2021. február 22., hétfő

RÁADÁS: LGT - VOLT 1×1 ZENEKAR

YOUTUBE
Rendező: SÁNDOR PÁL
1997Az LGT
Rendező: Kapitány Iván Producer: Kozma Péter, Presser Gábor Copyright: KOZMO Film 1., Zenevonat 2., Ülök a járdán 3., Sziszifuszi blues 4., Kotta nélkül 5., Álomarcú lány 6., Mondd, mi lesz velem 7.,Ha a csend beszélni tudna 8., Miénk itt a tér 9., A tengely kezű félember 10., Áldd meg a dalt 11., Primadonna 12., Boksz 13., Nem adom fel 14., Mienk ez a cirkusz 15., Szólj rám, ha hangosan énekelek 16., Mindenki 17., Ezüst nyár 18., Ő még most csak 14 19., Neked írom a dalt 20., Ringasd el magad 21., A szél lassan elfújja az utolsó dalom 22., Volt egyszer egy zenekar Locomotiv GT Presser Gábor - ének, billentyűs hangszerek Somló Tamás - ének, basszusgitár, szaxofon, fuvola, szájharmonika Karácsony János - ének, gitár, zongora Solti János - dob, ütőhangszerek Vendégzenészek: Frenreisz Károly - basszusgitár Laux József - dob, ütőhangszerek Gerendás Péter - gitár, vokál Ferenczi György - szájharmonika, vokál Fekete Tibor - basszusgitár Szendi Gábor - ütőhangszerek Muck Ferenc - szaxofon Elek István - szaxofon Mákó Miklós - trombita Csizmadia Gábor - trombita Pados Zoltán - harsonaÖsszefoglaló

"Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét írni, de balettet is (...)de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki." Ez az a Presser Gábor, akit jól ismerünk. Aki nekünk írja a dalt és nekünk énekel. De most itt ez a könyv, több száz oldalnyi sajátkezű Presser-szöveg: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént - vagy a szerző szerint megtörtént - valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is.

Presser Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy elmondja, ő hogyan élte meg a "Presser-sztorit". Azt a történetet, aminek hosszabb vagy rövidebb fejezeteit oly sokan ismerik az Omegától (1967) az LGT-n át - leginkább a dalain keresztül. A személyes hangú életrajzi könyvből most új megvilágításba kerülnek egy legendás korszak ismert (és ismeretlen) történetei, beleshetünk a stúdiók, a Vígszínház kulisszái mögé, és olvashatunk a "barátok és ellenségek" közt, munkával eltöltött több, mint 50 évről. Presser megírta az év egyik legjobban várt könyvét, amit oly sokan szeretnének ajándékba kapni.

A könyv második része 2021-ben érkezik...

BEJÁRTAM BUDAPEST TEMPLOMAIT, ÉS MÉG CSAK EL SEM KELLETT MENNEM ITTHONRÓL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.02.22.


A Templomséták Budapesten 246 különböző stílusú, felekezetű és földrajzi elhelyezkedésű templomot mutat be fényképekkel és rövid ismertetőkkel, biciklis, laza városi mászkálós vagy kirándulós útvonalakra felfűzve. A könyvből két dolog vált rögtön világossá: a felsorolt épületek többségét ismerem, és semmit nem tudok róluk.


Sosem voltam jó viszonyban a bédekkerekkel: valahogy mindig az jut az eszembe róluk, ahogy tömegével tódulnak ki a turisták egy buszból, mindegyik kezében ugyanaz a kötet, és görcsösen igyekeznek három és fél óra alatt megnézni az összes felsorolt múzeumot, szökőkutat és épületet, mielőtt megrohamoznák azt a kedves, eldugott kis kávézót, amit az útikönyv szerint csak a helyiek ismernek.

Ilyenkor két lehetőség adódik: vagy büszkén nem nézek utána semminek, csak várom, hogy vajon mit találok (ehhez sok idő kell), vagy előre megpróbálom kitalálni, hogy hova menjek, de úgy, hogy ez lehetőleg ne egyezzen azzal, ahova mindenki más is megy. Így oldottam meg azt a bravúrt, hogy háromszor voltam Velencében, de a Szent Márk-székesegyházat csak kívülről láttam. Ezzel persze nem az volt a hiba, hogy nem találtam meg, mert nehéz eltéveszteni, csak mások már korábban és többen megtalálták. Van egy harmadik út is: az, ha az ember nem megy sehova...

NÉHÁNY EZER CSALÁD VISZ ITT MINDENT - FRISS ELEMZÉS KÉSZÜLT A LEGGAZDAGABBAKRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.22.


Minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nőnek a megtakarításai, a magyar gazdagok elitklubjába pedig újonnan szinte lehetetlen bekerülni – állapította meg egy friss elemzés. Magyarországon nagyjából 3500 magyar család tartozhat a nagy nyertesek közé.


Hiába dübörgött tíz éven át a gazdaság, hiába ömlött az országba az uniós támogatás, és hiába vezetett be családsegítő támogatásokat a kormány, becslés szerint kétmillióan élhetnek létminimum alatt– derült ki a GKI Gazdaságkutató vizsgálódásából. Mindez pedig még nem is számolt azzal, hogy a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt teljes szektorok nullázódtak le, és az ott dolgozók tömegesen veszítették el a munkájukat.

Közben a leggazdagabbakat alig legyintette meg a válság. A Forbes leggazdagabbakról készített listája megmutatta: a bajban a kapcsolati tőke mindent felülír. A magazin összeállítása szerint a 200 milliárdosok klubja még soha nem volt olyan nagy, mint most.

A privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát.

Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát – állapította meg friss elemzésében a leggazdagabbakat kiszolgáló üzletág első számú szakértőjének számító Blochamps. Mint a pénzügyi tanácsadó cég hozzátette, ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. (Megjegyezzük, ez nem tartalmazza a birtokolt cégek és részesedések értékét, valamint a külföldre vitt vagyont sem, de valami eligazítást mégis nyújt.)

Karagich István, a Blochamps alapítója úgy látja, a magyar gazdagok elitklubjába pedig újonnan szinte lehetetlen bekerülni. Az Azénpénzem.hu üzleti körökből származó információk, de akár sajtóhírek alapján is úgy látja, ez az állítás csak részben igaz. Az „elitklubba” ugyanis bekerülhetnek az utódok, rokonok, sőt lassan már az unokák. Időnként kerül némi por a kerekek közé (például Rogán Antal kabinetminiszter új felesésének földvásárlásának meghiúsulásával – amit a Telex.hu vesézett ki), de úgy véljük, ez inkább leleplező, semmint cáfoló dolog...

AZ IZRAELI TÖMEGOLTÁSOK ALAPJÁN NEMCSAK A BETEGSÉGTŐL, HANEM A FERTŐZÉSTŐL IS VÉD A PFIZER VAKCINÁJA

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2021.02.22.


Biztató hír jött vasárnap a világ legagresszívabb koronavírus-oltási kampányát folytató Izraelből: a BioNTech/Pfizer vakcinája nemcsak a COVID-19 betegséget előzi meg hatékonyan, hanem a vírus fertőzőképességét is jelentősen csökkenti az eddigi tapasztalatok alapján.

Izraelben száz emberre több mint 82 beadott vakcina jut (lásd az első ábrát), így az ország elsőként tud egészen tömeges adatokat prezentálni arról, hogy ez hogyan hat a fertőzések alakulására. Az egészségügyi minisztérium által összegyűjtött adatok alapján a vakcina 89 százalékban hatásos volt bármilyen típusú SARS-CoV-2-fertőzés ellen, és 94 százalékban a tüneteket okozó fertőzés ellen. Az elemzés egyelőre nem esett át peer review-n, azaz szakértő kutatók ellenőrzésén.

Az izraeli oltási kampány lényegében az mRNS-vakcinák első nagy éles tesztje. Az ígéretes eredmények a többi ország számára is reményt adnak, hogy érdemes kibekkelni a korlátozásokat az oltásig, mivel úgy tűnik, az immunizáció a vírus terjedésének megállításában is segít...

A TECHSZEKTOR MAGA ALÁ GYŰRNÉ, DE MINIMUM MEGCSAPOLNÁ AZ AUTÓIPART

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.02.22.


Az autóipar nincs valami jó helyzetben. Évek óta csökkenő nyereség, lassan, de szigorodó környezetvédelmi és kibocsátási sztenderdek, folyamatos konszolidációs kényszer rontja a távlati kilátásokat. Az elmúlt hónapokban pedig a koronavírus-járvány ázsiai lecsengéséhez köthető keresletnövekedésnek köszönhetően hiába indult volna be egy kicsit a szekér, egy merőben új problémával találta magát szemben a szektor: azért kellett világszerte gyártósorokat leállítani és hetekre-hónapokra visszafogni a termelést, mert az autóipari beszállítók nem jutnak elegendő mikrochiphez.

Ez utóbbi a rövid távú logisztikai problémák mellett annak a lenyomata, hogy az autó mint termék az utóbbi években egyre erősebben elkezdett elszámítógépesedni, amely folyamatot a Tesla színre lépése, a nagyobb technológiai igényű elektromos autók és az önvezetés irányába mutató technológiák térnyerése tovább erősítette.

Ez pedig a chiphiány mellett egy távolabbi, komolyabb kihívást is előrevetít, amelyet az Apple autóipari ambícióival kapcsolatos hírek hoztak be a köztudatba az utóbbi hetekben. Az amerikai cég a különböző értesülések szerint négy-hét éven belül önvezető autót akar piacra dobni, ám ahogy az iPhone esetében, e téren is csak tervezést, szoftverfejlesztést és a brandinget akarja maga végezni, a gyártást pedig teljes egészében kiszervezné.

Az Apple bőven nem az egyetlen szereplő, amely szeretné elmosni a techszektor és az autóipar közötti választóvonalat. Az pedig, hogy egymás után jelennek meg a pénz által felvetett techcégek a döglődő autópiacon, egyes várakozások szerint nemcsak a végterméket, hanem az egész szektor üzleti modelljét is az elektronika irányába tereli majd, ahol a tervezés és a gyártás idővel elválik, és a jövőben az autógyártók egyre inkább olyan szerepet fognak betölteni, mint az elektronikában az iPhone-összeszerelő Foxconn...

EZ A NEMZETI KONZULTÁCIÓ SE JOBB A DEÁKNÉ MASZKJÁNÁL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.02.21.


Újabb teljesen felesleges nemzeti konzultáció zajlik napjainkban, de legalább nem kerül olyan sokba, mint a korábbiak. A mostani kérdések is némileg irányított válaszokra ösztökélik a polgárokat, de mivel csak online hirdették meg a konzultációt, ezúttal a válaszadók aránya várhatóan fiatalabb generáció irányába tolódik el. Abban azonban biztos hasonlítani fog ez a felmérés a korábbiakhoz, hogy a kormány a saját céljaira fogja használni a végeredményt, bárhogy is válaszolnak majd az emberek.


Sokat foglalkoztunk eddig a nemzeti konzultációk céljaival, hiszen az Orbán-kormány ezt az eszközt tudja a legkomplexebb módon a saját érdekében felhasználni. Már a megnevezés is elég sokatmondó, hiszen nem is nemzeti, és nem is konzultál, legfeljebb felmér. Igazából a valódi társadalmi párbeszédet próbálja imitálni, amit lényegében teljesen kiölt a mindennapokból a kormányzat az utóbbi 10 évben.

A mostani konzultáció egy kritikus szituációban azt a célt szolgálja, hogy a kormány az emberek akaratára tudjon hivatkozni, bármit is tesz a járvány elleni védekezésben. Az „egyesek szerint” és a „vannak akik szerint” kezdetű mondatokat jól ismerjük a korábbi konzultációs ívekről, de most nem olyan egyértelmű, hogy a kormány milyen irányba kívánja terelni a válaszadókat a válaszokban.

Ilyen értelemben tényleg azt gondolhatnánk, hogy bele szólhatunk abba, hogy miként alakuljanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. Igen ám, csakhogy nem nekünk kéne megválaszolni olyan szakmai kérdéseket, mint például: „...a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér.”...

FÉLIGAZSÁGOKBÓL ÉPÜL A PROPAGANDA

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: MÉRTÉK
2021.02.22.


A hírműsorok vezető témája már egy éve a járványhelyzet alakulása. Így volt ez a január 27-én is, a 18 órakor a Duna és az M1 csatornán is sugárzott hírműsor első negyedében hazai és külföldi vírus-információkat láthattuk, a fél nyolcas nagyhíradónak pedig csaknem a felében (a sporthírek nélkül számított 50 perces műsoridőből 20 percen át) kapcsolódtak a híradások a pandémiához.

Túlértékelt béremelés

A pandémiás műsorrészt követően adtak hírt mindkét műsorban arról, hogy még az idén növekszik az alapellátásban dolgozó háziorvosok és szakdolgozók bére, a kormány 96,1 milliárd forintot fordít erre a célra. Kásler Miklós közösségi oldalára hivatkozva azt közölték, hogy az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik. A hírben utaltak a miniszter szavaira, miszerint a háziorvosok és a fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához. És az is elhangzott, hogy a kormány a magas színvonalú ellátás érdekében ösztönzi a háziorvosokat arra, hogy praxisközösségbe lépjenek.

A közlés alatt a képernyőn megjelent Kásler Facebook posztja, mellette kivastagítva külön is az üzenet: „az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik” és „a háziorvosok és fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához”.

Mielőtt egy nagy piros pipát tennénk a jó hír mellé, nem árt körüljárni az elhangzottakat, és máshonnan is tájékozódni. Aki például aznap este az RTL Klub híradóját is megnézte az állami televízió mellett, megtudhatta, hogy ebből a béremelésből korántsem mindenki részesül egyenlő mértékben, és a praxisközösség nem csak a magas szintű ellátás miatt fontos, de anélkül az ígért bérnövekedés 80, vagy bizonyos esetekben csak 30 százaléka jár az orvosnak. Ezt az egyáltalán nem elhanyagolható kiegészítést nem csak az aznapi RTL hírműsora hozta nyilvánosságra, hanem napokkal korábban Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón is bejelentette, amint a Magyar Nemzetben olvasható: „aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor az orvosi bértábla szerinti különbözet nyolcvan százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet harminc százalékával emelik a fizetését.” Más sajtótermékekből megismerhető volt az az aggálya is a házorvosokoknak, hogy a praxisközösség létrehozása nem feltétlenül csak akarat kérdése, hiszen egyáltalán nem minden orvos tud praxisközösségre lépni; különösen a vidéki, hátrányos helyzetű régiókban, ahol nagy az orvoshiány, ez nem valósítható meg.

Az állami híradó a fizetésemelésről szóló jóhírt – Kásler miniszter FB bejegyzését követve – nem akarta túlbonyolítani, a kérdést járta körül, a nagyképet árnyaló részleteket nem tartotta közlésre érdemesnek. Számára elegendő volt, ha a primér üzenetet közvetíti, és hivatalos propagandistaként egyszerűen felmondja Kásler Miklós miniszter közösségi médiában posztolt bejegyzését a háziorvosok béremeléséről...


A teljes elemzés elérető a Mérték honlapján.

ÚJRA BAJBAN A MET: MOST A NAV AKAR BEHAJTANI KÖZEL 250 MILLIÓT IVÁNYI GÁBORÉKON

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.02.22.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számlájára terhelt közel 250 millió forintnyi hátralékot (egészen pontosan 246 134 000 forintot, amelyből 90 millió forint késedelmi büntetés), mely az egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti – adta hírül hétfői közleményében Iványi Gábor szervezete.

A rossz hír nem sokkal azután érte a MET-et, hogy február 3-án váratlanul visszaadta a NAV a MET jogosultságát a személyi jövedelemadóból feljánlható egyházi egy százalék fogadására.

A MET közleményében hangsúlyozza, hogy csak az pénzügyi veszteség, ami az egyházi státuszuk még 2011-ben történt alkotmánysértő elvétele miatt az egy százalékok felajánlása révén érte őket az elmúlt években, ennek a most kiírt hátraléknak két-háromszorosát teszi ki, azaz könnyedén ki tudnák fizetni adóhátralékukat, ha a kormány nem hoz diszkriminatív törvényt a szervezet kárára. (Tehát hiába kapták most vissza az egyszázalékos támogatások fogadásának lehetőségét, az elmúlt években elmaradt ilyen jellegű összegekből a MET még egy forintot sem látott.)...

VESZÉLYES PILLANAT

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.02.22.


Egy veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van már vakcina, tehát oltunk, másfelől megkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg már mindenki szabadulna is, és közben beesett a harmadik hullám. (Orbán Viktor)

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

1. Vakcina-káosz van és oltári - bocsánat: oltási - zűrzavar.

2. Hatvanöt évesen – négy (!) Önöktől kapott elektronikus levél után - sem tudom, hogy hol, mikor és milyen vakcinát kapok. Majd amelyikből marad?

3. Senki nem kérte a teljességgel értelmetlen népi-nemzeti konzultációt! Nem hallottam arról, hogy annak kitöltése a betegség elkerülését eredményezné, esetleg azonnali gyógyulást hozna.

4. Nyakunkon a harmadik hullám –írja hivatalos közösségi oldalán. Az Önök által mellőzött és lenézett valódi szakértők ezt már hetekkel ezelőtt prognosztizálták, tehát az újabb járványgyorsulás nem lephetett meg senkit. Legfeljebb Önöket.

5. Van valami elképzelése/elképzelésük a hogyan továbbról, vagy ezután is csak sodródunk az árral, pontosabban a járvánnyal?

6. A harmadik hullám tehát beesett, a magyar polgárok jelentős része pedig kétségbe esett. Nem kellene már egy átfogó és nyilvános oltási tervet készíteni, nem kellene végre befejezni a dolgozó nép megtévesztését?

7. „Örömmel” olvasom, hogy az országgyűlés elismeri a kormány járvánnyal kapcsolatos munkáját. Pontosítok: csak a parlament kormánypárti része fejezte ki csodálatát, az ellenzék és a betegségtől rettegő milliók nem!

Azonnali érdemi intézkedéseket és őszinte választ várva, tisztelettel:

Dr. Dávid Ferenc

„NEM VAGYOK CSATASORBA ÁLLÍTHATÓ” – JANKOVICS MARCELL KURZUS-IGÉNYTELENSÉGRŐL, TOLDIRÓL ÉS AZ UTOLSÓ VÁGYÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2021.02.22.


„Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni” – mondja A pozsonyi csata című magyarságkutatós animációról Jankovics Marcell a Válasz Online-nak. Szó sincs arról, hogy a legendás rajzfilmes, aki a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is, ellenzékieskedne: politikai meggyőződése változatlan, a minőség hiányát viszont nehezen viseli. Legújabb alkotása, Toldi-filmje a napokban készült el, ez adta beszélgetésünk apropóját is. Azonban sokkal mélyebb témák is terítékre kerültek a munkánál, alkotásnál. A nyolcvanadik évében járó rendező először beszél betegségéről, amelyről még ő sem látja, küzdést vagy reménytelen küszködést hoz majd a számára. Nagyinterjú...

ÖSZTÖNFÍJJAL TÁMOGATVA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.02.21.


Többször írtam már itt az évek során arról, hogy milyen ösztöndíj-rendszert működtetünk, milyen szabályokkal, milyen eredményekkel és tanulságokkal.

Félévkor és év végén mindig ránézünk az eredményekre, összevetjük a korábbiakkal, elemezzük is, mert szeretnénk, hogy még jobb, még hatékonyabb lehessen. Most is így történt…erről szeretnék írni ma.

Először talán ez alapelvekről, mert hátha van, aki most találkozik vele először az olvasók között. Több mint nyolc éve kezdtük. A forrást támogatók felajánlása biztosítja. Igazoltan halmozottan hátrányos helyzetű, illetve a törvénymódosítás óta olyan hátrányos helyzetű gyerekek kaphatják, akiknek élethelyzete csak papíron változott. Szoros mentorálással működik, nemcsak a gyerek, hanem a család felé is.

Alapja az iskolai tanulmányi eredmény, az iskolai magatartás, a család közösséghez való viszonyulása, és a kriminalizálódás is szempont a havi értékelésekben. Bármelyik területen, a negatív esetek függvényében felfüggeszthető.

Másik fontos elem benne, hogy nem kell kitűnőnek, vagy jelesnek lenni. Csupán a legjobbak között kell lenni a településen. Félévenként és tanév végén lehet “leelőzni” egymást. A bukottak kiesnek. Vissza is lehet azonban kerülni, fél év múlva.

Lényeges az időbeliség is. A családokhoz a hónap utolsó hetében kerül el a támogatás, ilyenkor már nagyon szűkös a családi költségvetés, nem ritkán ez biztosítja az utolsó hét túlélését a család számára. Az üzenet pedig egyszerű: a tanulás hozza be ezt a pénzt, a gyerek tanulása, akit bizony érdemes a családnak is támogatni az iskolai dolgokban. A gyerek pedig büszke, hiszen ő “kereste” meg ezt a pénzt. Amit egyébként leginkább élelemre fordítanak, bár több család rendezi úgy, hogy ezt az utolsó héten “felélik”, de a következő hónap első hetében, mikor jövedelemhez jutnak, vásárolnak valamit a gyereknek is, külön, neki.

Az összeg többféle lehet: van egy un. ösztöndíj-előszoba. Ez 5 ezer Ft, azoknak adjuk, akiknek szeretnénk jelezni, hogy elérhetné a teljes összeget is, ha igyekezne kicsit jobban. Hogy ott van benne a lehetőség. Vagy ide kerülnek vissza “figyelmeztetésként” azok, akik rontottak, de nem annyit, hogy kikerüljenek a programból. A teljes ösztöndíj havi 10 ezer Ft. És van még egy másik, amihez később kaptunk támogatókat, ez egy kiemelt támogatás, 30 ezer Ft havonta, a szakmaszerzésig. Ennek felét kaphatják meg, a másik felét a gyerek tanulására, korrepetálása vagy tehetséggondozására kell fordítani.

Az ösztöndíjhoz kapcsolódnak még más támogatások is. Most pl. a digitális oktatáshoz eszközök, aztán iskolaszer, jutalomkönyvek, kirándulások, külön online tanulási, korrepetálási lehetőségek, és más extra programok. A középiskolásoknak bérlet-támogatás, a középiskolás kollégistáknak egy kis “zsebpénz”.

A létszám folyamatosan nőtt, annak függvényében, hogy mennyien támogatják a programot. Most 80 gyereket értékeltünk, 15 településről. 54 fő általános iskolás, 20 fő középiskolás, 4 fő felsőoktatásban tanul, 2 fő OKJ-s képzésben. Most 8 gyerek esetében volt csere, ebből két esetben bukás miatt.

A legtöbb csere az általános iskolában van, már tudjuk, hogy a harmadikban, negyedikben szép eredmények megtartása ötödikben mekkora eredmény, akit még itt is meg tudunk fogni, ő később is reményteljesen alakul. No és persze a legnagyobb büszkeség a középiskolai bennmaradás, onnan, ahonnan ezek a gyerekek jönnek, a stabil hármas sokszor már maga a csoda. És nagyon ígéretes az, aki pl. 4,5-tel zárta a félévet.

Érettségihez jutás, szakmaszerzés, vagy továbbtanulás, ez a célunk. Van már ösztöndíjasunk a roma szakkolis programban is. Felsőfokon egyébként szociális munkásnak, grafikusnak, óvónőnek vagy rendvédelmi vonalon tanulnak igazgyöngyösök.

A kudarcokból egyre kevesebb van, de még mindig előfordul. Rémes látni, ahogy csúszik ki a kezünk közül nem egy kiváló képességű gyerek, és gyűri le a motivációját, tenni akarását az a közeg, amiben él. Minden erőfeszítésünk ellenére. De ebből is tanulunk, elemezzük a helyzeteket, és próbálunk hatékonyabbak lenni. A sikereseknél pedig egyre nagyobb izgalommal figyeljük a gyerekek sorsának alakulását.

Az iskolák kezdetben nem voltak elfogadók. Páran nem nagyon értették, hogy “ezekkel” miért kell kivételt tenni. Miért nem azokra gyúrunk, akik alapból “megérdemlik”. De a munkánk igazolja, hogy igenis, ebből a társadalmi csoportból is tudunk felhozni gyerekeket, ha nem hagyjuk, hogy a szegénység győzzön, mindazzal a hozadékkal, amit ez jelent. Az ösztöndíjprogramban egyébként vannak romák és nem romák is. Nem ez a szempont.

Ma már látják az iskolák is, hogy építhetnek erre. Mert előfordul pl. hogy nálunk, a művészeti suliban jól teljesít, a tanulmányi eredménye is rendben van, de az általános iskolai osztályban verekedésbe keveredik, vagy nem olyan magatartást mutat, ami példaképp állítható a többiek elé. Akkor is felfüggesztésre kerülhet, mert egységes képre törekszünk, az Igazgyöngy ösztöndíjas gyerek a példa, a minta. A családjával együtt. És ebbe nem fér bele a verekedés, lopás, vagy hazugság.

Az elején persze a családokkal is sok konfliktus volt, főleg a cseréknél. De mára elfogadták a szabályokat. Ehhez is idő kellett, védhető szempontok és következetesség.

A változásokat, amelyeket megtettünk, a működés diktálta. Pl. hogy el kell számolni vele, hogy mire költötték. Ez azért kellett, mert előfordult, hogy úgy ment be a tartozásba az ösztöndíj összege, hogy a gyerek nem is tudott róla, és így ránézve nem volt semmiféle motiváló hatása. Aztán az elején nem volt “ösztöndíj-előszoba”, viszont, mikor bevezettük sokkal több gyerek, család számára vált közelibbé az ösztöndíj lehetősége. A 30 ezres ösztöndíjat először odaadtuk, ám nem láttunk elég hatást a gyereknél, viszont ez már egy olyan összeg, ami nagy feszültségeket szított a közösségben. Az, hogy felét kapják meg, a másik fele pedig kötelezően a tanulásra fordítandó, berendezte ezt is. Van, hogy nyolcadikban kérik, tegyük el a felét, gyűjtsük, és akkor szeretnék megkapni, mikor költözik majd be a koliba, mert akkor rengeteg költségük lesz. Indokolt esetben kikérhető az ösztöndíj hamarabb is, ha a család valami miatt nehéz helyzetbe kerül. Ebből is látszik, hogy beépül náluk, számítanak rá, ami miatt a feltételek teljesítése is fontossá válik.

Az összeg, ami így “átmegy” az alapítványon havonta, jelentős, 760 ezer Ft, 10 hónapra 7 600 000 Ft. Vannak, akik 12 hónapra utalnak, ezt a táborozásokba tesszük bele, amiben természetesen az ösztöndíjasok elsőbbséget élveznek. Vannak cégek, akik támogatnak egy, vagy több gyereket, de a többség magánszemélyként teszi. Kéthavonta küldünk előrehaladási jelentést a támogatóknak. A jelentkező támogatóktól azt kérjük, legalább egy tanévre köteleződjenek el a program mellett. Vannak, akik a kezdetektől velünk vannak, és megerősödhet bennük az érzés, hogy a segítségükkel sikerül egy jobb életpályára állítani a támogatott gyerekeket.

Van, hogy felmerül bennünk: nyolc éve ugyanolyan összegekkel dolgozunk. Talán emelni kellene… De a helyzet az, hogy a családok jövedelme sem változott…tehát a közmunkabérhez viszonyítva talán elég, ha tartani tudjuk, főleg az általános iskolás korúaknál. E fölött, a középiskolánál talán lehetne kicsit emelni…hogy érezzék ők is, az igazi íve ennek az, ha bennmaradnak a középiskolában, és ott is jól tanulnak. De most, a járvány a program támogatóinak a számát is csökkentette, és most a legfontosabb a létszám megtartása.

Tanulmányi eredmény szerinti differenciálást nem tervezünk, mert a családok helyzete, önfenntartási képessége, pénzügyi tudatossága, stb. mind más. És van, ahonnan a 3,5 is van akkora teljesítmény, mint máshol a 4,5. Ismerni kell a családokat ahhoz, hogy az eredményeket értékelni tudjuk.

Az Igazgyöngy ösztöndíjpályázatának a sikerét annak tudjuk be, hogy nem csupán a gyereket, hanem a családot is mentoráljuk. Mert a gyerek nem választható le a családtól. Az iskolai hatások leamortizálódnak, ha nem foglalkozunk a családdal, közösséggel. A kiemelt, támogatott gyerekek helyzetbe hozására, arra, hogy büszke lehessen önmagára, és büszke lehessen rá a család és a közösség is, külön építünk. Következetesen, számukra is érthető szabályokkal, átláthatóan és kiszámíthatóan visszük a programot. Nem engedhetjük, hogy a szegénység és annak hozadékai elzárják az utat előlük.

Aki tanul, annak más jövőképe és más lehetőségei lesznek. Akinek más lehetőségei vannak, az másféle életstratégiát épít magának és a családjának.

Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk van ebben a küzdelemben.

TÉNYLEG A SOR VÉGÉRE KERÜL, AKI VISSZAUTASÍTJA A KÍNAI VAKCINÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.22.


...elfogtunk egy levelet, amit egy háziorvos írt a páciensének.

Kedves Páciensünk!

Megkaptuk Kormányhivataltól azt az oltási listát, melyen az Ön neve is szerepel, így a héten tudjuk oltani a Sinopharm oltóanyaggal. Az oltóanyag még nem érkezett meg a rendelőbe, ezért nem tudjuk, hogy melyik napon kerül sor az oltás beadására.

Kérem, legkésőbb kedd éjfélig ( 02.23) jelezzen vissza, hogy a héten meg tudja-e oldani, hogy rövid határidővel, de előre megbeszélt időpontban megjelenjen az oltásra.

Kérem, hogy aki az elmúlt fél évben átesett a Covid fertőzésen, vagy az elmúlt egy hónapban volt lázas betegsége, vagy összességében rossz jelenleg az általános állapota, az ezeket is írja meg részemre. Ha a fentiek nem fordultak elő, akkor kérem, hogy a válaszban csak a teljes neve és egy igen, vagy nem szerepeljen.

Aki nem tud jönni, azt a listában rögzítjük és sajnos a sor végére kerül. A korábbi tapasztalatok alapján nem tudjuk, hogy mikor kapunk megint olyan listát, amin szerepel a neve és értesíthető
.” (A szerk. megj.: Az orvos nevét nem írjuk ki, hiszen nem az ő sara hogy ilyen levélnek meg kell születnie 2021 február második felében Magyarországon.)

Hónapokig beoltatlan maradhat, aki nemet mond

E sorok írójának az egyik ismerőse arról számolt be, hogy háziorvosa telefonon hívta: jöhet ezen a héten Sinopharm-oltásra, ha azonban nem fogadja el, akkor hónapokig nem juthat majd vakcinához. Azt is közölte, hogy a beoltandók listáját úgy kapják meg, hogy minden névhez hozzá van rendelve a neki szánt oltóanyag típusa. Igaz, a háziorvos ezen belül „variálhat”, amihez azonban az kell, hogy akarjon, és sikerüljön is neki, lebeszélni/rábeszélni egyikről/másikra a pácienseit. Amúgy megerősítette, hogy a héten csak Sinopharmát kaptak a praxisok...

MINTA LETT ORBÁN ÉS A MÉDIA VISZONYA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.22.


A sajtószabadság megszűnéséről írt közös véleménycikket négy uniós képviselő, köztük Dobrev Klára. Az Euractiv oldalán megjelent cikk szerint a sajtó demokratizálódásának 30 éve megindult folyamatát a a kommunista időket idéző visszarendeződés törte meg, melynek úttörője Orbán Viktor lett. A Russia Today szerint Jevgenyij Sztanyiszlavov lett az új orosz nagykövet Magyarországon.


Airplane, Leslie Nielsen, 1980. Nem ma volt, de hírneve nem kopott, s azóta is műfajteremtő filmként tartják számon David Zucker, Jerry Zucker és Jim Abrahams rendezte komédiát/paródiát. Amit csak azért említünk meg, mert a CBS 58 csatornán interjút készítettek David Zuckerrel, akinek most jelent meg a könyve, Mielőtt a mosolyt felfedezték volna címmel. S a könyvből illetve az interjúból nemcsak azt tudjuk meg, hogy a Zucker fivérek magyarok, mert nagyapjuk az 1900-as évek elején – valamikor József Attila apjával egyidőben – vándorolt be az Egyesült Államokba, hanem azt is, hogy a humort tőle tanulta el/tanulta meg David Zucker. A fapofával előadott humort, s szerinte Leslie Nielsen ennek köszönheti hírnevét, akit nem kis munkával vezetett rá a siker titkára. David Zucker rendezte a nem kisebb sikert arató Csupasz pisztolyt is.

Riasztó minta lett Orbán média feletti ellenőrzése

Domènec Ruiz Devesa, Elena Yoncheva, Dobrev Klára és Petra Kammerevert uniós képviselők véleménycikket írtak az országukban tapasztalt sajtószabadság megszüntetésének egyre nyilvánvalóbb folyamatáról, amit az Euractiv közölt. Ahogy szinte egyszerre sötétültek el a lengyel tv-csatornák, a hallgatott el a budapesti frekvencián a Klubrádió és Janez Jansa szlovén kormányfő keményen nekirontott egy, őt a közösségi hálón bíráló újságírónak – jellemzik a kialakult és Európában egyre több helyen keserűen megtapasztalt helyzetet a közös cikk szerzői. A sajtó demokratizálódásának 30 éve megindult folyamatában, amikor végre kivívták az újságírók az olvasók bizalmát, hirtelen a kommunista időket idéző visszarendeződés kezdődött el, aminek az autokrata vezető modelljét megtestesítő Orbán Viktor lett az úttörője – jelenti ki az írás. Hisz átvette az közszolgálati média feletti ellenőrzést, a magántulajdonban lévő médiumokat pedig barátai, üzlettársai kezére játszották át. Gyakorlatát egyre több helyen alkalmazzák, így Bulgária is beállt a sorba, ahol a média helyzete évek óta egyre inkább hasonlítható a kongói vagy afganisztánihoz, mint egy uniós országéhoz. A cikkben felhozzák az SZFE függetlenségének a felszámolását is. A szerzők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy az alapokmányban leírtakhoz tartva magát vessen be minden olyan eszközt, amellyel a független és oknyomozó újságírást támogatni tudja, mert az elmúlt időszakban e téren teljesen passzív volt. Most azonban háborúban élünk, amit meg kellene nyerni! – fogalmaznak. Ma egyébként Brüsszelben a Szocialisták és a Demokraták erről tartanak konferenciát, s várják, minél többen csatlakozzanak az eseményhez.

Magyarországon olthatnak kínai vakcinával először az Unióban


Számosan, így a Bloomberg amerikai hírügynökség is beszámolt arról, hogy az Unióban először Magyarország engedélyezheti a kínai vakcina alkalmazását. Amit zömében a harmadik Covid hullámmal magyarázott a kormány. Arra azonban felhívja a cikk a figyelmet, hogy miközben a magyar dokumentáció alapján minden felnőttnek beadható a vakcina, azért hozzátették, hogy a 60 év felettieknél a hatékonyság igazolása további vizsgálatra szorul. Majdnem 400 ezer embert oltottak be más vakcinákkal hazánkban eddig, február végéig több mint 1 millió a kitűzött cél.

Folytatódik az orosz-magyar vasútbiznisz

A kairói Alexandria kikötőbe kedden érkezik meg az első magyar vasúti kocsi-szállítmány az Orosz-Magyar Transmach Holding és az egyiptomi kormány között létrejött szerződés értelmében. Aminek részleteiről annyi tudható az Egypt Today portálról, hogy 1300 hagyományos és légkondicionált vasúti kocsi szállításáról kötöttek a felek egyezményt 1 065 milliárd euró értékben. Négy ipari szerelvény várható keddre, s az 1300 darabra kötött szerződés felét Magyarországon fogják legyártani, a másik felét pedig Oroszországban. Ahonnan már 243-at leszállítottak.

Új orosz nagykövetet nevezett ki Putyin elnök Budapestre


Új orosz nagykövetet nevezett ki Putyin elnök Budapestre Jevgenyij Sztanyiszlavov személyében, adta hírül a Russia Today orosz nyelvű adása. Ezzel egyidőben felmentette tisztségéből elődjét, a 2014 óta nagyköveti posztot betöltő Vlagyimir Szergejevet.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolójából többet is megtudhattunk róla: Jevgenyij Sztanyiszlavov 1983 óta dolgozik az orosz külügyminisztériumban, több hazai és külföldi tisztséget töltött be, a 2000-es években ENSZ New York-i székhelyén volt nagykövet, majd a UNICEF közép- és kelet-európai térség és a Független Államok Közösségének, a FÁK(volt Szovjetunió 15 tagköztársaságának konföderációja) képviseletének régiós igazgatója. 2014-től a külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának volt a vezetője. Nyelvtudása: arab és angol.

ELŐVÁLASZTÁS A DÁCSÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.22.


A Momentum tegnap bejelentette, hogy Fekete-Győrt indítja miniszterelnök-jelöltként. Ez alkalommal bemutatták az „Új Magyarország” tervet is, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de mégiscsak több annál, mint hogy „Folytatjuk”. Látjuk, ennek mi a vége, így az, hogy szükségből vagy józan belátásból, de az ellenzék végre eljutott oda, hogy közösen megy neki a Fidesz nevű Gólemnek, újság és talán üdvözítő is, vagy csupán az egyetlen lehetőség. A Fidesz – és nagytudású alakjai – viszont értelmetlenül állnak mindeme jelenség előtt. Nézik, mi a rosseb ez az előválasztás, ez valami bolsevista trükk, libernyák ámítás, egyáltalán az előválasztás mint intézmény és idea nem fér bele a világképükbe, a fejükbe pedig végképp egyáltalán.

Nincsenek ehhez szokva, nem így dresszírozták vagy apportírozták őket, fajtájukat a gazda másképpen eteti. Még régebben megszólalt ez ügyben Kövér elvtárs, aki nem tagadta meg önmagát, és valami nagy összeesküvés-elméletet delirált bele a Fidesz hívők vaksötét éjszakájába, miszerint nem az ellenzéki pártok döntik majd el, ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, hanem a „gazdáik”. Aztán a többes számban használt gazdákból egy személy lett, és na ki, hát a Soros, akinek ezek szerint hét feje van, mint valami mesebeli gonosz sárkánynak, ezért nem tudja őtet Orbán királyfi legyőzni a kardjával. Mert akárhány fejét suhintja le ennek a Sorosnak, mindig újat nyőleszt. Reménytelen ügy, ahogyan a Fidesz is az.

Kövér elvtárs aztán elmormolt pár ökörséget, ahogyan az tőle telik és szokásban van, hogy aszongya „hiba lenne, ha bárki ezt úgy értené, hogy egy egyszemélyes játéknak gondoljuk mindazt, ami az ellenzéki térfélen a manipuláció tekintetében zajlik”. Ebben háttréhatalmak vannak, szabadkőművesek, rabbik és cigány vajákosok, földalatti mozgalmak meg Hermész Triszmegisztosz Tabula smaragdinája. Mindez azonban csak Kövér elvtárs gőzölgő és bizonytalan állagú tudata, tegnap viszont Hollik képviselő – és kommunikációs igazgató, ezt el ne feledjük – is beszállt a buliba, és bár ne tette volna, mert akkor nem látszana annyira ostobának, min amennyire tényleg az. Hollik képviselő nem ismeri a bölcsességet, miszerint, ha nem szóltál volna, nem tűnnél hülyének...