2019. szeptember 18., szerda

RÁADÁS: BÖDŐCS - BÖLLÉRBALETT (A TELJES ÖNÁLLÓ EST)

YOUTUBE
Szerző: BÖDÖCS TIBOR00:45 - Pepéék és a másnapos jóga 01:30 - Jenő sasfiókája
03:13 - A magyar nyelv bazmegjei
05:40 - A tudomány megválaszolhatatlan
kérdései
07:10 - A kukoricagóré maffiózó
08:40 - Jenő és TV sztorik
11:38 - Sanyi “Lüsü”
12:50 - A magyar strand
14:30 - Sanyi sztorijai
15:25 - Közszolgálati percek
22:05 - Apaság
25:00 - Gyerekek és szülők korszakai
26:40 - Műszaki Eunuch
28:50 - Másnaposság elleni küzdelem
30:55 - Magyar-Japán rokonság 31:45 - Erőspaprika 32:45 - Választások 35:08 - Felcsút 38:25 - Politikai Jackass 39:37 - Harc az EU-val 40:52 - Csajozás a Bibóban 42:00 - Bankok 43:25 - Putyin és Orbán 44:50 - A pápa 46:40 - Vallás 50:40 - Fitnessmánia 52:25 - Lélekvándorlás (disznóvágás) 53:20 - Erdély 55:20 - Kocsmasztorik 57:05 - Részegvezető unoka

ITT NÉZHETŐ MEG

A LÁTOGATÓ – AJÁNLÓ A 168 ÓRA 2019. SZEP¬TEM¬BER 19-I SZÁMÁBÓL


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.09.18.  Konrád György polgár volt, a szó 
  legnemesebb értelmében. A 
  demokratikus értékekben, az ember 
  autonómiájában hívő, a minőség iránt 
  elkötelezett, erkölcsi integritását óvó 
  szabad ember. Az élet szerelmese. Polgár, 
  aki mintha csak látogatóként érkezett 
  volna erre a sivár vidékre.

  A szegény ember Trumpja

  „Az ördögöt szeretne Karácsony Gergely 

  vitatkozni. Már látszik, hogy komédia az 
  egész" – mondja Barát Józsefnek Tarlós 
  István főpolgármester. Szerinte Gulyás Gergelynek azt a mondatát, hogy csak akkor hajtják végre a Budapest és a kormány közötti megállapodást, ha Tarlós nyer, csúnyán kiforgatták. „Az az állítása, hogy Orbán Viktor és köztem nem közjogi és nem magánszemélyek közti, hanem politikai megállapodás van – teljesen igaz. (…) Mi ezzel a baj? Nincs egy éve, hogy liberális gondolkodók köszöngették nekem televízióban, hogy »mentem« a demokráciát. Hiszen első számú feltételem volt a közvetlen választás megtartása. Képzelheti, mennyire »félek« Karácsonytól vagy mástól, ha ehhez ennyire ragaszkodtam. Én lennék gyáva, szerkesztő úr?" – kérdi. Nos, a főpolgármester nem gyáva. Legutóbb azzal vétette észre magát, hogy megafonba bömbölt pár centiméternyi távolságból egy őt kérdőre vonó ellenzéki képviselőnek. Ez lehet vicces is, de az már egyáltalán nem szórakoztató, ha a kormány a rendőrséget szabadítja rá az ellenzékre. Szűcs Zoltán Gábor politológus, eszmetörténész szerint ez a brutalitás a demokrácia látszatának fenntartásából, de a sebezhetetlenség mindenáron való megtartásából következik. Palánkai Mariann kommunikációs szakember azt mondja, Tarlós István a szegény ember Trumpja. Azt is megkérdeztük tőle: mit lehet tenni?

Joghézagban, boldogan

Bár egyre több meleg és leszbikus pár nevel gyermeket, a magyar jogrendszer nem hajlandó tudomást venni ezekről a családokról: nem biztosítja, hogy az azonos nem párok által neveltek ugyanolyan jogbiztonságban éljenek, mint bármely más gyermek, akit két szülője nevel. Orbán Viktor kormányfő kiszivárgott kötcsei beszédében arról értekezett, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását illetően „van egy joghézag”, amelyet rendezni kell. Mivel a Fidesz vezetői többször hangsúlyozták, hogy a család férfi és nő kapcsolatán, együttélésén alapul, nem kétséges, hogy szigorításra készülnek. Ma Magyarországon közös és egyéni örökbefogadás lehetséges. Előbbit csak heteró házaspárok, utóbbit pedig akár LMBTQI emberek is kérhetik. Pungor András riportja.

A digitális bennszülötteké a világ


A teljes népesség negyede, több mint kétmilliárd ember tartozik az úgynevezett Z generációba, amelynek mindennapjaira az HBO új sorozata, az Eufória ráirányította a közfigyelmet. Összeállításunkban megkérdezzük tapasztalatairól a sorozat operatőrét, Rév Marcellt. Azt ő sem tagadja, hogy az e generációhoz tartozók éncentrikusak, nem kasztosodnak, bárkit és bármit bármikor kikapcsolnak az életükből, ugyanakkor a legtudatosabb fogyasztók, akiknek a net nem segédeszköz, hanem a mindennapi élet maga. Amikor vásárolnak, nem a márka és az ár érdekli őket, hanem a tárgy tulajdonlása és az élmény, amit azon keresztül megkaphatnak. Számukra nincsenek országhatárok, a globális világban gondolkoznak. Soha generáció nem volt akkora hatással a társadalmi és gazdasági folyamatokra, mint e mostani Z generáció. Szabó Brigitta és Ónody-Molnár Dóra összeállítása.

Felcímkézett autokrácia

Sorozatunkban a kormányoldalról egyre inkább támadott liberális demokrácia kérdésével foglalkozunk. Elismert kutatókat, tudósokat kértünk fel arra, elemezzék a liberális demokráciák jelenét, az őket ért támadásokat, a bennük rejlő ellentmondásokat és a demokráciák javíthatóságát. Elsőként Szűcs Zoltán Gábor politológus írását közöltük, Rezsimvita frusztrációval címmel. Most Zala Miklós politikafilozófus véleményének adunk teret.

Bűnben élve

Nincs magyarázat arra, miért kellett meghalniuk 1967 nyarán a gödöllői Ignácz lányoknak. Riportunk első részében megírtuk, hogy Dorottyát és Orsolyát az akkor 12 éves Harangozó Sándor ölte meg, de a temetés elmaradt, a gyermekek holttestének sorsáról még ma sem tudni semmit. Dulai Péter ezúttal annak járt utána, milyen okok vezethettek a tragédiához, illetve mit lehet tudni a félszemű gyilkosról, aki 49 évvel élte túl az áldozatait.

Védtelen állatmentők

Egy társadalom mentális állapotát az is mutatja, ahogyan az állatokkal bánnak az emberek. Miközben a Facebookon ezerszám lájkoljuk a kutyás, cicás oldalakat, a valóságban Magyarországon mindennaposak a brutális állatgyilkosságok és -kínzások. A rengeteg kóbor kutyát és macskát a menhelyek már nem tudják befogadni. Az állatvédelmi rendszer súlyos krízisét jelzi, hogy az állatmentők 99 százaléka önkéntesként dolgozik. De kik ezek az elhivatott emberek? Miért vállalják, hogy munka mellett, időt, energiát nem sajnálva, saját zsebből is fizetve mentsék az állatokat? Közülük mutat be néhányat Sándor Zsuzsanna.


99 MILLIÓS KÁRTÉRÍTÉST KAPTAK A SZEGREGÁLT GYÖNGYÖSPATAI ROMA TANULÓK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.09.18.


Három év pereskedés után a bíróság másodfokon is kártérítésre kötelezte az államot, amiért a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A precedens értékű, jogerős döntés értelmében hatvan gyerek most összesen 99 milliós kártérítést kap, amiért többségi társaiktól elkülönítve oktatták őket, alacsonyabb színvonalon.

Évek óta tartó pereskedés után a Debreceni Ítélőtábla másodfokon is kimondta, hogy az állam köteles kártérítést fizetni azoknak a gyerekeknek, akiket szegregáltan oktatott a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola. (Az intézmény egyik vezetője ellen egyébként kedden indult vizsgálat testi bántalmazás miatt.) A jogerős ítélet értelmében hatvan gyerek összesen 99 millió forintot kap, ez az összeg tíz millió forinttal több, mint amit első fokon ítéltek oda nekik. A legmagasabb kártérítési összeg, ami egy gyereket megillet, három és fél millió forint, a legalacsonyabb pedig 350 ezer forint. Az összeg attól függően változik, hogy a tanuló hány félévet töltött szegregált oktatásban, és attól is, hogy mikor tette ezt.

A 2004 és 2012 közötti időszakra, amikor az oktatás színvonalával kapcsolatban is megállapította a bíróság a diszkriminációt, 500 ezer forintos kártérítést kapnak félévenként a gyerekek. A 2012 és 2017 közötti időszakra pedig, amikor már csak a fizikai szegregáció tényét állapították meg, 300 ezer forintot ítéltek oda nekik.

Az elsőfokú döntéshez képest fontos változás, hogy a diákok között nem tettek különbséget családi hátterük vagy iskolai hiányzásaik alapján a félévenkénti kártérítési összeg megállapításakor – mondta Kegye Adél. Az ügyvéd szerint ez a döntés más szegregációt elszenvedett gyerekek ügyében is előremutató irányt jelent. “Ez az egyik legfontosabb, hogy be lett árazva egy minimum összeg, ami megillet minden szegregált gyereket.”

Az ítélet jogerős, azzal szemben azonban a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás kezdeményezhető...

ASZALÓS SÁNDOR: URSULA VON DER LEYEN-T KORRUPCIÓS BOTRÁNY ELŐL MENEKÍTETTÉK AZ EU-BA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ASZALÓS SÁNDOR
2019.09.17.Ursula von der Leyen 1990 óta a CDU tagja. 1996-tól 1997-ig a CDU Alsó-Szászország Szociálpolitikai Bizottságának tagja, majd a CDU Alsó-Szászország orvosok munkacsoportjának tagja. A CDU Szövetségi Párt kongresszusán, 2004 decemberében, Düsseldorfban, Hermann-Josef Arentz meglepő veresége után választották meg a CDU elnökségének első szavazása során,

2010 novemberétől a CDU szövetségi elnökének helyettese volt. Az Európai Bizottság elnökévé történő 2019. júliusi megválasztását követően von Leyen bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond párthivataláról, és hogy nem áll rendelkezésre a következő CDU pártkongresszuson.

A 2009-es, 2013-as és 2017-es szövetségi választásokon Ursula von der Leyen a Hannover II. város szövetségi választókerületében vett részt, Von der Leyen Alsó-Szászország listáján került be a német Bundestagba. A kormányokban betöltött tisztségei: családügyi miniszter (2005–2009), munkaügyi miniszter (2009–2013), védelmi miniszter (2013–2019).Számunkra a védelmi miniszteri funkcióban eltöltött tevékenysége az érdekes.

Von der Leyen védelmi miniszteri éveiben a védelmi költségvetés kb. egyharmadával nőtt, 32 milliárdról körülbelül 43 milliárd euróra. Elődei, Guttenberg (CSU) vagy de Maizière (CDU) hivatali idejéhez képest több mint 12 milliárd euróval többet fordítottak katonai járművek, fegyverek és lőszerek beszerzésére. Az újonnan kinevezett fegyverkezési államtitkárral, Katrin Suderrel együtt Leyen a hidegháború vége óta a legnagyobb fegyverkezési projekt megvalósítását kezdte meg.

2018-ban napvilágra került, hogy a Szövetségi Számvevő Bíróság (BRH) kiderítette, a védelmi minisztérium által megbízott külső tanácsadók és az újonnan beszerzett informatikai projektet a közbeszerzési szabályok megsértésével ítélték oda, és mintegy nyolcmillió euró összegben jogellenes tanácsadói szolgáltatásokat fizettek ki. Nagyon úgy tűnik, hogy a minisztériumban valóban egyfajta tanácsadó hadsereg működött, sokan ún. külső tanácsadói státuszban dolgoztak kiemelkedő nagy fizetéssel. Kiderült az is, hogy hosszabb ideig külső tanácsadókat alkalmaztak azokkal szemben, akik a minisztériumban állandó alkalmazottként dolgoztak, mint a rendes munkavállalók. Ez a helyzet is felvetette egy esetleges korrupció gyanúját is.

A SPIEGEL arról írt, hogy a védelmi minisztériumban konkrét pletykák voltak egyfajta haverrendszerről a minisztérium és a külső tanácsadók kapcsolati körében. Felmerült a gyanú, hogy barátok kaptak különböző megrendeléseket a minisztériumtól. Gyakran neveznek meg egy háromcsillagos tábornokot, aki személyesen is jó baráti kapcsolatot épített ki egy minisztériumi tanácsadóval és ez az egykori Bundeswehr tiszt nagyobb és egyre nagyobb jól fizető megrendeléseket kapott a minisztériumtól a saját vállalkozása számára...

ITT OLVASHATÓ

MOST A HYPERJET KAVART VIHART A BALATONON - A JELENLEGI SZABÁLYOZÁS NEM TUD MIT KEZDENI A GYORSHAJÓKKAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2019.09.18.


Noha a tóparti önkormányzatok többsége, valamint megannyi balatoni civil szervezet nemet mondott a magyar fejlesztésű elektromos jet-skire, azaz véleményük szerint a turistacsalogató látványosságként bejelentett jármű sokkal több kárt okoz, mint amennyi pluszt jelent. Nyáron egy, az e-jetnél is nagyobb, hangosabb és erősebb hajó jelent meg a tavon: a hyperjet. A látványos száguldásra, hirtelen manőverekre, merülésre, helyben fordulásra, s akár 90 kilométer/órás tempóra is képes, 880 lóerős, több tonnás, vízsugárhajtású hajó, mely csaknem száz liter dízelt fogyaszt óránként az interneten látható kisfilmeken valóban különleges attrakciót jelent, ám arról már erősen megoszlanak a vélemények, hogy éppen ez hiányzik-e a Balatonról. 

Turisztikai szakemberek szerint feltétlenül, hiszen a vendégkör igényli az újfajta, XXI. századi szolgáltatásokat. Ám azt is elismerték, a jelenlegi szabályozás nem tud mit kezdeni a gyorshajókkal. Noha a motorcsónakokat és más belső égésű motorral hajtott kishajókat már több, mint harminc éve kitiltották a tóról - ugyanis nemcsak balesetveszélyesek, de környezetszennyezőek is –, a hatályos törvényben nem szerepelnek a nagy teljesítményű elektromotorral hajtott járművek. Pedig az elektromos járművek ugyanúgy felkavarják a sekély tóban az iszapot, aminek komoly következményei lehetnek. A nagy sebességgel száguldó járművek nyomában oldalirányba hosszan elhúzódó hullámzás alakul ki, melynek hatása két méter mélyen is érződik, jelentősen befolyásolva az víz alatti élővilágot és helyi áramlásokat. 

A hajó tulajdonosa szerint viszont a kifejezetten a magyar tengerre tervezett kishajó kialakításánál minden európai és magyar hajózási előírást teljesítettek, s ezeket a hatóság is jóváhagyta, a jármű motorjai pedig a 2020 után életbe lépő károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfelelnek. A Hyperjettel csak a parttól legalább egy kilométerre végzik az extrém hajóztatást. A hatályos jogszabály szerint a Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó külön jogszabályban meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos, kivéve a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező vízijárművek esetében. Az üzemeltetési engedélyeket egy évre, meghatározott hajóra, meghatározott tevékenységre adja ki a hatóság. A Hyperjet közforgalmú személyszállításra kapta meg az engedélyt májustól szeptember végéig. S akár egyetlen szezon alatt is behozhatja az árát, hiszen a cirka százmilliós hajó naponta akár kétmillió forintos bevételt is hozhat az üzemeltetőjének...

A “PÁLYÁZATÍRÓ MAFFIA” HELYETT CSUPÁN EGY EMBERT VONTAK FELELŐSSÉGRE EGY TÖMEGES CSALÁS ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.09.18.


Uniós pénzt végül talán nem nyúltak le, és az OLAF sem vizsgálódott az ügyben, de egyéb következménye sem nagyon lett annak, hogy egy EU-s pályázatot csalók leptek el. A vidéki kisvállalkozások fejlesztésére kiírt diverzifikációs pályázattal kapcsolatban tömeges visszaélést emlegettek az illetékesek, ám végül csak egy ember került bíróság elé. Az ügyre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket: fia a tisztességes kérelmezők között volt, de a túl vonzónak bizonyult pályázatot végül visszavonták. 

„Úgy gondolom, hogy nem tudták lenyúlni az uniós pénzt, és aztán nekünk sem adták oda” – mondta el véleményét az Átlátszónak Nagy Béla, akinek a fia szeretett volna hozzájutni a diverzifikációs pályázat mintegy 12 millió forintos, vissza nem térintendő támogatásához.
„Egy céget kellett volna alapítani nem mezőgazdasági tevékenységre, de akár kapcsolódhatott is ahhoz. A feltételek roppant kedvezőek voltak, és ráadásul semmit sem kellett volna igazolni számlákkal. Kilencmillió forintot a kft. megalapításakor kapott volna meg a fiam, a maradék hárommilliót pedig akkor utalták volna, ha a vállalkozás egy év múlva is működik.”...

AZ ŐSZÖDI BESZÉD ÉS TANULSÁGAI

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.09.18.


Tizenhárom évvel ezelőtt szivárgott ki az őszödi beszéd, pontosabban annak egy részlete. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki megszólalásának egy súlyosan manipulált, célzatosan szerkesztett 58 másodperces részlete vált ismertté, aminek Kéri László elemző szerint a lényeghez semmi köze. Kéri szerint a bármi áron hatalomra kerülni akaró jobboldal erre a néhány percnyi felvételre, a benne lévő trágárságra, illetve a baloldal tétovaságára építette a mai politikai hatalmát. Munkatársunk az őszödi beszéd tanulságairól kérdezte Kéri László politológust. 

Az elmúlt 13 évben változott-e az őszödi beszéd jelentősége, másként látjuk-e Gyurcsány Ferenc egykori szavait ma, mint az elhangzása idején?

A magyar társadalom anno és ma is legalább kétféleképp viszonyul az őszödi beszédhez. Másként értékelte a jobboldal, s természetesen másként a baloldal. Kétségtelen, hogy 13 éve a két oldal nagyjából még egyensúlyban volt, sőt jól emlékezhetünk arra, hogy Gyurcsány Ferenc a győztes országgyűlési választások után mondta el az őszödi beszédet. De Gyurcsány szavait csak az utána következő 49 nappal együtt szabad és kell értékelni...

AZÉRT SEM!

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.09.18.


Elolvasván egy hírt, azzal akartam kezdeni ezt a kis eszmefuttatást, hogy lassan már minden sportot megutálok, ha köze van kis hazámhoz – de rájöttem, hogy ez nagy baromság. Azért sem hagyom magam manipulálni, és utálni mindent, mert a regnáló magyar tolvajoknak újabb mocskos céljait szolgálják.

A hír a 2022-ben Magyarországon megrendezésre kerülő kézilabda Európa-bajnokságról szól. Ami az eddig tudható információk alapján 150 milliárd adóforintnál semmiképpen sem fog kevesebbe kerülni. Lesz az sokkal több is, ha abból indulunk ki, amennyibe a vizes vb annak idején kóstált. De a jó hírünk a nagyvilágban! Ha már Olimpia nem lehetett, keressünk bármit, aminek létrehozásában a már amúgy is Forbes-listások gazdagodhatnak tovább. Mert természetesen Mészáros, Garancsi, stb, érdekeltségek lesznek a nyertesei a „korrekt” pályáztatásnak.

Kell a sport, kellenek a nemzetközi versenyek, kellenek az ezzel kapcsolatos fejlesztések. Építsük tovább az országimázst. Erről – külföldön élő hazaárulóként – sokat tudnék mesélni. Mármint arról, hogyan néz ki az imidzs innen a tévelygő Nyugat-Európából. Röviden, mert most nem ez a lényeg: míg évekkel ezelőtt a tokaji bor, a Rubik-kocka, a szálámi és a pápriká voltak az első asszociációk, amikor dicsekedtem magyarságommal, ma ezek eszébe sem jutnak senkinek. Csak az, hogy „nálatok diktatúra van, tényleg?”, „miért mennek el annyian az országodból?”, „olvastam, milyen gazadagok a vezetőitek, és hogy az egy maffia, ami a hatalomban ül, de hát ezt az EU úgysem engedné, igaz?” Ennyit a pár év alatt kialakult remek országképről, térjünk vissza a sportra.

Vagyis arra, miért nem működik az „élni, és élni hagyni” elv azóta sem Magyarországon, hogy állítólag rendszert váltottunk 30 éve. Minden bagázs, amelyik azóta hatalomra került, így vagy úgy, de kiépítette a maga klientúráját, előnyökhöz juttatott barátokat, családtagokat, egyetemi vagy volt munkahelyi társakat, stb. Tudomásul kell venni, hogy ez így működik. Én is voltam cégvezető, és tény, hogy sokkal szívesebben dolgoztam olyanokkal, akiket ismertem, akiknek a munkája 2-3 közös meló után jónak bizonyult, akikkel gyorsan és hatékonyan lehetett megoldani a feladatot. Többször kellett váltani is, mert a barátság ellenére a sz@r munka az sz@r munka volt. Vagy heteket csúszott. Vagy sokkal többe került, mint az eredeti megrendelésben szereplő összeg, mert – istentelen mennyiségű ok miatt. Ilyenkor elköszöntünk egymástól, volt hogy haraggal, volt, hogy az egyéb kapcsolat megmaradt, de nem adtam több megbízást.

Voltak simlik, persze. Mindig vannak, nem csak Magyarországon. De olyan gátlástalan, undorító összefonódást, ami ma jellemzi a magyar gazdasági lehetőségeket, utoljára a 90-es években láttam az éppen szétesett Oroszországban. Ott akkor szó szerint likvidálták is azokat, akik esetleg még labdába rúghattak volna (maradjunk a sportnál…) egy állami vagy tartományi pályázaton. Ma Magyarországon mások, mint a kedvenc kliensek, nem is láthatják a labdát, csak amikor fent van a levegőben. Mindenki tudja, hova fog esni – a labda helyett a választás. A megbízás olyan munkákra, amelyeket csak azért akar megszerezni nemzetközi piacokról a dübörgő gazdaságot zsebileg vezető rétege, hogy az a zseb még jobban dudorodjon a cserébe juttatott köszönettől. Hol pénz formájában érkezik a hála, ki tudja, melyik rokon melyik országban lévő bankszámlájára. Hol egy kis luxus magángép-jacht-utazás formájában. Hol olyan szívességeket kell tenni egy-egy üzletért, amihez juttattak, mint egy épület az ország fővárosában, diplomáciai védettségű banknak álcázva, ahonnan olyasmit lehet művelni Európa közepén, amiről jobb, ha nem tudunk, elég, ha sejtéseink vannak...

EMANCIPUNCIK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.09.18.


A közelmúlt veszteséglistája egészen megdöbbentő, szinte egyszerre halt meg Konrád György, Rajk László - az ifjabbik - és Marton László, aki maga volt a Színház.
Konrád - a rendszer szerencsétlenségére - Budapest díszpolgára volt, így a Főváros kénytelen volt saját halottjának tekinteni, és a temetéséhez a megfelelő körülményeket megteremteni.
Rajk László sem volt a rendszer - egyik rendszer kedvence sem, pedig ő készítette a rendszerváltás újratemetéseinek látványtervét, hacsak azóta ki nem derült, hogy azt is a neves szónok tervezte meg...
Rajk édesapja révén került be a történelembe.
A család az újratemetésekben felettébb járatosnak számít, az 1956-hoz vezető út egyik fontos állomása volt az idősebbik Rajk és társai újratemetése - itt mondta állítólag egyik harcostársa: Szegény Laci, ha élne, de belénk lövetne!
Mindenesetre a sor legproblémásabb tagja kétségkívül Marton László, akit állítólagos szexuális visszaéléseiért sikerült lemondásra kényszeríteni, és a bulvár eszközeivel megalázni, szinte boszorkányüldözés áldozatává tenni.
Azon spekuláltam, hogy ez a szituáció hozzájárulhatott-e, és ha igen, akkor mennyiben járulhatott hozzá betegsége kialakulásához, végső soron halálához.
Sajnos ezt a költői kérdést - hiszen a konkrét esetben egzakt válasz nemigen adható - feltettem a facebook-oldalamra is, ahol aztán kaptam hideget-meleget, minden voltam, csak úrifiú nem, pedig én csak kérdeztem, nem állítottam semmit...

„TRÓCSÁNYI EGY ROSSZ VICC” - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.09.18.


Támogatta, és még keresett is rajta, hogy a magyar kormány nagy ütemben bontotta le az elmúlt években is a jogállamot – erről ír Trócsány László kapcsán Paul Lendvai. Közben a Riporterek Határok Nélkül felszólította fel az Európai Parlamentet, hogy ne szavazzák meg Trócsányit uniós bővítési biztosnak.Tucatszám jelentek meg a nemzetközi médiában a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről szóló cikkek is. Külfüldi lapszemle a Klubrádióban.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon fontos az Európai Unió egységének megtartása, amelyet Magyarország soha nem bontott meg a kulcskérdésekben, s ezúttal sem fogja, amikor a Brexit-szavazásra kerül majd sor – számol be a Washington Post a magyar kormánytag mondatairól. Ugyanakkor hozzátette azt is, korai spekulálni arról, mi lesz az EU egységes álláspontja, mert maga Boris Johnson brit miniszterelnök sem terjesztett elő új megoldási javaslatot a Brexit kivitelezésére.

Ezzel Szijjártó azokra a spekulációkra reagált, amelyek meglebegtették, hogy a magyar kormány a Boris Johnsonnal való jó viszonya miatt esetleg megbontja az EU egységét a Brexit-voksoláskor, és nem szavazza meg a közösnek szánt álláspontot. Ez azt jelentené, hogy mivel nincs egységes uniós határozat a kérdésben, valóra válhatna a brit miniszterelnök terve, hogy országát – annak ellenére, hogy a brit parlament ezt megtiltotta neki - –akár megállapodás nélkül is kivezesse az EU-ból.
Nem maradhat következmények nélkül

Tucatszám ömlenek a nemzetközi médiából a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről, így Varga Judit igazságügyi miniszter uniós meghallgatásáról szóló tudósítások. A magyar jogállamiság helyzetét körbejáró vizsgálat kapcsán a lapok arra figyelmeztetnek, hogy adott esetben nemcsak EU-pénzek megvonása várható, hanem végül a magyar szavazati jog felfüggesztését is maga után vonhatja, ha az Orbán-kormány ténykedése miatt indított procedúra.

A soros uniós elnökséget decemberig betöltő finnek elszántságáról ír a Der Tagesspiegel, miszerint a jogállami normák megsértése nem maradhat következmények nélkül. Aki nem tiszteli a közös uniós értékeket, az ne kapja meg az eddig automatikusan osztott nagyvonalú támogatásokat. Judith Sargentini, a magyar jogállamiság állapotáról készített jelentés készítője, akinek munkáját az európai parlamenti képviselők több, mint kétharmada támogatta, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs megoldva a szankcionálás formája sem, merthogy vétó esetén reménytelen a miniszterek tanácsában ilyen döntést hozni.

Márpedig Magyarországot Lengyelország mindvégig feltehetően támogatni fogja. Egyébiránt a cikk megjegyzi, hogy Magyarországnak sokkal több van a rovásán, ha a jogállamiságot kérjük számon a két országon.

A következő miniszteri tanácsi ülésre október 17-én kerül sor, Sargentini pedig arra figyelmeztet, nem az Európai Uniótól kell várni a végső megoldást, a változásnak belülről kell indulnia. Ugyanakkor ha most nem avatkozik be az EU, akkor már minden késő lesz, és rossz példát mutat ezzel a többi tagállamnak is...

KÖZELEG AZ ÚJ HATÁRIDŐ: ZÁROLHATJÁK A BANKSZÁMLÁD, HA NEM LÉPSZ

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.09.18.Október 31-ig teljeskörű ügyfél-átvilágításon kell átesnie a bankszámlával, illetve önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. Az MNB egyeztetései nyomán a legjelentősebb bankok bővített ügyintézői létszámmal végzik el az ügyfél-átvilágítást a fölösleges várakozás elkerülése érdekében - hívta fel a figyelmet az MNB közleményében.

A pénzügyi intézmények egy módosított jogszabály alapján 2019. június végétől írásban – vagy a konkrét ügyfélszerződésekben meghatározott módon, pl. elektronikus levélben, netbanki üzenetben stb. – tájékoztatást küldtek azoknak a fogyasztóknak vagy vállalati ügyfeleiknek, akik még nem végezték el a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) által előírt teljeskörű azonosításukat. Erre a pénzügyi rendszer és valamennyi ügyfél biztonsága érdekében van szükség.

Csak azoknak kell adataikat egyeztetniük, akik 2017. június 26. előtt kötöttek pénzügyi szerződést, és akikről pénzügyi intézményük időközben nem szerezte be a hiányzó adatokat (pl. mert nem személyesen intézték ügyeiket bankfiókjukban). Az elmúlt hónapokban kizárólag ők kaptak értesítést, a többieknek nincs teendőjük. Számos intézménynél az azonosítási adatok nemcsak személyesen, de intézménytől függően postán, elektronikus levélben, esetleg netbankon, vagy élő videóbankon keresztül is megadhatók. Érdemes előzetesen tájékozódni az adott pénzügyi intézmény honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain az azonosítás lehetséges módjairól.

Az adategyeztetésnek legkésőbb 2019. október 31-ig meg kellene történnie törvény szerint, ám az ügyintézést nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni...


KINEK AZ ÉRDEKE A GYENGE FORINT? - AZ EGÉSZ TÉRSÉGBEN A MAGYAR LAKOSOK JÁRTAK A LEGROSSZABBUL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.18.


Újabb és újabb történelmi mélypontra gyengül a forint. Nemzeti devizánk mozgása pedig – derül ki az Azénpénzem.hu adatgyűjtéséből – térségi szinten is példátlan. Nem csoda, hogy megindultak a spekulációk: milyen érdekek játszhatnak szerepet a jelenlegi folyamatokban.


Tegnap nap közben bőven 334 forint felett is járt az euró árfolyama, ami az előző napok adatai után újabb történelmi mélypontot jelent. Horváth István, a Sberbank szakértője néhány napja kifejtette: több éves távlatban lassú gyengülésre számít, az euró akár 340-350 forintot is érhet majd, de az idei mélyponton már túl lehetünk. Nem így történt. A kilátásokkal kapcsolatban sorra megjelent elemzéseket most nem citáljuk, már csak azért sem, mert ezekből sokszor a befektetési cég pozíciójára lehet leginkább következtetni (a forint gyengülésére vagy erősödésére „fogadnak”).

Érdemes azonban megnézni, hogy a jelenlegi mozgások speciálisan a magyar devizára jellemzők-e, vagy a térség egészére – mint arról szintén akadt nyilatkozat. Az alábbi, az idei árfolyammozgásokat ábrázoló, tegnap késő délután záródó grafikon meglehetősen magáért beszél. Ebből világosan kiderül, hogy a nagy vesztes a forint. Ez egyébként nem csak aktuálisan, hosszabb távon is igaz...

MIRŐL ÁRULKODNAK A HATÁRÁTKELŐK HAZAUTALÁSAI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.18.


Az, hogy mennyi pénzt juttatnak haza a határátkelők, nagyon sok mindenről árulkodik. Túl azon, hogy láthatjuk, milyen családokban a leginkább jellemző életstratégia a külföldi boldogulás, kiderül az is, mi ösztönözte a magyarok jelentős részét a határátkelésre.

Egy frissen megjelent tanulmány most a címben feltett kérdésre próbált meg választ találni. A Statisztikai Szemle c. folyóirat 97. évfolyam 8. számában megjelent, Kajdi László, Ligeti Anna Sára, Nagy-Jamalia Natalie, Schwartz Antónia Éva által írt, „A külföldi hazautalásokat fogadó magyar háztartások jellemzői című tanulmányban három különböző adatfelvétel alapján összegezték, hogy mit lehet tudni azokról a magyar háztartásokról, amik külföldről hazautalt pénzekből is gazdálkodnak.

Kik utalnak?

Egy korábbi tanulmány (amit egyébként ennek egyik szerzője, Kajdi László jegyzett) azt állapította meg, hogy a Magyarországra küldött pénzt leginkább fiatal kivándorlók küldik otthon maradt szüleiknek, ezek az összegek nagyon fontos bevételt jelentenek a címzetteknek.

Nagyjából az derült ki, hogy jellemzően az Ausztriában vagy Németországban ipari és építőipari területen dolgozó férfiak utalnak haza pénzeket. Ők általában alacsonyabb, legfeljebb általános iskolai vagy szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, és rövidebb távon tartózkodnak külföldön.

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy az EU-csatlakozás után és a 2008-as válságot (és főleg a német és osztrák munkaerőpiac megnyitását követően) ugrott meg a hazautalások aránya..


CHARLES DE MACRON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2019.09.13.


A világ régen volt annyira hiányában a nagy formátumú, vizionáris vezetőknek, mint napjainkban. Donald Trump amerikai elnök hencegve vallja, hogy ő elsősorban nacionalista, nem akar a világ elnöke lenni, s nem híve a multilaterális nemzetközi együttműködésnek. Hszi Csin-ping kínai államfő defenzívába szorult, mindenekfölött Washington kereskedelmi háborújának és feltartóztatási törekvéseinek semlegesítése köti le a figyelmét, miközben otthon lassul a gazdaság, Hongkongban pedig baljós zavargások folynak. Európában Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán katonai kalandjával tartósan elszigetelte magát, kirakták a szűrét még a G8-as országcsoportból is. Angela Merkel kancellárra, az egykori német vasladyre már rá sem lehet ismerni, politikusi végnapjait éli. A Brexit által lekötött brit vezetőkről pedig jobb nem is beszélni, annyira lenullázták magukat az európai színtéren.

Ebben a nemzetközi vezetői konstellációban Emmanuel Macron, Franciaország 41 éves elnöke mindinkább úgy viselkedik, mint a világ államfője. Személyes külpolitikai ambíciói eget verőek. Nem véletlenül tekinti a legendás Charles de Gaulle exelnököt külpolitikai mintaképének és hősének, aki szerint Franciaországnak „nemes és civilizált” vezetői szerepet kell játszania a nemzetközi porondon, mivel erre hivatott. Macron értelmezésében ez a szerep ma főképp a nemzetközi rendszerben burjánzó illiberalizmus, unilateralizmus, a „nacionalista szuverenisták” elleni fellépés párizsi irányítását és koordinálását igényli. A francia elnök alig titkoltan a liberális értékek, az antipopulizmus és a multilateralizmus globális bajnoka kíván lenni...


"A VÁLASZTÁS ELŐTT NEM ÖLHETIK LE JÓZSI BÁCSI MALACAIT" – TITKOS TERV KÉSZÜLT A SERTÉSPESTIS MEGÁLLÍTÁSÁRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.09.18.


Belgium példáját követve a sertéspestissel fertőzött területen – a tulajdonost kártalanítva – le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve – ezt a javaslatot dolgozta ki az Agrárminisztérium. A nyáron készített, most a hvg.hu birtokába került tervezetet viszont jegelhetik, hiszen számolni kell a radikális járványügyi lépés politikai hatásaival – ami az önkormányzati választás előtt rosszul jönne az Orbán-kormánynak, illetve a vidéki szavazatokra pályázó Fidesznek...

A FIDESZ SZERINT ILYEN LEGYEN AZ OKTATÁS!

BANDITAPOLITIKA 
Szerző: BANDITA
2019.09.18.


Azt ugye ez tudjátok gyerekek, hogy mindent Orbán Viktornak köszönhettek ebben az országban? 

Hogy itt az iskolában most róla tanulhattok az pedig nagy jutalom nektek!

Mert ő minden magyarok megmentője, ha akarják azok, ha nem.

Ha kinézték azon a koszos ablakon a teremből, láthatjátok azt a szép stadiont amit Lőrinc bácsi épített jó drágán. De pont ezért tud Orbán Viktor magánrepülőn meccsre járni.

Most pedig vegyétek elő a tankönyvet, azt amelyiken Orbán Viktor képe vigyorog rátok, és nyissátok ki a rezsiharc fejezetnél.

A többiről majd jövőre tanulunk ugyanebből a könyvből...

EBBEN A FALUBAN ODAMÉSZ EGY CSAJHOZ, ÉS Ő MINDENT TUD RÓLAD

INDEX VIDEÓ
Szerző: FIANTOK DÁNIEL, MARJANOVIC MIRA, VALUSKA,
2019.09.17. 


Grecsó Krisztián sikeres író, öccse Grecsó Zoltán pedig nemzetközi hírű táncművész. Mindketten Szegváron születettek egy dél-alföldi nagyközségben. Visszalátogattunk velük szülőfalujukba, ahol arról meséltek, milyen volt falun felnőve ráeszmélni arra, hogy ők más életet szeretnének élni, mint amire ott lehetőségük lenne.

HÉT EMBER HALÁLA VILÁGÍTOTT RÁ, MILYEN KEVESET TUDUNK AZ E-CIGARETTÁRÓL

24.HU
Szerző VASKOR MÁTÉ
2019.09.17.


Legkevesebb 7 ember meghalt és további 380 bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel az e-cigaretta használata miatt betegedett meg az utóbbi hónapokban az Amerikai Egyesült Államokban. A kórházba szállított páciensek jórészt ugyanazokra a tünetekre panaszkodtak: nehéz légzés, köhögés, mellkasi fájdalom, fáradtság, hányás és láz.

Az eseteket egyelőre hatalmas rejtély és kétségbeesettség övezi. Az e-cigarettákat eleinte úgy reklámozták, hogy segít leszokni a dohányzásról, de mivel egy viszonylag új termékről van szó, még a tudósok sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy hosszú távon milyen negatív egészségügyi hatásai vannak.

A mostani események viszont rávilágítanak a kíméletlen valóságra:...

SZEPTEMBERI SAJNÁLATOS ESEMÉNYEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.18. 


Megy a riogatás ezerrel, a kormányoldal a csapból is azt folyatja, hogy az ellenzék polgárháborút akar, csatatérré változtatná az országot és főként Budapestet. Ezzel riogatják a polgárokat azok, akiknek nem az lenne a dolguk, hogy izgassanak, hanem az, hogy igazgassanak. Ehhez képest, éppen 13 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 18-án derék vandál honfitársaink, magukat forradalmárnak hazudva, szétverték fél Budapestet. Hadszíntérré változtatták a várost, félelmet keltettek a békés polgárokban. Mindezt az emberek nyugalmáért ma mélységesen (és álságosan) aggódó Fidesz hathatós közreműködésével.

Le kell írnunk ezen az évfordulós napon, mert sokan hajlamosak felejteni: 2006-ban nem békés tüntetőkre támadt a rendőrség. Ha sokszor elmondják, talán sokan hajlamosak hinni ebben, de a hazugságot nem lehet annyiszor elmondani, hogy ettől igazság legyen belőle.

Akik látták, mi történt 2006. szeptember 18-án este a TV székháza előtt, majd októberben, a belvárosban, s mernek még emlékezni a megrázó képekre, tudják, hogy mi történt. Egy felheccelt tömeg támadt a rendőrökre, autókat gyújtottak fel a mára forradalmárrá nemesedett hazafiatlanok, kirakatokat törtek, fosztogattak...

SZÓLJATOK A CÖF-NEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.09.18.


Varga J. miniszter úgy hisztizett a brüsszeli meghallgatás után, akár egy középső csoportos kiscsaj masnival a hajában, akinek pöttyös labda a jele. Boszorkányüldözést meg ilyeneket sivalkodott, és annyiban különbözött a toporzékoló őszinte embertől, hogy ő is tudja, mi is tudjuk, Európa is tudja, az egész nyüves, elcseszett világ tudja, hogy hazudik, és mégis végig kell csinálnia a cirkuszt, mert a gazda ezért tarja őt. Hazugságra szerződtette a falkába, meg azért, mert tud dekázni a pöttyös labdával.

Az ilyesmi egy olyan organizmusnak, akinek nyomokban van még lelke, megalázó lenne, a Fidesz csúcsain azonban kizárólag olyanok vannak, akik nem rendelkeznek ilyen jószággal. Ha volt is nekik, kivették belőlük, savval kimarták, már csak az elüszkösödött helye található, s erre az a bizonyság, hogyha a szemükbe nézünk, egy vírus tekint vissza ránk, vagy baktérium, amely fény híján követ zabál, és százezer éves. És mégsem Varga J. miniszterről akarok mesélni máma.

Mert Varga, Novák, Rétvári, meg mind az összes ugyanaz, csak más alakban és más néven, de a burok alatt fémváz van csupán, meg a beépített csipsz a programmal. Bábuk ezek vagy robotok. Ma a második vonal, a hadsereg szórakoztatott el, akik nem elszánásból és jól megfontolt számításból, hanem meggyőződésből hülyék. Az ilyenek szokták a piszkos munkát végezni, mennek el lágerőrnek, és a lázadó tömeg majd rajtuk áll bosszút, míg a Varga-félék rókaképpel helikopteren menekülnek.

Mert alig, hogy Varga J. előadta, amit egy cetlin Orbán vele küldött az útra, mimagyarok, támadás, megvédjük, i tak dalse, megszólalt a CÖF is az ügyben, mint a nép józan, aggódó hangja, akárha munkáslevelező a Szabad Népben. És elmondták az ostoba véleményüket sajtótájékozva. Még jó, hogy nem írtak megint levelet valakinek, mint annak idején Obamának, ami irományokat kézhez véve minden józan ember csak azt kérdezheti, a magyarok mind hülyék?
...

NAGYCSALÁDOS AUTÓTÁMOGATÁS: VOLT, AKI AUDI Q7-EST VETT

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2019.09.17.


"A nagycsaládosok autóvásárlási programja ma reggel 12814 beadott igénynél tartott. Érdekes lehet, hogy az eddig megkötött közel 700 szerződés milyen típust tartalmaz," posztolta hétfőn Varga Mihály Facebook-oldalán. A nemzetgazdasági miniszter szerint a közzétett grafikonon

"jól látszik, hogy a program azokon a családokon tudott segíteni, ahol érdemi hatása volt az állami támogatásnak, vagyis e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása.".

Bár az eladási listát a Dacia vezeti, látszik, hogy a program nemcsak "azokon a családokon tudott segíteni, ahol e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása." A Varga által közzétett grafikon és a Napi.hu összeállítása szerint is volt, aki

Audi Q7-est vett állami támogatássa
l...

LESZNEK NYUGDÍJASOK, AKI TÖBB MINT 168 EZER FORINT NYUGDÍJKORREKCIÓT KAPNAK

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.09.18.


A KSH friss adatai szerint augusztusban 3,4 százalékos volt a nyugdíjasinfláció mértéke, miközben év elején az érintettek 2,7 százalékos emelésben részesültek. Ez azt jelenti, hogy novemberben várhatják a nyugdíjasok az egyösszegű, visszamenőleges korrekciót, méghozzá úgy, hogy a 12 hónapra felszorzott különbség adja majd ki a járandóságra vetítve a nyugdíjkorrekció összegét — írta meg az Mfor.hu.

Az átlagos nyugellátás, havi 135 ezer forint esetén 11 800 forintos kiegészítésről beszélhetünk. A lap megyei bontás és nyugdíj-kategóriák szerint is megvizsgálta a várható nyugdíjkorrekció nagyságát.
- Akik legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot kapják ellátásként, maximum 2394 forintos korrekcióban részesülhetnek.
- A nyugdíjminimum és az 50 ezer forint közötti ellátásban részesülők legfeljebb 4200 forintos korrekciót kaphatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy 46 758 ellátott még havi 500 forintnyi kiegészítésben sem reménykedhet novemberben.
- Összesen 32 olyan nyugdíjas van Magyarországon, akik egymillió forint feletti nyugdíjban részesülnek, közülük kilencnek az ellátása a 2 millió forintot is meghaladja. Pontosan nem lehet tudni, hogy mekkora a legnagyobb összegű nyugdíj Magyarországon, azonban ha a 2 millió forintra számoljuk a nyugdíjkorrekciót, az 168 ezer forintot jelent.

SZABAD SZEMMEL: A NÉPPÁRT ÚJRA A KEBLÉRE ÖLELI ORBÁNT ÉS RENDSZERÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.18.


Spiegel 

Az Európai Tanács két napja még fokozta a magyar kormányra nehezedő nyomást, a konzervatív pártcsalád felől viszont az enyhülés jelei érkeznek, ily módon Orbán Viktor újból beleszólhat az uniós politikába. Olyannyira, hogy valamelyik embere még vezető pozíciót is kaphat a Néppártban. A hivatalos állásfoglalás az EPP részéről az, hogy a novemberben megüresedő alelnöki poszt a Fideszt illeti meg, noha a párt tagságát az EP-választás előtt felfüggesztették, a többi közt a magyar igazságügy reformja miatt, illetve azért, hogy javuljanak a régi-új frakcióvezető, Weber esélyei a Bizottság elnöki tisztére. Ám most úgy néz ki, hogy leomlik a tűzfal, hiszen Járóka Lívia már korábban alelnök lett Strasbourgban, de igazából a novemberi szavazás mutatja meg, miként is áll a viszony az európai kereszténydemokraták és a magyar tagpárt között. Nagyjából akkor lát majd napvilágot a Bölcsek Tanácsának jelentése arról, mennyire vannak összhangban a magyar közállapotok a Néppárt értékeivel. Egyes sajtóértesülések szerint az értékelés igencsak kedvező lesz Orbán számára. De már fontos jelzés lesz Trócsányi László meghallgatása is. Az EPP meglehetősen visszafogottan áll hozzá a kérdéshez, mondván, hogy a jelölt még csak nem is tagja a Fidesznek, bár sok más képviselő meg akarja buktatni a vitatott magyar igazságügyi változások véghezvivőjét. Weber tegnap korrekt eljárást sürgetett a leendő biztos részére. Két napja az Európai Tanács ülésén a franciák és a németek jelezték, hogy fennmaradtak aggályaik a magyar jogállam miatt, ennek megfelelően voltak agresszívak a hivatalos magyar képviselők az üléstermen kívül. De Finnországgal az élen más tagállamoknak is elegük van a magyar demokrácia visszaszorulásából. A helyzet kényes Orbán szemszögéből, mert az ellenfelek láthatóan el vannak szánva arra, hogy szükség esetén akár a pénzcsapot is elzárják. A német vezetés egyértelműen azt akarja, hogy egy új mechanizmus segítségével a demokratikus normák teljesítésétől tegyék függővé a brüsszeli anyagi támogatásokat. Németország amellett van, hogy az új rendszerben a Bizottság javasolja a pénzek megvonását, ha valamely tagállam módszeresen megsérti a jogállamot és utána az Európai Tanácsban automatikusan menjen át az indítvány, ha csak nem szavaz ellene 15 olyan tagállam, amely az európai lakosság legalább 65 százalékát képviseli. Bennfentesek szerint a magyarok és a lengyelek ezzel szemben azt akarják, hogy minden esetben minősített többség hagyja jóvá az előterjesztést. Akkor ugyanis könnyebb volna megszervezni a blokádot. Brüsszelben abból indulnak ki, hogy a viszály a jövő év 2. felében, tehát a német EU-elnökség idején csúcsosodik ki. 

Az Európai Néppárt elhalasztotta a vitát a Fidesznek juttatandó poszt ügyében. A magyar párt a visszatérésre készül, ennek megfelelően szeretne magának magas tisztséget a konzervatívok vezetésében. A megbízatásra erősen hajtott egy máltai politikus is, de ő a végén bedobta a törülközőt, mert érzékelte, milyen vehemensen tiltakoznak ellene Orbán barátai, főként a CDU-CSU-ból. A részletekről tudni kell, hogy a magyar párt - 13 képviselővel - jelentős kontingenst alkot a frakción belül. E pillanatban senkit sem jelölt az EPP elnökségébe, de még tisztázni kell a tagságát.

A CEU rektorhelyettese azt mondja, hogy az oktatás szabadsága mindenütt válságba került, nem csupán Magyarországon, ahol kétségtelenül elnyomó rendszer van hatalmon. Ám itt már az EU-nak kell lépnie. Líviu Matei szerint ékesen igazolja ezt, hogy még arra sincs egységes meghatározás, mit is jelent a tanszabadság, így azután a Bizottság a CEU kiebrudalása miatt kénytelen volt a kereskedelmi szolgáltatások megsértésére hivatkozva az Európai Bírósághoz fordulni. Ily módon látnivaló, hogy egyúttal szellemi válságról is szó van. Ennélfogva közös európai irányelv szükségeltetik. Mert nem elegendő csupán a nemzeti szabályozás, olyan mechanizmust kell kidolgozni, amely lehetetlenné teszi, hogy a kormányok jogtalanul beleavatkozzanak az oktatásba. Hiszen például egy külföldi diák hiába akar a Közép-Európai Egyetemen gender tanulmányokat folytatni, a hatalom betiltotta a tárgyat. A professzor jelezte, hogy az egyetem nem jószántából költözött Bécsbe, ám ott alapképzést is nyújt, mert az osztrák törvények ezt megkövetelik. A diákok egynegyedét már ennek megfelelően veszik fel. Egyébként a botrány jót tett az intézmény hírnevének a tudományos világban, arról nem beszélve, hogy emelkedett a felvételre jelentkezők száma. Gond viszont, hogy Ausztriában sokkal magasabbak a megélhetési költségek. Ezért máris 50 százalékkal megemelték a PhD-hallgatók ösztöndíját. Az iskola kiadásai előreláthatólag ugyanennyivel nőnek, de pár éven belül bizonyosan megkétszereződnek. Egy-két terület marad Budapesten, viszont nagy kérdés, miként alakul a politikai légkör, és hogy milyen területeket lehet Magyarországon tanítani...

AKI NEM FIDESZES, AZ NEM MAGYAR, AZ ELLENSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.09.17.


Párhuzamos történetek:

I. Orbán Viktor tegnap gratulált Norbert Hofernek, az osztrák Szabadságpárt új elnökének, és abbéli reményét fejezte ki, "hogy a már múltban is biztos alapokon nyugvó stratégiai együttműködés a Fidesz és az Osztrák Szabadságpárt között a jövőben is folytatódni fog". Nos, mint tudjuk a neonáci osztrák Szabadságpártot 1955-ben egy SS brigádparancsnok alapította, akitől a stafétabotot egy SS háborús bűnös vette át, akiről S. Wiesenthal kiderítette, hogy 1944-ben részt vett egy tömegmészárlásban.

A leghosszabb ideig az antiszemita, rasszista, idegengyűlölő, magyarellenes (!) Jörg Haider vezette a pártot, aki rendszeresen elismerően beszélt és éltette a német náci pártot.

A párt legutóbbi elnöke az a H. C. Strache volt, akinek azért kellett lemondania tisztségéről, mert egy titokban készült videofelvételből kiderült, hogy a hatalom megszerzése érdekében hajlandó Putyinnak kiszolgáltatni saját hazáját. Ha nem tévedek ezt hívják hazaárulásnak. Nos, ezzel a párttal tervez biztos alapokon nyugvó, stratégiai együttműködést Magyarország miniszterelnöke.

II. Az elmúlt hetekben három világhírű magyar művész, gondolkodó, humanista - Heller Ágnes, Rajk László és Konrád György - halt meg. Mindhárman a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, és az emberi szolidaritás elkötelezett harcosai voltak.

Nevüket világszerte ismerik, rengeteg dicsőséget szereztek hazánknak, büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk éltek.

Heller Ágnes a nemzetközileg legelismertebb magyar társadalom tudós volt, Konrád György - számos nemzetközi kitüntetés birtokosa - évekig volt a Berlini Akadémia elnöke, Rajk László pedig, sok más mellett, látványtervezőként meghatározó alkotótárs volt az Oscar díjas Saul fia című filmnek. Mindhárman sokat tették azért, hogy öregbítsék Magyarország jó hírnevét a világban.

Most, hogy eltávoztak, szerte a világon tisztelettel és elismeréssel adóznak emléküknek, kivéve a magyar kormány, élén a miniszterelnökkel. Egy fél mondat nem sok, annyival sem adóztak e három nagy magyar emlékének. Mert számukra a magyar egyenlő a fideszessel.

Aki nem fideszes, az nem magyar, az ellenség. Éppen úgy gondolkodnak hazáról, magyarságról, érdemekről, megbecsülésről, mint a bolsevikok és nácik.