2017. október 26., csütörtök

ORBÁN VIKTOR ÉLT, ÉL ÉS ÉLNI FOG!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Mándy Gábor
2017.10.26.


Orbán Viktor Magyarország védőszentje, időutazó, a Legnagyobb Magyar. Annak idején Ő diktálta Mózes gránitszilárdságú kőtábláira a Tízparancsolatot, majd a körülményeknek megfelelően számos alkalommal módosította azt (például a “ne lopj” parancsot ezzel egészítette ki: “úgy, hogy észrevegyenek”) és sarkalatos törvényekben szabályozott több kisebb jelentőségű kérdést (például hogy mi számít a felebarátunk javainak).

A félázsiai népséget egy később feláldozott csodaszarvas révén a Kárpát-medence felé terelte, ugyanígy áldozta fel egykori harcostársát, Koppányt, aki nem értette meg, hogy itt az idő irányt változtatni, és a népnek kereszténnyé kell válnia, hogy ezentúl mi védhessük meg a keresztény értékeket. A rugalmas elszakadás taktikáját alkalmazva a Dunántúlon megállította a tatárokat, és kiutasította őket (kivéve azokat, akik megértették az idők szavát, és letelepedési kötvényeket vásároltak).

Nándorfehérvárt megvédte az iszlám bevándorlóktól, a Fekete Sereg élén egy időre elfoglalta Bécsnek büszke várát (csak hogy megmutassa: a magyarokkal nem lehet kukoricázni). Mészáros Lőrincnek, a Dózsa parasztháború alvezérének is értékes tanácsokat adott, de később szakított a kisgazdákkal. Kirobbantotta a negyvennyolcas forradalmat, a Múzeum lépcsőjén elszavalta a Nemzeti dalt. (Ennek szövegébe Petőfi később belepiszkált, és naplójában magának tulajdonította az eseményt, holott történeti kutatások bizonyították, hogy ő nem is járt a Múzeumkertben, ellentétben Orbán Viktorral, aki évről évre megjelenik ott.)...

SÚLYOS SZEREPTÉVESZTÉSBEN ÉLSZ, ÖCSÉM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.26.


...Az van, hogy az MTI lehozott egy csodálatos dörgedelmet az Orbán nevű Viktor Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújából, amelyben van minden, mint a búcsúban.

Az általam fent tendenciózusan kiragadott foszlányok mellett természetesen minden rögeszméjéről szabadon beszélhetett, szárnyalhatott, bölcselkedhetett. Pontosan úgy, ahogyan azt a mindenkori pávatánc megköveteli. Egyszerre udvariaskodni a kérdező országával, finomítani a frontális, primitív geciségeket és haza is üzenni, hogy kemény vagyok, mint a kád széle – ez Orbán műfaja, ebben verhetetlen. (A történelmi hűség kedvéért érdemes elolvasni, mit mondott ugyanennek a lapnak pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly októberben.)

A bevándorló- és nem bevándorlóországok közötti törésvonalaktól kezdve (fanatikusok kedvéért: migránsmentes és nem migránsmentes övezet) az Európai Bíróság rongyosra ócsárolt kvótaítéletén át, a csehek vérkorrupt Trumpjának választási győzelmén keresztül (nekünk, magyaroknak fekszenek az ilyen vezetők) a magyar gazdasági sikerekig és a német-magyar kapcsolatokig (évszázadok óta nem háborúztunk egymással; bár csórók és kicsik vagyunk, tessék tisztelni minket) mindenről is nyomta a zavarbaejtő dumáját a magyarok vezérlő csillaga. Aki – mindenki nyugodjon meg – szeretne a politikai ringben maradni, és azt is szeretné, ha már kívánságműsor az élet, hogy a Fidesz meghatározó erő és szilárd pillér maradjon a migránsmentes övezet nem bevándorlóországok szövetségének csoportjában.

Meghiszem azt, haver! Más opció számodra nemigen maradt, mint tökön, babon és szimbolikus holttesteken át a ringben maradni. Ezzel megőrzöd azt a halovány esélyedet arra, hogy félreértelmezett szolgaságod – ha már mindenképpen ezzel az általad pejoratív értelemben használt funkcióval láttad szükségesnek megdobálni a hallgatóságot – megannyi bűnös cselekedete ne kerüljön még hosszú ideig terítékre.

Úgyhogy belátom, menetelned kell töretlenül az alternatív valóság rögös ösvényén, csűrnöd és csavarnod kell a szavakat, tolnod a barokk szómágiát és a felcsúti bikkfanyelv fokhagymaszagú szlogenjeit, forgatnod a köpönyeget vadul és becsomagolni ezt az egészet a szintén oly ismerős fajelméleti királyi többesbe. Hogy mi magyarok milyen jellemek vagyunk, hogy nekünk magyaroknak milyen a természetünk, hogy nekünk magyaroknak miféle emberek fekszenek és mifélék nem...

BOCSÁNATOT KÉRT MARTON LÁSZLÓ

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2017.10.26.


A rendező azt írja, most megértette, hogy vannak, akik úgy érzik, oly módon közeledett hozzájuk, amivel megsértette őket.

A rendező az MTI-nek juttatta el közleményét, amit változtatás nélkül közlünk.

"Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan - nagyrészt névtelen - közlések alapján melyekben egyoldalú értékelések is találhatók.
Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni.
Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.

Bocsánatkérésem mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat."...


ITT OLVASHATÓ

PARA-KOVÁCS IMRE: HARMADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2017.10.26.


Jó napot kívánok, most érkeztem az Androméda-köd egyik csillagrendszerének hatodik bolygójáról, ahol már olyan fejlett civilizáció van, amit a magyarok el sem tudnak képzelni (na, jó, néhányan talán igen), és egyetlen célom, hogy itt, a Földön, de elsősorban Magyarországon mindenki boldog legyen. Barátságos és rendkívül gazdag földönkívüli vagyok, űrhajóm most landolt a Hajógyári-szigeten, az ellenzék vezetőjével szeretnék beszélni!

Ez az a pillanat, amikor szó fennakad, fény megtörik és olyan csend lesz, mint felcsúti stadionban tétmérkőzés alatt. Egy rohadt szó, de még egy nyekkenés sem hallatszik, hogy aztán elsöprő hangerővel robbanjon be a némaságba a mindent elsöprő káromkodás, gyalázkodás és dulakodás. – Várjanak egy kicsit, békés szándékkal jöttem! – mondom. – Akkor a kurva anyád! – mondják az egybegyűltek.

Egy pillanatra meglepődöm, de nemhiába jöttem olyan bolygóról, ahol (lásd fentebb!), és óvatosan elmagyarázom, hogy anyagi lehetőségeim végtelenek, a Holdra is felírhatom a kampányüzenetüket, de eszet nem adhatok a magyar ellenzéknek, ahhoz nincsen meg – egyelőre – a technológiánk. Erre csak néznek hülyén.

Elég régóta figyelem a földi tévéadásokat, ATV, Hír TV, TV2 és a többi, de meg voltam róla győződve, hogy ezek mind a zsarnok kormány kezében vannak, és aki, mint a demokratikus, baloldali és/vagy liberális ellenzéki megszólaló ezekben szerepel, az színész, hiszen elég nyilvánvaló, hogy kormányváltásra készülő politikusok ennyire idióták nem lehetnek. Őket biztos rabságban tartják valahol, de majd én kiszabadítom mindet, és akkor a következő választásokon diadalmaskodik a józan ész, a megfontolt politika, a demokratikus elkötelezettség és a szabadság. – Nem, nem! – ordítják az előttem álló ellenzéki vezetők – tényleg mi vagyunk azok, akik le akarják váltani Orbán Viktort és kivezetni Magyarországot a zsarnokságból!

A BALOLDALI TRASH MÉDIÁRÓL, MINT 444.HU STB.

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.26.


A Magyar Időkben megjelent Morvai Krisztina-interjút szemléz a 444.hu:

"A Fidesz mantráitól legfeljebb annyira mozdul el, mint amennyire a Soros-tervről szóló válaszában teszi: > MK: Az európai migrációs politika annyira abszurd, életszerűtlen és embertelen, hogy csakis valamilyen gonosz, ördögi terv állhat mögötte. Azt nem tudnám megmondani, hogy Soros-e az 1-es számú tervező. A legfontosabbnak azt tartom, hogy az általa is képviselt elképzelések ne valósulhassanak meg, s a hazánkat megvédjük.<"

Egy, ez eleve jelentős elmozdulás. Hanem mint mond még Morvai, amiről megfeledkezik a 444.hu?

"MK: Ám azt is el kell mondanom, hogy működő demokráciákban az állampolgárok erőteljesebben és határozottabban korlátozzák a hatalmat, mint ma nálunk, Magyarországon. Ennek alapfeltétele, hogy legyen egy széles, nagyszámú, az államtól független polgárság, amely anyagi biztonságban él, nincs függőségben vagy kiszolgáltatott helyzetben.Látni kell azonban, hogy az uniónak legkevésbé sem érdeke az, hogy létrejöjjön egy erős polgárság.Farizeus módon állnak tehát a demokráciához, mert annak alapfeltételét, a polgárosodást ők maguk akadályozzák."

Ez utóbbi bekezdés első fele -- a brüsszelezésig -- pl. az Orbán-kormány sokkal lényeglátóbb és pontosabb kritikája, mint amire a "demokratikus ellenzék" eddig képes volt. Nem csoda, hogy a 444.hu nem veszi észre, pontosabban a propagandalapok (spec. a gonzóból lett trash media) szokásához híven jótékonyan megóvja ettől a közönségét...

PUNCIN RAGADOTT HOLLYWOOD

MÉRCE
Szerző: HORVÁTH GERGŐ
2017.10.26.


Harvey Weinstein mögül látványosan, és egyre sietősebben kihátrál az egész amerikai filmes szakma, ami ne feledjük, csaknem harminc hosszú esztendőn át félrenézett, vagy sokkal inkább asszisztált a szexuális ragadozó producer féktelen, és kíméletlen étvágyának kielégítéséhez. Miközben újabb és újabb hullámokat vet a botrány, és több lokális “Weinstein-ügy” (lásd nálunk Marton László színházrendező áldozatainak megrázó előbújását) ingatja meg a szórakoztatóipar hagyományos rendszereit, egyre többen kérdezik, hogy miért hallgatott eddig mindenki? Miért nem lett világraszóló botrány eddig egyetlen hasonló esetből sem? Miért pont most?

Elsőre meredek gondolatnak tűnhet, de talán kevésbé Weinsteinről vagy a filmes szakmáról szól az egész, és sokkal inkább arról, hogy nők Hollywoodban, a zeneiparban és lassan talán az élet más területein sem akarják többé, hogy a férfiak tenyere a kezüket a sliccükre helyezze,
hogy ez a tenyér a fenekükbe markoljon, hogy ez a tenyér az arcukon csattanjon...

ITT OLVASHATÓ

LEHETTÜNK VOLNA SZABADOK IS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.26.


Mindig azt mondják, hogy jövőre jobb lesz. Nem lehetne egyszer már most is jobb?” Ezt írtam ki néhány napja a Facebookra, és azt hittem, hogy vicceltem. Kiderült, hogy nem: nagyon is komoly volt, amit írtam.

Ezt onnan tudom, hogy többen komolyan vették. Például az az ismerősöm, aki kommentjében a következőket írta:

„Jövőre jobb lesz. Ha otthagyod a hisztériakeltő, hazug, kerítésemelő, “erkölcsi észtet” osztogató országot. Ezt elfelejtik hozzátenni. A magyarság a lélekben lakozik. Nem a testben, ami helyzetváltoztatásra képes mindaddig, amíg a mozgásszervi betegségek nem kerekednek felül. Ovi nem fog elmozdulni a székéről. A kerítést az ország húzza maga köré. És már nem fogja Európában senki sajnálni a magyarokat. Ez már régen nem ’45 és ’56. Lehettünk volna szabadok is…”

Elmenni, vagy itt maradni. Sokaknak ez nem kérdés, mert már döntöttek. Alig van olyan család, ahol ne lenne külföldön valamelyik gyerek. Nem kalandvágyból, mint azt a kormányhoz közeli megszólalók mondták eleinte, cinikusan. És nem is világot látni, tanulni, majd visszajönni, ahogyan azt választott vezetőink mostanság kommunikálják.

Mindenki nyugodjon le: a gyerekeink nem fognak visszajönni. Marad a Skype, az évenkénti – távolságtól függően – egyszeri, kétszeri láthatás. És lesznek unokák is, akik németül, angolul, olaszul, vagy éppen franciául beszélnek.

Integetni magyarul is tudnak majd a Skype-on...

BÖDŐCS TIBOR ÚJ VIDEÓVAL TÁMAD


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.10.26.


Bödőcs Tibor legújabb videójában temérdek őskárpáti szeretettel köszönt minket a szörnyen Nemzeti Megmaradási Irodában. Az akciódús kisfilmből megtudhatjuk többek között azt is, hogy a turizmus hobbimigráció, és mint ilyet, meg kell szüntetnünk...

KAMUPÁRT-MENTESÍTÉS KÉRDŐJELLEL

ÁTLÁTSZÓ PC BLOG
Szerző: LÁSZLÓ RÓBERT
2017.10.26.


A kampányfinanszírozási szabályok friss módosítási javaslatai akár jót is tehetnek a választási versengésnek, de a választási rendszer anomáliának egész kis töredékét orvosolnák csak. Az ellenzéki pártokat mindenesetre sikerült komoly dilemma elé állítani.

október 29-én írtuk:„A törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy
  • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
  • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani).
Csak a törvény javasolt módosításával előzhető meg, hogy a kampánytámogatás reményében induló kamupártokhoz vándoroljon több milliárd forint közpénz.”

A négy évvel később, 2017. október 24-én a parlament honlapjára felkerült törvénymódosító javaslat az utolsó pontot kis különbséggel teljesíti (0,5%-ban határozná meg a visszafizetési kötelezettség határát), a másik háromra nem reagál. Bevezetnék viszont az „objektív felelősséget”: visszafizetési kötelezettség fennállása esetén az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét. Miért most? Miért így?

ORBÁN ELMENT NÉMETORSZÁGBA ÉS A NÉMETEK SZEMÉBE HAZUDOTT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabovszki
2017.10.26.


Passauban folytatódott az itthon már megszokott ámokfutás.

A magyar miniszterelnök vissza szeretne kerülni Merkel kancellár kegyeibe, elment tehát Németországba. Arra esélye sincs, hogy a berlini kancellárián fogadják, de Bajorországig eljutott: egy passaui konferenciáról a helyi lapon keresztül üzente meg a kancellárnak, hogy ha tetszik neki, ha nem, el kell őt viselnie; egyezzenek ki döntetlenben.

A probléma viszont, hogy már megszokta, igazat legfeljebb figyelmetlenségből mond, ezért a Merkelnek szánt üzenete minden komolyabb állításában hazudott.

1. Békés viszony a miénk a németekkel.


Orbán - ha már ott volt - elment Szent István felesége, a Magyarországról férje halála után elüldözött Gizella királyné sírjához, ahol azt mondta,

Évszázadok óta nem háborúztunk egymással. (...) ha német barátainknak találniuk kell egy olyan országot, amellyel legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának ilyet.

Ez azzal a megszorítással igaz, hogy
  • maguk a magyarok is német alattvalók voltak Mohács óta, 
  • továbbá csak azért nem háborúztunk Németország ellen, mert felismertük a teljes esélytelenséget. Pl. 1944-ben.
Orbánt csak azért nem lehet totális tudatlansággal vádolni az ügyben, mert olyan jól emlékszik a dologra, hogy még az alaptörvénybe is beleíratta, hogy a németek eltiporták a magyar alkotmányosságot, megszüntették a szuverenitást, valamint emlékművet is állíttatott a német megszállásnak...

ÚJABB SZÁZMILLIÓKAT TÖMNÉNEK A FOCIBA

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.10.26.


Akár évi 150 millió forintnál is nagyobb támogatást jelenthet egyes focicsapatoknak az a napokban beadott fideszes törvényjavaslat, amely szerint el kéne engedni a profi sportcsapatok iparűzési adóját és a sportolók után fizetendő ekhót.

Ahogyan arról kedden már beszámoltunk, a törvényjavaslatot Tiba István nyújtotta be, Balmazújváros fideszes képviselője, egyben az NB1-es balmazújvárosi focicsapat elnöke.

Tiba javaslata szerint az engedmény hiába lépne csak jövő évtől életbe, már az idén augusztusban kifizetett ilyen adók is visszaigényelhetőek lennének az érintett kluboknak.

Az ekhós adózás már eleve kivételezett helyzetbe hozza a focistákat, az ekho ugyanis mindössze 15 százalékos terhet jelent a bér minimálbér feletti részére, kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, a személyi jövedelemadót, a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő-piaci járulékot. A sportolókra kivételezetten ráadásul épp nemrég duplázták meg az ekhóval kifizethető bér keretét évi 250 millióra. Tiba azonban az ekhót is elengedné.

A törvényjavaslat indoklása elég furcsa, az érvelés ugyanis azzal indul, hogy: 
"A sport és a sportolás, a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben."

A profi sportnak pedig semmi köze az egészségmegőrzéshez, mivel teljes egészében a szórakoztatóiparhoz tartozik...

ELKESERÍTŐ HELYZET A MUNKA VILÁGÁBAN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.10.26.


...Ha megnézzük az Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szerveinek jelentéseit, elkeserítő kép tárul elénk. A problémák a foglalkoztatás minden területén jelen vannak: nem tartják be a munkavédelmi szabályokat, széles körben elterjedtek a munkáltatói visszaélések a munkaidővel és a bérezéssel kapcsolatban, még az ellenőrző is folyamatos átszervezésen és szétverésen ment keresztül.

Szinte mindenhol jelen vannak a szabálytalanságok, az esetek 68 százalékában találtak munkaügyi jogsértést, csak a munkások egyharmadát foglalkoztatják úgy, ahogy kellene. A munkahelyeken szinte nem érvényesek a szabályok, káosz, tájékozatlanság, és önkény uralkodik. A munkaidő beosztása bemondásra történik, a túlórákat és pótlékokat nem vezetik rendesen és a szabadidő kiadásának rendszere is a kiszámíthatatlanságra épül. Így válik a munkásléten keresztül a társadalmi lét is bizonytalan: a piac ellenőrzése nélkül a munka áruként jelenik meg, kiszolgáltatottan a gazdasági körülményeknek. Ha nincsenek garantálva a munkáltatás feltételei, akkor nincs garancia a tisztességes bérezésre és foglalkoztatásra.

A munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a balesetek száma: 3262-ről 4646-ra. Halálos balesetből is 2017 első negyedében volt a legtöbb, 22, szemben a 2013-as 9-cel. Ez az adat is lehangoló képet fest a magyar munka világáról, de a szabálytalanságok elterjedtségének aránya ennél is többet mond róla. Az ellenőrzés alá vont munkavállalók 69 százaléknál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot 2017. első félévében, ami 2,1 százalékos növekedést is jelent tavalyhoz képest.

HA AZT AKARJUK, HOGY EGY NŐ, NŐKÉNT ÉLHESSEN, ÉS JÁRHASSON MINISZOKNYÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.26.


Drága embertársaim! Kijelenthetjük, hogy beütött a csütörtök, amely a hét számomra legkedvesebb napja, amikor is a kormány – Lázár János tehetséges művész úrnak köszönhetően – töményen tolja a pofánkba mindazt, amit egy hétig részletekben. Ám mióta pontosan egy héttel ezelőtt kiderült, hogy a kampányüzemmód jelentősen ritkítani fogja ezeket az 1-2 személyes színpadi performanszokat. Tehát még az is lehet, hogy vagy lesz ma kormányinfó, vagy nem lesz.

Ehhez képest van ennek az országnak egy hihetetlen miniszterelnök-helyettese, talán Semjénzsoltnak hívják. A Fidesz-KDNP fontosabb és kevésbé fontos oszlopaihoz hasonlóan ő is az ócska nemzeti konzultációs agymosással házal az országban, tegnap éppen Zalaegerszegen tartott fórumot, ahol a Magyar Nemzet kérdéseire válaszolt. A kötelező sorosozáson túl szóba került a szexuális zaklatások ügye. Az újságíró azt kérdezte, elképzelhető-e, hogy a kormány kampányt indít azért, hogy csökkenjen az ilyen erőszakos esetek száma, az emberek jobban tiszteljék egymást. A keresztény, demokrata, nemzeti, polgári és ki tudja még milyen kormány második emberének válasza:

Hát ez mind nagyon szép és kegyes dolog, és mit természetesen minden ilyen szép és kegyes dolgot támogatunk, de az a helyzet, hogy ezek – hogy mondjam – el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt, és arról, hogy mi a nők helyzete a saria árnyékában, az iszlám világban, arról érdemes megkérdezni azokat a nem muszlim nőket, akik iszlám környezetben élnek. Tehát ha a nőket az erőszaktól meg akarjuk védeni és azt akarjuk, hogy egy nő nőként élhessen, és járhasson miniszoknyában, kendő nélkül és – hogy mondjam – szabadon élhessen mint nő, akkor a legfontosabb dolog az, hogy a migrációt megállítsuk és ne engedjük azt, hogy a tömeges iszlám következtében a saria árnyékában és fenyegetésében kelljen élnie a nőknek. Ezért minden hölgyet arra kérek, hogy azt gondolja meg, hogy ha ő szabadon, nőként akar élni, akkor most az a legfontosabb, hogy illegális migráció ne fenyegesse őket.

Akkor én arra kérek most mindenkit, hogy nézze meg ezt a kurva felvételt, nézze meg azt az ájtatos, kenetteljes orcát, és jegyezze meg jól ezeket a szavakat. Ilyen sehol a világon nincs, vagy ha van, az ember biztosan nem szeretne szívesen a világ ilyen részein élni. Ahol egy híres, közismert, keresztény nagyemberről kiderül, hogy mellékfoglalkozásként egy életen át nőket molesztált, vagy ha úgy tetszik visszaélt a pozíciójával és megalázó helyzetbe hozott neki kiszolgáltatott nőket, a kormány kussol az egész ügyről, mintha nem is létezne, majd amikor a rengeteg lélekmérgező, hazug, de legalább milliárdos propagandakampány országában arról kérdezik a kormány második emberét, nem kellene esetleg ezzel a kérdéssel is foglalkozni, nekiáll tömeges iszlámozni, sariázni, illegális migrációzni. Nem elítélik az erőszak minden formáját, hanem ebből is kihozzák, hogy mert a muszlimok erőszakos gecik. Sokszor éreztem az utóbbi időben, hogy elsüllyedek szégyenemben, de ez valamiféle új fokozata a gyalázatnak. Egyszerűen nem értem, hogyan fetrenghetünk ebben a lelki-szellemi válságban...


KIS GYŐZELEM, NAGY BUKÁS

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.10.26.


Orbán Viktor nem véletlenül tiltotta meg a Fidesz képviselőinek, hogy újabb kétharmadot emlegessenek a 2018-as választásokkal kapcsolatban. Bár a kormánypárt és a kormányfő pozíciója egyelőre stabilnak tűnik, a Fideszben is tudják, hogy okozhat meglepetéseket, ha az ellenzéknek sikerül koordináltan jelölteket állítania a választókerületekben. Ha pedig csak kicsit nyer a kormánypárt, az könnyen végzetes lehet Orbánnak.

Szokatlanul konkrét kijelentést tett a minap Gulyás Gergely, a Fidesz egyik alelnöke, a kormánypárt új frakcióvezetője: ha a jövő évi választáson a Fidesz–KDNP száz vagy annál több mandátumot szerez, az siker, ha száznál kevesebbet, az kudarc. Gulyás azzal indokolta az általa felállított sikerességi kritériumot, hogy a 199 fős parlamentben száz szavazat kell ahhoz, hogy megválasszanak egy miniszterelnököt, és önállóan kormányt alakítsanak.

Ha a Fidesznek nincs száz mandátuma, akkor kompromisszumos megoldást kell keresnie, egyezkedésre kényszerülne az ellenzékkel, ami a dolgok mai állása szerint szinte biztosan azt jelentené, hogy 2018-tól nem Orbán Viktor lenne Magyarország miniszterelnöke...

ÉGER ISTVÁN: AZ ORVOSI ÜGYELETET MEGSZÜNTETNI ÖNGYILKOSSÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2017.10.26.


„A jelenlegi pszicho-szociális és munkaerőforrás adta helyzetben elképzelhetetlen a háziorvosi ügyeletet felszámolni, aki ilyet mond, az nagyon nincs tisztában a realitásokkal” – reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöke a most megjelent, az ügyeleti rendszer visszásságait bemutató cikkünkre. Éger István azt ugyan elismerte, hogy a rendszer súlyosan alulfinanszírozott, sújtja a szakemberhiány, szerinte viszont a cikk kiragadott példákat vesz és dehonesztálja a tisztességesen dolgozó kollégákat. Az azonban igaz: hiányzik a rendszer ellenőrzése és ő is tud olyan esetekről, ahol gondok vannak, a kollégák pedig súlyosan alul vannak fizetve, ez ellen viszont fel kell lépni.

A cikkben megírtuk: az orvosi ügyeleteknek jó, ha a felében rendel orvos, aki ráadásul sokszor csak papíron van jelen. Az ügyeletes doktorok óránként nettó ötszáz–ezerötszáz forintért dolgoznak, akad, aki három napon át megállás nélkül. Eközben van olyan ügyeleti hely, ahol több millió forintos nyereséget tesz zsebre a szolgáltató. Abszurd rendszer ez, amelyben egyre sorjáznak a botrányok az ellátás hiánya vagy színvonala miatt. A szakemberek szerint ki kell mondani: szükségtelen az ezer sebből vérző ügyeleti ellátás jelen formában történő fenntartása.

„Szeretném leszögezni, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszer működésének, főleg a főváros területén nincs ellenőrzése, ami rávilágít arra, hogy súlyos hiba volt megszüntetni az erre jogosult hatósági szerveket, az ÁNTSZ-t és a szakfelügyeletet. Mi is kapunk panaszokat a súlyos orvoshiányról és alulfizetett kollégáktól is, de a cikkben szereplő megközelítés káros, mert egy országos rendszerről alakít ki rendkívül rossz véleményt” – fogalmazott lapunknak Éger István. Arról viszont nem beszélt, hogy ha nincs ellenőrzés, akkor honnan tudja, hogy a jelenségek, amikről írtunk elszigetelt esetek.

„Ma Magyarországon az ügyeleti orvos-beteg találkozások száma több millió, ebből kiragadni néhány rossz esetet és ebből a teljes rendszert jellemezni butaság. Ahogy az is, hogy az egész háziorvosi ügyelet fölösleges és meg kell szüntetni. Egyszerűen a társadalom pszicho-szociális helyzete nem engedi meg, hogy ezt felszámoljuk, olyan mennyiségű beteg kerülne a kórházak ma is rendkívül túlterhelt sürgősségi osztályaira, hogy összeomlana a betegellátás. Hiába küzdünk folyamatosan érte, az egészségtan nem kerül be az oktatási tantervbe, a lakosság túlnyomó többsége indokolatlanul megy az ügyeletre. Az azonban tény és a felmérésünk is ezt igazolta: az ügyeleti rendszer jelenlegi formájában és finanszírozásával nem működtethető. A mintegy 346 orvosi ügyeletet működtetőit megkerestük, ennek több mint a fele válaszolt és a véleményük egyöntetű volt abban a kérdésben, hogy változtatni kell, jelen formájában a működés biztonságát veszélyezteti” – fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke...

HA EGY MAGYAR ÉS EGY NÉMET MUNKÁS UGYANOTT DOLGOZIK, MIÉRT KERES A MAGYAR KEVESEBBET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2017.10.26.


Úgy tűnik, hogy a kelet-európai kormányok (köztük a magyarnak) sikeresen kiharcolták, hogy például egy Nyugat-Európában dolgozó, de magyar cég alkalmazásában álló munkás továbbra se keressen annyit, mint a nyugati kollégája, akinek a munkaadója is nyugati.

Érdekesnek tűnhet, a magyar kormány pont ezért harcolt, és nem azért, hogy egyenlő munkáért egyenlő béreket kapjon mindenki, de megvan az oka. Egy magyar vagy lengyel cég ugyanis sokszor azzal tud megnyerni egy nyugati munkát, hogy az olcsóbb, keleti feltételek szerint alkalmazza a munkásait, és “kiküldi” őket nyugatra. A munkások pedig azért járnak jól, mert bár nem keresnek annyit, mint a francia vagy német kollégájuk, de annál mégis többet kapnak, mintha otthon maradtak volna. Így értelmezhető sikernek, hogy ezt a módszert várhatóan a jövőben is alkalmazni lehet majd, vagyis a magyar cégek talpon maradhatnak a külföldi piacokon...

VISSZALÉPÉS LENNE HAZAKÖLTÖZNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Attila
2017.10.26.


Attila és családja tíz éve költözött Ausztriába, nem is olyan messze a határtól, de ma már elképzelni sem tudják, hogy visszaköltözzenek Magyarországra. Azok alapján, amiket leírt, és ahogyan érzik magukat a szomszédban, ez tulajdonképpen nem is olyan nagy csoda.

„Tíz éve élek Ausztriában, családdal, Bécs mellett lakunk, Klosterneuburgban. Két gyerekünk van, egy 12 éves lány és egy 4 éves fiú. Én az informatikában dolgozom, egy regionális menedzseri állásba jöttem ki anno egy ismert német informatikai nagyvállalathoz.

Eltekintve a kezdeti nehézségektől, nem voltak és nincsenek beilleszkedési problémáink. Én már tudtam németül, amikor kijöttünk, a feleségem itt tanult meg a nulláról.

A lányunk perfekt beszéli a nyelvet, akcentus nélkül, úgy, mint a helyiek. A fiúnk is jól beszél, bár nyilván 4 évesen még nem lehet perfekt tudásról beszélni, de már most látszik, hogy nem lesznek nyelvi problémái.

Öt éve saját informatikai és vállalati tanácsadó céget alapítottam, és sikeresen viszem. Megbízásom több van, mint amennyit el tudunk látni. Vállalati stratégiai tanácsadással, informatikai tanácsadással és projektvezetéssel foglalkozunk.

Nem téma, ki honnan jött

Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót, vagy projektvezetőt. Az informatikai cégeknél itt Ausztriában teljesen normális, hogy leülünk egy meetingre, és jelen van 5-6 náció, mindenféle, osztrák, német, magyar, cseh, szlovák, indiai, román, stb.

Itt egyszerűen nem téma, ki honnan jött. Az itteni IT-cégek hozzá vannak szokva, hogy ma már csak nemzetközi csapattal lehet a cégeket felépíteni, csak osztrák munkaerővel egyszerűen lehetetlen.

Sőt, a sikeres IT-cégek kifejezetten törekszenek arra, hogy nemzetközi csapatuk legyen, mert ahány nemzet, annyiféle látás- és gondolkodásmód lesz jelen a cégben, ami egy hatékony és versenyképes csapathoz vezet.

Ezt nekünk magyaroknak még tanulnunk kell. Ezt az otthoni ismerőseim, barátaim általában nem hiszik el, nem értik, nem élik meg. Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb.

Az meg egyenesen katasztrofális, amit mi, magyarok gondolunk magunkról, hogy mi okosabbak, ravaszabbak vagyunk a többi népnél, divat és sikk minden körülöttünk élő nemzetet lenézni és tőlünk „bénábbnak” tartani, stb. Erre semmi okunk nincs.

Meg hogy a magyarok már mennyi Nobel-díjat kaptak, mennyi mindent feltaláltak… igen. Ez igaz. Ugyanígy a többi nemzet fiai-lányai is. Úgy tűnik, hogy nekünk szükségünk van arra, hogy állandóan vállon veregessük saját magunkat, hogy „jól van, ügyesek és okosak vagyunk mi, nincs semmi baj”. Vagy ilyesmi. Itt generációk választanak el minket a nyugattól. Nem csak ebben.

Elnézést, kicsit eltértem a tárgytól...

KÖVEZZETEK MEG NYUGODTAN!

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR MÁRIA
2017.10.25.


Jogász vagyok, nem tehetek róla. Arról persze igen, hogy jogász vagyok, csak arról nem, hogy sok mindent másként látok, mint a „normális” emberek.

Nagyon bátor tettnek tartottam Sárosdi Lilla első, második és talán még a harmadik megszólalását is.

Imponáló őszinteséggel tárta fel, mi történt vele 20 évvel ezelőtt. És vagy háromszor el is mondta, hogy nem akarja megnevezni azt, aki abuzálta, mert a jelenségre akarja felhívni a figyelmet. Nem értem, miért gondolta meg magát. Mi volt az indítéka akkor, amikor már nem a jelenség feltárása volt fontos számára, hanem Marton László megnevezése.

És most jöhet a kövezés, mert többen gondolják úgy, hogy helyesen tette, mint ahányan – talán velem együtt -, hogy nem. Megmondom, miért gondolom így. Számos beszámolóból kiderült, hogy hány másik rendező, filmes, sőt rendező-szakos főiskolás, énekkarvezető, „aranykezű” mérnökember követett el hasonló szeméremsértéseket. Mert jogilag ezeket a cselekedeteket így hívják. És maximum 2 évig terjedő szabadságvesztés jár érte. Nem életfogytiglani megszégyenítés...

Miért nem tudjuk például annak a másik férfinak a nevét, aki a fehér Mercédeszben ugyanolyan szeméremsértést követett el, mint Marton. Csak nem azért, mert ő nem egy olyan közismert ember, mint a főrendező? Pedig Sárosdi Lilla tudja ki ő, nem csak azért, mert anno be is mutatkozott neki, hanem azért, mert ő maga állította, hogy valaki most ismét megmondta az illető nevét. Akkor? Ő miért nem érdemli meg, hogy ugyanúgy szégyenpadra ültessék?

MATOLCSYÉK ARANYKORA

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2017.10.25.


Ne azt hirdesd, hogy az emberek helyett megoldod problémáikat. Arra vedd rá őket, hogy elgondolkozzanak, alkalmazkodjanak és kísérletezzenek.

Matolcsy György nemrég, a BÉT konferenciáján tartott előadásában két meghökkentő, a jövőnkre utaló megjegyzést tett. Az egyik: „2010-től az ország újból arra az útra tért, amelynek végén a bőség kora, egy új aranykor köszönthet be Magyarországon”. A másik: új példaképet jelölt ki, most éppen a skandinávokat és a németeket. Az aranykor és bőség ígérete – tekintettel hazánk helyzetére – kissé erős ugyan, de ennek tükrében érdekes a kérdés: komolyan gondolta-e Matolcsy az új példaképeket, s vállalja-e a szembenézést történelmi tapasztalatukkal?

Az előadó, a beígért aranykort Károly Róbert és Nagy Lajos korának felidézésével igyekezett valószerűsíteni, amikor hazánk adta az európai aranytermelés zömét. Ám a gazdaságtörténet arra int, hogy a természeti kincsek nem szükségképpen tesznek boldoggá egy országot. A spanyol birodalom hanyatlását éppen a gyarmatosított Amerikából beáramló arany váltotta ki. A társadalom váratlan meggazdagodása – az olaj, a gáz vagy az arany felfedezése – modern korunkban inkább gondokat okoz. Különösen szembetűnő ez, amikor egy nem demokratikus intézmények által vezérelt ország (pl. Nigéria) „ölébe pottyan” a gazdagság.

De a váratlan bőség még egy demokratikus társadalmat is „lebetegíthet”, mint történt ez Hollandia esetében, amikor nem kellően átgondolt módon „szabadul rá” a pénzbőség a gazdaságra. Mindez valóban kiemeli a jól megválasztott példaképek történelmi tapasztalatai megfontolt átvételének fontosságát.

Ebben az összefüggésben a skandinávok jó igazodási pontokat kínálnak. A norvégok például okos stratégiával – éppen a „holland betegséget” elkerülendő – nem eresztették rá olaj- és gázlelőhelyek kiaknázásából származó váratlan gazdagságuk „pénzesőjét” társadalmukra. Gondoljuk csak meg, milyen „ostobák” voltak: ahelyett, hogy kiosztanának minden norvégnak 1 millió dollárt (!), folyamatosan berakják a pénzt egy, ma már a világon a legnagyobb befektetési alapba, amelyet azután a fenntarthatóságot és társadalmi célokat szem előtt tartva használnak fel. A jó példakép tehát valóban segíthet a hosszú távú fejlődés kereteit megteremtő vízió felrajzolásában. Ám a példaképválasztás egyben figyelmeztet is: a vízió elemeit nem lehet – mint egy áruházi nagybevásárláson – egyszerűen lekapkodni a polcokról.

Orbánék kommunikációjából úgy tűnhet, elegendő elmenni a politikai „bolhapiacra”, és kényünk-kedvünk szerint összeválogatni a hirtelen megtetsző és testhezállónak tűnő intézményi elemeket. Képzeljük csak el, mi lenne a következménye, ha a bolhapiacon magunkra aggatunk össze nem illő cipőt, zoknit, inget, nadrágot, kalapot? Miután kiszórtunk egy csomó pénzt, csak azt érjük el, hogy mindenki rajtunk röhög. A történelemben azonban sokkal súlyosabb problémákhoz vezet, ha egymáshoz nem illő – sőt kifejezetten eltérő logikájú – társadalmi, gazdasági és politikai intézményi elemekből próbálnánk működőképes társadalmat összeállítani...

AMIT ORBÁN MOND, A NÉMETEKNEK A NÁCIZMUS IDEJÉBŐL ISMERŐS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.26.


- Orbán 56 évfordulóján agitált Németországban a menekültek ellen

- Ausztriának nem szabad a magyar és a lengyel demokrácia sorsára jutnia

- Az oroszok az interneten keresztül sulykolják Magyarországon az összeesküvés elméleteketSüddeutsche Zeitung


Orbán Viktor kiforgatja a nép fogalmát. Így összegzi a hétfő esti passaui pódiumvita tapasztalatait a tudósítás. A magyar kormányfő éppen az 56-os forradalom évfordulója alkalmából ismételte meg, hogy a nép nevében migránsmentes Magyarországot akar, és úgy állította be, mintha Európa és a németek védelmezője volna. Továbbá, hogy ellenáll a tervnek, mármint hogy a földrészből vegyes kontinenst csináljanak. A beszélgetőpartnere Teltschik, Kohl kancellár egykori főtanácsadója volt, de a témákat a magyar vendég szabta meg. Előzőleg Budapesten óvott a spekuláns birodalomtól, amely szerinte több fontos tagállam mellett foglyul ejtette magát az EU-t.

A műsorvezető úgy reagált, hogy a németek nagy figyelemmel követik az ilyen mondatokat, mert ez a hang Németország legsötétebb korszakából ismerős. Orbán ugyanakkor azt taglalta, hogy a magyarok magyarok akarnak maradni, vagyis nem jöhet szóba, hogy csatlakozzanak a németekhez és a franciákhoz, akik beengednek más kultúrkörhöz tartozó, nem keresztényeket. Majd azt hangsúlyozta, hogy a magyarok jó keresztények akarnak lenni, de nem okozhatnak kárt saját maguknak. Hozzátette, hogy a bajban lévő embereket nem lehet Európába hozni, ott kell nekik segíteni, ahol a baj van. A moderátor itt hangot adott a kétségének, hogy az uniónak vannak-e még közös értékei, ha az egyik tagállam vezetője évek óta veszélynek minősíti a muzulmánokat és folyamatosan szapulja a Bizottságot.

Die Presse

A legújabb közvélemény kutatás azt tanúsítja, hogy Orbán Viktor jobboldali-nemzeti kormánya hasznot húz a milliárdos emberbarát, Soros György elleni kampányból. A hadjárat a híveket mozgósítja. Február és október között 11 %-kal nőtt azoknak az aránya, akik kedvezőtlenül ítélik meg a befektetőt, de csak a Fidesz-hívek körében. Az ellenzéki táborban ezzel szemben azok száma szaporodott meg, akik jó véleménnyel vannak Sorosról. Az LMP esetében ez 16 %-ot jelent. Mindent egybevéve azonban az üzletember népszerűsége 36 %-ról 30 %-ra esett vissza. A felmérés eredményeiből azt a következtetés lehet levonni, hogy a fél évvel a választások előtt a hatalom és médiája igyekszik felrázni saját támogatóit és próbálja rávenni őket, hogy menjenek el szavazni...

KÖZÖTÖK?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.10.26.


Vettem egy házat. Na és? Más is vesz, valahol lakni kell. Miért pont Buda legdrágább részén? Mert megtehetem. Közötök? Már a feleségem is megmondta, a saját lábunkon állunk, a saját életünket éljük, és már gyerekünk is van. Hogy Orbán Viktor az apósom? Közötök?

Benősültem a családba és kész. Régi kapcsolat a miénk, az anyóssal már régóta földszomszédok vagyunk. Neki is van ott vagy ezer hektár, én meg loptam régen egy traktort. Közötök?

Hogy a világítás szar amit szereltem a városokban, miután benősültem a családba? Közötök? Egy polgi sem reklamált, mind a zsebben van, nektek is jó lenne kussban lenni. Vettem kikötőt is közben. Meg pár kastélyt, székházat szállodának, meg ilyennek. Közötök? Pharaon már meghalt, nem beszél, a papa meg elsimít mindent. Ezért is vettem el a lányát, mert a papa nagy haver. Ja, meg szeretem is a csajt, meg ilyenek, viszont a szekér most szalad. Hát nekem is kell egy szelet a közösből ameddig nem késő. Közötök? Jelentsetek fel ha nem tetszik, Péter bá majd engem igazol. Semmi törvénytelent nem követtem el, még!

"ÉN IS." - TABUK FOGSÁGÁBAN

CIVILHETES
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.10.24.

Nóra: Huszonegy éves vagyok és mérnökszakon tanulok, hobbiszinten pedig művész vagyok. Hat évig zongoráztam, kórusban énekeltem és még máig rajzolok, fejlesztem magamat új technikákban.

Civilhetes: Meglehetősen szerteágazó érdeklődési köröd van, mit kell még tudnunk rólad?

N.: A szüleim vallásosak és engem is ebben neveltek. Egy darabig én is ebben hittem, viszont az idő múlásával a lázadó gyermekkor nálam is jelentkezett. Az új példaképem, aki először kiábrándított a katolikus eszmékből, később más témákban is befolyásolni kezdett. Fiatal voltam, kíváncsi és naiv, őt pedig a tanítómesteremnek gondoltam. Ő volt az első, akit megkérdeztem a szexualitásról is, mivelhogy a szüleimet nem mertem, hisz számukra, mint vallásos emberek, ez tabu volt. Az egyik probléma az volt, hogy egy idő után gyakorlatban is tanítani akarta nekem ezeket a dolgokat és ekkor még a 14 éves kort sem töltöttem be. A másik, hogy ő vérszerinti férfirokonom.

C7: Ilyen környezetben könnyedén fedezhette magát. Hogy írnád őt le?


N.: Olyanokat tudok róla, amit még a saját felesége sem. Ő az a típus, aki fiatalkorában tipikus nőcsábász volt, jóképű, mézes-mázos és állandóan bókol, manipulatív. Elég sok kalandjáról beszámolt nekem, és olyanokat ígérgetett, hogy ő majd megtanít bizonyos dolgokat, hogy majd ne legyek tapasztalatlan, ha pasijaim lesznek...

A MŰVÉSZETI REZSIMAKADÉMIA ESETE A MARTON-ÜGGYEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.10.25.


A Magyar Művészeti Akadémia Színművészeti Tagozatának nem tagja Ascher Tamás, Babarczy László, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor. Ezzel szemben tagja Pregitzer Fruzsina és... Marton László.

(az irodalmi tagozatnak nem volt tagja Kertész és Esterházy, nem tagja Nádas, Krasznahorkai vagy Dragomán, te tagja Döbrentei Kornél. Magyarország az egyetlen ország a világon ahol a kontraszelekciót beleírták a ki**szott Alaptörvénybe)...

MINDNYÁJUNKNAK EL KELL MENNI? - VÁLASZTÁS HATÁROK NÉLKÜL

MÉRCE
Szerző: FŐCZE JÁNOS
2017.10.25.


Lehet-e beszélni a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogáról a “nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán kívül? Szavazzanak-e a határon túli magyarok jövő tavasszal az országgyűlési választásokon? A Választás határok nélkül sorozatunkban a következő hetekben konstruktív vitát szeretnénk generálni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban – határon inneni és túli megszólalókkal.
Nehéz anélkül foglalkozni a határon túli – vagy inneni, attól függ, honnan nézzük – kettős állampolgárok szavazásával a magyarországi választásokon, hogy belebonyolódnánk a magyarországi napi politikába. S ha ebben a kérdésben szeretnénk mondani valamit, az is nehezen elkerülhető, hogy a 2010 utáni kormányzást minősítsük, s ezzel érvelésünket alapból elfogadhatatlanná tegyük az egyik, Orbán Viktor magyar miniszterelnök arcával azonosítható táborral, vagy a másik táborral, amelyet néha csak ennek az arcnak az áthúzása tud egységes egésszé kovácsolni
...

ITT OLVASHATÓ


VEGYTISZTA GYŰLÖLET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.26.


„A Két Perc Gyűlöletben nem az volt a borzasztó, hogy mindenki köteles volt részt venni benne, hanem az, hogy lehetetlen volt elkerülni a belekapcsolódást. Harminc másodpercen belül képtelenséggé vált az ellenállás. Mintha a félelem és bosszúvágy eksztázisa öntötte volna el az egész embercsoportot: a vágy gyilkolni, kínozni, kalapáccsal arcokat összezúzni, mintha elektromos áram változtatott volna minden embert akarata ellenére fintorgó, sikoltozó hold-kórossá. S hozzá ez a düh, amely mindenkit megszállt, elvont, iránytalan érzelem volt, amelyet egyik tárgyról a másikra lehetett vetíteni, mint valami reflektor fényét.”

Ez itt, mint bizonyára mindenki fölfedezte, az 1984-ből vett idézet, amit lehet, unnak már, nagyon. Mármint, hogy ehhez a regénybéli világhoz hasonlítja az ember azt, amiben amúgy élnie adatik 2017-ben Magyarországon. Én is unom, de legfőképp azt, ami ezeket a reflexeket előidézi, hogy „minden lényegest kitölt”, ha elnézhető egy szerelmes versből vett félmondattal utalni lelkünk mai állapotjára.

Ez voltaképp kényszerpálya, nem lehet kikerülni, hiszen a sorosozás és folyományai ott vannak minden kilométerkőnél, ez virít az utcán plakátokon, ez ömlik a tévéből, ez nyomtatódik újságpapírokra, ez világít a számítógép képernyőjén és ezt zengik szerte az országban a kultúrházakban meg Isten házának szószékeiről gyalázatra. És ez lüktet a föl nem bontott konzultációs levelekben is. Nincsen más ma Magyarországon.

Nincs menedék, az ingerekre pedig az organizmus többféleképpen reagál. Van, aki magába szíja a mérget, elvegyíti bensőjében és aztán minden ok és indok nélkül újságírókat és egyéb állatfajtákat ütlegel. Van, aki végtelen depresszióba süllyed, és kocsányon csüngő, bánatos és könnyező szemekkel nézi a homokos, vizes síkot, amivé a NER gyalulta az egész elcseszett országot. Mások hivatásszerűen mazochisták, és rőzsedalos lelkükkel hiába zengenék a nyiladozó pitypang dicsőségét, mégiscsak reflektálniuk kell a környezetükre, ha meg akarják őrizni az integritásukat, vagy, hogy ne menjen el végleg a józan eszük, ami fogós, ravasz egy feladat máma már...