2022. november 4., péntek

„AKKOR CSÖKKEN A REZSIM, HA BUKIK AZ ORBÁN-REZSIM” – PÉNTEKEN A HAZUGSÁGOK ELLEN TÜNTETNEK AZ MTVA SZÉKHÁZÁNÁL

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.11.04.


Blokádot hirdetett a „pártállami média” ellen Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, aki szeretné betiltani a fizetett kormányhirdetéseket.


A manipulációtól mentes információhoz való hozzáférés olyan alapjog, ami folyamatosan sérül Magyarországon – állapította meg Vicsek Ferenc, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke, amikor a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza előtt találkozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel.

Hadházy Ákos múlt hét vége óta megszakítás nélkül a Kunigunda útján, az általa „hazugsággyárnak” nevezett közmédia épületénél táborozik: egyhetes demonstrációja péntek este tüntetéssel zárul. Az ellenzéki politikus azt szeretné, ha a tiltakozók „blokád” alá vennék a „pártállami médiát”, és előbb-utóbb elérnék, hogy azt a kormány visszaadja a köz javára. Követelései között szerepel az MTVA kúriai ítélet szerint hírhamisító igazgatójának, Papp Dánielnek menesztése is...

REGGELI GYORS/REGGELI SZEMÉLY (2022. NOVEMBER 03., CSÜTÖRTÖK 09:00): SZENTPÉTERI NAGY RICHARD

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: Herskovits Eszter és Selmeci János
2022.11.03.


Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus, elemző.

KIJÁTSZANI A BALSORSOT ÉS A PAPÍRFORMÁT : KOCSIS KRISZTIÁN /// FRIDERIKUSZ PODCAST 60. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.11.03.Kocsis Krisztián élettörténetére a Facebookon figyelt fel Friderikusz Sándor. A cigánysorról indult fiatalember kijátszotta a papírforma szerint rá váró balsorsot és ritka sikertörténetet tudhat a magáénak, amelybe persze besegítettek a véletlenek, a külső körülmények, a tisztességes emberek és nem utolsó sorban az egyéni adottságok is. 

Ez a podcast - a többi között - azért készült, hogy a 35 éves korára szédítően nagy utat bejárt férfi története ne pusztán szerencsés kivétel legyen.

A KÁRPÁTALJAI CIGÁNY MENEKÜLTEK MÉG A SZEGREGÁLT HAJLÉKTALANSZÁLLÓNAK IS TUDNAK ÖRÜLNI, DE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY MÁR NEKIK IS SOK

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.11.04.


“A roma menekülteket alapvetően nem menekültekként, kezelik Magyarországon, hanem egyszerűen romaként”

– hangzott el a kárpátaljai roma menekültek helyzetéről szóló kutatás bemutatóján csütörtökön annak kapcsán, hogy az Ukrajnából érkezők között a – nagy többségében magyar nyelvű – cigányok látványosan más intézményes gyakorlatokkal kénytelenek találkozni, mint a többség. Pontosabban látványosnak azért nem mondható ez a különbségtétel, mert a háborús veszély és nélkülözések elől útnak induló romák, noha jelentős számban érkeztek február 24. óta Magyarországra, kívülről alig láthatóak, jelentős részüket sem a kutatók, sem a potenciális segítők nem érik el.

Ők azok, akiknek szinte biztosan nem adnak ki albérletet, súlyosan információhiányos helyzetben vannak, sokan közülük semmilyen érdemi segítséghez nem jutnak, és ha egyáltalán foglalkozik velük bárhogy a magyar ellátórendszer, valahogy szinte mindig az a vége, hogy elkülönítve, a leginkább szegregált helyekre kerülnek.

Az albérletszerzés nehézségeivel a középosztályi helyzetű ukránok is gyakran szembesülnek Budapesten, az ingatlant meghirdető főbérlők egy része túl macerásnak vagy kockázatosnak gondolja, hogy menekülteknek adja ki a lakását. Cigányok esetében teljesen általános az elutasítás, akkor is, ha nem nagycsaládok jelentkeznek, hanem csak egy anya a gyerekével venne ki egy lakást.

Azt, hogy a romákat nem hivatalosan, de a gyakorlatban nagyon is effektíven a többiektől lehetőleg elkülönítve kezelik, már a háború utáni első hetek menekülthullámában látni lehetett. A menekültek fogadására kijelölt BOK-csarnokba sok roma család is érkezett, őket azonban jóval kevesebben akarták befogadni. Önkéntes civil segítő szervezetek is tartottak attól, hogy ha másokhoz hasonlóan őket is családokhoz irányítanák, abból csak elutasítás vagy konfliktus lenne, és hasonló megfontolásból egyes nagylétszámú átmeneti befogadó szállásra sem vitték őket. Ehelyett a hivatalosan nem kommunikált gyakorlat sokkal inkább az volt, hogy a romákat azonnal az idegenrendészethez katasztrófavédelemhez küldték azzal, hogy majd ők szállítják el őket az államilag kijelölt menekültszállásokra. Ezek részben olyan vidéki befogadóállomások, amelyeket az elmúlt években, a 2015-ös menekültválság után bezártak, és most, az ukrajnai háború miatt nyitottak újra. A gyakorlatban ezekben nagyrészt kárpátaljai romákat helyeztek el, távol a munka- vagy bármiféle egyéb lehetőségektől...

ITT OLVASHATÓ

MENNYI PLUSZ JÖVEDELEM ILLETI MEG A NYUGDÍJASOKAT 2022. NOVEMBERBEN ÉS DECEMBERBEN, VALAMINT 2023. JANUÁRBAN ÉS FEBRUÁRBAN?

NYUGDIJGURU.HU
Szerző: NyugdíjGuru
2022.11.04.


1. Korrekciós emelés novemberben


2022. november 11-én érkezik a bankszámlákra a 4,5%-os korrekciós nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium. Aki postai kézbesítésel kapja a nyugdíját, annak részére november folyamán a postai kézbesítési naptár szerint viszi a postás a nyugdíját, a nyugdíjemelési korrekciót és a nyugdíjprémiumot.

A korrekciós nyugdíjemelés révén

- egyrészt a novemberi nyugdíj összege emelkedik (az októberi nyugdíj összegét kell 4,5%-kal emelt összegben folyósítani, így a teljes évre vonatkozó nyugdíjemelés mértéke 14%),

- másrészt a 2022. január-október tíz hónapjára és a 2022. februárban kézhez kapott 13. havi nyugdíjra visszamenőleg, egyösszegben jár a 4,5%-os emelés.

A pénzügyminiszter közleménye szerint a nyugdíjnövelés összesített mértékét az eddigi nyugdíjemelések mértékének összeszorzásával kell számítani, így a januári 5%-os, a júliusi évközi 3,9%-os és a novemberi korrekciós 4,5%-os emelés összességében 1,05 x 1,039 x 1,045 = 1,14-szeresére növeli a nyugdíjak összegét idén.

Erre több kedves Olvasóm is felhívta a figyelmemet, ezúton is köszönöm az észrevételeiket, mert az én korábbi tudomásom szerint az emeléseket nem az előző havi nyugdíj összegére, hanem az előző év végi nyugdíj összegére vetítve kellett végrehajtani, de a PM a nyugdíjasok javára szolgáló módon, az emelést megelőző hónap aktuális nyugdíjösszegére vetíti a az emelést, így annak mértékét nem összeadni kell, hanem összeszorozni.

Így adódik a korábban jelzett 13,4%-os éves nyugdíjemelés helyett 14%-os emelés.

A helyzeten ez persze sokat nem változtat - a 35%-os élelmiszerár-emelkedés és a többszörös gáz- és áramár emelkedés ellen édesmindegy, hogy 13,4%-kal vagy 14%-kal magasabb-e a nyugdíj -, mégis örömteli, hogy a nyugdíjasok érdekét jobban szolgáló módon fizetik a korrekciós emeléseket...

NYUGDÍJ: EGYRE NAGYOBBAK A GONDOK - SOKAN ESTEK KI ABBÓL A KÖRBŐL, AKIK MÉG TUDNAK MEGTAKARÍTANI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.04.


Miközben rövidesen érkezik a nyugdíjasoknak a drágulás miatti újabb kompenzáció, a még aktívak számára egyre borúsabbnak tűnhetnek időskori kilátásaik. Mint egy friss kutatásból kiderült: a lakosság 41 százalékának nincs félretehető jövedelme. Ez jelentős romlás a tavalyihoz képest.

Pont egy hét van hátra, hogy aki bankszámlára kapja, annak megérkezzen havi juttatásával együtt a drágulást ellentételezni hivatott újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelés. Ezt is figyelembe véve – számoltuk ki korábban – a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok juttatása az idén alsó hangon (hiszen ez az összeg csak a sáv legalja) pont kétszeresével nő, mint az átlagnyugdíjat kapóké. Az emelések következtében egyébként a januárban még 150 ezer forintnyi átlagnyugdíj novemberre 171 ezer forintra emelkedik. Az igazán idős kisnyugdíjasok persze sokkal kisebb növekményből gazdálkodhatnak.

Hiába büszkélkedett a pénzügyminiszter közösségi posztjában ellenzéki kritikára reagálva azzal, hogy összesen 14 százalékos így az idei nyugdíjemelés (ami tény), az idősek közül sokan mégis elégedetlenek. Részben azért, mert a magyar élelmiszer-infláció elképesztő mértékre rúg, a maga 35,2 százalékával a legmagasabb az egész Európai Unióban. A nyugdíjasok kosarába pedig az átlagnál nagyobb arányú – itt írtunk részletesen arról, hogy miként számol a KSH – az élelmiszer. (Bár jegybank volt elnöke, Bod Péter Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon összességében is kétszer olyan gyorsan nőnek az árak, mint az uniós átlag.)...

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/44. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.11.04.


P U B L IC I S Z T I K A


Széky János
Működni működik

Demokráciákban, ahol a hatalom nem egyetlen ember kezében összpontosul, és az a politikus nem Isten kegyelméből ül a trónon vagy más díszes székben, két fő okból szoktak viszonylag könnyen és gyorsan megbukni a kormányok:

– ha túl sok választópolgár reáljövedelme csökken több negyedéven át mérhetően és érezhetően,

– vagy ha a kormány feje valami kirívó erkölcsi vétséget követ el.

Az, hogy mi a kirívó, az adott ország politikai kultúrájától függően változik, egyszerű korrupciós botránytól (sok példa van rá) az ezrek életébe kerülő hazugságig terjed (végül is ez okozta a tehetséges és ambiciózus Tony Blair vesztét, miután kiderült, hogy nem voltak bizonyítékai Szaddám tömegpusztító fegyvereiről, s úgy csatlakozott az amerikaiak iraki háborújához). Tovább

A szerző további cikkei
Kovács Zoltán

Losoncz Miklós
Uniós földgázpiac és földgázárak

Legutóbbi találkozóján az Európai Tanács az energiaválság enyhítését célzó újabb intézkedések kidolgozását javasolta. Az árszabályozásra vonatkozó javaslatokat részben okafogyottá tette a földgáz tőzsdei árainak utóbbi időben jórészt rövid távú tényezők hatására bekövetkezett esése. Mindezek ellenére nem térnek vissza a 2019 előtti alacsony földgázárak. A célok elérését nehezítik a tagállamok eltérő érdekviszonyai.Tovább

A szerző további cikkei

Dobozi István
Szupererős dollár
Miért fáj a világnak?

Amerika a világtermelésben képviselt súlyához képest aránytalanul nagy szerepet játszik a világ pénzügyeiben a kulcsvalutának számító dollár révén. Washington számára monetáris és geopolitikai hatalom forrása a dollár, amely az egymást átfedő világválságok következtében újabban erőt erőre halmoz, még az aranyat is elhomályosítja. Miért lett ilyen bombaerős a zöldhasú? Jó-e mindez Amerikának és a világnak?Tovább

A szerző további cikkei


Ádám Péter
Államfő a francia parlamentben

A francia köztársasági elnök az eredeti 1958-as alkotmány II./18. cikkelyének második bekezdése szerint – a korlátozás a hatalmi ágak szétválasztásának elvére visszavezethető tilalom, ha ugyan nem tabu – csak „üzenetekkel” tarthat kapcsolatot a francia parlament két házával, (bár ez expressis verbis nincs kimondva az alkotmány II./18. cikkelyének második bekezdésében, csak logikusan következik belőle) személyesen nem jelenhet meg a képviselők és szenátorok előtt. Ezt a parlamentáris hagyományt Nicolas Sarkozy a 2008. július 23-i alkotmánymódosítással eltörölte.1 De mi a mögöttes jelentése annak, hogy a francia államfő immár beszédet is mondhat a parlament két háza előtt?Tovább

A szerző további cikkei

Zeöld Zsombor
Lengyel lehallgatás, orosz szál

2022 októberében újabb belpolitikai botrány pattant ki Lengyelországban. A Newsweek Polska nemcsak hogy felmelegítette azt a 2014-es lehallgatási botrányt, amely megrázta Lengyelországot, és – minden valószínűség szerint – megkönnyítette a következő évben a Jog és Igazságosság (PiS) választási győzelmét, hanem azzal állt elő a tekintélyes liberális hetilap: a 2013 júliusa és 2014 júniusa között vezető lengyel politikusokról és üzletemberekről készített felvételek az orosz titkosszolgálatok kezében kötöttek ki. Egy évvel a soron következő választások előtt az ügy több mint kellemetlen az azóta is kormányon lévő PiS (és a lengyel jobboldal) számára – de ezen túl az egész politikai elitet súlyos kérdésekkel szembesíti. A veszély: az ország esetleges politikai bénultsága.Tovább

A szerző további cikkei

Vida Kamilla
Csak állunk a kéziratfal előtt
Kabai Lóránt (1977–2022)
Tovább sSzenczi Tóth Károly
Orvosi történetek
Hálás köszönettel

A szerző további cikkeiCsillag István
Helló, Röfi!


V I S S Z H A N G

Földényi F. László
Kiegészítés


P Á R A T L A N

-ráczkevy-
ÖRÜL HORGER ANTAL ÚR

A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/44. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.11.04.


F E U I L L E T O N

Weiss János
Ki volt Asja Lacis?

A szerző további cikkei

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
„Végtelenül szomorú ez a történet”
Beszélgetés Deczki Saroltával Tar Sándorról


K R I T I K A 

Csuhai István
Mutasd a playlisted

► Virginie Despentes: Vernon Su­butex I–II–III. Fordította Tótfalusi Ágnes. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 367+357+375 oldal, 7999 Ft

Az ember belekezd az 1969-ben született, eddig kilenc regényt közreadó Virginie Despentes trilógiájába (ezek közül a Vernon Subutex immár a harmadik könyv a szerzőtől magyarul), és hosszú ideig, úgy nagyjából az első kötet végéig úgy érzi, az „év könyvét” tartja a kezében. A másodikban aztán mintha leülne a kezdeti, egy teljes köteten át kitartó lendület, a dolgok kicsit ellaposodnak, hogy a harmadikban valamilyen fokon majd újra életre keljenek, de a záró darabban mintha már nem egészen azt a regényt olvasnánk, ami magától értetődően következne az elsőből. A Vernon Subutex távolról sem az, amire determinálva van, aminek egy darabig látszik, és amit minden kezdeti eleme előlegez – nem felemelkedéstörténet, éppen ellenkezőleg; de ez, klasszikuson, modernen és posztmodernen túl, mindezek birtokában a 2010-es évek második felében talán éppen így van rendjén.Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Csepeli György
Ex libris

Herzl Tivadar: Napló (1895–1904)
Roman Sandgruber: Hitler apja
Munkácsi Ernő: Hogyan történt?
Márai Ilona: Betűbe zárva

ÉS-KVARTETT – Nádas Péter Rémtörténetek című regényéről


Károlyi Csaba Márjánovics Diánával, Puskás Pannival és Zelei Dáviddal beszélgetett 2022. október 26-án, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb november 30-án Kun Árpád Takarító férfi című regénye lesz a téma.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
E. W. Nay-retrospektíva

(Enst Wilhelm Nay – Retrospektive, Museum Wiesbaden, megtekinthető február 5-ig.)

Kis jóindulattal akár emberi testekre, végtagokra vagy szemekre asszociálhatunk. Így jogosnak látszik az a legújabb nézet, hogy Nay munkásságát nem szabad szakaszokra tördelni, hanem szerves egységként kell kezelni, amely a figurativitás és az absztrakció végletei között lebeg. Ezt igazolja a kölni Wie­nand Verlag gazdagon illusztrált, vaskos katalógusa is.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
Gerinctaraj

(Fusz Mátyás Rückenkopf című kiállítása november 25-ig látható a Kisterem Galériában.)

Mostani tárlatán, ahol a kontextusteremtés korábbi módszere a megközelítésmódok enigmatikus egymásra helyezésével párosul, az egyes művek már önmagukban is jelentősek. Azonban valamennyit az értelmezési lehetőségek hatalmas felhője veszi körül, amelyben nincs kiemelt nézet. A veszély az lehet, hogy a felhővel a művész önmaga elől is kitakarja, hogy mi az, ami mondandójából a leglényegesebb. Lehetséges persze az is, hogy épp a bújócska – mint hosszú távon érvényesülő szerzői módszer – vezet majd el további jelentős alkotásokhoz.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Embergyilkos ember
(Homo Homicida)

(Gaál József Homo Homicida című kiállítása a Godot Galériában november 26-ig tekinthető meg.)

Elérkezett a különféle lehetséges kérdések és válaszok sora által meghatározott festészettől és szobrászattól az individuális emberi lények ábrázolása felé, ennyiben az egzisztencializmushoz, a kereszténység utáni állapothoz, melyben a tisztaság keresése a kérdés, és nem annak adottsága, bibliai idézetekben való fellelhetősége. Bármilyen szomorú is, de úgy vélem, ez így igaz. Gaál portréinak alanyai egyszerre lehetnek embergyilkos emberek és azok áldozatai is. 
Tovább

Báron György
A süllyedő Titanicon

(A szomorúság háromszöge. Svéd–amerikai–angol–francia–görög film. Forgatókönyvíró-rendező: Ruben Östlund.)

Ruben Östlundnak sorban a harmadik alkotása játszódik abban a közegben, amelyről kevés mai film szól, mert megközelíthetetlennek látszik: a high society elzárt világában. Elsőként a Lavina, aztán A négyzet, s most A szomorúság háromszöge. Mindhárom díjat nyert Cannes- ban, utóbbi kettő Arany Pálmát, ami így egymás után eddig csak a legnagyobbaknak sikerült. A cannes-i fesztiválpalota vörös szőnyegén black tie-ban és nagyestélyiben parádézó úri közönség láthatóan semmit nem élvez jobban, mint az úri közönség kigúnyolását.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Cselekvő elemzés

(Tadeusz Słobodzianek: A zseni, Katona József Színház, Kamra, október 14.)

Az előadás alcíme ennél pontosabb nem is lehetne: „a színészmesterség módszerei kilenc képben” – abszolút ezt kapjuk a Kamra színpadán. Egyrészt a színészektől: közeliben látjuk, ahogy Fekete Ernő eggyé válik a ragasztott Sztálin-bajusszal, belehelyezkedik a figurába, akárcsak Máté Gábor Sztanyiszlavszkijéba, miközben a sminkben őszítik a szemöldökét.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Ravi és Chris

(Ravi Coltrane: Cosmic Music – Liszt Ünnep, Müpa, október 18.; Chris Thile – Magyar Zene Háza, október 21.)

Chris Thile nemcsak pallérozott, de mélyen ösztönzenész is, aki egyszerűen összenőtt hangszerével, mintha a csillagzata elválaszthatatlanul ehhez a hangszerhez kötötte volna. Ömlik belőle a zene, Bartókot szerintem mindenki most hallott először mandolinon, és ebből a szuperior előadásból mégis a hála, az elköteleződés és a jókedv sugárzik.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Abrakadabra

(Ildar Abdrazakov hangversenye – Magyar Állami Operaház, október 30.)

Abdrazakov nem a felmelegedésről beszélt, hanem mindenféle, többnyire fájdalmasan édes szerelmes dologról. A jelenség csodálatos, mint valami regényhős, szakáll, barna haj, a szmoking, amely majd szétreped a hatalmas mellkason, és maga a mellkas, amely nemcsak szemre nagy, de rengeteg levegő fér bele, meglepően hosszan tartott hangokkal tud lezárni egy-egy frázist, anélkül, hogy az egész nevetségessé válna. Az a helyzethez egyáltalán nem illő gondolatom támadt, hogy jó lenne megversenyeztetni Abdrazakovot és a fénykorát élő Kováts Kolost, melyikük tud hamarabb pejslivel felfújni egy gumimatracot.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Elviszi a szél

(Híradó, időjárás-jelentés, M1, október 28.)

Hát a meteorológusnak is van szíve. De a magyar állami tévében embereket tesznek tönkre, aláznak meg, lehetetlenítenek el, művészeket, zenészeket, írókat is, vagy egyszerűen csak elhallgatják őket, tizenéve nem tudnak róluk. Azon a csatornán nincs ártatlan gesztus, ami ártatlan, az sem az, és azért nem, mert ők azt akarják, hogy ne legyen. És ezt akkor sem lehet elfelejteni – ha mindentől függetlenül – én inkább hallgatnék Beatlest, mint időjárás-jelentést.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
5., 1., 3.

(Vásáry Tamás és az MR Szimfonikusok Schubert-estje. Zeneakadémia, október 27.)

A süket fülek két évszázada nem akarják meghallani, hogy Schubert szimfóniái közül nemcsak a Befejezetlen és a Nagy C-dúr remekmű, hanem az összes többi is az. Ott a helyük a kánonban. Az ilyesmit nem keddről szerdára ismeri fel a közvélemény: évtizedek apró lépései kellenek hozzá. Ilyen apró, de hasznos lépés volt Vásáry Tamás és az MR Szimfonikusok Schubert-bérletének nyitóhangversenye, amelyen a zeneszerző 5., 1. és 3. szimfóniája szólalt meg: olyan művek, amelyeket tizenhat és tizenkilenc éves kora között írt.Tovább

A szerző további cikkei

I R O D A L O M

Gömöri György
Virágok harca

Gömöri György


Kiss Noémi
Hogyan lettem falusi?

Befejeztem egy könyvet, a faluról szól. Miközben írtam, falusi lettem. Egy falukönyv kerekedett, de mikor nekifogtam, nem tudtam, milyen a falu. Vidéken élsz, és nem tudod, milyen a vidék. Hisz épp ez a lényege, olyan nincs, hogy falusi. (A falunk egy folyóparton épült, több száz évvel ezelőtt.)

Korábban sokat voltam az udvarunkban vagy a mezőn, az ártéren. Fát, kagylót szedni, az állatnak eledelt, faforgácsot gyűjteni, őszi almát, diót. A lovarda istállójában a nyergek között, a temetőben, vagy csak az avart takarítottam az utcán, a csatornát pótoltuk; menekülő egereket hajkurásztam, áradáskor pakoltunk, nálunk még vízi patkány is van a kertben néha, van, aki szépelegve, vándorpatkánynak hívja.

A falu írás közben lett. Kikerekedett. Írni kell az ismerethez, mert mindez megvolt már, találkoztam vele, tíz éve bennem élt (akkor költöztünk ki), csak nem szedtem össze az alakokat, a földdarabokat. A tájat és a lakóját. Nem jöttem rá, hogy ez már a falu. Azt tudtam, hogy mostantól nem szeretnék többé városban élni, de azt még nem tudtam, hogy ez már az a másik élet.Tovább

A szerző további cikkei

Mái Attila
Szabad akarat

Ne vedd észre, amikor kinyílik az ajtó. Ne sétálj ki a szabadba, ne lélegezz fel, ne kezdj új életet. Ne lásd, mit tesznek veled, ne légy vele tisztában, hová fajultak a dolgok. Ne formálj önálló véleményt, ne hidd el, hogy jobbat érdemelsz, ne fogadd el, hogy becsaptak. Siess vissza a fülledt szobába, add át magad a média híreinek, reszkess úgy a bizonytalantól, mintha már bekövetkezett volna. Váljon benned rettegéssé az aggodalom, verd a fejed a falba. Kerülj életveszélybe rémálmaidban, menekülj tűzvészből, összeomló házból, véres háborúból, hóhér pallosa alól. Lélegezz fel ébredéskor, hogy megúsztad, mégse számíts kellemes fejleményekre. Érezz nyugalom helyett bágyadtságot. Torpanj meg, érjen megrázkódtatásként a felismerés, ha így folytatod, a semmibe szórod az életed. Keseredj el, mióta megszülettél, feltartóztathatatlanul menetelsz a halál felé.Tovább

A szerző további cikkei

Kőrössi P. József
Hárman és négyen a fürdőkádban

– Mégis idejöttem, hozzád.

– Most nem arról, nem arról beszélünk, hanem arról, hogy morózus voltam, és arról, hogy miért.

– Meg kell értened – mondta a férfi –, hogy mindig lesznek olyan programjaim, vacsorák meg ilyenek, amelyeken nem vehetsz részt.

– Mert azt hiszik, hogy a gyermeked vagyok.

– Nem! – a férfi kiáltott. – Nem! És nem papi, és nem papa! Nem. Hanem mert gyermeket nem viszek partneri megbeszélésre, ha senki más sem hozza a maga nőjét.

– Ha mindenki más meg a feleségét viszi, akkor azért.

Enni kezdtek, megkenni a pirítóst, ki-ki a magáét, szombat reggel.

– Nekem is vannak olyan programjaim, amelyekben te nem vehetsz részt – mondta a lány.

– Igen – mondta a férfi –, például nem engedsz be a fürdőkádba harmadiknak.

– Igen! Meg azért sem, mert még hiányozhatna belőle a negyedik.

– Kivel basztál a fürdőkádban? – üvöltötte a férfi.

– Nem veled.Tovább

A szerző további cikkei

Datki Szabolcs
Budapest, te csodás

Az van, hogy szájbizsergető csókcsatákban ez ki is merül, mert haza s ágyba nem akar menni egy sem, barbiagya nem érett ehhez még – mintha elszomorodnának egy másodpercnyire, de kibuggyan a cinkosság: éjszakai paplan alatti nyulkához épp elég vizuális élményt lehet begyűjteni ezzel-azzal – mondja a vörhenyes röhögve, és tovagördülnek lazán a tavaszban.

Bámulom varas-sebes könyöküket, ahogy bevágnak még egy cselt a sétány végén, és a placcot átadják az újabb hordáknak; a külvárosi panel- meg ódon-nyirkos bérházrengeteg ontja kölykeit az utcákra, terekre, a szemérmes bölcsészlányok meg fogják a National Geographic-os mappáikat, virágos rajztömbjeiket, tulipános posztótarisznyáikat, és tipegnek árnyasabb, csendes, csak elvétve megmaradt, néptelen kávé- és teaházak mélyére, ahol háborítatlanul szövögetik álmaikat, míg Bódler, Rembó, Blék s Dilen csűrős-csavarós, ám félre nem érthető szavaitól benedvesednek felül, alul egyaránt, s busás 90 forinttal többet fizetnek a pincérnek háborítatlan nyugalmukért, majd kilibbennek lelkes üdén a korzózó tömeg közé, és nyomtalanul belevesznek a kétoldali kaméleonkirakatok útvesztőjébe.Tovább

A szerző további cikkei

Csikós Attila
Leszesz szép múltunk nekünk
Badacsonyi emlékek

A pince teraszán, ahol barátommal minderről (végső soron a tájba írt emberről) beszélgettünk, két idősebb házaspár nézte a tavat. Egy neonsárga dzsoggingba öltözött, elégedett és kisimult, nagyjából hetvenes német (tárgyilagosan figyelték a vizet, számba vették, osztályozták, megfigyelték, tekintetükben nem volt csodálat, csak koncentráció, akár két szereplő Térey János Niebelung-lakóparkjából. Oh, Schöne Dämmerung!) és egy csöndes, láthatóan első nyugdíjas napjaik eseménytelenségével megküzdeni igyekvő magyar. Boomerek, mondja róluk a szleng. A magyar nő kezében útikönyv. A férje előtt ürgényi bor. (Laci te, / Hallod-e? / Jer ide, / Jer, ha mondom, / Rontom-bontom.) Fáradtan, majdnem elbúsultan bambul maga elé. Laci! Tölt az ürgéből, iszik, nagyokat nyel, ízét sem érzi. Laci! A felesége pufók karjával végre oldalba böki. Te tudtad, hogy az a panzió, Laci, ahol húsz éve megszálltunk, az valamikor szanatórium volt? Szálloda. Szálloda, egyezik bele a nő. Te tudtad, hogy az a szálloda, Laci, ahol húsz éve megszálltunk, az valamikor szanatórium volt?Tovább„EGYE MEG A FIDESZ, AMIT FŐZÖTT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.11.04.


– „Egye meg a Fidesz, amit főzött!” – Nem látszik jobboldalinak a kormány, kereszténynek még kevésbé – mondja Czutor Zoltán. Interjú

– Egy erőskezű ember – Salát Gergely Hszi Csin-ping ambícióiról, félholt állatok piacáról és az ujgurok erősödő elnyomásáról. Interjú

– „Nem rendelkezhet felette” – Durica Katarina ötödik, béranyaságról szóló könyve megint tabut dönt. Interjú

– Drága az orosz gáz – Nem igaz, hogy csak keleti forrásból biztosítható a szükséges energiamennyiség

– Már minden csepp vízen civakodnak – Politikai kérdéssé vált minden vizet érintő ügy Debrecenben, amióta kiderült: a kínai CATL a városban építi fel akkumulátorüzemét

– Kékek és fehérek: Deutschék kezében a Zsaru Magazin – Évek óta Deutsch Péter érdekeltségnek számít a hetilap, az MTK gazdasági vezetője is feltűnik a képben. Furcsa szereplőkre bízzák a rendőrség médiamegjelenését

– Bejött-e a DK-nak az árnyékkormány? – A DK-t, az ellenzéki pártokat és Rajnai Gergelyt, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjét kérdeztük

 Térdprotézisműtét 400 nap múlva – Az egészségügyi államtitkárság úgy csökkentené a várólistát, hogy néhány embenjt lehúz róla

 Öreg fát átültetni – „Brüsszel miatt” bezárják az idősotthont Mindszenten. Riport

– „Csak ha szétesik” – Hiányzik az ember és az érc is. Életképes lenne Dunaújváros a vasmű nélkül? Riport

– Szilárd cölöp – Vakhit és identitás, a Fidesz-tábor természetrajza, 3. rész

– Adóforintokból luxushotel – Több mint negyvenmilliárd forintos viszsza nem térítendő támogatásából kilenc új luxusszálloda épül Székelyföldön

– Amerikát zsarolják az oroszok a civilek elleni támadásokkal? – Szakértők szerint eljött a totális háború ideje

 Egy párt, egy vezér, sok probléma – Nincs könnyű helyzetben Hszi Csin-ping

– Moszkva a Nyugat ellen szövetkezik – Valdaj: Putyin nem tervezi atombomba bevetését, de a háború vége nem látszik

– Hiába a nyércmészárlás, újra győztek a szociáldemokraták – Dánia választott

– Víz, medve, farkas, sas, mi kell még? – Lovával és kutyájával ekhós szekéren megy Romániából Spanyolország (esetleg Norvégia) felé Karl, aki most épp Magyarországon jár

– Amikor a zongorák falura költöztek – Kis magyar inflációtörténelem: inkább szabály, mint kivétel

 Orosz súlytalanság – Az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt tovább hidegülő kollaboráció csak jobban láthatóvá teszi a posztszovjet űrprogram vergődését, aminek legfőbb oka a szegénység

– Nobel-díjas kártyavár – Egyre több jel mutat arra, hogy a 2019-es orvosi díj egyik kitüntetettje, Gregg Semenza sorozatos tudományos csalások részese volt

 Malachónalj és csapolt vermut – A spanyol gasztronómia közvetlenségét hirdeti a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában megnyitott Arquitecto Pitpit

 Italobudai ősforrás – Gasztrolidérc a Ristorante Da Lellóról

– Pénzen vett alkalmi szolgaság – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Vida Kamilla költőt

– Hogyan lesz Erdélyből Románia? – Újabb botrány tört ki a magyar jégkorongbajnokságban

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Fehérbolsevizmus
– Gulyás Balázs: Mi nem haldoklunk, mi így élünk! – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Diagnózis
– Szerető Szabolcs: Világok harca – Álláspont
– Verebes István: Büszkeség és jobb- meg balítélet
– Kishonti István: Mi mindig mindenről elkésünk
 Nagy Attila Tibor: A parlamenti ellenzék meglepő cselekedete – A NER uralma alatt
 Lakner Dávid: Ki veszekedne Gyurcsány Ferenccel?
– Albert Enikő: Tanuljunk szolidaritást! – Akadálypálya
– Híd Jenő rajzol: Kis filozófus
– Szenczi Tóth Károly: Dózsaszáznegyven – tárca
– N. Fejérváry Gergő: A Pinot noir, aki már magyar is (II.) – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Dévényi István: Az árufeltöltő a soros
– Marabu: Ió, ció, infláció

Kritika:
– Vadlúdles Tatán – Madárkalauz
– Reményteljes pokoljárás – Sturcz János: Dante Pokla ma
– A pont jó diverzitás – Oded Galor: Az emberiség utazása
– A háború: pokol – Nyugaton a helyzet változatlan, Netflix
– A hegyek ott maradnak – Tim Marshall: A földrajz hatalma

Időgép történelmi mellékletünk

– Az aranykor embere – Negyven éve halt meg Leonyid Brezsnyev. Sz. Bíró Zoltán történésszel beszélgettük ez alkalomból

– Amikor Für Lajos megvédi a párttitkárt – Az 1956-os forradalom eseményei Debrecenben

– „Hazafi az, aki a szocialista Magyarországot szereti” – Ipper Pál útja az ÁVH-tól a New York-i tudósítói létig

– Egy kép anatómiája: Száz éve találták meg Tutanhamon sírját

– Talált tárgy: „Inkább vennénk almát” – Nagy Imre 1956-os születésnapjáról

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Mancs.hu
2022.11.03.


A SZERK.


A SZERK.
Donnerwetter nochmal!

Jó pár nappal ezelőtt, de már az Olaf Scholz német kancellárnál tett látogatása után monumentális interjút adott Orbán Viktor a Budapester Zeitung nevű magyarországi német nyelvű kétheti lapnak. De olyat, amilyet azelőtt, az ún. enyhülés kezdete vagy mondjuk Willy Brandt óta sose, egy magyar kormányfő se.

A SZERK.
A nemzeti mosolyalbum kis büszkesége

Van az úgy, hogy az ember házhoz megy a pofonért – figyelmetlenségből, ostobaságból, a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében belesétál egy helyzetbe, amelyből csak rosszul jöhet ki. De mindez még menthető, megmagyarázható valahogy. Sokkal cifrább az az eset, amikor az ember egyenest befizet a pofonra, s menten a legnagyobbat kéri, mert futja rá.

A SZERK.
A Fidesz fejfájára

Mikor kezdődött az 1990 utáni magyarországi demokrácia romlása? Amikor 2010-ben alkotmányozó többséget szerezve Orbán fokozatosan felszámolta vagy kiüresítette a köztársasági berendezkedés garanciáit és intézményeit? A választásokról rendelkező szabályok átírásakor, ami gyakorlatilag ellehetetlenítette a többpárti versengésen alapuló parlamentáris váltógazdálkodást? Vagy a rezsim alaptörvényének negyedik módosításakor, amikor az országgyűlési többség lényegében fölszámolta a hatalommegosztást?

PUBLICISZTIKA


BUNDULA ISTVÁN
A Paradicsom kísértetei
Az állami gondoskodás hamis ígérete és a leválthatatlan Orbán-kormány

A 2014-es és a 2022-es országgyűlési választások egyik legnagyobb ellenzéki baklövése a Fideszből kiábrándult mérsékelt jobboldali szavazói tömegek támogatására hajtó stratégia volt.

EGOTRIP

Vajda Mihály: A ki nem végzett Szókratész
Rég nem hallottam rólad

Drága Szókratészem! Hiányzol. Nem akarlak sürgetni, hogy gyere már „haza”, örülök, hogy – láthatóan – jól érzed magad a tengerentúl; s nagyon is értem, hogy ha már egyszer 2500 év után elhagytad az Óvilágot, alaposan körül akarsz nézni az Újvilágban is.

BELPOL


INTERJÚ
„Elementárisan felháborítónak tartom”
Tausz Katalin a szociális törvény módosításáról

A szociális törvény preambulumának átírása jelképes, a társadalmi konszenzust már nyolc éve felmondta az állam. Az ELTE Szociális Tanulmányok Intézetének professzora szerint ez cinikus lépés, az egyén felelőssége helyett inkább azzal kéne foglalkozni, az emberek hogyan fogják túlélni a telet.

KIKET TÁMOGAT A KORMÁNY?
Háló nélkül

Drasztikusan csökkentek az állam által nyújtott szociális juttatások az elmúlt több mint tíz évben. Gondolhatnánk, hogy a középosztálybeli családokhoz ment a pénz, valójában ez sem egyértelmű.

ZÖLD PÁRTI SZIMBIÓZIS ÉRLELŐDIK AZ IDŐ MÉHÉBEN
Lehet más a párbeszéd!

Verseny és együttműködés – erre készül az EP- és az önkormányzati választásokig az LMP és a Párbeszéd. A két párt úgy véli, hogy csak együtt képesek kellő erővel képviselni a zöld ügyeket, illetve elérni a parlamenti küszöböt. Ehhez először a Karácsony Gergely körüli személyi ellentéteket és a szakpolitikai különbségeket kell tisztázni.

EGY ÉRDEKES ADÓSSÁGKEZELŐ CÉG
Kamatostul

A Cash Claim Kft. tíz évvel ezelőtt jutott hozzá egy felszámolás alá került, gyorshiteleket nyújtó cég 18 ezer ügyfelének adósságaihoz. Kérdés azonban, a cég egyáltalán végezhet-e ilyen jellegű tevékenységet. A Magyar Nemzeti Bank vizsgálatot indított az ügyben.

MUSSOLINI, A FASISZTA MAGYAROK ISTENE
A rossz példa ragadós

100 éve nevezte ki II. Viktor Emánuel király miniszterelnökké Benito Mussolinit. A Duce példája számos magyar követőjét ihlette meg, akik nem biztos, hogy mindenben pontosan értették fasiszta példaképeiket.

BÉKÉSI GÁZMEZŐ: POLITIKAI ELVÁRÁSOK, TECHNOLÓGIAI AGGÁLYOK, HATÓSÁGI ÚTHENGER
Mire hármat számolnak

Az észak-békési gázmezők minél hamarabbi kiaknázása a Corvinus-projekt célja. A remélt félmillió köbméter földgáz felszínre hozatalának költséghatékonysága azonban legalábbis vitatott. Mindeközben az érintett földtulajdonosokat komolytalan összegekkel kártalanítanák.

KÜLPOL

LESZ-E REPUBLIKÁNUS ELŐRETÖRÉS AZ AMERIKAI FÉLIDŐS VÁLASZTÁSOKON?
Piros riasztás

Az előrejelzések szerint a republikánusok átvehetik a többséget a félidős választásokon legalább az egyik kongresszusi házban. Milyen következményekkel járhat ez az amerikai demokráciára, és hogyan érintheti az ukrajnai háború alakulását?

LELASSULT AZ ÖNVEZETŐ AUTÓK FEJLESZTÉSE
Köhög, rángat, lefullad

Pár éve még karnyújtásnyira látszott a jövő, amelyben sofőr nélküli önvezető autók forradalmasítják a közlekedést és a szállítást. Azóta az erre specializálódott, nagyra fújt technológiai cégek megroskadtak, és az ígéretek kipukkadtak. Hol van a robotautó, melyet tíz éve ígérnek?

FILM

VERZIÓ 19
„Legszívesebben az első szerelemről”
Ruszlán Fedotov filmrendező

Az idei fesztivál nyitófilmjének (Távol; 2022) fehérorosz rendezőjével beszélgettünk a pályájáról, a filmjéről és a dokumentumfilm-készítés mai útjairól, lehetőségeiről, de elkerülhetetlenül szóba került az ukrajnai háború is.

VERZIÓ 19
Üzenetek a PET-palackban
Az Antropocén szekció és a magyar verseny

Az „antropocén”, Eugene F. Stoermer ökológus 80-as évek óta használatossá tett szép szava egy földtörténeti kort jelöl, amelyet épp taposunk, melyben az ember annyira átrendezte lakóhelyét, tudniillik a bolygót, ahol élnie adatik, hogy az már mindenkinek fáj – Földnek és lakójának egyaránt.

VERZIÓ 19
Katonák a felvevőgéppel
Képkereső szekció

Száz éve született a litván származású Jonas Mekas, akit az amerikai független film egyik legfontosabb alakjának tartanak. És nem is csak azért, mert számos nagyszerű film fűződik a nevéhez.

VERZIÓ 19
Megszállók és megszállottak
Szolidaritás UA szekció

A 450 ezer lakosú Mariupolt csak 2022. május 16-án tudták elfoglalni az oroszok, pedig két és fél hónappal korábban körbevették. Aki tudott, menekült, de a litván Mantas Kvedaravičius nem véletlenül maradt az ostromlott városban.

VERZIÓ 19
Eső után, Odakint, Északi sodrás, Egy újságíró meggyilkolása

Négy filmajánló a 19. Verzió fesztiválról – 1. rész

VERZIÓ 19
Visszavonulás, Fordulj a Nap felé, A karmester, f@ck this job

Négy filmajánló a 19. Verzió fesztiválról – 2. rész

TÉVÉSMACI
Körteróka, kiskakas

Amikor Sztupa és Troché mindenhol visszaszempillantókat szereltek fel, a „mindenholt” csak szűkített keretek között volt tanácsos értelmezni.

ZENE

NEKROLÓG
A zongora gyilkosa
Jerry Lee Lewis (1935–2022)

1964-ben a Beatles volt a legnagyobb, de akkor még csak kevesen tudták, hogy Lennonék Nyugat-Németországból rajtoltak. Ezért a hamburgi Star Club ugyanúgy a popzene bölcsőjének tekinthető, mint Memphisben a Sun Records stúdiója a Union Avenue 706. szám alatt. Ahol nemcsak Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins és Roy Orbison rögzítette klasszikus lemezeit, de az a Jerry Lee Lewis is, aki csak boogie-woogie-t tudott zongorázni, ám azt gyilkos módra.

INTERJÚ
„Nevezheted liberális mennyországnak”
Bródy János

„65 évesen már eleve mindenhez úgy nyúl az ember, hogy lehet, hogy ez lesz az utolsó alkalom” – nyilatkozta lapunknak tizenegy éve, koncertje előtt. Idén újra fellép a Budapest Arénában. 2011-ben, Illés szekerén című albumával lezártnak tekintette az életművét is, azóta két újabb nagylemeze jelent meg, és most elkészült egy Bródy-film is.

MI A KOTTA?
Biztos inkognitó

Klasszikus zenei programajánló a 2022/44. hétre

KRITIKA

KÖNYV
Ösvény az Akadémiáig
Romsics Ignác: Hetven év. Egotörténelem 1951–2021 (1. kötet, 1951–1985)

Nemrég felvetődött egy történészkonferencián, itt az ideje, hogy az idősebb kollégák megírják az emlékirataikat, vagy készüljenek velük interjúk arról, ahogy a történetírást a rendszerváltás előtt művelni lehetett.

KIÁLLÍTÁS
Idegen a tükörben
Láthatatlan arc – Portrétípusok és nem tipikus portrék

Mi köze a Covid-járványnak a halotti maszkokhoz? Miért és mikor alakult ki az emberi arc (valójában a faragott képmás) ábrázolását tiltó zsidó kultúrában a portré fogalma?

SZÍNHÁZ
Fesztiválozik a nyáj
Az utolsó bárány

Kedves, vicces karácsonyi történet, mi másra is lehetne szükségünk a napfényes októberben? Cseri Hanna a legtehetségesebb fiatal rendezők egyike, már most saját stílussal és látásmóddal, amelynek a humor a központi eleme.

TÉVÉSOROZAT
Milyen mens rea?
Törvényen kívül

Senkit nem lehet hosszan izgalomban tartani, és ez nem csak a teljesítőképtelen férfiak védőbeszédének kulcsmondata, de a lankadni nem akaró thrillerdömping végzete is lehet.

SZÍNHÁZ


INTERJÚ
„Folyamatos szégyenben”
Kiss-Végh Emőke színész

Együttese, a Dollár Papa Gyermekei az egyik legizgalmasabb független színházi közösség itthon, előadásonként más-más alkotókkal. Formanyelvüket a zsigeri személyesség és közelség jellemzi. A szabadúszói létről, munkamódszerekről és színészi jelenlétről beszélgettünk.

KÖNYV

RÉS A PRÉSEN
„Az utolsó életrajzi regényem”

Berényi Anna író

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Egressy Zoltán: Piszke papa tengeres meséi

Többek között Zsigmond, az öntelt tintahal, Orsolya, a mogorva tőkehal, Gabesz, a tudatlan kőhal, Jakab, a rettenthetetlen rája meg Ervin, a mohó palackorrú delfin a szereplői Egressy Zoltán meséinek, aki magát a címben csak Piszke papaként aposztrofálja.

VISSZHANG: KÖNYV
Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

A szerző – akit sokan Panamajackként ismernek a Diétás Magyar Múzsa Facebook-blogról – a közgazdaságtan alapjaival, a jó befektetés, a pénzteremtés, a fiskális és monetáris politika rejtelmeivel igyekszik megismertetni a laikus olvasót.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A gyáva

Az Itt és Most Társulat tőlük szokatlan módon, egy „rendes” előadást mutatott be: Sarkadi Imre A gyáva című kisregényét állították színpadra Varju Nándor rendezésében, a közösségi térnek nevezett Ráday utcai játszóhelyükön.

VISSZHANG: FILM
Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja

A háborúban hazai sört vinni a fronton harcoló gyerekkori haveroknak – olyan sztorinak hangzik, ami csak egy amerikainak juthatna eszébe.

VISSZHANG: FILM
Wyrm

Wyrm (neve nem férget, hanem az óangol sárkányt jelenti) egyszerre átlagos és csodabogár kamasz fiú.

VISSZHANG: KONCERT
Sting

Hosszú évtizedek alatt turnéról turnéra változott Sting kísérő zenekarának összetétele.

VISSZHANG: LEMEZ
The 1975: Being Funny In a Foreign Language

„Mi nem egy popzenekar vagyunk” – jelentette ki ingerülten egy korai videó­klipjük nyitányában a brit The 1975 frontembere, pedig a trendi ruha, a rádióbarát hangzás és a szándékosan bugyuta refrén szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy egy popzenekart látunk.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/44.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/44.

Rövid hírek: Mars, macska, rajzás...

Snoblesse Oblige 2022/44.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/44.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Brooklyn–Budapest palacsinta

Palacsinta fahéjas barna vajjal és sült birsalmakrémmel

ÉTEL, HORDÓ
MgTels

Étteremkritika

INTENZÍV HARCOK AZ UKRÁN FRONTON, AMERIKA MOZGOLÓDIK - HÁBORÚS HÍREINK PÉNTEKEN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.11.04.


Az ukrajnai frontvonal minden részén intenzív harcok zajlanak, az ukránok szerint az oroszok elkezdték Herszon kiürítését. Jelentős területszerzést egyik fél sem hajtott végre az elmúlt napokban. Kiszivárgott az is, hogy amerikai katonák vannak Ukrajnában, akik a harcokban nem vesznek részt, csupán a fegyverelosztást ellenőrzik. Ma reggelre pedig elesett egy ukrajnai idegenlégióban szolgáló amerikai 82-es ejtőernyős-százados a frontvonalon. Ezen kívül kikötött tegnap este Horvátországban egy amerikai repülőgép-hordozó...


BARANYI KRISZTINA TÉVED, MERT AZ ÚJSÁGÍRÁSHOZ AZ ATV-NEK SINCS SEMMI KÖZE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.04.


Mi régóta hangoztatjuk, hogy Baranyi Krisztinát kellene Karácsony Gergely helyett főpolgármesternek jelölni, mert az elmúlt években ő az egyetlen budapesti várospolitikus (és polgármester), akinek vannak elvei, van kiállása és csinált bármi érdemlegeset, amire oda lehetett figyelni (népszavazás a Fudan egyetem építésével szemben, az utcák átnevezése a Fudan tervezett helyén, az atlétikai vb elutasítása, stb.). Most is példamutatóan járt el, amikor az ATV egyik műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti (“Prosti”) Srácok nevű szennylap propagandistájának kérdésére.

De Baranyi Krisztinának is van még hova fejlődni. Ezt mondta az élő műsorban: „Kicsit kellemetlen helyzetbe hoztak engem, én régóta hangoztatom, és megfogadtam, hogy propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom, úgyhogy most sem fogom ezt tenni. Én nem tudtam, hogy ön itt lesz, és ha tudom, akkor nem jövök el. Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak.”

Baranyi Krisztina helyiértéken kezelte a Pesti Srácok nevű ocsmány propagandakiadványt és annak munkatársait is. Abban azonban nagyot téved, ha azt gondolja, hogy az ATV bármivel is különb lenne. Nem véletlen, hogy az ATV ilyen propagandaszennytől hív embereket, ennek célja kifejezetten az (a Rogánnak és Orbánnak való hízelkedésen kívül), hogy becsempéssze a propagandát saját műsorába, méghozzá ebben a direkt formában, amit az ATV csak burkoltan tesz. Nem véletlen, és az ATV-ről mindent elmond, hogy egy fasiszta, náci propagandagyár propagandistáit szerepelteti.

Az ATV ugyanolyan prosti csatorna, mint a “Prosti” Srácok. Németh Sándor televíziójába az Orbán-rezsim dönti a pénzt, az ATV pedig az orbáni fasiszta propagandagyár egyik zászlóshajója, csak a funkciója más. A leosztott szerepek szerint az ATV ugyanúgy az Orbán-rezsimet szolgálja, csak nem olyan direkt eszközökkel, és nem az elkötelezett híveket, hanem az ellenzéket manipulálja, eteti hazugságokkal. Az ATV feladata az ellenzék leszerelése, minden ígéretes ellenzéki megmozdulás, ötlet és gondolat szétverése, lenullázása, lejáratása, és az ellenzék kontroll alatt tartása.

Orbán még soha nem fizetett és nem tartott el “ellenzéki” csatornát, amely nem neki dolgozott. Az ATV-nek ugyanonnan öntik a pénzt, ahonnan a Pesti Srácokba és a többi propagandamocsokba. Az ATV egy ugyanolyan propagandamocsok, mint az Orbán-rezsim propagandagyárának bármelyik más része, beleértve a Pesti Srácokat is. Az ATV célközönsége és módszere más, kifinomultabb, de a cél és a tevékenység ugyanaz. Csak az ATV sokkal hatásosabban és hatékonyabban végzi a feladatát, mert leplezi az Orbán-rendszer szolgálatát. Miközben a tulajdonos véres szájú fideszes...

ITT VANNAK A VÉGLEGES TERVEK, AZ ORBÁN-KORMÁNY TELJESÍTMÉNY ALAPJÁN FIZETNÉ MEG AZ ORVOSOKAT, PRAXISOKAT SZÜNTETNE MEG

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.11.04.


Koncentrálják az ellátásokat, ami miatt a betegeknek többet kell majd utazniuk. A centrumkórházak szabadon vezényelhetnék az orvosokat, a diplomás szakdolgozóknak 55 százalékos béremelést ígérnek.


Mintegy fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A végleges terveket – amelyek már túl vannak a tárcaközi egyeztetésen – Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez. A kamarák vezetői a jövő hét elején személyesen is véleményezhetik az olvasottakat, találkozóra várja őket az államtitkár...