2016. október 5., szerda

A KEZDET VÉGE

YGEN BLOG
Szerző: Derda Ádám
2016.10.05.


Nem csak szimplán túltolták ezt a kampányt. A varázs veszett el és a bizalom. A bizalom, ami talán már két éve sem volt meg. De a szerencse, akkor még mentőmellényt dobott a kormánypártnak, a menekültkrízis formájában. Ezzel tudott csak úszni Orbán Viktor, az elmúlt másfél évben. Most azonban a mentőmellény kilyukadt, ő pedig magára marad, segítség nélkül, a nyílt tengeren. Most kiderül, mennyire engedelmeskedik még neki a víz.
Erőltetett mosolyok, megjátszott örömpillanatok, gépies vállveregetések, gyenge színjáték. Így festett a kormánypárt vasárnap esti „győzelmi” színpada. Már csak a magából kikelt rendező hiányzott a képből, aki lehordja a társulatot, hogy szedjék össze magukat, mert ha élesben is így fognak játszani, akkor a nézők visszakérik a jegy árát. Aki sokat volt színházban és sok színdarabot látott már, az biztosan átlátott ezen a gyenge játékon. Láthatta az arcokra írva, hogy ők is tudják azt, ami egyértelmű. Vereség ez, hosszú idő után az első komolyabb.
 
Régóta először nem volt képes a kormánypárt a számára legfontosabb témában elérni azt, ami célul volt kitűzve. Mert ha az utóbbi 6 év után, a miniszterelnöknek arról kell magyarázkodnia, hogy ez vereség e, vagy sem? Erős eredmény e, vagy sem? Meggyengült e az érdekérvényesítő képesség, vagy sem? Az már vereség.
 
Akik a Fidesz gyors bukásában bíznak, azoknak valószínűleg csalódniuk kell, mert a Fidesz még mindig a legtámogatottabb párt, még mindig erős. De a legyőzhetetlenség mítosza most már végleg tovaszállt.

Winston Churchill szavai fejezik ki talán a legjobban, ennek a vereségnek a jelentőségét:
„Ez nem a vég. Nem is a vég kezdete. De talán ez a kezdet vége.”

ITT OLVASHATÓ

KÓKA AZ ÁRNYÉKÁBA SE ÉRHETNE LUXUS TÓNINAK

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Mr. Flynn Rider
2016.10.05.


Tóni nem az a spúr fajta, na. Szereti a luxust és van ízlése is hozzá. Tóninak James Bond volt a jele az oviban, és úgy gondolja, hogy korlátlanul szórhatja az adófizetők pénzét bármire. Tóni már csak ilyen.

Vannak neki gyengeségei. Elcsábul könnyen.A nyolcvanas években ment egy film, „Főhivatal - INC” volt a címe, annak az elnök-vezérigazgatója mondta a beosztottaknak: „Ha én nem lövethetek le valakit, akkor mit jelent az a szó, hogy hatalom?” Tóni is így van vele. Ha ő nem
szállhat fel helikopterre és repülhet celebesküvőre a kedves családjával együtt, alhat utána a kastélyszálló elnöki lakosztályában, akkor ki más?

Pedig a helikopterezés csak a jéghegy csúcsa.

(Elverte érte az egyhavi fizetését. A politikus családjának olyan
helikopteres kalandban volt része: óránként negyedmillió forintba kerül az a luxusgép, amellyel repültek. De attól tartunk, maradt még ott bőven. Csak a negyedét engedte volna meg magának Kóka annak idején. A Fidesz által felhergelt tömegek úgy húzták volna a lámpavasra, mint a pinty.)...

ITT OLVASHATÓ

MAXIMUM 20 ÉVE VAN A NYUGDÍJRENDSZERNEK

ÖNGONDOSKODÁS BLOG
Szerző: ongondi
2016.10.05.


Hogy klasszikust idézzünk, van egy jó hírünk, meg egy rossz.

A jó hír az, hogy a kormány számításai szerint 2035-ig működőképes lehet jelenlegi formájában is a nyugdíjrendszer.

A rossz is ugyanez, csak kifordítva: 2035 után biztosan hozzá kell nyúlni.

Mi történik majd 2035-ben? Nos, nem látunk a jövőbe, egy dolog azonban biztosan tudható: ez lesz az az év, amikor nem lehet majd tovább halogatni a nyugdíjrendszer átalakítását.

Ezt nem mi mondjuk, hanem kormányzati számítások állítják a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Kovács Árpád a Figyelőnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy 2035-től muszáj lesz új finanszírozási megoldásokat találni, mert attól az évtől kezdik el visszafizetni a volt magánnyugdíjpénztári tagok államosított vagyonát.

Nem kis összegről, 3000 milliárd forintról van szó, amit az Európai Unióval kötött egyezség alapján kell majd visszajuttatni a jogosultaknak.

A jó hír az, hogy a számítások szerint a nyugdíjrendszer addig még önfinanszírozó marad, tehát nem igényel komolyabb reformot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is azt mondta a Figyelőnek, hogy tíz év még biztosan, de valószínűleg húsz év tartalék is van a rendszerben.

Független szakértők azért kissé másképp látják, szerintük minél hamarabb el kellene kezdeni a reformot, mert az ország egyszerűen nem bírja el a jelenlegi rendszert...
 

MA ELDŐL, HIGY LESZ-E NÉPSZAVAZÁS OLIMPIA ÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2016.10.05.


A törvényes határidő utolsó napján dönt a Fővárosi és a Nemzeti Választási Bizottság is.


Szeptember 6-án kezdeményeztünk a budapesti olimpiáról egy helyi és egy országos népszavazást is.

A helyi kérdés így hangzik:
“Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”
Az országos pedig így:
“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”
A Fővárosi és a Nemzeti Választási Bizottságnak is 30 napja van döntenie egy népszavazási kezdeményezésről, és persze nem kapkodták el a dolgot. Ma, október 5-én, a törvényes határidő utolsó napján délután 3-kor és fél 4-kor döntenek arról, hogy átengedik-e a kezdeményezéseinket...

ITT OLVASHATÓ

SOROS PÉNZELI AZ ERDÉLYI MAGYAROKAT IS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.05.


Kedves külhoni magyarok!

A magam nevében köszönöm mindazoknak, akik távol maradtak a szavazástól. Ez volt a leghelyesebb döntés. Minden esetben ez a leghelyesebb döntés, amikor olyan kérdésben lehet szavazni, amely kérdésben nincs, nem is lehet rálátása a valóságra olyan embernek, aki nem itt él, nem érzi a maga bőrén a szavazása következményeit, nem ő fizeti meg az árát egy adott döntésnek.

Márpedig aki talán még soha életében nem járt Magyarországon, vagy csak látogatóban, ezzel szemben kizárólag a közpénzből fenntartott kormánypropagandából tájékozódik, az nagyon torz képet kaphat a honi helyzetről.

Miközben nagyon jó és helyes dolognak tartom a külhoni magyarok állampolgárságának lehetőségét, nagyon hibás döntésnek gondolom a szavazójog megadását. Úgy gondolom, hogy aki nem itt él tartósan, az ne döntsön azok helyett, akik viszont itt élnek. Ne is szóljon bele. Akkor sem, ha magyar.

A szavazati jog biztosítása első pillanattól kezdve politikai célokat szolgált. Az Orbán-kormány úgy gondolja (és sajnos nem minden alap nélkül), hogy a honosítás örök hálára kötelezi a külhoni magyarokat. Hálára, amit minden alkalommal le kell róniuk, ahányszor csak szólítja őket a párt és külön Orbán Viktor.

Nem gondolom, hogy ilyen esetekben belegondolnak ezek a honfitársaink abba, hogy bármit is ikszelnek be, feltétlenül a magyarországi magyarok egy részének ellenében teszik azt. Ebből eredően nem létezik jó szavazat, tökéletesen függetlenül attól, hogy Orbán mellett, vagy Orbán ellen voksolnak. Mert minden ilyen alkalommal a más bőrét viszik a vásárra, ez pedig nem korrekt.

A Fidesz már Magyarországon belül is sikeresen és nagyon hatékonyan verte szét a társadalmat. Olyan végtelen és messzire ható pusztítást végeztek, amit nagyon nehéz lesz majd jóvátenni. A béke és az összetartás helyett a gyűlölködés magvait szórja a kormány, immár hetedik éve.

Beteg az a kormány, párt és politikus, aki kettéosztja a társadalmat és azt mondja: aki velem van, az magyar, aki nincs velem, az ellenség. Ilyen nincs. Ezt senki nem engedheti meg magának. Orbán beteg rendszere mégis ezt teszi. És ezt a fertőző kórt viszi a külhoni magyarok közé.

Ennek eredményét láthattuk már számtalan alkalommal és láthatjuk most is, amikor a romániai magyar pártok egymás torkának ugranak a magyarországi népszavazás kapcsán. Holott azoknak a pártoknak a romániai magyarok érdekét kellene teljes erővel képviselni, egymást támogatva, erősítve kiharcolni az erdélyi magyarság akaratának megfelelő döntéseket.

Ehhez képest ott is mélyülnek a szakadékok, a romániai magyarok képviselete helyett az viszi el a pártok energiáját, hogy miért is nem kampányoltak erősebben Orbán Viktor nagyobb dicsőségére és – tessék ezt tudomásul venni – a magyarországi magyarok többségének akarata ellenére.

Semmi nem tud ekkora kárt tenni a külhoni magyarok és a magyarországi magyarok kapcsolatában, mint az ilyen történetek. Aljas és meg nem bocsátható dolog volt a 23 millió románnal riogatni a magyar lakosságot, de nem kevéssé aljas és megbocsáthatatlan dolog hazugságokkal bombázni, félrevezetni, majd egy népszavazáson, vagy választáson való részvételre rávenni a külhoni magyarokat. Aljasság, bármelyik oldal követi is el.

Ezért azok a honfitársaink, akik nem saját tapasztalatuk alapján, nem az országban élve és saját bőrükön érezve a valóságot döntenek, hibát követnek el. Hibát követnek el a romániai magyar pártok is, amikor nem a dolgukat teszik, hanem Orbán hatalmának megszilárdítását tűzik ki célul.

Helyesen és bölcsen döntött minden magyar, aki nem vett részt a népszavazáson. Remélem, a választástól is távol maradnak, mégpedig egyre többen maradnak távol. Mert az sem lehet az ő döntésük. Ahogy mi sem szólunk és nem is szólhatunk bele a romániai belpolitikába.

Tudom, hogy félre lehet – sokan szándékosan félre is fogják – magyarázni a cikket, de akinek van józan esze, az érteni fogja, hogy nem a külhoni magyarok ellen, hanem éppen hogy az ő érdekükben protestálok. Aki pedig kiforgatja a szavaimat, annak lelke rajta.
 

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: ROGÁN-ÁLDOZÁS?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.04.


A népszavazás végeztével maradt a kérdés, hogy az ellenzék mit tud mindezzel kezdeni. A helyzettel, ami talán még az ellenzéki pártokat is meglepte. Mármint a szavazási helyzet. Mert az azt követő orbáni retorika aligha volt meglepő. A meglepetési potenciál Orbán esetében másutt látszik kisülni.
Nem abban, hogy nyíltan bejelentette a nyílt diktatúra eljövetelét. Alaptörvényesítve, ha kell. Ez teljesen beleillik abba a képbe, amely alapján a miniszterelnöki székben olyan valaki ül, akit nyugodtan el lehetne különben egy muszáj-dzsekiben is képzelni. A 444 azonban bedobott egy olyan verziót is a köztudatba, ami még az orbáni fellépést is árnyalni képes.
 
Eszerint a Fidesz-en belül is növekedett a morgolódás az eredmények hallatán. Amit természetesen aligha lehetne csodálni. Elvégre piszok drágán aláplakátolt hegyek szültek apró, kicsi svábbogarakat. Amelyekről a kormányfő az első lendületben igyekezett lehazudni a csápokat, és a lábak egy részét. Hátha akkor legalább egérnek fogják nézni a vajúdás eredményét.
Az említett 444-írás azonban nem csak a kampányról, hanem a miniszterelnöki beszéd körülményeiről is szól. Annyiban, hogy a győzelmi jelentéssel felérő Orbán-fellépést a kormányfő számára valóban annak készítették elő. Amely felkészülés jegyében „elfelejtették” megmutatni azokat a friss jelzéseket, amelyek alapján korántsem várható egyértelműen eredményesnek a népszavazás. Azt meg valószínűleg biztosra vették, hogy a szavazáson megjelenők a „nem”-et fogják preferálni. Elvégre elég drágán, és elég hosszan erőltették ezt a királyi médiában és a plakát-helyeken. A vízcsapból is folyatva a kormánypárt-hű elvtársaktól elvárt választ. Holott az erősen túlexponált kampány hatására bekövetkezett fásultság, és az egyre röhejesebb „Tudta?” szövegek hatására észlelhető volt a csökkenő érdeklődés...
 

MIRE ADTÁK AZ ADÓKEDVEZMÉNYEKET? - MUTATJUK, HOGY FOLYT KI 800 MILLIÁRD FORINT A KÖLTSÉGVETÉSBŐL

NAPI.HU
Szerző: Papp Zsolt
2016.10.05.


Tavaly 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott a kormány, a 60-féle adóból 44 kedvezmény érvényesíthető. A legnagyobb könnyítést a családok kapták, de rengeteg pénz ment el a foglakoztatás támogatására, és persze sportra. A célok egy része támogatható, de vannak vitaható kedvezmények is. 

A 2014-es 725 milliárd forint után tavaly már 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott az állam a cégeknek és magánszemélyeknek. A kedvezmények többségét, 470 milliárd forintot a cégek érvényesítették, a kisebbik rész jutott a magánszemélyeknek - derül ki a most benyújtott 2015-ös költségvetési elszámolásából,
a zárszámadási törvényjavaslatból.

A lakosság két fő ágon kap adókedvezményeket az államtól: az illetékeknél 68,2 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek, ebből a "haláladó" (öröklési illeték) korábbi eltörlése 27 milliárdot tett ki, míg a lakásszerzés után 26 milliárd forintnyi vagyonszerzési illetéket nem kellett megfizetni az elmúlt évben. A nagyobbik kedvezmény természetesen a családi adókedvezmény, ami főként szja, kisebb részben társadalombiztosítási könnyítést takar. Tavaly már 243,4 milliárd forintnyi adó- és járulékkedvezményt érvényesítettek a kis- és nagycsaládok - ezzel szemben 1688 milliárd forint személyi jövedelemadó folyt be a büdzsébe, vagyis az szja bevételek 13,7 százalékáról mondott le az állam.

Keveset fizetnek, sokat "jótékonykodnak"

A cégeknek mintegy 470 milliárd forint adókedvezmény jutott, a legtöbb be nem szedett bevétel a társasági adóhoz kapcsolódik. A társasági nyereségadó - elvileg - a költségvetés egyik legfontosabb bevétele, ám a cégek évről évre egyre kevesebb adót fizetnek nyereségük után. Tavaly összesen 548 milliárd forint folyt be ezen az ágon - ami nem túl acélos eredmény, összevetve a 3000 milliárd forintos áfa- vagy épp a 1688 milliárdos szja-bevételekkel. Csak tavaly a 548 milliárdnyi befizetett társasági adóra 217 milliárdnyi kedvezmény jutott - vagyis a bevételek 40 százalékáról lemondott az állam.


A cégek tíz különböző címen érvényesíthetnek leírásokat, ebből a legnagyobb szelet a sportegyesületek támogatása: míg 2014-ben e forrásból a klubokhoz 50 milliárd forint jutott, tavaly már 76,9 milliárd forint ment el a kormány kedvenc szabadidős tevékenységére. A sportcélú támogatást jól láthatóan kissé túltolták - mert bizonyosan társadalmilag rendkívül hasznos a stadionépítések támogatása, az ennél egy hajszállal fontosabb kutatás-fejlesztési tevékenységekre a cégek csak 55,8 milliárdos adókedvezményt tudtak tavaly érvényesíteni. A társasági adóból filmtámogatásokra 7,6 milliárd forint ment el, míg a színházaknak 21,6 milliárd forint jutott. Ezen kedvezmények beleszámítanak az adóba, csak nem folynak be az államhoz, tehát a vállalkozűsok úgy támogathatják a számukra szimpatikus - kulturális vagy sportegyesületet - hogy az egy fillérjükbe sem kerül...

ITT OLVASHATÓ

KOMOLY A HELYZET: MINDEN EU-PÉNZT MEGTAGADHAT TŐLÜNK BRÜSSZEL

PORTFOLIO.HU
Szerző: Weinhardt Attila
2016.10.05.


Több területen is jelentős problémákat lát az Európai Bizottság a magyarországi EU-támogatási rendszerben, amelyekről rövidesen elkészül egy jelentés és ha ez súlyos megállapításokat tartalmaz, akkor az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggeszti Magyarország felé - tudta meg a Portfolio brüsszeli forrásból. A magyar kormány és a Bizottság között most is zajlanak az egyeztetések, így ez a negatív forgatókönyv még elkerülhető. Ez azonban nem lesz könnyű és ha nem sikerül, akkor két másik forgatókönyv áll elő. Egyik esetben sem jutnánk gyorsan pénzhez Brüsszelből, de az ezekkel járó jelentős átmeneti terheket egyelőre még elbírja a magyar államháztartás.

Kulcsfontosságú anyag készül

A Portfolio információi szerint az Európai Bizottság szakértői most állítanak össze egy jelentést Magyarország 2014-2020-as uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusairól, és ebbe az anyagba kerülnek majd be a Brüsszel által problémásnak tartott konkrét pontok. Utóbbiak számáról és tartalmáról most még zajlanak a levélváltások, hiszen tudomásunk szerint maradtak még tisztázandó kérdések a regionális támogatásokért felelős főigazgatóság (DG Regio) új luxemburgi vezetőjének szeptember közepi budapesti bemutatkozó látogatása után is.

A készülő anyag végső tartalma azért kulcsfontosságú, mert ha egy több fokozatú skálán a hármas fokozatba sorolják a rendszerünket (azaz súlyos problémákat állapítanak meg), akkor a bizottsági szabályok alapján automatikusan felfüggesztik az összes strukturális és kohéziós támogatás kifizetését Magyarország felé.

Ez ugye a magyar állam által fizetett "kiegészítéssel" együtt mintegy 9000 milliárd forint, ami a tavalyi egész éves magyar GDP-nek csaknem a negyede.

A 7 évre járó keretünkből egyébként
még csak néhány milliárdot tudott eddig lehívni a magyar kormány számlák ellenében Brüsszelből. Egy további 200 milliárd forint körüli tétel (a bőkezű szállítói előleg rendszer számláinak) utólagos elszámolása körüli gondokról már írtunk pénteken. Ez a cikk pedig arról szól, hogy ennek a 200 milliárdnak és az ezen felüli teljes 7 éves keretösszegnek az utólagos brüsszeli "behajtása" körül van további bizonytalanság...

ITT OLVASHATÓ

RÓMAI-PARTI ÉRDEKHÁLÓ

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.09.29.


Mint arról korábban már írtam, Budapest Főváros Kormányhivatala megerősítette, hogy a Római-parton tervezett beruházás, mai áron, 12,7 milliárd forintba fog kerülni, ami az eredetileg tervezett költségek többszöröse. A növekmény azért is különösen jelentős, mert még semmilyen kézzel fogható munka nem kezdődött el, így a tényleges munkák és az előre nem látható problémák során további költségnövekedésre lehet számítani.

Kérdés, hogy a már papíron gigaberuházássá vált projekt milyen közcélt fog szolgálni, és mennyiben tekinthető az magánérdek, azon belül is szűkebb vállalkozói kör közpénzből történő gazdagításának. A mobilgáttal védett ingatlanok tulajdonosai között ugyanis számtalan vállalkozást találhatunk. Ezek között családi kisvállalkozások, szórakozóhelyek és kifejezett ingatlan befektetők egyaránt megtalálhatóak.

Az Átlátszó.hu
korábban megírta, hogy nem csak a Római-parti ingatlanok, hanem még az egyébként biztonságot jelentő békásmegyeri gát mögött megépült egyik lakóparkban található ingatlanok árát is képes a beruházás befolyásolni. Ott például a földszinti lakások szinte mindegyike üresen áll – ezek összértéke több mint 1 milliárd forint-, és ebben feltehetőleg szerepet játszik a közeli Római-part árvízi szempontból kifejezetten rossz híre.

Ugyancsak haszonélvezői lehetnek a beruházásnak a még be nem épített területek tulajdonosai, és nem utolsó sorban azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosai, akik annak ellenére végeztek jelentős beruházásokat, hogy ismerték az árvíz fenyegetettséget. Illetve, utóbbiak közül is azok, akik noha pontosan tisztában voltak a terület adottságaival, mégsem építettek ki megfelelő védelmi megoldásokat a kivitelezés során, vagy azt követően az ingatlanaik árvízvédelmiére.

Mindez egyébként a helyi vállalkozói kör egy jelentős részéről nem mondható el, mivel az évek óta a parton működő szórakozó- és vendéglátóhelyek tulajdonosai és a józanabb beruházók eleve föltöltötték a területet, amire építkeztek. Az ilyen ingatlanok túlnyomó többségének megoldott az árvízvédelme. Az OzoneNetwork és az Origó webportál Zöld-díjával kitüntetett Átlátszó.hu
cikksorozat egyszer már megpróbálta már összefoglalni a területen működő nagyobb ingatlanok tulajdonosi körét, akik potenciális kedvezményezettei lennének a beruházásnak.

A 2013-ban készül összefoglaló óta azonban hosszabb idő eltelt már, így érdemes megnézni, hogy a beruházás kapcsán, milyen tulajdonosi kör birtokolja jelenleg a fontosabb ingatlanok és vállalkozások zömét. Erről egy táblázatot készítettünk, amely a Cégjegyzék és a
KERTEV adatbázisából elérhető információkon alapul.

Összesen legalább 80-100 vállalkozás érdekelt a területen, ami fagylaltostól a lakóparképítőig egy nagyon széles kört jelent a gyakorlatban. Ezek közül, a 42 jelentősebbnek tűnőt gyűjtöttük ki az alábbi táblázatban. Az Átlátszó.hu cikke óta eltelt időszakról elmondható, hogy a legfontosabb nagyvállalkozói kör nem változott jelentősen. A beruházás mellett leginkább kiálló,
olajipari és vegyipari nagyvállalkozónak, Egri Gábornak és feleségének Bakos Adrienne-nek továbbra is több érdekeltsége van a területen. (a bejegyzés a táblázat után folytatódik)...

ITT OLVASHATÓ

KERT A GÉNEKTŐL A KOZMOSZIG

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.09.30.


Ki ne szeretne szép kertekben sétálgatni, ahol önfeledten bolyonghat, ihletet meríthet, merenghet, sőt, nem csak esztétikus látványt, hanem még egy kis gondolkodnivalót is kap? Ha Ön is így áll a kérdéshez, szívből ajánlom Charles Jencks skóciai birtokának meglátogatását. Sajnos azonban két apró bibi is van a dologgal, az egyik ugye, hogy Skóciába kevesen tudnak csak úgy kiugrani, a súlyosabb baj azonban hogy az extravagáns magánkert évente csupán egyetlen napon nyitott a nagyközönség számára. Így legtöbbünknek maradnak az alábbi képek.

Az első blikkre nem evilági látványt tükröző , és a misztikus "The Garden of Cosmic Speculations" nevet viselő kert különös koncepció alapján született. Az alkotó (és társai) egy olyan zöld teret szándékozott megteremteni, melyben összeér a matematika, a fizika, a biológia tudománya, valamint az élő növényzet harmóniája. A furcsa elképzelés alapját az az elgondolás adja, miszerint a világegyetem és a természettudományok leképezhetőek abból az élő anyagból, ami nekünk itt, a Földön a rendelkezésünkre áll. Ezért a telepített növények és a tér elrendezése matematikai, fizikai formákat öltenek, többek közt megjelennek fraktálok, fekete lyukak, a káoszelmélet, gének és hullámok. Megható adalék, hogy az 1988 és 2007 között megépült kertet tulajdonosa néhai felesége emlékének ajánlja, sőt, a belépőjegyek egy része is az elhunytról elnevezett rákellenes alapítványt gazdagítja. 

ITT OLVASHATÓ

SZÁJMENŐ

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2016.10.04.


Ha valamivel ki lehet zavarni a világból, az a fecsegés.
Ez nem túl nőies dolog a részemről, de ez van. Sminkelni se szoktam, de ez egy másik történet, szintén súlyos háttérrel. Azt majd máskor.
Anyám kezdte. Gyakorlatilag bármikor, amikor meglátott, kinyílt a szája – és be sem csukta addig, míg el nem menekültem.
A nagyanyáim se voltak kispályásak, mindegyik állandó szükségét érezte annak, hogy beszéljen hozzám.
Nulla esélyt adva bármiféle reakcióidőnek, tűnődésnek, válasznak.
Mondták és mondták és mondták.
Talán hét éves lehettem, már Újpesten laktunk a panelban, amikor rájöttem, hogy ha bezárkózom a vécébe, nem beszélnek hozzám. Szerintem észre se vették, hogy eltűntem órákra – nem én voltam fontos, hanem hogy beszéljenek valakihez.
Előtte, a hatodik kerületben, amikor négyen laktunk egy szobában és még kicsi voltam, egyszerűen bemenekültem az asztal alá és úgy tettem, mint aki süket (mert beszéltek hozzám, folyamatosan, kényszeresen.)
Szeretném az utókor számára világossá tenni, hogy picit is introvertáltabb embereknek ez maga a pokol.
Mert, ugye, senkit nem akarunk megbántani.
Udvariasan hallgatunk tehát.
De kurvára nem érdekel, mit mesélt a Manyika néni a boltban!!!
Számomra már egész pici koromtól kezdve a tőmondatok jöttek be.
Aztán a könyvek.
Ott csukom be, ahol akarom ugyanis.
Tényleg fizikai fájdalom a hozzám hasonló, kicsit is introvertáltabb embernek egy beszédkényszeressel együtt élni.
Fáj.
És állandó lelkiismereti válságot okoz.
Ami feldolgozhatatlan. Ki a fene akar olyan élethelyzetben létezni, ahol folyamatosan szarul érzi magát?!
Téged szeretlek, baszki, de NE beszélj folyamatosan hozzám...
Na?! Ezt hogy lehet kommunikálni jól? Várom a megoldásokat.

...
ITT OLVASHATÓ

GOODBYE LONDON, HOLA MEXICO!

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Fodor Andi
2016.10.04.


év angliai irodista lét után kicsivel több, mint fél éve Mexikó mellett döntöttünk. Egy korábbi, fantasztikus élménnyel teli mexikói vakáció és a mókuskerékből való kiszállás csalt vissza az országba, mégpedig a Karib-tenger menti Playa del Carmenre. Költözésünket 100%-ban pozitív változásnak éljük meg, így adott volt, hogy berendezkedésünk után megírjuk az Anglia vs. Mexikó cikkünket.

Egyértelmű, hogy itt Mexikóban minden más, mint előtte. Minden, amit megszoktunk, az nincs, és minden, amit nem szoktunk meg, van. Mások az emberek, ízek, illatok, kaják, szokások, a nyelv, az éghajlat és minden, ami körülöttünk van. A költözéssel megváltozott a teljes életmódunk és életminőségünk. Lehet, sőt tuti, hogy bolondok vagyunk kissé, de életünkben nem voltunk még ennyire boldogok, mint most. És annyira magunk alatt sem, mint itt néha, amikor nem tudjuk, hogy épp mi van.
Karrier vs. munkanélküliség, de szabadság

Anglia

Napi rutin: 8 óra irodai meló, szokásos, semmi extra, reggel be a munkahelyre, ülünk a négy fal között pár órát, az egyetlen napközbeni mozgás az, ha felállunk és kimegyünk a konyhába vízért, vagy épp meetingre igyekszünk. Esténként elcipelem magam edzésre, Ádám, a párom, túlóra után hazaérve otthon punnyad a kanapén, én meg vele, amikor nem edzésen vagyok.

Hétvége: pihi, próbáljuk összekaparni magunkat, hogy hétfőn ismét munkába tudjunk állni.

Mexikó

Napi rutin: ilyen itt még nincs, helyette minden nap más. Hivatalosan munkanélküliek vagyunk, ami a legnagyobb királyság, mert most van időnk végre. Nem terheli le az agyunkat a mindennapi, már uncsi meló, meetingre járás, főnöknek megfelelés, karrier. Persze lelkileg fel kell dolgozni azt, hogy nem jön minden hónapban pénz a számlára.
Egy átlagos nap: reggel 8-kor kelek és átsétálok a napi edzésemre, a szomszédos parkba. Hogy hétköznap van is csak onnan tudom, hogy akkor van zumba. Utána hosszan reggelizés, kávézás és már jól is kezdődik kb. 11 körül a nap, aminek a további része mindig változó. Itt és most van időnk arra, hogy kitaláljuk, mivel szeretnénk igazán foglalkozni, és felépítsük a saját vállalkozásunkat.

Hétvége: olyan is van? Nekünk ugyanis minden nap hétvége jelenleg, és hétvégén is dolgozunk, ha kell, mert nem ez számít. Magunk osszuk be az időnket és nem hajtunk! Nagy különbség!
...

VÉGE A KOMÉDIÁNAK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.05.


...Mire jó ez a majdnem 3,3 millió támogató szavazat? Arra igen, hogy megint elkábítsák a Fideszes hívőket, de egyéb másra semmiképpen sem jó. Az Uniónak ugyanis nem lehet azt mondani, hogy íme, a magyar választók teljes mellszélességgel követik a tévedhetetlen és igazságos vezérüket abban, hogy ide bizony senkit se telepítsenek be tömegesen erőszakkal. Hazai vonatkozásban pedig nem adhat elég felhatalmazást arra, hogy annak lehetséges jogi következményeit érvényesítsék, mondjuk az alaptörvény módosítását végrehajtsák. Ezt ugyan korábban is megtehették volna, mert a Jobbik elnöke felajánlotta ezt a lehetőséget, de Orbánnak nem volt elég az. Most úgy néz ki a helyzet, hogy rohamtempóban még november közepén mégis módosítani fogják az alaptörvényt, de azt már kénytelenek lesznek a Jobbik támogatásával megtenni. Ha netán Orbánnak végül is az volt a célja, hogy az alaptörvényt módosítsa, és nem valami egyéb alantas elképzelés megvalósítása, akkor ez a mostani állapot mutatja meg igazán azt, hogy mennyire fölösleges volt a népszavazási komédia, és kidobni ezért 17-18 milliárd forintot.

A népszavazás továbbá azért is fölösleges volt, mert ezzel semmi sem változott meg a hatalmi eloszlásban. Mivel ez nem a képviselők megválasztásáról szólt, ezért sem a parlamentben, sem pedig az önkormányzatoknál nem történt változás, a Fideszes túlhatalom mindenütt megmaradt. Ezt megerősíteni egy népszavazással minimum luxusnak tekinthető, és értelmetlen is volt, mert a képviselők 2018-ig, illetve 2019-ig kaptak felhatalmazást a hatalomgyakorlásra. Orbán Viktor személyes hatalma sem rendült meg, legfeljebb a saját berkein belül, de ezt a tőle szokásos kemény fellépéssel letörheti és kiigazíthatja. Tehát naiv elképzelés az, hogy a kormányfőnek le kell mondania, mert semmi jogi, vagy morális oka nincs erre. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenchez hasonlóan önként lemond a hivataláról, nehéz elképzelni, mert a cezaromániás személyisége ezt alapból kizárja. Ha netán 2018-ban legitim választáson új legitim kormány születne az ellenzék soraiból, akkor is csak nagy nehezen lehetne elmozdítani a helyéről. Annyira megszerette már azt, hogy nem lenne képes attól megválni. 

Talán egy dologban kimutatható a népszavazás eredményessége: a fentebb jelzett majdnem 3,3 millió támogató szavazat alapos feltételezésre adhat lehetőséget arra nézve, hogy a 2018-as választáson is hasonló támogatottsággal fog rendelkezni a jobboldal. De ebben nyilván benne van a Jobbik szavazótábora is, amit azonban csak akkor tudhat maga mögött, ha azzal szövetségre lép. Azt viszont feltételezhetik, ismerve a Jobbik támogatottságát, hogy a Fidesz számára megmaradt az a 2,2 – 2,4 milliós szavazótábor, amelyikkel akár kétharmaddal is lehetne győzni. Tehát itt mégis lehet komoly információja a Fidesznek arra nézve, hogy mire számíthat a következő időszakban, és mely országrészeken kell még erősíteni, a befolyásukat növelni. De ehhez az információhoz nem kellett volna egy népszavazás, elég lett volna egy jól megkomponált közvélemény kutatás...


ITT OLVASHATÓ

 

SÁNTA KUTYÁNAK IS SELEJTES LENNE...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Tölgyes Péter
2016.10.05.


Emlékezzünk csak, a kvótanépszavazás előtt, még pénteken, Orbán Viktor bejelentette: ha érvényes és eredményes lesz a referendum, nyilvánvalóan alaptörvényt kell módosítani. Mivel az érvényességhez durván nyolcszázezer voks hiányzott, a túlmozgásos miniszterelnök gyorsan váltott. Ma sajtótájékoztatón elmondta, ha érvényes lett volna a népszavazás, nem lenne szükség az alaptörvény megváltoztatására. Mivel azonban csak 40,41 százaléknyi érvényes szavazat született, a kormány rákényszerül arra, hogy "alkotmányos támasszal" őrizze és védje meg az "új egység" akaratát.

Világos, mint a vakablak. Orbán úgy váltogatja a nézeteit és az érveit - akár négy napon belül is -, ahogy a pillanatnyi érdekei megkívánják. Ehhez pofátlanul új kifejezést is létrehozott (új egység), elvégre most nem beszélhet új többségről, mint 2010-ben tette...

ITT OLVASHATÓ

AZ ORSZÁG KÖZEL FELÉBEN NINCS MÁS MUNKALEHETŐSÉG, CSAK A KÖZMUNKA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.05.


Az ország húsz megyéjéből kilencben szinte nincs is más munkalehetősége az ott élőknek, mint a közfoglalkoztatás. Ráadásul az elmúlt hónapokban a közfoglalkoztatottak száma közel kétszer gyorsabban nőtt, mint a más magyarországi munkahelyeken dolgozók száma. A közmunkásbér havi 52 ezer forint, ami még létminimum összegét sem éri el, ráadásul, aki valami miatt kikerül a programból, akkor egy évig sem munka, sem segély nem jár neki. Mindez akkora hatalmat ad a településvezetőknek, hogy nem is csoda, hogy kiépülhetett a Fidesz-féle feudalizmus, amely akár helyi szavazásokat is képes eldönteni.

Ezen foglalkoztatási forma fenntartása ráadásul közpénzből történik, így tulajdonképpen még mindig a többi munkavállaló tartja el az adójából a közmunkásokat, akiknek foglalkoztatását relatív drágán oldja meg az állam. Minden közmunkás több mint 115 ezer forintjába kerül az államnak, míg a dolgozók bére 52 ezer, és ezt az összeget még véletlenül sem fogják emelni.

A KSH-adatai szerint a rendszerváltás óta először bukott 5 százalék alá a munkanélküliségi ráta, és a foglalkoztatottság is nőtt. Az egyetlen apró probléma, hogy a jó adatok csak annak köszönhetőek, hogy évente több százmilliárd forintot öntenek a közmunka-programba, és a statisztikába beleszámolják a környező országban dolgozó magyarokat is. Ráadásul a külföldön dolgozók és a közfoglalkoztatottak száma közel kétszer gyorsabban bővült, mint a más magyarországi munkahelyen dolgozók száma...

ITT OLVASHATÓ

A "MEGFŐTT BÉKA" ESETE MAGYARORSZÁGGAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Eve
2016.10.05.

 
„Egy évnyi németországi élettapasztalat után hazalátogattunk augusztusban, és ennek okán most ismét írhatnékom támadt.

Eddig azon az állásponton voltam a politikával kapcsolatban: „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” De most azt mondom, inkább fájjon a fejem, de ez akkor is kikívánkozik belőlem.

A hazalátogatásomról elsőre a „megfőtt béka” esete jutott eszembe. Tudjátok, amit ha meleg vízbe tesznek, azonnal kiugrik. De ha a kellemes hőmérsékletű vizet lassan melegítik alatta, észre sem veszi, szinte megfőzhető.

Valószínű én is így vagyok ezzel. Eddig is ugyanezen a Magyarországon éltem, tudtam róla milyen, mert nem az anyagiak miatt választottuk a mostani, határon túli életünket. Mégis: csak egy év telt el, de mellbevágó volt szembesülni az otthoni helyzettel.

Szóval hazalátogattunk. Nagyon vártam, szinte „repültem” haza, hogy találkozhassam végre a családdal, barátokkal. Ez a része meg is volt, jó is volt. Sok találkozót sikerült tető alá hoznunk. Még olyanokkal is, akik másik országban élnek.

Jött a negatív örvény

De pár nap elteltével mégis teljesen magam alá kerültem, és legszívesebben már fordultam is volna vissza. Mintha egy negatív örvény ragadott volna magával.

Nem a barátok miatt. Ők talán azért is a barátaink, mert hasonló értékeket tartanak fontosnak az életben, mint mi.

Nem is a gazdasági helyzet miatt (az olyan, amilyen), sokkal inkább a mindent belengő általános rossz hangulat és gyűlölködés miatt. Utcán, munkahelyen, egymás közt...

A csövön is a kormánypropaganda folyik, az emberek többsége pedig mantrázza, mintha ez lenne a feladata.

Mintha fontos lenne mindenkit gyűlölni, de minimum megvetni. Nem csak az idegeneket. A szegényebb szomszéd háza rontja az utcaképet, a gazdagabbik meg biztos csal-lop-akármi, azért szaladt meg neki a szekér. A hátsó szomszédról meg jobb nem is beszélni, mert az kiment Hollandiába. (Talán azért, mert b.zi, és ott ezt elnézik neki.)

Erről jutott eszembe a színes esernyőm, ami hatalmas és vidám, ezért szeretem. Egyik nap szakadt az eső. Rám szóltak, hogy nehogy azzal menjek, ki, ha jót akarok magamnak! És sajnos nem viccnek szánták...

Emberként viselkedni

A médiában megjelent hírek szentírás, megtámadhatatlanok. Aki mégis erre vetemedik, az... nem írom le ezeket a jelzőket, szerintem anélkül is tudja mindenki, mikre gondolok.

Elkeserítő, hogy a gondolkodás és logikus okfejtés legcsekélyebb morzsáját sem látni sok emberben. Az észérvek bűnnek számítanak, a gyűlölet a jó. És te tehetetlen vagy ez ellen, mert bármit lépsz/mondasz erre, az jó nem lehet.

Nem, nem állok semmiféle oldalon. Csupán emberként szeretnék viselkedni. A kérdés erre: Az bal, vagy jobb oldalon van? Hogy egyiken sem? Akkor az is a rossz oldal.

És amikor már az ember ismerőseivel sem tud pár normális mondatot váltani anélkül, hogy ne az általam és általuk ismeretlen emberek ócsárolása, lenne a téma, felmerül az emberben a kérdés: „Mi a fenének kell nekem erre fecsérelnem az időmet, ahelyett, hogy a férjemmel és a gyerekeimmel süttetnénk a hasunkat valamelyik vízparton? Elvégre pihenni jöttünk.”

Ne értsetek félre, hiszem, hogy mindenkinek szíve joga azt gondolni, amit. De ez már rég nem erről szól. Örülök, hogy a gyerekeim még nem tudnak túl gyorsan olvasni, mert a kék plakátok mellett elsuhanva mindig csak addig jutottak: „Tudta?”.

Aztán mikor már azt gondoltam, mindent hallottam, következtek a felvilágosítók, akik újfent azon dolgoztak, hogy az élettől is elvegyék a kedvemet...
 

ROGÁN, A BULIBÁRÓ MÁR A ZÁRTKÖRŰ PARTIJÁRA KÉSZÜL?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Pető Péter
2016.10.05.


...komoly mélypontot mutat, hogy egy Facebookra elhelyezett, majd onnan gyorsan eltávolított bejegyzés fölöttébb egyszerű mondata mindent elmond Rogán Antalról.

Arról a politikusról, akinek a családja most éppen helikopterrel ment lagziba. A mondás persze az, hogy a família nem fizetett a szolgáltatásért, a segítőkész szállító ugyanis bartermegállapodást kötött Rogán Cecília cégével. Magyarországon már csak így van ez, itt sohasem a politikusoknak vannak üzleti kapcsolatai, hanem a feleségnek, az anyának, az apának, a tesónak.

Itt sohasem a politikusnak van hatalmas vagyona, hanem a feleségnek, az anyának, az apának, a tesónak. Ahogy itt van, az szinte mindig jogszerű, épp csak a korrupció gyanújának árnyékát veti sokakra. Például Rogán Antalra.

Arra a politikusra, aki tökéletes gátlástalansággal és őszintétlenséggel felelget a média munkatársai­nak a helikopteres utazásról, annak biztos tudatában: nincs jelentősége annak, igaz-e az, amit mond. Miként annak sem, hogy komplett közéleti munkássága nem szól másról, mint mocskos ügyek menedzselésétől, a belvárosi ingatlanbulitól a letelepedésikötvény-bizniszig. Lehet hogy ma mindennek semmi jelentősége, ám Rogánnak érdemes azzal számolnia: egy napon lesz még Magyarország. Lesz egy hely, ahol megbüntetik a közéleti árulást, hogy nyomorult cigányokat riogatnak egy tízmil­liárd forintos gyűlöletkampány keretében azzal, hogy elveszik a segélyüket a migránsok miatt, miközben a propagandaminiszter, akinek fizetéséből egyszerűen nem jön ki egy ilyen akció, helikopterrel megy mulatozni.

Lesz egy hely, ahol nem tűrik el azt a sötétlelkű gátlástalanságot, ahogyan egy párt – szenvtelen szolgák sorát csatasorba állítva – honvédelemnek becézi, hogy szétlop egy országot. Lesz egy hely, ahol nem hazudják majd azt, hogy ezek a ficsúrok nem olyan luxusjobboldaliak voltak, akikhez képest az úgynevezett limuzinszocialisták legjobbjai csak tékozló koldusnak látszanak. Lesz egy hely, ahol a kormánynak kormányoznia kell, nem pedig mindenféle rémálom megvalósításán ügyködve bizonyítani, hogy az érvénytelen érvényes. Lesz egy hely, ahol a politikusoknak el kell számolniuk tetteikkel, nem lophatnak, nem áldozhatják fel a közösséget sohasem egyéni gazdagodásukért. Lesz egy hely, ahol szörnyű szégyen lesz Rogán Antalnak, Habony Árpádnak, Mészáros Lőrincnek lenni. Lesz egy hely, ahol aztán Rogán Antal tényleg igazi bulibáró lesz.

Csak éppen azon a helyen, azt a bulit már nem Magyarországnak, hanem zárt körű partinak hívják majd.

ITT OLVASHATÓ

MERT AZ NEM LEHET, HOGY LEGALÁBB EGYSZER NE A NÉPRE HIVATKOZVA KÖVETNÉ EL A LEGNAGYOBB ALJASSÁGOKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2016.10.04.


Engem mondjuk egyáltalán nem nyugtat meg, de legalább felidegesít, hogy Orbán Viktor egy Kósa Lalával, az állampárt egyik leggyengébb láncszemével tartott igen kínos sajtótájékoztató végén (ahonnan kivételesen nem tiltották ki az újságírókat, de a keményvonalas ellenzéki sajtó nem kérdezhetett) elismerte, hogy a népszavazásnak nincsenek közjogi következményei.Ebből is – mint nagyjából mindenből, amihez hozzányúl, vagy amivel kapcsolatban elböffenti magát – az következik, hogy degenerált kreténnek néz. Nem csak engem, mindenki mást is.

Az egyenesen nyugtalansággal tölt el, hogy nem csak a feje van szétcsúszva borzasztóan, nem csak a nyakkendőjét ráncigálja eszelősen, nem csak a száját nyalogatja és a vállait rángatja borzalmas tempóban, de eszméletlen baromságokat is beszél. Feszeng, feszélyezetten néz körbe, és idétlenül vigyorog, amikor semmi nem indokolja a vigyorgást. Egyszóval az egész embert rossz nézni.

Már a könyökömön is az érvénytelen népszavazás jön ki, de nem kellene befejezetlenül hagyni azt a mondatot, ami minden idők legmélyebb árkát ásta/ássa folyamatosan az elbeszélő jelenben is a magyar társadalom egyes szegmensei között, és kiengedte a palackból az idegengyűlöletet és a migráció kérdése mentén egymásnak feszülő magyar-magyar ellentétet. Ami soha nem volt elhanyagolható, de már határon innen és túl a népszavazás miatt öldöklik egymást a népek. Hiszem és vallom, hogy ennyire megosztott a büdös életben nem volt a magyar társadalom. Még akkor sem, amikor Gyurcsányék 23 millió román vendégmunkással riogattak. És akkor sem, ha
a Fidesz kissé elszámolta magát a határon túli magyarokkal. Akiket megérintett a gyűlölet szele, csalódottak, frusztráltak és köpködnek az érvénytelenség miatt azokra, akik megfontoltan távol maradtak, vagy érvénytelenül szavaztak.

Tehát ebben a kontextusban értelmezendő, hogy kinyögte a szájával – miután alig titkolható idegességgel hallgatta Kósát, aki bármikor képes lemenni a kupakok szintjére -, hogy négy helyen módosítják az egyébként is össze-vissza fércelt alaptörvényt. Nem azért, mert a népszavazásból ez következik, hanem mert csak. Konkrétan erre égettek el 16-17 milliárd forintot. Hogy kijelentő módra fordítsák a népszavazáson feltett, az észak-koreai plurális demokráciát..


ITT OLVASHATÓ

BŰNÖZŐK, SZÉLHÁMOSOK ÉS ELMEBETEGEK IS VOLTAK AZ 56-OS MAGYAR MENEKÜLTEK KÖZÖTT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.10.04.


Tavaly megjelent egy rövid írásom az ÉS-ben „Sokfélék Voltak” címmel annak apropóján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: „nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyók helyzete a mostani népvándorlással.” Szijjártó a múlt héten nem mással mint Bayer Zsolttal beszélgetett, és megismételte tételét; az 56-os bevándorlók esetében nem beszélhetünk problémákról, azok mintabevándorlók voltak. (Itt nézhető meg a beszélgetés.)


Idén ünnepeljük az 1956-os Forradalom 60-ik évfordulóját és Szijjártó urat hallgatva az az érzésem támadt, hogy a magyar külügyminiszter valószínüleg nem hangsúlyozná az 56-osok morális felsőbbrendűségét, ha jobban ismerné történetüket.

Szijjártó szerint az 56-os magyarok békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték a törvényeket.

Az első 56-osok éppenséggel a rettegett kommunista ÁVH (Államvédelmi Hatóság) tagjai voltak, közülük sokan már a forradalom kitörésekor Ausztriába távoztak. Ott persze egycsapásra lelkes antikommunista menekültté vedlettek át.

Ausztriában az antiszemitizmus is mindjárt felütötte a fejét, sőt zavargások is voltak. Peter I. Hidas szerint, 1956 novemberében mintegy ezer magyar menekült tüntetett Bécsben, amikor elterjedt a hír, hogy a zsidó szervezeteknél regisztráló magyarok az USA-ba vándorolhatnak ki. Az osztrák rendőrséget is be kellett hívni a Saltzburg melletti Camp Roeder táborba hogy ott az antiszemitákat megfékezzék.

Az 56-osok közül sokan nem tartotta be a rájuk vonatkozó amerikai törvényeket sem. A New Jersey államban levő Camp Kilmer táborban a CIA mintegy 3 ezer személyt kihallgatott és a dokumentumokból az derül ki, hogy miután a magyarok elhagyhatták a tábort, gyakran változtatták lakhelyeiket és sokan megszegték bejelentési kötelezettségüket. A CIA jelentésekben az is olvasható, hogy a magyarok „jelentősen túlértékelték saját szakképesítésüket és hozzáértésüket,” vagyis lódítottak egy kicsit. Magyar betegség.

Számos 56-os börtönben végezte. Pándy András Belgiumban két volt feleségét és négy gyermekét gyilkolta meg. A sorozatgyilkos lelkész életfogytiglant kapott és 2013-ban börtönben halt meg. Kaliforniában legendás bűnözőként ismert John (János) Birges, aki 1980-ban saját tervezésű robbanószerkezettel zsarolta meg a Lake Tahoe melletti Harvey kaszinót. Életfogytiglant kapott és 1996-ban egy nevadai börtönben halt meg...


ITT OLVASHATÓ

PENCE FELELŐSSÉGE LEHET TRUMP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.05.


Mike Pence nyerte az alelnökök vitáját, a CNN felmérése szerint a nézők 48 százaléka szerint Pence volt jobb, 42 százalék szavazott Tim Kaine demokrata alelnökjelöltre. A döntő mozzanat az volt, hogy Kaine túl indulatosan és agresszíven támadta a nyugodt Pencét, aki a támadásokra jól válaszolt.

Pence válaszai nem estek egybe Trump válaszaival. A republikánus alelnökjelölt valódi konzervatív álláspontot képviselt higgadtan és szimpatikusan, amivel felvillantotta, hogy mennyivel nyugodtabb lenne a világ, ha Trumptól megvédik a republikánusok a világot, mert Trump sem a személyiségével, sem a nézeteivel nem republikánus, konzervatív álláspontot képvisel.

Kaine érezhetően felmondta a kampánystáb által felállított Trump ellenes vádakat, de azok azért nem voltak hatásosak, mert Pence nem Trump. Ugynakkor nem mutatott rá arra, hogy keresztény ember létére egy hazudozó, adócsaló, rasszista, szexista őrültet védelmez és támogat, s a maga hiteles konzervatív személyiségével és nézeteivel a szavazók millióit téveszti meg. Ugyanis megválasztásuk esetén nem ő lenne az elnök, hanem Trump.

Pence jó szereplése éppen azért veszélyes Amerikára és a világra, mert sokakban azt a hamis illúziót keltheti, hogy nem kell Trumptól félni, ha ilyen alelnöke van. Csakhogy Trump nem az az ember, akit korlátozni vagy mozgatni lehet. Pszichopata populistát nem lehet irányítani és kontrollálni. Trump nem ezért választotta Pencét, hanem a hagyományos evangéliumi keresztény szavazók megnyerése miatt.

E tekintetben óriási a felelőssége nemcsak Pencének, hanem az amerikai keresztény vezetőknek is, akik még arra is képesek voltak, hogy Trumpot újjászületett, keresztény, megtért embernek hazudják. A CNN műsorában a vita végén valaki azt mondta, hogy itt két bűn áll egymással szemben, egy kicsi és egy nagy. A kicsi, hogy Kaine agresszív volt a vitában, de a nagyobb bűn az, hogy Pence egy közveszélyes szörnyeteget véd és próbál szalonképesé tenni.

Az alelnöki vita rámutatott arra is, hogy ha a republikánus pártnak lett volna normális jelöltje, akkor simán verte volna Clintont, aminek Amerika nagyobb része örült volna. Ilyen zűrös ügyekkel nem lehet elnökjelölti ambíciókat táplálni, és ragaszkodni ahhoz, hogy a demokrata pártot beállítsák mögé. Most pedig azért kell szorítani neki, hogy a világ ne fasizálódjon tovább és ne kerüljön Putyin és a szélsőjobb uralma alá...


ITT OLVASHATÓ

FELTŰNT A CSALÁDNAK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.04.


Nem találom ugyan, de határozottan emlékszem, hogy nem is olyan régen írtam egy Szabó Zsófi nevű kislányról. Akinek a papáját kedveltem, Szabó Gyulát sokszor hívtam különféle produkciókba (még rádiós koromban rendezőként), egyszer (vagy talán többször is) behozta a kislányát, nagyon édes gyerek volt.
Eszembe jutott sajnos egy idézet.
"Nem messiás-é minden újszülött,
Fénylő csillag, mely feltűnt a családnak,
S csak későbben fejlik szokott pimasszá"
Persze, hogy tudják, Az ember tragédiája, Prágai szín, Lucifer mondata.
Néhány napig nem voltam itthon, most olvastam a hírt a helikopteres lagziról, hogy ez a hajdan édes kislány milyen jóban van az egyik leggusztustalanabb fidesznyik hites feleségével.
Van az a mondás, hogy madarat tolláról, embert barátjáról. A mondásoknak egy része marhaság. Ez nem az.
Sajnálom, tévedtem. Ezennel leveszem ezt a kislányt azoknak a listájáról, akikre szívesen emlékszem.
Remélem, nincs túlvilág. Remélem, Gyuszi erről már nem tud.
 

AKIK SOROS PÉNZÉN MELÓZNAK AZ ÁLLAM HELYETT, MEHETNEK A LEVESBE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Papp Réka Kinga
2016.10.04.


Az idegengyűlölő referendum elhasalt, újabb ellenségre van szüksége a kormánynak, akivel operettháborúzhat. Előre rettegnek a civilek: Németh Szilárd már múlt héten elhazudta, hogy megpróbálja ráküldeni a titkosszolgálatokat a Soros Györggyel együttműködő szervezetekre.

Hadd hívjam fel a figyelmet arra a kemény tényre, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége 1989-ben hárommillió forintot (mai értékén 60 és 100 millió forint közötti összeget) kapott hálózatépítésre.

Ugyanennek a pártnak a vezetője, a hajdani első magyarországi Soros-ösztöndíjasok egyike, bizonyos Orbán Viktor 2010-ben személyesen állapodott meg Soros Györggyel arról az egymillió dolláros felajánlásról, amellyel a megátalkodott tőzsdespekulánsként emlegetett emigráns magyar a vörösiszap-katasztrófa kárainak helyrehozásához járult hozzá.

A kormány legújabb koncepciós vizsgálatát éppen ezért célszerű volna önmagával kezdenie.

Közvetlenül utána folytathatják a rengeteg kórházzal, ahová Soros-pénzből kerültek CT és MRI készülékek, és az egyetemekkel, ahová az ő alapítványa vett fénymásológépeket; nem szabad kihagyni az összes létező általános iskolát, amelyek tanulói éveken át kaptak ingyen ebédet a kilencvenes években a Soros Alapítványtól.

Ezek persze csak a kezdetek, azóta számos hasonlóan veszélyes ügyet finanszíroztak már Soros-pénzből, például nyomortelepek rehabilitálását Lázár János polgármesterkedése idején Hódmezővásárhelyen és több másik településen, a haldoklók méltó kísérését biztosító Hospice Alapítány működését, a Göncz Árpád által alapított, fogyatékosokat segítő Kézenfogva Alapítványt, és számos romákat, melegeket és más kirekesztett csoportokat, valamint bántalmazott nőket és gyerekeket képviselő érdekvédőt és jogsegélyszolgálataikat...

ITT OLVASHATÓ

TŰPONTOSAN BESZÉLNEK A ROMAGYILKOSSÁGOKRÓL

HVG.HU - KULT
Szerző: hvg.hu
2016.10.04.


Október 9-én, egyszeri alkalommal, a Trafóban újra látható a PanoDráma előadása, amelyben a legkisebb változtatás nélkül hangzanak el interjúk és talált szövegek a 2008-2009-es romagyilkosságokkal kapcsolatban. Elkészült Vágvölgyi B. András könyve is ugyanebben a témában.

Az alkotók és a színészek interjúkat készítették túlélőkkel, családtagokkal, ügyészekkel, ügyvédekkel, rendőrökkel, polgármesterekkel, kisebbségi képviselőkkel, a gyilkosok munkaadójával és egyikük szerelmével a támadásokat érintő városokban és falvakban. Ezt egészítik ki az utca emberének, illetve a közszereplők és a média megnyilvánulásai, melyek tükröt tartanak annak a hazai közösségnek, amely nagyban hozzájárult a történtekhez.

Ebből a hatalmas anyagból a legkisebb változtatás vagy stilizálás nélkül – vagyis a verbatimszínház elvei szerint – állt össze a PanoDráma Szóról szóra című előadása, melyet itthon mintegy négy-, külföldön további kétezer ember látott már...

ITT OLVASHATÓ

HELIKOPTEREN IS "PARASZTGYEREK" MARADHAT ROGÁN, VAGY EZ MÁR URIZÁLÁS?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.10.05.


Ezekről ne maradj le!
 
Tovább potyognak a részletek Rogánék helikopterezéséről (NOL, 24, 444, MNO, Bors)
Hiába tankolja pénzzel Brüsszel, megfeneklett a magyar gyorsnaszád (
MNO)
Semjénnek semmiség a népszavazási kampányban elégetett pénzhegy (HVG via
Vastagbőr)
 
Ha van 3 perced:
 
Tovább potyognak a részletek Rogánék helikopterezéséről
Alig spórolhattak időt Rogánék az esküvői légitaxizással, a lagzi fáradalmait pedig egy luxuskastélyban pihenték ki. Rogán Antal elmondása szerint parasztgyerekként ő nem tud urizálni. Az eset megtépázta a propagandaminiszter tekintélyét a Fideszben, mert éppen az érvénytelen népszavazás előtt röpködött. Közben megvan Rogán Cecília cége, aminek állítólag barterban helikoptereztettek, de a médiavállalkozásnak még honlapja sincs. (
NOL, 24, 444, MNO, Bors)
 
Kirúghatták a közmunkásokat, akik nem szavaztak
Nem véletlenül lett kiemelkedően magas a népszavazáson a baktalórántházi részvételi arány a helyiek szerint: a „velejéig fideszes” településen közmunkásokat rúgtak ki, miután nem mentek el szavazni. Egy helyi képviselő szerint kizárt, hogy lenne a két dolog között összefüggés, ha egyáltalán megtörtént. Baktalórántházán már a 2002-es országgyűlési választáson is volt egy botrány. (
NOL)
 
Nem kell aggódni, csak 8,6 milliárdba került a propagandahadjárat
A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerint összesen 8,6 milliárd forintot vitt el a népszavazási kampány, és ebből még visszacsorog az áfa. A KTK szerint ez nem sok ahhoz képest, ha Brüsszel életbe léptetné a betelepítési programot, és annak idején a baloldal is sokat költött kommunikációra. Az érvénytelen referendum levezénylése további 4,5 milliárdba került. (
Index)
 
Semjénnek semmiség a népszavazási kampányban elégetett pénzhegy
Semjén Zsolt szerint sokkal fontosabb volt a népszavazás kampányára költött milliárdoknál az, hogy „politikai legitimációt” kapjanak (ha már jogit nem sikerült, mert a drága reklámakció ellenére sem sikerült megugrani az érvényességi küszöböt). Szerinte az EU-ban ritka magas volt a 43 százalékos részvétel. (HVG via
Vastagbőr)
 
Hiába tankolja pénzzel Brüsszel, megfeneklett a magyar gyorsnaszád
Meghal a piaci verseny Magyarországon, mert az európai uniós fejlesztési pénzek az állam által favorizált cégeknek jutnak. A hazai gazdaság versenyképessége történelmi mélypontra zuhant, az EU-tagállamok közül majdnem az utolsók vagyunk. A részrehajló kormányzati döntések miatt a cégek nem fejlesztenek vagy fektetnek be, mert minek. (
MNO)
 
Ha van még két perced:
 
Német médiaprojekt egy libanoni menekülttáborban, az egyik tréner az Átlátszó főszerkesztő-helyettese. (Átlátszó)
 
A hatvannégy vármegyéseknek köszönhetően szívnak az erdélyiek. (Átlátszó Erdély)
Kelendőek a letelepedési kötvények, épp csak letelepedni nem akarnak a vásárlók. (Világgazdaság)
 
Magyarországon arányaiban az MTK-stadion a legdrágább, ami az utóbbi időben épült. Mindezt úgy, hogy a kapuk mögött a lelátó helyett betonfal van. (Index)
 
Strasbourghoz fordul a Quaestor-vezér arra hivatkozva, hogy az előzetes letartóztatása miatt nem tud dolgozni, pedig amióta eljárás indult ellene, jól viselkedik. (Index)
 
Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektromos cigarettát is behúzzák a nemzeti dohányboltokba. (444)
 
Kórház helyett sportcsarnok épül Kelenföldön, mert olimpia. (444)
 
Húszmilliós büntetést varrtak egy magyar tőzsdecápa nyakába. (Index)

Mészáros Lőrinc barátjáék megszerezték a Hunguest Hotelst. A tulajdonos a Magyar Időknek adott exkluzív interjúban elmondta, nem foglalkozik az összefonódásokat firtató cikkekkel. (MNO, Magyar Idők)
 
Munkahelyteremtés felsőfokon: Orbán Viktor embere a negyedik legtöbbet kereső, külföldi kormány által foglalkoztatott lobbista Washingtonban. (Politico via 444)
 
Tíz héten át hetente fog különféle anyagokat szivárogtatni a Wikileaks. (444)
 
Nigéria szerint ellopták 17 milliárd dollárnyi olajukat. (Quartz via Index)
 
Anonim közérdekű bejelentő szivárogtatott Trump adónemfizetési botrányáról. (The Washington Post)