2017. február 19., vasárnap

ISMÉTELT FEJLESZTÉSEK - FEJLŐDÉS NÉLKÜL

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.02.19.


Azt hiszem, valami nagyon félrecsúszik az uniós fejlesztések fókuszaiban. Őrületes pénzek kerülnek be újra és újra ugyanannak a problémának a megoldásába, de változást nem látni. Újra felfedezett és újra kidolgozott dolgokat annál inkább. Próbálom keresni, hogy ennek mi értelme van így, de nem találom.

Fejlesztések kezdődnek, melyek csak a kidolgozásig jutnak, és nyom nélkül tűnnek el. Kidolgozott programok, melyek sosem kerültek beépítésre. Mérés nélkül lezárt projektek, melyeket ugyanúgy lebonyolítanak újra, más szereplőkkel, ugyanolyan fókuszokkal, mindegy, hogy az előző sem sok beépülő eredménnyel zárult. Nem látni, hallani, hogy elemezte volna bárki a befektetett pénzek és a társadalmi hasznosulások arányát. Mintha a pénz lehívásának kipipálása fontosabb lenne, mint az, hogy tényleges hatást váltson ki a program. Sok pályázatban meghatározzák a pályázók körét, hátha így célzottabb lenne, de e között az időpont között és a pályázat kiírása között eltelt két-három év alatt már annyit változik pl. a demográfiai mutatók terén, hogy a pályázók listája értelmét veszti. De nincs módosítás, a valós helyzethez igazítás, a lista megmozdíthatatlan szentírásként marad, így, ahova kellene, oda nem mehet pénz, ahol meg nem ez a legégetőbb gond, oda lehívják, hisz a pénz a fontos, elszámolni meg el lehet mindennel.

No és minderre még rátelepül az egyre növekvő mértékű korrupció, vagy az átpolitizálódás, sajnos a kettő már egybeforrt, ami nem feltétlenül a szakértelem alapján határozza meg a nyertesek körét.

De most nézzük csupán a tartalmi kérdéseket. Mondjuk az oktatásban. Újra óriási összegek nyílnak az oktatás megújítására, fejlesztésére. Bár leginkább a rendszerrel, a struktúrával van a gond, ebben nehéz jó és korszerű, még nehezebb esélykiegyenlítő oktatást szervezni, hogy a sokszínűségről ne is beszéljek, de a rendszer átalakítása szóba sem kerülhet, így maradnak a tartalmi fejlesztések. Ezek ugyan, sok ponton világosan látszik, hogy nem illeszthetők a mostani rendszerhez, és időben sem tervezhető megfelelő változás, de ezt nem feszegeti senki.

Újra halljuk a jól ismert szavakat: kulcskompetenciák, digitális kompetenciák, a hátrányos helyzetű gyerekek továbbhaladási esélyeinek növelése, tevékenységközpontú oktatás, a köznevelés hátránykompenzációs szerepének növelése, pedagógiai kultúraváltás elősegítése, együttműködési képességek fejlesztése, tanulásmódszertan, stb.

Uniós finanszírozású programok sorát tudnám idehozni, ahol ugyanezekkel a fogalmakkal dolgoztunk.

Sokan emlékezhetünk még egy nagy-nagy projektre, még az előző színű kormánynál, akkor az Educatio koordinálta ezt, talán két évig, vagy még tovább dolgoztunk az integrációt segítő pedagógiai fejlesztéseken, kb. ugyanezekkel a célokkal, mint amelyeket most hallani, több területen. Én a kooperatív munkacsoportban, ahol a tanárképzés és a tanártovábbképzés számára is kidolgoztunk beépíthető modulokat, sőt, megtörtént több lépcsőben a képzők képzése is. Volt ennek differenciálás, és még sok más, fontos területe is. Aztán az egész úgy tűnt el, ahogy volt. Kézikönyvekkel, tananyag-kidolgozásokkal, szakértőkkel együtt...

ITT AZ IDŐ...! 1.

SZTÁRKLIKK - KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.02.19. 


Mindjárt véget ér az újabb elmúltnyolcév, az, amelynek alapvető dokumentumát 2010 május 22-én nyújtotta be Orbán Viktor a frissen megválasztott /kétharmados többségű/ Országgyűlésnek. Amely ezt a programot el is fogadta, majd négy év múlva az újból győztes csak annyit közölt, hogy: "folytatjuk". Azaz mind a mai napig ez a dokumentum jelenti a nyolcadik éve tartó Fidesz-korszak legfontosabb alkotmányos bázisát. Ehhez képest, erről a 85 oldalas szövegről alig szokott szó esni.

Az eredeti program itt olvasható:

A következő hat héten, az egyes fejezeteket követve, az eredeti szöveghez ragaszkodva, megpróbálom végig venni, hogy a FIDESZ mit is ígért annak idején az őket megválasztó hárommilliót is meghaladó számú választónak. (Némi, zárójeles indoklás és magyarázatként csak annyit jegyeznék meg: nem sok értelmét látom az ellenzéki kritikák ezredszeri felmondásának. Részben azért, mert eleve nem arról volt szó, hogy az ő értékrendjük bármit is számítana. Részben meg azért nem, mert az egész korszak megítélésekor sokkal fontosabb lenne azzal szembesülni, amit az ország joggal várhatott volna el a Fidesztől- a saját, és meg is hirdetett értékviláguk alapján. S még valami: a bevezető, ideologikus 16 oldal a NER rendszerének alapvetése, de erről majd a legutolsó részben fogunk - elemző részletességgel - megemlékezni.):

KI VOLT HORTHY MIKLÓS?


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2017.02.19.A múlt héten volt Horthy Miklós halálának 60. évfordulója. Ki volt a 20. század magyar történelmének egyik legmegosztóbb figurája? Milyen politikai nézetek hatottak rá, kik formálták világképét, és legfőképpen: mit érdemes megértenünk alakjából nekünk, az utókornak?

HACSEK OLIMPIÁJA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.19.– Nahát, Hacsek, hol volt, hogy egész héten nem láttam?
– Engem, kérem, hátbadöftek.
– Ne mondja… mondtam, hogy ne mászkáljon éjjel a nyóckerben!
– Nem a nyócker döfött hátba.
– Azt gondolom, mert még él, márpedig arrafelé értenek a késhez. Akkor ki?
– Az aljas ármány és a külföldi ügynökök.
– Ne mondja, min vesztek össze a Simekkel?
– A Simekkel? Vele semmi bajom.
– Pedig ő ügynök most a Generalinál, és az külföldi cég. Olasz. Akkor ki döfte hátba magát, Hacsek?
– A Párizs-Los Angeles-tengely sorosista ügynökei.
– Döntse el: vagy tengely, vagy Soros, a kettő együtt nem megy!
– Pedig ez most egyszerre van.
– De hogy történt? Sétált a Kazinczy utcában, jöttek az ügynökök és óhnezsinór hátbadöfték?
– Nem. Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység.
– Maga hülye. Hogy jön ez a maga hátához?
– Púpnak. Majd megérti.
– Jó, mondja tovább.
– Márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben.
– Hacsek, én kezdek félni magától…
– Ebben az új helyzetben arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a budapesti pályázat esélyeit, illetve megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága.
– Hát, ez az üveges már hanyatt esett, ezt már össze nem drótozzák, ez már miszlikben van…
– Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, felfüggesztem a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem adok ki, és nem használom fel a pályázatra elkülönített költségvetést!
– Maga? Mi köze ehhez magának? És mit szív? Már megint bioherbált, attól ilyen hülye?

– Na, figyeljen. Az úgy volt, hogy átadták a népszavazást követelő aláírásokat.
– Igen. 266 151-et.
– Na, még aznap este csengettek nálam, jött két úr…
– A Gestapótól? Onnan szoktak jönni.
– Nem. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-től. Elmagyarázták a hazafias kötelességeimet, meg ígértek mindenfélét.
– És? Ahogy látom, még szabadlábon van.
– Egyelőre. Ugyanis a nevemre írtuk a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t.
– Hát, ez magának tényleg nonprofit lesz. Maximum pár évet kaphat érte...

...

BERLINALE - ENYEDI ILDIKÓ ALKOTÁSA NYERTE A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ ARANY MEDVÉT

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.02.18.


Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy „nagy szíve van”, hanem a nézőkről is, akik „csodálatosan” fogadták az alkotást – tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

Mécs Mónika producer köszönetet mondott a rendezőnek és a stábnak a munkáért, a Magyar Nemzeti Filmalapnak a támogatásért, és a Berlinale szervezőinek is, azért, hogy „felfedezték” a filmet.

A Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, Havas Ágnes az MTI-nek azt mondta, hogy „hatalmas elismerés ez a sok-sok díj. Nagyon örülünk, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magyar filmek diadalútja a legfontosabb nemzetközi seregszemléken. Gratulálunk az alkotóknak! Nagyon büszkék vagyunk rájuk”.

Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják.

Enyedi Ildikó alkotása az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika mellett Muhi András és Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Legfőbb díjaiért – az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért – 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 403 alkotást mutattak be...

NE FÉLJ, JANI! - FABINY TAMÁS JEGYZETE A TISZACSEGEI KOMPRÓL


KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2017.02.19.


...Az elmúlt héten a jégzajlás elsodorta a tiszacsegei kompot. Mindez azért történhetett, mert a folyó hatalmas ereje szétpattintotta a drótköteleket. Egy éppen ott dolgozó tévéstáb filmre vette a jelenetet, ahogy a parton álló személyzet döbbenten figyeli a sodródó kompot. A riadalom oka főleg az volt, hogy azon ott maradt egy társuk: Jani, az éjjeliőr. Szegény ember rémülten szaladgált fel és alá. Lemászni nem mert, hiszen a nagy sodrású jeges vízbe került volna; maradni is félt, hiszen a folyó egyre sebesebben vitte magával a kompot. „Jani, nyugi, ne pánikoljál!” – kiabáltak neki, de érdemben nem tudtak segíteni. Csak szörnyülködtek, miként szakadhattak el a drótkötelek.

Féltették a társukat, de annak rémült kapkodását látva bizony még le is hülyézték őt. A szakemberek attól tartottak, hogy a jégmozgás összeroppantja a kompot, így végül is egy helikoptert hívtak az éjjeliőr megmenésére. Előbb egy hevedert eresztettek le, és Jani igencsak körülményesen próbált a mentőmellénybe bújni. Aztán kötélen villámgyorsan megérkezett a segítség egy fiatalember személyében. Szemmel láthatóan nyugtatgatta a halálra vált Janit, egy ideig együtt ült vele a komp padján. Aztán szakszerűen ráhelyezte emberünkre a kötelet, jelt adott, és a helikopter személyzete felhúzta a bajba jutott embert.

Tágra nyílt szemmel nézem a filmes tudósítást. Abban már korántsem csak a tiszacsegei jelenetet látom.

"Mert a vihar nagyon erős tud lenni. Az árnak igen nagy a sodrása. Egyszer csak döbbenten érzed, hogy elszakadnak a kötelek. A legerősebbnek hitt drótkötelek is. Olyanok, mint egészség, munka, családi kapcsolatok. Biztosnak vélt kötelékek Hullámok és jégtáblák közt sodródsz. Hangfoszlányokat hallasz a partról: „Nyugi, ne pánikoljál!” „Istenem, de hülye!”, és hasonlók. Úgy érzed, elvesztél. Nincs menekvés. Aztán váratlanul mégis csak segítség érkezik. Nem egyik vagy másik partról, hanem felülről. Valaki felülről villámgyorsan lejön hozzád. Éppen melléd. Azt mondja: Ne félj. Ne pánikolj, Jani. Azért jöttem, hogy segítsek. Gyere, üljünk le egy kicsit. Gyűjts erőt a nagy útra. Bízzál bennem. És te bízol benne. Ő nem csaphat be. Engeded, hogy rád tegye a hevedert. Még mindig hallod a folyó morajlását és a szél sivítását. Mintha még ezt-azt kiabálnának társaid. De már csak arra figyelsz, aki hozzád érkezett. és ezt mondja: Ne félj. Ne pánikolj, Jani
."...

TARLÓS, BASZD MEG AZ OLIMPIÁDAT!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.02.19.


...Tarlós a vonalban van, ki van hangosítva.

- Pista?!

- Szervusz, Főni....

- Hogy tehetted ezt velem? Hogy?! HOGY?!

- De mit? Én nem, a te...

- Én? Mi én? Mi?! Te találtad ki, a kibaszott Budapest találta ki, legyen itt olimpia! Ha Felcsútra terveztétek volna akkor most nem lenne ez a népszavazás buziskodás, akkor nem, istenemre nem lenne, fegyelem lenne, béke, meg olimpiája a nemzetnek!

- De ismétlem, mi nem...

- Te ne ismételgess semmit, hallod, ne ismételgess, te baszd meg az olimpiádat, Pistikém!

- ŐőőőőŐőőőŐőőő....

- Ne őzzél, ne őzzél, mit képzeltél, tán'én fogom elvinni a balhét?! Én?! Akinek köze nincs az egészhez? Nem, baszod alássan, te fogod elvinni a balhét! Te, és senki más!!!!

- Rendben. Ha nincs aki kimondja, akkor én kimondom.

- Még szép, hogy te mondod ki! Még szép! Jóhogy te mondod ki, mikor te kevertél ebbe a szarba, mikor a te felügyeleted alatt történt az egész! Hamarabb lesz Pesten Tarlós emléktábla, mint népszavazás! MEGÉRTETTED?!
!

ITT OLVASHATÓ

A MENEKÜLTEKRŐL


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.18.Hátha nem mindenki látta ezt itt. Mindjárt mutatom, csak előbb demagógiát követek el, súlyosat.

Ez a lány itt Szíriából menekült, 16 éves. Ha a hízott falusi jobbszélsőn múlik, talán már nem is élne. De Kimiya Zare szerencsére nem erre jött. Németországban befogadták, és adtak neki lehetőséget, hogy egy tehetségkutató műsorban énekeljen.

Namármost. Ilyen hang és ilyen muzikalitás annyi volt az alkalmazott zene történetében, hogy az egyik kezem összes ujját nem kellene használnom, ha meg akarnám számlálni őket. 
Egyelőre Billie Holiday-t tudom felsorolni.

Dehát a csúti szotyolaköpködő szerint ezeknek nincs itt semmi keresnivalójuk. Ha csak azért kell majd felelnie, amit a honi kisgyerekekkel meg a menekültekkel csinált, az már tízszeres életfogytiglan.
És még mindig itt van.

OSZKÁR ÉS A LIGET

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Garay Klára
2017.02.19.


A miniszteri biztos (?) ámokfutásában éppen az Oscar-díjnál tart.

A fanyalgó Soros-bérencek meg háborognak, hogy ez az Oszkár, nem az az Oscar.

Pedig dehogy nem! A Liget beépítése igenis Oszkár díjra érdemes! Többre is! Amolyan magyar Oszkárra. Nem kicsit savanyú, nem kicsit sárgább, de a mienk. (Hogy vinné el az ördög)

Számba vettem, hogy mely Oszkárokat érdemelné meg ez a giga-beruházás:

MIK AZOK A TÁRSADALMI OSZTÁLYOK? - KRITIKAI ALAPOZÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.02.19.


A társadalmi osztályok újabban egyre gyakrabban kerülnek a figyelem középpontjába. De pontosan miről beszélünk, amikor a középosztály eltűnéséről, a fehér munkásosztály elégedetlenségéről, vagy az uralkodó osztályokról beszélünk? Mik az osztályok és miért olyan fontosak a baloldal számára? Vajon az osztálypolitika valódi törések, valódi szembenállások mentén osztja fel a társadalmat, vagy a faji politikához hasonlóan képzelt ellentéteket generál, amelyek mentén nem fogalmazhatók meg napjaink társadalmi problémái?

Osztályon általában olyan társadalmi csoportot értünk, amelyet gazdasági helyzete választ el a többitől, nem például presztízse, jogi státusza vagy etnikuma. Ez persze még nem sok mindent mond el az osztályokról. A „szegények” vagy a „gazdagok” például két külön osztály? Hát a „felső tízezer”? A „munkanélküliek”? A gazdasági helyzet melyik elemei fontosak egy osztály meghatározásakor, a jövedelem, a vagyon, az adósság mértéke?

Hogy ezekre válaszoljunk, osztályelméletekhez kell fordulnunk. A legkidolgozottabb ilyen elméleteket ma a marxista hagyományban találjuk, azonban meg kell jegyezni, hogy az „osztály” egyáltalán nem kizárólagosan marxista fogalom. Központi helye van olyan nagyon nem marxista gondolkodóknál is, mint Max Weber vagy Émile Durkheim. Ugyanakkor a kortárs társadalomelméletben általában, és a baloldalon különösen érdemes a marxista osztályelemzéseket kiindulópontul választani.

Marxnál egy osztályt nem a jövedelem, vagy az életesélyekhez való hozzáférés határozza meg – mint például Webernél –, hanem a termelésben betöltött szerep. Egész konkrétan: az ember attól függően tartozik egyik vagy másik osztályba, hogy birtokolja-e azokat az eszközöket, amelyekkel a termelés folyik, vagy sem. Ez a különbség két osztályt jelöl ki a kapitalista társadalomban: a tőkésekét és a munkásokét. Hogy melyik csoportba tartozol, alapvetően meghatározza, hogy milyen szerepet fogsz betölteni a társadalomban, hogyan fogsz élni és milyen kilátásaid vannak.

A marxi osztályelmélet másik fontos eleme, hogy az osztályviszony antagonisztikus: munkások és tőkések érdekei szemben állnak egymással. A munkások helyzete a kapitalista társadalmakban nem egyszerűen más, mint a tőkéseké, hanem szükségképpen rosszabb – kiszolgáltatott és elnyomott, ezt pedig a tőkések (a kapitalista termelési mód sajátosságai miatt) muszáj, hogy kihasználják. Ha ez a kihasználás, kizsákmányolás megszűnik, maguk az osztályok is megszűnnek létezni – az igazságos társadalom ezért egy osztály nélküli társadalom.

Persze Marx is nagyon jól tudta, hogy a korabeli társadalmakban (a 19. században mármint) nem csak munkások és kapitalisták voltak. Voltak parasztok, kisiparosok, boltosok, könyvelők, egyetemi tanárok és ezer másféle ember is. Mi a helyzet velük, hol helyezkednek el ők az osztályszerkezetben? Marx szerint ezek részben feudális maradványok, részben a kapitalizmus belső fejlődésének melléktermékei, amelyek hosszú távon eltűnnek majd, és végül teljesen széttagozódnak tőkés- és munkásosztályra...

HA VAN A SÖPREDÉKNEK LEGALJA, AKKOR EZ EGÉSZEN BIZTOSAN AZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.19.Utánajártam, de nem kamu. Úgy értem, ez sem kamu, már megint nem kamu. Bár a Magyar Időktől az Origón át a Pesti Srácokig sehol egy hangot nem olvastam a témáról, azért szerintem beszéljünk újfent egy kicsit a nemzeti jobboldal lelkületéről. Tegyük ezt annak kapcsán, hogy naponta kiderül: a Fidesz legjelentéktelenebb, legapróbb, kvázi hatalommal sem rendelkező tégláiban is feneketlen sötétség és embertelen primitivizmus honol.


A hír röviden: a 168 óra – számomra máig érthetlen szakmaiatlansággal belengetett – interjúja Sándor Máriával, a feketeruhás nővérrel egy ország tudomására hozta, hogy a rendszer ellen többé és kevésbé magányosan küzdő egészségügyi dolgozó megkísérelte az öngyilkosságot. A teljes interjúból kiderült, hogy nem mostanában, de ez ma már irreleváns. Pedig nem.

Tény, hogy a hír futótűzként járta körbe a médiát, egy salgótarjáni Facebook-csoport is közzétette azt. A kommentelők között felütötte a fejét egy/a helyi fideszes trágyadomb, Kakuk Zoltán triplasenki, A PÁRT ex-önkormányzati képivselője, aki egy Shakespeare-idézettel és nem kevés felkiáltójellel megtámasztva fejezte ki sajnálatát azzal kapcsolatban, hogy a hölgy túlélte...

TARLÓS LEÁRULÓZZA AZOKAT, AKIK MEGGONDOLTÁK MAGUKAT OLIMPIA ÜGYBEN, DE Ő IS MEGGONDOLTA MAGÁT

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.19.


A főpolgármester álnaív, kincstári optimizmusokkal megtűzdelt interjút adott a Kossuth Rádiónak. A főpolgármester az utóbbi éveket mintha elfelejtette volna. Kijelentette, hogy azokkal van baja, akik hirtelen "úgymond megvilágosodtak" és meggondolták magukat, és egy nemzeti ügyből - mert az olimpia alapjában nemzeti ügynek indult - pártpolitikai ügyet gyártottak. Azok, akik másfél évvel ezelőtt erősen támogatták az olimpia rendezését, majd most szembefordultak mindezzel, "nem túl jellemesen viselkednek, (...) képmutatóak, elárulták ezt az ügyet, felmondták azt a nemzeti egységet, ami másfél évvel ezelőtt volt az olimpiával kapcsolatban" - közölte Tarlós István.

Az MSZP-re utalva azt mondta: azoknak, akik az Agenda 2020 döntés után támogatták az olimpia rendezését, másfél évig eszükbe sem jutott aláírásokat gyűjteni. A Momentumot is legyalázta:

"Megjelennek emberek, akik végül is bevallják az utolsó pillanatban, hogy nem is annyira az olimpia ellen tiltakoztak, mint inkább szeretnének pártot, szeretnének hatalomba kerülni. Ez nem bűn, de lássuk be, hogy ez nem a sportról, nem a sport értékeiről, nem az olimpiáról szól"...

ÚJ ÉLETET KEZDENI SPANYOLORSZÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.19.Spanyolország sokak álma, hiszen jó az idő, viszonylag könnyen megtanulható a nyelv, és ha ez nem lenne elég, a gazdasági válságnak, illetve az előtte lezajlott elképesztő építkezési hullámnak köszönhetően (egyelőre) az ingatlanok is viszonylag olcsók. Ma tehát ellátogatunk az ibériai félszigetre, aztán megnézzük, tényleg létezik-e a kaliforniai álom, végül beülünk egy angol pubba.

Nem titok, hogy nagyon régóta olvasom rendszeresen a SvájciS(CH)apka blogot, így aztán örülök, hogy elindul mellette a Spanyol Camino, hiszen szerzője, Svájci Sapka Spanyolországba költözik. Szóval egy új blog régi szerzővel, és mindjárt egy olyan poszttal, amiben részletesen leírja az ingatlanvásárlás nehézségeit és örömeit.

„Az ötlet, miszerint Spanyolországban fogunk nyugdíjaskodni, két és fél évvel ezelőtt született. Aztán jött a gondolkodás, hogy „jól van, de hogyan tovább”...
Szerencsére az internet a barátunk, már rengeteg információ olvasható, akár magyarul is. Az alapokkal hamar képbe kerültünk, nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak, még így, több mint ezer km-ről sem.

A meglepő kihívás

Akkor még azt hittem, hogy a legnagyobb kihívást a NIE-szám megszerzése okozza. Ez a bűvös szám egy regisztrációs szám és egyben adószám is, ami nélkül gyakorlatilag semmihez sem lehet kezdeni az országban.

Számtalan fórumon érdeklődtem, de sehol sem kaptam megnyugtató választ. Mindenhol azt írták, hogy ottani lakcím nélkül nem fog működni és a beszerzése 3-5 nap, de lehet, hogy több.

Aztán elkezdődött a tényleges keresgélés, ami rém egyszerű, mert sok jó ingatlanos oldal van. Nem gondoltam volna, de itt jött egy nagyobb akadály. Hiába kerestem kontaktot az ügynökökkel. Volt, hogy még csak válaszra sem méltattak. (...) Kicsit úgy éreztem, hogy nem is akarják eladni az ingatlanokat.

Ez érdekes, mert eladó ingatlan annyi van. mint égen a csillag. A 2008-as válság nagyon megroggyantotta a spanyol gazdaságot, százezrek hagyták el az országot. Az ingatlanok ára a béka segge alatt volt. Nagyjából 2014-ben kezdődött a lassú emelkedés. .-.

AZ ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS 7. HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.02.19.


Ezeket mindenképpen olvasd el:

Perre mentünk a Debreceni Egyetemmel

Csak pénzért akarja kiadni az Egyetem a HÖK-tisztiviselőinek juttatásainak adatait, ezért keresetet nyújtottunk be az intézmény ellen. Az Egyetem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, akik viszont nekünk adtak igazat. (Átlátszó Oktatás)

A kirúgás után beperli Antall Péter a jogászt, aki kiteregette a Tudásközpont működését
Miután a Facebookon előszeretettel cigányozó, arabozó, és hajléktalanozó Antall Péter kirúgta a megalázott munkatársáért kiálló Szert Boglárkát, be is perli őt. Állítása szerint nem azért vált meg tőle, mivel Szert felemelte a hangját kollegája nyilvános munkahelyi megalázása miatt, hanem mert sokat késett a munkahelyéről, becsmérelte az Antall-családot, és amúgy is átszervezések voltak. A családját is az évi 600 millió forint közpénzből működő Antall József Tudásközpontnál alkalmazó Antall szerint még az eset fényében is vállalható, hogy ő az alkalmazottait egy Facebook-lájktól is eltiltja. (ATV)

30.000 szakgimnazista előtt áll egy jogsértő érettségi

Az oktatási jogok biztosa szerint is jogsértő, hogy a 2017-es szakmai érettségik követelményeit decemberben hirdették meg. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman szerint sincs jobb megoldás annál, mint az eddigi szabályok kitolása néhány évig, hogy az átalakuló rendszert felmenő módon vezessék be, ne pedig egyik évről a másikra. A minisztériumból eddig senki nem fogadta a tiltakozó diákokat, a megoldáshoz viszont parlamenti törvénymódosításra lesz szükség. (Kettős Mérce)

Balog Zoltán szerint minden rendben, a kutatások szerint viszont a fiatalok egyharmada külfödre menne
A Magyar Ifjúság 2016 kutatás megjelenése borzolta fel a kedélyeket a héten. Balog Zoltán miniszter szerint Magyarország a fiatalokkal együtt erősödik. Ennek ellenére a magyar fiatalok harmada külföldre menne, ezek fele pedig maradna is kinn. Egyre kevesebb fiatal jár iskolába, él házasságban, és egyre kevesebbet olvasnak. Nem bíznak a közintézményekben, és tovább csökkent a közügyek iránti érdeklődésük. Egyre nagyobb problémának érzik a létbizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, és a céltalanságot. (Index)

Felháborodtak az ifjú kereszténydemokraták, mert az ELTE “nem a magyar jövőt szolgálja”
Számonkérő nyílt levelet címzett az ELTE rektorának Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, melyben sérelmezi, hogy az ELTE egy új mesterszakot indít Gender Studies (Társadalmi Nemek Tanulmánya) néven, mivel ez elindulás egy lejtőn, a meleglobbi kiszolgálása. Felvetése szerint ezekből az erőforrásokból inkább egy, a családokkal foglalkozó képzést kéne felállítani, a mostani “nonszensz őrültség” helyett. (HVG)

Ha van még időd:

Újabb iskolát nyit a Prezi egyik alapítója.
Halácsy Péter a második iskoláját tervezi megnyitni a már létező mellé, ami mellett három óvoda is működik. A Budapest School alapelve, hogy minden társadalmi rétegből beemeljenek diákokat, akik egymástól is tanulnak, és felkészítik őket a 21. század kihívásaira. “Senki sem tudja ma megmondani, milyen tudás kell majd akkor, de két dolog biztos: egyrészt ezt nem lehet a 150-200 évvel ezelőtt megalkotott, és azóta toldozott-foldozott módszertannal megtanítani, másrészt a 20-30 év múlva jelentkező kihívások kezelésében a kritikai gondolkodás, a kreativitás, a világ dolgai iránti nyitottság biztosan segíthet” – mondta el Halácsy. (Index)

Tüntetést szerveznek a gyakornokok a fizetés nélküli munka ellen. Számos világvárosban fognak megmozdulni, hogy tiltakozzanak a tehetős cégek azon gyakorlata ellen, hogy nem nyújtanak kompenzálást a gyakornokaiknak, akik munkája sok esetben már szakmai hozzáadott értéket is tartalmaz. (Facebook)

A veronai buszbaleset hatására valóban szigorítani készül az EMMI. Palkovics László államtitkár kizárja az este 11 és hajnal 4 óra közötti utazást, belföldön és külföldön egyaránt – tanúsítja egy belső levelezés. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke, Pencz Zoltán szerint felelőtlenség lenne, ha egy tisztázatlan körülmények között bekövetkezett baleset alapján kerülne sor szabálymódosításokra. (24.hu)

Szexuális felvilágosítást nyújt a pornóoldal Utah-ban, miután az állami törvényhozás levette azt a tantervből. Az xhamster videómegosztó ezért felkínálja főoldalán a Utah államból internetező böngészőknek, hogy pornóvideók helyett nézzék meg a The Box nevű Youtube-csatornát, ami igen népszerű, és felvilágosítással foglalkozik. (Guardian)

GYÖNYÖRŰ KÉPESKÖNYV A LEGENDÁS PESTI JÁRMŰVEKRŐL

INDEX - URBANISTA BLOG
Szerző: Urbanista
2017.02.19.


Nem kell közlekedésfanatikusnak lenned ahhoz, hogy élvezd Búzás Aliz rajzait

Nem vagyok közlekedésfanatikus, de pontosan el tudom képzelni, milyen lehet annak lenni, mert madármegszállott például voltam. A szüleim nem értették, hogy miért kell egy sokadik album, határozó, kis színes izé ugyanazokról a madarakról, amelyek amúgy benne vannak mind az Európa madaraiban. Szerencséjükre a 80-as években még elképesztően kevés magyar nyelvű könyv volt, a külföldi kincsekhez meg elég nehéz volt hozzájutni, de persze beszereztem mindent, amit csak lehetett. Első blikkre úgy tűnik, a nem olyan rég megjelent Köszöntjük kedves utasainkat! épp a közlekedés­fanatikusokat célozza meg, sőt, elsősorban inkább azok kedves rokonait és ismerőseit, akiktől majd megkapják ajándékba.

Olyan műfaj ez, mint a gyermekzene: a cédének elsősorban a szülőnek kell tetszenie, merthogy ő veszi meg a gyereknek.

Na de vissza a könyvhöz. Röviden: nem rossz választás! Nincs benne semmi nagy megfejtés, semmi olyasmi, ami ne lenne meg más könyvekben egy valamire való megszállottnak, de nagyon helyre kis kiadvány. Komoly munkát amúgy sem veszünk ajándékba egy szakértőnek, mert vagy megvan neki, vagy ami még rosszabb, tudatosan nincs meg. Buzás Aliz és Kóbor Ádám kiadványa viszont nem egy komoly valami, ellenben elképesztően jól néz ki. 

A nagyalakú képeskönyvben öt legendás járműtípust mutat be, mindegyikből a "klasszikusat": a Ganz ICS villamost, az Ikarus 280 autóbuszt, a Ganz FAV kisföldalattit, az IK-GVM 280T trolibuszt és az EV3 metrót. Jó, persze a nevek lehet, hogy nem mondanak semmit, de sokunknak ezek a típusok jelennek meg a lelki szemeink előtt, ha azt mondja valaki, hogy busz vagy troli...

ITT OLVASHATÓ

TARLÓS PISTI A VÉRZIVATARBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.02.19.Nehéz helyzetben van Tarlós István, rátolják a füstölő 3-as metrót, a szétlopott 4-es metrót, most még itt van neki az olimpia is, amiről a kormány már hallani sem akar, úgy tesz, mintha soha semmi köze nem lett volna hozzá. Vigye el Budapest a balhét, oldja meg Tarlós, ahogy tudja, oszt jó napot!

Pedig a főpolgármester rendesen be van kötve Orbán Viktorhoz, Tarlós István maga nyilatkozta, hogy évente kétszer találkozik a miniszterelnök legfőbb bizalmasával, minden titkok tudójával, Habony Árpáddal. Az sajnos nem derült ki, hogy milyen minőségben beszélgetnek. Ha régi ismerősök, és számos közös élmény köti őket össze, akkor nincs baj, találkozhatnának gyakrabban is.

Már magunk elé is képzeltük, ahogyan Tarlós felhívja Habonyt: Árpikám, baszki, ezer éve nem hallottam, rólad, mikor tolod már ide a pofádat, ugorjál be hozzám valamikor! Megyek én Pistám, válaszolja Habony, csak még kiugrok Ibizára, egy hét, vagy még annyi sem, bérelek néhány képet a Szépművészeti Múzeumból nevetségesen alacsony áron, hasba rúgok egy nyugdíjast, utána rohanok hozzád...

A JÓLLAKOTT NAPKÖZIS ÁLMA A KAKAÓSBÖGRÉRŐL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.19.


Hát akkor Botka is alapot vetett, jól megmondta a tutifrankót, majd ígért potenciális választóinak fűt-fát, éppencsak Budapest-Brüsszel villamost nem, belerúgott három nagyot meg két kicsit Gyurcsányba, majd megpihent, miként az Úr a hetedik napon.
Legsikeresebb teremtési akciója az volt, mikor meghirdette: Legyen sötétség, és lőn, és az Úrnak ez tetszett.
Ha Botka olyan magas lenne, mint amekkora hülyeségeket mond... - szóval, olyan magas.
Kérdezhetnétek, milyen alapon kritizálom a haladás villamosáról állandóan lemaradó reménységünket, akkor én meg elmondhatnám, hogy azon az alapon, hogy én akkor is kitartottam a Szocialista Párt mellett,. mikor ez számomra valóságos egzisztenciális kockázatot jelentett, választójuk voltam a rendszerváltás első napjától, megalakulásuk óta, de nagy a gyanúm, hogy ennek is vége.
Úgy vagyok ezzel, mint Királyhegyi Pál, mikor fenéken rúgta a keretlegény: Most ment el a kedvem az egésztől.

Valamit ugyanis elmond, hogy valaki, aki el akar világgá küldeni egy diktátort, az többször említse meg potenciális szövetségesét negatív szövegösszefüggésben, mint a diktátor nevét, és az ország szétzüllesztését adóztatással akarja szankcionálni.
Az is sokat elárul, hogy azt állítja, hogy választási győzelme esetén az állami korrupció felszámolásával és az "oligarchák és kiváltságosok" vagyonának közteherviselésbe vonásával meg lehet oldani az egészségügy és az oktatás problémáit.
Hogyne.
Vagy kisnyúl, hiszen a gond ezer, és nem csak anyagi gondok vannak, hanem millió más probléma is, talán oda kellett volna figyelni az érintettekre, mikor kint szaladgáltak az utcán, de meg kellett várni, míg felvágják az ereiket, vagy feladják a reménytelen harcot.
Aztán itt ez az esélyegyenlőségi kérdés is.
Ez - állítólag - tévút volt, merthogy ez nem megoldás, a baloldali kormányok adósak maradtak a vagyoni különbségek felszámolásával, ami egy igazán helyes célkitűzés.
Nem akarom elkeseríteni a Nagy Elméleti Szakértőt, de ezzel már kísérletezett egy kis kecskeszakállas próféta is, követve mindenféle nagyszakállúak tanait - mindegyikük ezerszer okosabb volt a szegedi polgármesternél, mégse nagyon sikerült megoldani a problémát, másrészt meg talán meg kellene kérdezni a népet, akar-e ilyen társadalmat, vagy mégis maradjunk meg a kapitalizmusnál, ha már így esett?

BOTKA: GYURCSÁNY ÉS ORBÁN EGYÜTT HÚZZON EL A KÖZÉLETBŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:  Kálmán Attila
2017.02.18.“Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből! – mondta Botka László kvázi miniszterelnök jelölti, kampánynyitó beszédében. Botka nemcsak Orbánt és Gyurcsányt osztotta ki egy füst alatt, hanem az “új baloldal” programját is vázolta a Szabadsajtó Alapítvány rendezvényén. A miniszterelnök jelölt előtt Molnár Gyula pártelnök is felszólalt, érzékeltetve, hogy az MSZP testületileg is a szegedi polgármester mögött áll.

Molnár Gyula: Széles szövetség a 2018-as győzelemért

A pártelnök szerint a következő országgyűlési választás “A VÁLASZTÁS” lesz, így, csupa nagybetűvel. Magyarország és a szocialisták sorsa is 2018-ban fog eldőlni, ezért most kell megmutatnia az MSZP-nek, hogy mit tud.

“Akarjuk-e, hogy 2018-ban ez a párt a szövetségeseivel megnyerje a választást? Ha igen, hogyan?” – Molnár szerint ezek a helyes kérdések, és az MSZP-ben annak van helye, aki az elsőre határozott igennel válaszol. A hallgatóságot pedig biztosította, hogy Botka és ő ebben a csapatban játszanak.

Molnár optimista volt, mert úgy látja a közvélemény-kutatásokból, hogy 10-ből 7 választó változást akar. Az MSZP feladata ezért világos: meg kell szervezniük a változást akarók legszélesebb szövetségét. Akinek Habony Árpád és Andy Vajna ügyei tetszenek, azok szavazzanak továbbra is a Fideszre, akik még EU-ellenesebb, még idegenellenesebb politikát akarnak, azok a Jobbikra, mindenki más pedig rájuk, üzente Molnár Gyula a választóknak.

A pártelnök újra elővette tavalyi szóvirágait a vasárnapi családi ebédről, azaz továbbra is várna mindenkit a választási együttműködésbe, még ha most úgy látszik, a Párbeszéd, az Együtt és az LMP sem kér a Molnár-Botka-duó vezette szocikból. Gyurcsányba pedig Botka szállt bele nagyon keményen, úgyhogy a DK-val sem lesz könnyű.

Szocialistákkal beszélgetve az lesz a stratégia, hogy erőt fognak mutatni a kisebb pártoknak, hátha azok mégis hozzájuk csapódnak. Az igazi mámorhoz az kellene, hogy Botka miatt úgy meglóduljanak, hogy Gyurcsány inkább meghátrál. Az ex-miniszterelnököt ismerve nehéz ezt elképzelni, úgyhogy marad az a vágyálom, hogy a DK-szavazók inkább rájuk szavaznak majd, ha külön állítanak jelölteket...

ORBÁN ÉS A KOMPROMAT-KORMÁNY, NO MEG A MAFFIA PÁRT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.02.18.Az orosz The Insider után az Átlátszó is két ütős cikket szánt Orbán Viktor és Pintér Sándor orosz kapcsolatainak. Aki nem biciklibelsőben élt az elmúlt 7 évben, annak lehet valami fogalma arról, hogy miért nem reagált ezekre a súlyos írásokra Orbán és Pintér, de én le is merem írni: azért nem tagadtak és pereltek, mert a kompromatos vádaknak minden jel szerint lehet alapja. 

Talán sokan emlékeznek a Gulyás Mártonék által működtetett slejm - a torkon ragadtpolitika című youtube-csatorna 2016 novemberében közzétett "Pintér Sándor - a Csendes Don" című videóra, amely Orbán örökös belügyminiszterének karrierjét mutatta be, ugyanis - ahogy fogalmaztak - Pintér megkerülhetetlenül fontos figurája a magyar közéletnek: nem csak az Orbán kormányokban vállalt, örökös belügyminisztersége, hanem a rendszerváltás előttre visszanyúló rendvédelmi pozíciói miatt is. És valóban.

Nem csak Gulyásék bátor videóját érdemes megnézni, hanem érdemes elolvasni az Átlátszó "Jürgen Roth: Pintér Sándor titka" és az "Orbán Viktor, a német bombagyáros és az orosz maffiafőnök – változatok egy kompromatra" című cikkeit is.

Csak egy hazai példát citálok ide arra, hogy az Átlátszó által idézett The Insider cikk, Jürgen Roth könyv és ORF riportnak vannak itthon is publikált gyökerei, ugyanis a Vastagbőr Blog 2011-ben hozta le Sándor "Papa" István nyugalmazott rendőr alezredes tanúvallomását, ami igen izgalmas olvasmány lehet minden közügyek után érdeklődő, felelős állampolgárnak.

Sándor István az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóságának főnyomozója volt. 1989-1990-ben a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának egyik alapítója volt, később az Országos Rendőr-főkapitányság kábítószer-felderítési osztályának csoportvezetője. 1999-ben felajánlotta segítségét az olajügyeket vizsgáló, Pallag László által vezetett parlamenti bizottságnak, de a 2000 október 28-i meghallgatása előtt egy nappal őrizetbe vették hivatali visszaélés és vesztegetés alapos gyanújával. Ez nem jött be, mivel a bizottság 2000 november 7-én a Fővárosi Ügyészség Nyomozóhivatalának épületében meghallgatta. Íme egy részlet a Vastagbőr Blogon közzétett tanúvallomásából:


VAGY HA NEM, HÁT FELCSÚT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.18.És még mindig olimpia, csak most máshonnan. Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője olyat mondott, hogy a fülem is kettéállt tőle hirtelen.

A politikus a Fővárosi Választási Bizottságnak pénteken leadott 266 ezer, az olimpiarendezést ellenző aláírást úgy értékelte: Budapest megmutatta, hogy nem lehet a várost, az országot a fővárosiak feje felett kormányozni. Egyértelművé vált, hogy a budapestiek nem olimpiát, hanem egy működő várost akarnak: megtisztított járdákat, európai színvonalú kórházakat "– mondta.

Miközben az ország GDP-jének 40 százalékát Budapest termeli, a főváros gazdálkodási önállósága teljesen megszűnt: minden felújítás, beruházás csak a kormány hivatalos vagy nem hivatalos jóváhagyásával lehetséges – jelentette ki. A főváros költségvetését 30 százalékos deficittel tervezték, emellett adósságállománya 2020-ra az olimpiától teljesen függetlenül eléri a 167 milliárd forintot – mondta, hozzátéve, hogy ezért az olimpiarendezésre szánt háromezer milliárd forint nagy részének a fővárosi költségvetésben van a helye”.

Néha nem tudom pontosan eldönteni, hogy egyik-másik politikus azért beszél butaságokat, mert valami célja van vele, vagy azért, mert ennyi esze van. Tartok tőle, hogy éppen az az egyik oka az ország lepusztulásának, hogy a politikusok képtelenek országos távlatban gondolkodni. Pedig nem ártana.

Az talán nem kétséges, hogy az olimpia megrendezése nem a főváros költségvetéséből, hanem az államkasszából lenne finanszírozható. Mindenki pénzéből. Talán azzal sem mondok újdonságot, hogy az ország döntő többsége nem Budapest, az ország lakosságának 80 százaléka pedig nem budapesti.

Én nem kétlem, hogy a budapestiek megtisztított járdákat és európai színvonalú kórházakat akarnak, csakhogy Bugacon, Halmajugrán, Bagon és Magyarnándorban is ezt szeretnék az emberek. Élhető települést. Miközben elfogadom, hogy a főváros – méreteihez képest – jóval nagyobb arányban járul hozzá a GDP-hez, mint teszem azt Szécsénke, azért ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy oka van annak, hogy nem Szécsénkébe, hanem Budapestre települnek a cégek. Ez az ok pedig nem a főváros szépsége, hanem az az infrastrukturális fölény, ami behozhatatlannak látszik.

Ahol nincsenek járható utak, csak a templomtoronyban van térerő, az internet vetekszik egy éticsiga tempójával, oda nem fog egyetlen cég sem települni, mert a többségük nem elégszik meg a füstjelekkel való kommunikációval. Ahonnan irgalmatlan útviszonyok között, minimum 2 órányi zötykölődéssel lehet csak felhajtani egy autópályára, viszont legalább 50 kilométert kell autózni ahhoz, hogy vegyen az ember egy tintapatront a nyomtatóba és a szűkös kínálatú kis üzlet is bezár délben, oda senki nem fog menni.

A vidék (vidéknek hívják a budapestiek az ország azon részét, ami kívül esik a fővároson) drámaian, brutálisan leszakadt. És a helyzet egyre romlik. Valamiért a politikusok mégis csak Budapestben tudnak gondolkodni. Emlékszem, amikor a Megyeri híd még csak terv volt, hosszan és komolyan azon ment a vita, hogy inkább Budapestre kellene építeni. Miközben alig van Duna-híd és számtalan esetben kénytelen bemenni a fővárosba az is, aki egyébként nem akart, sőt, ez kimondottan plusz 100-150 kilométer autózást jelent. Egyszerűen azért, mert csak ott tud átmenni a Duna túlsó felére...

AZ ÖTKARIKÁS OSTOR

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.18.


Még szerencse, hogy Egervár védelmét nem Orbán Viktorra bízták, mert érdekesen jártak volna a város lakói. És kellemetlenül. Az olimpiai aláírásgyűjtés eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy Orbán kapitány először hősies győzelmet ígért volna, aztán ahogy meglátja az első lófarkas boncsokot, hirtelen megváltoztatja a véleményét.

lőször is elébe ment volna a töröknek, de nem rajtaütéssel, hanem kenyérrel, sóval, és levéllel, melyben a török-magyar rokonságról regél. A várbéli sajtó, vagyis a kisbíró azonnal kidobolta volna, hogy a várkapitány mindig is a tárgyalásos megoldások híve volt, majd az ostromot városi ügynek minősíti, melyhez a királyi hadseregnek semmi köze, végül harc nélkül elvonul, miközben kinevez néhány árulót. Majd utólag, pusztán a szájával megnyeri a meg sem történt harci cselekményeket.

Mondjuk sántít az analógia, mert az egri ostrom nem volt szavazás vagy közakarat kérdése (ugyan azt még meglátjuk, hogy a pesti olimpia az lesz-é), de Orbán Viktor így alkalmazkodik a helyzetekhez. Narratívan. Verbálisan. Pusztán a szájával megváltoztatja a körülményeket, igaz, pusztán azok számára, akik hisznek neki.

Érezhette a Fidesz, illetve annak vezetősége (a kormánypárt már nagyon hosszú ideje vezetőségből és szavazókból áll, a tagság vagy az egyik, vagy a másik kategóriába olvadt be), hogy nem biztos ez az olimpia-projekt, lehetnek ellenzői, és a tegnap átadott 266 151 aláírás azt mutatja, hogy vannak is, szép számmal. Hát akkor okosabb – a párt hagyományaihoz híven – azt meglovagolni, ami van. Nem erőltetik a játékok megrendezését, nem örülnek ugyan az elmaradásuknak, de nem is sírnak – ők mossák kezeiket, és elhatárolódnak.

De menjünk lépésről lépésre:

ÉVEKIG DOLGOZOTT ÚGY A KORMÁNYBAN KISS SZILÁRD, HOGY MEGBUKOTT AZ ÁTVILÁGÍTÁSON

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.02.19.


Dietmar Clodo állítja, Orbán Viktornak adott át pénzt; valami nem stimmel a letelepedési kötvények számaival; azért kapott vízumot Ghaith Pharaon, hogy a miniszterelnökkel találkozhasson. A hét legfontosabb korrupciós hírei.

Heti Top 5 – Átlátszó
:

Megvan, ki a szökött gyanúsított 4-es metró ügyben

A “bombagyáros” Clodo állítja: a ‘90-es években Orbánnal is találkozott

Titkolják, mennyien utaznak a felcsúti kisvasúton

22 milliárd forintból, plagizált tanulmányokra támaszkodva alakítják át a fogyatékosok ellátórendszerét

540 millió forintot keresett az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán

Heti Top 5 – magyar sajtó:

Jóval kevesebb a lejegyzett államkötvény, mint az érte járó letelepedési engedély (MNO, Hír TV)

Féláron eladták a balatoni kempinget, titokban apartmanházakat építenének (24.hu)

Könnyű eltenni a pénzből, ha ott van az asztalon (444)

Már 2011-ben megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon Kiss Szilárd, mégis évekig dolgozhatott a kormánynak (Index)

Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon (Index)

GYARMATI RENDSZER MAGYARORSZÁGON

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.02.19.


Maffiaállam vagy fasisztoid mutáció? Sok érv szól amellett, hogy rég nem kellene már annyit foglalkozni a rezsim leírásával, mint a megdöntésével, illetve a megdöntése végül olyanokra fog hárulni, akik nem a leírás szőrszálhasogatásával töltik a napjaikat. Én mégis jeleznék a létező két legfontosabb leíró készletünk mellett egy harmadikat is, amely szerintem pontosabb mindkettőnél: elkerüli a "maffiaállam" egyfelől politikán kívüliségéből, másfelől a bombasztikusságából adódó korlátait, és elkerüli másfelől Ungvári Rudolf "mutáns fasizmusának" ideologikus és érzelmi csapdáit.

Magyarországon gyarmati rezsim rendezkedett be, amelynek vezetői a társadalom ellenében léteznek, a társadalom erőforrásainak elvonásában érdekeltek, és ezt nemcsak rövid távú haszonszerzésből teszik, hanem hogy a társadalmat hosszabb távon is kellően gyenge, de még éppen működőképes állapotban tartva elejét vegyék a koncentrált ellenállásnak, és ezzel biztosítsák az uralmukat. Rögtön tegyük hozzá, hogy éppen emiatt ez a rezsim is el fog bukni, akár a gyarmati rendszerek, mert eljön az a pont (nálunk talán az EU-források elapadása, talán a régión belüli egyre látványosabb lemaradásunk, talán az elvándorlás nyomán előálló szakemberhiány és a bedőlő közszolgáltatások lesz ez), amikor az ellenállás erőinek és a rezsim alapvető funkciójának (az elvonásnak, erőforrás-kivonásnak, kizsákmányolásnak) ellentétében az utóbbi által élvezett uralmi előny lemorzsolódik. A rezsim elvonó -- idegenül: extrakciós -- mechanizmusai nem tudnak leállni, viszont elapadnak a rendelkezésre álló források, amit nem lehet majd ideológiával ("a fehér ember terhe" jellegű nacionalista, xenofób, válságközpontú beszédmóddal) pótolni.

Az ideológiának ma is funkciója van, mint mindig: a társadalmi viselkedés befolyásolása egy bizonyos irányban, azaz maga is az uralom egyik fontos erőforrása. De a folyamatos válsággal házaló orbánista ideológia kezd kimerülni, a vezér vak rá, hogy észrevegye, hogy csökken az ellenség-pszichózis mobilizáló ereje, és egyre inkább lábra kapnak az alternatív beszédmódok -- azaz apad az ideológia jelentette plusz erő, kiütközik a rendszer alapvető elvonó funkciója ("Elvonás a szükségletek felett"). Egyelőre nem lehet tudni, hogy az egész min fog megbukni, hogy ez vajon egy pragmatikus narratíva (pl. a Momentum olimpiaellenessége és az erre épülő generációs trend), egy alternatív, az Orbánékkal konkuráló jobboldal (Jobbik vagy egy centrista polgári erő), vagy valami más lesz, de meg fog bukni -- ami alatt nem azt értem, hogy egyszer minden elmúlik, hanem hogy belátható időben fog ez megtörténni a jelzett okból, a gyarmati rezsim fenntarthatatlansága miatt...

ZSUZSANNA NAPJA


ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Andre Lowoo
2017.02.19.(Zsuzsannát hamis vád alapján házasságtöréssel vádoltak. Ehhez kapcsolódik a “Zsuzsanna-játék”, mely többszerplős népi játék, és amelyben Zsuzsanna történetét játsszák el. A népi hiedelem szerint ha ezen a napon megszólal a pacsirta akkor közel a tavasz.)

A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet. A délvidéken a megcsorduló eresz jó termést jövendöl. Szép idő esetén, e napon már sokfelé elkezdték a tavaszi szántó-vető munkák előkészületeit. Egy héber legenda szerint a szépségéről és jámborságáról ismert Zsuzsannát, akit tolakodó udvarlói a fürdőben megleptek, házasságtörés miatt perbe fogták, és halálra ítélték. Mivel férje nagyon szerette hitvesét, a legjobb jogtudóst kereste fel, hogy az asszonyt megmentse. Az ifjú és éles elméjű Dániel bíró beváltotta a hozzá fűzött reményeket: bebizonyította Zsuzsanna ártatlanságát, és vádlóit juttatta halálbüntetésre...


SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.19.


Time

Miközben Moszkva nyomul, az USA szövetségesei aggódva tekintenek Trumpra, hogy magyarázza meg, akkor mi is van most. A cikk az Európáért vívott harc új fejezetének bizonyítékát látja abban, hogy Oroszország puccsal igyekezett meghiúsítani Montenegro csatlakozását a Nato-hoz. Putyin próbálja újjáépíteni a birodalmat. Ennek érdekében destabilizálni akarja a kormányokat egy sor kelet-európai országban, illetve szövetségre kíván lépni a nacionalista, unióellenes erőkkel a franciáknál, németeknél, magyaroknál és másutt. Az új amerikai vezetés viszont azon tanakodik mindeközben, megkösse-e a nagy megállapodást a Kremllel, vagyis engedje meg, hogy Kelet-Európa ismét orosz érdekövezet legyen, cserében viszont megkaphatná Putyin támogatását az Iszlám Állam elleni harchoz, dolgozhatnának a nukleáris robbanófejek számának csökkentésén, azon kívül az orosz fél közreműködhetne Kína féken tartásában. A védelmi és külügyminiszter ezt egyértelműen ellutasítja és támogatja őket az egész külügyi apparátus, mert a nemzetközi szövetségeket a stabilitás biztosítékának tekinti a világban. Ugyanakkor erősen kérdéses, mit nyerne az USA a megállapodással

Putyin igyekszik alternatívát kínálni a liberális világrenddel szembe: a nacionalizmus erőteljes változatát. Trump beiktatása után Budapestet választotta úti célpontnak, miután barátja, Orbán Viktor megígérte, hogy illiberális demokráciát csinál országából, nagyrészt az orosz modell alapján. De vannak hívei az orosz államfőnek a földrész nyugati felén is, így Le Pen Franciaországban, az AfD a németeknél. A kérdés, hogy Trump be akar-e szállni ebbe a parádéba. Egy fehér házi illetékes szerint az elnök kész nagy léptékű engedményekre. Úgy tudni ugyanakkor, hogy nem kérik ki a titkosszolgálatok véleményét az ügyben, miközben az elnök rögtönöz. A Bannon vezette új Stratégiai Kezdeményezés Csoport önállósította magát, bár látja a Putyin oldaláról jelentkező veszélyeket. Ám Trump maga még nem döntött a hogyan továbbról. De nagy ellenállásra kell felkészülnie saját pártja részéről is az esetleges oroszbarátság miatt, a kormányzat pedig megosztott. Viszont az elnök hírek szerint nem vesz tudomást arról, hogy Moszkva másutt is igyekszik beleavatkozni a belügyekbe és ez riasztó a sok millió európai számára.

NZZ

A lap szerint tévedés azt gondolni, hogy a Balkán épp olyan lőporoshordó, mint egykor volt. A térség sokkal inkább a viharos világpolitika játékszere lett, a veszély kívülről fenyegeti. A belső stabilitást azonban nem szabad összekeverni a jogállammal, a demokráciával és a jóléttel. Errefelé az orosz irányított demokrácia egy sajátos válfaja fejlődik ki: vagyis választott vezetők átveszik az államot és annak intézményeit, és azokat kliensrendszerben működtetik. Ám míg belül önkényesen alakítják a dolgokat, addig kifelé arra törekszenek, hogy kiszámíthatóak maradjanak. Ennek iskolapéldája a szerb miniszterelnök, aki folyamatos választási kampánynak tekinti a politikát és kénye-kedve szerint vetít ellenségeket a falra. Viszont a regionális politikában megbízható partnernek bizonyul, amin belül a legfontosabb, hogy a nyugat kívánságának megfelelően lezárja a Balkánt.

De a térség más államaiban is gyökeret vert az illiberális demokrácia sajátságos és stabil változata, amihez Orbán Viktor szolgáltatta a példát. Erre sok, jól képzett fiatal úgy reagál, hogy szedi a sátorfáját és kivándorol, ahelyett, hogy harcolna a változásokért. Ily módon rengeteg jó embert veszít a civil társadalom és a gazdaság. Ám ezzel együtt nő a destabilizálódás veszélye, annál is inkább, mivel Berlin és Budapest gyakran egymással szöges ellentétben álló követeléseket támaszt. Nemcsak a migrációt, hanem pl. a civil szervezeteket illetően is. Németország továbbra is az NGO-k támaszaként tekint a Soros-alapítványra, Orbán ellenben felforgató csoportnak tartja, amelyet meg kell regulázni. És akkor még ott van Oroszország is, amely igyekszik megakadályozni Montenegro Nato-felvételét, meg a Trump körüli sok bizonytalanság. Mindez visszahat a térségre, ahol egyelőre távolinak tűnik az uniós tagság, így viszont fokozódhat a Nagy-Albánia, Nagy-Szerbia veszélye. Egy pár komikus már jó 25 éve úgy ábrázolta a helyzetet, hogy az európaiak egymásnak esnek, a délszlávok viszont falat építenek, hogy megvédjék magukat. Mármint hogy ezek a bolondok nehogy benyomuljanak és új viszályt gerjesszenek...