2017. április 18., kedd

ÁTLAGOSAN 52 EZER FORINTOT KELL FIZETNI AZ ORVOS ZSEBÉBE EGY SZÜLÉS LEVEZETÉSÉÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.04.18.


Egy orvos 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem ő volt a fogadott orvos, és ezt azzal magyarázta, hogy a műtő bérleti díját és a műtőben lévő csapatot is meg kell fizetni. Az ilyen esetek miatt is nyilatkozta azt Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek egy hete, hogy az egészségügy rendszerébe kártékonyan beleivódott paraszolvenciától csak hosszú távú program révén lehet megszabadulni.

„Hálapénz mindig is volt, van és mindig is lesz!” és „A hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet. Minden áron meg kellene tőle szabadulni. Felesleges elemezni, be kell tiltani, és büntetni kel. Ha nem így lesz, soha nem lesz semmi jobb.” Többek között ilyen véleményeket írtak be a hozzászólók különböző lapok internetes oldalain Velkey György április 13-i, nemzetes interjújára reagálva.

A Bethesda Gyermekkórház igazgatója szerint ezen a téren tisztább helyzetet teremtene, ha az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. „A paraszolvencia nagyon mélyen beivódott a magyar egészségügy működésébe, rengeteg kárt tesz, de a jelenlegi helyzetben az egészségügy működéséhez sajnos nélkülözhetetlennek tűnik. A problémára egy célzott, hosszú távú programmal kellene reagálni, pusztán a bérek emelése a megszüntetéséhez nem elegendő.” Velkey fontosnak tartotta megismerni, hogy miért adják a betegek a hálapénzt. „Sok esetben ez ugyanis nem a hála kifejezésének eszköze, hanem burkolt szolgáltatásvásárlás.”

Ezt, mint megjegyezte, tudományos felmérések állítják. Egy ilyet közölt a Bors is. A szülészeti paraszolvenciát vizsgáló kutatás szerint az esetek több mint háromnegyedében adtak az emberek hálapénzt a szülésért, átlagosan mintegy 52 ezer forintot.

Az igazgató elmondta azt is, hogy egészségpolitikai támogatás és esetleges jogszabály-módosítás esetén tervezik bevezetni néhány év múlva azt, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Ezzel együtt ugyanakkor meghatároznák, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg.

A gyermekkórház igazgatójának véleményét és terveit több lap is szemlézte, s bőven akadtak ezzel kapcsolatban vélemények. Volt olyan hozzászóló, aki szerint a hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet és meg kell tőle szabadulni. Akadt, aki annak adott hangot, hogy a hálapénz soha nem fog eltűnni teljesen. „Nem látok se kiutat se megoldást, mert a hálapénz annyira a társadalom része, hogy azon változtatni nem lehet. Mocskos dolog, de ez van.”

Más hozzászóló
ezt másik oldalról közelítette meg. „Létezik az az orvosi réteg és az nem kevés, amelyiknek bármekkora összegre emelnék a fizetését, a hálapénzzel akkor is a többszörösét megkeresnék, megkeresik, és hülyék lennének lemondani havi milliós tételekről.” Az illető hozzátette azt is, hogy egy közepes város szülészetén 100 ezer fölött van egy szülés, és ez nem egy magánkórház elit osztálya, hanem egy mezei szülészeti osztály hatágyas kórtermekkel.”...

AKÁR A CIVILEKET TÁMOGATÓ HATÁRON TÚLI ÉS KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROKAT IS LISTÁZHATJA A FIDESZ CIVIL TÖRVÉNYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.18.


Szerdán kerül a parlament elé a civil törvény. Akinek kétsége van afelől, hogy ez a törvény egy politikailag motivált kreálmány, annak csupán végig kell néznie, milyen erősen gumi-jogszabályról beszélünk. Ugyanis a törvény több pontjának jelenlegi formájáról több általunk megkérdezett jogász sem tudja megmondani, milyen hatással jár majd.

A törvény lényege, hogy az a szervezet, amely legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást kap közvetve vagy közvetlenül, külföldről finanszírozott szervezetnek számít. Ezeknek a szervezeteknek online (a törvény szövege szerint, például, a Facebook-oldalukon is) jelezniük kell ezt a státuszt, a hivatalos papírjaikba is bekerül, és ha elmulasztanak mindennek eleget tenni, illetve a hatóságot értesíteni a 7,2 millió forint külföldi támogatás meglétéről, akkor megszüntethetőek. Emellett pedig nyilvánosságra kell hozniuk, kik támogatják őket külföldről.

Mi az a külföldi támogatás?


Csakhogy a törvény egyszerűen nem írja le, mit jelent a külföldi támogatás. Se azt pontosan, hogy mire értendő a közvetve vagy közvetlenül. Nem egyértelmű, hogy az utalás helye, vagy az utaló személye határozza-e meg azt, hogy a támogatás külföldi.

A valószínűbb verzió az, hogy az utalás helyét tekintik külföldinek majd. Hiszen nehéz megmondani egy PayPal-fiók vagy egy bankszámla alapján, hogy milyen állampolgársága van az utalás feladójának. Ez a verzió viszont azt jelentené, hogy számos magyar állampolgár utalása külföldinek számít majd.

Hiszen ha valaki Londonban él és nincs hazai bankja, akkor külföldi bankból kell utaljon.

Ezzel pedig nem csupán az a probléma, hogy ellentétes a törvényalkotó szándékával (kivéve persze, ha a törvényalkotó szándékának nem azt gondoljuk, hogy rögtön kicsinálja a civil szférát, mert akkor egyezik), hanem az is, hogy a 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást elért szervezetek esetében minden magyar támogatónak, aki külföldről utal, nyilvánosságra kerül a neve, és ezáltal ő is megbélyegződik.

Persze lehetséges, hogy nem ez lesz a helyzet, és állampolgársághoz, illetve bejegyzés helyéhez fogják kötni a külföldi támogatás tényét a törvényben, vagy valamely végrehajtási rendeletben. De erről ma még nem tudunk semmit, mert a törvényalkotó Fidesz nem mond semmit. Nyilván nem véletlenül...

ORBÁN MÉG MINDIG REMÉNYKEDIK ABBAN, HOGY TRUMP SZÓBA ÁLL VELE - MINDHIÁBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.04.18.


Sokak szerint a kormány CEU körüli ámokfutása csupán egy furmányos terv arra, hogy végre tető alá lehessen hozni a régóta várt Trump-Orbán találkozót. Jól látszik: más esélyük nincs a csúcstalálkozóra, ezért annak ellenére ragaszkodnak ehhez, hogy az USA megüzente, nem fog összejönni.

Orbán joggal reménykedhetett benne, hogy még a kül-, és általában a politikában járatlan Trump észreveszi őt - hisz ő volt az első és lényegében az egyetlen uniós kormányfő, aki nyíltan szimpatizált vele, még az amerikai kampány kezdetén. Csúnyán csalódnia kellett a kedves vezetőnek, amikor a látványos benyalását csak egy semmitmondó, tucattávirattal hálálták meg, és minden diplomáciai manőver ellenére sem hívták meg az elnöki beiktatásra.

Azóta pedig csak jönnek az újabb és újabb pofonok. Trump komoly külpolitikai offenzívába kezdett, de Orbán annál tovább egyszer sem jutott, minthogy a magyar nyaloncmédia amerikai pandantja kéthavonta egyszer leírja a nevét. (Persze nem ő az egyetlen, akinek csalatkoznia kellett Trumppal kapcsolatos reményeiben: legújabban már Putyin sem olyan boldog, hogy a favoritja került a Fehér Házba.)

Orbán annyira kiborult a Trumptól távol töltött hónapokon, hogy az amerikai politikai vezetésbe egyébként komolyan beépült, első kormányában a miniszterelnökhöz nagyon nagyon közel álló nagykövetet, Szemerkényi Rékát is kirúgta – érdemi indoklás nélkül.

Végül előhúzta a kalapból a csodafegyvernek szánt lex CEU-t. A dedikált törvény, amit rapid üzemmódban fogadott el a parlament, kimondja: az az egyetem, amely az unión kívülről, olyan országból érkezik, amely szövetségi államként definiálja önmagát, csak akkor taníthat Magyarországon, ha a magyar kormány az érintett állam szövetségi kormányával köt megállapodást. Noha az országban 28 külföldi egyetem van bejegyezve, ez a passzus csak és kizárólag a CEU-ra érvényes. (És nem ez az egyetlen ilyen jellegű szigorítás a jogszabályban.) Orbán ezúttal is joggal reménykedhetett: az amerikai érdekek képviseletének az egész világon fontos pontjai az ilyen jellegű egyetemek. Tehát Washington nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy veszni hagyja a CEU-t egy elvben szövetséges és baráti országban, hisz ez követendő példát jelenthetne az USA-val elvben kevésbé szimpatizáló államok számára.

A valóság azonban ismét beköszönt egy jobbhoroggal Orbánnak...

TÖMÖTT SOROKBAN VÁRTÁK A MELEG ÉTELT A NÉLKÜLÖZŐK A BLAHÁN HÚSVÉTKOR IS

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2017.04.18.


Az Ételt az Életért Alapítvány a közösségi portálon harangozta be a húsvéti ételosztást a Blaha Lujza téren. Mint írták, 1600 adag meleg étel és 1500 tartós élelmiszercsomag, valamint egy lelkisegély pont is várta a szükségben élőket.

A kormányzati kommunikációban soha nem kap szerepet a nagy számú szükséget szenvedő magyar, köztük családok, gyerekek, idősek, az effajta felvételeket pedig nyilván nem nézegetik - noha egyet, kettőt amúgy "óvatosba" fotografálva - még az állami hírügynökség is közread - hogy semmi ne zavarja meg a nyugodt álmaikat.

A húsvéti ételosztásról a televízió is tudósított. Persze, nem a még mindig köztévének mondott állami, hanem a HírTv. Itt megnézheti a riportot.

Részletek:

Több százan álltak sorba meleg ételért a Blaha Lujza téren, a rászorulók huszonkétféle élelmiszerből álló bőségcsomagot is kaptak.

Paprikás krumplival vendégelték meg a rászorulókat a Blaha Lujza téren. A nélkülözők tömött sorokban várták, hogy húsvéthétfőn meleg ételhez jussanak.

– Máskor is ki szoktak jönni, ha van ilyen ételosztás?
– Igen. Karácsonykor szoktunk jönni, mert szegénység van. Sajnos… – mondta egy hölgy.

Szinte bármely életkorban vagy élethelyzetben előfordulhat, hogy valaki egzisztenciális válságba kerül, mondják a szervezők, akik szerint a már négynapossá vált húsvéti ünnep sokaknak csak a túlélésről szól.

„A húsvét ugyanolyan ünnep, mint a karácsony. Ilyenkor az emberek szeretnek összegyűlni, együtt a szeretteikkel leülni az asztal mellé. Mi fontosnak tartjuk, hogy azokra is gondoljunk, akik nem tudnak a bevásárlóközpontokban több tízezer forintért bevásárolni, hanem igazából nekik ez is a nélkülözésről, az éhínségről szól. Ezért szeretnénk hozzájárulni egy tál étellel és egy nagy élelmiszercsomaggal az ünnepükhöz” – fogalmazott Szilaj Péterné, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének a szóvivője...

"FIZESSENEK A GAZDAGOK!" - POPULIZMUS, VAGY KOMOLYAN VEHETŐ POLITIKAI IRÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.18.


Az utóbbi hónapokban mind a baloldal, mind pedig a Jobbik olyan javaslatokkal állt elő, amelyek a legvagyonosabb társadalmi rétegeteket adóztatnák meg. A „fizessenek a gazdagok” szlogen nem 2017 politikai terméke, hiszen már a 2010-es kormányváltás előtt is megpróbálkozott a Bajnai-kormány a vagyonadó bevezetésével, ez azonban elvérzett az Alkotmánybíróság előtt. 

Az adórendszer kialakítása során mindig is az egyik legnagyobb dilemmát az igazságosság kérdése jelentette. Ezt a legtöbb országban progresszív jövedelemadóval és vagyonadóval oldják meg. A politikai pártok között azonban sosem volt egyetértés abban, hogy kiket, és milyen mértékben kell megadóztatni: a balliberális oldalon a szolidaritást tartják fontosnak, míg jobboldalon úgy gondolják, a vagyonosabbak megadóztatása bünteti a tehetséget.

Magyarországon 2010 után az adórendszert úgy alakították át, hogy az inkább a vagyonosabbaknak kedvezett, a kieső bevételeket pedig különadók útján próbálta meg kitermelni a kormány. Ezek egy része azonban elvérzett az Európai Bizottság előtt...

ORBÁN: POFÁN LESZTEK VERVE!!!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.04.18.


...Komolyan mondom, én nem értem már ezt a kurvaországot, pedig én mindent értek. Oppá, Fannika, ez a faszbúkon ne kurvaországként, hanem Édes Hazámként és Nemzetemként jelenjen meg. Szóval magyarázza el valaki mi folyik itt, mert szívem lelkem kiteszem és csak ezt a kibaszott viszketést érzem ha a híradókra nézek!
Semmise jó sehogyse, a fiatalok tüntiznek, a idősebbek hánynak sugárban, a professzoraim beleugatnak nagyokosan a miközödhozzába, a multi vezér még aszongya, mossak kezet ha viszket, és nyújtsam oda felebarátimnak. Nyújtok én majd neked olyan multiszívató törvényt ezzel a viszkető kezemmel, hogy vinnyogva fogsz szaladni a francia gazdáidhoz te szemét! A sajtó felidézi a fiatal énemet, előszedik a csókolja meg a seggem beszédem, azt, ami felett kurvára eljárt már az idő! Beszól a mesteredző, leugat a tudós, pofázik boldog boldogtalan, már a mieink is arról motyognak, mennyire vágnak ki minket az Európai Néppártból.

Megáll az ember esze!

Ha halandó lennék és nem miniszterelnök, most egy kocsmában ülnénk és pofán lennétek verve! MIND!!! Helyette azon kell agyalni, a következő odabaszást mégis a Gulyás gyerekkel kell felolvastatni, mert az ő hangja mélyebb. Leszarom én pont, hogy szerinte neki a civil törvényhez nincs köze, jó, hogy nem a kölyökgólyák kezdenek el válogatni a feladatok között. Leszarom azt is, hogy a civil törvényt egyesek szerint Vlagyimir mondta tollba, meg azt is, hogy mások szerint olyan állasba hajolok bele, amihez képest a mostani hacacáré angol kisasszonyok ötórai teája. Nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak! Harc van, háború, csapataim hadban állnak, minden hadszíntéren dörögnek a fegyverek, nem hátrálhatunk meg, nem kapitulálhatunk, kitartunk az utolsó emberig!...

MEGROGGYANT ORBÁN, MOST NEM SZABAD ABBAHAGYNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.18.


Orbán hét éve nem volt így megroggyanva, mint az elmúlt hetek diáktüntetései után. Nem volt felkészülve arra, hogy ebben az országban még ennyi bátor és lélekben szabad ember van, akiknek a szemében ő egy senki, a nagy tekintélynek megálmodott Áder csak “Bajszos Szar”.

Ha eltűnnek az utcáról ezek a fiatalok, akkor is itt vannak, mert léteznek. Hiába álmodta Orbán, hogy az ellenzéke a parlamentben van. Az ő ellenzéke nem a megvett kollaboránsok, akik a pénzért mindenre hajlandók, és most is arra készülnek, hogy 2018-ban agyonveretik a demokratikus érzelmű embereket egy csaló választási törvénnyel. Orbán igazi ellenzéke nem a parlamentben van, hanem azon kívül.

Orbánnak nem volt jó válasza. Pofára esett, hogy Trump nem állt mellé, senki nem vette komolyan, csak az egész világ megvetését kapta. De ehhez hozzászokott, őt ez élteti. De arra nem számított, hogy minden igyekezete ellenére Magyarországon tízezer számra vannak olyan fiatalok, akik nem félnek tőle, hanem megvetik, utálják és gyűlölik, és olyan erősek, annyira szabadok, hogy ezt könnyedén, vidáman és szellemesen hozzák tudmására.

Ilyen szemtelenséggel még ez a felfújt, öntelt hólyag nem találkozott. Ő ezt pökhendiségnek nevezte, amitől viszketett a tenyere, valójában tehetetlen volt vele szemben. Ez az ember néhány nap alatt pici apróra töpörödött össze. Látszik a fején a megtörtség. Mikor a Magyar Idők alákérdez, “Hogyan áll az ön politikai közössége ebben a küzdelemben?”, csak annyit tud mondani, hogy “Mit jelent a magyar politikában jól állni? Az ország megvan.”

Nem az országról kérdezték. Amikor azt mondja, hogy még “az ország megvan”, azt jelenti, hogy még megvagyunk, még nem omlottunk össze, nem buktunk meg, vagyunk, létezünk. Ezt az embert megcsapta a lehetséges bukás szele, mert csak idegengyűlölő fasisztákat és elbutított, kifosztott szegény népet, kilóra megvett ellenzéket látott, és fogalma sem volt róla, hogy ennek az országnak a fiatal generációja világpolgárokból és tekintélyt, hülyéket, Orbánhoz hasonló Geciket nem tisztelő, szabadlelkű diákokból áll...

MEGBUKHAT-E ORBÁN?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2017.04.17.


Nem hiszem, hogy a speciális magyar "konzervativizmusnak" a közeljövőben alternatívája lesz Magyarországon. Ez a konzervativizmus alig hasonlít a nyugati konzervativizmusra, etatista, nacionalista, reakcionárius és enyhén bumburnyák, de...

Ha a választók többsége egy elviselhetően etatista, még kibírhatóan nacionalista, ártatlanul reakcionárius, és legalább is nem komplettül kretén irányba mozdulna el, akkor Orbánt le lehetne váltani. Valakire, akit ma még nagyjából úgy utálunk, mint őt, azonban nem csinált milliárdost a szemfelszedőnőjéből, nem járatta le magát teljesen a Nyugat előtt, valakire, aki még belefér. Mert Orbán már nem fér bele...

Ezt a váltást kizárólag Angela Merkel és társai kényszeríthetik ki, olyan magyar állampolgárok segítségével, mint Csányi Sándor, ebben a váltásban az ellenzéknek gyakorlatilag nem lenne szerepe. Az ellenzék ellenzék maradna, én is ellenzéki maradnék, de ellenzékinek lenni egyáltalán nem rossz dolog, időnként kifejezetten jó.

Közvetlenül Orbán mögött ma elmebetegek és közönséges bűnözők állnak, ezzel a Nyugat is tisztában van, ugyanakkor senkinek sem érdeke az instabilitás Magyarországon. Nehéz döntés előtt állnak az európai konzervatívok, én inkább fogadnék arra, hogy megtartják maguk között Orbánt, mint arra, hogy nem, de ennyire még sohasem fénylett a lapát.

Orbán már minden határt átlépett, őt már komoly, magára valamit is adó ember nem fogja elvállalni, ő a hatalomban is pária marad. Arra nincs lehetősége, hogy Putyin segítségével konzerválja a hatalmát, Merkel és Juncker nélkül ő egy senki, Orbán Magyarországa az uniós támogatásokból tartja fenn magát.

Tudomásul kell venni azt, hogy a legjobb, ami Orbán után jöhet, az egy emberarcú FIDESZ, de egy emberarcú FIDESZ-szel ki lehetne egyezni, egy emberarcú FIDESZ Magyarországa már élhető lenne...

A LŐTÉRI KUTYÁT SE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Digger
2017.04.18.Nehéz mit írni a mai poszt elé, ami tulajdonképpen (ahogyan azt már Diggertől megszokhattátok) elég erős választ ad arra a kérdésre, hogy miért is lesz a magyarokból határátkelő, és hogy mi a legnagyobb különbség Magyarország és Anglia között.

„Magyarország megint hangos. Valami egyetem bezárásától forrnak az indulatok. A fiatalok, a nyeretlen kétévesek kimentek az utcára, mert még HISZNEK. Hisznek ilyen régen elavult marhaságokban, hogy demokrácia, meg népakarat, meg felelős állampolgári viselkedés stb...

A fiatalok azért fiatalok, hogy még legyenek álmaik. Még vannak reményeik. Még megvezethetők. Hogy fel voltam háborodva harminc évvel ezelőtt, mikor mondták nekem, hogy te sem fogod megváltani a világot. Aztán tényleg nem.

Majd rájönnek, hogy a történet nem erről szól. A lőtéri kutyát nem érdekli a demokrácia és a kapcsolódó ökörségek. A HATALOMRÓL van szó. Magyarországon is, meg a világban minden politikai vagy gazdasági képződményben. A kérdés mindössze annyi, hogy melyik az a formátum, amelyik hajlandó némi koncot lökni a népnek.

Volt az átkos cucilista rendszer, ahol a politika három területen volt jelen az életünkben. A Népszabadság napilapban, az esti TV Híradóban meg az állami ünnepeken.

A párttagokat kiröhögtük, mikor mentek gyűlésre. Mondtuk, hogy menjetek segget nyalni, addig mi dolgozunk helyettetek. Ami kevés jutott mindenkinek, az legalább biztosan jutott.

Aztán jött a rendszerváltás és a máig tartó ÍGÉRETÖZÖN...


HÜJE, AKI OLVAS

HVG ONLINE
Szerző: Konok Péter
2017.04.17.


Hatalom és tudás a történelem folyamán mindig is sajátos, intim kapcsolatban állt egymással, amiből sosem hiányzott a párkapcsolati erőszak sem. A tudást, a tudományt alapvetően saját belső törvényei irányítják, a hatalom a saját belső törvényeit akarja a társadalomra erőszakolni. Ütközőpontként pedig az oktatás és a tudomány (tágabban a kultúra) finanszírozása szolgál.

Túl egyszerű lenne ma a Fidesz–KDNP kódnevű kultúrluddita véd- és dacszövetség átfogó kulturális ellenforradalmát csupán a napi politikai érdekekből, a (többnyire tévesen értelmezett) „populizmusból”, vagy akár egyéni és csoportos szociálpszichológiai torzulásokból, gyerekkori traumákból és patológiai kórismékből levezetni. Az önmagát gründoló hatalom monoton rendpártisága szükségszerűen szembekerül a tudás, a tudomány eredendően anarchisztikus jellegével: hogy ideális esetben nincs tekintettel magán kívül álló célokra és elképzelésekre, saját eszközeivel igyekszik újra és újra lerombolni saját bálványait, hajtómotorja pedig az állandó kritika, minden eredmény folytonos megkérdőjelezése.

Ma világosan látható, hogy a NER tudáskritikus offenzívája – óvodától egyetemig, az általános iskolai tananyag délibábos lebutításától a történelemhamisító sufnituningműhelyekig, a kutatóknak osztogatott osztályfőnöki intőktől az áltudományos kóklereknek osztogatott kitüntetésekig, a „gendertanszékek” elleni támadásoktól a „családtudományi” képzés propagálásáig, az értelmiség egyes rétegei (filozófusok, „tücskök”, romkocsmatöltelékek stb.) elleni külön inzultusoktól az átfogó tudásellenes hadjáratig – nem csupán a rendszer minden elemét átható lukratív kreativitás (nem bölcsészül: szemérmetlen lopás) egyik álruhája, hanem vezérelv, motiváció, a kormányzati magyarnóta-dalárda ars poeticája. Orbán Viktor már évek óta ismételgeti a legkülönfélébb hatalmi dzsemborikon (az önünneplés e liturgikus, önreprezentatív eseményein), hogy a gond alapvetően a felvilágosodással és „hatvannyolccal” van (nyugodtan melléjük tehetné még az ókori filozófiát, a humanizmust és a reneszánszt, vagy akár a posztmodernt is). A NER-nek igenis van tudásképe: ahol a tudás praktikus készségek megszerzését jelenti – és a hatalom saját jogán döntést hoz arról, hogy melyek a praktikus készségek. Ha Magyarország a vas és acél országa lesz, akkor kohászati oktatás kell; ha Magyarország pengekerítéses rendőrállam lesz, akkor nemzetvédelmi és közszolgálati egyetem kell, ha Magyarország a narancstermesztésben kíván világelső lenni, akkor Narancstermesztési Kutatóintézetre van szükség. És semmi másra. Legfőképpen nem elemzésre, ne adj' isten kritikára. „Csak hódolat illet meg, nem bírálat” – mondja a NER-Úr. „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – válaszolja a tudás Luciferje.

Mondom, régi dilemma.

Kétségtelen, hogy ennyire tudás- és kultúraellenes, nyíltan és büszkén barbár kormányzata a XVIII. század közepe óta nem volt Magyarországnak. A hatalom manifeszt igénye, hogy a tudás megszerzését és minőségét a maga igényeire szabja, a tudományt saját szolgálólányává tegye, és azon kívül minden tudást, minden oktatást egzisztenciálisan ellehetetlenítsen, mindezt pedig általános, értelmiségellenes uszítással tálalja – szinte páratlannak mondható, ha eltekintünk Szálasi rövid regnálásától. (Bizony, a tudásnak még Rákosi idején is volt, ha más nem, társadalmi mobilitása. Ma ennek éppen az ellenkezőjét látjuk.) A bunkóság és műveletlenség kormányzati zászlóvivőit valódi hevület hajtja, hiba lenne mindezt valamiféle politikai cinizmusnak betudni. A politikai cinikusok már rég háttérbe szorultak, nincs itt semmi összeesküvés, titkos számítás...

TASKENTI PARA

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.04.17.


Putyin alig várta, hogy a szerdai, jeges hangulatú tárgyalás után Rex Tillerson amerikai külügyminiszter hazarepüljön Moszkvából. Másnap kilenc orosz ellenzékit vettek őrizetbe „Nahodkától Szamaráig”, házkutatások voltak, és elvitték a Vörös térről azt a csoportot is, amelyik, nyilvánvalóan lázító szándékkal, felolvasta – az Orosz Föderáció alkotmányát.

A jelt maga Putyin adta meg, akitől előző nap a nagyközönség nyilatkozatot hallhatott a MIR televízióban. Az elnök kifejtette, hogy „mi” – vagyis Oroszország és az ODKB, vagyis a Taskenti Paktum, a Varsói Szerződés szűkebb, posztszovjet utódszervezete – „nem engedhetjük meg a színes forradalmakat”.

Hogy miért kellett riadót fújnia? Kik fenyegetik színes forradalommal azt, ami Moszkvának megmaradt a hű Szovjetunióból?

Az orosz elnök aggodalmát indokolhatják a közelmúlt minszki és moszkvai tüntetései. Bár utóbbiakról értő elemző mutatta ki, hogy eleve nem Putyin-ellenesek, és nincs meg bennük egy színes forradalom lehetősége. Az előbbieket pedig éppen az okozta, hogy Oroszországnak már nincs elég pénze a Lukasenka-rezsim finanszírozására, és ezért a minszki kormány ott sarcol, ahol tud, a legcsekélyebb igazságérzet és társadalmi érzékenység nélkül.

De magyarázhatja az idegességet (ezenkívül) más is. Ugyanabban az interjúban, ismétlem, április 12-én Putyin a következőt mondja némiképp homályosan: „Ismerünk különböző elméleteket, amelyek a világ egyes térségeiben érvényesülnek, és ezekben a térségekben súlyos destabilizációhoz vezettek. Természetesen semmi ilyet nem szabad megengedni”. Hasonló szellemben nyilatkozott korábban a MIR-nek Lukasenka belarusz, Nazarbajev kazah és Atambajev kirgiz elnök.

Ezek a politikusok tehát valami olyan „megvalósuló elmélettől” tartanak, ami a Taskenti Paktumon kívülről fenyegeti országaik rendjét. Micsoda volna ez?

Amint a Közép-európai Egyetem becsukatásának lehetséges indokai között mondtuk, a hallgatók között sokan a posztszovjet övezetből jönnek, és oda térnek haza: „Oroszországból 52, Ukrajnából 44, Grúziából 22, Kazahsztánból 21, Kirgizisztánból 23”. Az elmélet az lehet, amit ezekben az országokban „liberalizmusnak” hisznek és hívnak – lásd Alekszandr Dugin A negyedik politikai elmélet című, némely körökben bibliaként forgatott könyvét, ahol a négy közül ez a végnapjait élő harmadik.

Hogy egy Taskenti Paktumon kívüli ország politikusát idézzem: „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani” (Németh Szilárd Fidesz-alelnök, 2017. január 10.) A veszélyforrás tehát az Orbán- és az Atambajev-kormányzat számára egyformán a „Soros-birodalom” – mint egyszerre a „globális nagytőke” legfőbb megtestesítője és a szélsőbalos „politikai korrektség” legfőbb terjesztője –, amely „álcivileket” tart fenn színes forradalmak kirobbantása céljából.

Ez mindenesetre igazolja azt a feltevést, hogy a magyar kormányzat, ha nem is feltétlenül ukázt teljesít – ezt a feltevést már csak forrásvédelmi okokból sem lehet kimerítően bizonyítani –, legalább orosz fejjel gondolkozik.

A kormányzat híveinek ugyanis láthatóan semmiféle fejtörést nem okoz, hogy a Közép-Európai Egyetem megszűnését és a CEU elüldözését szolgáló törvényjavaslatot ugyanez a kormányzat három különböző okkal indokolja....

KITÖRT AZ INFORMÁCIÓS HÁBORÚ MAGYARORSZÁGON

24.HU
Szerző: Kustánczi Norbert
2017.04.18.


Nem gondoltam volna, hogy valaha leírom a Magyarország és az információs háború szavakat egy mondaton belül, de csak kénytelen vagyok. Információs háborúval legutóbb az orosz propaganda térhódítása kapcsán foglalkoztam. Erről a videóról van szó. Összefoglalva arról szól, hogy az Oroszországot lassan gazdasági káoszba kormányzó Putyin egy darabokra hullott Európát akar, és emiatt elővette a hidegháború alatt csúcsra járatott propagandagépezet maradékát, újraformálta és hadba küldte. A Szovjetunió saját narratívájának terjesztése helyett a cél most inkább az összezavarás, a megtévesztés.

Nagyjából hasonló történik most Magyarországon.

Húsvét vasárnap délután volt, épp a legnagyobb lányomat próbáltam alvásra bírni. Nemrég születtek meg a kistestvérei, úgyhogy elég nehéz időszakot él át, sok könyörgés, meggyőzés, kedveskedés kell ahhoz, hogy a hiszti átalakuljon csendes pihenővé. Már pár perce béke volt, egyenletes szuszogás, amikor megzörrent a telefonom. Email. Ránéztem és megláttam az egyik TV2-s riporter levelét, amelyben leírta, hogy egy CÖF-közlemény alapján anyagot készítenek a Tényekben, és emiatt érdeklődik, miként befolyásolja a 24.hu szerkesztőségét Soros György, és valóban politikai szándékot szolgálunk-e ki újságírás helyett.

Először elkezdtem nevetni (persze halkan), hogy tényleg, TÉNYLEG a TV2 kérdezi tőlünk, hogy újságírás helyett politikai szándékok alapján készítjük a tartalmainkat? PONT ŐK?! Akik karaktergyilkolnak, lejáratnak, buziznak, megsértik az emberi méltóságot, végtelenül szakmaiatlanok és, valljuk be, bénák?

VALLÁSI KIADÓK TERJESZTENEK EGY KÖNYVET, AMIBEN TECHNIKAI TANÁCSOK VANNAK ARRA, HOGYAN VERD MEG KISGYEREKEDET

444.HU
Szerző: Szily László
2017.04.18.


Miután imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget, ha úgy érezzük, csak a verés lenne célravezető, imádkozzunk gyermekünkkel együtt! Beszéljük meg a probléma súlyosságát, és hogy mit szeretnénk, mit tanuljon meg a verés által. Csak ezután verjük meg.

Ez a tanács Kay Kuzma amerikai szerző Az első hét év című gyermeknevelési tanácsadó kötetének a gyerekveréssel foglalkozó fejezetében olvasható. Csakúgy, mint egy rakás további, pontokba szedett tanács arra vonatkozóan, hogyan és mikor érdemes hatékonyan megvernünk a kisgyerekünket. Elhangzik, hogy alkalmanként sose üssünk többet háromnál, és mindig mondjuk meg előre az áldozatnak, hogy hányszor fogjuk megütni. Hogy miért pont hármat érdemes ütni?

"Ha bejelentjük, mennyi lesz, segít saját magunkat kordában tartani."


Az is, hogy elhangzik, hogy mindig négyszemközt verjünk, hogy némely férfi keze túl nagy a nyom nélküli veréshez, illetve hogy fakanalat vagy más kemény tárgyat nem érdemes használni, meg az is, hogy kétévesnél fiatalabb és hat-hétnél idősebb gyereket ne verjünk. Az indoklás az, hogy ha elég kicsi korában verjük, nem fog emlékezni rá. A legperverzebb tanács talán az, hogy minden verés után azonnal részesítsük szeretetélményben az áldozatot...

A SZERETET FORRADALMA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.18.


A Kárpátok Spermája kiadta a parancsot híveinek a viszkető tenyeres szövegével: mostantól jönnek majd a provokációk a tüntetéseken. Higgadtan kell kivédeni mindet.

Biztos lehet mindenki: a Geci nem töltötte tétlenül egyhetes pihenőjét. Nyilván Habonyárpi Haverral, meg a többi Alspermával kielemezték a diáktüntetések veszélyeit, és kialakították az ellenük való védekezés módszertanát. Pontosan tudják, hogy ami mostanában zajlik, azzal szemben nyílt erőszakot nem alkalmazhatnak. Folyamatosan mutatja több hivatalos, és sokszáz nem hivatalos élő közvetítés az eseményeket, és nincs annál cikisebb, mintha rendőrök vernek jókedvű diákokat. Ráadásul ebben ott a veszély, hogy lesznek, akik megtagadnak ilyen parancsot, az meg aláássa az egyenruhások morálját. Az egyetemisták a mi gyerekeink, unokáink, aki Őket bántja, magát a Népet bántja, ez pedig nem megakadályozza, hanem felgyorsítja a Rezsim bukását.

Páran kérdezik tőlem: miért nem szervezek magam is valami jó kis hozzám illő kemény akciót? Rémegyszerű: azért, mert az most kárt okozna. Ennek a forradalomnak éppen a jókedvű városfoglalás a lényege, ha magunk erőszakot alkalmaznánk, lehetőséget adnánk a Rezsimnek, hogy a békés, szimpatikus és mindenki szeretetét, szimpátiáját elnyerni képes diákokat más színben tüntesse föl, mint amilyenek. Épp ezért nemcsak hogy nem szervezek, de nem is csatlakozom ilyen akciókhoz. Sem hídblokádhoz, sem más mókákhoz. Egyszerűen fel kell fogni: ezek a módszerek ETTŐL a forradalomtól idegenek. Teljesen más dolog, ha diákok ezrei vonulnak este végig a városon, blokkolva ezzel a forgalmat, mintha napközben pártucatnyi ember leállítja a forgalmat. Előzőek rengeteg szimpátiadudálást kapnak, utóbbiakra pedig csak anyázás vár...

TGM: MIÉRT KIBIRHATATLANOK A LIBERÁLISOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.04.18.Amikor az Egyesült Államok új kormányzata (Donald Trump elnökkel az élén) megbombázta Szíriát – mert kellőképpen alá nem támasztott információk szerint az Asszad-rezsim volt a vétkes a minapi mérgesgáz-támadásban – , jól hallható, megkönnyebbült sóhaj futott végig az establishment politikai csoportokon, kormányokon és sajtón (a konzervatív és liberális médiákon egyaránt) Európa-szerte, Magyarországon pedig az ellenzéki „fölületeken”. (Ez nemcsak nekem tűnt föl, hanem Owen Jones-nak is. Magyarországon meg csak Lovas Istvánnak. Sajnos.)

Ááááh, végre, ez az az Amerika, amelyet szeretünk, nem a bezárkózó, izolacionista Amerika, hanem a beavatkozó, agresszív, militarista, neokolonialista Amerika, Bill Clinton, George W. Bush és a dróntámadás-specialista, amúgy oly kedves, vonzó és jó modorú Barack Obama Amerikája. Ez az az amerikai politikai szisztéma, amely a nem létező tömegpusztító fegyverek miatti büntetésül megtámadta és elfoglalta Irakot – nem szólva a megelőző öt évtized közvetett és közvetlen, kivétel nélkül katasztrofális következményekkel járó amerikai (és egyéb nyugati) katonai beavatkozásairól.

De hát a liberálisok – legalábbis nálunk – bálványoznak olyan „antifasiszta” hősöket, mint Sir Winston Churchill, aki kifejezetten szerette a mérgesgázokat a „vadakkal” szemben, aki nem volt hajlandó a kormányülés napirendjére tűzni a második világháború alatt az indiai éhínséget (több millió halott), miközben mentek az élelmiszer-szállítmányok Indiából Angliába meg a gyarmatokra. (Egyik minisztertársa ezt írta Sir Winstonról a naplójába ekkor: „Vajon miben különböznek Winston nézetei Hitleréitől? Azt hiszem, semmiben.”) Rasszista csirkefogó volt – no meg bátor, tehetséges, okos ember – a megboldogult. Másik nagy nyugati „antifasiszta” hősünk, Charles de Gaulle álláspontját az észak-afrikai (maghrebi) arabokkal kapcsolatban szintén jól ismerjük, habár realizmusa arra kényszerítette később, hogy megadja nekik a függetlenséget. Ismerjük Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Belgium gyarmati rémtetteit is már 1945 után, amikor létrejött az emberi jogok eszméjére alapozott ENSZ Visinszkijnek, a koncepciós pörök főügyészének, akkor éppen szovjet külügyminiszternek az alkotó közreműködésével.

A nagy pacifista Woodrow Wilson, a Népszövetség atyja is elvetemült fajgyűlölő volt, amint azt mindenki tudhatná, ha érdekeivel és előítéleteivel ez nem ellenkeznék. És ez nemcsak a távoli múlt: a Nyugat legpatinásabb intézménye, a már aggiornamento UTÁNI római katolikus egyház tevékeny részese volt a ruandai tuszik ellen elkövetett tömeggyilkosságoknak nem is olyan régen – amint Ferenc pápa mintegy három hete elismerte – , a tettesek (főpapok, szerzetesek, apácák) ma is kényelmesen élnek száműzetésükben a „demokratikus” francia és a belga kormány védelme alatt, amelyek elődei bűntársak voltak a világtörténelem egyik legborzalmasabb emberirtásában.

A liberális Nyugat-bálványozás indokai semmisek.
A nyugati jólét és a fehérek közötti egyenlőség 1945 után soha nem jött volna létre a gyarmatosítás és a neokolonializmus nélkül, a vasfüggöny/hidegháború nélkül, a periférián a Nyugat által szponzorált, többé-kevésbé fasiszta diktatúrák nélkül (Görögországtól Argentínáig), a koreai és a vietnami háború nélkül.

Donald Trump főparancsnoksága alatt az amerikai légierő bombázza Szíriát, az amerikai haditengerészet vidáman pöfög Korea felé, ledobták „minden bombák anyját” (MOAB) Afganisztánra – mint a régi szép időkben. A liberális sajtó elégedett. Steve Bannont kipenderítették a Nemzetbiztonsági Tanácsból, a kissé neofasiszta színezetű alt-right vesztett a befolyásából, a régivágású imperializmus visszatért: így hát minden rendben, kollégák, ugye?...


SCHMIDT MÁRIA VÉLETLENÜL LERÁNTOTTA A LEPLET A FIDESZRŐL, PEDIG SOROSRÓL AKARTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.04.17.


...Hát így szárnyal – az azzal támadd az ellenfeledet, amit te magad követsz el dakota bölcsesség alapján – Schmidt történész (nem, nem háziasszonyi, civil blogger minőségben írta, hanem) mintegy 4000 szóba préselt kényszeres propagandája, ami ugyan távol esik a történészi igényességtől, de igen közeli kapcsolatot ápol a múlt meghamisításában gyökerező igen súlyos összeesküvés-elmélettel. Amiben az a borzasztó, hogy ez lesz – pontosabban már most az – a rendszert legitimáló alaptézis és hivatkozási sarokkő.

Ugyan nem áll módomban, de talán nem is szükséges tételesen megcáfolni a felkent udvari ideológus Soros Györggyel kapcsolatos, ellentmondást nem tűrő állításait (az Arab Tavasz kirobbantása; az amerikai Demokrata Párt felvásárlása, amit még egy vasárnapi talk-show (!!!) is tényként kezel, ergo mi is nyugodtan kezelhetjük úgy; a CEU utánpótlásképző bázisként való működtetése, az OTP Orbán által már a minap megidézett kivásárlása; radikális utcai harcosokkal való provokálás; Janukovics megbuktatása; Orbán és Trump kormányának tervezett megbuktatása, stb.), viszont az indokolatlanul hosszúra nyúlt fröcsögés A recept című, fentebb idézet alfejezetével kapcsolatban van egy pompás észrevételem.

Szerintem senki nem állt még ilyen közel a Fidesz-rezsim működésének, logikájának felvázolásához, mint a kurzustörténész asszony. Tény, hogy egy olyan pártkatona, aki sok milliárd közpénzzel nem tud/hajlandó elszámolni, aki újságírókat tilt ki közpénzből finanszírozott, közérdeklődésre számot tartó eseményekről, aki bizonyítottan történelmet hamisít, kegyeletet sért, közönséges szélhámosokat tüntet ki, majd korábbi ígéretével szemben nem kér bocsánatot, ellenben érdemei elismeréseképpen további százmilliós nagyságrendű közpénzt vágnak hozzá, annak a mondanivalója pontosan annyira hiteles, amennyire.

Leginkább semennyire, mégis lássuk be, végre kendőzetlenül leírta, hogyan működik a fideszes állampárti gépezet:

– Szemelj ki egy megszerzésre érdemes üzleti célt, vagyis valamit, amit el akarsz lopni, esetenként komplett piaci ágazatokat (szerencsejáték, dohányipar, turizmus, tankönyvpiac, stbstbstb).

– Hozz olyan törvényeket, amelyek legalizálják a lopást és ültesd a saját embereidet minden olyan intézmény élére, ahol a törvényes lopást szavatoló döntések születnek.

– Vesd be a civiljeidet (ne csak a békemenetet, de például kopasz verőembereidet, a NAV-ot, vagy a rendőrséget is, stb.), destabilizáld az egész országot, szervezz hozzá megfelelő médiahátszelet (nyomd a közpénzpropagandát orrba és szájba), kreálj káoszt, sorosozz, migránsozz, brüsszelezz, háttérhatalmazz zsigerből, és ha megvan, te legyél az, aki megszervezi a segítséget a sikerrel szétlopott ország újjáépítéshez (ha már mindenki retteg, te építs kerítést, te nevezd ki magad megmentőnek) és a kollektív figyelem aktuális ellenségre irányítása közben mazsolázd ki a legjövedelmezőbb üzleteket (Mészáros, Garancsi & Co.).

– Bontsd le az egyes társadalmi csoportok, helyi közösségek önérvényesítő képességét, hogy azok ne akadályozzák a mozgásodat.

– Bontsd le a társadalmi szolidaritást, szíts ellentétet a polgáraid között, szakíts szét családokat, hogy azok egymással legyenek elfoglalva, és érdekeik ne hátráltassanak.

– Vedd meg a propagandádat alátámasztó szakértőket, pénzzel, ösztöndíjjal, díjjal, hírnévvel, elismeréssel, hájpolással, kit, mivel kell és lehet.

– Nevezd őket keresztényeknek, nemzetieknek, igaz hazafiaknak, akik az egyedüli alternatívát jelentik az összes kitalált ellenségeddel szemben.

– Akadályozd meg, hogy (…) szakmai alkalmatlanságuk napfényre kerüljön (…). – Ezt sajnos nem tudod megakadályozni, mert Németh Szilárd és Kósa Lajos.

– Vedd meg a helyi médiát, tv-t, rádiót, napi és hetilapokat, valamint az interneteseket, nevezd őket is függetleneknek, és fizesd meg őket (természetesen közpénzből) azért, hogy az általad meghatározott célokért dolgozzanak. Díjazd és sztárold őket is. Akit nem tudsz megvenni, azt taposd el, járasd le. Csinálj a pénzzel kitömött oligarcháidból (Mészáros) és kurzuslovagináidból (Schmidt) médiatulajdonost. Dőlj hátra elégedetten.

Valamit kifelejtettem? Nem baj. Viszont az egészen biztos, hogy amikor a háttérhatalom elleni küzdelem egy demokratikusnak vélt országban teljes egészében átveszi a kormányzás helyét, ahol a politikai vezetés által hivatalosan megnevezett főgonosz elleni fellépés legitimál abszolút minden döntést, ott a tömeghisztéria és a süket-vak őrület veszi át a józan gondolkodás helyét. Innen felállni viszont most akkor is reménytelennek tűnik, ha Schmidt bölcsessége szerint semmi sem tart örökké. Egyszer minden véget ér.

ITT OLVASHATÓ

NEM MINDEN ORBÁN, NEM MINDEN PUTYIN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.18.


Ezért megint le leszek kommunistázva, de egye rosseb. Úgy tűnik, nem csak Balog tiszteletes képes túltolni a biciklit, hanem tudatlan zsenge ifjúságunk is, aki lányos zavarában és túlzott buzgalmában most a butaság bátorságával a Szabadság téri szovjet emlékművet föstötte le víz alapú narancssárga festéket tartalmazó lufibombákkal, ami meglátásom szerint nem igazán komilfó cselekedet.

Komáromy Gergőnek hívják a megtévedettet, akit bűncselekmény gyanúja miatt elvittek a rendőrök, és ettől ő most bizonyára boldog, hősnek érzi magát, holott csak egy tudatlan nímand, aki szégyent hoz a tüntetőkre és nem védekezhet azzal tettét indokolva, hogy hát, kérem, itt a tavasz. Másrészt pedig virtuálisan kezet foghat a náci söpredékkel, mert ez a pörformansz hozzájuk teszi hasonlatossá őt is.

Egészen egyszerűen magyarázom el. Az a Kolja, Iván, vagy akárki, akinek az emlékét őrzi ez az építmény, nem azonos Putyinnal, sem Sztálinnal, de még Rákosival sem. Orbánnal meg pláne, és nem tehet arról, hogy a röpke szabadság, amiért ő fenségesen megmurdelt, Jalta okán egészen más irányokat vett. Ilyen megfontolásokból lehetne föstékezni Churchillt is, meg Rooseveltet, akik ketten együtt sem voltak elég erősek a grúz barom tébolya ellen.

Az a Kolja, Iván, vagy akárki azért adta a nyomorult életét, hogy 1945 tavaszán itt minálunk is föl lehessen jönni a pincékből, ki lehessen tárni a betört ablakokat, és más cuki dolgok, egészen a kékcédulás választásokig, ami testvérek között is 1947-ben volt, ilyképp a kommunista tombolás beköszöntéhez ezeknek a szovjet katonáknak annyi köze volt, mint például Puskinnak, vagy a végül megzakkant Tolsztoj Leónak, azaz, semmi...

ŐRÜLET, HOGY MÉSZÁROS LŐRINC MENNYIRE JÓL IDŐZÍTETTE A BALATONI KEMINGVÁSÁRLÁSAIT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.04.18.


Végrehajtás indul a parlament gazdasági bizottsága ellen; a 888 újságírói eltitkolták, hogy melyik újságtól vannak; nagy ára volt annak, hogy a Túró Rudival megcélozták Kínát.


Ezekről ne maradj le!


Az Eximbank 2 millió eurója is ráment a Túró Rudi sikertelen kínai bevezetésére (Átlátszó)

A Magyar Nemzet végrehajtást kezdeményez az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen (MNO)

Megint jól döntött Mészáros Lőrinc: 5 milliárdot szán az állam kempingfejlesztésre (24.hu)

Ha van három perced:


Az Eximbank 2 millió eurója is ráment a Túró Rudi sikertelen kínai bevezetésére

Úszik a tartozásokban az önkormányzat és az adóhivatal felé a szolnoki Tisza Szálló kínai tulajdonosa – tudta meg az Átlátszó. A város vezetése gondolkodna az ingatlan megvételéről, de a kínai tulajdonosok az épületért jóval többet kérnek, mint amit az önkormányzat megadna. A szálló 2010-ben került hozzájuk, nem kizárt az sem, hogy a Túró Rudi kinti bevezetésére adott állami eximbankos hitelből vásárolhatták meg az ingatlant. A túródesszert sikertelen kínai piacra dobásából büntetőeljárás is lett, de az ügyészség nem tudta egyértelműen megállapítani a kínai gyanúsítottak bűnösségét. (Átlátszó)

A Magyar Nemzet végrehajtást kezdeményez az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen 
A Magyar Nemzet még tavaly indított pert a parlament gazdasági bizottsága ellen, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésükre. A Fővárosi Törvényszék ítélete január 19-én emelkedett jogerőre, a bizottságnak február elejéig kellett volna kiadnia a kért adatokat, ezt azonban a bíróság felszólítására sem tették meg. (MNO)

Megint jól döntött Mészáros Lőrinc: 5 milliárdot szán az állam kempingfejlesztésre

Decemberben döntött a kormány arról, hogy ötmilliárdot ad a balatoni kempingek fejlesztésére. Mészáros Lőrinc köre gyorsan kapcsolt, ugyanis április közepén a BLT Group felvásárolta a Balatontouristot. A turisztikai cég 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül 5800 kempinghellyel, 550 bungalóval, 180 mobilházzal, 50 bérelhető lakókocsival, saját tulajdonban vagy franchise rendszerben. (24.hu)

Csak egy kis blog vagyunk – állítja magáról a 888
Kiadójának nevével takarózott, és “csak egy kis blognak” hívta magukat a 888 munkatársa, Bokor Gábor. Ennek tudatában adott interjút a tüntetéseket szervező szerkesztőnk társa, aki a portálnak alapesetben nem nyilatkozott volna, ezzel az etikátlan lépéssel viszont szóra bírták. (Átlátszó Oktatás)

Ha van még két perced:


Akár élete végéig börtönbe kerülhet Dél-Korea korrupció miatt leváltott elnöke
; Pak Gjun Hje ellen hivatali hatalommal való visszaélés és államtitkok kiszivárogtatása miatt is folyik eljárás. (444)

A választói mozgalomnak az ellenzék ajtaját kellene berúgni,
nem a kormánytól követelőzni. (Falramentaparlament)

Nyoma sincs a megyei napilapok sokszínűségének, mióta Mészáros Lőrinc kezébe kerültek. (444)

Mádl Ferenc egykori tanácsadója is kiállt a CEU mellett
Orbán Viktornak írt nyílt levelében. (Index)

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt elítélték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Terem polgármesterét és jegyzőjét. (MNO)

KELL EGY KIRÁLY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.17.


Vagy kocsis, törzsfőnök, vagy elnök, vagy főfüttyentő, mindegy a cím, a rang, csak végre vezető legyen, aki képes elirányítgatni az ország szekerét!
Rengeteg elmélet született már arról, hogy mi az oka a magyar baloldal, de nyugodtan állíthatjuk, egész Magyarország vergődésének, sikertelenségének, miért jutottunk oda, hogy ma már talán csak Szomália az, amelyik kevésbé élhető ország, mint mi…
Mindenki csodára vár, mindenki Messiást keres, jóllehet messiások nem teremnek minden bokorban. Még akiről azt hirdették, hogy na, ő aztán igazán egy tökös messiás, annak se lett mindenkire kiterjedő sikere, később az ilyeneket leginkább meg szokták feszíteni.
Pedig a messiások általában konzervatív emberek, nem hagyják ott vallásukat, legfeljebb a fennálló gyakorlattal szemben fogalmaznak meg általában jogos kritikát, de a hit alapjait addig nem kérdőjelezik meg, míg hitük keretein belül hagyják őket az igazságot keresni…
Mégsem sikeresek, ugyanis valami elvont ideával könnyen együtt lehet élni, de ha valaki kikergeti a farizeusokat és a pénzváltókat a templomból, hát annyi neki.
Ugyanez vonatkozik a pártpénztárnokokat kikergetőkre is napjainkban, ellenben a farizeusok – akiknek külső viselkedése éles ellentétben áll belső tisztaságuk hiányával – megítélése napjainkra megszelídült, hiszen korunk pragmatikus embere célszerűbbnek tartja mosolyogva lopni, mint bús ábrázattal éhen veszni…
A képmutatás korunk népbetegsége, bűntelen halottak hekatombái nevelték erre korunk emberét, akinek a képmutatás már nem bűn, csak egyszerű túlélési stratégia, az életbenmaradás egyik alapfeltétele.
Szóval, messiást várni ugyan lehet, csak éppen nem célszerű.

A balliberális vezető értelmiségiek általában azon siránkoznak, hogy a baloldal jelenleg nem rendelkezik karizmatikus vezetővel, ilyet legfeljebb minőségcsökkent formában lehet fellelni, de még így is rengetegen irigylik a képességet.
Nagy számban jelentkeznek erre a posztra politikusok, többségüknek erős a karizma, főleg a jobb karján, ez leginkább hétköznapi, politikát helyettesítő tevékenyégének eredménye, van erre valahol egy jó karikatúra is, de nem találom…
Vannak közöttük olyanok, akik elhatározzák, hogy mától ők karizmatikusak lesznek, és el nem hinnék, hogy ez egy olyan tulajdonság, melyet sem megvenni, sem megtanulni nem lehet, de azért erőlködnek.
Hiába, mert ez olyan, mint a nőknél a szexepil, melyet magyarra vonzizének szoktak fordítani, mivelhogy ezidáig még soha nem sikerült megfejteni a mibenlétét.
Vannak gyönyörű nők, akik taszítanak és vannak olyanok, akiknek kezéből a ló sem veszi el a kockacukrot, az ember azt gondolná, a férfiak bottal sem piszkálnák, de valamiért mégis, sorok állnak kegyeire pályázva.
Valószínűleg a kémiának van ehhez köze, olyan feromonokat bocsátanak ki, melyek vonzzák a férfiakat, mint libát a kukorica.
Bár büdös politikusból és görényillatú civilből meglehetősen jól állunk, mégis, úgy tűnik, a nép nem ezekre az illatokra vevő, habár a tornacipő-illat hatását a jobboldaliakra még vizsgálni lenne érdemes…

A TEKINTÉNYELVŰ TRÜKK: MEGNYERNI A VÁLASZTÁSOKAT A LÁTSZATDEMOKRÁCIÁKBAN AZ IDŐK VÉGEZETÉIG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.18.Bloomberg

A török elnök ismét csak megmutatta, hogy ő az előőrs a fél-tekintélyelvű politikusok új fajtája számára, akik közé Orbán és Kaczynski is tartozik. Ők már nem a nagyapák idejének fasisztái, akik választások útján kerülhettek hatalomra, de csak azért, hogy felszámolják a demokráciát és teljes diktatúrát alakítsanak ki. Az új forgatókönyv kifejezetten tartalmazza, hogy rendszeresen választásokat kell tartani és meg kell őrizni a többpárti demokrácia külső jegyeit, ám közben, a hatalom megszilárdításával párhuzamosan meg kell firkálni a dolgokat, hogy csakis ők győzhessenek az urnáknál. Erdogan, a többiekhez hasonlóan, meggyengítette a sajtó- és szólásszabadságot, de nem nyomta el az összes ellenzéki hangot.
A nagy kérdés az, hogy a miért követik a szabályok nagy részét, ha az alkotmányos demokrácia helyett autoriter rezsimet akarnak? Nos, ehhez tudni kell, hogy a török államfő, valamint Orbán és a Jog és Igazságosság is gondosan méri, mekkora a támogatottsága, illetve az ellenállás. És ha 50:50 % körül alakulnak az erőviszonyok, akkor nem szabad annyira elvadítani az ellenzéket, hogy az megpróbálkozzon a hatalom megbuktatásával. A válasz másik eleme, hogy a mai urak igazából nem hisznek a totális diktatúrában, amikor az uralom megőrzéséről van szó. Orbán és Kaczynski még a szocializmus idejéből tudja, hogy nem igazán lehet egy országot érdemi ellenzék nélkül irányítani. Lehet, hogy álmodnak a teljhatalomról, de megelégednek azzal, hogy a rajongó közönség több mint 50 %-kal újra meg újra megválasztja őket – az idők végezetéig.

Nem véletlen, hogy pártjaik populisták. Az ilyen erők szavakban nem győzik dicsőíteni a népet, amelyet azonban úgy határoznak meg, hogy abba ne férjen bele az ellenzék. A stratégia része ugyanakkor az is, hogy a fél-tekintélyelvűek nyitva hagyják a lehetőséget, már ha egy nap bealkonyulna a népszerűségüknek. Mert ha a liberális demokrácia és az alkotmányos rendszer hívei kerekednek felül, nos, ők nem lépnek fel olyan keményen az előd ellen, mintha az diktátor lett volna. Utóbbi pedig mondhatja, hogy tiszteletben tartotta az alkotmányt, kövessék a példát az utódok is. Vagyis az ilyen politikusok mindaddig kormányon maradhatnak, amíg megvan hozzá a populista bázis és a hajlandóság, hogy meggyengítsék a szabad választásokat és a szólásszabadságot. És a világ még nem tudja, miként reagáljon hatásosan, amint azt a magyar és a lengyel példa igazolja. Arra kell számítani, hogy a világban több vezető is ezt az utat választja...

ORBÁN NEM MEGLOCSOLTA A NYUSZIT, HANEM MEGFESZÍTETTE KRISZTUST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.17....A földi világnak “idegen” az Isten országa. Ettől az “idegen” világtól fél Orbán, az Isten országát és az isteni szeretetet tartja távol Magyarországtól, és teszi Isten helyébe magát, és cseréli az Isten természetfölött szeretetét evilági gyűlöletre.

De vannak, akik egy nyelvet beszélnek Orbánnal, íme: “Bosszantó volt számomra az a faji egyveleg, amely e birodalom fővárosát jellemezte, bosszantó volt a csehekbõl, lengyelekbõl, magyarokból, ruténekbõl, szerbekből és horvátokból álló népkeveredés, és mindenek felett visszataszító az emberiség örök bomlasztó eleme, a zsidóság és mindig csak a zsidóság. Ez az óriási város az én szememben mindig a gennygóc megtestesítője volt.”

Ez utóbbit Adolf Hitler mondta a MeinKampf-ban. Hitler az, akivel Orbán egy nyelvet beszél. A szív bőségből szól a száj. A száj azt fejezi ki, ami a szívben van, és Orbán szívében is az van, ami Hitler szívében volt. Nem elfogadás, nem befogadás, hanem gyűlölet, és a zsidók gyűlölete, akik a demokráciájukkal legyengítik a nemzetet és a fajt, mert elvetik a vezérek egyeduralmát, a gyűlölet hatalmát. Ezt a nyelvet beszéli Orbán.

Orbán a krisztusi, a zsidó-keresztény értékrenddel szemben hirdetett harcot húsvétkor is. “Minden választás legfontosabb tétje, hogy a magyar emberek érdekét szolgáló kormányunk lesz-e, vagy idegen érdekeket szolgál majd” – mondta. Az “idegen érdekek” azok a szellemi kincsek, amiről Jézus azt mondta, hogy mennyei kincsek, és ilyeneket kell gyűjteni a földön, nem a szállodákat, kempingeket, kastélyokat.

Ezen kívül Orbán a goebbels-i propaganda nyelvét beszéli, amely mindennek az ellenkezőjét mondja. Orbán szerint, “ha elfogadnánk, hogy Brüsszelből vagy más politikai, pénzügyi központokból diktáljanak, hogy magyar vagy amerikai milliárdosok mondják meg, hogy mi legyen hazánkban, akkor konfliktusaink sem lennének. De hát a magyarok története a szabadságharcok története. Soha nem fogadtuk el, és soha nem is fogjuk elfogadni, hogy mások döntsenek helyettünk arról, hogyan éljünk”.

Orbán egész működése arról szól, hogy ő dönt mások helyett, hogyan éljenek. A liberális terror az, hogy mindenki szabad választását tiszteletben tartja. Isten szabadságot adott az embernek, mert csak a szabadságban van erkölcsi döntés, s megtérni is csak szabadságban lehet. Ahogy Jézus mondta, engedjétek együtt nőni a konkolyt és a búzát. De Orbán és Isten országának ellenségei szaggatják a konkolyt és vele együtt a búzát.

Azt mondja Orbán, hogy “az ellenfeleink mögött álló milliárdosoknak meg pénzük van”. Nem igaz, nekik elveik vannak, amelyek krisztusi elvek, és ezeket támogatják meg pénzzel, mert Istentől arra kapták a pénzt. Akinek csak pénze van, de krisztusi elvei nincsenek, a pénzét nem erre költi, az nem zavarja Orbánt.

Antikrisztusi mentalitás az, amit Orbán mond: “Vén csatalovak vagyunk, tudjuk, milyen a puskaropogás meg az ágyúdörgés. Éppen elégszer láttuk már, ahogy nagyhangú ellenfeleink végül felsültek és eloldalogtak. A mi táborunk ereje a rendezettségben és a kitartásban van.”

Ez a Jézus Krisztust megfeszítő római katonák öntelt hangja. Akik azt hiszik, mindenhatóak, mert a Krisztust megfeszítve látják a kereszten. Azt hiszik, hogy a hatalmuk mindenható. Nem látják a láthatatlant, hogy már akkor vereséget szenvedtek, amikor megfeszítették a zsidó Messiást. Ahogy Orbán is már vereséget szenvedett, amikor megfeszítette az emberek jótevőit, a krisztusi szellem követőit.

Amíg Krisztus a kereszten, legyőzték még az Isten Fiát is, mi állhat ellenük. Fenyegetőznek, hogy a türelmük véges, és leszámolnak majd mindenkivel. Ezt mondja Orbán magukról, akik dühösen nézik a Krisztus emberséges követőit: “jóérzésű emberek ők, persze hogy viszket a tenyerük a sunyi, nyegle és pökhendi vádaskodások láttán. De megvan a magunkhoz való eszünk, és sosem ragadnak el bennünket az indulataink. Akkor mutatjuk meg az erőnket, amikor erre szükség van, akkor pedig fegyelmezetten és egységben. Lépünk ismét, amikor szükség lesz rá”.

Lépnek ismét, és a viszkető tenyerük újra csattan majd a Krisztus arcán, aki azonosult az üldözöttekkel, a szenvedőkkel és a megalázottakkal. Azt tévesztik el a “vén csatalovak”, hogy az erő nem a test erejében van. A keresztre feszítést feltámadás követi.


AZOK A FELELŐSÖK, AKIK BELEKÉNYSZERÍTIK AZ EMBEREKET, HOGY CSAK ELKERGETNI LEHESSEN A RENDSZERT


444.HU
Szerző: plankog
2017.04.17.Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat, és működni hagyni. Erről van itt szó. A felelősség őket terheli. Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ebben a társadalomban, normális, civil polgár módjára, szerveződve levezessék. Ezt teszik lehetetlenné. Aztán amikor majd kergetik őket az utcákon, azt fogják mondani, hogy akik kergetik őket, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét! Őket terheli, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket.”

Orbán Viktor Időről időre felbukkanó régi nyilatkozatai közül ez került most elő, Tóta W. Árpád idézte fel vasárnapi cikkében. A részlet a Fekete doboz című műsor adásából van, 1988-ban készítették, nem sokkal a Fidesz megalakulása után...


IVÁNYI GÁBOR: FELHÁBORÍTÓNAK ÉS PENETRÁNSNAK TARTOM EZT AZ EGÉSZET

24.HU 
Szerző: Ember Zoltán
2017.04.16.


Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte Orbán Viktor gyermekeit, de ma már nem beszélnek. Szerinte a civilek nem a haza ellenségei, sőt, éppen azokat szolgálják, akiket a kormány az út szélén hagyott. Interjú.


Ön egy “sorosista” civil, akit el kell takarítani az útból?

Nem. De ez mindegy is.Miért lenne mindegy?

Mert nincs jelentősége. Ha a kormány azt terjeszti rólam, hogy egy idegen hatalom ügynöke vagyok, akkor a szemükben az is vagyok. Függetlenül az igazságtól.

Mi a véleménye Soros Györgyről?


Nélküle Orbán Viktor sem tanulhatott volna Oxfordban. Több mint képmutatás kijelenteni, hogy eddig rendben volt a tevékenysége, most viszont már nincs rendben. Sorost sokan kritizálják spekuláns pénzügyi tevékenységéért. Szerintem az anyagi segítsége jelentősen hozzájárult a magyar rendszerváltáshoz. Emellett elsősorban emberbarátnak tartom.
..

ITT OLVASHATÓ