2016. április 17., vasárnap

A MAGYAROK HAMAR FELEJTENEK, ÉS ÚJRA SZERETNEK HITELEKET FELVENNI

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: Élet a hitel után
2016.04.17.


Újra elindult a hitelfelvételi nagyüzem hazánkban, ami annak köszönhető, hogy a gazdaság kezd helyreállni, egyre több ember tud elhelyezkedni, ismét elkezdenek hinni a bankokban és a hitelek futamidejére ígért változatlan feltételekben.

Végül is úgy néz ki, hogy minden rendben is van, mivel csökkenek a hitelek kamatai, itt van a CSOK és ismét süt a nap, mindenki hisz a jövőben, vannak tervei, álmai, céljai és ezeket jobb híján hitelből szeretné megvalósítani. Azokat az álmokat, amiket eddig magában dédelgetett, mert a válság alatt nem mert belevágni, és várta a kedvező hitelezési lehetőségeket, ami úgy néz ki lassan el is jött.

De tényleg itt az idő, tényleg lehet már előre tervezni 10-20 évre?

ITT OLVASHATÓ

HA ERKÖLCSILEG EZT TARTJÁK HELYESNEK, MIÉRT NEM MARAD VASÁRNAP ZÁRVA A CBA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.17.


Tavaly júniusban addott interjút a CBA vezére a Heti Válasznak arról, hogy - bár ha vasárnap nyitva tartanának az üzletek, az profitot hozna - Baldauf látja az emberi oldalát a dolognak: családi konfliktusok, válások lennének a vasárnap nyitva tartó boltok eredményei. Szerinte:

“elfogadhatatlan, hogy a kereskedelemben dolgozók vasárnap sem pihenhetnek”

“az eladók, a boltvezetők ingerültebbek voltak a vasárnapi pihenőnap hiányában”

Most, hogy a Fidesz eltörölte a vasárnapi zárvatartást, szó fennakad, hang bennakad, és a Fidesz közeli üzletlánc képviselői nem állnak ki, hogy márpedig mi megvédjük a magyar családokat.

A helyzet az, hogy ha valóban érdekelné a CBA-t a munkavállalói sorsa, és a cég vezetőjéből nem csupán a Fidesz propagandája szólt volna, akkor most cselekedni kellene. Nem kinyitni vasárnap. Esetleg kinyitni, és brutálisan magas vasárnapi pótlékot adni a vasárnap is dolgozóknak. Mert a fenti mondatokból ez következik. És nem is lenne ezzel gond, hiszen akinek nem tetszik a vasárnapi nyitvatartás, az nem megy vásárolni, ezzel a CBA-t is támogatva, a CBA saját normáis szerint tizsteségesen bánik a munkavállalóival, az emberek pedig, akik vasárnap kell, hogy vásároljanak, elmennek máshova. Mindeki jól jár. Csak hát úgy tűnik, inkább a profitot választja a CBA, a saját maguk által meghatározott erkölcsi tisztesség helyett. Főleg, hogy már a vasárnapi boltzár alatt is azon ügyködtek, hogy nyissanak ki minél több boltot...

ITT OLVASHATÓ

KANADA KIENGESZTEL! MAGYARORSZÁG KIENGESZTEL?

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: molnarcili
2016.04.17.


Roma értelmiségiként, Németh Tibor kötetét olvasva, sokszor éreztem azt, hogy a kanadai indiánok sorsa megegyezik az én szűkebb közösségem történetével.

Németh Tibor Gyarmatosítás és kiengesztelődés – Őslakos hagyomány Kanadában című munkáját az ELTE Eötvös Kiadó adta ki 2013-ban. A kötet a kanadai bennszülöttek (indiánok, eszkimók, métis-k, de leginkább az indiánok) iskoláztatásának történetéről és társadalmi kihatásairól szól – némi kitekintéssel az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália bennszülött politikájára.
 
Németh Tibor könyvének az a legfontosabb üzenete, hogy a Kanadába betelepülő európaiak nemcsak az indiánok földjeit vették el, de igyekeztek őket megfosztani a kulturális és vallási szokásaiktól is, amelynek eszköze az államilag alapított bentlakásos iskola volt. Ez egy olyan – 1996-ig fennálló – oktatási intézményrendszer, amelyben éheztették, dolgoztatták, verték és szexuálisan zaklatták az őslakos gyermekeket száz éven keresztül, miközben azt is megtanították nekik, hogy miért kell gyűlölni azt az alacsonyabb rendűnek minősített közösséget, amelyből származnak.
 
Ennek a típusú „nevelésnek” az eredménye olyan emberi csoportok kialakulása lett, amelyek képtelenek voltak visszacsatlakozni az eredeti közösségükhöz, de nem fogadta be őket a többségi társadalom sem. Szellemileg, lelkileg teljesen demoralizálódtak, s napjainkra olyan mértékű szegénység, kriminalitás és egészségügyi problématenger jellemzi őket, amely naponta szembesíti a kanadai gyarmatosítók leszármazottait azzal, hogy az ő őseik mennyire embertelen életformát voltak képesek fenntartani pusztán azért, hogy a bennszülöttek vagyonára, földjeire rátegyék a kezüket, illetve hogy aztán még az euro-kanadaiakat kiszolgáló népréteget is faragjanak belőlük...
 
 

A FANYŰVŐ

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.04.17.


20 éve még olyan helyen dolgoztam, ahol napi szinten fogadtunk hazánkba látogató külföldi népeket a világ nagyon sok országából. Akkor mondta nekem egy éppen itt tartózkodó kolléga, hogy csodál bennünket, magyarokat. Nocsak, kaptam fel a fejem, aztán miért e nagy csodálat. Azért, mondta, mert egyedül itt tapasztalta azt, akármerre is járt a nagyvilágban, hogy a magyarok, ha találnak valahol egy kis üres helyet, oda azonnal fát ültetnek, de minimum egy bokrot.

Ez jutott eszembe, amikor napok óta az egyre szaporodó híreket olvasom. Városliget, József nádor tér, Orczy park, Moszkva Kálmán tér, Kossuth tér, Ludovika tér, Római part. És amikről még nem is írtak, mert a Népligetben is irtják a fákat és az aljnövényzetet...

ITT OLVASHATÓ

KÍVÁNSÁGOK ÉS TANÁCSOK

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.04.17.


Ennek a kormánynak nem ártana egy kevés óvatosság, mert abban bizony szükséget és hiányt szenved – a letűnt kétharmad a mindenhatóság illúzióját adta neki, csak hát az sem feltétlenül a legjobb dolog a világon, akármit is gondoljon efelől a halandó polgár. Óvatosnak kell lenni a kívánságokkal, ha hatalom van a kezünkben – még teljesülnek és akkor baj van, kérem.

A vs.hu kiváló sorozatot ad közre a végre sikeresen kiperelt Századvég-tanulmányokról, persze, azt nem várhatjuk, hogy azt az irtóztató kásahegyet teljes egészében kivonatolják, de izgalmas dolog annyit is megszemlélni ebből a jéghegyből, amennyi kilátszik belőle – nagyon tanulságos, mindenkinek ajánlom.

Rögtön az első tanulság az, hogy a Századvég nem egyszerű kifizetőhely volt, ahová a srácok be-belovagoltak némi költőpénzért: időről időre, főleg a Fidesz-KDNP első kormányzati ciklusának első felében meg is dolgoztak a pénzükért. Nem mondom, hogy becsületből, mert műszaki hibától tartok az esetben, ha ezt a fogalmat egy képernyőn említem az intézettel, de mégis, mégis: voltak olyan munkák, amelyek valóban elemezték a történteket és következtetéseket is vontak le belőlük.

ITT OLVASHATÓ

A HÁTTÉRBEN ÉPÍT "SZEBB JÖVŐT" A JOBBIK

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Gyuris Dóra
2016.04.17.


Míg a politikai napirendet a terror- és a menekültkérdés, valamint a vasárnapi nyitva tartás uralja, a Jobbik alternatív nemzeti konzultációjával a saját jövőképét építi. 

Az elmúlt időszak terroreseményei bőven szolgáltattak alapot arra, hogy a Fidesz mellett az ellenzéki pártok is hallathassák a hangjukat, részvétet nyilvánítsanak, továbbá hogy a következtetések levonása mellett irányelveket fogalmazzanak meg az Európai Unió jövőjét érintően, ahogyan azt több baloldali politikus is tette. Egyedül a Jobbik háza táján volt feltűnően nagy a csend: hivatalos oldalukon egyetlen sor sem található a március 22-i terrortámadásról, és még a szélsőségesebb hangot megütő politikusaik közösségi oldala is az események teljes mértékű ignorálását mutatja.

Tény, hogy a Fidesznél is markánsabban idegenellenes attitűd nem illene bele abba a mérsékeltebb szerepkörbe, amit 2013 őszétől tudatosan igyekszik kiépíteni és fenntartani a párt. Már a menekülthelyzet napirendre kerülésénél is megfigyelhető volt egyfajta kommunikációs visszalépés a jobbikos politikusok részéről, amint érezhetővé vált, hogy a Fidesz kisajátította az ügyet, és amint felismerték, hogy nem lehetnek vetélytársai anélkül, hogy azonosítanák őket a kormánypárttal...


A Jobbik láthatóan igyekszik saját javára fordítani a kialakult kényszerhelyzetet. Mivel a Fidesznek tőle függetlenül sikerült felkeltenie a magyar társadalom menekültekkel kapcsolatos ellenérzéseit, így koncentrálhat az önálló építkezésre

ITT OLVASHATÓ

SÁPADT KIFLIK BOLTÜNNEPE

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.04.17.


Ilyen sápadt kifliket is rég láttam már! Ebben a kis boltban mindig kiváló az árú, de ma, a vasárnapi üzletnyitás országos ünnepén szégyenkezve tördelte a kezét a boltos: ilyet hoztak, ő sem érti, miért.

Ez a kis üzlet a tizenkét bünti hónap alatt is nyitva tartott vasárnap. Tehette, hiszen az egyetlen eladó maga a tulaj, s az ő lelki üdvéért nem aggódtak az ájtatosok. Volt is forgalma szépen az elmúlt időszakban. Ráadásul úgy néz ki, hogy a vasárnapi vásárlók nagy része továbbra is kitart mellette.

Csakhogy a kiflik sápadtak, s ő nem tudja, miért…


ITT OLVASHATÓ

A GYŐZTES

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.17.


„A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni”

A legsötétebb, legborzalmasabb butaság versenyében ünnepélyesen eredményt hirdetek. Sokáig hezitáltam, a Kósa-Kontrát-Tállai belsőhármas minden egyes megnyilvánulása elbizonytalanít, mindig az éppen beszélőt tartom nyerőnek, aztán megszólal egy másik, és kenterbe veri az előzőt. De azt hiszem, nem könnyelműsködöm el az ítéletet, ha a fent idézett mondatot alulmúlhatatlannak jelentem - Tállai verhetetlen...


ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMPOLGÁRT MEGÜTNI NEM KELL FÉLNETEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Zádori Zsolt
2016.04.17.


Az eseteknek csak elenyésző részében emelnek vádat, ha rendőrt, börtönőrt jelentenek fel bántalmazás, kényszervallatás vagy jogellenes fogvatartás miatt. 2008 óta nem volt olyan év, hogy ez az arány 5% felett lett volna. Letöltendő szabadságvesztés büntetést pedig csak egyszer-egyszer szab ki a bíróság.

Tavaly novemberben született első fokú ítélet egy még 2013 nyarán Hatvan határában történt bántalmazási ügyben. Három rendőr két férfit bántalmazott, történetesen romákat. Társaikkal együtt gyógynövény-felvásárlóknak gyűjtöttek kukoricacímert, amikor a rendőrök „lefülelték” őket. Korábban ezzel nem volt baj, ezért nem tartottak a rendőröktől, nem értették, mi végre az intézkedés. Földre fektették, megbilincselték, megrugdosták őket, az egyiküknek a bordája is eltörött. A bíróság három rendőrt is elítélt.

Mindez akár tűnhetne a fenti általános állításunk cáfolatának, merthogy itt az egyik rendőrt egy év letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, másik kettőt pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte az elsőfokú bíróság. Csakhogy a rendőrök ellen – bár a sértettek állítását alátámasztó látlelet és orvosi szakvélemény is rendelkezésre állt – az ügyészség nem emelt vádat. Így a sértettek kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárást kezdeményezni, amelyben a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte őket.

A sértettek ebben a nyilvánvaló bántalmazási ügyben nem számíthattak az állam segítségére, s ha nem ragaszkodnak igazukhoz, a rendőri erőszak büntetlen maradt volna...

ITT OLVASHATÓ

"PROBLÉMA, HA A SZÜLŐK AUTORITER NEVELÉSI STÍLUST KÉPVISELNEK"

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.04.17.


Az Irányzék negyedik adásának vendége Dr. Prazsák Gergő, az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékének tudományos munkatársa volt, akivel társadalomról, szociálpszichológiáról, aktuális kutatásokról és jelenkori problémákról beszélgettünk. A beszélgetés szerkesztett leirata a lejátszó alatt található.
 
Miért hasznos a szociálpszichológia? Miként alkalmazható a jelen problémáira? Mindenekelőtt: mi ez a tudomány, és hogyan foglalható össze olyannak, aki sosem hallott még róla?
 
A szociálpszichológia a mindennapi életünk során tapasztalt és átélt eseményeket rendszerezve mutatja be, illetve a megérzéseinket ellenőrizhető formában dokumentálja. Elsősorban nyilván az ember a fő kérdés, a különböző szerveződési szinteken élő – mint ahogy Nietzsche mondta – meghatározatlan állat. Kisebb-nagyobb csoportokban, társadalmakban élünk és ezeken a csoportosulási szinteken megjelenő társas kapcsolatoknak a vizsgálatával foglalkozik a tudomány.
 
Hogyan magyarázza meg a szociálpszichológia például a csoportnyomás jelenségét? Elvégre pszichológiai elemeket is tartalmaz – ami az emberrel foglalkozik –, és szociológia, ami a társadalommal, a kettőnek pedig valahogy össze kell érnie.
 
A fő kérdés az, hogy egy ilyen esetben – amikor a csoporttal ellentétes vagy nem harmonikus véleményen vagyunk – mennyire fontos nekünk az adott csoporthoz való tartozásunk, és mi mennyire vagyok fontosak a csoportnak. Az is jelentős, hogy mennyire demokratikus vagy nyitott az adott közösség...
 

MILYEN LESZ AZ ÚJ MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.04.17.


Szerintem már nagyon sokat beszéltünk különböző fórumokon a magyar nyugdíjhelyzetről. A legtöbbetek számára nyílt titok, hogy padlógázzal haladunk a szakadék felé és egyszercsak beborulunk, ha nem teszünk ez ellen valamit. Persze most mondhatnád, hogy de miből tegyél? Persze én mondhatnám, hogy mibe tegyél. De valódi meggyőződés nélkül ez csak egy céltalan megtakarítási program lenne a számodra, amit pár éven belül feladnál. Készítettem nektek egy nagyon egyszerű számítási modellt, hogy megértsd mekkora a baj. A legfontosabb hogy megértsd mi lesz az igazi baj. Mert ezt nem szokták gyakran bemutatni nektek!

Mennyivel jobb volt a magánnyugdíjpénztári rendszer

A legtöbben még nem felejtettétek el a magánnyugdíjpénztári rendszer elmutyizását. Gyakori érv az MNYP tagság mellett, hogy legalább egyéni számlákon vezetett egyéni pénzekről volt szó. Aki többet fizetett, az többet kap, aki kevesebbet, az pedig még annyit se. Kevés, de legalább tiszta és könnyen elszámolható. Ebben az időszakban a legtöbben megnyugodtak mert MNYP befizetés által teljesítettnek érezték a nyugdíjelőtakarékoskodást. De ennek van értelme? Mitől "jobb" a jelenlegi állami nyugdíjrendszer a számodra? Milyen veszélyeket hordoz az elkerülhetetlen változás? És mikor vezetik be az új számítási modellt, aminek alapja az eddigi egyéni befizetések lesznek?
 
Mert elkerülhetetlen, hogy az állam kevesebbett adjon a nyugdíjasoknak...
 

NYÍLT LEVÉL A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM HALLGATÓINAK ÉS A HÖK-NEK, ORCZY-KERT ÜGYBEN

DR. ERŐS GÁBOR - ÚJ, BAL, ZÖLD BLOG
Szerző: e_gabor
2016.04.17.


Kedves NKE-s Diákok, kedves HÖK-vezetők!
 
Erőss Gábor vagyok, a Kertvédők egyike.
 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) kerül ki a jövő közigazgatási elitje, a Magyar Honvédség és a Magyar Rendőrség jövendő vezetői. S most ez az az Egyetem, a Ludovika, amely újabb, kiserdőnyi fa kiirtásával kíván tovább terjeszkedni.
 
A közszolgálat a „köz” szolgálatát jelenti: az egész közösségét, az egész országét, az egész nemzetét, sőt: a jövő nemzedékekét is – nem egyéni vagy részérdekek szolgálatát! Hogy ezt Ti is így gondoljátok, afelől semmi kétségem. Kérlek Benneteket, hogy ezt most az ország nyilvánosságának is mutassátok meg!
 
Még az új Alaptörvény is tartalmazza azt a jogunkat, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ez a jogunk súlyosan sérül, ha újabb tömeges fakivágásra kerül sor a Ti egyetemetek kérésére, a Ti „nevetekben!” Ha ez így megy tovább, mire belőletek vezető lesz, ebből a kerületből, ebből a városból, ebből az országból nem marad más mint kihalt sportpálya, porladó térkő és forró sivatag! Meg vagyok róla győződve, hogy ezt ti sem akarjátok...
 

KISS LÁSZLÓ, BŰN ÉS A MEGBOCSÁTÁS - LEDŐLT A FÉLISTEN SZOBRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Rátesi Margit 
2016.04.15. 

Nem csitul a Kiss László úszóedző 55 évvel ezelőtti ügyével kapcsolatos polémia. Nem állnék be a hosszú sorba, de most egyik kedvenc – bár korántsem tökéletes, viszont a mai médiapalettán kiemelkedően tisztességes fórum kaphat gellert. Friderikusz Sándor késő esti beszélgetései kultúráról, politikáról, fizikáról, orvoslásról lehet hogy nem „jellegzetesen” tévés műfaj. Viszont az a kíváncsiság, ami a kérdezőt e beszélgetések során hajtja, izgalmassá tesz minden témát.
Pár napja Gerő András történésszel Kiss bűnéről, büntetéséről, annak következményeiről beszélgetett. Lehet-e, kell-e letöltött büntetés után az elkövető fejét kívánni? – nagyjából ekörül forgott a disputa, amelynek végső kicsengése az volt, hogy egy, a letöltött büntetés után tisztességgel – sőt sikerrel – leélt élet adhat feloldozást.
A felháborodott ítészek szerint meg nem, különösen egy nemi erőszak után, sújtsa megvetés, kénköves eső, meg ilyenek. Az ATV vezetősége meg sietősen beállt a közhangulat hámjába, és elhatárolódott a műsorban elhangzottaktól. Csak remélni merem, hogy emiatt nem kerül veszélybe ez a késő esti 50 perc, amely nemcsak ebben az ügyben, más területeken is gyakran fordul szembe megrögzött előítéleteinkkel, ajánl a közhelyeknél hasznosabb szempontokat egy-egy kérdésben.
Szögezzük le: minden erőszak bűncselekmény, ami nem kerülheti el a büntetést. De talán hatnia kellene így többszáz év után az európai civilizáció egyik alapértékének, a megbocsátásnak is. Ha nem, akkor mennyivel vagyunk jobbak az iszlám fundamentalistáknál? Volt olyan írás, ami szerint, aki nem kívánja az úszóedző vérét, az helyesli az erőszakot, sőt, mindenféle rendszer kiszolgálója. Többen azt is meglebegtették, hogy még a kirótt büntetést sem töltötte le a bűnös, milyen felháborító. Mintha nem tudnának a „harmadolás” intézményéről, amely szerint az elítéltet – hacsak az ítélet ezt tételesen nem tiltja –, bizonyos feltételek esetén feltételesen szabadlábra lehet helyezni a büntetés lejárta előtt. Ez jár a rablónak is, aki szintén erőszakkal követi el cselekményét (azért rablás és nem lopás).
ITT OLVASHATÓ

ISKOLAIGAZGATÓK

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: l. Ritók Nóra
2016.04.14.


"Annyira fontos lenne az a pozíció, amit megkaptak, hogy azért mindent meg kell tenni? Az nem igaz, hogy ők nem látják, nem érzik a gondokat, amiket a kollégáik jeleznek nekik!"

2011 júniusában írtam egy cikket „Hova lettek a harcos iskolaigazgatók?” címmel. Most, ebben a feszült hangulatban eszembe jutott, és elolvastam újra... és a kommenteket is.
 
Furcsa így, az azóta történtek és a mostani helyzet tükrében visszanézni arra az időre. Azt hiszem, ha akkor, mikor ezt írtam, valaki vázolja előttem, azt a helyzetet, ahol most tartunk, nem hiszem el neki.
 
Akkor én még csak sajnálkoztam a cikkben azon, hogy hányan fogadják el szemlesütve és fejet hajtva a helyzetet, amit a rendszer akkor még csak nagyon óvatosan rájuk mért. Az írás alatti kommentek szakmai párbeszédről, összefogásról szóltak, és most itt vagyunk, hogy ma már nincs kivel összefogni, az igazgatók nagy százaléka nem partner a változásban, és vagy nem törődik a helyzettel, vagy mindent megtesz azért, hogy a változásokat óhajtó pedagógusokat beszabályozza.
 
Igaz, zömük már új vezető. Akiket az új idők szele fújt az igazgatói székbe. Tantestületi szavazások, tiltakozások, szülői és diáktüntetések, plágiumok ellenére. Olyanokat, akiknek nem hiányzik az önállóság, akik elfogadják minden kritika nélkül a „feljebbvaló” utasításait. És végrehajtják. Sőt, egy része még túl is teljesíti azt.
 
Már nem a szakmai szempontok a fontosak. Lényegtelen, honnan lopkodja valaki össze az igazgatói pályázata anyagát. Nem fontos már az sem, hogy azok, akikkel dolgoznia kell, akarják-e őt vezetőnek. A lényeg, hogy olyan ember kerüljön a székbe, aki irányítható, és képes mindenáron betartatni a központi utasításokat. A 2015. október 5-én kelt tanfelügyeleti kézikönyv 43. oldalán le is írják a sikeres intézményvezető kulcstényezőit. A felsorolásban szerepel a politikai tudatosság is...
 

ZSELATINPUDING ÉS TARVÁGÁS

HUPPA.HU 
Szerző: Szele Tamás 
2016.04.16.

Kérem szépen, van itt valami a levegőben. Persze tudom, főleg kipufogógáz és szmog, de azon kívül is – mellesleg abból nemsokára jóval több lesz, nagy dolog a világvárosi légkör, és mindent megteszünk, hogy egyre világvárosibb legyen. De a levegőben valami más is van, valami megfoghatatlan izé, mindenhonnét favágók fejszéjének csattogását hallom: akármibe lefogadom, hogy Szauron keze van a dologban.
Mert hát a fákat ő utálja a legjobban a világon. Az Orczy-kertben épp most akarnak kivágni egy kisebb erdőt, a Római-parton meg egy nagyobbat – dübörögnek a láncfűrészek, csattognak a balták fáradhatatlanul, és igazából senki sem érti, hogy a kormányzat az IMF és Brüsszel után miért tekinti legnagyobb ellenségének a pont a fákat?
Mondjuk azért, mert azokat – az előző kettővel ellentétben – le is tudja győzni?
A fa nem védekezik, nem politizál még csak nem is tiltakozik, mikor kivágják, maximum annyit tehet, hogy rádől a favágóra, de még azt sem ő dönti el, merre fog dőlni, hanem a gravitáció és a favágó ügyessége, szóval viszonylag ritka a baleset. Tulajdonképpen a fa nem művel semmit, nem árt senkinek, csak használ, tisztítja, frissíti a levegőt és egyik-másik terem időnként ezt-azt. No, amelyik terem valami erjeszthetőt, azt nem is bántják, a szilvafáknak nincs mitől tartaniuk, elvégre Tállai államtitkár is megmondta, miszerint „A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni.” Tegyük hozzá, a múltja is arról szólt és jelentős részben a jelene is, de az eddig nem volt szokásban minálunk, hogy a bepálinkázott magyar baltát ragadjon és elkezdjen duhaj módon fát nyűni.
De itt nem is pár részeg ortályozásáról van szó.
Ez, kérem, kitervelt, összehangolt hadjárat, évek óta zajlik, most csapott át offenzívába. Ennek adminisztrációja van, engedélyeztetési menete, itt minden gally le van papírozva. Lássuk csak, mit tud erről a HVG.

BÉNA TRÜKKEL CSITÍTGAT A KORMÁNY, VALÓJÁBAN NINCS TÖBB PÉNZ A KLIK-RE

KETTŐS MÉRCE 
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA 
2016.04.16.


A Napi.hu derítette ki, hogy bár Palkovics László államtitkár megígérte, hogy majd adnak pluszpénzt az éves költségkereten kívül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK), hogy rendezni tudják az adósságaikat, erről valójában egyelőre szó sincs. Nem mozgattak át egy költségvetési sorból sem milliárdokat, egyszerűen arra adtak utasítást, hogy a gigaintézmény az éves költségvetéséből a november-decemberi pénzeket fordítsa a mostani adósságainak rendezésére. Ez azért elég ügyes, nem?

Szükség is van a pluszpénzekre: a KLIK irdatlan adósságokat halmoz ugyanis fel, hónapról hónapra, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy az iskolák normálisan tudjanak működni. Unalomig hallgattuk már, hogy még papírra és krétára sincs pénz. Nos, ez épp a KLIK miatt van így: az intézmények fenntartását intézni hivatott központ ugyanis épp ebben nem jeleskedik. Abban, hogy finanszírozza az intézmények működési költségeit. A kréta és a papír egy dolog, vannak más számlák is befizetetlenül. Volt olyan intézmény, ahol a gázt kapcsolták ki elmaradás miatt. És az adósságok csak halmozódnak, ahogy telik az idő. Néha a kormány betol némi kiegészítő pénzt a rendszerbe, így az összeomlást mindig sikerül elkerülni, de hosszú távon ez a rendszer élhetetlen. Méghozzá leginkább azért, mert az teljes, oktatásra fordított összegek évről évre csökkennek.


ITT OLVASHATÓÉS AKKOR ZUSCHLAG BEJÖTT DÉLUTÁN IS

VASÁRNAPI HÍREK
Szerző: Munkatársainktól 
2016.04.16 

Ha nagyon akkurátusan és tudományos igénnyel figyelünk egy jelenséget vagy eseménysort, jó eséllyel megláthatjuk annak mélypontját. Nehéz dolgunk van azonban akkor, ha az illető eseménysor (vagy jelenség) folyamatos zuhanásban van. Ilyenkor csak reménykedhetünk benne, hogy amit látunk, annál nincs lejjebb. De a TV2 esetében ebben nem lehetünk biztosak.


  • A magyar média világában járatlan tévénézők elképedve figyelték, amint az ország második legnézettebb televíziójának hírműsorában egy börtönt megjárt, egykori szocialista politikus egy késő téli napon azt találta mondani, hogy ő azért ült 6 évet, hogy Pukli István, a tanártüntetések emblematikus figurája, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója meg a többi fiatal annak idején „majdnem ingyen tudjon Fadd-Domborin táborozni, meg tudjon ifjúsági szervezetet alapítani”. Nem sokkal ezután a Tények hosszú riportban számolt be Juhász Péter (Együtt) lakhatási körülményeiről. Az erősen meg- és átvágott mozgóképipari remekművet akkor sokan a magyar televíziózás egyik mélypontjának tartották. Különösen azután, hogy Juhász nyilvánosságra hozta a saját, vágatlan verzióját.

A két riport után a kevésbé vájt fülű (szemű?) nézőknek is nyilvánvalóvá vált: a TV2 politikai megbízást teljesít.

ITT OLVASHATÓ

"MINDEN EMBER MÉLTÓSÁGÁT, ÉRTÉKÉT, JOGAIT, CÉLJAIT ÉS SZÁNDÉKAIT TISZTELETBEN TARTANI "

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.04.17.


Sipos Zoltán vagyok 34 éves, házas, három gyermek édesapja, az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális munkása. Az elmúlt napokban Balog Zoltán református lelkész miniszter azt mondta: “ zavaros világban élünk, fontos az emberi méltóság védelme, történnek olyan erőszakok, amiket nem szabad elfogadni, az áldozatok hibáztatása helyett az áldozatokkal szolidárisnak kell lenni.”

Sajnos ezt nem a közterületen élők szabálysértési büntetése kapcsán mondta, pedig nagyon jó lenne, ha minden emberrel kapcsolatban, így a közterületen élőkkel kapcsolatban is így gondolkodna ő is és a kormány is!

Szociális munkásként a feladatom és alapelvem, hogy minden ember méltóságát, értékét, jogait, céljait és szándékait tiszteletben tartsam!

MÉLTÓSÁGOT MINDENKINEK!

Szociális munkásként felelősségem és kötelességem, hogy felhívjam a döntéshozók valamint a társadalom figyelmét arra, hogy a közterületen élés büntetése ostobaság!

A nélkülözés és szenvedés tovább mélyítése, NEM MEGOLDÁS!

LAKHATÁST NE ZAKLATÁST!

ITT OLVASHATÓ

ORDÍTÓ KÜLÖNBSÉGEK

CSEPELIEK ÚJSÁGJA
Szerző: csú
2016.04.16.

Látjuk  a főerdészektől az erdőt, az ordító fizetéskülönbségek metaforáját, amely demonstrál egy ügyet? Azt, hogy vannak állami cégek, amelyeknél negyvenötszörös a különbség a legrosszabbul s a legjobban fizetett munkavállaló között.
Nem jutunk el odáig, hogy megvitassuk, igazságos-e a differencia, nem lenne-e helyesebb, ha maximálnák a különbséget, mert a főerdészek takarják a kilátást. Nem csupán azért nincs közéleti beszéd az ilyen kérdésekről, mert az értelem elmenekült Magyarországról, hanem azért sem, mert ha véletlenül itt tartózkodna, tökéletes elnyomásban lenne.
Erre következtethetünk abból, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a Népszabadságnak azt válaszolta:

ITT OLVASHATÓ

ÉN, VISCONTI, DELON ÉS AZ ALLIGÁTOR

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.17.


Luchino Visconti halálának 40. évfordulója és egyik leghíresebb filmje, a Rocco és fivérei restaurált változatának olaszországi műsorra tűzése alkalmából Claudia Cardinale, a filmbeli Vincenzo menyasszonyának megformálója idézte fel életét a La Repubblica számára.
 
A filmtörténet egyik leggyönyörűbb asszonya 1938. április 15-én született a tunéziai La Goulette-ben, multietnikai környezetben. Nagyszülei Szicíliából származtak, szülővárosában a szomszédok orosz cári udvarhölgyek és máltaiak voltak. „Az iskolában minden vallás jelen volt, a katolikus, a pravoszláv, az iszlám, minden vallási ünnepélyen valamennyien részt vettünk” – emlékezik Claudia.
 
Gyermekkorában felfedező akart lenni, fiúsan vagány volt. Tizenöt évesen szerepel először filmen Omar Sharif oldalán, majd egy szépségverseny végleg eldöntötte a sorsát. Ő lett a „legszebb tunéziai olasz lány”. A díj egy utazás volt a Velencei Filmfesztiválra. Ott rögtön meg is környékezték a filmesek, ő akkor még nem akart színésznő lenni. 1958-ban azonban a család visszaköltözött Olaszországba és Claudia felvételre jelentkezett a római Kísérleti Filmközpontba (CSC). „A vizsga kész katasztrófa volt, ki sem nyitottam a számat, elrohantam az ajtót becsapva”. 
 
Mégis felvették – a temperamentuma miatt . Az iskolát alig néhány hónap múlva otthagyta, mert csak akcentussal tudott olaszul beszélni, így szikronizálni kellett. Az első olyan film, amelyben saját hangján szólalt meg, Fellini 8 és félje volt, de előtte már fontos szerepet kapott a Rocco és fivéreiben, a vásznon Mario Monicellinél debütált...
 

A NYELV ÉS A HATÁRÁTKELŐK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.04.17.


Az eheti válogatásban érdekes (és mindannyiunkat érintő) témával nyitunk, ez pedig nem más, mint a nyelvtudás kérdése. Liping például azt vette észre, hogy meggyűlik a baja a számokkal, és ezzel szerintem nem csak ő van így. Emellett ma feltesszük azt a kérdést is, hogy tényleg Melbourne-e a legélhetőbb város, valamint egy autóba próbálunk majd életet lehelni Lombokon.
 
Kezdjük is akkor a nyelvkérdéssel, annál is inkább, mert ezzel szerintem mindenkinek van tapasztalata. A Szecsuán blog szerzőjének, Lipingnek például a számokkal akad gondja.
 
„Régen sűrűn olvastam, gyermek- és kamaszkoromban 1-2 naponta végeztem egy könyvvel, de aztán ez a lendület jelentősen megtört, s mostanság évi 10 körüli mennyiségre apadt a szám.
 
Most viszont rákaptam az ebook-okra, s az utóbbi két hétben ez már a hatodik könyvecske, amin végigfutottam. Egy kivételével észak-koreai disszidensek memoárjai voltak - ez mondjuk a jelen írás szempontjából lényegtelen. Az már inkább az, hogy kivétel nélkül angol nyelvű kiadványok voltak.
 
Ezektől a mostani esetektől eltekintve összesen talán három angol nyelvű könyvet olvastam el életemben, egyiket sem mostanában. Arra tisztán emlékszem, hogy egyik sem volt könnyű. Lényegesen kisebb szókincsem volt akkoriban és nagyban rontotta az élményt, hogy állandóan szótárazgatnom kellett. Az sem segített sokat, hogy az írott nyelv rendszerint kifinomultabb a beszéltnél.

Most gördülékenyen zajlott az egész, s csak a legutolsó könyv utolsó harmada felé - már némiképp fáradtan - kezdtem el azon gondolkodni, hogy nem fordítok le semmit...

ITT OLVASHATÓ

NE HÚZD A SZÁD VASÁRNAP

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnythy Géza
2016.04.16.


Nem az a baj, hogy az emberek nem akarnak vasárnap dolgozni. Én sem szerettem sose, de ez mégis ki a büdös szart érdekel rajtam kívül? Senkit. Jogomban áll olyan munkát választani, ahol nem kell ilyen tevékenységet végezni, mondjuk lehetek küldeménykézbesítő, és kelhetek reggel négykor, hogy sárban-fagyban és hetven fokban egyaránt kihurcolásszam a leveleket. Hétvégén nincs ilyen munka.

Vagy lehetek segédmunkás, talicskázhatom a sittet meg a sódert, hordhatom a téglát. Ezt a tevékenységet is csak elvétve kell folytatni vasárnap. Sőt még az a nagy előnye ezeknek a munkaköröknek, hogy nyugodtan és szívből gyűlölhetem a munka minden egyes pillanatát. Vághatom a pofákat, elküldhetem mind a téglát, mind az összes ugató kutyát és gyűrődő levelet a kurva nénikéjébe, mert sem a levél, sem a tégla nem fog ezen megsértődni.

Ellenben a kereskedelem - és a vendéglátás, de ez most szorosan nem tartozik ide - nem ilyen munkakör. Ott igenis kedvesnek kell lenni. Mosolyogni kell. És készségesnek lenni. Kurvára leszarom, hogy téged most dobott a csajod, attól még a krumplit leszel szíves normálisan felpakolni a zöldségespultnál. Attól még ne vágjál pofákat, ha még kérek egy doboz gyufát. És főleg ne húzd a szád, hogy neked vasárnap is dolgoznod kell...

ITT OLVASHATÓ

HA STRESSZES VAGY, ALKOSS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2016.04.17.


Ebben az írásban olyan könnyen kivitelezhető alkotótechnikákról lesz szó, amelyek amellett, hogy a feszültséget csökkentik, szórakoztatóak is. S nem utolsó sorban alkotás közben kifejezésre juthatnak az érzéseink, tisztázódhatnak a gondolataink.

Fesd le az érzéseidet!

Minden különösebb gondolkodás nélkül próbálj színekkel és formákkal visszaadni egy érzést, akár egy éppen most aktuálisat, akár egy korábbi, gyakran visszatérő érzelmi állapotot. Engedd a kezednek, hogy szabadon mozogjon, ne kontrolláld az alkotás folyamatát.

Tipp1.: Bármilyen festéket és papírt (felületet) használhatsz, de próbáld ki egyszer vízfestékkel akvarell-papíron! Érdekes élmény lesz, mert a mű a készítés után is tovább formálódik, attól függően, hogy mennyi vizet használtál.

Tipp2.: Ha egy adott helyzettel kapcsolatos érzéseidet rendszeresen lefested, akkor láthatod, hogy az idő múlásával hogyan alakulnak, változnak az érzéseid. Élménynapló – szavak nélkül...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN GAZDA KIVÉGZI AZ EGYEDÜLÁLLÓKAT, ELVÁLTAKAT - SZINGLI ADÓ ÚJRATÖLTVE

VÁLASZTÁSI PROGRAMKÉSZÍTÉS BLOG
Szerző: PROGRAM KÉSZÍTŐ
2016.04.17.


Orbán gazda kivégzi az egyedülállókat,elváltakat.

Az tény, a poszt szerzője hivatalos bírósági letiltással, nem pedig közpénzből, parlamenti folyosón adja át a gyermektartásdíjat.

Nettó fizetés 142.00 ft -letiltás után utalt összeg 72.000 ft (letiltás 50% gyermektartás+hitel)
cafeteria:8000 Erzsébet--11.000 SZÉP

Kiadások:rezsi összesen 58.000 ft (lakhatási költségek)
Készpénzben marad 14.000+20.000 cafeteria

Emlékeztetőül: a cafeteriát a Horn-kormány vezette be, ám az Orbán-kormány törvényi erővel kiszorította a hazai és (többségében) külföldi szolgáltatókat a piacról. Csakhogy a nagyobb külföldi szolgáltatók az Európai Bíróságra mentek, jogerősen megnyerték a pert, így a magyar állam milliárdokat fizethet majd nekik kártérítésként, elmaradt haszonként (lásd alább keretes írásunkat).

Ezt adta el a népnek Orbán úgy, mint béremelést, amely ahhoz kell, hogy a fiatalok hazajöjjenek külföldről...

ITT OLVASHATÓ

ÜZEN "A NÉPÍRTÁS POLITIKÁJA"

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Bartus László
2016.04.16.


Grandiózus művet vehet kezébe az olvasó, megjelent Randolph Braham professzor fő művének, „A népirtás politikája – A holokauszt Magyarországon I-II.” harmadik, javított kiadása a Park Könyvkiadó elegáns gondozásában. A népirtás politikája nem csak történelemkönyv, amely egyedülálló pontossággal írja le a magyar holokauszt eseményeit, egyediségét és frissességét az adja, hogy a történelmi események nem öncélúan, mindig egy gondolat részeként kerülnek a kötetbe. A mű arra keresi a választ: ez miért történhetett meg?
 
Grandiózus művet vehet kezébe az olvasó, megjelent Randolph Braham professzor fő művének, „A népirtás politikája – A holokauszt Magyarországon I-II.” harmadik, javított kiadása a Park Könyvkiadó elegáns gondozásában. A népirtás politikája nem csak történelemkönyv, amely egyedülálló pontossággal írja le a magyar holokauszt eseményeit, egyediségét és frissességét az adja, hogy a történelmi események nem öncélúan, mindig egy gondolat részeként kerülnek a kötetbe. A mű arra keresi a választ: ez miért történhetett meg?
 
A könyv olyan, mint minden jó könyv: nem adja meg a választ, azt az olvasó kutató szenvedélyére, alaposságára és személyes feldolgozására bízza. Nincs ugyanis egyetlen válasz. Sok válasz van, és mindig más válaszok erősödnek fel. Randolph Braham holokauszt-könyve olyan, mint a Biblia, amelynek egyes részei mindig mást mondanak el. Sokszor olvastuk, ismerjük, de mindig valami más üzenete van, mindig más részlet válik fontossá és üzenetté.
 
Minden a "pénzről" szólt
 
A népirtás politikáját nem lehet elolvasni. Olvasni kell. Lapozni, belemerülni, megállni és továbbmenni, hagyni, hogy újabb és újabb részek szóljanak hozzánk. A történelmi tények sokasága csak hordozóanyag a gondolathoz, az örök kérdéshez. Miért? S a „miért” kérdése nemcsak a történelmi tényekre kérdez rá, hogy egy esemény miért történt, hanem arra is, hogy miért történnek általában ilyen események? Miért a zsidók? Miért az antiszemiták? Randolph Braham könyve azért kimeríthetetlen gazdagságú, mert az emberi létezés alapvető kérdéseit feszegeti, az emberi lét mibenlétét, értelmét és értékét, az ember küldetését a világban, az emberi gonoszság mélységeit kutatja. Nemcsak történelem, hanem filozófia is. Nagyon is földhözragadt prózai tények megvilágításában. A Horthy-korszak nem csak történelmi korszak volt, hanem magába sűrítette évezredek előzményét. Mindazt, ami felhalmozódott az ember sejtjeiben, zsigereiben, ösztöneiben.
 
Fennkölt és magasztosnak látszó eszmék, transzcendens igazságok keverednek a legalpáribb szenvedélyekkel és anyagiassággal. A népirtás politikája abban is emlékeztet a Bibliára, hogy az evangéliumokhoz hasonlóan több szempontból körüljárja ugyanazt, és más látószögből is megmutatja. A szerző érdeme, hogy soha nem tolakodón, szájbarágón, kész válaszokat adva, hanem az eszközöket kezünkbe adva teszi, hogy megtaláljuk a magunk válaszait. A kérdés ugyanaz, a válaszok mindennap mások. S a sok válasz lesz a végén egy...