2023. március 6., hétfő

HARCBAN BRÜSSZELLEL ÉS MOSZKVÁVAL: LENGYELORSZÁG

PARTIZÁN
Műsorvezető: FELEDY BOTOND
2023.03.06.🇵🇱🇭🇺 Lengyel, magyar – két jó barát - szól a régi mondás. Bár arról, hogy ez valóban így van-e megoszlanak a vélemények, az viszont biztos, hogy a Moszkvához való viszony kapcsán összefeszült egymással a két ország. 
❓ 
De megbomlott a lengyel-magyar szövetség vagy az orosz-ukrán háború csak ideiglenes zavarokat okoz? Mit csináltak másképp a lengyelek, tényleg tőlük indult a rendszerváltás? Kultúrharc, migránsok, fenyegetés keletről, dübörgő militarizáció - mik az ország legfőbb politikai törésvonalai? 
❓ 
Feledy Botond régiós külpolitikai sorozatának első részében többek között ezeket a kérdéseket is megvitatjuk Mitrovits Miklós és Zeöld Zsombor Lengyelország-szakértőkkel. 


Iratkozz fel a Heti Feledy hírlevélre: https://csapat.partizanmedia.hu/forms...

LESÚJTÓ A HELYZET MAGYARORSZÁGON, BÁRMIKOR KIESHETÜNK A JÓLÉTI ORSZÁGOK SORÁBÓL

PORTFOLIO
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2023.03.06.


Tíz év alatt Magyarország visszacsúszott a jóléti indexen, és hiába kezdett el javulni a hazai helyzet, a kelet-közép-európai között a leglassabb a magyar fejlődés. Főként a politikai kiszámíthatatlansága, a szabadságjogok körüli helyzet rontja le az itthoni átlagot, miközben a szociális ellátórendszer minősége és az ahhoz való hozzáférés is alacsony európai összevetésben - derül ki a a Legatum Prosperity Index 2023 jelentéséből, amely szerint globálisan is alig látható jóléti fejlődés...

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – SZÉPEN ALAKULGAT AZ ORBÁNI SZEMÉLYI KULTUSZ VIZUÁLIS MEGJELENÍTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.06.


Immár jó ideje hétről-hétre górcső alá vesszük Orbán Viktornak a Facebookon vasárnap késő este megjelenő „Ez történt a héten” heti összefoglalóját, amiben persze mindig találhatók valóságcsírák, de amiből komoly, az ország számára jelentős történések rendre kimaradnak. Őszintén szólva, egy propagandakiadványtól is többet várna az ember. Nos, ha lehet, a február 27.-e és március 5.-e közötti időszakot lefedő heti összefoglalóban már jószerivel semmi más nincs, mint tömény propaganda. És a személyi kultusz egyre markánsabb jelei...

ÖNMAGÁT MINŐSÍTI A FIDESZ A FINNEK ÉS SVÉDEKHEZ KÜLDÖTT DELEGÁCIÓVAL

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.03.06.


Ha durván akarunk fogalmazni, akkor teljesen elfelejtette a demokrácia alapelveit a magyar kormánypárt, ha megengedőbbek akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy félreértelmezi a nemzetközi helyzetet, ami persze ettől még fokozódik. Történt, hogy a Fidesz legutóbbi frakcióülésén állítólag heves vita alakult ki arról, hogy a parlament megszavazza-e Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét a NATO katonai szövetségéhez. A miniszterelnök a beszámolók szerint a ratifikálás mellett érvelt, ám a képviselők egy része ellenállt, mondván, az északiak igaztalanul bírálják a magyar kormánypártot. A vége az lett, hogy a frakció küldöttséget menesztett Helsinkibe és Stockholmba.

Tipikus fából vaskarika megoldás született a hónapok óta halogatott ratifikációs ügyből. Mivel Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz Törökország és Magyarország kivételével már minden tagország jóváhagyta, egyre kínosabb, hogy még a napirendere vételt sem igazán hajlandó megszavazni a parlament fideszes többsége. Mivel időközben egyre durvul a helyzet az Oroszország és Ukrajna közti háborúban, és egyre fenyegetőbb üzeneteket küld Moszkva Kijev nyugati szövetségeseinek, a két ország NATO csatlakozása meglehetősen sürgős lett a katonai szövetség és az érintett országok számára.

Ezt a kiélezett helyzetet akarja kihasználni most a Moszkvát olykor burkoltan, olykor viszont nyíltan támogató magyar kormánypárt. Megszoktuk már Orbán Viktortól, hogy a többséggel való szembenállását rendszeresen próbálja apró pénzre váltani, ám ezúttal ő is belátta, hogy a finneknek és svédeknek most égetően szükségük van a hivatalos csatlakozáshoz, hiszen Oroszország közelsége és kardcsörtető kommunikációja indokolja a szövetségbe való belépésüket.

Orbán azonban korábban olyan sikeresen hergelte a sajátjait azok ellen a liberális demokráciák ellen, melyek szóvá tették a jogállamiság sanyarú állapotát Magyarországon, hogy most nem tudta őket meggyőzni arról, hogy zokszó nélkül adjanak utat Svédországnak és Finnországnak. Végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a párt parlamenti frakciója küldöttséget meneszt az északiakhoz, hogy megkérjék az árát a csatlakozásuk támogatásának. Az ötlet olyan abszurd, hogy valószínűleg Kövér László házelnök fejéből pattant ki.

Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke – aki szerdán találkozik a magyar delegációval – azt mondta, hogy a NATO-folyamat és Magyarország uniós forrásainak befagyasztása között nincs semmilyen összefüggés. Ezek teljesen eltérő szervezetek, az EU-ban a bizottság felügyeli a munkát...

VÁSÁRHELYI MÁRIA: RABSZOLGATÖRVÉNY PEDAGÓGUSOKNAK

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2023.03.06.


Tényleg nem értem! Ahelyett, hogy megkönnyebbülten felsóhajtanának, hogy ismét sikerült elnémítani, megfélemlíteni a pedagógusok jelentős részét, a megtorláson gondolkodnak.


Tényleg nem értem! Most, amikor a pedagógusok ellenállásának utolsó védvárait is eltaposták és lassan elhamvadnak a tiltakozás utolsó lángjai is, a hatalomtól megrészegült, az önkényeskedés örömébe beleszédült kormány újabb törvénnyel kívánja megfosztani a pedagógus társadalmat autonómiájának maradékától.

Ahelyett, hogy megkönnyebbülten felsóhajtanának, hogy ismét sikerült elnémítani, megfélemlíteni a pedagógusok jelentős részét és örülnének, hogy az ezerféle válságban vergődő ország számtalan baja közül a tanárok problémáival egy ideig nem kell foglalkozniuk, a megtorláson gondolkodnak. Hogy hogyan lehet újabb béklyókkal korlátozni az oktatási intézmények maradék önállóságát, döntési lehetőségeik utolsó morzsáit is elvenni tőlük. Hogyan lehet rendeletekkel, törvényekkel tovább sanyargatni, büntetni a teljes magyar pedagógus társadalmat. Illetve az intézményvezetőknek és a tanároknak azt a részét, akiben még maradt némi autonómiaigény és szabadságvágy. Akik a munkájukra nem kizárólag, mint megélhetési forrásra, hanem mint tudás átadásra, gondolkodásra nevelésre, inspirációra és örömforrásra tekintenek. Akiknek örömet okoz, ha megcsillan a fény a diákok szemében, a tekintetekben visszatükröződik munkájuk eredménye.

Na, ilyen pedagógusokra nincs szüksége a rendszernek! Rabszolgákra van szükség, akik utálják a gyerekeket, legyőzendő ellenfeleket látnak bennük, mint a robotok leadják a tananyagot és élvezik a hatalmukat, amelyet a diákok felett gyakorolhatnak. Akik nem gondolkodásra, hanem a feladatok bemagolására, nem önállóságra, hanem alávetettségre, nem szabad embereknek, hanem rabszolgáknak nevelik a felnövekvő generáció tagjait. Akik maguk is rettegnek attól, hogy önálló döntéseket hozzanak a saját munkájukkal kapcsolatban, akik azt szeretik, ha felülről megmondják nekik, hogy mi a feladatuk és azt hogyan hajtsák végre. Akik menekülnek a szabadság és önállóság felelőssége elől és mint a sánta ember a mankóra, úgy támaszkodnak az ostoba bürokratikus irányítás utasításaira...


A KIUGRÁSTÓL A KITÖRÉSIG – BUDAPEST HADTÖRTÉNETE, 1944. OKTÓBER–1945. FEBRUÁR

HADTÖRTÉNETI MÚZEUM
Szerző: HADTÖRTÉNETI MÚZEUM
2023.03.06.2023. február 27-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében került sor „A kiugrástól a kitörésig - Budapest hadtörténete, 1944. október-1945. február” című kerekasztal-beszélgetésre. 

A témával kapcsolatban felkért történészek és hadtörténészek Bartha Ákos, Mihályi Balázs, Számvéber Norbert, Ungváry Krisztián, Ványai Márton voltak. Az est moderátora Illésfalvi Péter hadtörténész volt.

3. VILÁGHÁBORÚ, JUTKA BESÚGÓRENDSZERE, TIBORCZ MEGPISTÁZTA❗| SOMOGYI ANDRÁS

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2023.03.06.3. világháború, Jutka besúgórendszere, Tiborcz megpistázta...

ERKÖLCSI MEGFONTOLÁSOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GADÓ GÁBOR
2023.03.05.


...Ukrajna megtámadása nem pusztán egy szuverén ország elleni katonai agresszió volt, hanem egyúttal egy diktatúra kísérlete arra, hogy a szabadságjogok felszámolására alapozott államrendjét országhatárain túlra exportálja. A magyar miniszterelnök tizenkét hónapja konokul hallgat arról, hogy Putyin rendszere a politikai gyilkosságoktól sem riad vissza, hogy megfoszthassa polgárait emberi jogaiktól. Vajon mi indokolja a pártelnök barbár közönyét? Mivel magyarázható, hogy a Fidesz-delegáltak nem vettek részt az Európai Parlamentben (EP) az Alekszej Navalnij és eszmetársai melletti szolidaritást kifejezésre juttató szavazáson?  (Lásd az EP 2023. február 16-i állásfoglalását Alekszej Navalnij embertelen fogva tartási körülményeiről; 2023/2553/RSP. számon.) Az EP dokumentuma kiáll Navalnij „és minden más bátor orosz politikai fogoly mellett az orosz demokráciáért folytatott küzdelmükben”, és követeli szabadon bocsátásukat. Az EP 497 képviselője tiltakozott amiatt, hogy a rabokkal való bánásmód nem felel meg Oroszország nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségeinek, „(...) különös tekintettel Navalnijnak a választása szerinti orvosokhoz és a polgári kórházban történő orvosi kezeléshez való hozzáférésére, valamint az ahhoz való jogára, hogy olyan előzetes letartóztatási létesítménybe helyezzék át, ahol találkozhat ügyvédjével és kommunikálhat a családjával”.

A budapesti kormány képviselőinek távolmaradása a szavazásról eltérő konklúziók levonására ad alkalmat. Nem zárható ki, hogy az országot irányító csoport helyénvaló, észszerű döntésnek tartja, ha egy rezsim az ellenfeleit büntetőtáborokba zárja, és az úgymond forradalmi gondolatok hangoztatása az érintettek bebörtönzését vonja maga után. Meglehet azonban, hogy a Fidesz vezetőit inkább a cinizmus jellemzi: egy magatartás „bűnös” vagy „üdvös” jelzővel történő minősítése az elkövető államtól, a vele való stratégiai együttműködés előnyeitől, illetve kockázatától függ. Én leginkább mégis arra gyanakszom, hogy az EP-nyilatkozat 6. pontja kelthetett zavart. A dokumentum hangsúlyozza, hogy „(...) Putyint a saját lakossága ellen elkövetett bűncselekmények miatt bíróság elé kell állítani”. Ez a követelés összeegyeztethetetlen azzal az évek óta hangoztatott fideszes tétellel, hogy mivel a regnáló hatalom nem pusztán a választásokon győztes pártokat, de az ország egészét képviseli (testesíti meg), fogalmilag kizárt, hogy bármely döntése nemzetellenesnek minősüljön...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉLET ÉS IRODALOM LXVII. ÉVFOLYAMA 9. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

KOMOLY KUTATÁSON ALAPULÓ RÖVIDFILMSOROZAT HÍVJA FEL A FIGYELMET AZ OKTATÁS PROBLÉMÁS TERÜLETEIRE

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.03.06.Egy kisebb csoportnyi gyerek egy a PISA-felméréseket bemutató darab gyakorlására készül. Csakhogy a tanáruk közéjük ülteti Rubik Ernő portréját, ami meglehetősen átalakítja az óra menetét. A fiatalok végül nem a darabról, hanem a felmérések tanulságairól beszélgetnek, és olyan kérdéseket válaszolnak meg, hogy elég-e a pénz a jobb iskolai teljesítményhez, vagy hogy függenek-e a PISA eredmények egy ország GDP-jétől.

Mi kell ahhoz a rengeteg világhírű magyar innovációhoz, amire büszkék lehetünk?

Március 5-én délután mutatták be azt az öt, egyenként nyolcperces kisfilmet, amit a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. (T-Tudok Zrt.) és a Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány közösen készítettek, hogy megvilágítsák az oktatás egy-egy problémáját, és felvázolják a lehetséges megoldásokat. A jó oktatás titka rövidfilm-sorozat alkotói, ahogy azt Lannert Judit oktatáskutató, a T-Tudok Zrt. senior kutatója a vetítés utáni beszélgetésen elmondta, arra törekedtek, hogy közérthetően magyarázzanak meg széles rétegeket érintő problémákat az oktatás területéről. Mindezt olyan perspektívából akarták megtenni, ami bemutatja a tanárok, a diákok és akár a szülők nézőpontjait is...

...A filmeket kéthetente, csütörtök esténként 6 órától lehet majd sorban megtekinteni a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. Youtube-csatornáján, ahol a premierek mellé szakértői beszélgetéseket szerveznek. Az első online premier március 9-én lesz.

A kisfilmek címei a következők:

- A magyar oktatás teljesítménye nemzetközi összehasonlításban

- Akiknek sikerült

- A jól működő osztályterem

- A Pygmalion hatás

- Lehet-e a lányokból atomfizikus?

Már a főcímben elhangzik, hogy a világra szóló magyar innovációkhoz jó oktatásra van szükség: olyan oktatási rendszere, ami lehetőségeket biztosít a gyerekeknek arra, hogy kiteljesedjenek az iskolában és később a választott hivatásukban is. Németh Szilvia, a T-Tudok Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a filmekben szerették volna bemutatni azt is, hogy a tanárokkal is előfordul, hogy néha besétálnak a csapdákba (legyen az egy régi rigid gyakorlat vagy a megszokásból fakadó értékelés), de végső sorban ezt a rendszert a felek együtt, közös munkával tudják átalakítani...

A FINN PARLAMENTBEN KEDDEN FOGADJÁK A FIDESZES NATO-DELEGÁCIÓT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.06.


Orbán tarthat putyini modellje összeomlásától NATO-győzelem esetén, de a bővítés a törökökön múlik. Nem kizárt, hogy csak a finnek csatlakozhatnak. A fideszes delegáció megérkezett Helsinkibe, ahol kedden fogadják őket. Az orosz újságok úgy visszhangozzák Kövér László és Szijjártó interjúit, mintha ezen múlna a világbéke. Floridában a kormányzó a magyar médiamodellt másolja. Nemzetközi lapszemle.


A finnek és a svédek NATO-csatlakozásának lehetséges forgatókönyveit veszi számba a CNN. Mivel Recep Tayyip Erdoğan török elnök választás előtt áll, és az országban elég erős a nyugatellenes hangulat, nem kizárt, hogy nem fogja ratifikálni Svédország NATO-tagságát július 11-ig, amikor az Észak Atlanti Katonai Szerződés tagállamai nyári csúcstalálkozójukon terveznék bejelenteni a tagfelvételeket.

Az elemzők két táborra szakadnak: az optimisták szerint a mostani, csütörtöki, török, háromoldalú NATO-megbeszélésen akár jól is alakulhatnak a dolgok. A pesszimisták szerint török elnöknek nagyobb szüksége van Putyinra, nemcsak szíriai partnerként, de azért is, mert orosz energiapolitikájának köszönhetően tudta a béreket és a diákösztöndíjat megemelni.

Noha Finnország most az ellenkezőjét mondja, de mégsem kizárt, hogy Svédország nélkül lesz kénytelen csatlakozni. A magyar kormány hezitálását nem tartja annyira vészesnek az elemzés, mint a törökökét, mert ha Erdoğan beadja a derekát, akkor Orbán is. Viszont a cikk felveti, Orbán tarthat attól, hogy Putyin támogatása nélkül a rendszere kerül veszélybe. Tekintve, hogy az EU-val amúgy is harcban áll, ezért sem adhatja meg magát a magyar kormányfő, és ezért igyekszik most a NATO-kártyát kijátszani az EU-ban.

Orbán tíz éve épülő putyini modelljét veszélybe sodorhatja a NATO győzelme – idézi a cikk Cseh Katalin uniós képviselőt. Ha a NATO-csúcsig nem valósul meg a két ország tagfelvétele, akkor felerősödik Putyin narratívája, hogy ugye, megmondtam, a Nyugat és a NATO megosztott.

Helsinki Timesból megtudjuk, hogy a finn parlament elnöke kedden fogadja a magyar delegációt. (A csoport tagja Hende Csaba és Németh Zsolt).

Az orosz sajtó, többek között a Kommerszant a Hírtv Kövér László házelnökkel készült interjújából idéz, de csak egy részletet kiragadva belőle: miszerint az EU és a NATO több, mint 60 milliárd dollár értékben szállított gyilkos fegyvereket Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy a szövetségek egyes tagországai a háború résztvevői lettek, noha közvetlenül nem vesznek részt a harcokban. A cikk kitér arra is, hogy még tavaly márciusban a magyar parlament döntést hozott az Ukrajnába szállítandó fegyverek tilalmáról. Illetve Szijjártót idézi, aki a háború egyéves évfordulóján felszólította Oroszországot és az Egyesült Államokat az ENSZ keretében folytatandó béketárgyalások megkezdésére.

A floridai magazin, a Mother Jones, a kormányzó, Ron DeSantis legújabb intézkedését az orbáni médiatörvény passzusaihoz hasonlítja. Ezentúl ugyanis a republikánus államban minden bloggernek regisztrálnia kell magát az állami hatóságoknál amennyiben politikai cikkeket írnak, majd havi jelentést kell készíteniük az írásokról, az értük kapott pénzekről és hogy kitől kapják a fizetést. Aki ezt elmulasztja, az alkalmanként 2500 USD-t büntetést fizet. A 2010-es magyar médiatörvény is megkövetelte, hogy minden médiaterméket bejelentsenek a hatóságoknak. Floridában az informátor, az újságíró forrásának védelmét is fel akarják lazítani, az egyetemekről ki akarják űzni a gender-tanulmányokat, mint ahogy ezt Orbán Viktor is tette. A lap Trump egyik főideológusának, Steve Bannonnak a véleményét is idézi, aki szerint Orbán egyike a világ kiváló erkölcsi vezéreinek. A cikkből kiderül, hogy Ron DeSantis sajtótitkára elismerte, ”hát, persze hogy követjük a magyarországi fejleményeket!”.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A NÉPIRTÁS EGYIK FORMÁJA: UKRÁN GYERMEKEK EZREIT HURCOLJÁK EL AZ OROSZOK

SZABAD EURÓPA
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2023.03.06.


Legalább 16 ezer ukrán gyermeket kényszerdeportáltak eddig az oroszok, a szám pedig folyamatosan nő. Az elrabolt gyermekeknek rövid időn belül új személyazonosságot adnak, majd orosz családok fogadják őket örökbe. Néhányukat a szüleik orosz televízióban láthatnak viszont, amint arról beszélnek, örülnek annak, hogy felszabadították őket. Az ukrán gyermekek kényszerdeportálása és adoptálása háborús bűn, 
a népirtás egyik formája.

Az Oroszországgal szembeni legutolsó, tizedik szankciós csomagban új elemként helyet kapott azoknak a személyeknek a tiltólistára helyezése, akik közreműködtek ukrán gyerekek kényszerdeportálásában Oroszországba. A jelenség mára ijesztő méreteket öltött, a civil szervezetek jelentéseiből pedig számos részletre is fény derült. Mindenesetre ez is olyan cselekmény, amely miatt a nemzetközi közösség szorgalmazza, hogy a vétkeseket háborús törvényszék előtt vonják felelősségre mint a népirtás egyik formájának elkövetőit. Az Európai Parlament emberi jogi albizottsága is foglalkozott a kérdéssel, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a képviselők elhűlve figyelték a beszámolókat. Jelenleg ugyanis nagyon komoly a veszélye annak, hogy sok gyermeknek véglegesen nyoma vész, mert új identitást kap, és így helyezik el orosz családoknál.

A tizedik csomag február 25-én lépett hatályba, Oroszország inváziójának kezdete után egy évvel és egy nappal. Bár voltak ennél nagyobb lélegzetű csomagok is, az EU Hivatalos Lapjában mégis 641 oldalt foglal el. Ezt végiglapozva bukkantunk rá arra a négy névre, akik személyesen is felelőssé tehetők az ukrán gyerekek elrablása és kényszeradoptálása miatt – később a lista egészen biztosan bővülni fog. Velük szemben az EU vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el...

ÚJ KÖZNEVELÉSI TERVEK: TOTÁLISAN ÁTÍRT SZABÁLYOK, GIGANTIKUS BEFOLYÁS A FENNTARTÓ TANKERÜLETEKNEK, CSORBÍTOTT TANTESTÜLETI JOGOK

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.03.06.


Március 10-ig lehet véleményezni a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet, amit a Belügyminisztérium március 2-án tett közzé. Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetnének be. A jövőben például az iskolák pedagógiai programjairól a nevelőtestület csak véleményt mondhatna, a döntés az intézményvezetőké lenne, amit a fenntartónak kellene jóváhagynia. A tanév akár július 15-ig is tarthatna, és ahol a tanárok munkabeszüntetése miatt nem lehet megfelelően oktatni, ott az intézmény fenntartója az érintett intézménytől eltérő feladatellátási helyet jelölne ki. A PDSZ szerint ez a jogszabálytervezet még inkább korlátozná az intézményi autonómiát.


Március 10-ig lehet véleményezni a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet, amit a Belügyminisztérium március 2-án tett közzé a kormány honlapján.

Több bevezetni tervezett változtatásról eddig is lehetett hallani és írtunk is ezekről részletesebben: ilyen például a bérrendezés kérdése vagy a pedagógusi előmeneteli rendszer helyett a teljesítményértékelés bevezetése. Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg...


ÚGY TŰNIK, LASSAN “IDŐSZERŰ LESZ” ORBÁN VIKTOR KIJEVI LÁTOGATÁSA – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.06.


Épp a “technikai részleteket” tisztázzák a felek

Amint azt látják, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet… Vajon milyen feltételekről lehet szó? Eddig akik ott jártak, nem nagyon hangoztattak ilyesmit…

Szijjártót frusztrálja az EU-s vita a forrásokról

Mondjuk vagy mutassuk, hogy minket mi frusztrál…?

Kövér László Kenyába utazott

A rendszerváltozás óta először utazott hivatalos látogatásra magyar házelnök a kelet-afrikai országba.

Orbán gengszterokráciájánál is veszélyesebb romboló külpolitikája

Radványi Miklós, magyar származású amerikai közíró arra a következtetésre jutott, hogy Putyin közvetett támogatása, valamint a NATO és az EU politikájával ellentétes agresszív, Kína-barát kampánya mára kritikus helyzetbe sodorta a kettő között lavírozni próbáló Orbánt.
Meddig szédíthető a társadalom kettős kommunikációval?

“A biztonságpolitikai szakértő szerint a kormány kifelé és befelé történő kettős kommunikációja mostanra teljesen nyilvánvalóan üti egymást, ez az ellentmondás pedig elér az emberek pénztárcájáig is, hiszen az infláció (hibáztassa bár érte a kormány Brüsszelt és a szankciókat) hatásait nem lehet nem észrevenni.”

Az Orbán-kormány ellenségképgyártási igyekezetének egyik legsötétebb példája

Nem létező (vagy így nem létező) veszélytől védik a fiatalokat, összemossák a menthetetlen pedofíliát a szexualitás sokszínűségével. És aki ezt szóvá teszi, a balliberális ellenzék például, máris ráégethető egy újabb kellemetlen billog.

Megéri tovább blokkolni a svéd és a finn csatlakozást?

A magyar légierő bánhatja a kormány zsarolását vonakodását a NATO-bővítés ügyében.

Varsó bivalyerős haderőt épít

A lengyel hadsereg néhány éven belül Európa egyik legerősebb hadereje lehet.

„A V4 szétesett, miután Orbán Viktor radikálisan az oroszok oldalára állt, a többiek pedig az ukránokéra”

“A PiS nem akarja látni Orbán oroszbarát és ukránellenes fellépését. Persze hivatalosan azt mondják, hogy más véleményük van, mint neki, de ezt nem nagyon hangsúlyozzák, hiszen Orbán és Kaczynski eszmeileg azonosak. Összeköti őket az Európa-ellenesség, az autoriter fellépés, csak ezt most némileg zavarja az ellentét Ukrajna ügyében. Szerintem ez a konfliktus felületi.”

Kiszolgáltatott külföldi munkásokkal lehet csak megtölteni az épülő magyar akkugyárakat

Ha kifejezetten az akkumulátorcella-gyártásról beszélünk, ahol a legtöbb, több ezer dolgozó kell majd, ezekben a gyárakban a létrejövő munkahelyek nagy része betanított munka, nem kell hozzá szakképzettség.

LMP: Akkugyárügyben az Unióra sem számíthatunk

Az EU intézményei is nagyvállalati érdekeket szolgálnak a párt szerint.

Hadházy Ákos pár nap alatt olyan sok kormánypárti lap ellen nyert személyiségi jogi pert, hogy nem fér ide a nevük a címbe

Az ítéletek nem jogerősek, de korábban Hadházy már hasonló közlések miatt több mint tíz jogerős személyiségi jogi pert már megnyert, amelyek többsége már a Kúrián is megfordult.

Hadházy: A kormány 1 milliárdot adott egy MÁR MEGLEVŐ zajvédő föld töltés építésére

“A kormány időgépet épített“, vagy “az egész egy bődületesen szemtelen, nyílt színi, aljas lopás. Ahogyan a határozat alján áll: Orbán Viktor s.k.”.

Amerikai lakásbérlés, 320 ezres podcastok és Századvég-tanulmány a Turisztikai Ügynökség kifizetései között

Tavaly augusztusban a Szent István napi állami ünnepség költségei után kutatva vette észre az Átlátszó, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján nem elérhetők a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listája, holott azt a jogszabályok szerint közzé kéne tenniük. Adatigénylésben kérték ki a felsorolást, amelyet végül 3 hónap időhúzás után küldött el az állami szerv.

PAUL LENDVAI: SZÉGYENLETES, AHOGY A FIDESZ AZ EURÓPAI ÉRTÉKEK ELLEN MEGY

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2023.03.05.


„A háború kimenetelét az fogja eldönteni, hogy mennyire marad szolidáris a Nyugat, az Egyesült Államok és főként az, hogy egy éve harcol egy nemzet, amely az agresszió következtében megerősödött”
- mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Paul Lendvai, magyar származású osztrák újságíró. Szerinte ennek a háborúnak nem igazán lesz győztese, mert tönkreteszik mindkét országot.

Mint mondta, nem hiszi, hogy Magyaroroszág hírnevéhez, történelmi szerepéhez hozzájárul az, amit ez a kormány külpolitikájával, elsősorban most Ukrajnával művel, vagy azzal, hogy Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba utolsóként támogatja, csak Erdogan zsarolása van mögötte. Szerinte szégyenletes, hogy a Fidesz egy olyan demokratikus párt, amelyik az európai értékek védelmével kapcsolatban így viselkedik.

MÁR 11,5 MILLIÓ MAGYAR SINCS A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN – LESÚJTÓ FRISS ADATOK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.03.06.


Először esett 11,5 millió alá a Kárpát-medence magyar illetékességű lakossága, miután a határon túli magyarok száma 1,8 millióra zsugorodott, Magyarországon pedig az itt élő külföldiekkel együtt sem vagyunk többen 9,6 milliónál – derül ki a magyar és a szomszédos országok összesített népszámlálási adataiból. A magyarok aránya csak azért nem csökkent még durvábban, mert a Kárpát-medence többségi nemzetei „alulfogyták” egymást, a románok létszáma például húszmillió alá került, így a magyarság hatszázalékos aránya a kétszázezres fogyatkozás ellenére is megmaradt.


A 2022-es magyar népszámlálás egyik legmeghökkentőbb eredménye, hogy az elmúlt tíz évben eltűnt több mint 300 ezer magyar. További százezer, a KSH által egyébként még idén januárban is nyilvántartott honfitársunknak is nyoma veszett: őket egyszerűen nem találták meg a kérdezőbiztosok. Így lett a 2022-es az első cenzus, amikor Magyarország kénytelen szembenézni rohamosan csökkenő népességének tényével. A valós folyamatokat évtizedeken keresztül elfedte a határon túli magyarok beáramlása: a „láthatatlan bevándorlók” kipótolták a hazai számokat. Ennek most jórészt vége szakadt...

KÉZ A GATYÁBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.06.


Hülyék mindenhol vannak. Nem a mi kiváltságunk OV és delikát kis csapata a genderjével és a folyamatos matatással a mimagyarok bugyogójában vagy vonalkódos boxerjében. Az élet azonban igazságos végül, ha van időnk kivárni, és bele nem döglünk vagy így vagy úgy a továbbiakban J. A. polgártárs szerint. A tiltások és óvások olykor önmaguk ellentétébe fordulnak, mint történt az a kínaiakkal, akik mindig kitalálnak valamit. Most épp azt, hogy az obszcenitást és a pornográfia-ellenességet olyan művészi színvonalra emelték, miszerint a női fehérneműket sem nő-modellek mutatják be, hanem férfiak illegnek melltartóban és csipkés bugyogóban a kifutón.

Ez egyáltalán nem nevetséges, hiszen jól mutatja, mivé fajulhatnak a dolgok, ha mindent elő akarunk írni az embereknek (zemberek) annak érdekében, hogy megvédjük őket saját maguktól, illetve, hogy úgy gondolkodjanak, mint a párt, így egyen-tábori szürke és jégszerűen sima legyen az összes agytekervényük. Elég csak utalnunk Gogolákné elvtársnőre A tanúból, akinek kurta volt a szoknyája, és a szexualitást meg kellett hagynia az imperialistáknak, mint emlékezhetünk. A karikatúrák azonban olykor életre kelnek, és kínai fiatalemberek járkálnak melltartóban, ez azonban más irányú panaszokat okozhat.

Mi magunk Szijjártó elvtárs hathatós közreműködésével nagyon jóban vagyunk a távoli és egzotikusnak tűnő országgal. Sőt, nagybani vásárlói vagyunk minden ottani szarnak (vö.: maszkok, vakcinák és lélegeztetők), így hát indokolható okunk van azt feltételezni, hamarosan milliós tételben vehetünk onnan bugyogókat és csipkés kombinét. Most pedig képzeljük el a mi lelki szemeinkkel, hogy Szijjártó elvtárs szemrevételezi az árut, és megjelennek előtte a bugyogós fiatalemberek, amitől külügyminiszterünk egyenesen egy Pride-on találja megát, és legott meghasonlik az ő zaklatott lelkében. Mekkora egy trip volna mindez...