér gazdája, az ország négyszeres miniszterelnöke sem maradt ki a sorból, akiről tudjuk, hogy nem szokott más férfiak szoknyája mögé bújni...

TIBORCZ ISTVÁN CÉGE BESZERZETT EGY ALAPÁRON 44 MILLIÓS LUXUSTEREPJÁRÓT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.05.17.


"Kivételesen fényűző szabadidőjármű, a kifinomult terepalkalmasság szinonimája"

– olvasható a brit Land Rover autógyártó honlapján arról a Range Rover luxusterepjáróról, amilyet Orbán Viktor miniszterelnök veje, az immár 32. leggazdagabb magyar, Tiborcz István cége is beszerzett néhány hete.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján az ingatlanberuházásokkal foglalkozó BDPST Zrt. április végén egy vadonatúj, 2019-es évjáratú Range Rover 5.0 P típusú autót kezdett lízingelni. A luxusjárműről elérhető adatok szerint azt egy 5 ezer köbcenti lökettérfogatú, legalább 525 lóerős V8-as benzinmotor hajtja, amely 5,5 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométeres óránkénti sebességre a 2,5 tonnás, nyújtott tengelytávú monstrumot.

A gyártó honlapján elérhető árlista szerint ezt a modellt háromféle felszereltségi kategóriában lehet megvásárolni.

A legolcsóbb alapára 44 millió, a legdrágábbé pedig 71,5 millió forint.

Ám a végösszeg – különböző extrák megrendelése esetén – ennél is nagyobb lehet.

Bár azt nem tudni, hogy a szóban forgó a Range Rovernek pontosan mekkora az értéke, de az a nyilvános adatbázisból látható, hogy ahhoz majdnem 26 millió forint lízingösszeget a Budapest Bank biztosított Tiborcz István cégének.

Emlékezetes, hogy egy hasonló Range Roverrel már lefotózták a Tiborcz Istvánékat. Tavaly nyáron a Demokratikus Koalícióval szimpatizáló Nyugati Fény egyik olvasója fényképezte le, amint egy horvátországi autópályán, egy benzinkútnál a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel az út szélére dobott egy használt pelenkát. Akkor szintén egy Range Roverrel voltak nyaralni...

AZ ÖNZÉSRŐL ÉS A BUZIZÁSRÓL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.17.


Azt mondja Gulyás Gergely, hogy önzés az azonos nemű párok gyerekvállalása, mert így nem lesz apja és anyja a gyereknek, Kövér László pedig arról beszél, „a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.”

Akkor beszéljünk egy kicsit az önzésről. Önzés-e megadni mindent annak, akit a gyerekünknek tartunk? Önzés-e felkelni hajnali 3-kor a kisbabához, még ha nem is a vér szerinti gyerekünk? Önzés-e aggódni, átérezni a fájdalmat? Önzés-e kuporgatni, hogy neki már legyen valamije? Vagy önzés-e egyáltalán az, ha azt kívánjuk, átadhassuk a tudásunk, szeretetünk valaki másnak?

Nem tudom, milyen fogalmai vannak Gulyásnak és Kövérnek az önzésről, az önmegvalósításról, a kiteljesedésről, de ezek egyikét se mondanám káros fogalomnak, ha a gyerekvállalásról van szó. Mert a gyerekvállalás végül is arról szól, hogy felelősséget vállalok. És ez a felelősségvállalás akkor is megvan, ha valakinek a nem vér szerinti gyerekéről van szó. A döntés ezzel a felelősségvállalással születik (és most ne beszéljünk arról, hogy ez a felelősségvállalás nincs meg mindig, hiszen a heteró pároknál sincs meg)...

HIÁBA A POFON, TOVÁBB NŐ A FUNDAMENTA - ÚJ ÜZLETEKBE IS BELEVÁGNAK, JÖN AZ ÁLLAMPAPÍR, A NAPELEM ÉS AZ INGATLAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.17.


Kiemelkedően sikeresek a Fundamenta-Lakáskassza új, az állami támogatás megszüntetése után elindított lakás-takarékpénztári termékei – mondta Tátrai Bernadett vezérigazgató. A cégcsoport tavaly rekordévet zárt, idén új piacokra is belép, így állampapír-értékesítéssel, napelemrendszerek telepítésének közvetítésével és finanszírozásával, valamint ingatlanközvetítéssel bővíti tevékenységét.

Rekordévet zárt tavaly a Fundamenta-Lakáskassza: az egy évvel korábbinál 50 százalékkal növelte szerződésállományát; a betétállomány 500 milliárd forint fölé nőtt, hitelállománya 2018 végén pedig már meghaladta a 400 milliárd forintot. Ezzel 12 százalék fölé nőtt a lakáshitelek piacán a részesedése, a fix kamatozású lakáshitelek állományát tekintve pedig a piac közel harmadát fedi le. Tavaly 113 milliárd forint lakáshitelt folyósított a lakás-takarékpénztár, ezzel az új hitelek 15-16 százalékát a Fundamenta adja – mondta Tátrai Bernadett vezérigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján. A cég 8,34 milliárd forintos adózás előtti és 6,98 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet.

Nincs többé állami támogatás, de van lakástakarékosság
...

NAGYVÁROSI INGATLANÁRAK: MIRE SZÁMÍTSUNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.17.


Határátkelőként az egyik legjelentősebb rendszeres kiadás a lakhatás megoldása. Különösen a nagyvárosokban kell számolni azzal, hogy a fizetés egészen komoly részét elviheti a lakbérre kifizetett összeg. Éppen ezért talán érdekes és hasznos lesz megnézni, hogy a magyar határátkelők számára talán érdekes városokban mennyi is az annyi.

A poszt alapjaként a CBRE éves jelentésének legfrissebb kiadványa szolgált, amely 35 világváros adatait vetette össze. Ezek közül én kiválogattam azokat, melyekről úgy gondoltam, érdekesek lehetnek nektek (így aztán kimaradtak például a távol-keleti nagyvárosok), megpróbáltam az európai és észak-amerikai metropoliszokra összepontosítani.

A jelentés nem feltétlenül egységes abban a tekintetben, hogy nem minden városnál pontosan ugyanazokat az adatokat adja meg, de jellemzően a leggyakrabban megtalálható az átlagkereset, az átlagos lakbér és még egy-két érdekesebb szám (például a tendenciák, azaz hogy a jövőben várhatóan emelkedik-e és ha igen, mennyit a lakhatás költsége).

Na, de ennyi magyarázat elég is, vágjunk bele!

A kiadványról annyit, hogy ez a sorban az ötödik, mint említettem, 35 nagyváros szerepel benne Bangkoktól Londonon és Lisszabonon át Johannesburgig és Torontóig.

Általánosságban elmondható, hogy (miként az előszót jegyző Jennet Siebrits, a kutatási részleg vezetője írja) öt kivételével minden vizsgált metropoliszban emelkedtek az ingatlanára, négy nagyvárosban egyenesen kétszámjegyű emelkedést mértek. Ami a rossz hír, hogy ezek között ott van Dublin, Madrid és Barcelona is.

Az nem újdonság, hogy még mindig Hongkong a legdrágább négyzetméterre vetítetve és aligha okozok sokkot azzal, hogy a kínai nagyvárost Párizs, London és New York követi. Ezek közül nyilván leginkább London érinti érzékenyen a magyar határátkelőket.

Ami a bérlést illeti, a legdinamikusabban növekvő TOP10-ben öt európai város található (Lisszabon, Madrid, Dublin, Barcelona és London), ami megint csak nem túl jó hír.

Nem meglepő módon a legdrágább albérletek között a New York-iak és a londoniak is ott vannak.

Következzenek tehát az ígért nagyvárosok kissé részletesebben, az egyszerűség kedvéért ábécésorrendben.:...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/20. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.17.P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Este iftar

Nem Magyarország körül forog a világ. Ezt a kormányoldal sehogy sem akarja elhinni, de amúgy az ellenzéki kritikusok sem szívesen gondolnak bele.

Orbán Viktor washingtoni látogatása előtt két demokrata és két republikánus szenátor levelet írt Donald Trumpnak, s azt kérték, hogy hozza szóba „a szabadságnak, a joguralomnak és a kormányzás minőségének a tartós korrózióját”. Kovács kormányszóvivő rögtön tudta, hol van a kutya elásva. Természetesen ugyanaz a kutya, mint mindig, „teljesen nyilvánvaló”, hogy Soros György és szervezetei támogatják őket. Ifjabb Lomnici jogi szakértő pedig ugyanekkor felfedezte, hogy még a két republikánus aláírónak is „van takargatnivalója” – Marco Rubio esetében egy olyan cikkre hivatkozott, amely leszögezte, hogy a szenátort nem támogatta sem Soros, sem hozzá köthető szervezet, míg Jim Rischt valóban vizsgálta Robert Mueller különleges ügyész „illegális adományozással kapcsolatos” gyanú keretében, csak őt nem Soros emberei, hanem az azóta összesen hét és fél évre leültetett Paul Manafort lobbistái keresték meg. (Manafortnál távolabb senki sem állhat Sorostól. Többek között a Putyin-barát ukrán gengszter, Viktor Janukovics kampányát segítette, majd ő volt Trump kampányfőnöke, amíg ki nem derült, hogy Kievben a titkos pártkasszából fizették, ekkor Trump rövid úton kirúgta.)

Petschnig Mária Zita: Felfelé a lejtőn

Számos szakmai közeg évek óta bírálja a Budapest–Belgrád vasútvonalon történő nagyberuházást, ám a kormány nem vette a fáradságot arra, hogy választ adjon a felvetésekre, tájékoztassa a közvéleményt, miért kell beleállnunk ebbe a projektbe. Április végén azonban végre feketén-fehéren kiderült, mi értelme a magyar gazdaság számára nettó hasznot nem hajtó, ám több százmilliárd forintos eladósodással járó, soha meg nem térülő vasúti pályafelújításnak és mellette egy új sínpár lefektetésének. Kiderült, ami Magyarországnak káros, az nemcsak a kivitelező és hitelező kínai partnereknek előnyös, hanem személy szerint Orbán Viktornak is. Nagy nemzetközi buli ez, ami az uniós források kilátásba helyezett fogyását pótolni tudja azon a felfelé tartó siklópályán, amely szédületes gyorsasággal repíti – különösebb erőfeszítés nélkül – tovább a világ leggazdagabbjai közé. Orbán elérte, hogy olyan konzorcium nyerje el az aranyárban történő vasútfejlesztést, amelybe a kínaiak egy Mészáros Lőrincnek tulajdonított érdekeltséget is bevettek. Talán diplomáciai udvarlással vagy/és talán azért, mert oly mértékben túlárazott a projekt, hogy azon még osztozkodva is nagyon nagyot lehet kaszálni.

Hegyi Gyula: Vörösök és oroszok

Váncsa István: My Bonnie is over the ocean

Marosán György: Rémkép vagy vágyálom?
A globális token economy

Pavlov kutyája 2017-ben Kínában találkozott Orwell 1984 víziójával. Suqian városkában – mint Kínában sok helyen – egy olyan, social credit systemnek nevezett rendszert vezettek be, amely méri, számon tartja és nyomon követi az állampolgárok viselkedésére vonatkozó információkat, majd abból a „megbízhatóságára” utaló mérőszámot állít elő (Economist, 2019. márc. 30). Mindenki – mint egy játékban – 1000 ponttal kezd, amelyhez viselkedésétől függően hozzáadnak vagy az 1000 pontból levonnak. Aki részt vesz az önkéntes munkában, vért ad, segít a közösségnek, az növelheti pontjainak számát. Aki viszont elmarad a hitel visszafizetésével, vagy összeütközésbe kerül a rendőrséggel, attól pontokat vonnak le. A havonként újraszámolt „teljesítményük” alapján az embereket – a hitelminősítők mintájára – nyolc kategóriába osztják: a sor elején a példaszerű polgárok (AAA), a végén, a megbízhatatlan egyének (D) találhatók.

Dobrovits Mihály: Egy világváros újra választ

Vargha János: Szómágia
Gadó Gábor: Benne lesz az Alkotmányban

Várkonyi Benedek: Párizs asszonya
A bölcsesség épülete: a Notre-Dame

Lukácsy András: Közügy is – magánügy is
John Lukacs (1924–2019)

Salamon János: Az igazság rövid története

Korunk felvilágosodott szellemisége a rabszolgaság semmilyen formáját nem tűrheti. Történelmi emlékezetünkben a durva fizikai és egzisztenciális kiszolgáltatottság szimbólumaiként rémlenek fel az egy kézben összpontosult hatalmas latifundiumon robotoló jobbágyok. Ugyanakkor nem téveszthetjük szem elől a kiszolgáltatottság árnyaltabb változatait sem. Messze magunk mögött akarjuk tudni az olyan kort, amelyben nemcsak a fizikai, de a szellemi-lelki megélhetés feltétele, tehát nemcsak a föld, de az igazság is a hatalom monopóliuma volt.

V I S S Z H A N G

Huszár Ágnes: Az elvakart seb esztétikuma

Aradi Emil: Lojalitás, lojalitás, lojalitás


P Á R A T L A N 

Lázár György: MUNKAMEGBESZÉLÉS

Beck Tamás: VILÁGNEMZET

a. m.: A MUMUS

Szilasi György: ÜZLET

pá-ti-: SZIMPATIKUS IRÁNY

Ludassy Mária: ANTAGONIZMUS

- pé -: TARTALOM ÉS FORMA

-hg-: FÜGGŐSÉG

(avar): JOBBRA ÁT?

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/20. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.17.


I N T E R J Ú

Nagy N. Péter: A világ pörög, az elitlista stabil 
Beszélgetés Kristóf Luca kutatásvezetővel a kulturális kiválóságokról szóló felmérésről

F E U I L L E T O N

Szilágyi Ákos: A filozófia anatómiai teátruma 
Gondolatok Almási Miklós új könyvéről

K R I T I K A

Darida Veronika: Búcsúszavak
Simone de Beauvoir: Szelíd ha­lál. Fordította Takács M. József. Jaf­fa Kiadó, Budapest, 2019, 154 ol­dal, 3150 Ft

Beauvoir írói erejét az mutatja, hogy egészen távolságtartó, semleges leírást képes adni a fájdalmáról, önmaga tárgyilagos és pontos megfigyelőjeként. Erre jellegzetes példa a következő bekezdés: „Mama a hátán feküdve, nyitott szájjal aludt. Arca viaszsárga volt, orra kiegyenesedett. Húgom és egy ápolónő virrasztott mellette. Hazamentem, Sartre-ral beszélgettem, Bartókot hallgattunk. Aztán este 11 óra körül elkapott a sírógörcs, ami majdnem ideg-összeomlássá fajult.” Ehhez a feljegyzéshez még hozzáfűzi: „elvesztettem az ellenőrzést önmagam fölött, valaki más sírt bennem.” A mássá-válás az egész szöveget átható tapasztalat. A lány mintegy azonosul az anyjával, önmagára vetett tekintete már csak az anya vonásait látja.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Kácsor Zsolt: Ex libris

Egressy Zoltán: Százezer eperfa
Gerlóczy Márton: Mikecs Anna – Altató
Zoltán Gábor: Szomszéd
Garaczi László: Hasítás

Deczki Sarolta: Utca, lelátók, szív
Kukorelly Endre: Pálya avagy Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 269 oldal, 3500 Ft

A kötet fő témája, mániája és szenvedélye azonban a futball. Az olvasó gyorsan rájön, hogy Kukorelly is azok közé tartozik, akik az elmúlt évszázad összes csapatösszeállítását, jelentősebb magyar vonatkozású mérkőzését tudják, tisztában vannak a futballtörténelem nagy alakjaival, nagy pillanataival. Nincs ebben semmi tudálékosság, ez a tudás adott, van, méghozzá a szívből jön, és magától értetődő része az élet minden egyéb fontos dolgának – mint ahogyan az élet minden fontos dolgának köze van a focihoz. Éppen ezért nincs semmi pátosz, túlzás és színház: ha az ember focibolond, akkor megengedheti magának azt is, hogy ne nézze az aktuális mérkőzést, olvasson, csajozzon közben, vagy uram bocsá’, unja.

Kálmán C. György: Vegyes
Payer Imre: Fényből van a fal. P`Art könyvek, Budapest, 2018, 142 oldal, 1890 Ft

És ha az olvasó azt gondolná, hogy valami szociografikus érdekű, keserűen leleplező kötet volna ez, téved: ez is benne van ugyan, de ott a sok-sok irodalmi utalás (Mikestől Nemes Nagyig és Weöresig), számos „vérbeli” lírai megszólalásig (minden szerepjáték nélkül), és van néhány nagyon tömör, a töredékességet megidéző, enigmatikus költemény. Mondom: vegyes. Ha az egyediséget keressük – nemigen hasonlít senkire, legfeljebb egy-egy mondatában, fordulatában; de nehezen találnánk meg az unikális „payeri” jegyeket, annyira sokféle. Mindez viszont egyúttal kiutat is jelent – sokfelé, bármerre fordulhat innen. Nekem például a nagyon rövid, tőmondatos, rejtelmes szövegek tetszenek a leginkább, de lehet, hogy az inkább elbeszélő, erős város-rajzolatok kerülnek előtérbe.

Pető Péter: Az eltűnt igazság nyomában
Timothy Snyder: A szabadság felszámolása. Fordította L’Homme Ilona. XXI. Század Kiadó, Budapest, 2019, 432 oldal, 4490 Ft

A szerző radikalizálja is a dilemmákat: egyenlőség vagy totalitarizmus, tények vagy hazugságok, kérdezi. És el is mondja: amíg nincs oktatással elért nagyobb egyenlőség, addig nincs demokrácia és manipuláció helyetti demokratikus vita. Csak éppen elegánsan kikerülni, hogy mondjon valamit a kapitalizmus szerepéről ebben a koordináta-rendszerben, vagyis nem beszéli el, annak radikális megújítása nélkül miből következne az egyenlőtlenségek csökkenése, ahogyan olyan válságjelenségekkel sem foglalkozik, mint amire Glenn Greenwald terjedelmes dolgozatában felhívta a figyelmet. Hogy tudniillik miközben a liberális sajtó alig várta, hogy Robert Mueller különleges ügyész bizonyítsa, Donald Trump orosz ügynök, sorra hozta a narratíváját igazoló, végül hamisnak bizonyuló sztorikat. Így pont úgy igazság nélkül maradt, ahogyan az eleve hazugságra épített fakenews-portálok.

Szolláth Dávid: Fáradt, fanyar önparódia
Az ÉS könyve májusban – Bodor Ádám: Sehol. Novellák. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 150 oldal, 3499 Ft

Önparódia, önértelmezés. Az első példa roppant egyszerű. Bodornál köztudottan sejtelmes, baljós, unheimlich tereket talál az olvasó. Határvidékek, isten háta mögötti telepek, körzetek, részlegek, tarkovszkiji zóna. Éppennyire közismerten „bodoros” sajátossága prózájának a különleges hangzású nevek használata Musztafa Mukkermanntól Eronim Moxig. A Sehol egyik elbeszélésében, amelyik a Leordina nevű faluról kapta a címét, az alábbi elbeszélői megjegyzést olvashatjuk. „A falu nevéből (…) első pillanattól valami homályos fenyegetés áradt.”(71.) majd kicsit lentebb: „A falu nevét valami oktalan balsejtelem fátyla lengte körül…” (74.) Bodor írásainak baljós (vö.: „sinistra”) hangulata a leírásokból, az elhallgatásokból, sugalmazásokból állt össze. Sinistrát vagy Verhovinát legendák és pletykák övezték, és olyan események történtek bennük, amelyek hol nagyon ismerősek, hol borzasztó idegenek voltak. A Leordinában viszont – ahelyett, hogy a szöveg a maga eszközeivel megcsinálná – bejelenti az elbeszélő, hogy a hely baljós. Noha egyáltalán nincs baljós, misztikus karaktere a falunak, sőt, igazából semmilyen karaktere nincs. Az elbeszélő számára is csak azért különleges a Leordina helységnév, mert benne van a történet egyik, később pórul járt főszereplőjének a neve: „Dina”. A szöveg parodisztikusan visszaél a „bodoros” prózára vonatkozó elvárásokkal.

Hasonló történik a Hekk című írásban. Ahelyett, hogy sugallatos leírásokkal, elhallgatásokkal, kétértelműségekkel – azaz a Bodortól megszokott módon – megcsinálná a szöveg a sejtelmességet, egy blőd, ponyva-stílusú mondatbanközli, hogy „a többi csak sejtelem volt, ingoványos mély titok.” (48.) Egy ennyire rossz félmondatot csak ironikusan lehet érteni. Megint itt van tehát egy Bodor-szöveg, amely tisztában van a Bodor-szövegek receptjével, de kihagy néhány összetevőt. Ez az önironikus, önparodisztikus hajlam nem igazán játékos. Legalább is nem úgy játékos, mint amikor Esterházy elbeszélője jelzi, hogy igen, jó lenne idetenni egy tájleírást, de minek, ha elég említeni is („azzal fölpattant Zöldfikár nevű pejére, és elvágtatott az érzékeny, XVII. századi tájleírásban”), hanem inkább lemondó, rálegyintő. Megírhatnám így is, de hát minek?

Mélyi József: Nyombiztosítás
(A Talált tér című kiállítás május 22-ig látható a Telep Galériában.)

Veress Ferenc: Michelangelóról – a kortársak szemével

(A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet, Szépművészeti Múzeum, megtekinthető június 30-ig.)

Stőhr Lóránt: Ragyogó tömegsír
(Phuttiphong Aroonpheng: Manta Ray)

A Manta Ray története az identitás kérdését feszegeti, mi teszi az embert: kinézete, lakóhelye, munkája, szokásai? S ha ilyen könnyen átveszi egyik ember a másik életét, akkor vajon miért állítunk fel éles etnikai határokat mi és ők közé? A halász és a halálból megmentett idegen toposzokkal teli története ráíródik az etnikai jellegű tisztogatások és a menekültek aktuális történetére.

Torma Tamás: Múlt, jövő, jelen
(A Tér/Erő – II. Építészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban)

Ezek a kortárs építészet dilemmái, mi pedig egy kiállításon vagyunk, amin ugyanezek nem kérhetők számon. Ráadásul jóval szkeptikusabb voltam 2014-ben, amikor a műcsarnokbeli hatalomátvétel után maga az (akkori) MMA-főnök, Fekete György váltatta valóra dédelgetett álmát a nemzeti szalonok sorozatával. Azóta öt év telt el, és én is meglepődtem, az idő mennyi mindent megoldott azóta. Egyrészt Fekete György már nem ugyanott van, a Szalon maradt szalon, mégsem olyan borzalmas ezt elviselni.

Herczog Noémi: Nagyi projekt
(Dale Wasserman: Kakukkfészek. R.: Zsótér Sándor, Radnóti Színház)

Expresszív előadás a Kakukkfészek. De korántsem csak a tobzódó látványtól (McMurphy rabruháját például az Orange Is the New Black című tévésorozat ihlette). Hanem azért, mert a végén nem kell párna a gyilkossághoz (ugye klasszikusoknál nem merül fel a kortárs kritika ellehetetlenítője, a spoiler-veszély?). Itt tehát elég kihúzni a gumimatracból a dugót, hogy a lobotómia áldozatává lett McMurphyből is elszálljon a lélek, amint az indián átsegíti őt a túlvilágra. Mert nem a párna a fontos, hanem ahogy ez a két nagy színész, Csomós Mari és Vilmányi Benett nézik egymást.

Fáy Miklós: Éneklő lelkek
(Poulenc: Dialogues des Carmélites – a Metropolitan előadásának élő közvetítése, május 11.)

Minden oka megvolt Poulencnek, hogy egy biztos bukást húzzon be a neve mellé ezzel a címmel, ezzel a hosszal (még Puccini is csak egy felvonást vállalt az egyforma öltözetű nőkkel), ezzel a maga gyártotta szöveggel, amely ugyan dialógusok sora, de rögtön meg is akasztja mindig a magától száguldó cselekményt. Nem történik semmi, kivégeznek egy csapat apácát a Nagy Francia Forradalom alkalmából, a forradalmak már csak ilyenek, azt ütik, akit lehet. És ez a nem történik semmi valahogy azt jelenti, hogy olyat kap az ember az operában vagy az operától, amire már régen nem számított.

Siba Antal: Bűnüldözés
(Hadházy Ákos hirdetése a köztévében)

Önmagában érthetetlen, hogy miért nem ad le a köztelevízió egy közérdekű felhívást, de ma már mindegy, a Momentum hirdetési idejében jelent meg: csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!

Károlyi Csaba: Élet és gondolat
(Folyt. köv. – Volt egyszer egy Népszabadság. Kelen Károly és Rab László műsora. Klubrádió, csütörtök 20.00–21.00.)

Kelen Károly és Rab László visszafogottan kérdez, összeszokott páros, szinte nem is lehet érzékelni, ki a húzd meg, ki az ereszd meg. Nem beszélnek sokat, nem okoskodnak, nem fitogtatják a tudásukat. Csak szerényen kérdezősködnek. (…) A múlt héten fölkeresték Heller Ágnest a lakásán, abból az alkalomból, hogy most ünnepeltük kilencvenedik születésnapját. Nem tévedés: a kilencvenediket.

I R O D A L O M

Mán-Várhegyi Réka: Hogyan könnyíti meg az életünket az asszertív kommunikáció?
(...)
Készen állok, hogy tiszta vizet öntsek a poharamba. Készen állok, hogy számba vegyem rossz közérzetem legfőbb okait. Klinikai depresszió? Életközépi válság? Túlzott alkoholfogyasztás? Rossz házasság? Évek óta a felszínt kapargatom, a stressz így, a szorongás úgy, de csak titkolózom saját magam előtt. És aztán egy kereszteződés előtt kevéssel megáll velem egy autóbusz, amikor végre gondolkodni kezdek. Miért éppen most? A Hungária körút kamionjai eltorlaszolják az utat, ha sárgára vált a lámpa, akkor sem fékeznek, araszolnak tovább, hogy aztán a legutolsó mindig beragadjon elénk, ártatlan tömegközlekedők és kevésbé ártatlan, magányos autóvezetők elé. A problémáimmal való váratlan, de bátor szembenézés nyomán melankolikus nyugalom járja át a szívemet, az ablaküvegen maradt ujjlenyomataimat egy papír zsebkendő szélével hamarosan letörlöm.

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint


(21. fejezet) Kristóf Instagram-storyját néztem reggel: az ablakból hegyekre látni a tompa, tavaszi napsütésben. Az utcán motort bőget valaki, a háttérben spanyol beszélgetés, talán egy tévésorozat a szomszédból. Az íróasztal az ablak előtt áll, az asztalon monitor, a monitoron a Destroyed Village pálya a Medal of Honorból. Szétlőtt francia falucska valahol Normandiában. Az őszi bokrok között, a lerombolt templomfal tövében, a bombatölcsérek földhalmai mögött német katonák lapulnak. Mesterlövészek a toronyban. Füstölgő tankok, alacsonyan, kerregve áthúzó repülők. Megafonba kiabált német vezényszavak a távolból. Kelepelő géppuskatűz. Puffanva robbanó gránátok.

A tömzsi templomtorony oldalában tátongó réshez kúszik, aztán géppisztolyát óvatosan célra tartva előrelopakodik a hasadékig, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a roncsokkal borított, bomba szaggatta térre. Szemközt, az egykori parókia leszakadt emeletének gerendái között német sisak csillan. Óvatosan feltámasztja a puskát, célba veszi a törmelékkupac mögött imbolygó sisakot, és tüzel. A német kidől. Még kettőt odalő, puszta biztonságból. Aztán egy gránátot is odadob.

Ürmös Attila: Ten Years After

Nincsen nekem rossz életem! Minden hajnalban fölkapaszkodok a szekérre, az átvisz a hídon Dunaújvárosba. Az erőműben egész nap a nagy pallón járkálunk ide-oda, a falubeliekkel megvitatjuk mi a szitu, a deszkapadló meg le-föl inog, működteti a nagy fújtatót, abból lesz az áram. Az ángyom középső fia, aki a fővárosba tanult, nemrég magyarázta nekem a kocsmában, hogy más országokba napsugarakból nyerik az áramot. Montam neki, hogy engem nem ver át ilyen baromsággal. Erre azt súgta a pimasz, hogy én ezt azé’ nem tudom, mert nem akarják, hogy tudjam, mire én: Kik nem akarják! Erre ő: Hát ők! Mire én: Kik azok az ők? Erre ő: Hát ők, mire én: Hű bazmeg, téged megfertőztek a nagyvárosba, nem hiszem én egy szavadat se’, gyerek! A bolondja elkezdett okoskodni, hogy így meg úgy! Irkált nekem valami krikszkrakszokat egy lapra, hiába szóltam, hogy nem tudok olvasni, az iskolába néptáncból meg ju’pásztorkodásból vót csak csillagom. Hiába no!

Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi?

Másnap délután együtt mentek a Mexikóba, Grafit leült a kirakat mellé ácsolt kis pulthoz, belehelyezkedett a szombat délutáni kocsmába, mint egy iskolás csendéletbe a kompozíció egyensúlyát biztosító, háttérbe biggyesztett agyagkorsó. Most tényleg egész jó volt minden. A sör megfelelően hideg, az időszak a nyár vége, amikor még tart a szünet, tudjuk, hogy mindjárt vége, de ettől igazán élvezetes. És ma még azon sem kell gondolkodnia, hogy hétfőn hazamegy, majd holnap gondolkodik rajta, se azon, mi lesz azután, ha visszajön. Még akkor sem kell erre gondolnia, ha már egy kicsi, hűvös fuvallatként birizgálja a tarkóját, mint amikor bukóra nyitva marad egy ablak a lakásban, és ugyan még nem zavar annyira, hogy felkeljünk és becsukjuk, de zavar.

Jónás Tamás: Vállalat

Jónás Tamás: Születésnapomra

Jónás Tamás: Szodoma szüleimnek

Szöllősi Mátyás: Szégyenlős álmok

AZÉRT, MERT VESZÉLYES ÉS FERTŐZŐ, MINT A PESTIS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.05.16.


Nagyon nem akartam Kövér László torz lelkével foglalkozni, hiszen segíteni nem tudok rajta, megváltoztatni főleg nem tudom. Szánni nem vagyok képes, gyűlölni nem szeretném. Csak éppen. Csak éppen eszembe jutott Gyula. Gyula olyan ember – remélem jelen időben és jó egészségben -, akit évekkel ezelőtt ismertem meg. Gyula női fodrász volt, meleg, cigány és egyedül nevelte a gyerekét. Mindent képviselt, amit Kövér László és a hozzá hasonlók gyűlölnek és gyűlöltetni akarnak. Minden volt, ami ellen uszít most a hatalom és a hatalmat szolgáló propagandisták hada. Gyula végtelenül jó ember volt. Remélhetőleg most is az, de legalább 15 éve nem találkoztunk, ezért a múlt idő.

Véletlenül kerültem hozzá. Abban a városban kerestem fodrászt, ahol akkor dolgoztam, mert megoldhatatlan volt a lakóhelyemen a dolog, annyira korán indultam és későn értem haza. Gyulát ajánlották a munkatársaim, de semmit nem mondtak róla, csupán annyit, hogy nagyon ért a szakmájához. És tényleg nagyon értett. Simán az ember szemébe mondta, ha valaki konkrét elképzeléssel állt elő és Gyula szerint az nem illett az arc karakteréhez. Drágám, én megcsinálom neked, de úgy fogsz kinézni, mint egy lestrapált utcalány. Ilyen kedvesen csinálta, de ha az ember rábízta magát, csodát tett. Soha nem hozott lázba a frizurázkodás, de bevallom, időnként csinosnak éreztem magam, amikor kijöttem a keze alól.

Gyula tehát dolgozott, vezette a háztartást, főzött, mosott, takarított, nevelte a gyereket, szülőértekezletre járt, farsangi jelmezt varrt, recepteket cserélt a kuncsaftokkal és ki nem fogyott a gyerekszáj-történetekből. Gyula képes volt úgy szeretni a gyerekét, mintha apja és anyja lenne egyben. Ameddig hozzá jártam, soha nem hallottam egyetlen gonoszkodó megjegyzést sem tőle, sem róla. Még a háta mögött sem. Abban nagyjából biztos vagyok, hogy ha valaki azt mondta volna Gyuláról, hogy nem jó szülője a gyerekének – saját gyereke volt a kisfiú. Annyira vágyott gyerekre, hogy megnősült. Aztán a baba születése után a felesége otthagyta őt is, a kicsit is. Rájött, hogy szabad akar lenni. Azt hiszem, jól tette – azt az ügyfelei széttépték volna. Mert tudtuk, anyaként tudtuk, hogy az a kisfiú nagyon szerencsés.

Azt nem tudom, Kövér László milyen szülő, milyen nagyszülő, ha van unokája. Azt viszont tudom, hogy ilyen embernek sem közjogi méltóságot, sem semmiféle funkciót nem lenne szabad viselnie. Megszólalnia sem lenne szabad nyilvánosan. Nem azért, mert hülyeségeket beszél. Azért, mert veszélyes és fertőző, mint a pestis. Hány meleg vagy más téren az átlagtól eltérő ember él közöttünk? Azt hiszem, a homoszexualitás a leggyakoribb, ezért őket érintheti súlyosan az az emberinek nehezen, de még véletlenül sem nevezhető aljasság, amit egyre többen, egyre hangosabban engednek meg maguknak akár a kormány tagjai, akár a kormánypárt különbejáratú, ám közpénzből eltartott firkászainak körében. Hány ember gyomra szorul görcsbe azért, mert ő maga meleg vagy gyereke, testvére, rokona, barátja az? Hány fiatal él rettegésben azért, mert rájött arra, hogy ő is a megbélyegzettek közé tartozik és semmit nem tud tenni ellene? Hány szülő gondolkodik most azon, hogy hová menekítse a nem Fidesz-kompatibilis gyerekét, hogy nehogy ezek ártani tudjanak neki?

Hányan vélik úgy, hogy egy meleg ember nem egyenrangú és nem egyenjogú pusztán azért, mert melegnek született? Miért kellene eltűrni, szó nélkül hagyni azt, ami ebben az országban történik napról napra, egyre súlyosabb terhet rakva mindannyiunk vállára? Miért kellene úgy tennünk, mintha Kövérnek vagy bárkinek joga lenne ilyen legalja, mocsok módon bármelyik embertársunkról böfögni?
...

TORDAI KÖVÉR SZAVAIRÓL: ILYET EGY ERKÖLCSI VÉGLÉNY MOND

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BOLGÁR GYÖRGY
2019.05.16.


Az ellenzéki politikust arról kérdezték, hogy Kövér László szerdán egy lakossági fórumon egyebek mellett a pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. Azt is mondta: egy „normális” homoszexuális tudja, mi a világ rendje, nem tartja magát egyenrangúnak.

Tordai Bence szerint Kövér László nem mondta volna, amit mondott, ha nem lett volna politikai célja vele: az előző napi ciki mondatairól akarta elterelni a figyelmet. Úgy tűnik, a Fidesz-szavazóknál belefér egy kis buzizás, noha ez nagy buzizásra sikerült – tette hozzá.

Az ezt megelőző napon Kövér gyakorlatilag „klímaváltozást tagadó” beszédet tartott, az „agymosó” média hatásának nevezte, hogy az embereket jobban érdekli a klímaváltozás, mint a migráció – mondta Tordai. Szerinte arra rájött a Fidesz, hogy ez már az ő szavazótáboruknak se tetszik, ebben a témában nem tudnak érvényes üzeneteket megfogalmazni, úgyhogy jött a meleggyűlölet, a még mélyebb gödör.

Ráadásul - fűzte hozzá Tordai Bence - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is Kövér László mellé állt, tehát ez a hivatalos kormánypárti álláspont, homofóbiával akarják elterelni a figyelmet a klímaügyi szerencsétlenkedésről. Megjegyezte: utólag ugyan bekerült Kövér klímaváltozással kapcsolatos szövegébe egy mondat arról, hogy ő is fontosnak tartja a problémát, de az említett részek nem kerültek ki.

Szerinte nagyon fontos lenne olyan Európai Parlamentet választani jövő vasárnap, amelynek többsége világosan látja, hogy ha egy évtizeden belül nem fordítjuk visszájára a klímaváltozást, akkor nem tudunk beleavatkozni a Föld klimatikus viszonyainak megváltozásába.

Tordai Bence egyébként éppen az említett lakossági fórum előtt kérdezte Kövér Lászlót a klímahelyzettel kapcsolatos mondatairól:...

KIS MOSZKVA A BEM TÉREN - JÖNNEK-MENNEK AZ OROSZOK A KÜLÜGYMINISZTÉRIUMBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.05.17.


Az orosz nagykövetség munkatársai a leggyakoribb vendégek a magyar külügyminisztériumban – értesült a Népszava több forrásból is.

Feltűnően gyakran járnak be a magyar külügyminisztérium Bem téri épületébe a budapesti orosz nagykövetség egyes tisztviselői – erről beszélt több forrásunk is. Egy informátorunk úgy fogalmazott: van olyan orosz diplomata, aki gyakorlatilag „ki-be járkál”, szinte napi rendszerességgel megfordul a tárcánál. Az, hogy egy külföldi nagykövetség diplomatái személyes kapcsolatot tartanak az adott ország külügyminisztériumával, teljesen természetes,

de az ilyen gyakoriságú találkozások már nagyon szokatlannak számítanak, főleg egy nem EU- nem NATO-tag ország esetében.

Egy minisztériumi forrásunk például azt mondta: ha valaki kéthavonta-negyedévente bemegy hozzá, hogy egy-egy aktuális kérdésről – például közelgő magas szintű találkozóról – érdeklődjön, azzal még semmi gond nincs, de ha az illető gyakrabban próbálkozna, az már gyanús lenne neki. Ennél már csak az lenne szokatlanabb, ha egy magas rangú külügyi tisztviselő egy nem EU-s, nem NATO-tag diplomatával külső helyszínen, informális körülmények között, például egy ebéd keretében találkozna. – Ha az orosz követségről hetente járkálnak be a külügyminisztériumba, az körülbelül annyira lenne normális, mint az, hogy Habony Árpád tárgyal rendszeresen az amerikai nagykövettel a magyar-amerikai közös ügyekről – fogalmazott keresetlenebbül egy uniós nagykövetség munkatársa...

ORBÁN VIKTOR GÁTLÁSTALAN ZSENIALITÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.17.


Sokan és sokszor leírtuk már azt a jelenséget, amit Vajda Mihály filozófus jobbágymentalitásnak nevezett. Vagyis, hogy ez az ország azért nem lázad az orbáni önkény ellen, mert kompatibilis a Nemzeti Együttműködés Rendszerével, elfogadja azt, betagozódik.

Orbán Viktor zseniálisan – és gátlástalanul – érzett rá arra, hogy mi kell az embereknek. Nyugalom, biztonság, és főleg egy olyan vezető, aki mindezt biztosítja a számukra. Lehetne ez a vezér akár baloldali is, de történelmileg úgy alakult, hogy liberális korszakát elhagyva Orbán a jobboldalon találta meg politikai identitását.

Bölcs vezető kell a magyaroknak. Olyan, aki nem csak gondoskodik róluk, de gondolkodik is helyettük. Ezért élesztik újjá mostanában a Horthy-kultuszt és igyekeznek úgy emlékeztetni az egykori kormányzó által vezetett országra, hogy akkor béke volt és biztonság. A Kádár-rendszer történelmileg még túlságosan közeli, azzal nem volna trendi előhozakodni, bár a lényege, igaz, más ideológia mentén, annak is ugyanarról a populista tőről fakadt.

Az 1956-os forradalom leverése után alig fél évvel, „negyedmillió fővárosi dolgozó” vonult fel május elsején Budapesten, miközben a dísztribünön Kádár János és más prominens elvtársak integettek nekik. Erre érzett rá zseniálisan Orbán és néhány barátja. Mondjátok, hogy mit akartok hallani, és én elmondom nektek!

Nem kívánnánk csökkenteni Orbán „érdemeit”, vagyis a felelősségét, de az az igazság, hogy nem Orbán alakította ilyenné Magyarországot, hanem ő érezte meg, hogy az ország lakosainak (tisztelet a kivételnek) mire van szüksége. Az ország lakosainak többsége egy nagy, gondoskodó államot szeretne, élén egy igazságos vezérrel. Olyannal, aki megvédi a polgárait a vélt, vagy valós veszedelmekkel szemben. Aki igazságot oszt, megjutalmazza azt, aki jó, és bünteti azt, aki rossz. Aki jó, annak megsimogatja a fejét, aki nem, az kokit kap, vagy sallert.

A bölcs és igazságos vezér megmondja mindenkiről, hogy mikor jó hazafi az illető, rendes polgár, családapa, jó gyerek, szülő. Egy ideje – szellemi verőlegényei révén – azt is ő dönti el, hogy ki a jó író, táncos, popzenész, nem sok idő múlva pedig azt is, hogy mit kutasson az akadémia tudósa.

Orbán zseniálisan ismerte fel azt az igazságot, hogy a magyarok többsége nem a szabadságot szereti, hanem a szabadságharcot. A szabadság a többség számára nem érték. Vágytak rá, mert azt hitték, hogy vele a jólét is eljön. De nem jött el – főleg nem automatikusan és nem mindenkinek. Ezért aztán meg is orroltak a szabadságra, őt okolták azért, hogy nem lett több a pénzük, nagyobb a lakásuk, újabb az autójuk...

UGYE NEM AKARSZ SZAVAZÓKÖRI DELEGÁLT LENNI? - MEGFÉLEMLÍTÉS IS NEHEZÍTI AZ ELLENZÉK VÁLASZTÁSI FELÜGYELETÉNEK VIDÉKI SZERVEZÉSÉT

168 ÓRA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.05.17.


Az ellenzéki pártoknak óriási kihívással jár már az adminisztratív akadályok leküzdése is, ha saját szavazóköri delegáltat küldenének egy szavazókörbe. Ráadásul vidéken a helyiek pedig tartanak attól, hogy hátrány érheti őket, ha elvállalják a választások tisztaságának felügyeletét.

Az ellenzéki pártok nem fognak tudni kellő számú delegáltat küldeni az ország 10285 szavazókörébe a május 26-i európai parlamenti választásokon, hogy a helyi bizottságon kívül felügyelni tudják a választás törvényességét – derül ki az ellenzéki pártok 168 Órának adott válaszaiból.

Az ellenzék problémái összetettek:
- nincs teljes vidéki lefedettsége a szervezeteiknek,
- adminisztratív akadályok nehezítik a delegáltak állítását,
- a vidéki szimpatizánsaik a fideszes önkormányzatokban félnek feladatot vállalni,
- ráadásul idén sem sikerült egyeztetnie a pártoknak a szavazókörök felügyeletének felosztásáról.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői tájékoztatása szerint alig regisztráltak szavazóköri delegáltakat a pártok, Mindössze 1500 delegáltról van szó, és mivel a Fidesz általában minden szavazókörbe tud saját delegáltat állítani, az ellenzéki pártokban komoly aggodalmak merültek fel, hogy a tavaly áprilisi gyászos helyzetnél is kevesebb szavazókörben tudják ellenőrizni a választások tisztaságát. A 2018-as országgyűlési választásokon a szavazókörök negyedében nem volt ellenzéki, aki felügyelte volna a választást. Az általunk megkérdezett ellenzéki pártok válaszai alapján azonban arra még lehet halvány esélyük, hogy legalább a tavalyi mértékben jelen legyenek a szavazókörökben...

KURVÁK ÉS HONLEÁNYOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.17.


A hét végén, a női kézilabda BL döntő kapcsán az én szomszéd Józsim érdeklődött, hogy mennyien férnek be a Papp László Arénába. Mondom neki, körülbelül tízezer ember. És – mondja ő bávatagon -, ha tízezer ember, akkor hány nő? (Ez alkalommal nem migráncsozott és dakotázott) Kivágtam a szobából, mint macskát szarni, mert ilyen ügyekben pardon nincsen. Ilyenekkel egy levegőt nem szív az ember, s nem elsősorban azért, mert ótvar bunkó, azt krisztusi megbocsátással még elnézné neki, hanem más okból. Ezt reményeim szerint nem kell részletezni.

A kampány kapcsán meg Kövér pedellus mondott csuda dolgokat a melegekről, pedofilokról és másodrendű állampolgárokról a Budapesti Metropolitan egyetemen, és őt nem vágták ki onnan, hanem egyetértőleg bólogattak neki. Az első sorban Fásy Ádámmal és Bagi Ivánnal. Tudjuk, hogy Kövér legalább annyira ótvar bunkó, mint Józsi szomszéd, vele ellentéten azonban nem gyalog a sakktáblán, hanem házelnök. Közjogi méltóság (méltatlanság). Ha beszél, akkor az általános emberi és a mértékadó elit szemüvegén keresztül is vizsgáljuk őt, és mindkétszer, illetve mindig megbukik.

Kövér pedellus azt mondta szó szerint az örökbefogadó melegekről, hogy: „Erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.” És továbbá: „Egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.”

Vegyünk egy nagy levegőt! Köszönöm. S mielőtt a mai gyöngyszemmel foglalkoznánk, emlékezzünk még a köteles beszédre is, hogy kirajzolódjon házelnök elvtárs szellemi portréja. Tudjuk, hogy tahó, hogy ütne, akasztatna szíve szerint, és most már azt is látjuk, nem kommunista a lelkem, mint eddig hittük, hanem fasiszta briganti náci eltolódással, de majd addig is elér Isten és a Párt segedelmével. Azt most nem részletezném, hogy ezek a mostani kijelentések hányféle szemszögből nem férnek meg egy európai jogállammal, s hogy emiatt a pedellusnak miért kellene eltakarodnia a pulpitusáról, de még a politika közeléből is...

BE A PÁRTBA – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.05.16.


Május 17-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 20. száma! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

Gulyás Márton: Ha meg sem próbáljuk megváltoztatni az ellenzéket, magunkról állítunk ki szegénységi bizonyítványt – Interjú

– A Hajdúságból fújják a passzátszelet – Számos helyen fonódik össze egy VII. kerületi önkormányzati cég a kelet-magyarországi közbeszerzéseken hasító Tömb 2002 Kft.-vel

– A kutyapárt már nem viccpárt, csak vicces párt – Döme Zsuzsanna magasabb Európát és tudatosabb magyar állampolgárokat szeretne – EP-választási ráhangoló interjú

– „Járnak templomba, a Fidesz-székház mellé” – Munkásszálló lesz az újpesti Árpád Kórházból, amelybe sokak szerint ukrán melósok költöznek majd. Riport

– Megmenekült a kilencgyerekes család

– „Egy fizetésből itt megélünk, míg otthon kettőből sem” – Ágnes és családja 2013-ban döntött úgy, hogy Németországba költöznek. Történetük látlelet hazánkról is, ahol a kormány szavakban ádáz harcot folytat a migráció ellen, miközben az „őslakosok” külföldre áramlását képtelen megakadályozni

– Hajtűkanyarban a BMW és a Daimler – A magyarországi beruházások elmaradása nem tragédia, de hosszabb távon visszafoghatja a növekedést

– Gazdák kontra migránsok? – Főként a brexit miatt csökkenhetnek az agrártámogatások, de a kormány ezt is a bevándorlókra fogná

– Vegyünk fényt égő helyett! – Változásra van szükség, a kényszerű gazdasági növekedés nem fenntartható, derült ki a Tanácstalan köztársaság hatodik vitaestjén

– Változás lesz, de nem fordul a kocka – Kormányok bukhatnak – Infografikánk arról, hogy mi változhat az EP-választás után

– Illiberálisok egymás közt – Széles és elégedett mosolyok kísérték Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozóját

– Két választás között, zsákutcában – Nigel Farage új brexitpártja egyre népszerűbb a csalódott konzervatívok körében

– A zalai olajmezők és a német megszállás

Vass Éva emlékére

– 1994: az Agrobank-botrány – A jogszolgáltatás kínos ügye – Harminc év, harminc történet, ötödik rész

– Széttört betlehem – Különbséget kell tennünk keresztényellenesség és keresztényüldözés között, hogy világosan lássuk, milyen súlyos a baj

– Se jogi egyetem, se sötétzárka – Nényei Pállal többek között a politizáló irodalmárokról, Háy János legújabb kötetéről, a „redundáns” Szent Ágostonról és a mackósajtról beszélgettünk. Interjú

– „Az olvasás kis túlzással luxustevékenység” – Krusovszky Dénest új kötetén túl a Petőfi Irodalmi Múzeum helyzetéről, a Trónok harcáról és Orbán Viktor ízléséről is kérdeztük. Interjú

– A siker és ami mögötte van – A közmédia szerint jó döntés volt az internetre költöztetni az M3 retrocsatornát, ám a számok nem ezt mutatják

– Jöhetnek a „sörészeti cégek”? Saját főigazgatóját is cáfolja az Országos Széchényi Könyvtár az állítólagos költözéssel kapcsolatban

– NER-bázis, másnak pályára lépni tilos – A magyar labdarúgást mára szinte teljesen kisajátították a kormányhoz hű nagyvállalkozók, a csapatok üzemeltetésébe jelentősen beszáll az állam is

– Női klubjaink Európa tetején – Máris felizzott a vita, vajon a válogatott érdekeit mennyire szolgálja a győri és főleg a siófoki modell

Publicisztika:

Lakner Dávid: Távolabb egymástól a világot

B. Molnár László: NER-lovagok erkölcsi dilemmái

Dévényi István: Ez is egy fideszes lista
 
Torkos Matild: A haza nem lehet ellenzékben
 
Szerető Szabolcs: Horn Gyulától Orbán Viktorig – és vissza
  
Gerencsér György: Nyuszika és a kisemmizett adósok
 
Falussy Anna: Népmese a magyar valóságról
 
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (47/2. rész)
 
Hegyi Zoltán: A boldog csirke és a halálmadár
 
Benedek Szabolcs: Dodó
 
Wekerle Szabolcs: Jézus lát téged
 
Gazda Albert: Különböző himnuszok

Kritika:
 
– Az is a részünk, amik nem vagyunk – Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
 
– Bibliás szürrealizmus G. István Lászlótól – G. István László: Földabrosz
 
– Máig élő elvek – Szakolczai György: John Maynard Keynes, a nemzetközi gazdaság keynesi rendje és a Nemzetközi Valutaalap
 

– Ha azt hitte, hogy ismeri a Nagy indiánkönyvet… – James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán. Elbeszélés 1757-ből