2018. március 6., kedd

LISTÁRA SZÍVVEL, EGYÉNIRE ÉSSZEL!

TAKTIKAISZAVAZÁS.HU
Szerző: Taktikaiszavazas.hu
2018.03.06.


Mi az oldal célja?

Ez az oldal a 2018. április 8-i országgyűlési választásokon kiosztandó 106 egyéni mandátum sorsáról mutat előrejelzéseket, amelyek heti rendszerességel (legközelebb március 12-én) frissülnek. Emellett az oldal segítséget nyújt minden választó számára, aki szeretné a Fidesz kormányt leváltani 2018-ban, és ebből a célból a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adná szavazatát.

Az oldalon található választókerületi kereső minden választókerületben megmutatja, hogy a legfrissebb becslés szerint ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és azt is, hogy milyen eséllyel nyerhető meg az adott körzet az ellenzéki pártok által. A becsléshez használt módszertanról itt találsz leírást.


Miért az esélyes jelöltet válasszam egyéniben?

A 2018-as választás az egyéni választókerületekben fog eldőlni, ugyanis így működik a jelenlegi választási rendszerünk. Ezért fontos, hogy az egyéni jelöltre leadott szavazatunkat a legjobban hasznosítsuk, ha el akarjuk kerülni, hogy a Fidesz újra többségbe kerüljön a választást követően, még úgy is, hogy kevesebb szavazatot kapott az ellenzéki pártoknál.

Választókerületi kereső:...

ITT TALÁLHATÓ, ITT OLVASHATÓ


A KAMUPÁRTOK NEM NYERHETIK MEG A VÁLASZTÁST A FIDESZNEK, DE LEGALÁBB SOK PÉNZT ELVISZNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.03.06.


Egészen abszurd helyzetet teremtett a Fidesz a választási törvény módosításával, amelynek rendelkezései kizárólag azért születtek, hogy a kormánypárt érdekeit szolgálják az országgyűlési voksolásokon. Mint megszokhattuk, pénz nem számít, csak az a lényeg, hogy a lehető legtöbb akadályt gördítsék az ellenzék elé annak érdekében, hogy a Fidesz megtarthassa 2010-ben megszerzett hatalmát. A pénznyelő választási rendszernek a kormány számára legkevésbé hatékony, ám egyik legdrágább eleme az úgynevezett kamupártok pénzelése, melyekről már az első pillanatban tudni lehet, hogy vagy önmagukat, vagy a kormánypártot szolgálják.

A semmiből jönnek az egészen meghökkentő nevű és hátterű kamupártok minden országgyűlési választás előtt, aztán, amilyen gyorsan érkeztek, olyan sietséggel el is tűnnek. Egy részük tudatosan olyan nevet választ, amely hasonlít valamelyik ellenzéki párt hivatalos elnevezéséhez, más részük viszont már megnevezésükben is demagóg üzenetet hordoznak. Ilyen például a Hajrá Magyarország!, Családok pártja, Tenni akarás mozgalom. Stb.

Ráadásul a Fidesz úgy egyengeti ezeknek a kriptopártoknak az útját a választáson való indulásokhoz, hogy megcsúfolja a demokrácia alapelveit. Ezek a tömörülések ugyanis nem tettek le semmit az asztalra az előző választási óta, nincs programjuk, országos hálózatuk, de még ideológiát is csak nyomokban fedezünk fel a bemutatkozó röplapjaikon, ha egyáltalán pénzt és energiát öltek a kampányolásba.

A legtöbb ilyen bizniszpárt azonban nem törte magát azzal, hogy összetett mondatokba vagy egyszerű jelszavakba foglalják elképzeléseiket a jövőt illetően. Egyszerűen megszerezték az egyéni induláshoz szükséges 500 aláírást, és már rajta is voltak a választható jelöltek listáján, amivel persze nem kis állami támogatás is jár. A Fidesz a 2014-es választás előtt eltörölte a kopogtató cédulákat, melyek funkcióját lehetett vitatni, ám épp az volt az értelme ennek a rendszernek, hogy egy választópolgár csak egy jelölt indulását támogathassa, így a közpénzen nyerészkedni igyekvő kis pártok elvéreztek már a cédulák begyűjtésekor...

BÁRMIT HAZUDIK A FIDESZ, NEGYEDMILLIÓ MIGRÁNST BEFOGADTUNK - ÉS EZ CSAK A KEZDEZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.06.


Ma Magyarországon – amelynek ugye a leginkább migráció-ellenes kormánya van a világon – negyedmillió migráns dolgozik legálisan, állami engedéllyel. És ezek nem befogadott menekültek, hanem tisztán gazdasági migránsok, akik egy jobb élet reményében jöttek ide.

A kormányzat egybites, leginkább a mohák és zuzmók értelmi szintjén lévő állampolgárokhoz címzett üzeneteivel ellentétben a migráns migráció fogalmak meglehetősen összetettek. Ezért szembesülhetünk egyre gyakrabban azzal, hogy az elemi gyűlöletre építő és azt gátlástalanul hergelő kabinet, saját kommunikációjával ellentétben, tud normálisan viselkedni. Ma Magyarországon ez a fajta normalitás viszont – saját kommunikációja miatt – rombolja a kormány megítélését.

Érdemes a fogalmaknál kezdeni: migráns az, aki elhagyja legszűkebben értelmezett szülőföldjét. Ennyi. Ennél nem bonyolultabb. Ha az "elhagyás" mértékét, irányát nézzük, akkor beszélhetünk belső és külső migrációról. A belső esetében a migráns nem lépi át saját országa határát, azon belül mozog. Értelemszerűen a külső migráció esetében határátlépés történik.

A migrációt, vagy annak alanyát, a migránst kategorizálhatjuk motivációja szerint is. Aki azért hagyja el szűkebb vagy tágabb pátriáját, mert az életét kell mentenie – itt újabb alcsoportok jöhetnek: vallása, bőrszíne, identitásának egy vonatkozásai miatt, vagy egyszerűen azért, mert háború dúl az országában –, azt nevezzük menekültnek. Rájuk számtalan nemzetközi egyezmény vonatkozik – amennyiben megfelelnek a nemzetközi és a magyar jog által támasztott követelményeknek, az állam – ha kelletlenül is –, de befogadja őket. Belőlük került ki az a lassan 1500 fő, akiket az elmúlt másfél évben a magyar állam befogadott. Ők ugyanis menekültek, és ezt bizonyítani is tudták.

Azokat, akik egy jobb élet reményében indulnak el, nevezhetjük akár – a kormányzati terminológiát használva – gazdasági migránsnak. Őket ugyanis saját vagy családjuk gazdasági helyzetének jobbítása motiválja. Rájuk nemzetközi jogszabályok nem, csupán helyi törvények vonatkoznak, ezek pedig eléggé eltérőek. Azonban van lehetőség arra, hogy egy migráns Magyarországon dolgozzon legálisan. Teszik is, több százezren.

Talán észre vehette a kedves olvasó - aki alant majd troll kommentelővé változik –, hogy szándékosan nem beszéltünk távolságokról. Ugyanis a fogalom szempontjából lényegtelen. Így migráns a határon túlról érkezett magyar épp úgy, ahogy a határokon túlra indult magyar is az. Nem számít, hogy az EU-n belülről jött vagy oda tart, esetleg messzebbről érkezik vagy távozik. Mindössze más jogszabályokat kell az esetében alkalmazni, de épp úgy migráns.

A migráns, a migráció a valóságban nem szitokszó, hanem egy folyamat leírása, az ember egy aspektusát leíró fogalom. Aki migráns, az emellett még ezernyi más is: apa vagy anya, gyermek, testvér, focidrukker, fagyibolond, divatkövető vagy a technika megszállottja. Bármi. És igen, néha szociopata, bűnöző, társadalmi együttélésre alkalmatlan. Épp úgy, ahogy azok, akiknek nincs "migráns" oldaluk.

Aki egyetlen jelzőt akar ragasztani a migráns szóra – ami a fogalom fundamentumát tekintve önmagában is egy jelző –, az semmiben nem különbözik a náciktól, kommunistáktól, antiszemitáktól, rasszistáktól. Az, aki fogalmi keretek közé szorítva, egyetlen jellemző alapján létrehoz egy csoportot emberek sokaságából, majd egyetlen – zömmel negatív – jelzővel látja el azokat, az az elmúlt száz év legpusztítóbb diktatúráit igyekszik visszalopni az életünkbe...

"SZÓVAL IGEN, RASSZISTÁNAK ÉS IDEGENGYŰLÖLŐNEK NEVEZTEM" - AZ EGÉSZ VILÁG ELŐTT ALÁZZA ORBÁN VIKTORT AZ ENSZ EMBERI JOGI FŐBIZTOSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.03.06.


Európában nem győzhet a gyűlölet – írta Zeid Raad al-Husszein. Szijjártó Péter felszólítása ellenére sem fog lemondani, mert szerinte nemhogy az ő visszavonulását kellene tervbe venni, hanem éppen annak van itt az ideje, hogy szót emeljenek az Orbán Viktorhoz hasonló uszítókkal szemben.

Egy hetet kellett várni, hogy helyretegye Szijjártó Pétert az ENSZ emberi jogi főbiztosa, akit a külgazdasági és külügyminisztert lemondásra szólított fel, amiért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktort.

Zeid Raad al-Husszein a hivatala honlapjára feltett nyílt levélben azt írja, minden egyes szavát vállalja a felszólalásának. Ebben a felszólalásban a főbiztos arról beszélt: „Az idegengyűlölők és a rasszisták Európában már nem is feszengenek, mint Orbán Viktor Magyarországon, aki korábban a hónapban azt mondta, »nem akarjuk, hogy a színünk keveredjen másokéval«. Nem tudják, hogy mi történik a kisebbségekkel az olyan társadalmakban, amikben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot akarnak?”

A főbiztos szerint a magyar miniszterelnök február 8-i beszéde világos, rasszista beszéd volt, ami minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai nőt, férfit és gyereket sért.

Hozzátette, hogy az ehhez hasonló hiedelmek korábban elterjedtek voltak az Egyesült Államok egy részén és Dél-Afrikában is, az apartheidnak pedig része volt az alsóbbrendűnek nyilvánított emberek megalázása és elnyomása. Úgy fogalmazott,
mindenkinek fel kellene háborodnia, amikor azt hallja, hogy egy modern, kelet-európai tagállam vezetője pofátlan módon ilyenekről beszél.

Husszein felidézte a legutóbbi népszámlálási adatokat, miszerint Magyarországon 1064 afrikai férfi és 260 nő mellett 10 559 ázsiai él, de Orbán úgy mégis állítja be a muszlimokat és az afrikaiakat, mintha fenyegetést jelentenének a magyar kultúrára. És a magyar miniszterelnök közben azt feltételezi, hogy ezt a fenyegetést pedig Soros György szervezi – emlékeztetett nyílt levelében az ENSZ emberi jogi biztosa, kitérve arra is, hogy tavaly

az úgynevezett nemzeti konzultációban az Orbán-kormány olyan hazugságokat terjesztett, hogy Soros évi egymillió afrikai és közel-keleti migráns betelepítéséről akarja meggyőzni Brüsszelt.

Husszein egyre kiábrándítóbbnak tartja Orbán faji alapú retorikáját. Idézi a miniszterelnök évértékelő beszédét, amiben Nils Muižnieksről, az Európa Tanács emberi jogi biztosáról azt mondta: „A Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják, ha én ki tudom mondani: a homo sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus. S rájöttem, hogy onnan nézve mi, bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a sorosok nézőpontjából reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk”...

VAGY NAGYON BE VAN SZARVA A FIDESZ, VAGY NAGYON BIZTOSRA AKAR MENNI

LEGYEN VÉGRE RENDSZERVÁLTÁS! BLOG
Szerző: csak úgy irogatok
2018.03.06.


Úgy tűnik, a Fidesz nem veszi biztosra, hogy elég júdáspénzt dobott a nyugdíjasoknak, ezért rá akar duplázni a sikeres választások érdekében: még 10000 Erzsébetet szórna ki még a nagy voksolás előtt. Hááát, nagyon be lehetnek szarva… Hogy nem lesz meg a többség…

Ennek az Erzsébet utalványozásnak mindig is olyan megveszlek kilóra felhangja volt a számomra. A Karácsonykor kiszórt nem kevés pénz is az volt, de a mostani már mindenképpen, nagyon kilóg a pata, vagyis a lóláb. Hiszen az EMMI (hahaha) javaslata szerint ezeket a pénzt érő papírosokat még a voksolás előtt kézhez kapnák. Mintegy friss élményként, hogy tudják, kire is kell szavazniuk (ez nincs a javaslatban, csak a szándék…).

Mielőtt most bárki is azt mondaná: jajj má’, hát sajnálja a kisnyugdíjastól azt a 10-est – nem, nem sajnálom. Se Juliska nénitől, sem Pista bácsitól. Csak dühítő, hogy ameddig az ellenzék kezét lábát megköti pártunk és kormányunk, hogy nehogy rendesen tudjanak kampányolni, addig ők a „házikasszából” szednek ki ismét milliárdokat, hogy rogyadozó pártalakulatukat győzelemre vigyék. Ez nem tiltott pártfinanszírozás?

Én csak abban bízok, hogy a nyugdíjasok többsége azért észreveszi majd, hogy ez tényleg csak Júdáspénz, mert most hú de fontosak lettek, aztán meg majd a kormányzat le se szarja őket, csak addig kellettek, ameddig a voksukat leadták…

NEMZETI KÖVÉR-TENDENCIA?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.03.05.


...Kövér, a fegyverkező házmester, egy keszthelyi fórumon mesélt az MTI tudósítása szerint. Amely tudósítás szerint Kövér a Fidesz-KDNP pártszövetség vezető erejére hivatkozott. Amely beállítása a KDNP-nek legalább lerögzíti azt, amit eddig is tudtunk. A KDNP valójában csak jogilag önálló párt. Mert már egy lakóssági fórumon is egy fideszes politikus nyilatkozik a nevükben. Az MTI tudósítása ugyanis nem látszik kiemelni azt, hogy bárki KDNP-s politikus felszólalt volna. De valójában nem is ez a lényeg.

Valójában talán nem is volt semmi lényegi az egészben. Mert az említett hírforrás alapján látszólag ugyanazokból a képzavaros lózungokból tartott bemutatott a ház elnöke, amelyet unalomig ismerhetünk. A retorikai fokozás, miszerint már nemzethalált vizionál az ellenzék győzelmének az esetére, azonban árulkodó. Még akkor is, ha szinte elbújik a rizsában akkor is. Eszerint a fordulat szerint „arról döntenek majd az emberek április 8-án, hogy Magyarország magyar ország maradjon-e”. Ami jól illeszkedik ahhoz a politikai előkészítéshez, melyet a Fidesz, és annak klerikális szócsöve már egy ideje folytat.

Nevezetesen ahhoz, hogy mindazok, akik ellenzékben vannak, azok nem is magyarok. Így most már eljutottak oda, hogy mindazok, akik nem szavaznak a Fideszre, azok tulajdonképpen hazaárulók. Ez a fordulat tulajdonképpen Kövér korábbi szerepléseivel is koherensnek tekinthető. Mármint akkor, ha emlékszünk még a „köteles beszédre”. De a miniszterelnökével is, aki nem is olyan régen adta tanujelét a személyes rasszizmusának Miskolcon. Inkább összefüggéseiben lehet szembántó, érzékenyebb szeműeknek akár rémisztő is a folyamat.

Meglehetősen sok stadionunk lett hirtelen, amelyekről a történelem során,például Chilében, többször bebizonyosodott, hogy igazi multifunkcionális építmények lehetnek. Azt is tudjuk, hogy a koncentrációs táborok lakói, már a náciknál is, először a politikai ellenfelek, az ellenzék köreiből kerültek ki. Amelyet hamarosan követett a rasszista indíttatású táborhasználat. Ugyanakkor a éppen a közelmúltban derült fény a Kövér-csapat már említett erőteljes fegyverkezésére. Ami alapján nyugodtan egy belső, közvetlen vezéri irányítás alatt álló elitcsapatot is érthet, aki akar. Az, hogy Orbán új rezidenciája egy külön irányítási-, illetve védelmi, terv része lehet, már négy éve felmerült. Ahonnan kiüzenhetik, hogy aznap éppen ki a magyar. Még akkor is, ha ennek eldöntésére aligha egy-egy személy, hatalmi vazallus lenne felkenve. Amennyiben valóban erről, és nem az ellenségnek bélyegzés eszközeként kijátszott nacionalista megvezetésről lenne szó.

Márpedig a morzsák alapján arról is szó lehet. Ha pedig szó lehet, akkor Kövér félmondatos megjegyzése nyomán lehet, hogy a választás arról fog szólni, hogy lesz-e még választás? Olyan, ahol nem flaszterből lesznek a szavazócédulák, és a házfalakról sem fog csorogni semmi vöröslő. Egy kinevezéses magyarsággal operáló, magánhadsereget fenntartó diktátor megbuktatása alkalmából
.

ITT OLVASHATÓ

MINDEN MÉDIÁT A HATALOMNAK! - AZ EGYSZÓLAMÚSODÓ VÁROSI SAJTÓ SZOLNOK MEGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSER NÓRA - PORCSON ZSOLT
2018.03.06.


Az utóbbi évtizedben folyamatosan szűkül a lokális nyilvánosság, egyre kevésbé lehet objektív, hiteles információkhoz jutni a helyi sajtóból. Minden városban van ingyenes újság, ám azok leginkább az önkormányzatot irányító politikai erők propagandáját szolgálják kritikátlanul, miközben helyi médiaguruk nőnek ki a hatalomközeli vállalkozói gyűrűből. A függetlennek mondható sajtónak nincs finanszírozója, az internet adta lehetőségektől pedig ódzkodnak a helyi nyilvánosság jelenlegi állapotával elégedetlenek

Az elmúlt három évtizedben folyamatosan változott a regionális, lokális sajtó helyzete, nagyrészt követve az országban zajló politikai folyamatokat. Az egykori monolit pártállami média első legális konkurensei már az 1990-es választások előtt feltűntek: szinte minden nagyobb vidéki városban, megyeközpontban megjelent valamilyen rendszerkritikus irányultságú, a pártállamtól független újság.

Mára ezek közül egyetlen egy sem maradt talpon – többnyire anyagi okok miatt viszonylag hamar elvéreztek.

A nagyobbnak mondható települések többsége már a rendszerváltáskor is rendelkezett valamilyen városi lappal, ám ezek is mind megújultak az 1990-es helyhatósági választások eredményeként: tartalmi sokszínűségüket az országra köszöntő szabadság és a helyi közéletben is megjelenő rég-új pártok vetélkedése tette lehetővé.

Mindez csak ott és addig volt jellemző, amíg a helyi politikai erőviszonyok nagyjából kiegyensúlyozottak voltak: amint valamelyik párt – legyen az jobb- vagy baloldali – túlhatalomra tett szert, a városi médiát is elfoglalta.

Helyi ügyekkel foglalkozó helyi rádiók is indultak szerte az országban. Az elmúlt húsz évben azonban sok elnémult, a megmaradók közül a nagyobb hallgatottságúak pedig épp most kényszerültek országos hálózatba. Elenyésztek a kis helyi kábeltelevíziók is, kivéreztették vagy felvásárolták szinte mindet.

Az ezredforduló tájától egyre nagyobb teret nyert vidéken is az interneten elérhető közéleti tartalom: független helyi online újságok indultak, virágzott a blogszféra, a civil újságírás. Az utóbbi 7-8 évben azonban ezek száma is megcsappant
.

Az utóbbi másfél évtizedben a megyei napilapok többségének szakmai és erkölcsi lepusztítása is elkezdődött, majd kiteljesedett. A külföldi tulajdonosok egyre inkább csak a költséghatékonyságra, bevételeik növelésére koncentráltak, s ennek érdekében hamar kiegyeztek a helyi hatalommal, garantált hirdetési bevételek fejében lemondtak a hatalom ténykedésének kritikus ellenőrzéséről.

Végül 2017-ben a külföldiek gyakorlatilag kivonultak a megyei napilappiacról, az összes újság Fidesz-közeli érdekeltségbe került: mára alig maradt lehetősége az embereknek arra, hogy hiteles médiumokból tájékozódhassanak településeik, régiójuk valóságos állása felől...

MEGTÁMADTÁK IMÁDOTT KORMÁNYUNKAT ÉS FŐLEG A DRÁGASZÉPMINISZTERELNÖKURAT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.03.06.


...Úúúúristenazégben! Végünk van. Megtámadták imádott kormányunkat és főleg a drágaszépminiszterelnökurat! Vagyis majd mindjárt meg fogják támadni. Ez biztos. Mert olyanok is hozzászólhattak az országjelentéshez, akik – figyelj, mert mindmeghalunk – ellenzékiek!

Figyeljél, Origo! Vagyunk egy páran ilyenek az országban. Mármint olyanok, akik szerint a kormány és külön Orbán Viktor szétlopta az országot. Amit nem tudtak elvinni, abba beleköltöztek, vagy szétbarmolták. Ez az ország nem Orbán magántulajdona és nem is a fideszesek hétvégi telke. Nagyjából kétmillió fideszes él jelenleg ezen a földdarabon (vagy annyi sem) és négyszer annyi nem fideszes. Tudod, cica? Ezek között vannak kifejezetten ellenzékiek is. Legalább annyian, mint fideszesek.

Én elhiszem, hogy jobban örülne a maffiakormány annak, ha az országjelentést is Szájer pötyögné be a laptopjába, de az az Unióban nem így működik. Hanem úgy, hogy mindenféle szempontot figyelembe vesznek. Sőt, még a tényeket is. Ha ebből a jobb napokat látott propagandalapnak az jön le, hogy megtámadták a kormányt, az az ő baja.

Ha az országjelentésben az lesz, hogy baj van a demokráciával, a jogegyenlőséggel, az oktatással, az egészségüggyel, a sajtószabadsággal, a civil szabadságjogokkal, akkor az nem orv támadás, hanem a valóság.

Lehetséges, hogy a zorigónak nem kellett volna ennyire kapkodnia a jajveszékkel, mert így annyira kilóg a lóláb, hogy az valami egészen szánalmas. Bár lehet, hogy sietett a költő, mert még meg kell írnia vagy hat hazugságot és gyakorlatilag egyedül maradt a portálnál, aki még be tudja kapcsolni a számítógépet. Nagy a hajtás. Kitartás! Már csak egy hónap és lehet lazulni. Remélhetőleg tartósan.

FEGYHÁZBA IS MEHETNEK AZ ELIOS-ÜGY FELELŐSEI

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2018.03.06.


Sok embernek van mitől tartania amiatt, hogy – az OLAF jelentése szerint – szervezett csalással folyt közpénz Orbán Viktor vejének volt cégéhez. Akire rábizonyítják, hogy bűnszervezet tagja volt, akár a fél életét is fegyházban töltheti. Ügyvédek szerint már most őrizetbe lehetne venni több érintettet, sőt a vagyonuk lefoglalása is szóba jöhetne.

Akár 25 év fegyház és teljes vagyonelkobzás is fenyegetheti azokat, akik benne voltak a szervezett csalásban, feltéve, hogy igazolódik büntetőjogi felelősségük Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége, az Elios körüli botrányban.

A lapunk által megszerzett és feldolgozott OLAF-jelentés szerint szervezett csalással csatornázták át Tiborcz István volt érdekeltségéhez az országnak járó, a közvilágítás korszerűsítésére szánt uniós pénzt fideszes vezetésű önkormányzatok, vállalkozások és a kormányzat asszisztálásával. Mivel olajozottan, sokáig és sok szereplő közreműködésével működött a gépezet, az EU csalás elleni hivatala arra is tesz utalást, hogy az Elios-ügyben a költségvetési csalást bűnszervezetben követték el. Meg is nevezték, hol kell keresni a csalás szervezőit.

A bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény a legsúlyosabbak egyike, így a következményei is szigorúak.

 • Ilyenkor az egyes bűncselekmények büntetési tétele megduplázódik, a maximális büntetési tétel 20 év, de ha több bűncselekmény halmozódik, akkor legfeljebb 25 évnyi büntetés osztható ki fejenként.
 • Ráadásul börtön helyett fegyházba kerül az elítélt,
 • feltételes szabadságra bocsátásra nincs lehetőség, sem a kiszabott büntetés végrehajtásának felfüggesztésére.
 • El kell kobozni mindazt a vagyont a bűnszervezetben való részvételben elítélt személytől, amelyet az alatt az idő alatt szerzett, amíg a bűnszervezetben részt vett. Vagyis mindent elvesznek tőle, hacsak nem tudja bizonyítani, hogy az adott jövedelem nem a bűnszervezetben való részvétele miatt jött létre.
Az OLAF jelentését úgy kell kezelni, mint egy nagyon megalapozott feljelentést, aminek indukálnia kellene egy alapos vizsgálatot a magyar bűnüldöző szervek részéről

– magyarázza Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. Nincs egyedül a véleményével: a Fidesszel egy pártcsaládhoz tartozó német kereszténydemokrata politikus, Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke is valódi nyomozást sürget. A magyar ügyészség azonban meglehetősen passzívnak mutatkozik. Indult ugyan eljárás, de egyrészt ez szinte automatikusan így van, másrészt a két évvel ezelőtti OLAF-jelzés után bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást az ügyészség...

ÉZSAIÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.05.


Elolvastam Forgács Erzsébet esti búcsúcikkét a Kolozsvári Szalonnán. Megrázott és elgondolkodtatott. 

Elég sokat lapozgattam annak idején Ésaiás próféta könyvét, mert van egy alak a Názáretiben (azt én írtam), Peregrinus-nak hívják, őhozzá kellett az Ószövetség egyik legfélelmetesebb és legszebb része. Tudok is sorokat kívülről, de most a saját könyvemből idézek, Peregrinus mondja a 15 éves názáretinek:
- Megvetéssel beszélsz a hatalmamról. Mert még nem tudod, de hamar meg fogod tanulni, hogy a világot a rettegés irányítja. Olvasd Ézsaiást, az Úr beszéde parancsra új meg új parancs, szabályra új meg új szabály, hogy járjanak és hátraessenek és összetöressenek és tőrbe jussanak. Mert a hazugságot választottuk oltalmunkul, és csalásba rejteztünk el. Sokan hiszik, hogy a hazugság és csalás mozgatja az embert, de én régen tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű. Az embert az a rettegés mozgatja, amit a hazugság és a csalás miatt érez, akkor is, ha nem tudja, akkor is, ha nem akarja tudni.
Elővettem a Bibliát, mert az itt következő mondatot pontosan akarom leírni:

"Az Úr törvénybe megy népe véneivel és fejedelmivel: Hiszen ti lelegeltétek a szőlőt, szegénytől rablott marha van házaitokban"

Ha nem bánják, abba most nem nem mennék bele, mikor élt Ézsaiás próféta (bizonyos források szerint az időszámítás előtt 740 és 700 között), és hogyan kerülhetett a qumráni tekercsek közé az ő 6-700 évvel korábban írt könyve, mert akármikor keletkezett is ez az írás, mindenképpen dermesztő. Ideteszek még néhány sort a folytatásból:

"Mi dolog, hogy népemet összezúzzátok, és a szegények orczáját összetöritek? ezt mondja az Úr, a seregeknek Ura.
És szól az Úr: Mivel Sion leányai felfuvalkodtak, és felemelt nyakkal járnak, szemeikkel pillognak, és aprókat lépve járnak, és lábokkal nagy zengést bongást szereznek:
Megkopaszítja az Úr Sion leányainak fejtetőjét, és az ő szemérmöket megmezteleníti.
Ama napon eltávolítja az Úr az ő lábaik zengő ékességét, a napocskákat és holdacskákat, A fülönfüggőket, a karpereczeket és a fátyolokat,
A pártákat, a láblánczokat, az öveket, a jóillattartókat és az ereklyéket,
A gyűrűket és az orrpereczeket,
Az ünneplő ruhákat, a palástokat, a nagy kendőket és az erszényeket,
A tükröket, a gyolcsingeket, a főkötőket és a keczeléket:
És lesz a balzsamillat helyén büdösség, az öv helyén kötél, és a felfodrozott haj helyén kopaszság, a szép köpenynek helyén zsákruha, és a szépség helyén homlokra sütött bélyeg
."

Nem magyarázok, jó? Csak tessék szíves lenni még legalább egyszer elolvasni ezt a 14 sort.
Ha megvan, hadd ajánljak még valakit, a világirodalom egyik legnagyobb zsenijét. Tudom, persze hogy tudom, nyilván ismerik Radnóti Miklós Töredékét, 1944. május közepén írta, de most nemcsak azért teszem ide, mert ő is Ézsaiást hívja. Hanem mert iszonyatosnak találom, hogy a jelen kornak ilyen pontos leírása lehet egy oly korban született vers, mikor az ember úgy elaljasult, ahogyan az a legsötétebb náci korszakban megtörtént, és amiről emberek milliárdjai hitték, hogy soha többé nem történhet meg...

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.

Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, –
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bujhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, –
az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.

Oly korban éltem én e földön,
mikor gyermeknek átok volt az anyja,
s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
az élő írigylé a férges síri holtat,
míg habzott asztalán a sűrű méregoldat.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
és várta, hogy talán megszólal ujra –
mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, –
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.


Tartottam némi önvizsgálatot, nem túlzok-e. Mint ahogyan azt megelőzőleg is mindig belegondoltam, igazam van-e, mikor ezt a hájas csúti trógert tömeggyilkosnak nevezem.
Nincs lelkiismeret furdalásom.

Az Úr szavai ennek az aljas műkereszténynek szólnak akkor is, ha ez a hízott tulok túlságosan ostoba ahhoz, hogy képes lenne felfogni azok értelmét, ha hallott volna valaha Ésaiás könyvéről.

Hiszen ti lelegeltétek a szőlőt, szegénytől rablott marha van házaitokban

BARTUS LÁSZLÓ: KI AKAR ORBÁN HELYETT EGY ORBÁN NÉLKÜLI FIDESZT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.03.06.


Márki-Zay Péter jelentős szerepzavarba került, amikor a hódmezővásárhelyi polgármesteri szék elnyerése után már az országos politikába is beleszólna. Néhány nap és talán közös miniszterelnök-jelöltnek is jelentkezik. Azt javasolta a Magyar Nemzet szerint, hogy legyen ellenzéki nagykoalíció. Egybeolvasztaná az MSZP-t, a cuki-náci Jobbikot és a Fidesz-barát LMP-t. Önmagát a „kiábrándult fideszesek nem létező pártjába” sorolta.

Ne legyen kétségünk, hogy a “kiábrándult fideszesek” vagy besorolnak valamelyik Fidesz-barát pártba, vagy létrehozzák rövid időn belül az Orbán nélküli Fideszüket. Na, de mi van akkor, ha mi demokraták, akik soha nem hittünk Orbánnak, akinek a pártja már 1994 után sem volt demokratikus párt, nem akarunk egy Orbán nélküli Fideszt, és csupa hétgyerekes hívő katolikus kereszténydemokrata vezetőt, aki kiábrándult? Mi nem szeretnénk a magyar identitást ezzel sem azonosítani, és nem szeretnénk olyanok lenni, mint Hódmezővásárhely. Ők lehetnek azok, de nekünk ne kelljen Rapcsák András szellemi utódainak lenni.

Orbánról és a Fideszről húsz éve lehet tudni, hogy micsoda. Aki ezt nem vette észre, aki ezt kiszolgálta, aki hitt ebben, aki hozzájárult, hogy ez a diktátor gazember ezt csinálja Magyarországból, az ne akarjon az új magyar demokrácia és az új magyar Köztársaság élére állni. Szép dolog, hogy ennyi idő után képesek voltak felismerni ezt a bűnszervezetet, és kiábrándulni belőle, de vannak itt olyanok, akik soha nem is hittek ezeknek.

Mennyivel lesz kevésbé undorító egy Orbán nélküli Fidesz? Megerősítve a Jobbikkal, mert Márky-Zay Péternek és “kiábrándult fideszes” barátainak ma már nincs más jobboldali párt, mint a Jobbik. Márky-Zay máris összeboronálná Toroczkai és társai nyilas pártját a baloldal pártjaival, és mivel a Jobbik a szélsőjobboldali és menekültellenes retorika miatt erősebb, mint bármelyik demokratikus párt, Márky-Zay máris a “nagykoalíció” élére ültetné Vonát.

Vonával együtt pedig azt a Simicskát, aki 1992 óta keseríti meg a magyarok életét, aki felnevelte és felhízlalta Orbánt, aki a G-napig százmilliós és milliárdos tételekben lopta ki ugyanúgy a közvagyont, mint Mészáros Lőrinc. Összeveszett a két maffiózó, így lett a G-nap után Simicskából “demokrata”, az undorító köpönyegforgató médiájával együtt, amely Orbán hátsó felét nyalta, majd a bandaháború után ellene fordult. Ez váltsa Orbánt?

Márky-Zay Péter szerint az állítaná helyre a “fékek és ellensúlyok rendszerét”, ha a baloldal és a Jobbik nagykoalíciót alkotna, és így ellenőrizné egymást. Tipikus fideszes gondolkodás, akinek fogalma nincs a demokráciáról. Ha nem tudná, a fékek és ellensúlyok rendszerét a hatalmi ágak szétválasztása jelenti, a független demokratikus intézmények önállósága, és nem egy nagykoalíción belüli politikai taktikázás és kamarillapolitika. Nagykoalícióval Vona hatalomra juttatása, már csak ez hiányzik.

Nagy dolog volt látni, hogy végre kaptak egy pofont Hódmezővásárhelyen ezek a bűnözők, de a demokratikus ellenzék felhőtlen örömét egy percig sem osztottam, mert egyrészt az is hazugság, hogy ez a parlamenti választásokra is adaptálható győzelem, másrészt óvakodj a volt fideszesektől. Aki 1998 után még fideszes volt, abban soha ne bízz meg, az nem lehet igazi liberális demokrata. Itt a helyi KDNP-fideszes fanok cseréltek belül valaki másra.

Lehet valaki jobboldali, ha liberális demokratikus konzervatív értékeket képviselő ember. De a Fidesz soha nem volt az. Mindig csaló, hazug, antidemokratikus, populista és korrupt párt volt, az alig rejtett antiszemitizmusával együtt. Aki ebben a pártban valaha megbízott, s aki 1994 után ezt a pártot támogatta, azzal nincs koalíció, nincs közösködés, nincs semmiféle közös alap. A kereszténydemokrácia Magyarországon politikai katolicizmust jelent, amely kifejlett formája maga az Orbán-féle tekintélyelvű, illiberális, korrupt keresztényfasizmus...

BÁRÁNDY GERGELY: CZEGLÉDY ÜGYÉBEN IS KETTŐS MÉRCÉVEL MÉR AZ ÜGYÉSZSÉG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.03.06.


A büntetőjogász szerint Czeglédy Csaba esetében egyértelműen nem állnak fenn az előzetes letartóztatás feltételei, az ügyészség politikai láthatóan feladatot teljesít.

- Szigorúan ügyvédszemmel nézve mi látszik a Czeglédy-ügy eddigi menetéből?

- Mára sajnos már közhely, de attól még igaz, hogy az előzetes letartóztatás – ami a rövidesen életbe lépő új Büntető eljárásjogban már csak „letartóztatás” lesz – nem előrehozott büntetés, hanem az eljárás sikerét hivatott biztosítani. Akkor van törvényi lehetőség az elrendelésére, ha – ami jelen esetben a logika szabályai szerint egyáltalán releváns ok lehet – fennáll a szökés, az elrejtőzés vagy a bűnismétlés veszélye, avagy feltételezhető, hogy a terhelt megfélemlíteni vagy befolyásolni akarja a tanúkat. Az ügyészség is ezekre hivatkozással kérte a kényszerintézkedés elrendelését. Czeglédy Csaba ügyében azonban ezek egyike sem áll fenn, ezért álláspontom szerint szakmai szempontból teljesen indokolatlan volt az előzetes letartóztatás ismételt elrendelésének indítványozása. A bűnismétlés veszélye szóba sem jöhet, mivel a Czeglédy-féle Human Operator Zrt. már nyár óta nem működik, iratait lefoglalták, számláit zárolták. Azt pedig a minap Czeglédy maga bizonyította be, hogy nem áll szándékában megszökni vagy elrejtőzni. Hiszen a mentelmi joga felfüggesztése előtt akár nyílegyenesen a repülőtérre is mehetett volna, hogy távozzon az országból, nem lehetett volna őt jogszerűen feltartóztatni. Azaz nemcsak hogy bizonyítani nem lehet, hogy megszökne, hanem a Czeglédy bebizonyította, hogy nem. Végül, a hatóságok hosszú ideje nyomoznak az ügyben, majd nyolc és fél hónapon át előzetes letartóztatásban tartották Czeglédyt. Ha ennyi idő alatt nem sikerült odáig eljutni, hogy minden releváns okirati bizonyítékot beszerezzenek, a szóba jöhető tanúkat kihallgassák, esetleg szembesítsék őket egymással, az már a nyomozó hatóság hibája. Én nagyon régen képviselem azt az álláspontot, hogy bizonyos idő elteltével nem is szabadna erre az okra hivatkozva előzetest hosszabbítani.

- Czeglédy esetében egy új gyanúsításra hivatkozva kérték az előzetes letartóztatás ismételt elrendelését.

- Ez az amire azt lehet mondani, hogy már nem a lóláb, hanem az egész ló lóg ki. Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy csak indokot akartak találni, hogy Czeglédyt vissza lehessen vinni az előzetesbe. A régi ügyben ugyanis a büntetőeljárási törvény alapján nem lehetett volna elrendelni még az őrizetbe vételét sem. Polt Péter legfőbb ügyész éves beszámolójának parlamenti vitájában évről évre elmondom: az nem véletlen, hogy az ügyészség valahogy mindig akkor jut el egy a Fidesz ellenfelének számító politikust érintő nyomozási cselekményig, amikor az a Fidesznek kedvez, és az ellenzéknek hátrányos. Annak idején Molnár Gyula polgármesterjelölttel szemben is valahogy éppen az önkormányzati választások előtt, a kopogtatócédulák gyűjtésekor közölték a gyanúsítást. Az korábban is közismert volt, hogy Czeglédy indulni kíván a választásokon és aláírásokat gyűjtöttek neki. Milyen meglepő véletlen, hogy most is úgy folytatták a nyomozást, hogy az pont Ceglédy jelöltté válásakor jusson el a gyanúsításig. Még véletlenül sem 5 nappal előbb vagy később. Ezek az irányított eljárások. Egy jogállamban egy ilyen ügy után a legfőbb ügyésznek távoznia kell, azonban Polt Péter renoméján sajnos ez már nem ront semmit...

ORBÁN ÉS A MIGRÁNSMENTES ORSZÁG: NEGYEDMILLIÓ KÜLFÖLDI DOLGOZIK NÁLUNK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.03.06.


Tavaly mintegy 25 ezer nem EU-s országból származó külföldi kért munkavállalási engedélyt Magyarországon. A migrációnak ez a része a magyar gazdaságot erősíti, bár a szónoklatok alapján nem is lehetnének az országban. Két szakértővel beszéltük át, mit kell tudni az Európát négy éve elért migrációs nyomásról, a menekültek európai eloszlásáról és a gazdasági bevándorlók hazai lehetőségeiről.

A migráció kérdését és a menekülttémát (amit a kormány az érdekei szerint választ ketté vagy mos össze) rengeteg tévhit és előítélet övezi, miután a ciklus legfontosabb politikai termékévé vált. Ráadásul Orbán Viktor a hódmezővásárhelyi vereség után nem finomította az üzenetet, hanem erősített rajta, a Fidesz szerint már az a tét, elveszi-e a lakásunkat az ellenzék, hogy migránsokat költöztessenek oda. A kormánypárttal párhuzamosan a kabinet is új szintre emelte a paráztatást, mert az ENSZ migrációs ajánlásokat tervez tenni tagállamainak. Orbán Viktor maga 3 éve még világkvótákat sürgetett az ENSZ-től, de a kormány most azt ismételgeti:
- a migráció "senkinek sem jó",
- a migrációs folyamatokból csak az embercsempészek profitálnak, vagy
- a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra vannak jobb eszközök a migrációnál, tiszteletben tartjuk, hogy más ország a migrációt választja, de "ne erőltessék ránk" a migrációt.

Amilyen leegyszerűsítést használ a Fidesz, annyira összetett kérdés a migrációkutatás és a menekültkérdés, tudtuk meg a téma szakértőitől. Mint kiderül, hazánk valójában nem áll ellen a migrációnak, érkeznek hozzánk szép számmal külföldön született munkavállalók...

HAZUGSÁGOKKAL ETETETT, HAZUGSÁGOKKAL HERGELT, HAZUGSÁGOKKAL BÉNÍTOTT ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.03.05.


Nem bátor vezető, csak egy szánalmas kis senki. Nem az országért küzd – kivel is kellene küzdeni? Elég lenne felelős politikusként viselkedni -, kizárólag azért, hogy olyanná formálja az országot, amilyen az ő személyes érdekeinek megfelel. Szemrebbenés nélkül gázol át az elesetteken. Visszaél a hatalmával, milliárdossá teszi a családtagjait. Persze tudom, Tiborcz egy fenegyerek, egy vállalkozózseni aki már akkor is több cégben volt tulajdonos, amikor még nem udvarolt a miniszterelnök lányának. Igaz. Három cégben volt tulajdonos, a három cégből annyi nyereséget sem tudott kivenni összesen, amennyiből a napi megélhetést fedezhette volna. Ezt elfelejti a propagandamédia hozzátenni. Meg azt is, hogy az udvarlás előtt a tükröspusztai lovastanyát árulta a család, annyira nem ment. Ez szerencsére mára elmúlt, mindenki nagyon sikeres lett.

De most nem a családot egyben tartó korrupcióról akarok beszélni, hanem arról, hogy a kis ember azt mondta: gyermekekre van szüksége az országnak, nem pedig migránsokra. Ez rendben is lenne, ha nem az az ember mondaná, aki elsősorban felelős azért, hogy egy fejlődő, egyre erősödő, barátságos, nyitott, vendégszerető ország helyett ma egy komor, ezer darabra szakadt, végletesen megosztott, rettegő, gyűlölködő, múltba révedő, reménytelenül leszakadó országban élünk.

Nagyon komoly bátorság kell ahhoz, hogy Magyarországon gyermeket vállaljon egy átlagos, komoly családi háttérrel nem rendelkező fiatal pár. A CSOK, az ingyen tankönyv, ingyen ebéd nem alap semmire. Az a totális kudarc beismerése. Annak a kinyilvánítása, hogy ma Magyarországon a családok egy jókora hányada még akkor sem képes biztosítani a gyermeke alapvető ellátását, ha mindkét szülő dolgozik. Annak a beismerése, hogy a fiatal párok csak a kormánynak kiszolgáltatva kezdhetik meg a közös életüket, és hogy sok család képtelen előteremteni a napi étkezéshez szükséges fedezetet is.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a közhangulat egészen drámai, felvetődik a kérdés, hogy hol van ennek a lecsúszásnak a vége? Ki akar olyan helyen gyermeket nevelni, ahol egész falvak rettegnek a soha nem látott migránsoktól és kedélyesen agyon akarják verni az idegeneket, ha azok a településre tévednek? Nehéz vállalás ez minden szempontból. Nem véletlen az, hogy azok, akik más országban találták meg a megélhetést, mindjárt bátrabban vállalnak gyermeket. Minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, bár lehet, hogy azóta már minden ötödik. Tízből két baba nem ebben az országban jön a világra...

FIDESZES ÖNGÓL: A STADIONÉPÍTÉSRE SZÁNT ÖSSZEG HARMADA MEGY KÓRHÁZFEJLESZTÉSRE

ZOOM
Szerző: CSEPREGI BOTOND
2018.03.06.


...Első ránézésre impozánsnak tűnik a lista, de valójában sok sebből vérzik és inkább fideszes öngólnak tűnik, ha mélyebbre ásunk.

Ha összesítjük a listán szereplő összegeket, akkor 114,45 milliárd forintot kapunk, amely a 2010 óta zajló fejlesztéseket foglalja magában. Ez önmagában szép summa, de, ha összevetjük a stadionépítésekre szánt összegekkel, akkor máris árnyaltabb képet kapunk

A Zoom.hu tavaly novemberi összesítése szerint 2010 és 2020 között összesen legalább 350 milliárd forint közpénzt költöttek illetve költenek el az Orbán-kormányok stadionépítésre. Ráadásul valójában a végösszeg már tovább nőtt, mert azóta például 10 milliárd forintot szavazott meg a kormány egy nyíregyházi stadionfejlesztésre..

Az arénák legdrágábbika, az új Puskás Stadion egymaga majdnem kétszer akkora összeget – bruttó 200 milliárd forintot – visz el, mint a büszkeséglistán szereplő összes kórházi beruházás együttvéve.

Fontos tudni, hogy a 350 milliárdos összegben a nemzeti stadion mellett döntő részben első és másodosztályú csapat stadionjára szánt pénz szerepel, és messze nem az összes focival kapcsolatos infrastruktúrafejlesztés. A teljes összeg több, mint 95 százaléka közvetlen állami forrás, csak néhány milliárdot tesznek ki a szintén közpénznek számító tao-pénzből finanszírozott építkezések.

Ehhez képest ha a kórházak listáját nézzük, nagyon sok olyan tételt találunk rajta, amelyeket döntő részben uniós forrásból fedeztek. Ilyen például a Szent Imre Kórház 6,8 milliárdos fejlesztése, a szombathelyi Markusovszky Kórház 6,3 milliárd forintos új belgyógyászati tömbje, a pécsi egyetemi klinika 15 milliárdba kerülő, 400 férőhelyes fejlesztése – ez kifejezetten EU-s nagyprojekt lett. Az egri Markhot Ferenc Kórház fejlesztésére 6 milliárd szerepel a felsorolásban, itt a 2010-ben elindult projektben 4,4 milliárd forint volt az uniós forrás. A győri Petz Aladár Kórházban is uniós forrásokból alakították ki 2011-13-ban az új sürgősségi osztályt. A gyulai Pády Kórház sebészeti tömbje valóban 6,6 milliárdból készült, ebből 5,6 milliárd forint volt az uniós támogatás. Az Uzsoki 6,5 milliárdos fejlesztése még 2009-ben indult el, és a kétharmada annak is EU-s forrás volt.

Ráadásul akadnak olyan kórházak is a listán, amelyeknél “több a terv, mint a tény”. Ilyen a Zala Megyei Kórház, amelyre 30 milliárd forintot szántak 2014-ben, de az egy hétéves fejlesztés programra vonatkozott. Aminek egyelőre nyomát találtuk Zalaegerszegen, az a szívsebészeti központ 4 milliárdos fejlesztése volt, amiben szintén EU-s forrásokat használtak fel. Vagy ilyen “tétel” a Sportkórház, amely valóban új helyre költözik 10 milliárd forintból, de egyrészt azért van erre szükség, mert a Testnevelési Egyetem terjeszkedik, másrészt ez a projekt sok hónapos csúszásban van. (Röntgen és kötöző egyelőre nincs az új helyen.)

Vagyis látható, hogy a 100 milliárdos összeg jelentős része (legalább a fele) EU-s forrásokat foglal magában, márpedig a Fidesz szavazótáborának a szemében Brüsszel éppen a magyar érdekek korlátozójaként szokott feltűnni, nem a magyar egészségügy fejlesztőjeként.

ROPPANT BÜSZKÉK A FIDESZ-HÍVŐK, HOGY PÁRTJUK HÁROMSZOR ANNYIT KÖLTÖTT STADIONRA, MINT KÓRHÁZFELÚJÍTÁSRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.03.06.


Terjed a Facebookon egy fotóalbuma kormány hívei között, amibenn az elmúlt 8 évben felújított vagy korszerűsített kórházak képei szerepelnek. A posztnak van olyan verziója is, amin konkrét összeget is feltüntettek. Eszerint:


 • Szent Imre Kórház (6,8 milliárd Ft.)
 • Egri Markot Ferenc Kórház (6 milliárd Ft.)
 • Sport Kórház (10 milliárd Ft.)
 • Körmendi Kórház (1,4 milliárd Ft.)
 • Veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház (1,4 milliárd Ft.)
 • Zalaegerszegi Megyei Kórház (30 milliárd Ft.)
 • Dombóvári Szent Lukács Kórház (1,8 milliárd Ft.)
 • Győri Petz Aladár Kórház (11,2 milliárd Ft.)
 • Teljes felújítás a Pécsi 400 ágyas egyetemi klinikákon (15 milliárd Ft.)
 • Szombathelyi Markusovszky Kórház (6,3 milliárd Ft.)
 • Hatvani Albert Schweitzer Kórház (3,5 milliárd Ft.)
 • Bethesda Gyermekkórház (150 millió Ft.)
 • Debreceni Kenézy Kórház (500 millió Ft.)
 • Kaposvári Kaposi Mór Kórház (600 millió Ft.)
 • Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Gyula (6,6 milliárd Ft.)
 • Budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház (700 millió Ft.)
 • Karcagi Kátai Gábor Kórház (800 millió Ft.)
 • Várpalotai Szent Donáth Kórház (800 millió Ft.)
 • Budapesti Uzsoki Kórház (6,5 milliárd Ft.)
 • Nyíregyházi Jósa András Kórház (1,1 milliárd Ft.)
 • Hódmezővásárhelyi és Makói Egyesült Kórház (3,3 milliárd Ft.)
Első ránézésre impozánsnak tűnik a lista, de valójában sok sebből vérzik és inkább fideszes öngólnak tűnik – írja a zoom.hu. A portál ugyanis összevetette a listán szereplő, összesen 114,5 milliárd forintot a stadionépítésekre szánt pénzzel.

És igen, stadionokra sokkal több pénz ment el: 2010 és 2020 között összesen legalább 360 milliárd forint közpénzt költöttek illetve költenek el az Orbán-kormányok stadionépítésre. Az új Puskás Stadion például a maga 200 milliárdos költségével önmagában drágább, mint az összes kórházfelújítás. A 360 milliárd forint ráadásul kizárólag első- és másodosztályú futballcsapatok – egyébként meccsnapokon üresen kongó – stadionjának építésére ment el, messze nem a futballal kapcsolatos összes infratsuktúrafejlesztés.

Arról nem is beszélve, hogy a kórházi fejlesztések jelentős részét (legalább a felét) az EU finanszírozta (állítsuk meg Brüsszelt!), ráadásul akadnak olyan kórházak is a listán, amelyeknél „több a terv, mint a tény” – emlékeztet a portál. Ilyen például a Zala Megyei Kórház, amelyre 30 milliárd forintot szántak 2014-ben, de az egy hétéves fejlesztés programra vonatkozott. Ebből egyelőre a szívsebészeti központ 4 milliárdos fejlesztése látszik, amihez szintén EU-s forrásokat használtak fel.

MEGHOLLANDULOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.06.


„Felégettem magam mögött minden hidat és örülök, hogy a hidak felégtek.” Faludy Györgynek ezzel az idézetével küldte el történetét Péter, akinek pár hete már egyik vasárnap ajánlottam egy vlogját, most pedig kérésemre megírta történetét is. Lesz benne sok érdekes fordulat és tanulság, szóval vágjunk is bele!

„Körtélyesi Péter vagyok, ez pedig a MEGHOLLANDULOK c. műsor a you…. Hoppsza! Itt még nem tartunk.

Kezdjük az elején. 1979-ben láttam meg a napvilágot, de ezzel a lendülettel előre is szaladunk 2011-ig. Ugyanis ebben az évben, (azon kívül, hogy elkezdték a Loving Vincent című animációs film munkálatait) elhatároztam az akkori párommal, Dórival, hogy elköltözünk Magyarországról.

Dórinak megszűnt a munkája, míg nekem a saját cégünk vezetésébe zsibbadt el az agyam. Elegem volt az Állam bácsi követeléseiből és abból a gondolkodásmódból, amivel a magyar emberek sokaságánál találkoztam.

Volt lehetőségem a szembesüléssel, mert hat éven keresztül, naponta 20-120 embernek tartottam egészségügyi és életmódviteli előadásokat. Minden szinten a negatív hozzáállás, csőlátás és mindenféle igénynek hiánya az őket körülvevő világnak a megismerésére.

A cég felszámolásra, a bútoraink a jófogásra, a boldogságunk az egekbe került.

Ausztria helyett Hollandia

Rögtön a csúcsra hágtunk a kis Suzuki Swiftünkkel! 2700 méter magasan az ausztriai Alpokba mentünk, egy hüttében kaptunk lehetőséget, de a helyszínen kiderült, hogy számomra mégsem tudtak munkát biztositani.

Így megbeszéltük Dórival, hogy én továbbmegyek Hollandiába és Ő majd utánam jön. Így eset, hogy „a mi autónk” az Alpok csúcsai közül egészen Hollandia lapos földjeinek ölébe vitt.

Helvoirt-ban várt a „cégesház” egyik szobájának egyik ágya… már ha lett volna ágy. :D

Alapvetően egy szép családi ház volt kívülről és belülről is, de sajnos nem állt neki jól az „igénytelen magyar munkásember” style. Több sör folyt a házban, mint felmosóvíz, több fehér por ment az orrba, mint a mosogató szivacsra.

14-16 ember között voltam én a lázadó, aki nem akart becsatlakozni a délutáni sörözgetésbe, aminek álltalában berúgás lett a vége. Nem akartam coffe shopokba járni, nem akartam kokainozni, nem akartam a kelleténél jobban elbarmolni az életem...".
.. 

ITT OLVASHATÓ

A PÁRTKÖZPONT UTASÍTOTTA ZALAEGERSZEGET, TÖRÖLJÉK AZ ALFÖLDI-ESTET

INDEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2018.03.05.


Alföldi Róbert, színész-rendező az Egerszegi Páholy kulturális műsorsorozatban szerepelt volna a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben március 22-én. Az Egerszegi Páholy egy beszélgetőműsor, ahol az est első részében beszélgetnek a meghívott vendéggel, a másik felében pedig a vendég valamilyen produkciót mutat be. Ide érkezett volna Alföldi márciusban, információink szerint előre kérték, hogy előadásában ne legyen politikai tartalom. Alföldi szerint ezzel nincs is semmi baj, hiszen ez egy szórakoztató műsor. Négy nappal a meghirdetése után aztán

TÖRÖLTÉK AZ ESEMÉNYT.

ÚGY TUDJUK, VIGH LÁSZLÓ, FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ UTASÍTOTTA A ZALAEGERSZEGI POLGÁRMESTERT, BALAICZ ZOLTÁNT ÉS AZ INTÉZMÉNYT, HOGY AZONNAL TÖRÖLJÉK AZ ALFÖLDI-ESTET.

Az önkormányzati tulajdonú Hangverseny és Kiállítóterem korábban előre egyeztetett a zalaegerszegi polgármesterrel, Balaicz Zoltánnal, hogy ugyan eljöhet-e Alföldi Róbert előadni az intézménybe - merthogy előzetes engedély nélkül már nem is mernek intézkedni -, aki erre akkor áldását adta. Az eseményt annak rendje s módja szerint február 22-én meg is hirdették a városban és a Facebookon, a jegyértékesítés első pár napjában el is kelt a belépők nyolcvan százaléka, négy nappal később mégis törölték.

Megkerestük az ügyben Alföldit is.

E-mailt írtak, hogy elmarad az előadásom. Azt írták, aznap az 1848-as szabadságharc 170. évfordulóját fogják ünnepelni a városban - mondta az Indexnek.

Felmerül a kérdés, ha ennyire fontos évfordulóról van szó, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal miért nem tudta négy nappal korábban, hogy ők pont azon a csütörtökön fognak megemlékezni a szabadságharcról. Felhívtuk a sajtóosztályt, ott azt mondták, nekik semmi közük sincs ezekhez az intézményi eseményekhez, azok tőlük függetlenül működnek.

Írtunk személyesen a zalaegerszegi polgármesternek, Balaicz Zoltánnak is, aki valószínűleg nem akart válaszolni a kérdéseinkre, ezért azokat továbbította a művelődési központ igazgatójának, aki - egy korábbi telefonos beszélgetésünk ellenére, amikor a csak egyszerű technikai okokra hivatkoztak - nekünk is a szabadságharc évfordulójára hivatkozott. Szerinte az ünnepsorozat programjaiban még bizonytalanságok vannak, így eddig még nem jelenhetett meg a programfüzet. Azt írta:

Ugyanúgy fixálásra vár a március 15-höz kapcsolódó történelmi konferencia is, melyet igyekszünk az előadók számára is megfelelő időpontban, március 15-höz legkorábban megtartani. Egyelőre két időpontot tudtunk lefoglalni: március 20. és március 22. Annak érdekében, hogy a jubileumi konferencia biztosan megvalósuljon, szabaddá tettük mindkét lehetséges napra a termet.

Megkérdeztük Alföldit is arról, hogy szerinte tényleg ez állhat-e a háttérben.

Nyilván Hódmezővásárhelyről van szó, nem pedig erről a megemlékezésről
- mondta tömören. Információink szerint csakugyan a hódmezővásárhelyi választási eredmények ismerete után tartanak attól, hogy egy Alföldi-előadás befolyásolná a választások eredményét...

A MAGYAR EMBERNEK AZ OLCSÓ TERMÉK KELL, NEM A JÓ

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.03.06.


- A magyar gazdaság alapját a KKV-szektor jelentené: ők adják a cégek többségét, és ők foglalkoztatják a legtöbb magyart.

- A magyar kis- és középvállalkozások azonban le vannak maradva, lassan fejlődnek, és nem is hatékonyak.
- Nem csoda: meg kell küzdeniük a terjengős bürokráciával, a magas adókkal és az egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal is.
- Középosztály pedig, amely finanszírozhatná a szektort, már alig van, a magyar vásárló pedig inkább az olcsó és nem a jó terméket akarja megvásárolni.

Ha leugrik a piacra, iszik egy kávét a sarkon, megjavíttatja a cipőjét, vesz egy mobiltartozékot a GSM-boltban vagy este elmegy a non-stopba, mert elfogyott a zsemle, akkor Ön szinte biztosan egy magyar KKV-ban vásárol.

A KKV-k, azaz a kis- és középvállalkozások adják egy ország gazdaságának a gerincét. Hiába hallani mindig multinacionális cégekről (mint a Magyarországon rengeteg embert foglalkoztató GE), Magyarországra telepített német autógyárakról (Audi, Mercedes), vagy a nagy magyar tőzsdei cégekről (OTP, Mol, Richter), mindezek a cégek a kanyarban sincsenek a KKV-k számához, és a KKV-k által foglalkoztatott embertömeghez képest.

Magyarországon a legtöbb ember tavaly nem multiknál, hanem a csupán pár embert foglalkoztató kis cégeknél dolgozott. Nagyon sokan egy olyan cégnél, amelyben csak egyetlen fő dolgozott, ők maguk.

2017-ben közel 700 ezer vállalat működött az országban, ezeknek a 99 százaléka KKV volt (azaz olyan cég, amelynél nem dolgoznak többen 249 főnél). A KKV-kkel a nagypolitika is kiemelten foglalkozik, nincs olyan párt, amely ne azt kommunikálná, mennyire fontosak ezek a cégek a a magyar gazdaságnak.

Ez tulajdonképpen a politika jól felfogott érdeke:
- Jó sok embert meg lehet velük szólítani, hiszen ki ne szimpatizálna egy magyar vállalkozóval vagy az ő alkalmazottjával? A kormánynak egy időben még szlogenje is volt, amelyet mintha a KKV-k dolgozókra találtak volna ki: ez volt a keményen dolgozó kisember.
- A KKV-ken keresztül egyszerre lehet szólni azok tulajdonosaihoz és munkavállalóihoz. Ez a csoport pedig több mint kétmillió embert jelent.

És mégis, mindezek ellenére a magyar KKV-szektorral valami nagyon nincsen rendben, ez pedig így-úgy, de hatással van az egész gazdaságra.

Hiába dolgozik náluk az összes foglalkoztatott 70 százaléka, a GDP-nek csupán a felét adják. A nagyobb cégek sokkal kevesebb dolgozóval is nagyságrendileg ugyanennyi értéket képesek előállítani. Külföldi exportban pedig végképp elmaradnak a nagy cégektől: a magyar exportnak csak az egyharmadát adják, míg a nagy cégek a kétharmadát...

VÁSÁRHELY UTÁN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÁDÁM ZOLTÁN
2018.03.02.


...A barátaival és üzletfeleivel 2010-ben hatalomba érkező Orbán Viktor tulajdonképp nem tett mást, mint tovább távolította a demokratikus ellenőrizhetőség lehetőségétől ezt a betokosodott politikai rendszert. Nem megkezdte, csak befejezte annak a hűbéri-vazallus rendszernek a kiépítését, amely 2010 előtt két, egymással versengő politikai klientúra formájában uralta a közéletet, most pedig – alkalmazkodva az új politikai realitásokhoz – egyetlen hűbéri láncba szerveződött.

Nem mondanám, hogy az Orbán-projekt ne lett volna sokáig kifejezetten sikeres. A megbántottak, kirúgottak és kisemmizettek persze nyilván nem kifejezetten lelkesedtek érte, de a rezsim gondos költség-haszon számításokat követve ügyelt rá, hogy a számottevő érdekérvényesítési képességgel rendelkező társadalmi csoportok tagjainak többsége anyagilag kifejezetten jól járjon. Ezt költségvetési transzferekkel, adókedvezményekkel, állami megrendelésekkel, a magán- és állami vagyon egy részének újraelosztásával, valamint piaci részesedések és monopóliumok politikai érdemek szerinti kiosztásával biztosította. Amiben amúgy a világon semmi nagyon meglepő nincs: a diktatúrák és autoriter rezsimek rendszerint pontosan ezt teszik, legfeljebb az Európai Unióban tűnhetett némiképp szokatlannak ez a gyakorlat. Megfelelő paraméterezés – a rendelkezésre álló járadékok elosztásának gondos megtervezése és a renitenskedők következetes megbüntetése – esetén egy ilyen rezsim sokáig üzemeltethető. A probléma csak az vele, hogy nagyon ritkán szokott gazdaságilag sikeres lenni, mivel a politikai alapú újraelosztás tipikusan nem a tényleges gazdasági teljesítményeket díjazza, hanem azok politikai befolyással való helyettesítését. Aminek következtében idővel mindent elönt a korrupció – mint azt a mellékelt magyarországi ábra mutatja. Mivel az autoriter kormány felszámolja saját hatalmának intézményi korlátait, a kormányzatilag jóváhagyott (sőt, az igazán nagy tételek esetében kormányzatilag szervezett) korrupció is korlátlanná válik. Ami viszont idővel szükségszerűen aláássa a rezsim társadalmi támogatottságát, még akkor is, ha egyébként sokan húznak hasznot a működéséből.

A hódmezővásárhelyi eredmény arra utal, hogy a magyar társadalom tekintélyes része – beleértve a tradicio­nális jobboldali értékvilággal rendelkező társadalmi csoportok jó részét is – undorral tekint a mára teljes harci díszében pompázó Orbán-rendszerre. Úgy látik, hogy az elmúlt évtizedekben minden nyomorúságunk dacára elért modernizációs és európai integrációs teljesítményünkkel egész egyszerűen túl jók vagyunk ehhez a kormányhoz. A felnövekvő generációk világszemlélete, értékvilága, ambíciói és viselkedési mintázatai modernebbek a kormányéinál. Orbán Viktor kelet-balkáni hatalmi arroganciájából és rendszerének hétköznapi feu­dalizmusából nagyon sokan köszönik, de nem kérnek, és ha van vele szemben reálisan választható alternatíva, azt választják. Ennek következtében, mint azt a múlt héten a Corvinus Egyetemen Kornai János 90. születésnapja alkalmából megrendezett beszélgetésen Kis János mondta, a Fidesz szavazótábora mára jelentősen átalakult a 2010-eshez képest: statisztikailag értelmezhető mértékben vált képzetlenebbé, falusiasabbá és öregebbé. Ami azt valószínűsíti, hogy ez a rendszer ebben a formában nem lesz nagyon sokáig fenntartható. A vasárnap Hódmezővásárhelyen történtek fényében pedig akár korábban is vége lehet, mint gondolnánk...

TGM: MIGRÁNSKÉRDÉS ÉS CIGÁNYKÉRDÉS ÉS SZABADSÁG

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.03.06.


Anélkül, hogy belemennénk a hazugságokkal átszőtt, irracionális vitákba, amelyek sokunkat keserítenek évek óta (mint például a „kozmopolita” entitások – „nemzetközi civil társadalom”, Európai Unió, ENSZ, Európa Tanács, szabadkőművesség [!], baloldal, „Soros” stb. – állítólagos szerepe a probléma kiélesedésében), próbáljuk meg közvetlenül szemügyre venni az etnikai kérdés pillanatnyi állását Délkelet-, Kelet- és Kelet-Közép-Európában. Ennek a legjobb illusztrációja Orbán Viktor magyar miniszterelnök gyalázatos miskolci nyilatkozata, de idézhetnénk hasonló, sőt: még förtelmesebb förtelmeket szlovák, cseh, olasz „politikusoktól”, akik szintén széthulló államokat „vezetnek” vagy szeretnének „vezetni” (sok-sok pénzért).[1]

Az említett régiók országainak egyik fő jellemzője a gyönge állam.

(A polgári állam Nyugat-Európában is válságban van: Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Olaszország. A fasizálódás – különféle cégérek alatt – elérte a skandináv országokat és Hollandiát. A magyarországi baloldal égbekiáltó provincializmusa miatt Budapesten ebből semmi nem látszik. Még a kulturálisan évszázadokig rokon Németország, Ausztria, Horvátország viszonyai is ismeretlenek „idehaza”.[2] A jelenlegi helyzetről most csak annyit, hogy a régi, hagyományos német jótékonysági szervezet, a Deutscher Tafel esseni népkonyhája többé nem hajlandó nélkülöző külföldieknek enni adni, csak németeknek.)

A másik a gazdaság kettéválása a nyugati befektetők által mozgatott „globális” szektorra, illetve a viszonylag elmaradott és kényszerűen államfüggő „helyi” gazdaságra. Ennek megfelelően a társadalom is kettészakad életformáiban, ún. „kultúrájában”, anyagi helyzetében, perspektíváiban és törekvéseiben.

A primér osztályszerkezetet ez a kettősség is elleplezi, továbbá elleplezi a munkanélküliek, az egyelőre még dolgozók és a kivándorlók hármassága. A munkanélküliségnek, az 1989 előtti termelő gazdaság pusztulásának és a legsötétebb népnyomornak leginkább a területi jellege ötlik szembe, vannak egész régiók, amelyben a nélkülözés és a fizikai szenvedés általános (amit csak alkohollal és kábítószerrel lehet enyhíteni)...