2018. május 28., hétfő

EGÉSZSÉGÜGYI REFORM? MEGHIBBANTATOK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.05.28. 


Jól van drágáim, csak éppen rossz irányból nézitek. Nem az a cél, hogy a betegeknek, vagy az egészségügyben dolgozóknak jó legyen. Segítek. A cél az, hogy növelni lehessen a kiszolgáltatottságot (betegét, orvosét, szakdolgozóét, adminisztratív munkatársét egyaránt), szabadon lehessen gazdálkodni a forrásokkal (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a NER huszárok lemondanak egy olyan jelentős piacról, mint amit az egészségügy jelent) és bőven buzgó forrás legyen a pénzcsap körül tolongóknak. Ugyanis ingyen csak az egyszerűagyú polgár támogat egy idióta, korrupt rendszert, a többit szépen ki kell fizetni.

Az csak szerencsétlen véletlen, hogy a megélhetési vezetőkön és az elvtársi beszállítókon kívül betegek és az őket gyógyítani szándékozók is vannak a rendszerben. Szóval nyugi, minden marad a régiben.
..

ABBÓL, AMI VAN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.05.28.


Ha annyi energiát tenne az ellenzék abba, hogy értelmes cselekvések mentén kezdjen el politizálni, mint amekkora elánnal vágnak bele a szőrszálhasogatásba – nos, akkor sem lennénk sokkal beljebb, de legalább kimozdulnánk valamiféle holtpontról.

Itt van például ez a migránskérdés. A múlt héten Vereségetek okai című írásomban arra igyekeztem rámutatni, hogy az ellenzék határozott elképzelések nélkül, a Fidesz nyomvonalán haladva veszítette el a választásokat – és hogy amennyiben tartják ezt az irányt, akkor borítékolhatjuk máris a további vereségeket.

Állításom a cikkben lényegében egyszerű volt (bár tény, hogy meglehetősen hosszasan fejtettem ki): az ellenzéknek ahelyett, hogy felül a Fidesz által lendületbe hozott gyűlöletvonatra, határozottabban kellett volna elhatárolódnia a migránsokkal való riogatástól, és erősebb baloldali állításokkal kellett volna előrukkolnia a választók megnyerésére.

Vagy ha már ezt nem tették meg a választások előtt, méghozzá azért, mert jól láthatóan féltek hozzányúlni a migráció-kérdéshez (erre használtam a »szalvétával faszt fogni« kifejezést), akkor legalább a választások után ne próbáljanak meg szolgalelkűen és gyáván besorolni a Fidesz mögé, hogy ezekkel a semmire se jó szólamokkal próbálják meg megspórolni a bődületesen nagy választási vereség után a tényleges szembenézést elkövetett hibáikkal.

Cikkemre az LMP-s Turcsán Szabolcs válaszolt, és ebből a válaszból újra csak tökéletesen levezethető, miként igyekszik az ellenzék egy része hamis ideológiák mentén, álproblémák generálásával (illetve újrahasznosításával) elvonni a figyelmet saját politikai kudarcairól.

A válaszcikk nem mentes egyébként a csúsztatásoktól sem, például szándékosan tesz úgy, mintha az éhínség elől menekülők egyben nem menekülhetnének háború elől is, és mint ilyenek, máris nem érvényes rájuk a genfi egyezmény, vagyis Turcsán szerint a szolidaritásunkból sem kell, hogy részesüljenek. Csakhogy én egy szóval sem állítom, hogy a szolidaritás a genfi egyezmény értelmében kellene, hogy történjen (bár azt azért most is fontosnak tartom jelezni, hogy a genfi egyezmény kötelezettségeket ró Magyarországra is a menekültekkel szemben, mely kötelezettségeket Magyarország rendre megszegi). Egész pontosan ezt írtam, és tartom most is:

Szolidaritás pedig nem csak kultúrák és értékek mentén, hanem az emberiesség alapvető elvei alapján minimum megilleti azokat, akik háborús övezetből, a halál elől, az éhínség elől menekülnek, ez nem baloldali vagy jobboldali kérdés, egyszerűen csak a tisztesség követeli meg.”...

SZÜLJ ÉS NEVELJ EGY EMBERT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.05.28.


Számomra most derült ki, hogy egy ideje működik egy magyarságszaporítással foglalkozó mozgalom. Kicsit rasszista, kicsit radikális, kicsit migránsozik, kicsit leszarja a történelmi tényeket, de a tagok, a saját öndefiniciójuk szerint kétségtelenül magyarok. Tulajdonképpen mindezek alapján kormánykonformnak is tekinthetjük.

Annak alapján is, amit a 444.hu söpört össze a „Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom” ismertetésére. Az egész persze lehet nézőpont kérdése. Mert az alapvető kérdés talán nem is az, hogy ki tartja magát magyarnak, hanem az, hogy ki milyen alapon formál jogot arra, hogy bárki másról eldöntse a magyarságát. Netán bármi másmilyenségét. Mert az ugyebár nem kicsit felemás megoldás, hogy egy szervezet, vagy egy szervezet bármely tagja jogot formál a kérdés eldöntésére, és ezzel mintegy alanyi jogon magyarnak minősíti magát. Mert milyen alapon is tehetné? Amellett mi van akkor, ha bárki más szerint meg sok mindenki lehet magyar, de ő speciel nem. Mondjuk azért, mert kicsit „O”-lába van, illetve ősei között kimutatható a honfoglaláskor már itt élők, netán az évszázadok alatt erre jártak genetikai hagyatéka. Mert azért az nehezen állítható, hogy az ősök, majd az évszázadok alatt erre tévedők egy lakatlan és embermentes Pannon-medencébe érkeztek...


ELKÉPESZTŐ, MENNYIRE HASONLÍT ORBÁN ÉS AZ OROSZ MÉDIA EURÓPA-KÉPE

HVG ONLINE-ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.05.28.


Európa hanyatlik, elveszti értékeit, a politikai elit azon dolgozik, meg akarja gyengíteni a gyökereit, de a kormány ellenáll, harcol – a jól ismert magyar retorika egy ukrán médiakutató szervezet kutatásai alapján nagyon hasonló verzióban tűnik fel az orosz médiában is. Abban a médiában, ahol Orbán Viktor pozitív hős, és az ukrán-magyar válság is az Európa megosztottságát demonstráló esetként jelenik meg. A kormány akarva-akaratlanul is felerősíti az orosz információs hadviselés szólamait.

Európa elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, ahol minden érték megkérdőjeleződik. Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Szerencsére van egy kormány, és egyre több ilyen van, amely átlát a szitán, és meg akarja őrizni a régi értékeket, vissza akar térni a gyökerekhez, megállítja ezt a káros folyamatot.

„Európa beteg, dekadens”

A fenti gondolatok rendre megjelennek a Fidesz, Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok beszédeiben. "A keresztény Európa végét szeretnék sokan látni, és úgy gondolják, ha a kulturális altalajt kicserélik, új népcsoportokat hoznak be milliószám, amelyek nem a keresztény kultúrából sarjadtak ki, akkor Európát az ő felfogásuk szerint átalakítják, és ez jobbá teszi Európát. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet" – mondta Orbán Viktor a választások előtt. Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint "Európa beteg, dekadens és népessége fogy, ezzel szemben Magyarországon a folyamatok e téren bizakodásra adnak okot". Orbán: a vita arról szól, "hogy az általunk szeretett életmódot, életfelfogást meg tudjuk-e őrizni, vagy azt külső hatásra megfogják változtatni. Így visz el minket a keresztény Európa gondolata a bevándorló Európa problémájához és a migráció kérdéséhez."

Mindezt csak színesítik azok a hírek, amelyek arról szólnak, Európában egyre terjed a dekadencia, a perverzió, egyre több helyen terror van, no-go zónák alakulnak, a migránsok lassan bevezetik a sariát – a kormánypárti sajtó mindennapos tevékenykedésének része, hogy az ilyen híreket demonstratíve tálalja, adott esetben maga gyártson ilyeneket.

Több mint figyelemre méltó, hogy ugyanezek a gondolatok, témák milyen intenzitással és erővel tűnnek fel az orosz média belföldre szóló üzeneteiben – derült ki az Ukrajnában, Kijevben a Hybrid Warfare Analtical Group, azaz a Hibrid Hadviselést Elemző Csoportnál tett látogatásunkkor, a civil médiaelemző szervezetnél a hvg.hu más magyar újságírókkal együtt járt az elmúlt héten. A civilek az orosz belföldi média üzeneteit vizsgálják, és vonnak le belőlük következtetéseket arról, hogyan jelenik meg Európa az orosz médiában. A szervezetet a Krím-félsziget 2014-es orosz elfoglalásakor alapították, azóta vizsgálja az orosz információs hadviselést...


ITT OLVASHATÓ

FENYEGETÉSSEL NEM LEHET SZÜLÉSRE KÉNYSZERÍTENI! (18+)

FÜHÜ BLOG
Szerző: KARDOS ERNŐ
2018.05.27.


Gyerekvállalásra szeretné rávenni a magyar családokat Orbán Viktor. Ennek érdekében a miniszterelnök évtizedekre szóló megállapodást kötne a magyar nőkkel. A kiszivárogtatott hírek szerint a kormány növelné a gyed időtartamát, csökkentené, illetve megszüntetné a jelzáloghitel- és a diákhitel-tartozást, amennyiben a családok több gyereket vállalnak. Továbbá növelné a bölcsődék és óvodák számát. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Katona Tamás demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint a tervezett intézkedések már nem elegendőek, ráadásul leginkább a gazdagokat segítik. Az egykori pénzügyi államtitkár úgy látja, hogy a valóban rászorulók támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a meg nem született gyermekek is világra jöjjenek. Ma egyébként az újszülöttek közel fele családon kívül születik, s folyamatosan nő azoknak a gyerekeknek a száma, akik már Londonban, Berlinben vagy Bécsben látják meg a napvilágot.

A kormányalakítás után a miniszterelnök sietve bejelentette, hogy „demográfiai súlypontú” kormányzást szeretne, a fogyó nemzetet gyerekvállalásra ösztönözné. A tudomány ismeri ennek bevált módszereit?

Igen, épp ezért nem is érdemes a miniszterelnök kifejezéseinek megfejtéseivel bajlódni.

Ma a közmunkalapú társadalomból haladunk a segédmunka alapú társadalom felé, miközben a politika ennek jellemzésére kitalál mindenféle kifejezést, aminek nem érdemes jelentőséget tulajdonítani.

Annak viszont igen, hogy a népesedéspolitika a XX. század második fele óta különösen fontos a glóbuszon. A fejlődő világban elsősorban a demográfiai robbanás, a fejlett társadalmakban viszont a csökkenő születésszám, illetve a lakosság természetes fogyása okoz problémát. Nálunk évtizedek óta kritikus a helyzet, hiszen 1981-óta folyamatosan csökken az ország népessége, tehát a legrégebb óta fogyó nemzet a magyar. Ezért is lenne kötelező okosan foglalkozni a népesedéspolitikával...

NEM ADJA ÉPÜLETEIT A CEU

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.05.28.


Az ország egyik legmodernebb kampusza a Közép-európai Egyetemé, amihez foggal-körömmel ragaszkodik az intézmény – akkor is, ha az Orbán-kormány végül arra kényszeríti, hogy elhagyja az országot.

Nemcsak egyetem, hanem egy igazi, modern közösségi tér – ez a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) belvárosi kampusza, ami a kutatók, oktatók és az intézmény mintegy 1300 hallgatója mellett minden látogató előtt nyitva áll.

– Az eredeti cél is az volt, hogy ne egy zárt intézményt hozzunk létre. Azt akartuk, hogy a budapesti közösség is részt vehessen az életünkben. A kávézónkat, éttermeinket is bárki nyugodtan használhatja – mondta Rüll Ildikó, az egyetem kommunikációs és médiamenedzsre, miközben rögtönzött idegenvezetőként végigkalauzolt minket a hatalmas, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű, teljes körűen akadálymentesített épületben. A Nádor utca 15. szám alatti új épületrész – amit 2016-ban adtak át – két, nemzetközileg is elismert ír építész, Sheila O'Donnell és John Tuomey tervei alapján készült. A tervek már 2015-ben a „Nagyon jó” minősítést kapták meg a nemzetközi BREEAM épületminősítési rendszerben, Európában ezzel a CEU lett a második olyan felsőoktatási intézmény, amely megszerezte ezt az elismerést – a közép-kelet európai régiót tekintve pedig az első.

A tantermeket és a tárgyalókat a legmodernebb multimédiás eszközökkel szerelték fel: minden teremben van digitális tábla, ezekre telefonnal, laptoppal is csatlakozni lehet, így az oktatók rögtön el tudják küldeni a hallgatóknak a jegyzeteket. A szobákban kialakított rendszer nemcsak azt érzékeli, van-e valaki a helyiségben, hanem azt is, hogy mennyien; ez alapján szabályozza a világítást, a fűtést, a légkondicionálást. Ez egyrészt rezsicsökkentésre jó, másrészt környezetkímélő is. A falakon olyan hangpaneleket alakítottak ki, amik lehetővé teszik, hogy az oktatóknak, előadóknak ne kelljen mikrofonba beszélniük, a szoba legtávolabbi pontjában is tisztán hallhatóak az előadások. A termek nagy részének a folyosók felőli oldalán is üvegfalakat építettek. Rüll Ildikó szerint ennek nemcsak praktikus, de szimbolikus okai is vannak: a CEU egyik legfőbb eszméjét, a nyitottságot, átláthatóságot reprezentálják.

Az épület földszintjén van a 400 férőhelyes auditórium, amit két, akusztikai szempontból teljesen egyforma teremre is fel lehet osztani – így nem csupán nagy rendezvények, de kisebb konferenciák, előadások megtartására is alkalmas. A folyosókon kényelmes tanulósarkokat is kialakítottak, ezek mindegyikében elérhető egy-egy falra szerelt monitor, amit csoportfeladatok, prezentációk készítéséhez használhatnak a hallgatók. A központi, belső udvart hatalmas üvegtető fedi; a sok üvegre nemcsak a „modernitás” érzése miatt volt szükség, hanem azért is, hogy a belső terekben is minél több legyen a természetes fény. Az épület tetején egy tágas tetőteraszt alakítottak ki, ami amellett, hogy nagyszerű panorámát nyújt, ugyancsak közösségi térként használható. Ha az időjárás megengedi, ide is gyakran szerveznek rendezvényeket.

Az új épületrészben kapott helyet az egyetem ötemeletes könyvtára, amit mindmáig a legjelentősebb angol nyelvű társadalomtudományi gyűjteménynek tekintenek nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban. Emiatt más egyetemek kutatói, oktatói, diákjai is gyakran megfordulnak a CEU-n, hogy munkájukhoz máshol hozzá nem férhető anyagokat gyűjtsenek. Számukra a könyvek mellett az is nagyon vonzó, hogy az egyetem könyvtára olyan külföldi folyóiratokra, költséges szakmai adatbázisokra is előfizet, amelyeket más magyar egyetem anyagi okokból nem engedhet meg magának...

LESELEJTEZETT TRAFFIPAXOKKAL MÉRNEK A RENDŐRSÉG CIVIL AUTÓI

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.05.28.


Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban. A sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket. A zárt adathálózatot azért fejlesztettek ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a múlt héten elismerte, hogy a kapitányságok újabban hatósági jelzések nélküli autókat is bevetnek forgalomellenőrzési feladatokra, majd néhány nappal később az autósok körében érzékelhető felhördülés miatt egy videoösszeállítást is közzétett a civil gépkocsik gyorshajtókról készült felvételeiből.

A rendőrök azt állítják, hogy a fix helyekre telepített radarokkal és a hagyományos rendőrautókkal végzett ellenőrzések sokszor nem érik el a kívánt célt, mert az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a traffipaxok látókörében van. A gyorsforgalmi utakon a hagyományos rendőrautók jelenléte ráadásul balesetveszélyes is, mert a vezetők rendszeresen beletaposnak a fékbe, hogy elkerüljék a büntetést...

GYARMATI ANDREA: SZERETLEK POPPER PÉTER

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.05.26.


A világűrben nagyon hideg van.

Hihetetlen, hogy már eltelt bő nyolc év. Pedig nagyon is jelen idejű vagy, és hidd el, nem csak számomra. Nincs hét, hogy ne bukkannék valahol a neten egy idézetre, egy írásra tőled. Én meg elég gyakran beszélgetek veled ezen a sajátságos, ám eléggé egyoldalú módon.

Popper Péter pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár. Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, könyveivel, előadásaival, tanácsaival az újságokban. Született: 1933. november 19. Budapest. Meghalt: 2010. április 16. Budapest – így a Wikipédia.

Popper Péter, aki a barátom volt, akire jólesik emlékezni, és mindezt jólesik meg is osztani.

Drága Péter! Alig néhány nap után jött a felkérés annak idején, lennék-e én az egyik, aki megemlékezik rólad. Örültem a lehetőségnek, mert úgy éreztem, hogy – bár elég fura módon –, de ez is bizonyítéka a kettőnk közt volt különleges kapcsolatnak. Ráadásul utóbb, általában az évfordulókon, többször beszélhettem rólad, emlékezhettem rád. Látszólag könnyű volt a dolgom, hiszen rengeteg emlékből meríthettem, szerencsés vagyok, nem csupán a barátod, hanem a tanítványod, sőt a munkatársad is lehettem. Sok mindent élőszóban hallhattam tőled, nem csak olvashattam a bölcsességeidet.

Mindig is el voltam ájulva attól, amit a veled való beszélgetések, a jó tanácsaid, a humorod adott.

Amikor nagy a választék, nehéz dönteni, hiszen miképpen is lehetne egy évtizedekig tartó kapcsolatot egy ilyen rövid megemlékezésben felidézni. Mindegy, dönteni kell, és mint gyakran, ha tanácsra volt szükségem, most is hozzád fordulok.

A Tűnődések napról napra című könyved már azután jelent meg a Saxum Kiadónál, hogy elmentél. Válogatás ez a könyveidből, tisztelgésként az emléked előtt. Nagy kedvencem ez a könyv, évek óta ott áll a könyvbölcső tetején, az ágyam mellett, és mindig elolvasom a napi mondandódat: 365 napra szóló bölcsességek vannak benne.

Szoktam kicsit rendhagyó módon is viselkedni, úgy gondoltam, ha letelik az egy év, lehet elölről kezdeni. Mert ma más fontos, mást mond egy-egy gondolatod, mint tavaly vagy tavalyelőtt. És igazam lett, az elmúlt sok évben mindig adott, nem is keveset, amit ezen a fura módon üzentél. Ez is egy módja a kapcsolattartásnak, akkor is, ha nem nevezhető szokásosnak...


ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJ MÉDIAKIRÁLY, AKI EL IS HISZI A FIDESZES PROPAGANDÁT

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.05.28.


Balásy Gyula, a New Land Media Kft. és a Lounge-csoport tulajdonos-cégvezetője már az első nemzeti konzultáció, vagyis 2005 óta dolgozik a Fidesznek, de sokáig csak másodhegedűs lehetett. 2016 után azonban hirtelen a kisebb beszállítóból a kormányzati propaganda number one ügynöksége lett. Az egykori art director szerény, visszahúzódó alkat, és ismerői szerint telitalálat a Fidesznek. Balásy ugyanis a rábízott feladatokat nemcsak elvégzi, de valóban át is éli a kormányzati sikerpropagandát, illetve a negatív kampányok üzeneteit.

Az állami pénzből működtetett kormányzati propaganda legfontosabb aktorát, Balásy Gyulát kifejezetten kedvelik az ügyfelei, a beszállítói, sőt többnyire még a versenytársai is.

PEDIG NEM ÉPPEN HAVERKODÓS ALKAT,

egyáltalán nem társasági ember, nem jár össze az ügyfeleivel magánprogramokon, nincs ott a fogadásokon vagy a focimeccseken. Nem keringenek róla szaftos történetek, ilyenek nem segítették portréírási szándékunkat, és maga az érintett sem kívánt az Indexnek nyilatkozni.

Háttérbeszélgetéseink során abban senki nem kételkedett, hogy Balásy Gyula nagyon fontos bizalmi ember lett a Fidesz köreiben. A legtöbben a kormányzati kommunikációt miniszterként irányító Rogán Antalt emlegették mint fő mentort, de arról meggyőződhettünk, hogy Balásy kapcsolatrendszere ennél jóval sokrétűbb, hiszen a cégvezető az elmúlt évek Fidesz-kommunikációjának minden agytrösztjével dolgozhatott már együtt.

A következőkben arra teszünk kísérletet, hogy Balásy Gyulát, az új kormányzati médiagépezet irányítóját, vagyis a kreatív feladatokat ellátó Lounge Design Kft., a médiafoglaló New Land Media Kft. és a PR-ral foglalkozó Lounge Communication Kft. első emberét bemutassuk...


TELT HÁZ ÉS GYANAKVÁS ALFÖLDI BETILTOTT ELŐADÁSÁN

NÉPSZAVA - ONLINE
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2018.05.27.


Elnyomta a színész szavát a nagy, tüntetésszerű taps vasárnap délután abban a színdarabban, amit a fideszes vezetésű Pécsen levetettek a műsorról.

Reklámot csinált a politika a Pécsről elüldözött Igenis, miniszterelnök úr! című angol komédiának – legalább is ez derült ki a darab szigetvári előadására jegyet váltó nézők szavaiból. A megszólalók közül sokan azt jósolják, hogy „lesz ez még rosszabb is”.

Nagy társadalmi visszhangja volt annak, hogy áprilisban a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs – noha a jegyek java már elkelt – minden indok nélkül lemondta a Kultúrbrigád és az Átrium közös produkcióját. A pécsiek közül sokan arra gyanakodtak, hogy a Fidesz által irányított városi önkormányzat intézményének első embere azért döntött így, mert a darabban az ellenzéki véleményét nyíltan vállaló Alföldi Róbert az egyik főszereplő. Vincze később lapunknak azt nyilatkozta, hogy azért nem indokolja meg a lemondást, mert úgy se hinne neki senki. Biztattuk, próbálja meg, hátha mégis hihető lesz az indoka, de a Harangozó-díjas táncművész hajthatatlan maradt.

Mindeközben a Szigetvári Vigadó meghívta a Pécsről kiebrudalt előadást, s a jegyek 24 óra alatt elfogytak, pedig az itt megszokottnál drágábban, 3-4 ezer forintért kínálták azokat. Zrínyi városában vasárnap kétszer játszották el az angol komédiát, összesen mintegy 700 néző előtt. A délutáni előadásra érkezőket arról faggattuk, hogy miért voltak kíváncsiak a produkcióra.

– Jegyünk volt a pécsi előadásra – mondta egy hölgy, aki egy hattagú baráti társasággal Pécsről érkezett. – Miután Pécsett nem tarthatták meg, még inkább kíváncsiak lettünk.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az oka az előadás elüldözésének Pécsről, az értelmiségi csapat mosolygott és két szót ismételgetett: szervilizmus és Alföldi.

Nevét senki sem vállalta a pécsi csapatból, s ezzel a később megszólalók is hasonlóan voltak, legfeljebb a keresztnevüket árulták el. András, aki 36 éves, pécsi és egy ipari cégnél dolgozik, a saját városában lecsúszott az előadásról, de mikor értesült a szigetvári lehetőségről, azonnal „lőtt” a neten jegyet magának és élettársának.

– Ritkán járok színházba, ám ez a betiltás felkeltette az érdeklődésemet – mondta a férfi. – Szerintem a betiltás nagy reklámot adott az előadásnak...

VÉR, VEREJTÉK, ATMOSZFÉRA - A TENGERALATTJÁRÓK NY

QUBIT
Szerző: BÉRES ATTILA
2018.05.27.


Az első búvárhajó az 1600-as években merült a Temze mélyére, de a tengeralattjárók fejlesztését a 20. század háborús ambíciói pörgették fel igazán. Gáláns osztrák-magyar tisztek, 9000 elsüllyesztett német civil, napokig tartó cápahorror a tengeralattjárók történetében.

Az első birodalmak felépülése óta a tenger volt az egyik legfontosabb erőforrás: akinek volt, és hajózni is tudott rajta, nagyobb, hatalmasabb lehetett riválisainál, és minden korszaknak meg is voltak a tengeri nagyhatalmai. A nagyobb és jobb hajóflották megépítésétől a világuralmat remélték, és idővel így jöttek képbe a tengeralattjárók is, amelyekből számos kudarc és emberélet árán végül félelmetes fegyver vált.

Az első tengeralattjáró ötlete Cornelius Drebbel holland származású mérnök és feltaláló fejéből pattant ki a 17. században, amikor az angol király udvarában dolgozott. 1620-ban megépítette a világ első gépét, amely víz alatt is képes volt közlekedni, kinézetre pedig leginkább két evezős csónak szerelemgyerekének tűnt. Meghajtását vízhatlan nyílásokon keresztül pár evező látta el, a merüléshez vízzel feltölthető sertésbőr hólyagokat használtak. Drebbel két hasonló, de nagyobb eszközt is épített, amelyekkel már 3 órát volt képes a Temze mélyén, 15 méteres mélységben eltölteni a király és a londoniak legnagyobb csodálkozására. De az akkori döntéshozók nem ismerték fel a lehetőséget, egyedi csodának tartották...

GYERE HAZA, NYUGDÍJAS!

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.05.28.


Pár hónapon belül Budapest második kerülete lehet az új Florida. Na nem azért, mert a Margit-híd budai hídfőjétől nyugatra nemsokára kinőnek a pálmák, mindenki literszámra fog izzadni és szörföt cipelő kigyúrt fickók meg arcevő drogosok lepik el az ismert városrész decens utcáit. Hanem azért, mert ha bejön Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének a számítása, a kerület lehet a magyar luxusnyugdíjasok paradicsoma.

Az emlegetett ingatlanfejlesztő az izraeli Arie Yom-Tov, aki megvásárolta a Budakeszi út mentén, a Lauder iskola közelében található, későkommunista Rege Szálló épületét, hogy 3 milliárd forintból átalakítsa luxus nyugdíjasotthonná. Egész pontosan egy szálloda, egy nyári tábor, egy nyugdíjasotthon és egy elfekvő keverékévé. Majd meghívókat küldött szét a sajtónak, hogy bemutassa ezt a fura luxusöszvért, mi pedig úgy ugrottunk a lehetőségre, mint önkormányzati építési előadó a zizegős borítékra.

Vagyis elmentünk megnézni, hogy milyen körülmények között fognak szórakozni a magyar luxusnyugdíjasok, ha vannak ilyenek egyáltalán...

BÁNYAVIDÉKBŐL TÚRAVIDÉK (1. RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÉVAY ANDRÁS
2018.05.27.


Salgótarjánt és környékét sokáig a magyar szénbányászat fontos területeként tartották számon, ipara is jelentős volt. Mára se bányászat, se ipar, az itt élők figyelemre méltó küzdelmet vívnak a megmaradásért. Egy dolog viszont szinte változatlan maradt az elmúlt ezer évben: a természeti környezet, és ezt részben kiegészítheti az épített környezet, a műemlékek. Lassan már egy évtizede, hogy kezdik felfedezni az ebben rejlő lehetőségeket.

Aki Budapestről indul errefelé kirándulni, mielőtt a városba érne, el kell haladjon Tar község határában. Jól teszi, ha megáll itt egy órácskára, ritkaságot fog látni. A Kőrösi Csoma Sándor emlékparkban áll a buddhista Békesztúpa és a Szabadító Buddha Anya templom. A helynek nincs valós köze a nagy magyar Ázsia-kutató utazóhoz. Halálának 150. évfordulója alkalmából emelte egy magyarországi buddhista közösség. A sztúpa állandóan nyitva van, szabadon látogatható, benne motor-hajtotta, nagy réz imamalom forog. Az 1992 nyarán tartott felavató ünnepséget őszentsége, a Dalai Láma is megtisztelte jelenlétével. A templom viszont csak a szervezett vallási programokon, szertartásokon látogatható, ám hasonlót csak Mongóliában vagy Tibetben láthatunk. A helyszín a nem hívők számára is érdekes, a kiakasztott buddhista tanítások szövege bizony elgondolkodtató.

Közeledve a városhoz, Sámsonháza határában érdemes újból megállni. Annak idején mindannyian tanultuk az iskolában, hogy 19-20 millió évvel ezelőtt hazánk területét tenger borította. Ám arról valószínűleg nem esett szó, hogy ennek a tengernek a fenekén elég sok vulkán működött. Mindegyikük többször is, több fázisban tört ki, és a víz alatti vulkáni működés nyomai, annak rétegei most kitűnően láthatók – akár itt is, Sámsonházánál. A különböző időszakokban más-más összetételű láva kihűlésekor eltérő színű rétegek keletkeztek, majd – évmilliók múlva – a vulkánosság megszűntekor az egészre tengeri üledék rakódott. Persze mára már az is megkövesedett. A helyszínen a Novohrad-Nógrád Geopark munkatársai több ismertető táblát is felállítottak, kitűnő segítséget adva ezzel a tanulmányi kirándulásra ide érkező gyerekcsoportoknak...

MARKÓ BEÁTA: EMBERTENYÉSZET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.05.27.


Írországban a minap népszavazást tartottak Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényéről. 66 százalék döntött úgy, hogy fel kell oldani az abortusztilalmat, ne kelljen többé az ír nőknek Angliába vagy máshova utazniuk, esetleg életveszélyes házi módszert alkalmazniuk a nem kívánt terhesség megszakítására.

Ajánlanánk a magyar kormány tagjainak és főképp a felcsúti nemzetvezetőnek Mike Leigh Arany Oroszlán díjjal kitüntetett, Vera Drake című filmjének megtekintését, hátha megértik belőle, mit jelent a magánéletbe való állami beavatkozás, bár tisztában vagyunk azzal, hogy kulturális téren ők inkább a fehérvári huszárok nők meghágásáról (sic!) szóló dalát preferálják.

Egy évvel ezelőtt a kormányfő egyik legfontosabb asszisztensének arra volt megbízása, hogy Európa közel legmagasabb gázárat fizettető országának (Magyarország) lakosságával elhitesse, hogy csökkent a rezsije. Mivel kiváló alanyokra lelt, a feladatot sikerrel teljesítette. Reneszánsz ember lévén az energiakérdések közepette arra is szakított időt, hogy a magyar lányokat, asszonyokat a Kárpát-medence „teleszülésére” buzdítsa, a demokrácia díszleteivel berendezett komédiateátrum házmestere pedig „unokák szülését” várja a magyar nőktől.

Telt-múlt az idő, ám a haladás nem áll meg, mint tudjuk. A korrekt, tiszta, átlátható áprilisi választási győzelmén felbuzdulva – miután volt már liberális, konzervatív, polgári – a felcsúti nemzetvezető felfedezte magában a kereszténydemokratát, melyről a rádióban tartott szokásos péntek délelőtti prédikációjában tájékoztatta híveit. Bár Magyarország egyre jobban teljesít és Magyarország Európa jövője, mégis aggasztó a rohamos népességfogyás, s a magyarság kihalása ellen feltétlenül tenni kell valamit, különös tekintettel az állandó és súlyos migránsveszélyre. A szünet nélkül konzultáló kormányfő ezúttal a magyar lányokat, asszonyokat fogja nemzetileg kikérdezni, mire vágynak, mit tehetne ő, a haza atyja annak érdekében, hogy több gyermek, pontosabban, több magyar gyermek szülessen Magyarországon? Az elképzelés némileg emlékeztet a náci Németország Lebensborn programjára, de mondhatják: ilyesmi csak az érzékenyebbekben és a történelmet ismerőkben merül fel, és csak is az ő fantáziájuk szüleménye, ha úgy látják, a magyar hon még egy lépést tett előre a fasizálódás jól kikövezett útján...

IGÉNY LENNE A BALOLDALRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.05.28.


A romák integrációja kivételével nagy, esetenként elsöprő támogatottságot élveznek Magyarországon a szociáldemokrata értékek. A gond a baloldali pártok hitelességével van.

A magyar választók körében egyértelmű többségben vannak azok, akik szerint az állam feladata a társadalmon belüli egyenlőtlenségek csökkentése. Az állítással a megkérdezettek több mint 80 százaléka, még a fideszesek háromnegyede is egyetért – derül ki a Policy Solutions és a német Friedrich Ebert Stiftung (Alapítvány) közös kiadványából.

Az elemzéshez a muníciót az a reprezentatív felmérés szolgáltatta, amely a Závecz Research közreműködésével a parlamenti választás előtt, a kampány finisében készült. A kutatás során – a pártszimpátiákra is tekintettel – azt vizsgálták, hogy a baloldalhoz köthető értékek, közpolitikai javaslatok milyen népszerűségnek örvendenek a magyar társadalomban.

A felmérés adatai alapján jelentős az elutasítottsága annak, hogy az Orbán-kormány bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadót. A választók háromnegyede, a fideszesek 70 százaléka is a progresszív adórendszert támogatja, és csupán minden ötödik magyar gondolja helyesnek, hogy mindenki ugyanakkora adókulccsal adózzon – függetlenül attól, hogy mennyit keres. A Nyugat-Dunántúlon az átlagosnál kevésbé lelkesednek a többkulcsos adózásért, az egyik legszegényebb régióban, Észak-Alföldön viszont szinte mindenki egyetért azzal, hogy aki többet keres, az többet is tegyen be a közösbe.

Az „óriási vagyonok” megadóztatásának ötlete kiemelkedően magas, 90 százalékhoz közelítő elfogadottsággal bír. (Emlékezhetünk rá: a szocialisták volt kormányfő-jelöltje, Botka László állt elő hasonlóval.) A magyarok több mint háromnegyede szerint az államnak – a multinacionális cégekkel szemben – inkább a hazai kis- és középvállalkozásokat kellene helyzetbe hoznia.

A megkérdezettek 61 százaléka megerősítené a sztrájkjogot a Munka törvénykönyvében, több mint fele a szakszervezetekre is kiterjesztené az egyszázalékos adófelajánlások lehetőségét. A kutatás alapján nincs vita arról, hogy az államnak meg kell szüntetnie a nemek közötti bérszakadékot: a válaszadók 86 százalékának meggyőződése, hogy nőknek és férfiaknak egyenlő munkáért egyenlő bért kell kapniuk.

Több mint kétszer annyian vannak azok, akik szerint az államnak csak azok számára kellene támogatást biztosítania lakásvásárlásra, akik saját erőből nem tudnak lakást venni (64 százalék), mint azok, akik azt az elképzelést részesítik előnyben, hogy az állam egyformán támogasson minden magyar állampolgárt, anyagi helyzettől függetlenül (29 százalék). A magyarok több mint kétharmada ellenzi, hogy kilakoltassanak olyan családokat, amelyeknek nincsen hova menniük...

PARA-KOVÁCS IMRE: SZABADSÁG, TE SZÜLJ!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2018.05.27.


Amikor kifejlődött az agyam (meglehetősen későn, és tulajdonképpen most sem jelenthetem ki, hogy ez a folyamat befejeződött, de mondjuk, voltak tisztább pillanataim életem során), szóval, amikor elkezdtem gondolkodni a világról, akkor határozottan vallottam, hogy a szabad emberek jobb dolgokat csinálnak, mint a szolgák, ráadásul mindez a létező szocializmusban történt, ahol elvétve láttam csak szabad embert, mondhatnók: nem volt velük tele a sétálóutca.

Akkor még nem tudtam, hogy liberális vagyok.

Rácsodálkoztam a szovjet megszállás alatt vidáman tevékenykedő emberekre, a folyamatos különbékék, kiegyezések, megalkuvások és kollaborációk aknamezején szökellő tömegre, minek tagjai tulajdonképpen jól érezték magukat, tették a dolgukat, fizetést kaptak, gyereket csináltak, hajtották a Wartburgot, kilopták a gyárból, amire szükségük volt és sorban álltak banánért. Nem szenvedtek a szabadság hiányától, kevesen, nagyon kevesen voltak, akikben tudatosult, hogy ők tulajdonképpen az állam foglyai, és – mint azt elég pontosan mérni lehet – ha Kádár János elindult volna az első szabad választáson, megnyeri.

A szabadság hiánya nem tűnik fel mindenkinek, amiből következik, hogy a szabadság nem alapvető érték vagy jog, hanem csak kevesek hobbija, akik miatt nem érdemes fenntartani egy rendszert, hiszen elvannak ők a periférián, ahol hülye könyveket olvasnak és írnak, eladhatatlan képeket festenek, fizikáról vagy filozófiáról beszélgetnek, karcos szeszeket isznak és szenvednek, mert a szabad ember sokat szenved, különösen ezen az éghajlaton.

A rendszerváltást megelőző években szabad voltam, és még utána is egy ideig, talán akkor éreztem először, hogy vége, hogy megint bezárult az a dimenziókapu, ami Magyarországra beengedte a szabadság szelét (viharát), amikor az MDF vezette kormány belebabrált a sajtószabadságba (pedig hol volt az még a mostani felszámolástól!?), és magához ragadta a köztévét és közrádiót.

Voltak még semleges évei a hazámnak, de igazából sohasem lehetett többé szabad, bár a lehetőség egy darabig fennállt, de aztán rend lett. Mondanom sem kell: nem a szabadság szülte ezt a rendet, hanem a megalkuvás és a gyávaság, de a rend az rend – szabadság nélkül is.

A rend Kelet-Európában azt jelenti (és mindig is azt jelentette), hogy aki magasabb, azt levágják, aki kövérebb, azt éheztetik, aki okosabb, azt lebutítják, aki pedig szabad, azt addig ütik, amíg meleg. A kelet-európaiak, a magyarokkal az élen, arra használták rövid, de valódi szabadságukat, hogy keressenek maguknak valakit, aki uralkodik rajtuk, aki erős, karizmatikus vezető, és megmondja nekik, hogy mit kell csinálni, mitől kell félni, kit kell gyűlölni és merre van az arra. Nálunk nincs ennél megnyugtatóbb dolog, nem kell gondolkodni, nincs felelősség, viszont van fizetés, lehet gyereket csinálni, hajtjuk a Suzukit és vidám vetélkedőket nézünk a tévében, ahol csinos lányok és fess fiúk kacagtatnak meg minket estéről estére (mellesleg teljesen biztos vagyok benne, hogy ha lenne pokol, és jönnének onnan beszámolók, akkor mindegyikben megemlítenék a csinos lányokat és fess fiúkat, akik esténként kacagtatnak, akárcsak a fizetést és a Suzukit).

A szabadság a többség számára használhatatlan, felesleges teher, és a politikus kezében két lehetőség van: vagy megtanítja az embereket bánni ezzel a lehetőséggel és elviselni, feldolgozni a felelősséget, vagy – mint esetünkben – elveszi a szabadságot, hogy helyette a fenti programot biztosítsa, ami a többségnek kétségtelenül bőven elegendő, a kisebbség pedig szenved, de mint fentebb kifejtettem, a szenvedés a szabadsággal is együtt járna, na bumm, kedves magyar szabad ember, most majd a szabadság hiányától fogsz szenvedni, senkit sem érdekel a szűkebb családodon kívül...

VAN RENDSZER A SVÉD-KÁOSZBAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.05.28.


A skandináv oktatással (általában az életmóddal) kapcsolatban rengeteg (fél)információ kering Magyarországon, de azért teljesen más mindezt személyesen megtapasztalni. Kati két éve költözött családjával (férjével és két gyermekével) Svédországból, így aztán első kézből szerzett tapasztalatokat az oktatásról. Mai bemutatkozó írásában csak a legfontosabbakat írta le, ha minden jól megy, akkor sorozat lesz a svéd iskoláról és minden egyéb érdekességről.

„A skandináv oktatási rendszer sikerességéről már sokat hallottunk, és bár a négy országból a finn módszer a legsikeresebb, mégis szülőként belülről megélni a svéd oktatási ideológiát számomra nagy élmény.

Röviden szeretnék bemutatkozni: Kati vagyok, férjemmel és két gyerekünkkel vágtunk neki Svédországnak egy munkalehetőség miatt, amit elfogadtam.

Nem mindenáron akartunk külföldre költözni, de már régen tervben volt, hogy kipróbálnánk, és mivel a cég kedvező és határozatlan idejű szerződést adott, valamint férjemnek élnek rokonai Svédországban, és nem utolsó sorban a gyerekek szempontjából is hasznosnak gondoltuk, hát belevágtunk és 2 hónapon belül már ki is költöztünk.

Alig több mint két éve érkeztünk Stockholmba egy negyedikes és egy hatodikos kislánnyal a családban, így volt elég élményem a magyar általános iskolákban is.

Tanév közepén érkeztünk, ami a lányoknak nem volt könnyű, ráadásul nulla svéd nyelvtudással rendes állami svéd iskolába kellett beilleszkedniük. És akkor még tegyük hozzá a kiskamasz életkor sajátosságait is... utólag minden tiszteletem a lányoké, fantasztikus, amit elértek a két év alatt, de erre még visszatérünk.

Nem beszélik a nyelvet? – Miért aggódik anyuka?

Svédország fel van készülve az iskolai integrálásra, a külföldről érkező gyerekeknek szeretnének mindent megadni, amivel élni kell, de persze nem visszaélni.

Az iskola hivatalból gondoskodik a magyar nyelvű tantárgyi segítségről egy anyanyelvi tanár alkalmazásával, aki hetente 2-3 órában odaül a gyerek mellé, és lefordítja, amit nem ért. Lehet tőle kérdezni, leadja az anyagot magyarul, ha szükséges.

Minimum két évig joguk van a gyerekeknek erre a segítségre, és a heti egyszeri anyanyelvi órára pedig mindig joguk van a tanulmányaik végéig. Nem ez igazából az írásom lényege, de nagyon jól mutatja, hogy mennyire fontos minden egyes gyerek a rendszerben...

ORBÁN MINDENKIT ÉS MINDENT ELTAKARÍT MAGA MELLŐL, AKI VAGY AMI VESZÉLYBE SODORHATJA HATALMÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.05.27.


Szép jó estét mindenkinek! Történ ugyan ma pár apróság, azonban úgy döntöttem, a ma esti jó éjt sok kisebb hír kielemzése helyett egyetlen egy hírről fog szólni, mégpedig Orbán Viktorról. Pontosabban arról, hogy mi volt az, amit a miniszterek elnöke művelt Nagykovácsiban, ahol az Index szerette volna őt elkapni egy kérdés erejéig. Az, hogy Orbán továbbra sem hajlandó interjút adni senki olyannak, aki nem borul le előtte, mint a valaha élt legnagyobb, legcsodálatosabb, le-leg-leg miniszterelnök előtt, nem meglepetés. Sem az Index, sem a HVG nem képes évek óta elkapni országunk egyik legfontosabb politikusát egy, vagy akár több kérdés erejéig. Nem tudják, mert Orbán úgy döntött, nem engedi.

Az Indexet legutoljára 2007-ben érte az a megtiszteltetés, hogy interjút készíthetett Felcsút urával. Ezután azonban úgy döntött, hogy nem hajlandó nyilatkozni az ország egyik legolvasottabb híroldalának, mert véleménye szerint kiforgatják az ő szavait és valótlanságokat állítanak róla. Ez az, amit manapság fake news-nak szokás hívni és ez az, amit a kormány hű seggnyalói nap nap után mondanak olyan újságok és weblapok riportereinek, akiknek kérdéseitől félnek. Félnek, mert tudják, hogy fel fognak olyan kérdéseket is tenni, amit a kormánymédia gerinc nélküli csúszómászói nem fognak. Félnek, mert az igazsággal elég nehéz vitatkozni, főleg akkor, ha Orbán Viktor nem mondja meg nekik, hogy mégis hogyan védjék meg magukat, mit mondjanak.

Nem mondja ezt meg Orbán, mert ő maga sem tudja ennek ellenszerét. Mondogatja persze, hogy az ország 3 harmada mögötte áll, ő pedig minden egyes magyar állampolgárt képvisel, de azt ő is pontosan tudja, hogy ez egy hatalmas hazugság. Tudja, máskülönben miért menekülne a kérdések elől? Miért vetetné körül magát megszámlálhatatlan napszemüveges kopasszal? Miért hordana golyóálló mellényt még egy iskolai látogatás során is, ha nem félne?

Orbán Viktor retteg. Retteg a valóságtól és attól, hogy valaki megkérdőjelezi a hatalmát. A kormányában sorra olyan figurákkal veszi körül magát, akik nála jóval butábbak, ezzel is erősítve saját hatalmát. Lázár Jánosra többé nem volt szükség, veszélyt jelentett. Orbán mindenkit és mindent eltakarít maga mellől, aki vagy ami – úgy érzi – veszélybe sodorhatja hatalmát. Újságírók, értelmiségiek – nem azok, akik a Fidesz táborát erősítik és magukat értelmiségieknek vallják, messze nem azok -, írók, költők és művészek. Ők mindannyian a hatalom ellenségei. Azonban egy ideje már nem csak Alföldi és nem csak Eszterházy az ellenség, hanem a magyar emberek, néha a saját választói is a szemében az ellenséget jelentik.

Orbán kiépített egy olyan hazug világot maga körül, melyben úgy gondolja, biztonságban érezheti magát. Úgy gondolja, az normális, hogy egy kastélyavatóra testőrök tucatjaival kell, hogy érkezzen. Nem Viktor, ez nem normális. Nem volt normális Hitler idejében és nem normális most sem. Félsz a saját népedtől, ezért óvodások gyűrűjébe menekülsz. Félsz a magyar dolgozóktól, ezért idősek otthonaiba kérsz bebocsájtást. Emberek helyett disznókkal beszélgetsz, mert ők nem kérdeznek vissza...

LESZ HÁBORÚ IRÁNBAN?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.27.


Nemrégiben az európai államok vezetői és az amerikai nemzetbiztonsági apparátus kérése ellenére Donald Trump felrúgta az iráni atomalkut, amely az ország elleni szankciók feloldásáért cserébe garantálta volna, hogy Irán ne legyen képes nukleáris fegyvereket fejleszteni. A Trump lépését lehetővé tévő tényezők egyik legfontosabbika, hogy Iránnal kapcsolatban rengeteg félreértés és tévhit is terjed, amelyekkel aztán hibás politikai döntések is könnyen igazolhatók a közvélemény előtt. Manyasz Róbert Kázmér iszlám vallásjogász segítségével oszlatjuk a ködöt.

Iránról keveset hallunk, és általában mint egy sötét diktatúrát, a “gonosz tengelyének” egyik tagját szokás emlegetni. Mennyire állja meg a helyét ez a kép a valóságban?

Ez egy általánosan elterjedt – s nézetem szerint alapvetően hibás – sztereotípia, amit erősen táplál úgy az elmúlt évtizedek nyugati politikai mainstreamje, mint a nyugati média. Az iráni rendszer úgy fedi le a “teokratikus köztársaság” fogalmát, hogy egy valóban unikális kettős arculatú politikai struktúrát épített ki.

Ennek lényege röviden, hogy az 1979-es iráni iszlám forradalom során végül a politikai hatalmat valóban a síita vallástudósok szerezték meg, az általuk teokratikus alapelveken megfogalmazott alkotmány azonban ezen a síita üdvtanon belül demokratikus politikai struktúrát és intézményrendszert biztosított. Ebben az állampolgárok által választott törvényhozó testület, azaz a parlament, vagy a szintén a nép által választott legfőbb végrehajtó hatalom, a köztársasági elnök éppúgy benne van, mint az ugyancsak a nép választotta úgynevezett “Szakértők Tanácsa”, amelybe delegált vallástudósok választják meg a legfőbb vallási vezetőt, a rehbert. Azaz még az egyszerű állampolgárok is részt vesznek azon struktúrák kiépítésében, amelyek – vallási alapon – őket szabályozzák.

Bonyolult és strukturált rendszer ez. Egyszerűbben fogalmazva: Iránban működik egy – nyugati értelemben a népszuverenitáson alapuló – demokratikus rendszer, amelynek külső határait az isteni hatalom megkérdőjelezhetetlenségét biztosító teokratikus elv biztosítására vallástudósokból álló intézmények és személyek határozzák meg.

Ebbe a demokratikus játéktérbe egyébként olyan szegmensek is beletartoznak, mint a vallásszabadság:


Iránban keresztény, zoroasztriánus és zsidó közösségek is élnek. S minden látszat ellenére az iráni rendszer – jóval megelőzve más közel-keleti országokat – évtizedek óta támogatja például a nők mind nagyobb társadalmi szerepvállalását.

Mindezzel együtt a kép természetesen árnyalt. A bírálók közül egyesek az említett átléphetetlen teokratikus “vörös vonalakat’ kritizálják, mások például a nők, illetve az etnikai és vallási kisebbségek helyzetével elégedetlenek
...

ITT OLVASHATÓ

MUELLER KÉRDÉSEI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2018.05.25.


Két hete kiszivárgott, hogy Robert Mueller különleges ügyész milyen kérdéseket tenne fel az elnöknek az oroszbeavatkozási vizsgálatban. Trump, bár látványosan egyetért a meghallgatáson való részvétellel, hárít és búvik, nem megy a napra, mint akinek vaj van a fején, és átalakította jogi csapatát. Mueller kérdései jól mutatják a vizsgálat irányát. Jogi szakértők szerint, ha Trump elmegy a meghallgatásra, akkor „klasszikus hamistanúzási csapdába lép”, ami jó eséllyel elnöksége végét jelentené.

A vizsgálat fehér házi oldalán lett végre rosszrendőr, hogy Trump mindenképpen jónak, szépnek látszódjon, mint spanyol donna a hidalgókori színház barna balkonján a magával vitt makimajom mellett. Rudy Giuliani volt már minden, csak akasztott ember nem, ahogy szokás ezt mondani. Dél-New York-i ügyész, olasz–amerikai maffiaügyek mindent túlélő vizslatója – egy ízben az öt New York-i családból hárman, a Lucchese, a Bonanno és a Genovese famíliák a kiiktatására szavaztak, mégis velünk van, alive and kickin’, él, virul –, a kilencvenes években a „világ fővárosának” (NYC) polgármestere, támogatói egyike a lubavicsi nagyrebbe volt, Menachem Schneerson, több mint ötven év után lett ő az első republikánus polgi New Yorkban, a graffitik, utcai dealerek, kis volumenű bűnözés ősellensége, üzletember, politikai tanácsadó, a 2008-as republikánus elnökjelöltség kandidátusa, aki az előválasztás folyamatában hamar kényszerült térdet hajtani John McCain előtt. Giuliani politikai opportunistaként nem éppen szentimentális, jól mutatja mindezt, mikor egy városi „migráncsügyben” több ezer haiti menekültet kellett kizsuppolnia, simán elhagyta fogainak léckerítését a mondat, hogy a világ egyik legszegényebb országát dinasztikus „örökös elnökként” vezető Baby Doc (Jean-Claude Duvalier) rendszere „nem alkalmaz politikai elnyomást”. Most, miután Trump vezető jogászai, Ty Cobb és Michael Cohen – utóbbi érzékeny testrészeit vasmarokkal fogta satuba Mueller a Stormy Daniels-ügyben – elhagyták a fedélzetet, Rudy lépett a parancsnoki hídra, s rögtön fokozódott az alapjáraton is viharosnak nevezhető káosz. A Stephanie Clifford (művésznevén: Stormy Daniels) pornográf színésznő számára kifizetett 130 000 dollár hallgatási díj ugyanis Giuliani szerint „baráti kölcsön” volt Michael Cohen részéről, akinek Trump ősrégi ügyfele; tehát nem az elnökjelölt kérte fel a hetérát díjfizetéses kussolásra kapcsolatuk természetét illetően, hanem az ügyvéd, ha már arra járt. Giuliani kijelentése ott vert ki biztosítékot, hogy a „baráti kölcsön” is kampánytámogatásnak minősül a szenzitív időszakban, melynek elhallgatása a „jog akadályozásának” (obstruction of justice) minősül. Jórendőr Trump nemrég arról beszélt: mindenképpen megjelenik Mueller különleges ügyész bizottsága előtt; Giuliani rosszrendőr viszont meg arról nyilatkozott egyidejűleg, hogy az elnöknek az ötödik alkotmánykiegészítés szerinti joga – senki nem köteles saját magára vallania büntetőügyben – nem megjelenni az ügyész előtt. Ami ott pikáns, hogy maga Giuliani bírálta Hillary Clintont email-ügyben, mikor ő is erre az alkotmánykiegészítésre hivatkozott, mondván: ezzel indirekte elismerte felelősségét...

A MESSIÁS ELJÖVETELE

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.05.26.

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett meg). Messiásként a (Károli Gáspár féle) Bibliában mindössze négyszer említik (kétszer Dániel könyve – 9:25,9:26 , és kétszer János evangéliuma -1:42, 4:25) Ehhez képest körülbelül 330 bibliai helyet találhatunk, ami a Messiásra – eljövetelére, tevékenységére, csodálatos személyére – utal. Bár említettük, hogy mi is a szó valódi jelentése, a messiás személye mégis megváltóként vonult be a magyar köznyelvbe.

Ennyit a hittanról. A szónak minket most elsősorban szemantikai, jelentéstani tartalma érdekel. A messiás személyében olyasvalakiről beszélünk, aki megváltja az ember bűneit, hogy az elnyerhesse Isten kegyelmét. Ez a valaki mai tudásunk és a keresztény hit szerint Jézus, a Krisztus.

És már helyben is vagyunk. Előre is bocsánatot kérek azoktól, akiket nevükön fogok nevezni (nem is tudom, hogy az új adatvédelmi szabályozás lehetővé teszi-e ezt a szerzőnek, nem kizárt, hogy megszólnak majd érte), ők pusztán csak példák, akiket ráadásul nem is én emeltem a példa szintjére. Személyük csupán elég okot szolgáltatott arra, hogy megszólaljak.

Arról van tehát szó, hogy 2010-ben a Fidesz Magyarországon megragadta a politikai hatalmat, ráadásul mindjárt 2/3-dal, s ez igen elbátortalanította a haladó magyar közvéleményt. Megfogalmazásomból élénken ki kell tűnnie annak a ténynek, hogy a Fidesz választóit nem sorolom a haladó gondolkodásúak kategóriájába. Ugyanakkor itt mindjárt emlékeztetnék arra is, hogy ez a választás még a Harmadik Magyar Köztársaság Alkotmánya, és az annak alapján elfogadott választási törvény szerint zajlott. Azóta is sokan elemzik és próbálják értelmezni ezt a 2/3-ot, míg a mostani, egyértelműen a csaláson és a Fidesz számára kedvező körülményeken és feltételeken alapuló 2/3 illegitimitása nem hagy kétséget maga után.

2010-ben tehát az első sokkból eszmélő baloldali szavazók elkezdtek magyarázatot keresni a kudarcra. Kézenfekvő volt, hogy azt Gyurcsányban találták meg, hiszen miért pont a baloldal lett volna intakt a Fidesz évek óta tartó karaktergyilkos propagandájától. Mindjárt előre is bocsátom, hogy az első magyar „messiás” valójában éppen Gyurcsány Ferenc volt, hiszen ő volt az, aki 2006-ban olyan csapást mért Orbánra, amelynek súlyától 4 évig nem volt képes megszabadulni. Állítom, hogy a mai napig Gyurcsány Ferenc az egyetlen a magyar politikai életben, akitől Orbán retteg, s aki megfelelő felhatalmazással a háta mögött képes is lenne legyőzni őt és a neonáci Fidesz politikai demagógián alapuló, ám agyaglábakon álló Gólemét. Ő volt azonban az első a magyar messiások között is, akitől elfordultak, magára hagytak. Sokan vannak köztünk, akik úgy vélik, hogy átlátnak a Fidesz propaganda-mantráin, s mégis: a „Gyurcsány-kérdésben” feltétel nélkül ott állnak a legyőzni óhajtott pártalakulat mögött.

A következő ilyen messiás(nő) a Meggyes Tamást Esztergomban széleskörű társadalmi összefogással legyőző Tétényi Éva volt. Fényes diadal volt, demonstratív kiállás a kormánypárt ellen. Tétényi 2/3-ot szerzett a választásokon. Jó fellépés, határozott, céltudatos karakter, művelt, szimpatikus, kedves egyéniség. Rögtön meg is született a jelszó: Tétényi Éva for president! Aztán a polgármester asszonyt a Fidesz-többségű városi közgyűlés előbb teljesen megfosztotta hatalmától, majd ellehetetlenülve, gyengén elvonult. Megszűnt megváltó lenni. Megszűnt ezzel együtt az ő csodálatos személyébe vetett hit is. Nem is volt hatalmas, tiltakozó, tüntető tömeg a városháza előtt. Holott lennie kellett volna!

Nem fogok végig menni a palettán. Most éppen Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos a soros megváltó. Láttam már olyan felhívást, hogy ők alakítsanak gyorsan egy pártot, és akkor meg tudjuk buktatni a Fideszt, mehet a lecsóba, kész, slussz-passz. Mindeközben alig több mint egy hónappal vagyunk a választások után.

Úgy gondolom, hogy nincs messiás. Úgy is gondolom, hogy nagy általánosságban mégis mindenki lehet messiás. Ahogy Madách fogalmaz az Ember tragédiájában:

„Nem messiás-é minden újszülött,
Fénylő csillag, mely feltűnt a családnak,
S csak későbben fejlik szokott pimasszá.”
...

KARAFIÁTH: ORBÁN MINDENÁRON KIKÉNYSZERÍTI AZ ENGEDELMESSÉGET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2018.05.27.


Szerzőnk felkerült a legbátrabb huszonöt magyar listájára. Most is jól megmondja.

A Forbes Urban különszámában van egy lista, a lap szerint 25 legbátrabb magyart sorolják fel.

Büszke vagyok arra, hogy én is köztük lehetek. A lapszámra való reakciók tükrében még inkább.

Mert ekkora gyűlöletvisszhangra nem számítottam.

Schillingnéznek, mindenféle mondatokat adnak az emberek szájába, nemi identitáson gúnyolódnak. Elsősorban azt emelik ki, hogy egy a közös ezeknek az embereknek a többségében: kormánykritikusak. Ebben a legszörnyűbb, hogy az ilyen cikkek és kommentek és levelek gyártói nem is veszik észre, hogy ezzel még inkább aláhúzzák a borzasztó tényt:

nálunk igenis bátorság kell hozzá, hogy megszólalj, már ha azt nem a kormány oldalán teszed.

Mi a bátorság ellentéte? A gyávaság. Ami magába foglalja mind a nyílt hódolatot, mind a kívülálló semleges pózában való tetszelgést (cinkos, aki néma), mind a magunkba forduló megalkuvást. Amikor azzal védekezem, hogy mondanám, de nem lehet. Mert tartok a büntetéstől. Egy ilyen közegben igenis bátor, aki szólni mer. Egy egészséges társadalomban a kritikus hang természetes. Nálunk bátorságnak számít. Itt tartunk...

ULTIMÁTUMOT KAPOTT AZ ORBÁN-KORMÁNY, KÉT FELTÉTELT KELL TELJESÍTENIE, HOGY A FIDESZ MARADHASSON AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.05.28.


- Biztosítsa, hogy a CEU Magyarországon működhessen,

- a Stop Soros törvénycsomag elfogadásához várja meg és vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait


– a Tagesspiegel vasárnapi cikke szerint Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ezt a két feltételt szabta az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy a Fidesz maradhasson az Európai Néppártban (EPP). A német lapnak Andreas Nick, a frakció magyar ügyekért felelős jelentéstevője beszélt erről, hozzáfűzve, elvárják, hogy az Orbán-kormány aláírja a CEU működéséhez szükséges megállapodást az érintett amerikai szövetségi állam, New York vezetésével.

A CDU politikusai eddig jellemzően tartózkodtak attól, hogy a nyilvánosság előtt bírálják az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseit. Andreas Nick megszólalása szakítást jelent ezzel. Bár a magyarországi jelentéstevő arról nem beszélt, hogy a pártja milyen szankciókkal fog élni, ha az Orbán-kormány nem teljesíti a két feltételt, a Tagesspiegel úgy tudja, hogy ez a szankció az lehet, hogy a Fideszt kizárják az európai pártcsaládját jelentő EPP-ből. Nyíltan erről még senki nem akar beszélni – jegyzi meg a német lap – de a CDU kapcsolata a Fidesszel azon múlik, hogy az Orbán-kormány hajlandó-e teljesíteni a két feltételt, amelyet a párt Bundestag-frakciója állapította meg a Magyarországról és az illiberalizmusról belső folytatott vitákban.

– Ha nem tapasztalunk megállapodási hajlandóságot a két kérdést illetően, az Európai Néppártban el fog fogyni a Fidesz körül a levegő

– mondta a Tagesspiegelnek egy névtelenséget kérő CDU-s politikus. Azt, hogy mit várnak az Orbán-kormánytól, a németek több csatornán keresztül is jelezték már...

DELEJ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.28.


Tegnap kiderült, hogy Orbán Viktor Mihály, következésképp a kormány hagyományai, világlátása és gondolkodásmódja most meg a cserkészekével fakad egy tőről, mert a céljaik közösek. Olyan fiatalokat akarnak nevelni ezek ketten, „Akik hisznek a magyarságot ezer éve megtartó értékekben, és a jég hátán is megélnek. Nekünk természetes, hogy családban, hazában és az egymásért kiálló bajtársias szövetségben gondolkodunk. Hiszünk a magyarok határokon átívelő összetartozásában, valljuk, hogy a nemzet nem kitaláció, hanem egy élő közösség”. – Ilyeneket delirált ez az Orbán.

A fiatalok katonás nevelése cserkészileg rendben van, kormányprogramnak viszont bajos, de mit lehessen tenni. Miniszterügynök et. egyébként semmit sem mondott szokás szerint ilyen jég hátán is megél humbugokkal, bár erről a létformáról mesélhetne neki az a tömeg, amelyik gulyásért áll sorban félnapokat, illetve a megfagyottak sokasága. Esetükben nem volt eredményes a kiképzés ezek szerint, nem hogy a jég hátán, még a fűtetlen lakásban sem tudnak megélni, micsoda dolog ez, hová lett a cserkészbecsület, kérdezhetnénk, de nem tesszük, mert debilekkel fölösleges szóba elegyedni.

Szót sem érne ez a tartalmatlan és értelmetlen szófosás, ha nem rejtene azért némi nóvumot is, mégpedig azt, hogy mindenféle XXI. századi gondolat veszélyes már a rekatolizáló országban Sőt, egyáltalán maga a gondolkodás-tépelődés is libsi passzió, és veszélybe sodorja a sokat szenvedő hazát, “ha hagyjuk, a modern idők és az új kordivatok folyamatosan alááshatják azokat a kulturális alapokat, amelyek a cserkészeket cserkészekké, Magyarországot pedig magyar országgá teszik. Ezért nekünk ma jól felvert sátrak kellenek, amelyek a legerősebb viharoknak is ellent tudnak állni”. – Így nyomja a feszületet a delikvens arcába Orbán et. a megégetés előtt.

Íme, hölgyeim és uraim Magyarország miniszterelnöke a sátrában, amint dacol az elemekkel népe védése közben. Ezeket már megszokhattuk, ebben semmi unikum nincsen, ilyen gyönyöröket naponta százat is tud. Viszont megfigyelhető, hogy ebben az új uralkodásában mégis szintet lépett, ha nem is ő, mert azt már nem lehet, hanem a kiszolgáló személyzete. A beszédet egyre jobban eluralja a misztikum és a gomolygó ködök, amelyből olykor előtűnik egy-egy keresztes vitéz, mint például Kásler Miklós, aki spirituálisan akar magyarságkutató intézetet gründolni magának, hogy élhessen a régi mániájának, megvalósítva ifjúkori álmait, mint a cserkészek...

A NÉMET UNIÓPÁRTOK VÉGRE SZÓLTAK ORBÁNNAK, HOGY NE SZÓRAKOZZANAK SE A CEU-VAL, SE A CIVILEKKEL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.28.- A CDU-CSU értesítette Orbánt, hogy ha sokat ugrál, akkor nemigen maradhat az Európai Néppártban

- Európa a demagógok kezébe ad ütőkártyát, ha úgy tesz, mintha csak Putyin miatt lenne megosztott a földrész

- Újságírók rendszeresen beletörlik a lábukat Sorosba, de ő azért nem veszi semmibe a sajtót, nem úgy, mint a szintén milliárdos Elon Musk

Tagesspiegel

Hírek szerint a német uniópártok parlamenti csoportja két feltételtől teszi függővé, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradhasson. A követeléseket, miszerint ne paterolják ki a Közép-Európai Egyetemet Budapestről, illetve a „Stop, Soros”-törvénnyel várják meg a Velencei Bizottság jövő hónapban esedékes állásfoglalását, a CDU-CSU-frakció magyarországi jelentéstevője fogalmazta meg. Andreas Nick, aki egyben a pártszövetség delegációját vezeti az Európa Tanácsban, sürgeti, hogy a magyar kormány a CEU ügyében írja alá New York állammal a már kidolgozott megállapodást. A német konzervatívok idáig igyekeztek elkerülni, hogy nyíltan bírálják Orbán Viktort. A Human Rights Watch berlini képviselője ezért meg is rótta őket, mondván, legfőbb ideje volna határozottan szembeszállni részükről a magyar párt káros és emberi jogellenes politikájával. Továbbá nagyon gyorsan át kellene gondolni a kapcsolatokat a Fidesszel, mielőtt további károkat szenved az európai demokrácia.

A kizárásról az unió Bundestag-csoportjában egyelőre senki sem akar nyíltan beszélni. A színfalak mögött azonban világossá tették, hogy a jövő attól függ, a magyar fél mennyire tartja magát a két említett feltételhez. Ha nem hajlandó rá, akkor bennfentesek szerint nem sok esélye lesz arra, hogy megússza az ügyet, erről tájékoztatták is Orbánt. A lap hozzáteszi, hogy a magyar kormány példátlan kampányt folytat Soros György ellen. Azon felül bírálatok érik azt a törvényjavaslatot is, amely olyan civil szervezeteket sújtana, amelyek állítólag támogatják az „illegális migrációt”. A Velencei Bizottság jelenleg ellenőrzi, hogy a szabályozás összeegyeztethető-e a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Die Presse

A kommentár szerint Európában társadalmakat és pártokat oszt meg az ismét egyre élesebben felvetődő kérdés: miként kell Oroszországhoz viszonyulni. Moszkva támogatói, köztük az Osztrák Szabadságpárt, új „keleti politikát” sürgetnek, azaz hogy ismét párbeszédet kell kezdeni és fel kell oldani a szankciókat. A másik tábor ebbe bele is menne, ha Putyin felhagyna a gyakorlattal, mármint hogy stratégiai hazugságokkal próbálja meg megtéveszteni a partnereket. Az Európai Külkapcsolati Tanács most megjelent tanulmánya arra mutat rá, hogy egyfolytában harc folyik a nemzetközi magatartási szabályokról. Egyfelől van az EU által képviselt liberális univerzalizmus, benne az emberi jogokkal és demokráciával, valamint azzal, hogy az államoknak joguk van kiválasztani a szövetségeseiket. Másfelől ott az irányított orosz demokrácia, amely a külpolitikában még mindig befolyási övezetekben és nagyhatalmi játszmákban gondolkodik, a 19. század szellemi örökségeként.

Az elemzés az unión belüli orosz befolyásolási kísérleteket elemezve rámutat, hogy mivel Moszkvának nemigen vannak támogatói a tagállamok hivatalos köreiben, ezért felkarolja a rengeteg elitellenes mozgalmat. De azért találni olyan államokat is, amelyek rokonszenveznek Putyinnal: Magyarország, Olaszország, Ausztria, Görögország, Bulgária és Ciprus. A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy nem szabad túlértékelni az orosz diverziós próbálkozásokat, mert a nyugati pánikreakciók sokkal veszélyesebbek, mint Moszkva akciói. És ha kormányok közben elhanyagolják, hogy foglalkozzanak a megosztottság belső okaival, akkor ez arra bátorítja a demagógokat, hogy opportunista módon játszanak az orosz veszéllyel...