2016. március 14., hétfő

ŐK IS TANÍTANI AKARNAK, NEM FEGYELMEZNI

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.03.14.


...Ne legyen igazam, de a hullámverés csillapítása érdekében a kormányzat tessék-lássék tesz majd kisebb engedményeket. Arra azonban aligha kerül sor, hogy módosítsa a társadalomról vallott felfogásának alapjait, ami köznevelési felfogásában is tükröződik. Ez a felfogás ugyanis arra a gondolkodásmódra épül, amire már hivatkoztam az elmúlt hetekben a Bekiáltás blogon, amikor az 1937–1944 közötti kúriai, vagyis legfőbb bírósági elnök Töreky Géza székfoglalójából idéztem:
„A törvényeket akként kell alkalmazni, hogy a vezetésre predesztinált rétegek védve legyenek a feltörekvő osztályokkal szemben”.
Kimondva kimondatlanul, az Orbán-rezsimnek is ez az egyik alapelve. A törvényhozási aktusok többsége mögött tetten érhető a szociális érzéketlenség, a gyengébbek kisemmizésére, a tehetősebbek további anyagi előnyökhöz juttatására irányuló törekvés, az elesetteknek a társadalom peremére szorításának szándéka. Az a felfogás jut itt és most érvényre, amely a tömegeket feudális módon rekeszti ki a nemzet fogalmából, s amelynek nyilvánosan is hangot adnak a hatalom sáncai mögött ülők, amikor a „Mindenki annyit ér, amennyije van!” dölyfös mondataikat vágják az alattvalók arcába...

ITT OLVASHATÓ

A CIVIL PÉNZEK MEGOKOSÍTÁSA

HVG ONLINE - PUBLICISZTIKA
Szerző: Béres Tibor
2016.03.14.


A kormány civilekkel kapcsolatos politikáját gyakorlatilag a politikai ízlés és hovatartozás szerint lehet kategorizálni. Ha belül vagyok az egy-a-táboron, azaz a CÖF-fel zarándoklok, békemegyek, nyitom fel a szemét a honi magyarságnak (ez így, vonzat nélkül is megállja a helyét, lényeg, hogy nyitva legyen, amikor kell), akkor ez a kormány végre, évezredes sorsszerepét betöltve tesz pontot a liberális világrendszer végére azzal, hogy a valódi értékeken alapuló civil értékeket támogatja. Ilyesmi.
 
Ha kívül vagyok ezen (ami azért civilként nem jelent fogalmi abszurditást), akkor rossz esetben hatósági vegzatúrát, KEHI szabadcsapatok grasszálását a székhelyünkön, jobb esetben csak ignorálást jelent. Ez utóbbi nem pusztán annyit jelent, hogy elmennek a közterületen kihelyezett adománygyűjtő dobozunk mellett az állami alkalmazottak anélkül, hogy beledobnának legalább egy nagykabátgombot, hanem az állami és uniós források megvonását. Ez utóbbi majdnem olyan hatású, mint amikor egy húszfős készenléti rendőr akciócsapata megadásra és iratanyaguk átadására szólítja fel a háromfős, a fegyveres és fegyvertelen közelharcra kevésbé felkészült civil jogvédő aktvista csoportot.
 
A magyar civileknek (innen ezt a jelzőt a józan észnek megfelelő civil csoportosulásokra használom) nincs saját pénzük. Jó, van, akinek van egy kevés. Kizárólag egy-két, ezt a munkát nagyon hatékonyan, profin végző szervezet tud a működéséhez elegendő támogatatást összeszedni magánadományozóktól, úgynevezett fundraising tevékenységgel. És ez nem pusztán profizmus kérdése, mivel kiskutyákra, beteg gyerekekre könnyebb (ez utóbbi opció be is húzott a szektorba néhány obskúrus hóhányót), cigány integrációra, családon belüli erőszak elleni küzdelemre, jogvédelemre stb. pedig majdnem lehetetlen annyi pénzt összetarhálni, amiből az államtól függetlenül lehetne működni. Pedig úgy kellene...
 

MI VAGYUNK A MÁRCIUSI IFJAK

LETSDOSTHG BLOG
Szerző: GaboorR
2016.03.14.


Én ez évben, március 15-én kimegyek nyilvános eseményre. Méghozzá tüntetni megyek. Tüntetni fogok a magyar oktatás rendbetételéért. Az ember központú nevelésért. A jövőbeni saját gyerekemnek (és az öcsémnek, aki szeptembertől iskola-ready lesz) olyan sulit szeretnék, ahol képes lehet bárki kiteljesedni. Ahol önmaga lehet, ahol segítik és támogatják az intézmény dolgozói, pedagógusai...

...Március 15-e remek szimbólum és most érzem igazán, hogy szeretném ünnepelni. 1848-ban egy egész nemzet mondta azt, hogy elég, és világosan megfogalmazták, hogy mit szeretnének. 2016-ban is erre van most szükségünk. Szarban van a haza. Menjünk ki az utcára, mutassuk meg: nincs hatalmuk felettünk.

Mikor a tüntetésre gondolok, akkor lelkesedés és bátorság tölt el, mert reményt és közös értékrendet kapok! Köszi mindenkinek aki szervezi: ott találkozunk!
 

SEMMI NEM OLYAN EGYSZERŰ ÉS EGYÉRTELMŰ, MINT SZERETNÉNK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.03.14.


Általában úgy működünk mi emberek, hogy vagy fenntartások nélkül elhisszük amit hallunk, vagy megpróbálunk utánajárni és az eszünket is használni. Netán olvasni. Most itt lesz rá lehetőség.

Elnézést, kicsit hosszabbra sikerült a mai írásom...

Az ünnep tiszteletére nem tipikus ’lelkizónás’, sőt nem is coachingos témát hozok ma, hanem komplexebb oldalról, jóval távolabbról közelítem a dolgokat. De lesz benne 12 pont, szabadság-egyenlőség, pszichológia és történelem is. Mivel holnap március 15-e lesz, nagyon csábított, hogy ehhez kapcsolódóan írjak a mai napon. De aztán belegondoltam, hogy ennek egyrészt az a veszélye, hogy belecsúsznék az aktuálpolitizálásba, így elvetettem az ötletet. Illetve – mivel tudjuk, hogy minden mindennel összefügg – mégsem tudok majd teljesen elvonatkoztatni tőle, de ezt magasabb összefüggésekben próbálom megtenni, nem belekeverve közéletünk és jelenlegi viszonyaink szomorú állapotát.

Már máskor is írtam arról, hogy érdemes megfigyelni, ha valami nagyon foglalkoztat minket és nyitott antennákkal várjuk a megoldást, figyelünk a kintről jövő információkra, sőt, jelekre, akkor észrevesszük, hogy mintha minden arról szólna, minden nekünk üzenne...

ITT OLVASHATÓ

MÁRCIUSI KRAVÁTLIK

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA
Szerző: Török Mónika
2016.03.14.


1848. március 14-én ilyentájt már épp megkötötte a kravátliját minden gigerli, hogy belecsapjon a nagy pesti éjszakába.
A fiam korosztálya, sejtem, miről dumálhattak készülődés közben smile hangulatjel
De mivel a fiam korosztálya, sejtem azt is, hogy még miről dumáltak a csajokon kívül. smile hangulatjel
Mind jóravaló, esetleg égedelem kölyök.

Még nem tudjuk, melyik végzi majd bitófán, melyik vész el csatában és melyik szabályozza a Tiszát (egyszer s mindenkorra véget vetve egy burjánzó növényvilágnak).
Azt se tudjuk még, melyik lesz az, aki évtizedekig fog mély melankóliában írni a többiekről világszínvonalon.
A fiam korosztálya tehát elindul nemsokára kicsit bulizni. Nem csak a jó borokat isszák, hanem határozott véleményük is van a fennálló rendről.
Kicsit fésületlen az a vélemény, de attól még?!

Mondom a fiamnak, hogy vegyen fel pulóvert, mert hamisak ezek a márciusi tavaszi napok még.
Persze nem hallgat rám...


ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY SZERINT PROGRESSZÍV ÉS DEMOKRATIKUS. MI AZ?

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.03.14.


A kormány tisztségviselői jó ideje élik úgy az életüket, mintha a NER valamifajta alternatív valóság volna, ahol minden máshogy sül el, mint amire hivatott. Két forgatókönyvet tudok elképzelni: vagy ennyire nem látják, hány ponton rombolják a magyar társadalom tagjainak életminőségét, vagy egyszerűen fogalmuk sincs, merre volna az előre – legalábbis a XXI. századi, alapvető emberi jogokat mindenekelőtt tiszteletben tartó és mindenfajta diktatórikus viselkedéstől tartózkodó Európában.

Az oktatási államtitkár minap megjelent interjúja integratív oktatáspolitikáról, demokrata tárgyalókészségről és nyomokban még progresszív oktatási rendszerről is árulkodik, ugyanakkor a gyakorlatban egészen más történik. Palkovics László úgy beszél a köznevelési kerekasztalról, mintha az maga lenne a megtestesült demokrácia, holott kezdetektől fogva világos volt, hogy az egy üres intézmény, amelyre a kormány képviselői igyekeztek számos Fidesz-barát szerveztet meghívni, bizonyítandó a jelenlegi oktatási rendszer nagyarányú támogatottságát.
 
A demokrata hozzáállás teljes hiányát sok más történet is jól mutatja, például az, hogy Palkovics László szerint a Zuglóban sztrájkoló tanárnőt - aki úgy fejezi ki nemtetszését, hogy nem írja be a jegyeket - el kéne bocsátani. A pedagógustüntetésről úgy beszél, mint egy olcsó politikai játszmáról, holott akik politikai kérdést csinálnak a gyerekeink jövőjéből, azok a kormánypárti politikusok. Amit tesznek, nem más, mint a helyzet súlyának elbagatellizálása. Az oktatási rendszerünk az összeomlás szélén áll. Ezt nem bevallani súlyos felelőtlenség...
 

DEUTSCH TAMÁS MEGINT ODATETTE MAGÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.03.14.


Már csak az hiányzott a Fidesznek, hogy az eddig téli álmát alvó Deutsch Tamás március idusán reaktiválja magát. Ezúttal, mint lelkes futballszurkoló, és nem mellékesen az MTK elnöke intéz kirohanást a magyar focit tönkretevő sportfirkászok ellen. Mindenki Tompikája igen egyszerűen rajzolja meg évszázados focitörténelmünk kontúrjait: ha van szép, új stadion, akkor jó a foci is, ha nincs, akkor leáldozik a magyar futball csillaga.

Ha az ember gyíkfűvel keni be a talpát, akkor kétszer olyan gyorsan lesz képes futni, mint gyíkfű nélkül” –idézi a Palacsintás király című klasszikus mesefilmet Bod Péter legfrissebb, Csak a Deutschok maradnak? című írásában. A publicista rendkívül pontosan adja meg a rendszerváltás utáni közéletünk egyik legvitatottabb, egyben egyre jelentéktelenebb figurájának koordinátáit a hazai közéletben. A magunk részéről hadd fejeljük meg a fenti idézetet egy másikkal, mely Csukás István, Süsü, a sárkány című meséjéből való: Sárkány ellen sárkányfű.

ITT OLVASHATÓ

"ISTENEM, HA KIJUTTATSZ INNEN, ELMEGYEK EGY TERÁPIÁRA"

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.03.14.


Alkoholista vagyok, mondja magáról a kaposvári Szűcs Zoltán. Nem azt, hogy „ voltam ”, pedig nyolc éve tiszta, vagyis józan, kerüli az alkoholt és a drogokat. Előtte azonban 22 éven át használt tudatmódosító szereket.

Terápiás jelleggel kezdett írni öt évvel ezelőtt. Ekkor mintha egy gát átszakadt volna benne, csak írt és írt... 14 színművet alkotott. Legújabb sikere az, hogy az egyik darabját, az Addictust tervezik évadnyitó előadásnak a pécsi színházban, Anger Zsolt rendezésében. – Az ital és a drogozás hatásra eljutottam a mélypontra 2008-ban. Összetörtem magam, fiziológiailag leépültem, azt mondták az orvosok, hogy nincs sok időm hátra – emlékezik Szűcs Zoltán. – A kórházban a traumatológián fohászkodtam: „Istenem, ha kijuttatsz innen, elmegyek egy terápiára!” Így is történt, egy 12 lépcsős kezelésen vettem részt fél éven át. Kijöttem, összeszedtem az életemet. Volt egy barátnőm, a színész-rendező Bodor Böbe, vele beszélgettünk a színházban, ő mondta, hogy le kéne írnom a dolgaimat.
Elkezdtem alkotni, ezt hívom én gátszakadásnak. Jót tett nekem, létrehozni valamit a semmiből. Megírtam a Függő-trilógiámat, született egy musical, a Lipótmező lovagja. Rengeteg téma előjött, ami érdekel. Miközben írtam, a darab is megírta önmagát. Édesanyám családja festő dinasztia, ő mondta, hogy úgy fest, hogy érzi, valami még hiányzik a képről. Ugyanígy vagyok a darabokkal. Ha lyuk van, addig forgatom magamban, amíg meg nem oldom.

A 46 éves férfi korábban tíz éven át dolgozott a kaposvári színházban díszítőként és kellékesként. Sok darabban szerepelt is, Mohácsi, Ascher és Znamenák rendezéseiben...
 
 
 

TISZTELET A BÁTRAKNAK

BENDERIK ELMÉLKEDIK
Szerző: Benderik
2016.03.14.


Tisztelet a bátraknak

...akik mentek, amikor kellett.
...akik nem féltek biztonságos otthonaikból kilépni az utcára, kockáztatva magukat és vagyontárgyaikat.
...akik aztán befogadták, etették, itatták a "terepről" érkezőket.
...akik -- hogy fentről magára hagyták a népet -- megszervezték, hogy mégis életben maradjon...

Március 15-én megszólította e népet a történelem, és ezúttal csodásan vizsgázott: nagy tettet hajtott végre.
Ahogy históriája során oly' sokszor, felkent urai béna kacsaként hagyták cserben. Nem szándékosan, bár okát máig nem tisztázta pontosan a történetírás. Sokak szerint a pesti Belügyminisztérium a hirtelen helyzetet látva nem mert lépni a külhonban lévő uralkodó nélkül, mások szimpla bénázásnak tartják.
De a nép szerencsére nem várt, megmutatta a világnak, hogy a bajban önzetlen, szervezett és tud összetartani.
Emlékezzünk hát e napon 2013 március 15. névtelen bátraira s hőseire, akik megmutatták, hogy igazi veszélyben e nép összefog, és van is annyira életrevaló, hogy bármennyire elcseszett hatalom dacára is meg tudja menteni magát.
Mondjunk köszönetet azoknak, akik traktoraikkal, terepjáróikkal elindultak.
Akik teát főztek, enni adtak, elszállásoltak.
Akik éjszakán át az internet előtt ülve szerveztek...

ITT OLVASHATÓ

NEM AZ ORSZÁG ELHAGYÁSÁHOZ, HANEM A HAZATÉRÉSHEZ KELL BÁTORSÁG

MAGYAR MANDARIN BLOG
Szerző: Kovács E. Málna
2016.03.14.


Tipikus, hogy engem már itthon ér a hír, miszerint a miniszterelnök úgy gondolja, „a legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat nem lehet megakadályozni” az emigrálásban. És ebbe simán belefér, hogy Orbán Viktor szerint csak a gyávák maradnak itthon.

Nagy kár, hogy nem esik szó azokról a komfortzónájukat elhagyó magyarokról, akik egyszer már elmentek innét, de valami miatt hazajöttek, aztán vakmerőségből, kalandvágyból vagy más okból itt maradtak. Nem esik szó a világlátott és bátor lúzerekről, akik az oktatás- és az egészségügy jelenlegi állapota, a hazai fizetések vagy a virágzó hungaropesszimizmus dacára ismét megpróbálnak együtt élni azzal a kelet-európai nyomorúsággal, amiben „boldogulhat ugyan az ember, de azért többnyire inkább rábaszik” (Gerlóczy Márton).

ITT OLVASHATÓ

A HAZUG ÜGYÉSZT HAMARABB UTOLÉRIK, MINT A SÁNTA EBET

VISZKISDOBOZ BLOG
Szerző: Viszkisdoboz
2016.03.14.


Miközben a Népszabitól kell megtudom, hogy mikor lesz a lakás-ügy harmadfokú tárgyalása, a Tábornok-per, az „évszázad korrupciós ügye” (by Fazekas ügyész) bizonyítási eljárása a végéhez közeledik. A vád tanúi után a védelem tanúi következnek.
 
A 17 vádlottból csak Oláh János volt tábornokra, valamint a HM Térképészeti Kft. két alkalmazottjára vannak terhelő tanúk. Ez különösen annak fényében fontos, hogy Oláh János tábornok a börtönben, előzetes letartóztatása alatt „megreccsent” (börtön szleng), bárkire terhelő vallomást tett, akire az ügyészek kérték.
 
Jó fideszes módszer szerint, ha valakit sikerült megtörniük, felhasználják. Büntetlenséget ígérnek, vádalkut kötnek vele, még azzal biztatják, hogy elítélés esetén elnöki kegyelmet is kaphat, ha miniszterre vagy államtitkárra tesz vallomást.
 
Na, nem azért, hogy bűnözőket leplezzenek le, nem, dehogy! Hanem azért, hogy „koronatanúként” használják egy politikai koncepciós perben...
 

ÁH, DEHOGY ORBÁN VÁRBA CUCCOLÁSA MIATT...IZÉ, A TURISTÁK KEDVÉÉRTR

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.03.14.


Orbán rezidenciája? Matolcsy borozója? Ugyan már! A turisták miatt újítják fel a budai várnegyedet, amit a szocialisták amortizáltak le és loptak szét – kacsint a Fidesz sajtóosztálya.

A kormánypárt propagandistái ezt a közleményt bírták összehozni a hosszú hétvégén: „A szocialisták kormányzásával szemben, amikor leamortizálták, szétlopták a nemzeti vagyont és Budapestet, a polgári kormány megmenti, felújítja nemzeti örökségeinket. Budapest ma a világ egyik legvonzóbb városa, ahol rekordokat dönt a turizmus, ez más kormányzati fejlesztések mellett a budai várnegyed megújításának is köszönhető”...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLÉS KÍSÉRŐZENÉVEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.14.


A Frozen Let’s Go-ja, David Bowie és a Queen Under Pressure-je, a Coldplay Don’t Panic-ja is megtalálható azon a listán, amelyet a Spotify állított össze a szülő nők számára, Jacques Moritz New York-i szülész-nőgyógyász irányításával, aki azt tapasztalta, hogy pácienseinek 70%-a maga is elismeri a zene jótékony hatását a szülés nehéz óráiban és elve összeállítja azoknak a zenéknek a listáját, amelyek csillapítják fájdalmaikat.

Az ideális zene követi a szülés ritmusát: lassú, relaxáló dalokkal kezdődik, majd a tolófájások alatt erősödik, gyorsul, és betetőzik például Bach 1. csellószvitjével, amikor az anya először látja meg gyermekét.

„A zene mélyen befolyásolja központi idegrendszerünket, amely irányítja emlékeinket, és a módot, ahogy szembenézünk fájdalmainkkal, félelmeinkkel. Az a tény, hogy a nők szülés alatt úgy használják a zenét, mint erőforrást, értelmes dolog. Ezenkívül a kórházakban, különösen a szülőszobákban nagy a zaj és a zene elvonja ettől a zajtól a szülő nők figyelmét, jobban szembe tudnak nézni a fájdalommal és a szülés élménye pozitívabban marad meg bennük” – magyarázta Moritz doktor.

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN: A NÉPSZAVAZÁSI TÖRVÉNNYEL SZÍVJATOK TOVÁBB!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.03.14.


Pasapark Antal ünnepi interjút adott a Magyar Hírlapnak, és mondott is az ünnep szelleméhez igazodót:

"Szerintem az elmúlt két évben egyértelműen kiderült, ez a népszavazási törvény nem jó.
De.
A kormánynak azonban nincs és nem is lesz önálló javaslata."

Mert miért is lenne, ugye, nekik ez pont így jó, pont így kényelmes, mint egy kopaszok által kitérdelt edzőtermi melegítő alsó. Amiből már nem jön ki a beleivódott izzadtság és seggszag, de az elviselése igazán nem nagy ár azért, hogy tovább ücsöröghessenek a pocsolyában és köldöküket pöckölve...

ITT OLVASHATÓ

MILLIÁRDOS TÖRÖK ÜZLETEMBER A TIBORCZ ISTVÁNHOZ KÖTÖDÖ CÉGCSOPORTBAN

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Csikász Brigitta
2016.03.14.


A magyar-török üzleti körökben régóta mozgó Spányik Péter révén jöhetett létre a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető, a közelmúltban több nagy értékű ingatlant is megszerző cégcsoport török kapcsolatrendszere. Ez egy hazánkban tevékenykedő török vállalkozó révén vezet egészen a dúsgazdag Adnan Polathoz, a Galatasaray labdarúgóklub volt elnökéhez.
Az őt és a családját ért támadások miatt döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly tavasszal, hogy eladja „minden olyan érdekeltségét, ami közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.” A Tiborcz által közvetetten tulajdonolt Elios Innovativ Zrt. cég az elmúlt években EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűségi projektetek sokaságát nyerte el.
Az Elios Innovatívnak adott pályázatok ügyében vizsgálódni kezdett az EU csaláselleni irodája, sőt az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága is érdeklődni kezdett arról, hogy a pályázatok során történtek-e szabálytalanságok.

ITT OLVASHATÓ

NÉGYMILLIÁRD FORINTÉRT BONTJÁK A PUSKÁS STADIONT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Roland
2016.03.14.


Budapest, 2016. március 2. Munkagépek a Puskás Ferenc Stadion bontásán 2016. március 1-jén. A tervek szerint nyolc hónapig tart a bontás, az új aréna építése decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Bár a megrendelő Nemzeti Sportközpontok vonakodott elárulni, az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent, hogy a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. konzorciuma nettó négymilliárd alatt bontja el a Puskás Stadiont. Az egykori Népstadion helyén 2019-re 63 ezer férőhelyes futballstadion épül százmilliárd forintért.
Közzétették a „Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójához kapcsolódó bontási és egyéb előkészítési feladatok ellátása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás eredményét: a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. alkotta konzorcium 3 988 996 178 forintért végzi el a munkálatokat. Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetmény szerint a tavaly októberben elindult eljárásban (egy novemberi módosítás után) január 25-én hozták meg a döntést.

ITT OLVASHATÓ

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. MERT?

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.03.13.

Az Európa Tanács, és intézménye, a strasbourgi bíróság „olyan, mint egy úri klub”. Rosszallását fejezheti ki, oszt' jó napot. Vagy: na ugye.  
Két nappal a Polt és Matolcsy-féle barátságos munkaebéd után, két nappal a tanártüntetés előtt, ejtenénk pár szót arról, hogy a Szegedi Ítélőtábla elnökének és helyettesének mi a véleménye a „strasbourgi úri klubról”, a bíróságok függetlenségéről, a peráthelyezésekről, meg a hazugságról.
Pontosabban nem is mi ejtenénk meg ezt a pár beígért szót, hanem a Népszabi. Írják ugyanis, hogy mivel politikai irányból is érték bírálatok a bíróságokat – például a vörösiszap-katasztrófa, a sukorói telekügy, vagy a Hagyó-per kapcsán – ezekre reagálva 
tartott sajtótájékoztatót pénteken Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke és helyettese, Hámori Attila. Ezen – többek között – ilyenek hangzottak el:
Az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének, Handó Tündének a kinevezési gyakorlatát név nélkül támadó, a sajtónak nyilatkozó bírákról azt mondta a Szegedi Ítélőtábla elnöke: a bírói nyilatkozattételnek nagyon szigorú szabályai vannak.
Megvannak azok a fórumok, ahol a bírák elmondhatják a véleményüket, de nem tartozik ezek közé, hogy a sajtóban név nélkül kritizálják a saját igazságszolgáltatásukat.

VIGYÁZAT, JÖNNEK A JOBBIKOS FARKASOK ÉS HAMM, BEKAPNAK MINDENKIT

A BETŰ SZABADDÁ TESZ
Szerző: Vona Gábor
2016.03.13.


Farkasokkal gáncsoló
Újabb mélypontjához érkezett a honi médiatörténet. A Fidesz sajtója talált egy néhány fiatalból álló baráti kört, akik szabadidejükben katonai hagyományőrzéssel foglalkoznak, és magukat Farkasoknak nevezik. Úristen!

(1.) A Farkasok csoport állítólag az erdőben is szokott gyakorlatozni airsoft fegyverekkel. Úristen!(2.) A Farkasok saját elmondásuk szerint a HVIM tagjai, szimpatizánsai. Úristen!(3.) A Farkasok vezetője személyesen ismer engem. Úristen!
Ilyen hagyományőrző körből az országban, ha nincs ezer, akkor egy sem. Ezt az egye t az teszi különlegessé, hogy a Fidesz médiája megpróbálja őket előbb egy fegyveres terrorcsoportként bemutatni, majd rátolni az egész szánalmas módon kitalált történetet a Jobbikra. Hiába tettük egyértelművé, hogy egyrészt a csapathoz semmi közünk, másrészt a személyes ismeretség ellenére az illetők magántevékenységét nem szoktuk vizsgálni, végül nem tudunk róla, hogy bármi törvénytelenség történt volna. A tények a Tényeknek nem számítanak. Ezzel a kitalált történettel lehet mutogatni a Jobbik felé meginduló, a Fideszből kiábrándult szavazóknak: "Ne menjetek oda, könyörgünk , hát nem látjátok, hogy ezek milyen veszélyesek!"

ITT OLVASHATÓ

BENCSIK, A GÁNCSNÉLKÜLI PÉLDAKÉP, AVAGY A TALPNYALÁS MEGDICSŐÜLÉSE

HÍR24 - POSZT ITT 
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.03.14.

Mindannyiunk Bencsik Andrása kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. Halleluja. Bencsik megdicsőült. S hogy miért probléma, hogy ez megtörténhetett? Elmélkedjünk először egy kicsit úgy általában a díjakról.„A kitüntetés általános értelemben minden olyan állami vagy társadalmi megnyilvánulás, amely a kimagasló egyéni vagy közösségi teljesítményt erkölcsi vagy anyagi elismerésben részesíti” – hogy a szócikktől startoljunk.

BUNKERPSZICHÓZIS - MI TARTJA A FIDESZ MELLETT A SZAVAZÓKAT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Dobszay János
2016.03.14.


Látványosan tagadja meg az általa papíron vallott polgári és keresztény értékeket a Fidesz, törzsszavazói azonban nagyon erős közösséget alkotnak, és az „összetartás tűzön-vízen át” motivációja gyakran felülírja még személyes tapasztalataikat is. A HVG nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fideszesek komoly kisebbségtudattal rendelkeznek, és egyre kevésbé vállalkoznak kormánybarát álláspontjuk nyilvános megvédésére. Különösen az oktatás és az egészségügy területén érzékelik a szavak és a tettek közti szakadékot, de hajlanak a megbocsátásra.

„Nekem sem tetszik, ahogy csinálják, de jó cél érdekében teszik, amit tesznek.” „Nem követem a napi politikai történéseket, de a végeredmény összességében pozitív” – ilyen és ehhez hasonló választípusokkal találkoztunk leggyakrabban, amikor arra tettünk kísérletet, hogy elkötelezett Fidesz-szavazóktól megtudjuk, mi motiválja kitartásukat választott pártjuk mellett, akkor is, amikor az a gyakorlatban látványosan szembemegy a párt hitvallásaiban deklarált elvekkel, értékekkel.

A különböző közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy a Fidesz törzsszavazói nagyon erős közösséget alkotnak, és az „összetartás tűzön-vízen át” motivációja gyakran felülírja még a személyes tapasztalatokból eredő átmeneti megingásokat is. Furcsa paradoxon ugyanakkor – derült ki a kormánypárt mellett következetesen kitartók, nem reprezentatív, de például életkor, nem, foglalkozás szempontjából meglehetősen széles körében feltett kérdésekeinkre adott válaszokból –, hogy a Fidesz-szimpatizánsok közül nagyon sokan egyfajta bunkerpszichózisban élnek...

ITT OLVASHATÓ

IDUS ELÉ SZAMÓCA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.03.14.


A nemzet Szamócája, magunk közt szólván Eperjes művész úr professzor lett azon a helyen, ahol szintén Vidnyánszky a főnök, Kaposváron. A hozzá értők nem javasolták, Balog embertelen miniszter mégis megadta neki a címet, mert mér ne. Végül is, abban az országban, ahol Ráhel – akinek egyetlen előnyös tulajdonsága, hogy a jó édesapja örökös miniszterelnök és atyaúristen – is kap egyetemi katedrát, nincs ezen semmi csodálni való. Tessenek oszolni.

A kézilabdaedző is kapott egy saját használatú egyetemet, az „álamelnök” meg doktorit. Igaz, ezt el kellett venni tőle, mert büdös volt, és bántotta a zemberek nazálisát. Valahol ez a lakmusz, hogy hol tartunk éppen. És ott, ahol a tanár, aki azt mondja, hogy a kölkeknek nincs megtanítva a tanítani való – mert nem lehet a rendszer miatt – kijelenti, hogy akkor ő nem osztályozza őket, minden valószínűség szerint utcára fog kerülni, mert az államtitkár ezt szorgalmazza.

Minálunk az államtitkároknak ezek szerint az a dolga, hogy munkakönyveket osztogassanak. Egyéb teendőjük nincs is, a lényegesebb dolgokat elvégzi helyettük atyjuk, aki nem a miniszter, nem a Balog, hanem maga Orbán, aki egyre furcsábban viselkedik, szinte párhuzamosan azzal, ahogyan nő a hasa. Más külsején nem élcelődünk, viszont ha permanensen hülyeségeket beszél, a gépezete meg ennek megfelelően cselekszik, csak szóvá tesszük írástudóként, hiszen ez a dolgunk: hatalmi ág vagyunk. Vagy nem...

ITT OLVASHATÓ

HAMISAN ÁLLÍTJA A BKK, HOGY NEM ÁLL MEG A FÖLDALATTI A MÁRCIUS 15-I PEDAGÓGUS TÜNTETÉS HELYSZÍNÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.13.


Tegnap este tűnt fel az alábbi kiírás a március 15-i közlekedéssel kapcsolatban a BKK honlapján: "Az M1-es metró várhatóan 14:30 és 15:30 között a Hősök tere állomáson, emellett – hatósági döntés függvényében – előreláthatóan 15:20 és 16 óra között a Bajza utca, a Kodály körönd, a Vörösmarty utca és az Oktogon állomáson egyik irányban sem áll meg, azokon csak áthalad."

Ez a kiírás azért érdekes, mert ezzel lényegében a fő útvonalat vágnák el a március 15-i Tanítanék tüntetésre tartók elől, számos polgártársunk számára tennék nehezebbé a kormány oktatáspolitikája ellen, illetve egy jobb közoktatásért tüntető rendezvény megközelítését.

Ezért tegnap éjszaka levelet küldtünk a BKK-nak is, amire egy elég fura választ kaptunk: "Ahogy azt a közleményünkben is írtuk: a metróállomásokat a hatóság döntésétől függően zárják le, ahogy ez minden hasonló rendezvény esetében is történik. Amennyiben további kérdései is vannak, kérjük, forduljon a rendőrséghez."

Csak hát a közleményükben sem ez szerepel, hanem egy harmadik információ honlapjukhoz képest: “A kisföldalatti kedd délután nem áll meg a Hősök terénél, és a hatósági zárástól függően a Bajza utca, a Kodály körönd, a Vörösmarty utca és az Oktogon állomáson sem, csak áthalad.”

Megkérdeztük a keddi Tanítanék tüntetés szervezőit is, akik elmondták, ők is érdeklődtek a rendőrségnél, hiszen ilyenről nem volt szó a rendőrséggel való egyeztetésen. A rendőrség illetékesei pedig megerősítették nekik, nem fogják lezárni a kisföldalatti megállóit, csak abban az esetben, ha a tömeg nem tudna kijutni a megállókból. Erre viszont elenyésző az esély, mert a megállóknál külön rendezők fognak ügyelni a tömeg koordinálására...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÍGÉRETEK FORRADALMÁRAI

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellert (ergé)
2016.03.14.


Magyarországon 1990 óta mindig ugyanaz emel fel, vagy épp taszít a mélybe egy pártot. Ha egy párt ígéretes, van jövője, ha nem, előbb-utóbb kiszelektálódik. Az ígéretesség nem feltétlen azt jelenti, hogy egy párt sok konkrét ígéretet halmoz fel; lehet nyerni egyetlen konkrét ígéret nélkül is, ha van helyette brand, ideológia, cél, program, személy, de akár csak egy nagy ködfelhő. Mindegy mi, csak azonosítható, magával ragadó legyen, hiszen – kéretik nem elfeledni – a politikának mégis csak az a célja, hogy magával ragadja az embereket. Az emberek ugyanis eredendően nem politikai lények; ahhoz, hogy úgy érezzék, ők is részei a politikának, igenis be kell vonódniuk a politikai folyamatba. Az már a politikusok találékonyságán múlik, hogyan tudják bevonni az embereket a politikába...

ITT OLVASHATÓ

RENDSZERVÁLTÁSOK ÉS AZ OKTATÁS VÁLSÁGA

SZUVERÉN BLOG
Szerző: Sik Domokos
2016.03.14.


Gyakori bírálat a kormánnyal szemben, hogy a szakpolitikai döntéshozatal során semmibe veszi az érintettek és a szakértők szempontjait és ebben az értelemben irracionális döntéseket hoz. Az olyan társadalmi alrendszerek esetében, mint az oktatás vagy az egészségügy, a szakértői tudás és a racionalitás szempontjainak figyelmen kívül hagyása diszfunkcióként jelenik meg az érintettek számára, megakasztva vagy egyenesen ellehetetlenítve a működést.

Miközben az elégtelen működés tapasztalata az érintett ágazatokban dolgozók és a velük kliensként kapcsolatba kerülők számára egyaránt kézzelfoghatóvá válik, meglepő hogy a kormány kevés jelét mutatja annak, hogy tisztában lenne a problémák súlyával, illetve hogy készen állna változtatni szakpolitikáján. A pedagógusok tiltakozó mozgalmát egyszerre próbálja indokolatlan béremelési követelésként hitelteleníteni, és a mozgalom arcainak karaktergyilkosságával lejáratni.

Mindezt annak ellenére teszi, hogy nem csupán politikai ellenfeleinek a támogatói, de saját szavazói is világosan érzik: a közoktatási rendszer nagy bajban van. Nem megfelelő tudást, nem megfelelő körülmények között próbálnak átadni a túlterhelt pedagógusok a szintén túlterhelt diákok számára. Éppen ezért érdekes megvizsgálni, hogy mi okozza a helyzet látványos félreértését? Vajon hasonlóképpen a netadó bevezetéséhez, ezúttal is rossz kormányzati ötletről van szó csupán, amit a tiltakozások hatására visszavon a kormány, vagy valamilyen mélyebb ellentmondásról?

ITT OLVASHATÓ

NYUGI

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.03.14.


Nekem aztán minden okom megvolna, hogy arra buzdítsak: nosza, rugaszkodjunk neki, és holnap délután rohanjuk le a Parlamentet, meg minden fontos középületet. De mégsem ezt javaslom, és ennek oka van.

Nem újdonság, ha forradalmi törvényszerűségekről írok, mégcsak fel sem kellett találnom a spanyolviaszt: tele van az elmúlt negyedszázadnyi történelem sikeres forradalmakkal, Romániától Egyiptomon át Ukrajnáig. Meg persze egy csomó sikertelennel is. Tapasztalatból tudjuk mi működik a gyakorlatban, és mi az, ami csak fantaszták képzeletében, és csak addig, míg tömeges véráldozattal el nem bukik. Kezdjük azzal, ami biztosan nem járható út. Holnap délután összegyűlik soktízezer ember a Kossuthon, eddig oké, megrohamozza a Parlamentet, a karhatalom félre-, vagy átáll, miénk a Parlament, szuper. Nép benn van, próbál nem gyújtogatni meg rombolni, mint a focihuligánok tették 2006-ban a tévészékházban, helyette kipróbálják, milyen ülés esik a bársonyszékekben, megatöbbi kötelező program. És aztán... És aztán semmi. Orbánék mozgósítják saját civiljeiket, akik egy ilyen helyzetben mozdulni is fognak, merthát meg kell védeni a Zistenüket. Mástól már nem nagyon cihelődnek, többségük érzi, hogy elhal lassan a Felcsúti Megváltó csodatévő ereje, de egy ilyen attak megújítja eltökéltségüket, és megindulnak.

Tízezrek a tízezrek ellen, átállt alakulatok a nem átálltak ellen, piff-puff, halottak, barikádok, és a többi: röviden ezt a káoszt úgy hívják: POLGÁRHÁBORÚ. Ez is lejátszható persze, valaki majd nyer a végén, de nem tudjuk ki, és azt sem, milyen áron. A hadászatban az ilyen áldozattal kivívott győzelmet vereségértékűnek nevezik, történelmiesen: pirruszi győzelem a megfelelő fogalom. Olyan sérüléseket szenved közben a nemzet, amit nem fog kiheverni, lesznek győzök és legyőzöttek, bosszúk, leszámolások, magánsérelmek közakarattá emelése, megatöbbi. Ha nincs más út, persze be kell vállalni, de csak akkor, ha tényleg kimerült a lehetőségek tárháza. Csakhát nem merült ki, sőt. Ha vértelen és maradandó módon akarjuk leküzdeni a Diktátort, akkor meg kell rendíteni a hátországát. Igazi hátországa pedig nem fölhalmozott rettenetes vagyona és klientúrája, hanem az a 2 millió magyar, aki még mindig Őt támogatja. Ebből a 2 millióból tán a negyede, aki valóban Hozzá tartozik, erős gazdasági, kapcsolati szálakkal. De másfél millió, az igazi tömeg még mindig azért, mert hisz Benne, bár a hite már erősen rendül megfele...

ITT OLVASHATÓ