2019. június 11., kedd

A HABLEÁNY KIEMELÉSE

INDEX
Szerző: INDEX
2019.06.11.A Hableány kiemelése...

ITT OLVASHATÓ

POLT PÉTER NAPJA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.11.


...Magyarországon 2010 óta egy volt fideszes politikus, Polt Péter vezeti az ügyészséget. (2000 és 2006 között volt már legfőbb ügyész.) Kevés ember van ma Magyarországon, aki nem a Fidesz emberének tartja Poltot. A mellékelt fotó is igen beszédes, nem beszélve arról a 680 ezer aláírásról, amelyet Hadházy Ákos független képviselő kezdeményezésére és szervezésében gyűjtöttek össze, s melynek aláírói azt szeretnék, ha hazánk is csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Amelynek csupán annyi az akadálya, hogy Orbán Viktor nem akarja. Szerinte ugyanis az ügyészségek munkáját nemzeti hatáskörben kell tartani.

Rendes, működő demokráciákban ez a vélekedés vitaalapnak elfogadható, ám nálunk sokaknak komoly fenntartásaik vannak az ügyészség függetlenségével kapcsolatban. Az országnak az a fele, amely nemcsak a kormány sajtójából tájékozódik, tudja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz hatalmának egyik legfőbb bástyája a Polt Péter vezette ügyészség.

Mely ügyészség – és tényleg csak néhány példa – máig nem hallgatta ki azokat a kopaszokat, akik három évvel ezelőtt megakadályozták Nyakó István szocialista politikust abban, hogy beadjon egy népszavazási kérdést. Ugyancsak nem hallgatták meg Erdősi Lászlónét, a herceghalmi fideszes polgármester feleségét, akit viszont segítettek az említett, Kubatov Gáborhoz köthető kopasz fiatalemberek. És nyilván annak is szigorúan szakmai okai vannak, hogy az ügyészség – sem tanúként, sem gyanúsítottként - nem hallgatta ki Kósa Lajost, aki egy meglehetősen furcsa és korrupciógyanús ügybe keveredett a csengeri örökösnőként ismert Szabónéval. Az azóta előzetesben ülő Szabóné egy állítólagos ezerháromszázmilliárd forintos örökség kezelésével bízta meg az egykori debreceni polgármestert, aki a megbízást elvállalta, és erről írásos bizonyíték is van.

S ugyancsak nem lépett a Polt Péter vezette szervezet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentésében megfogalmazott igen súlyos vádak ellen, melyeknek főszereplője Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje...

BETETTE A LÁBÁT AZ UKRÁN MAFFIA BUDÁRA - ÍGY ÁLL A PER

NAPI.HU
Szerző: Napi.hu
2019.06.09.


...A számokat elnézve nem lehet teljesen véletlen, hogy a kormányhivatal nem siette a válasszal. Eszerint szíriai állampolgárok közül nem kevesebb, mint 44 kapott hivatalos engedélyt magyarországi ingatlan vásárlására 2018-ban. Ugyancsak tavaly 92 török és 312 orosz állampolgárnak adatott meg ugyanez a lehetőség. Az izraeli állampolgárok 331 ingatlanra tettek szert az elmúlt évben.

De a kínaiak mindent "visznek-vesznek". Minden második külföldiek által megvásárolt magyarországi ház és lakás az ő tulajdonukba kerül. 2018-ban 1610 hazai lakóingatlant vettek meg. Budapesten a XIII. kerület volt a számukra a legnépszerűbb, itt 198 lakást vásároltak. Gyakorlatilag minden fővárosi kerületben bevásároltak, de többnyire a VI., a VII. és a VIII. kerületet részesítették előnyben.

És akkor jöjjenek újra az ukránok: ők 2018-ban összesen 164 magyarországi ingatlant vásároltak, ennek több mint a harmadát, 63-at Budapesten. Az ukrán határ menti falvakban is bevásároltak szép számmal, ahogy Nyíregyházán és Debrecenben is. Ami viszont meglepő, nemegyszer az egészség is szempont számukra, ha egy ingatlanüzletbe belevágnak - csak Hévízen 18 otthont vettek birtokba.

Ami viszont meglepő: a hivatalos statisztika szerint Budapest XII. kerületében sem ukrán, sem izraeli állampolgár nem vásárolt ingatlant az utóbbi években. Pedig az odesszai Don, Alexander Angert és lánya, Anna Angert több luxuslakást is vett itt - legalábbis ez olvasható a fővárosi földhivatal tulajdonai lapjain. Amit tudunk: az Angert család tagjai ukrán és izraeli állampolgárok. Amit nem tudunk: hány útlevél lapul meg a zsebükben.

A külföldiek mező- és erdőgazdasági földnek nem minősülő ingatlanokat érintő tulajdonszerzéséről (ez a hivatalos elnevezés - a szerk.) 2017-ben több mint háromezer határozatot hoztak. Az idegen állampolgárok pontosan 3154 ingatlanszerzés iránti kérelmet adtak be. És bármilyen meglepő is, de nagyon úgy tűnik, a magyar hatóságok túlzott szigort nem gyakoroltak, nem akadékoskodtak, nem keménykedtek. Az elutasító határozatok száma mindössze 17 volt - az összes kérvény alig fél százalékát dobták vissza. A 17 elutasító határozat közül 13 esetben önkormányzati érdeksérelemre hivatkoztak. De nem a főváros XII. kerületében.

AZ NEM SEGÍT, HA CSAK A LEGSZEGÉNYEBBEKNEK UTALNAK KI KOMFORT NÉLKÜLI LUKAKAT

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.06.11.


Egy Ausztriából indult európai állampolgári kezdeményezés szervezői szerint az Európai Uniónak igenis lennének eszközei, hogy segítsen legyőzni az európai városokban a lakhatási válságot. A “Lakhatást mindenkinek” kampányt elindító Karin Zauner-Lohmeyer az Abcúgnak azt mondta, az EU nagyon konkrét lépésekkel tudná ösztönözni, segíteni a tagállamokat és a megfizethető lakások hiányával leginkább küzdő városokat, hogy szerepet vállaljanak ennek a hiánynak a mérséklésében. Például azzal, hogy segít nekik pénzhez jutni a saját, szociális lakáscélú befektetéseikhez, vagy uniós szintű ösztönzőkkel járul hozzá, hogy a rövidtávú, turizmussal összefüggő lakáskiadás ne legyen vonzóbb, mint a hosszútávú bérbeadás az ingatlantulajdonosok számára. Magyarországon is elindult az aláírásgyűjtés.

Egy héttel ezelőtt Budapesten járt, hogy négy magyarországi partnerszervezettel, a Habitat for Humanity Magyarországgal, az Utcáról Lakásba Egyesülettel, A Város Mindenkiével és az Amnesty International Magyarországgal közösen bejelentsék, Magyarországon is elindul a “Lakhatást mindenkinek” európai állampolgári kezdeményezés. Aláírásgyűjtéssel európai uniós szerepvállalást követelnek a szinte minden uniós országban érzékelhető lakhatási krízis kezelésére. Miért érezte szükségét annak, hogy belevágjon?

Nagyon egyszerű a válasz. Az városi lakásügynökségnél dolgozom Bécsben, és ott az európai ügyekért vagyok felelős. Ebben a szerepkörben volt lehetőségem Európa-szerte utazni, konferenciákon vettem részt, és beszéltem rengeteg, más városokban hasonló területen dolgozó kollégával, civil szervezetek munkatársaival. Ezáltal felismertem, hogy valami nagyon nem stimmel a lakhatási rendszerekkel. Egész Európában. A lakhatás túl drága, és óriási hiány van megfizethető árú lakásokból Európa szinte minden nagyvárosában. Tudjuk, Budapesten is.

Ezért döntöttem úgy, hogy elindítom ezt az állampolgári kezdeményezést. Válaszok kellenek erre a problémára, jobb európai uniós szabályozásra van szükségünk ahhoz, hogy az európai embereknek könnyebb legyen megfizethető lakhatáshoz jutni. Ehhez elsősorban több közösségi és szociális alapon épülő lakásra, és állami szerepvállalásra van szükség. A szabad piac ugyanis sosem fogja széles társadalmi rétegek számára biztosítani a megfizethető lakhatást.

Az Európai Uniónak az a szerepe ebben, hogy jobb feltételeket teremtsen a városok számára, hogy bővíthessék a megfizethető lakások állományát...

MÉLYÜTÉSEKET VISZNEK BE A BALATONNAK ÚJ NAGYBERUHÁZÓK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / DÉSI JÁNOS
2019.06.11.


Szándékosan pusztítják a Balatont építkezők, az utóbbi három-négy évben beruházási hullám sújtja a tópartot, ami látványosan megviseli az élővilágot. Súlyos károkat okoz a természetben az is, hogy a hatóság folyamatosan magasan tartja a vízszintet – mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A Balatonon a nyílt víz minősége továbbra is kiváló, mint ahogy az utóbbi tíz-tizenöt évben mindig. A parti zónák, illetve az ottani növényzet állapota azonban egyre rosszabb, ami a vízszint-szabályozás változásával lehet összefüggésben – mondta a Klubrádiónak Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.
Az egy évtizeddel ezelőttihez viszonyítva a tóban lényegesen több a víz, ami csökkenti az ingadozó vízszinthez szokott nádasok területét. Ha ugyanis rendre elmaradnak az alacsonyabb vízállású időszakok, akkor a nád borította részek kisebbek lesznek, illetve a növényzet a part felé húzódik. Az egyre erősödő folyamat miatt a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe nagyon lecsökkent az elmúlt négy-öt évben.

Az sem segít, hogy a tóból kikotort iszapot jellemzően a nádasokban helyezik el, ami szintén komoly területveszteséget okoz a pert menti vízi élőhelyeken. Ez az elmúlt húsz év problémája, de van egy újabb pusztító tendencia is, az utóbbi három-négy év építkezési hulláma.

A nagy ingatlanberuházások egyrészt a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket, tehát a gyepeket érintik, másrészt magukat a nádasokat, amelyeket úgy tűnik – más magyarázat nem lévén –, szándékosan irtanak az építkezők – úgy is, hogy a jó állapotú területeiket tilos bolygatni, azokat a törvény védi. Ráadásul több más vízi növény élőhelyét a jogszabályok is sokkal kevésbé védik, így a gyékénnyel, sással benőtt részeket könnyebben eltüntethetik a munkagépek, miközben ökológiai szempontból ezek is a nádas részét képezik.

Ezek a beavatkozások megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, a feldarabolódás következménye pedig az lehet, hogy adott helyen egyes állatfajok egyedszáma már nem éri el az életképes populációk fennmaradásához szükséges mértéket.

A motorcsónakok és jetskik használata sem tesz jót, nem csak a pihenni vágyó turistáknak, hanem az állatvilágnak sem. A zajjal rendszeresen szennyezett területeket ugyanis elkerülik a halak és a nagyobb testű rákok is. Minél nagyobb területen válik tehát a száguldás örömével együtt járó zaj, annál nagyobb területen szegényedik a víz alatti élet.

MEGSZÜNTETI A KORMÁNY A NYUGDÍJASOK SZOCIÁLIS ÜDÜLTETÉSÉT

NAPI.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2019.06.11.


Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból - derül ki a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvényből. "A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra" - olvasható a törvény indokló részében.

Az eddig hatályos törvény szerint a szociális üdültetés célja az volt, hogy jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége. "A kormány ennek érdekében indította útjára 2012-ben az Erzsébet-programot, amely kiemelt figyelmet fordít azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető" - szerepel a program honlapján.

A most benyújtott salátatörvény azonban kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne. Ez a szigorítás nagyon sok embert érinthet: tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni

A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást a 2019-es év üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatás legkésőbb 2020. március 31-ig használható fel az Erzsébet-programban részt vevő, többségében gyógy- és termálvizes fürdőzési lehetőséget is biztosító szálláshelyek egyikén: Balatonalmádiban, Budapesten, Bükfürdőn, Egerben, Galyatetőn, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Tapolcán, Zalakaroson, Agárdon, Nagyatádon és Pogányban...

LETILTJÁK A BANKSZÁMLÁJÁT, HA NEM BIZONYÍTJA BE, HOGY NEM PÉNZMOSÓ TERRORISTA

INDEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2019.06.11.Ha ön

- nem terrorista, 

nem szokott pénzt mosni,

- és nem akar meglepődni június 27-én azon, hogy nem tudja használni a bankkártyáját,

akkor érdemes felkeresnie a bankjának valamelyik fiókját, és nyilatkozna arról, hogy kicsoda, micsoda, mert különben zárolni fogják a számláját, ha eddig nem egyeztette az adatait a pénzintézetével.


De nem kell megijedni, eléggé egyszerű az adategyeztetés.

A 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi bankoknak legkésőbb június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ha ez nem történik meg, akkor a pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait (átutalás, kártya tranzakciók stb.), mindaddig, amíg a számlához tartozó előírt adategyeztetést nem végzik el.

JÚNIUS VÉGÉIG ELÉG SOK BANKI ÜGYFÉLNEK FEL KELL KERESNIE A PÉNZINTÉZETÉT EGY ÁTVILÁGÍTÁSNAK IS NEVEZETT AZONOSÍTÁS MIATT.

Az, hogy hányan érintettek, pontosan nem lehet tudni. Van olyan bank, amelynek teljes lakossági ügyfélköre elvégezte már az adategyeztetést korábban, úgy, hogy a szerződéskötések során már elkértek eddig is minden olyan adatot, amit a törvények csak most tettek kötelezővé. De a Bankmonitor cikke szerint van olyan pénzintézet is, ahol a lakossági ügyfelek jelentős része érintett. Elvileg minden bank érintett ügyfele kapott tájékoztatást arról, hogy kell-e adatot egyeztetnie, de ennek a tájékoztatásnak a módja (levél, email, stb.) bankonként változó.

- az OTP Bank saját eljárásrendjében az ügyfelek nagy részét beazonosította már, csak a közszereplőknek, vagy azok közeli hozzátartozóinak kell bemenniük a bankba nyilatkozniuk. Illetve azoknak, akiknek a fizetési-, betét- vagy értékpapírszámlája inaktív, vagyis az előző két naptári évben nem teljesült a számlájukon fizetési megbízás, és ebben a két évben adataikat sem egyeztették az OTP Bankkal. A beazonosítás előtt álló ügyfeleket a bank levélben és az OTPdirekten keresztül értesíti, aki nem kap június folyamán értesítést, annak nincs teendője.

- A Budapest Bank viszont arról tájékoztatta a lapot, hogy lakossági ügyfeleit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamatban már rögzítették.

-M A CIB Bank ügyfeleinek egy részét érintette a változás, azokat, akik okmánymásolatai nincsenek a bank birtokában.

- A Gránit Bank netbankon, SMS-ben, emailben is jelezte az érintett ügyfeleinek, hogy be kell menniük a bankba.

- A Raiffeisen és K&H két éve folyamatosan dolgozik az adategyeztetésen, aki azóta járt bankfiókban, már valószínűleg elvégezte az ügyintéző kérésére az adategyeztetést, aki mégsem, azt tájékoztatták levélben, netbankon, SMS-ben.


- A Takarék Csoportnál az értesítést az érintett ügyfeleknek a számlakivonattal együtt küldték meg, mindenkinek azon a csatornán, ahova a számlakivonatot kéri. Egyébként a munka nagyobb részét ők is folyamatosan elvégezték az elmúlt két évben.

- Az MKB Banknál hasonló a helyzet, csak annyival rosszabb, hogy nem két éve végzik az adategyeztetési teendőket, hanem csak 2018 vége óta. A bank arra kéri ügyfeleit, hogy amennyiben bizonytalanok, látogassanak el valamelyik MKB fiókba.

Az Unicredit Bank írásban értesítette azokat, akiknél el kellett végezni az adategyeztetést...

AZ ÁTVERT ÉS KISZOLGÁLTATOTT VIDÉKIEK NÉLKÜL ORBÁN SEHOL SEM LENNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.11.


Raskó György agrárközgazdsásszal készített interjút a Magyar Narancs, akinek szavai megerősítik az olvasót abban, amit a mindennapokban is lát Magyarországon. Ő, aki az Antall-kormány földművelésügyi államtitkára volt, ma kimondhatja a valóságot a magyar mezőgazdaságról. Nem kell figyelnie arra, hogy mondandójával kit bánt meg, nyugodtan elmondhatja azt amit gondol, anélkül, hogy másnap megfosztanák mindenétől. Ezért is fontos megnézni az ő szemszögéből, hogy hogyan is néz ki ma a magyar mezőgazdaság és mit tett az Orbán-kormány a vidékkel.

"MN: Mit gondol Nagy István mezőgazdasági miniszter azon kijelentéséről, miszerint nem baj, ha aszály van, mert régen is voltak száraz időszakok, csak vissza kell térnünk olyan növények termesztéséhez, amelyek bírják a szárazságot?

RGY: Őrületes butaság lenne, ha Magyarország a jelenleginél is extenzívebb gazdálkodást folytatna – mert ezzel a mondatával a miniszter erre utalt. Az agrárszakemberek közül mindenki fogta a fejét, amikor ezt meghallották. Ismerem Nagy Istvánt, nagyon értelmes embernek tartom, de úgy tűnik, kényszert érez arra, hogy időnként olyan dolgokat mondjon, ami a főnöke gondolkodásába illik – és Orbán Viktor a mezőgazdaságot nem gazdasági, hanem politikai kérdésként kezeli.

Neki a falu népére a szavazatok miatt van szüksége. Minél elmaradottabb az agrárium, annál kiszolgáltatottabbak a belőle élő emberek. Kell nekik a támogatás, hogy megéljenek, amit jelenleg meg is kapnak. A pénz ugyan Brüsszelből jön, de a falu a kormánynak hálás érte. Orbán nagyon jól használja ki a közös agrárpolitikát a saját hatalmi céljaira."


Hányan mondták ugyanezt az oktatással, vagy épp az egészségüggyel kapcsolatban az elmúlt években? Azonban más az, amikor egy elismert szakember, egy volt államtitkár jelenti ki úgy, hogy ezt a kormánytól függetlenül teszi meg. Nagy István helyzete messze nem egyedi a kormányban, vannak ott ugyanis mások is – noha nem sokan -, akik valóban jó szakemberekként kerültek oda, de aztán a párthűség mindent felülírt. Nem számított többé a józan ész, csak az, hogy Orbán mit adott ki parancsba. Lehet, hogy eszement baromságnak tartották, mégis végrehajtották, hiszen az volt a parancs. Orbán miniszterei nem azért vannak ott, ahol, mert a miniszterek elnöke kíváncsi a szakmai véleményükre, hanem azért, hogy teljesítsék a parancsait. Ez eléggé egyértelművé vált az elmúlt években, ezért sem meglepő, hogy miniszterek tucatjaitól hallunk vagy olvasunk égebkiáltó marhaságokat.

A falu népe bizony Orbán egyik legkomolyabb fegyvere, amivel sorra nyeri a választásokat. Fel lehet ezen háborodni, azonban attól még nem lesz kevésbé igaz. Őket kiszolgáltatottá teszi, majd az uniós pénzekből ad egy kis alamizsnát, ami elegendő a szavazatszerzéshez. Emellé pedig elhiteti emberek millióival falun és városokban egyaránt, hogy a menekültektől csak ő védhet meg mindannyiunkat. Nem kell azonban azt gondolni, hogy ez mindössze a műveletlen lakosságnál működik, elég ha megnézzük a következő sorokat:

"És ha már közügyek, azon is drukkolok, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ne engedje be a migránsokat. Akit nem erőszakoltak még meg, az nem tudja, mi a tét. – Baumgartner Antal, az egyik legismertebb hazai Renault-kereskedés alapítója" – HVG

Orbán szinte bármit képes – és kész is – a saját politikai céljaira használni. Ha azzal szavazatokat szerezhez, teljesen mindegy, hogy mi lesz a következménye, meg kell cselekedni. Orbán politikájának már egyszerűen nincsenek korlátai. Ha a beteg nyugdíjasokon át vezet az út az újabb kétharmadhoz, akkor gond nélkül megteszi, mint ahogy az oktatási, vagy az egészségügyi rendszer lerombolását is gond nélkül megoldja, ha azzal biztosan tud szavazókat szerezni. A lényeg az, hogy a legtöbb társadalmi csoportot kiszolgáltatott helyzetbe sodorja, akkor ugyanis alamizsnával könnyen szavazatokra fordítható az emberek hálája. Sokan nem képesek különbsége tenni az uniós támogatás és a kormány támogatása között. Egyszerűen azt hiszik a kettő egy és ugyanaz, miközben az uniós pénzekhez Orbánnak semmi köze, mint ahogy a magyar gazdaságnak sem. Az bizony Brüsszelből érkezik, abból a városból, amely oly sok ember számára szitokszó idehaza, noha fogalmuk sincs, mi az egyáltalán...

ITTHON TILTJA, VAJDASÁGBAN TÁMOGATJA A MAGYAR KORMÁNY: VÁLLALKOZÁS ÉS OTTHON EGY HELYEN, MAGYAR KÖZPÉNZBŐL

ÁTLÁTSZÓ / VAJDASÁG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2019.06.11.


Magyarországon CSOK-kal támogatott ingatlanban nem lehet a vállalkozók székhelye, Vajdaságban ez nem gond: annak ellenére sem, hogy ott is a magyar adófizetők pénzét osztja szét a magyar kormány.

Nyugat-Bácskában egyre több fiatal gondolja úgy, hogy érdemes vállalkozásba kezdeni, falusi házat vásárolni, mert lehet itthon boldogulni. A doroszlói Kovács Katona Ákos (…) A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően saját vállalkozásba kezdett. A start-up kiírás nyomán elindította az Aldor Trans nevű szállítmányozási cégét, továbbá sikeresen vettek részt a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán is” – áll a vajdasági Magyar Szó hétvégén megjelent riportjában.

Az írásból – melynek címe, Otthon és vállalkozás egy tető alatt – kiderül, hogy a vajdasági Kovács Katona Ákos a Prosperitati Alapítvány start-up kiírása után alapított fuvarozó vállalkozást, és szintén ennek az alapítványnak a 10 ezer eurós támogatásával vásárolt a faluban saját ingatlan. A cikk szerint a vállalkozás és a lakhely azonos, vagyis a támogatással megvásárolt ingatlanban dolgozhat a fiatal.

A cikk szerint a fiatal fuvarozó úgy fogalmazott a Magyar Szónak, “hadd mondjuk el, mennyire hálásak vagyunk az Alapítvány nyújtotta lehetőségekért. Valódi otthon- és megélhetés-teremtést nyújt számunkra. Annál is inkább, hiszen egy start up cég tulajdonosa is lehetek, amelyet szintén a Prosperitati segítségével alapítottam meg.”

Ami örömteli és természetes a Vajdságban, meglepő lehet a magyarországi olvasónak. Április elején írta meg a 24.hu, hogy Magyarországon a Családok Otthonteremtési Kedvezményével megvásárolt, vagy éppen épített ingatlanban vállalkozni nem lehet...

A POLITIKAI PROPAGANDA ZSENIÁLIS HÚZÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.11.


„Sporthasonlattal élve: elkezdődött a bemelegítés az őszi önkormányzati választási kampányra, a játék szeptember tájékán csúcsra fog járni” – véleményezte Tarjányi Péter a kormány által újra elkezdett – és katonai csapaterő-mozgásokkal is nyomatékosított – migránsozást. A biztonságpolitikai szakértő szerint Európában semmilyen olyan rendkívüli nincs, ami indokolná az elmúlt napokban elhangzott kormányzati félelemkeltést, illetve a katonai mozgásokat. Az is a kormány malmára hajtja a vizet – így mi is –, akik foglalkoznak ezzel a kérdéssel, hiszen az átlagember majd azt gondolja, hogy ’nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél’ – szögezte le.

Bakondi György, Orbán biztonságpolitikai tanácsadója a hétvégén ismét fenyegető kontextusban beszélt arról, hogy újra fokozódik a migránshelyzet Európában és Magyarországon is. (Megj.: a hivatalos adatok nem ezt mutatják, ld. grafikonunkat alább.) Az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, hogy egy hónapja elkezdett erősödni az aktivitás a balkáni migráns-útvonalon „a görög szigeteken már 13 ezernél többen vannak. Törökországból a zöld határon keresztül Görögországba a kedvező időjárás miatt új útvonalon érkeznek a bevándorlók, beérkezésük gyakorisága is nő”.

A héten már volt hasonló nyilatkozata: szerdán, szintén ugyanezen a csatornán azt állította, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb statisztikája szerint a korábbi időszakban száz, jelenleg pedig kétszáz körül van a magyar-szerb határon hetente elfogottak száma...

SZABADULNI MINDIG LESZ MÓD

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.06.11.


Van-e lehetőség a lázadásra ott, ahol a rendszer már nemhogy képletesen, de a szó szoros értelmében eljutott tudatunk gyarmatosításáig? Science-fictionbe illő dilemma, nem csoda, hogy a műfaj iránt vonzódó Dragomán György is ezt a kérdést feszegeti több novellájában.

Eközben az írót a nagyon is jól ismert zsarnokságok, kelet-közép-európai rezsimek története is foglalkoztatja. Elvégre maga is Nicolae Ceaușescu Romániájában nőtt fel, volt mit megtapasztalnia az erdélyi szerzőnek, míg 1988-ig Magyarországra nem költözött. Rendszerújra című kötetében egyesül múlt és jövő, elnyomás és elnyomás: épp az időtlenség, a rendíthetetlenség látszata köti össze ezeket. Diktatúrák sajátja, hogy elsőként arról győznek meg bennünket, minden ellenállás felesleges, hiszen belátható életünket az ő hatalmuk alatt fogjuk leélni. Aztán egy pillanat alatt omlik össze minden, mi pedig el sem tudjuk hinni, hogy ilyen egyszerű lenne ez az egész. Hiszen tegnap még azt hittük, így fogunk megöregedni!

Nem is kell feltétlen tudnunk, mikor játszódnak a Rendszerújra novellái. Ahogy a hasonló műveknél megszokhattuk, a technológiai fejlettség elárulja, hogy a „szép új jövő” beköszöntött. Persze, ha a disztópikus elképzelések jellegükben közel is állnak egymáshoz, mégis mindenki másképp nyúl hozzájuk. Vonnegut például zseniális humorral, míg mások iszonyattal teljesen mutatják be a gépesítés-gépiesedés újabb fokozatait...

MIÉRT NEM LÁZADNAK ORBÁN ELLEN A NEMZETI TŐKÉSEK?

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING JÁNOS
2019.06.10.


A műtrágyakirály Bige László betámadása kapcsán mostanában sokakat foglalkoztat, hogy miért nem lázad a nemzeti nagytőke Orbán ellen. Néhány kivételtől eltekintve tényleg csendben vannak. De vajon csak tűrnek, rettegve a fenyítésektől? Ebben a cikkben amellett érvelek, hogy az Orbán Viktor felhalmozó államát stabilizáló hatalmi koalíciónak szerves részét képezi a nemzeti nagytőke, melynek a haveroknál-rokonoknál sokkal tágabb köre haszonélvezője az új felhalmozást támogató intézkedéseknek. Amíg ez így marad, addig nem fognak nagy számban lázadni sem.

Ha a nyilvánosság figyelmét felkeltő esetekből indulunk ki, mint most Bige, korábban Simicska vagy Spéder megfegyelmezése, akkor arra a téves következtetésre juthatunk, hogy kétféle nagytőkés van: Orbán barátai és családja („politikai maffia”), és az áldozatok. A kép azonban ennél jóval bonyolultabb, aminek jelentős politikai és társadalomelméleti vonatkozásai vannak. Az ősszel megjelenő könyvem több fejezete is foglalkozik ezzel a kérdéssel, most csak 3 ábra kapcsán szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet. Összegyűjtöttem az összes 100 leggazdagabb magyar jelentést 2002 és 2018 közt (összesen 222 milliárdos), és az OGY könyvtár segítségével összegyűjtöttem róluk mindent, amit a sajtó írt 2000 óta (3659 oldal, plusz számos újabb internetes forrás). Így azonosítottam nemcsak a magyar nagytőkések vagyonosodásának forrását, de politikai kapcsolódásaikat is. Erre az elemzésre épül ez a három ábra...

„MEG KELL TALÁLNOM, MI OKOZZA A DEFEKTUST A PÁRTBAN”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.06.10.


...Az irodalomtörténészek számára ez – a magyarul 1988-ban Bart István fordításában megjelent – szöveg volt az ősforrás, hiszen az eredeti, német nyelvű kézirat elveszett a második világháborúban. 2015-ig legalábbis mindenki így hitte. Akkor egy Matthias Wessel nevű kasseli doktorandusz, aki Koesetlerből írta a disszertációját, anyaggyűjtés közben véletlenül bukkant egy ismeretlen, Rubaschow című kéziratra Zürichben. Sokáig ő maga sem hitte, hogy a Sötétség délben eredeti változatát találta meg, ám végül bebizonyosodott, a főszereplőre utaló cím valóban Koestler világhírű művét takarja. A szerencsés felfedezésnek köszönhetően megismerhetjük a „valódi” regényt, amely magyarul Mesés Péter fordításában a Magvető Kiadónál jelent meg februárban.

Ugyanazt a művet tartjuk a kezünkben, a szöveg mégis különbözik az eddig ismerttől. A fordító az utószóban elárulja, Daphne Hardy módszeresen kigyomlálta a durvaságokat, a terror testet és lelket gyötrő kegyetlenségének finomított változata helyett ezúttal már a nyers valóságot kapjuk. Ne feledjük, Koestler első kézből szerezte az információit, hiszen 1931–32-ben megjárta a Szovjetuniót, s bár ekkor még megmenekült a börtöntől, a spanyol polgárháború alatt már nem kerülhette el a fogságot, hónapokig a halálsoron várt a kivégzésére, míg végül nemzetközi összefogással sikerült megmenteni: az írót egy magas rangú francóista tiszt feleségére cserélték ki.

Bár a Sötétség délben egy meg nem nevezett diktatúra díszletei között játszódik, nem nehéz a harmincas évek Szovjetunióját felfedezni a történetben. Mint ahogy abban is konszenzusra jutottak az irodalmárok, hogy a főhős alakját az író Nyikolaj Ivanovics Buharinról mintázta. Rubasov, akárcsak Buharin, magas rangú tagja a pártnak, ám ihletőjéhez hasonlóan ő is az általa felépített rendszer áldozatává válik. Buharint, a Komintern korábbi elnökét, az 1936-os szovjet alkotmány kidolgozóját Sztálin elleni összeesküvés vádjával tartóztatták le, majd végezték ki 1938-ban. Rubasov vádlói ugyancsak arról akarják meggyőzni a párt ellenségévé vált férfit, hogy vallja be, részt vett az ellenzéki mozgalmakban, és merényletet tervezett a legfőbb vezető, az „Egyes” ellen...

20 ÉV ALATT 20 MILLIÓ? ENNYIT NYERHETSZ EGY SAJÁT LAKÁSSAL

PORTFOLIO
Szerző: ANDRÁS BENCE
2019.06.11.


Nem elég drágák a budapesti lakások az albérletárakhoz képest, ezért az aktuális körülmények fennmaradása esetén jobban járunk, ha sajátot veszünk - többek között erre jutottunk cikksorozatunk előző részében. A saját lakáson elkönyvelt hozam pedig ahhoz vezet, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapodhat a vásárlók vagyona a bérlőkhöz képest. Saját forgatókönyvünk szerint - melyben egy közepes méretű budapesti lakással számoltunk - ez 20 év alatt akár 20 millió forintot is jelenthet. Már amennyiben nem kerül ismét leszállóágba a lakáspiac, annak ciklikus ingadozása ugyanis könnyen felboríthat mindent. Sorozatunk záróepizódjában ezt a gondolatmenetet fejtjük ki a számok áttekintése mellett, majd végül megpróbálunk néhány tanulságot is levonni ebből az egész lakáspiaci történetből.

Sajátot akar mindenki
A saját lakás nagyon sok magyar álma. Van akinek közeli, van akinek csak távoli célja ez, mert egyszerűen még nem tart ott pénzügyileg, hogy belevágjon. Sokan ugyanakkor próbálnak sietni. Minél gyorsabban el akarnak szakadni az albérlettől, mert azt gondolják, hogy azzal csak az ablakon dobálják ki a pénzt.

Ez így természetesen nem igaz, ahogy azt hosszan levezettük a cikksorozatunk korábbi részében. A magyar hétköznapokban rendszeresen előjön ez a kérdés, ezért annak a kiszámításával is megpróbálkoztunk, hogy vajon merre billenhet a vásárlás vagy bérlés pénzügyi mérlege. Másképpen szólva: mennyi pénzbe kerülhet hosszútávon egy albérlet, és ez miként viszonyul az aktuális lakásárakhoz?

Hangsúlyoztuk, hogy jelentős mértékű bizonytalansággal állunk szemben, de az albérletek annyira drágák (magas a bérleti hozam), hogy ennek fennmaradása esetén jobb döntésnek tűnik a vásárlás. Cikksorozatunk ezen utolsó részében most arra teszünk egy kísérletet, hogy számszerűsítsük ezt a pénzügyi előnyt az évek során. Ezzel tulajdonképpen azt válaszoljuk meg, hogy mennyivel válhat gazdagabbá az, aki saját lakáshoz jut...

ÉRIK AZ ANGOLOS TÁVOZÁS AZ UNIÓBÓL? - AZ ELEMZŐK SZERINT ERŐSEN FOGY A TÜRELEM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.11.


Megy a harc a brit miniszterelnöki székért. Az egyetlen, az új népszavazást támogató pályázó visszalépett, a legesélyesebb jelölt pedig gyakorlatilag zsarolni kezdte az Uniót. Az elemzők többsége kimondva kimondatlanul egyre reálisabbnak látja a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Nem tudni, mit várnak az angolok egy új miniszterelnöktől, amikor a Brexit körülményei semmit nem változtak. Theresa Mayról sok mindent el lehet mondani, de azt nem hogy ne képviselte volna eltökélten a három évvel ezelőtti népszavazásnak az – általa egyébként a kampány során még ellenzett – eredményét, és ne próbálta volna minél kevesebb zökkenővel kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból. Bárki is lesz az utódja, folytatnia kell a szkanderozást a képviselőházzal és Brüsszellel, de – egyelőre legalábbis – igencsak kérdéses, hogy juthat-e többre, mint May.

A brüsszeli vezetők többször határozottan kijelentették, hogy a tárgyalások lezárultak, és nincs mód a tavaly decemberben két éves munkával kiizzadt megállapodás módosítására. A tíz lehetséges új miniszterelnök közül a legesélyesebb, Boris Johnson hétvégi pengeváltása Macron francia elnökkel, nem a kölcsönös jóindulatot vetíti előre egy esetleges újabb tárgyalási forduló esetére. És noha Macron a nagy hitelminősítők szerint túlzott, amikor azt üzente, hogy annak a 40 milliárd eurónak a visszatartása, amit Nagy-Britanniának ki kell fizetnie (ahogy ezt Johnson kilátásba helyezte), egyenértékű lenne az államcsőddel, nem valószínű, hogy a Brüsszel hagyná magát olyan egyszerűen megzsarolni..


ITT OLVASHATÓ

KŐKEMÉNY ELSŐ LÉPÉSEK ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Éva
2019.06.11.


Sokszor leírtam, leírtátok már itt, a blogon is, hogy nyelvtudás nélkül nagyon necces belevágni a határátkelésbe. Necces, de (mint Éva története is bizonyítja) nem lehetetlen. Persze neki volt háttere Angliában, de ezzel együtt én továbbra is azt mondom, hogy sok veszélytől és nehézségtől kíméli meg magát az, aki nem kockáztat akkorát, mint ő. Más kérdés, hogy neki bejött.


„Mindenkinek aki egyszer úgy dönt, hogy hátra hagyja addigi életét és új korszakot nyit egy másik országban, megvan a saját kis meséje. Nos, nekem is...

2015. december 20.-án érkeztem angol földre. Én a szerencsésebbek közé tartoztam, mert akkor már egy biztos háttérre érkeztem anyukámhoz és testvéreimhez, akik évekkel előttem jöttek.

Egy kétéves kislánnyal és egy bőrönd ruhával, nyelvtudás és munka nélkül indítottam. Nem vagyok egy félős típus, de azért volt para rendesen. A yes és a no is dadogva ment, szóval az Ni-interjút el tudjátok képzelni.

Januárban már volt munkám, igaz csak részidőben tudtam elhelyezkedni, de ez abszolút nem volt baj. Elkezdtem magánházakat takarítani egy hölgynek és mellette esténként kitchen porterkedtem.

Az első lépések nagyon nehezek voltak, de rengeteg dolgot tanultam meg a munkatársaimtól és ők is tőlem, hiszen igazi tájszólással, de ment nekik magyarul az édesanyám feneke nem tetszésének nyilvánítása.

Volt, hogy öngyújtó helyett lángot kértem a Tesco cigispultnál, volt, hogy kéztörésnél nem értettem, hogy ott kéne maradnom a röntgengép mellett, helyette kisétáltam a teremből.

Volt, hogy bless you helyett glass you-t mondtam sokáig, míg egyszer fel nem világosítottak, hogy az nem az... és volt, hogy azt mondtam, nem megy ez nekem, feladom. De ehelyett kitartottam.

Aztán, hogy nagyot ugorjak a történetben, magánvállalkozó lettem, azaz ezután már vállalkozóként takarítottam a magánházakat.

A nyelvtudásom még nagyon messze van attól, hogy jól beszéljek, de mégis valahogy megértetem magam és ha kell, kézzel-lábbal mutogatok, csak végre valaki megértse, amit mondani szeretnék.

Én mindig azt mondom, amikor látom, hogy magyarok kiabálják le a másik fejét azzal, hogy „el ne indulj otthonról, ha nem beszéled a nyelvet”, hogy de igenis bárki képes elérni, amit szeretne, csak akarni kell.”...

KIRÁLY JÚLIA: TÉREY-MORZSÁK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KIRÁLY JÚLIA
2019.06.07.TÉREY JÁNOS 1970–2019

Karvalits Feri (MNB-alelnök társam) adta kezembe a Paulust. A Nibelungot ezek után már magamtól olvastam, aztán a verseit, az Asztalizenét, a Kazamatákat, a Protokollt, A Legkisebb Jégkorszakot, a Mollt, az Őszi hadjáratot... – mindent, ami Térey volt.

2010 vagy 2011 karácsonya volt, amikor az ÉS szokásos decemberi évzáró partiján megkértem valakit (talán a Szütsöt?), hogy mutasson már be Téreynek, mert hát én nagyon oda vagyok érte. Bemutatkoztam Téreynek, de mondtam, ez érdektelen (mármint hogy az MNB egyik alelnöke vagyok), a lényeges csak az, hogy én mindent elolvasok, amit ő ír, mert nagyon oda vagyok érte. János döbbenten bámult rám. Gondoltam, azért nem olyan nagy szám hogy MNB-alelnök vagyok mikor megszólalt: „Két hete Ferihegyen odajött hozzám egy szőke fiatalember, bemutatkozott, mondta, hogy ő az MNB alelnöke (ez természetesen Karvalits Feri volt), de ez érdektelen, mert a lényeges, hogy ő mindent elolvas, amit írok, és borzasztóan nagyra tart. Mondja, ott az MNB-ben maguk csak engem olvasnak?” Igen, az akkori MNB-ben mi még olvastuk Térey Jánost (na meg Nádast, Esterházyt, Parti Nagyot, Závadát, Spírót…)...


NEM REKLÁMOZZÁK A NAGY MAGYAR KŐOLAJTALÁLATOT, PEDIG HARMINC ÉVE NEM FEDEZTEK FEL EKKORA MEZŐT

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.06.11.


Az utóbbi hónapokban két kisebb faluban is közmeghallgatást tartottak az Ormánság nyugati szélén, közel a Dráva-parti síksághoz. Az ezt megelőző másfél évben többször őrült nagy robaj bolygatta meg a falvak nyugalmát: mint helyben be is jelentették előre, nagy méretű munkagépek* jelentek meg, amelyek kisebb földrengéseket előidézve alkottak 3D szeizmikus képet arról, hogy milyen kőolaj-lelőhelyek lehetnek a föld alatt.

A Szigetvártól délnyugatra található Istvándiban és Kétújfaluban a közmeghallgatások jegyezőkönyvei szerint egy amerikai-magyar olajvállalat képviselői igyekeztek megnyugtatni a helyieket, hogy nem kell félniük, attól még, hogy nagy léptékű kőolajtermelés indult be a falvaikban, ez őket semmilyen szempontból nem fogja hátrányosan érinteni. Istvándi polgármestere ezt nem hagyta annyiban, hosszasan sorolta a helyiek panaszait: az olajipari járművek gyors ütemben rombolják az utakat, a házakon repedések keletkeztek, a lakók gázszagúnak érzik az ivóvizet és daganatos megbetegedések miatt aggódnak.

Kétújfaluban már inkább egy egyoldalú tájékoztatást tükrözött a jegyzőkönyv, ahol az olajcég jelezte a környező települések lakóinak, hogy hamarosan egy jókora gyűjtőt építenek településük határába, és kész. De az elmondottakból az is kiderül, hogy nem akármilyen találatról van szó. Arra talán a területen kutató amerikai-magyar cégcsoport sem számított, hogy ekkora olajmezőre bukkannak.

"Az elmúlt harminc évben nem találtak ilyen mezőt"

– mondta február végén a kétújfalui közmeghallgatáson Ördögh Balázs, a beruházó cég műszaki igazgatója. A pettendi és az istvándi mezőkön, mint mondja, február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni...

MÉSZÁROS LŐRINC MÁR ROMÁNIÁBAN IS FÖLDESÚR

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA, IRHÁZI JÁNOS
2019.06.11.


Meglehet, Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos agrárfronton már le is körözte Csányi Sándort, a lassan egy évtizede legvagyonosabb vállalkozóként elkönyvelt OTP-vezért. Eddig úgy tudtuk, hasonló méretű földbirtokon gazdálkodnak, Mészárosék azonban nemrég tulajdonosai lettek 1290 hektárnyi földnek Romániában.

A Mészáros-csoport korábban holdingba szervezte agrárérdekeltségeit, a mintegy 40 céget egy csúcsvagyonkezelő fogja össze, a Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix. Azt viszont nem verték nagydobra, hogy külföldi vállalkozás és azzal egy csinos romániai földbirtok is került a portfólióba. Márpedig a Talentis Agrónak tartós részesedése nemcsak az olyan ismert Mészáros-cégekben van, mint a Búzakalász 66′ Kft. vagy a Vivienvíz Kft., hanem a Farmland Development Srl-ben is. A mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítésből tudható, hogy 100 százalékos tulajdonos a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett társaságban.

Néhány hónapja vásárolhattak be a cégbe, legalábbis a romániai közlönyben január 29-én jelent meg, hogy

a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a 24,6 millió lej (körülbelül 5,2 millió euró) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t.


Az ügylet lebonyolításában a Talentis Agrót a holdingcég vezérigazgatója, Csák Gyula képviselte. És hogy ne kelljen utazgatnia, a Farmland Development székhelyét is áthelyezték Nagyvárad belvárosába, egy patinás épület emeleti irodájába...

UTÓCENZÚRA A MÉDIATANÁCSTÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.06.11.


Vállaltan politikai okokból nem fizetik ki a már megítélt támogatás egy részét a Bolba Márta evangélikus lelkészről szóló dokumentumfilm alkotóinak...

...A Mandák Ház lelkésze című dokumentumfilm a háromgyermekes Bolba Márta gyülekezeti munkáját mutatja be. A soproni születésű evangélikus lelkész 2012-ben került a Külső-Józsefvárosba, a VIII. kerületi Karácsony Sándor utca kisvárosias hangulatú épületébe, amely egykori tulajdonosáról, a tehetős Mandák családról kapta nevét.

Amikor megkezdte szolgálatát, senki nem járt istentiszteletekre. Az evangélikus egyház erősen hajlott rá, hogy felszámolja a helyet. Bolba Márta azonban úgy volt vele, hogy „nem szűnhet meg egy gyülekezet a főváros közepén”. Két évig tartó vesződségébe került, de lassacskán szállingózni kezdtek a hívek. Gyülekezete ma már közel száz tagot számlál.

- Lehet, hogy parányi világ, de létezik – hangsúlyozta a Puskin Moziban tartott díszbemutatón Tompa Andrea író. Jellemzése szerint szigetszerű, szeretetalapú világ ez. Bolba Márta minden mondatával, cselekedetével visszatér a forráshoz, a jézusi tanításhoz. Megmutatja az egyház lehetséges erejét.

A józsefvárosi evangélikus lelkész jórészt rászorulókkal, hajléktalanokkal foglalkozik. 
Ahogyan nem messze tőle egy másik valódi keresztény, Iványi Gábor is teszi. Bolba Márta hisz abban, hogy közös asztalhoz kell ültetni az embereket. Szerdánként „nyitott vacsorákat” szervez a gyülekezeti házban, ahol társadalmi, szociális helyzettől függetlenül mindenki szívesen látott vendég.

A forgatás több helyszínen, egy éven át tartott. Trencsényi Klára operatőr bravúrosan dolgozott, felvételei fokozzák a hatást. Az ilyen alkotásokra szokták mondani: lélekemelő...

MAGYARORSZÁG FÖLÖTT TRÓNOL EGY UGYANILYEN “TÉVÉPRÉDIKÁTOR” - A BBC MEGÍRTA, HOGYAN CSALJÁK KI A KARIZMATIKUS BIZNISZEGYHÁZAK VEZETŐI A SZEGÉNY EMBEREK PÉNZÉT, ÉS VÁLNAK TÖRVÉNYEK FELETTIVÉ


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.10.A 444.hu nem első cikkében számol be a luxus életmódot folytató dúsgazdag amerikai tévéprédikátorokról, akik a “bűvölködés evangéliumát” hirdetik, és kiforgatva a Biblia igazságait, kifosztják a becsapott hívőket. Az online újság ezúttal a BBC egy cikke alapján mutatta be az alaphelyzetet, hogy Istent egy bankautomatának bemutató tévéprédikátorok az utolsó fillért is kicsalják a szegény emberektől, akik azt hiszik, hogy ha “bőven vetnek, bőven is aratnak”, és ez egy üzleti befektetés, amivel Istent adásra késztetik. Vetni a csaló tévéprédikátoroknak kell, az aratás pedig Isten felelőssége. Ha a sok vetést mégsem követi az aratás, akkor a hiba abban van, aki pórul járt.

"Ez közönséges csalás, lopás, a hívők Isten iránti hitével és szorult helyzetével való visszaélés. A BBC amerikai hívőn keresztül mutatja be a bűnözésnek ezt a speciális formáját, de ennek van magyarországi példája is, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének személyében. Az amerikai hívő akkor jött rá, hogy becsapták, amikor a liberális John Oliver műsorából értesült, hogy akiknek ő a pénzét adta, azok királyi életformát élnek a kiszipolyozott hívők pénzéből. De amikor neki volt szüksége valamire, egy fillért nem kapott a dúsgazdag prédikátoroktól."

Miközben a 444.hu immár sorozatban mutatja be, hogyan fosztják ki a naiv hívő embereket az adózást megkerülő dúsgazdag tévéprédikátorok, fájdalmasan hallgatnak arról a tényről, hogy ennek az amerikai modellnek van egy magyar megfelelője, aki ezeket az amerikai tévéprédikátorokat utánozza. Magyarországon szintén hatalmas vagyont halmozott fel, amelynek az eredetével egy életre szóló adóvizsgálat keretében soha nem tudna elszámolni. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője (tulajdonosa) ugyanezt a “bővölködési evangéliumot” hirdeti, aminek következtében sok szegény ember szegényebb, ő pedig dúsgazdag lett, miközben egyesek a nagy adakozási és megfelelési kényszerben még börtönbe is jutottak. Ők leülték a büntetést, de a pénz nem az ő zsebükben kötött ki...

AZ OLCSÓ, VÁRBELI LAKÁSOK TITKA

MÉRCE
Szerző: VÁRADINÉ NASZÁLY MÁRTA
2019.06.11.


Hogyan lehet olcsó vári műemléklakáshoz jutni? Mennyibe is kerül valójában egy vári lakás? Tényleg csak gazdag potentátok számára elérhető mindez? Mi a valós helyzet a Várban? – ezekre a kérdésekre válaszolok az írásomban

A rendszerváltás után az önkormányzatok számára kezelhetetlen tehernek tűnt az ún. IKV-s lakásállomány kezelése. Többségük szabadulni akart a rossz állapotú, pénznyelő ingatlanállománytól, a bérlők többsége pedig örömmel élt a lehetőséggel, hogy félárnál is olcsóbban megveheti a lakást. Az 1993-ban született törvény végrehajtása során azonban az I. kerületi műemléképületekben lévő lakásokat kivették ebből a folyamatból. Ezek a házak nem alakíthatók társasházzá, a lakások nem válhatnak albetétté, így forgalomképtelenek. Tehát ezeknek bérlői nem vehetik meg a lakást, amiben laknak.

Ezt az igazságtalanságot igyekszik kompenzálni a kerület azzal, hogy nekik szociális lakbért kell csak fizetniük. Ennek a határozatlan idejű, örökölhető bérleti jogviszonynak lett a helyben használatos neve az örökbérleti jog. A jelenleg hatályos 2/2017. (11.23.) önkormányzati rendelet értelmében az itt lakók szociális lakbért fizetnek; egy összkomfortos lakás szociális bérleti díja: 254 Ft/négyzetméter/hó+áfa...

A HABLEÁNY KIEMELÉSE KÉPEKBEN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.06.11.


ITT NÉZHETŐK MEG

CSABA LÁSZLÓ: ORBÁN RENDSZERE NEM FENNTARTHATÓ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.06.11.


Az internet világában egy ’30-as éveket idéző egypártrendszer fenntarthatatlan – mondja Csaba László közgazdász, aki szerint a konzervativizmusra igenis van igény, a Felelős értelmiség csoport pedig hidat képez majd az elméleti gondolkodók és a cselekvők között.

Arról kérdeztük Csaba Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagját, a CEU professzorát, hogy Fideszből kiábrándult értelmiségiek alakítottak vitafórumot Felelős értelmiség néven. A csoportnak tagja mások mellett Pálinkás József, az MTA volt elnöke, Jeszenszky Géza, az MDF-kormány külügyminisztere és Beer Miklós katolikus püspök is.

Csaba László azt mondta: ez a közéleti vitafórum "kv" gyakorlatibb, mint az Eötvös-csoport, amely nagyon széttartó csapattá vált, és mivel más helyzetben indult el, más témákkal foglalkozik. A Felelős értelmiség fórumra azért van szükség szerinte, mert a magyar társadalom válaszúthoz érkezett, konkrét ügyekről kell beszélni, amelyek a társadalmat aktuálisan érdeklik. Az EU-ról szólt az első fórumuk, amelyről csak egy nagyon lebutított, nem konstruktív narratíva él jelenleg a köztudatban, és meg kellene mondani, hogy ha nem így viszonyulunk hozzá, akkor hogyan.

Úgy folytatta: az a feladata egy ilyen csoportnak, hogy felvesse a kérdéseket, amelyekről vitatkozni kellene. Például – fűzte hozzá – Beer Miklós felvetette, hogy ha valaki a kereszténység alapján áll, amelynek egyik legfontosabb eleme a megbocsátás, akkor nem ledorongolni kell a másikat, hanem meghallgatni, megérteni és végül elfogadni, hogy ő másképp látja a dolgokat. Ilyet püspöktől nem hallott – mondta Csaba László.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Balázs Zoltán, a Corvinus professzora szerint a konzervativizmusnak nincs Magyarországon politikai tere, úgy reagált: a maga módján az MDF és a Fidesz első kormánya is ilyen volt, amely nagyon eltért a mostani irányvonaltól. De még a centrális erőtér első változatban nem azt jelentette, hogy egy központból kell mindent irányítani, hanem, hogy össze kell gyűjteni mindenkit, aki nemzetben gondolkodik, aki a kisebb állam híve, nekik valamilyen fórumuk lesz.

Ehhez képest szerinte a centrális erőtér jelentése teljesen átalakult, ma már az egyszemélyi irányítás megfelelője, vitáról nem is lehet szó, "lenini típusú párt" alakult ki. Nem a Fidesznek vannak árvái, hanem a magyar társadalom jelentős része nincs képviselve, bizonyos gondolatok nem jelennek meg. Mennek a 20 másodperces panelek a tévében és azokba nem fér bele más, csak azt ismételgetik, hogy "Soros-Soros-Soros", de a világ ennél bonyolultabb.

Csaba László elmondta azt is: nem ért egyet Tölgyessy Péterrel, aki szerint az Orbán-rendszer még legalább két évtizedig, de lehet, hogy egy nemzedéken át tartani fog. Szerinte fizikailag, gazdaságilag sem tartható fenn, de az Internet világában azt csak gondolhatja valaki, hogy központilag irányíthatja az embereket. Ebben az időben egy, "a ’30-as éveket idéző egypártrendszer" fenntarthatatlan – vélekedett.

Az a kérdés szerinte, hogy mi jön ennek a rendszernek a helyére. Van egy pont, amikor azt kell mondani, hogy "minket nem a mostani játszma érdekel, hanem a következő bajnokságra gondolunk" – közölte.

ELKEZDŐDÖTT – MA KIEMELIK A HABLEÁNY RONCSÁT A DUNÁBÓL, HÁROM HOLTTESTET TALÁLTAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Á.Z. - M.M.
2019.06.11.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Kedd reggel a Margit hídnál elkezdték kiemelni a május 29-i baleset következtében elsüllyedt sétálóhajót, a Hableányt. A Clark Ádám úszódarut a kiemeléshez szükséges helyzetbe állították, 7 órakor lehetett hallani, hogy megfeszülnek a rögzítéshez használt hevederek fémsodronya, vagyis a műveletet elindították. 7 óra 13 perckor felbukkant a kapitányi híd teteje.


Fotós kollégánk, Merész Márton azt látja, hogy bal oldalon egy holttest lábai lógnak ki a roncsból a kapitányi hídnál. Holttestét kihozták, a vizet néhány perc alatt kiszivattyúzták, egy búvár pedig bement a roncsba, Ő és a társai távolítanak mindenféle bútort és más tárgyat, amely a holttestek kiemelését akadályozhatja.

Fotós kollégánk 8 óra 3 perckor azt írta, hogy találtak egy második, aztán azt, hogy egy harmadik holttestet is, 8 óra 23 perckor pedig az MTI közölte, hogy eddig összesen négy holttest került elő...

TESSÉK MINKET MÉG HÜLYÉBBNEK NÉZNI!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.11. 


Miért baj az, ha a külügyminisztérium helyettes államtitkára titokban egy, a magyar kormány segítségével Budapestre szökött köztörvényes bűnözővel találkozik? Miért gond az nekünk, ha Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök egy kínai férfi tulajdonában lévő Margit körúti lakásban bonyolítja le a légyottot? Mi közünk van ahhoz, ami mostanság Magyarországon történik? Talán miénk ez az ország? Na ugye!

Mi a probléma azzal, ha a miniszterelnök a tehetős csókosainak a luxusgépén utazik? Miért nem tudunk teljes szívünkből örülni a mások örömének? Ha neki az a jó, hogy el tud jutni Bakiba, a válogatott meccsére, akkor ne irigyeljük tőle ezt a kis boldogságot. Tessék összebarátkozni az ország leggazdagabb embereivel, engedni, hogy vagyonosodjanak, és akkor majd másokat is elvisznek repülővel a labdarúgó válogatott külföldi meccseire.

Miért gond az, hogy Szijjártó Péternek már 36 éves korában 167 millió forintos házikója lett Dunakeszin? Mindenki tudja, hogy a szülei segítették a külügyminisztert a ház megvásárlásában. Nem holmi lopott pénzből adták a fiuknak a rávalót, hanem egy élet megfeszített munkájának gyümölcsei épültek be a dunakeszi házba. Tessék jó, gondoskodó családba születni! Nem olyanba, ahol a megszerzett jövedelmet gázszámlára, villanyszámlára, magyarul, megélhetésre költik, hanem olyanba, ahol félre tudnak tenni annyit, hogy hozzásegíthessék a gyereket egy 167 millió forintos ház megvásárlásához...