2020. január 16., csütörtök

RÁADÁS: GYÓGYFÜRDŐZŐ MAJMOK JAPÁNBAN

ZSÍROS DESZKA VLOGJA
Szerző: Zsíros
2020.01.16.  Naganoban van egy hely, ahol a majmoknak 
  készítettek egy gyógyfürdőt. Totál jópofffiság.


A NÉPPÁRT LÖKÖDI VÉGRE KIFELÉ ORBÁNT, NEM Ő DÖNT - AZ EURÓPAI NÉPPÁRT SZAVAZÁSA AZT MUTATJA, HOGY AZ ORBÁNI MAGYARORSZÁGOT NEM TARTJÁK JOGÁLLAMNAK - NINCS MIRŐL VITÁZNI, ORBÁNNAK MENNIE KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.16. 


Még megvan az Amerikai Népszava szerkesztőségében az a pezsgő, amelyet arra az alkalomra készítettünk be, amikor az Európai Néppárt a Fidesz kizárásáról szavazott. A Néppárt akkor rosszul döntött, mert az európai parlamenti választás előtt hasznosabbnak vélte, ha csak felfüggesztik Orbán (a “Fidesz”) tagságát. A megfontolás mögött az a naiv elképzelés állt, hogy Orbán esetleg megváltozhat, másrészt attól tartottak, hogy egy ilyen radikális lépés visszüthet a választáson és a szélsőjobb – Orbánnal történő – megerősödéséhez vezethet. Mindkét megfontolás hibás volt, s Néppárt mintha ezt felismerte volna, ezért a pezsgő felbontására még sor kerülhet.

Orbán ugyanis csak a pávatáncát járta el, semmiféle szándéka nincs, hogy feladja Európa fasizálásának programját, miután ezt Magyarországon már sikeresen megtette, a liberális demokratikus jogállamot felszámolta. Másrészt az európai parlamenti választáson a kontinens polgárai kifejezetten Orbán és az általa szervezett szélsőjobboldal ellen szavazott, megerősítette a liberálisokat, zöldeket és a baloldalt, s Orbánnal szembeni gyengekezűsége miatt büntette a Néppártot is. Emellett a Néppártban sokkal több ország van, amelynek konzervatív, valóban kereszténydemokrata elkötelezettségű pártjai vannak, akik a német többséggel szemben sokkal határozottabb fellépést követelnek a fasiszta és náci ideológiát képviselő, a jogállamiságot romboló Orbánnal szemben.

Ennek hatására Orbán elkezdett a lengyelek és a burkoltan fasiszták frakciója felé tájékozódni, miután Orbán érzékelte, hogy a Néppártban a hangulat ellene fordult, és már a németek sem akarják minden áron megvédeni. Ekkor kezdett el arról beszélni megint, hogy ő “nem lehet kizárni”, ő dönt, és ő támaszt feltételeket a maradáshoz. Ez már a várható kirúgás kommunikációját készíti elő, amelynek lényege, hogy a Néppárt megváltozott, balra tolódott, Soros irányítása alá került, bevándorláspárti lett, elhagyta a kereszténydemokrata értékeket, amelyeket Orbán képvisel, “liberális” lett (mintha demokratikus párt lehetne nem liberális), ezért Orbán dönt úgy, hogy távozik. A lengyel és az olasz fasisztákkal épít egy “igazi” jobboldali, kereszténydemokrata pártcsaládot az EU-ban.

Akárhogyan próbálja szépíteni Orbán, akárhogyan hazudik a kirúgásáról, ha távoznia kell az Európai Néppártból, az neki nagy bukás lesz, és a demokráciának álcázott diktatúra koncepciójának kudarca, mert mégsem sikerült demokráciának eladni a fasizmust. Mellesleg ez Magyarország bukása és leértékelése is lesz, de azt megérdemli, mert megengedte, hogy Orbán kisajátítsa, és önmagával azonosítsa az egész országot. Ezért, ha Orbánt kirúgják, Magyarországot rúgják ki. Magyarország egésze is sokkal rosszabb helyzetbe kerül, mert a demokratikus pártok családjaiból a korlátlan hatalommal bíró Orbánt eltávolítják. Orbánnak marad az, hogy egy jelentéktelen frakcióban kakaskodhat, páváskodhat, és nem lesz többé, aki megvédje. A többség nyíltan ellene fordult és elhatárolódik tőle...

KARÁCSONY GERGELY: EBBŐL CSATTANÁS LESZ - INTERJÚ

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2020.01.16.


Szűk száz napja Budapest főpolgármestere, ennek alkalmából kérdeztük Karácsony Gergelyt arról, hogy ellenzéki vezetőként mit tudott elérni eddig. Ahogy az első hónapokat, úgy valószínűleg a következő éveit is a kormánnyal vívott csaták és a vele megkötött alkuk határozzák meg. Ennek egyik oka, hogy Karácsony szerint a jelenlegi költségvetés kétszerereséből lehetne ellátni megfelelően a város feladatait. A szuperkórház, a behajtási díj és a Városliget ügye mellett az atlétikai világbajnokság is szóba kerül, Karácsony azt mondja, a rendezésnek az is feltétele, hogy az állami kukaholding fizessen a fővárosnak.

Szűk száz napja választották meg Budapest főpolgármesterének. Miben érezhetik azt a fővárosiak, hogy már nem Tarlós István ül ebben a székben?

Megmutattuk, hogy a város fejlődése nem azon múlik, jóban van-e a főpolgármester a kormánnyal, hanem azon, jóban van-e a budapestiekkel. Bár folyamatosan szórakoztattuk a nyilvánosságot azzal, hogy a főváros éppen milyen vitában van a kormánnyal, de szereztünk 50 milliárd forintot egészségügyi fejlesztésekre. Kiharcoltuk, hogy újabb zöldterülete legyen Budapestnek a Csepel-sziget fejlesztésével. És ezekben a vitákban értük el, hogy lebontsuk azokat a falakat, amiket a politika húzott a döntéshozók és a választók közé.

Konkrét eredményeket tehát a kormánnyal szemben sikerült csak kiharcolni?

Nem csak, bár ez elég fontos dolog egy olyan városban, amelynek a bevételei éppen arra alkalmasak, hogy többé-kevésbé működjön. A fejlődéséhez valamilyen más finanszírozásra van szükség. Tarlósék azt az utat választották, hogy eladósódnak, és örökül hagytak nekünk 114 milliárd forint adósságot. Mi azt az utat választottuk, hogy megküzdünk a forrásokért, akár a kormánnyal szemben is.

Az Orbán–Tarlós-megállapodásnak van két ide vonatkozó pontja: az egyik szerint át kell tekinteni a Fővárosi Önkormányzat bevételeit és a forrásmegosztás szabályait, valamint ezzel összefüggésben a „főváros önállóságának garantálása” is a paktum része. A kormány mutat hajlandóságot ezek betartására, vagy maradnak a hitelek?

Szavakban van hajlandóság, de a miniszterelnök azt mondta, nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz...

7-ES CIKKELY: NÉPPÁRTI IGENEKKEL MARASZTALTÁK EL A FIDESZ-KORMÁNYT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.01.16.


Az Európai Parlament tagjainak kétharmada jóváhagyta a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárásról szóló állásfoglalást. Az indítványt 446 képviselő támogatta, 178 elutasította és 41 tartózkodott.

A Fidesznek otthont adó Európai Néppárt (EPP) tagjainak túlnyomó többsége is az igen gombot nyomta meg csütörtök délben: a 155 jelenlévőből 99-en támogatták a határozatot, amely egyebek között megállapítja, hogy a folyamat életbe lépése óta a jogállam helyzete mindkét országban romlott. Az EPP-sek közül 35-en ellenszavazatot adtak le, 21-en tartózkodtak. A 35 EP-képviselőből 11-en a Fideszhez tartoznak, a többiek francia, spanyol, olasz és szlovén politikusok. Figyelemre méltó, hogy a pártcsalád befolyásos főtitkára, a spanyol Antonio López-Istúriz White is nemmel szavazott. 

Megfigyelők szerint a néppárti szavazatmegoszlás előre jelezheti, hogy a felfüggesztett Fidesz milyen támogatásra számíthat a pártcsaládban, ha majd a tagságáról döntenek. Egy frakcióhoz közelálló forrás azonban lapunknak azt mondta: az eredményből nem lehet egyenesen következtetést levonni, mert az EP állásfoglalás a magyar mellett a lengyel helyzetet is minősíti, ráadásul inkább a 7. cikkelyes eljárásról mond ítéletet, semmint a két ország demokratikus teljesítményéről. „Ez nem egy második Sargentini jelentés” – mondta az illetékes. „Ha a néppártiak nagy része elutasította volna a határozatot, akkor Jarosław Kaczyński nagyon boldog lenne, amit mi szeretnénk elkerülni” – tette hozzá. A Kaczyński által vezetett lengyel Jog és Igazságosság párt EP-képviselői a parlament Konzervatívok és Reformerek nevű, euroszkeptikus politikai csoportjában ülnek...

„A KULTÚRA ÉRTÉKEI ROMOKBAN, A BÉREINK ALATTA”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: T. G.
2020.01.16.


A könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban, közművelődési intézményekben dolgozók elfogadhatatlanul alacsony bére miatt idén is tüntetést rendez a Magyar Kultúra Napján a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

A szakszervezet demonstrációja kényszerű hagyomány 2015 óta: a kulturális ágazatban dolgozók bére ugyanis több mint egy évtizede nevetségesen alacsony. Évekkel ezelőtt több lap, így a Népszava is megírta: például egy muzeológus fizetése nagyjából azonos egy múzeumi karbantartó, teremőr vagy takarító fizetésével, azaz a végzettséget és a szakmában eltöltött évek számát honoráló bérkompenzáció is elégtelennek bizonyult. Az Abcúg egy korábbi riportja arról számolt be: könyvtárosok képeztetik át magukat műkörmösnek, vagy állnak be egy áruház pénztáros pultja mögé, mert megélhetési gondjaik vannak.

A helyzet azóta is változatlan: a KKDSZ összegzése szerint a kulturális ágazatban dolgozók bére még a költségvetésben dolgozók egyébként sem magas átlagbérét sem éri el. „A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja.”...

BOTKA: REMÉLEM, AZ ELLENZÉK NEM AZ ÖSSZEFOGÓSDIVAL FOG CSAK FOGLALKOZNI

INDEX
Szerző: PJ
2020.01.16.


Ez egy megérlelt, megszenvedett és nehéz döntés volt a részemről. Szociáldemokrata voltam, vagyok és maradok. Nem fogok soha arról beszélni, hogy mit tartok problémának az ellenzék kommunikációjában, én arról szeretnék beszélni, hogy én meggyőződésem és tapasztalataim alapján milyennek kell lennie a két év múlva esedékes parlamenti választáson

– reagált az Index élő videóinterjújában Botka László, Szeged polgármestere az MSZP-ből való kilépésére.

Szerinte azért is nyerhetett ötször Szegeden, mert összefogtak azokkal a pártokkal, akikkel hasonló a világnézetük, az eltelt időben "óriási rutint" szerzett. Bár ő már kilépett az pártból, Szegeden még mindig van MSZP. Állítja, ő maga sosem tekintette magát pártpolitikusnak. De a következő időszakban is az tartja a legfontosabbnak, hogy vezesse a várost...

HA ELŐNYÉT LÁTNÁ, ORBÁN MÁR KILÉPETT VOLNA A NÉPPÁRTBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.01.16.


„Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz vészforgatókönyvvel készül arra is, hogy mit lépjen akkor, ha távoznia kell az Európai Néppártból. Ezért is kokettál a többi között Salvinivel, Kaczynskivel. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy az EPP-nek is az az érdeke, hogy ha Orbán távozik, azt arculatának megőrzésével tehesse” – fejtette ki portálunknak Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. Hozzátette: a Néppárt számára ugyanis a tavalyi választások után kialakult új Európai Parlament erőviszonyai miatt, még elkelhet a későbbiekben Orbán csendes támogatása.

„Mikor érdekelte utoljára Orbán Viktort a moralitás” – kérdezett vissza Horn Gábor, amikor azt tudakoltuk: szerinte miként lehetséges, hogy miközben Orbán idehaza súlyosan bünteti az egyik frakcióból a másikba átülni kívánó parlamenti képviselőket, addig a Fidesz szemmel láthatóan azon gondolkodik, hogy új pártcsaládot választ vagy akár gründol magának. „Nem hinném, hogy egy percig is zavarná ez a helyzet, amit egyénként azzal magyarázna, hogy nem ő változott, hanem a többiek” – tette hozzá, emlékeztetve a múlt heti sajtóértekezletén Orbán által ezzel kapcsolatban elmondottakra. Mint mi is beszámoltunk róla, Orbán azt mondta, hogy „szeretném, ha a Néppárt visszatérne a kereszténydemokrata gyökerekhez, de hogy visszatér-e, illetve, hogy elő tudjuk-e ezt segíteni, s hogy egyáltalán akarják-e a közreműködésünket ebben, az egyelőre nem világos”. Hozzátette, hogy ha nem kérnek a Fidesz közreműködéséből, akkor szerinte szükség lesz egy kereszténydemokrata valamire. De neki nem ez a célja, mert „vissza akarjuk terelni a Néppártot oda, ahol sikeres volt”.

Abban Horn biztos, hogy Orbán készül a vészforgatókönyvre, arra, hogy ha mennie kell, legyen hova. De a szakértő szerint, nem valószínű, hogy egyhamar választási helyzetbe kerül Orbán, mivel „el fog húzódni a Fidesz és a Néppárt közötti párbaj”. Szerinte akár a novemberi amerikai elnökválasztásig is kitolódhat a döntés, s persze kivárják, hogyan alakulnak az európai erőviszonyok, milyen irányba indul az Európai Unió, amely jelen pillanatban nehezebb helyzetben van, mint korábban volt...


ITT OLVASHATÓ

FIDESZ-KÖZELI CÉGEK PROFITÁLNAK BUDAFOK-TÉTÉNY RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉSI PROGRAMJÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.01.16.


Salt Communications Kft., CreaCity Kft, Passeum Europe Kft., A&J Solutions Kft. – négy olyan cég is felbukkant Budafok-Tétény részvételi költségvetési programjában, amelyek valamilyen szálon kötődnek a Fideszhez. Ők már biztosan nyertek a kezdeményezéssel, hiszen különböző feladatokra összesen nettó 46,4 millió forintot kapnak.

Tavaly ősszel vette kezdetét Budafok-Tétény részvételi költségvetése, amelynek során arra kérték a lakókat, hogy közösen döntesenek a kerület erőforrásainak felhasználásáról. Az önkormányzat mindhárom kerületrész lakói számára 100-100-100 millió forintot biztosít az ott élők terveinek megvalósítására, “legyen az modernebb játszótér, már régóta hiányzó gyalogátkelőhely vagy épp vonzó közösségi program”.

Első körben javaslatokat várt az önkormányzat, majd szavazást indított, amely során eldől, mely programok kapnak támogatást. A szavazás még tart, így egyelőre nem tudni, végül melyik programok lesznek a befutók...

ITT OLVASHATÓEgy azonban biztos: vannak, akik már most nyertek a projekttel, hiszen ők végezhették/végzik a kezdeményezésessel kapcsolatos feladatokat...

AHOL NEM HAJTJÁK VÉGRE A ROMÁKNAK KEDVEZŐ BÍRÓSÁGI ÍTÉLETET, AZ RASSZISTA, NÁCI DIKTATÚRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava Online
2020.01.16.


Azt már nem első alkalommal szavazza meg az Európai Parlament is, hogy Magyarország nem jogállam, ezen nem is lehet vita. Orbán azonban az uniós támogatásokért és a látszat fenntartásáért, hogy például az ország lakossága és névleges ellenzéke is elbújhasson a demokrácia látszata mögé, és ne kelljen tennie semmit, fenntartja a jogállamból megörökölt intézményeket, és azok működhetnek szabadon, amíg nem sértik a diktatúra vezérének érdekeit. Ez azonban a határ, amelyet nem léphetnek át. Ezt nem nevezhetjük jogállamnak.

Azt mindenki tudhatja nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, hogy a szabadságszerető magyar nép lelkes támogatása mellett Magyarországon Orbán Viktor a törvény. Amit ő mond, az lesz, ha akar, törvényt csinál a törvénytelenségre, oszt jónapot. A látszatot csak akkor próbálják betartani, amikor nem ütközik Orbán szempontjából jelentős érdeksérelembe. Gyöngyöspatán származási és faji alapon megkülönböztették a cigánygyerekeket, akiket külön osztályokba járattak, és alacsonyabb képzést nyújtottak nekik. Ezzel egy életre elvágták őket a felemelkedés lehetőségétől.

A Debreceni Ítélőtábla nagyon helyesen megállapította a jogsértést, és mintegy hatvan roma családnak 90 millió forintnyi kártérítést ítélt meg. Ez a pénz nyilván mehetne jobb helyre is, stadionokra, Mészáros Lőrinc stróman valamelyik cégébe vagy közvetlenül az Orbán-családba: Ráhelnek és a fatolvaj Tiborcznak. Ehelyett ezt a pénzt olyan romáknak kellene kifizetni, akik nem tartoznak az Orbán-családba, nem a Fidesz oligarchái, nem Orbán strómanjai. Ennyi pénzt nem lehet ellopni Orbán nemzetvezetőtől, mert azt nem engedi.

Ebben az ügyben pedig van egy külön csavar, hogy a bírósági ítélet kedvezményezettjei romák. Orbán pedig megfogalmazta a helyi fehér lakosság irigységét, a rasszista indíték mellé állva, hogy “ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”. Erre a sötét, suttyó, buta és náci szövegre világos a válasz: ez úgy lehetséges, tökfejű Orbán Viktor, hogy ezt nem munkáért, hanem kártérítésként kapják, és a bíróság megítélte. A kártérítésért nem kell megdolgozni, az jár annak, akinek kárt okoztak...

ORBÁN CÉLJA: SZÍNLELNI BOLDOG MAGYARORSZÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.16.


Egyre több bírálat éri – belülről is – az Európai Uniót a szervezet lassúsága, a bürokrácia elhatalmasodása miatt. Jó, persze a szövetség alapvetően az egységes elvek elfogadásán és betartásán alapszik, és azzal számolt, hogy ezt a tagországok komolyan is veszik. Egy darabig ez így is volt, noha a görögök például már a kezdetektől következetesen átverték az uniót; meg is lett a következmény – a görögökre nézve.

Magyarország alapvetően igyekezett jó tanuló lenni. Még az Orbán Viktor vezette kormány is. Egészen addig, amíg a miniszterelnök rá nem jött arra, hogy ezek az európai elvek útját állják az ő belpolitikai terveinek, s hogy lényegében semmilyen következménnyel nem jár, ha ezeket az elveket ő bátran félretolja. Éppen az unió lassúsága, túlszabályozottsága miatt, úgy sem tudnak ellene semmit tenni. Természetesen a problémákat itthon, a magyar társadalomnak kellene elsősorban megoldani, ám a sorozatos kétharmados parlamenti fölény jogot biztosított a Fidesznek arra, hogy látszólag törvényesnek mutassa lépéseit. Így lett új alkotmány – alaptörvény –, annak módosításai, az egyénre szabott jogszabályok, az intézmények kiüresítése, illetve fideszesítése.

A magyar embereket láthatóan felkészületlenül érte a hatalom gátlástalan kiterjesztése. A többség ráadásul úgy érezte – érzi –, hogy az egyéni boldogulását mindez nem zavarja, neki állampolgárként nincs vele dolga, és ha saját egyéni életét nem befolyásolja, sőt, a kedvező gazdasági környezet miatt, még a jövedelme is nő, akkor nyugodtan hátat fordíthat a kormány praktikáinak. A lebénult ellenzék a saját térfélen elfoglalt pozíció erősítésével volt inkább elfoglalva, és noha pontosan látta, mi történik, nem tudott, akart ellene semmit tenni. A szeparált mozgások, tiltakozások sehova sem vitték, képtelen volt megingatni a hatalom stabilitását, önkényes cselekvéseit, a parlament egyoldalú működését, a fékek és ellensúlyok beillesztését a Fidesz rendszerébe...

SZABÓ MAGDA ABIGÉLJE A LEGJOBBAN VÁRT ANGOL NYELVŰ KÖNYVEK KÖZÖTT

KÖNYVES BLOG
Szerző: konyvesblog
2020.01.16.


Épp tegnap írtunk arról, hogy Szabó Magda egyik angol nyelvű fordítója, Len Rix hogyan esett szerelembe a magyar nyelvvel és az életműből miért pont a Katalin utcát fordította le (amellyel egyébként a PEN America díját is elnyerte). Szabó Magda könyvei túlzás nélkül reneszánszukat élik angolszász területen, sorra jönnek ki a regényei, amelyek megtalálhatók a legkülönfélébb listákon, és a jelek szerint a kritikusok és az olvasók egyaránt szeretik őket. A Literary Hub szerkesztői a napokban összeállítottak egy listát azokból a könyvekből, amelyeket 2020 első felében a legjobban várnak, és ezek között egy újabb Szabó Magda-kötet szerepel, mégpedig az Abigél, amelyet ugyancsak Len Rix fordított angolra. A LitHub vezető szerkesztője kedvcsinálójában azt írta, hogy még 2015-ban zúgott bele Az ajtó című Szabó-regénybe (egyúttal mindenkit arra buzdít, ha még nem tette, akkor olvassa el), így aztán nagyon megörült, amikor kiderült, hogy a szerzőnek egy újonnan lefordított műve jelenik meg, amelyről még azt is tudni véli, hogy a magyarok egyik kedvenc Szabó Magda-regénye, és amelynek egy olyan lázadó tinédzser a hőse, akit egy rettenetes bentlakásos iskolába küldenek. A kötet január 21-én fog megjelenni...

NYOMORFORGATÓ - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: DOBSZAY JÁNOS
2020.01.16.


„Egy... etnikai meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök” – sokszor fogják még idézni Orbán Viktor múlt heti, cigányozós-uszító kijelentését. Lehet latolgatni, hogy mostantól „a cigány az új migráns” válik-e a kormányzati kommunikáció fő csapásirányává, s hogy milyen félelmekre, előítéletekre akar-akart rájátszani a kormányfő (lásd Magyarország rovatunk cikkét). Az viszont tény, hogy Orbán pusztító erejű szavai olyan gondolkodásmódot és szemléletet képviselnek, amelynek effajta megnyilvánulási formái még

akkor is elfogadhatatlanok lennének, ha azok nem a legbefolyásosabb állami vezető hivatalos tájékoztatóján, hanem kötetlen beszélgetés során hangoztak volna el.

A régi-új ellenségek gyártásán munkálkodó, Európa keresztes hadvezéreként fellépő miniszterelnökhöz nemcsak a védelemre szorulók hangja nem ér fel, de a magyar katolikus egyház cigánypasztorációért felelős püspökének, Székely Jánosnak az intelmei sem. Szerinte ugyanis újabb országcsonkítás, második Trianon fenyegeti Magyarországot, abban az értelemben, hogy amiként a magyar társadalom és az állami vezetés az első világháború előtt érzéketlen volt a területén élő nemzetiségekkel szemben, úgy most is valós veszély, hogy kialakul egy roma ország, mert „ha ennyit érünk, akkor jobb lesz külön”. Annál súlyosabb, hogy Orbán mintha sokaknak épp ezt a vágyát öntötte volna szavakba.

A magyar kormányfőt persze rég nem érdekli, hogy a tűzzel játszik...

MÁR ARRÓL GYŐZKÖDIK A FIDESZESEK A GYÖNGYÖSPATAI ROMÁKAT, HOGY MIRE KÖLTSÉK A KÁRTÉRÍTÉST, AMI ORBÁN SZERINT NEM IS JÁRNA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.01.16.


Sikerült felkorbácsolni az indulatokat Gyöngyöspatán, már nem találni olyan nem roma lakost, aki jogosnak tartaná a szegregáció miatt megítélt kártérítést, vagy ne Orbán Viktornak adna igazat – derül ki a Népszava és a 24.hu helyszíni tudósításából is. Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat egyik Heves megyei képviselője például arról számolt be a Népszavának, hogy „alázzák a cigányokat” a településen, „semmirekellőknek” nevezik őket, akik „ingyenpénzt akarnak”, míg a 24.hu olyanokat idéz, akik szerint egyáltalán nem érdemlik meg a pénzt.

Bár a kormány láthatóan azon van, hogy gátja legyen a 100 milliós kártérítés kifizetésének, magas rangú politikusok a helyszínen máris elkezdték győzködni arról a romákat, mire kellene költeniük majd a pénzt. Pár nappal a beszéde után ugyanis Orbán titkokban a helyszínre küldte Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztost.

Ha úgy alakul, és a roma családok valóban megkapják a kártérítést, akkor szeretné meggyőzni őket arról, hogy a megítélt pénz egy részét fordítsák képzésre. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója vagy épp Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szintén „ajánlásokat” fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a diákok részére nem készpénzben kellene biztosítani a jóvátételt, hanem például nyelvoktatás vagy érettségire való felkészítés formájában.

Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma önkormányzat elnöke a Népszavának azt mondta, négyszemközt egyeztetett Vecsei Miklóssal, aki segítséget ajánlott a helyi romáknak. Ezek között említette egy bölcsőde jellegű intézmény kialakítását, ahol a három év alatti gyerekek fejlesztését oldanák meg, de mindez nem helyettesíthetik a kártérítést, azon felül kell őket értelmezni, hiszen jogi nonszensz, hogy megszabják, mire fordítsák a kártérítés összegét...

BEÁRAZNI A SZEGREGÁCIÓT – MIÉRT NEM INDUL SOKKAL TÖBB PER A TÖRVÉNYSZEGŐ KÖZINTÉZMÉNYEK ELLEN?

MÉRCE
Szerzők: ÚJLAKY ANDRÁS, FARKAS LILLA
2020.01.16.


2019 szeptember közepén a Debreceni Ítélőtábla a Heves Megyei Törvényszék korábbi ítéletét részben módosítva, körülbelül 100 millió forint kártérítést ítélt meg 60 gyöngyöspatai roma gyereknek, akiket a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskola – a Kúria korábbi döntése szerint is – etnikai alapon elkülönítve oktatott, és akiknek bizonyítottan alacsonyabb szintű oktatást nyújtott. A legalacsonyabb kártérítési összeg 350 000, a legmagasabb 3 150 000 forint.

A felpereseknek személyes költségmentességük okán csupán az alperesi ügyvéd munkadíját kellett megfizetniük, mégpedig abban az arányban, amilyenben a követelthez képest alacsonyabb kártérítési összeget kaptak. Noha jó néhányuknak ez csupán pár ezer forintos kiadást jelent, vannak olyanok is, akiknek több tízezres költségei keletkeztek.

Néhányan azonban százezer forintot is meghaladó perköltség előírást kaptak a perlési stílusában gálánsnak semmiképp sem nevezhető alperesi ügyvédi iroda felé, amely a John Grishamtől ismert amerikai mintára árasztotta magából a teleírt oldalakat. Ezek átrágása nem csupán a felperesek ügyvédeinek okozott felesleges túlmunkát, de az illiberális demokrácia gépezetét kiszolgáló jogászoktól nem idegen módon a költségvetésből finanszírozott megbízóknak is tetemes plusz kiadást jelenthetett.

A döntés jogerős, ám az ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tankerület (KLIK) és a helyi önkormányzat, amelyek ekképp a kártérítést önként nem is kívánják folyósítani.

Sőt, amennyiben a korábbi peres stratégiájuknak megfelelően járnak el, csupán természetben kívánják majd a kárt megtéríteni, ami eléggé kétséges pont a szegregáció esetében, aminek természetbeni, utólagos „jóvátételére” keresve sem találunk példát, bárhová is nézünk a való világban vagy a józan ész birodalmában.

Ez az ítélet nem igazán jogi precedens, a Kúria (lánykori nevén Legfelsőbb Bíróság) korábban már három ügyben ítélt meg kártérítést szegregáltan oktatott gyerekeknek: a tiszavasvári különballagás (2001), a tiszatarjáni külön osztályba sorolás (2004) és a miskolci iskolák közötti szegregáció miatt (2009)...

ALAKUL A CSÚCSTÁRCA: PALKOVICS TÖR FEL, MINT A TALAJVÍZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.01.16.


Palkovics László vezette ITM lehet a 2021-es költségvetés legnagyobb nyertese, jut pénz bőven a látványberuházásokra, komoly adócsökkentés nincs a láthatáron, a nagy vesztes az oktatásért is felelős Emmi lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy az elhúzódó kampányok után most két év kormányzásra készül, igaz nem tette hozzá, hogy ennek kell majd megalapoznia a 2022-es parlamenti választásokat. A kormány nemrég hozta nyilvánosságra a 2021-es és 2022-es költségvetés keretszámait, amelyekből nem az az „országépítő” kormányzás körvonalazódik, amiről a miniszterelnök beszélt. Csökkenő, stagnáló kiadásokat látni az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), nincs nyoma a rendőrségi béremelések forrásainak, valami viszont mocorog az egészségügyben. E számok adják a jövő évi költségvetés alapját - a tervezés márciusban megkezdődik. 

A most kihirdetett tételek szerint tovább tart Palkovics László diadalútja a kormányzaton belül, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) brutális megerősödését hozhatja a 2021-es büdzsé. Míg idén a miniszter 1180 milliárd forint elosztásáért/felhasználásáért felel, jövőre már 2077 milliárd forint folyik át a minisztériumon. Palkovics az elmúlt években "lenyelte" a közoktatás egy fontos részét, a szakképzést, a felsőoktatás szinte teljes egészét, vonzáskörébe került a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata, és a jelek szerint 2021-ben is nő a hatalma – legalábbis költségvetési értelemben. Egy lényegi különbség van a 2010-es évek első feléhez képest: akkor az ITM helyén működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gazdaságpolitikai értelemben konkurálni próbált az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal, most az ITM nyíltan nem dobott kesztyűt a Pénzügyminisztériumnak. Ám sokatmondó, hogy az ITM egyre több gazdasági részpolitikát irányít, hiszen például már a foglalkoztatáspolitikáért is Palkovics tárcája felel alig pár napja, igaz a változást a Magyar Közlönyből tudhattuk meg, és annak okát nem verte nagydobra a kormány...

A VILÁG A KIBERKOCKÁZATTÓL RETTEG, A MAGYAROK A VÁLTOZÓ TÖRVÉNYEKTŐL - ETTŐL TARTANAK A CÉGEK 2020-BAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.16.


Világszerte az első alkalommal áll a kiberkockázat az élen a vállalatokat fenyegető legfőbb üzleti kockázatokat vizsgáló felmérésben. Magyarországon azonban az első számú fenyegetettséget a jogi és szabályozási környezet változásai jelentik, és csak ezt követi a kibertámadásoktól való félelem – derül ki az Allianz Kockázati Barométer 2020 felmérésből.

Világszerte az első alkalommal áll a kiberkockázat az élen a vállalatokat fenyegető legfőbb üzleti kockázatokat vizsgáló felmérésben. Magyarországon azonban az első számú fenyegetettséget a jogi és szabályozási környezet változásai jelentik, és csak ezt követi a kibertámadásoktól való félelem – derül ki az Allianz Kockázati Barométer 2020 felmérésből.

Most először a kiberbiztonsági események kerültek a világszinten legjelentősebb üzleti kockázatok rangsorának élére (39 százalékos válaszadási aránnyal) a kilencedik Allianz Kockázati Barométer szerint, második helyre utasítva az állandó fő veszélyforrást, az üzletmenet megszakadását (37 százalékos válaszadási arány).

A kiberfenyegetettség felismerése rohamosan nőtt az elmúlt években, ami annak tudható be, hogy a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak adatokra és IT rendszerekre, és több nagy horderejű biztonsági incidens is történt. Hét éve a kiberfenyegetettség még csak a 15. helyen állt, mindössze 6 százalékos válaszadási aránnyal...

CSODÁLATOS ORSZÁG A SZEMÉT MÖGÖTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.16.


Hogyan kerül Petőfi a vietnámi Nha Trangban kissé furcsa állapotban? A kérdésre Viki és Dani adnak választ, akik meglehetősen furcsa kalandokba is keveredtek az ázsiai országban, más ne mondjunk akadt köztük kutya, kígyó és nem akármilyen vízesések egyaránt.

„Nha Trangban sok az orosz, koreai meg a kínai turista, de mi igyekszünk elkerülni a tömegturizmust (nyilván nem mindig sikerül), így belőlük sem kapunk sokat. A központi résztől elég távol van a szállásunk, de a parttól csak pár percre gyalog. Persze, mi itt is motorral közlekedünk.

A homestay-ünkben (szabadfordítás - saját otthonában elszállásoló vendéglátó háza) van egy mini „étterem” is, ahol esténként minden nap másféle étel készül, mind nagyon ízletesek. Más emberek is járnak ide enni-inni, és a nyelvi akadályok ellenére barátnak, sőt, családtagnak érezhetjük magunkat.

Már többször tapasztaltuk a vietek kedvességét, de mindig újabb dimenziók nyílnak e téren. Rögtön az első este például a szomszédos asztal békacombjaiból „kellett” ennünk (itt ez a szokás, az ételt-italt megosztják egymással - vagy csak velünk?). Íze a csirkééhez hasonló"...

BUDI, TETŐ NÉLKÜL

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.01.10.


Tódor János: Menekültek, csicskák, közmunkások. Nemzeti konzultáció hét tételben. Dodeskaden Kiadó, Budapest, 2019, 285 oldal, 2650 Ft

A Menekültek, csicskák, közmunkások című riportkötet (és Tódor munkássága általában) arra döbbenti rá az olvasót, hogy valójában Isten tenyerén ül, mert hiszen mit csinál éppen most? Olvas, ami a valaha volt értelmiségi létforma múlt századbeli luxusa. Esetünkben olyan könyvet olvas, amiért előzőleg több mint két és félezer forintot kiadott. Megtehette, ám ez a legkevésbé se magától értetődő, hiszen Isten tenyerén helyet kapni a vak véletlen műve csupán. Ráadásul az a bizonyos tenyér hártyavékony, töredezett, ma még rajta vagyunk, de holnap már a keresztény-nemzeti alvilág bugyraiban, melyeket Tódor amolyan turáni Danteként folyamatosan látogat, amennyire és amíg megengedik.

Az áldott magyar vidék, amelyről Tódor János ír, úgy reménytelen, ahogy van. Vidéki Magyarországon persze nem Kaposvár, Pécs, Sopron stb. értendő, ha­nem a falvak, főképp északon és keleten, de jóformán min­denütt. A nemzetmegtartó erőként aposztrofált parasztság akáclom­bos, kakas­kukorékolásos, tehénbőgéses mennyországa, ahonnan a rend­szervál­tás előtti időkben a férfinép jó része Budapestre járt segéd­munkáskodni, a rendszerváltás óta viszont nem jár, mert nincs rá ke­res­let. Az em­beri létezésnek ez a terrénuma ma már jóformán senkit se érde­kel, politi­kusok ugyan mondanak róla baromságokat, de hogy va­lójában mi van ott, avval leginkább csak Tódor foglalkozik, más nem na­gyon.

Hogy ő mért csinálja, az elég nyilvánvaló. Azért, mert imád szösz­mötölni olyan tárgykörökkel, amelyeknek a tetszési indexe nulla körüli, feldolgozásuk végeláthatatlan, fárasztó, költséges és nem ke­csegtet semmi jóval, az eredményre a mai magyar sajtópiacon igény nincs, de ha mégis elkél, akkor a bevétel a ráfordításnak csak egy tö­redékét fedezi. Egyébként van ennek jó oldala is, hiszen ez a biztosíték arra, hogy a szociografikus indíttatású tényfeltáró újságíró saját élet­formája nem távolodik el azokétól, akikkel a munkája során rendszere­sen találkoznia kell...


VÉGIG KELL VINNI A 7-ES CIKKELY SZERINTI ELJÁRÁST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.16. 


Erdogan, Putyin, Duterte - ebbe a társaságba, vagyis az autokraták közé sorolja a Los Angeles Times Orbán Viktort. Nemzetközi Lapszemle.

Az autokrácia Trump Amerikájában is megveti a lábát – állítja véleménycikkében a Los Angeles Times. Nem véletlenül dicséri az amerikai elnök rendszeresen azokat a nagyhatalmú vezetőket, akik ugyan választás útján kerültek pozíciójukba, de hivatalukkal visszaélve aláásták a demokratikus intézményeket. Trump már csak néhány lépésre van az új típusú autokratától. Merthogy a tipikus autokrata forradalom vagy katonai puccs útján kerül hatalomra. Azonban manapság – lásd a török Erdogan elnököt, a magyar Orbán Viktort, az orosz Putyint és a Fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertet – választások útján lettek az ország első számú vezetői, aztán azonban hatalmuk kiterjesztésére a demokratikus intézményeket áldozták be. Trumpnak pedig szemmel láthatóan nagyon tetszenek ezek a módszerek. A cikk szerint már az amerikai alkotmányban sem lehet igazán bízni, mert ha Trump autokrata ösztöneire ráerősít a szenátus republikánus vezetője, akkor azon már az alkotmány sem segít. Ráadásul többségbe kerültek a konzervatív alkotmánybírák is, amit az orbáni igazságügyi rendszerrel vet egybe a szerző, s emellett az orbáni autokrácia második lába a média. A cikk a Trump elleni impeachment helyzetet elemzi, miszerint simán megúszhatja az elnök, nem találják majd bűnösnek az adott autokratikus rendszerben. A kérdés: vajon az amerikaiak időben ráébrednek arra, mi zajlik, vagy már most is késő?

Nem zavarja az uniós eljárás sem a lengyel, sem a magyar kormányt

Az osztrák szocdemek szóvivője szerint igenis végig kell vinni a 7-es cikkely szerinti eljárást, s minél hamarabb, annál jobb - adta közre a párt véleményét az APA osztrák hírügynökség. Merthogy még a procedúra sem zavarja se Magyarországot, se Lengyelországot abban, hogy ismételten megsértsék az uniós alapértékeket. Nem maradhat következmények nélkül a törvényszegés. És azzal kell kezdeni, ami a legjobban fáj: a pénzügyi támogatások megvonásával. A döntést mihamarabb meg kell hozni, mert az Unió jövője függ attól, hogy tudja-e garantálni és számonkérni a közös alapértékeket...

BÖRTÖNBŐL IS A LEGJOBB JÁR MENGYI ROLANDNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2020.01.16.Biliárdasztal, sakkszakkör, lakályos egyszemélyes szoba – kollégistáknak sem jut olyan kényelem, mint a csalási kísérlet miatt elítélt „Voldemort nagyúrnak”.

Titokban vonult be szombaton a kecskeméti börtönbe Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő, akit szeptember végén ítéltek jogerősen négyéves börtönbüntetésre költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt – tudta meg a Blikk. Mengyinek decemberben kellett volna megkezdenie a büntetésének letöltését, de halasztást kaphatott, így a karácsonyt még családjával tölthette. A bulvárlap úgy tudja, hogy a politikus Kecskeméten, Magyarország legjobb, európai színvonalú börtönében van. Egyágyas, jól felszerelt szobák vannak. A fürdőszoba ugyan közös, de van például közös konyha, ahol főzhettünk, a hozzávalókat pedig a börtön boltjában vásárolhattuk meg – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő férfi, aki korábban hónapokat töltött az intézményében. A rabok többsége reggel kisbusszal jár dolgozni. Többnyire reggel 6-tól délután 2-ig tart a műszak. A munka végén választható menü várja őket a börtönkantinban. 

Az újság megjegyzi,
"a rabok szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, kártyázással, pingpongozással, vagy a könyvtárban tölthetik el. Van biliárdasztal, konditerem, sakk- és angolszakkör és még kertészkedni is lehet. Nyáron az intézmény füves sportpályáján 1-2 órát napozhatnak, és közben egy kerti csapnál hűthetik le magukat."

– Az első év után hétvégenként hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig jó eséllyel otthon tölthetik, nyomkövetővel. Ha jól viselkedik, 2 év 8 hónap után szabadul, ehhez Mengyi Rolandnak szerényen kell közlekednie, itt nem számít, hogy ki voltál, nagyobb embert is láttak már ezek a falak – mondta a korábbi elítélt...

HOGY VÉGRE BEFOGJUK A POFÁNKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.01.16.


...a magyar nép méltóságát maga előtt tolva kapaszkodik a hatalmába a rezsim. Mindenki hülye, mindenki szembejön az európai autópályán, pedig Magyarország jogállam, amely ellen politikai boszorkányüldözés zajlik. Igen, a magyar nép méltósága sokadszorra tegnap is ott pihegett az Európai Parlament asztalán, a hetes cikk szerinti eljárást érintő vitában. Valóban egyetlen kérdés van, amit ezzel kapcsolatban érdemes felvetni, Cseh Katalin vetette fel, válasz nincs rá. Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Szerintem azért (via Helsinki Bizottság), mert ahol jogerős bírósági ítéleteket a miniszterelnök utasítására semmibe lehet venni, az nem jogállam, ott a törvény uralma megszűnt. Ott Orbán akarata felülírja a jogállamot. Ott a jogállami garancia, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, a bírói rendszer függetlensége, a sajtó, a kultúra és a tudományos élet szabadsága csak a bajnak van. Azt hiszem, időszerű volna visszamenni Ázsiába...

VIP-BÖRTÖNBE VONULT BE TITOKBAN MENGYI ROLAND

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2020.01.16.


A Fidesznek nem kell tartania attól, hogy volt képviselője pert indít a rossz körülmények miatt.

A Blikk úgy tudja, Mengyi Roland szombaton bevonult a kecskeméti börtönbe. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő decemberben rákérdezett a büntetés-végrehajtásnál, bevonult-e a volt fideszes politikus letölteni büntetését. A válasz határidőre elkészült, de csak múlt pénteken jutott el hozzá és nem derült ki belőle, hogy Mengyi Roland megkezdte-e büntetését, a hét végére ígértek neki választ.

A Blikk most azt írja, a volt parlamenti képviselőnek valóban decemberben kellett volna megkezdenie büntetése letöltését, de halasztást kaphatott, így a karácsonyt még családjával tölthette. A lap a kecskemétit az ország legjobb, európai színvonalú börtönének, szinte szanatóriumnak nevezi, egy volt elítélt beszámolója alapján.

"Egyágyas, jól felszerelt szobák vannak. A fürdőszoba ugyan közös, de van például közös konyha, ahol főzhettünk, a hozzávalókat pedig a börtön boltjában vásárolhattuk meg."

A rabok többsége kisbusszal jár dolgozni. Többnyire reggel 6-tól délután 2-ig tart a műszak. Munka végén választható menü várja őket a kantinban. A szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, kártyázással, pingpongozással, a könyvtárban tölthetik el a rabok, de van biliárdasztal, konditerem, sakk- és angolszakkör is.

Az első év után hétvégenként hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig jó eséllyel otthon tölthetik, nyomkövetővel...

ÉPPEN AZ ÁLDOZATOK KÁRTÉRÍTÉSÉT AKASZTHATJA MEG A KORMÁNY KOMMUNIKÁCIÓS KEMÉNYKEDÉSE

444.HU
Szerző: haszanz
2020.01.15.


Új ellenfelet választott magának a Fidesz kommunikációs agytrösztje: a rabokat. Visszaszólni úgysem tudnak, népszerűségük alacsony, tüntetni nem fognak mellettük. 

Orbán Viktor a múlt heti sajtótájékoztatóján jelölte ki a célt, és kikelt az ellen, ami „megsebezte a magyar néplelket”, hogy elítélt bűnözőknek fizet az állam azért, mert a fogvatartásuk körülményei nem megfelelőek. És be lehetett dobni az Európai Unió meg ügyvédeket nevét is, akik miatt milliókat vesznek el a magyar adófizetőktől. Aztán a Fidesz még hozzátette Soros Györgyöt is...

„VÁRJÁK MÁR A BÜDÖS ROMÁK A PÉNZT”

24.HU
Szerző: CSERI PÉTER
2020.01.16.


Nem találkoztunk olyan nem roma gyöngyöspatai lakossal, aki szerint igazságos lenne a korábbi iskolai szegregáció miatt közel százmillió forint sérelemdíjat kifizetni a helyi cigányoknak. Az érintett roma fiatalok viszonyt úgy érzik, ez a legkevesebb, ami jár nekik. Az nem vitás, hogy a település iskolájában hosszú éveken át jogellenesen elkülönítették egymástól a roma és a nem roma gyerekeket. A felek azonban – akik ezúttal tényleg szembenállók – egészen mást gondolnak a szegregáció fogalmáról és káros következményeiről. Hogy mennyire bonyolult dologról van szó, az is jelzi, hogy Orbán Viktor előbb nyilvánosan felkorbácsolta az indulatokat az ügyben, majd pár nappal később titkokban a helyszínre küldte békíteni Vecsei Miklós kormánybiztost...

HETVENÖT ÉVE SZABADULT FEL A BUDAPESTI NAGY GETTÓ – A 168 ÓRA 2020 JANUÁR 16.-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.01.16.  A budapesti volt Európa egyik 
  legnagyobb gettója 1944–45 telén. A 
  belügyminiszter 1944. november 29-i 
  határozatában jelölte ki a területet, 
  amelynek minden lehetséges kapcsolatát 
  a belváros többi részével tégla- illetve 
  palánkfallal zártak le.

  Első lépésben az Újlipótvárosban még a 

  nyár közepén az úgynevezett csillagos 
  házakba költöztetett zsidóknak kellett a 
  nagygettóba áthurcolkodniuk, ez 
  hozzávetőleg 40 ezer embert jelentett. 
  Később viszont a már a nyilasok tombolása 
  ellen semmit sem érő menlevelekkel rendelkezők is ide költöztek, így csaknem 70 ezren szorultak be alig 1500 lakásba

A devizakárosultak esélyeiről

Tavaly év elején az Európai Bíróság hozott egy sorsdöntőnek látszó döntést a magyarországi devizahitelezés okán támadt jogvitákról. Kimondta – amit a korábbi magyar jogértelmezésben a bíróságok és a bírók tagadtak –, felmondható a devizahiteles szerződés abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az ügyfél a hitel felvételekor nem kapott teljes körű felvilágosítást a várható kockázatokról. A magyar bírói gyakorlatban eddig nem így volt. Most az Európai Bíróság direktívája elég pontosan meghatározza, mi számít elégséges tájékoztatásnak.

Műhelyek éhkoppon

Folyóiratpiac: egyenlők és még egyenlőbbek

Az elmúlt év végének kultúrharcos turbulenciái miatt még nem jelentek meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei pályázatai, így számos nagy hagyományú folyóirat és a körülöttük kiépült szellemi műhely is összeomolhat. Miközben nemzedékek mentori tapasztalatait összegző szerkesztőségek, regionális irodalmi központok, egy-egy szakma meghatározó kiadványai sodródtak a lét és nemlét határára, közpénzekből átláthatatlan módon jutnak milliárdokhoz a kultúrharc kormányhű csapatai.

Hát, Isten önnel, Szanyi kapitány

Kormányt kilencven fokkal balra!

Húsz év után elhagyta pártját az MSZP magányos lovasa, Szanyi Tibor ex-alelnök, volt EP képviselő. Ez a májusi uniós választási vereség és az azt követő fegyelmi után várható is volt. Szanyi kapitány csöndben távozott. Korábban súly volt, elnöki ambíciók fűtötték. Most azonban nem mellőzés, sértődés, szimpla bosszú miatt szakított, szerinte az MSZP baloldali jellege kérdőjeleződött meg. Buják Attilának azt mondja, a párt légüres térbe került. Ideje valami újjal próbálkozni. Például mozgalmat szervezni, melyből kinőhet egy új baloldali párt is.

75 éve szabadult fel a budapesti nagygettó

Az ellátatlanság és a szörnyű higéniai viszonyok miatt a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont adatai szerint naponta átlagosan 80-100 halottat vittek ki a gettóból, végül csak 30-35 ezren élték túl az ostromot. A felszabadításkor a gettóban csaknem 3000 temetetlen halottat találtak, nagy részüket később a Dohány utcai zsinagóga udvarában hantolták el, s ma is ott nyugszanak

Wallenberg emléke a kádári Magyar Rádióban

Gobbi Hilda szinte mindent megtehetett

Raoul Wallenberg svéd követségi titkár, aki tízezrek életét mentette meg 1944–45-ben Budapesten, a szovjet csapatok parancsnokságára készült Debrecenbe, hogy előadja tervét a Magyarországon életben maradt zsidók normális életének megszervezéséről, és segítséget is kérjen a megvalósításhoz. Állandó sofőrjével, Langfelder Vilmossal indult útnak három orosz katona kíséretében. Ám Debrecenbe sohasem érkeztek meg. Ma már tudjuk, a Szovjetunióba hurcolták mindkettőjüket, és minden valószínűség szerint ott is haltak meg. Dési János

Erdoğan újabb háborúja

Líbia lesz az új évtized Szíriája?

Megszorítások és újabb adók tucatjainak bevezetésével kezdődtek a húszas évek Törökországban, ahol a gazdaság már hosszabb ideje stagnál, az adófizetőknek pedig emellé Recep Tayyip Erdoğan újabb és újabb háborúit is fizetniük kell. Most éppen Líbiába küld katonákat az elnök. Ezzel olyan konfliktusba nyúl bele Ankara, amelynek még senki sem látja a végét. A török ellenzék szerint „Líbia lesz az új Szíria”. Billay Gábor

Sebastian Kurz második koalíciója

„Ausztria iránti felelősségből“ – olvasható a Néppárt és a Zöldek alakította új bécsi kabinet programjának bevezetőjében. Mintegy mentegetőzésként, hogy a tavaly májusig a szélsőjobbal kormányzó konzervatívok most az igencsak baloldali környezetvédőkkel szövetkeztek. Az új K.u.K (Kurz és Kogler) bizonytalan kimenetelű, de izgalmas kísérlet. Ha sikerül, akár európai példát adhat, elsőként a németeknek.

Újév Hongkongban

Tavaly június óta tartja lázban Hongkongot a pekingi befolyással szembeni tiltakozássorozat. Ám ez a szigetcsoportból álló, varázslatos város sokkal több, mint gumibot és könnygáz: a demonstrációk alatt is igyekszik élni a normális életét. A legfontosabb talán a folyamatos üzletmenet.

Rezgő lélek

Dartsozik és pingpongozik – már amikor éppen lazít. Amikor viszont nem, akkor hegedűket készít, nem is akármilyeneket. A Londonban élő Draskóczy Gábor három évvel ezelőtt két kategóriában is megnyerte a világ egyik legrangosabb nemzetközi hangszerkészítő versenyét: az általa készített hegedű hangzása és a fa megmunkálása is aranyminősítést kapott. Ónody- Molnár Dóra írt róla.

Örök szépség 45

Búcsú Felföldi Anikótól

Vonzóan temperamentumos, bombanő volt fiatal korában és szép, tartásos, derűsen kiegyensúlyozott nagyasszonnyá vált idősen, a 82. évében elhunyt kiváló színész, Felföldi Anikó. Mindig adott magára, nett volt és választékosan elegáns, ő aztán tudta, hogyan kell nagyestélyit hordani, hogy kell benne megjelenni a színpadon és civilben, hogy kell tartással viselni a ruhát és az életet. Hosszú ideig volt a magyar kultúra nagykövete. Bóta Gábor

Makacs életigenlés


Keleti Éva a bizalom fotográfusa

Vajon hányan vannak köztünk, akik úgy érzik, nyolcvanon túl is lenne kedvük, erejük, bátorságuk újrakezdeni az életet, új szakmai kalandokba vágni? A 88 éves Keleti Éva számára a nemrég megnyílt Élet/Képek című fotókiállítása egy korszak lezárását jelenti, és az újrakezdés örömét. A Műcsarnokban rendezett retrospektív tárlata összegzés egy kivételes alkotói életútról, ugyanakkor nem mindennapi emberi gesztus is. Sándor Zsuzsa írásában arról üzent, hogy nem kell az álmainkat feladni, amíg élünk, sosem késő a vágyainkat megvalósítani.

Fruzsi megfőzött

Igazán megnyugtató, hogy – némi szünet után – továbbra sem kell nélkülöznünk a főző vetélkedőket az országos sugárzású tévék kínálatából. A jelek szerint ugyanis a nézők nem érik be a konyhaművészetet egész nap reklámozó csatornák programjaival. Több kell nekik, előkelő helyen és főműsoridőben. Ez indokolja, hogy már toborozzák a résztvevőket az RTL Klubon a Konyhafőnök immár hetedik szériájára.

Pintér Béla haragszik

Sokan várták, hogy Pintér Béla az új, Anya Szeme Fénye című előadásában, a társulata új játszóhelyén, az Újpesti Rendezvénytérben, jól odacsap. Olyan szókimondóan kemény, trágárul egyértelmű lesz, mint a kulturális törvény elleni röviden velős és ütős felszólalásában. Többen bámulták bátorságáért. Mások nem tartották szalonképesnek, és természetesen voltak felháborodók is szép számmal, akiknél igencsak kiverte a biztosítékot.

Emlékek a ködből - II. rész

A Weiss Manfréd művek családi története

Závada Pál Hajó a ködben című, nemrég megjelent könyve a Weiss Manfréd-leszármazottak, illetve a Weiss Manfréd család 1944-es megrázó történetéről szól. A regényt – amely dokumentum és fikció ötvözete – az Ausztriában élő egyik Weiss unoka is elolvasta, és miután úgy érezte, nagyon sok korrigálnivaló akad, elmondta, hogy az ő emlékei szerint mi történt akkor. Strasserné Chorin Daisyvel a Klubrádióban elhangzott beszélgetés írott változatának második részét olvashatják.

Sírepülők

Nem minden a pénz, de van az is

Ralán egyetlen más sportág sem „mondhatja el magáról”, hogy legfontosabb versenye búcsúztatja az óesztendőt, illetve köszönti az újévet. Pedig a síugrás ilyen, ráadásul lelkileg és fizikailag is embert próbáló a résztvevők számára, hogy éppen a meghitt családi ünnepek idején kell egyik országból a másikba, ott pedig városról városra utazniuk.

Telefonkisasszonynak csak intelligens úrilányok pályázhattak

Jóllehet üzenetek továbbítására az idők során számtalan megoldás született, a XVIII. század végéig minden civilizált műszaki leleménynél gyorsabban küldték a híreket az afrikai dzsungeldobok. Az első magyar nyelvű újság, a Magyar Hírmondó 1794 májusi száma azonban egy korábban soha nem látott, nagyszerű találmányról tájékoztatott.


UTÓJJÁRA FIGYELMEZTESSÜK AZ EJRÓPAJI NÉPPÁRTOSOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.01.16.


Idefigyeljetek Ejrópaji Néppártosok! Szedjétek össze magatokat, különben odamegyünk, és akkora pofont kapunk, hogy a fal kapja a másikat. Tessék ejrópaji módon viselkedni, úgy, ahogyan azt egy kulturálisan is intellektuális kormányzópárt elvárja tőletek. Vagyis, mi. Akkor maradunk köztetek, ha majd ti is olyanok lesztek, mint amilyennek mi mondjuk magunkat.

Minket nem lehet kirúgni. Ha kifelé áll a rudunk, akkor mi lépünk le onnan, ahol nem akarják, hogy ott legyünk. Vegyétek ezt tudomásul. Térjetek vissza a keresztényi értékrendhez Ejrópaji Néppártosok, és ne piszkáljátok az orrotokat! Titokban se, amikor azt hiszitek, hogy nem látjuk. Mi akkor is látunk titeket, amikor ti azt hiszitek, hogy nem.

És figyelünk, mint állat. Előttünk nincs titok, vegyétek tudomásul, ti Ejrópaji Néppártosok. Ha mi valamit meg akarunk tudni, akkor mi azt megtudjuk. Akkor is, ha az a valami nincs. A migránsokat is megtudtuk a magyar határon, akik két alagutat is ástak. Az egyiket vagy harminc évvel ezelőtt, magukat szeszcsempésznek álcázva. Úgyhogy ne izéljetek, mert megvannak az eszközeink. Tele vagyunk eszközökkel, megszedtük magunkat rendesen, velünk ti nem tudok kikukoricázni. És ne is akarjatok, mert nem érdemes...

SZABAD SZEMMEL: FELISMERTÉK, HOGY ORBÁNT A PÉNZZEL LEHET MEGFOGNI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.16.

FAZ 

„Lengyelország ellen jogi eszközöket kell bevetni, Magyarországnak ugyanakkor a pénz a gyenge pontja. Merthogy főleg Orbán Viktor az uniós támogatásokra építi rendszerét”. Ezt a német szociáldemokrata EP-képviselő, a testület alelnöke fejtette ki, aki korábban országa igazságügyi minisztere volt. Hozzátette, hogy a kereszténydemokraták túl sokáig figyelték tétlenül a magyar fejleményeket, semmit sem tettek, miközben az országból liberális demokrácia lett. De ugyanez történt Varsó esetében is. Barley még von der Leyent is megkereste, hogy sürgős választ követeljen a lengyel igazságszolgáltatást fenyegető újabb varsói törvényre. Minden bizonnyal ennek is köze van ahhoz, hogy a Bizottság úgy határozott: sürgősséggel keresetet ad be az Európai Bíróságnál az új lengyel Fegyelmi Kamara ellen, így a leghatékonyabb fegyverét vetette be az igazságügyi reform körüli vitában, azaz még tovább éleződik a viszály. Brüsszel azt szeretné elérni, hogy az EU legfőbb jogi testülete kényszerítse a varsói kormányt az intézkedés visszavonására, mert az kiszolgáltatja a bírákat a politikának, fokozza a rájuk nehezedő nyomást. Az ítélet akár pár napon belül megszülethet. Az Európai Bíróság nemrégiben már foglalkozott a kérdéssel és úgy foglalt állást, hogy a kérdéses kamara nem tekinthető független intézménynek. A PiS azonban csak rátett még egy lapáttal, amikor Karácsony előtt törvényben rendelte el, hogy a bírákat politikai tevékenység miatt is felelősségre lehet vonni. Ez azután riadóztatta az uniót, amely a lépésben a jogállamiság újabb megsértését látta. Barley egyébként emlékeztetett arra, hogy olyan megfigyelő rendszer készül a szervezeten belül, amely minden évben jelentést készít a tagállamokról. Így a keleti államok nem mondhatják majd, hogy kettős mércét alkalmaznak, és hogy itt igazából a Kelet-Nyugat ellentétéről van szó. De a politikus még ennél is fontosabbnak tartja, hogy a következő pénzügyi időszaktól a brüsszeli anyagi támogatások korlátozásához vezessen, ha bármelyik ország megszegi a demokratikus normákat. Az Európai Bíróság egyébként árgus szemekkel követi, nem avatkozik-e be valahol a hatalom az igazságszolgáltatás önállóságába.

Politico 

Az Európai Parlament ma szavaz arról a javaslatról, amely a Magyarország és Lengyelország elleni jogállami eljárás felgyorsítására szólítaná fel az Európai Bizottságot. A tegnapi vitában az értékek és az átláthatóság ügyében illetékes biztos rámutatott, hogy a magyar kormány támadja a jogállamot és felszámolja a sajtó sokszínűségét. Lengyelország kapcsán Jourová egyrészt kinyilvánította szolidaritását a PiS-szel, miután Oroszország újabban a lengyel félre igyekszik hárítani a felelősséget a 2. világháború kirobbanásáért. Egyúttal azonban Varsónak is felrótta, hogy az aláássa a demokratikus szabályokat az igazságügy keretfeltételeinek radikális átalakításával. Azaz Brüsszel próbálja nem elidegeníteni magától a lengyeleket, hiszen egyfelől támogatja azt a külső ellenségekkel szemben, másfelől viszont azon van, hogy megfékezze a jogállam veszedelmes erózióját, mivel az az egész unió jogi szerkezetét is fenyegetheti. A cseh biztos úgy fogalmazott, hogy a történelmi tények elferdítése veszélyt jelent a demokratikus társadalmak számára. Ám azt is kiemelte, hogy minden új törvénynek összhangban kell állnia az EU jogrendjével és a frissen hozott jogszabályok nem ronthatnak a jogállam helyzetén. A vita egyébként azt tükrözte, hogy nem csupán Lengyelország, hanem az unió is megosztott a lengyel bírósági rendszer átalakítása kapcsán.

Financial Times 

Angela Merkel szerint a Brexit ébresztő egész Európa számára, és sürgősen fel kell ismerni, hogy meg kell erősíteni az uniót. A hosszú exkluzív interjúban a kancellár kiemelte, hogy az országa számára az EU egyfajta életbiztosítással ér fel, hiszen a németek önmaguk nem tudnának érdemi befolyást gyakorolni a világpolitikára. Ráadásul egy olyan korban, amikor Trump és az újjáéledő Oroszország miatt egyre nagyobb veszélyben vannak a nemzetközi együttműködés keretét adó intézmények. Pedig azok mindenki számára csak előnyökkel szolgálnak, a 2. világháború alapvető tanulságaként. De nem lenne jó, ha elhalványulnak az egykori rettenet emlékei. Úgy ítéli meg, hogy a nemzeti érdekeket előtérbe toló nacionalizmus folytán mind gazdasági, mind politikai értelemben elszabadulhat a világ. Épp ezért a német érdekek és identitás szemszögéből kulcsfontosságúnak tartja az uniót, annak minden jelenlegi hiányosságával együtt. A lap hozzáteszi: természetesen a kontinens meglehetősen nagy, a tagok sokfélék, és ez megnehezíti a reformokat. Nem beszélve a mély megosztottságról. A migrációs válság máig nem gyógyuló törést eredményezett a liberális Nyugat és az pl. az orbáni Magyarország között. Időnként még Párizs és Berlin is összekap. Ám ezek az ellentétek eltörpülnek ahhoz a szakadékhoz képest, ami Európa és a mai USA között húzódik. Merkel szerint a vitáknak szerkezeti okuk van, a kapcsolatok lazulnak a két kontinens között, bárki is legyen a Fehér Ház gazdája. Ebből az következik, hogy az EU-nak és Németországnak is nagyobb felelősséget kell vállalnia saját dolgaiért, ideértve a védelmet. De ettől még fennmarad az alapvető közösség a két fél között a globális értékeket és érdeket tekintve. Viszont nem tartaná jónak, ha Európa szenvedő féllé válna az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi vitájában. Nem sok illúziója van Peking kapcsán, azt mind inkább vetélytársnak tartják Berlinben. A kormányfő mégsem gondolja, hogy veszélynek kellene tekinteni Kínát, csak azért, mert az gazdaságilag sikeres. Viszont el kell érni, hogy a kereskedelem tisztességes feltételeken alapuljon, de semmiképpen sem szabad teljesen elszigetelni az ázsiai nagyhatalmat. Merkel a párbeszédet és az együttműködést szorgalmazza, minden biztonsági aggály ellenére is.

Der Standard 

Vértes András magával ragadónak tartja a magyarországi bérek tavalyi emelkedését. A GKI elnök-vezérigazgatója úgy számol, hogy az elmúlt évben az inflációt is belekalkulálva 7 százalékkal lett vastagabb a boríték. A pénzből a középosztály megint lakást, autót és tévét vásárol, mint a gazdasági válság előtti időkben, de ezúttal nem vesz igénybe hozzá devizahitelt. Hasonló jelenség megy vége Közép-Európa többi országában, mindenütt emelkedik az életszínvonal. Viszont ennélfogva az eddiginél jóval kevesebb vendégmunkásra lehet számítani nyugaton, ez pedig fokozza a munkaerőhiányt Ausztriában. A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet egyik elemzője azt jósolja, hogy főleg azok maradnak otthon, akik eddig ingáztak. Pedig a bérkülönbségek továbbra is jelentősek. Amúgy a kivándorlásban a gazdasági megfontolások mellett az is szerepet játszik, hogy sok magyarnak és lengyelnek nem tetszik a hazai politikai légkör. Vértes szerint Magyarországon ugyanakkor nem érezni, hogy egyhamar véget érne az emberek kiözönlése. 5-600 ezren már végleg hátat fordítottak az országnak. Ehhez jönnek még 100 ezren, aki ugyan otthon élnek, de külföldön dolgoznak, többnyire Ausztriában. Mellesleg az exodus az egyik fő oka annak, hogy a bérek ennyire megugrottak keleten. De a társadalom elöregedése is hozzájárul ahhoz, hogy nincs elég munkáskéz.