2022. augusztus 31., szerda

HOSSZÚ, FORRÓ NYÁRVÉGE – AUGUSZTUSI JEGYZETEK

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2022.08.31.


A nyár közepén kezdhettek aggódni, majd kétségbeesni a katások százezrei, egy-két hét múlva társulhattak hozzájuk az őszi energiaárak – az ismeretlen jövő – miatt rémületbe kergetett milliók. Augusztus közepén csatlakozhattak hozzájuk az erdőket féltők, s már itt is van az ősz, amikor szülők átláthatatlan tömege azért kezdhet aggódni, hogy lesz-e még elegendő szaktanár gyerekének iskolájában. S akkor még egy szót sem szóltunk arról a háborúról, amely már több mint fél éve nemcsak a közvetlenül érintett szomszéd népeket tartja rettegésben, hanem most már a kontinens nagy részét is. Minthogy az elhúzódó háborúnak idővel egyre több olyan negatív következménye kezd körvonalazódni, amely a maradék előrelátó-képességünket is elhomályosítja...

PÉNZ CSAK JOGÁLLAMNAK JÁR - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.31.


Mikuláš Bek, cseh miniszter szerint alig van hajlandóság a Bizottságban, illetve a tagállamok között arra, hogy elfogadják a magyar ígéreteket, mielőtt valódi cselekvést látnának – írja a Reuters.

Magyarországnak cselekednie kell a jogállamiságot illetően, ha hozzá akar jutni az Unió helyreállítási alapjához – jelentette ki az EU-ügyekben illetékes cseh miniszter a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Mikuláš Bek szavainak most külön súlya van, hiszen ebben a félévben a prágai kormány látja el az Európai Unió soros elnökségi teendőit, és ebben a minőségében kialakítja a miniszteri egyeztetések napirendjét, valamint elnököl ezeken a tanácskozásokon. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy jogállami hiányosságok miatt egyelőre sem Magyarország, sem Lengyelország nem kapta meg a neki szánt összeget a világjárvány utáni helyreállítást szolgáló támogatási alapból. Magyarország – írja a Reuters – a múlt héten kilátásba helyezte: ha megállapodás születik a pénzügyi támogatásról, akkor október végéig módosítani fog számos olyan törvényt, amelyet bírált az Európai Bizottság. A brüsszeli végrehajtó testületnek egy hónapja van a budapesti válasz elemzésére az úgynevezett feltételességi mechanizmus keretében.

A cseh miniszter szerint alig van hajlandóság a Bizottságban, illetve a tagállamok között arra, hogy elfogadják a magyar ígéreteket, mielőtt valódi cselekvést látnának. „Nem vagyok bizonyos abban, hogy a (további) párbeszéd bármit eredményezhet ebben az ügyben” – idézi a Reuters Mikuláš Beket, aki ehhez hozzátette: végső soron Magyarországot a pénzügyi érdekei rávehetik arra, hogy végrehajtsa a kívánt változtatásokat.

Lengyelországot illetően a demokratikus normákat Brüsszel szerint kiforgató igazságszolgáltatási reform miatt került sor összeütközésre. A cseh miniszter most azt mondta a Reutersnek: míg Lengyelország dolgozni kezdett a megoldáson, Magyarország hitelessége csorbát szenvedett, mert nem mutatott szolidaritást bizonyos uniós ügyekben, így például Budapest követelésére le kellett venni a szankciós listáról Kirill orosz ortodox pátriárkát.

A Reuters utal arra, hogy a demokratikus normákról folyó viták mellett az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteltérések is kiélezték a visegrádi országcsoporton belüli feszültséget, mert Budapest a többieknél úgymond óvatosabb álláspontot foglal el.

Orbán bebizonyította, hogy a közvélemény elfogadja a tekintélyuralmat

Most egy kis médiaszemle a médiaszemlében, annak illusztrálására, hogy az Egyesült Államokban az egymással élesen szembenálló orgánumok is képesek a másik véleményét korrekt módon ismertetni. Az erősen konzervatív, jobboldali Fox News tévécsatorna internetes oldala beszámol arról, hogy Jonathan Rauch, a The Atlantic című, kimondottan liberális magazin rendszeres szerzője azt állítja legújabb cikkében: ha Trump újra nyer, akkor Amerika megszűnik liberális demokrácia lenni.

Rauch szerint egyrészt a Tegyük Újra Naggyá Amerikát mozgalom ki is fejti ilyen irányú terveinek egy részét, másrészt pedig meg kell nézni Orbán Viktor magyar miniszterelnök gyakorlatát. Ennek értelmében a volt republikánus elnök 2024-es újabb győzelme esetén autoriter lépések várhatók, talpnyalók kerülnének kulcsfontosságú pozíciókba, megfélemlítenék a hivatásos köztisztviselőket, térdre kényszerítenék a bűnüldöző szerveket, és Trump fegyverként használná az elnöki kegyelmet. A Fox News által ismertetett Atlantic-cikk szerzője szerint Orbán Magyarországon már bebizonyította, hogy a közvélemény elfogadja a tekintélyuralmat, feltéve, ha annak lopakodó változatát kapja.

Gorbacsov békeangyal, vagy egy rendszer szétzúzója

A világsajtó mindent elsöprő, vezető témája ma reggel természetesen Mihail Gorbacsov halála. Nézzük, mit ír róla – pontosabban mit emel ki az életútból – a német Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap moszkvai tudósítója, Friedrich Schmidt úgy fogalmaz: a volt szovjet államfő, aki hozzájárult a fegyverkezési verseny beszüntetéséhez, külföldön ünnepelt államférfi maradt, Oroszországot azonban ez nem hatotta meg. Nyugaton mindig „Gorbi” marad, egy békeangyal, aki az NDK-ban állomásozó katonákat bent tartotta a laktanyákban, amikor a nép az utcára vonult. Oroszországban viszont szemére hányják, hogy eljátszotta a birodalmat. Ő maga éppenséggel megőrizni akarta a Szovjetuniót. A rendszer emberének mondta magát, de ő maga zúzta szét a rendszert.

The Washington Post szintén hangsúlyozza, hogy Gorbacsov nem kívánta levonni a szovjet lobogót. Életútja során másokkal együtt ő is látta a hatalmas szakadékot a mindennapok szegényes szovjet valósága és a fényes kommunista jövőt ígérő pártvezetők jelszavai között. Ez őt megrendítette – ebben különbözött a többiektől. Mire a Szovjetunió élére került, tökéletesen átlátta a valóság feneketlen mélységét, de kevéssé tudta, miként kellene azt kijavítani. Azt remélte, hogy a nyíltság és a politikai pluralizmus szabadjára engedett erői gyógyírt jelentenek majd, de nem így történt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MEGHALT MIHAIL GORBACSOV – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.31.


Az ukrajnai beavatkozás szerinte mindent megsemmisített, amit az ország az előző években elért

A Szovjetunió első és utolsó vezetője 91 évet élt. R.I.P.

Nyugaton a legnagyobb politikusok közé sorolják, hazájában Hitlerhez is hasonlították

A korábbi és jelenlegi nyugati vezetők, történészek és hírességek nem győzték dicsérni a volt szovjet vezetőt, aki orosz földön halt meg – írta a Guardian összefoglalója.

A Kreml szóvivője szerint akár végleg leállhat az Északi Áramlat

A szankciók miatt. Peszkov, “irracionálisnak” nevezte az európaiak magatartását, amelyért szerinte az egyszerű polgároknak kell megfizetniük. Ismerős retorika?

Bár Magyarország kiszorult a V4-ből, a V3 tovább működik nélkülünk

Az első Orbán-kormány bukásának évében, 2002-ben elhunyt Hofi Géza már jó húsz esztendeje azzal viccelődött, hogy sikerült az akkori kabinetnek „Visegrádi Egyeket” csinálnia a V4-es együttműködésből, de mindez idén vált valóra ténylegesen.

Szó nincs arról, hogy Brüsszel kormányt próbálna váltani Magyarországon

Uniós diplomaták és források szerint teljesen rosszul “keretezték” a jogállamisági eljárásról szóló vitát, kifejezetten károsnak tartják a hazai ellenzék messiásvárását, az Európai Parlament kereszteshadjáratát és a magyar kormány taktikázását.

Koszovóba megy Novák Katalin

Megtekinti a KFOR-erőket és megbeszélést folytat a KFOR-misszió magyar parancsnokával. Ezt a beszélgetést szívesen streamelnénk.

Büntetést kapott a Szerb Posta a levélszavazatok körüli titkolózás miatt

98 nappal azután, hogy a lap közérdekű adatigényléssel fordult a szerb postához, közölték: 160 ezer dinárt, azaz kb. 1360 eurót fizettek azért, hogy helyettük a Fideszhez ezer szálon kötődő CMH-iroda intézze a borítékok kézbesítését, begyűjtését. Kiderült az is, hogy a posta a szavazási levélcsomagokat a CMH-irodának ott adta át, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Tanács székháza található.

Novák Előd szerint a magyarországi zsidóság hálás Horthy Miklósnak

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud így tenni, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt, és a szobor eltávolítását kérte Kövér László házelnöktől.

„A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van, 430 ezer magyar zsidó halt meg ott. Hálás zsidóságról beszélni nem igaz, ocsmány cinizmus.”

Állami iskolákban is lehetséges a hatnapos iskolahét

Ha a fenntartó állam beleegyezik, a megfelelő pihenőidő biztosítása mellett heti hat napon át járhatnak iskolába a nebulók.

Hiába volt nyereséges a győri vízmű, ők is csatlakoznak az állami vállalathoz

Az önkormányzatok minden bizonnyal attól tartanak, hogy az emelkedő energiaárak és bérköltségek miatt egyre drágábban fogják tudni csak működtetni a vízműcéget, miközben a rájuk még vonatkozó rezsicsökkentés miatt több pénzt nem szedhetnek be a szolgáltatásért.

SZFE: Egyre többen tiltakoznak a tisztogatás ellen

Rátóti Zoltán egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntette Karsai György professzornak, a Doktori Iskola vezetőjének munkaszerződését. Hovatovább, az egyetem új szenátusa egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal visszahívta Jákfalvi Magdolna színháztörténész professzort a Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéről, és helyére kijelölte Balázs Géza nyelvész egyetemi tanárt nevezte meg, akit egyúttal a Doktori Tanácsba is delegáltak.

Kiterjedt salgótarjáni hálózat terjeszti a kormánypárti álhíreket

Az online hírportálok cikkeit a közösségi média erősíti fel: írásaikat különféle csoportokban és oldalakon osztják tovább, az egyes felületeknek pedig összesen 200 ezer tagja/követője van.

FARHÁT ÉS KÜLPOLITIKA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.31.


Szijjártó szerint az áprilisi soha nem látott mértékű választási győzelmük a magyar külpolitika teljesítményének visszaigazolása. Gondolta a fene. Mert az ember élénk képzelőerővel látja ám, midőn özv. Horváth Rezsőné (Manyika néni) ott tépelődik a szavazófülkében, hogy kire is tegye azt a rohadt ikszet, majd felidézi a magyar-azeri kétoldalú tárgyalásokat a baltás gyilkos kiadatásáról, ennek hatalmas sikereit, s emiatt dönt úgy, hogy csak a Fidesz. Hülyeségeket én is tudok beszélni, mégsem vagyok külügyminiszter. Mindezt azonban betudjuk annak a tévképzetnek, amely általános a NER-ben, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak, s igazolásul rámutatnak özv. Horváth Rezsőnére (Manyika néni), hogy ezt ő gondolta így.

Ő fogja Orbán ceruzáját a rendeletek megalkotásakor, holott csak a necc krumpli és a malátába mártogatott száraz kiflivég jár a fejében. Meg manapság a tűzifa. De nem is ez, mert ez csak a körítés, a felhatalmazás hazudása, a demokráciára mutogatás egy termetes diktatúrában, hanem a hangnem és a külszolgálatok hasonló nívójú szellemi munícióval való ellátása, ami ma épp érdekesebb, mert az eddigieket ismerjük. Szijjártó évadnyitó szeánszot tartott a magyar nagyköveteknek, külszolgálatosoknak, tehát csiszárjenőknek és dájcstomi rokonságnak, hogyan viselkedjenek a fogadó országukban, és azt mondta nekik, legyenek dúvadok. Képviseljék az özv. Horváth Rezsőnétől (Manyika néni) kapott értékeket.

De, mint fentebb láttuk, és nem is igazán kellett volna megmutatni, itt is csak a hárítás és maszatolás magas fokon űzött művészetével találkozhatunk, a végletekig leegyszerűsítve a folyamatokat: mindenféle felelősség elkenése, csak ebben a történetben nem a nyuszira fogják a dolgokat, hanem özv. Horváth Rezsőnére (Manyika néni). Ez a kályha, ahonnan minden elindul, most épp jelesül az, hogy Szijjártó külügyes így ránézésre előre reszket David Pressmanntól az USA még meg sem érkezett nagykövetétől, akinek a bűne elöljáróban annyi, hogy kijelentette, leendő állomáshelyén (vö.: NER) csorbát szenved a demokrácia. Erre föl hivatkozott Szijjártó a Manyika nénire.

Sőt, ezen túl az odakint dolgozó magyar diplomatákat is előre felmentette minden felelősség alól, amikor azt jelentette ki, nem a fogadó ország elismerését kell kivívniuk, hanem azokét, akik odaküldték őket. Itt jön a képbe megint a bávatag magyarokra való hivatkozás, és sajnálatosan az is, hogy a nevükben az asztalra is szarhatnak a klubban. Jól van az úgy. Éppen nincsen, de kies hazánk renoméján túl sokat rontani már nem lehet, mert akármilyen nagyköveti kilengés sem ér fel Orbán tusványosi beszédével. S ha a magyar diplomáciának az a feladata, hogy ezt az irányt vigye és védje Manyika nénire mutogatva, akkor igazából nincsen miről beszélnünk, bár már hallgatni sem érdemes...