2019. szeptember 26., csütörtök

HELYZET VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA  VENDÉG
Szerző: Ákos
2019.09.25.


Mi lett volna akkor, ha 2014/2015-ben a tanácsadók, közvéleménykutatások azt mutatják, politikai szempontból a migráció támogatása hoz többet a konyhára Orbánéknak? Vajon Orbán akkor is migráció-ellenes véleményt képviselne? Biztos vagy benne? Csak azért kérdem, mert ateistából kereszténnyé, liberálisból konzervatívvá, illiberálissá vált, szóval úgy tűnik, álláspontját mindig az határozza meg, amivel aktuálisan jobban jár. Ismerjük az ilyet, nem is szeretjük. De persze, ha te nem tanulsz az elmúlt évtizedek pálfordulásaiból, az a te dolgod -amíg magaddal nem viszed mindezt a szavazófülkébe.

Mi lesz akkor, ha 5 év múlva kiderül, hogy nem érjük utol Ausztriát, sőt a környező országok mind lehagynak gazdasági fejlődésben? Akkor kit fogsz hibáztatni? Mindegy, ugye? A lényeg, hogy semmiképpen nem azt, aki a tönk szélére juttatott minket.

Tényleg azt gondolod, hogy Orbán szeret, tisztel vagy becsül téged és elvtársaidat? A megalkuvókat, a gerinctelen köpönyegforgatókat, a könnyen manipulálhatókat?

Emlékszel még a Vuknak arra a részére, amikor a simabőrű vadász beengedi az eső elől a kopóit, de nem engedi be a házőrző kuvaszt? Vajon te melyik szereplő vagy abban a történetben? Mert szerintem Vahur és társa azok Rogánék, Mészárosék és a többiek, és igen, te meg a kuvasz vagy, akit be sem engednek a házba, de azért hűségesen őrzi a gazdit: a nagy büdös semmiért cserébe.

Nyilván ha kiderülne, hogy parasztoknak, hülyéknek, szardaraboknak hívnak minket a szűk körben tartott megbeszéléseiken, nálad az sem verné ki a biztosítékot. Tudod, hogy lehetne jobb, ha nem Mészárosnál és társainál csapódna le a Magyarországnak küldött pénz egy jelentős része, de nem érdekel, ugye? Elvagy, mint a befőtt. Többet, jobbat akarni? Ugyan minek?

Tekintélyelvűség, középszerűség, az önálló akarat hiánya, hajlam a gyűlöletre – ennyi. Tényleg egyszerűbb lenne ténylegesen kettészakítani az országot, aztán meglátnánk, mikor migrálnátok át hozzánk nyugatra, ahol lenne kórház, orvos meg ápoló. Gondolom, rögtön azután megindulna a tömeg, amikor kiderül, hogy nincs CT a stadionban, és Tiborcz meg a hasonszőrűek nem tudnak, de nem is akarnak meggyógyítani. Ellenben odaát keleten nálatok lehetne jó sok börtön és temető a stadionok mellett – a rend kedvéért.

Az sem érdekel, hogy az egyetlen kézzelfogható eredménye a majd 10 éve regnáló kormánynak, hogy már nem szólsz a szomszédhoz, nem veszed fel a telefont, ha a testvéred hív, nem jársz a kedvenc söröződbe, mert elfoglalták a libsibolsik. Egymagadban leképezed azt az elszigeteltséget, ami az országgal is éppen történik. Nem baj, jó így neked.

Hiszen az egészségügy eddig is szar volt, nem? Miért kéne rajta javítani? A szocik elbaszták, mikor is? Hát úgy 15 éve. 9 év meg nyilvánvalóan nem elég rendberakni, legalábbis addig, amíg stadiont kell építeni, meg a Mészáros-birodalmat hizlalni. Az oktatás nem a te gondod. Amíg lehet villogni befejezetlenül átadott útszakaszokkal, ingyenes, semmire sem jó tankönyvekkel, utalványokkal, addig nyilván minden a legnagyobb rendben. Megvesznek kilóra, és te még csak nem is alkudozol. Miért ne lehetne a nyugdíjon annyit emelni, hogy ne legyen szükség az utalványra, meg a polgármester jóindulatára fűtési szezonban? Tudod mennyi pénzt dobtak ki ezek feleslegesen az ablakon, vagyis loptak el? Abból, apám, tényleg majdnem úgy élhetnénk mint Ausztriában a sógorok, már most, persze neked ez ráér 15 év múlva, vagy 20. Mert rend van. Igaz, amikor a zebrán kivasal a NER közeli elvtárs ittasan, akkor a mentő alig ér oda, csak a harmadik kórház fogad, ahol orvos híján a rezidens próbál összefércelni, és a gázoló is megússza, mert leszólnak a bírónak a piros telefonon, hogy elég lesz egy ejnye-bejnye, de rend van, egészen addig amíg te magad nem szembesülsz ennek a rendszernek a kegyetlen közönyével. Valahogy egyetlen kormányközeli médiaorgánum sem akar majd riportot veled a hányattatásaidról, de bízhatsz még a baloldali „médiatúlsúlyban”, esetleg a munkahelyen a főnököd finoman céloz rá, hogy el kéne engedi ezt az ügyet mielőtt nagyobb baj lesz. Mert a miniszterelnök persze ilyen ügyekkel sem foglalkozik, ahogy mással sem: veled sem, meg azzal sem, ami neked fontos...

IVÁNYI GÁBOR EGYHÁZÁNAK TÁMOGATÁSA AZ ELLENÁLLÁS JELKÉPE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.24.


Néhány nap alatt csaknem 3 millió forint értékben juttattak el magyar nyugdíjasok rezsiutalványokat vagy azokkal megegyező összeget Iványi Gábornak. De jelentős támogatást nyújtottak társegyházak is, gyűjtést szervezett a Mazsihisz, a Budapesti Autonóm Gyülekezet és mások. Magánszemélyek, vállalkozók, cégek is megmozdultak. Erre szükség is van, mert az Orbán által megtámadott egyház nem tudta kifizetni az alkalmazottak fizetését, amire a rezsiutalványok nem alkalmasak. Az utalványokat azonban boldogan fogadják, hogy rászoruló családoknak eljuttassák. Jó helyre kerülhet Orbán pénze, amit a nyugdíjasok megvesztegetésére szánt.

Magyarországon megmozdult valami, mert Orbán a legszegényebbeket és a leginkább rászorulókat támadta meg. Őket segíti Iványi Gábor és az egyháza, amely kilenc éve emberfeletti erővel gondozza a rászoruló hajléktalanokat, bántalmazott anyákat, betegeket, a hajléktalan óvoda kis ápoltjait. Iványi Gábor egyházának adakozni az Orbán-rendszerrel szembeni ellenállás szimbóluma lett. Iványi Gábor megtestesít mindent, ami ellentéte a rezsimnek, és az ellene indított törvénytelenség és hajsza minden tekintetben kifejezi és magában foglalja Orbán és rendszere minden aljasságát és romlottságát. Aki valamiképpen ki akarja fejezni az Orbán-rendszerrel szembeni utálatát, ellenállását, az megtalálja a módját: akármilyen kis összeggel is támogatja és életben tartja Iványi Gábor szociális munkáját.

A Kádár-rendszerben is a SZETA volt a rendszerellenesség egyik jelképe és kifejezésének módja. Miközben elesett és rászoruló embereken, a legvédtelenebbeken segített. A kiszolgáltatott ember mindig a diktatúrák célpontja. Aki segít rajtuk, szembeszáll a diktatúrával, amely szerencsétlenebb sorsú embertársainkat halálra ítéli. Iványi Gábor mindig az üldözöttek oldalán áll, évtizedek óta menti meg sokak életét, és juttat nekik egy betevő falatot. Most ő maga is üldözött, és üldözött a tevékenység is, amit csinál. Elvették törvénytelenül az egyházi státuszát, megfosztották a törvényesen járó forrásoktól, még a neki járó hatalmas állami tartozást sem hajlandók kifizetni. Egyházát és szociális intézményhálózatát Orbán létében fenyegeti. Benne van a személyes bosszú is, mert Iványi Gábor nem hódolt be neki.

Orbán embertelenségére és fasiszta rendszerére adható legerősebb válasz, ha a közadakozás, a magyar nép kiáll az elnyomottak és üldözöttek ügye mellett, odaáll Iványi Gábor polgári jogi harcos és valóban keresztény lelkész mellé, s a diktatúra akaratával szemben megmenti és fenntartja Iványi Gábor szociális intézményhálózatát. Ma ez a rendszerrel való szembenállás jelképe. Ez lehet az a pont, ahol a magyar nép nem enged, hanem megálljt parancsol a diktatúrának. Nem engedi eltaposni Iványi Gábort és nem engedi elpusztulni az általa gondozottakat. Itt lehet nemet mondani a diktatúrára. Ez a diktatúrával való szembenállás kifejezésének lehetősége. Ez a közös ügy egybeforraszthatja az ellenállás képviselőit...

BUDAPEST ÉS A JÖVŐ – MI TÖRTÉNIK A FŐVÁROSUNKKAL?

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.09.26.


Nemrég olvastam a hírt, hogy Hajdúszoboszlón egy férfi megrongált egy frissen lerakott botlatókövet. A hír körbejárta a sajtó egy részét, néhány ismerősömet pedig őszintén felháborította. 

De most nem erről szeretnénk írni, hanem arról, ami ennek kapcsán eszembe jutott: arról, hogy akarjuk-e vagy sem, a történelmünk velünk él és befolyásolja az életünket. Magam Budapesten egy olyan utcában, olyan környéken lakom, ahol rengeteg a botlatókő (és még több lehetne, ha minden áldozat emlékét őrizné egy, a házunk pedig sárga csillagos ház volt.

Bevallom, mind a mai napig felkavar, ahányszor csak meglátok egy ilyen követ. Még annál is jobban felkavar, ha Újpesten, ebben a családom sok generációjának otthont adó külvárosban járva veszek észre egy ilyen követ. Nem tudok nem arra gondolni, hogy Újpest (amely szomszédos Rákospalotával) zsidóságát, 1944. júniusában gettósították, majd tömegesen (tízezres nagyságrendben, hiszen Újpest virágzó, növekvő település volt) deportálták.

Mostanában Berlinben töltök némi időt és itt is mindig meg-megállok a botlatókövek előtt. Néhol még áll a ház, ahonnan deportálták a helyi zsidóságot, de legtöbbször játszótér van a helyükön vagy modern panelépület.

Egyébként is, nagyon nehéz jártamban-keltemben, az emlékműveket, a falakon máig látható lövésnyomokat látva, nem arra gondolni, micsoda pusztítást vitt végbe ebben a városban a huszadik század: a náci terror, a világháború, a milliónyi áldozatot követelő, a városközpontot földig romboló ostrom, majd a Berlint évtizedekre – épp a városközponton keresztül húzódva – kettéosztó hidegháború. Berlin lehet ma sokszínű, pezsgő életű, vonzó európai nagyváros, újjáéledhetett a hagyományos adminisztratív negyed is, de most már örökké az a város fog maradni, amelynek már szerkezete is az irracionális, embertelen gyűlölség emlékműve lesz. Ez persze nem feltétlenül csak veszteség. 

A foghíjtelkekből sok mostanra fákkal benőtt Spielplatz lett, a birodalmi nagyság utáni infantilis sóvárgás jegyében épült monstre paloták helyét izgalmas modern építészeti kísérletek foglalták el, s bár az egységes Németország fővárosának státuszát visszanyerte, barátságosabbnak tűnik a felületes megfigyelő számára, mint számos nyugat-európai főváros.

Ugyanez a történelem ott kísért Budapest városképében is. Nekünk is vannak foghíjtelkeink, lövésnyomaink, emlékműveink, emléktábláink. Máig ott vannak a városon a háború végi ostrom hegei. Igaz, a pusztítás nem volt olyan szisztematikus és koncentrált, mint Berlin belsőbb kerületeiben, így a 19. századvégi hangulatot megőrző városszerkezet tovább él, csak a homlokzatok kopottabbak. Ez a város, ha nem is ugyanaz, mint 1945-ben, de sok tekintetben kontinuus vele. Inkább olyan területek, mint Óbuda vagy Újpest lakótelepei alatt tűntek el régi városok vagy városrészek, pusztaságok vagy szántóföldek és azok fölé nőttek városnyi városrészek, semmint a legbelsőbb kerületekben. Ez a város 1990 után is bizonyos értelemben szervesen fejlődött tovább. 

A 45 után szétszabdalt lakások nagyrészt szétszabdalva maradtak, az új épületek ritkán születtek gondos, egész városrészek szisztematikus lebontásából és újragondolásából (mint mondjuk a Szigony-projekt), inkább foltszerűen épültek bele a létező városszövetbe. Gyerekkorom nagy részét Újpalotán és Rákospalotán töltöttem, s kamaszkorom óta jártam be naponta a belvárosba...

BREXIT: MINDENKI MEGTEHETI TÉTJÉT! - LONDONI PILLANATKÉP

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.26.


Miközben a szakértők és az elemzők egyre latolgatják az esélyeket, a fogadóirodák ezt konkrét számokkal fejezik ki. Már alig lehet például nyerni a miniszterelnök bukására fogadáson. Az októberi angol választásban hívőket viszont nagy nyeremény kecsegtetheti.

Az angol font euró- és dollárárfolyama alig változott, és az angol tőzsdét sem viselte különösebben meg, hogy a londoni legfelsőbb bíróság egyhangúlag kimondta: törvénytelen volt Boris Johnson kísérlete a parlament felfüggesztésére. A miniszterelnök azt próbálta ezzel kijátszani, hogy a képviselők megakadályozzák a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból. A londoni fogadóirodák azonban jelentősen megemelték annak esélyét, hogy Boris Johnson még az idén elhagyja a miniszterelnöki széket. Szeptember elején még 2 font kockáztatásával 7-et lehetett nyerni, tegnap 6 font ellenében már csupán 5-öt kínáltak.

Boris Johnson Theresa May lemondását követő dicső napjai így meglepő gyorsasággal változtak akadályfutássá. Előbb – még mielőtt a felfüggesztés életbe lépett volna – a képviselők törvényben tiltották meg a no-deal brexitet, mostanában már azt találgatják a bulvárlapok, hogy a funkcióját 57 napja betöltő kormányfő megdönti-e az eddigi legrövidebb ideig hivatalban levő brit miniszterelnök, George Canning 119 napos negatív rekordját. Hihetetlen ugyanis – írja a Guardian -, hogy egy 21-ik századi kormánypárti politikus azt hiszi, hogy alkotmányos egy Stuart királyhoz hasonlóan felfüggeszteni a Parlamentet. Minél hamarabb megszabadul tőle Nagy-Britannia, annál jobb. Akadnak persze, akik védik a miniszterelnököt, sőt, mintegy alkotmányos puccsot emlegetnek...

ÁLLJ BELE! ÚT AZ ERŐSZAKTÓL A BOLDOGSÁGIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Krisztina
2019.09.26.


Krisztina története elé nagyon nehéz mit írni, hiszen az út, amit a gyerekkori családon belüli erőszaktól a megtalált spanyolországi boldogságig bejárt, nagyon rögös és nehéz volt. Története remélhetőleg sokaknak ad erőt!

„Azt hiszem, eljött az a pont, hogy elegem lett abból, hogy állandóan ott lebeg a fejem felett az, hogy elvesztem a kivett szobát, nem telik majd újra, Mert magasak az árak és majd 40 éves koromra fedél nélkül maradok.

Ez az, ami rettegésben és állandóan félelemben tartott ebben az életemben. Mára rájöttem, ez karmikus feladatom itt, ebben az életben.

A dolgok 6 éves korom körül kezdődtek, mikor szüleim albérletében csak konyha és szoba volt, kint az udvar hátsó részében pedig a pottyantós WC. 1985-ben járunk.

Mikor ketten, együtt vásárolni mentek a Trabanttal, rám bízták az akkor 2 éves cumizós öcsémet. Mielőtt elindultak volna, lelkemre kötötték, hogy ne menjek sehova, bent a bilin végezzem a dolgokat, ha nem bírom kivárni, míg hazajönnek pár óra múlva, de nekem már abban a korban ciki volt ez, s kimentem a potyira.

Miután végeztem, futottam vissza a tesómhoz, nyomtam a bejárati ajtó kilincsét, de az ajtó nem mozdult. Pánikba estem, az öcsém elfordította a kulcsot, mert utánam jött volna és sikeresen kizárt.

Bezárni képes volt az ajtót, kizárni nem. Ezért én kint, ő meg bent üvöltött sírva a félelemtől. Tudtam, anyám lekap a 10 körmömről, ha kint meglát, s a verés sem marad el, holott nem tehettem semmiről...

„A BÍRÁK IS BÍRÁLHATÓK” - BESZÉLGETÉS MÉSZÁROS LAJOS VOLT SZLOVÁKIAI ALKOTMÁNYBÍRÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.09.20.


Prágában a bársonyos forradalom óta legnagyobb tüntetéssorozaton követelték a miniszterelnök és az igazságügy-miniszter távozását. Szlovákiában mintha szélcsend volna a 2018-as belpolitikai válság, illetve Zuzana Čaputová elnökké választása óta; úgy fest, működnek a jogállami fékek és ellensúlyok. Vagy ez csak a látszat? A joguralom szlovákiai helyzetének alakulásáról beszélgetünk Mészáros Lajos hatvannégy éves dunaszerdahelyi jogásszal, aki az ottani Alkotmánybíróság legtovább hivatalban lévő tagjainak egyike volt. Mandátuma hét, majd tizenkét év után idén tavasszal járt le. Jelenleg az Országos Bírói Tanács tagja, azonkívül nyugdíjasként – mint közjegyzőhelyettes – lányának munkáját segíti Komáromban, és ezt a szakmai feladatot is szépnek találja.

A magyar politikai intézményrendszer sajátossága volt 2010-ig, pontosabban a végleges Alaptörvény elfogadásáig az Alkotmánybíróság rendkívül fontos szerepe. Mennyire volt fontos a szlovákai Alkotmánybíróság a magyarországihoz képest, és miben különbözött a feladatköre?

– Mindkét alkotmánybíróságnak nagyon fontos szerepe volt a rendszerváltozásban. A magyar testület talán jobban eleget tett ennek a szerepnek, de azt hiszem, megállta a helyét Szlovákia Alkotmánybírósága is. Az alkotmánybíróságok feladata: fékezni a hatalmat. És ha csak az első, Milan Čič-féle, 1993 és 2000 közötti Alkotmánybíróságra gondolok, erre jellemző volt az, hogy ellenállt Vladimír Mečiarnak, főleg az időszak utolsó éveiben. Eleinte, úgy mondanám, kereste önmagát a doktrinális döntéseiben, de miután 1996 decemberében kizárták a parlamentből a Gaulieder nevű képviselőt, aki kilépett a Mečiar-féle kormányzó párt frakciójából, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez alkotmányellenes. Vagy például amikor világossá váltak Ivan Lexa hírszerzési főnök, eufemisztikusan szólva, „kisiklásai”...

A magyarországi olvasónak magyarázatul: bűncselekményei, melyek miatt később elszökött az országból...

– ...akkor végrehajtó hatalom ide vagy oda, az Alkotmánybíróság talán az egyik legjelentősebb és emberi szempontból legbátrabb határozatát hozta meg. Kimondta, hogy amikor ifjabb Michal Kováčot, az akkori köztársasági elnök fiát, állítólag titkosrendőri közreműködéssel, Ausztriába hurcolták, majd az állam nem segítette hazatérését, akkor durván sérültek az indítványozó – ifjabb Kováč – szabadságjogai. Mečiar erre azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság a társadalomnak egy beteg eleme, és elvette Čič professzortól még a fehér Tatra 613 szolgálati autóját is, amit a Cseh-szlovák Alkotmánybíróságtól örökölt. Az első időszakban azért nem voltak olyan jelentős és annyira szép döntések, mint Magyarországon, mert eleve más jellege volt az alkotmánybíráskodásnak. Magyarországon akadémikus bíráskodás volt, a törvények felülvizsgálata állt a középpontban, létezett az actio popularis – tehát bárki kérhette egy jogszabály alkotmányosságának vizsgálatát –, Szlovákiában pedig ilyen nem volt. Az absztrakt normakontrollal – a jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatával – bár ugyanolyan fontos, mint Magyarországon, az Alkotmánybíróságnak kevesebb munkája volt, mert Szlovákiában mindig is le volt szűkítve azoknak a köre, akik az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak: harminc képviselő vagy a legfőbb ügyész, a köztársasági elnök, ombudsman, öt vagy hat szubjektum. Magyarországon elég volt egy levél a nyugdíjasoktól, ha elégedetlenek voltak a nyugdíjtörvénnyel, és válaszul tisztította az Alkotmánybíróság a jogrendszert. De attól még nagyon fontos döntések voltak például az abortusztörvénnyel kapcsolatban. Képviselők egy csoportja megtámadta az 1976-os abortusztörvényt, amelynek lényege az, hogy az első trimeszterben az anya dönthet a megszületendő gyermek sorsáról. Ennek az ügynek az előadó bírája voltam. Amúgy is liberális konzervatív beállítottságú vagyok, az élet kérdésében konzervatív. Szerettem volna, ha szigorítják a törvényt: az anya dönthet, de vezessék be azt, ami nyugati demokráciákban már elfogadott, és adjanak háromnapos határidőt az anyának, ne dönthessen hirtelen, azonnal. Beszélgessen pszichológussal és hasonlók. Ezzel kisebbségben maradtam, mint sok más ügyben, de végül a kisebbségi véleményem alapján a parlament két év múlva módosította a törvényt, és azt már nem támadták meg...


MEGMUTATJUK, KI ÁLL MOST A TV2 MÖGÖTT, DE HAMAROSAN ELREJTŐZHET A TULAJDONOS

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.09.25.


Kiváló üzleti érzékét és megbízhatóságát a végvári katonák által a portyák során megszerzett zsákmány elosztása és elárverezésére rendezett aukciók rendezettebbé tételében is sikerrel alkalmazta”.

Mások mellett ezt is megtudhatjuk a vállalat honlapján arról az Abraham Goldmannról, akiről a TV2 – mostanra valószínűleg lezáruló – átvételében központi szerepet játszó cég a nevét kapta. Elosztás ebben a tranzakcióban is volt, a rendezettebbé tétel viszont elmaradt. Sőt, az amúgy sem egyszerű tulajdonosi szerkezetű kereskedelmi tévé köré olyan céghálót húztak, hogy komoly kutatómunka kell annak kiderítésére, kik a végső haszonélvezők. Most azonban még legalább nagyjából meg lehet ezt tenni, de a tulajdonosok már gondoskodtak róla, hogy ne sokáig tudhassuk biztosan, ki áll a tévé mögött.
A NER tükre

A TV2 elmúlt nagyjából hatéves történetében tényleg minden benne van, amit a jelenlegi gazdasági és politikai elit, azaz a NER működéséről tudni érdemes. Bizalomhiány, céges trükközések, biztosítékok, biztosítékok biztosítékai, a politikai ellenfelek kijátszása, a média irányba állítása...

MEGDOBÁLTÁK A FALUBAN A VENDÉGMUNKÁST, MÉRGEZÉSSEL VÁDOLTÁK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.09.26.A magyarországi munkaerőhelyzetről és ehhez kapcsolódóan a hétköznapi, és akár erőszakba is forduló gyűlölködésről is riportot közölt az amerikai Bloomberg. A külföldi lapszemléből azt is megtudhatjuk, milyen bizalmas feladatot teljesített Alexander Korda, a magyar származású filmes Churchillnek.

Nem kis vegzálásnak lesznek kitéve az EU-s bizottsági elnök által javasolt magyar és román uniós biztosok – értesült a Politico, amely szerint Trócsányi László, akit bővítési biztosnak jelöltek, kínos kérdéseket fog kapni az uniós meghallgatáson. A ma kezdődő eljárás várhatóan másik nagy elszenvedője a román Rovana Plumb lesz. Akitől például azt szeretnék megtudni, miért nem tüntette fel 1 millió eurós hitelét a vagyonnyilatkozatában, amit lakásvásárlásra fordított. Trócsányitól elsősorban jogi tanácsadó cégére fognak rákérdezni, azaz alaposan átvilágítani, miután a magyar jogállami normák lebontásában alaposan kivette részét a volt igazságügyi miniszter egykori vállalkozása is.

Téves nézet a magyar külpolitikáról

Magyarország nem akadályozza Ukrajna NATO-csatlakozásának előkészületeit azzal, hogy blokkolja a magas szintű NATO-Ukrajna vegyes bizottsági üléseket – ezt Íjgyártó István kijevi nagykövetünk mondta egy kerekasztal beszélgetésen, amiről az Ukrinform tudósított. Hangsúlyozta, hogy ez a téves nézet terjedt el az ukrán és egyes magyarországi sajtótermékekben, holott tisztán kellene látni. Magyarország csak a vegyesbizottság üléseit akadályozza, de nem Ukrajna NATO-tagságának a lehetőségét. A kerekasztal címe egyébként úgy hangzott: Magyarország és Ukrajna: egymás megértésének az útján. A NATO-Ukrajna Bizottságot még 1997-ben hozták létre, s nem sűrűn, évente általában kétszer ül össze, ha arra lehetőség adódik...

VÉGET ÉRT A MAGYAR EXPORTCSODA

INDEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2019.09.26.


Bár 2010 és 2017 között rekordokat produkált, az utóbbi másfél évben gyors ütemben elfogyott Magyarország árukereskedelmi többlete: a 2016-ban még 4,6 milliárdos plusz 1,4 milliárdos mínuszba fordult; és egy pénzügyi mutató szerint már külföldi finanszírozásra szorul az ország. A dolog mögött a fogyasztás erősödése és a beruházások felpörgése áll, így a Magyar Nemzeti Bank szerint nincs semmi gond: ahogy beérnek a most jelentős importigényt támasztó beruházások, visszaáll a többlet. Mások szkeptikusabbak, és attól tartanak, hogy a mérleg gyors elapadása a magyar gazdaság túlfűtöttségének jele, és a jövőbeli bajok forrása is lehet.

Az utóbbi években a kormány gazdasági sikerkommunikációjának egyik központi eleme volt a rekordszintű magyar export: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök beszédeinek visszatérő eleme, hogy Magyarország sosem adott még el annyi árut külföldre, mint az utóbbi években. 

Ez egyébként tagadhatatlan: az export valóban csúcsokat döntött az utóbbi években. 2010 és 2017 között Magyarországra rengeteg exportbevétel ömlött be, ami táplálta a bérnövekedést és a foglalkoztatást, javította az ország pénzügyi stabilitását, csökkentette sebezhetőségét, és támaszt nyújtott az (ennek ellenére is gyengülő) forintnak. 

Két fontos dolog ugyanakkor rendre kimarad a beszédekből. Az egyik, hogy önmagában a magas exportadat nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magyar gazdaság erős, hiszen a kivitel hazai hozzáadott értékét tekintve hazánk a sereghajtók között van az Európai Unióban. Hiába számolják el magyar exportként például a Kecskeméten összeszerelt Mercedeseket vagy a jászberényi Electrolux-porszívókat, ezekben elég kevés a magyar tudás, és a hazai gazdaság részesedése gyakran az összeszerelő-munkások munkájában, a gyártási folyamat legolcsóbb részében merül ki. A “magyar” exportból tehát annak forintban vagy euróban kifejezett értékénél jóval kevesebbet profitál az ország...

ITT OLVASHATÓ

DÖBRÖGI NEWS A KISALFÖLD MELLÉ: A POLGÁRMESTEREK KÜLÖNKIADVÁNYBAN REKLÁMOZZÁK MAGUKAT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.09.25.


Rövid tanfolyam újraválasztásra gyúró NER-kompatibilis polgármestereknek – simán lehetne ez a címe a Kisalföld szeptember 23-i mellékleteként árusított, A megye beruházásai 2019 című nyomdaipari terméknek. Az ott nyilatkozó Győr-Moson-Sopron megyei településvezetők leckét adnak belőle, hogyan kell egyszerre lefele és felfele kampányolni: önreklámot tolni a választóknak, s közben hálálkodni a kormánynak a fejlesztési pénzekért...

DEZINFORMÁLNAK MINKET, HOGY NE BÍZZUNK MÁR SENKIBEN ÉS SEMMIBEN

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2019.09.25.


Hatalmas a harc az online dezinformáció ellen, a Facebook bízik abban, hogy képes tartani a lépést. A dublini Digital Summit nevű konferencián a cég képviselője beszélt az egyre komolyabb problémáról, mi pedig összeszedtük, miképp szúrhatók ki a manipulatív tartalmak a neten.

Minden nagy erejű technológiáról elmondható, hogy kétélű fegyver: a pozitív hozadékok mellett kockázatai vannak, hiszen sohasem tudjuk, kik, milyen célok érdekében próbálják majd felhasználni. Igaz ez a közösségi médiára is, ami teljesen átformálja a napjainkat: a Facebooknak már több mint 2,3 milliárd felhasználója van, és mi magunk is kevés olyan embert tudnánk említeni, akinek az életében nem tölt be aktív szerepet a szolgáltatás, legyen szó kapcsolattartásról vagy információszerzésről.

Mark Zuckerbergék gyermeke világot behálózó óriássá nőtte ki magát, és amellett, hogy sokféle módon könnyít az életünkön, nagyon ijesztő jelenségeknek is teret ad. A háttérben zajló folyamatok egy remek kriminek is alapot szolgáltathatnának, nem véletlen, hogy nemrég a Netflix is filmet készített a Cambridge Analytica-ügyből, aminek pont az volt a lényege, hogy a felhasználókat a Facebooktól szerzett adatok felhasználásával politikai üzenetekkel bombázták szponzorált hirdetések formájában...

A GONOSZ TÉRKŐTÜNDÉR AZ ÁTADÁS ELŐTT MEGLÁTOGATTA A VÖRÖSMARTY TERET ÉS LEHARAPDÁLTA A FRISSEN LERAKOTT KŐLAPOK SARKAIT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.09.26.


Bár még van egy kis idő a hivatalos átadóig (a gyalogosok számára megnyitották, kisebb munkákat még végeznek rajta, de a választásokig meglesz), egyre jobban látszik, hogy milyen lesz a megújult Vörösmarty tér, úgyis mint az ország egyik legismertebb és mindenképpen legturistásabb tere. Most már igazából csak az utcabútorok egy része hiányzik róla, így a lényeges változások többsége jól felmérhető. 

Ezek nem feltétlenül rosszak, de eléggé egy irányba mutatnak: hogy a teret hónapokra elfoglaló, irtózatos bódévárosnak még jobb legyen.

Ez a leginkább ott érhető tetten, hogy az oroszlános kutat kipaterolták a térről és sarokba állítva, a Harmincad utca torkolatába helyezték át.

Ennek térszervezés szempontjából semmi értelme. A kút népszerű eleme volt a térnek mindig is, és olyan ponton állt, ahol - a Vörösmarty adottságaihoz képest - volt elég hely, vagyis nem blokkolt semmilyen közlekedési útvonalat. Nem is került messze a korábbi helyétől, de annyira azért igen, hogy az ember már ne a tér részének érezze, csak a környékének. Ki nyert ezzel?
A bódésok...

TÖBB MINT ÖTEZER DIÁKOT SOROLTAK ÁT FIZETŐS KÉPZÉSRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.09.26.


Korábban elegendő volt, ha az egyetemi kurzusokért járó kreditekből elértek egy meghatározott számot vagy jó tanulmányi átlaggal zárták a szemesztert, ma már mindkét feltételt egyszerre kell teljesíteni.

Mintegy 5500 egyetemi hallgató már biztosan elveszítette tandíjmentes, állami ösztöndíjas helyét idén nyáron, ők ősztől már csak költségtérítéses formában folytathatják tanulmányaikat – tudtuk meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) előzetes adataiból. A szervezet eddig 10 nagy egyetem számait dolgozta fel, végleges adatok októberben várhatók.

2010-ben még a hallgatók 79 százaléka tanult állami ösztöndíjjal, a 2017/2018-as tanévben viszont már csak 65 százalékuk, mintegy 132 ezren.

A kormány 2017-ben döntött az átsorolás szigorításáról: az ösztöndíjas egyetemistáknak a korábbinál szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ha diplomaszerzésig akarják élvezni az állam támogatását. Míg korábban elegendő volt, ha az egyetemi kurzusokért járó kreditekből elértek egy meghatározott számot vagy jó tanulmányi átlaggal zárták a szemesztert, ma már mindkét feltételt egyszerre kell teljesíteni. Ráadásul a minimumátlagot már nem az egyetemek, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területek szerint. Ha valakinek nem sikerül minden feltételnek megfelelni, automatikusan átsorolják fizetős képzésre...

MEGFÁSULTAN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.09.25.


„Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer, városonként 50 ezer fát ültetne a jövő nyári, 12 országban, köztük Magyarországon sorra kerülő kontinenstorna helyszínein - jelentették be kedden, a végrehajtó bizottság ljubljanai ülésén. A környezetvédelem mellett többek között ezzel az akcióval is ünnepelnék az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik” –írja az Index.

Derék dolog ez, még akkor is, ha tudjuk, hogy az UEFA gazdag szervezet, és - mint általában a nagy profitközpontok – szereti az olcsó népszerűséget. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy jövőre a magyar csapatot láthatjuk játszani a fővárosban, Horvátország, Wales és Szlovákia könnyen elintézheti, hogy az új Népstadionban az EB keretében már nem léphet fel nemzeti tizenegyünk. De a kudarcokhoz régen hozzászoktunk, és ha idegen országok csapatai rohangálnak a magyar gyepen, akkor legalább nem kell izgulnunk a kihagyott helyzetek miatt. Hazai foci nélkül lehet élni (bár nehéz, de hozzászoktunk), fák nélkül viszont megfulladunk (az oxigén nélküli élethez még nem sikerült alkalmazkodnunk)...

ISMÉT ÉDESANYJA BŐVÍTETTE LÁNG ZSOLT RÓZSADOMBI HÁZA KÖRÜL A TELKET

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.09.26.


A II. kerületi fideszes polgármester háza az egykori SZOT-szálló helyén épülő luxustársasház mellett áll, a beruházótól vették az udvar megnagyobbítására szolgáló telket. A politikusnak nem először segít be az édesanyja.

Tovább nőtt a II. kerületi fideszes polgármester rózsadombi családi háza körül a telek, miután Láng Zsolt édesanyja újabb területet vásárolt meg a szomszédban az egykori SZOT-szálló erdejéből – értesült a 24.hu.

Láng Zsolt – akinek vagyonnyilatkozata szerint további két társasházi ingatlana van a II. kerületben – a nagy állami beruházások kivitelezőjeként ismert Market Zrt.-vel építtette fel a házát 2013-ban a dunai panorámás Apostol utcában. A ma már biztosan több százmillió forintot érő ház építési költségei jócskán meghaladhatták a politikus akkori hivatalos bevételeit, a vagyonnyilatkozata szerint jelentős, akkor 40-50 milliós megtakarításai mégis gyarapodtak, mire elkészült a többszintes épület. Láng magyarázata szerint hozzátartozói segítették a pénzügyi fedezet előteremtésében...

MINTHA A FIDESZ IS PIKÓÉKNAK KAMPÁNYOLNA – A JÓZSEFVÁROS-SZTORI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.09.26.


Lelkesedésből, szabadidejüket feláldozva dolgoznak Pikó András kampányában a civil aktivisták. Közben a Fidesz politikusai rájuk küldik a rendőröket, leszaggatják a plakátjaikat, kampányrendezvényükön lekapcsolják az önkormányzati áramot. A médiamunkásból lett kormányellenes polgármesterjelölt szerint az ellenzéki pártok által támogatott civilek akár győznek, akár nem, Józsefváros már nem lesz ugyanolyan, mint előttük volt.

– Ott volt a rendőrségi kihallgatásom – mutat Udvarhelyi Tessza a szoba sarkára. Egy asztal van a ficakban, kisebb rumli. – Oda azóta nem szívesen megyek.

Tessza a Közélet Iskolája igazgatója, két hónap szabadságot vett ki, hogy segíthessen a korteskedésben. Van itt óvónő, nyugdíjas, egyetemista. Hetven-nyolcvan emberből áll a törzsgárda, de összesen több százan vesznek részt Pikó Andrásnak, a médiamunkásból lett VIII. kerületi polgármesterjelöltnek a kampányában. Van, aki Budáról jön át segíteni.

A konyhában kávés becsületkassza, az asztal körül „karigeris” pohárból rágcsálják a ropit. Pikós pohár nincs, abból csak póló van, meg „I love nyolc” jelvény. Fogy az Ági áfonyaszörp, most vízzel, szódacserére gyűjtenek.

A Baross utcai egykorvolt Patyolatban vagyunk. A lift múzeumi darab, kiütötte a vörös rozsda. Romkocsmai a hangulat, állítólag az is működött itt korábban. Az egyik szobában propagandafa készül: Lokálból és józsefvárosi önkormányzati újságból, enyvből, lufiból. Már ember nagyságú a műfa.

– Kár volt kivágni a fákat ezekért az újságokért – mosolyog az egyik aktivistalány. A leghátsó szobában ellenzéki pártok dobozai, ide gyűjtik a civileket támogató pártok szórólapjait. Pikó érkezik, hóna alatt több zacskó csipsszel:

– Most mondok egy gyújtó hangulatú beszédet – poénkodik. Aztán feláll, és tényleg mond. Tízen-tizenöten hallgatjuk, a Pikó mögött álló C8 egyesület aktivistái meg az egy szem újságíró.

– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy komolyan vegyenek minket. Kezdetben Sára Botond azt mondta, hallja, hogy egy tévés meteorológus indul ellene, mert az ellenzék nem tud jobb jelöltet.

Mosolyog mindenki. Mostanra a fideszes jelölt megismerte Pikót, nem is áll ki vele vitára, sőt a Fidesz ráküldi a rendőrséget is. Például a kampányfőnök által kitett kép miatt. Udvarhelyi Tessza szerint csupán az ajánlóívek sorszámait ellenőrizték. A Magyar Nemzet arról írt, hogy tiltott adatbázist építenek. A kampányfőnök szerint a közösségi oldalra kitett fotóval akart köszönetet mondani az ingyen dolgozó, szabadidejüket feláldozó fáradt aktivistáknak. Erre jött a házkutatás. Az ügy Udvarhelyi Tesszát jobban megviselte, mint a csapatot. A kampányfőnököt öt rendőr faggatta arról, mit akart az aktivistákról készült, Facebookra feltöltött képpel, valóban gyűjtöttek-e illegálisan adatokat.

– Ez nem volt egy klasszikus értelemben vett hiba – mondja Pikó. – Mi ilyenek vagyunk, kívül állunk, ezért vagyunk rájuk veszélyesek...

„EMBEREK, HELYZET VAN!” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.09.25.


Szeptember 20-tól kapható a Magyar Hang 2019. évi 38. száma! Olvasnivaló egész hétre, mostantól mindig plusz négy oldallal! Keresse péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál a legkedvezőbb árú független közéleti hetilapot!

A TARTALOMBÓL:

– Stabilnak hisszük az Orbán-rendszert, de nem az – Bod Péter Ákos hazánk lemaradásáról, kiszámíthatatlanságról és a kormányfő kádári propagandájáról. Interjú

– Pofon vágott bennünket a valóság – Nem azért szálltam be a politikába, hogy rögtön az első hónapban minden mocskot magamra vegyek – mondja Pikó András. Interjú

„Az emberből mosogatórongy lesz” – Szirénázó miniszterek, eldugott biztonsági őrök, ukránra lefordított elbocsátás Jászberényben. Riport

Éger: Kilencszázezres kezdőbért! – Kampány van, így aligha mehetnek üres kézzel a kormány képviselői az orvosi kamara nagygyűlésére

– Mikor érett a gyerek? Iskolába terelné a hatéveseket a kormány, de kérdéses, mit érne el ezzel. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot

A fenékjáró küllő is a múlté lehet Pomázon – Fakivágásokkal jár a Dera-patak kotrása, ráadásul nagyon sokba kerül

Üresen állnak az új lakásotthonok – Van, ahol a kutat nem ásták ki, máshol a gázt nem sikerült bekötni a Hajdú-Biharban verhetetlen építési kivitelezőnek

Nyaralóhajózni necesse est – Most végre olyat kapott ajándékul a kormánytól az egyszeri polgár, ami nem csak értelmetlen, de még pénze sincs rá

Megtorpant a tabáni mozgató – Eredményes volt a helyi lakóközösség tiltakozása, nem a felújítással van baj a civilek szerint, hanem a titkolózással

Malacok a pengeélen – Nincs garancia arra, hogy megáll a sertéspestis terjedése. A világ sertéspiaca soha nem lesz már a régi

Az elbukott kaszinóváros – 2008: Sukorói telekcsere-botrány – Harminc év, harminc történet

Kurz már koalíciós partnerét keresi – Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni

– Kilépés csak maszkban – Miközben a világ az Amazonas menti esőerdőkért aggódik, Borneó és Szumátra szigetén jelenleg a brazil tüzeknél is pusztítóbbak a lángok
A neokonok alkonya? Lelépett a színről John Bolton, akihez képest még Donald Trump is normálisnak tűnt

Brexit – Lássuk, mi is történt az elmúlt időszakban, mi várható, és mik a különböző szereplők lehetőségei

Megbékéltek a kommunisták a vallásokkal?

„Mindenki árérzékeny, én is az vagyok” – A kádári gasztrokultúra az elmúlt évtizedben jelentősen visszaesett, a forradalom pedig felfelé fogja húzni a vidéket is. Erről beszélt lapunknak adott interjújában Mautner Zsófia

– Ez mindennek a feneke – Ki merült le a Föld legmélyebb pontjára?

A víz érintése – Úgy tűnik, vízpárát fedeztek fel a Földön kívül

Film, fridzsider és világforradalom – Ötven éve éppen ötven éve ünnepelték és ideologizálták újra sokadszor 1919-et. Hogy milyen módon lehet megemlékezni a kommünről, az viszont nem volt egészen világos. Ennek két rendhagyó, ám a maga módján a kommunista ideológia mentén haladó magyar film is kárát láthatta 1969-ben

Az első volt az utolsó – Egy 1944-es magyar film kálváriája és utóélete

Pars az utolsó nagy dobásra készül

Remélhetőleg nem bokszzsák lesz a Fradi – Eljött a nagy kaland ideje, és 15 évnyi várakozás után újra csoportkörben a zöld-fehérek

Publicisztika:

Puzsér Róbert: Az ellenzéki nyilvánosság 168. órája
Gulyás Balázs: Feri történelmet hamisít
Torkos Matild: Orbán Viktor „keresztény szabadsága”
Szerető Szabolcs: Szürke zóna
Pongrácz Alex: Pártpolitikától mérgezve
György Zsombor: Vörös és fehér – Helyzet-Kép
Lányi András: És mi, zöldek hova álljunk?
Lakner Dávid: Konrád György (1933–2019)
Híd Jenő: A véleménynyilvánítás nehézségei
Ugró Miklós: Veszélyérzet
Vass Norbert: Királyok
Wekerle Szabolcs: Ma már a flexszel senki sem viccel
Gazda Albert: A torontói gép
Dévényi István: Pesti parasztok, szevasztok!
Marabu: Nem Moszkva

Kritika:
– Buddhától Mao Ce-tungig – Százéves a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum– Működik, tehát igaz – Leonard Mlodinow: Az emberi gondolkodás története
– Amikor a múlt és a jelen összeér – Székely Csaba: Semmit se bánok
– Elengedni a napot – Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi?
– Kozmosz helyett az alagút sötétjébe – Viktor Pelevin: Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre

RÁKÉRDEZTEK POLT PÉTERNÉL, MIÉRT ALKALMAZNAK KETTŐS MÉRCÉT A VÁLASZTÁSI BŰNCSELEKMÉNYEKNÉL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.09.26.


Pikóéknál azonnal házkutatás volt, a kamupártok ügyében meg nem ítéltek el senkit.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio tett fel egy írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek arról, hogy a választási bűncselekmények feltárásánál miért alkalmaznak kettős mércét. Kocsis-Cake megemlíti, hogy Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt ellen azonnal nyomozást rendeltek el és házkutatást is tartottak, míg például a Lévai Katalin által működtetett kamupárt-hálózat ügye felderítetlen maradt, a felvett kampánytámogatást sem adták vissza.

Polt a szerdán közzétett válaszában az alapkérdésre nem adott választ, egyenként írta meg, hogy a kérdésben hivatkozott esetekkel mi történt:...

SZABAD SZEMMEL: TRÓCSÁNYINAK EL KELL SZÁMOLNIA ANYAGI ÜGYEIVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.26.Politico

Kemény kérdésekre kell felkészülnie a mai meghallgatáson Trócsányi Lászlónak, illetve a román biztosjelöltnek, mert az EP Jogi Bizottsága meg akarja állapítani, nincs-e esetükben érdekütközés, ami kizárná megválasztásukat. A portál úgy mutatja be mindkettejüket, mint von der Leyen vitatottabb választottjait. A képviselők most anyagi ügyeikről kívánják kifaggatni őket. A volt magyar igazságügyi miniszter az ügyvédi irodájával kapcsolatban számíthat kellemetlen kérdésekre. Egy belső dokumentum szerint a vitát a zöldek kérték, mert arra kíváncsiak, milyen kapcsolat van az Orbán-kormány és az iroda között. Trócsányi pár hete arról tájékoztatta a Politicót, hogy ma már nem tulajdonosa a vállalkozásnak, amelynek 1991-ben az egyik alapítója volt. Ha nem jut túl a mai vizsgán, akkor a Bizottság ajánlhatja, hogy ne kapjon helyet a leendő Bizottságban. A további meghallgatások hétfőtől kezdve, jó egy héten át tartanak, a végszavazás október 26-án lesz. Az Európai Parlamentnek az egész Bizottságot testületileg kell jóváhagynia. A Jogi Bizottság már megadta a zöld jelzést a francia, a belga és a portugál kormány küldöttének, pedig őket úgy emlegették a sajtóban, hogy nehezen mennek át a rostán, ilyen-ilyen anyagi ügyek miatt.

A világ egyik vezető lapja azt jelentette, hogy az európaiak üdvözlik a brit jogállam győzelmét. Olyan mérföldkőnek tekintik a szigetország legfelsőbb bíróságának döntését, hogy ti. egy ilyen történelmi pillanatban jogsértő volt öt hétre szélnek ereszteni a londoni parlamentet, mint amely fénybe borítja a liberális demokrácia jövőjét. Az egész földrészen viharos taps és megkönnyebbülés fogadta a fejleményt, de nem azért, mert úgy gondolják, hogy akkor most lehetetlenné válik a Brexit. Az EU vezetői már a kilépés mellett vannak, ám annak igenis örülnek, hogy az ítélet szétzúzza Johnson kísérletét, amivel alá akarta ásni a liberális demokráciát és a jogállamot mind a kontinensen, mint odahaza. Mert minél inkább elhúzódott a kiválás drámája, annál inkább aggódtak az európaiak, hogy az Egyesült Királyságot is megfertőzi a populista nacionalizmus. Jogállami gondokkal küszködik Magyarország, Lengyelország és Románia. A Johnson és Farage által képviselt jobboldali populizmus igencsak aktív egy sor nyugati országban. Egy csomó ember számára idegesítő volt a gondolat, hogy az általuk kiskoruk óta a korszerű képviseleti demokrácia pillérjének tekintett brit demokrácia valami olyasmibe fordulhat át, mint az orbáni Magyarország vagy a Salvini-féle Olaszország. Erre az érzésre csak ráerősített, hogy Washingtonban Trump van uralmon, aki megveti a liberális nemzetköziséget általában, az unióban meg különösen. De azért a földrész lakói óvatosak, mert a konzervatívok jócskán vezetnek a közvélemény kutatásokban.

A konzervatív újság úgy ítéli meg, hogy téves volt az a feltételezés, amire az egész Brexit épült, vagyis hogy ég a ház, szétesik az EU, így a briteknek menniük kell, még mielőtt maguk alá temetik őket a romok. Ennek persze ellentmondott a kilépéspártiak másik fő érve, hogy szuperállam lesz az unió, és ezért nem szabad bent maradni. De az euróövezet válsága és a menekülthullám után nem volt nehéz meggyőzni a szigetország lakóit, hogy összedűlőben van az egész integráció. Az a réges régi alaptétel húzódott meg mögötte, hogy a nemzetállam eleve különb bármiféle nemzetközi összefogásnál vagy szervezetnél. Meg hogy kétoldalú alapon kell megállapodni a dolgokról. Az igazság azonban az, hogy az EU három évvel a brit népszavazás után egyben van, sőt csak erősebb lett. Nem fenyegetnek pénzügyi bajok, a populista görög és olasz kormánynak mennie kellett. Az új Bizottság arra kapott felhatalmazást, hogy kiterjessze a közösség gazdasági és stratégiai hatalmát. A Brexit hívei félreértelmezték azokat a történelmi és politikai erőket, amelyek továbbra is arra ösztönzik a 27-eket, hogy közös megoldásokat keressenek a közös gondokra. Azt sem látták előre, hogy a fokozódó kínai-amerikai viszály szintén az összefogás felé tereli a tagállamokat. Ily módon a szigetország egy váratlanul egységes unióval került szembe, Londonnak nem sikerült megosztania azt. Ez azután jócskán beszűkítette brit szemszögből, hogy milyen egyezmény jöhet létre a kiválásról. És már nem is várható a mostaninál kellemesebb szerződés. Így most az Egyesült Királyság vagy elfogadja, hogy alárendelt szerepben van és belemegy az asztalon lévő egyezségbe, vagy megállapodás nélkül veszi a kalapját és immár kívülről olyan hatalmakkal működik együtt, mint Oroszország és az USA, amelyeket szintén zavar az EU ellenállása és azon dolgoznak, hogy mielőtt kimúljon a szervezet.

Johnson és Trump is a szakadék szélére került, és farkasszemet néz a büntető igazsággal, amelyet úgy hívnak: törvény. Kivételes volt megtapasztalni, hogy a két sarlatán, aki ezernyi nacionalista trükköt vetett be, egyszer csak szembetalálja magát a jog csendes erejével. Mindketten egyazon napon kapták meg a végzésva két éretlen fickó, aki gúnyt űzött a különleges amerikai-brit viszonyból. A jog azonban nem képlékeny vagy fakultatív. A civilizáció és a barbárság, a demokrácia és az önkényuralom között áll. A fékek és ellensúlyok megalkotói pontosan tudták, hogy az abszolút hatalom abszolút módon korrumpál. Az amerikai elnök soha sem fogta fel, mit is jelent a hivatali esküje. Olyannyira, hogy egyszer ki is jelentette: az alkotmány 2. cikkelye értelmében ő azt csinál, amit akar. Ám nem biztos, hogy a demokraták által kezdeményezett impeachment eljárás eléri a célját, mert Trumpot csak felvillanyozza a fokozott politikai zaj. Az USA még inkább megosztott lesz, és ez megint csak szárnyakat ad a Fehér Ház gazdájának. És már csak azért sem valószínű, hogy a vége a leváltás lesz, mert a Szenátusban a republikánusoknak van többségük. De abban a Képviselőház demokrata vezetőjének nagyon igaza van, hogy senki sem áll a törvény felett. Trump egyfolytában támadja az igazságot, a sajtót, az intézményeket, az elemi udvariasságot. Hogy mennyire almatlan a tisztségére, az egyszerre égbekiáltó és lélegzetelállító. Ha a Kongresszus figyelmen kívül hagyja, hogy mit művelt, az veszélyes példa lenne a következő nemzedékek számára. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán azt látjuk, hogy két férfi merész igényt támasztott a hatalomra, de csattanós pofont kapott két különböző hatalmi ágtól, amely egyértelművé tette hogy a kormányzat nem vonhatja ki magát a jog hatálya alól. Fontos lecke ez, de pontosan ezért igyekeznek elnyomni a független intézményeket a diktatúrák és az olyan illiberális rendszerek, mint amilyen a magyar is. Johnson igencsak a sarokba szorult, de nem fog lemondani. De ha a megtorlás istenei tényleg felébredtek, akkor hamar eltűnik a színről és Nagy-Britannia elkerüli a Brexitben megtestesülő nemzeti katasztrófát, amelyhez közel került a politikus hazugságai folytán...

DÖGHÚS, VIRÁGOSZTÓ BAYER ZSOLT, RÓZSASZÍN KOSZTÜMÖK ÉS REJTÉLYES ÍTÉLETEK A ROMÁN HATÁRNÁL

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2019.09.26.


Egy, a román határ menti zsákfalu, Kötegyán önkormányzati választási kampánya nem csak azért izgalmas, mert összeszalad benne a döghús, a Munkáspárt, Bayer Zsolt, az igazságszolgáltatás, az idősgondozás, a virágosztás, a patkányozás, a fűkasza, a fiatalkorú bűnözés és a rózsaszín kosztümök. Mindez érdekes, de Kötegyán fontos település is, méghozzá a legfelsőbb politikai körökkel ápolt jó viszony, a helyi vadásztársaság és a rengeteg termőföld miatt. Mindezeken felül pedig azért, mert mint cseppben a tenger, úgy mutatja meg, hogy mi minden van a kormánypártok jelöltjeinek a kezében ahhoz, hogy szinte behozhatatlan előnyre tegyenek szert a kistelepüléseken...

NEM AKAROD TE AZT A MENNYORSZÁGOT IGAZÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.09.26.


Csapdába került Mária néni, miután megkapta a krumpliját, rezsiutalványát, levelét miniszterelnök úrtól (édesdrágaegyetlen), és a sarki templomban József atya is feddőn-szigorún, fenyegetőzve és édesdeden elmondta neki, ha nem a Fideszre szavaz, nem igazi keresztény akkor, s mint ilyen, nem fog bejutni a mennyeknek az országába, és cseszheti a haligalis örök életet. Nagy dilemma, hogy óhajt-e ilyet egyáltalán, mert nem tudja, fáj-e ott a bütyke tovább, és nézni kell-e az ura bamba, szétivott képit az idők végezetéig, mert az csöppet sem mindegy. Sőt.

Érdekes, amikor a kétfarkúak ajánltak neki örök életet, s pláne ingyen sört, akkor magában is azt gondolta Mária néni, hogy ezek bohóckodnak. Mintha ez az ajánlat komolytalanabb volna, mint József atyáé, alávalóbb vagy másfajta örök élet, holott az egy és ugyanaz. Mindenki azt mond, amit akar, mindenki azt hisz el, ami neki jól esik, és legfőképp abban hisz, ami neki örömet és boldogságot, megnyugvást és biztonságot jelent. A mennyországi örök életbe pedig azért akar jutni, hogy az idők végezetéig boldog legyen, teli hassal, langymelegben és szűrt fényekben dorombolhasson ott, mint egy bozontos macska. És megszakítás, szünet nélkül.

Mária néni viszont elfelejti megkérdezni magától, mi okoz neki boldogságot, ami dolgot a mennyeknek országában permanensen és vég nélkül élvezni óhajt. Hogy a tejeskávéba mártogatott kiflicsücsök, egy kupácska diólikőr, csöppnyi csoki, de tényleg csak egy kicsi, vagy a farhátpörkölt szaftja krumplipürével – jó vajasan -, esetleg az ura tenyerének birizgálása a szoknyája alatt, mielőtt elitta a férfiasságát. Nem tudja Mari néni, mit is akar igazán, boldog akar lenni kifulladásig, vagy míg bele nem őrül a vég nélküli örömökbe. Hogy van-e diliház ebből fakadólag odafönt, az sem tudható...

MARI NÉNI ERŐFESZÍTÉSE IS BENNE VAN A PUSKÁS-DÍJBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.24.


Mindnyájunk erőfeszítése benne van a Puskás-díjban, amit Zsóri Dániel ollózós góljáért lobbizott össze a Magyar Labdarúgó Szövetség, ez derült ki Szöllősi György, “a sportújságíró” nyilatkozatából. Puskás magyar, a Puskás-díjra a Puskás Akadémia tett javaslatot, már az is az egész magyar nemzet sikere volt. Az is, amikor a felcsúti akadémia javaslatára Orbán próbálta átadni Ibrahimovic-nak a díjat, de a csatár nem vette észre Orbánt. Minden a mi sikerünk, benne vannak a korán kelő traktorosok, a vidáman éneklő fejőnők, a vájárok és a tanárok, csak az orvosok nincsenek benne, mert ők külföldre távoztak.

Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, a Puskás Intézet igazgatója, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete azt is mondta, hogy Zsóri Dániel gólja, amely nem kis bundával idén elnyerte a Puskás-díjat (a korrupcióról híres FIFA az alapítóknak tett gesztusában nem elhanyagolható szempont, hogy nem várható a következő száz évben magyar jelölt), az egész magyar világnemzet teljesítménye és érdeme. Zsóri Dániel mozdulatában egyesült a magyar nemzet ezeréves történelme, minden tehetsége, akarata szépsége. Mi mindnyájan lőttük a gólt...

DER SPIEGEL: MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE, ORBÁN, A VIKTÁTOR

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.09.25.A Der Spiegel című német hírmagazin „Magyarország miniszterelnöke, Orbán, a Viktátor” címmel közöl terjedelmes portrét. A bevezető szöveg kiemeli, hogy harminc évvel a fordulat után Orbán mindennél radikálisabban jobbra tolta az országot, az egykori ifjú lázadó olyan autokratává vált, aki nincs tekintettel senki másra.

Der Spiegel úgy folytatja portrécikkét Orbán Viktor miniszterelnökről: Budapest a lábai előtt hever. Január óta ott van a székhelye, fenn a budai várban, ahol a középkorban a királyokat koronázták – írja a Spiegel, megjegyezve. hogy a karmeliták egykori kolostorát mintegy 65 millió eurós költséggel alakították át hivatali központtá. Orbán 1989-ben még lázadó fiatal liberálisok vezetőjeként lépett fel azért, hogy elkergessék a hatalomból a kommunistákat. Három évtizeddel később ő és övéi mindenki számára láthatóan igen magasra jutottak. Ha jobbra tekint rezidenciája balkonjáról, a Sándor-palotát látja, ahol követője, Áder János székel, hét esztendeje államelnökként. Ha átpillant a pesti oldalra, a parlamentet látja, ahol a nyolcvanas évekbeli diáktársa, Kövér László a házelnök. A német magazin felsorolása szerint az Országos Bírói Tanács épületében pedig a bírák legfőbb vezetője, annak a Szájer Józsefnek a felesége rendezte be székhelyét, aki Orbán old boys hálózatának negyedik tagjaként az új alkotmányért felelt.

Uralmát évtizedek alatt összekovácsolt hatalmi kör biztosítja, olyan hermetikus hálózat, amilyen a nyersanyagokban gazdag kleptokráciákban, illetve maffiacsaládokban figyelhető meg. A kormányfőhöz való lojalitás nélkül semmi sem lehetséges 2019-ben a Magyarország nevű EU-tagállamban – írja a Der Spiegel.

A cikk megszólaltatja többek között Iványi Gábort. A metodista lelkész szerint 1993-ban az ifjú politikus még egészen más ember volt. Iványi úgy látja, és ezt zavarba ejtőnek találja, hogy Orbán az Európai Unió és az Európai Néppárt szeme láttára zavartalanul szélhámoskodik.

A Spiegel szerzője kitér arra, hogy a kormánypárt politikai túlélőművészei rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a választók elvárásait összhangba hozzák saját egyéni érdekeikkel. Idézi Debreceni József történészt, aki szerint Orbánnál szimbiózisban él együtt a hatalom és a pénz iránti vágy. Debreceni szerint ijesztő, hogy mennyire tanácstalanok az Európai Unió politikusai a magyar kormányfőt illetően.

Fodor Gábor, aki egykor Orbán legszorosabb baráti köréhez tartozott, úgy fogalmaz, hogy Magyarország, amely a keleti blokkban a legvidámabb barakk volt, majd a kilencvenes években, sőt, egy ideig még az ezredforduló után is az egykori kommunista országok között élenjárónak számított, ma már ha nem is mondható diktatúrának, egyre inkább megszilárduló autokrácia.

A Fidesz harminc évvel ezelőtti ötösfogatából Fodor az egyetlen, aki most nem visel semmilyen hivatalt, mint magáról mondja, azért, mert ő megmaradt liberálisnak.

Orbán Viktor 1993-ra tehető irányváltásának, megváltozásának az okait boncolgatva, Fodor az egyik tényezőt abban véli felfedezni, hogy a vidékről érkezett Orbán Budapesten úgy érezte, nem igazán fogadta őt be az urbánus, baloldali liberális, részben zsidó értelmiségi kör.

A cikk megemlíti, hogy Orbán Jarosław Kaczyńskival, Lengyelország erős emberével együtt már 2016-ban a nyilvánosság elé állt úgymond kulturális ellenforradalmi tervével, azzal, hogy szembe kell szállni az európai elitek törekvéseivel, azzal, hogy kioltsák a lengyelek, csehek magyarok identitását, és hogy a kereszténységet összeegyeztethetetlennek minősíték a modernséggel.

Azt a kérdést, hogy az ellenfelei által Viktátornak is nevezett Orbán miért számíthat ma is oly sok magyar támogatására, a Spiegel szerzője Lendvai Pál Bécsben élő szakértőnek is feltetette. A válasz szerint részben azért, mert a politikai vetélytársak, mindenekelőtt a baloldaliak csődöt mondtak. Sok választó fél a gazdasági lecsúszástól is, és az irányvonalhoz hűséges polgármesterek vidéken sok közmunkalehetőség fölött rendelkeznek. Talán a legfontosabb tényező azonban, ami hatalmon tartja Orbánt, az a tehetsége, hogy honfitársaihoz szólva az érzelmi klaviatúrán mindig rátalál a megfelelő billentyűre.

A Der Spiegel szerzője felteszi a kérdést, vajon Magyarország annak a példázata-e, hogy le lehet számolni a szabadság és az igazságosság álmaival, amely álmok milliókat hívtak az utcára 1989-ben a vasfüggönytől keletre. Orbán szerint a dolog éppen ellenkezőleg áll. Mint július végén Tusnádfürdőn kifejtette, a harminc évvel ezelőtti fordulat csak az előzetes műsor volt a „nagyfilm” előtt. Akkor megtörtént a liberális rendszerváltás, az elkövetkező másfél évtized során pedig a második, döntő jelentőségű rendszerváltást kell véghezvinni, a nemzet védelmében, fel kell lépni a liberális korszellem és a liberális internacionalizms ellen – ismerteti Orbán Viktor nézeteit a liberálisként számon tartott Der Spiegel.


KOMOLY BAJBAN LESZNEK AZ AUTÓSOK, HA NEM LESZ NAGYVONALÚ A KÚTTÁRSASÁG

KLUBRÁDIÓ / ÉLŐBEN A VÁROSBÓL 2.0
Szerző: FÁBIÁN LÁSZLÓ / KLUBRÁDIÓ
2019.09.25.Nem állnak egyszerű feladat előtt a Shellnél rossz üzemanyaggal feltöltött autók gazdái, ha bizton meg akarják téríttetni a veszteségeiket. Bizonylatokra, számlákra, szakvéleményekre lehet szükségük, hogy bizonyítsák a félretankolás károsította a járművüket. És még ezek sem feltétlenül igazolhatják a cég felelősségét. Reményt nyújthat azonban számukra, hogy a társaság valószínű, nem szeretne újabb PR-katasztrófát magára húzni...