2015. december 27., vasárnap

KÖVÉRTŐL NE KÉRJ SEMMIT - ÚGYSE AD

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2015.12.27.


Most, hogy elmúltak az ünnepek, és a férgek is fába szorultak, lehull rólam az a béklyó, amelyet egy-két-sok honfitársunk aggatott reám, amikor szende szűzként sóhajtotta bele a kibertérbe, hogy legalább a karácsony szentségét nézegesse a magamfajta álnok bértollnok, és ne bántsa az ő egyetlenét és folyományait, akiket kollégistáknak, ezen kívül meg kádéenpének neveznek, mert az nem komilfó.

Velem lehet egyezkedni, bennem még zubog – velük ellentétben – a keresztényi vér, így történt, hogy két csillagszórós napon át nem folytattam áldatlan tevékenységemet, ami nem áll egyébből, minthogy éjre-éj leföstöm a helyet, ahol élünk, s amelyet Magyarhonnak hívnak. Sokat keresgélnem ehhez nem igazán kell, minden huszonnégy órára jut valami ganajság ugyanis, sőt, több, az ember csak mazsolázgat a delíriumból...

...Örömmel jelentem azonban az osztályfőnök uraknak, hogy máma már – ha nem is száz százalékosan, de azért mégis – képes vagyok kicsit elmélkedni, ezért lehet, hogy elővettem Kövér Laca karácsonyi gondolatait, amelyet az ünnep szellemében osztott meg velünk, halandókkal. Sok baromságot elmesélt ebben, amelyet a nálam kevésbé kábult bértollnokok már kiveséztek, úgymint, hogy ő – szegény – rosszul érzi magát, meghogy a migráncsok valójában hermafroditák.

Meg köll vallanunk, önmagukban is megállnak a sziporkák, nem volt ok nélkül való ráröpülni, már ezek is kifejezik sajátos elmeállapotát. Egy dolog azonban kimaradt, amire most fölhívnám becses mindnyájunk figyelmét. Ízlelgessük csak ezt: „Aki azt gondolja, hogy a gyermekvállalás fontosságának hangsúlyozása már önmagában elfogadhatatlan beavatkozás az intim szférájába, az idősen, betegen se kérjen semmit olyan emberektől, akik adófizető, a társadalmat fenntartani képes gyermekeket neveltek fel tisztességben, szeretetben.”

Kitetszik ebből, hogy ‘lacitegyeridének elfogyott a kötele, következésképp nem direktbe óhajtja a teremtő által rámért tisztogatás nemes feladatát elvégezni, hanem majd ha megöregszünk, mi állatlan farkúak, a kiéheztetés taktikáját óhajtja velünk szemben alkalmazni, akárha a képeslapfestő Szentpétervár esetében. Azok is komcsik voltak ott a Néva partján, meg mi is. Ne kérjünk tehát semmit az ő fajtájuktól, ezt mondja ez a jóember. (Bár eddig sem szoktunk, tudjuk, úgyse ad.)

ITT OLVASHATÓ

AZ ÁLLAM ELLOPJA AZ ÉVI MARADÉKOT, ÉS MI TÉTLENÜL NÉZZÜK. AHOGY EDDIG IS.

BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: Virányi András (Bandita)
2015.12.27.


70 milliárd forint maradt bent az idei évi költségvetésben, bárhogy is igyekezett a kormány abból minél többet zsebre tenni illetve a maga jólétére fordítani. Most év végén gondos mohó kezek maguk között szépen szétosztották ezt a tíz stadionnyi összeget. Ma már ez lett sajnos a meghatározó mértékegysége a Fidesz uralta költségvetésnek, ezzel kel, és ezzel fekszik a nemzet gazdasága, Orbán Viktor meg egész életében erről álmodott ami meg is valósult számára. Az aprópénzt kisvasútban mérik, a világítást meg családi saját lábon állásban.

Szóval a maradék összegből jut minden szépre jóra, és főleg amire Orbán Viktor jónak látja. Mindenki az érdemei szerint kap belőle. Az oktatás az nem olyan fontos, annak csak nyolcszáz millió jut, de az Eximbank a tévé vásárlásakor adott Vajna hitel miatt kap húsz milliárdot. Az egyházak sem lettek elfelejtve karácsonykor, nekik is szép összeg jut, 6.5 milliárd csak hogy ne felejtsenek el a kormány mellett való kiállásra buzdítani a híveket. Jut még belőle konzultációra is, ha már a hivatalos nyelv lett a hazugság akkor ennek legyen papír alapja is amire lehet majd hivatkozni ha kellően meghamisították azok tartalmát. Na és persze ezekből az összegből bővülnek tovább a fideszes haverok vagyonai is.

Még nem elég hosszú a sor az ételosztáskor. Már minden rendben van az egészségügyben a kórházak állapotán nincs mit javítani. Már özönlenek haza felé az eddig külföldön dolgozó százezrek az itthoni jobb körülmények miatt. Az oktatás színvonala nincs a béka segge alatt a sok torna és énekóra között. Felcsút is megkapta a maga újabb sportcsarnokát, hozzá egy drága kazánházzal. Az adók is szépen fejlődnek, egyre több lesz belőlük, és azt még nehezebb kifizetni. A fizetésekkel is minden rendben, ha már eddig nem lettek megemelve, egy darabig még ráér azt abból megélni nem tudó. Tehát minden rendben van az országban, az idei költségvetés maradéka mehet a többi értelmetlen pénzszórás után a kormány kénye kedve szerinti felhasználásra.

Ja, közben nem jutott az év végén a gyerekek étkeztetésére pár milliárd. Végül is csak baloldali kampányfogás lett volna belőle, ezért inkább hagy éhezzen az életformája szerint a gyerek ha a szülő nem keres eleget. Az útdíjat sem kell eltörölni ami a netadó helyetti bosszú volt, és húszmilliárdba kerül az utakat használóknak. De van még adó amit nem kell eltörölni, pedig ebből a pénzből akár lehetne is. A közszolgák fizetése is rendben van ott van nekik az életpálya modell, egyék meg az ezzel járó adókedvezményt a rezsicsökkentéssel együtt. De a határon szolgált rendőrök túlóráját vissza kell fizetni azoknak akik ott voltak, erre nincs fedezet, ez kötelesség. A közmunkás is milyen szépen megtanult éhen fagyni a neki járó bérből. Ez csak pár dolog a költségvetés maradékának a jó felhasználására, de Orbán Viktor szerint ezek most nem fontosak...

ITT OLVASHATÓ

MI ÉRTELME VAN MÉG PAKS II-NEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Perger András
2015.12.27.


Az Európai Bizottság több fronton is vizsgálja a Paks II beruházás szabályosságát. Kiderült továbbá, hogy az egyszerre üzemelő hat blokk hűtése azért nem okoz majd gondot a Dunának, mert úgyis az olcsóbb megújulókat és importáramot fogjuk igénybe venni. Így Paks II évi 100-200 milliárdos nagyságrendű állami tőkeinjekcióra fog szorulni. Egyre kevésbé magyarázható tehát, mégis miért ragaszkodik a magyar állam Paks II megépítéséhez. Perger András írása.

Az Európai Bizottság már három ügyben indított eljárást Paks II miatt Magyarországgal szemben. Vizsgálják, hogy megsértettük-e a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályokat, tisztázni akarják a beruházáshoz nyújtott állami támogatás kérdését, november 9-én pedig amiatt kezdtek vizsgálódni, mert felmerült a gyanú, hogy a paksi beruházást övező titkolózás szintén sértheti az uniós jogot.

Fussuk át, hogyan jutottunk idáig! Csaknem két éve, hogy Orbán Viktor, illetve a történelmi hűséget kedvelők számára valójában Németh Lászlóné, aláírta Moszkvában a Paks II megépítéséről szóló egyezményt. Az érdemi kérdésekre, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, mennyibe kerül majd az itt termelt áram, és hogy miért éppen most építünk új atomerőművet, a válaszokat azóta is várjuk.

Lényegében nem tudunk semmit

A beruházást a kezdetektől fogva elképesztő mértékű titkolózás övezi. Némi mellé-, majd össze-vissza beszélés után még a szintén titokzatos budapesti olimpia ügyében is előkerült egy megvalósíthatósági tanulmány, a hasonló volumenű paksi beruházásról azonban ennyit sem kaptunk. Sőt, idén márciusban törvényi erővel rejtették el előlünk azokat az adatokat, amelyekről igazából azt sem tudjuk, hogy léteznek-e egyáltalán.

Ebben a nagy titkolózásban legalább egy halvány fénysugárnak ígérkezett a környezetvédelmi engedélyezési eljárás – ez épp most van folyamatban −, mert ennek során a hatásvizsgálati dokumentációt és a környezeti hatástanulmányt kötelező nyilvánosságra hozni. Némi álnaivitással remélhettük, hogy abban találunk valamennyi érdemi információt.

Szerencsére nem vártunk sokat, így nem is kellett csalatkoznunk: a lényegi kérdéseket illetően ismét gyakorlatilag semmi. Csak a példa kedvéért: a hatástanulmányból a gazdaságosság kérdését illetően megtudhatunk olyan izgalmas részleteket, hogy Tolna megyében hány munkahely fog keletkezni, de nem látunk számításokat arra vonatkozóan, hogy a XXI. század legnagyobb beruházása országos léptékben hogyan fog hatni az emberek életére. Egy olyan projektnél, ahol a tervezett bekerülési költség Magyarország GDP-jének 10%-a, a gazdaságosság és a finanszírozás részletei, esetleg a projekt más energiatermelési lehetőségekkel való összevetése, úgy tűnik, nem volt fontos...

ITT OLVASHATÓ
 

KÖVÉR LÁSZLÓ VÁLTOZÁSOKAT SÜRGET A FIDESZBEN

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2015.12.27.


Még ki sem hevertük karácsony előtti, kicsinyt búskomorra sikeredett intelmeit, máris újra a nyakunkon Kövér doktor. A szokott hidegháborús dumáján túl most haza is beszélt.

Természetesen kedvenc üzengető műsorukban, a Vasárnapi Újságban jelentkezett be a házelnök – alighanem azért, mert a szeretet ünnepe alatt berághatott valamelyik pártbeli kedvencére, mondjuk olyasvalakire, akinek megint túl sok szépet hozott a közös Jézuska. Bár mondandójának gerincét a bevett PR-szöveg tette ki, meg valami igazán minimális, épp csak fűszerezésre használt zsidózás-parasztozás, de azért sikerült mindebbe belecsomagolni lényegi mondandóját is.

A zsidózás-parasztozás tényleg szót sem érdemel, valami olyat mondott, hogy azért van ma hideg polgárháború az országban, mert az elmúlt huszonöt évben a „hajdani elitcsoportok” küzdöttek egymással, gyakorlatilag a legalapvetőbb dolgokban sem akarván megegyezni. A népiek tehát az urbánusokkal… Anyánk, borogass: fogja fel már valaki, hogy ez a felosztás, a hajdani elitek emlegetése mit jelent! Nem értékek megkülönböztetését, hanem csoportokét. Mindegy, a politikai haszonszerzés céljából így nyilván kényelmesebb, hatékonyabb, már ha finoman akarunk fogalmazni.

Mindezt persze csak a reflexei mondatták a magyar parlament elnökével, a hozott anyag, az üzenet a PR-szövegbe volt eldugva. Méghozzá a leggyakrabban használatos részébe: jaj, az a mi országunk nagy baja, hogy ellenfél nélkül maradt a Fidesz. Szegény jó szocialisták, mert elkúrták a fiatalítást, most majd az orrunk előtt jutnak a lengyel baloldal sorsára, s akkor mi lesz mivelünk, hiszen a Fidesznek is fiatalításra van szüksége, oh, csak el ne rontsa az is...

ITT OLVASHATÓ

NEM VOLT EGY BÉKÉS NAPJA SEM A VILÁGNAK PÁRIZS ÓTA

LUMENS BLOG
Szerző: Hegyi Heni
2015.12.27.


Közeledik az év vége, és egyre távolodnak a párizsi merénylettel kapcsolatos híradások. A nyugati médiában sorra jelennek meg az információk újabb, az ISIS-hez köthető kisebb-nagyobb terrorakciókról. Nem készült azonban még olyan elemzés, ami egységesen mutatta volna be a történteket és a helyzet jelenlegi állását.
 
Az Iszlám Állam sikere
 
Az ISIS, vagy IÁ vezetője Abu Bakr Al-Bagdadhi (Ibrahim Kalifa) 2014. június 29-én kiáltotta ki saját magát kalifának, az iraki határon túli terjeszkedések nagy része ezek után kezdődött. Az ISIS mindeddig a Közel Keleten és Egyiptomban tudott tartós sikereket elérni, főként a helyi ellentétekre való rátelepedéssel. Irakban például először szunnita területeken szereztek maguknak támogatottságot, mivel a hadsereg nagyrészt síita tagokból állt. Kezdetben a környező területeken is ezt a konfliktust használták ki – közvetlen területi terjeszkedés határait ezzel el is érték. Erős hívószót jelentett azonban az iszlám világban az, hogy kilencven év után újraéledt a kalifátus intézménye.
 
Az első kalifa, azaz világi hatalommal is felruházott vallási vezető Mohamed próféta („Isten küldötte”, arabul raszúl Allah) volt, akinek halála után nem volt kire szállnia az egyházi főhatalomnak. Mivel élete utolsó éveiben Abu Bakrt bízta meg az ima vezetésével, ezért a pozícióra később őt jelölték ki – az ő nevét vette át az ISIS jelenlegi vezetője. Abu I-Abbász az asz-Szaffáh (vérontó) nevet viselő kalifa idejében a korábbi, Omajjád dinasztiát kiirtották és később, az Abbászida korban Bagdad lett a Kalifátus székhelye. Ettől a korszaktól vált szokássá az uralkodói melléknevek használata is, mint például al-Manszúr (Isten által győzelemre segített). Az Oszmán Birodalom hódításainak következtében a kalifátus a szultánra szállt át, és egy ideig a két hatalom egymással összeforrva hagyományozódott az uralkodói dinasztia tagjaira. VI. Mehmed után szétvált a két ág, hiszen szultánt nem választottak, a kalifa rangot viszont unokatestvére, II. Abdul-Medzsid kapta meg. Ezzel ő lett a százegyedik kalifa, címét 1924-ig viselte.
 
Az iszlámnak két fő ideológiáját követik szerte a világban: egyik a szunnita hagyomány (90%), a másik pedig a síita (10-13%). Ezen kívül léteznek kisebb tábort magukba olvasztó ideológiai irányok is: ilyen például a háridzsiták hagyománya. A szunniták a „bevett szokás és a közösség követői”, akik a próféta cselekedeteit és szokásait követik – a síiták ezzel szemben azt vallják, hogy a próféta halála után a hagyomány átszállt politikai utódjaira. Az ő ideológiájukat osztja például a libanoni Hezbollah nevű szervezet is, mely az országban jelentős politikai erőt képvisel, de az USA, Kanada és Izrael terrorszervezetként tartja számon. A szunniták a Hezbollah (és a hozzá hasonló szervezetek tevékenységét) ellenállási mozgalomként értelmezik...
 

MEGKÉRTÉK A KEZED? EZEK AZ ELSŐ TEENDŐK!

MENYASSZONYKÉPZŐ BLOG
Szerző: mieskuvonk.hu
2015.12.27.Karácsonykor gyűrűt találtál a fa alatt, vagy a családi ebédnél édesapád beleegyezését kérte a kedvesed? Esetleg csak szimplán megbeszéltétek, hogy összeházasodtok? Gratulálunk :) De hogyan tovább, mik az első lépések az esküvő előtt körülbelül fél-egy évvel?

Az első dolog, amit meg kell tennetek, hogy világgá kürtölitek a jó hírt. Élvezzétek ki, hogy jegyespár lettetek, és osszátok meg az örömötöket másokkal is! Szervezhettek eljegyzési partit, adhattok vacsorát, de ha a stílusotokhoz az passzol, dobhattok egy üzenetet facebookon a legfontosabb rokonoknak, vagy posztoljátok az eljegyzési gyűrű fotóját!

Beszéljétek meg a tervezett esküvő alapjait! Nagyon fontos, hogy a főbb dolgokban meg tudjatok egyezni még mindenféle szerevezés előtt, hiszen ez adja majd az egész esemény vázát. Beszéljétek meg, hogy körülbelül hány vendégre számíthattok, csak a szertartásra hívjátok őket, vagy vacsorára is, esetleg ottalvós hétvégére? Milyen stílusban gondolkodtok? Vidéki lagzit szeretnétek, elegáns éttermet, vagy csak egy állófogadást? Gondoltatok-e templomi esküvőre, vagy külső helyszínre?

Ha ezeket sikerült megbeszélnetek, már elkezdtétek szervezni az esküvőt. Ebből ugyanis már láthatjátok, hogy egyszerűen fogalmazzam meg: sok vagy kevés pénzből tudjátok kihozni az esküvőt.

Ezután elő a naptárral és tűzzétek ki a napot!

ITT OLVASHATÓ

UNIÓS MÉRLEG: ORBÁNÉK NAGYON ELSZÚRTÁK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2015.12.27.


Néhány napon belül le kell zárnia az Európai Unió tagállamainak az EU 2007-2013-as támogatási időszakának elszámolásait, vagyis nem lehet már több uniós támogatást erre az időszakra elszámolni. Érdemes áttekintenünk, hogy milyen hatékonysággal sikerült felhasználnunk a nekünk címzett pénzeket és azt, hogy területileg ez miként oszlott meg, és legalább számszakilag látni, hogy a haza területi felzárkózáshoz miként járulhatott hozzá ez a temérdek uniós támogatás. Sajnos már elöljáróban azt kell jeleznem: nem csökkentek a régiós különbségek, Budapest és Pest megye szívta fel az uniós pénzek harmadát, míg a leszakadt régiók csak alamizsnát kaptak. Orbánék ezt is nagyon elszúrták.

Az Európai Unió kohéziós politikája a 2007–2013-as időszakra vonatkozóan 347 milliárd eurós pénzügyi támogatást biztosított a tagállamai számára, melynek célja a növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítása, illetve annak biztosítása, hogy a belső piacon minden egyes régió hatékonyan tudjon versenyezni a többivel. Az európai kohéziós politika alapvető célja az Unió, de különösen a leggyengébb régiók versenypozíciójának javítása.
Nézzük, mi a három legjelentősebb EU-s pénzügyi alap célja, vagyis mire szánták az ott elhelyezett uniós közpénzeket:
  • Az Európai Regionális Fejlesztési Alap célja a gazdasági és társadalmi kohézió erősítése az Európai Unióban a régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentésével.
  • A Kohéziós Alap azokat az országokat támogatja, amelyekben az egy lakosra jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az Európai Unió átlagának 90%-át. Célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, valamint a fenntartható fejlődés előmozdítása.
  • Az Európai Szociális Alap forrásai az embereket szolgálják, az alap Európai Unióban elérhető foglalkoztatási és oktatási lehetőségek fejlesztésére koncentrál. Célja ezenkívül a leginkább sebezhető, a szegénység veszélyének kitett emberek helyzetének javítása is.
A 2007–2013-as időszakra Magyarország részére összesen 25,3 milliárd eurót különített el az Európai Unió: 22,9 milliárd eurót a „konvergencia” célkitűzés (ez az összeg volt tervezve Magyarország 6 vidéki régiójára), 2 milliárd eurót a „regionális versenyképesség és foglalkoztatás” célkitűzés (ez jár Budapestnek és Pest megyének) és 386 millió eurót az „európai területi együttműködés” keretein belül (ez értelemszerűen a határmenti térségek területi együttműködéseinek támogatására vonatkozik)...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

SZ4P - Az új elit - 01 - Az új elit

 
Egyveleg - hiperkarma - Fishing on Orfű 2011 

 

NAGYSEBESSÉGGEL NÉMETORSZÁGBAN

VONATTAL? TERMÉSZETESEN! BLOG
Szerző: BALOGH ZSOLT
2015.12.27.


Bár a Németországban közlekedő nagysebességű vonatokról már volt korábban több cikk is, nem beszélve a balesetekről, Hitler szélesnyomtávolságú szupervasút hálózatáról vagy épp a meg nem valósult müncheni Transrapidról, a témakör szinte kimeríthetetlen nagysága még mindig újabb és újabb bejegyzések megírására ösztönöz.

A mai bejegyzés megpróbál egy rövid összefoglalót nyújtani a németországi nagysebességű vonatokról és a nagysebességű vasúthálózatról, majd egy bekezdés erejéig a távoli jövőbe is tekintünk...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Germany's Intercity Express 633

 
Inside an ICE Train driver's cabin
 
 
Fast Trains / ICE-Züge am Tunnel Göggelsbuch Süd - Zug, trainfart, train  
 
 
Führerstandsmitfahrt Stuttgart - Mannheim ICE 3 mit Split sreens - MUST see !
 

A PÉCSI "VÖRÖS CSILLAGOS" KARÁCSONYFA

RÉGI PÉCS BLOG
Szerző: Régi Pécs
2015.12.27.


Nem! Egyáltalán nem akarok politizálni! De ez egy abszurd és érdekes pécsi történet 1999-ből. 

Ez egy "karácsonyi történet", de mivel nem szerettem volna ünneprontó lenni, így karácsony utánra maradt ez a pécsi história. Miért voltam óvatos? Mert ez egy régen elmúlt karácsony környékén esett meg, de az ünnepi hangulatot nem kívántam megzavarni, megtették ezt akkor a politikusok. Bár azt leszögezhetjük, hogy napjainkra már nem tekinthetjük komoly politikának - akkor az volt - most viszont visszagondolva csak egy elfuserált politikai kabarénak tűnik.
 
Karácsony közeledtével valahogyan előkerült emlékeim "hátsó zsebéből" ez a történet:
Ez egy furcsa pécsi ügy, a vörös csillagról és mindenki karácsonyfájáról. Sokan vannak úgy a karácsonyi előkészületekkel, mint egy sportoló a "nemszeretem" kötelező gyakorlattal.
Ilyenkor sokszor előfordul, hogy a feszültség kirobban és családi veszekedésbe torkollik. De sajnos már előfordult az is, hogy a politika belekeverte magát a karácsonyi hangulatba, mondhatnám belerondított. Bár Szombathelyen is történt hasonló eset. Egy bolt kirakatába kirakott piros (vörös?) csillagok miatt tettek feljelentést, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.
 
Pécs se maradt ki ebből!

Szerencsére ez egy régi történet. Már több mint 15 éve esett meg. Napjainkban már mosolyogva gondolhatunk erre a pécsi esetre.
 
"A kommunisták elfoglalták a karácsonyfát?"

Ilyen és ehhez hasonló címmel került a média érdeklődési körébe egy pécsi ügy. Érthető volt a közvélemény figyelme is, hiszen ez egy nagyon furcsa történet. Sokszor mondjuk, hogy "átesik a ló másik oldalára", ez a történet is oda került!
 
Hogyan kezdődött ez a politikai kabaré?

Egy szép, 17 méteres fenyőt Pécsre szállítottak a baranyai Olasz község határából és felállították a Széchenyi téren a mindenki karácsonyfák szokásos helyére. A karácsonyfa feldíszítését a BAT Pécsi Dohánygyár finanszírozta, így a díszek Amerikából érkeztek. Szépen csillogtak a karácsonyfadíszek, de nem sokáig. Mert - még karácsony előtt - éber pécsi polgárok, pontosabban „több tucat választópolgár” telefonos jelzésére észlelte egy pécsi politikus, az önkormányzat képviselője: „a Széchenyi téren felállított fenyőfán kb. negyven darab ötágú vörös csillagot ábrázoló dísz fityeg”. Ez felháborító! - gondolta a képviselő és a tett mezejére lépett. Levelet írt és nyilatkozott is a sajtónak...
 

AZ INTERNET MINT A NÉP FEGYVERE

BIRCAHANG BLOG
Szerző: bircaman
2015.12.27.Az internet fő hatása mára: demokratizálta az elitizált, kevesek kezében lévő média-elefántcsonttornyot.

Az internet eredeti célja mi volt? (Mármint miután kikerült  a katonai területről.) Az, hogy hatékony: liberális propagandaeszköz legyen, melyet az ellenérdekelt felek nem tudnak leállítani. De a tőke pénzéhsége ezúttal a nép érdekét segítette elő: a számítógépes technika hihetetlen árcsökkkenése lehetővé tette, hogy a nép átvegye az internet feletti hatalmat. S ez alig 10 év alatt ment végbe.

Most pedig a liberális világelit pánikban fetreng: hogyan tudná valahogy visszavenni a netet a néptől? De nem megy, nem tudja, s az egyes próbálkozások – lásd gyerekpornó, terrorizmus, stb. elleni “harc” – átlátszóak, s mindenki számára világos a rendszerurak igazi szándéka...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Kistehén Zenekar: Szájber gyerek

 
Így megy át 100 ezer ember az Erzsébet-hídon a netadó ellen tiltakozva
 

ILLETÉKES POLGÁRTÁRS ÉS JÉZUS KRISZTUS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2015.12.27.


"Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten."

– Tisztelt Illetékes Polgártárs. Hogyan értelmezné a fenti mondatokat, amelyek Gáncs Péter püspök úrtól származnak?
– A magam részéről úgy, hogy maga fogja be a pofáját, másrészről pedig úgy, hogy mások is.
– De akkor mi lesz a szólásszabadsággal?
– Mi lenne? Néha szabad, néha nem. Magának egy kicsit többször nem.
– És mikor nem?
– Ez rendkívül egyszerű. Maga mond valamit, ha mi erre megbüntetjük, akkor visszaélt a szólásszabadsággal. Ki szeretné próbálni? Hivatalos engedélyem van helyszíni statáriumra. Mennyi pénz van most magánál?
– Nem köszönöm, inkább most nem élnék vele. Mármint vissza. Önt gyakran vádolják azzal, hogy régebben, mármint még Illetékes Elvtárs korában a baloldalon volt illetékes.
– Most mit jön ezzel? Azt hiszi jópofa? Én mindig is a jobb oldalon álltam. Régebben a bal volt a jobb, most meg a jobb. Jelenleg itt van rám szükség, nekem meg pénzre. Világéletemben rendíthetetlenül jobboldali beállítottságú voltam.
- Úgy értesültem, hogy még maga a Biblia is Önre tartozik. Olvasta is a Bibliát?
– Nem, de kaptam egyet hivatalból. Nekem amúgy nem is kell ismernem. Elmondják, hogy aktuálisan mi a fontos belőle, azt kell elmagyaráznom olyan gyengeelméjűeknek, mint maga. Ahogy így elnézem a fejét, ez nem is olyan egyszerű feladat. Próbált már valahogy máshogy kinézni? Hagyjuk. Így konfigurálták magát. Nézze, felmerült az is, hogy újra kéne írnunk az egészet.
– Mármint a Szent Bibliát?
– Nem. Majd Karl Marx Tőkéjét. Ez a végleges verzió magából, vagy csak egy béta változat? Hát persze, hogy a Bibliát. Lenne egy igazi Magyar Nemzeti Bibliánk (MNB). Nagy Konstantin is átíratta, pedig ő csak egyszerű római császár volt és nem szabadon választott magyar miniszterelnök. Az eredeti Biblia mára egy kissé elavult. Nem igazán illeszkedik a NER-be. Sehol nem szerepel például az benne, hogy mi Isten célja egy új nemzeti középosztállyal vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodával. A tízparancsolatot is ki kellene egészítenünk tizenegyre.
– És mi lenne a XI. parancsolat?
– Ha a tízből valamelyiket megsértetted, azt azonnal tagadd le, és vádolj meg vele valaki mást.
– Érdekes megközelítés. Ez ilyen könnyen megy? Nem kell hozzá Egyetemes zsinatot összehívni?
– Minek? Ez is hozzátartozik Magyarország szuverenitásához. Nehogy már kívülről mondják meg nekünk, hogy milyen parancsolataink legyenek. A magyar polgárok 2010-ben világosan elmondták erről a véleményüket.
– Arról, hogy maguk megváltoztathatják a Bibliát?
– Ha kell, igen. 2010-ben bónusz szavazás volt. Kaptunk egy biankó csekket. Maga egész életében szellemileg visszamaradott volt, vagy csak most jött ki magán? Na, mindegy. A teológusok már évszázadok óta értelmezgetik a Bibliát, de még ma sem tudják pontosan, hogy miről is szól pontosan. Valamit cselekednünk kellett. Keresztény-konzervatív pártként nem várhattunk már tovább. Maga meg jön itt nekem valami Egyetemes zsinattal. Amúgy felsőoktatás is hozzám tartozik. Ha nagyon muszáj, bármikor összehozok egy ilyen Egyetemes zsinatot. De kétharmados felhatalmazással nincs szükségünk semmiféle idegen zsinatisták akadékoskodásaira.
– És maga az engedelmesség pontosabban miről szól? Kinek kell engedelmeskednünk, ha jóravaló polgárok szeretnénk lenni? Istennek?
– Neki is. Meg természetesen nekem. A jóravalóság is hozzám tartozik. Amúgy meg olvassa el a Magyar Időket. Abban szépen leírjuk, hogy aktuálisan éppen hogyan engedelmeskedjen. Arra való az egész újság. Az egy héttel ezelőtti jóravalóság ma már nem ér semmit.
– Megpróbálom. És mi a véleménye a szegényekről? Jézus Krisztus fontosnak tartotta őket. Azt mondta: „Ha tökéletes akarsz lenni, add el vagyonodat, oszd ki a szegényeknek, és kincseket szerzel a mennyben" (Máté 19,21).
– Most meg mit hasonlítgat össze engem Krisztussal? Ő ebben a kérdésben már nem illetékes. Úgy tudom az illető már meglehetősen régen meghalt. Valódi szegények Magyarországon amúgy sincsenek. Akik mégis szegényeknek látszanak, azokat Soros György fizeti le bőségesen, hogy ne gazdagodjanak meg.
– Krisztus tanításai ezek szerint érvényüket vesztették? Jól értettem?

ITT OLVASHATÓ

VÁLOGATÁS A RECORDER 2015-ÖS CIKKEIBŐL - FÓKUSZTÉMÁK

RECORDER BLOG
Szerző: SUBRECORDER
2015.12.27.


Idén is folytatjuk hagyományunkat, miszerint az évet 2010201120122013 és 2014 után ismét legjobb cikkeink összefoglalásával zárjuk. Az összegzés harmadik állomásán, a külföldi és magyar előadókkal készített interjúink után 2014-ben megjelent magazinjaink legjobb cikkeit vesszük sorra.

Első idei számunk fókuszába a PSZICHOLÓGIA ÉS A ZENE kapcsolatát tettük, a címlapra pedig Mark Ronson került, akivel új lemezének apropóján két részes írást jelentettünk meg a producer-zenészekről. Az ekkor még működő Heaven Street Seven frontembere, Szűcs Krisztián az elmúlt 20 év legfontosabb pillanataira emlékezett vissza nekünk, a Trousers frontemberével pedig a zene pszichológiájáról beszélgettünk. Megjósoltuk, hogy kik lesznek 2015 nagy befutói (nem is tévedtünk nagyokat!), górcső alá vettük John Carpenter filmzenei munkásságát és külön cikkben foglalkoztunk a legszomorúbb, illetve legboldogabb dalokkal-albumokkal.

Megnéztük, kik a legismertebb zenészek, akik mentális zavarokkal küszködnek/-tek, kik vettek fel valamiféle kamu identitást karrierjük során, végül pedig, de korántsem utolsó sorban elbúcsúztunk a Tangerine Dream alapító atyjától.

Márciusi számunknak egyetlen előadó adta a témáját, mégpedig Björk, aki ekkor jelentkezett - volna - új lemezzel, végigvettük hát két cikkben az énekesnő teljes karrierjét és külön az albumait is. Rajta kívül foglalkoztunk még Izland más más fontos zenei exportjaival is, először is adtunk egy gyorstalpalót az ország zenéjéből, majd írtunk 10 obskúrus és kiváló lemezről is.

Külön cikket érdemelt a Balaton Method film, sorra vettük a legtöbbet jótékonykodó előadókat, magyar zenészekkel emlékeztünk a Kraftwerkre, szomorkodtunk a legnagyobb zenészpár-szakításokon és végre megénekeltük a hazai tribute-zenekarok hősi dalát...

ITT OLVASHATÓ

BENTRŐL KIFELÉ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2015.12.27.


Az Agymanók (Inside Out), a Disney egyik legsikeresebb filmje lett. Az Öröm, a Szomorúság, a Félelem, a Düh, az Utálat kalandjai a nézők tömegeinek ébresztették fel a kíváncsiságát. Egy ekkora győzelem mögött egy speciális munkacsapatnak kellett állnia. Valóban, a Disney Pixar animációs remekművének tudományos tanácsadói, Dacher Keltner és Paul Elman azonkívül, hogy az érzelmek működését kutatják, az arckifejezések értelmezésével is foglalkoznak.

Olaszországban a goriziai NeuroComScience kutatói foglalkoznak a nem verbális magatartások tanulmányozásával. A fenti film sikerét éppen az adja, hogy belülről ábrázolja egy serdülő érzelmeit, amelyek különböző speciális magatartásokat váltanak ki belőle.

A mai viszonyok között megérteni az érzelmeket az arc, a test, a hang kifejezésein következő magatartásokra lehessen következtetni, kulcseszköz lehet sok területen. A La Repubblica megkérdezte a trieszti egyetem laboratóriumának kutatóitól, hogy miként fejlődik ennek a témának a kutatása és milyen kilátásai vannak a jövőre nézve.

Az érzelmek- magyarázta Jasna Legisa, a laboratórium igazgatója -szorosan kapcsolódnak az emberek cselekedeteihez és a nem verbális nyelv elemzési technikái segítenek olvasni bennük. A mi programunk a verbális kommunikációról abban különbözik az eddigiektől, hogy használ nem verbális tudományos módszereket is, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosan, gyorsan és megbízhatóan megértsük az adott személy motivációját. és hitelességét kifejezéseinek megfigyelésén keresztül. Ehhez kipróbált kifejezési technikákat alkalmazunk és integráljuk hozzájuk a testmozdulatok és hangvariációk dekódolási technikáit, kombináljuk a kettőt az interjúk során.”

Ennek a módszernek a gyakorlati alkalmazása vezetett el az arckifejezések értelmezése technikájának a kidolgozásához, az “ Interpretative System of Facial Expressions” és a „Body Coding System” nevű programokhoz.

“A nem verbális kommunikáció tudományos megközelítése még újdonság sokak számára, bár én elkezdtem használni és terjeszteni tíz évvel ezelőtt. A nem verbális magatartás olvasatához asszociálni kell a nyelvi elemzést, hogy stabilizálni lehessen egy adott kifejezés motívumát. Ezenkívül alapvető fontosságú az elemzés kezdetén azonosítani azokat a kifejezéseket, amelyeket az adott személy ismétel, elválasztva azokat a stimulációtól, amelynek pillanatnyilag alá van vetve.”- magyarázta Legisa...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Agymanók pszichológiai szemmel | Kávészünet pszichológussal

ESCHER KÁROLY HAZATÉRÉSE

OSZK BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2015.12.27.


Szekszárd város szülötte, Escher Károly fotóművész (1890–1966) 125 év múltán a jubileumi évfordulóra képei révén hazatért a tolnai megyeszékhelyre.

Kiállítással emlékeznek Escher Károlyra születésének 125. évfordulóján Szekszárdon.
A Művészetek Házában január 3-ig látható tárlaton a fotós több mint 60 képét állítják ki, többségében a második világháború előtt ismert színészekről készült portrékat, életképeket és közéleti témájú fotókat – mondta Csillag Katalin, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A kiállítás képeinek döntő többsége könyvtárunk gyűjteményéből származik; az általuk bejárt út hosszú volt, s méltán nevezhető kalandosnak is. Blogbejegyzésünkben téli képeket mutatunk a páratlan gyűjteményből. 

Escher Károly egy német felmenőktől származó iparoscsaládba született 1890-ben. A vállalkozó szellemű, székkészítő ezermester apa, s egy szekszárdi csizmadia dinasztiából jött fiatal anya első gyermeke Szekszárdon töltötte élete első éveit. A család öt év múltán a fővárosba költözött, az elemi iskolát, majd polgárit járt kisfiú Budapesten megtapasztalta a vasasinas-sors fizikailag súlyos terheit, ám rajztehetsége révén rövidesen a Ganz-gyár tervezőirodájába kerülhetett. Itt egy fiatal mérnök tanítása nyomán vált amatőr fotográfussá. Az üveglemezről rövidesen a celluloid használatára váltott: operatőr lett a kezdődő magyar némafilmgyártásban. Ennek válsága idején – nem lévén türelme megszenvedni a hangosfilmre történő átállás szervezeti problémáit –, főfoglalkozású fotóriporter lett az Est-lapok sajtóvállalatnál. 1928-tól a fényképezés volt a szenvedélye s kenyérkereső lehetősége is egyben. Rövidesen a konszern leglátványosabb orgánumánál, a Pesti Napló képes mellékleténél lépett egyre magasabbra. Mindenes fotóriporterből címlapokat fotografáló, karakteres alkotóvá vált. A harmincas évek végének politikai változásai lapját elsodorták, ő azonban tehetsége révén más képes újságoknál is otthonra lelt. Így folytatta szakmáját 1945 után is. Fotografálta Horthyt római látogatásakor a díszpáholyban, a háború után hazatérő Károlyi Mihályt, Rákosit a Gellért-hegyi Szabadság-szobor átadásakor, Gerő Ernőt egy színházi előadáson. Escher Károly hosszú pályafutása alatt kívül maradt minden politikai párton; csak a fényképezés érdekelte, éltette. Különösen emlékezetesek voltak színházi, operaházi fényképei, ezek csúcsaként jelent meg egy album Bajor Giziről az ő képeivel. A csodálatos mandarin című, viharos mozgású balett-fényképe a magyar fotóművészet emblematikus darabja lett. Nyugdíjba vonulása után is fotografált, az egykori Várostervezési Intézet hasznosította magas szaktudását. A Munka Érdemrendje, A Magyar Népköztársaság Kiváló művésze kitüntetés, az AFIAP (a nemzetközi fotóművész szövetség elismerő státusza) elnyerése kísérték útját...

ITT OLVASHATÓ

HASZON AZ ÁLLÁSBÓL!

SAKOZZ MONDENNAP BLOG
Szerző: Anna és Szilárd
2015.12.27.


Az első feladványban világos észreveszi, hogy sötét tisztek könnyen túlterhelődnek...

A második esetről nem mondok semmit, mert akkor már túl könnyű lenne...ITT OLVASHATÓ
Világos lép!

 
Világos lép:
 
 


HASBA KÖNYÖKLÉSSEL SZÜLTEM MEG A LÁNYOMAT

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Xany
2015.12.27.A mi történetük 2012 december 29-én kezdődik. Suli nappal, majd az éjszakai meló kipihenésére barátnőmmel kitaláltuk, hogy rúgjunk ki a hámból. 19 évesen nem volt gondtalan az életem, hiszen albérletben magamat kellett fenntartanom és a kutyámat, de mégis megpróbáltam kihozni a maximumot belőle (Apukám sajnos elhunyt, anyukám nem volt opció, bár ő most kezd visszatérni a képbe, és tudtunk újra együtt lenni, ezt nem mesélném el). Miután azon az estén unalmas volt már kettesben, kitaláltuk, hogy szerzünk társaságot még magunknak. Fiúk, a barátnőm ismerősei. Remek estét töltöttünk együtt, vicces módon a barátnőm az este folyamán a jelenlegi párommal (akkor ugye még nem voltunk együtt, hisz aznap este találkoztunk életünkben először) kavart, én pedig egy haverjával.  Aztán mégis minden más lett.
A párommal elkezdtünk találkozgatni, de csak mert nem ért rá a barátnőm, és akkor is szinte csak róluk beszélgettünk, majd lassan elkezdtünk másról is szót ejteni. Ki mit szeret, kedvencek… stb. a szokásos ismerjük meg egymást dumálások egész estéken keresztül, sokszor reggelig körbesétáltuk egész Budapestet. Aztán január 6-án megcsókolt, és azóta nem eresztjük egymást. Nem az a felhős vak szerelem, hanem tisztán látjuk egymás hibáit, amiket sok munkával elfogadtunk, és ez így jó.

A MOZDULATLAN ÖRÖKMOZGÓ - TÍZ ÉVE HALT MEG EÖRSI ISTVÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Fehér Renátó
2015.12.26.


„A gyakorlat kérdése vigasztalanul nyitott marad:
sajnos van szabadság, van szabad akarat.”
(Petri György: Tévutak és zsákutcák)
 
„Elvek tekintetében a demokratikus ellenzék vezető képviselői mindig is különböztek egymástól, bár ilyen-amolyan formában mind a demokratikus szocializmus eszméi felől érkeztek a radikalizmushoz és a liberalizmushoz, illetve ezek különféle válfajaihoz” – írta 1989-ben Tamás Gáspár Miklós az Irányzatok az SZDSZ-ben című cikkében. Ugyanitt azt is kifejti, hogy közöttük is elérkezett a klasszikus európai politikai elkülönböződés ideje, kialakultak a balszárny és a jobbszárny csírái. Az SZDSZ balszárnyát úgy írja le, mint amely „súlyt fektet az egyenlőség követelésére, lényegesnek tartja a társadalmi igazságosság garanciáit, beépítené az államrendbe az intézményesített szociálpolitikát, rokonszenvez a szabad szakszervezetek széles körű társadalmi befolyásának elgondolásával, sokat tart a helyi önkormányzatok felől, nincs elvi kifogása a demokratikus társadalmi ellenőrzés alá helyezett állami („társadalmi”, „köz”-) tulajdonnal szemben, az újabb tulajdonformák között nem tagadja meg rokonszenvét a szövetkezeti és önigazgatási elképzelésektől, bár nem piacellenes és nem óhajtaná adminisztratív korlátozások kordájában tartani a magántőkét”. A szerző ebbe a csoportba sorolja például Solt Ottiliát és Kőszeg Ferencet. Az SZDSZ-jobboldalról azt állapítja meg, hogy „egyértelműen piacbarát. (…) köntörfalazás nélkül a reprivatizálást tartja célravezető megoldásnak, bár az autonóm tulajdonformák szövetkezeti változata ellen sincs kifogása. Mivel a jobbszárny szabadelvű, ezért igen élesen antietatista, tervezésellenes és antidirigista. Éppen ezért még a szociálpolitikát sem óhajtaná az állam kezébe adni. A szabadelvű-konzervatív szárny ellenzi a szakszervezetek és a helyi önkormányzatok túlzott hatalmát.” A szerző idesorolja például Göncz Árpádot és önmagát. Centristaként Mécs Imrét, Radnóti Sándort, Vásárhelyi Miklóst nevesíti. Cikke legvégén pedig idézi Eörsi Istvánt, aki felvetette az SZDSZ-ből való kiválásának lehetőségét is, ha annak programjából hiányozni fognak a szocialista gondolatvilág elemei. Ez alapján állítható, hogy Tamás Gáspár Miklós az SZDSZ-baloldalához sorolta Eörsi Istvánt is.

Érdemes első kézből szemügyre venni Eörsi álláspontját. A Szabad Demokraták című lap, melynek 1989/3-as számában jelent meg a fentebbi Tamás Gáspár Miklós-szöveg, a 4-5. számban közli Eörsi István Harmadik út vagy harmadik helyzet? című írását, amelyben épp az SZDSZ-programmal kapcsolatos fenntartásainak ad hangot: „Ha a szocializmus nagy ígérete utópia, márpedig a programban ez áll, akkor nem vallhatjuk elődünknek Nagy Imrét, Donáth Ferencet, de Bibó Istvánt és Kéthly Annát sem. Életük legfontosabb periódusában mind a négyüket a demokrácia és a szocializmus értékeinek összeegyeztetésére irányuló vágy vezette.” A Szabad Demokraták következő száma pedig az SZDSZ közgyűlést megnyitó Eörsi-beszédet  közli: ha „a szocialista gondolatkincs egészét eleve utópiának minősítjük, akkor először is le kell mondanunk azokról a dolgozó tömegekről, amelyeket nem lelkesít a magánkapitalizmus mint egyedüli perspektíva.” Dolgozó tömegek – nem tudom, nem adatoltam, de gyanítom, hogy ez a megfogalmazás, ahogy ma is, úgy 1989-ben is gúnyolódó derültséget keltett azok körében, akik saját hiúságuk és/vagy fölényük miatt áhították az új, meghódításra váró világrendben az intellektuális és/vagy üzleti lépéselőnyt. (Távoli zárójel: ugyanezt a malíciózus, öntelt gesztusrendszert alkalmazza az elmúlt hetekben Donald Trump és – igen, igen – Hillary Clinton kampánygépezete is Bernie Sanders demokrata jelölt ellen (már ha fordítanak rá figyelmet egyáltalán), mert az azt mondja magáról: demokratikus szocialista. És ez nonszensz, tudniillik.)

Eltelik már egy évtized is a rendszerváltás óta, amikor Eörsi megírja A demokratikus ellenzék és a kapitalizmus című cikkét, amely így indul: „nem emlékszem életemnek egyetlen olyan napjára sem, amikor azzal ébredtem volna, hogy szívemben vonzalom bimbózik a kapitalista világrend iránt”. Ahogy azt fentebb már igyekeztem világossá tenni: Eörsi szándékai a rendszerváltáskor a piacgazdaság valamiféle plebejusabb változatára mutattak. Itt, az ezredfordulón aztán a következőket mondja: „Ezt a jogosult és mégis illuzórikus óhajt variáltam kifulladásig 1989 és 1991 között (…) Engem elsősorban nem a pluralizmus és a szabadság, a joguralom és a konstitucionalizmus állított a magántulajdonú piacgazdaság oldalára, hanem a kudarc: nem találtam működőképes alternatívát, mégpedig olyat, amelyet az előbb említett értékekkel egyenlő mértékben hat át a szociális felelősség”. (Itt tartok a gondolatmenetben, amikor elolvasom Kis János Eörsi hiánya című 2015. október 16-ai írását az Élet és Irodalomból, és leszek kénytelen úgy definiálni ezt az egész mostani tapogatózásomat, mint Kis szövegének lábjegyzetét.)

Eörsi István kudarcnak mondja tehát, hogy végül kénytelen volt beletörődni a térség számára rendeleti úton felkínált kapitalizmusba, amelynek ráadásul aztán itt, Ká-Európában mohó, korrupt, szociálisan érzéketlen változata jött létre. Valóban kudarc ez, az elmúlt húsz vagy ki tudja hány évünk kudarca. Bukásunk története. Biológiai optimizmus (copyright Eörsi István) ide vagy oda, ennél kevés élesebb példáját láttam a baloldali melankóliának.

Noha miközben az látszik, hogy Eörsi „balra áll attól, ami lehetséges”, hiszen „1989-ben a magántulajdonon alapuló piacgazdaságnak térségünkben nem volt, és ma [mármint 2000-ben] sincs alternatívája”, addig nem azon igyekszik, hogy negativisztikus nyugalomban élvezze önmagát, ahogy az a benjamini melankólia jellemzésében áll. „viszolygok attól a közkeletű nézettől, mely szerint a romantikus tévhiedelmekkel szakít, aki felhagy a kapitalizmus bírálatával (…) aki lemond bírálatáról, és még e rendben belül sem keres humánusabb alternatívákat, az magáról a kritikai szemléletről mond le”. És míg a tucatliberális, a prokapitalista kritikátlanság a szolidaritást teszi zárójelbe, ami tarthatatlan, addig szúrja Eörsi szemét az is, ha a szociális igazságtalanságok miatt érzett indokolt kétségbeesés a pluralizmus és a szabadságjogok iránti érzéketlenséghez vezet. Mert az mára közhely talán, hogy a demokrácia iránti lelkesedésen és az egykorvolt ’89-es jogállam iránti hűségen a legnagyobb lyukat az ütötte, hogy míg a szabadság noha igéző, de nem kézzelfogható, addig az ennivaló jobb esetben az lenne. Hogy az emberi jogok úri huncutság, ha nincs az asztalon kenyér. És hogy ez a két dolog kijátszható lett egymás ellen. Bukásunk története...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Eörsi István: A harmonikus élet receptje

Ha bánt valami,
szedj mélyről a tálból,
szedj még egyszer és menj,
légy máshol.
 
Tisztára törölt
szemüvegedet vedd le.
Megbékélt szemmel nézz
elhülyülő szemekbe.

Elviselhető lesz
az elviselhetetlen,
de nem lehetséges,
ami lehetetlen.

Mi elfogadhatatlan,
– mert a szív belefásul –
azt ne fogadd el, sőt
ne is vedd tudomásul.

Eörsi István

Eörsi István, 1956–57

Korpás Éva & Malek Andrea - Az ördögfióka és a tündérPetri György: Összegyűjtött versek

NYOLCSZÁZ MILLIÓ FORINTOS MEGBÍZÁST KAPOTT A SZÁZADVÉG A NFM-TŐL KARÁCSONYRA

ÁTLÁTSZÓ BLOGSzerző: ErdélyiK
2015.12.27.


A kormány kedvenc tanácsadócége 28 ezer embert fog felhívni az Európai Unióban, és csinál 29 táblázatot meg prezentációt is.
Nem vicc, december 21-én tényleg megjelent egy olyan hirdetmény a közbeszerzési értesítőben, amiből kiderül, hogy a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alkotta konzorciumot hirdette ki győztesként december 15-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a “szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében (EU28 kutatás – aktuális európai ügyek, társadalmi és politikai kérdések)” tárgyú közbeszerzésén.
Érthető egyébként, hogy a Századvég-csapat nyert, hisz nem is volt más ajánlattevő. Az NFM eleve a Századvéggel akart szerződni, a közbeszerzés hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt. A minisztérium ezt egy EU-s közbeszerzési szabály, a 2004/18/EK irányelv 31. cikkével indokolja, vagyis azzal, hogy a szolgáltatások teljesítését kizárólag egy meghatározott ajánlattevő képes teljesíteni bizonyos kizárólagos jogok védelme miatt.

KÉT ÉVVEL KÉSŐBB - WTF BALOLDAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Schein Gábor
2015.12.27.


Magyarországon jelen pillanatban nemcsak baloldali politizálás nem folyik, hanem másféle politizálás sem. A baloldali politika megteremtéséhez az uralkodó társadalmi képzelet erős alternatívájára volna szükség – véli Schein Gábor, író aki az új baloldal kialakulásának lehetőségét a helyi közösségek megerősödésében látja. (A WTF Baloldal sorozatunkban eddig megjelent írásokat lásd itt.)

Két évvel ezelőtt A hiányzó baloldal címmel esszét írtam a Kettős Mérce számára arról, hogy miért nincs Magyarországon baloldali politika, és hogy véleményem szerint mit kellene tenni annak érdekében, hogy legyen. A helyzet azóta szemernyit sem javult, sőt inkább romlott. Magyarországon jelen pillanatban nemcsak baloldali politizálás nem folyik, hanem másféle politizálás sem. Politizálás alatt az alakulóban lévő államra és társadalomra irányuló cselekvést értem, ami Mannheim Károly szerint a törvényekkel, gyakorlatokkal még nem szabályozott térben zajlik, és ugyanúgy feltétele a pillanat kreativitása, mint az alkotó tettről kialakított előzetes tudás. A még nem racionalizált térben szabályozatlan helyzetek követelnek döntést. A magyar társadalom nagyszerkezetében jelenleg a döntési szabályok a végletekig leegyszerűsödtek. Lényegében nincsenek mindenki számára megismerhető, követhető és kiszámítható szabályok, mégis minden szabályozott. Hogy ez miként lehetséges? Egyetlen szabály helyettesít minden egyebet. A hatalom és a hatalom csúcsán álló személy minden demokratikus visszacsatolás, minden ellenőrzés nélkül, a saját hatalmi, gazdasági érdekeinek, valóságszemléletének megfelelően alkotmányoz, hoz törvényeket, rendeleteket, osztja szét az anyagi javakat, a szerencsét, állít normákat, és minden számottevő döntési jogkört magához von. A hatalom és a hatalom csúcsán álló személy uralja a társadalmi képzeletet is, és ehhez nincsen szüksége bonyolult ideológiára, utópiákra pedig még kevésbé. Megteszik az ellenségképek, a mesterségesen gerjesztett, tárgy nélküli félelem, amelytől éppen ezért egyedül a félelem gerjesztője mentheti meg a lakosságot, és megteszi a 20. század első felének nacionalizmusából újrabarkácsolt modernség- és intellektualitásellenes, paternalista, minden együttműködést, nyitott kommunikációt kizáró maszlag is. De valójában a hatalom sem politizál. Politikai cselekvéseket nem hajt végre, mert nem a társadalom alakítása a célja, hanem hatalmának biztosítása és a hatalom anyagi kiaknázása.

Abban reménykedni, hogy a lakosság egyszer csak fellázad a politika hiányában fellépő folyamatos és egyre gyorsuló elszegényedést érzékelve, dőreség. Nem telik be a pohár a törvényesített korrupció minden mértéket meghaladó szemérmetlensége miatt. Az oktatás és az egészségügy módszeres lezüllesztését látva már eddig is el kellett volna küldeni a politizálást ellehetetlenítő vezetőket, és meg kellett volna próbálni olyanokat emelni a helyükre, akik képesek és akarnak felelősséggel, demokratikusan politizálni, de ez nem történt meg. Venezuela esetében láttuk, hogy a társadalmi képzelet ügyes uralma a végletekig hatalomban tarthat egy diktatúrát is akár, amelynek a józanésszel dacoló életellenességét minden nap bárki megtapasztalhatta.

Ehhez az uralkodó társadalmi képzelet erős alternatívájára volna szükség. A társadalmi képzelet alternatíváit tartalmazó elbeszélések azonban nem tévesztendőek össze az ideológiákkal. Az ideológiák strukturált, az utópikus tudat által a politikai cselekvésre hangolt világképek. Az ideológiákat ki lehet fejteni, meg lehet őket vitatni, hirdetni, képviselni, gyakorlati döntéseket lehet belőlük levezetni. A társadalmi képzelettel mindez nem tehető meg. A társadalmi képzelet olyan szimbolikus rendszer, amely közösséggé formálja az egyes emberek sokaságát, ugyanakkor keretet biztosít nekik a személyes életük és a társadalom történeti sorsa közötti összefüggések megteremtésére. Az ideológia összefüggő szöveg, állítássor, amely elsősorban az értelemre hat. A társadalmi képzelet kulturálisan kódolt szimbolikus jelentések ennél sokkal alaktalanabb, nyitottabb rendszere, amely inkább az érzelmekre hat.

A nacionalizmus például ebben az értelemben hosszú ideje társadalmi képzeletként működik, míg a marxizmus Kelet-Közép-Európában ideológia maradt. A magyarországi baloldal története során nem volt sikeres a társadalmi képzelet alakításában, a rendszerváltás óta pedig feltűnően csekély a szerepe. Mivel a társadalomban folyamatosan növekszik az anyagi és kulturális tőke eloszlásában az igazságtalanság mértéke, ebből a marxista logika alapján annak kellene következnie, hogy egyre nagyobb lesz az igény az igazságosságosabb elosztást ígérő politikai cselekvésre. De ez nem így van. A szavazati jogukkal élők nagy része a politikusokkal együtt eleve és különbségtétel nélkül úgy gondolja, hogy minden politika velejéig korrupt. Semmiféle politikától nem várja sorsuk jobbra fordulását. Lelkesen vagy beletörődve együttműködik jelene és jövője kifosztásában, pajzsára emeli kifosztóit, miközben mérges is rájuk, de még jobban azokra, akik a kifosztás tényére emlékeztetik. Ebből az következik, hogy a baloldalnak mást kellene tennie, mint amit eddig tett. Érdemes kritizálni a fennálló hatalmat, ki kell menni az utcára tüntetni, csak nem elég. Szükséges ideológiai vitákat folytatni és szükség van a társadalomtudományok színvonalas művelésére, de ez sem elegendő. Nagyszerű és fontos dolog részt venni különböző szociális kezdeményezésekben, civilegyesületek munkájában, segítve a rászorulókat, de politikai eredményeket ez sem hoz...

ITT OLVASHATÓ