2017. július 3., hétfő

AZ NGM SAJÁT HÁTTÉRANYAGA SZERINT IS KRITIKUS A HELYZET A KÖZÉPISKOLÁKBAN

444.HU - OKTATÁS
Szerző: Horváth Bence
2017.07.03.


Hétvégén szivárgott ki egy tavaly év végi NGM-es háttéranyag, mely amellett érvelt, hogy csökkenteni kéne a gimnazisták számát. Hétfőn az mfor.hu szerzett meg egy újabb, idén júniusi háttéranyagot a Nemzetgazdasági Minisztériumból, amiből még több részlet kiderül arról, hogy mit gondolnak a kormány környékén a középiskolákról.

Az idén júniusi keltezésű háttértanulmány szerint nagyon rossz a helyzet a hazai iskolákban. A tanulmány nem nyilvános besorolást kapott, a fejléc szerint a kormány elé nem is került, de a lap információi szerint a miniszterek is olvasták.

A lap összegzi a legfontosabb megállapításokat:

 • A középfokú oktatásból folyamatosan tűntek el a diákok: az elmúlt 5 év alatt közel 120 ezerrel kevesebben ülnek az iskolapadokban. 
 • Míg a szakközépiskolák legnagyobb problémája, hogy kevesen jelentkeznek a képzéseikre, addig a szakgimnáziumokban a sikeres vizsgázók számának visszaesése okozott gondot. 
 • Legutóbb 11 éve volt annyira magas a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon, mint 2016-ban. 
 • Félő, hogy nem tudjuk teljesíteni az Európa 2020 stratégiában vállalt célokat, miközben EU-szerte hatalmas lépések történtek ebbe az irányba az elmúlt években. 
 • Nagyon fogy a 40 évesnél fiatalabb tanárok száma, egyre kevesebben maradnak a pályán. 
 • Az elmúlt öt évben a 60-64 évesek korcsoportjába tartozó pedagógusok létszáma több, mint a duplájára nőtt.

A legnagyobb problémát a lemorzsolódás jelenti: 11 éve nem volt ennyire magas a korai iskolaelhagyás aránya. Tavaly 12,4 százalékos lemorzsolódást mértek, míg az EU országaiban ennél rendre jobb eredményeket értek el.

Az is kiderül a jelentésből, hogy a legrosszabb eredmény a szakiskolákból jön, ahol a tanulók 24,9 százaléka hagyja ott idő előtt az iskoláját. A szakgimnáziumokban ez az arány 15,6 százalék, a gimnáziumokban 7,4 százalék...


ITT OLVASHATÓ


BOKROS TÉVED: ORBÁN NEM FASISZTA, HANEM NÁCI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.03.


Bokros Lajos a magyar politikai közéletben elsőként nevezte (az Amerikai Népszava után) fasisztának Orbán valóban fasiszta rendszerét, minősítette Orbán eljárását fasisztának, nevezte nevén a goebbelsi propagandát. Mindezért csak elismerés és köszönet jár neki.

Az általa adott definíciók egyikét azonban pontosítani szeretnénk. Bokros Lajos azt mondta, hogy “Hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda = fasizmus. Ki kell mondani végre, ezért kimondom: Magyarország miniszterelnöke fasiszta.” Ez a definíció nem pontos.

A fasizmus antiszemita változata nácizmus. Goebbels, akire Bokros Lajos korrekt módon és szakszerűen hivatkozik, nem fasiszta, hanem náci. A fasizmus alapideológiája nem náci, és Mussolini fasiszta rendszere nem azonos a hitleri nácizmussal, amely a zsidók elleni harcra és az antiszemitizmusra épült.

Orbán 2010-ben egy fasiszta rendszer alapjait vetette meg, Mussolini fasiszta rendszerének magvát ültette el, melyet jó magyar szokás szerint “keresztény Magyarországnak” nevezett el. De rendszere és ő maga egy belső fejlődés következtében immár náci jellegűvé vált, ami náci ideológiára, a zsidó világ-összeesküvésre, a nemzetek ellen törő zsidó bankárra, zsidó pénzuralomra, zsidó háttérhatalomra, és az ellene való küzdelemre épül. Ez nácizmus.

Csak látszólag nincs jelentősége annak, hogy egy jelenséget minek nevezünk, mert ha nem definiálunk pontosan egy rendszert, akkor az ellene való fellépés tartalma és formája téves lesz, a rendszerrel szembeni küzdelem célt téveszt és eltéveszti a küzdelem céllját, formáját és jelentőségét. Egy “demokráciahiányos” s egy “náci” rendszer ellen másképp kell harcolni...

AZT KÍVÁNOM ÉN IS BARÁTILAG, HOGY CSAK ILYEN SZERENCSE ÉRJEN, MINT AMENNYIRE SZERENCSÉS NÉP VAGYUNK MI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.03.


Fene tudja, miért nem verték nagy dobra, pedig az Erdogannak bepucsítás után fel sem kaptuk volna rá a fejünket, hogy hétfőn újra nagyszerű vendéget fogad Budapesten a magyar államvezetés. Túl vagyunk már árkon és bokron, tökön és babon, egy puccsal hatalomra került katonai vezető, az egyiptomi fegyveres erők korábbi főparancsnoka már igazán nem osztott és nem is szorzott volna az eddig begyűjtött diktátor-trófeák mellett. Nyugodtan reklámozhatták volna a jelentős eseményt. De valamiért nem.

Semjén Zsolt fővadász iráni turnéihoz hasonlóan, Orbán hétfői találkozóját az egyiptomi elnökkel megpróbálta elhallgatni a propaganda, de legalábbis viszonylagos fáziskéséssel számolt be róla. Szemben az egyiptomi sajtóval, amelyik büszkén adta hírül, hogy Abdel-Fattah esz-Szíszi a térségbeli országok vezetői közül elsőként részt vesz a Visegrádi négyek találkozóján is, ami kedden lesz. Ahhoz képest, hogy csak egy Ádernél tett tiszteletkörről szólt a fáma, szép teljesítmény ez megint, jegyezzük fel a többi mellé.

A két kiváló államférfiú által tartott nagyot- és semmitmondási, diplomáciai mellébeszélési sajtótájékoztatót – az előzetes sunnyogás ellenére – élőben akarta közvetíteni a kormany.hu, de állítólag technikai okok miatt nem sikerült. Tény és való, hogy ennyi borzasztó ökörséget élőben nagy kár lett volna sugározni, felvételről is pont ugyanannyira borzasztó:

HA LÉTEZIK SOKKOLÓ VIDEÓ ORBÁNRÓL - AKKOR EZ AZ!


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Konczik Márton
2017.07.03.


Nem szeretnénk olyan képet festeni, hogy Orbán Viktor megjósolta a saját maga elleni merényletet, de az biztos, hogy ő maga pont olyanná vált, mint azok a politikusok, amelyekről közel harminc évvel ezelőtt azt mondta: ne csodálkozzanak, ha rájuk lőnek.

Az a politikai rendszer, amely nem hajlandó tárgyalni, amely nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek - mondta Orbán Viktor egy 1988-as interjúban.

Hozzátette: csak magát és nem a lövöldözőt terheli a felelősség. Azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat és működni hagyni.

Elzárkóznak a párbeszédtől. Lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlettek ebben a társadalomban, normális civil polgár módjára, szerveződve levezessék. Ezt teszik lehetetlenné
- hangsúlyozta a fiatal Orbán...

INKÁBB ELTÜNTETI A KORMÁNY A DEVIZAHITELESEKET ÉS AZ ÉHEZŐ GYEREKEKET AHELYETT, HOGY SEGÍTENÉ ŐKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.03.


Rétvári Bencének is jó napot kívánunk. 2017 van, nyár, iszonytató meleg. Talán ez lehet az oka annak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára eltévesztette a házszámot.

„Szemben az MSZP vezette kormányokkal, mely a bankokat tömte a szegény családok devizahiteles törlesztőrészleteivel, ez a Kormány mind a devizahiteleket, mind a gyermekéhezést felszámolta” – nagyjából ez volt a lényegi mondanivalója Rétvárinak, amikor arról kérdezték, rendben lévőnek találja-e, hogy Hegedűs Zsuzsa szerint jelentősen sikerült visszaszorítaniuk a gyermekéhezést Magyarországon.

Tekintsünk el attól, hogy 2017 van, és 7 évnyi kormányzás után Rétvári még mindig az „elmúlt nyolc éven” pörög. Ez már unalmas.

Vegyük inkább azt az orbitális túltolást, amit devizahitel- és gyermekéhezés-ügyben mutat be az államtitkár.

Kezdjük az előbbivel. 2017 van és nyár, Rétvári tehát talán már elfelejtette, hogy pont idén januárban (oké, akkor még tél volt) indult el újabb 5 per az Európai Bíróságon, amelyek kizárólag a magyar devizakárosultak ügyeit igyekeznek tisztázni. Vagyis azért olyan nagyon csak nem szűnt meg ez a probléma…

Igaz, Rétvári nem is ezt mondta, hanem azt, hogy a magyar kormány felszámolta a devizahiteleket. Valójában ebben a formában ez sem igaz, hisz az anyag nem veszett el, csak átalakult: a magyar kormány olyan csodafegyverekkel indult a devizahitelesek megsegítésére, mint például a magáncsőd. Ami teljes és totális kudarc volt, alig valaki élt vele, miközben tavaly is emelkedett a hiteltartozások miatt kilakoltatottak száma, idén pedig még rosszabb évre számíthatnak a „rossz adósok”, vagyis várhatóan 2017 őszén még a 2016-osnál is többen fogják elveszíteni tartozás miatt az otthonukat.

Ráadásul tavaly ősszel még attól volt hangos a sajtó, hogy mindannyian jobban jártunk volna, ha a devizahiteles mentőcsomag helyett az EU szabályait alkalmazza a kormány, annál is inkább, mert a magyar devizahiteles-törvények sértik az uniós szabályokat, ugyanis nem kifejezetten a fogyasztók érdekeit védik, hanem éppen hogy korlátozzák az adósokat jogaik érvényesítésében. Maradjunk tehát annyiban, hogy a devizahiteleket nem számolta fel a kormány, csak áttranszformálta egy másik problémává – olyanná, amivel az állampolgároknak kell megküzdeniük, saját erejükből. Ha tudnak.

Forduljunk is rá a gyermekéhezésre. Erről nem is olyan régen hosszasan értekeztünk Hegedűs Zsuzsa kapcsán, aki tényleg minden létező fórumon hangoztatja, hogy a nem is olyan drámai gyermekéhezést sikeresen szorítják vissza a kormány intézkedései. Olyan botorságot azonban még Hegedűs se mondott, hogy rendszerszinten felszámolták a gyermekéhezést (“mert ha kell, lopnak”) – ilyet még a legfejlettebb, tőlünk fényévekre tartó, gazdaságilag szárnyaló országokban sem mer felelőssége teljes tudatában kijelenteni egyetlen politikus sem...

KINEVETEM ORBÁN VIKTORT, AZ USZÍTÓT

BDK BLOG
Szerző: Balla D. Károly
2017.07.03


Mától kezdve mindennap este 19.00-kor gúnyosan kinevetem Orbán Viktort, az uszítót.

Kinevetőkampányt indítok. Teszem ezt Soros György iránti szolidaritásból és tiltakozásul amiatt, hogy Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz  pártpropagandistái minden korábbinál hazugabb és aljasabb gyűlöletkampányt indítottak. Hogy a szabad társadalomért és jótékonysági célokra legtöbbet áldozó magyar származású amerikai üzletember szeméjét (és arcképét) használják fel aljas uszításuk eszközeként, annak a célközönség részéről pontosan dekódolható üzenete van és nagyban hozzájárul a legalantasabb indulatok felszításához. Ezzel hatalmas károkat okoz, szétzilálja a társadalmat. A gyűlöletkeltés a gyűlölködőt mérgezi leginkább, így ez a kormánypropaganda nemcsak idegenellenes vagy antiszemita, hanem kifejezetten magyarellenes is.
Más eszközök híján szeméjes gúnykampánnyal tiltakozom ez ellen: mindennap adott időpontban hangosan kinevetem Orbán Viktort, aki minden más bűne mellett fővádlottként felelős a magyar társadalom megosztásáért, az állami szinten fojó gyűlöletkeltésért. Ugyanakkor páratlan elvetemültsége kisszerűséggel párosul: az ellenségkép megalkotásában a legprimitívebb eszközökhöz fojamodik, ebben a kocsmai hőbörgőkhöz hasonlít. Azzal a különbséggel, hogy utóbbiak csak saját kudarcaik forrását keresik mindig másban, míg Orbán hatalomféltésében egy nemzetet hergel bele a gyűlöletbe. Miközben rendkívül veszéjes az, amit tesz, ő maga egyáltalán nem félelmetes – félnivalója leginkább neki lehet. Ezt ő is tudja. Beleremeg, ahányszor kinevetem.

Nevessétek ki ti is!


MAGYARORSZÁG LEGKORREKTEBB ÉRTELME?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.07.03.


Képzelj el egy olyan éttermet Magyarországon, ahol mindenért többet kell fizetned 20%-kal és ezt bátran felvállalják. Ez azt jelenti, hogyha egy rántott husi 1.600 lenne alapból, akkor neked 1.920-at kell kifizetned. Viszont ezen a helyen nem számolnak fel neked kötelező szervízdíjat, nem akarnak átverni és kifejezetten minőségi, normális adag ételt adnak neked normális felszolgálók, akik meg vannak fizetve, és véletlenül sem a Te borravalódból akarnak ételt venni másnap a gyereknek. Bevállalnád?

Miért kell neked 20%-kal többet fizetned?

Köztudott, hogy a vendéglátó egységek folyamatosan trükköznek a bérekkel (4 órás bejelentett, minimálbér, minden zsebbe...), mert úgy gondolják, hogy csak így tudják tartósan alacsonyan tartani az áraikat, így tudnak egyáltalán életben maradni. Ez többek között azt jelenti, hogy a vendéglátásban dolgozók:
 • teljesen kiszolgáltatottak
 • alig fizetnek utánuk járulékot (kevesebb adó folyik be)
 • borravalóból élnek
 • nincsenek megfizetve
 • túl vannak terhelve
Most képzelj el egy éttermet, amelyik szakítani akar ezekkel a "80 éves" hagyományokkal és nem akar trükközni. Azt mondja, hogy nem kezd bele árversenybe, sőt kifejezetten és hangsúlyozva az étlapon mindent 20%-kal drágábban ad, de ezt el is magyarázza neked az alábbi módon:

EGY ÉV MŰKÖDÉST MÉG ENGEDTEK A CEU-NAK -

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.07.03.


A Visegrádi Négyek találkozójához időzítve érkezik ma Budapestre Egyiptom elnöke, Abdel-Fattah Al-Sisi, aki az egyiptomi Daily News híre szerint csatlakozik is a szlovák, cseh, lengyel partnerekhez Orbán Viktor vendégeként. Az állami vizit nem kevesebb, mint három napos lesz.

A turizmus lehet az egyik a közös téma a V4-ekkel, azonban ez lesz az első, hogy egy arab, észak-afrikai és egyben egy közel-keleti ország is részt vesz az egyeztetéseken. Al Sisi mint védelmi miniszter puccsal került a hatalomba, s épp egy napja az évforduló kapcsán hálálkodott fegyverbarátainak, akik szerinte a fasiszta rendszertől mentették meg az országot. Már készül a jövő évi választásokra, és egyre több cikk lát napvilágot arról, milyen forgatókönyvek készülnek a választások elcsalására - írja a cikk .

Orbán xenofób, antidemokratikus, nacionalista és durván migráns-ellenes politikája, amit súlyosbít Oroszország körbeudvarlása – sötét felhőket rajzol Magyarország jövője elé – foglalja össze a New York Times tudósítója tapasztalatait Pécsen, ahol a Magyar Liberális Párt két tagja, Sermer András és Bősz Anett lakossági fórumán járt. A szerző úgy látja, a vidékiek nem mernek véleményt mondani, mert munkaadóik markában vannak. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is előadott, aki a szerző szerint küldetésének tekinti a fiatalokat figyelmeztetni, hova vezet az, ha rossz szövetségeseket választ az ország, mint ahogy tette ezt a világháborúkban. A demokrácia eróziója azért ad okot komoly aggodalomra, mert ragadós a példa nemcsak Európában, de most már az Egyesült Államokban is. A korrupt kormányzat viszi az uniós pénzeket, de cserébe nem vállalja kötelezettségeit, és mániákusan retteg Sorostól, s be akarja záratni a CEU-t. Hír értékű mondat: a New York kormányzójával, Andrew Cuomoval folytatott tárgyalások eredményeként a magyar kormány megengedte, a 2017-18-as tanévben még továbbra is működhessen, jövője azonban még mindig bizonytalan. A helyieket idézve a cikk azzal a kérdéssel zárul: miért nem reagál a NATO és az Európai Unió erőteljesebben a demokratikus értékek pusztítását látva?

Rossz időzítéssel, Benjamin Netanjahu látogatása előtt nevezte kivételes államférfiúnak Horthy Miklóst Orbán Viktor. Azonban a Times of Israel szerint Bibi haragja enyhült, miután Yossi Amrani izraelni nagykövetet felhívta Szijjártó Péter. Persze erre azok után került sor, hogy a nagykövet Orbán elhíresült kijelentése után hiába próbált magyarázatot kérni a történtekre, nem kapott. Majd a közszolgálati tv-ben elmondhatta véleményét, s erre reagált szinte azonnal a magyar külügyminiszter. Az izraeli külügyi szóvivő megköszönte, hogy tisztázta a miniszter Horthy második világháborús és a zsidók deportálásában játszott szerepét. ’A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává’ – fogalmazott Szijjártó, ami elfogadható magyarázatul szolgált az izraeli nép számára. Az előzmények között tudni kell, a Cionista Unió vezetője azt követelte Benjamin Netanjahutól, hogy mondja le július 18-ára tervezett budapesti látogatását...

NAPI EGYPERCES: A FOCICIRKUSZ FOLYTATÓDIK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.03.


Figyelj, haver! Kis focistám! Szerinted az új stadionoktól megjavul a foci? Öhöm. Ha Mari néni szarul főz és adok neki Zepter edényhalmazt, attól finomabb lesz benne, ami szar? (Hofi Géza)

A cirkusz folytatódik. Andorra pékekből, szakácsokból álló válogatottja elkalapálta a zselézett hajú, fazonra vágott frizurájú, profinak mondott magyar válogatottat. A fél világ azon röhögött, hogy egy kis hercegség amatőr csapata – amely emberemlékezet óta még gólt sem rúgott – hazavágta a vérprofinak hazudott nemzeti válogatottat. A magyar foci, egyik legszégyenletesebb napja volt 2017. június 9.-e.

Egy ország hördült fel, „fejeket” követelve. Az eltelt közel hónap alatt semmi sem történt. A nagy hatalommal rendelkező MLSZ megerősítette tisztségében a havi több mint 25 milliót zsebre vágó kapitányt, s megy minden tovább, a maga magyaros útján.

Az andorrai vereség előtti napon a miniszterelnök a futballakadémiák nagy sikeréről beszélt. Aki nem tudja, ezekben a létesítményekben képezik a focista-palántákat – őrült pénzeket elköltve. A focit kedvelő kormányfő szerint: „A magyar futballban ma azért mennek jobban a dolgok, mert vannak akadémiák.” Jól időzített interjú volt. Csillagos ötös.

A magyar futballnak nevezett bohózatba, a Fidesz uralkodása alatt mintegy 600 milliárd forint közpénz áramlott. A tulajdonosok nem a saját pénzüket kockáztatják, mint a „hanyatló nyugaton”, hanem a mi adóforintjainkból tartják fenn a „profi ” focit hazánkban. Sorban épülnek milliárdokért a stadionok, igazi nézők csak lézengenek a luxus igényeket is kielégítő létesítményekben. Az új Puskás Stadion bekerülési költsége jelenleg úgy 200 milliárd forint körül van. A végszámla valószínűleg jelentősen több lesz. Hisz’ nagyberuházás, így nagy pénz lehet a csókosoknak, haveroknak, az intézőknek (írhattam volna, strómant is)...

KEVÉS A BERUHÁZÁS, NINCS VERSENY, ÉVTIZEDE NEM NŐ A MAGYAR TERMELÉKENYSÉG

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.07.03.


- Eljött Magyarországra az OECD, hogy elbeszéljenek egymás mellett a kormánnyal.

- Pedig nem ártana meghallgatni, mit mondanak: a magyar termelékenység egyáltalán nem nő, lassan egy évtizede.
- Az egy munkaórára jutó GDP Magyarországon 2010 óta nem mozdul, miközben a körülöttünk lévő országokban mind jelentősen nőtt.
- Kevés a beruházás, és nincs verseny, ami miatt a cégek rá lennének szorítva a termelékenységnövelő innovációkra.

Nem sokan kapták fel a fejüket arra, hogy a múlt héten Magyarországra látogatott Angel Gurría, az OECD főtitkára, pedig egy egész fontos dologról beszélt egy csomó közgazdász és döntéshozó, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter társaságában. A termelékenységről. Ez az a varázslatos összetevő, amiből megtudjuk, hogy a munka milyen hatékonyan állít elő értéket.

A termelékenység magyarázza többek között, miért gyengébb a magyar gazdaság, mint egy csomó másik fejlett ország. Annyit jelent a (munka)termelékenység, hogy egy munkaóra alatt egy átlagos dolgozó mekkora értéket állít elő.

A magyar átlagdolgozó 1761 órát dolgozott 2016-ban. Ez nagyjából a fejlett országokat tömörítő OECD átlagának felel meg, jóval több, mint a francia dolgozók átlag éves óraszáma (1472 óra), még sokkal több, mint a németeké (1363 óra), viszont kevesebb a lengyelekénél (1928 óra) vagy a görögékénél (2032 óra). Persze ez nemzetgazdasági szintű statisztika, tele mérési hibákkal. A közhivatalokban unatkozó hivatalnokok ugyanannyira számítanak bele, mint kohászok vagy a félállású jógatanárok, ezért rengeteg gazdaságszerkezeti, intézményi vagy akár kulturális tényező hat rá...

MENEKÜLTEK 1. - NEM HÜLYÉK!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Nógrádi Gábor
2017.07.03.Van egy kis képzelőerőd? Mi az, ami miatt (vagy amiért) elhagynád a hazádat, házadat, kertedet, anyádat, apádat, autódat, munkádat, és gyerekeiddel egy lélekvesztőbe szállva áthajóznál a tengeren?

Ha erre válaszolni tudsz, megérted a menekülteket.

A jobb életszínvonal reménye lökne-húzna? Nem vagy te olyan hülye! Nem kockáztatnád az életedet és gyermekeid életét azért, hogy esetleg húsz centivel nagyobb képernyőn nézd az olimpiát.

Ahhoz, hogy te mindent hátra hagyva a hullámokra bízd a sorsodat, le kell bombázni a városodat, esetleg agyonlőni egy-két rokonodat, és felégetni a boltodat, otthonodat. Ennyit a menekültekről, a földönfutókról, akik között ott lehetsz holnap te is, amint ott voltak őseid.

Ismételt kérdés, hogy valójában ki a hunyó? Kik miatt menekülnek, akik menekülnek? Kinek kellene fizetni a vámot?


BOKROS LAJOS: MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE FASISZTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.07.03.


...Íme, a párt Facebook-oldalán közzétett szöveg változatlan formában:

“Lehullt az álarc

Budapest utcáit immár elárasztották a Soros György arcképével feldíszített gyűlölködő kormányzati propaganda-plakátok. Újfent a nevetséges nemzeti konzultáció a téma, amelynek keretében állítólag a magyar nép 99 százaléka elutasította az illegális bevándorlók betelepítését.

Két hete azt írtam a korábbi plakátok kapcsán, hogy innen már nincs lejjebb. Tévedtem.

Az nem új, hogy a kormány hazudik. Az újabb plakát megint azt sugallja, mintha az Európai Unió és Soros György illegális bevándorlók beköltöztetését szorgalmazná, holott kizárólag menekültek elosztásáról lenne szó. Akiket hazánk által régóta aláírt nemzetközi szerződés alapján kötelességünk lenne befogadni. (Más idejönni egyébként sem akar.)

Az sem új, hogy a kormány lop. Az adófizetők pénzén, kormányzati üzenetként közvetíti a fasiszta ihletésű hazug és hamis Fidesz-pártpropagandát.

Az új a nyíltan goebbelsi színvonal. A zsidó bankár, aki tönkretette Angliát, aki a népek zsírján hízik, aki aláássa a nemzetek szuverenitását, most a magyar nemzet életére tör.

Hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda = fasizmus.

Ki kell mondani végre, ezért kimondom: Magyarország miniszterelnöke fasiszta. A magyar kormány az adófizetők pénzén hazudozva, állami politika rangjára emelte a gyűlöletkeltést.

Bolond lett a kormány, írtam korábban. Igen ám, de ez életveszélyes bolondság. Vajon mi lehet a cél? Nyilvánvaló kormányzati kudarcaik nyomán véres polgárháborúba taszítani az országot csak azért, hogy a Fidesz tovább uralkodhasson és lophasson?

Eljött az idő, hogy minden becsületes magyar állampolgár felemelje szavát a nemzetvesztő kormány fasiszta propagandája ellen. Ne mondhassa senki, hogy nem tudta, mi folyik itt.

A Modern Magyarország Mozgalom a legélesebb szavakkal ítéli el a fasisztává züllött Fidesz bűnszövetkezet újabb lelki és szellemi kútmérgező akcióját.

Bokros Lajos
elnök
Modern Magyarország Mozgalom”

TANÁCSADÓK, AKIK ELTŰNTEK ORBÁN VIKTOR KÖZELÉBŐL

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net / ATV, Bors
2017.07.03.


A Bors összegyűjtötte azoknak a pénzügyi szakembereknek a neveit, akik a lap szerint öt évvel ezelőtt még Orbán Viktor tanácsadói körének oszlopos tagjainak számítottak, ám mára eltűntek a kormányfő közeléből. - írja az ATV.hu

1. Surányi György

Az első Orbán-kormány alatti jegybankelnököt Orbán Viktor kormányfőnek is javasolta, de a tanácsait aligha fogadta meg. Surányi György szerint 2010 óta nőtt az államadósság, mert a kormány eltapsolt háromezer milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarítást különféle beruházásokra, miközben ugyanennyit a nyugdíjra is költenie kellett. 2016-ban szégyennek nevezte, hogy az elemzők nem foglalkoznak ezzel.

2. Csaba László


Egy időben gyakran kérte ki Orbán Viktor a közgazdász tanácsait, de 2014 óta Csaba László szerint „nincs visszacsatolás”. A szakember pár hónapja a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni törvény miatt bírálta a kormányfőt. „Nem abba a kapuba kellett volna lőni. De a miniszterelnököt nem tegnap óta ismerem, mindig is hajlott a rögtönző, kurucos mentalitásra” – mondta áprilisban.

3. Járai Zsigmond


Az első Orbán-kormány pénzügyminiszterére sokáig Orbán legfontosabb gazdasági szövetségeseként tekintettek. Két évtizeden át tartó kölcsönös tiszteletük a fotó idejére megkopott. „Eddig mindenre igent mondtam, amire Viktor kért fel, de most már nem fogok. Nem tetszik, amit csinálnak, és hiába mondom, nem hallgatnak rám” – mondta 2011-ben szűk körben.

4. Szász Károly

2004-ben Medgyessy Péter miniszterelnök menesztette, Orbán újra felkérte 2010-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetésére. Mégsem volt vele elégedett, 2012-ben egy díszvacsorán így szólt át neki: „Rosszakat hallok rólad, Karcsi, az embereim sokat panaszkodnak rád, de én megvédelek!” A szervezet minden jogkörét végül a Matolcsy György vezette jegybank vette át.

5. Bod Péter Ákos


„Ha síugró lenne, minden alföldi faluban építhetne akár sáncot is” – bírálta egy hó¬nap¬ja a közgazdász Orbán Viktort a fociszeretete miatt elköltött hatszázmilliárd miatt az ATV-ben. Az első Orbán-kormány főtanácsadóját 2006-ban Orbán is támogatta, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje legyen, de mára teljesen fagyos lett a viszonyuk...

NEM TÚL NAGY ÁR EZ AZÉRT, HOGY NE SOROS NEVESSEN A VÉGÉN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.07.03.


Volt ez a tegnapi, senkit nem érdeklő hír arról, hogy egy egészen kivételes matekos osztály végzett Szegeden a Radnóti Miklós Gimnáziumban, ahol a diákok összesen 146 érettségi jegyéből csak három volt négyes, a többi mind ötös, ezzel 4,98-as átlagot értek el (Délmagyar). A 28 fős osztályból 10 diák megy tovább külföldre, egy részük az angol elitegyetemekre – a többi között Cambridge-be és Oxfordba -, de a többiek sem állnak meg az ország határánál.

Mivel a kormánynak semennyire nem érdeke, hogy az oktatásról szó essék (a miniszterelnök mindenkori szabadságharcos-háborús megszólalásaiban kényszeresen és kínosan kerüli a témát),

mivel a PISA-szégyen óta sem vállalta senki a felelősséget azokért az eredményekért, amelyeket a kormány egyszerűen az elmúlt nyolc év nyakába varrt azzal a cinikus kinyilatkoztatással, hogy egyáltalán nem Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter oktatja ezeket a diákokat és nem ő töltötte ki helyettük a teszteket,

mivel éppen a minap szivárgott ki, hogy a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnökének kósza ötlete konkrét minisztériumi javaslatban öltött testet, amelynek célja gimnáziumok bezárása/a gimnáziumban tanulók létszámának csökkentése,

és mivel ebben a munkaalapú társadalomnak csúfolt országban az államvezetés kizárólagos ténykedését Soros nevetésének megakadályozása és a képzelt ellenségekkel való hadakozás képezi,

jó lenne pár szót ejteni erről a kérdésről. Nem azért mert ez a szabály, hanem mert ez a kivétel. Igen, a szegedi Radnóti Gimnázium nem tegnap óta számít elitiskolának, ezért aztán egyáltalán nincs kétségem afelől, hogy a kormányzati kommunikáció ebből azt a kézenfekvő következtetést vonja majd le, hogy be lehet fejezni a magyar oktatás bírálatát, hát hiszen micsoda világszínvonalú közoktatásunk van nekünk. Ennél csak a világszínvonalú magyar egészségügy a világszínvonalúbb. Valóban.

Továbbá az is eléggé egyértelműen szembetűnő, hogy ezek a diákok valamiért nem azokba az illiberális alapon virágzó demokráciákba mennek továbbtanulni, amelyek a taknyában rohadó Nyugattal szemben az Orbán rezsim szerint a jövőt jelentik (Kazahsztántól Kínáig, Moszkvától Bakuig). A Rogán család sem Vlagyivosztokba megy nyaralni, miért? Ki érti ezt?
...

FIÓK HELYETT NET? AKAD NÉMI GOND

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.03.


Mától újabb bankfiókok nem nyitnak ki többé. Néhány év alatt a pénzintézeti hálózat majdnem ötödével vált szűkebbé. Nem is titkolják a bankok, hogy így (is) igyekeznek minél több ügyfelet az elektronikus csatornák felé terelni. Az online bankolók aránya azonban egyelőre nem igazán ad alapot erre a vehemenciára.

Két év alatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikája szerint 16 százalékkal, 324 darabbal csökkent a bankfiókok száma. Ez az idei első negyedévi állapotot mutatja. Mostanra – mint azt előre jeleztük – tucatnyinál is több további fiók zárt be. Az Erste és a CIB mellett (ma már a bank több fiókja nem nyit ki) június közepe után becsukta – az amúgy nem túl sok tagból álló – fiókhálózata egyik fővárosi egységét a MagNet is. A hitelintézet a megszűntetést a legújabban felvett szokás szerint „költözésnek” nevezte. A végeredmény: már a József körúti fiók ügyfeleit is az Astoriánál szolgálják ki. Korábban az újlipótvárosi fiók „költözött” a Balassi Bálint utcába, de ott legalább meghagyták az ATM-et. (ATM és fiók keresőnkben már átvezettük ezeket a változásokat.)
Ha valaki lát újabb megszűnt egységet, kérjük jelezze! Azoknak, akik ezt korábban megtették, ezúton is köszönjük!)...

NE MENTS MEG MINKET, MERT BELEDÖGLÜNK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.03.


...Egy kormány dolga nem az, hogy munkahelyeket teremtsen, hanem az, hogy olyan gazdasági-jogi környezetet teremtsen, ahol a versenyszféra maga termeli ki a munkahelyeket.

Ehhez azonban az kell, hogy ne néhány cápa zabálja fel a lehetőségeket, hanem a piaci verseny döntse el, ki kap meg egy megbízást, a piac döntse el, melyik vállalkozás tud fejlődni és melyik nem. Ezzel szemben ebben az országban az van, hogy a videón látható, gyűrött fejű géniusz szerető édesapja más vállalkozások nyakán taposva fejlesztette fel a vállalatbirodalmát, a videón szónokoló önjelölt megmentő kollégiumi haverja zsigerelte ki az országot éveken keresztül, sorra tarolva le a piacokat, fojtva meg a vállalkozásokat és amikor a videón látható hazug összeveszett ezzel a haverjával, akkor a kertszomszédja kezdett el mindenhez érteni. Ez a szomszéd viszi sorra a magyar vállalkozók és vállalkozások elől a megbízásokat, ő gáncsolja el a fejlődésnek még a lehetőségét is és mára ott tart, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem nyalnak be tövig a videón pompáskodó fazonnak, még alvállalkozóként sem juthatnak megbízáshoz, mert a mangalicatenyésztő-gázszerelő az egyik cégével megnyert tenderre a másik cégével köt alvállalkozói szerződést.

A munkahelyteremtésről, nemzeti összetartásról papoló, semmihez nem értő, de mindenbe beleugató hobbifocista, aki saját tulajdonának tekinti az országot és fejőstehénnek, vagy egyéb haszonállatnak az ország népét, markánsan felpuffadt ábrázattal szónokol arról, hogy ő majd itt mindenkinek ad munkát.

Én meg azt kérném ettől a fosbarnával keretezett, kisformátumú hazudozótól, hogy hagyjon inkább békén minket. Lopjon kevesebbet ő is, a pereputtya is, elégedjen meg azzal, amit a strómanjai összeharácsoltak és engedje működni az országot is, a gazdaságot is. És ne tegyen úgy, mintha bármi jó is származna az ő országmentő hablatyolásából.

BÜSZKESÉG ÉS KASSZÁSÉLET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.03. 


Július 8-a egy új kezdet lehetne a magyar baloldal történelmében. De persze nem lesz. Azért nem lesz, mert az új kezdetek nem a semmiből törnek elő, azokért meg kell dolgozni. De azt a munkát, ami ehhez az Új Kezdethez vezet, folyamatosan végezni kell.

Július 8-án két tüntetésre, felvonulásra is kimegyünk, és arra kérünk titeket, tegyetek ti is így. Két eseményre, amely két teljesen különböző élethelyzetben lévő, két teljesen különböző módon hátrányban lévő csoport helyzetének javításáért szerveződik. Az egyiken a szociális jogokért, a másikon az emberi jogokért, de mégis mindkettőn a jólétért mennek az utcára az emberek.

Júliús 8-án, délben a Fogarasi Tescónál a béremelésért tüntetnek a brit cég munkavállalói és az őket támogató szakszervezetek.

Július 8-án, 15 órakor a Parlamentnél indul a Budapest Pride felvonulás.

A cikk címét a brit filmből, a Büszkeség és bányászéletből kölcsönöztem, és ez nem véletlen. A film azt az igaz történetet meséli el, amelyben melegjogi aktivisták próbálták elnyerni a sztrájkoló bányászok szimpátiáját, szolidaritást vállalva harcoltak velük együtt, hogy végül (spoiler alert!) a melegek elismeréséért is együtt álljanak ki...

GYURCSÁNY-BOTKA KETRECHARC: TOTÁLISAN BELEBUKHAT A BALOLDAL A SAJÁT HÜLYESÉGÉBE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.03.


A Republikon Intézet júniusi közvélemény-kutatása alapján mind az MSZP, mind a DK támogatottsága esett a múlt hónaphoz képest, míg a Fidesz erősödött a pártválasztók között. Úgy néz ki, hogy Botka sem tudja megmenteni a vegetáló pártot a vereségtől, sőt, a Gyurcsánnyal való állandósult üzengetés teljesen tönkreteszi mindkét pártot.

Csak a bizonytalanok aránya növekedett júniusban az előző hónaphoz képest, a teljes népességen belül. Egyik párt sem tudta növelni a támogatottságát. A bizonytalanok aránya viszont 7 százalékponttal növekedett.

A pártválasztók között jelentősen, 4 százalékponttal emelkedett a Fidesz támogatottsága (45-ről 49 százalékra). A magyarázat szerint, bár több lett a bizonytalan, nem a kormánypárt hívei bizonytalanodtak el, hanem a baloldali és liberális pártok támogatói. mindez azt jelenti: hiába rántotta vissza Boka az MSZP-t egy fatális hibától(tudniillik, hogy a plakáttörvényben együtt szavazzanak a Fidesszel), a szavazók mégsem adtak több bizalmat az utóbbi választásokon levitézlett szocialistáknak. A számok is ezt mutatják: májusról júniusra a teljes népességben 3, a pártválasztók között pedig 2 pontot esett a szocialisták támogatottsága.

Korbábban is megírtuk, hogy a választók nem kíváncsiak a Gyurcsány-Botka marakodásra, és itt az eredmény: a DK is támogatókat veszített május óta (a teljes népességben és a pártválasztók között is 2-2 százalékponttal választják kevesebben).

Gyurcsány Ferenc pártja a Republikon havi kutatásainak kezdete óta most először nem éri el az 5 százalékot a pártválasztók között, és az LMP is először előzi meg a DK-t...

KI NEVET A VÉGÉN?

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.07.03.


„Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”, valamint „99 % elutasítja az illegális bevándorlást.” adják hírül a hírhedt, de már jól megszokott, kék színű plakátok. Ez lett a grandiózus nemzeti konzultáció meglepő eredménye. Teljes az egyetértés, miközben Magyarország lakosságának száma drasztikusan lecsökkent 1 millió 663 ezer főre.

A kormány az elsöprő siker ellenére nem engedélyez egyetlenegy perc pihenőt sem az elcsigázott lakosságának. Rengeteg pénzt kell még elkölteni propagandára, különben a végén még valami értelmes dologra menne el.

Nem lehetne szó egy pár hónapos fegyverszüneti megállapodásról? Elvégre most vakáció van, amely békés országokban a jégkrémek és más nyári holmik reklámozásának az ideje, nem a közpénzből finanszírozott, agresszív pártpropagandáé. Legalább iskolakezdésig várhattak volna a gátlástalan pénzszórással az illetékesek. Az évnek még csak a felén vagyunk túl, de immáron a harmadik, illetve a fene se tudja már, hogy hányadik inváziót indítja a kormány a védtelen retinák ellen.

Mire fel ez a nagy sietség? A kormánypártok nemrég verték át a plakáttörvényt alkotmányellenesen, aztán ízibe neki is láttak, hogy kajánul tudassák a széles publikummal, valójában mire is ment ki az egész cirkusz. Még ki sem hűlt a megboldogult törvényesség, máris alaposan meggyalázták az emlékét.

Még a hazánkba tévedt, szerencsétlen, külföldi turistákra sincs tekintettel a Rogán & Habony-féle plakátgyár. Ha a Vizes Világbajnokságra szerény számban idesereglenek külhonból kíváncsiskodni, vajon mi készült el a tervekből időre, és megpillantják azt, hogy még az ország legkisebb településén is tömegesen megjelentek Soros György óriási arcképei, nyelvtudás hiányában csupán arra tudnak majd gondolni, ezek a magyarok valami miatt 99 százalékban egyszerűen imádják ezt az idős urat. A végén még azt hiszik, itt bizony személyi kultuszról van szó és elkezdenek álmélkodni, mivel emlékeikben úgy élt, Orbán Viktor valamivel fiatalabb és középen elválasztott frizurát visel, nem hátrafésültet...

ELÉG NAGYOT ZUHANT MAGYARORSZÁG VERSENYKÉPESSÉGE

REFLEKTOR BLOG
Szerző: Szigeti Cecilia
2017.07.03.


Sok kritika éri a gazdaságtudományban a nehezen számszerűsíthető, kvalitatív adatokat tartalmazó, mélyinterjún alapuló, vagyis a „soft” módszertanok alapján keletkező megállapításokat. A közgazdászok jelentős része arra van szocializálva, hogy nagy mennyiségű adatot, statisztikai módszerekkel kezeljen és ezek eredményei alapján döntsön. Ezen a területen mozog nagy biztonsággal és gyanakodva nézi, ha valaki más eszköztárat használ. Abban a pillanatban azonban, ahogy felnéz a táblázatokból, már ő is más módon értékel. Egy jó elemző pontosan tudja, hogy a számviteli adatok és a gazdasági környezet alakulásán túl egy vállalat jövőbeli kilátásait alapvetően meghatározza a vezetőjének kvalitása, a munkatársak elkötelezettsége és számos olyan tényező, amit hiba lenne figyelmen kívül hagyni. Ha valaki már megtapasztalta, hogy egy kiváló vezető, jó csapattal reménytelennek tűnő helyzetet is megold, akkor azt is tudja, hogy a munkaerő nem csupán termelési tényező, statisztikai adat vagy fix költség, hanem a siker titka is lehet. Egy HR kutatás képes feltárni ezeket az összefüggéseket és a tisztán gazdasági szempontok mellé tesz egy olyan többlet információt, ami segít a pontos véleményalkotásban.

Ahogy egy vállalat nem ítélhető meg pontosan az éves beszámoló adataiból, úgy egy ország gazdasági helyzetének értékeléséhez sem elegendő csupán a statisztikai hivatalok adataira támaszkodni. A mélyebb összefüggések megismeréséhez szükség van kiegészítő információk feldolgozására. A Globális Versenyképességi Index (GCI) értékelése egy ilyen kiegészítő lehetőséget jelent - segítségével láthatóvá válnak olyan tényezők, amelyek más módon nem tárhatók fel. Az index számításának módszertana részben joggal kritizálható: kisszámú a megkérdezett vállalatvezető, nem objektív a skála. Ez az index valóban nem helyettesíti a más szempontú elemzéseket és egészen biztosan nem mér patikamérlegen, de segít megérteni, hogy mi akadályozza a gazdaság fejlődését és hol vannak a legsúlyosabb gondok.

A WEF 2016-17-es jelentése szerint Svájc, Szingapúr és az Egyesült Államok továbbra is a világ három legversenyképesebb gazdasága a GCI mutató alapján. Magyarország, a versenyképességi rangsorban 138 ország közül a 69. helyen áll – ezzel 5 év alatt 9 helyet csúszott vissza...

EZEK AZ AMERIKAI TÉNYFELTÁRÓ ÚJSÁGÍRÓK LEGÚJABB TRÜKKJEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.07.03.


Az ötven fokos arizonai hőségben, a múlt héten tartotta éves konferenciáját az amerikai tényfeltáró- és adatújságírók szervezete, az Investigative Reporters and Editors, röviden az IRE. Az előadók által készített írásos anyagokat, tipplistákat folyamatosan töltik fel erre az internetes oldalra, ebből ajánlunk most olyanokat, amelyek a magyar kollégák számára is hasznosak lehetnek. A dokumentumok alapvető, a kezdőknek hasznos sorvezetőktől kezdve az egészen profi módszerekig terjednek.

Az amerikai oknyomzó újságírók számára az év egyik fénypontja, amikor találkoznak és kicserélik legfrissebb szakmai trükkjeiket. Erre pedig egyre nagyobb szükség van, mert James Hamilton, a Stanford újságíró-iskolájának igazgatója szerint nem készül annyi tényfeltáró munka, mint amire a társadalomnak szüksége lenne. (Hamilton tavaly írt egy könyvet a Demokrácia Detektívjei címmel, amelyben a tényfeltáró újságírás gazdasági-pénzügyi körülményeit vizsgálja.)

Az elmúlt évtizedek trendje pedig világos és jól kirajzolódik a Pulitzer-díjak odaítélésekor. Egyre több díjat nyernek a nagy szervezetek, a kicsik ugyanis kevesebbet tudnak tényfeltárásra költeni. Egyre több díj jut olyan projekteknek, amelyekben több sajtóorgánum és számos újságíró vett részt. A média által beadott adatigénylések száma is drasztikusan csökken, ám ha valaki még kér adatot, az nagy valószínűséggel nem egy helyi lap, hanem valamelyik országos, nagy médium...

ZUCKERBERG-GALAXIS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.07.03.


Meglehetősen unalmas ez a politikai uborkaszezon, Viktor szabadságra küldte talpasait, a fejesei meg vagy bujkálnak, vagy dőzsölnek a tejben meg a vajban, esetleg vetnek egy pillantást a vissza nem térítendő állami támogatásokból épült tehenészetük, húsüzemük meg vágóhídjuk, mangalica-keltetőjük féléves eredménykimutatására, megnézik a tó felől új vitorlás-kikötőiket meg azokat, melyeket most kezdtek építeni.
Ellenfeleik meg kicsomagolják a hűtőtáskát a Velencei-tó partján, az okosabbja meg elutazik az Adriára, kivéve azokat, akik a baloldali értékeket egzotikus utakon szokták keresni.
Szünetel az ippegcsak feléledt osztályharc, a nemzeti együttműködéssel együtt.
A nép egyszerű gyermekei is elutaztak a Járda-szigetekre, meg a helyi libaúsztatóra, annak a partjain dúsan terem a papsajt, még szerencse, hogy a papok nem tartanak rá igényt.
Igaz, a pap is lassan hiánycikk ebben az országban, de lehet, hogy csak az égiek központi intézkedése - minden ország annyi papot kap, amennyi benne az Isten, így aztán tulajdonképpen még túl is vagyunk papügyileg dotálva...
Szóval, ül magyarember a televízió előtt, esetleg a számítógépen nézi meg ötszázadszor ugyanazt a youtube-videót, vagy nyomogatja szorgalmasan a telót, míg csak ínhüvely-gyulladással fel nem kell keresnie orvosát, gyógyszerészét.

Uborkaszezon van, ilyenkor jön divatba a háromfejű ború, meg Berki Krisztián és Hódi Pamela szerelmi drámája, mely joggal édesíti meg a választópolgár napjait, ha már a politika cserben hagyta.
Könyvet nemigen olvas senki, Gutenberg ment a levesbe...
Igaz, az olvasás fárasztó dolog, ismerni kell hozzá az összes betűt, és akkor még a szótagolás nehézségeiről nem is beszéltünk.
Persze nem szabad azért leírni még a papíralapú kommunikációt, hiszen léteznek még napilapok, van olyan, amelyik akár ötezer példányban is megjelenik, és abból csak háromezer a remittenda.
A maradvány megy vissza a kiadónak, az eladja a papírgyárnak, mely új papírt készít belőle, melyre napilapot nyomtat a kormányközeli, és a kormány felé közelítő, melyben a betiltott óriásplakátok helyett óriási hülyeségeket hirdet a kormány, óriási összegekért.
Imigyen a napilapok piaca egyre inkább emlékeztet a kacsára, mely bekapta a gilisztát, de az azonnal és sértetlenül ki is csusszant a hátsó kijáraton, mígcsak a kacsa meg nem elégelte a dolgot - beledugva csőrét a püspökfalatjába - na, cirkulálj bakker, mondta a szerencsétlennek.
Rengeteg könyv jelenik meg, ezek zöme szép képekkel illusztrált szakácskönyv - paprikáskrumpli gazdagon, meg ilyesmik, továbbá életvezetési tanácsok huszonkét éves, sokat próbált leányok tollából, esetleg politikai beszédgyűjtemények, még szemérmes politikusok számára, akik még nem tudják, hogy akinek hatalma van, annak átmenetileg nincs elszámolási kötelezettsége, amikor meg már a fán lengedezik, akkor a fene se kér tőle kimutatást a bevételről...

De a lényeg mégiscsak az, hogy világunknak az a része, mely a nyomtatott betűhöz kötődött, visszavonhatatlanul megváltozott.
Vannak még könyvolvasó népek, de jelentős részük már e-book-ot olvas, aki meg nem olvas semmit, az ül a televízió előtt és sorozatokat nézeget.
Lehet ez ellen küzdeni, de értelmetlen.
Sokat gondolkodtam ezen, és arra jutottam, hogy a sorozatok tulajdonképpen átvették a szépirodalom szerepét, a regény egy fejezete ma a sorozat egy epizódja.
Nincs mit tenni ellene, a mai kor embere a lusták népe, akik szívesebben nézegetnek képeket, mint betűt.
A regényt elolvastuk, és képzeletünk mozija lejátszotta nekünk a saját verziónkat, a saját filmünket, melybe bele volt építve saját élettapasztalatunk, saját ismereteink, és működött a dolog.
A mi Google-keresőnk a saját agyunk volt, és ha nem találtunk választ a kérdésünkre, akkor a szüleinkhez, tanárainkhoz vagy a könyvtárhoz folyamodtunk, akik együtt se lehettek olyan okosak, mint a gugli, hiszen hárman csak korlátozott számú választ adhattak, míg a google találatainak száma mondjuk a "regény" kifejezésre egymillió nyolcszázezer - csak magyar nyelven...

AZ ORSZÁG NYOMORFALVAI: ITT ÉLNEK A LEGSZEGÉNYEBB MAGYAROK

PÉNZCENTRUM
Szerző: Nagy Bálint
2017.07.03.


Hiába jár a KSH adatai szerint 300 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon, ez a statisztikai adat rendkívül csalóka. Alaposabban is górcső alá véve a helyzetet például kiderül, hogy a jól fizető kevesek húzzák fel az átlagot. De a társadalmi rétegek elszakadását a földrajzi bontás mutatja leginkább, a legszegényebb magyar településeken élők ugyanis gyakorlatilag "vegetálnak".

300 ezer forint felett jár az átlagfizetés Magyarországon, egészen pontosan a bruttó átlagkereset 303 ezer forint volt áprilisban, 14, 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - kürtölte tele a sajtót a KSH bő egy hete. És bár a statisztikai adat kétség kívül helytálló, mint azt korábbi cikkünkben is jeleztük, statisztikai átlag lévén rendkívül csalóka. Kereseti tizedek szerinti megoszlás alapján vizsgálva a helyzetet ugyanis kiderül, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot, míg 
10-ből 7 magyar munkavállaló fizetése (bőven) elmarad a 303 ezres bruttótól.

Anya, mi lesz a vacsora?

Mint azt a fenti adat is jól példázza, hatalmas a szórás a béreket illetően Magyarországon. A társadalmi rétegek elszakadását viszont a földrajzi bontás mutatja leginkább. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáit górcső alá véve ugyanis kiderül, hogy a legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

A "nyomorfalvakban" hozzávetőlegesen két és félszer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Szociális felzárkóztatásért küzdő magánszervezetektől származó értesüléseink szerint ez a gyakorlatban olyan extrémitásokat idéz elő, hogy akadnak olyan családok, amelyeknél gyakorta előfordul, hogy a dögkútból (verem elhullott állatok tetemének) szerzik be az ebédre, vacsorára valót.

A szegénység és/vagy társadalmi kirekesztődés szempontjából a gyermekek, a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak a legveszélyeztetettebbek. Illetve a statisztikákat látva az is egyértelmű, hogy egy régió életszínvonalát egyértelműen meghatározza az ott élők munkavállalási hajlandósága - már, ha akad egyáltalán munka a régióban, akármilyen.

A legszegényebb államigazgatási járásokban viszont bőven 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Sőt, akad olyan járás is, ahol közel 16 százalékos ez a mutató (összehasonlításként, a leggazdagabb államigazgatási járásokban 3 százalék alatt mozog a munkanélküliségi ráta). De nézzük, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, illetve mennyiből élnek ott a legszegényebb magyar családok...

PANCSIKÁLÓ - ORBÁN - BŰNBÁNATÁNAK ELSŐ RÉSZÉBEN - MONDHATTA VOLNA AKÁR EZT IS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.07.03.


Nincs számomra fontosabb, mint az, hogy a saját képemre gyúrjam mindazt, ami körülöttem van! Éppen ezért – közpénzen –, minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációját folytattam le magammal. Isten bocsássa ezt meg nekem!

Tudom, Uram! Megbántam én is sok mindent! Már 2007-ben, a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban, a Jövőnk című vitasorozat első záró konferenciáján megmondtam, ami ma is aktuális, csak ellenzékünk nem képes ilyen szlogeneket alkotni. „Fel a mélyből, aki magyar”!

És még azt is hozzátettem akkor, hogy „Arrogánsak, nincs egyeztetés, semmilyen szakmai kör véleményét nem hallgatják meg, mindenhez jobban értenek, mindent jobban tudnak. Szétfoszlott a régi többség, mert kiderült, hogy képviselői cinikusak. A cinizmus, az értékrombolás, a tudatos értékrombolás, a gúnyos kacajokkal kísért értékrombolás, vagyis a cinizmus korunk egyik legfőbb betegsége Magyarországon.” Lehet, hogy mindez most visszaüt rám is, Uram?

Bevallom itt, az Úr színe előtt, hogy eddigi beszédeim mindegyike elsősorban kampányszöveg volt, hogy elvarázsoljam a tömegeket, magamhoz édesgetve őket és szavazataikat. Nagy bűnöm ez, de hát mit is tehetne egy magamfajta politikus.?! Legfeljebb annyit, hogy bevallja, ne azt figyeljétek amit mondok, hanem azt, amit teszek! Akkor is megmondtam, hogy az ember „ …ha az eszére hallgat, és nemcsak a szívére, akkor tudnia kell, hogy a nemzeti egységhez csak a jobboldali egységen keresztül vezet az út, és aki nem a jobboldali egységre szavaz, az kockára teszi a változás lehetőségét. A változáshoz az út a teljes jobboldali egységen, majd később a teljes nemzeti egységen keresztül vezet.” Csak a Fidesz, tudja, Atyám, csak a Fidesz! Így aztán a teljes nemzeti egységnek – már látom is – annyi!

Azt is mondtam anno, Uram, hogy „ a közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk” Mit is szólhattam volna mást akkoriban, pár nappal a választások előtt. Több százezer szavazat volt a tét, ennek megfelelően kellett szólnom is, akkor is, ha tudtam, másképp cselekszem majd. Garanciaként kineveztem a cigányság egyik kedvencét, Farkas Flórit miniszterelnöki biztosnak. Már bocsánat, Uram, de mindig is tudtam, hogy mitől döglik a légy. Még Bódi Guszti meg a felesége is tanúja volt ezen kijelentésemnek. Flóri meg „istápolja” a cigányságot, úgy, ahogy én régóta szerettem volna.

Amit mondtam, megmondtam. Európa legmodernebb konzervatívjai leszünk és kész! Én már csak tudom. Mert Magyarországnak kereszténydemokrata kormányzásra van szüksége és ezt én végrehajtom minden körülmények között. Nem veszi szentségtörésnek Uram, ha most egy amerikai elnököt idézek ezzel kapcsolatban. „Ne azzal törődjünk, hogy Isten a mi oldalunkon áll-e, hanem azzal, hogy mi Isten oldalán állunk-e.” Az én olvasatomban – remélem, nem istenkáromlás, amit mondok – ez azt jelenti, hogy én még fontosabb vagyok Istennél is, Uram! És ez az én legnagyobb bűnöm, amit most be is ismerek, és amire kérek feloldozást. Ugyanis meg vagyok győződve arról, hogy ami a fejemben van, az a szentírás...

TÖRÖK GÁBOR TÖKÉLETES TALÁLATA

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.07.03.Rogánéknak küldött egy regényidézetet.

A kormány legújabb, milliárdos nagyságrendű, mégis szánalmasan olcsó plakátkampányában Soros György hatalmas méretű arcképét láthatjuk "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén felirattal". A kizárólag a kormány propagandacéljait szolgáló plakát abszurditása nyilvánvaló, és kapásból Orwell világát idézi, Török Gábornak azonban sikerült a tökéletes idézetet is megtalálni az 1984-ből. 

A politológus ezt posztolta ki Facebook-oldalára:

A MIGRÁCIÓ ÜGYÉBEN KAPOTT ÜZENETET MACRON

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.03.


Az Olaszországba érkezők nyolcvan százaléka nem menekült, hanem gazdasági bevándorló, de Itália nem lehet az Európai Unió migránskikötője, az EU-nak segítséget kell nyújtania Olaszország számára – sürgette Emmanuel Macron fellépését az olaszországi migrációs helyzet megoldásában Luigi Di Maio, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje 

a francia elnökhöz Facebookon intézett üzenetében vasárnap.

Luigi Di Maio a Párizsban zajló francia, német és olasz belügyminiszteri találkozó alkalmából írt nyílt üzenetet Emmanuel Macronnak.

Migráció: nyomás Olaszországon


Az M5S politikusa a közösségi oldalán megjelentetett hosszú bejegyzésben kifejtette, hogy az év eleje óta az EU-ba érkezett 90 ezer migráns mintegy nyolcvan százaléka Olaszországban lépett az unió területére. Hozzátette, az olaszországi partokon kikötők nyolcvan százaléka nem üldözés vagy konfliktus elől menekül, hanem gazdasági bevándorló, tehát nem is lehetne Olaszországban, és – mint fogalmazott – a nemzetközi egyezmények értelmében ki kellene toloncolni.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy Olaszország tavaly közel 4,5 milliárd eurót költött a migránsok befogadására, miközben az EU-tól ugyanerre csak “morzsákat”, vagyis 100 millió eurót kapott. Di Maio kijelentette, a tagállam Olaszországot az egész európai közösségnek segítenie kell...

MA KI A LEGHÜLYÉBB?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.03.


Jó reggelt ezen a hétfőn. Is. Megint kezdődnek a szorgos hétköznapok, bár talán olyan hőség most nem várható, mint amilyen az elmúlt napokban volt. Nézzük, mi hír a kormánysajtóban.

Először is a fideszesek nagyon odavannak, amiért Gyurcsány Ferenc és felesége 1,3 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégeikből. Ezt a kormánypárt felháborítónak találja és egyhangúlag azt követelik, hogy Gyurcsány mondja meg, mibű. Nehezen értem, hogy mi lehet itt a kérdés, de nem baj. Mindenesetre kell ahhoz egy megfelelő vastagságú arcbőr, hogy ezen rugózzanak, miközben a saját, közpénz közel nyáladzó vállalkozózsenijeik teljesen értelmezhetetlen módon gazdagszanak naponta. Orbán apuka, Mészáros Lölö, régebben Simicska Lajos, Habony Árpád, Andy Vajna és akkor még nem beszéltem Orbán lányáról-vejéről, a reklámbiznisz nyerteseiről, Rogán Antalról, Farkas Flóriánról és lehetne hosszan folytatni a sort.

A Magyar Idők valamelyik tesztoszteron-túltengéses költője még nem tudta túltenni magát a Pride-on és azon mereng, busong és jajong, hogy nem lesz-e ő is buzi attól, hogy más lehet az és még csak agyon sem lehet verni nyilvánosan. A Pilhál György néven futó sajtószakmunkás nem először törli bele a lábát Parti Nagy Lajosba. Erről én azt gondolom, hogy tudom, kicsoda Parti Nagy Lajos, tudtam már a Fidesz előtt is, szeretem az írásait, hiányoznak a meséi, odafigyelek a véleményére és vagy egyetértek azzal, vagy részben, vagy semennyire, de attól még a véleményem nem változik róla. Ezzel szemben áll az a gyötrő kérdés, hogy ki a faszom az a Pilhál György?

Megy az óbégatka Kovács Béla ügyében is, egy komplett cikkben elmélkedik arról a pártmédia, hogy ez a kis huncut már megint nem jelent meg a saját kihallgatásán és húha. Szerintem nem sopánkodni kell, hanem előállítani. Ha én nem jelennék meg egy idézésen, úgy bevinne a rendőrség, hogy az csak úgy füstöl. És tuti nem cikkek tucatjaiban fejtegetnék, miért is nem mentem magamtól...