2016. december 18., vasárnap

EGYMÁS TÖKÉT FOGJÁK A DERÉK URAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.12.18.


Szépen ki van találva ez a rendszer, a Nemtelen Együttműködés Rendszere. Én nem mondom el, amit rólad tudok, cserébe te is hallgatsz arról, amit rólam tudsz.

Sokat tudnak egymásról ezek a derék urak. Túlságosan sokat ahhoz, hogy megszólaljanak. Idővel persze lesz közöttük olyan, aki elszólja magát, esetleg úgy érzi, hogy a többiek bántották, vagy kimaradt valamiből.

De ez még odébb van, addig a titok, titok marad.

Az volt az eredendő bűn, amikor a hajdan volt FIDESZ-MDF székház eladásából származó pénz Orbán papa bányájaként kezdett új életet.
Minden kérdés innen datálódik. Hogyan lett Polt Péter legfőbb ügyész? Miből telik Szijjártó Péternek 167 millió forintos kulipintyóra Dunakeszin? Jó, utóbbira tudjuk a választ. Szülei spórolták össze, egy élet megfeszített munkájával. (Tanulság: az ember, mielőtt megszületik, gondosan válogassa meg, hogy kik lesznek a szülei.)

Hogy is volt anno azokkal a Gripenekkel? Kik azok, akik ki vannak tiltva az Egyesült Államokból? Ki az a Habony Árpád, aki nem szerepel a kormány fizetési listáján, viszont Ibizán mozgatja az orrát, és a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött méregdrága festményekkel tapétázza ki egy lakás falait?

Igazak-e a mendemondák Rogán Antal és a letelepedési kötvények jól jövedelmező kapcsolatáról?

Lázár tudja Rogánról, miből futja neki lakásra a Pasa Parkban, sokfős személyzetre ugyanott, hogy feleségének, Cilinek ne kelljen bajlódnia a háztartással.

Lázár tudja, de nem mondja. Mert akkor Rogán is mondana valamit Lázár millióiról. Hogy miből vett az akkor tízéves Boldizsárnak 70 milliót érő lakást Budapesten. Kivel járt a londoni (brüsszeli – megfelelő aláhúzandó) szállodában?

Vajna tudja, hogy miből van Mészáros Lőrincnek a megannyi milliárdja, és kinek gyűjtögeti a pénzt látástól vakolásig. Magyarország legtehetősebb gázszerelője is tudja, honnan van a vaj Vajna fején, mint ahogyan Garancsi úr és Orbán saját lábán álló vejének üzleti ügyeit is mindenki ismeri a díszes társaságból.

Pintér Sándor belügyminiszter mindenkiről mindent tud, és ő is tudja, hogy róla is mindent tudnak a többiek. Ez egy zártkörű klub, ahol mindenkinek van a másikról egy szaftos története. Ez a belépő a klubtagsághoz. Minél több a történet, annál gördülékenyebb a felvétel.

Egyszer biztosan eljön az igazság pillanata. Nem lesz jó pillanata az Magyarországnak, égzengés lesz és földindulás, amerre csak a szem ellát. Tényleg nem kívánjuk senkinek.

Most még senki sem szól, összetartja őket a közös rettegés. A félelem attól, hogy egyszer kiderül az igazság. Lehet, hogy mi, ma élők, akkor már nem leszünk, de legalább gyerekeinknek, unokáinknak megadatik, hogy hazatérjenek a messzi országokból.

Turistaként, természetesen. Rácsodálkoznak majd, hogy milyen csodás hely ez a Magyarország, és nem értik az őseiket: miért engedték, hogy szép hazájuk ilyen sokáig teli lehessen csúnyábbnál csúnyább történetekkel.

MIÉRT ILYEN GYENGE A FIDESZ?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.18.


A párt ereje egyre inkább a politikai verseny korlátozásából származik, amit ők a demokrácia erősödéseként méltatnak, de hát ilyen erővel persze a SZK(b)P és a Szovjetúnió tandemében jött létre eddig a legerősebb demokrácia (érdeklődésünket most arra az időszakra szűkítve, amikor nagyjából mindenkinek választójoga volt). A Fidesz a folyamatos, erősödő versenyszűkítés ellenére csak az összes szavazó plusz-mínusz 25%-ának bírja a rokonszenvét, miközben a pártot nem választók aránya az 50%--ot nyaldossa, ami a legjobb akarattal sem nevezhető az Orbán-kreatúra iránti osztatlan elismerésnek. A Fidesz valóban azon az úton van, hogy a hatalma fenntartását kizárólag egy átfogó demokrácia-ellenes hadműveletnek köszönhesse: a pártrendszeren belüli ellenfelei megvásárlásának vagy hitelességük aláásásának, az állami fékek és egyensúlyok felszámolásának, az ezen kívüli civilek, disszenterek, ellenvélemények nyilvánosságból való kiszorításának (azaz a nyilvánosság intézményei feletti uralomnak), továbbá a tágabb populáció szemérmetlen manipulálásának és az erőforrásaitól való megfosztásának. Mármost aki tud, az érveljen a jelenségek ilyen olvasata ellen, kíváncsi vagyok (egy bizonyos színvonal felett). De aki nem tud, az árulja el, miféle perverz felfogása ez a demokráciának, és mitől járulna ez hozzá a közjóhoz?

Hangsúlyozom, a pőre demokráciáról van szó, még csak nem is a liberális demokráciáról. A demokrácia minimuma, hogy a társadalomnak hatalma van az állam mint saját eszköze felett. Kérdezem a rajongókat, hol ez a hatalom? Miben áll, hogyan vethető latba, mik az eszközei? Miben különbözik ez a népnek egy egypárti rendszerben "élvezett" hatalmától? (Amire persze nem az a válasz, hogy "vinnyogtok, bolsik?", mert akinek egy csöpp esze van, és sikerrel eljutott az általános iskola nyolcadik osztályáig, már tudhatja, hogy bárkiből bolsi lehet egy (kvázi) náci rendszerben, ahogy bárkiből náci egy bolsi rendszerben, mate.)

A Fidesz gyengesége a szűkebben vett demokrácia üzemeltetésére nyilvánvalóan a jó kormányzásra való akarat hiányából, az erkölcsi züllöttségből és a liberális demokrácia általános válságából fakad, amennyiben nem jelent vonzerőt az ilyen parazita rendszerekkel szemben. Az Orbán-rezsim az etnicista demagógia és a (politikai) versenykorlátozás dinamikájában mozog: amikor az első témakészlete már éppen kimerülne, és megindulna a támogatottság eróziója, akkor nemcsak az ellenségképeken erősítenek egyet, de erősödik a jogfosztás és a versenykorlátozás is, amellyel egy-két évig megint stabilizálható a szavazóbázis. Csakhogy e logika akkor működhetne vég nélkül, ha az etnicista demagógia témái és ellenségképei vég nélkül radikalizálhatók lennének, miközben a jogfosztás még eladható a demokrácia erősítéseként. Egyik sincs így, ezért a kettős logika is felbomlóban van...

PUTYIN AMERIKA SZÉTVERÉSÉHEZ AKARJA HASZNÁLNI TRUMPOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.18.Nagy tévedésben vannak azok az amerikai republikánusok, akik azt hiszik, hogy Putyin ellenséges szándék nélkül, merő szimpátiából segítette elő Trump megválasztását. Maga Trump is azt hitte, hogy Putyin személyes szimpátiáját élvezi, ezért kérte a kampányban a segítségét is. Ki tudja, mikor fogja megérteni, hogy az orosz róka fel akarja őt használni az Egyesült Államok szétverésére.

A logika világos: ha Trump ragaszkodik a kampányban meghirdetett programjához, akkor meg kell sértenie vagy változtatnia Amerika liberális demokratikus alkotmányát. Ha ezt meg tudja tenni, a keleti és a nyugati párti felvilágosultabb államok ennek soha nem fognak engedelmeskedni. New York és Kalifornia nem egy Trump féle Egyesült Államokba lépett be. Azt az Amerikát, amiről Trump beszél, legyőzték a polgárháborúban.

Ebben az esetben ki akarnának lépni az Egyesült Államokból, amit mások is követnének, s elindulna a kontinensnyi ország széthullása. Ez az orosz terv és szándék, amely le is lepleződött, miután egy Oroszországban élő kaliforniai máris megnyitotta a "Független Kalifornia" nagykövetségét Moszkvában. Önmagában egy ilye gittegylet semmit nem jelentene, ha az orosz feleséggel ne lenne mögötte a KGB és ne látszana Putyin pénze, támogatása és szándéka.

A HVG cikke szerint "A Kalifornia függetlenségéért küzdő „Yes California Independence Campaign” vezetői vasárnap megnyitották az USA dél-nyugati részén fekvő tagállamának első „nagykövetségét”. A nem hivatalos képviselet a Kreml által támogatott egyik civilszervezet, az Orosz Antiglobalizációs Mozgalom támogatásával hozták létre.

A harmincéves Louis Marinelli vezetésével működő szervezet nem véletlenül választotta Moszkvát az első képviselet helyszínéül: a kaliforniai férfi – aki tavaly szeptember óta él Oroszországban orosz feleségével – arra számít, hogy Moszkva támogatni fogja a függetlenségi törekvéseket. „Kalifornia nem válhat önálló országgá a nélkül, hogy ezt mások is elismernék” – magyarázta Marinelli, aki szerint a követség feladata az lesz, hogy találkozási lehetőséget adjon a függetlenségpártiak, illetve az azt támogató szervezetek képviselőnek." ...

A SOKSZOROSÁT TŰRJÜK MEGHUNYÁSZKODVA ANNAK, AMIÉRT A LENGYELEK FELLÁZADNAK

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugati Fény
2016.12.18.


A Fideszt majmolja a lengyel kormány. Az ultrakonzervatív-populista Kaczynski-párt házelnöke kitiltotta a tudósítókat a lengyel parlamentből.

Januártól csak pár válogatott újságíró és kormánybarát tévé tudósíthat a Szejmből, a folyosókon pedig egyáltalán nem lehet kérdezni a politikusokat.

Korábban felmerült a gyanú, hogy a PiS mamelukjai sunyiban mások helyett is gombot nyomtak, ezért az újságírók elkezdtek jobban figyelni rájuk. Erre érkezett válaszként a "helyi Kövér László" húzása.

Nagyon hasonló történik egyébként a lengyeleknél, mint ami nálunk hetedik éve zajlik. Egy magát nemzetinek hazudó, gátlástalan populista párt megszállta az országot, fokozatosan építi le a demokratikus jogállamot. Most épp a független sajtót akarják korlátozni - vagyis valójában az emberek jogát ahhoz, hogy objektív információkhoz jussanak a kormánypropaganda helyett.

Az egyetlen különbség, hogy lengyel barátaink a jelek szerint nem tűrik lehajtott fejjel a nagyurak ámokfutását...

KÁLMÁN OLGA HÍR TV-BE IGAZOLÁSA UTÁN MÁR LÉNYEGÉBEN NEM MARAD BALOLDALI, LIBERÁLIS NYILVÁNOSSÁG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.18.


Kálmán Olga az ATV-től a HírTV-hez igazol. Azt tudjuk eddig, hogy nem pénzkérdés volt a döntés mögött. Amit pedig sejthetünk, hogy mi volt a valódi ok. Aki bekapcsolta az ATV híradóját a menekültválság óta, illetve az utóbbi időben Trump, vagy a szíriai polgárháború kapcsán látta a sokszor putyinista külpolitikai híreket, sejthette, merre tart a csatorna. Persze ettől még az ATV nem változik fideszes propagandaadóvá, de azt a szerepet, amelyet mint az egyik utolsó balliberális média betöltött, elfelejthetjük.

Kálmán Olga ugyanis nem csupán az ATV arca, hanem a baloldali, liberális politikai térfél nyilvánosságának a szimbóluma (gondoljunk teljesítményéről és műsoráról bármit is). Azzal, hogy ő elhagyja az ATV-t, és a baloldalinak nem mondható Simicska Lajos tévéjéhez igazol, az ATV is megszűnik ennek a nyilvánosságnak a vezérének lenni, de a helyére nem érkezik semmi.

És ezzel nagyjából le is zárhatjuk a 90-es évek óta tartó médiaháborút. Vagyis aki aktívan követte a történéseket a médiában, már korábban lezárhatta. Most talán mindenki számára egyértelművé vált.

A Népszabadságot bedarálták, a helyi médiákra nagyrészt a Fidesz tette rá a kezét, a Mediaworks helyi lapjainál már el is indult a független, illetve kormánykritikus újságírók kirúgása. A 168 Órának egy baloldalinak vagy liberálisnak semmiképpen nem mondható, Köves Slomó rabbihoz köthető társaság a tulajdonosa, és ez a társaság birtokol kisebbségi, kb. 20 százalékos (nem döntéshozói) tulajdonosi részt a csupán Budapestre és környékére visszaszorult Klubrádióban is. A Népszavát, a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket egy ismeretlen tulajdonos vette meg pár hete. Ennyi maradt az egykor volt baloldali médiafölényből.

De a független sajtónál sem jobb a helyzet. TV2, Origo, VS.hu, Class FM - sorolhatnánk a bedöntött vagy ellehetetlenített, esetleg felvásárolt médiatermékeket és műhelyeket, és pontosan tudjuk, nem a Népszabadság volt az utolsó célpont a kormányzati média-egyeduralom hadmozdulati térképén...

KÉT POÉNT IS ELSÜTÖTT A NÉPSZABADSÁG SÍRJA FÖLÖTT ANNAK GYILKOSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.12.18.Orbán Viktor irtó poénosnak tartja a Népszabadság meggyilkolását, nem is leplezte kárörömét a HírTV felvételein.

Pár nappal ezelőtt írtuk meg, hogy a Népszabadság újságíróját kitiltották Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójáról, helyhiányra hivatkozva. Helyhiány nem volt, Orbán láncos kutyája, Havasi Bertalan ennek ellenére kizavarta az újságírót a sajtótájékoztatóról.

Orbán Viktor pedig két poént is elsütött a levadászott és szétzavart napilap kárára.
Lesorosbérencezte annak újságíróját, Halmai Katalint (ő az, akit kiküldtek a teremből).
Aztán elheherészett azon, hogy lakossági fórumon fog interjút adni Halmai Katalinnak, aki nem újságíróként, hanem állampolgárként kérdezheti őt.

Mindezt a HírTv kamerája is rögzítette, meg is nézheti ezen a felvételen. Van olyan ember, akinek az okoz örömet, hogy ellenfelei vérében fürdik és pökhendi módon szórakozik azokkal is, akiket már egyszer megvert.

A MAGYAR ÉRTELMISÉG HÁBORÚJÁRÓL 1. RÉSZ

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.12.18.Orbán Viktor interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kisebb nála, nehéz volt kihagyni. Azok a rezsimhobbitok,akik valamilyen metaforikus értelemben (köszönöm kedves jogi képviselőnk, hogy intő figyelemmel kíséri írásom) órákkal sem fogják túlélni Orbán majdan talán mégis bekövetkező bukását, végtelen örömmel hallgatták az alábbiakat:

1982-ben jöttem az egyetemre, a budaörsi kollégiumban laktunk, és én csak a 40-es busszal mertem közlekedni, az jelentett nekem biztonságot. Aztán persze megértettem, hogy mindent meg lehet tanulni. Ha nagyképűsködnek az évfolyamtársaid, akkor el kell olvasni azt a tíz könyvet, megnézni azt a húsz-harminc filmet, amivel le vagy maradva, majd utoléred őket. Ezek nem igazi problémák, ezek mind megtanulhatóak.

Lojálka megtudhatta a miniszterelnöktől, hogy csak tíz könyvvel van lemaradva fruszrációja tárgyaitól, a Soros-bérenc liberálpökhendékektől, akik a politikai korrektség kalodájába akarták zárni az ő kibontakozó nemzeti-keresztény felhorgadását és akkor már esetleg ha a számlakönyvet is aláírná a miniszterelnök úr, csak két példányban.

Fogalmam sincs, hogy Orbán valóban érezte-e azt, amit a jobberiánus legendák szerint éreznie kellett tizenkilenc éves korában, az ilyen történeteknek a valódiságuk a leglényegtelenebb tulajdonságuk. Jó hinni azt, hogy az értelmiségi háború alapja országunk atyjának a jideaux-lelkületű tarisznyások által való megaláztatása, ős-oknak prímán megfelel. Márpedig az ilyen magnitúdójú lopásapokalipszisnek jó ha van valamilyen ős-oka, ha azt egy hűvös hajnali órán kell majd megmagyarázni...


HOZZÁTOK SZÓLOK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kenéz Sándor
2016.12.18.Megkövetlek benneteket mert gyáva voltam, féltem és féltettem magunkat, nem szóltam, eltűrtem, másokra vártam, hagytam, hogy mindez megtörténjék, és mire felocsúdtam, már késő volt. Ha kurucokat láttok a Város határán gyülekezni, szóljatok nekem, és tegyetek félre egy egyenes kaszát!

Atyámfiai,

Balogok, Kenézek, Szűcsök, és Ti mindannyian, akiknek a nevét sem tudom már,

     de akikkel egy vérből valók vagyunk,

     akikkel egyformán szorul el a torkunk, ha messziről megtérvén először pillantjuk meg a        Város tornyait, a Tisza árterének erdeit, akik számára mindez ugyanazt jelenti;         

     hazaértünk, itthon vagyunk,

hozzátok szólok,

hozzátok, akik itt nyugszotok a református temetőben,

      vagy itt porladnak csontjaitok – hiába fohászkodván irgalomért, – tatártól, töröktől feldúlt       portáitok romjai alatt,

      vagy messze réteken fogadott benneteket magába a föld, ahol Hunyadi katonájaként,    
      harcokban elesve védtetek asszonyt, gyermeket, házat és hazát,

hozzátok,

      akik jobbágyterheitek súlya alatt roskadozva „sirattátok a másét”, 

      majd Kálvin szavaiból merítettetek erőt és hitet, hogy egyszer eljöhet az idő,

      valóság lehet az álom, véget érhet majd a jobbágy sanyarúság;

      ez a remény, ez a hit adott erőt nektek ahhoz, hogy gúzsba kötve,

      magatok sanyargatva gyarapodjatok,

      hogy megválthassátok családotok a jobbágysors alól,

      majd földhöz földet szerezve pár emberöltő után már felemelhettétek fejeteket,

      és parasztpolgárként felelősséget vállalhattatok egyházatokért, városotokért,

és hozzád Nagyapám,

      ki tovább gyarapítva őseitől örökölt jussát, már kőházat építhettél, közszerepet     
      vállalhattál, gyermekeidet iskoláztatni tudtad, értük vállaltad sorsod minden      
      megpróbáltatását,

      megjártad a „málenkij robot” poklait is, mikor elfogtak vörös katonák,

      akiktől Brassó alól szöktél haza, éhezve, félve, mindig a jobbat remélve,

      és át kellett élned új tatárdúlásként, amikor –mert nem álltál közéjük – lesújtott rád a      
      sztálini „demokrácia”,

      elvették megküzdve szerzett javaid, a város házának pincéjében pofonokkal győzködtek       arról, hogy a megmaradt semmiből még fizess a béke kölcsönére,

      generációk munkájának gyümölcsét fújta el a bolsevik szél, és még az járt jól, aki az    
      életét menthette,

hozzád,

      aki már nem élhetted meg, amikor – keserves évtizedek után – magunkba szívhattuk 
      újra

      a szabadság levegőjét, mi lettünk az első szabad nemzedék,

      ám még fel sem ocsúdtunk, ismét csak jöttek és jöttek újabb sztálinok,

      a magunk véréből valók, kegyetlenek és féktelenek, zsebük a hazájuk,

      és jött nyomukban beriják sokasága, kik morzsákért lettek árulóink,

      nyakunkba szakadt ismét a jobbágyiga; tized, dézsma, úri ajándék,

      és menetelünk vissza Ázsiába,

megidézlek és megkövetlek benneteket,

      megkövetlek,

      mert gyáva voltam, féltem és féltettem magunkat, nem szóltam, eltűrtem, másokra      
      vártam, hagytam, hogy mindez megtörténjék, és mire felocsúdtam, már késő volt,     
      lehajtott fejjel emlékezhetem csak rátok, lehajtott fejjel oldaloghatok el a református 
      templom márványtáblája alatt, ahol a dédapám bevésett nevét olvashatom, mert nem 
      vagyok méltó unokátok, csak a szégyen maradt nekem, a szégyen és a gyűlölet.

Ám mégis, ha kurucokat láttok a Város határán gyülekezni, szóljatok nekem, és tegyetek félre egy egyenes kaszát!

méltatlan utódotok:
Kenéz Sándor

LENGYEL, MAGYAR - KÉT JÓMADÁR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.18.A közelgő ünnepek alkalmával még egy jó nagyot belerúgott a sajtószabadságba a lengyel és magyar kormány. Ma már úgy kell dolgozniuk két uniós országban a politikai tudósítóknak, hogy folyamatos atrocitások érik őket a hatalom részéről, arról nem is beszélve, hogy egzisztenciájuk folyamatos veszélyben van, ha ellenzékinek tartott orgánumnál dolgoznak. Egyelőre csak félrelökik, viccelődnek rajtuk vagy kitiltják őket a legfontosabb helyszínekről, ám ha ez a folyamat nem áll meg itt, akkor Oroszországhoz, Ukrajnához vagy Azerbajdzsánhoz hasonlóan az állami propagandán kívül állókat közellenségnek tekintik majd, így nem védheti meg őket még Brüsszel vagy Soros György sem.

Ha egy hatalom egyszerre akar magabiztosnak látszani, és elkerülni a kínos ügyeket, akkor a legjobb eszköz ehhez, ha keménykedik a sajtó munkatársaival. Kövér László úgy mordult rá egy kolléganőre a parlamenti folyosón, mintha azt kérdezte volna tőle, hogy részt vett-e már valaha spiritiszta szertartásokon. Ezt csak Matolcsy György folyosói ámokfutása tudta űberelni, amikor a tőle kérdező újságíróknak boldog, békés ünnepeket kívánt. Orbán Viktor sajtóelhárítója sem akart lemaradni a sorban, Havasi Bertalan ugyanis ügybuzgalmában elzavarta a megszüntetett Népszabadság újságíróját a miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatójáról, pedig a kolléganő rendelkezett érvényes akkreditációval.

Időközben Lengyelországban bekövetkezett az, ami hazánkban is bármikor megtörténhet: Lényegében kitiltották az ellenségesnek tartott médiák képviselőit a Szejmből, és csak a hatalom által kegyben részesített öt sajtóorgánum léphet be a lengyel törvényhozás épületébe január elsejétől. A kormánypárti képviselő urak Lengyelországban és Magyarországon sem szeretik a kellemetlenkedő újságírókat, a korrupciós ügyeket firtató kérdéseket, és ahelyett, hogy helytállnának ilyen éles helyzetekben (esetleg tájékozódnának bizonyos aktuális ügyekben), inkább elüldözik azokat, akik a munkájukat szeretnék végezni (történetesen korrektül tájékoztatni a polgárokat), ugyanakkor előnyben szeretik részesíteni saját lakájmédiájukat...

ALIG KEZDŐDÖTT EL, MÁRIS LEÁLLT ALEPPO KIÜRÍTÉSE

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.12.18.A porig bombázott városban rekedt több tízezer ember – lázadók és civilek vegyesen – még mindig arra várnak, hogy távozhassanak az Aszád csapatainak gyűrűjéből.

December 17.-én, szombat délután még mindig arra vártak az Aleppóban rekedtek, hogy távozhassanak a kormányhoz hű csapatok által körbezárt és porig bombázott városból. Több tízezer éhes, fázó és sebesült ember – az utolsó, még életben maradt lázadók, hozzátartozóik és más, ostromgyűrűben rekedt civilek – várják, hogy a város kiürítéséről szóló újabb tárgyalásokon valami előrelépés történjen.

Az eredeti megállapodásra december 13.-án, kedden került sor, Törökország és Oroszország közbenjárására: „Minden fegyveres, családjaikkal és a sebesültekkel együtt, a kialakított folyosókon távozik, a maguk által önként megválasztott irányba” – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Vitaly Churkin orosz nagykövet.


Alig 6 ezren távozhattak

Csütörtök délután rövid ideig elindultak azok a konvojok, melyek a lázadók által ellenőrzött területekre vitték őket, azonban péntek reggel, alig egy nappal az akció kezdete után leállt Aleppó kiürítése. Ezalatt az idő alatt óta legkevesebb 6 ezer lázadó és civil távozhatott, azonban legalább további 50 ezer ember továbbra is a körbezárt városban várakozik...

MEGHALT MEGYESI GUSZTÁV, AZ ÉLET ÉS IRODALOM MUNKATÁRSA

INDEX.HU
Szerző: Index
2016.12.18.Hosszan tartó súlyos betegség után, 66 éves korában meghalt Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa, írta Facebook-oldalán a lap.

1979-1981 között az MTI tudósítójaként dolgozott, 1985-ben került az Élet és Irodalomhoz, ahol egy év megszakítással 31 évig volt a lap munkatársa különböző beosztásokban. Volt főmunkatárs, rovatvezető, 1992-1993 között pedig főszerkesztő. Azóta szerkesztőként dolgozott.

Korábban írt a Magyar Hírlapban, a Népszabadságban is. A Népszabadság októberi megszüntetése után írt abba a rendkívüli számba, ami a Fedél Nélkül 12 oldalas mellékleteként jelent meg. A Hócipő szatirikus lap vezető publicistájaként is dolgozott. Néhány évig a Holmi szerkesztő-bizottsági tagja volt.

Számos kötete jelent meg, legutóbb, már betegsége alatt a Roló alatt című válogatás. Pályafutása alatt sok díjat is kapott, legutóbb a Déri János-díjjal tüntették ki 2013-ban.

Az Élet és Irodalom Megyesi Gusztávot saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek, írták.

EGY MAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN MENNYI ESÉLYE VOLNA PL. BARTÓK BÉLÁNAK?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató - KURCA TV
2016.12.17.


Agatha Christie-nek világéletében csapnivaló volt a helyesírása. Ő minden bizonnyal diszlexiás volt. Bartók Béla nem, az Ő iskolai kartonjára ma azt írnák: autista. És a kis Szentgyörgyi Albertka szüleinek is emiatt fájna a feje.
Minden bizonnyal tehetségüknek is köszönhető, hogy súlyos tanulási nehézségük ellenére mégiscsak „vitték valamire”.
Sőt!
Mi arra voltunk kíváncsiak: egy mai általános iskolában vajon mennyi esélyük lenne?

A KARÁCSONY HIÉNÁI - CSAK ÓVATOSAN EZEKKEL A WEBÁRUHÁZAKKAL

24.HU
Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsa
2016.12.18.Nincs annál nagyobb bosszúság, mint amikor a nehezen összekuporgatott pénzből megrendeljük karácsonyra a gyereknek, amire már régóta vágyott, aztán nem kapunk semmit. Vagy kapunk, de nem azt, amit vártunk. És aztán se pénz, se posztó...
...Mire ügyeljünk?

Az NFH tanácsokkal szintén szolgált levelében:, jelezve, hogy az apróhirdetési oldalakon hirdetőket gyakran nehéz azonosítani.

  • Érdemes olyan terméket és eladót választani, akinél megjelenik a személyes átvétel, vagy az utánvétes fizetés lehetősége, így elkerülhető, hogy fussunk a pénzünk után.
  • Több olyan portál is működik, ahol az adás- vételt minősíteni kell vagy lehet, pont azért, hogy a visszajelzésekből következtetve könnyebb legyen dönteni az eladó/vevő megbízhatóságáról.
  • Amikor olyan termékekkel találkozunk, amelyek ára gyanúsan olcsó, legyünk különösen körültekintőek, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az adásvétel rendben fog lezajlani, inkább máshol vásároljuk meg a kiszemelt dolgot.
Közhely de sajnos igaz, hogy gyakran az olcsóbb a drágább. Ha a fent leírtakhoz hasonló kellemetlen helyzet áldozatai lettünk, mindenképpen érdemes bejelentést tenni az illetékes hatóságoknál, hogy az ügyet hivatalosan kivizsgálhassák – írta az NFH. (Olvasónk sorban minden lehetséges fórumon panaszt tett.)
ORFK: Több hasonló ügyben nyomozunk

A rendőrségtől a konkrét személlyel (üggyel) kapcsolatban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem kaptunk tájékoztatást. Viszont azt írták megkeresésünkre, hogy az országban több rendőri szervnél is folyik hasonló ügyekben eljárás.
A bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:
  • A hirdetések kapcsolatban, valamint a biztonságos vásárlás lebonyolítása érdekében az internetes portálok is adnak tájékoztatást. Olvassuk el!
  • Vásárlás előtt körültekintően járjunk el, az interneten keressünk rá a hirdető személyére, olvassuk el az esetleges hozzászólásokat, megjegyzéseket.
  • Amennyiben az interneten vásárolt terméket nem kapjuk meg az előleg, vagy teljes ellenérték kifizetését követően, haladéktalanul tegyünk feljelentést a rendőrségen! A feljelentés megtételekor a vásárlás, az ellenérték kifizetésének dokumentációját, valamint az esetleges levél-, üzenetváltást, hirdetést másolatban – a hirdetés linkjét – csatoljuk a feljelentéshez! Amennyiben bűncselekmény gyanúja megállapítható, a rendőrség megindítja a büntetőeljárást.
A rendőrség a police.hu internetes portálon is tett közzé tanácsokat az internetes vásárlások kapcsán, illetve kifejezetten az adventi időszakra is készítettek a biztonságos vásárláshoz tájékoztatót.
ITT OLVASHATÓ

A SZEGÉNYEKNEK NAGYON NEHÉZ PÉNZT ADNI

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.17.


...Ez valójában nem is a vállalkozókról szól, hanem a szegények és gazdagok közötti mentalitáskülönbségről. Pontosan erről beszéltem az imént, amikor azt mondtam, hogy a szegény ember gyakran pszichés gátakat épít a gyermekébe...

Nézzük pontról pontra, hogy egyértelmű legyen:

1. "Az őrület legbiztosabb jele, ha mindig ugyanazt csinálod, de más eredményt vársz."-Einstein

A szegények nem mernek kilépni a sorból és olyt csinálni, amit mások nem. Sokkal inkább akarnak a környezetüknek megfelelni és pontosan emiatt sosem érhetnek el többet.

2. A szegény emberek a tiszteletet és alázatot azonosítják azzal, hogy csöndben beleolvadunk a környezetbe. A gazdag emberek arra nevelik a gyerekeiket, hogy mindig hallassák a hangjukat, hiszen kizárólag így van esélyük arra, hogy valaki felfedezze őket, meghallgassa őket.

3. Ennek a poroszok iskolarendszernek a hozadéka, hogy nem szabad hibázni. Mindig mindent tökéletesen kell tudni, máskülönben itt a vége. Viszont az áhított tökéletesség hihetetlen mennyiségű felesleges energiát emészt fel. A hibától való félelem miatt ezek az emberek nem mernek kockáztatni, új dolgokat kipróbálni. Annyira körbejárnak minden témát és törekednek a tökéletességre, hogy elmegy mellettük az élet.

Nézd meg a saját középiskolai osztályodat! Akik kitünő tanulok voltak, azok többre vitték, mint akik rosszabbul tanultak?

4. A szegény emberek bizonytalanok magukban és emiatt arra tanítják a gyermeküket is, hogy ne álljon ki magáért, ne vállalja fel magát, mert ez a beképzeltség első jele. Ha jobban belegondolsz, akkor ez hólyeség, hiszen ha saját magadat nem tudod felvállalni, akkor komoly munkahelyi pozícióban hogyan tudnád a cégedet képviselni?

A szegényekhez nagyon nehéz pénzt adni. Sokkal fontosabb, hogy az iskoláink, képzéseink, egyetem mind-mind ingyenes és elérhető legyen mindenki számára már ovodás kórtól kezdve. Kizárólag így segíthetünk a gyerekeinknek. A magyar szegények (lakosság 80-85%-a) legfontosabb feladatának az ingyenes és minőségi oktatás kiharcolását kellene tekinteni. Máskülönben egyre rosszabb lesz minden
.

PARÁNYI FALVAK ZALÁTÓL ZEMPLÉNIG: MÁSFÉL SZÁZ HELYEN 100 FŐ ALATT

HVG ONLINE
Szerző: HVG - KSH
2016.12.17.


Ezrével találhatók beszögelt ajtajú, elhagyott házak Magyarország peremvidékén, ahol sok falu lélekszáma ma már a száz főt sem éri el. Az egyik legkisebb ilyen településen, az 1910-ben még 266 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakonyban ez idő szerint már több mint háromszor annyi ház, illetve lakás található (konkrétan 44), mint ahány helyi lakos (összesen 12 fő) él az Aggtelekhez közeli faluban. Hasonló a képlet pár kilométerrel arrébb, Tornakápolnán is, ott ugyancsak 12 helyi lakosra 34 különálló lakóingatlan jut – derül ki a Magyarország közigazgatási helynévkönyve 2016 című, friss KSH-kiadványból.

Lélekszámát tekintve a legtöbb „két számjegyű” falu azonban nem a legnagyobb északkelet-magyarországi megyében található, hanem Délnyugat-Dunántúlon: a 245 zalai község közül 41-ben ugyanis legfeljebb pár tucat személy él. A legkisebb, saját képviselő-testülettel bíró, formálisan önálló település maga is zalai illetőségű: az egykor nemesek lakta göcseji Iborfián az összlélekszám pillanatnyilag már csak 9 fő. A törpeközségek között a második legkisebbnek ez idő szerint a borsodi Gagyapáti minősül. A csereháti helységnek éppen egy futballcsapatnyi lakosa van, azaz 11 fő.

A legfeljebb pár tucatnyi lakost felmutatni képes miniatűr települések a területüket tekintve viszont nem is mindig olyan nagyon aprók. A várromjáról nevezetes, 79 lelkes Regéc felségterülete például 2721, az ugyancsak zempléni Nagyhutáé (56 fő) pedig 3506 hektárra terjed ki, ami meghaladja jó pár város – például Balatonföldvár, Balatonfűzfő, Budaörs, Gyál, Hévíz, Kerepes, Pilisvörösvár, Villány, Aszód, Balassagyarmat – közigazgatási területének nagyságát. Szintén nem túl magas a népsűrűség például Somogy megyében a 96 lakosú Kaszón, illetve a 28 lelkes Libickozmán sem, ezek a községek 2248, illetve 2297 hektáros határt tudhatnak magukénak...

A POPULISTA LENDÜLETET ÉLETKÉPES POLITIKAI ALTERNATÍVÁBA KELL ÁTFORDÍTANI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Frank Furedi
2016.12.18.2005 júniusában, az EU Alkotmánytervezetének francia és holland választók általi elutasítását követően írtam egy esszét, amelyből világossá vált, hogy a második világháború utáni politikai rend kifulladt, mert nélkülözte azokat az intellektuális és kulturális erőforrásokat, amelyekkel legitimálhatta volna önmagát.

A francia és holland népszavazások óta eltelt évtizedben ez a kifulladás még egyértelműbbé vált. A nyugati választók mostanra elutasították a saját főáramlatú politikai pártjaikat is, ami arra enged következtetni, hogy a legitimitási válság már nem csupán az Unió intézményeire korlátozódik.

A háború utáni politikai rend szétbomlása a legtisztábban az ideológia és pártok területén nyilvánul meg. Az 1980-as évek óta a baloldal és jobboldal közötti különbség fokozatosan erodálódott, olyannyira, hogy ezek a kifejezések mára kevesebbet árulnak el a politikai kölcsönhatások mintázatairól, mint amennyit elfednek. A hagyományos jobboldali, konzervatív pártok (például az olasz Kereszténydemokrata Párt, a brit Konzervatív Párt és az amerikai Republikánus Párt) mára vagy széthullottak, vagy önmaguk árnyékává változtak. A hagyományos baloldali pártoknak vagy leáldozott, mint a francia Kommunista Pártnak, vagy centrista, technokrata alakulatokká változtak, mint a Munkáspárt az Egyesült Királyságban.

A háború utáni politikai rend kifulladása ahhoz vezetett, hogy az ideológiát és a politikai elveket felváltotta a szakértők által vezetett, technokrata kormányzás. A technokrata kormányzás önmagát a politikai elképzelések helyett a szakértelem és a procedúrák segítségével próbálja igazolni. Ám az EU kivételével a technokrata kormányzás nemigen létezik vegytiszta formában. És okkal: egyedül a technokrata kormányzás nem képes motiválni és lelkesíteni az embereket. Ezért van az, hogy a technokrácia saját hitelessége megteremtéséhez önmagán kívülről származó szakpolitikákra és ideálokra támaszkodik. Így a régi jobboldal hagyományaiból a technokrata kormányzás átvette a piacközpontú gazdaságot, hogy igazolja saját gazdasági-társadalmi programját. És a kulturális baloldalból magáévá tette az identitáspolitika mintázatait. A hatás észrevehető: szabadpiaci politikák járnak kéz a kézben kulturális identitáspolitikával...

AZ ALKOHOL ABC-JE, AVAGY EZT ÉS ÍGY ISZNAK A VILÁG KÖRÜL: A-K

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.12.18.


Két dolog van, amit mindenki azonnal elsajátít egy számára új országban: káromkodni és inni. Előbbivel majd egyszer később foglalkozunk, az utóbbit azonban most részletesen kifejtjük. Merthogy ha alkoholról van szó, akkor tényleg áll: ahány ház, annyi szokás. Ki így issza ugyanazt, ki meg úgy. Vannak országok, ahol a sör valóban folyékony kenyér, máshol meg bor nélkül elképzelhetetlenek a hétköznapok. Azokról pedig ne is beszéljünk, akiknek (csak) tömények a hétköznapjaik. Beszéljenek inkább helyettünk a fotók, videók és ABC-sorrendben azoknak az országoknak az alkoholfogyasztási szokásai, ahol mi élünk.

ALBÁNIA: AHOL NEM LITERBEN, HANEM KILÓBAN MÉRIK A PÁLINKÁT

Elöljáróban annyit: Albániában szinte mindenki iszik, de senki sem részeg. A papíron 70 százalékban muszlim országgal kapcsolatban az ide készülőkben óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen viszonyban is vannak az albánok az alkohollal? Az igazság az, hogy jóban. A városokban az egy négyzetkilométerre eső kávézók, kocsmák száma megfelelően mutatja, hogy fontos nekik az elérhető közelségben lévő nyilvános helyek sokasága.

A dolog vallási oldaláról annyit kell tudni, hogy itt egyáltalán nem tiltják, korlátozzák az alkoholfogyasztást, és a lakosság jó része amúgy sem veszi túl komolyan a vallási előírásokat, valamint jó részük a muszlim bektashi ágához tartozik, náluk pedig engedélyezett is az alkoholfogyasztás, sőt, rituális alkoholfogyasztás is van.

A részeges albán szamárral kapcsolatos mondás lehetséges magyarázatáról már írtam korábban (Gasztro kalandok a Balkán szívében - A bárányfejtől a részeges albán szamárig) így erre nem térnék ki részletesen. Arra viszont igen, hogyan és mit is iszik egy albán
?

MIGRÁCIÓSAN AZ NYOM, AKI NEM TEJEL

GONDOLAVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.17.Simicskó azt mondta az MTI szerint, hogy az országot megvédik mindenféle migrációs nyomástól. Szép, és legfőképpen hangzatos kifejezés. Olyan, amit bármilyen körmondat-, és lózung-generálóval ki lehetne köpetni. S pont olyan, mint a kormány, és a netes orbanisták egyébb marhaságai. Nem szabad rajta elgondolkodni. Úgyhogy tegyük ezt.

Legfőképpen érdemes talán a neten hangoztatott olyan baromságokkal kezdeni, mint például a „migránssimogató”. Ami nyilvánvalóan nem arra akar utalni, hogy bérki ténylegesen simogatással vádolnának. Sőt! A kinyilatkoztatásszerű címkézés alanyának járulékosan a női rokonságát szeretnék megerőszakoltatni a „migráncsokkal”. Mármint akkor, ha a kedves decibel-ősmagyar egyéb kívánságai is teljesülnének. Úgyhogy simogatásról általában szó nincs. Noha a háború bombázásai elől elmenekülők, elsősorban a gyermekek valószínűleg megérdemelnék akár a szó szerinti simogatást. De a képleteset mindenképpen. Eközben kezdenek olyan gondolatok előretörni, hogy vajon azok, akik szerint a háborús övezet gyermekei azért nem érdemlik meg, mert a szüleik mohamedánok, vagy arabok, kurdok, vagy akárkik, azok mennyivel jobbak azon fanatikusoknál, akik robbanószert szerelnek a gyermekekre, majd élő bombaként használják őket. Valószínűleg semmivel. Ugyanakkor, ha azon múlik, hogy együtt érzek-e a menekült gyermekekkel, akkor inkább vagyok migránssimogató, mint egy, az emberséget az ártatlanoktól is megtagadó orbanista.

Ugyanakkor, miközben Orbán határmenti szarvascsapdája elvileg a migrációs ellen irányul, a nők elleni erőszak valamiért nem igazán csökken az országban. A párkapcsolati sem. De azt érintve legalább tudjuk: egyes jobboldali politikusok szerint is bocsánatos bűn. Talán mert őket is elsodorják azok a tévhitek, amelyek analógnak tűnnek a háborús menekültekkel kapcsolatban hangoztatott szólamokkal. Még az sem kizárt, hogy a menekültek kapcsán hangoztatott erőszak-fenyegetés sokszor nem több a saját vágyaik kivetítésénél. Ezt nem tudhatjuk pontosan. Ellentétben azzal, hogy a letelepedési kötvénynek nevezett EU-polgársági kiárusítás meglehetősen ismert kormányzati akció. Ennek alapján tehát úgy tűnik, hogy a kormányzat olyan egyszerű szellemiséggel működik, mint a faék. Ha nincs pénzed, akkor dögölj meg. Ha van pénzed, akkor megsimogatunk. Ez nagyjából annak az idegenrendészeti lefordítása, amit más tekintetben prostitúciónak hívhatunk. A letelepedési kötvényekkel üzletelő hatalom így kurvának állt. De egy hithű orbanistát ez aligha rendít meg abban a hitében, hogy migránsokat simogató csak olyan lehet, aki nem kormánypárti. Az idegenrendészeti selyemfiúk és nyilvánosházi felhajtók meg csak kormánypártiak lehetnek?

TÖBB NAPOS TÜNTETÉSSOROZATRA HÍVJA TÁMOGATÓIT A LENGYEL ELLENZÉK

444.HU
Szerző: sarkadizs
2016.12.17.


Napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel a lengyel ellenzék vezetői szombaton, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a lengyel parlament, azaz a szejm üléstermébe való belépést.

Szombaton több ezren tüntettek Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

A tüntetők a sajtószabadság érdekében demonstrálnak, azzal van bajuk, hogy a lengyel kormány egy új szabály értelmében a limitálná azoknak az újságíróknak a számát, akik beléphetnek a parlamentbe. Az új szabály januártól gyakorlatilag kizárná a szejmből az újságírók többségét, akik csak egy másik épületben lévő sajtóközpontból végezhetnék a munkájukat, igaz, az eddigieknél jobb technikai körülmények között.

A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Néhány ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályt. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult...

PISA-EREDMÉNYEK SVÉDORSZÁGI MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.18.


Komoly vihart kavart Magyarországon az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési PISA-program eredménye, és nem azért mert olyan jó lett volna. (Itt olvashattok róla részletesebben.) Ma megnézzük, hogyan látja a helyzetet egy Svédországban élő magyar szülő. Aztán kincset találunk a koszban, végül levonjuk a furgonlakó lét tanulságait.

Kezdjük akkor az oktatással, annál is inkább, mert lassan tényleg érdemes lenne leszámolni azzal a legendával, hogy a magyar oktatási rendszer milyen nagyszerű. Hogyan látja mindezt a Bezzeg a svédek blog szerzője, bandirepublic?
„Eltelt 3 év a legutóbbi felmérés óta. A 2012-es svéd eredményeknek nem örültem annyira, mert a magyar diákok szinte mindenben jobban teljesítettek az OECD-átlag alatti eredményeket elérő svédeknél. 
Mostanra a lassan 5 éves lányom gyakorlatilag az összes betűt ismeri, tud számolni, megy az összeadás-kivonás alapszinten és felismeri a számokat. Mindezt úgy, hogy totálisan mellőzik a frontális oktatást az oviban. Nem kell hosszú verseket bemagolnia és nem helyeznek rá nyomást, nincs teljesítménykényszer. 
A svédek a legutóbbi felmérés eredményeit látva picit rákapcsoltak, s az eredmények nem maradtak el. Mára semmiben nem teljesítenek az OECD-átlag alatt, és mindhárom területen határozott erősödés figyelhető meg. 
Miközben szomorúan látom és hallom ismerősöktől, hogy mi zajlik az otthoni oktatásban és az ezért felelős szak(?)politikában, addig önző módon megnyugtat, hogy legalább a saját gyerekem fényesebb kilátásokkal tekinthet a jövőbe.” 
A teljes posztot itt olvashatjátok el...


A CSÓRÉ SEGGÉVEL, NULLA SZAKMAI REFERENCIÁJÁVAL MILLIÁRDOS ÁLLAMI BESZERZÉSEKEN NYERTE DEGESZRE MAGÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.12.17.Miközben őszinte elismeréssel figyelem a lengyelek kitartó ellenállását és mélyről jövő megvetéssel szemlélem Jaroslaw Orbánpajtás Kaczynski kormánypártjának illiberális vergődését, zajlik a szombat rendületlenül. Kósa Lajos mezítelen lábától Németh Szilárd artikulálatlan sajtótájékoztató hörgésén át a nemzet vejének vendégszerepléséig a barnanyelvű médiában, van itt minden.

Bizony. Szombat örömére a Magyar Idők nevű irányított kormányszócső névtelen, szerzőtlen cikkében bizonyos Tiborcz István óbégatásáról tudósított. Nevezett Tiborcznak – akit üzletemberként emleget a lap, és azt is hozzáteszi, hogy a miniszterelnöknök vejéről van szó – mondanivalója és üzengetnivalója támadt, ezért kormányzati ánuszrózsa-rajongóék álltak rendelkezésre. Nem kérdeztek, írtak.

Ezért aztán Tiborcz István após kézivezérelt médiájának segítségével közölte az alattvalókkal és az érintettekkel, hogy jogi lépéseket tesz, miután szerinte Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke egyértelműen hazug állításokat fogalmazott meg személyével és a családjával összefüggésben. Miután a Heti Válasz megírta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnökéhez és Orbán vejéhez köthető cégek szerezték meg a Mahart-ház teljes háztömbjét, a fejlesztéshez pedig 15 milliárd forintnyi állami hitelt is kaptak, az Együtt elnöke azt nyilatkozta: Orbán strómanja, Tiborcz tisztességtelen módon szerzett pénzből vásárol ingatlanokat a miniszterelnöknek, a Mahart-házat és a tömb további épületeit az MNV játszotta át Orbán családjának.

Legyen világos, szolganépek, Tiborcz üzeni: a Mahart-házat márpedig a szocialista kormányzás éveiben privatizálták, így az MNV nem játszhatta át Orbán Viktor családjának, hanemhogy magánfelek között létrejött magánügylet alapján cserélt gazdát, tehát Szigetvári fel lesz nyomva, mert egy hazug dög. Tiborcz elsírta továbbá, hogy az őt és a családját érő folyamatos támadások miatt 2015 áprilisában kiszállt cégei egy részéből, így a több közbeszerzési pályázaton sikeresen szereplő Elios Innovatív Zrt.-ből is, jól figyeljünk:

élyről jövő megvetéssel szemlélem Jaroslaw Orbánpajtás Kaczynski kormánypártjának illiberális vergődését, zajlik a szombat rendületlenül. Kósa Lajos mezítelen lábától Németh Szilárd artikulálatlan sajtótájékoztató hörgésén át a nemzet vejének vendégszerepléséig a barnanyelvű médiában, van itt minden.

Bizony. Szombat örömére a Magyar Idők nevű irányított kormányszócső névtelen, szerzőtlen cikkében bizonyos Tiborcz István óbégatásáról tudósított. Nevezett Tiborcznak – akit üzletemberként emleget a lap, és azt is hozzáteszi, hogy a miniszterelnöknök vejéről van szó – mondanivalója és üzengetnivalója támadt, ezért kormányzati ánuszrózsa-rajongóék álltak rendelkezésre. Nem kérdeztek, írtak.

Ezért aztán Tiborcz István após kézivezérelt médiájának segítségével közölte az alattvalókkal és az érintettekkel, hogy jogi lépéseket tesz, miután szerinte Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke egyértelműen hazug állításokat fogalmazott meg személyével és a családjával összefüggésben. Miután a Heti Válasz megírta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnökéhez és Orbán vejéhez köthető cégek szerezték meg a Mahart-ház teljes háztömbjét, a fejlesztéshez pedig 15 milliárd forintnyi állami hitelt is kaptak, az Együtt elnöke azt nyilatkozta: Orbán strómanja, Tiborcz tisztességtelen módon szerzett pénzből vásárol ingatlanokat a miniszterelnöknek, a Mahart-házat és a tömb további épületeit az MNV játszotta át Orbán családjának.

Legyen világos, szolganépek, Tiborcz üzeni: a Mahart-házat márpedig a szocialista kormányzás éveiben privatizálták, így az MNV nem játszhatta át Orbán Viktor családjának, hanemhogy magánfelek között létrejött magánügylet alapján cserélt gazdát, tehát Szigetvári fel lesz nyomva, mert egy hazug dög. Tiborcz elsírta továbbá, hogy az őt és a családját érő folyamatos támadások miatt 2015 áprilisában kiszállt cégei egy részéből, így a több közbeszerzési pályázaton sikeresen szereplő Elios Innovatív Zrt.-ből is, jól figyeljünk:...

EZ ITT NEM LENGYELORSZÁG

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.18.A liberális, a baloldali, a konzervatív – vagy a jó ég tudja milyen jelzővel illethető – magyar ellenzéki értelmiség, a jól fűtött szobákban, a Facebookon ünnepli a lengyelek tömeges, nem csak a fővárosra, Varsóra kiterjedő tiltakozását az ottani ellenzék és újságírók parlamenti munkájának korlátozása ellen. Hozzáteszem: engem is beleértve. Arra utalok, hogy az első mondatba csempészett fanyarságot önmagamra is vonatkoztatom. Az én ernyedt tiltakozásaim sem lépik át azt a határvonalat, ami a magyar társadalom mozgásterét az ilyesfajta ügyekben évszázadokra visszamenően kijelöli.

Az 1514-es Dózsa parasztlázadás után minden felkelés – Bocskai, Thököly, Rákóczi – mögött inkább az urak birtokmegőrzési, birtokgyarapítási törekvése húzódott meg. Ebbe aztán itt-ott belesodorták alattvalóikat is. Szabadságharcos színezetet az adott a lázadásoknak, hogy a vagyonnal kapcsolatos követelések érvényesítése a Habsburgok ellenében lett volna lehetséges. Csoda-e, hogy ilyen előzmények után, a félszeg polgári forradalmat követő, sokak ellenkezésére szabadságharcba fordult 1848-at ódzkodva fogadta a zömmel jobbágyokból álló lakosság? A Kossuth-nóta máig töretlen népszerűsége a bizonyság rá, hogy a magyar nép nagy többsége nagyon is rendjén valónak találja, ha akkor sem kapkodja el a dolgokat, ha már egy legény sincs a vártán a haza, az ügy, vagy mit tudom én minek a védelmében. Ilyenkor is elvárja, hogy még egyszer üzenjenek neki…

A lengyelek tiltakoznak

Nem így lengyelek. Most is mekkora ribillió támadt egy pillanat alatt abból, hogy a kormányzó, konzervatív Jog és Igazságosság Párt a jövő évtől megtiltaná az újságírók többségének a szejm épületébe való belépést. Egy másik házban lévő sajtóközpontban jelölnék ki a helyüket, hogy ne zavarják lépten-nyomon a parlament tagjait. Szóval nagyjából olyan elvek alapján szabályoznák a lengyelországi média országgyűlési tevékenységét, amilyeneket nálunk Kövér László érvényesít meglehetősen szeszélyesen.

Nálunk Kövért legföljebb megmorogják ezért, de Lengyelországban, amikor az egyik ellenzéki képviselőt kizárták az ülésről, mert tiltakozott a sajtószabadság kilátásba helyezett megsértése miatt, a sajtó egy része „politikusmentes nappal” reagált. Nem közölt híreket a pártokról, mondván, hogy a tervezett parlamenti tájékoztatási korlátozás szűkíti az állampolgárok informálódáshoz való jogát, ami alkotmányellenes.

A sajtószabadság elleni támadás ellen tiltakoztak az ellenzéki Polgári Platform képviselői is, majd társuk kizárása miatt megszállták az üléstermet. Kívülről tüntetők is benyomultak az épületbe. Jaroslaw Kaczynskit, a hatalmat gyakorló párt parlamenti, illetve kormányzati tisztséget nem viselő, ám mindenható vezetőjét úgy kellett kimenekíteni. Közben a kormánypárt képviselői átmentek egy másik terembe és ott megszavazták a jövő évi költségvetést, amire az ellenzék azt mondja, hogy ez alkotmánysértő volt – vagyis egyfajta dominóelv szerint kezd alakulni a helyzet...

A magyarok nem mozdulnak:

KÁLMÁN OLGA SEM BÍRTA A SZÉLSŐJOBBOLDALI SZEKTÁS ATV-T

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.17.Eddig bírta Kálmán Olga az ATV szektás, hektikus működését, a dilettantizmust, a szektavezér kézi vezérlését, és leginkább az ATV és a tulajdonos Németh Sándor nyíltan szélsőjobboldali világnézetét. Németh Sándor nemcsak Orbán Viktor, hanem Donald Trump híve. Az ATV hírforrásai közé tartozik az álhíreket és dezinformációkat terjesztő orosz Russia Today (RT), amelyet az orosz titkosszolgálat irányít, a szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteket gyártó Breitbart és hasonló szélsőséges, uszító és kamu hírforrások.

Az egész médiabirodalmat Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze irányítja kézivezérléssel, azzal a céllal, hogy az ő politikai céljait és ideológiáját szolgálják, a közvéleményt az általa elképzelt irányba befolyásolják. Ehhez a világnézethez az alapanyagot a szélsőséges hírforrásokból táplálkozó Morvay Péter, a Hartmann László fedőnevű volt III/III-as ügynök szolgáltatja Némethnek, aki személyi titkáraként, a Hetek külpolitikai szerkesztőjeként, valamint a Vigyázó blog szerkesztőjeként is működik.

Morvay munkásságának legszebb darabjai közé tartoznak az összeesküvés-elméletek (mint a "Torontói jegyzőkönyvekről" szóló cikke) és a Vigyázó blogon megjelenő szenny, mint amelyben kislányok megrontásával vádolták meg Amerikát: azt írták, amerikai gyűlöletportálok alapján, hogy Amerikában orális szexre és végbélen keresztüli közösülésre tanítanak tízéves kislányokat az állami iskolákban, a liberális Obama kormányzat spirálokat helyeztet fel kislányoknak az állami iskolákban, és diszkriminálja a Bibliát, míg Mohamedet preferálják az iskolákban.

Németh Sándor ennek köszönhetően nem a forrásait ellenőrző, megbízható mainstream médiából, hanem a Morvay által elé tett, "fake news" site-okból, orosz propagandából, álhíreket és összeesküvés-elméleteket közvetítő szennymédiából tájékozódik és alakítja a világnézetét. Egyebek mellett olyan borzalmakból, mint a Morvay által fordított és szerkesztett, Udo Ulfkotte konspirációs teóriáit tartalmazó "Menekültipar" és "Megvásárolt újságírók" című kötetek, amelyeket a Hit Gyülekezete kiadója jelentetett meg. Morvay ezeken kívül még különféle primitív blogokat tart fenn és szerkeszt a lelepleződéseit követő kicsinyes bosszú számára. Morvay ma is ugyanolyan ügynöki munkát végez, mint egykor, csupán a III/III-as Főcsoportfőnökség megszűnése után az egykori tartótisztjét másik tartótisztre, Németh Sándorra, a Hit Gyülekezete vezető lelkészére cserélte. Jelenleg Németh Sándor a tartótisztje...

A LENGYEL ELLENZÉKI LÁZADÁS LEGFŐBB TANULSÁGA A MAGYAROK SZÁMÁRA

KARD BLOG
Szerző: Carnivore
2016.12.18.


Nem, nem az, hogy van remény. A magyarok - ha valóban nem értettek volna egyet az elmúlt hat évben kiépült politikai rendszerrel - már rég kitalálhattak volna valami alternatívát, aminek köszönhetően ma lenne valódi ellenállás. De nincs.
És nemcsak az ellenzéki pártok minősége miatt (amire imádunk hivatkozni). Egyszerűen nem érezzük annyira szörnyűnek a helyzetet, hogy minden mindegy legyen. Talán nem is az. Végülis; a politikusok is abból indulnak ki, hogy 8 millió szavazópolgár nem tévedhet.
Így tehát a lengyel lázadás tanulsága nem az (amit talán az olvasó várt, mielőtt olvasni kezdte a cikket), hogy "nézzétek magyarok, a lengyelek nem hagyják magukat, meg tudjuk mutatni mi is!", hanem az, hogy mi várható nálunk ezek után. Ebből az esetből ugyanis megint nem a kormánnyal szemben állók fognak tanulni és példaként tekinteni rá, hanem maga Orbán Viktor. A miniszterelnök számára ugyanis jelzésértékű, hogy ha nem szerez elég erős/nagy hatalmat/kormányzati többséget, akkor bármelyik pillanatban felfordulás várhat rá. A dolog előnye (volna) ugyanakkor, hogy így könnyebb lenne fenntartani a demokratikus, megdönthető rendszer látszatát.
Csakhogy Orbán Viktor már 2002-ben sem az utóbbi lehetőségét mérlegelte. A gyengeségtől mindig is viszolygott, ezért váltott minden korábbinál agresszívabb stílusra mind a politikai irányítás, mind a médiaszabadság tekintetében. Vagyis a lengyel példa számára talán inkább a média végleges térdre kényszerítésének és a civil szerveződések felszámolásának szükségességét jelentheti...

VIDÁM SZOMBAT, SZOMORÚ VASÁRNAP

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.18.Tulajdonképpen megszűnt az ATV.
Kívülnézetből még úgy tűnik, hogy él, hiszen a képernyő nem üres, egy darabig még úgy csinálnak majd, mintha politikai műsorokat szerkesztenének, Rónai Egon kicsit elfoglaltabb lesz, lehet, még kis pénz is leesik a többletmunkáért, Mészáros Antónia csillaga felragyog, Havas Henrik meg nyilván örül, hiszen kolléganője távozása talán feledteti a népi bölcsességet: aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja...
Nem sok jövőt lehet jósolni a csatornának, hiszen az hagyta el, akitől ATV volt az ATV - Kálmán Olga átigazolt a Hír TV-hez.
Szinte törvényszerű volt a változás.
Mióta a tulajdonos Hit Gyülekezete történelmi egyházzá magasztosodott, azóta a nézők fontossága lecsökkent.
Ameddig szektaként kezelték, valahol Moon tiszteletes és Jehova tanúi között, addig fontos volt, hogy behúzzák azokat a nézőket, akiktől most jó lenne szabadulni, akik a jelenlegi rezsim ádáz ellenfelei, és akik veszélyeztetik a családi vállalkozás sikerét.
Ameddig kellett a néző, mert a reklámpiaci részesedésben meghatározó szerepe volt, addig kellett Kálmán Olga, mióta a kassza meghatározott időszakonként csilingel és lehet a pénzért az ablakhoz fáradni, azóta nem annyira fontos senki sem, sem a műsor, se a néző, de a műsorvezető sem, maradhat a műsorok csúcsa a Vidám Vasárnap.
Emellett átrendeződőben van a médiapiac.
Az átrendeződés abban manifesztálódik, hogy amelyik médium nem Orbán indulóját fújja, az vagy ellehetetlenül, vagy igazodik.
Kálmán Olga okos nő, ő ezt valószínűleg már akkor átlátta, amikor a csatorna fenntartója történelmivé nemesedett, és azelőtt akart lépni, mielőtt a műsorát kiherélik, őt magát pedig egy sms-értesítéssel világgá küldik.
Az okos emberek szeretik maguk intézni a sorsukat és nem várják meg, míg a sors intézi el őket.

A körülmények fintora, hogy éppen Simicska televíziójánál folytathatja, hiszen Simicska éppen olyan emblematikus figurája a rendszerváltásnak, mint Orbán, csak éppen nem állt reflektorfényben, évekig még képet se lehetett találni róla - most se sokat.
A G-nap óta viszont sok minden megváltozott a médiapiacon.
Egyrészt a napilapok mind-mind jobboldali tulajdonba kerültek, a Népszabadsággal pucolják fényesre a tükröt, melyben Orbán szereti tanulmányozni fizimiskáját, még ha az a tükör görbe is.
A televíziók piacán a TV2-t (B)Andy Vajna einstandolta, az RTL békét kötött Orbánnal, valószínűleg valamilyen ütős ígéret fejében, az ATV pedig az első nagyösszegű állami támogatással egyidőben elkezdett igazodni, rákapcsolódott a központi agyra, mely Orbán seggében fészkel.
Egy, csak egy legény van talpon e vidéken, őt meg Simicska Lajosnak hívják, és arról nevezetes, hogy elvi megfontolásokból ellenzi Orbán rendszerét, mióta Orbán kipenderítette a gazdaság irányításából.
Mellesleg említette, hogy Orbán diktátori törekvései sem tetszenek neki, ami esetleg még igaz is lehet, hiszen más az, ha a demokrácia keretei között elemeljük azt, ami hozzáférhető és nincs lecsavarozva a talajhoz, meg más az, ha valakinek pisztolyt szorítunk a fejéhez és olyan ajánlatot teszünk neki, melyet nem lehet visszautasítani.
Ki tudja, Isten útjai mellett az emberi lélek is kifürkészhetetlen, de ez lényegtelen is, hiszen praktikusan Simicska is kényszerpályán halad, a kibékülésre hajdani szobatársával annyi esélye sincs, mint libának a lakodalomban...